Sabtu, 30 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Telaga garam tidak pernah kering

Posted:

Telaga garam tidak pernah kering

Telaga garam tidak pernah keringURAT kasar di tangan sasa Tinus Beram, 46, timbul apabila dia mengangkut baldi berisi air masin yang ditimba dari telaga berhampiran.

Sebaik sahaja baldi mencecah tanah, Tinus dibantu isterinya, Ramina Tingang, 43, cermat mencurahkan air dari baldi ke dalam tong dram yang telah dibelah dua sekali gus menjadi periuk untuk menjerang air.

Menurut pasangan Kelabit ini, untuk menghasilkan garam bukit, air yang diambil daripada telaga air masin perlu dimasak dengan api sederhana besar selama sehari semalam.

Air masin yang sudah dimasak selama 24 jam mengalami proses pengkristalan di mana air tadi akan bertukar ke butiran garam halus. Pada fasa ini, proses bertambah rumit kerana air yang dimasak perlu sentiasa dipantau untuk mengelak kristal garam menjadi kering dan hangus.

"Api perlu dijaga dengan rapi, tidak boleh terlalu besar atau terlalu kecil. Ia juga perlu dimasak dalam tempoh yang ditetapkan kerana garam yang kurang masak akan menurun kualitinya.

"Kami percaya lebih lama ia dimasak, lebih bagus garam yang dihasilkan kerana ia cukup kering dan tahan lebih lama," ujar Tinus.

Pada jam-jam terakhir, air masin tadi akan bertukar menjadi kristal halus garam.


TELAGA air masin di Kelabit Highlands ini tidak pernah kering.


Ketika ini, garam terus dikacau sehingga airnya hampir kering. Selepas itu, ia dipindahkan ke bekas lain untuk disejukkan.

Setelah sejuk, dengan menggunakan sudu, garam dimasukkan ke dalam sebatang buluh berukuran 30 sentimeter (sm) dengan diameter 4sm.

Rentung


TERDAPAT enam tungku yang diperbuat daripada batu-bata di rumah garam Kampung Pa' Umor.


Selepas itu, buluh itu dilubangkan di ruas bawahnya menggunakan paku kecil supaya air lebihan masakan garam tadi dapat ditapis keluar.

Selesai garam ditoskan, buluh tersebut dibakar dengan bara api, kaedahnya tidak ubah seperti memasak lemang.

Bezanya di sini, lemang garam tersebut dibakar sehingga buluh tersebut rentung dan pecah.

"Kami bakar garam dalam buluh untuk mengering dan mengeraskan garam," kata Tinus.

Siap sahaja membakar, garam yang sudah mengeras seperti silinder dikeluarkan dari buluh dan dilayurkan pula di atas bara api selama 15 minit.

Jelas Tinus, proses tersebut dilakukan untuk mengeluarkan kesan hitam dari buluh yang rentung tadi.

Usai melayur, garam yang sudah keras seakan batu itu dibiarkan sejuk.


MENURUT Ramina, walaupun proses penghasilannya sukar, garam bukit Bario menjanjikan pulangan lumayan.


Sesudah itu, Ramina akan membelek batang-batang garam tersebut. Jika ada kesan hitam yang masih tertinggal, dia akan membersihkannya dengan mengikis menggunakan pisau.

"Garam yang putih bersih ini boleh dijual manakala yang hitam ini kami gunakan untuk masak sayur," kata Ramina.

Selepas sejuk, batang-batang garam tadi dibungkus menggunakan daun ilad yang bentuknya seperti daun pokok kipas lebar.

Daunnya yang masih hijau dikoyakkan selebar 20sm bagi membalut ketulan silinder garam.

Tidak kering


GARAM yang telah disejukkan dimasukkan ke dalam buluh.


Balutan tersebut dikemaskan lagi dengan ikatan daripada buluh yang telah diraut halus, tidak ubah seperti membalut lepat pulut.

Menurut seorang pengusaha garam bukit berpengalaman, Pintanaran Sorok, 60, kalau kena cara menyimpannya, garam bukit boleh tahan sehingga bertahun-tahun.

"Warnanya tidak berubah, ia tidak hapak malah kadar kemasinannya tetap sama seperti hari pertama ia disimpan," ujarnya yang telah menghasilkan garam bukit sejak lebih 40 tahun lalu.

Menyifatkan telaga air masin itu sebagai lubuk rezeki bagi masyarakat setempat, Pinataran yang juga berketurunan Kelabit memberitahu, air telaga tersebut tidak pernah kering.

"Penduduk juga percaya kalau tanah di kawasan ini digali, ia juga akan mengeluarkan air masin," katanya.

Di sebalik kerjaya sebagai pengusaha garam bukit, sebenarnya banyak tugas yang perlu dilaksanakan sebelum, semasa dan selepas memasak garam.

Richard Peter, 37, yang sudah lebih 20 tahun membuat garam di Kampung Pa' Umor mengakui bukan mudah membuat garam bukit.

Kurang tidur


TINUS tekun membungkus ketulan garam dengan daun ilad.


"Kerjanya bukan sahaja banyak malah menuntut ketekunan, semangat kerja dan kekuatan fizikal serta mental yang tinggi.

"Dua minggu sebelum masuk ke rumah garam, kami perlu mencari kayu api di hutan dan membawanya ke mari dengan menggunakan kerbau.

"Kayu yang biasa digunakan ialah kayu laban dan kayu rhu hutan," jelas Richard.

Ketika air masin dimasak , lain pula cabarannya. Biasanya pengusaha garam akan duduk di sini selama dua minggu.

"Dalam tempoh itu, kami akan bawa keluarga tinggal bersama.

"Di sinilah kami bekerja, rehat, makan dan juga tidur," ujarnya sambil menunjukkan rumah yang hanya terdapat dua pelantar kayu dan enam tungku memasak di dalamnya.

"Dalam masa 24 jam, air perlu ditambah sebanyak tiga kali iaitu pada waktu pagi, petang dan tengah malam atau awal pagi.

"Selain air, nyalaan api juga perlu sentiasa dipastikan tidak terlalu kecil atau terlalu besar.

"Sumber makanan di sini juga terhad dan kami hanya makan sayuran yang dipetik sekitar kawasan rumah garam. Biasanya rebung dan umbut menjadi makanan kami," ceritanya yang masih mengekalkan cara menghasilkan garam bukit mengikut tradisi kaum Kelabit.


GARAM perlu ditoskan sehingga kering sebelum boleh dibakar.


Begitupun, dalam tempoh berkenaan, kira-kira 200 hingga 230 batang garam boleh dihasilkan.

Setiap sebatang dijual antara RM10 hingga RM15, bergantung pada saiznya. Ini bermakna, pembuat garam boleh memperoleh pendapatan lebih kurang RM2,000 hingga RM2,300 dalam tempoh tersebut.

Garam itu dijual di pasaran tempatan terutamaya warga Bario yang majoritinya orang Kelabit dan Penan.

Ada juga garam yang dijual hingga ke Miri dan Kuching, namun harganya meningkat dua ke tiga kali ganda.

Menjelaskan fenomena pembentukan telaga air masin di kawasan bukit, mantan Ketua Jabatan Geologi , Universiti Malaya (UM), Prof. Madya Mohd. Ali Hasan berkata, ia mungkin berlaku disebabkan oleh kewujudan mineral garam asli yang terdapat di kawasan tersebut.

"Telaga air masin di kawasan tanah tinggi kaya dengan iodin dan banyak yang diproses menjadi garam bukit.

"Ia memang bagus untuk tubuh bahkan boleh dijadikan asas kepada pelbagai makanan kesihatan lain," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Disakat penunggu hutan

Posted:

Disakat penunggu hutan

Disakat penunggu hutan

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN


PESAN Azfar, elakkan daripada melalui kawasan yang mempunyai kesan tapak kaki harimau. Binatang ini mempunyai bau hamis seakan kambing.


AZFAR kaki hutan. Gelaran yang melekat pada lelaki berusia 35 tahun ini diberi oleh rakan-rakan dan keluarganya yang faham tentang obsesi anak kelahiran Pekan, Pahang, ini terhadap penerokaan hutan.

Minat Azfar terhadap hutan terbit sejak usianya tujuh tahun. Bapa kepada tiga anak ini mengaku hubungannya dengan alam mulai rapat apabila bapanya, Abdullah Isa, 67, seorang guru, ditugaskan mengajar di Belaga, Sarawak, sekitar tahun 1980-an.

Berpengalaman meneroka hampir kesemua hutan tebal di Malaysia, terutamanya di Sarawak, Azfar turut mahir berburu. Jelasnya, teknik berburu yang diamalkannya kini banyak dipelajari daripada rakan-rakan Penan sewaktu menetap di Belaga dahulu.

"Saya masih minat berburu sampai sekarang. Cuma sekarang, saya tidak lagi memburu dengan anak panah, buluh atau senapang patah, sebaliknya memburu menggunakan kamera untuk mendekatkan lagi pelancong hutan dengan haiwan-haiwan di dalamnya," katanya.

Biarpun mahir dengan selok-belok hutan, Azfar tidak mendabik dada dengan isi alam. Pemuda ini sedar, hutan bukan sahaja dihuni makhluk nyata tetapi juga makhluk ghaib.

"Kalau nak masuk hutan, ingatan supaya menjaga percakapan dan perbuatan memang tidak pernah saya lupakan.

"Walaupun bunyinya klise, namun itu ialah peraturan hutan yang perlu dipatuhi kerana ketika berada di dalam hutan, bukan hanya kita, pokok dan haiwan sahaja yang mendiami hutan, tetapi ada juga makhluk halus yang menjadikan hutan sebagai tempat tinggal," katanya.

Menceritakan sedikit pengalamannya membawa pelancong meredah hutan pada waktu malam, Azfar akui dia pernah berdepan dengan pelbagai peristiwa mistik.

"Dulu, semasa saya masih baru dengan hutan, beberapa kali juga kumpulan yang saya bawa menerima gangguan. Ada yang kaki bengkak sampai tidak boleh jalan dan pernah juga ada yang hilang berjam-jam.

Pokok ara

"Kalau terlihat kelibat atau lintasan hitam itu dan kena sakat juga sudah biasa," katanya yang nekad berguru dengan rakan-rakannya yang pandai hutan.

Menurut Azfar, sebelum masuk hutan, niat atau tujuan perlu baik. Katanya, jangan sekali-kali berfikir hendak buat maksiat atau merosakkannya.

"Cakap orang-orang lama ada betulnya. Jangan buang air dan buat khemah sembarangan.

"Sebagai pemandu arah, saya juga perlu pastikan tempat berhenti rehat betul-betul selamat dari ancaman binatang buas dan gangguan makhluk halus.

"Kalau kawasan itu lapang, tiada kesan tapak kaki Tok Penghulu (harimau) bukan bermakna tempat itu cukup selamat. Mungkin itu perkampungan orang bunian.

"Kalau nampak ada pokok yang besar seperti pokok ara, dongak ke langit dan perhatikan pokok dari pucuk hingga ke pangkal pokok.

"Jika nampak seperti ada ruang antara daun pokok besar dengan pokok-pokok kecil, cari kesan tapak kaki bintang di sekitar kawasan tersebut.

"Andainya ada, maknanya tempat itu selamat. Jika tidak ada, laluan tersebut adalah laluan jin dan seeloknya jangan berhenti atau berkhemah di situ," katanya.

Sungguhpun mahir dengan hutan, Azfar akui, ilmu alam memang tidak pernah habis untuk dikaji. Berkongsi cerita tentang pengalaman sesat selama lebih 12 jam di dalam hutan di Temenggor, Perak bersama empat rakan tiga tahun lalu, dia semakin ghairah untuk mengkaji tentang isi alam.

"Kami merancang untuk memburu kijang malam itu. Sejak petang lagi, kami sudah membuat ran di perdu pokok berhampiran pokok jerai.

"Kami tunggu hingga tengah malam. Anehnya, kelibat seekor kijang pun kami tak jumpa sedangkan kami nampak banyak kesan tapak kaki kijang di kawasan tersebut.

"Esok malamnya selepas Isyak, kawan-kawan ajak saya menyuluh kijang. Kira-kira setengah jam berjalan, pandangan kami terarah pada warna hijau kebiruan, tidak jauh dari tempat kami bersembunyi. Sah ada pelanduk di depan kami.

"Bila tembakan saya tidak kena, kawan saya pula tembak. Yang peliknya, walaupun leher sudah berasap, pelanduk tersebut tidak tumbang, masih berdiri. Yang saya dengar ketika itu suara orang mengeruh. Pada tembakan kali ketiga, baru pelanduk tersebut jatuh.

"Selepas disembelih, kami terus masukkannya ke dalam guni. Sampai di khemah nanti, baru dilapah dan dibuang isi perutnya.

"Lebih kurang 15 minit berjalan, kami tidak berjumpa dengan pelanduk atau kijang. Pelik juga kerana kesan tapak kaki yang kami jumpa bukan main banyak lagi.

"Hampir sejam berjalan, kawan saya putuskan untuk kembali ke khemah kerana sudah letih. Bagaimanapun, kami tidak temui denai menuju ke khemah kami.

"Kami mencari ranting pokok yang kami patahkan untuk menanda jalan, tapi tidak jumpa. Laluan semakin semak, seperti tidak pernah dilalui orang sebelum ini," katanya.

Berpusing

Enggan berputus asa, Azfar dan rakan-rakannya terus berjalan hinggalah menjelang Subuh.

"Kami bergilir pikul pelanduk. Boleh tahan juga beratnya. Kira-kira pukul 5.30 pagi, kami terjumpa dengan kubang gajah. Sah kami sesat kerana kami tidak melaluinya sebelum ini.

"Setengah jam kemudian berjalan, kami sampai ke kubang gajah semula. Rasanya kami berjalan lurus dan tidak melencong, tetapi rupa-rupanya kami berpusing di denai yang sama.

"Kawan saya kata, kami mungkin diganggu dengan penunggu hutan.

"Lebih kurang pukul 8.30 pagi, kami berjalan semula. Masing-masing mati akal, tak tahu nak buat apa. Pelanduk sudah perlu dilapah dan dibuang perutnya untuk elak busuk, tetapi kami semua sudah keletihan.

"Masa itu saya fikir, mungkin ada betulnya kami disakat makhluk yang menunggu di hutan ini. Kami akhirnya sepakat untuk tinggalkan sahaja pelanduk itu di situ.

"Saya jerit dalam hutan, aku minta maaf. Ini pulangkan semula kawan kau. Tolong buka jalan, kami nak pulang.

"Kami teruskan berjalan. Tak sampai 20 minit, kami terjumpa semula dengan ranting yang sengaja dipatahkan untuk menanda laluan. Tidak sampai setengah jam selepas itu, kami semua sudah sampai ke khemah," cerita Azfar.

Walaupun berdepan dengan macam-macam perkara, Azfar tetap berpegang pada prinsip lagi jauh hutan itu diteroka, semakin indah pemandangan yang dapat dilihat dan pengalaman yang ditimba.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Jamilah Warna-warni

Posted:

Jamilah Warna-warni

Jamilah Warna-warni

Oleh KUMARA SABAPATTY


PASANGAN Jamilah dan Fakhri bertemu buat pertama kali di Amerika Syarikat, 30 tahun lalu.


'JAMILAH Samian, 49, bukan suri rumah biasa walaupun sudah 23 tahun beliau memegang status itu. Dalam kesibukannya menguruskan rumah tangga, macam-macam kerja dapat dilakukannya. Beliau ialah penterjemah artikel untuk syarikat pengiklanan.

Ceramah motivasinya didengar oleh pekerja syarikat gergasi seperti UMW Toyota, Bank Negara Malaysia, dan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR). Beberapa tahun kebelakangan, beliau mengusahakan sebuah homestay di Janda Baik, Pahang.

Jamilah berasal dari Batu Pahat, Johor. Bapanya bekerja sebagai pemandu bas antara bandar manakala ibunya lebih selesa menguruskan rumah dan membesarkan enam orang anak. Jamilah merupakan anak keempat daripada enam adik-beradik.

Rekod pelajaran Jamilah nyata cemerlang. Beliau ialah pelajar terbaik Malaysia Certificate of Education (MCE) di sekolahnya dan wanita pertama di kampungnya yang melanjutkan pelajaran ke luar negara iaitu Amerika Syarikat (AS).

Menulis

Jamilah mengikuti pengajian Sains Komputer dan Matematik di Universiti Indiana.

"Ketika belajar di AS itulah saya berjumpa dengan suami saya, pelajar kejuruteraan di Universiti Boston," kata Jamilah.

Jamilah sah menjadi isteri Ahmad Fakhri Hamzah, 49, sekembalinya mereka ke Malaysia pada tahun 1984. Kedua-duanya bekerja di tempat yang sama iaitu Sarawak Shell Berhad di Lutong, Miri.

Menurut Jamilah, beliau terpaksa berhenti kerja pada tahun 1988 ekoran anak sulungnya sering demam dan menghidap asma. Beliau rela meninggalkan pekerjaan yang bagus di syarikat antarabangsa itu demi seorang anak yang sangat dikasihinya. Namun, menurut Jamilah, keputusan itu menyebabkan kehidupannya menjadi sunyi.

"Mungkin sebab saya adalah jenis yang suka bekerja atau melakukan sesuatu walaupun gemar menjaga anak dan menguruskan rumah tangga," katanya.

Selepas berpindah ke Port Dickson, Negeri Sembilan, Jamilah menukar garaj rumahnya menjadi pejabat kecil untuk memulakan karier sebagai penulis serta penterjemah iklan dan artikel untuk syarikat korporat dan pengiklanan.

"Jamilah suka membaca sejak kecil. Boleh dikatakan sebahagian besar kerjanya melibatkan penulisan. Jadi saya cadangkan dia meneruskan kursus penulisan dan penterjemahan ketika kami di Port Dickson. Pada masa itu, kami sudah dikurniakan lima orang anak," kata si suami, Ahmad Fakhri.

Jamilah mengikuti pengajian jarak jauh dalam bidang kewartawanan di Sekolah Kewartawanan London, Britain.

Lapan tahun selepas itu, Jamilah mengikuti suaminya yang ditugaskan di Oman, negara Asia Barat yang mempunyai dua juta penduduk.

"Di Oman, saya berpeluang menulis artikel untuk pelbagai majalah dan surat khabar antaranya Economic Journal of Oman, majalah Shell Oman dan New Straits Times di tanah air.

"Dalam jurnal ekonomi Oman itu, saya menulis tentang ruang pejabat dan susun atur perabotnya yang boleh menimbulkan suasana ceria. Ia sangat menyeronokkan," kata Jamilah.

Menurut Jamilah, beliau bukan sahaja dibayar untuk pergi ke sesebuah pejabat, bahkan dapat menulis mengenainya di dalam majalah berkenaan. Beliau meneruskan kerja-kerja penulisan dan penterjemahan sehingga pulang ke tanah air dan menetap di Shah Alam pada tahun 2002.

Kini beliau menguruskan sebuah homestay di Janda Baik tetapi dalam masa yang sama telah menghasilkan beberapa judul buku bersama suaminya. Ini termasuk buku Cool Mum Super Dad, Cool Boys Super Sons dan terbaru, The Groovy Guide To Parenting Gen Y And Z. Kesemua buku itu adalah berkaitan dengan kemahiran keibubapaan.

Sebagai seorang ibu dan suri rumah, Jamilah gemar memasak. "Selera anak-anak kadang-kadang bergantung pada cara kita memasak. Walaupun masakan itu simple tetapi kalau kita pandai mempelbagaikannya, mereka akan suka.

Buku

"Saya bukan seorang tukang masak yang hebat. Kebanyakan hidangan adalah resipi turun-temurun khususnya daripada ibu bapa saya, Halimah Abdullah dan Allahyarham Samian Said," katanya.

Tambah Jamilah, beliau akan memastikan sebanyak 80 peratus makanan yang dihidangkan di rumahnya dibuat sendiri.

"Semasa menikmati makan malam, kami tidak layan sebarang panggilan telefon atau melayari Internet.

"Waktu itu bukan sahaja untuk makan bahkan untuk merapatkan hubungan sesama anak dan suami. Saya sangat cerewet tentang perkara itu dan anak-anak sedar mengenai rutin itu setiap hari," ujarnya.

Pasangan Jamilah dan Fakhri menganggap cabaran untuk membesarkan anak semakin meningkat. Teknik yang digunakan pada zaman datuk nenek kita mungkin tidak lagi sesuai untuk anak-anak zaman sekarang, ujar mereka.

"Untuk memastikan kebahagiaan keluarga, saya dan isteri belajar teknik berfikir, iaitu Six Thinking Hats dengan mengikuti kursus di AS. Teknik itu menghendaki kita melihat semua perspektif sebelum menunaikan kehendak anak-anak," celah Fakhri.

Katanya, teknik itu membolehkan anak-anak memberikan pandangan mereka.

Jelasnya lagi, teknik itu mula dipakai semasa salah seorang anak beliau minta dibelikan telefon bimbit untuk dibawa ke sekolah. Menurut Fakhri, beliau berbincang mengenai kebaikan dan keburukan menggunakan alat itu di sekolah tanpa memaksa mereka menerima pandangan ibu bapa.

"Akhirnya anak saya sendiri mengatakan dia tidak mahu

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dikebumi sebagai seorang lelaki

Posted:

Dikebumi sebagai seorang lelaki

Dikebumi sebagai seorang lelaki

Oleh MUSTAPA LAKAWA dan FAUZI MOHD.


ABDUL AZIZ Ahmad memerhatikan isterinya yang hanya mahu di kenali sebagai Mak Yah menyiram air mawar ke atas pusara Mohd. Ashraf di Tanah Perkuburan Islam Kampung Seberang Takir, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Kisah kontroversi yang menyelubungi seorang lelaki, Mohd. Ashraf Hafiz Abdul Aziz selepas permohonannya untuk menukar nama kepada Aleesha Farhana ditolak Mahkamah Tinggi di sini dua minggu lalu berakhir apabila dia menghembuskan nafas terakhir pagi semalam.

Lelaki berusia 26 tahun itu disahkan meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini pada pukul 4.55 pagi, iaitu hanya sehari selepas mendapatkan rawatan.

Bapa mangsa, Abdul Aziz Ahmad, 60, ketika mengesahkan kematian Ashraf menjelaskan, anaknya itu dimasukkan ke HSNZ pukul 3 pagi kelmarin selepas mengalami muntah yang teruk.

Jelasnya, pihak keluarga juga akur dengan keputusan mahkamah dan telah bersetuju untuk menguruskan serta mengebumikan jasad arwah sebagai Ashraf dan bukannya Aleesya Farhana.

"Semua keluarga terdekat berada di sisi arwah pada saat-saat terakhirnya. Pemergian Ashraf merupakan satu kehilangan besar buat keluarga," katanya ketika ditemui di pekarangan Bilik Mayat HSNZ di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kapal MV Oceania karam

Posted:

Kapal MV Oceania karam

Kapal MV Oceania karam


KEADAAN kapal MV Oceania yang cuma kelihatan tiang menara selepas karam dekat Pulau Pisang, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Seramai 23 kru MV Oceania melalui detik-detik cemas apabila kapal yang mereka naiki karam setelah dilanggar kapal MV Xin Tai Hai pada kedudukan lapan batu nautika ke barat daya Pulau Pisang, Pontian dekat sini kelmarin.

Dalam kejadian pukul 10.45 malam itu, kesemua kru kapal terpaksa menggunakan dua buah rakit penyelamat selama dua jam sebelum diselamatkan oleh sebuah kapal, MV Ikaruga dan dibawa ke Singapura.

Ketua Penguat Kuasa Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Selatan, Laksamana Pertama Maritim, Zulkifili Abu Bakar berkata, pihaknya menerima maklumat tentang kejadian itu pada pukul 11.50 malam sebelum mengarahkan dua buah bot ke tempat kejadian.

"Kapal itu kemudian tenggelam pada pukul 12.30 pagi menyebabkan kesemua kru terpaksa menyela- matkan diri menggunakan dua but rakit penyelamat yang terdapat pada kapal berkenaan.

"Selepas perlanggaran, MV Xin Tai Hai meneruskan pelayaran dan bersauh di kedudukan 1.5 batu nautika ke selatan Tanjung Piai," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Shuhardi nafi bersembunyi

Posted:

Shuhardi nafi bersembunyi

Shuhardi nafi bersembunyi

KUALA LUMPUR - Selepas 20 hari berdiam diri, Shuhardi Md. Isa (gambar) yang didakwa berlakon sebagai Allahyarham Baharudin Ahmad yang meninggal dunia dalam perhimpunan haram di ibu negara pada 9 Julai lalu tampil memberi penjelasan semalam.

Suhardi ketika ditemui menafikan dirinya bersembunyi, melarikan diri dan enggan bekerjasama dengan polis, sebaliknya mendakwa tidak pernah menerima sebarang surat rasmi meminta dia hadir bagi membantu siasatan di mana-mana balai polis.

"Bukankah polis lebih profesional dan tahu segala prosedur jika mahu seseorang itu memberi keterangan berhubung apa-apa kes? Saya tidak bersembunyi, datanglah ke rumah saya dengan tertib.

"Saya akan bekerjasama dengan mereka (polis).

"Bila saya lihat komen Timbalan Ketua Polis Negara (Datuk Seri Khalid Abu Bakar) yang berkata saya dipercayai menyembunyikan diri, saya terpaksa mendedahkan perkara ini," katanya di sini semalam. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Menu tradisional Melayu

Posted:

Menu tradisional Melayu

Menu tradisional Melayu


CHEF Ismail Ibrahim (dua dari kiri) bersama pembantunya menunjukkan hidangan bufet Ramadan yang akan dihidangkan di Hotel Sunway Seberang Jaya.


MENJELANG Ramadan, Hotel Sunway Seberang Jaya (HSSJ), Pulau Pinang memperkenalkan enam set menu sebagai juadah berbuka puasa.

Pengurus Pemasaran Komunikasi HSSJ, Debra Gerardine Jayesuria berkata, kesemua set hidangan bertemakan masakan tradisional Melayu itu sudah pasti menarik minat dan selera orang ramai.

Diketuai oleh Chef Ismail Ibrahim, pihaknya membuat penambahbaikan dengan menggunakan beberapa bahan termasuk rempah ratus yang diimport dari luar negara tanpa menjejaskan konsep hidangan.

"Kami masih mengekalkan konsep masakan tradisional kerana percaya pengunjung lebih tertarik untuk menikmati masakan tradisional sepanjang bulan Ramadan berbanding masakan lain.

"Justeru itu, chef kami akan menyediakan pelbagai masakan dan hidangan tradisional untuk dinikmati termasuklah sambal belacan, ulam-ulaman dan beraneka jenis bubur," ujarnya.

Kesemua enam set hidangan ini akan digilirkan setiap hari sepanjang minggu semasa bulan Ramadan bagi memberi kelainan rasa kepada pengunjung.


KERABU mangga dengan bunga kantan.


Antara menu yang dihidangkan adalah sup ayam madura, perut masak kunyit dengan kentang, sayur nangka ikan bilis dengan kubis bulat, kambing panggang dengan aneka sos dan asam pedas sayur cendawan.

Turut mencabar selera ialah daging lembu masak rempah, udang bersos percik, kepah masak lada hitam dan rendang ayam daun limau pada harga RM58 bagi dewasa dan RM30 untuk warga emas dan kanak-kanak.

Menurut Debra, bufet berbuka puasa setiap hari itu bermula 1 hingga 27 Ogos ini di Pusat Konvensyen Sunway Karnival. Menariknya setiap RM1 yang dibayar pengunjung didermakan kepada beberapa rumah kebajikan terpilih.

Selain itu katanya, HSSJ juga menawarkan tiga cabutan bertuah untuk dimenangi oleh pengunjung bufet berkenaan dengan hadiah bernilai lebih RM3,000 termasuk pakej percutian dan penginapan di hotel terkemuka.

Justeru katanya, mereka yang ingin mendapat maklumat lanjut atau ingin membuat tempahan bolehlah menghubungi Hotel Sunway Seberang Jaya ditalian 04-3707788. - RIZAM ZAKARIYA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pilihan kurma Meera

Posted:

Pilihan kurma Meera

Pilihan kurma Meera

Oleh ZAKI SALLEH


MOHAMED MEERA menunjukkan perbezaan antara kurma Medjoo dari Amerika Syarikat (kiri) yang lebih besar saiznya dengan kurma biasa.


KHASIAT buah kurma, atau buah tamar dalam bahasa Arab memang tidak perlu diperjelaskan lagi. Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah SAW kerana mempunyai nilai khasiat yang tinggi.

Selain serat, gula di dalam buahnya menjadikan kurma sebagai pemanis yang menyumbang tenaga serta-merta kepada tubuh. Lantaran itulah kita disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa menahan lapar selama 12 jam serta memerlukan pengganti tenaga segera.

Bagaimanapun, hari ini buah kurma tidak lagi hanya diperoleh semasa bulan Ramadan kerana ia diimport sepanjang tahun ke negara kita. Bezanya, ketibaan Ramadan melonjakkan lagi pasarannya.

Mohamed Meera Sahib (M) Sdn. Bhd. (Meera) misalnya merupakan salah sebuah syarikat pembekal buah kurma terbesar di negara ini. Berpejabat di Lebuh Penang, George Town, Meera adalah perintis kepada perniagaan import eksport kurma ke negara ini sejak tahun 1954.

Ia bermula dengan kurma Babylon dari Iraq yang merupakan antara buah kurma berkualiti tinggi di dunia. Di samping buah kurma, syarikat itu juga merupakan pengimport utama rempah-ratus dari India dan negara-negara Timur Tengah.

Kini, perniagaan tersebut diwarisi generasi keduanya, Mohamed Meera Sahib yang bertindak selaku pengarah syarikat.

Menurut Mohamed Meera, sepanjang Ramadan nanti, syarikatnya menyediakan 49 jenis produk kurma untuk dipasarkan antaranya ialah Safawi, Khudri, Shazwin, Alisha dan kurma bertangkai yang diimport dari Arab Saudi.

Turut dipasarkan ialah kurma bertangkai dari Mesir, Iran, Emiriah Arab Bersatu, Jordan dan Pakistan. Malah, syarikat itu juga merupakan pengimport tunggal kurma berkualiti tinggi, Meera Alwani dari Arab Saudi.

Ujar beliau, kurma bertangkai Tunisia juga antara yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia kerana rasa manisnya yang semula jadi.

"Kebiasaannya, jualan kurma meningkat hampir 40 peratus berbanding biasa sepanjang tiga minggu sebelum menjelang Ramadan.


SEBAHAGIAN daripada 49 jenis kurma yang dipasarkan syarikat Meera sepanjang Ramadan ini.


"Oleh kerana Meera mengimport bekalan dalam jumlah yang besar daripada pembekal di luar negara, sebab itu kami dapat pasarkan kurma di sini pada harga yang cukup kompetetif dengan buah-buah berkualiti tinggi.

"Terbaharu, Meera menjadi syarikat pertama dari Malaysia yang membawa masuk buah kurma Barhi istimewa yang lazat dari bumi Rajasthan, India.

"Selepas meneroka ladang kurma Barhi pengusaha Muslim di sana bagi menilai dan meneliti tahap kualiti buah kurmanya, kami sangat berpuas hati dan yakin produk ini mampu mendapat sambutan lebih hangat pada tahun ini," ujarnya.

Jual kurma online

Seperkara lagi yang menarik, siapa sangka kurma yang dipasarkan syarikat tempatan sebenarnya telah menembusi ke pasaran negara jiran. Menerusi anak syarikatnya, PT Mohamed Meera Sahib, Meera beroperasi di Medan, Indonesia sejak beberapa tahun lalu.

Mohamed Meera berkata, bekalan di negara jiran adalah serupa dengan yang dipasarkan di sini. Katanya, potensi yang baik di sana meyakinkan pihaknya untuk bertapak kukuh.

Kemajuan teknologi maklumat turut diambil peluang oleh Meera untuk meluaskan lagi capaian perniagaannya. Bermula tiga tahun lalu, Meera turut menyediakan kemudahan tempahan dan pembelian secara pukal sebagai satu lagi usaha meningkatkan pasaran sedia ada.

Menerusi laman sesawang di www.kurma.com.my., urus niaga atas talian itu boleh dibuat pada bila-bila masa dengan cara pembayaran sama ada menggunakan kad kredit, pay pal atau pindahan wang bank.

Sebagi contoh, kurma alwani hanya RM11 sekotak, kurma alwani ambera pula RM35, manakala kurma madu rotab atau bam pula hanya RM7 setiap satu.

Bagi jualan pukal pula, pelanggan ditawarkan harga serendah RM25 sekilogram (kg) bagi kurma safawi, medjool (RM51), ajwa (RM85) di samping buah-buah kering seperti apricot (RM35) dan buah tin (RM30).

"Kita memperkenalkan kemudahan ini bagi memberi kesenangan kepada pelanggan untuk membeli kurma walaupun ketika berada di rumah dengan hanya melayari laman sesawang untuk membuat pilihan.

"Dengan hanya sekali klik (selepas membuat bayaran secara atas talian), pesanan akan dihantar terus ke rumah pelanggan menerusi penghantaran kurier. Bagi tempahan di Semenanjung Malaysia, pesanan akan diterima sehari selepas pesanan," ujarnya.

Akuinya, kaedah tersebut memang memudahkan pelanggan kerana buktinya kira-kira 15 peratus jualan Meera adalah menerusi pesanan atas talian. Bagaimanapun katanya, rata-rata pelanggan sedia ada masih senang berurusan terus ke kedai termasuk bagi membuat pesanan secara pukal.

Di samping laman sesawang, Meera turut mewujudkan blog khas mengenai buah-buah kurma yang dipasarkan menerusi blog.kurma.com.my yang boleh ditatapi orang ramai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bas RapidKL rempuh tapak pembinaan

Posted:

Bas RapidKL rempuh tapak pembinaan

Bas RapidKL rempuh tapak pembinaan

30/07/2011 7:32pm

KUALA LUMPUR — Sebuah bas RapidKL terbabas lalu merempuh pintu pagar sebuah tapak pembinaan berdekatan di Jalan Tun Sambanthan, Brickfields di sini hari ini.

Ketua Trafik Kuala Lumpur, ACP Rusli Mohd. Noor berkata, empat pekerja asing tapak tersebut mengalami kecederaan ringan akibat pelanggaran itu dan mendapat rawatan pesakit luar di Hospital Kuala Lumpur.

Sementara itu, Pengurus Media PRASARANA, Azhar Ghazali berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 9 pagi itu, pemandu bas berkenaan bersama lapan penumpang selamat dan tidak mengalami kecederaan.

"Kejadian dipercayai berlaku apabila pemandu cuba mengelak sebuah kereta di hadapan yang tiba-tiba berhenti mengejut sebelum ia terbabas dan melanggar rumah kongsi itu. Kejadian bagaimanapun tidak serius dan semua penumpang selamat," katanya kepada Bernama ketika dihubungi. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

2,000 sertai program pendidikan penyu

Posted:

2,000 sertai program pendidikan penyu

2,000 sertai program pendidikan penyu

30/07/2011 7:20pm

KEMAMAN — Hampir 2,000 orang dari dalam dan luar negara telah menyertai program pendidikan dan kesedaran awam mengenai penyu di Santuari Penyu Ma'darah di sini sejak April lalu.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri, Zakaria Ismail berkata, program tersebut dianjurkan bersama Jabatan Perikanan, Syarikat BP dan Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) Malaysia.

Beliau berkata, mereka menyertai pelbagai program dan aktiviti yang dijalankan di situ seperti sesi taklimat, melepas anak penyu yang baru menetas ke laut dan melihat penyu bertelur.

Selain itu, peserta itu juga bekerjasama dengan Persatuan Ma'derah Khazanah Rakyat (Mekar) dalam menjalankan kempen kesedaran kepada penduduk tempatan, katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata, bagi meningkatkan keberkesanan program itu, Jabatan Perikanan bersama WWF-Malaysia mengadakan jerayawara mengenai penyu di Kemaman dan pameran penyu di Pusat Penerangan Penyu Rantau Abang, di Dungun. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Zoo Melbourne nafi orang utan dilayan buruk

Posted:

Zoo Melbourne nafi orang utan dilayan buruk

Zoo Melbourne nafi orang utan dilayan buruk

30/07/2011 5:17pm

MELBOURNE — Zoo Melbourne menafikan dakwaan Ketua Eksekutif Majlis Minyak Sawit Malaysia, Tan Sri Datuk Dr Yusof Basiron bahawa orang utan di situ tidak dijaga dengan baik.

Pengarah Pemuliharaan zoo berkenaan, Rachel Lowry berkata, kandang untuk haiwan itu dibina khusus dengan mempunyai pokok bagi membolehkan mamalia berkenaan hidup dalam suasana habitat asalnya.

"Seperti semua haiwan lain di Zoo Melbourne, kandang untuk orang utan di sini dibina bagi membolehkan haiwan berkenaan membuat pilihan sama ada hendak duduk di bawah teduhan atau berjemur.

"Terdapat sistem pemanasan, manakala suhu di kawasan pameran haiwan ini dikekalkan pada 20 darjah celsius dan kandang tempat mereka berteduh pada waktu malam pula mempunyai sistem pemanasan.

"Sudah menjadi tabiat mereka suka menggunakan selimut, bukan kerana kesejukan. Mereka memang suka berbaring dengan mengunakan selimut, termasuk pada musim panas," kata Lowry. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ramai layari web semasa bertugas

Posted:

Ramai layari web semasa bertugas

Ramai layari web semasa bertugas


ANTARA laman web yang kerap dikunjungi para pegawai kerajaan Britain ialah ESPNcricinfo.com.


LONDON - Satu pendedahan maklumat yang dibuat berdasarkan peruntukan undang-undang kebebasan maklumat mendapati puluhan ribu laman web dilawati oleh para pegawai kerajaan Britain semasa mereka bertugas, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebanyak 1,000 laman web tertinggi yang sering dilayari oleh ribuan pegawai kerajaan di ibu pejabat kerajaan di sini sepanjang tempoh lima bulan telah didedahkan berdasarkan peruntukan undang-undang tersebut.

Ini menunjukkan para pekerja menghabiskan masa mereka dengan mengemas kini pungutan mata sukan kriket, keputusan loteri, menempah percutian dan mempelajari tarian gelek yang dibayar oleh pembayar cukai.

Antara laman web yang hangat ialah sexymp.co.uk tampil di dalam senarai paling popular itu dengan kunjungan 21,477 kali.

Laman web itu menyenaraikan ahli-ahli parlimen yang mempunyai daya penarik.

Senarai paling pelik iaitu preseed.co.uk yang menjual krim pelembap intim berada di kedudukan ke-625 dan dilayari sebanyak 13,295 kali.

Laman web ESPNcricinfo.com turut menjadi pilihan pegawai kerajaan apabila ia dikunjungi sebanyak 346,000 kali.

Turut menjadi pilihan para pegawai kerajaan itu ialah laman web bearsfaction.org.uk yang menerima kunjungan 27,634 kali dan berada di tempat ke-385.

Ia merupakan laman web aksi secara langsung terbesar di Britain.

- Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Imej UFO dirakam secara langsung

Posted:

Imej UFO dirakam secara langsung

Imej UFO dirakam secara langsung


IMEJ objek terbang tidak dikenali (dalam bulatan) dirakamkan oleh seorang jurugambar stesen televisyen KXAS di Fort Worth, Texas baru-baru ini.


FORT WORTH, Texas - Satu imej objek terbang tidak dikenali (UFO) dirakamkan oleh seorang jurugambar sebuah stesen televisyen secara kebetulan, lapor sebuah akhbar semalam.

Para penonton dapat melihat satu objek berwarna putih bergerak semasa menonton program siaran langsung mengenai perkembangan lalu lintas di Forth Worth di stesen televisyen KXAS pada pukul 5.40 pagi waktu tempatan baru-baru ini.

Di bahagian kanan atas video itu kelihatan cahaya terang dari langit yang kemudian lenyap daripada pemandangan. Tayangan gerak perlahan menunjukkan cahaya samar berwarna putih berada di sebelah kanan gambar.

Terdapat beberapa penonton yang membuat spekulasi bahawa ia mungkin terjadi disebabkan pantulan cahaya daripada menara televisyen.

Namun, terdapat juga beberapa orang yang menyatakan mereka telah melihat objek itu.

"Saya sedang duduk di luar rumah jiran saya dan saya melihat satu cahaya di langit bergerak di atas pokok.

"Jiran saya, Bill juga melihat imej itu," kata seorang saksi yang menghantar mesej di laman web stesen berkenaan.

Menurut seorang lagi saksi, imej itu kelihatan seperti tahi bintang yang sudah tiba di atmosfera Bumi. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Katie Price bercadang mahu tukar warna kereta

Posted:

Katie Price bercadang mahu tukar warna kereta

Katie Price bercadang mahu tukar warna kereta


KATIE PRICE bersama kereta Bugatti Veyron miliknya yang berwarna merah.


LONDON - Bekas model dan personaliti televisyen Britain, Katie Price, bercadang untuk menukar warna kereta baharunya, Bugatti Veyron yang bernilai £1 juta (RM4.8 juta) kepada warna merah jambu, lapor sebuah akhbar semalam.

Warna asal kereta itu yang hanya mempunyai 300 buah sahaja di seluruh dunia ialah merah.

Katie, 33, mahu memastikan kereta yang mempunyai kelajuan 402.34 kilometer (km) sejam itu diwarnakan dengan merah jambu seperti keretanya yang lain iaitu Range Rover, VW Beetle, kereta kuda dan skuter 125cc.

Ibu tiga cahaya mata itu, menghantar kereta Bugatti ke kedai tempahan khas kenderaan untuk diubah suai warnanya.

Sambil berkunjung ke West Yorkshire, dia melawat kedai tempahan khas kenderaan milik pereka kenderaan, Afzal Khan iaitu Project Khan di Bradford untuk menyerahkan kunci Buggati tersebut baru-baru ini bagi menukarkan warna kenderaan mewah itu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Enggan dibayangi Roy Marten

Posted:

Enggan dibayangi Roy Marten

Enggan dibayangi Roy Marten

Oleh RONI HIDAYAT RIDWANNAMA Roy Marten sememangnya satu nama yang cukup besar dalam industri hiburan di Indonesia. Dikenali sebagai seorang aktor yang cukup popular sekitar tahun 70-an dan 80-an, pelakon tersebut juga pernah meraih bayaran paling mahal untuk berlakon dalam sebuah filem. Masih lagi menerima tawaran lakonan, tetapi kini darah seninya itu turut diwarisi oleh salah seorang anaknya iaitu Gading Marten.

Tidak seperti bapanya yang sememangnya dikenali di Malaysia suatu ketika dahulu, nama Gading Marten pastinya masih asing lagi di negara ini. Namun, di negara asalnya dia adalah antara pelakon serta hos yang semakin mencipta nama.

Mewarisi bakat seni daripada bapanya itu, Gading merupakan pelakon yang acap kali membintangi sinetron seperti Putri Yang Terbuang, Jelita, Liontin 2, Si Cantik dan Si Cantik Dan Si Buruk Rupa dan Hingga Akhir Waktu. Malah, ada antara sinetron tersebut yang pernah disiarkan di kaca televisyen tempatan.

Biarpun mengakui sangat bertuah kerana dilahirkan sebagai anak kepada seorang pelakon terkenal, namun aktor yang lahir pada 8 Mei 1982 di Jakarta itu tidak pernah menggunakan nama bapanya untuk mencipta nama dalam bidang lakonan.

"Orang selalu beranggapan bahawa sebagai anak Roy Marten, maka akan lebih mudah untuk saya mendapatkan tawaran berlakon. Sedangkan hakikatnya segala yang saya kecapi sekarang adalah hasil usaha sendiri.

"Sama seperti kebanyakan pelakon-pelakon yang lain, saya juga terpaksa bermula dari bawah dan turut menjalani sesi uji bakat sebelum diterima berlakon. Perjalanan karier seni saya sebenarnya tidaklah mudah seperti sangkaan ramai," ujarnya ketika ditemui sewaktu hadir ke Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambah Gading, meskipun sehingga kini ayahnya itu masih lagi dikenali ramai, namun dia tidak mahu terus dibayangi oleh populariti ayahnya dan akan cuba untuk elak daripada dikenali sebagai anak Roy Marten.

Bagaimanapun, dia tetap menjadikan ayahnya itu sebagai seorang idola dalam bidang lakonan dan turut berazam untuk mengukir nama seperti ayahnya dengan dikenali sebagai seorang pelakon yang disegani.

Namun begitu, memandangkan ayahnya merupakan seorang pelakon yang cukup hebat dan berkaliber, Gading juga turut tidak dapat mengelak tentang tanggapan sesetengah pihak yang selalu membandingkan gaya lakonan mereka berdua.


GADING MARTEN berusaha untuk meraih populariti melalui kredibilitinya sendiri tanpa dikaitkan dengan bapanya, Roy Marten.


"Perkara itu memang tidak dapat dinafikan dan sudah tentu saya berasa kurang selesa. Namun, ayah selalu berpesan supaya tidak mempedulikan orang yang gemar membuat perbandingan dan yakin saya mampu pergi lebih jauh dalam bidang ini," ujar aktor berusia 29 tahun itu lagi.

Ditanya tentang perkembangan terbaharu ayahnya itu sama ada masih lagi berlakon atau sudah bersara, beritahu Gading selepas dibebaskan dari penjara, ayahnya kini kembali membuat kemunculan dalam dunia lakonan.

Ujarnya, dalam tempoh terdekat ini ayahnya akan muncul dalam sebuah filem berjudul Dilema dan bergandingan dengan beberapa orang pelakon popular seperti Wulan Guritno, Slamet Rahardjo dan Lukman Sardi.

Apa yang menariknya, meskipun kedua-duanya itu bergelar seorang pelakon, tetapi sehingga kini mereka berdua masih lagi belum pernah bergandingan bersama dalam mana-mana filem atau sinetron.

"Memang setakat ini saya dan ayah belum pernah berlakon bersama-sama. Namun, sudah ada rancangan untuk menggandingkan kami menerusi sebuah filem yang akan memulakan penggambaran pada bulan September akan datang," jelasnya lagi.

Nafi playboy

Meskipun namanya kini semakin dikenali ramai, tetapi Gading juga tetap tidak terlepas daripada dihambat dengan kisah-kisah peribadi yang cukup kontroversi yang dilihat boleh menggugat kariernya sebagai seorang aktor.

Sehinggakan dia telah dilabel sebagai seorang aktor playboy yang sering mendampingi gadis-gadis cantik yang juga merupakan selebriti terkenal seperti Astrid Tiar dan Nirina Zubir, meskipun pada masa yang sama sudah mempunyai kekasih.

Lebih menarik lagi, aktor berkenaan juga pernah mendapat ancaman bunuh daripada pihak yang tidak dikenali setelah dituduh mempunyai sikap negatif yang suka merebut gadis yang sudah mempunyai teman lelaki.

Apabila diminta mengulas mengenai tohmahan negatif yang dilemparkan kepadanya itu, Gading menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang mengatakan dirinya seorang playboy dan suka menggugat hubungan percintaan orang lain.

"Saya bukanlah seorang lelaki playboy yang disangkakan ramai orang. Sebenarnya, saya ini jenis lelaki yang gemar memiliki ramai kawan dan tidak kisah untuk berkawan dengan sesiapa sahaja.

"Mungkin ada yang melihat saya keluar dengan sesetengah wanita, lalu membuat tanggapan bahawa wanita berkenaan adalah kekasih saya. Sedangkan hakikat yang sebenar hubungan saya dan wanita yang dimaksudkan adalah sekadar rakan sahaja," jelasnya.

Malah, aktor tersebut juga sempat bergurau apabila mengatakan pihak yang melabelkannya sebagai seorang lelaki yang gemar memiliki ramai teman wanita adalah berpunca daripada watak-watak yang dilakonkan oleh ayahnya dahulu.

"Sewaktu ayah saya masih lagi muda, dia selalu memainkan peranan sebagai seorang playboy dalam kebanyakan filem lakonannya. Jadi orang beranggapan sikap playboy itu telah diperturunkan kepada saya pula," ujarnya.

Hubungan baik

Tentu peminat hiburan di negara ini sudah mengetahui tentang kontroversi yang berlaku terhadap Roy Marten yang menerima hukuman penjara atas kesalahan penyalahgunaan dadah sekitar tahun 2007.

Atas kesalahan memiliki dadah jenis syabu ketika diberkas di sebuah hotel, aktor berkenaan telah dijatuhi hukuman penjara selama tiga tahun. Akhirnya pada tahun lalu dia telah dibebaskan dari penjara.

Biarpun pernah melakukan suatu kesalahan yang cukup besar sehingga terpaksa meringkuk di penjara, namun Gading memberitahu bahawa hubungan dia dan ayahnya itu masih lagi baik sehingga kini.

"Tiada manusia di dunia ini yang dirinya adalah sempurna dan setiap orang akan melakukan kesalahan. Walau sebesar mana sekalipun kesalahan yang pernah dilakukan, dia masih lagi ayah saya.

"Oleh sebab itu tidak ada sebab untuk saya membenci dirinya dan hubungan kami berdua juga masih tetap baik. Secara jujurnya, saya beruntung kerana memiliki seorang ayah sepertinya," jelas Gading mengenai hubungan mereka berdua setelah ayahnya itu dibebaskan dari penjara.

Ujarnya lagi, dia menyifatkan ayahnya sebagai seorang individu yang cukup baik dan disebabkan kebaikannya itu juga menjadi punca dia telah menjadi mangsa penganiayaan orang lain sehingga meringkuk di penjara.

"Sebagai seorang anak saya perlu menghormatinya dan tidak ada sebab untuk kami bermusuhan. Biar apa juga kesalahan yang pernah dilakukan, saya memang sudah lama memaafkannya," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Filem X tampil enam heroin

Posted:

Filem X tampil enam heroin

Filem X tampil enam heroin

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


BARISAN karyawan filem X kini sedang giat dalam penggambaran filem tersebut. Lima dari kiri, Liana Rafiai, Diana Amir, Siti Chubby, Nuremy Ramli dan Chloe Nicole.


APABILA filem terbaharu keluaran Metrowealth Pictures (MIG) diberi judul X, sudah tentu ia mengundang pelbagai persoalan oleh ramai pihak dan boleh dikatakan ia adalah tajuk filem paling pendek di negara ini.

Merupakan filem ke-63 yang dihasilkan oleh MIG, X adalah sebuah filem terkini bergenre aksi komedi yang diarahkan oleh Ahmad Rusli Khadri yang juga merupakan pengarah ketujuh di bawah Skim 10 Pengarah Muda MIG.

Mengenai tajuk filem berkenaan, Ahmad Rusli menjelaskan bahawa 'X' bermaksud 'bekas' dan jalan ceritanya pula adalah berkenaan dengan kehidupan seorang lelaki yang terpaksa melayan karenah bekas-bekas isterinya.

"Pada asalnya judul filem ini adalah Bekas Isteri, namun saya merasakan ianya kurang sesuai dan akhirnya judul X telah dipilih kerana ia sangat ringkas dan saya yakin ia mampu untuk menarik minat penonton.

"Sebenarnya saya sangat berdebar kerana ini merupakan filem sulung arahan saya dan saya berterima kasih kepada David Teo kerana memberi sepenuh kepercayaan kepada saya untuk mengarah filem ini," ujarnya pada majlis pelancaran filem tersebut baru-baru ini.

Sudah menjalani penggambaran pada 21 Julai lalu, filem X mengisahkan mengenai seorang lelaki bernama Hafiz yang terlalu percaya cinta, tetapi sering gagal dalam perkahwinannya sebanyak lima kali.

Kemudian ketika hendak melangsungkan perkahwinan buat kali yang keenam, tiba-tiba kelima-lima bekas isterinya muncul dan bermula dari saat itu pelbagai kejadian dan aksi menarik telah berlaku.

Menurut Ahmad Rusli yang juga dikenali sebagai Ollynn, selain dibintangi oleh Pierre Andre yang memegang watak utama sebagai Hafiz, filem berkenaan turut turut membariskan enam orang heroin.

Jelasnya, pelakon-pelakon yang memegang watak heroin adalah gabungan pelakon baharu dan popular seperti Diana Amir, Intan Ladyana, Siti Chubby. Chloe Nicole, Nuremy Ramli dan Liana Rafiai.

"Boleh dikatakan filem ini memang cukup unik kerana selain judulnya yang pendek, ia juga menampilkan sehingga enam orang heroin dan setiap watak mereka pula adalah seimbang," jelasnya.

Mengenai pemilihan pelakon pula, sebagai pengarah dia telah diberikan peluang untuk memilih sendiri dan yakin setiap pelakon dalam filem tersebut dapat membawakan watak masing-masing dengan baik.

Tentang skrip pula, ia telah dihasilkan Loh Chung Tat dan Panel MIG. Bagaimanapun, sebanyak dua kali rombakan telah dibuat terhadap skrip berkenaan terutama pada pertengahan cerita sehinggalah penamatnya.

Sementara itu, David Teo selaku peneraju MIG menjelaskan pemilihan Ahmad Rusli untuk menjadi pengarah filem berkenaan adalah bertepatan dengan pengalamannya sebagai pengarah beberapa buah drama dan telefilem sebelum ini.

"Sebenarnya Ahmad Rusli sudah meluahkan keinginannya untuk mengarah filem sejak tahun lepas lagi. Namun, saya menjelaskan kepadanya supaya bersabar dahulu dan dia perlu menunggu giliran.

"Kini masanya sudah tiba untuk saya memberi kepercayaan kepadanya dan dia merupakan pengarah ketujuh di bawah Skim 10 Pengarah Muda MIG. Jadi, saya harap dia mampu menggalas tanggungjawab yang diberikan kepadanya," jelas David.

Sebelum ini Ahmad Rusli telah mengarahkan drama-drama seperti Jangan Pandang Belakang Congkak The Series dan Impian Raya Emelyn serta telefilem Diari Suami 9 Bulan, Korban Kasih Abah, Balik Kampung dan Saya Tahu Apa Awak Buat Raya Lalu.

Selesa watak komedi

Sementara itu, Pierre Andre yang turut ditemui pada majlis pelancaran filem tersebut pula berkata dia tertarik untuk berlakon dalam filem X kerana tertarik dengan jalan cerita yang dipaparkan.

Menurutnya, buat masa sekarang ini dia lebih berminat untuk berlakon filem-filem yang bergenre komedi kerana merasakan ia lebih mudah untuk dilakukan dan tidak terlalu tertekan berbanding membawakan watak serius.

"Skrip dan jalan cerita filem ini cukup menarik dan saya menjadikan pelakon komedi terkenal Hong Kong iaitu Stephen Chow sebagai sumber inspirasi saya untuk membawakan watak ini dengan lebih berkesan.

"Apa yang lebih menarik lagi saya juga memainkan watak sebagai seorang pemandu drift dan untuk watak tersebut saya perlu mempelajari tentang teknik-teknik pemanduan drift. Lagipun sudah lama saya teringin untuk belajar memandu drift dan sekarang baharulah saya berpeluang," ujarnya.

Ditanya mengenai pandangannya berlakon di bawah arahah pengarah baharu seperti Ahmad Rusli, Pierre menjelaskan tiada masalah besar buat dirinya kerana mereka berdua sudah pernah bekerjasama sebelum ini.

"Kami berdua pernah bekerjasama apabila dia bertindak sebagai pengarah seni untuk beberapa buah filem seperti 9 September dan Jangan Tegur. Malah, saya lihat dia mampu untuk pergi lebih jauh sebagai seorang pengarah.

"Walaupun selama ini kami memang sudah lama berkawan, namun sewaktu menjalani penggambaran nanti saya akan tetap menghormatinya selaku pengarah untuk filem ini," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

MTV World Stage 2011 lancar

Posted:

MTV World Stage 2011 lancar

MTV World Stage 2011 lancar

Oleh HARYATI KARIM


VOKALIS Neon Trees, Tyler Gleen muncul di tengah audiens sewaktu memulakan persembahan mereka.


JIKA tahun lalu penganjur MTV World Stage membariskan barisan penyanyi yang gah seperti Katy Perry sehingga membuatkan peminat terpaksa menunggu begitu lama sebelum penyanyi itu muncul di pentas, tahun ini MTV World Stage Live in Malaysia 2011 berjalan dengan lebih lancar. Nampaknya penganjur telah memperbaiki kekurangan sebelum ini.

Pentas persembahan di i-City Shah Alam, Selangor pada malam Ahad lalu dimulakan dengan persembahan band popular Malaysia, Pop Shuvit yang baru sahaja muncul dengan album terbaharu mereka berjudul Cherry Blossom Love Affair.

Menyanyikan barisan lagu popular mereka seperti Oh! Sizuka, Ol Skool Rocka dan buat pertama kalinya lagu Seperti Syurgamu yang dipetik daripada album terkini mereka dinyanyikan secara langsung bersama penyanyi otai Man Bai.

Walaupun berbeza era, namun, gabungan Man Bai dan Pop Shuvit cukup serasi meskipun ketika menyanyikan lagu tersebut, kedengaran suara Man Bai seperti tidak sampai. Apa pun persembahan Pop Shuvit memang cukup membanggakan dan bertenaga.

"Kami semua seronok hari ini dan cukup teruja menghiburkan peminat, kami yakin kami lakukan yang terbaik," kata vokalisnya Moots ketika ditemui beberapa jam sebelum konsert berlangsung.

Tidak sah rasanya persembahan Pop Shuvit tanpa lagu berhantu mereka Marabahaya yang membuatkan penonton tidak kira usia melompat-lompat mengikut rentak lagu. Menariknya dalam persembahan penutup Pop Shuvit itu mereka turut menjemput projek E.A.R yang terdiri Daly Ahli Fiqir (Singapura), Daniel Tanapon Supwattana (Thailand) dan Jamir, Slapshock (Filipina).

Kemudian sebelum menyambung konsert, persembahan dihentikan buat sementara waktu bagi menghormati azan Maghrib. Selepas itu, band asal Korea Selatan yang baru sahaja bertemu peminat mereka di Malaysia iaitu Beast mengambil alih pentas dengan mendendangkan lagu rancak berjudul Shock.

Ternyata, gabungan gerak tari, wajah tampan dan juga busana putih yang disarungkan hari itu membuatkan peminat mereka yang kebanyakannya remaja perempuan menjerit sambil mengangkat kain rentang dan kad-kad yang dibikin mereka khas untuk Beast.

Beast juga menghiburkan peminat dengan barisan lagu seperti Fiction dan When It Rains. Band yang dianggotai oleh Yoon Du Jun, Jang Hyun Seung, Yong Jun Hyung, Yang Yo Seob, Lee Gi Kwang dan Son Dong Woon itu terus menghiburkan peminat selepas video mereka ditayangkan di skrin gergasi dan mereka menukar pakaian dengan menyanyi lagu Special, Breath dan lagu terakhir mereka Beautiful sambil melemparkan bunga ke arah peminat mereka.


KUMPULAN BEAST membuat peminatnya terutama perempuan, menjerit bagaikan diserang histeria.


Persembahan Beast memang cukup menghiburkan tetapi mereka mempunyai kekangan bahasa kerana jelas kelihatan mereka mencuba untuk berkomunikasi dengan peminat Malaysia, tetapi kelihatan janggal. Hanya beberapa butir perkataan yang terluah daripada mereka.

Disebabkan itu Beast dilihat hanya dinikmati oleh kelompok peminatnya sahaja, selepas persembahan Beast selesai, berduyun-duyun peminat mereka keluar daripada tapak konsert, membuktikan mereka hanya hadir untuk menonton persembahan Beast.

Kemunculan kumpulan rock alternatif, Neon Trees pada set ketiga juga tidak menghampakan. Kumpulan berasal dari Utah, Amerika Syarikat itu berjaya menghiburkan peminat untuk sama-sama menyanyi dan melonjak bersama. Vokalisnya, Tyler Glenn, menarik perhatian apabila muncul daripada tengah khalayak penonton di bawah pentas ketika menyanyikan lagu pertama mereka Your Surrender.

Tyler juga bijak mengawal menonton dengan berceloteh sebelum menyampaikan sesebuah lagu termasuk In The Next Room, 1983, Love and Affection, Sins of My Youth dan tidak ketinggalan lagu single mereka yang cukup popular di carta radio, Animal.

Kemuncak persembahan sudah tentu tertumpu kepada penampilan band yang dinantikan ramai penonton iaitu Thirty Seconds to Mars. Walaupun terpaksa menunggu lama sekitar 45 minit sebelum band itu muncul di pentas, peminat setia menunggu.

Sepanjang menunggu band tersebut, VJ MTV Utt dan Holly bijak mengalih perhatian peminat mengedarkan beberapa barangan cenderamata, tetapi suara VJ Holly kadangkala terlalu membingitkan telinga.


VJ Holly dan VJ Utt berjaya mengemudi majlis dengan baik.


Peminat kembali bersorak sebaik sahaja pemain drum band itu memecah suasana dengan ketukan drum bertenaga diikuti dengan kemunculan vokalisnya, Jared Letto menyampaikan lagu Escape yang dipetik daripada album This Is War, yang mana album itu berjaya meraih multi-platinum serta berjaya meraih beberapa anugerah MTV sebelum ini. Jared meneruskan persembahan dengan lagu A Beautiful Lie, Attack, Search and Destroy, dan single nombor satu Thirty Seconds to Mars, This Is War.

Melihat peminat yang tidak henti menyanyi dan menari bersama alunan muzik mereka, band itu turut mempersembahkan tiga buah lagu secara akustik iaitu The Kill, Hurricane dan Closer to the Edge. Band yang mempunyai ramai peminat itu mengakhiri persembahannya dengan lagu Kings and Queen dan persembahan terakhirnya itu turut disertai oleh peminat apabila Jared memanggil peminat untuk sama-sama naik ke pentas.

Secara keseluruhan MTV World Stage kali ini lebih lancar tetapi kurang impaknya berbanding dengan penganjuran sebelum ini.

MTV World Stage Live In Malaysia 2011 yang pertama kali dirakamkan dalam versi 3D di Asia ini akan ditayangkan secara eksklusif di saluran MTV SEA (saluran Astro 713) pada 8 Ogos hadapan, pada jam 12.00 tengah malam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved