Sabtu, 8 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bantuan Allah untuk Palestin

Posted:

Bantuan Allah untuk Palestin

Bantuan Allah untuk Palestin

KIBARAN kali pertama bendera Palestin di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Amerika Syarikat 30 November lalu menjadi detik bersejarah buat lebih 4.3 juta rakyatnya.

Kibaran yang menjadi simbolik penyertaan Palestin sebagai sebuah negara pemerhati bukan anggota badan dunia itu disambut dengan air mata kegembiraan. Laungan kalimah suci 'Allahuakbar' bukan sahaja bergema di New York, tetapi lebih gamat di seluruh Palestin.

"Saya anggap pengiktirafan ini adalah bantuan Allah yang sangat besar nilainya kepada kami. Sebelum ini pun, Allah sentiasa membantu kami dalam perjuangan menentang Israel," kata seorang rakyat Palestin, Abu Yazid, 29.

Walaupun bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon pernah bersumpah untuk membakar setiap bayi di Palestin, ia sedikit pun tidak melemahkan semangat rakyat Bumi Anbiya ini daripada berjuang menentang kekejaman rejim Zionis.

"Wanita dan kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding lelaki dewasa. Selagi mereka masih kelihatan, ia menunjukkan generasi itu akan berterusan," ucap Sharon ketika melafazkan sumpahnya itu pada tahun 1956.

Sumpah Sharon

Titik tolak daripada lafaz sumpah itu, Israel sehingga hari ini sengaja menyasarkan roketnya ke arah penempatan padat di Palestin. Tujuannya jelas, mahu menunaikan sumpah Sharon dengan menghapuskan pewaris di bumi Palestin.

Malah, bagi Israel, ancaman kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding pemuda dewasa. Apa tidaknya, pada usia muda sudah ramai kanak-kanak Palestin yang menghafal al-Quran.

Selain kekentalan semangat rakyat Palestin, sebenarnya ada 'kekuatan lain' yang menjadikan para mujahidin mampu menentang rejim Zionis walaupun hanya menggunakan senjata tinggalan perang.

Kisah kemunculan 'pasukan lain' yang turut bertempur, jasad para syuhada yang seharum kasturi dan beberapa peristiwa aneh sepanjang perjuangan menentang Yahudi bukan sekadar menjadi buah mulut para pejuang dan wartawan malah turut disebarkan oleh para khatib dalam khutbah Jumaat mereka.

Laman blog Filisthin Al-Aan pernah menulis pada Januari 2009 bagaimana waris seorang mujahidin Briged Ezzedine al-Qassam dibelasah dengan teruk oleh tentera Israel selepas didakwa berbohong.

"Tentera Israel bertanya kepada anak lelaki kepada seorang pejuang palestin yang ditahan, apakah warna pakaian tentera al-Qassam. Anak itu menjawab, seragam berwarna hitam.

"Selepas tiga hari anak itu memberi jawapan yang sama, tentera itu berang kerana menyangka kanak-kanak itu berbohong, lalu dia dipukul hingga pengsan.

"Jangan berbohong, al-Qassam berseragam putih, bukannya hitam," sergah tentera berkenaan.

Dalam satu kejadian lain, sekumpulan tentera Israel telah menahan sebuah ambulans. Apabila pemandunya ditanya adakah dia daripada kelompok Hamas atau Fatah, pemandu tersebut menjawab, 'saya bukan Hamas atau Fatah. Saya hanya pemandu ambulans'.


BANYAK kisah pelik mengiringi perjuangan rakyat Palestin mendepani rejim Yahudi yang dilengkapi persenjataan canggih.


Seragam putih

Tentera tersebut bertanya lagi, 'pasukan yang berpakaian putih di belakang kamu tadi dari kelompok mana?'

Pemandu itu kelihatan bingung sebelum menjawab, 'saya tidak tahu. Tiada siapa di belakang saya sepanjang perjalanan ke mari'.

Cerita tentang tentera berseragam putih seakan-akan menghantui tentera Israel. Mereka tidak tahu dari mana kumpulan ini datang, malah jejaknya juga sukar dikesan.

Malah, seorang bekas tentera Zionis yang pernah ditemu ramah stesen televisyen tempatan Israel kini buta kedua-dua matanya selepas berhadapan dengan tentera berbaju putih.

"Saya merupakan seorang daripada tentera penggempur yang ditugaskan ke Gaza beberapa tahun lalu.

"Semasa bertugas di sana, pada suatu hari saya didatangi oleh seorang tentera berpakaian putih yang menaburkan pasir ke dalam mata saya. Akibat kejadian itu, sehingga saat ini saya menjadi buta," katanya.

Sebelum itu, kumpulannya juga pernah terserempak dengan sekumpulan tentera berseragam putih dan berjanggut panjang. Namun apabila ditembak, tentera berbaju putih itu tidak mati sebaliknya tidak diketahui ke mana menghilangnya.

Dalam situasi lain pula, seorang khatib di Masjid al-Qassam yang terletak di wilayah Nashirat Gaza bercerita dalam khutbahnya tentang 'bantuan Allah' kepada pejuang Palestin.

"Pejuang tersebut telah menanam satu jerangkap samar untuk menyambut kedatangan tentera Zionis di satu kawasan lapang.

"Tidak lama kemudian, dia melihat sebuah helikopter menurunkan tentera Zionis disertai beberapa kereta kebal. Mereka melalui kawasan tempat dia memasang jerangkap samar tersebut.

"Pejuang tersebut memutuskan untuk kembali ke markas kerana mengandaikan jerangkap yang dipasangnya tidak boleh menghapuskan tentera yang ramai itu.

"Akan tetapi sebelum dia berganjak, terdengar bisikan di telinganya yang bermaksud, 'tetaplah di tempatmu maka Allah akan menguatkanmu'.


KEMUSNAHAN yang dicetuskan Israel tidak pernah mematahkan semangat pejuang Palestin.


Al-Quran penyelamat

"Dia mencari dari mana datangnya suara itu namun tidak ternampak kelibat manusia lain. Akhirnya, dia menunggu di situ.

"Tidak lama kemudian, tanpa disangka-sangka ketika sebuah kereta kebal melalui kawasan jerangkap samar, kejaiban berlaku.

"Jerangkap samar itu meledak dengan dahsyat sehingga menghancurkan kereta kebal tersebut dan membunuh ramai tentera Israel.

"Malah, sebahagian tentera yang terselamat terpaksa diangkut semula ke helikopter sedangkan pejuang itu masih berdiri dalam keadaan selamat," cerita khatib tersebut.

Sementara itu, pakar perubatan yang menjalankan misi kemanusiaan di Hospital As-Syifa, Gaza, Dr. Hisam Az-Zaghah memberitahu, pernah berlaku kejadian aneh ketika dia sedang merawat seorang mangsa perang.

"Mangsa mengalami luka di kaki dan badan akibat terkena serpihan bom dan sisa runtuhan. Namun apa yang menakjubkan ketika mencuci luka tersebut, saya terjumpa sebutir peluru di poket lelaki berkenaan.

"Ajaibnya, kelongsong peluru yang masih panas itu tidak menembusi jantung mangsa kerana terhalang oleh sebuah buku doa dan mushaf al-Quran yang ada di dalam poket mangsa.

"Hanya buku doa itu yang berlubang dan muka depan mushaf itu rosak. Isi al-Quran langsung tidak terjejas sedangkan peluru itu sendiri bentuknya sudah hampir hancur," cerita Hisam.

Selain itu, Pengarah Jabatan Hubungan Sosial, Kementerian Kesihatan Gaza, Hamam Nisman memberitahu, angka kelahiran bayi di Gaza turut meningkat walaupun kematian yang dicatatkan di wilayah itu lebih tinggi berbanding wilayah lain di Palestin.

Menurut Nisman, sepanjang 22 hari Israel melancarkan serangan besar-besaran ke atas Gaza pada 27 Disember 2008 hingga 17 Januari 2009, seramai 1,412 rakyat Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak terkorban.

"Namun di sebalik kematian lebih 1,000 rakyatnya, seramai 5,000 bayi dilahirkan. Ini merupakan peningkatan luar biasa kerana secara puratanya dalam sebulan Gaza hanya mencatatkan kelahiran antara 3,000 hingga 4,000 bayi.

"Pendek kata, dalam tempoh kemuncak konflik Israel-Palestin, kami hilang seribu rakyat tetapi Allah telah gantikan mereka dengan 4,000 pejuang baharu," ujar Nisman.

Ribuan askar Israel trauma, bunuh diri

Posted:

Ribuan askar Israel trauma, bunuh diri

Ribuan askar Israel trauma, bunuh diri


SEPARUH daripada tentera Israel menyesal kerana bersikap ganas terhadap orang awam.


TRAUMA akibat perang yang sudah tercetus lebih enam dekad ini sebenarnya tidak dialami oleh penduduk Palestin sahaja. Sebaliknya, tentera bersekutu terutamanya tentera Zionis turut mengalami tekanan psikologi yang serius hinggakan ada yang terdorong untuk membunuh diri.

Dalam satu penyelidikan yang dijalankan sekumpulan profesor Israel dari Pusat Trauma Israel bagi Mangsa Keganasan dan Perang, Universiti Tel Aviv dan Universiti Haifa yang diketuai Dr. Avi Bleich mendapati tentera Israel mengalami tekanan emosi, gangguan psikologi dan trauma selepas berperang dengan penduduk Palestin.

"Dalam kajian kami, askar Israel yang terlibat dalam operasi ketenteraan terhadap penduduk Palestin mengalami gangguan rasa bersalah, tidak senang hati, bencikan diri sendiri dan menyesal kerana tidak pasti apakah mereka berada pada pihak yang benar.

"Walaupun kajian ini memberikan tumpuan kepada veteran perang yang terlibat ketika Intifada kedua dan meninggalkan perkhidmatan sejak 10 tahun lalu, namun hasil temu bual yang dijalankan saya yakin tidak jauh bezanya dengan trauma yang dihadapi tentera hari ini.

"Selepas menemu bual hampir 230 anggota tentera lelaki dan wanita, kebanyakannya berasa berbelah bagi mengenai kebenaran moral tugas mereka.

"Dianggarkan separuh daripada tentera di sempadan menyesal kerana bersikap ganas terhadap orang awam, satu per tiga daripadanya mengaku melakukan jenayah manakala 17.4 peratus menyedari tingkah laku mereka memalukan.

"Paling mereka kesalkan, mereka terpaksa menyerang dan membunuh orang awam tanpa alasan yang kukuh.

"Pernah seorang bekas tentera menangis sambil memberitahu saya, dia diarah menangkap kanak-kanak kerana mahukan maklumat tentang keluarganya yang terlibat dengan Al-Qassam.

"Semasa dalam tahanan, kanak-kanak yang baru mencecah umur lapan tahun ini merayu supaya mengasihaninya, jangan meliwatnya dan jangan membunuhnya," kata Bleich.

Tambahnya lagi, walaupun telah lama meninggalkan Palestin, kebanyakan tentera masih trauma dan tidak mendapatkan bantuan psikologi.

"Tidak hairanlah mengapa sejak tahun 1980 hingga hari ini ribuan tentera Israel memilih untuk membunuh diri," katanya.

Tekad ingin mati syahid

Posted:

Tekad ingin mati syahid

Tekad ingin mati syahid

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

ANAS pernah menjadi guru agama di Klang, Selangor.


ELESA mengenakan pakaian baju Melayu berwarna merah jambu, aktivis pertubuhan bukan kerajaan Aman Palestin (AP), Anas Abdul Malik ternyata seorang yang merendah diri.

Malah, lelaki berumur 43 tahun ini tidak asing lagi bagi masyarakat Gaza, Palestin yang menderita dek kekejaman rejim Israel.

Bapa kepada enam orang anak ini telah 11 kali mengikuti rombongan kemanusiaan di bumi bertuah itu untuk memberi bantuan makanan, kewangan serta ubat-ubatan.

Selain itu, dia pernah menjadi ketua misi AP di sana.

Susur katanya yang menginsafkan sesiapa sahaja: "Jika saya pergi ke Gaza sebanyak 20 hingga 30 kali sekali pun tidak mengapa kerana saya ingin mati syahid dan disemadikan di sana bersama pejuang Palestin yang lain," katanya ketika ditemui kru Jurnal baru-baru ini.

Tutur Anas, minatnya dalam bidang kemanusiaan berputik semasa belajar dalam bidang Usuluddin di Universiti Al-Azhar lebih 10 tahun yang lalu.

"Saya aktif dalam persatuan pelajar selain mengikuti perkembangan semasa krisis Palestin sejak penubuhan Israel pada 15 Mei 1948.

"Malah, terdapat rakan-rakan universiti yang mengambil keputusan berjihad di Palestin pada masa itu," katanya.

Tetapi sebaik sahaja menamatkan pengajian, dia memulakan kerjaya sebagai seorang guru agama sebelum menerima pelawaan rakan-rakannya untuk menubuhkan AP pada tahun 2006.

"Saya bersyukur menjadi pilihan Allah SWT untuk tujuan murni ini. Misi pertama saya ialah pada awal 2009. Dahulu, agak sukar memasuki Gaza kerana terdapat banyak sekatan.

"Tetapi kini, agak kurang birokrasi daripada kerajaan Mesir tetapi risikonya tetap ada kerana banyak perisik Israel di negara itu," katanya.

Anas mengakui ada kalanya hatinya berat untuk ke Gaza terutama semasa isterinya sarat mengandung selain permintaan daripada anak-anaknya sendiri.

"Perlu diingat bahawa jika kita menuju zon perang tiada jaminan keselamatan, insurans malah nyawa boleh melayang kerana serangan tentera Israel di sana tidak mengira masa dan tempat.

"Serangan jet serta helikopter rejim Israel turut menyasarkan kediaman serta hospital.

"Ibu bapa saya pernah merungut kerana saya baru sahaja pulang dari sana tetapi perlu kembali semula dalam tempoh kurang sebulan. Bagaimanapun, misi membantu umat Islam yang sedang menderita juga penting," tegasnya.


KEWUJUDAN Briged Ezzedine al-Qassam menggentarkan tentera Israel.


Bekalan akhirat

Jika mengira faktor umur dan tempoh masa bekerja, Anas mungkin sudah selesa dengan tugasnya sebagai guru agama selain mengumpul harta.

Realitinya agak berbeza kerana dia masih menyewa rumah teres di Bangi, Selangor selain menggunakan kereta terpakai yang nilai semasanya kurang RM5,000. Pendapatan sebagai sukarelawan juga tidak seberapa.

"Sebenarnya saya tidak mengejar dunia kerana kehidupan akhirat itulah yang kekal abadi.

"Yang penting saya telah menyediakan keperluan asas untuk isteri dan anak-anak iaitu makanan, pakaian dan tempat tinggal," jelasnya.

Anas memberitahu, isu Palestin harus diberi perhatian oleh semua umat Islam khususnya negara Islam kerana mereka memiliki kekuatan politik.

Dia juga tersentuh dengan kata-kata seorang imam Masjid Al-Aqsa yang berharap umat Islam dapat menunaikan solat di masjid itu dengan aman.

"Kata-kata imam itu bermaksud bumi Palestin telah bebas daripada penjajahan Israel sama seperti pahlawan Islam, Salahuddin Al-Ayubi yang memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib.

"Sekali gus membebaskan Baitul Muqaddis daripada pihak kafir yang memusuhi Islam pada tahun 583 Hijrah," katanya.

Pengalaman bertemu dengan sayap tentera Hamas iaitu Briged Ezzedine al-Qassam memberikan inspirasi kepada Anas.

"Syarat menjadi ahli ialah umur mereka tidak melebihi 30 tahun selain perlu menghafal al-Quran. Pejuang juga tidak boleh meninggalkan solat jemaah.

"Ahli paling muda berumur 18 tahun dan semasa latihan mereka menggunakan peluru hidup kerana tiada bekalan peluru getah," cerita Anas.

Kemampuan menghasilkan roket buatan sendiri oleh pejuang Hamas tidak boleh dipertikaikan kerana ia mampu mencapai sasaran di kawasan penduduk Israel sejauh 80 kilometer.

Mitos Israel

Lelaki ini menegaskan, tentera Israel tidak sekuat mana dan mereka sememangnya dikenali sebagai bangsa yang pengecut.

Katanya, walaupun Israel mempunyai persenjataan yang canggih termasuk jet pejuang, kereta kebal dan kuasa nuklear, ia tidak menggentarkan rakyat Palestin.

"Mereka penakut dan pantas berundur sebaik sahaja diserang pejuang.

"Serangan roket di bandar Israel secara berterusan sudah mampu melumpuhkan pentadbiran negara mereka," katanya.

Tegasnya, hanya negara Islam yang tidak bersatu kerana perbezaan pendapat serta ideologi sedangkan negara haram Israel itu sendiri dikelilingi negara-negara Arab.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved