Rabu, 14 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


RIM mahu kembalikan 'taring' AIM

Posted:

RIM mahu kembalikan 'taring' AIM

RIM mahu kembalikan 'taring' AIM

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

SEJAK diperkenalkan pada tahun 1993 sehingga kini, Anugerah Industri Muzik (AIM) dilihat sebagai platform untuk penyanyi dan pengkarya diiktiraf.

Namun begitu, sejak ia mula diperkenalkan sehingga tahun ini memasuki tahun ke-18 ia dianjurkan, AIM sering berdepan dengan isu kontroversi yang tidak pernah berkesudahan.

Bermula daripada senarai pencalonan sehinggalah kepada senarai pemenang, pasti ada ketidakpuasan timbul di kalangan karyawan mahupun peminat setia program hiburan tersebut.

Malah, anugerah yang dianggap berprestij satu ketika dahulu dilihat tidak lagi dianggap relevan untuk diteruskan. Saban tahun ia diadakan, AIM dilihat semakin hilang kegemilangan dan 'taring' nya.

Sememangnya amat sukar untuk memuaskan semua pihak lebih-lebih lagi jika melibatkan pertandingan berprestij seperti AIM.

Jika selama ini AIM dianjurkan oleh Persatuan Akademi Industri Muzik Malaysia (PAIMM), namun AIM 18 yang bakal berlangsung pada 12 November ini akan diambil alih sepenuhnya oleh pihak pengurusan AIM yang baharu iaitu Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) dilihat cuba mencipta kelainan supaya anugerah itu dilihat lebih bermutu.

Namun begitu, ia sudah berdepan dengan beberapa kontroversi. Antara kontroversi yang tercetus ialah pengurangan jumlah kategori yang dipertandingkan.

Tahun ini hanya 19 anugerah yang akan dipertandingkan berbanding AIM sebelum ini yang mempertandingkan sebanyak 29 anugerah.

Perkara itu berlaku kerana pada tahun ini tiada lagi kategori Album Terbaik untuk setiap genre muzik, sebaliknya kesemua album yang layak bertanding akan dihakimi untuk kategori Album Terbaik Tahunan.

Mengulas kepada perubahan kategori ini, Pengerusi Jawatankuasa Pengelola AIM 18 yang juga merupakan Naib Pengerusi RIM, Adrian Lim memberitahu, pengurangan kategori dalam AIM itu perlu dilakukan kerana tidak ramai penyanyi yang menghasilkan album sekarang.

"Perubahan ini mencerminkan situasi industri muzik tempatan sekarang ini. Hakikatnya, memang tidak ramai artis yang muncul dengan album baharu pada setiap tahun.

Ramai penyanyi yang menghasilkan single sahaja. Jadi, tidak relevan untuk kita kekalkan kategori Album Terbaik untuk setiap genre muzik.

"Lebih baik, semua album yang layak bertanding dihimpunkan untuk satu kategori sahaja, iaitu Album Terbaik Tahunan," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Ulas Adrian lagi, walaupun kategori album digugurkan namun lagu terbaik kategori pop, balada dan etnik masih dikekalkan.

"Sebarang perubahan atau rombakan dalam AIM tahun ini dibuat menerusi jawatankuasa yang dianggotai enam ahli daripada syarikat rakaman tempatan dan antarabangsa," katanya lagi.

Adrian turut mengakui sukar untuk membuat semua pihak suka dengan perubahan yang cuba dilakukan terhadap AIM.


AIM merupakan majlis anugerah yang mengiktiraf bakat seni penggiat seni atas dasar mutu dan kredibiliti produk muzik yang dihasilkan mereka."Memang kita tidak boleh buat semua orang suka dengan keputusan AIM. Pasti akan ada yang suka dan akan ada yang tidak suka lebih-lebih lagi apabila orang baharu mengambil alih.

"Saya akui AIM berdepan dengan isu apabila kami mengumumkan senarai kategori yang akan bertanding tahun ini. Untuk itu, kami akan mengadakan beberapa kali sidang akhbar sebelum AIM berlangsung.

"Malah, bagi mengelakkan isu pemilihan pemenang berulang lagi, kami akan mengadakan sidang akhbar selepas AIM 18 berlangsung bagi menjawab segala pertanyaan mengenai pemenang," ujarnya.

Selain perubahan dari segi kategori, Adrian memberitahu, terdapat dua lagi rombakan yang dibuat iaitu tarikh dan lokasi.

Biasanya AIM dibuat pada bulan April atau Mei tetapi selepas RIM ambil alih AIM, acara tersebut bakal berlangsung pada bulan November.

Dalam pada itu jika sebelum ini AIM berlangsung di PWTC, kali ini lokasinya dipindahkan ke Stadium Bukit Jalil.

Menurut Adrian, ia bermatlamat supaya semua peminat dapat hadir dan meraikan artis-artis idola mereka.

"Perubahan lain yang akan dibuat ialah para artis yang melakukan persembahan tidak begitu ramai dan tempoh acara tidak panjang. Malah, artis antarabangsa turut terlibat pada malam anugerah tersebut," katanya.


YUNA dan Faizal Tahir antara pemenang pada AIM 17 yang berlangsung pada tahun lalu.


Tambahnya, antara pelan tindakan lain yang diperkenalkan RIM ialah penganjuran AIM dalam pelbagai bahasa iaitu Melayu, Inggeris, Cina dan India yang akan dilakukan secara berasingan.

"Ia juga tidak lagi dirangkumkan pada satu malam. Objektif penganjuran secara berasingan adalah untuk memberi peluang kepada artis tempatan yang popular di luar negara tetapi kurang mendapat pengiktirafan di negara sendiri dapat diketengahkan kepada peminat tempatan," ujarnya.

Format penjurian

Menjawab tentang format perjurian pula, Andrian menjelaskan PAIMM masih bertanggungjawab untuk menilai setiap pencalonan yang dihantar. Bagaimanapun, berlaku sedikit pindaan untuk kriteria kelayakan.

"Untuk AIM 18 ini, hanya lagu-lagu yang 100 peratus digubah dan ditulis oleh warganegara sahaja yang layak bertanding.

"Selain daripada itu, memang tidak boleh dan tidak ada pengecualian," katanya yang berbuat demikian kerana ingin memberi pengiktirafan yang sepatutnya kepada komposer dan komposisi tempatan selain menggalakkan mereka untuk menghasilkan lebih banyak karya yang bagus pada masa hadapan.

Lokasi penganjuran AIM 18 pula akan beralih ke Stadium Putra, Bukit Jalil dan akan bersiaran secara langsung di saluran Astro Ria.

Antara kategori-kategori yang masih dipertandingkan ialah Artis Baru Terbaik, Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki), Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita), Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu, Kulit Album Terbaik, Rakaman Album Terbaik, dan Video Muzik Terbaik.

Dipercayai beberapa rombakan dan proses kemas kini akan dilakukan kepada AIM supaya anugerah itu menjadi lebih telus dari segi kriteria penghakiman, pemilihan penyampai anugerah, pengacara dan penyanyi yang akan membuat persembahan pada malam anugerah itu.

Mengulas mengenai RIM yang kini mengambil alih sepenuhnya pengelolaan AIM daripada PAIMM, kata Adrian, ia disebabkan kontrak AIM dengan PAIMM sudah tamat.

"Memang hakcipta AIM adalah milik RIM. Biasanya kontrak diperbaharui tiga tahun sekali. RIM ambil alih AIM tahun ini kerana mahu melakukan penjenamaan semula AIM supaya ia jadi lebih menarik dan hebat," ujarnya.

Sementara menurut Pengerusi RIM, Norman Abdul Halim, sudah tiba masanya RIM mengambil alih pengurusan AIM sepenuhnya selepas AIM dilihat semakin hilang serinya. Malah AIM juga berdepan dengan masalah untuk mendapat penajaan.

"Sejak diperkenalkan, AIM masih belum memenuhi secukupnya keperluan perubahan semasa. Pihak RIM juga terpaksa ambil alih AIM sebab ia berdepan dengan masalah. Bila sudah ambil alih kita mula dengan masalah sebab tidak ada syarikat penaja.

"Oleh yang demikian, RIM harus mengambil langkah berani untuk malam anugerah AIM 2011 agar ia boleh dikemaskini dan jenamanya boleh diperbaharui supaya masih rasional kepada penonton tempatan," katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbukanya di Cyberjaya, Selangor baru-baru ini.

Norman juga menolak AIM 18 turut berdepan dengan kontroversi apabila senarai kategori dan juga tarikh tayangannya ditunda.

"Senario semasa memang sudah banyak berubah kerana artis mendapat kelonggaran untuk membuat single.

"Disebabkan itu, pencalonan album terbaik bagi setiap genre tidak lagi diadakan kerana tidak ramai artis yang mempunyai album baharu dan yang ada pula tidak menepati kriteria.

Kata Norman lagi, penundaan itu juga tiada kena mengena dengan pengeluaran bahan muzik yang dikatakan semakin merosot. Sebaliknya, penghasilan bahan muzik secara digital berkembang dengan amat pesat.

"Cuma masalah yang kita hadapi untuk mendapatkan penyiar baharu selepas kontrak bersama ntv7 tamat tahun lalu.

"Namun begitu, kami baru saja mendapat persetujuan daripada Astro yang sudi bekerjasama untuk menyiarkan acara kemuncak AIM untuk tempoh tiga tahun," ujarnya.

Legasi AIM


PENYANYI tersohor Indonesia, Melly Goeslaw antara karyawan muzik yang pernah diberikan pengiktirafan pada tahun 2001 menerusi AIM 8 untuk kategori Album Indonesia Terbaik.


Dalam pada itu, menyingkap sejarah AIM yang dianjurkan setiap tahun sejak 1993, ia merupakan pentas utama untuk pengiktirafan dan penghargaan buat bakat-bakat seni muzik yang paling bermutu di tanah air.

Acara itu boleh dikatakan menyerupai Grammy Awards di Amerika Syarikat (AS) dan Brit Awards di United Kingdom (UK).

AIM yang selama ini dianjurkan PAIMM sebenarnya disokong RIM serta pihak media penyiaran dan syarikat komunikasi sebagai penaja utamanya.

Keputusan yang diumumkan pada acara tersebut setiap tahun, iaitu nama penerima anugerah ditentukan dan dimuktamadkan oleh ahli-ahli PAIMM, sehinggalah AIM 18 apabila RIM membuat keputusan mengambil alih AIM sepenuhnya.

Bercerita mengenai sejarah AIM lebih lanjut, Pengarah Urusan PAIMM, Jennifer Thompson memberitahu, pertama kali AIM berlangsung pada tahun 1993 adalah secara langsung di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Ketika itu hanya 11 kategori dipertandingkan.

"Tahun 1994 pula, AIM berehat dan disambung semula pada tahun 1995. AIM 2 kemudiannya berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dan disiarkan di Radio Televisyen Malaysia (RTM).

"Pada tahun 1996 hingga 2000 pula, stesen penyiaran Astro mengambil alih dalam menyiarkan AIM dan pada tahun 2001 hingga 2010 AIM kemudiannya beralih ke ntv7," katanya.

Jennifer yang sudah 15 tahun mengelolakan AIM memberitahu, untuk mengekalkan AIM sebagai sebuah anugerah yang berprestij dan glamor saban tahun bukanlah sesuatu yang mudah.

Cabarannya apabila pihak PAIMM perlu lakukan lebih bagus daripada dari tahun ke tahun agar ia tidak menjadi kritikan ramai pihak.

Namun, dia sedar dalam pertandingan tidak semua yang menyokong pemilihan pemenang.

"Semua orang ada hak untuk pilih artis kegemaran mereka tetapi pemenang dipilih berdasarkan pemilihan juri. Segala keputusan harus diterima.

"Senarai pemilihan pencalonan dibuat berdasarkan syarikat rakaman. Dari segi pemilihan pemenang baharulah PAIMM yang bertanggungjawab," katanya yang berharap AIM tahun ini dapat menyambung legasi kecemerlangan AIM sebelum ini.

1001 nostalgia AIM

Posted:

1001 nostalgia AIM

1001 nostalgia AIM

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


DATUK Siti Nurhaliza menguasai AIM menerusi kategori Anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) dari tahun 1999 hingga 2006 dan dari 2008 hingga 2010.


MAJLIS Anugerah Industri Muzik (AIM) pertama kali berlangsung pada 15 Disember 1993 dan ketika itu cuma 10 kategori sahaja dipertandingkan di samping anugerah khas (Anugerah Sri Wirama) khusus untuk seniman atau seniwati yang mengukir pencapaian cemerlang dalam industri muzik.

Penyanyi bersuara soprano, Ning Baizura memahat namanya dalam sejarah AIM 1993 apabila dia memenangi dua anugerah iaitu Artis Baru Terbaik (Solo) dan Album Terbaik Dekat Padamu.

AIM 1995

AIM tidak berlangsung pada tahun 1994 dan diteruskan pada 1995. Kali ini, AIM memperlihatkan industri seni semakin meriah apabila anugerah baharu untuk album mengikut kategori genre diperkenalkan.

Sebanyak 14 kategori dipertandingkan di samping dua anugerah khas iaitu Anugerah Sri Wirama dan Anugerah Antarabangsa.

AIM 1996

AIM 3 diteruskan pada tahun 1996. Kali ini ia memperkenalkan anugerah Album Inggeris Tempatan Terbaik untuk memberi pengiktirafan kepada para pemuzik Malaysia yang berkarya dalam bahasa Inggeris. Turut diperkenalkan ialah Anugerah Kembara yang dikurniakan kepada tokoh yang melariskan karya-karya muzik ciptaan Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Album Inggeris Tempatan Terbaik dimenangi oleh Amir Yussof untuk album Some of This is Real, manakala Anugerah Kembara (Tempatan) diraih Datuk Sheila Majid dan Anugerah Kembara (Luar Negara) pula dimenangi oleh Sandii Suzuki.

AIM 1997

AIM 1997 seterusnya memperkenalkan pula anugerah Album Indonesia Terbaik dan Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu. Album Indonesia Terbaik ketika itu dimenangi oleh Broery Marantika untuk album Surat Untuk Kekasih manakala Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu menyaksikan lagu Sheila Majid, Bersatu Hati menang.

AIM 1998

Majlis penyampaian AIM 5 ini pula menyaksikan tiga anugerah baharu diperkenalkan iaitu Album Nasyid Terbaik, Album Dangdut Terbaik dan Artis Inggeris Baru Tempatan Terbaik. AIM 5 juga buat julung kalinya disiarkan secara langsung di ntv7.

AIM 1999

Walaupun AIM kali ini tidak memperkenalkan sebarang anugerah baharu tetapi kategori yang dipertandingkan ketika itu sudah melalui fasa yang lebih besar berbanding 1993 apabila sebanyak 20 kategori dipertandingkan. Buat pertama kali Siti Nurhaliza memenangi Anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) untuk album Adiwarna selepas berjaya memenangi Artis Baru Terbaik (Wanita) pada tahun 1997.

AIM 2000

Pada tahun 2000, majlis penganugerahan AIM 7 diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, dan disiarkan secara langsung di saluran TV3 dan Astro Ria. Kali ini, ketiga-tiga anugerah Artis Baru Terbaik digabungkan menjadi satu untuk pemuzik solo dan berkumpulan dari kedua-dua jantina.

AIM 2001

AIM 8 ini diadakan pada 28 April 2001, di Pusat Dagangan Dunia Putra dan disiarkan secara langsung hanya menerusi saluran ntv7.

AIM 2002

AIM 9 masih mengekalkan Pusat Dagangan Dunia Putra sebagai platform anugerah tersebut berlangsung pada 20 April 2002. Sebanyak 18 anugerah dipertandingkan termasuk anugerah baharu untuk Artis Harapan yang serupa fungsinya dengan Artis Baharu. Anugerah itu ditujukan kepada muka baru yang berjaya mencapai populariti sehingga didapati berpotensi membawa impak kepada industri muzik tempatan. Artis Harapan ketika itu dimenangi oleh Nitrus.

AIM 2003

AIM 10 yang berlangsung pada 26 April 2003 ini menyaksikan antara perubahan termasuklah pemecahan anugerah Album Rock Terbaik kepada dua, iaitu Album Hard Rock Terbaik dan Album Pop Rock Terbaik. Album Pop Rock Terbaik ketika itu dimenangi oleh Spider untuk album Aladin manakala Album Hard Rock Terbaik dimenangi oleh Silantra... Bermulanya Sebuah Epik - Metalasia (King Shah).

AIM 2004

AIM 11 diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra pada 24 April 2004 dan masih disiarkan secara langsung menerusi saluran ntv7, dengan Bob Lokman dan Afdlin Shauki sebagai pengacaranya.

AIM 2005

Menyaksikan senarai pencalonan semakin bertambah iaitu sebanyak 19 kategori.

AIM 2006

AIM 13 berdepan dengan kontroversi apabila ia menerima kritikan media terhadap cara pemilihan calon-calonnya. Khususnya melibatkan album Mawi bertajuk Yang Tercinta yang dikatakan tidak layak bertanding oleh pihak AIM untuk menyertai pencalonan antaranya kerana album tersebut cuma memuatkan lapan buah lagu.

Pencalonan Ahli Fiqir dalam AIM 13 juga menimbulkan keresahan beberapa pihak yang menganggap bahawa pengiktirafan kepada kumpulan hip-hop yang terdiri daripada warga Singapura dan Indonesia itu tidak seiring dengan tujuan acara ini iaitu untuk mengiktiraf hanya bakat-bakat dari Malaysia.

AIM 2008

AIM telah mengalami perubahan ketara dari segi susunan kategori dan kaedah pencalonan. Kategori Album Indonesia Terbaik digugurkan. Sebaliknya, kategori Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang dipersembahkan Artis Luar Negara menjadi ganti. Walau bagaimanapun, kategori berkenaan menyaksikan semua calonnya adalah dari Indonesia.

AIM 2009

AIM 16 pula menampilkan perubahan yang ketara dari pelbagai aspek. Ia menerima pencalonan album yang terendah dalam sejarah penganugerahan iaitu sebanyak 55 penyertaan. Kemerosotan jumlah pencalonan album dipertandingkan dikatakan berpunca dengan keadaan pasaran yang semakin mengecil yang lebih menjurus kepada penghasilan dan penjualan single menerusi muat turun di telefon bimbit. Selain itu, ia juga dipercayai disebabkan stesen radio swasta mengamalkan sistem format.

AIM 2010

Sejajar dengan perkembangan terkini dalam industri muzik tanah air, pihak penganjur AIM membuka pintu kepada EP untuk bertanding dalam beberapa kategori termasuk Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki, Wanita dan Berkumpulan), Artis Baru Terbaik, Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu dan Lagu Terbaik. Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) juga telah menetapkan bahawa album yang memiliki minimum lima buah lagu layak dipertandingkan dan dianggap sebagai sebuah album penuh.

Arca Buddha dari Pakistan

Posted:

Arca Buddha dari Pakistan

Arca Buddha dari Pakistan


PATUNG lama yang menunjukkan seorang wanita menjaga tiga anak kecil turut dipamerkan.


HARTA karun berharga dari kawasan terpencil penganut Buddha di Pakistan kini boleh disaksikan di kota New York menerusi satu pameran seni.

Penganjuran pameran itu sebelum ini terpaksa mengharungi pelbagai cabaran seperti banjir, rusuhan dan letupan yang dikaitkan dengan keganasan. Semua itu mewarnai hubungan diplomatik antara Amerika Syarikat (AS) dengan Pakistan.

Pameran bertemakan Warisan Penganut Buddha di Pakistan: Kesenian Gandhara itu menampilkan beberapa arca yang sebelum ini tidak pernah dilihat di AS.

Menerusi pendedahan Asia Society, tugasan itu membongkar satu kesenian yang sukar dan unik untuk dikaji berkaitan sejarah awal Islam di kawasan Gandhara yang terletak di barat laut Pakistan.

Asia Society adalah organisasi bukan berasaskan keuntungan yang menghubungkan dunia Asia dan Barat melalui seni, pendidikan, bisnes dan polisi.

Gandhara terletak di Lembah Swat yang sinonim dengan pemberontakan gerila dan puak pelampau yang mempunyai rangkaian dengan puak Taliban terhadap kerajaan.

Namun, pameran tersebut jelas menunjukkan Gandhara dahulunya pernah dipenuhi dengan seni dan kebudayaan dalam tempoh masa yang berkembang sejak kurun pertama ke kurun kelima.

"Meskipun imej Pakistan yang telah dicop sebagai kawasan pelampau untuk berbuat keganasan, kawasan ini juga sebenarnya dikenali sebagai tempat yang mengekalkan warisan nenek moyang," kata Pengarah Muzium Asia Society, Melissa Chiu.

Pengaruh Greek


SEORANG sami sedang membelek sebuah buku
di pameran yang kini berlangsung di New York.


Ukiran batu dan kerja-kerja seni melibatkan ukiran emas dan tembaga mencerminkan pengaruh purba Greek, Rom, India, Parsi dan Buddha.

Figura Buddha, termasuk satu daripada tiga yang digelar 'Buddha Kurus' dan lainnya yang masih utuh walaupun telah berusia lebih dari ribuan tahun itu mempunyai gaya campuran yang menarik sekali gus memberi gambaran kepada kajian dan lakaran budaya.

Bagaimanapun, cerita mengenai karya-karya seni itu dibawa dari muzium di Lahore dan Karachi ke Manhattan kurang menyerlah berbanding peristiwa yang telah dilalui sejak berkurun lamanya.

Chui memberitahu, Asia Society telah bekerja keras selama hampir dua tahun untuk membawa sekurang-kurangnya 70 jenis barang berharga itu ke New York.

Berhadapan dengan kerenah hampir 10 lapisan birokrasi menjadikan tugas itu lebih sukar. Hal-hal logistiknya berdepan pula dengan situasi darurat yang disebabkan oleh malapetaka banjir tahun lalu.

Kemudian, selepas kertas kerja yang bertimbun telah disusun, kerajaan telah membubarkan kementerian kebudayaan sebagai langkah penyusunan semula.

"Apa yang menyedihkan, kami telahpun memeterai perjanjian dengan kementerian kebudayaan tetapi ia tidak lagi berguna setelah dibubarkan," keluh Chiu.

Pembukaan yang sepatutnya dijadualkan pada bulan Mac lalu akhirnya tertangguh.

Transaksi antara dua negara itu dikeruhkan lagi dengan operasi menembak mati oleh Agensi Perisikan Pusat AS (CIA) ke atas dua warga Pakistan.

Kemuncak persetujuan


UKIRAN batu yang menunjukkan jalan hidup Buddha.


Pembunuhan Osama bin Laden di Pakistan dalam serbuan pada bulan Mei lalu oleh pasukan operasi khas AS telah memuncakkan desakan agar persetujuan yang lebih teliti antara kedua-dua negara dilaksanakan.

Akhirnya, selepas melalui pelbagai cabaran, barulah persetujuan itu dicapai. Namun, walaupun kerja-kerja telah dimulakan untuk membungkus dan membawa artifak berharga itu dengan kapal, nasib pameran tersebut masih tergantung.

"Di Karachi, mereka terpaksa berhadapan dengan rusuhan yang berlaku pada minggu artifak itu dibungkus. Mereka yang takut enggan meninggalkan rumah mereka dan akhirnya, petugas muzium terpaksa mencari dan mengambilnya di rumah-rumah," jelas Chiu.

Chiu yang menggelarkan pameran tersebut 'peluang seumur hidup' memberitahu, kesukaran untuk menggagalkan penganjuran pameran itu seharusnya memberi inspirasi.

"Lebih menarik, terlalu ramai orang di Pakistan yang membantu dan sanggup mempertaruhkan nyawa mereka untuk memastikan pameran itu berjaya. Ia secara tidak langsung menunjukkan kepada AS sisi lain Pakistan, iaitu warisan seni budaya yang agung," kata wanita itu.

Duta Pakistan ke AS di New York bercakap dengan Chiu setiap hari selama berbulan-bulan. Kemudian, dia menghubungi Presiden dan menteri lain untuk membantu sehinggalah pameran tersebut menjadi kenyataan.

Antara karya utama pameran yang akan berlangsung sehingga 30 Oktober depan adalah ukiran luar biasa bertajuk Vision of Buddha Paradise.

Walaupun kini majoriti rakyat Pakistan beragama Islam, semua kerja seni sentiasa dijaga dengan berhati-hati dan dihormati di muzium tempatan. Kata Chiu, ia adalah satu irama yang masih hidup. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Kemewahan di banjaran Himalaya

Posted:

Kemewahan di banjaran Himalaya

Kemewahan di banjaran Himalaya

Biarpun dianggap terpinggir dari peta pelancongan dunia, Bhutan tetap mempunyai tarikan tersendiri yang sukar diperoleh di mana-mana negara lain di dunia.

BHUTAN yang terletak di barat dan hujung Himalaya merupakan salah satu destinasi percutian termahal di dunia. Tidak hairanlah ia dianggap syurga dalam kalangan golongan berada dan selebriti terkenal. Atas tarikan dan status tetamunya itu, kosnya juga dijangka bertambah mahal pada tahun hadapan.

Pelancong asing yang berkunjung ke sini perlu membuat tempahan awal melalui operator pelancongan yang berdaftar. Lazimnya, mereka mengenakan kadar minimum pada waktu puncak sekitar AS$200 (RM600) sehari merangkumi pakej seperti penginapan, makanan dan pengangkutan.

Keaslian banjaran Himalaya yang dilitupi gunung salji dan sungai-sungai dari gunung yang sentiasa mengalir meneruskan polisi 'pelancongan mewah, berimpak rendah' yang sengaja diperkenalkan bagi memelihara persekitarannya yang masih belum terusik daripada gangguan pelancongan komersial.

Bermula tahun hadapan, kadar caj pada waktu puncak akan meningkat kepada AS$250 (RM750) sehari per musim. Ini bermakna, pasangan pelancong yang menginap di hotel-hotel yang menawarkan pakej tersebut terpaksa membayar harga AS$500 (RM1,500) semalam.


VILA mewah ini disukai ramai pelancong yang sanggup membayar harga tinggi kerana mahu merasai keindahan dan ciri privasinya.


"Percutian mewah ini mungkin nampak seperti tidak berbaloi dari sudut ekonomi, namun ia bertujuan memastikan keaslian alam semula jadi Bhutan terus kekal untuk tatapan para pelancong dan generasi akan datang," kata Pengarah Urusan Lembaga Pelancongan, Kesang Wang.

"Jika kami membuka negara ini seluas-luasnya, pendapatan kami mungkin meningkat mendadak, tetapi apakah harga yang perlu dibayar?

"Kami menahan diri daripada merosakkannya dalam mengejar pembangunan ekonomi tanpa mengambil kira impak sosial dana alam sekitar," ujarnya.

Walaubagaimanapun, pada tahun hadapan, lembaga itu berharap dapat meningkatkan jumlah pelancong kepada lebih 50 peratus iaitu sejumlah 100,000 orang dengan menawarkan pakej percutian.

Laluan penerbangan juga mahu ditambah di beberapa bandar utama seperti Hong Kong dan Singapura.

Selama ini, Bhutan dikenali melalui doktrin pembangunan ekonomi yang dikenali sebagai 'Kebahagiaan Kebangsaan Kasar' yang mengambil kira kesejahteraan mental hampir 700,000 rakyatnya berbanding mengukur keuntungan kewangan semata-mata.

Negara yang terasing dan tidak pernah dijajah biarpun kedudukannya terletak di antara India dan China itu menjadikan hal perlindungan dan pemuliharaan alam sekitar sebagai salah satu polisi yang mendasari budaya uniknya.

Pakaian tradisional


RUANG restoran di Hotel Uma, Paro memberi ketenangan buat para penginapnya.


Rakyat Bhutan diwajibkan memakai pakaian tradisional ketika melawat pejabat-pejabat kerajaan dan memakai pakaian elegan yang ditenun setiap hari sebagai mezahirkan kebanggaan mereka pada negara.

Keputusan Bhutan untuk mengelakkan kebanjiran pelancong luar terutamanya golongan pengembara backpackers yang mencari percutian murah di Himalaya dan jirannya Nepal, sekali gus menjadikannya sebagai destinasi yang menarik kepada sesiapa yang mahu menikmati percutian mengagumkan.

Beberapa bintang Hollywood seperti Leonardo di Caprio dan Kiera Knightley sebelum ini pernah menginap di resort di Uma Paro, salah satu daripada rangkaian hotel mewah dan eksklusif yang ditawarkan kepada para pelancong di negara itu.


BINAAN unik ini begitu menyerlah di atas landskap semula jadi.


Menginap di hotel-hotel sedemikian memerlukan pelancong membayar kos tambahan berbanding pakej lawatan asas yang berharga AS$200 (RM600) untuk lawatan sehari. Ini bermakna, bermalam di suite Uma Paro memerlukan mereka membayar sehingga AS1,000 (RM3,000) semalam.

Ravi Nischal dari Kumpulan Taj, pemilik berbangsa India yang memiliki rangkaian hotel-hotel mewah seperti di Thimpu, berkata, Bhutan mempunyai kelas tersendiri kerana ia kurang dikunjungi dan kebanyakan pelancong hanya mampu mengimpikan untuk melawatnya.

"Setiap destinasi yang ditawarkan di sini disertai konotasi mewah," ujarnya.

"Terdapat juga banyak misteri yang mendasari Bhutan. Ia dikenali sebagai Shangri-La Terakhir," katanya, merujuk kepada syurga Himalaya yang dinyatakan dalam novel terbitan 1933, Lost Horizon karya James Hilton.


SUASANA hebat di pinggir gunung dekat Paro ini dapat disaksikan pelancong yang mahu melawat biara Taktsang yang digelar Tiger's Nest.


Ia juga pernah digelar Tanah Naga Kilat sebelum ini kerana ketiadaan jalan raya dan mata wang sehinggalah tahun 1960-an. Rangkaian televisyen pula hanya dinikmati pada 1999 sebagai salah satu cara menarik perhatian pelancong asing.

Percutian mahal

Seorang ahli terapi, Nicole Feerbrucker, 56, yang berasal dari Belanda memberitahu bahawa dia mahu melawat ke negara itu sejak melihat gambar-gambar yang menunjukkan bekas raja negara itu melalui majalah National Geographic pada tahun 1974.


LELAKI tempatan ini berjalan melewati ruang siar kaki Memorial Choeden yang dibina bagi mengingati Raja Jigme Dorji Wangchuk.


Wanita itu berkata, tarif harian dan caj penerbangan tinggi yang dikenakan oleh satu-satunya syarikat penerbangan milik negara itu, Druk Air, bagi menghubungkan Bhutan ke dunia luar, menjadikan percutian kali itu agak mahal untuk dia dan keluarganya.

"Namun, berkunjung ke Bhutan dengan membayar jumlah yang agak besar untuk bercuti dapat memastikan kelangsungan negara ini seperti sebelumnya. Secara tidak langsung, ia dapat menghindari pengaruh luar," kata Feerbrucker.

Sasaran 100,000 pelancong tahun hadapan menimbulkan perasaan kurang senang segolongan rakyatnya yang bimbang kesan kemasukan pelancong secara tiba-tiba itu.

Menurut Karma Tshiteem, ketua yang berpengaruh dalam Suruhanjaya Kebahagiaan Kebangsaan Kasar iaitu sebuah agensi penggubal polisi kerajaan, peningkatan pelancong mampu diserap dengan risiko kerosakan yang minimum.


PATUNG Buddha Dordemnma sedang dibina di salah sebuah puncak panorama di Thimphu.


"Kunci dalam strategi kami ialah mencapai jumlah 100,000 pelancong tanpa sebarang kesan negatif dan angka itu kini semakin meningkat sepanjang tahun di seluruh negara," katanya.

Ketika ini, sebahagian besar pelancong tiba pada musim bunga dan musim luruh untuk menikmati percutian sepanjang minggu di tiga lembah yang mudah dikunjungi dari bandar Paro, yang menempatkan lapangan terbang antarabangsa di negara itu.

Lembaga Pelancongan Bhutan mahu menarik kehadiran para pelancong yang mahu menikmati pakej percutian mewah, menghadiri persidangan dan pelancongan kembara. Begitupun, Bhutan tidak menawarkan aktiviti penjelajahan di kawasan pergunungan kerana ia dianggap tempat suci bagi penduduk negara itu.

Melalui pelan pemasaran berterusan di luar negara dan peningkatan jumlah penerbangan, pihak pelancongan berharap dapat meningkatkan kehadiran pelancong tanpa menjejaskan alam sekitar dan keaslian di negara yang paling terpencil di dunia itu. - AFP

Ikon kemegahan Washington

Posted:

Ikon kemegahan Washington

Ikon kemegahan Washington

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA


DIHUNI buat kali pertama pada tahun 1800, nama rasmi White House diberikan oleh Presiden Theodore Roosevelt pada 1901.


BANGUNAN berwarna putih yang terletak di tengah-tengah Washington, Amerika Syarikat (AS) itu bukan sekadar bangunan biasa. Selama lebih 200 tahun, White House atau Rumah Putih telah berdiri sebagai simbol Presiden, pentadbiran Amerika Syarikat (AS) dan kemegahan rakyatnya.

Sejarah pembinaannya bermula apabila Presiden AS yang pertama, George Washington menandatangani Akta Kongres pada bulan Disember 1790 yang mengisytiharkan pusat pentadbiran baru kerajaan persekutuan yang 'tidak melebihi sepuluh batu persegi dari sungai Patomac'.

Presiden Washington, bersama-sama dengan perancang bandar Pierre L'Enfant telah memilih lokasi itu yang kini dikenali sebagai 1600 Pennsylvania Avenue, sebagai tapak kediaman rasmi Presiden.

Satu pertandingan telah diadakan bagi mereka bentuk kediaman Presiden. Daripada sembilan cadangan yang dikemukakan, rekaan arkitek kelahiran Ireland, James Hoban telah dipilih secara rasminya.

Batu pasir


SALAH sebuah bilik utama yang dihias dengan gaya sarat dan mewah.


Pada Oktober 1792, pembinaan White House dimulakan. Secara keseluruhan, struktur bangunan itu menggunakan batu pasir Aquia yang dicat putih mengikut gaya seni bina neoklasik.

Walaupun, Presiden Washington menyelia pembinaannya daripada mula sehingga akhir, namun beliau tidak pernah berkesempatan menetap di dalamnya.

Sebaliknya, Presiden AS kedua, John Adams menjadi individu pertama menghuninya secara rasmi pada tahun 1800 sebaik sahaja ia siap dibina.

Sejak era pentadbiran Adams sehinggalah Presiden AS ke-44, Barack Hussien Obama Jr., White House telah menjadi lambang kemegahan negara kuasa besar itu. Selain menjadi kediaman eksklusif Presiden, ia juga dikunjungi jutaan pengunjung dan tetamu kenamaan dari seluruh dunia.

Setiap Presiden yang dilantik bebas mengubah suai kediaman itu dan mengubah cita rasa luaran dan dalamannya.

Semasa pemerintahan Presiden Harry S. Truman, beliau telah mengarahkan kerja-kerja pengubahsuian ruang dalaman White House secara besar-besaran.

Lebih eksklusif


RIAS dalaman Rumah Putih diberi sentuhan peribadi oleh beberapa Presiden dan isteri Presiden sepanjang kewujudannya.


Sementara itu, Jaqueline, isteri Presiden John F. Kennedy turut mengarahkan kerja-kerja pengindahannya. Pelbagai artifak, koleksi antik dan lukisan yang bernilai tinggi telah mengubah imej White House menjadi lebih eksklusif berbanding sebelumnya.

Pada tahun 1990-an pula, Presiden Clinton telah memperbaharui beberapa buah bilik di White House dengan bantuan penghias Arkansas, Kaki Hockersmith termasuk di Oval Office, East Room, Blue Room, State Dining Room dan Lincoln Bedroom.

Secara umumnya, White House yang dibina setinggi enam tingkat secara keseluruhan mempunyai beberapa bahagian utama. Antaranya ialah Executive Residence, West Wing, Cabinet Room, Roosevelt Room, East Wing dan The Eisenhower Executive Office Building yang juga menempatkan pejabat Presiden dan Naib Presiden.

Namun bahagian paling popular ialah West Wing yang menempatkan Oval Office iaitu pejabat Presiden serta beberapa staf senior, selain mempunyai bilik untuk 50 orang pekerja.

Di sini juga terdapat Cabinet Room iaitu tempat Presiden mengadakan mesyuarat penting melibatkan angota Kabinet, selain White House Situation Room, James S. Brady Press Briefing Room dan Roosevelt Room.

Sepanjang kewujudannya, White House tidak pernah sunyi daripada pelbagai malapetaka.

Antaranya, serangan tentera British dalam peperangan tahun 1941 yang telah memusnahkan sebahagian struktur luaran dan dalamannya.

Pada 1929 pula, bahagian West Wing pernah musnah akibat kebakaran, tetapi ia dibina semula sewaktu pentadbiran Herbert Hoover.

Mengocak keli di sungai

Posted:

Mengocak keli di sungai

Mengocak keli di sungai

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


PENULIS memasak sendiri dua sajian asli Negeri Sembilan pindang dan lembap.


SETELAH puas menjelajah ke Borneo, kini Makan Angin musim kedua menyusur pula ke Negeri Sembilan Darul Khusus. Masak lemak cili padi, itulah makanan terkenal di Negeri Sembilan. Untuk menyahut cabaran kali ini, saya akan memasak sendiri dua jenis lauk istimewa iaitu masak pindang dan lempap.

Makanan mereka sangat sedap walaupun kurang menggunakan bawang. Perjalanan saya bermula dari Bandar Seremban dan seterusnya terus ke penginapan kami iaitu di Homestay Kampung Lonek, Batu Kikir di daerah Jempol.


LEMPAP adalah sajian yang mudah dan cepat disediakan.


Sebelum itu, kami sempat singgah ke Jelita Ostrich Farm dan mencuba sate ostrich atau burung unta. Inilah pertama kali saya makan sate burung unta dan paling seronok bila berpeluang menunggangnya.

Terasa macam dalam filem Prince of Persia pula! Kini barulah saya tahu yang burung unta ni tak banyak gigi. Ada juga yang tak ada gigi langsung.

Sebab itulah mereka makan batu kerikil yang berfungsi sebagai gastrolith untuk menghancurkan makanan mereka di dalam perut. Wah! Pelik tapi benar.

Memancing di sawah


PINDANG yang dimasak dengan daun gelugur.


Akhirnya kami tiba di destinasi yang dituju dan terus mencari seorang wanita bernama Badariah berdasarkan alamat yang diberi. Resipi pertama iaitu masak pindang memerlukan ikan sebagai bahan utama.

Apa lagi, saya diminta untuk mencari ikan puyu di dalam sawah. Ia pelik bagi saya tetapi, tidak bagi penduduk kampung kerana memancing di sawah adalah aktiviti mereka pada waktu lapang. Saya berasa amat kecewa kerana sehingga ke akhirnya saya tidak dapat menangkap ikan tersebut.

Memandangkan tidak berjaya untuk mendapatkan ikan, saya kena masuk dalam sungai kecil di tepi sawah dan mengocak.

Ini pengalaman paling menarik kerana saya perlu mengeruhkan air di anak sungai tersebut. Cara ini akan menjadikan ikan mula mabuk dan timbul di permukaan. Usaha saya berhasil apabila berjaya mendapat beberapa ekor ikan keli hasil mengocak. Walaupun terkena sengatan ikan keli, namun hasil yang diperoleh memang berbaloi.

Seterusnya, Badariah memberi senarai bahan-bahan lain yang diperlukan. Setiap bahan tersebut ditanam di sekitar rumah sahaja. Jadi, saya harus mengenal sendiri rupa daun gelugur yang tidak pernah saya lihat sebelum ini.


BAGI menghasilkan lempap yang lebih sedap kuahnya boleh dipekatkan.


Cabaran paling menguji adalah mematikan ikan keli dengan menabur garam kemudian menyiang ikan tersebut. Ikan keli dikenali sebagai ikan yang memiliki nyawa panjang. Menu pindang tidak menggunakan minyak di dalam masakannya.

Bagi menu kedua pula ialah lempap dan bahan utama ialah daging segar. Masakan lempap daging merupakan versi Negeri Sembilan dan setiap negeri memiliki versi lempap yang tersendiri. Nama lempap diperoleh kerana cara masakan yang cepat iaitu bahan dimasukkan secara 'pap.. pap.. pap…' lalu tercetuslah nama lempap. Pelik, bukan?

Masakannya sama macam masak daging lemak cili api. Selepas kuah santan kering dan meresap ke dalam daging, maka lempap boleh dihidangkan.

Lempap merupakan makanan popular di Negeri Sembilan. Di akhir sesi memasak, Badariah memberi markah kepada saya. Walaupun berjaya masak dan mendapat markah tinggi, namun saya tetap mendapat teguran atas kesalahan meletakkan minyak di dalam menu pindang dan menu lempap saya itu pula agak cair kuahnya. Tapi saya tetap berpuas hati.

Setelah penat kami dihiburkan pula dengan persembahan bongai iaitu majlis berbalas pantun secara melagukannya dengan kadangkala diiringi alat muzik.

Sebelum pulang, saya sempat singgah di Restoran D'Pantai untuk mencuba menu air akar kayu yang terkenal dengan rasa yang asli.

Air kesihatan yang menggunakan akar kayu asli dan direbus tanpa bahan campuran itu memang sangat pahit. Walaupun pahit, saya dapat mengembalikan tenaga yang hilang dan bertenaga untuk misi episod akan datang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Penumpang wajib beli insurans

Posted:

Penumpang wajib beli insurans

Penumpang wajib beli insurans

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS
norlida.idros@kosmo.com.my

PPBSM mahu semua penumpang bas ekspres dilindungi insurans individu yang dibeli dengan harga RM1 daripada setiap tiket yang dibeli. - Gambar hiasan


YAN - Persatuan Pemandu Bas Semenanjung Malaysia (PPBSM) mencadangkan supaya setiap penumpang bas ekspres dilindungi insurans individu bagi memastikan mereka mendapat pampasan sewajarnya jika berlaku kemalangan jalan raya.

Pengerusi PPBSM, Sa'adan Man (gambar kecil) berkata, cadangan itu bagi memastikan setiap penumpang mendapat perlindungan sewajarnya selain mereka tidak lagi menyalahkan atau menuntut ganti rugi daripada syarikat bas di kemudian hari.

Katanya, melalui cadangan itu, setiap penumpang akan diminta membeli insurans dengan membayar tambahan RM1 daripada harga tiket.

"Melalui cara ini, para penumpang akan dilindungi dengan insurans termasuk daripada aspek perubatan," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan sumbangan kepada Che Rasnah Saad, isteri pemandu bas dua tingkat Sani Express, Mohd. Kamil Mohd. Rashid di Taman Setia Jaya di sini semalam.

Pada 7 September lalu, Mohd. Kamil dihukum penjara empat tahun dan denda RM10,000 selepas didapati bersalah memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian 10 penumpang dalam nahas ngeri, dua tahun lalu.

Sehubungan itu, Sa'adan berharap kerajaan dapat mempertimbangkan perkara tersebut dengan mewajibkan semua syarikat bas ekspres menyediakan insurans untuk dibeli penumpang dalam masa terdekat.

Menurutnya, dengan adanya insurans itu, syarikat bas tidak lagi dibebani dengan tindakan saman atau tuntutan ganti rugi yang dilakukan mangsa kemalangan atau pihak keluarga.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mahkamah Tentera bertindak

Posted:

Mahkamah Tentera bertindak

Mahkamah Tentera bertindak

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA, ROSLI HASSAN dan NUZULSHAM SHAMSUDDIN
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Hukuman ke atas anggota tentera yang didapati bersalah kerana terlibat dalam penagihan najis dadah akan ditentukan oleh Mahkamah Tentera.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr. Abd. Latiff Ahmad menegaskan, kerajaan tidak berkompromi dalam kes seperti itu kerana mereka merupakan anggota pasukan beruniform.

"Tiada kompromi terhadap tentera yang menagih dadah. Apabila sudah terbukti melalui ujian air kencing positif dadah kesemua mereka akan didakwa di Mahkamah Tentera.

"Mahkamah akan menentukan sama ada mereka digantung tugas atau dibuang daripada perkhidmatan tentera," ujarnya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Beliau berkata demikian mengulas kes empat anggota tentera yang berpakaian seragam ditahan di sebuah ladang kelapa sawit disyaki menagih dadah kelmarin.

Jelas Abd. Latiff, anggota tentera yang melakukan kesalahan seperti menagih dadah mesti melalui prosedur undang-undang yang ditetapkan dan bakal dihadapkan ke Mahkamah Tentera.

Kosmo! semalam melaporkan mengenai empat anggota tentera berpakaian seragam ditahan bersama 41 penagih dadah di belakang Penjara Sungai Udang, Melaka disyaki sedang menagih dadah.

Empat yang ditahan itu, tiga daripada mereka adalah anggota komando dari Kem Sungai Udang yang berusia antara 23 hingga 29 tahun.

Antara yang turut ditahan dalam operasi dinamakan Ops Tapir itu ialah penganggur, pengawal keselamatan, buruh dan penduduk tempatan yang berusia antara 18 hingga 57 tahun.

Sementara itu, 46 orang yang ditahan di Sungai Udang kelmarin direman selama 14 hari sehingga 26 September ini mengikut Seksyen 49(1)(b) Akta Penagih Dadah 1983 dan Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah.

Kosmo! yang melakukan tinjauan di 'sarang ladang' semalam mendapati kawasan berkenaan lengang dan tiada sebarang kelibat penagih dadah melepaskan gian di situ.

Malah tiada sebarang motosikal dilihat memasuki kawasan itu berbanding hari-hari sebelum ini apabila puluhan buah motosikal dilihat memasuki kawasan itu setiap hari.

Proton serah lapan kereta elektrik untuk pandu uji

Posted:

Proton serah lapan kereta elektrik untuk pandu uji

Proton serah lapan kereta elektrik untuk pandu uji


NAJIB bersama Dr. Mahathir menunjukkan isyarat bagus pada kereta Proton Saga EV pada majlis penyerahan kereta elektrik di Putrajaya semalam. Turut kelihatan Mohd. Nadzmi (kanan).


PUTRAJAYA - Perusahaan Otomobil Nasional Berhad (Proton) semalam menyerahkan tiga unit model Saga 'Electric Vehicle' (EV) dan lima unit 'Range Extender Electric Vehicle' (REEV) bagi membantu kerajaan menilai potensi teknologi hijau dalam pembangunan sistem dan infrastruktur kenderaan elektrik dan hibrid di Malaysia.

Penyerahan kenderaan itu ialah kepada pejabat Perdana Menteri serta empat lagi kementerian iaitu Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Kewangan.

Pengerusi Proton, Datuk Seri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh menyerahkan kenderaan tersebut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta menteri yang mewakili kementerian masing-masing pada majlis di sini semalam.

Turut hadir pada majlis berkenaan ialah bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang merupakan Penasihat Proton.

Proton Saga EV merupakan sebuah kenderaan elektrik manakala Proton Exora REEV pula adalah sebuah kenderaan elektrik penambah jarak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kuda tua taruhan United

Posted:

Kuda tua taruhan United

Kuda tua taruhan United

MANCHESTER, England - Pengurus Manchester United, Alex Ferguson menegaskan yang beliau bakal menurunkan ramai pemain berpengalaman pada aksi Liga Juara-Juara di Benfica awal pagi esok.

Ferguson tetap menaruh kepercayaan kepada pemain berpengalaman meskipun barisan pemain muda skuad itu beraksi cemerlang pada awal kempen musim ini.

Sebelum ini, penggendali dari Scotland itu memberi peluang kepada Chris Smalling, Tom Cleverley dan Phil Jones yang merekodkan empat kemenangan dalam kempen Liga Perdana England.

Bagaimanapun Ferguson berkata, kejohanan kelab elit di Eropah ini adalah sesuatu yang berlainan.

"Pasukan saya di Lisbon mungkin berbeza dalam isu pengalaman," kata Ferguson.

"Kami turut mendapat semula khidmat Darren Fletcher yang kembali cergas. Dia keli- hatan baik dan bermain dengan baik bersama Scotland minggu lalu.

"Saya fikir, kami perlukan ramai pemain berpengalaman dalam perlawanan ini.

"Perkara yang paling penting adalah kualiti. Menentang Ben- fica di gelanggang lawan adalah satu perlawanan yang perlu dihormati."

Pemain tengah, Cleverley tidak dapat bermain pada aksi pembukaan Kumpulan C ini selepas mengalami kecederaan ligamen ketika United membela- sah Bolton Wanderers 5-0 pada Sabtu lalu.

Tempat Cleverley bakal diganti Michael Carrick iaitu pemain berpengalaman yang dikatakan oleh Ferguson, manakala Flet- cher juga tidak asing lagi dalam kempen Liga Juara-Juara.

"Saya fikir, perkara paling sukar yang kami hadapi adalah untuk memilih pemain tengah dalam setiap perlawanan," kata Ferguson.

"Posisi itu akan menjadi caba- ran paling besar. Tiga pemain memainkan peranan yang besar di posisi ini. Mereka menjadi sandaran jentera serangan.

"Mereka adalah tiga pemain tengah yang baik dan kami perlu melihat kepada masalah itu.

Sementara itu, pemain perta- hanan England, Rio Ferdinand bakal terlepas perlawanan tersebut selepas tidak dimasukkan dalam senarai 19 pemain yang berlepas ke Benfica semalam. - Reuters

Safee teruja jejak Cardiff

Posted:

Safee teruja jejak Cardiff

Safee teruja jejak Cardiff

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SAFEE sudah bersedia mengikuti sesi pemilihan serta latihan bersama Cardiff City.


EPISOD perjuangan penyerang berbisa Harimau Malaya, Safee Sali dalam misi menyarung jersi Cardiff City telah bermula setelah selamat tiba di bumi England kira-kira pukul 7 malam kelmarin.

Sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Heathrow, London, Safee kemudiannya dijemput oleh seorang pegawai dari Cardiff menuju ke bandar tersebut yang memakan masa selama lebih dua jam sebelum sampai di hotel penginapannya pada pukul 10 malam.

Malah Safee juga sempat memberi- tahu perkembangan terkini menerusi laman rasmi Facebook miliknya bahawa segalanya berjalan lancar meskipun dia masih belum menerima sebarang jadual latihan daripada pihak pengurusan Cardiff.

"Saya akan buat yang terbaik di sini (Cardiff), tetapi saya belum dapat jadual latihan. Cuaca bagus, tidak terlalu sejuk, nanti wakil Cardiff akan datang jemput saya dalam pukul 9 pagi.

"Saya bangun awal, bersarapan pagi di bilik hotel dan sedang bersiap sedia untuk dibawa ke tempat latihan, pera- saan sungguh teruja untuk bertemu dengan jurulatih dan pemain-pemain lain Cardiff City," kata Safee dalam la- man Facebook tersebut.

Isnin lalu, Safee berlepas ke bumi Car- diff bagi menjalani ujian pemilihan selama kira-kira dua minggu sehingga 27 September ini selepas mendapat 'lampu hijau' daripada majikannya, Pelita Jaya.

Selain Safee, turut dipanggil menjal- ani ujian pemilihan tersebut ialah bekas rakan sepasukannya di Selangor, Safiq Rahim yang bagaimanapun hanya akan berbuat demikian bagi menumpukan perhatian kepada saingan Piala Malay- sia terlebih dahulu.

Sementara itu, pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim semasa dihubu- ngi berkata, ketika ini Safee sendiri masih belum mengetahui tempoh dan bentuk latihan yang akan dijalaninya se- panjang ujian pemilihan tersebut.

"Saya difahamkan Safee telah berjumpa dengan pihak pengurusan Cardiff, namun pada masa sama, saya tidak pasti sama ada pertemuan pertama itu membabitkan latihan ataupun sekadar perkenalan ringkas bersama pemain- pemain lain kerana masih belum dimak- lumkan Safee," katanya yang masih berada di tanah air dan hanya berlepas ke Cardiff minggu depan.

Zakaria berkata, di Pelita Jaya sebe- lum ini, Safee akan berlatih kira-kira dua jam bagi satu sesi, yang mana dua sesi latihan pada pagi dan petang diada- kan ketika bukan musim liga dan hanya satu sesi di waktu pagi jika saingan liga sedang berlangsung.

"Bermula hari ini (semalam), Safee secara rasmi terikat dalam apa jua ak- tiviti berkaitan Cardiff dan masanya juga terhad.

"Justeru desas-desus negatif bahawa beliau hanya 'makan angin' di sana seme- mangnya tidak berasas," tegasnya.

MAS wajar tumpu pembangunan bola sepak tempatan

Posted:

MAS wajar tumpu pembangunan bola sepak tempatan

MAS wajar tumpu pembangunan bola sepak tempatan

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my


PENGARAH Eksekutif MAS, Mohammed Rashdan Mohd. Yusof (tiga dari kanan) pengurus QPR, Neil Warnock (empat dari kanan) pada majlis penajaan MAS dan AirAsia sebagai penaja jersi QPR di London semalam.


PENGLIBATAN Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia bagi menaja jersi kelab Queens Park Rangers (QPR) dalam Liga Perdana England (EPL) dalam tempoh dua musim disambut baik oleh pelbagai pihak.

Ini kerana ia mampu melonjak- kan jenama kedua-dua syarikat penerbangan negara itu di peringkat global.

Namun bagi bekas Naib Presi- den Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (gambar kecil), beliau secara peribadi berharap MAS yang juga salah se- buah syarikat berkaitan kerajaan (GLC), perlu mula memainkan peranan dengan lebih aktif dalam pembangunan bola sepak tempatan.

Katanya, langkah yang diambil MAS itu mengejutkan sesetengah pihak memandangkan penglibatan syarikat tersebut selaku penaja jersi pasukan yang bertanding dalam EPL memerlukan perbelanjaan yang besar.

"Kita menyokong kesediaan MAS bersama AirAsia membuat tajaan yang tentunya menguntungkan jenama dan mengukuhkan kedudukan perkhidmatan yang ditawarkan mereka.

"Tetapi kita juga boleh memper- soalkan kewajaran pelaburan sedemikian sedangkan MAS sebelum ini kurang memberi perhatian kepada tajaan terhadap pembangunan bola sepak tempatan," katanya selepas menghadiri majlis Aidilfitri Pertubuhan Peladang Batu Kurau, Selama, Perak semalam.

Raja Ahmad berkata, sepanjang pembabitan bersama FAM sejak lebih sedekad lalu, beliau mengakui MAS pernah membuat tajaan, namun dalam skala kecil.

"Dengan penglibatan MAS dalam EPL, apakah yang dapat dilakukan GLC itu terhadap (pemba- ngunan) bola sepak negara?

"Kita seboleh mungkin mahu MAS memberi peluang yang sama, mungkin menaja pasukan bola sepak tempatan tertentu atau sekurang-kurangnya menubuhkan akademi bola sepaknya sendiri," katanya.

Apa yang lebih penting, Raja Ah- mad Zainuddin yang kini masih aktif dalam FAM berkata, MAS harus memberi justifikasi sewajar- nya penglibatannya dalam penajaan pasukan bola sepak.

"Kita tidak mahu kelak ramai mempertikaikan penajaan MAS, bahkan kita juga tidak mahu pemi- nat tempatan mempersoalkan mengapa mereka melabur di EPL, sedangkan di sini (Malaysia), GLC itu tidak berbuat apa-apa," kata- nya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


SMK Merchang ungguli teknologi roket

Posted:

SMK Merchang ungguli teknologi roket

SMK Merchang ungguli teknologi roket


WAKIL peserta dari SMK Merchang iaitu (dari kanan) guru pengiring, Othman Ariffin, bersama pelajarnya, Khairul Afiq Ahmad Muhid dan Muhammad Faiz Azmi Sharan menerima piala kemenangan daripada Mustafa.


PERTANDINGAN Teknologi Pelancaran Roket 2011 Peringkat Kebangsaan (PTPR2011) anjuran Agensi Angkasa Negara yang berlangsung baru-baru ini menyaksikan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Merchang dari Terengganu dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Program tersebut diadakan dengan kerjasama Bahagian Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Universiti Malaya (UM).

Berlangsung di Padang Varsiti, UM, Pertandingan Teknologi Pelancaran Roket merupakan suatu kaedah terjemahan penggunaan dan penerapan minat dalam bidang sains angkasa kepada para pelajar dan masyarakat secara amnya.

Dalam pertandingan selama tiga hari itu, para peserta dikehendaki mereka dan mencipta model roket air menggunakan botol minuman berkarbonat 1.5 liter. Model roket itu digunakan untuk melakukan beberapa misi pelancaran ke udara.

Bagi melancarkan roket, para peserta hanya dibenarkan untuk menggunakan alatan pelancar serta kombinasi tekanan air dan udara. Pemahaman mengenai konsep dan aplikasi sains adalah penting untuk diadaptasi ketika menghasilkan roket air tersebut.

Pertandingan itu terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah di seluruh negara. Seramai 32 peserta daripada 16 buah pasukan mewakili 13 buah negeri dan tiga wilayah persekutuan telah menyertai pertandingan pada tahun ini.


PARA peserta dikehendaki mereka model roket air menggunakan botol minuman berkarbonat 1.5 liter.


Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara, Dr. Mustafa Din Subari berkata setelah sembilan tahun program tersebut dilaksanakan, ia telah menjadi semakin matang.

"Ini dapat dilihat dengan daya kreativiti para peserta. Malah, saya juga difahamkan bahawa format pertandingan PTPR2011 kali ini meliputi aspek-aspek teknikal seperti pembentangan projek, ketepatan sasaran, payung terjun dan juga aspek lain yang berkaitan.

"Saya melihat bahawa pendekatan ini adalah amat penting. Selaras dengan Program Penggalakan Sains Dan Matematik 2011 dan Tahun Sains Malaysia 2012 anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), kami berharap pertandingan ini dapat membantu para pelajar kepada pemikiran lebih kreatif dan inovatif," kata beliau yang menyempurnakan majlis penutup dan penyampaian hadiah.

Ternyata, kejayaan yang diperoleh SMK Merchang tidak sia-sia. Setelah lima tahun mencuba nasib tanpa jemu, akhirnya kemenangan berpihak pada mereka.

Sebagai juara, pasukan sekolah itu menerima Piala Pusingan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, piala dan pingat emas, sijil kecemerlangan, sebuah Teleskop Astroview 100mm EC Refractor dan Kit DIY Galileoscope.

Mereka juga akan mewakili Malaysia ke Pertandingan Peringkat Asia Pasifik APRSAF-18 Water Rocket Event pada bulan Disember ini di Singapura.

Tempat kedua telah dimenangi oleh SMK Sungai Besar, Selangor. Pasukan ini membawa pulang piala perak dan pingat perak, sijil kecemerlangan, sebuah Teleskop SpaceProbe 130 EQ Refractor dan Kit DIY Galileoscope.

Sementara itu, pasukan SMK Abi dari Perlis menduduki tempat ketiga dan menerima piala dan pingat gangsa, sijil kecemerlangan, sebuah Teleskop Starblast 4.5 EQ Reflector dan Kit DIY Galileoscope.

Turut hadir Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Kokurikulum dan Kesenian, KPM, Roslina Mohd. Roslin dan Dekan Fakulti Kejuruteraan, UM, Prof. Dr. Mohd. Hamdi Abd. Shukor.

Pusat sehenti Nikon KLCC

Posted:

Pusat sehenti Nikon KLCC

Pusat sehenti Nikon KLCC


ORANG RAMAI boleh mencuba rangkaian produk Nikon di pusat sehenti baharu di KLCC.


BAGI memberi perkidmatan yang terbaik, Nikon Malaysia Sdn. Bhd. telah membuka cawangan ketiga Nikon Shop di sayap baharu KLCC baru-baru ini. Seperti cawangan-cawangan lain yang terletak di pusat beli-belah Alamanda, Putrajaya dan Berjaya Times Square, kedai yang terletak di tingkat tiga, Lot C itu masih mengekalkan konsep yang sama.

Menurut Pengurus Besar Bahagian Pemasaran Produk Pengguna Nikon, David Ng Choon Yiak, konsep pusat sehenti memberikan kebebasan kepada pengunjung untuk mencuba dan merasai sendiri pengalaman menggunakan produk kami.

"Ternyata konsep seperti ini mendapat sambutan yang baik dalam kalangan pengguna dan ia akan diterapkan di semua pusat jualan Nikon baharu yang bakal dibuka," ujarnya.

Di kedai Nikon, peminat seni fotografi dan gajet kamera dapat mencuba dan merasai pengalaman menggunakan semua jenis kamera terdiri daripada siri model Coolpix sehingga kepada model DSLR.

Jika memerlukan bantuan, pakar-pakar terlatih oleh Nikon akan sentiasa bersedia memberi tunjuk ajar dan nasihat.

Selain itu, pihak kedai Nikon turut berjanji bahawa setiap pengunjung yang datang pasti akan dapat meningkatkan pengalaman dalam bidang fotografi dengan seminar, klinik dan bengkel yang diadakan dari semasa ke semasa selain pameran foto.

Antara kemudahan lain di cawangan KLCC itu adalah sebuah bilik pembelajaran bagi memenuhi kehendak dan minat pengguna kamera.

Semua usaha tersebut bertujuan untuk mendekatkan para penggemar kamera dengan pihak Nikon melalui cara menghayati setiap keperluan yang dikehendaki oleh peminat fotografi.

Tatkala melangkah kaki ke dalam kedai Nikon, anda akan mendapat semua keperluan yang dikehendaki bagi menghasilkan sekeping foto yang berkualiti seperti semua model jenama Nikon, binokular, speedlight dan aksesori.

Majlis pembukaan cawangan terbaru itu turut dihadiri oleh Pengarah Urusan Malaysia dan Singapura, Masanobu Tsunoda dan Pengarah Urusan Fotokem Sdn. Bhd., Pual Ngui.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Budak temui fosil berusia 160 juta tahun

Posted:

Budak temui fosil berusia 160 juta tahun

Budak temui fosil berusia 160 juta tahun

TAMAN AIR COTSWOLD, Britain - Seorang budak berusia lima tahun, Emily Baldry menemui fosil cangkerang berusia lebih 160 juta tahun selepas menggali tanah dengan menggunakan sebatang penyodok yang selalu digunakan untuk membina istana pasir, lapor sebuah akhbar semalam.

Emily menemui fosil seberat 57 kilogram itu yang jarang didapati itu di kawasan Taman Air Cotswold di sini dengan bantuan bapanya Jon, 40, pada Mac tahun lalu.

Fosil lengkap berdiameter hampir 40.6 sentimeter itu berasal daripada haiwan moluska yang mempunyai cangkerang yang hidup di lautan.


EMILY BALDRY menemui cangkerang berusia lebih 160 juta tahun di Taman Air Cotswold, Britain pada Mac tahun lalu.


Ia kini disimpan di kediaman keluarga berkenaan di sini setelah ia dipamerkan kepada umum.

Cangkerang itu diberi nama Spike oleh Emily.

Selepas cangkerang itu ditemui, dia menyerahkannya kepada seorang ahli geologi, Neville Hollingworth untuk dibersihkan.

Emily yang kini berusia enam tahun berasa gembira apabila melihat cangkerang itu yang kelihatan berkilat semasa ia dipamerkan di Pusat Penerangan Gateway dekat Cirencester pada Ahad lalu.

Menurut bapa Emily, cangkerang itu akan dibawa pulang ke rumah selepas tempoh ia dipamerkan berakhir. - Agensi

4 pelajar bakal saingi Zuckerberg

Posted:

4 pelajar bakal saingi Zuckerberg

4 pelajar bakal saingi Zuckerberg


dari kiri ZUCKERBERG, Dan Thompson, Feross Aboukhadijeh dan Ashkay Kothari


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Empat pelajar AS yang merupakan usahawan muda kini menjadi rebutan syarikat gergasi Internet, lapor akhbar Daily Mail semalam.

Mereka dianggap sebagai genius Internet selepas mencipta beberapa aplikasi komputer yang berpotensi besar untuk dimajukan.

Kejayaan empat bakat baharu itu menyebabkan mereka turut menjadi buruan syarikat-syarikat gergasi Internet temasuk, Facebook, Google dan YouTube yang tidak mahu terlepas peluang untuk mengambil mereka bekerja.

Mereka muncul selepas kejayaan Mark Zuckerberg menghasilkan laman sosial Facebook bersama beberapa rakannya yang lain semasa belajar di Universiti Harvard.

Seorang usahawan muda itu, Feross Aboukhadijeh, 20, yang pernah bekerja di Facebook dan menjadi rakan Zuckerberg, mencipta nama kerana menghasilkan laman web YouTube Instant yang dapat menyiarkan klip video carian pengguna dengan cepat.

Laman web tersebut kini dilawati lebih sejuta kali manakala pelajar Universiti Stanford di AS itu turut mendapat tawaran kerja daripada firma enjin carian Internet, Google.

Dia pernah bertaruh dengan seorang rakan bahawa dia dapat menghasilkan laman web YouTube Instant dalam masa sejam.

"Saya kalah pertaruhan itu," katanya dalam temu bual bersama majalah tempatan, New York.

"Saya mengambil masa tiga jam untuk menyiapkan laman web tersebut," tambahnya lagi.

Seorang lagi pelajar, Joseph Huang turut menarik perhatian nama-nama besar Internet kerana mencipta sistem pengesanan global (GPS) yang dinamakan WiFiSlam untuk kegunaan dalam bangunan.

Aplikasi Android ciptaannya boleh memandu arah di dalam bangunan dengan teknologi tersebut berpotensi untuk dijual sebagai sistem navigasi untuk digunakan di dalam muzium dan pusat beli-belah.

Seorang lagi pelajar, Ashkay Kothari pula mengasaskan aplikasi berita, The App yang dibeli sebuah firma Internet pada harga AS$4 juta (RM12.2 juta), lima minggu selepas ia dihasilkan.

Turut tidak ketinggalan menjadi tumpuan penggiat industri Internet ialah pelajar dari negeri New Hampshire, Dan Thompson yang pakar menghasilkan pengaturcaraan Internet yang sukar. - Agensi

Islam sederhana di Libya

Posted:

Islam sederhana di Libya

Islam sederhana di Libya


MUSTAFA ABDEL JALIL melambaikan tangan ke arah para penyokongnya di Dataran Syahid di Tripoli, Libya kelmarin.


TRIPOLI - Barisan kepimpinan baharu Libya berikrar untuk melaksanakan pemerintahan Islam sederhana di sebalik pejuang-pejuang mereka didakwa melakukan jenayah perang.

Kenyataan tersebut dibuat ketika bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang kini bersembunyi, bersumpah untuk terus berjuang sehingga memperoleh kemenangan.

Pemimpin sementara Libya, Mustafa Abdel Jalil disambut sebagai wira negara apabila beliau membuat ucapan umum di dataran utama di sini lewat kelmarin.

Beribu-ribu orang meraikan kekalahan Gaddafi menjelang Hari Raya Aidilfitri lepas di Dataran Syahid.

Menurut Mustafa, Islam sederhana akan menjadi sumber perundangan utama dalam era selepas Gaddafi.

"Kita tidak akan menerima sebarang ideologi pelampau baik yang berhaluan kiri atau kanan. Kita ialah orang Islam yang mengambil jalan Islam yang sederhana," katanya.

Sementara itu, dalam satu laporan terbaru yang disiarkan semalam, pertubuhan hak asasi manusia Amnesty International menuduh rejim Gaddafi melakukan jenayah kemanusiaan namun ia turut mendakwa Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) mungkin terbabit melakukan jenayah sama.

NTC merupakan badan yang mewakili pemberontak yang berjuang menentang kepimpinan Gaddafi.

Dalam pada itu, Gaddafi dalam satu kenyataan yang disiarkan stesen televisyen Syria, Arrai Oruba, berikrar untuk mengalahkan mereka yang mendalangi rampasan kuasa sehingga menyebabkannya tersingkir.

"Libya tidak boleh dikembalikan kepada golongan kolonial sekali lagi," kata Gaddafi.

"Kami akan terus berjuang sehingga rampasan kuasa ini dikalahkan," tambahnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved