Isnin, 5 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kudapan orang Kelantan

Posted:

Kudapan orang Kelantan

Kudapan orang Kelantan

Oleh ASMA HANIM MAHMOOD

BERSIAP SEDIA dengan kertas yang digulung berbentuk kon di tangannya, kanak-kanak dari Tumpat, Kelantan itu kelihatan tidak sabar-sabar menanti etok yang telah dimasak untuk dimasukkan ke dalam kon itu.

"Saya buka kulit etok dengan gigi. Dua atau tiga kali seminggu saya mesti makan etok. Etok yang manis lebih sedap daripada yang masin, kak," ujar Nakib Asri, 12, bersungguh-sungguh dengan wajah kegirangan kepada penulis.

Dia bersama abangnya terus menikmati etok penuh berselera.

Sememangnya menjamah etok sebagai makanan ringan cukup sebati bagi penduduk negeri Cik Siti Wan Kembang tanpa mengira peringkat usia. Sama ada sambil menonton televisyen, berkelah mahupun bersantai bersama rakan dan keluarga, kudapan itu umpama kuaci masyarakat tempatan.

Etok merupakan sejenis hidupan bercangkerang yang bersaiz wang syiling lima sen hingga 50 sen hidup dalam sungai. Isinya berwarna putih jernih enak dimakan apabila disalai dengan rempah. Ramuan istimewa itu biasanya menjadi rahsia pengusaha etok.


ETOK disental dengan tangan bagi memastikan selut tanah dan pasir hilang.


Meskipun cara membuka kulit etok bagi meratah isinya boleh membawa risiko gigi menjadi sumbing jika tidak dilakukan secara berhati-hati, ia bukan penghalang kepada peminat kudapan itu untuk menikmatinya.

Seorang suri rumah dari Kuala Krai, Kelantan, Sakila Mohd. Yusof, 29, mengakui membuka cengkerang etok agak mencabar bagi mereka yang belum biasa.

Harga mahal

"Bagi yang tidak biasa, membuka cangkerangnya memang sedikit mencabar tetapi hasilnya berbaloi. Saya makan etok sebab rasanya sangat sedap dan ia berkhasiat," ujarnya.

Tanpa disedari, timbunan etok di hadapan mata boleh dihabiskan dalam masa sekelip mata lebih-lebih lagi jika isinya pejal dan manis dengan aroma serai serta halia yang menusuk ke hidung.

Harganya juga agak mahal iaitu RM12 bagi secupak etok salai dan RM6 bagi satu leng atau setengah cupak. Namun, soal harga tidak menjadi rungutan kepada yang menggemarinya.

Zaman dahulu, etok dijaja dalam bakul yang dibawa oleh peraih wanita di atas kepala sambil mengelilingi kampung. Hari ini, penggemar etok boleh memperoleh kudapan tersebut di gerai-gerai tepi jalan sama ada di gerai-gerai yang menjual goreng pisang atau kuih-muih tempatan yang lain.

Orang lama dalam perusahaan etok salai, Awang Sayed Abdul Rahman, 63, atau lebih dikenali dengan panggilan Pak Su Daud dari Kampung Semat Jal, Tumpat, Kelantan berpengalaman menyalai dan menjual etok di sekitar bandar Kota Bharu.

Pak Su Daud yang mengusahakan perniagaan itu bersama isterinya, Maimunah Deraman, 52, pernah mempunyai sehingga 14 buah gerai menjual etok di tepi jalan kerana sambutan yang menggalakkan sekitar tahun 1970-an.

Rempah istimewa


BAHAN perap dan garam dimasukkan sebelum etok disalai.


Pak Su Daud yang juga seorang pengamal perubatan tradisional berkata, berbanding hidupan air lain seperti kerang, etok adalah haiwan yang bersih kerana ia hanya makan lumut hijau. Etok juga hidup dalam sungai yang tidak tercemar dan mengalir sederhana.

"Etok adalah haiwan yang bersih dan jika kita amalkan makan isinya boleh merangsang dan menambah darah dalam badan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pak Su Daud berkata, rempah dan ramuan yang digunakan semasa memerap etok juga baik untuk kesihatan kerana ia merupakan bahan asli dalam masakan Melayu.

Sebelum diperap antara sejam sehingga enam jam bergantung kepada cita rasa penyalai etok, etok yang bersalut tanah sungai akan dibasuh dan dibilas berkali-kali sehingga air bilasan etok jernih.

"Secara umum, bahan perapan utama adalah serai, bawang putih, halia, ketumbar dan halba yang dikisar halus sebagai bahan untuk memerap etok mentah yang sudah dibasuh bersih.

"Selain itu ada juga bahan-bahan rahsia lain yang kami gunakan sebagai rencah istimewa, saya sendiri memasukkan enam lagi herba tradisional lain yang saya ilhamkan sendiri sejak dahulu," katanya yang mengunci mulut menyimpan rahsia ramuan istimewanya.


ETOK yang siap disalai dimasukkan ke dalam bakul.


Seorang pengusaha etok di Kampung Tasek Pauh, Pasir Puteh, Samsiah @ Minah Daud, 51, berkata, sungai sekitar kampungnya di Sungai Tasek, Pengkalan Pauh dan Tok Aje mempunyai etok bersaiz besar dan berwarna kuning. Ia merupakan etok berkualiti tinggi.

Samsiah berkata, pengutip etok yang terdiri daripada belia kampung akan turun ke sungai pada waktu pagi dan petang dan membawanya terus ke pintu rumah pelanggan tetap masing-masing.

Katanya, terdapat lebih 30 pengusaha etok yang majoriti terdiri daripada kaum wanita di kampungnya yang menyalai etok di rumah. Mereka menjual etok sama ada secara tetap atau sambilan di pasar tani dan pasar malam serta di merata-rata tempat.

Seorang lagi pengusaha etok, Suriani Zakaria, 29, pula berkata, kegiatan menyalai etok adalah pekerjaan turun temurun di kampung itu. Secara purata dia memperoleh antara RM200 sehingga RM400 setiap kali keluar berniaga di pasar.


PAK SU DAUD membalik-balikkan etok yang disalai supaya ia masak sama rata.


Ibu kepada lima orang anak itu bukan sahaja menyalai etok bahkan kadangkala turun sendiri mengharung sungai mengutip etok bersama kaum Adam.

Suriani berkata, masyarakat tempatan hari ini tanpa mengira peringkat umur cukup menggemari etok. Ini terbukti apabila jualan etok yang dibawanya antara lima hingga enam gantang setiap kali berniaga di pasar akan habis dalam masa kurang daripada tiga jam.

"Berniaga etok meskipun nampak meletihkan tapi hasilnya amat memuaskan, purata modal etok mentah adalah antara RM15 hingga RM20, tetapi kita boleh mendapat pulangan sehingga RM50.

Selain di Kampung Semat Jal dan Kampung Tasek Pauh, perusahaan etok di Kelantan juga boleh didapati di Kampung Laut, Tumpat dan kawasan Pasir Mas-Salor.

Walaupun etok kekal menjadi minat masyarakat Kelantan, namun Pak Su Daud sempat menyuarakan kebimbangannya.

"Saya mengharapkan bekalan etok mentah dari luar Kelantan terutama negeri Terengganu kerana hidupan itu sudah tidak banyak di sungai negeri ini akibat aktiviti mengorek pasir yang memusnahkan habitat dan pembiakan etok.

"Jika kegiatan mengorek pasir yang dijalankan di Sungai Kelantan dapat dihentikan buat seketika, hidupan ini akan dapat membiak semula dengan baik. Berilah peluang agar tradisi ini diteruskan," katanya penuh harapan.

Survival hidup tanpa wang

Posted:

Survival hidup tanpa wang

Survival hidup tanpa wang


SCHWERMER berjaya membuktikan bahawa tanpa wang dia juga mampu menjalani kehidupan seperti orang lain.


HEIDEMARIE SCHWERMER, 69, tidak pernah terfikir bahawa dia dapat pergi begitu jauh tanpa wang. Sesuatu yang dimulakan sebagai eksperimen selama 12 bulan kini telah menjadi satu gaya hidup unik 15 tahun selepas itu.

Dengan sedikit solekan, baju panas kapas berwarna merah jambu muda dan seutas rantai mutiara palsu, pesara yang kelihatan anggun itu memberitahu dia tidak dapat mengingat kali terakhir dia menggunakan wang.

Sejak tahun 1996, dia hidup dengan satu skim unik iaitu menggunakan sistem barter iaitu bertukar-tukar barang. Namun kehidupan yang dijalaninya tetap sempurna.

Apa yang pasti, Schwermer bukan seorang petapa keagamaan atau sebahagian komuniti tersebut, sebaliknya dia ialah warga urban yang hidup dalam jantung masyarakat yang materialistik. Pada masa yang sama, dia mengakui dirinya tiada apa-apa rancangan untuk menggunakan wang dalam menjalani kehidupannya.

"Mengabaikan wang memberi saya kehidupan yang lebih berkualiti, kekayaan dalaman dan kebebasan," katanya.

Pendatang asing


BUKU pertama Schwermer, The Star-Money Experiment dan DVD Living Without Money dokumentari yang mengisahkan kehidupan wanita tersebut tanpa wang.


Lahir pada zaman Perang Dunia Kedua di timur Rusia, Schwermer kanak-kanak yang menjadi salah seorang pendatang asing yang disingkirkan oleh kuasa-kuasa Rusia. Keluarganya yang papa kedana tiba di Jerman bersama ribuan pelarian yang lain.

"Saya tidak melihat diri saya seorang yang kurang atau tidak bernilai apabila tidak mempunyai apa-apa harta atau wang," katanya.

Pada lewat 1960, dia menghabiskan masa selama setahun di Chile dan mengakui dirinya berhadapan dengan kemiskinan yang melampau di sana.

Kembali ke Jerman, dia menjalani kehidupan bersama dua anaknya, berpisah dengan suami dan berpindah ke bandar raya Dortmund pada tahun 1982. Di bandar tersebut dia menjalankan bisnes psikoterapi.

"Saya mahu memahami apa yang sebenarnya sedang berlaku dalam fikiran manusia. Tetapi itu tidak mencukupi, saya mahu lakukan lebih banyak untuk dunia ini," terang wanita itu lagi.

Idea tersebut muncul pada tahun 1994 untuk memulakan satu rangkaian tukar-menukar dalam kalangan mereka yang kekurangan tunai. Satu usaha yang menakjubkan kerana idea tersebut disambut baik dalam kalangan pesara dan pelajar.


PRIHATIN. Edelmut Voskamp (kanan) menyerahkan kentang merah dan kacang hijau segar yang ditanam di rumahnya kepada Schwermer.


Schwermer memulakan sistem pertukaran tersebut antara barang dengan barang bukan wang. Dalam usaha itu, dia dapat menjaga hampir kesemua keperluan materialnya tanpa perlu melakukan apa-apa yang sukar.

Pada tahun 1996, dia mengambil satu lagi keputusan. Dia berhenti kerja dan keluar dari rumah sewa, memberikan semua barangan yang dimilikinya kepada orang, menutup akaun bank, membatalkan insurans kesihatan dan hidup tanpa wang selama setahun tanpa wang.

Mereka yang dekat dengan wanita itu hanya berteka-teki dengan keputusan yang diambil oleh Schwermer. "Anak perempuan saya sangat risau. Rakan-rakan saya hampir menangis. Tetapi, sekarang mereka bersama saya, mengikut saya."

Menulis buku


SCHWERWER memotong rumput di halaman rumah yang didiaminya di Wilhelmshaven, utara Jerman.


"Saya memperoleh banyak wang melalui buku itu," dia memberitahu. "Saya memberikan semua duit itu kepada orang yang lalu lalang dan memberi wang kertas bertanda lima," katanya merujuk kepada mata wang Jerman pada masa itu.

Dia telah muncul di kaca televisyen, mengadakan seminar-seminar berskala sederhana dan pernah menjadi subjek dalam filem dokumentari.

Hari ini, Schwermer menyunting buku ketiganya di sebuah rumah di bandar raya pinggir laut utara Jerman, di Wilhelmshaven untuk sementara waktu. Sebagai balasan, dia membuang sampah dan membersihkan halaman rumput.

Schwermer memberi dirinya pencen sebanyak 700 euronya (RM2, 996) setiap bulan untuk diberikan kepada kenalan yang memerlukannya. Pada masa yang sama, dia menolak untuk memikirkan tentang usia emas atau mendapatkan nasihat doktor berkenaan kesihatannya.

Dia menemui sebuah kedai makan kesihatan di Dortmund yang memberi barang terbuang kepadanya. Di Wilhelmshaven, seorang rakan kadangkala membantu memberi sayur-sayuran dari tamannya kepada Schwermer. Jika perlu, dia sekali-sekala mencari bantuan dari dapur di sekitar.

"Sudah tentu saya agak bimbang apabila tiada apa-apa dalam peti sejuk," katanya. "Pada awalnya saya sangat takut dan bimbang sepanjang masa tetapi apa yang saya suka mengenainya tentang gaya hidup semasa ialah saya tidak perlu tahu apa yang akan berlaku esok."

Schwermer berkata, dia tidak mencari pengikut tetapi membantu orang lain memantulkan satu cara hidup dan hubungan mereka dengan yang lain.

Dalam masa dua bulan, dia akan mengeluarkan beg pakaian kecilnya yang akan menyimpan kesemua milik duniawinya menuju ke satu destinasi yang tidak diketahui. - AFP

Inovasi jam tangan Citizen

Posted:

Inovasi jam tangan Citizen

Inovasi jam tangan Citizen

Oleh NIZHA PERIASWAMY


PELBAGAI inovasi baharu yang kerap dihasilkan antara faktor yang menjadikan jam tangan ini cukup popular di seluruh dunia.


MALAYSIA disifatkan antara pasaran terbaik untuk memasarkan jam tangan mewah.

Sejak beberapa dekad lalu, jenama-jenama jam tangan antarabangsa muncul di pasaran tempatan sekali gus membuktikan betapa tingginya permintaan terhadap aksesori masa itu.

Harus diakui, jam tangan yang merupakan satu aksesori uniseks memberikan keterampilan yang profesional bagi seseorang.

Mereka yang memakai jam tangan diterjemahkan sebagai seorang yang berkedudukan tinggi, berkarisma, berpelajaran, mempunyai nilai etika dan dikatakan mempunyai disiplin yang baik.

Semua ciri-ciri itu menjadikan jam tangan dianggap satu elemen penting dalam kehidupan.

Mengulas lanjut mengenai pandangan itu, Pengarah Citizen Watches (Malaysia) Sdn. Bhd., Tadahiro Suzuki mengakui kenyataan tersebut.

Beliau bersetuju dengan fakta yang menyebut Malaysia merupakan antara negara yang memiliki pasaran penting dan terbaik untuk jam tangan mewah.

Teknologi Eco-Drive


TEKNOLOGI Eco-Drive diperkenal sejak tahun 1995.


Ujarnya, Malaysia merupakan negara ketiga terbaik di Asia Tenggara selepas Singapura dan Thailand.

"Di sini (Malaysia) kamu melihat trend penggunaan jam tangan mengikut fesyen semasa.

"Selain dipengaruhi penjenamaan dan pengiklanan, mereka juga peka dengan apa yang dilihat dan diberitahu tentang produk jam tangan," ujarnya ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Koleksi Jam Tangan Baharu Citizen, Eco-Drive Super Titanium di ibu kota baru-baru ini.

Apakah kelainan yang dibawa oleh Citizen kali ini? Kata Suzuki, jenama dari negara matahari terbit sebenarnya sudah memperkenalkan beberapa variasi daripada elemen Eco-Drive.

Menariknya kali ini, ia menggunakan logam titanium yang dikatakan lebih ringan tetapi keras.

Suzuki menjelaskan, teknologi Eco-Drive dalam koleksi jam tangan yang terbaharu dan sebelum ini merupakan sebagai salah satu elemen futuristik yang diperkenalkan oleh Citizen.

Untuk rekod, elemen Eco-Drive oleh Citizen diperkenalkan kali pertama di pasaran pada tahun 1995. Ketika itu, jam tangan itu menggunakan tenaga cahaya sepenuhnya.

Teknologi itu kemudiannya dikembangkan kepada beberapa koleksi jam tangan dan yang terakhir ialah Eco-Drive Super Titanium dengan plating ion yang pernah digunakan dalam koleksi sebelum ini.

Tenaga kinetik


TEKNOLOGI Eco-Drive dalam koleksi jam tangan yang terbaharu dan sebelum ini merupakan sebagai salah satu elemen futuristik yang diperkenalkan oleh Citizen.


Ciri-ciri koleksi itu selain 40 peratus lebih ringan daripada besi tidak berkarat bahkan lima kali lebih keras daripada besi ialah kemampuannya menyerap cahaya semula jadi dan lampu menerusi dial untuk disimpan sebagai tenaga, kata Suzuki.

Selain itu, sel solar yang terdapat dalam jam ini akan mengubah tenaga yang disimpan kepada tenaga kinetik sekali gus menjana operasi jam tangan dalam suasana gelap sepenuhnya selama enam bulan.

"Ia memberi kredit kepada alam sekitar apabila jam tidak lagi memerlukan bateri," ujarnya.

Dengan ciri kalis air sehingga 10 bar iaitu 10 kali tekanan atmosfera dalam laut, model yang diperkenal dengan elemen kronograf itu juga mengekalkan masa seiring dengan fungsi pengiraan tempoh masa (stop watch).

Suzuki turut berkongsi satu lagi jenis jam tangan Eco-Drive Citizen lain yang menggunakan teknologi terhebat di dunia iaitu gelombang satelit.

Katanya, koleksi tersebut mampu mengesan signal satelit di mana sahaja seseorang itu berada. Ia akan memastikan jam tangan beroperasi tanpa henti walaupun pengguna jam tangan itu berada di Gunung Himalaya mahupun di Antartika.

Pada majlis pelancaran baru-baru ini, Citizen melancarkan 17 jenis Eco-Drive Super Titanium untuk tempoh dari bulan Julai hingga Oktober ini.

"Walaupun kelihatan agak kompleks tetapi ia mengekalkan ciri inovasi dan gaya seiring dengan keperluan pengguna, khususnya rakyat Malaysia.

"Memandangkan saya mendapati terdapat saingan untuk menawan pasaran di sini, tetapi saya percaya inovasi yang ditunjukkan Citizen dari semasa ke semasa dengan ciri mesra alam memudahkan Citizen diterima," ujar Suzuki yang turut memakai jam tangan Eco-Drive Citizen.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bayar RM50,000 dapat gelaran Datuk

Posted:

Bayar RM50,000 dapat gelaran Datuk

Bayar RM50,000 dapat gelaran Datuk

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

AMIN menunjukkan kad perniagaan seorang lelaki yang dikhuatiri menipunya untuk mendapatkan gelaran Datuk di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan mendakwa khuatir ditipu pihak tidak bertanggungjawab apabila diminta membayar sejumlah RM50,000 bagi tujuan pengurniaan darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk oleh Datuk Undang Wilayah Naning, Melaka tidak lama lagi.

Lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Amin, 50-an, itu mendakwa dia didatangi oleh individu berkenaan ketika dia dan beberapa rakannya mempunyai urusan perniagaan di Alor Gajah, Melaka tengah hari kelmarin.

Katanya, dalam pertemuan tersebut, individu tersebut memberi jaminan bahawa mereka boleh mendapatkan gelaran Datuk menjelang istiadat yang akan diadakan di negeri itu pada 20 Oktober depan.

Menurutnya, lelaki tersebut memberitahu lokasi istiadat pengurniaan darjah gelaran Datuk itu masih belum ditentukan sama ada akan diadakan di hotel atau resort.

Bagi tujuan itu dakwanya lagi, kesemua mereka dikehendaki membayar 10 peratus daripada RM50,000 seorang manakala bakinya perlu diselesaikan segera dalam tempoh berperingkat sebelum istiadat berkenaan diadakan.

"Pada mulanya, hati saya berbelah-bahagi namun apabila kesemua rakan bersetuju, mahu tidak mahu saya pun membayar RM5,000 kepada individu tersebut," ceritanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Balu polis mohon pencen suami

Posted:

Balu polis mohon pencen suami

Balu polis mohon pencen suami


SHARIFAH Aminah menunjukkan gambar arwah suaminya, Syed Omar (kanan) yang pernah berkhidmat di Balai Polis Bukit Kepong ketika ditemui di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Sharifah Aminah Syed Ali, 83, balu kepada seorang anggota polis yang pernah berkhidmat di Balai Polis Bukit Kepong selepas berlakunya tragedi serangan komunis, memohon supaya dipertimbangkan untuk menerima pencen suaminya yang meninggal dunia semasa bertugas di Balai Polis Kulim pada 1962.

Sharifah Aminah yang kematian suami Syed Omar Syed Yasin hampir 50 tahun lepas, memohon agar dipertimbangkan bayaran pencen kerana sepanjang kematian suaminya, dia tidak pernah menerima imbuhan itu.

"Selepas kematian suami, saya hanya menerima duit sagu hati sebanyak RM1,800 dan selepas itu sudah tidak dapat apa-apa duit. Duit pencen pun tidak dapat juga sampai hari ini," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Katanya, selepas berkahwin dengan Syed Omar, mereka menetap di Kota Tinggi, Johor sebelum berhijrah ke Johor Bahru dan kemudiannya ditukarkan ke Bukit Kepong.

"Masa mula-mula sampai di Bukit Kepong, rusuhan memang sudah reda tetapi keadaan ketika itu sangat menakutkan. Selepas pukul 6 petang, kami kena tutup semua pintu dan tingkap dan tidak boleh keluar rumah. Hendak ambil air daripada telaga pun tidak boleh sebab komunis humban mayat-mayat dalam telaga.

"Kami terpaksa menggunakan air Sungai Bukit Kepong untuk kegunaan seharian," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

2.3 juta pekerja asing daftar 6P

Posted:

2.3 juta pekerja asing daftar 6P

2.3 juta pekerja asing daftar 6P

PUTRAJAYA - Seramai 2,320,034 orang pekerja asing dan pendatang asing tanpa izin (PATI) telah mendaftar untuk Program 6P setelah berakhirnya proses pendaftaran melalui sistem biometrik pada 31 Ogos lepas.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (gambar) berkata, jumlah itu meliputi 1,016,908 pekerja asing sah dan 1,303,126 PATI.

"Ini menunjukkan satu jumlah yang begitu besar. Jumlah ini tidak termasuk yang enggan mendaftarkan diri, pembantu rumah dan pelarian di Sabah dan Sarawak.

"Kalau kita tidak ambil tindakan, kita tidak lalui proses 6P, maka masalah ini akan lebih berat pada masa akan datang," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Mesej alam sekitar Genting Highland

Posted:

Mesej alam sekitar Genting Highland

Mesej alam sekitar Genting Highland

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHAMED NOR

KEINDAHAN dan panorama indah alam sekitar yang dinikmati di muka bumi ini akan pudar sekiranya manusia tidak menjaga dan memuliharanya sebaik mungkin.

Kepada yang prihatin dengan nasib alam, pelbagai cara dilakukan. Ada yang berkempen, tidak kurang juga mengekspresikan rasa tanggungjawab itu dengan medium seni.

Mengambil idea itu, baru-baru ini pusat peranginan terkemuka di Genting Highlands, Resort World Genting mengambil inisiatif menganjurkan Festival Seni Genting 2011 yang berlangsung pada 12 hingga 4 September lalu.

Festival itu melibatkan 32 seniman tersohor negara yang menampilkan 43 hasil seni yang terdiri daripada lukisan, arca dan fotografi. Kesemua mereka menggunakan hutan rimba sebagai elemen karya dan sumber inspirasi.


PAMERAN ini memberi panduan kepada pengunjung cara-cara menjaga dan menyayangi alam sekitar.


Antara yang mengambil bahagian ialah Tew Nai Tong, Sharifah Zuriah Aljeffri, Prof. Datuk Raja Zahabuddin Raja Yaacob, Sivarajah Natarajah, Raja Azhar Raja Lop Idris, Patrick Lasak, Ismail Latiff, Ismadi Salehuddin, Yap Poh Sim dan ramai lagi.

Mengulas mengenai Festival Seni Genting 2011, Timbalan Presiden Perhubungan Awam dan Komunikasi Genting Malaysia Berhad, Katherine Chew berkata, usaha ini merupakan satu pendekatan pihaknya mempromosi seni dan alam sekitar secara serentak.

Katanya, matlamat mereka adalah untuk meningkatkan kesedaran alam sekitar memandangkan pusat peranginan itu dikunjungi hampir 20 juta pengunjung setiap tahun.

Seni hargai alam


MATERIAL yang diperbuat daripada besi juga merupakan antara elemen yang dapat menjaga dan memulihara alam sekitar.


Pameran itu dibahagikan kepada tiga bahagian utama iaitu Hanya Untuk Matamu, Siri Alam Sekitar Genting 2011 dan Seni Pemasangan Bagi Pemuliharaan Alam Sekitar dan Persekitaran.

Kebanyakan karya seni, kata Katherine, berjaya memaparkan keindahan hutan hujan tropika negara ini yang berusia kira-kira 130 juta tahun.

Justeru, sebanyak 27 buah lukisan daripada sembilan artis tempatan mengambil tempat dengan memaparkan keindahan Genting Highlands.

Daripada puluhan karya, Katherine berkongsi tentang sebuah lukisan yang dihasilkan oleh Datuk Chuah Thean Teng.

Thean Teng disifatkan sebagai seorang penggiat seni yang tiada tolok bandingannya.

"Sebagai menghargai jasa beliau dalam bidang seni, lukisan beliau dipamerkan.


KEBANYAKAN lukisan menggunakan warna-warna lembut seperti biru dan hijau.


"Selain itu, lukisan ini juga merupakan lukisan yang paling istimewa memandangkan ia adalah hasil seni yang termahal pada pameran seni ini iaitu mencecah RM150,000," katanya.

Dalam pada itu, kehadiran beberapa seniman pada majlis pelancaran yang diadakan baru-baru ini turut mencuri perhatian ramai.

Antaranya termasuklah Ismadi Salehuddin, 40. Beliau tampil dengan karya yang bertajuk, Pelanduk Dua Serupa.

Apakah yang tersirat di sebalik lukisan itu sebenarnya? Ismadi menjelaskan: "Karya itu boleh digambarkan diri saya yang sebenar dan pada sama boleh dianggap bukan diri saya."

"Sesungguhnya, seni merupakan medium yang mampu menonjolkan keperibadian seseorang kerana ia memberi ruang untuk mereka mengekspresikan diri masing-masing."

Sememangnya bukan mudah untuk memahami maksud yang cuba disampaikan oleh seseorang pelukis. Masing-masing mempunyai falsafah dan lenggok tersendiri dalam menyempurnakan sesuatu karya.

Genting pusat seni


SAJIAN berkonsep kontemporari yang dihidangkan pada Festival Seni Genting 2011 baru-baru ini.


Populariti Genting Highlands mengatasi pusat peranginan tanah tinggi yang lain di negara ini.

Namun, sejak Festival Seni Genting 2011 dianjurkan di pusat keriangan tersebut, ramai menganggap lokasi itu berjaya menjadi pusat pameran seni negara.

Ismadi turut bersetuju dengan kenyataan tersebut. Kata Pensyarah di Fakulti Seni Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Genting Highlands bukan sekadar destinasi percutian kerana ia mempunyai fungsi yang pelbagai.

"Usaha Genting mempromosikan keindahan hutan hujan melalui perantara seni sangat bertepatan dan harus dipuji. Diharapkan, usaha ini dapat diteruskan pada masa hadapan," katanya.

Seperti Ismadi, seorang lagi artis, Patrick Lasak, 35, turut mempunyai pandangan yang serupa.

Ujarnya, festival itu merupakan pendekatan terbaik bagi Genting untuk memelihara dan memulihara alam sekitar.

"Apabila berada sini, kita dikelilingi dengan alam semula jadi yang cukup terpelihara dengan baik sekali selama ini.


SENI digunakan sebagai peranti untuk mempromosi keindahan hutan hujan.


"Festival seni juga merupakan satu inisiatif murni dalam mengubah tanggapan masyarakat bahawa Genting Highlands bukan sekadar tempat untuk berhibur," katanya yang memiliki sebuah galeri seni di Pulau Pinang.

Beliau turut menyifatkan festival itu mencipta satu sejarah tersendiri memandangkan festival seni itu merupakan yang julung-julung kalinya dianjurkan di Genting.

Festival Seni Genting 2011 turut dimeriahkan dengan program Seni Makan Malam Kontemporari yang dipersembahkan oleh beberapa chef dari restoran The Olive.

Antara menu yang dihidangkan ialah cendawan Portobello dan Pecorino, salmon dan kacang hitam, udang dan mangga, ketam dan avokado, sup ayam dan sebagainya.

Hidangan pencuci mulut pula dihidangkan secara unik di atas sebuah palet gula merah yang boleh dimakan bersama bebola coklat, rasberi dan puding nasi safron.

Menu petang baharu Kenny Rogers

Posted:

Menu petang baharu Kenny Rogers

Menu petang baharu Kenny Rogers


ESTHER bersama dua kakitangan KRR memperkenalkan set makan dan minum petang KRR di pusat beli-belah Empire, Subang Jaya baru-baru ini.


INGIN menikmati makan petang yang mengenyangkan dan pada masa yang sama berada di restoran yang menawarkan suasana makan yang eksklusif?

Apa kata jika anda mencuba menu baharu yang diperkenal oleh restoran makanan segera terkemuka, Kenny Rogers Roasters (KRR).

Kali ini, rangkaian restoran itu mahu para pelanggannya mencuba kelainan dengan merasai makanan berbentuk snek ringan tetapi, sihat untuk tubuh badan.

Menurut Pengurus Jenama Kanan Berjaya Roasters (M) Sdn Bhd., Esther Woo, terdapat pelbagai pilihan menu yang boleh dipilih oleh para pelanggan.


SANDWICH telur dan mayonis serta daging salai dan keju.


Antara menu yang paling ringkas namun ideal kata Esther ialah Tea Sandwich.

"Tea Sandwich mempunyai dua perasa iaitu telur dan mayonis serta daging salai dan keju.

"Sandwich yang disediakan menggunakan roti gandum penuh ini hanya berharga RM5.50 setiap satu," beritahu Esther.

Bagi mereka yang mahukan makanan rendah karbohidrat, jawapannya ialah tortilla balut bakar.


COKLAT panas dengan aiskrim yang menggiurkan.


Roti tortilla itu kata Esther, diisi dengan kepingan ayam, daun salad dan timun.

Ia juga mempunyai dua perasa iaitu perasa barbeku atau sos thousand island. Pengunjung juga katanya, boleh mencampurkan kedua-dua perasa itu jika berkeinginan.

Selain sandwich dan tortilla, bagi penggemar salad, KRR memperkenalkan dua jenis salad, iaitu Salad Classic Garden dan Ceaser Salad Supreme.


TORTILA perasa barbeku dan thousand island pilihan yang mengenyangkan.


Salad Classic Garden dengan daun salad, bawang merah dan timun menggunakan sos thousand island, manakala Ceaser Salad Supreme pula membawakan anda roti kering, daun salad, bawang merah dan kuah salad ceaser khas dengan keju parmesan.

Kesemua menu yang disenaraikan itu, pastinya akan membuka selera khususnya kepada mereka yang menyukai pilihan makanan berasaskan roti dan salad.

Lebih menarik, kesemua menu itu hanya bermula pada harga RM5.50 sahaja.


KEK lobak merah bersalut walnut.


"Namun, terdapat pelanggan yang lebih menyukai pencuci mulut atau pemanis untuk menceriakan minum petang mereka.

"Justeru, KRR memperkenalkan empat jenis pencuci mulut yang kesemuanya adalah kek," ujarnya.

Kek-kek yang diperkenalkan itu terdiri daripada variasi kek keju, kek coklat panas dengan aiskrim vanila, kek karot dengan kacang walnut serta kek coklat fudge.

Justeru, orang ramai dialu-alukan untuk menjamah hidangan-hidangan baharu di rangkaian restoran KRR di seluruh negara yang turut dilengkapi dengan sistem WiFi.

Menu-menu tersebut akan mula dihidangkan pada pukul 3 hingga 6 petang. - NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sentuhan Rooney ditagih

Posted:

Sentuhan Rooney ditagih

Sentuhan Rooney ditagih

ROONEY akan mengetuai jentera serangan England pada aksi kelayakan Kumpulan G
menentang Wales awal pagi esok.


LONDON - Kapten England, John Terry percaya Wayne Rooney kini berada dalam prestasi terbaik bagi membantu skuad Three Lions melangkah ke pusingan akhir Euro 2012.

Skuad kendalian Fabio Capello itu hanya perlu mencatatkan kemenangan ke atas Wales pada aksi kelayakan peringkat Kumpulan G di Stadium Wembley awal pagi esok bagi mengesahkan slot ke pusingan akhir yang bakal berlangsung di Poland dan Ukraine.

Justeru, sentuhan berbisa Rooney pastinya sekali lagi ditagih selepas dia tampil bergaya apabila meledak dua gol ketika membantu England menewaskan Bulgaria 3-0, Sabtu lalu.

Dua jaringan tersebut sekali gus telah menamatkan kemarau gol yang dialami Rooney di pentas antarabangsa dalam 15 perlawanan.

Terry yang ternyata gembira dengan persembahan yang dipamerkan Rooney menyuarakan keyakinannya bahawa penyerang Manchester United itu akan terus menjadi senjata utama England untuk tempoh 10 tahun lagi.

"Rooney kini telah kembali menemui rentaknya semula. Dia telah mempemerkan aksi cukup cemerlang dalam tempoh seminggu ini dan membuktikan yang sentuhan penyudahnya masih berbisa.

"Semua orang ketika ini sibuk bercakap mengenai pemain muda dan pemain senior. Namun, Rooney tidak termasuk dalam dua kategori tersebut kerana dia masih ada banyak yang akan disumbangkan dalam tempoh 10 tahun akan datang.

"Dia telah mempamerkan aksi cemerlang bersama United dan meneruskannya bersama England," kata Terry.

Atas kertas, skuad Three Lions hanya memerlukan empat mata dalam dua perlawanan terakhir bagi mengakhiri kempen kelayakan selaku juara Kumpulan G.

Dalam pada itu, Capello dijangka sekali lagi mempertaruhkan kepercayaan terhadap barisan kesebelasan utama yang diturunkannya ketika menewaskan Bulgaria pada aksi berdepan Wales nanti.

Keputusan tersebut bakal menyaksikan perancang Chelsea, Frank Lampard akan sekali lagi memanaskan bangku simpanan. - AFP

Kelantan sedia pertahan gelaran

Posted:

Kelantan sedia pertahan gelaran

Kelantan sedia pertahan gelaran

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

MESKIPUN dihimpit masalah penjaga gol, penyandang juara, Kelantan sudah bersedia memulakan kempen Piala Malaysia musim ini.

Jurulatih Kelantan, Datuk M. Karathu berkata, sesi latihan yang bermula Jumaat lalu selepas sambutan Aidilfitri digunakan sebaik mungkin dalam memantapkan skuad The Red Warriors.

Menurut beliau, segala persiapan berjalan dengan lancar dan barisan pemainnya berada pada tahap terbaik menjelang aksi sulung menentang Sarawak di Stadium Sarawak, Kuching malam ini.

"Kami perlu menang dalam perlawanan pertama bertemu Sarawak. Ini penting sebagai bekalan semangat bagi mengharungi saingan peringkat kumpulan selepas ini.

"Begitupun, saya tidak mahu mengambil mudah perlawanan dengan Sarawak.

"Walaupun mereka beraksi dalam saingan Liga Premier, tetapi kemampuan pasukan itu tidak boleh dipandang rendah," kata Karathu semalam.

Karathu memberitahu, saingan Piala Malaysia berbeza dengan kempen Liga Super dan setiap pasukan pasti menampilkan aksi yang berbeza dalam cabaran kali ini.

"Setiap pasukan yang bertemu dengan Kelantan pasti akan bermain mati-matian dan cuba untuk menewaskan kami.

"Jadi sebagai juara Liga Super dan Piala Malaysia, kami harus tinggalkan gelaran tersebut buat seketika, sebaliknya bekerja dengan lebih keras.

"Saya mahu pemain mempamerkan aksi terbaik dan memberikan tumpuan sepenuhnya serta bermain sebagai satu pasukan sepanjang perlawanan berlangsung bagi memastikan kita berada pada landasan terbaik untuk mempertahankan kejuaraan musim lalu," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, jurulatih yang kaya dengan pengalaman itu memberitahu, kesemua pemainnya bebas daripada kecederaan kecuali Zairul Fitree Ishak dan R. Surendran.

"Zairul Fitree semakin pulih, tetapi masih belum dapat beraksi, jadi saya akan tunggu sehingga dia pulih sepenuhnya daripada kecederaan yang dialaminya.

"Surendran masih lagi bergelut dengan kecederaan. Saya harap dia mampu pulih dalam masa terdekat untuk membantu kita dalam saingan kali ini," katanya.

Mengulas mengenai jentera serangan, Karathu berkata, penyerang berbisa, Norshahrul Idlan Talaha semakin menampakkan keserasian bersama gandingan baharunya, Azammuddin Mohd. Akil.

"Saya gembira melihat perkembangan ini, kedua-dua pemain semakin serasi dan ini memudahkan kerja saya untuk memperkemas dan mempertajam lagi jentera serangan pasukan bagi saingan kali ini," jelasnya.

Johor FC buru tiga mata berharga di laman sendiri

Posted:

Johor FC buru tiga mata berharga di laman sendiri

Johor FC buru tiga mata berharga di laman sendiri

JURULATIH Johor FC, Azuan Zain (gambar) menuntut barisan pemainnya mempamerkan aksi terbaik dalam misi meraih tiga mata penuh ketika menentang Felda United pada aksi Kumpulan C malam ini.

Beraksi di laman sendiri di Stadium JCorp, Pasir Gudang, angka tiga sentiasa bermain di fikiran pengendali berstatus kelab itu yang tidak rela anak-anak buahnya tercicir mata berharga

Ini kerana, Azuan menganggap peluang Johor FC mara ke saingan suku akhir agak terbuka kerana skuad kendaliannya turut diundi bersama Kelantan dan Sarawak.

Jelasnya, selain faktor taktikal, kekuatan mental pemain amat diperlukan bagi memastikan tiga mata berharga menjadi milik Johor FC pada saingan pembukaan kempen Piala Malaysia itu.

"Kelantan dilihat sebagai pasukan pilihan untuk muncul sebagai juara kumpulan dan perebutan slot untuk mengiringi juara agak seimbang bagi ketiga-tiga pasukan (Felda United, Sarawak dan Johor FC).

"Sasaran kami adalah ke peringkat suku akhir dan kami harus memastikan pasukan kami berada kelompok dua pasukan teratas dalam Kumpulan C nanti," kata Azuan.

Azuan turut berharap benteng pertahanan Johor FC sentiasa fokus sepanjang perlawanan kerana menyedari Felda United memiliki barisan pemain berpengalaman.

"Perlawanan menentang Felda United amat penting sebagai titik permulaan untuk kami mengharungi saingan kali ini," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Nenek gadai nyawa selamatkan ibu, cucu

Posted:

Nenek gadai nyawa selamatkan ibu, cucu

Nenek gadai nyawa selamatkan ibu, cucu

05/09/2011 8:30pm

KANGAR — Seorang wanita nekad memasuki sebuah rumah papan yang sedang terbakar bagi menyelamatkan nyawa ibu dan dua cucunya dalam kejadian di Bukit Temiang dekat sini hari ini.

Che Jaezah Saidun, 45, berkata, semasa memasuki rumah itu, api sudah marak di bahagian bumbung dan telah hampir runtuh namun bersyukur kerana kesemua mereka dapat diselamatkan dalam kebakaran yang berlaku kira-kira 1.30 tengah hari.

Che Jaezah berkata ibunya, Habibah Safar, 70, yang baru menjalani pembedahan mata dan dua cucunya, Tengku Putra Shakirin Mohd Nordin, 5, dan adiknya, Tengku Putri Sofia, 3, berada dalam rumah itu ketika kejadian manakala beliau berada di rumahnya yang terletak berhampiran rumah ibunya.

Katanya, beliau membawa turun ibunya terlebih dahulu ke tempat selamat sebelum bergegas semula ke dalam rumah itu bagi menyelamatkan dua cucunya yang berada dalam sebuah bilik manakala anggota keluarga lain yang menghuni rumah itu keluar bekerja.

Kebakaran itu turut memusnahkan dua buah kereta, sebuah van dan sebuah motosikal.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kangar, Johari Othman ketika ditemui di tempat kejadian berkata, pihaknya menerima panggilan pada 1.40 tengah hari dan tiba di lokasi kejadian kira-kira 15 minit kemudian bagi mengawal kebakaran.

Turut membantu mengawal kebakaran daripada merebak ke kawasan berhampiran ialah pasukan bomba sukarela daripada balai bomba sukarela Pauh, Padang Besar, Kuala Perlis, Gial dan Kodiang.

Johari berkata, punca kebakaran masih disiasat dan kerugian dianggarkan bernilai RM70,000. — Bernama

Kastam Selangor rampas gading RM3j

Posted:

Kastam Selangor rampas gading RM3j

Kastam Selangor rampas gading RM3j

05/09/2011 8:25pm

PELABUHAN KLANG — Bahagian Penguatkuasaan Kastam Selangor merampas 695 gading gajah seberat dua tan bernilai RM3 juta yang ditemui di dalam salah satu daripada dua kontena yang diisytiharkan berisi plastik hancur kitar semula hari ini.

Penolong Ketua Pengarah Kastam (Bahagian Penguatkuasaan) Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Datuk Zainul Abidin Taib memberitahu sidang akhbar di sini hari ini, kontena yang disyaki mengandungi gading gajah itu ditahan di Pelabuhan Barat di sini pada Jumaat lepas dan pemeriksaan secara menyeluruh dilakukan pagi ini.

Beliau berkata, Kastam Selangor membuat penahanan itu selepas mendapat maklumat daripada Bahagian Penguatkuasaan Kastam Pulau Pinang bahawa terdapat dua kontena bersaiz 20 kaki (6.09 meter) yang disyaki dimuatkan dengan gading gajah berada di Pelabuhan Barat.

"Hasil pemeriksaan yang dijalankan pasukan Kastam mendapati 92 beg plastik dimuatkan di bahagian tengah sebuah kontena tersebut berisi gading gajah bersama barangan "recycle crush plastic"", katanya.

Maklumat awal siasatan mendapati gading gajah ini berasal dari Tanzania dan akan dihantar ke China sebelum dieksport semula ke negara-negara rantau Asia, katanya.

Beliau berkata, tiada tangkapan dibuat setakat ini dan pihaknya masih menjalankan siasatan berikutan rampasan ini. — Bernama

Gempa bumi kuat gegar Tonga

Posted:

Gempa bumi kuat gegar Tonga

Gempa bumi kuat gegar Tonga

05/09/2011 7:15pm

KUALA LUMPUR — Gempa bumi kuat berukuran 6.4 pada skala Richter melanda Tonga pukul 5.52 petang ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa itu terletak 913 kilometer di timur laut Suva Fiji dan 7,825 kilometer di tenggara Tawau, Sabah.

Bagaimanapun, gempa itu tidak mendatangkan ancaman tsunami terhadap Malaysia. — Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ahli astronomi diancam saman pertikai tarikh Aidilfitri

Posted:

Ahli astronomi diancam saman pertikai tarikh Aidilfitri

Ahli astronomi diancam saman pertikai tarikh Aidilfitri

SEJUMLAH orang bersolat Hari Raya Aidilfitri di luar sebuah masjid di Mekah pada Selasa lalu.


JEDDAH - Sejumlah cendiakawan Islam mengancam untuk menyaman seorang ahli astronomi Arab Saudi yang juga seorang saintis, Khaled Al-Zaaq kerana meragui tarikh Hari Raya Aidilfitri yang jatuh pada Selasa lalu, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Khaled sebelum ini mempertikaikan pengakuan beberapa rakyat Arab Saudi yang mengaku melihat anak bulan Syawal pada hari Isnin lalu.

Beberapa rakyat yang melihat anak bulan itu membuat penemuan tersebut kepada Jawatankuasa Melihat Bulan di Arab Saudi yang dikenali sebagai Hilal yang kemudian memutuskan Aidilfitri jatuh pada Selasa lalu.

Bagaimanapun, Khaled menyatakan apa yang dilihat oleh rakyat Arab Saudi itu adalah planet Zuhal dan bukan anak bulan Syawal.

Beberapa cendiakawan mempertahankan kenyataan kumpulan orang yang melihat anak bulan itu dengan menyatakan tarikh Hari Raya Aidilfitri adalah tepat.

Anak bulan itu amat jelas kelihatan pada malam hari Selasa lalu.

Ia sekali gus menyokong kumpulan orang yang melihat anak bulan itu.

Sejumlah penduduk di kawasan Al-Ais menyatakan mereka melihat anak bulan itu pada Isnin lalu selama setengah jam.

Kumpulan orang yang dipilih untuk melihat anak bulan itu merupakan golongan yang berintegriti.

Mufti Besar, Sheikh Abdul Aziz bin Abdullah Al-Asheikh semasa membacakan khutbah Jumaat lalu di Masjid Imam Turki bin Abdullah di Riyadh menyatakan, ahli astronomi yang mempertikaikan anak bulan tersebut cuba untuk memaksakan pandangan mereka ke atas rakyat.

"Kami mengikuti ajaran Sunah Nabi kita dengan kuat semasa menentukan puasa dan Hari Raya Aidilfitri," katanya. - Agensi

Bekas hamba seks akan saman lelaki lacurkannya

Posted:

Bekas hamba seks akan saman lelaki lacurkannya

Bekas hamba seks akan saman lelaki lacurkannya

JETSADOPHORN CHALADONE


SYDNEY - Seorang wanita Thailand yang pernah menjadi hamba seks semasa dia berumur 13 tahun, Jetsadophorn Chaladone berhasrat untuk menyaman seorang lelaki Sydney yang bertanggungjawab melacurkannya di rumah pelacuran miliknya pada 1995, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia diseludup untuk bekerja di sebuah rumah pelacuran dan dipaksa melakukan hubungan seks dengan lebih 100 lelaki.

Selepas 10 hari, dia ditangkap dalam satu serbuan pihak imigresen dan diusir pulang.

Kini dengan bantuan bekas detektif polis Australia, Chris Payne dan seorang pembikin filem, Luigi Acquisto, wanita tersebut merancang untuk menyaman pengendali rumah pelacuran tersebut.

- Agensi

Kita semua buat perkara bodoh semasa muda - PM Britain

Posted:

Kita semua buat perkara bodoh semasa muda - PM Britain

Kita semua buat perkara bodoh semasa muda - PM Britain

DAVID CAMERON


LONDON - Perdana Menteri Britain, David Cameron menyatakan bahawa semua orang membuat perkara bodoh semasa mereka muda, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Beliau membuat kenyataan itu selepas ditanya seorang juruhebah dalam program Today Show di stesen Radio 4 berhubung gelagatnya semasa belajar di Universiti Oxford.

Ketika Cameron menjadi pelajar, dia menyertai kelab Bullington di univeristi itu yang terkenal dengan sikap mabuk ahli-ahlinya yang memecahkan tingkap termasuk restoran.

Perdana Menteri itu ditanya jika terdapat persamaan di antara menjadi anggota geng muda yang terlibat dalam kelakuan ganas dengan pencuri yang berlaku semasa rusuhan di London baru-baru ini.

Cameron menjawab: "Saya berpendapat, kita semua melakukan perkara yang bodoh semasa muda dan kita sepatutnya mendapat pengajaran."

Juruhebah itu juga bertanya kepada Cameron: "Adakah anda menjadi saksi sebagai ahli kelab tersebut, terdapat orang membaling benda-benda menerusi tingkap, memecahkan restoran?

Perdana Menteri itu berkata: "Tidak, saya tidak melakukannya."

Menurutnya, semasa rusuhan di London berlaku baru-baru ini, kebanyakan kes mencuri dilihat diatur dengan amat baik.

- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kari ayam pencen pelengkap Syawal Ziana

Posted:

Kari ayam pencen pelengkap Syawal Ziana

Kari ayam pencen pelengkap Syawal Ziana

RIUH suasana sesi fotografi tengah hari itu kerana lawak dan ceritera dari figura bersuara lantang, Ziana Zain. Masih kekal anggun dan langsing biarpun usianya sudah mencecah 43 tahun.

Sementara wajahnya ditatarias oleh Najeeb, mulutnya masih tidak berhenti berceloteh. Selepas memberikan 'pose' istimewanya buat jurugambar Shahril Azman Zain dengan menggayakan dua baju rekaan Lynda Rahim, Ziana tidak dibiarkan lama lantas ditemu bual mengenai sambutan rayanya tahun ini.

"Tahun ini saya menyambut raya di Shah Alam pada sebelah paginya dan kemudiannya pada sebelah petangnya pulang ke kampung halaman saya di Kampung Simpang Merlimau, Melaka," katanya ketika ditemui selepas sesi fotografi yang diadakan di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Lain nikmat lain bahagianya menyambut Syawal baik sang gerangan bujang atau yang sudah berkeluarga. Biar apapun situasi sambutan lebaran pastinya disambut meriah mengikut acuan masing-masing.

Bagi pemilik nama sebenar Siti Roziana Zain ini jika sebelum berkahwin sambutan lebarannya dibuat di saat-saat akhir namun bila sudah berkeluarga dan memiliki empat orang anak semua persiapan harus dibuat terlebih awal. Tidak lagi mengutamakan diri sebaliknya keseronokan Syawal dibiarkan anak-anak merasai nikmatnya.

Tuturnya, rasa meriah hari rayanya juga berbeza sewaktu hidup membujang dan juga selepas berkahwin.

Raya kanak-kanak

"Bila terkenang raya, masa zaman kanak-kanak sangat meriah. Masa itu suka sangat pakai baju baharu, pergi ke rumah-rumah orang dan kumpul duit raya.

"Tetapi bila sudah ada anak kita sediakan dia macam-macam seperti baju melayu, jeans, kemeja serta capal dan biar mereka pula rasa keseronokan hari raya dengan pelbagai juadah dan sambutan raya ke rumah-rumah," kata ibu Ziana mengenai empat orang anaknya iaitu Muhammad Aiman Armin Zaharin dan Muhammad Amar Armin Zaharinserta kembarnya Muhammad Airil dan Siti NurQaseh Armin Zaharin.

Bagi Ziana memadai sahaja dua helai baju raya untuk dipakai sempena lebaran.


Bila terkenang raya, masa zaman kanak-kanak sangat meriah. Masa itu suka sangat pakai baju baharu, pergi ke rumah-rumah orang dan kumpul duit raya - ZIANA


"Cukup sahaja dua helai kain cotton yang dibeli di Kompleks Shah Alam untuk dipakai pada hari raya. Lagipun, saya memiliki sehelai lagi baju raya yang dihadiahkan oleh kawan," katanya.

Setiap kali Syawal, pasti juadah kegemaran menjadi pilihan utama santapan pelantun lagi Madah Berhelah itu. Jika orang lain membuat pilihan lemang dan rendang sebagai hidangan wajib tatkala menyambut Syawal sebaliknya bagi Ziana menu kari ayam pencen masakan ibunya menjadi pelengkap Aidilfitri.

"Memang tidak lengkap raya saya kalau tak dapat rasa masakan mak, kari ayam pencen. Rasa dan kuahnya yang istimewa kalau dimakan bersama nasi atau ketupat memang sesuai sangat. Setiap tahun pasti mak akan sediakan menu ini termasuk nasi impit dan kuah kacang," katanya yang juga hebat memasak.

Menyentuh mengenai rumah terbuka, penyanyi yang terkenal dengan trademark kening terangkat itu tidak lagi buat rumah terbuka selepas tiga tahun mendirikan rumah tangga.

Katanya, jika sebelum berkahwin dia punyai masa dan tenaga untuk buat rumah terbuka tetapi selepas memiliki cahaya mata kudrat untuk membuat rumah terbuka semakin terbatas.

Bukan itu sahaja, duta produk Slim World Beauty House itu juga terpaksa lebih selektif memilih tawaran nyanyian mahupun lakonan ketika ini.

"Jika dulu kita boleh terima apa sahaja yang ditawarkan tetapi selepas berkeluarga saya kena mengutamakan anak-anak," ujarnya.

Tidak hadir

Beralih pula mengenai projek terbaharunya, kata Ratu Pop Asia itu, buat masa ini dia masih menunggu 'lampu hijau' daripada penyanyi Sohaimi Mior Hassan untuk berduet lagu Misteri Cinta.

Ziana turut sedang dalam persiapannya menanti Konsert Pesta Raya bersama adiknya Anuar Zain pada 30 September ini.

"Selepas raya, saya dan Anuar akan sibuk buat latihan untuk konsert pesta raya yang akan berlangsung di Singapura pada 30 September ini," katanya.

Ziana juga menjawab mengenai isu kenapa dia tidak hadir ke rakaman Mentor Raya biarpun sudah menerima jemputan dan mengesahkan kehadiran.

"Sebelum ini pihak mereka merancang untuk buat rakaman Mentor Raya itu sebelum bulan puasa. Disebabkan itu saya terima tetapi akhirnya mereka beritahu terpaksa buat rakaman masa bulan puasa. Jadi, saya tidak dapat hadir ke rakaman Mentor Raya itu sebab masa bulan puasa jadual saya sangat sibuk," katanya yang juga terpaksa menolak tawaran berlakon drama kerana punyai komitment lain serta perlu menguruskan keluarga dan anak-anak.

Kali terakhir kelibat Ziana di layar perak dilihat menerusi wataknya sebagai nenek kebayan dalam filem KRU, Magika.

Cabaran buat Rusdi, Faezah

Posted:

Cabaran buat Rusdi, Faezah

Cabaran buat Rusdi, Faezah

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


RUSDI dan Zizan bakal menyuntik tenaga lakonan masing-masing untuk filem Tanda Putera.


JIKA ditonton di kaca televisyen atau di layar perak, memang nampak mudah sahaja karakter yang dibawa oleh para aktres dan aktor membawa watak masing-masing. Namun pada hakikatnya, ia sebenarnya memerlukan usaha dan kepayahan tidak ketinggalan cabaran yang perlu digalas mereka bagi menjayakan apa sahaja watak yang diberi kepada mereka agar kelihatan natural.

Cabaran menjadi lebih sukar tatkala membawa watak seorang tokoh yang cukup berpengaruh. Setiap perlakuan dan gerak geri mereka perlu dipelajari secara terperinci agar tidak terlalu berlebihan mahupun terlalu kurang.

Bagi Rusdi Ramli dan Faezah Elai, diberi kepercayaan memegang watak tokoh negara, Tun Abdul Razak Datuk Hussein dan isterinya, Tun Rahah Tan Sri Mohd. Noah untuk Tanda Putera, filem terbaharu arahan pengarah terbilang tanah air, Datuk Paduka Shuhaimi Baba bukanlah perkara mudah bagi mereka. Kajian yang terperinci dan menonton rakaman visual merupakan ulang kaji sebelum mereka melakonkan dua watak tokoh yang diberi itu.

"Filem Suhaimi Baba tiada satu pun yang tidak mencabar. Namun filem ini lain sedikit kerana karakter yang saya bawakan itu merupakan tokoh negara sebenar yang pernah hidup dan itu yang membuatkan saya lebih tertekan.

"Antara cabaran utama yang dihadapi ialah kekurangan bahan rujukan tentang Tun Razak sendiri. Namun, Pesona Pictures sendiri ada berikan sedikit bahan yang selebihnya ada juga yang saya cari menerusi Internet," ujar Rusdi yang mana mereka perlu bekerjasama dan bantu sesama sendiri untuk menjiwai watak yang diberi.


SHUHAIMI bersama tiga pelakon utama Tanda Putera, Rusdi Ramli (kiri), Zizan Nin dan Faezah Elai.


Cerita Rusdi lagi, merealisasikan watak Tun Razak ini banyak memerlukan dirinya bermain dengan emosi memandangkan beliau ialah seorang pesakit yang menghidap leukemia namun dia berjaya sembunyikan dari pengetahuan orang ramai termasuk isterinya sendiri Tun Rahah.

Lain pula bagi Faezah. Ujarnya watak yang ditawarkan kepadanya itu diterima atas dasar ingin membuktikan yang dirinya bukan sekadar artis tempelan di dalam industri lakonan. Bermula dengan menjadi seorang peragawati, Faezah ingin membuktikan dirinya bukan sekadar hiasan namun sebenarnya dia punya bakat dalam diri yang mampu dipertaruhkan.

"Menjadi Tun Rahah adalah sukar kerana saya hanya punyai rakaman visual semasa dia menghadiri pengebumian suaminya dan semasa mengundi sahaja. Jadi, saya tidak pasti bagaimana kelakuannya dan perangainya kerana di dalam visual dia kelihatan seperti tenang walaupun menghadiri upacara pengebumian.

"Jadi, saya perlu banyak buat kajian dan latihan agar menghidupkan watak tersebut secara logik dengan menggunakan imaginasi sendiri. Sepanjang karier saya juga, ini merupakan watak yang paling berat pernah saya terima," jelasnya antara cabaran lain ialah perlu banyak bermain dengan emosi dalaman.

Tambahnya, sebagai pendatang baharu dalam industri perfileman, meraiah watak sebegini apatah pula daripada pengarah seperti Shuhaimi merupakan satu pengalaman bermakna bagi dirinya dan bersyukur dengan rezeki yang diterima.

Tanda Putera merupakan filem kedua berunsur kenegaraan arahan Shuhaimi selepas 1957 Hati Malaya pada tahun 2007. Filem usaha sama (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan Pesona Pictures ini mengisahkan mengenai persahabatan dan perjuangan dua negarawan iaitu Tun Razak dan Tun Dr. Ismail Abdul Rahman dalam mentadbir negara

Filem yang bakal ditayangkan tahun depan ini turut dibintangi oleh Zizan Nin, Faezah Elai, Linda Hashim dan ramai lagi.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved