Ahad, 25 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ketenatan pasaran pekerjaan di China

Posted:

Ketenatan pasaran pekerjaan di China

Ketenatan pasaran pekerjaan di China

KESUKARAN mencari pekerjaan yang sesuai kini menghantui golongan siswazah China.


YANG MINGLOONG, salah seorang daripada jutaan siswazah kolej-kolej di China yang langsung tidak terkesan dengan dasar terbuka pendidikan tinggi yang diamalkan di negara itu.

"Kerja? Pekerjaan apa?" kata lelaki berusia 23 tahun itu ketika menghabiskan masanya pada suatu petang di sebuah dewan biliard di Shigezhuang.

Kawasan kejiranan yang terletak di pinggir utara Beijing itu menawarkan kadar permainan murah sebagai tarikan utama kepada beberapa golongan muda kolar putih di China.

Pelajar-pelajar dari beberapa kolej yang mempunyai jumlah siswazah terbesar di negara itu, iaitu sekitar 6.6 juta orang, lebih rela meninggalkan buku untuk mencari peluang pekerjaan sempena musim panas ini.

Bagaimanapun, lambakan siswazah dalam memenuhi sektor ekonomi di negara yang terkenal dengan jolokan 'Bengkel Dunia' itu telah menyemarakkan kebimbangan mengenai keupayaan pasaran untuk menyerap keperluan tenaga kerja.

Di negara yang kira-kira 80 peratus penduduknya tidak menghabiskan pendidikan menengah mereka, mengikut Unit Kecerdasan Ekonomi, Yan boleh disifatkan antara golongan yang berpendidikan tinggi di China.

Graduan yang berjaya menamatkan program automotif selama tiga tahun di Kolej Vokasional dan Teknikal Jiaotong, Hebei itu kini bekerja sebagai mekanik kereta.

Dia menetap di sebuah asrama di bahagian barat Beijing bersama enam penghuni lain pada kadar sewa bulanan sebanyak 2,500 yuan (RM122).

"Bagaimana saya mahu menyatakan saya berpuas hati? Walaupun selepas lima tahun bekerja, saya tahu pendapatan saya tetap sama seperti rakan-rakan lain yang tidak melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat lebih tinggi," katanya.

Kajian yang dijalankan oleh Akademi Sains Sosial China (CASS) pada tahun 2011 mendapati hanya 6.7 peratus daripada jumlah siswazah dengan tempoh ijazah empat tahun atau ijazah dalam bidang vokasional yang dikeluarkan pada tahun 2010, masih mencari pekerjaan selepas enam bulan mereka meninggalkan kampus.

Majoriti telah mendapat pekerjaan mereka atau menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Jumlah pengangguran juga berkurangan sehingga tiga peratus pada tahun 2009.

Seorang professor bersekutu di Institute of Population and Labour Economics di CASS, Wang Meiyan berkata, secara keseluruhan permintaan tenaga kerja bagi siswazah di negara itu adalah sangat baik.

"Cabaran terhadap bidang pekerjaan yang dihadapi tidak seserius seperti yang disangkakan masyarakat. Sebarang kesulitan yang dihadapi siswazah berhubung pasaran pekerjaan tidak bermaksud ia merupakan satu masalah unik di China," katanya.

Sebagai perbandingan, kajian yang dilakukan oleh Institut Polisi Ekonomi di Washington, Amerika Syarikat mendapati kadar pengangguran bagi siswazah Amerika bermula dari bulan April 2010 sehingga Mac 2011 mencatatkan kadar 9.7 peratus.

Peluang bersesuaian

Bagaimanapun, seorang penyelidik di Transition Institute iaitu sebuah pusat pemikir bebas di Beijing, Ren Xinghui, skeptikal terhadap statistik pekerjaan siswazah yang dikeluarkan kerajaan sebelum ini.

"Jumlah pekerjaan diukur oleh unit pentadbiran kolej dan bergantung kepada indeks prestasi sesebuah universiti. Ia memberi peluang kepada pihak terbabit untuk mengeluarkan laporan statistik pekerjaan yang lebih memihak kepada siswazah yang mereka lahirkan," jelasnya.

Katanya, sama ada pasaran mampu menyerap lebih enam juta siswazah yang sedia ada pada tahun ini adalah bergantung kepada cara peluang pekerjaan itu ditakrifkan.

"Jika sekadar membabitkan soal pekerjaan, peluang itu masih tersedia. Namun, jika kita bercakap mengenai peluang dalam erti kata ia sepadan latihan dan ruang untuk perkembangan profesional, maka terdapat masalah di situ," jelas Ren.

Biarpun kadar graduan yang bekerja masih tinggi seperti yang dilaporkan kerajaan, pekerjaan yang ditawarkan lazimnya jauh daripada apa yang golongan berkenaan cita-citakan.

Ia dilihat sebagai satu masalah sejagat. Tetapi di China, pertumbuhan pantasnya turut membawa bersama harapan penduduk. Hakikatnya, jurang antara aspirasi dan realiti dilihat amat menyakitkan.

"Mencari pekerjaan bukan satu masalah, sekurang-kurangnya di kota-kota besar seperti Beijing.

"Masalah utama yang menghantui semua orang adalah untuk mencari pekerjaan yang sesuai dengan diri mereka, dan apa yang mereka suka," kata siswazah filem animasi, Feng Biao, tatkala duduk di atas katilnya di sebuah apartmen yang sesak di Shigezhuang.

Di mejanya hanya terdapat susunan buah epal dan pisang berlatarkan dinding polos yang hanya tergantung sekeping cermin untuknya mencukur bulu wajah.

Dia berulang-alik dari apartmennya ke tempat kerja dengan menggunakan kereta api bawah tanah. Perjalanan sehala yang mengambil masa satu setengah jam itu membolehkannya sampai ke pejabat iaitu di sebuah syarikat pengiklanan Internet dengan pendapatan sekitar 3,000 yuan (RM1,470) sebulan.

Jika sebelum ini ia hanya dimonopoli oleh golongan elit, sistem pendidikan tinggi di China telah menyerap jutaan siswazah sejak tahun 1977 apabila pihak universiti hanya mendaftar 220,000 orang pelajar semasa peristiwa Revolusi Kebudayaan.

Tidak beri kepuasan

Sebahagian besar ibu bapa di China pada hari ini merupakan siswazah yang dilahirkan pada era Revolusi Kebudayaan (1966-76). Ketika itu Mao Zedong telah melancarkan kempen bagi menghapuskan pelbagai keistimewaan termasuk pendidikan sekali gus menyebabkan jumlah kemasukan pelajar ke universiti berkurangan secara drastik.

Sepanjang era tersebut, kerajaan telah memperuntukkan pekerjaan kepada pekerja-pekerja di bandar.

Perkembangan sistem pendidikan pada hari ini telah melahirkan satu krisis keyakinan terhadap nilai sistem berkenaan.

Gaji permulaan bagi siswazah dilihat hampir sama dengan pendapatan pekerja-pekerja asing di tapak industri.

Bagi kerajaan, peningkatan masalah ketiadaan pekerjaan yang sesuai bagi golongan siswazah di negara itu telah menjadi satu kebimbangan politik.

Sejarah moden China yang pernah dihantui rusuhan pelajar dan kerajaan kini begitu berwaspada sekiranya peristiwa sama yang berjaya dipatahkan oleh tentera di Medan Tianmen pada 1989 itu berulang semula.

"Pasaran kerja di China semakin tenat. Terdapat sedikit permintaan untuk golongan kolar putih disediakan lantas menyukarkan golongan siswazah untuk mencari pekerjaan.

"Salah satu puncanya ialah peningkatan jumlah graduan yang dilahirkan oleh universiti-universiti," kata Ren.

Mengikut kajian CASS, sebahagian besar siswazah di negara itu selepas empat tahun di universiti atau program vokasional mempunyai pendapatan di bawah 2,500 yuan (RM1,200) sebulan pada tahun 2010.

Bagi Feng, dia menggunakan kira-kira 20 peratus daripada pendapatannya untuk membayar apartmen satu bilik, yang lantainya dipenuhi kesan memadam puntung rokok.

Selepas ditolak duit makanan, pengangkutan dan perbelanjaan lain yang dilakukan sekali-sekala, dia langsung tidak mampunyai simpanan.

"Saya rasa mempunyai ijazah tidak bermakna kehidupan yang dilalui akan menjadi bertambah baik," keluhnya.

Pilihan sukar

Umumnya, tidak semua siswazah di negara itu mempunyai situasi 'tegang' seperti yang dihadapi Feng.

Mereka yang berkemampuan mendapat pekerjaan yang sesuai di firma-firma besar atau dalam sektor kerajaan mampu menikmati kehidupan yang selesa.

Lei Siyu, lulusan kursus kejuruteraan perisian dari Dalian University of Technology, berjaya mengharungi cabaran itu.

Lelaki kurus yang berasal dari Sichuan itu berkata, dia pernah kecewa apabila permohonan pertamanya mencari pekerjaan selepas bergelar siswazah ditolak dan dia tidak dapat bekerja di syarikat Internet gergasi China, Baidu.

Namun hari ini, lelaki itu telah mendapat tawaran bekerja di sebuah syarikat yang katanya sanggup membayar sehingga 7,500 yuan (RM3,670) sebulan. Ia merupakan satu peluang keemasan yang akan meletakkannya dalam kelompok empat peratus siswazah negara itu yang berpendapatan sedemikian. Bagaimanapun, dia masih tidak opitimis mengenai proses itu.

"Mendapat tempat praktikal mudah, tetapi mengubahnya kepada pekerjaan sangat sukar. Saya faham apa yang dirasai oleh orang lain. Begitupun, saya terpaksa bersaing dengan mereka yang berkelulusan doktor falsafah," ujar Lei Siyu.

Situasi itu turut dihadapi pelajar-pelajar cemerlang di negara itu yang terpaksa membuat pilihan sukar memandangkan dinamik sosial yang semakin meluas. Ia cukup luas sehingga firma-firma asing tidak lagi menjadi pilihan utama mendapatkan pekerjaan seperti sebelum ini.

Agensi-agensi kerajaan dan syarikat perusahaan milik negara menyumbang hampir satu pertiga (32 peratus) peluang pekerjaan untuk siswazah di China pada tahun 2010. Mengikut kajian CASS dalam kalangan siswazah yang mengambil kursus ijazah sarjana muda selama empat tahun, ia mencatatkan kadar sehingga 41 peratus.

Bagi Jin, yang merupakan siswazah pengajian hubungan antarabangsa dari Tsinghua University, dia telah menolak prospek gaji tinggi yang ditawarkan di firma asing sebaliknya bekerja di syarikat perusahaan milik negara dalam sektor pengangkutan.

"Gaji yang ditawarkan tidaklah setinggi apa yang ditawarkan oleh firma asing. Ia bukan pekerjaan yang ideal, tetapi untuk perspektif jangka masa panjang, bekerja di sini merupakan satu pilihan yang bijak," jelas Jin.

Kemuncak kepada tawaran itu, ialah tawaran sebagai permastautin tetap di Beijing yang dipanggil hukou dalam bahasa Cina. Melalui kuota hukou yang diberikan oleh agensi-agensi dan syarikat milik kerajaan, seseorang pekerja lazimnya bakal mendapat kelebihan sosial yang lain. - Ruters

Perkahwinan diraja Bhutan

Posted:

Perkahwinan diraja Bhutan

Perkahwinan diraja Bhutan


KELZANG CHODEN bersemangat menyiapkan kira, pakaian tradisional rakyat Bhutan di Thimphu.


BEBERAPA penenun pakaian diraja Bhutan kelihatan begitu bersemangat menjalankan tugas masing-masing menjelang perkahwinan raja muda negara pergunungan Himalaya itu yang akan berlangsung dalam majlis berkonsep alam pari-pari bulan depan.

Raja Muda Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 31, yang mendapat pendidikan di Universiti Oxford dan merupakan peminat fanatik aktiviti basikal gunung akan melangsungkan perkahwinan dengan seorang pelajar daripada golongan kebanyakan, Jetsun Pema pada 13 Oktober ini.

Raja Wangchuck telah dinobatkan pada tahun 2008, sewaktu permulaan kerajaan demokrasi di negara yang majoriti penduduknya beragama Buddha itu.

Walaupun penganjur telah berjanji untuk mengadakan majlis yang sederhana, seiring kesederhanaan imej keluarga diraja itu, golongan rakyat Bhutan kini berusaha menyiapkan diri untuk meraikan majlis penuh bersejarah itu.

Di dalam apartmen di bandar Thimphu, seorang penenun, Kelzang Choden bersama ibunya pantas menyiapkan sepasang pakaian istimewa untuk bakal permaisuri mereka. Ia adalah sepersalinan pakaian halus bercorak geometri yang ditenun dengan benang berwarna emas dan kuning.

"Permaisuri akan memakai persalinan ini mengikut elemen yang ada dalam dirinya. Terdapat lima elemen dalam budaya kami. Sebagai contoh, warna merah melambangkan api manakala bumi diwakili warna kuning.

"Bumi merupakan elemen bakal permaisuri kami. Jadi, sudah tentu kuning adalah warna paling sesuai," terang Choden.

Pema, 21, telah memesan puluhan helai kira iaitu sejenis pakaian kebangsaan elegan untuk wanita yang diperbuat daripada sutera mentah. Pakaian itu mengambil masa berbulan-bulan untuk disiapkan dan menelan belanja sehingga AS$3,000 (RM9,344).


DUA orang wanita yang bekerja di sebuah kedai kasut tradisional tekun melakukan tugas mereka.


Keadaan itu menjadikan beberapa penenun terkenal di Bhutan bersaing sengit untuk mendapat penghormatan dengan pemilihan pakaian yang ditenun mereka pada hari perkahwinan pasangan diraja tersebut.

"Ia akan menjadi keistimewaan paling besar bagi kami," kata Choden sambil tersenyum lebar.

Ibu Choden, Kuenzang Wangmo, telah mereka bentuk pakaian untuk raja sebelum ini dan empat isteri baginda termasuk adik bongsu Raja Wangchuck.

Lokasi terpinggir

Bhutan yang dikenali melalui doktrin pembangunan ekonomi yang disebut Kebahagiaan Kebangsaan Kasar untuk mengukur kesejahteraan dan pembangunan rakyatnya, merupakan salah satu lokasi terpencil di dunia.

Ia tidak mempunyai jalan raya atau mata wang sehingga tahun 1960-an. Televisyen hanya dibenarkan pada tahun 1999 dan rakyatnya terus menahan diri daripada membenarkan pelancongan secara besar-besaran.

Sebaliknya mereka lebih suka membuka akses hanya kepada kumpulan-kumpulan kecil yang dianjurkan pengunjung mewah.

Majlis perkahwinan utama akan berlangsung di dalam kubu dan biara yang menakjubkan di bandar Punakha. Ia terletak di sebuah lembah curam dengan pertemuan dua aliran sungai di kawasan pergunungan.

Bangunan gergasi yang boleh diakses melalui jambatan pejalan kaki yang halus dan dihias indah dengan lukisan dinding serta ukiran menarik. Kerja-kerja membuat pelbagai persiapan untuk majlis itu kini sedang rancak dilaksanakan.

"Raja kami begitu konsisten agar majlis yang dianjurkan haruslah bersifat sederhana dan tradisional. Itu adalah cara baginda mempraktikkan kehidupannya.

"Baginda juga tidak pernah meminta sesuatu yang bersifat ekstravaganza. Malah, tiada keluarga diraja asing atau ketua-ketua negara dijemput untuk perkahwinan tersebut," ujar jurucakap diraja, Dorji Wangchuck.


PEREKA pakaian diraja, Kuenzang Wangmo sedang menenun benang untuk dijadikan pakaian.


Tambah Dorji, situasi itu menjadikan ia begitu berbeza dengan perkahwinan diraja Britain di antara Putera William dan Kate Middleton yang berlangsung April lalu di London.

Raja Wangchuck merupakan seorang pemain bola keranjang dan peminat Elvis Presley. Baginda merupakan generasi keempat dalam keluarganya yang telah memerintah Bhutan sejak tahun 1907 apabila keluarga diraja mengambil alih dan membawa kestabilan kepada negara yang sebelum itu dilanda peperangan.

Kehidupan raja juga bukan di istana, sebaliknya di rumah jenis kotej di Thimphu. Keluarga diraja kesayangan rakyat itu terkenal kerana gemar menjemput tetamu untuk jamuan teh. Antara tetamu yang terbaharu ialah ahli-ahli kelab mengangkat berat Thimphu.

Pakaian tradisional

Sambutan utama akan berlangsung di ibu negara Bhutan pada 16 Oktober nanti. Rakyat dan orang awam berpeluang untuk melihat pasangan pengantin diraja itu dalam satu majlis di stadium bandar tersebut.

Antara aktiviti yang akan berlangsung seperti tarian dan muzik tradisional yang pasti mempesonakan penonton. Menariknya, rakyat Bhutan juga boleh melibatkan diri dalam persembahan tersebut sambil memakai pakaian tradisional terbaik yang wajib dipakai di pejabat-pejabat kerajaan.

Disebabkan itu, kedai-kedai menenun pakaian menerima banyak pesanan dari golongan kebanyakan yang mahu menyertai kemeriahan majlis itu kelak.

Ini termasuklah perniagaan The Traditional Boot House sejurus Raja Wangchuck mengumumkan perkahwinannya pada bulan Mei lalu.

"Kami terpaksa bekerja lebih masa bermula pukul 9 pagi hingga 10 malam untuk menyiapkan pesanan yang begitu banyak untuk majlis penuh istimewa ini," kata pengurusnya, Tshering Tobgay. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tangguhkan perjalanan ke Yemen

Posted:

Tangguhkan perjalanan ke Yemen

Tangguhkan perjalanan ke Yemen

KEADAAN di Sana'a dan Aden, Yemen kini semakin tegang ekoran golongan prodemokrasi bertempur dengan pihak keselamatan kerajaan.


KUALA LUMPUR - Kementerian Luar menasihatkan rakyat Malaysia yang bercadang melawat Yemen agar menangguhkan perjalanan mereka sehingga keadaan keselamatan di negara itu pulih seperti biasa.

Semua rakyat Malaysia yang berada di negara itu juga dinasihatkan agar segera mendaftarkan diri di Kedutaan Besar Malaysia di Sana'a, ibu negara Yemen, sekiranya mereka belum berbuat demikian.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan di sini semalam memberitahu, pihaknya telah menghubungi semua rakyat Malaysia yang berada di Yemen dan menasihatkan mereka supaya sentiasa mengambil langkah-langkah keselamatan dan mengikuti perkembangan keselamatan semasa berada di negara itu.

Kementerian sentiasa memantau perkembangan situasi semasa di Yemen dan meminta penuntut dan rakyat Malaysia yang bekerja atau melawat negara itu agar kembali secara sukarela ke Malaysia setelah urusan mereka selesai.

Langkah itu dibuat ekoran situasi di Yemen pada masa ini khususnya di Sana'a dan Aden bertambah kritikal selepas pihak prodemokrasi bertempur dengan pihak keselamatan kerajaan, menurut kementerian itu. - Bernama

Buang al-Quran di bangsal lembu

Posted:

Buang al-Quran di bangsal lembu

Buang al-Quran di bangsal lembu

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN daripada beribu naskhah al-Quran yang dibuang di bangsal lembu di Bachok, Kelantan semalam.


BACHOK - Penduduk Kampung Pauh Sembilan dekat sini gempar apabila menemui beribu-ribu naskhah al-Quran yang ditinggalkan di sebuah bangsal lembu dipercayai untuk dilupuskan secara tidak sah.

Seorang penduduk, Mamat Harun, 65, berkata, kira-kira pukul 12 tengah hari kelmarin, sebuah treler telah memasuki kampungnya dan dia sempat melihat beberapa lelaki sedang memunggah kotak ke dalam sebuah lori kecil.

Menurutnya, treler tersebut berhenti dalam jarak satu kilometer dari bangsal tempat al-Quran tersebut ditinggalkan dan terpaksa menggunakan lori kecil untuk mengangkutnya.

"Jalan ke bangsal ini sempit, jadi treler berhenti di simpang jalan dan mereka menggunakan sebuah jengkaut untuk memindahkan al-Quran dari treler ke sebuah lori kecil sebelum dihantar ke bangsal tersebut.

"Saya sempat tanya, mereka beritahu dari Kuala Lumpur dan diarahkan untuk menghantar al-Quran tersebut ke sini untuk disimpan," ceritanya ketika ditemui semalam.

Tambahnya, jarak antara rumahnya ke bangsal tersebut hanyalah 200 meter dan pada mulanya dia tidak mengesyaki apa-apa yang pelik.

Bagaimanapun dia mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena berlaku selepas beberapa orang polis dan pegawai pejabat agama datang ke kawasan tersebut petang kelmarin.

Katanya, bangsal tersebut yang seluas 1.4 meter x 2.8 meter itu pernah dijadikan tempat menyimpan makanan lembu seperti dedak dan rumput namun tetapi kini tidak lagi digunakan oleh pemiliknya.

Sementara itu, sumber Pejabat Agama Jajahan Bachok memberitahu, siasatan awal mendapati al-Quran tersebut mungkin untuk dilupuskan.

Ia berikutan terdapat kecacatan daripada segi cetakan dan reka bentuk ataupun kesilapan pada ayat al-Quran itu sendiri.

Katanya, al-Quran tersebut telah dihantar ke sini oleh sebuah syarikat dari Kuala Lumpur dan akan diserahkan kepada individu tertentu untuk dilupuskan dan bangsal tersebut hanya dijadikan transit.

"Kita telah membuat laporan polis dan siasatan akan dijalankan untuk mengesan individu terbabit kerana tindakan melupus al-Quran perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan hanya boleh dibuat di kawasan tertentu sahaja.

"Saya dimaklumkan tempat untuk melupus al-Quran ini hanya di Kuala Lumpur dan prosesnya melibatkan kos yang tinggi. Jadi, ini mungkin salah satu cara pihak tersebut untuk mengurangkan kerugian yang dialami," ujarnya.

Jelas beliau, pihaknya telah menutup kawasan tersebut dan kesemua al-Quran terbabit juga ditutup dengan rapi bagi mengelakkan ia disalah guna.

Kawasan tersebut kini di bawah pemantauan polis sehingga siasatan selesai dan tindakan susulan diambil.

PM kayuh basikal bersama 5,000 pelajar

Posted:

PM kayuh basikal bersama 5,000 pelajar

PM kayuh basikal bersama 5,000 pelajar


NAJIB melambai tangan semasa menyertai Kayuhan Amal 1Malaysia Untuk Pelajaran di George Town semalam.


GEORGE TOWN - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyertai kira-kira 5,000 pelajar sekolah mengayuh basikal sejauh tujuh kilometer dalam program Kayuhan Amal 1Malaysia Untuk Pelajaran di Straits Quay, Tanjong Tokong di sini semalam.

Najib yang tiba di tempat permulaan pada pukul 7.25 pagi disambut kira-kira 20,000 pelajar sekolah serta Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman.

Perdana Menteri ketika berucap melancarkan program berkenaan berkata, lebih 50 tahun beliau tidak mengayuh basikal dengan kali terakhir semasa zaman kanak-kanak apabila berbasikal dari rumahnya di Sri Taman, Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur untuk membeli nasi lemak Tang Ling berdekatan Masjid Negara.

Katanya, program itu amat bermakna kepada dirinya kerana ia selari dengan simbol gagasan 1Malaysia yang dibinanya tanpa mengira latar belakang, bangsa atau agama.

"Saya berbangga dapat mengambil bahagian dalam Kayuhan Amal 1Malaysia Untuk Pelajaran bersama-sama kanak-kanak dan keluarga Pulau Pinang," katanya di hadapan puluhan ribu pelajar, guru dan pemimpin sekolah di sini.

Beliau turut memuji program anjuran Kwang Wah Yit Poh itu sebagai satu usaha baik untuk mengumpul dana berjumlah RM15 juta bagi membangunkan 15 sekolah menengah Cina termasuk lima sekolah menengah persendirian.

Ia adalah pendekatan terbaharu Perdana Menteri mendekati rakyat dengan menaiki kenderaan.

Kelmarin beliau dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan rombongan dibawa menaiki bas menelusuri jalan raya di Perak menuju destinasi dalam lawatan kerjanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chong Wei terus ditimpa malang

Posted:

Chong Wei terus ditimpa malang

Chong Wei terus ditimpa malang

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

CHONG WEI gagal mempertahankan gelaran juara Terbuka Jepun selepas tewas kepada Chen Long semalam.


APA sudah jadi Datuk Lee Chong Wei? Selepas gagal untuk bergelar juara dunia bulan lalu, jaguh badminton perseorangan negara itu sekali lagi ditimpa nasib malang.

Kali ini, dia tewas mengejut kepada bintang muda China, Chen Long pada aksi final di Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Jepun 2011 yang berlangsung di Tokyo semalam.

Tampil selaku pemain pilihan pertama kejohanan, misi Chong Wei untuk memburu kejuaraan buat kali keempat pada terbuka Jepun yang memasuki edisi ke-30 kali ini gagal apabila dia tewas 8-21, 21-10, 12-21.

Chong Wei yang juga merupakan pemain ranking No. 1 dunia pada awalnya dilihat tidak berdepan halangan sukar untuk menewaskan Chen Long, sekali gus bergelar juara berdasarkan rekod pertemuan kedua-dua pemain itu.

Ini kerana, Chong Wei berjaya memenangi empat daripada lima pertemuan sebelum itu.

Malah, penarikan diri seteru utamanya, Lin Dan dari China pada aksi separuh akhir kelmarin juga dilihat telah mencerahkan lagi peluang buat jaguh negara itu untuk bergelar juara.

Namun, segala andaian tersebut jauh meleset apabila corak permainan Chong Wei dilihat serba tidak menjadi terutama ketika dia tewas pada set pertama ketika menentang Chen Long itu.

Biarpun kembali bangkit pada set kedua, Chong Wei gagal menyekat kemaraan Chen Long yang tampil agresif untuk mencatatkan kemenangan pada set ketiga, sekali gus merekodkan kejuaraan buat kali kedua dalam tempoh dua minggu.

Sebelum itu, Chen Long tampil bergaya apabila merekodkan kejuaraan pada Terbuka China Master minggu lalu.

"Ia merupakan satu perlawanan yang menarik. Pada perlawanan itu saya langsung tidak memikirkan mengenai apa-apa kerana saya hanya memberi tumpuan penuh terhadap corak permainan saya.

"Saya masih muda manakala Chong Wei pula memiliki kekuatan dan pengalaman yang cukup luas. Saya dikira bertuah kerana dapat memenangi perlawanan hari ini (semalam)," kata Chen Long.

Bagi peminat-peminat tempatan, kekalahan yang dialami Chong Wei pastinya menghadirkan rasa kecewa dalam diri mereka.

Namun, ada segelintir pihak menganggap ia hanyalah drama semata-mata kerana Chong Wei kecewa tidak dapat membuat perhintungan dengan Lin Dan selepas pemain itu membuat keputusan menarik diri.

Pertemuan final antara Chong Wei dengan Lin Dan memang dinanti-nantikan kerana kedua-dua pemain itu ada misi peribadi yang ingin dilaksanakan.

Apa tidaknya, Chong Wei mahu mempertahankan kejuaraan dan mahu membalas dendam selepas tewas pada final Kejohanan Dunia di London bulan lalu ke atas Lin Dan manakala jaguh China itu pula mahu kembali merampas kejuaraan Terbuka Jepun.

Begitupun, misi tersebut tidak kesampaian selepas Lin Dan menarik diri.

Selangor kembali bernyawa

Posted:

Selangor kembali bernyawa

Selangor kembali bernyawa

hidayat.azmie@kosmo.com.my


AMRI (kiri) beraksi cemerlang untuk membantu kemenangan Selangor ke atas PDRM kelmarin.


JUARA Piala Malaysia sebanyak 32 kali, Selangor kembali bernyawa dalam misi memburu slot ke suku akhir selepas membelasah Polis Diraja Malaysia (PDRM) 4-1 di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam kelmarin.

Jaringan kapten, Amri Yahyah pada minit ke-31, Safiq Rahim (minit ke-44), Amirulhadi Zainal (minit ke-71), dan pemain gantian, Rudie Ramli dua minit sebelum perlawanan tamat sudah cukup untuk membantu Selangor membenam cabaran PDRM yang kini kekal di kedudukan tercorot Kumpulan D.

Meskipun skuad kendalian K. Thayananthan berjaya mendapatkan gol sagu hati menerusi Fauzi Abdul Majid pada minit ke-62, segalanya telah terlewat buat PDRM bagi menghalang langkah skuad Gergasi Merah yang kini kembali ke landasan sebenar memastikan misi menjulang Piala Malaysia buat kali ke-33 bukan sekadar mimpi indah.

Nasib Selangor kini terarah kepada keupayaan anak-anak buah P. Maniam membenam cabaran 'adik', Kuala Lumpur di gelanggang keramat di Stadium Shah Alam malam esok.

Hanya kemenangan sahaja mampu menjamin slot Selangor di suku akhir tetapi skuad kendalian Razip Ismail pastinya enggan 'duduk diam' apabila sekadar seri 1-1 dengan T-Team dalam satu lagi aksi Kumpulan D malam kelmarin.

Bagi Maniam, 43, hanya kelegaan sahaja yang mampu diungkapkan setelah mengambil alih tugas daripada K. Devan yang meletakkan jawatan minggu lalu.

"Saya betul-betul lega. Yang penting kami menang walaupun hanya berjaya menjaringkan empat gol meskipun memiliki lebih tujuh peluang keemasan semasa perlawanan malam tadi (kelmarin)," katanya kepada Kosmo! semalam.

Selangor yang kini mengumpul tujuh mata mengekori rapat Kuala Lumpur yang dua mata di depan, manakala satu lagi pasukan, T-Team selesa menerajui kumpulan dengan 10 mata.

Skuad kendalian Yunus Aliff ini sudah mengesahkan slot ke suku akhir dan dijangka akan menentang naib juara Kumpulan A sama ada bekas juara Piala Malaysia, Kedah ataupun Sabah.

Peneraju Kumpulan A, Perak sudah menempah slot ke suku akhir selepas mengumpul 13 mata hasil empat kemenangan dan satu seri.

Bagi Gergasi Merah, jika tewas atau seri mereka sudah boleh mengucapkan selamat tinggal tetapi kemenangan bakal membolehkan mereka memintas kedudukan Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur sengaja tempah laluan sukar

Posted:

Kuala Lumpur sengaja tempah laluan sukar

Kuala Lumpur sengaja tempah laluan sukar

SKUAD warga kota, Kuala Lumpur seolah-olah sengaja menempah 'penyakit' apabila sekadar seri 1-1 dengan pasukan T-Team di gelanggang lawan dalam aksi Kumpulan D saingan Piala Malaysia malam kelmarin.

Meskipun masih kekal di tangga kedua selepas mengumpul sembilan mata, keputusan seri itu ternyata meletakkan Kuala Lumpur di laluan sukar menjelang pertemuan menentang Selangor di Stadium Shah Alam bagi aksi terakhir kumpulan malam esok.

Apa yang pasti, skuad kendalian Razip Ismail kini berdepan ranjau penuh berliku kerana skuad Gergasi Merah pastinya tampil dengan aksi yang lebih garang bagi menghidupkan sisa-sisa perjuangan ke suku akhir.

Nasib ternyata masih menyebelahi skuad Helang apabila berjaya menyamakan kedudukan menerusi Ahmad Hazwan Bakri pada minit ke-46, sekali gus menghalang T-Team daripada mengutip tiga mata penuh selepas mendahului menerusi gol Indra Putra Mahayuddin pada minit ke-28.

Kekecewaan dipintas pada saat-saat akhir pastinya lebih memilukan, justeru Razip enggan memandang mudah pertemuan menentang Gergasi Merah malam esok.

"Kita masih mempunyai dua pilihan - sama ada menang ataupun seri ketika menentang Selangor.

"Justeru pemain dinasihatkan supaya tidak mengambil mudah perlawanan terakhir selain tidak tunduk dengan tekanan beraksi di depan ribuan penyokong Merah Kuning yang pasti kembali menguasai stadium," katanya kepada Kosmo! semalam.

Satu lagi slot suku akhir kini menjadi buruan antara kedua-dua pasukan apabila juara 32 kali, Selangor dilihat masih bernyawa dengan tujuh mata, dua mata di belakang Kuala Lumpur di saat satu lagi slot kini hampir pasti diisi pasukan T-Team setelah menerajui singgahsana Kumpulan D dengan 10 mata.

Menurut Razip, dia enggan memperjudikan nasib pasukannya yang mampu dipintas saat-saat akhir oleh Selangor jika tewas di Shah Alam malam esok.

"Saya mungkin melakukan sedikit perubahan taktikal, namun pada masa sama masih terlalu awal untuk menekan butang kecemasan kerana masih mempunyai baki 90 minit permainan.

"Tekanan juga pasti lebih dirasai Selangor kerana mereka mahukan kemenangan, selain terpaksa berdepan dengan penyokong sendiri," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pameran 250 tahun Faber-Castell

Posted:

Pameran 250 tahun Faber-Castell

Pameran 250 tahun Faber-Castell

Oleh ALIF ABU BAKAR


PAMERAN 250 tahun Faber-Castell akan menjelajah ke beberapa buah negeri sehingga Februari depan.


TIDAK keterlaluan dikatakan setiap individu di Malaysia pernah atau sedang menggunakan jenama alat tulis Faber-Castell. Ternyata jangka hayat jenama itu mendominasi pasaran alat tulis di dunia membuatkan ia terus menjadi pilihan orang ramai untuk kegunaan anak-anak ataupun diri sendiri.

Produk-produk seperti pensel grafit hitam, pensil warna dan krayon Faber-Castell diakui selamat untuk kegunaan kanak-kanak.

Jenama yang berakar umbi dari Jerman itu merupakan perniagaan keluarga Faber yang ditubuhkan oleh pengasasnya, Kaspar Faber sejak 1761 lagi. Memasuki tahun 2011, Faber-Castell masih gah di pasaran dan masih diterajui pewaris Faber, Count Anton Wolfgang Von Faber-Castell.

Pengarah Urusan Faber-Castell Asia Pasifik, Dr. Toh Yan Peng memberitahu, keupayaan jenama itu untuk bertahan selama 250 tahun di bawah kendalian waris Faber adalah satu perkara membanggakan.

"Jarang sekali kita bertemu perniagaan keluarga yang mampu dijaga dengan baik oleh generasi akan datang, Faber-Castell kini telah berpindah tangan sebanyak lapan generasi dan semakin berkembang.

"Bermula dengan sederhana di Jerman, jenama ini kini menjadi pengeluar pensel kayu terkemuka di dunia. Hari ini juga kita telah mengeluarkan lebih 2 bilion pensel grafit hitam dan pensel warna untuk keluaran setiap tahun. Ini menunjukkan komitmen serta kreativiti syarikat ini sememangnya berada pada tahap yang tinggi," ujarnya pada majlis sambutan ulang tahun ke-250 Faber-Castell di Pavilion, Kuala Lumpur baru-baru ini.


YAN PENG (kiri) bersama Duta Jerman ke Malaysia, Gruber pada pameran 250 Faber-Castell.


Bersempena dengan ulang tahun itu, Faber-Castell Malaysia turut mengadakan pameran khas produk-produk jenama itu untuk memberi peluang kepada orang ramai mengenali lebih terperinci sejarah jenama tersebut.

Lokasi pertama pameran itu ialah di Pavilion Kuala Lumpur yang berlangsung pada 14 hingga 18 September lalu. Ia telah pun dirasmikan oleh Duta Jerman ke Malaysia, Dr. Guenter Gruber.

Selepas Kuala Lumpur, pameran itu akan berpindah pula ke East Coast Mall, Kuantan bermula 14 hingga 16 Oktober, Queensbay Mall, Pulau Pinang pada 24 hingga 27 November sebelum berakhir di Sunway Pyramid, Selangor pada 16 hingga 21 Februari depan.

Orang ramai berpeluang menyaksikan pensel tertua di dunia yang dibuat pada abad ke-17 selain melihat sendiri pensel terkecil di dunia berukuran 17.5 milimiter (mm).

Dalam masa yang sama, pengunjung pameran juga akan diberi kesempatan melihat pensel paling mahal di dunia yang diperbuat daripada emas putih padu disempurnakan oleh tiga butang berlian halus berkualiti tinggi.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan pameran, sila layari laman web www.faber-castell.com.my atau http://250.faber-castell.com.

Keenakan Mocha Almond Fudge

Posted:

Keenakan Mocha Almond Fudge

Keenakan Mocha Almond Fudge


PROMOSI Mocha Almond Fudge akan diadakan sehingga 2 Oktober ini sahaja.


PEMINAT-PEMINAT aiskrim New Zealand Natural mempunyai tiga sebab untuk gembira dengan pengenalan semula Mocha Almond Fudge.

Dengan kombinasi yang kaya dengan coklat dan kopi bagi memberikan rasa mocha diadun pula dengan badam rangup dan kemudian dilengkapkan dengan pusaran ooey gooey fudge di permukaannya yang memberikan rasa sensasi di dalam mulut anda.

Satu ceduk sememangnya tidak mencukupi. New Zealand Natural juga menawarkan Sundae Mocha Almond Fudge. Dihidangkan di dalam mangkuk bersama tofi Inggeris dihiasi pelbagai buah-buahan dan coklat di atasnya.

Kongsi kegembiraan anda menikmatinya bersama keluarga, rakan-rakan atau rasai keenakannya seorang diri!

Tidak puas menikmati kelazatan Mocha Almond Fudge?, Jangan risau kerana anda boleh juga menikmati keenakan Mocha Almond Fudge Miraka Shake melalui straw.

Ya, anda tidak salah membaca. Aiskrim Mocha Almond Fudge dicampur dengan biskut oreo dan susu penuh krim dikisar bersama bagi memberikan rasa yang sempurna.

Sundae Mocha Almond Fudge dijual pada harga RM20.90 dan Miraka Fudge Almond Mocha Shake dijual pada RM16.90.

Pemanis mulut itu boleh didapati pada masa yang terhad sahaja iaitu sehingga 2 Oktober ini di semua cawangan New Zealand Natural kecuali di IPC Shopping Center dan Queensbay Mall, Pulau Pinang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Iktiraf pesona mutiara hitam

Posted:

Iktiraf pesona mutiara hitam

Iktiraf pesona mutiara hitam

LEILA Luliana da Costa Vieira Lopes bukanlah wanita berkulit hitam pertama dimahkotakan gelaran Ratu Cantik Universe.

Acara berprestij yang masuk ulang tahun ke-60 yang berlangsung di Sao Paolo, Brazil awal September lalu telah merakam sejarah bahawa Lopes adalah wanita berkulit hitam keenam yang berjaya memiliki mahkota itu.

Lopes yang dilahirkan pada 26 Februari 1986 di Benguela, Angola merupakan seorang pelajar jurusan pengurusan perniagaan di Britain. Dia dimahkotakan gelaran Ratu Cantik Angola United Kingdom (UK) pada Oktober tahun lalu.

Dia kemudiannya memenangi gelaran kedua iaitu Ratu Angola 2011 dalam sebuah acara yang diadakan dua bulan kemudiannya di Luanda. Dalam pertandingan berkenaan, dia turut memenangi anugerah Ratu Fotogenik.

Pada kemenangannya meraih mahkota Ratu Cantik Universe tersebut, mahkota tersebut disarungkan oleh bekas ratu terdahulu iaitu Ximena Navarrete dari Mexico.

Selain merupakan wanita berkulit hitam keenam yang memenangi gelaran berkenaan, Lopes adalah wanita pertama dari Angola yang pernah memegang gelaran di pertandingan ratu cantik berprestij tinggi itu.

Sebagai rekod, Lopes ialah wanita Afrika pertama yang memenangi mahkota tersebut di milenium baharu.

Memiliki mahkota Ratu Cantik Universe semestinya membuktikan bahawa pemiliknya mempunyai sesuatu yang lebih berbanding 88 peserta lain yang mengambil bahagian.

Lopes memenangi hati juri melalui jawapan yang diberikan kepadanya ketika sesi temu bual personaliti bersama hos pertandingan, Andy Cohen dan Natalie Morales mengenai kekurangan fizikal yang ingin diubahnya.

"Saya bersyukur kepada tuhan kerana diciptakan sebegini dan saya tidak akan mengubah rupa saya.

"Saya dikurniakan kecantikan dalaman yang saya warisi daripada nilai-nilai murni yang diterapkan oleh kedua-dua ibu bapa saya dan saya akan amalkannya sehingga akhir hayat saya," katanya.

Lopes sememangnya sudah mengangankan mahkota Ratu Cantik Dunia sejak kecil. Dia juga gemar membaca dan menyukai kosmetik.

Lopes berada di hadapan pemenang tempat kedua, iaitu Ratu Ukraine, Olesia Stefanko dan pemenang tempat ketiga, Priscila Machado dari Brazil.

Wanita Pertama Angola, Ana Paula turut berbangga dengan pencapaian Lopes.

"Leila sememangnya ratu kami dan semua wanita Angola berasa seperti ratu dunia. Ia sebuah penghargaan yang tinggi kepada kami untuk berada di sana di dalam pertandingan yang disertai oleh lebih 80 orang wanita dari seluruh dunia, dengan sikap yang berbeza, kepelbagaian budaya dan agama. Dan mereka memilih Angola," ujarnya bangga.

Potensi wanita Afrika


LOPES (paling kanan) mempunyai kecantikan yang tidak dapat dinafikan namun tetap terpalit kontroversi selepas kemenangannya.


Sejarah wanita berkulit hitam mewarnai arena Ratu Cantik Universe mula diukir oleh Evelyn Miot dari Haiti yang menjadi wanita berkulit hitam pertama berjaya sampai ke peringkat separuh akhir pada tahun 1962.

Ratu Curacao, Anne Marie Braafheid pula menjadi pemegang gelaran ratu paling berjaya ketika itu.

Pada tahun 1968, dia mencipta beberapa rekod dalam pertandingan Ratu Cantik Universe. Braafheid menjadi peserta kulit hitam kedua berjaya menduduki senarai lima finalis dan yang berjaya mendapat tempat kedua dalam pertandingan berprestij itu.

Pada tahun berkenaan, mahkota Ratu Cantik dunia dimenangi oleh Martha Vasconcellos dari Brazil.

Bagaimanapun, pesona si 'mutiara hitam' tetap tidak dapat dinafikan. Wanita berkulit hitam pertama yang dimahkotakan gelaran Ratu Cantik Universe ialah Janelle Commissiong yang berasal dari Trinidad dan Tobago pada tahun 1977 dalam acara yang dipertandingkan di Santo Domingo, Republik Dominica.

Margaret Gardiner dari Woodstock, Afrika Selatan pula mengikut jejak langkah Commissiong dengan merangkul gelaran Ratu Cantik Universe tahun 1978 ketika berumur 18 tahun. Dia menerima mahkota daripada Commissiong pada acara yang diadakan di Acapulco.

Gardiner kini bekerja sebagai wartawan cetak dan televisyen di Los Angeles dan telah berkahwin dengan seorang profesor dari UCLA, Andre Nel.

Selang 13 tahun, mahkota Ratu Cantik Universe sekali lagi menjadi milik peserta kulit hitam pada tahun 1992. Michelle McLean yang dilahirkan pada tahun 1972 di Namibia dimahkotakan gelaran itu ketika berusia 19 tahun. Dia ialah satu-satunya wanita dari Namibia yang pernah memenangi gelaran itu.

Enam tahun kemudian, Wendy Fitzwilliam dari Trinidad dan Tobago memenangi mahkota Ratu Cantik Universe pada tahun 1998, diikuti Mpule Kwelagobe dari Botswana yang dinobatkan sebagai juara pertandingan itu pada tahun 1999 dalam acara yang diadakan di Chaguaramas, Trinidad dan Tabago.

Kontroversi Lopes


KEYAKINAN Lopes mencuri hati juri untuk memilihnya sebagai Ratu Cantik Universe ke-60.


Gelaran hebat lazimnya hadir dengan prasangka. Begitu juga dengan Lopes yang baru beberapa minggu menyandang gelaran Ratu Cantik Universe dan mengecapi impiannya. Wanita dengan senyuman manis itu tiba-tiba menjadi subjek tuduhan berunsur fitnah untuk menjatuhkannya. Betapa berat dakwaan itu, memang mampu memperjudikan status yang dimilikinya jika terbukti benar.

Akhbar di Argentina iaitu Infobae menuduh Lopes mendapat pertolongan seorang lelaki bernama Charles Mukano untuk bertanding di dalam pertandingan Ratu Angola United Kingdom (UK) walaupun tinggal di Angola. Cara itu dikatakan melanggar undang-undang pertandingan.

Mukano juga dituduh merasuah juri Ratu Angola UK untuk memastikan Lopes menang dan membantunya mendapatkan dokumen bagi membuktikan dia sedang mengikuti pengajian pengurusan perniagaan di English University.

Kemenangan dalam pertandingan itu membolehkan Lopes menyertai pertandingan Ratu Cantik Universe. Justeru, sekiranya dakwaan berkenaan benar, Lopes kemungkinan terpaksa memulangkan gelaran yang telah dimahkotakan kepadanya.

Club-K yang merupakan sebuah penerbitan Portugis turut menyiarkan artikel mengenai tuduhan sama termasuk kisah pemahkotaan Lopes sebagai Ratu Angola pada tahun 2010.

Menurut artikel itu, dua sumber tidak dikenali menuduh berlakunya perbuatan khianat berhubung pertandingan tersebut.

Ratu Perancis pula percaya Lopes tidak layak dimahkotakan sebagai Ratu Cantik Universe berdasarkan laporan yang ditulis oleh Angel Libby di dalam laman web Style & Beauty.

Laury Thilleman berkata demikian kerana 'terganggu' dengan sikap Lopes yang didakwa tidak menyenangkan, kekurangan dari segi personaliti dan tidak mempunyai cita rasa fesyen. Dia mengadu Lopes tidak pandai bersosial.

"Dia satu-satunya peserta yang saya tidak begitu kenal. Kami tidak banyak bergaul dengannya. Ada sesuatu yang tidak kena dengannya.

"Dia juga sering memakai jean dan tidak mengenakan solekan. Kami semua terkejut dengan kemenangannya sedangkan peserta lain bekerja keras tetapi tidak diberi penghargaan sewajarnya," katanya.

Dia juga percaya sebab utama Lopes menang ialah pertandingan berkenaan diadakan di Brazil.

"Fakta bahawa pertandingan ini diadakan di Brazil pasti menjadi salah satu sebabnya," katanya yang menduduki kedudukan 10 finalis manakala Ratu Brazil berada di kedudukan tiga teratas.

Juri Ratu Dunia, Lea Salonga memberikan maklum balasnya dengan mengatakan para peserta dan orang awam harus menghormati keputusan juri kerana mereka telah membuat penilaian paling adil.

"Kami diamanahkan untuk menghakimi para peserta berdasarkan syarat-syarat yang telah ditetapkan. Saya tidak faham mengapa kekecohan berlaku selepas pertandingan ini berakhir.

"Semua orang haruslah menghormati keputusan juri. Saya berpegang teguh dengan keputusan yang telah dibuat," tegasnya.

Menteri Media Angola, Carolina Cerqueira berkata, kemenangan Lopes menunjukkan kecantikan dan potensi yang dimiliki rakyat Angola mampu mengatasi halangan serta cabaran di dalam hidup mereka.

"Sekiranya Lopes kehilangan tahkta itu, ia akan menyebabkan kesedihan yang besar kepada rakyat Angola, kerana di negara Afrika, masyarakatnya amat menganjungi ratu cantik yang lahir di negara ini," kata Cerqueira.

1Malaysia di pentas fesyen

Posted:

1Malaysia di pentas fesyen

1Malaysia di pentas fesyen

Pereka fesyen tempatan, Carven Ong menyokong program Gagasan 1Malaysia menerusi rekaan fesyen moden dan klasik.


CARVEN ONG (paling depan, kanan) menerima jambangan bunga daripada Pengurus Kanan Promosi dan Perhubungan Awam, gedung Sungei Wang, KK Lim, selepas pertunjukan Fesyen 1Malaysia.


NAMPAKNYA Gagasan 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, mendapat sambutan dan reaksi positif daripada pelbagai pihak. Program tersebut diperkenalkan antara lain bagi memupuk semangat patriotik dan menyemai kasih sayang sesama masyarakat. Secara tidak langsung membuka mata dunia bahawa Malaysia kekal makmur dalam sebuah negara yang berbilang kaum, budaya dan agama.

Lebih membanggakan, pada hari ini semangat 1Malaysia yang semakin giat dilaksanakan bukan saja ditonjolkan dalam bentuk kempen, aktiviti mahupun lagu. Kini, ia diterjemahkan menerusi fesyen.

Ternyata ia langkah bijak memandangkan fesyen merupakan salah satu medium terbaik mengajak pencinta fesyen terutamanya golongan muda supaya lebih menghargai warisan dan kesenian negara.

Ini terbukti apabila pereka fesyen tanah air, Carven Ong bersama akademi fesyennya melunaskan tanggungjawab mengadakan pertunjukan fesyen bertemakan Fesyen 1Malaysia.

Tambah menarik, di pentas peraga berkenaan, para penonton bukan sekadar berpeluang melihat enam pasang busana koktel anggun dan berwarna-warni ciptaan Carven Ong. Khalayak juga teruja menyaksikan koleksi pakaian hasil kreativiti 18 orang pelajar dari Carven Academy of Fashion.


CARVEN ONG (empat dari kiri) diapit barisan model yang memperagakan koleksi Fesyen 1Malaysia ciptaannya.


Pada persembahan fesyen berkenaan barisan model profesional mengatur langkah sambil memperagakan busana moden yang menerapkan kesenian setiap etnik di Malaysia.

Misalnya, blaus berpotongan seksi di bahagian belakang yang lazimnya digayakan bersama pario atau seluar telah dipadankan dengan kain batik sarung rona terang. Ini termasuklah kombinasi korset nuansa merah dan kain bermotifkan batik.

Inovasi itu jelas menunjukkan kain batik bukan sekadar pakaian di rumah tetapi ia antara pelengkap gaya menarik untuk menghiasi persada fesyen semasa.

Selain menggunakan fabrik songket, batik, renda Perancis dan sifon, Fesyen 1Malaysia tampil unik dengan penggunaan fabrik sutera Cina serta kain sari.

Bagi menyuntik pembaharuan, salah seorang pelajar cuba menghasilkan gaun malam yang diperbuat daripada kain sari warna firus. Motif yang yang sarat pada kain sari berkenaan sudah memadai sehingga tidak memerlukan pereka menghiasi gaun dengan taburan manik ataupun labuci.


PAKAIAN kasual jejaka yang bersesuaian dengan cuaca di Malaysia.


"Saya berbangga melihat kreativiti dan keberanian para pelajar menghasilkan pakaian 1Malaysia yang cantik dan mempesonakan. Siapa sangka, kesenian mahupun signatur setiap etnik di Malaysia sudah mampu memberi idea terbaik kepada pelajar untuk menghasilkan fesyen yang mengagumkan.

"Di samping itu, saya berharap pentas pertunjukan Fesyen 1Malaysia ini menjadi platform buat mereka untuk bersiap sedia sebelum melangkah ke industri fesyen yang sebenar," jelas Carven Ong, mengenai koleksi Fesyen 1Malaysia yang turut menonjolkan rekaan kaum India, Orang Asli, Sabah dan Sarawak.

Dari aspek warna, rata-rata pelajar cenderung menggunakan palet warna bumi dan warna pelangi. Mereka menyifatkan bahawa rona coklat, kuning keemasan, merah, hijau dan jingga begitu ideal membaluti tubuh masyarakat tempatan tidak kira golongan lelaki ataupun wanita.

Zarrieff mencipta nama

Posted:

Zarrieff mencipta nama

Zarrieff mencipta nama


SELAIN perunding hiasan dalaman secara bebas dan mereka pakaian, Zarrieff turut berbakat menghasilkan sepatu.


LEMBARAN tahun 2011 pastinya menjadi kenangan manis buat pereka fesyen Zarrieff Nasir, 23. Sementara segelintir pereka pelapis baharu sedang berusaha mencari platform terbaik untuk bertapak dalam industri fesyen tanah air, langkah Zarrieff pula sebaliknya.

Peluang mereka busana buat Datuk Siti Nurhaliza dalam program bual bicara Siti yang disiarkan menerusi saluran Astro, secara tidak langsung membuatkan kehadiran Zarrieff mula disedari.

Sinarnya semakin terserlah apabila graduan Ijazah Rekaan Fesyen dari Universiti Middlesex, London itu berpeluang mempromosi koleksi fesyennya di pentas peraga utama, seperti Festival Fesyen Stylo Grand Prix KL 2011.

Lebih mengujakan, selain menawarkan koleksi pakaian di butiknya, Zarrieff Nasir kini galak mempromosi busananya di butik The Twelve, gedung Fahrenheit 88, Kuala Lumpur di bawah gerai Young Designers Arena (Yoda).

Mengapa bidang fesyen menjadi pilihan sedangkan pada asalnya anda meminati aliran seni rekaan dalaman?

Sejak menuntut di sekolah menengah, saya menanam impian untuk bergelar pereka hiasan dalaman memandangkan saya memang meminati dekorasi, kekemasan dan rekaan perabot. Namun, keluarga menyarankan saya menuntut dalam bidang rekaan fesyen kerana melihat industri pakaian menjanjikan skop yang meluas dan menarik.

Sebab itu, selain mereka pakaian saya juga sibuk menjadi perunding hiasan dalaman.

Keistimewaan koleksi fesyen Zarrief Nasir?

Setiap pereka mempunyai kelebihan dan signatur rekaan tersendiri begitu juga saya. Jika diperhatikan saya selesa menghasilkan rekaan moden seperti gaun malam, dres koktel, blaus dan jaket.

Dari segi pilihan fabrik saya gemar bereksperimen dengan pelbagai jenis kain berbanding terhad pada sejenis kain saja.

Lazimnya, pereka fesyen tempatan lebih cenderung mereka busana wanita tetapi nampaknya anda selesa menghasilkan pakaian buat wanita dan jejaka. Mengapa?

Bagi saya golongan jejaka kini semakin bijak bergaya dan menitikberatkan aspek penjagaan diri. Jadi saya fikir, sudah tiba masanya saya berusaha menghasilkan himpunan pakaian lelaki yang bersesuaian dengan personaliti dan cuaca di Malaysia.

Bagaimana trend fesyen jejaka di luar negara?

Mereka cukup terbuka dan bersahaja tatkala berfesyen. Keyakinan diri menyarungkan seleksi pakaian tanpa memikirkan tentang pandangan orang lain wajar diberi pujian.

Ceritakan pengalaman manis sepanjang menuntut di luar negara?

Terlalu banyak pengalaman menarik yang dikutip di sana terutamanya ilmu fesyen yang sukar dicari di sini. Maklumlah, trend fesyen biasanya bermula dari negara Barat. Pengalaman menjalani ibadah puasa dan beraya di luar negara antara pengalaman pahit yang saya alami tetapi ia bertukar menjadi manis apabila keluarga sanggup terbang setiap tahun untuk beraya bersama saya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bekas tukang sapu jadi Presiden Zambia

Posted:

Bekas tukang sapu jadi Presiden Zambia

Bekas tukang sapu jadi Presiden Zambia

MICHAEL SATA (kanan) menyanyikan lagu kebangsaan Zambia selepas beliau mengangkat sumpah sebagai Presiden Zambia yang kelima kelmarin. - AFP


LUSAKA, Zambia - Seorang bekas tukang sapu di stesen kereta api Victoria, London dipilih sebagai Presiden Zambia yang baharu.

Berikrar mahu "menyapu Zambia menjadi lebih bersih", Michael Sata yang menerajui parti Barisan Patriotik, mengangkat sumpah sebagai Presiden Zambia Khamis lalu setelah partinya memperoleh kemenangan tipis dalam pilihan raya baru-baru ini.

Berusia 74 tahun dan mempunyai lapan orang anak, Sata giat menentang pengaruh China yang semakin meluas di negara berkenaan.

Zambia yang dikelilingi lapan negara iaitu Republik Demokratik Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia dan Angola adalah pengeluar tembaga terbesar di dunia selain kaya dengan galian lain.

Sata, 74, menuduh pemerintah terdahulu, Presiden Rupiah Banda yang mentadbir Zambia selama 20 tahun sebagai terlalu berlembut dalam menangani gejala rasuah.

Tidak mahu mengulangi kesilapan sama, beliau berikrar akan berkongsi kekayaan hasil mineral negara itu dengan rakyat secara lebih adil dan telus.

"Zambia tidak boleh lagi mundur ke belakang. Kita semua mesti bergerak ke hadapan sebagai satu bangsa," katanya.

Digelar Tedung Selar kerana ucapan berbisanya yang sukar ditepis pihak lawan, Sata lahir di Zambia ketika negara itu masih bergelar koloni British bernama Rhodesia Utara.

Pada tahun 1950-an, beliau berhijrah ke London sebelum diambil bekerja sebagai tukang sapu dan porter oleh syarikat kereta api Britain, British Rail.

Sata kemudian belajar separuh masa untuk mengubah nasibnya. Beliau juga pernah bekerja di sebuah kilang pemasangan kereta di Britain sebelum kembali ke Zambia.

Sata kemudian menyertai pasukan polis negara itu.

Semasa berkempen, Sata pernah bersumpah bahawa beliau tidak akan minum air minuman yang dibotolkan sehingga semua rakyat Zambia mendapat bekalan air bersih.

Walaupun kaya dengan pelbagai hasil Bumi, negara di selatan Afrika itu masih dikategorikan sebagai mundur.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), 70 peratus daripada 13 juta rakyat Zambia hidup dalam kemiskinan dengan purata gaji tahunan di negara itu cuma £255 (RM1,250). - Agensi

Wanita berambut afro terbesar dunia

Posted:

Wanita berambut afro terbesar dunia

Wanita berambut afro terbesar dunia


AEVIN DUGAS mengambil masa dua hari untuk mencuci dan mengeringkan rambutnya. - Agensi


NEW ORLEANS, Amerika Syarikat (AS) - Ramai suami dan teman lelaki gemar mengadu bahawa kaum wanita mengambil masa terlalu lama untuk berdandan, lapor sebuah akhbar semalam.

Namun, bagi seorang wanita di sini, Aevin Dugas, dia terpaksa mengambil masa dua hari untuk mencuci dan mengeringkan rambut kerinting afronya.

Dugas, 36, merupakan pemegang rekod dunia Guinness Book of Records untuk kategori rambut afro asli terbesar di dunia.

Dia yang merupakan seorang pekerja agensi sosial, mengambil masa 12 tahun untuk menyimpan rambutnya hingga setebal 1.32 meter.

Dugas pernah menangis di lapangan terbang selepas pihak keselamatan AS memeriksa rambutnya untuk memastikan tiada bahan letupan disembunyikan di dalam 'mahkota' wanita itu. - Agensi

Kubur beca di Dhaka

Posted:

Kubur beca di Dhaka

Kubur beca di Dhaka


KAWASAN Mirpur di Dhaka menjadi tempat buangan beribu-ribu buah beca. - Agensi


DHAKA, Bangladesh - Sakit mata memandang! Begitulah pemandangan beribu-ribu buah beca yang ditinggalkan begitu saja di sebuah kawasan lapang di bandar raya ini, lapor sebuah akhbar semalam.

Kawasan Mirpur di sini yang digelar 'kubur beca', menyimpan lebih 15,000 buah kenderaan itu dengan hampir semuanya dijana kuasa kayuhan.

Kenderaan beroda tiga itu semakin terpinggir di sini ekoran ramai pengusaha beca kini lebih gemar menggunakan beca elektrik yang diimport dari India

Selain kurang memenatkan, beca elektrik lebih digemari kerana ia boleh membawa hingga enam penumpang berbanding beca tradisional yang cuma boleh dinaiki oleh tiga orang. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Terengganu bakal ada Hospital Universiti

Posted:

Terengganu bakal ada Hospital Universiti

Terengganu bakal ada Hospital Universiti

25/09/2011 9:08pm

KUALA TERENGGANU 25 Sept. — Terengganu bakal mempunyai hospital universitinya yang pertama - Hospital Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza).

Mengumumkan demikian, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata Kerajaan Persekutuan baru-baru ini meluluskan permohonan untuk hospital itu dan ia akan dibina di atas tanah 100 ekar (40 ha) di sebelah kampus utama universiti itu di Gong Badak di sini.

Fasa pertama projek pembinaan hospital itu yang bermula tahun depan, dijangka menelan belanja kira-kira RM800 juta, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan e-book kepada pelajar-pelajar sekolah rendah di sini hari ini.

Hospital tersebut akan dipastikan setaraf dengan hospital berkaliber yang lain seperti Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di Kuala Lumpur dan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian, Kelantan, katanya. — Bernama

Kemudahan untuk pelancong di Gua Bewah

Posted:

Kemudahan untuk pelancong di Gua Bewah

Kemudahan untuk pelancong di Gua Bewah

25/09/2011 9:04pm

KUALA TERENGGANU — Kerajaan negeri sedang mengkaji kaedah terbaik untuk memudahkan para pelancong melawat Gua Bewah Tasik Kenyir - sebuah kawasan penempatan manusia pra sejarah, di Hulu Terengganu.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, salah satu daripada kaedah itu ialah membina pusat pameran terapung yang lengkap dengan tangga bergerak untuk naik ke gua berkenaan.

"Pusat ini dijangka menelan belanja lebih kurang RM15 juta," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Seminar dan Pameran Arkeologi Terengganu bertema 'Membelah Bumi - Mencari Jati Diri' di sini hari ini.

Beliau berkata Gua Bewah yang dipercayai berusia lebih 1,500 tahun mempunyai pelbagai bahan sejarah dan berpotensi menjadi daya tarikan tersendiri terutamnya kepada pelancong luar.

Katanya, penemuan terbaru di gua berkenaan ialah gua dalam gua yang mempunyai artifak pra sejarah yang lebih menarik daripada Gua Bewah yang dijangka dibuka kepada orang ramai tahun depan. — Bernama

Ejek-mengejek punca pelatih PLKN bergaduh

Posted:

Ejek-mengejek punca pelatih PLKN bergaduh

Ejek-mengejek punca pelatih PLKN bergaduh

25/09/2011 7:53pm

KUALA TERENGGANU – Beberapa pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di kem PLKN di Setiu dilapor bergaduh Jumaat lepas, dipercayai berpunca dari ejek-mengejek.

Ketua Polis Terengganu Datuk Jamshah Mustafa berkata kejadian pada pukul 8 malam itu difahamkan membabitkan 10 pelatih.

Akibatnya, beberapa pelatih mengalami kecederaan ringan dan dihantar ke hospital berdekatan untuk rawatan, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata polis telah mengambil keterangan daripada beberapa pelatih yang terlibat bagi membantu siasatan.

"Ia merupakan satu insiden terpencil dan pihak pengurusan PLKN kem berjaya menyelesaikan masalah itu," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved