Isnin, 10 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Raja sehari dirai empat hari

Posted:

Raja sehari dirai empat hari

Raja sehari dirai empat hari

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my

PERANCANGAN awal pasangan Siti Sunartye Mohd. Syam, 22, dan Mohd. Hafiez Ibrahim, 24, untuk mengadakan resepsi perkahwinan secara sederhana seperti pasangan lain bertukar menjadi satu majlis yang mendapat liputan luas.

Persandingan mereka bukan saja menjadi tatapan orang ramai sekitar Johor Bahru, malah setiap persiapan bagi menjayakan majlis perkahwinan mereka dirancang dan disiapkan sepenuhnya oleh penganjur.

Menerusi Festival Kahwin-Kahwin Masyhur 1Malaysia anjuran Rakan Belia 4B (M) Johor dan Noraniza Idris Production Ventures Sdn. Bhd. (NIPV) itu, Sunartye dan Hafiez menceduk pelbagai pengalaman berharga sepanjang majlis tersebut dilangsungkan selama empat hari.

Bermula dengan acara pernikahan beramai-ramai, tiga pasangan yang menyertai festival itu juga berpeluang mengadakan majlis berinai dan persandingan berkonsepkan tradisional Melayu Johor.

"Kebetulan festival ini dijalankan dalam tempoh rancangan perkahwinan kami, jadi secara tidak langsung ia menjimatkan kos.

"Kebiasaannya, majlis yang dibuat sendiri tidak memerlukan penglibatan keseluruhan pengantin kerana hampir semua persiapan dikendalikan keluarga dan sanak saudara, tetapi dalam majlis ini kami terlibat dari awal hingga akhir acara.

"Kami dapat belajar selok-belok sesuatu adat perkahwinan Melayu itu dijayakan dan tenaga juga dapat dijimatkan di samping memberi kelapangan kepada ahli keluarga terdekat," ujar Sunartye yang mendapat sokongan sepenuhnya keluarga kedua-dua belah pihak bagi melangsungkan perkahwinnanya dalam festival itu.

Begitu juga dengan pasangan Wan Noor Wajiha Wan Mustapha, 24, dan Muhammad Firdaus Padzil, 28. Kedua-duanya turut menggalakkan agar lebih ramai orang awam menyertai festival itu pada masa akan datang.

Sepanjang empat hari itu, penginapan mereka ditaja. Walaupun jumlah tetamu bagi setiap pasangan terhad, ia tidak mengundang apa-apa masalah kerana kehadiran keluarga terdekat menjadi keutamaan.

Kemuncak festival

"Pakaian nikah dan bersanding termasuk solekan semua ditanggung penganjur, bukan itu sahaja kami turut dibawa menaiki kereta Proton Perdana secara konvoi di sekitar Johor Bahru sebelum tiba ke tempat persandingan.


PASANGAN pengantin dari kiri: Wan Noor Wajiha Wan Mustapha, Muhammad Firdaus Padzil, Jeffri Hudi, Noraniza Idris, Mohd. Hafiez Ibrahim dan Siti Sunartye Mohd. Syam.


"Pengalaman itu memang tidak akan dilupakan sampai bila-bila apatah lagi kami berpeluang bertemu Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar ketika majlis resepsi Noraniza Idris," ujar Wan Noor Wajiha yang akan mengadakan kenduri kesyukuran buat keluarga terdekat selepas majlis itu berakhir.

Kemuncak festival itu sudah tentu persandingan perdana penyanyi lagu-lagu irama Malaysia, Noraniza Idris, 43, dan Jeffri Hudi, 52. Mereka dibawa menaiki Proton Perdana Eksekutif diiringi 20 buah kereta perdana dari Kelab Proton Perdana Johor (Properd) dan 40 buah motosikal berkuasa tinggi oleh Johor Bikers.

Kemodenan hidup dan kecendurangan masyarakat hari ini mempraktikkan budaya Barat sedikit sebanyak menghakis budaya dan tradisi peninggalan nenek moyang yang sewajarnya dijaga sampai bila-bila.

Konteks perkahwinan berteraskan adat Melayu jua dilihat seperti sudah kehilangan identitinya apabila pelbagai upacara dan pengisian majlis penyatuan Adam dan Hawa itu rata-rata mengalami asimilasi Barat yang agak berlebihan.

Jarang sekali kita dapat melihat perkahwinan Melayu seperti adat berbalas pantun saat pengantin lelaki bertandang ke rumah pengantin perempuan, adat membayar 'tol' juga semakin karam berikutan peredaran zaman.

Namun, selama festival itu berlangsung di Sanggar Utama, Padang A, Plaza Angsana, Johor Bahru, Johor ia menyaksikan pelbagai aturcara berkaitan perkahwinan Melayu tradisional ditonjolkan menerusi demonstrasi dan juga secara langsung.

Pada majlis yang julung-julung kalinya dilaksanakan itu, istiadat perkahwinan dijalankan mengikut budaya Melayu Johor dan mendidik orang awam membezakan antara tuntutan agama dan adat ciptaan manusia.

Perkahwinan moden pula menyaksikan majlis diisi dengan montaj video pasangan meniti hari-hari perkenalan, perarakan pula diiringi kanak-kanak perempuan yang dipanggil flower girl menabur bunga sepanjang laluan pengantin ke pelamin.

Elemen Inggeris

Begitu juga dengan pemilihan busana. Sukar menemui mempelai yang rela menyarungkan pakaian raja sehari tradisional kerana bimbang dikatakan ketinggalan zaman. Hampir semua masyarakat Melayu kini selesa menempah busana moden elemen Inggeris.


SULTAN Johor (tiga dari kiri), Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar (tengah)mencemar duli ke persandingan perdana Noraniza Idris dan Jeffri Hudi.


Mungkin mentaliti masyarakat zaman ini lebih global dan tidak mahu terperangkap dalam adat lapuk yang dianggap membebankan menyebabkan adat perkahwinan tradisi semakin hilang keasliannya.

Kerjasama produksi Noraniza dan Belia 4B Johor yang disokong oleh Tourism Malaysia, Jabatan Diraja Johor, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara dan banyak lagi itu cuba menepis tanggapan itu dengan menekankan keindahan perkahwinan Melayu tradisional.

Pengerusi Gerakan Belia 4B Johor, Syahrin Mad Jamaludin, 36, berkata antara tujuan festival itu diadakan adalah bagi memaparkan adat perkahwinan Melayu Johor yang begitu kuat dipengaruhi unsur-unsur Islamik seperti khatam al-Quran dan berzanji.

Dalam pada itu, ia turut diselitkan elemen-elemen budaya seperti majlis rewang yang menyaksikan muafakat orang ramai menyiapkan hidangan buat tetamu seperti yang dapat dilihat di kebanyakan kampung di seluruh negeri.

"Demonstrasi upacara merisik dan meminang dilakonkan semula bagi memberi kefahaman kepada orang ramai khususnya golongan belia akan makna di sebalik perkara-perkara itu.

"Sebagai gerakan belia, kami berharap agar festival sebegini dapat menarik minat anak-anak muda mempelajari adat dan budaya mereka yang semakin dilupai.

"Walaupun penganjuran kali pertama ini kurang mendapat penyertaan pasangan-pasangan pengantin, kami percaya lebih ramai anak muda akan memilih berkahwin dalam festival ini pada masa akan datang," jelas Syahrin.

Memandangkan majlis tersebut memetik konsep 1Malaysia, pelbagai persoalan timbul adakah kaum-kaum lain dibenarkan menyertai majlis itu memandangkan fokus penganjur adalah terhadap perkahwinan Melayu sahaja.

Jelas Noraniza, perkahwinan kaum lain hanya dipaparkan menerusi demonstrasi sahaja tetapi pihak penganjur terbuka untuk menerima penyertaan kaum lain pada masa akan datang.

"Manfaat yang diterima kaum lain adalah mereka dapat merasai bagaimana adat perkahwinan kaum Melayu, tetapi ia tidak akan melibatkan pernikahan dan penyatuan mereka sebagai suami isteri boleh dilakukan secara berasingan mengikut agama masing-masing.

"Insyaallah tahun depan kita akan menjalankan majlis ini di dua negeri iaitu Johor dan Pahang, mengikut perancangan, festival akan datang akan melibatkan kerjasama jabatan agama negeri membabitkan kursus perkahwinan agar ia lebih menyeluruh," ujar Noraniza yang yang bertindak selaku pengerusi festival.

Penutup festival itu diisi dengan Konsert Masyhur 1Malaysia menyaksikan persembahan lagu-lagu tradisional oleh Noraniza sendiri serta pertandingan nyanyian yang disertai empat finalis bagi merebut hadiah wang tunai RM3,000.

Full content generated by Get Full RSS.

Mercu tanda maritim Singapura

Posted:

Mercu tanda maritim Singapura

Mercu tanda maritim Singapura


GAHARUDIN (kiri) dan Narayanasamy tidak pernah menganggap bekerja di Rumah Api sebagai tugas yang membebankan.


BERDIRI menghadap arah selatan Singapura ialah sebuah rumah api yang berbatu granit putih. Fungsi rumah api yang berusia lebih daripada 150 tahun itu bukan calang-ca lang. Ia memberi panduan kepada ribuan kapal untuk memasuki kawasan pantai di republik itu.

Pelabuhan kota Singa itu sememangnya dikenali sebagai pelabuhan yang tersibuk. Meskipun kapal dagang yang keluar masuk bergantung kepada sistem navigasi yang sofistikated yang diimplemenkan di pelabuhan itu, Rumah Api Raffles atau Raffles Lighthouse kekal sebagai lokasi mercu tanda maritim yang paling penting di situ.

"Bekalan elektrik boleh mati pada bila-bila masa tetapi rumah api sentiasa ada.

"Visual bantuan seperti rumah api, petunjuk dan boya masih lagi relevan dalam memberi amaran kepada kapal-kapal yang berlabuh di pantai dan di kawasan cetek," kata Juruukur Perairan, Maritim dan Pihak Berkuasa Pelabuhan Singapura, Parry Oei.

Memberi signal

Menyingkap sejarah rumah api di Singapura, pengasasnya merupakan seorang rakyat British yang bernama Thomas Stam ford Raffles. Bangunan granit itu berukuran 29 meter tinggi dan didirikan di sebuah pulau yang dinamakan Pulau Satumu pada tahun 1855.

Satumu jika diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu ia disebut sebagai pulau satu pokok.

Kekal sehingga hari ini, tujuan pembinaannya adalah untuk memberi amaran kepada kapal-kapal seperti kehadiran terumbu karang dan beting pasir. Selain itu, rumah api tersebut berfungsi untuk memberi syarat kepada kemunculan kapal yang membawa minyak mentah. Untuk kes seperti ini, penjaga rumah api akan menunjukkan tanda kon pada hari-hari biasa dan mengeluarkan pancaran cahaya putih pada waktu malam.

Untuk rekod, kerajaan Singapura mengawal kemasukan 28.4 juta TEU iaitu ukuran kepada kapasiti kandungan atau bekas pengangkutan ke pelabuhan negara itu.

Pada tahun 2010 sahaja, republik itu telah menerima ke masukan lebih daripada 503 juta tan kargo. Jadi, tidak hairanlah sekiranya pelabuhan tersebut dinobatkan sebagai salah satu pelabuhan yang unggul dan hebat di dunia.


RUMAH Api Raffles atau Raffles Lighthouse yang berukuran 29 meter tinggi diasaskan oleh rakyat Thomas Stamford Raffles.


Bagaimanapun, pada peringkat permulaan iaitu ketika zaman kolonial pelabuhan itu biasa-biasa saja.

Terpahat dalam lipatan sejarah Singapura, para pedagang dan kelasi-kelasi diriwayatkan telah menulis satu petisyen pada tahun 1836 kepada pihak berkuasa Singapura untuk membina rumah api di Selat Singapura.

Pulau Satumu dicadangkan kerana kedudukannya yang strategik. Pandangan itu diambil kira tetapi hanya kira-kira dua dekad kemudian iaitu pada 24 Mei 1854 pada ulang tahun Ratu Victoria, kerja-kerja pembinaan dimulakan. Pada 1 Disember 1855 ia beroperasi sepenuhnya.

Pada asalnya, rumah api itu dikuasakan dengan sumbu yang dikendalikan oleh tujuh penjaga rumah api. Namun, kini ia menggunakan kuasa solar untuk menjana tenaga suria bagi menghidupkan lampu-lampu halogen kuarza yang berputar dalam petunjuk.

Transformasi teknologi itu menyaksikan daripada tujuh, cuma terdapat dua penjaga rumah api yang mengawal kemudahan itu. Namun, prasarana itu adalah rahsia yang tidak boleh didedahkan ataupun ditunjukkan kepada awam.

Hanya pekerja dan para penyelidikan terumbu karang yang diberikan akses untuk itu.

"Kita mengekalkan rumah api, menjaga kapal-kapal yang lalu lalang, berkomunikasi dengan Pusat Kawalan Operasi Pelabuhan.

"Rumah api ini sudah ibarat rumah saya sendiri," kata salah seorang penjaga rumah api itu, Narayanasamy Manikaveloo, 48, yang sudah setahun berkhidmat di situ.

Pada waktu malam, kapal-kapal yang sejauh 20 batu nautika dari Rumah Api Raffles sudah dapat melihat tiga cahaya putih setiap 20 saat yang dikeluarkan oleh petunjuk.

Rumah-rumah api ini dibezakan dengan bentuk, warna dan ketinggian pada hari-hari tertentu. Warna cahaya dan pancarannya pada waktu malam pula mematuhi piawaian yang telah ditetapkan di peringkat antarabangsa.


PENJAGA rumah api yang menempatkan seorang lelaki di atas menara masih diperlukandi rumah api ini.


Meskipun operasi Rumah Api Raffles dimulakan sejak tahun 1988 dan diawasi sepenuhnya dari tanah besar, penjaga rumah api yang menempatkan seorang lelaki di atas menara masih diperlukan.

Suasana sepi

Peranan kepada tugas ini amat penting kerana seorang penjaga menjadi rujukan memandu arah ketika kawasan selat sibuk dipenuhi dengan kapal-kapal yang datang dari seluruh pelosok dunia.

Pada tahun 1970-an, Gaharudin Abd. Gani berkata, dia hanya duduk di bangku di luar kawasan rumah api melihat kalau-kalau ada bahaya yang menjelma di kawasan laut menggunakan binokular saja.

Katanya yang sudah 23 tahun bekerja sebagai penjaga rumah api, pada waktu malam, persekitaran di situ sunyi sepi.

"Ia sangat menakutkan, kita hanya memandang sesama sendiri," kata Narayanasamy pula.

Kerja seperti ini tidaklah membebankan sangat, kata mereka.

Pada masa lapang, adakalanya petugas-petugas ini menonton perlawanan bola sepak di saluran-saluran Singapura atau Indonesia, membaca buku, memancing atau menanam pokok di taman berhampiran.

"Bekerja di sini sangat tenang dan rileks tetapi jika bekerja di kota Singapura, ia menyebabkan kita selalu terburu-buru," kata Gaharudin sambil menikmati makan malam. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Ketuhar cetus minat Ivy buat kek

Posted:

Ketuhar cetus minat Ivy buat kek

Ketuhar cetus minat Ivy buat kek

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my


IVY kini menjadikan kek cawan sebagai sumber pendapatan.


SEMASA membeli rumah di Bangsar, Kuala Lumpr Ivy Boucher baru tahu rupa-rupanya dapur di rumah itu mempunyai ketuhar. Namun, dia bukanlah seorang yang gemar membuat dan membakar kek atau biskut.

"Jadi, saya bawa juruteknik untuk memeriksa ketuhar itu dan mendapati ia masih dalam keadaan baik," ujarnya.

Justeru, juruteknik itu menasihati Ivy untuk menghidupkan ketuhar itu selama sejam setiap minggu supaya ia tidak rosak dan kekal dalam keadaan baik. Tetapi Ivy pula berpendapat, daripada dia membazir elektrik dengan menghidupkan ketuhar tanpa menggunakannya, dia bercadang untuk membakar kek.

"Saya membeli buku pertama mengenai resipi kek pada tahun 2005 semata-mata kerana tidak mahu menghidupkan ketuhar itu secara sia-sia," kata Ivy.

Saat itu ternyata telah mengubah hidupnya. Kini, dia bukan sahaja membakar kek dan berbangga dengan kek signatur beliau iaitu kek cawan, malah dia mendapat permintaan yang kerap daripada rakan-rakan dan kenalan. Bahkan, Ivy berjaya menerbitkan sebuah buku menghias kek cawan dengan menjalin kerjasama dengan syarikat penerbitan, Utusan Publications and Distributors (UP&D).

"Pada awalnya, saya bakar kek untuk suka-suka pada setiap hujung minggu. Rakan-rakan saya di pejabat menunggu ketibaan hari Isnin kerana saya akan bawa kek itu ke tempat kerja. Kebetulan, pada waktu yang sama, saya diberhentikan kerja dari sebuah agensi pengiklanan kerana mereka waktu itu mengecilkan operasi. Jadi, saya dinasihati rakan-rakan untuk menerima tempahan kek untuk majlis-majlis keraian sebagai penyambung dan sumber pendapatan," kata Ivy.

Trend kak cawan

Pada masa yang sama, kek cawan pula menjadi trend dan Ivy tidak teragak-agak untuk menghadiri beberapa kursus diploma membakar kek, membuat figura haiwan, bunga-bungaan dan aising diraja yang banyak membantunya memperkayakan hiasan kek cawan.

Pada tahun 2006, Ivy sudah mula membuat kek cawan. Pada masa yang sama, beliau menjadi antara blogger terawal di Malaysia yang tampil dengan blog khas untuk kek cawan. Menerusi blognya juga, Ivy dipancing untuk menghasilkan bukunya, Cupcakes by Ivy oleh salah seorang kakitangan yang bertugas di UP&D.


BUKU ini adalah buah tangan daripada Ivy yang minat membuat kek cawan.


"Saya dihubungi seorang wanita, katanya dari Utusan. Selepas melihat blog dan cara saya naratif, dia mengajak saya untuk menerbitkan buku. Tanpa teragak-agak, saya terus setuju dan kami memulakan kerja-kerja untuk penerbitan buku itu pada tahun 2008."

Pengalaman mengujakan

Mengakui atas beberapa alasan, bukunya agak lewat diterbitkan, Ivy berkata, dia bagaimanapun gembira melihat hasilnya yang sudah mula berada di pasaran sejak awal tahun ini.

Ujarnya, walaupun pernah berkhidmat dalam bidang pengiklanan, Ivy merasakan pengalaman beliau menertbitkan buku bersama pihak UP&D agak mengujakan. Di samping itu, ia juga banyak mengajar perkara berkaitan penerbitan dan penulisan skrip.

Berikutan kejayaan menerbitkan buku pertamanya, Ivy memberitahu, dia berhasrat untuk mengeluarkan buku kedua tetapi kali ini membabitkan cara-cara membuat figura dua dan tiga dimensi untuk hiasan kek cawan.

"Ia sekadar harapan sahaja. Berbekalkan pengalaman untuk buku pertama, saya lebih yakin untuk mengeluarkan buku kedua," katanya yang banyak merujuk kepada buku-buku resipi dan hiasan kek dari luar negara serta penulis-penulis lain.

Sambil menunjukkan beberapa figura haiwan yang disediakan untuk salah satu kek tempahan khas, Ivy berkata, seseorang itu pastinya perlu memiliki kesabaran dan keghairahan yang tinggi untuk membuat figura-figura ini serta hiasan di atas kek cawan.

"Ia adalah figura kecil dan memerlukan anda membuat kerja-kerja terperinci. Sememangnya, ia memakan masa terutama sekali untuk proses pengeringan dan memastikan ia berada pada tekstur yang sepatutnya. Tetapi selepas siap, segala usaha memang berbaloi," katanya.

Segala maklumat lanjut mengenai kek dan tempahan boleh diperoleh melalui blog Ivy, d-cupcakes.blogspot.com.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Bersemangat sambut PM ke Seri Gombak

Posted:

Bersemangat sambut PM ke Seri Gombak

Bersemangat sambut PM ke Seri Gombak


SAID ANUAR (lima dari kiri) bergambar bersama ahli-ahli UMNO yang menghadiri majlis Nurani Rakyat Sayangi Selangor di Taman Seri Gombak, Batu Caves baru-baru ini.


GEMBIRA. Lebih 5,000 penduduk sekitar Batu Caves dan Gombak keluar beramai-ramai menyambut ketibaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sempena majlis Nurani Rakyat Sayangi Selangor yang berlangsung di Taman Seri Gombak baru-baru ini.

Program turun padang Perdana Menteri itu ternyata menggembirakan orang ramai yang mahu bermesra dengan pemimpin negara itu secara lebih dekat.

Antara yang hadir ialah Penyelaras BN Parlimen Gombak, Datuk Megat Zulkarnain Tan Sri Omardin, Penyelaras BN Dewan Undangan Negeri Gombak Setia, Datuk Said Anuar Said Ahmad dan Ketua Wanita UMNO Gombak, Datin Sharifah Salmah Syed Agil.

Full content generated by Get Full RSS.

300 kanak-kanak sertai Hari Potensi Tabika

Posted:

300 kanak-kanak sertai Hari Potensi Tabika

300 kanak-kanak sertai Hari Potensi Tabika


MUSA menyampaikan cenderamata kepada guru-guru tabika pada majlis perasmian Hari Potensi Kanak-Kanak Tabika Kemas 2011 di Pulau Pinang semalam.


BERBAKAT. Seramai 300 kanak-kanak dari Tabika Kemas (Jabatan Kemajuan Masyarakat) Pulau Pinang menunjukkan bakat dan kebolehan masing-masing sempena Hari Potensi Tabika Kemas peringkat negeri di Institut Kemahiran Belia Negara Bukit Mertajam baru-baru ini

Kesemua mereka mewakili lima daerah bagi merebut tempat pertama dalam enam acara sukan dan permainan yang dipertandingkan selain merebut gelaran juara keseluruhan.

Tabika Kemas daerah Seberang Perai Tengah telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan pada pertandingan itu.

Program tersebut dirasmikan oleh Ketua UMNO Bahagian Bukit Mertajam, Datuk Musa Sheikh Fadzir.

Full content generated by Get Full RSS.

200 pelajar sertai program Selangkah Ke Universiti

Posted:

200 pelajar sertai program Selangkah Ke Universiti

200 pelajar sertai program Selangkah Ke Universiti


SERAMAI 200 pelajar tingkatan empat di peringkat zon utara menyertai program Selangkah Ke Universiti di kampus USM Pulau Pinang baru-baru ini.


BERILMU. Seramai 200 pelajar tingkatan empat peringkat zon utara menyertai program Selangkah Ke Universiti di kampus Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang baru-baru ini.

Program anjuran Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi dan USM itu bertujuan untuk memberi motivasi kepada pelajar-pelajar ke peringkat universiti.

Melalui program itu, Bakti dan USM turut berusaha untuk memberi gambaran jelas mengenai matlamat mereka dan memberi semangat untuk para pelajar untuk terus berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya ke menara gading.

Program sehari itu yang dirasmikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon dan dihadiri Naib Canselor USM, Prof. Datuk Omar Osman.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Nyaris maut akibat kecuaian ahli farmasi

Posted:

Nyaris maut akibat kecuaian ahli farmasi

Nyaris maut akibat kecuaian ahli farmasi

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

YEE LAN ketika terlantar di wad HKL pada 1 hingga 12 Oktober 2010 akibat mengambil ubat melebihi dos yang sepatutnya.


KUALA LUMPUR – Gara-gara kecuaian seorang ahli farmasi di Hospital Kuala Lumpur (HKL), seorang warga emas berusia 64 tahun yang menghidap sejenis penyakit kulit terlantar di hospital selama 12 hari setelah dia mengambil sejenis ubat kanser dalam kuantiti yang berlebihan.

Mangsa, Wong Yee Lan yang menghidap penyakit psoriasis mendakwa, semuanya berpunca apabila ahli farmasi tersebut memberi arahan mengambil ubat tidak tepat selepas dia menerima rawatan sakit kulit pada 7 September tahun lalu di hospital berkenaan.

Menurut Yee Lan, ubat untuk merawat penyakit kulit tersebut sepatutnya dimakan enam kali seminggu tetapi dia telah diberi arahan supaya ubat itu dimakan sebanyak enam kali sehari.

"Saya disuruh makan ubat itu enam kali sehari dan saya menghabiskan dua paket ubat tersebut yang mengandungi 72 biji pil dalam masa 12 hari sahaja.

"Kesan ubat itu terlalu kuat sehingga menyebabkan saya mengalami kesukaran bernafas dan beberapa kali rebah ketika berjalan kerana pitam sehingga terpaksa dihantar ke klinik sebanyak empat kali.

"Selain itu, mata saya juga kerap berair dan sukar untuk membuka mata, bibir bengkak, rambut gugur dan sukar tidur," dakwanya pada sidang akhbar di ibu pejabat Parti Gerakan Rakyat Malaysia (PGRM) di sini semalam.

Bimbang dengan keadaan dirinya yang semakin teruk, dia kemudian mendapatkan rawatan susulan di hospital yang sama pada 1 Oktober 2010 bagi mencari punca kesakitan yang dialami.

"Saya terpaksa dimasukkan ke wad selama 12 hari kerana keadaan kesihatan saya menjadi semakin teruk.

"Saya begitu terperanjat apabila doktor yang merawat memaklumkan bahawa saya telah mengambil dos ubat secara berlebihan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Sultan minta jangan pertikai JAIS

Posted:

Sultan minta jangan pertikai JAIS

Sultan minta jangan pertikai JAIS

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

SHAH ALAM – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam berpuas hati dengan laporan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berhubung operasi penguatkuasaan ke atas majlis Thanks Giving Dinner di sebuah gereja di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.

Baginda mengakui sudah meneliti laporan tersebut dengan terperinci dan berpuas hati dengan tindakan JAIS yang dianggap mengikut prosedur serta tidak menyalahi mana-mana undang-undang yang berkuat kuasa di negeri itu.

Titah baginda, tindakan JAIS itu selaras dengan bidang kuasa yang diperuntukkan di bawah Enakmen Tatacara Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 2003, Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 dan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor 1988.

"Beta selaku Ketua Agama Islam Negeri Selangor amat mengambil berat atas tindakan yang dilakukan dan berharap agar rakyat tanpa mengira bangsa dan agama tidak menyalah anggap dan mempertikaikan tindakan JAIS tersebut sebelum mengetahui dengan jelas fakta sebenar mengenai tindakan yang telah diambil.

"Sebagai sebuah jabatan kerajaan negeri yang bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang Islam dalam negeri ini, JAIS mempunyai tugas yang berat untuk memastikan agama Islam sentiasa dipelihara dan dimartabatkan selaras dengan kedudukannya sebagai agama negeri Selangor di bawah Perkara XLVII Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 dan juga agama Persekutuan di bawah Fasal (1) Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan," titah baginda menerusi satu kenyataan di sini semalam.

Baginda bertitah demikian sebagai mengulas laporan penuh mengenai pemeriksaan yang dijalankan Bahagian Penguatkuasaan JAIS ke atas majlis Thanks Giving Dinner yang diadakan di Damansara Utama Methodist Centre (DUMC), Dewan 3, Kompleks Dream Centre, Seksyen 13, Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Hub pendidikan tinggi bersifat global

Posted:

Hub pendidikan tinggi bersifat global

Hub pendidikan tinggi bersifat global


MUHYIDDIN (lapan dari kanan) bergambar dengan para pemenang Anugerah Akademik Negara 2009/2010 di PWTC, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Dunia akademik negara perlu dianjak bagi menyahut hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai hub pendidikan tinggi yang bersifat global, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ahli-ahli akademik mestilah lebih ke hadapan dalam mempelopori penyelidikan berimpak tinggi dan menjadikan inovasi sebagai paksi budaya berprestasi tinggi di universiti.

Beliau berkata, pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Belanjawan 2012 yang menjadikan tahun 2012 sebagai tahun Gerakan Inovasi Nasional perlu disahut oleh setiap ahli akademik melalui penterjemahan hasil penyelidikan dan pembangunan menjadi produk yang bernilai komersial.

"Dalam konteks ini, ahli-ahli akademik perlu sentiasa berada di barisan paling hadapan dalam mencetuskan idea-idea baharu yang bernilai komersial dan berdaya maju.

"Saya berharap agar ahli akademik yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang merebut peluang keemasan ini dan menjadi pelopor kepada Gerakan Inovasi Nasional yang diumumkan Perdana Menteri," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Teroka diri atas kanvas

Posted:

Teroka diri atas kanvas

Teroka diri atas kanvas

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

BERBICARA dengan tiga pelukis muda tanah air, atmosferanya sangat berbeza. Mereka bersemangat dan berkobar-kobar dalam memperincikan setiap hasil karya sehingga ada kalanya sulit untuk difahami.

Namun, itu bukanlah menjadi masalah kerana yang paling signifikan, kehadiran Ali Nurazmal Md.Yusof, 33, Arif Fauzan Othman, 32 dan Hushinaidi Abdul Hamid, 38, dianggap sebagai legasi yang terus menyambung dan memperkayakan khazanah seni tampak negara.

Tiga sekawan itu yang sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam jurusan Seni dan Reka Bentuk diklasifikasikan sebagai pelukis dalam seni figuratif psikodinamik.

Dalam pemahaman yang lebih mudah, figuratif psikodinamik adalah merujuk kepada tindak-tanduk manusia, hubungan antara minda, personaliti atau psikik yang berhubung rapat dengan mental, emosi dan motivasi di bawah sedar.

Huraian maksud itu nampak kompleks. Namun, secara jujurnya dapat dirumuskan, khalayak seni sebenarnya berupaya menghadam karya tiga pelukis itu dengan mudah berbanding meneliti hasil seni bersifat abstrak.

Cuma nanti, akan wujud beberapa persepsi yang bercanggah antara satu individu dengan individu yang lain.

Dalam membincangkan tentang falsafah karya tiga pelukis muda tersebut, ada intipati yang unik untuk dihebahkan. Bertentangan dengan prinsip sesetengah pengkarya lain, Ali Nurazmal, Arif Fauzan dan Hushinaidi mengambil objek diri mereka sendiri atau orang terdekat untuk dilukis di dada kanvas.

Mereka dilihat 'menyerapkan' figura diri menerusi peristiwa-peristiwa terpilih yang mereka ada-adakan atau melalui pengalaman yang pernah dilalui.

Ya, hasil seni sebegini agak canggung pada mata khalayak Malaysia. Ada yang menghormati, tidak kurang juga yang menyimpan rapi perspektif mereka.

Apa jua pandangan yang dilontarkan, Ali Nurazmal, Arif Fauzan mahu pun Hushinaidi, tentu secara profesionalnya mahu menjadikan kata-kata orang luar sebagai pedoman.

Inspirasi kanak-kanak

Ali Nurazmal memberitahu, nalurinya terarah untuk mengabdikan imej kanak-kanak. Katanya: "Kanak-kanak itu adalah mereka yang berhampiran dengan saya, ia terdiri daripada anak saya sendiri, sepupu dan juga anak saudara saya."

Dia yang ditemui di Galeri Arti yang terletak di Desa Melawati, Kuala Lumpur disogok dengan persoalan mengapa harus memilih kanak-kanak dalam sentuhan seninya.

Jawab beliau: "Kanak-kanak ini naif, mudah terpengaruh, mereka melihat dan mahu menjadi apa yang dilihatnya. Sebagai contoh mereka menonton animasi Ben 10, mereka mahu menjadi Ben 10, ekspresi itu saya sifatkan sebagai sesuatu menarik untuk diterjemahkan."


ALI Nurazmal, Arif Fauzan dan Hushinaidi menampilkan kelainan apabila mengaplikasikan konsep figuratif psikodinamik dalam karya mereka.


Untuk merealisasikannya, langkah Ali Nurazmal tidak sah tanpa membawa bersama kamera poketnya ke mana juga destinasi yang hendak dituju.

Lelaki berbakat itu akan merakam puluhan dan adakalanya ratusan detik dan emosi kanak-kanak di sekelilingnya. Kemudian, dia akan memilih reaksi yang dikira terbaik.

Sesungguhnya, bukan mudah untuk menghasilkan karya setepat foto yang dirakam oleh sebuah kamera. Bagaimanapun, Ali Nurazmal gigih dan berjaya melaksanakannya.

Pada pameran kali ini, dia mempamerkan lima karyanya. Dua lukisan menjadi topik perbincangan kami ialah For Your Entertainment I dan Pursuit Your Happiness.

"Karya bersiri bertajuk For Your Entertainment merujuk kepada wajah anak saudara saya yang terpukau melihat sesuatu yang menggamit perhatiannya, iaitu watak kartun," jelasnya yang sudah mengikuti lebih daripada 20 pameran seni secara solo dan berkumpulan di dalam mahu pun di luar negara.

Sudah menjadi resam kanak-kanak, mereka akan terpesona dengan watak animasi. Itulah yang ditampilkan oleh Ali Nurazmal pada siri lukisannya. Untuk lukisan itu, dia selesa menggunakan arang. Mesej yang hendak disampaikan cukup jelas dan mudah untuk ditelah.

Karya Pursuit Of Happiness yang berteraskan cat minyak pula mengajak khalayak seni berfikir sejenak. Untuk itu, Ali Nurazmal membahagikan lukisannya kepada beberapa blok tertentu yang berlatarbelakangkan warna-warna yang bertenaga.

Tiga gambaran kanak-kanak itu sebenarnya terdiri daripada kanak-kanak yang sama tetapi berlainan emosi dan transisi wataknya.

Karya itu bercerita tentang kanak-kanak yang sedang marah dan ia dimanifestasikan dengan riak wajah berteriak. Amarah kanak-kanak itu ditonjolkan lagi dengan sapuan warna merah menyala pada wajahnya.

Kanak-kanak di tengah-tengah blok lukisannya pula menampakkan sisi kecergasan. Objek kapal terbang mainan pula barangkali mewakili minat dan cita-citanya.

Belon yang terselit di antara kaki kanak-kanak itu pula ditafsirkan sebagai ke mana hala tujunya tatkala menjelang dewasa.

Lukisan tersebut sebenarnya karya terbaik dalam mewakili lima karyanya dalam menjelaskan teori figuratif psikodinamik yang merupakan falsafah karya yang dipegang Ali Nurazmal.

Pesona diri sendiri

Bagaimana dengan Arif Fauzan? Lelaki itu seorang yang sentimental dan daya pengaruh terhadap barangan klasik seperti kamera lama sangat kuat.


LUKISAN ini adalah reaksi yang dirakam oleh lensa Ali Nurazmal dan kemudiannya dipindahkan ke dada kanvas.


Dia sanggup merakam gambar potret rakannya menggunakan kamera manual yang barangkali sukar dijumpai di pasaran dan kemudian memindahkannya ke dada kanvas.

Lihat hasil kerja Gamma dan Beta, sungguh memukau. Semasa kami galak berbincang, Arif Fauzan berterus terang. Katanya, warna-warna bumi pada karya Gamma dan Beta merupakan satu kebetulan.

"Ia berlaku kerana semasa melukis, salah satu warna kehabisan, jadi saya menggunakan apa saja material yang ada," katanya.

Namun, kebetulan yang kreatif itu sebenarnya telah menyumbang kepada keunikan sentuhan karya anak kelahiran Ipoh tersebut.

Beralih kepada lukisan bertajuk Grave Digger dan Keep Grounded, figuranya adalah diri Arif Fauzan sendiri.

Grave Digger sebenarnya adalah imitasi kepada kulit album kumpulan legenda Inggeris legenda, The Beatles. Arif Fauzan dengan beraninya meletak dan menggantikan dirinya pada lukisan itu. Persembahan karya tersebut amat berani.

Begitu juga dalam karya The Little Thinker. Dua imej iaitu wajahnya semasa bayi dan karakternya semasa dewasa menunjukkan konflik keinginannya yang berbeza semasa zaman kecil dan dewasanya.

Impak karya

Lenggok gaya Hushinaidi mirip Arif Fauzan. Lelaki itu turut mengguna pakai personalitinya untuk sebuah karya.

Dalam karya Sedekad Kita, lelaki yang berumur 30-an sedang duduk pada satu posisi sebuah kerusi adalah Hushinaidi.

Apa yang cuba disampaikan dengan meletakkan pisang pada lututnya? Pisang itu dikatakan adalah sumber nutrien dalam pembinaan otot dan selari dengan teori psikodinamik.

Ya, memang payah untuk memahami tetapi secara jujurnya, karya Hushinaidi yang juga seorang pensyarah memberi impak kepada perkem bangan jiwa dan fikiran manusia.

Tidakkah Ali Nurazmal, Arif Fauzan dan Hushinaidi resah sekiranya ditempelak apabila dikatakan sudah kering idea gara-gara mengadaptasikan diri kepada karya sendiri?

Mereka sebulat suara menyimpulkan: "Dalam dunia ini, kita harus melakukan apa yang kita suka dan apabila kita melukis diri sendiri, kita akan lebih kenal akan diri kita. Namun, setakat ini, ramai yang selesa dengan cara kami."

Tidak kira apa pun stigma umum, tiga pelukis itu bergabung dalam memperjuangkan karya mereka yang semestinya lain daripada yang lain. Mereka anak muda yang rajin, unik dan berkebolehan besar.

Seperti kata Pengurus Galeri Arti, Mohd. Yusri Abdul Rahman, kehadiran mereka bertiga berjaya memecah tembok kesunyian karya-karya berbentuk figuratif di galeri-galeri tempatan.

"Diharapkan ia dapat menjadi wadah kepada perkembangan seni lukis tempatan pada masa kini dan akan datang," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Usahawan desa jengah pasaran global

Posted:

Usahawan desa jengah pasaran global

Usahawan desa jengah pasaran global

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


KARNIVAL USAHAWAN DESA (KDU) turut memberi ilham kepada orang ramai yang bercadang untuk menghias kediaman.


PARA usahawan yang mengambil bahagian pada Karnival Usahawan Desa 2011 (KUD 2011) baru-baru ini mengakui, karnival yang dianjurkan oleh Kementerian Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) telah membawa satu anjakan positif terhadap produk yang diusahakan.

Siti Zauyah Mustafa, 38, yang merupakan pemilik C.T Five.M Enterprise yang mengeluarkan perencah makanan jenama Zauyah mengakui hakikat itu.

Katanya: "Sebelum ini jenama Zauyah hanya bertapak di Kedah dan saya berpendapat dengan penyertaan saya pada KUD kali ini berupaya membantu produk saya menembusi pasaran luar terutama di Lembah Klang."

Usahawan desa itu memberitahu, barangkali peluang untuknya agak cerah memandangkan produknya seperti perencah seperti mi udang dan ayam goreng berempah keluaran bumiputra masih terhad di pasaran.

KUD yang berlangsung pada 21 hingga 25 September lalu di Laman 1Malaysia Presint 2, Putrajaya antara lain berjaya menghimpunkan kira-kira 500 usahawan luar bandar.

Mereka mempamer dan menjual empat kategori utama produk iaitu makanan, kraftangan, herba dan perkhidmatan.

Bukan sahaja kesemua barangan dijual pada harga berpatutan malah para pengunjung juga berupaya menjana idea untuk mengubah suai atau mendekorasi kediaman.

Khidmat landskap

Daripada ratusan usahawan, Mohd. Zahir Ibrahim, 55, membawa kelainan. Dia merupakan satu-satunya yang membuka premis menjual pokok-pokok eksotik yang sesuai untuk menghiasi landskap kediaman.

Syarikatnya, Heliconia Farm & Trading yang terletak di Kampung Chemperuh, Janda Baik, Bentong, Pahang menjual spesies pokok-pokok seperti heliconia, calathea, costus, musa (pisang hiasan), ginger dan banyak lagi.


SANTAN sawit antara inovasi baharu yang menarik perhatian orang ramai.


"Pada karnival ini kami membawa 140 jenis spesies dan kami juga menyediakan khidmat membina landskap kepada pelawat yang bercadang untuk berbuat demikian," katanya.

Syarikat Tie Zek Resources Sdn. Bhd. turut menawarkan kepakaran serupa namun ia lebih tertumpu kepada hiasan perabot taman.

Pengarahnya, Tengku Hafiz Tengku Zaina Abidin, 27, berkata, pihaknya menawarkan perabot seperti buaian, kerusi rehat atau meja makan yang diperbuat daripada kayu cengal.

Tidak jauh dari premis ahli perniagaan itu, seorang lagi pempamer, Fadzillah Ahmad Najib, 28, dari Pekan, Pahang pula memperkenalkan perkakas hiasan dalaman yang meng gunakan kayu pain.

Ketika karnival, Fadzillah membawa 50 jenis produk dan sambutan yang diterima daripada orang ramai sangat memberangsangkan.

Pasangan suami isteri, Kharul Amin Yazid, 47, dan Fatimah Ahmad, 49, yang mengusahakan produk berupa barang perhiasan seperti labu sayung, dulang dan tudung saji daripada kertas juga cukup unik.

"Alhamdullillah, pada karnival ini ramai yang tertarik dengan perusahaan kami, ini pun kami sedang menyiapkan tempahan pelanggan yang ingin membawa produk saya ke luar negara," kata Kharul Amin.

Tempahan RM2 juta

Lazimnya, pada program sebegini, banyak barangan termasuk produk makanan yang unik akan ditemui.

Antara yang mencuri lensa jurufoto, Saiful Bahari Ashari ialah santan sawit.


MALAYSIA sememangnya kaya dengan makanan yang lazat dan berupaya menarik perhatian antarabangsa sekiranya berpeluang dipasarkan ke luar negara.


Menurut pengedarnya, Rashidah Lopesapien, 39, hasil inovasi teknologi pada hari ini buah sawit kini direvolusikan menjadi santan.

"Santan sawit ini banyak khasiat dan boleh digunakan untuk membuat air sirap bandung, kari ikan, dadih, cendol, nasi minyak dan lain-lain lagi," katanya.

Jenama kopi Cap Dua Daun dari Kampung Durian Burung, Serdang, Kedah turut menarik perhatian umum.

Menurut pembantu jurujualnya, Ahmad Zalal Khamis, 21, kopi yang dihasilkan secara tradisional itu diharap dapat menembusi pasaran luar atau setidak-tidaknya menjengah ke kompleks membeli-belah di ibu negara.

Sementara itu, menurut Setiausaha Bahagian Pengupayaan Ekonomi, KKLW, Zazali Salehudin, usahawan yang dipilih menyertai KUD merupakan mereka yang mempunyai produk yang berpotensi untuk pergi lebih jauh.

Tambahnya, untuk merealisasikan impian para usahawan untuk memperluaskan lagi pasaran produk mereka, pihaknya menjemput 13 agensi pemasaran yang terdiri daripada pasar raya besar seperti Giant, Tesco dan Mydin dalam usaha menarik perhatian mereka untuk menjalin kerjasama dengan pengusaha desa.

Dalam pada itu Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, sejak dilaksanakan pada tahun 2006, KUD berjaya meraih jualan tunai dan tempahan sebanyak RM2 juta serta mewujudkan lebih 3,000 jaringan perniagaan.

"Kementerian yakin KUD 2011 mampu menyemarakkan jiwa usahawan terutama mereka yang berada di luar bandar bagi meningkatkan daya saing, produktiviti dan kualiti pengeluaran sekali gus meningkatkan taraf hidup masyarakat luar bandar," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Buku idaman pada harga murah

Posted:

Buku idaman pada harga murah

Buku idaman pada harga murah

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my


NAUFAL ZAQUAN AZHAR, 3, sedang asyik melihat isi kandungan buku ketika ditemani oleh bapanya pada Ekspo Buku Big Bad Wolf bertempat di MAEPS, Serdang.


RUANG pameran Dewan A di Taman Ekspo Pertanian Serdang Malaysia (MAEPS) minggu ini diserang satu acara yang tentu sekali mengujakan ulat-ulat buku. Acara tahunan yang dinamakan Big Bad Wolf iaitu jualan mega buku-buku dengan diskaun sehingga 95 peratus itu antara pameran dan jualan buku yang boleh menyebabkan pengunjung rambang mata mendapatkan bahan bacaan.

Berpuluh-puluh buku yang dipilih tetapi anda mungkin tidak akan percaya dengan jumlah bayarannya kelak kerana ia tidak pun sampai separuh pun harga asal buku-buku itu. Itu adalah keistimewaan dan tarikan utama acara jualan buku Big Bad Wolf.

Bertempat di ruang pameran seluas 8,361 meter persegi , ia dipenuhi dengan segala jenis buku termasuk buku paling laris, buku seni, buku koleksi dan set kotak yang diperoleh dari segenap pelosok dunia.

"Saya yakin acara jualan besar seperti ini boleh menghidupkan semula minat untuk membaca, belajar dan berkongsi pengetahuan," kata pemilik bersama BookXxccess, penganjur acara jualan Big Bad Wolf, Andrew Yap.


BAHAN bacaan dijual pada harga yang murah dengan diskaun sehingga 95 peratus.


Kali keempat jualan acara Big Bad Wolf yang disifatkan sebagai jualan buku terbesar itu hampir menjadi satu misi yang mustahil untuk dianjurkan pihak penganjurnya. Ini kerana pihak penganjur mengakui terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran sebelum merealisasikannya.

Malahan, pihak penganjur juga teruja dengan sokongan pihak bank OCBC sebagai rakan kongsi Big Bad Wolf yang dijalankan bermula 7 hingga 16 Oktober ini.

Sebagai nilai tambah kepada kerjasama dengan OCBC, pemegang kad kredit bank tersebut akan mendapat potongan harga lima peratus lagi bagi semua buku yang dibeli semasa acara Big Bad Wolf.

Buku untuk anak yatim

Bukan itu sahaja, BookXxcess dan OCBC akan melancarkan program tanggungjawab sosial korporat yang dinamakan Red Readerhood dengan setiap pihak membeli dan mendermakan 1,000 buku kepada rumah anak yatim dan persatuan ibu tunggal. Orang ramai juga dipelawa menyertai program itu dengan membeli buku untuk didermakan.

"Kami ingin membolehkan kanak-kanak yang kurang bernasib baik mendapat manfaat daripada keseronokan membaca sambil menyemai minat dan tabiat membaca sejak dari kecil," ujar Andrew.

Seramai 500,000 pelawat yang dijangka mengunjungi acara jualan Big Bad Wolf. Masuk adalah percuma dan pengunjung dinasihat membawa troli, kotak atau beg besar untuk memudahkan isian item pembelian.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya harus buktikan

Posted:

Harimau Malaya harus buktikan

Harimau Malaya harus buktikan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

MUSLIM (kiri) kurang konsisten ketika diberi tanggungjawab mengemudi jentera pertahanan Harimua Malaya.


BOLOS 21 gol dalam lima perlawanan kompetitif berturut-turut di pentas antarabangsa sememangnya sesuatu yang langsung tidak boleh dibanggakan oleh pasukan bola sepak kebangsaan.

Mereka sebelum ini tewas 0-4 dan 3-6 kepada Arsenal dan Liverpool pada aksi Pra-Jelajah Asia sebelum ditunjukkan jalan keluar pada pusingan kelayakan Piala Dunia 2014 oleh Singapura secara agregat 4-6, Julai lalu.

Yang terbaharu, skuad Harimau Malaya tewas 0-5 kepada Australia dalam aksi persahabatan Jumaat lalu sebelum selamat tiba di tanah air sehari kemudian.

Sesungguhnya, rentetan episod kekalahan dengan jumlah jaringan yang cukup besar ketika ini wajar diatasi segera oleh anak buah Datuk K. Rajagobal.

Jika trend 'murah hati' ini diteruskan, tidak mustahil sekiranya pasukan kebangsaan sukar untuk mendapatkan lawan berstatus kelas A waima untuk sekadar mengadakan perlawanan persahabatan semata-mata selepas ini.

Malah jangan terkejut sekiranya skuad negara cuma akan dijemput Socceroos bagi perlawanan persahabatan dalam tempoh 20 tahun lagi selepas kali terakhir membuat perhitungan dengan mereka pada final Piala Kemerdekaan Indonesia pada 1992.

Dalam aksi di Canberra baru-baru ini, gawang Malaysia dibolosi lima gol masing-masing menerusi jaringan Josh Kennedy dan Alex Brosque sementara bintang Middlesbrough, Rhys Williams mencatatkan nama selaku penjaring Australia seawal minit kedua.

Sebelum ini, ketika menentang Arsenal, benteng pertahanan negara dimalukan oleh Aaron Ramsey, Theo Walcott, Carlos Vela dan Thomas Rosicky sementara Charlie Adam, David Ngog (dua gol), Maxi Rodriguez (dua gol) dan Dirk Kuyt pula berpesta gol semasa The Reds membelasah Harimau Malaya di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Jutaan peminat fanatik bola sepak tempatan juga masih belum dapat melupakan kekalahan memilukan semasa ditewaskan pasukan jiran, Singapura dalam aksi timbal balik kelayakan Piala Dunia 2014 menerusi enam gol jaringan Alexandar Duric (dua gol), Qiu Li, Mustafic Fahrudin, Shahril Ishak dan Shi Jia Yi.

Jika diperhatikan secara amnya, nama-nama seperti Mahali Jasuli, Mohd. Zubir Azmi, Asraruddin Putra Omar, Muslim Ahmad, Aidil Zafuan Abdul Razak, Norhafiz Zamani Misbah dan Mohd. Fadhli Shas adalah antara yang sering menjadi pilihan Rajagobal mengemudi benteng pertahanan negara.

Apa yang tidak kena sebenarnya? Adakah wajah-wajah yang menerajui benteng pertahanan negara ketika ini bukannya yang terbaik?

Jika hendak diukur menerusi saingan domestik, benteng Terengganu dilihat paling kebal apabila sekadar bolos tiga kali dalam saingan peringkat kumpulan Piala Malaysia kali ini menerusi gandingan Marzuki Yusof, Ronny Harun dan Mazlizam Mohamad, wajah-wajah yang mungkin perlu lebih banyak diberikan peluang oleh Rajagobal selepas ini.

Meskipun Rajagobal dilaporkan bersedia meletak jawatan jika gagal membantu Harimau Malaya layak ke Piala Asia 2015 seperti mana dilaporkan akhbar baru-baru ini, ia bukanlah satu penyelesaian sebenarnya.

Bukan apa, penyokong pun sebenarnya faham daripada hendak meminta yang 'bukan-bukan' daripada skuad Rajagobal setelah berjaya menamatkan kemarau penantian selama beberapa tahun menerusi pingat emas Sukan SEA 2009 dan juara Piala AFF Suzuki 2010 sebelum ini.

Cuma senang cerita, jika tewas pun biarlah 'berpada-pada' jangan sampai kena bolos empat atau lima gol. Pendek kata, jangan 'murah hati' sangat.

Full content generated by Get Full RSS.

Mungkin tiada tempat

Posted:

Mungkin tiada tempat

Mungkin tiada tempat

LONDON - Jurulatih England, Fabio Capello memberi bayangan bahawa penyerangnya, Wayne Rooney mungkin perlu berusaha lebih keras bagi merebut semula tempat dalam kesebelasan utama menjelang pusingan akhir Euro 2012 di Poland dan Ukraine nanti.

Rooney tidak dapat beraksi sekurang-kurangnya satu perlawanan pada Euro 2012 gara-gara dilayangkan kad merah ketika England seri 2-2 dengan Montenegro Ahad lalu, kad merah keenam yang dikutipnya di pentas antarabangsa.

Disebabkan itu, Capello tidak teragak-agak memilih pemain lain di bahagian serangan, selain memberi amaran kepada Rooney untuk bekerja keras jika mahu merebut semula tempatnya di dalam skuad England.

"Saya bersedia menyisihkan Rooney," jawab Capello apabila ditanya sama ada beliau bersedia untuk mengetepikan Rooney dalam skuad England.

"Sebagai pengurus, saya sentiasa mencari pemain yang terbaik di dalam skuad.

"Saya perlu fikirkan banyak perkara terutamanya dalam dua perlawanan awal apabila tidak dapat menggunakan khidmatnya.

"Untuk itu, dia perlu berusaha keras jika mahu kembali dalam kesebelasan utama," kata jurulatih kelahiran Itali itu.

Menurut Capello: "(Jermain) Defoe bermain baik ketika menentang Arsenal. Daniel Sturridge juga begitu," katanya.

Pada masa sama, Capello juga yakin dapat menguji beberapa pemain lain menjelang aksi persahabatan menentang Sepanyol pada 12 November depan.

"Rooney tidak akan bermain menentang Sepanyol. Saya mahu menguji pemain baharu, gaya baharu dan pergerakan yang berbeza.

"Kadang-kadang dia mungkin akan muncul sebagai pe main gantian, tetapi saya rasa mungkin tidak kerana saya

perlukan pasukan

terbaik di Euro 2012

nanti," katanya. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Selangor harus berhati-hati

Posted:

Selangor harus berhati-hati

Selangor harus berhati-hati

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


KEZMAN antara pemain bintang yang mendapat perhatian Gergasi Merah.


PADA penghujung musim 1990-an dahulu, Selangor pernah dikecewakan dengan tindakan bekas tonggak England, Tony Cottee yang dilihat langsung tidak profesional apabila 'tergesa-gesa' meninggalkan pasukan itu sebelum kontraknya tamat.

Jika diikutkan, Cottee sebenarnya bukanlah pilihan utama skuad Gergasi Merah ketika itu jika tidak kerana bintang Arsenal, Nial Quinn yang tiba-tiba 'hilang' sehingga menyebabkan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) pantas menyambar Cottee berdasarkan reputasinya yang dikhabarkan cukup cemerlang ketika mewakili England di kancah persaingan antarabangsa semasa itu.

'Disangkakan panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari'.

Jodoh Cottee bersama Selangor tidak berpanjangan apabila dikhabarkan tidak begitu gembira sepanjang beraksi di bumi Malaysia.

Selain dilaporkan kecewa kerana terpaksa mencuci butnya sendiri, alasan Cottee yang dikatakan marah kerana tidurnya terganggu dengan bunyi jam loceng rakan sepasukannya, Ismail Ibrahim yang bangun menunaikan sembahyang Subuh ketika itu sememangnya mengundang kemurkaan peminat fanatik Gergasi Merah.

Justeru, jika benar desas-desus mengenai keinginan Selangor yang dikhabarkan mahu memancing bekas pemain Chelsea, Mateja Kezman sebagai seorang daripada dua tenaga import mereka bagi menghadapi saingan Liga Malaysia musim depan, ada baiknya ia harus dinilai secara terperinci sebelum membuat sebarang keputusan.

Keterujaan mengambil pemain berstatus bintang sememangnya berisiko walaupun sejarah membuktikan beberapa pemain terkemuka seperti David Mitchell, Allistair Edwards, Christopher Kiwomya, Mehmet Durakovic, Karel Stromsik serta dua bintang Indonesia, Elie Aiboy dan Bambang Pamungkas dilihat cukup cemerlang membantu Selangor sebelum ini.

Tambahan pula sekiranya Kezman, 32, bersetuju menyarung jersi Selangor, sudah tentu ia dilihat mampu menarik lebih ramai penonton ke Stadium Shah Alam.

Ketika ini, Kezman sedang beraksi bersama kelab Belarus, Bate Borisov yang bersaing dalam Liga Juara-Juara Eropah sehingga penghujung tahun ini selepas kontraknya bersama kelab Hong Kong, South China tamat Mei lalu.

Kezman yang memulakan kariernya selaku pemain bola sepak seawal usia 19 tahun bersama kelab Serbia, FK Partizan pada 1998 turut pernah mewakili beberapa kelab ternama Eropah seperti PSV Eindhoven, Atletico Madrid, Fenerbahce, Paris St. Germain dan Zanit St. Petersburg, selain gemar menyarung jersi bernombor sembilan atau 99.

Tiada sebarang pengesahan rasmi begitupun dikeluarkan FAS setakat ini berhubung keinginan mereka memikat hati pemain kelahiran Serbia itu supaya melebarkan sayapnya beraksi di pentas Asia Tenggara pula selepas ini.

Buat masa ini, teka-teki sama ada Kezman merupakan antara empat pemain yang dikhabarkan bakal hadir ke Shah Alam untuk diuji sepanjang bulan ini masih belum terjawab lantaran FAS ketika ini baru menguji seorang pemain pertahanan berusia 29 tahun dari Korea Selatan, Hwang Moo-Kyu yang telahpun mula diuji sejak pasukan itu tewas 0-1 kepada Singapura dalam aksi Piala Sultan Selangor (PSS) 2011 baru-baru ini.

Setiausaha Agung FAS, Datuk Hamidin Mohd. Amin semasa ditemubual media tempatan sebelum ini juga enggan mengesahkan nama-nama calon yang bakal diuji, namun pada masa sama tidak menolak kemungkinan mereka merupakan antara pemain yang pernah beraksi di kancah Liga Perdana England.

Nama-nama itu katanya, hanya akan diumumkan sebaik saingan Piala Malaysia musim ini berakhir.

Apa pun, jangan sampai 'pisang berbuah dua kali', justeru Selangor sepatutnya lebih berhati-hati tambahan pula Kezman juga dilaporkan turut mempunyai masalah sikap.

Belajarlah daripada kesilapan silam. FAS pastinya lebih tahu natijah yang mungkin mereka hadapi jika benar mahu mendapatkan khidmat pemain bintang.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Erat silaturrahim dua generasi

Posted:

Erat silaturrahim dua generasi

Erat silaturrahim dua generasi

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

TIADA yang lebih menggembirakan pasangan cucu dan nenek ini apabila mereka disatukan dan berkongsi cerita suka dan duka bersama-sama.


APABILA ibu bapa yang ditinggalkan anak-anak dan kanak-kanak yang tersisih daripada keluarga sendiri dipertemukan pada satu majlis khas, pastinya perasaan bercampur-baur terzahir daripada jiwa masing-masing.

Mereka yang selama ini hidup terasing daripada keluarga sendiri, tiba-tiba dapat merasakan semangat yang luar biasa.

Pertemuan pada Majlis Ikatan Kasih Cucu, Datuk dan Nenek antara penghuni Rumah Seri Kenangan (RSK), Seremban dan Rumah Kanak-Kanak Rembau yang diadakan di sekitar ibu negara baru-baru ini, seolah-olah mengimbau detik-detik lampau ketika bersama dengan darah daging mereka suatu ketika dulu.

"Saya dah lama tak jumpa atuk, atuk di RSK ini lain, dia berpengalaman, dia asyik bercerita tentang pengalamannya tentang bidang binaan yang pernah diceburinya ketika dia di waktu muda," kata Fara merujuk kepada datuk yang dipasangkan untuknya sepanjang majlis makan tengah hari di Restoran Saloma Bistro iaitu Rahman, 60-an.

Emosi serupa

Pada majlis itu, Fara dilihat memberi tumpuan khusus kepada Rahman. Mereka tidak pernah berenggang. Gadis berusia 17 tahun itu juga tidak kekok memimpin tangan datuknya yang bertongkat.

Antara Fara dan Rahman terkait satu emosi yang serupa. Namun, kisah yang mereka layari cukup berbeza.

Gadis sunti itu menjadi mangsa kelalaian keluarga sendiri. Sementara lelaki 60-an itu memilih untuk tinggal di RSK sehingga ajal menjemputnya.

Menurut Pegawai Unit Fisioterapi, Nik Adira Arifin, program yang julung-julung kali diadakan itu antara lain untuk mengikat silaturahim antara dua generasi yang kurang bernasib baik.

"Kita tahu, RSK dihuni oleh ibu bapa yang malang sementara Rumah Kanak-Kanak Rembau pula menjadi tempat perlindungan kanak-kanak miskin atau ditinggalkan ibu bapa.

"Jadi, kami satukan mereka agar mereka dapat merasai semula kenangan manis yang pernah dinikmati dulu. Selain makan bersama, kami turut membawa mereka beriadah ke Aquaria KLCC agar mereka dapat bersembang lebih lama," kata Nik Adira.


MESKIPUN pertemuan antara mereka cuma sehari, tergambar perasaan ceria pada wajah masing-masing.


Program Ikatan Kasih Cucu, Datuk dan Nenek ini juga mendapat kerjasama daripada syarikat Malaysian Healthcare Sdn. Bhd. (Maycare) dan Restoran Saloma Bistro.

Untuk data terkini, RSK menjaga 260 penghuni, manakala terdapat 52 kanak-kanak di Rumah Kanak-Kanak Rembau.

Kepada kita yang lazimnya terdedah dengan dunia luar, ia mungkin tidak memberi apa-apa makna.

Tetapi bagi Amina, 62, ia umpama satu hadiah yang cukup bermakna dalam hidupnya.

"Makcik gembira sangat dapat jalan-jalan, apatah lagi dapat cucu baharu yang layan dengan kita dengan baik.

"Ya, baru saya tahu betapa seronoknya ada cucu," katanya yang tidak mempunyai sebarang zuriat sepanjang berkahwin.

Amina yang berasal dari Sabah memberitahu, hidupnya dulu tidak seperti hari ini. Satu ketika dulu, dia bertenaga dan ligat bekerja.

Bagaimanapun, kebahagiaan yang dikecapinya terlerai sejurus kematian suami sehingga menyebabkan dia tidak berupaya melakukan apa-apa. Akhirnya, Amina sendiri memutuskan untuk mendapat kehidupan lebih sempurna di RSK.

Duduk semeja dengan wanita itu ialah Jasmine, 17. Sebaik saja ditanya reaksinya beriadah bersama insan-insan yang kekurangan kasih sayang, dia berkata: "Suka sangat, ini momen terbaik saya."

Kisah pilu

Kisah gadis ini sungguh sedih. Ibu bapa Jasmine meninggal dunia ketika dia masih kecil. Nenek yang sering melawatnya, entah ke mana.

"Dalam dunia siapa yang mahu bersendiri, tapi itulah takdir saya, saya merelakan kenyataan itu.

"Saya juga kena belajar menerima ketentuan Tuhan, saya sandarkan hidup dan mati saya kepada Yang Maha Esa," tuturnya lembut.

Namun katanya, tinggal di Rumah Kanak-Kanak Rembau dan diberi perlindungan yang sewajarnya, itu merupakan rahmat baginya.

Berkesempatan beriadah meskipun cuma sehari adalah peluang keemasan yang sentiasa ditunggu-tunggu.

Pastinya, kanak-kanak dan ibu bapa yang kurang bernasib baik ini mendambakan keriangan dalam hidup mereka. Inisiatif RSK harus dipuji kerana golongan seperti itu dapat merasakan bahawa mereka masih disayangi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Arena laga ayam rosak dibom

Posted:

Arena laga ayam rosak dibom

Arena laga ayam rosak dibom

BEBERAPA penyiasat tentera dan polis memeriksa lokasi sebuah arena laga ayam yang dibom di bandar Zamboanga, Filipina semalam.


ZAMBOANGA, Filipina - Dua letupan besar yang dipercayai daripada bom buatan sendiri telah menyebabkan sebuah rumah tumpangan dan gelanggang laga ayam rosak di selatan Filipina menyebabkan sebelas orang cedera.

Letupan pertama berlaku pada waktu tengah hari di tingkat bawah sebuah hotel dua tingkat, Red Palm di Zamboanga, sebuah bandar bergolak di Mindanao.

"Ia merupakan satu letupan yang amat besar. Enam kawan saya cedera dan dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan apabila satu dinding runtuh ke atas mereka selepas letupan itu," kata seorang pengunjung hotel tersebut, Roland Teofilo.

Polis mengesyaki letupan itu berpunca daripada bom namun menurut ketua polis tempatan, Arthur Larudis, tiada kumpulan yang tampil mengaku bertanggungjawab melakukan serangan letupan itu.

Letupan kedua berlaku di kawasan gelanggang ayam laga berhampiran hotel tersebut ketika pakar-pakar bom sedang melakukan siasatan di bahagian tingkat bawah dengan menyebabkan dua orang cedera.

Kumpulan Abu Sayyaf yang bersekutu dengan Al-Qaeda beroperasi di Pulau Basilan di seberang bandar ini.

Beberapa serangan di bandar ini kerap dipersalahkan ke atas kumpulan tersebut. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bekas Presiden China muncul

Posted:

Bekas Presiden China muncul

Bekas Presiden China muncul


JIANG ZEMIN (tengah) melambaikan tangan semasa dia menghadiri majlis memperingati ulang tahun revolusi yang berjaya menumbangkan Dinasti Qing di Beijing semalam.


BEIJING - Bekas Presiden China, Jiang Zemin membuat kemunculan dalam satu majlis di sini semalam beberapa bulan selepas tersebarnya khabar angin bahawa dia sudah meninggal dunia.

Zemin yang berusia 85 tahun itu muncul dalam majlis memperingati ulang tahun ke-100 revolusi yang berjaya menamatkan pemerintahan dinasti Qing yang berlaku pada 1911.

Bekas Presiden itu memakai sut berwarna biru gelap dan bertali leher berwarna merah.

Rambutnya disikat kemas seperti semasa dia menjadi Presiden selain memakai cermin mata.

Turut hadir dalam majlis itu ialah Presiden China, Hu Jintao.

Zemin gagal hadir dalam majlis meraikan ulang tahun ke-90 penubuhan Parti Komunis pada Julai lalu menyebabkan spekulasi muncul bahawa dia sudah meninggal dunia.

Namun, pemerintah China kemudian menafikan khabar angin yang menyatakan dia sudah meninggal dunia.

Zemin yang mengetuai banyak perubahan kemajuan di China menyerahkan jawatan Presiden kepada Jintao pada 2002 selepas berkuasa pada 1989.

Dia mengetuai perubahan ekonomi yang dilancarkan oleh tokoh komunis China yang terkenal, Deng Xiaoping.

Pada zaman pentadbirannya, hubungan AS dengan China sentiasa tegang.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bush rindu interaksi dengan askar AS

Posted:

Bush rindu interaksi dengan askar AS

Bush rindu interaksi dengan askar AS


GAMBAR fail menunjukkan George W. Bush berdiri di sebelah jaguh pelumba basikal, Lance Armstrong di Taman Big bend, Texas pada 27 April lalu. – Agensi


DALLAS – Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush berasa gembira kembali ke kediamannya di Texas selepas lapan tahun tinggal di White House, Washington kerana berkhidmat sebagai Presiden AS.

Namun, bekas ketua tertinggi tentera AS itu menyatakan dia rindu untuk berinteraksi dengan askar-askar AS.

Walaupun membuat keputusan untuk menghantar tentera AS ke Afghanistan dan Iraq semasa pemerintahannya, bekas Presiden tersebut menyatakan dia mahu memastikan anggota-anggota veteran dan anggota tentera mengetahui mereka masih mendapat sokongannya.

"Saya berasa sedikit kebimbangan bahawa veteran (bekas askar AS) tidak berpendapat bahawa saya masih menghormati mereka dan banyak mengambil berat mengenai mereka," katanya pada satu wawancara dengan agensi berita AP.

Bush menjadi hos pertandingan golf Hari Pahlawan yang bermula pada hari ini di pinggir Dallas.

Majlis itu disertai anggota-anggota tentera AS yang cedera semasa berkhidmat di Iraq dan Afghanistan termasuk mereka yang kehilangan kaki dan tangan serta kecederaan di otak.

Selepas menamatkan perkhidmatan sebagai Presiden AS dua tahun lalu, Bush dan isterinya, Laura membeli sebuah rumah di sini dan bekerja di Pusat Presiden George W. Bush di Universiti Southern Methodist yang akan dibuka pada 2013.

Bush berkata, dia tidak mahu golongan veteran silap dengan sikap peribadinya yang kurang menghargai sumbangan mereka di medan pertempuran.

"Mereka tidak melihat saya dan tidak melihat saya bersama dengan tentera.

"Justeru, saya menggunakan golf dan mengayuh basikal di kawasan pergunungan untuk terus berhubung dengan pihak ketenteraan, mereka yang berkhidmat semasa kepimpinan Presiden saya," kata Bush. – Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved