Selasa, 14 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Baja daripada bahan buangan

Posted:

Baja daripada bahan buangan

Baja daripada bahan buangan

Oleh ADLAN JAAFARSETIAP pagi, Neo Yee Han akan meredah kesesakan jalan raya selama 40 minit dari rumahnya di Setia Alam ke Projek Ladang Organik Cetdem di Jalan 15/19 Petaling Jaya, Selangor.

Aktiviti harian bagi sukarelawan wanita yang umurnya menjangkau separuh abad itu bermula sekitar pukul 8 pagi. Kerja-kerjanya melibatkan aktiviti menjaga, menabur kompos dan memastikan tanaman mendapat air secukupnya serta bebas daripada serangan serangga perosak.

Yee Han akan memastikan semua kerja-kerja di ladang siap sebelum matahari berada tegak di atas kepala. Antara sayur-sayuran yang ditanam di ladangnya adalah kentang, ulam-ulaman, pokok selasih dan cili padi.

Selepas itu, dia mula menguruskan perkara-perkara lain di pusat tersebut seperti mengadakan kelas masakan Slow Food, jualan buku panduan organik dan menjual biji benih.

"Sudah tiga tahun saya menjaga tanaman organik di pusat ini secara serius sejak anak tunggal saya melanjutkan pengajian ke Universiti Kebangsaan Singapura.

"Pada mulanya, memang saya tidak suka cuaca panas. Lagipun terpaksa memegang kompos dan nyamuk pula terlalu banyak," kata Yee Han yang mengambil masa hanya tiga bulan mempelajari pembuatan kompos.

Yee Han tidak pernah mempunyai sukatan yang tepat untuk membuat baja organik tersebut. Sebaliknya, dia hanya mengikut gerak hati dan pertimbangannya.

"Apabila saya buka bekas berisi kompos, jika ada rasa sedikit hangat pada tapak tangan, ia sudah siap. Rupa kompos yang terbaik adalah ia kelihatan seperti tanah dan berbau tanah biasa," ujarnya yang meminati tanaman herba.


YEE HAN menunjukkan hasil kompos yang masih lagi dalam proses pemeraman.


Bagi Yee Han, menjaga tanaman organik sama seperti menjaga tanaman kaedah lain, cuma tidak menggunakan racun dan baja kimia.

"Tanaman harus sentiasa dijaga supaya tidak dijangkiti serangga perosak seperti ulat bulu, air dan cahaya matahari yang mencukupi.

"Tanah pula perlu sihat dengan menggunakan kompos yang baik. Struktur tanah pula perlu seimbang iaitu tidak terlalu melekit dan sedikit berpasir supaya ada peredaran udara," kata wanita yang lebih selesa dipanggil Puan Neo itu.

Kompos

Koordinator Projek Ladang Organik Cetdem, Tan Siew Luang, 60-an, berkata, baja kompos adalah bahan-bahan buangan yang diperam sekurang-kurangnya tiga bulan.

Asas komposisi kandungan kompos adalah tiga bahagian karbon dan satu bahagian nitrogen.

Antara bahan buangan yang digunakan ialah sampah sarap dari pasar, rumput, dedaun kering, hampas tebu, hampas kelapa, kulit pisang dan nangka.

Selain itu, penggunaan tulang haiwan seperti ikan, ayam dan najis ayam juga boleh digunakan.


BUKU panduan ringkas mengenai cara-cara menghasilkan kompos.


Bahan-bahan tersebut perlu disusun berlapis-lapis dan diperam di dalam bekas. Dalam tempoh pemeraman itu, mikroorganisma akan memecahkan semua bahan buangan tersebut.

Hasil kompos pula bergantung kepada kerajinan seseorang, jika bahan-bahan buangan tersebut dikisar halus maka hasilnya adalah lebih baik.

Menurut Siew Luang, baja kompos mengandungi serat yang tinggi dan nitrogen yang rendah. Ia boleh digunakan pada jumlah yang banyak berbanding baja organik.

"Komposisinya pula dapat meningkatkan struktur tanah, menentang penyakit dan mengekalkan kelembapan tanah," katanya yang mendapat pendidikan mengenai tanaman organik di Jepun.

Pelopor tanaman organik di Malaysia itu sudah 26 tahun aktif menyedarkan masyarakat supaya beralih kepada tanaman organik.

Baginya, tanaman organik bukan saja tidak menggunakan bahan kimia bahkan pengamalnya tidak boleh mengambil jalan singkat.

"Dalam pembuatan baja organik, tidak boleh menggunakan sebarang mikororganisma asing bagi mempercepatkan proses penguraian tetapi kita boleh bereksperimen," kata wanita yang berasal dari Sungai Abung, Muar itu.

Bagaimanapun, eksperimen dibenarkan bagi melihat kesesuaian bahan buangan dan keadaan tanah di sesuatu tempat kerana setiap kawasan mempunyai jenis tanah yang berbeza.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sasar pemandu emosi-agresif

Posted:

Sasar pemandu emosi-agresif

Sasar pemandu emosi-agresif


PIHAK berkuasa perlu mengenal pasti kelompok pemandu emosi-agresif dan menjalankan kempen keselamatan jalan raya yang lebih kerap ke atas mereka.


YUSOF, 21, adalah seorang penuntut institut pengajian tinggi dan seperti rakan yang lain beliau memiliki sebuah motosikal bagi memudahkan pergerakan seharian.

Bagaimanapun, bagi Yusof menunggang motosikal juga membantu beliau menenangkan emosi.

"Apabila saya menghadapi masalah atau berasa bosan, saya menunggang secara semberono untuk melepaskan emosi yang terpendam. Saya suka menunjukkan rasa teruja saya semasa menunggang atau memandu.

"Saya adakalanya melakukan perkara yang menakutkan di atas jalan. Bagi saya, adalah menyeronokkan kalau dapat mengatasi pemandu lain atau meninggalkan pemandu lain di belakang apabila bermula dari lampu trafik.

"Saya suka memotong kereta lain di lebuh raya walaupun saya tidak mempunyai alasan untuk sampai dengan cepat. Saya memaki hamun pemandu lain atas jalan. Saya lekas marah terhadap mereka yang memandu perlahan. Saya sentiasa menunggang atau memandu melampaui had laju.

"Saya menerima lima hingga tujuh saman sejak tiga tahun yang lepas. Terbabit dalam empat kemalangan jalan raya yang kebanyakannya kerana kecuaian sendiri," kata Yusof.

Yusof merupakan salah seorang daripada pemandu/penunggang 'emosi-agresif' yang dikenal pasti semasa satu kajian profil pemandu muda berisiko tinggi.

Kajian itu dikendalikan oleh Dr. Hasrina Mustafa dan Profesor Madya Dr. Adnan Hussein, kedua-duanya dari Pusat Pengajian Komunikasi Universiti Sains Malaysia (USM) dan Mohd. Yusof Abdul Ghani dari Institut Malaysia bagi Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS).

Kajian psikososial itu dijalankan ke atas 390 penuntut USM pada Januari 2010 untuk menilai pemandu muda di Malaysia bagi tujuan kempen keselamatan jalan raya berdasarkan kepada jenis personaliti, sikap dan tingkah laku semasa memandu.

Profil pemandu berisiko tinggi


GOLONGAN muda antara yang golongan pemandu yang menjadikan jalan raya sebagai tempat untuk melepaskan tekanan dan berseronok.


Kajian itu mengenalpasti ciri-ciri psikososial utama pada pemandu atau penunggang berisiko tinggi di Malaysia yang lazimnya mengalami kemurungan yang tinggi, cenderung mencari sensasi atau melepaskan geram di jalan raya.

Oleh itu, masalah kumpulan tersebut dapat dilihat dalam bentuk gaya memandu agresif atau berbahaya seperti memandu dengan laju, potong masuk dan keluar semasa menyusuri aliran trafik dan tidak berhenti di lampu merah.

Kumpulan berisiko tinggi itu sebahagian besarnya terdiri daripada lelaki dengan pengalaman memandu yang tidak seberapa.

Keselamatan jalan raya adalah isu besar di Malaysia. Statistik oleh Jabatan Keselamatan Jalan Raya baru-baru ini menunjukkan bahawa secara purata 18 orang maut setiap hari kerana kemalangan jalan raya.

Kemalangan jalan raya adalah punca utama kelima bagi kematian dalam kalangan rakyat Malaysia selepas beberapa penyakit.

Keputusan kajian tersebut membawa implikasi yang besar khasnya dalam merumus kempen-kempen keselamatan jalan raya yang disasarkan kepada golongan belia di Malaysia.

Pertamanya, keputusan itu membahagikan audiens sasaran berdasarkan kepada jenis personaliti, sikap dan tingkah laku semasa memandu.

Dengan membahagikan pemandu muda di Malaysia kepada kumpulan berisiko tinggi dan berisiko rendah, mesej-mesej khusus dalam kempen serta program intervensi dapat dirumuskan untuk menampung keperluan kedua-dua kumpulan ini.

Fokus kumpulan berisiko tinggi


PENGUATKUASAAN oleh pihak polis tidak pernah menakutkan golongan pemandu emosi-agresif untuk membahayakan diri dan nyawa orang lain di jalan raya.


Jika berlaku kekangan daripada segi sumber-sumber kempen seperti pembiayaan, masa atau tenaga kerja, kumpulan berisiko tinggi harus diberi keutamaan berbanding kumpulan berisiko rendah.

Keduanya, mesej kempen perlu menonjolkan mengapa penting untuk memisahkan perbuatan memandu daripada masalah emosi atau keghairahan, seperti cara mereka diajar untuk memisahkan alkohol dan memandu.

Seorang perancang kempen keselamatan jalan raya boleh juga menunjukkan cara-cara sesuai untuk melepas atau menyalurkan emosi seperti berkongsi atau menyampaikan masalah, keseronokan dan keghairahan bersama orang yang rapat berbanding melepaskannya di jalan raya.

Pada dasarnya, pemandu berisiko tinggi mesti dimaklumkan akan nasib yang bakal menimpa kesan daripada emosi yang turun naik semasa memandu.

Perancangan bagi kumpulan berisiko

Bagi kumpulan pemandu yang berisiko rendah, program intervensi jangka pendek mungkin memadai memandangkan mereka lebih responsif kepada program intervensi keselamatan jalan raya berbanding kumpulan berisiko tinggi.

Bagi kumpulan berisko tinggi, program intervensi ini perlu dijalankan secara bersiri untuk menangani ciri dan tingkah laku psikologi yang dikenalpasti.

Mereka harus diajar untuk mengasingkan emosi mereka semasa memandu.

Untuk mengurangkan kemurungan, pemandu berisiko tinggi perlu dilengkapi dengan kemahiran yang berkaitan seperti kemahiran pengurusan kemurungan dan meningkatkan keyakinan diri.

Pemandu berisiko tinggi perlu dilatih untuk tidak menunjukkan emosi atau melepaskan tekanan jiwa di jalan raya.

Program intervensi akhir mesti menangani gaya pemanduan dalam kalangan pemandu berisiko tinggi.

Program itu boleh diadakan dalam bentuk bengkel mengajar semula, membetulkan gaya pemanduan berbahaya seperti memandu dengan laju dan berlumba atas jalan raya.

Memandangkan kebanyakan pemandu muda berisiko tinggi tidak mempunyai motivasi untuk memandu dengan selamat, mereka perlu didedahkan melalui paparan video berhubung nahas jalan raya yang boleh berlaku akibat pemanduan secara semborono.

Kesimpulannya, pemandu muda berisiko tinggi di Malaysia boleh digambarkan sebagai pemandu/penunggang emosi-agresif yang tidak dapat memisahkan emosi dan keghairahan semasa memandu. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Strategi pemasaran panorama sfera

Posted:

Strategi pemasaran panorama sfera

Strategi pemasaran panorama sfera

Oleh NADZARUL AMIRZAINAL AZAMHANYA dengan satu klik, pelbagai maklumat dan informasi dari seluruh dunia boleh diperoleh melalui paparan skrin apabila melayari Internet.

Dengan melayari sistem akses rangkaian maya global itu, pengguna tidak perlu lagi membuang masa dan tenaga untuk mendapatkan maklumat ataupun informasi dari sumber yang pelbagai.

Perkara itu dipermudahkan apabila kerana mereka dapat membuat carian maklumat di mana-mana sahaja lokasi yang mempunyai akses siber pantas.

Melalui dunia maya juga, pengguna boleh mencari variasi produk dan perkhidmatan yang diingini meliputi konteks luas seperti hospitaliti, kulinari, pelancongan dan peruncitan komersial.

Maka, tercetuslah cabang tumpuan yang lebih khusus iaitu penngenalan kepada bisnes perhotelan, restoran, pusat beli-belah, pemotoran dan bermacam-macam lagi mengikut keinginan pengguna.

Pengguna pasti akan lebih menghargai sesuatu maklumat itu sekiranya dapat merasai lebih daripada sekadar melihat gambar dan teks di paparan skrin.

Perincian sebenar sesuatu produk atau perkhidmatan yang ditawarkan kepada mereka melalui alam maya dapat difahami dengan lebih menyeluruh sekiranya lebih banyak suntikan elemen pemasaran digunakan iaitu seperti audio, gambar, teks, visual bergerak.

360 darjah


SASEETHARAN (kiri) dan Jimin menyaksikan semula hasil karya panorama realiti maya 360 darjah yang diusahakan syarikat mereka melalui iPad.


Semua itu kini menjadi realiti apabila menggunakan kaedah fotografi realiti maya 360 darjah ditawarkan VR Panorama Studio yang ditubuhkan pada tahun 2009.

Kaedah terbaru itu dapat memberi gambaran sebenar sesuatu produk atau perkhidmatan sekali gus meninggalkan impak kepada pengguna.

Pengarah Pengimejan VR Panorama Studio, Jimin Lai, berkata, fotografi realiti maya 360 darjah boleh dianggap baru di negara ini tetapi ia sudah lama dipraktikkan di luar negara.

"Pada awal pembabitan dalam bidang ini, kami memahirkan diri dengan banyak menggunakan kaedah pembelajaran cuba-ralat untuk mendapat satu cara yang betul dan tepat.

"Selain daripada itu, kami juga banyak melakukan penyelidikan dan kajian mendalam terhadap fotografi realiti maya 360 darjah termasuk membuat rujukan melalui Internet," katanya ketika ditemui Kosmo!.

Jimin menambah, penyelidikan dan kajian dilakukan untuk menambah pengetahuan mengenai peralatan, selok-belok teknik dan aplikasi sesuai diadaptasi dalam menghasilkan karya terbaik kepada pelanggan-pelanggan.

Katanya yang mempunyai pengalaman selama hampir 15 tahun dalam industri media tempatan dan antarabangsa, kesempurnaan serta kualiti tinggi dalam penghasilan karya ini amat penting demi memberi kepuasan kepada pelanggan-pelanggan.


RAKAMAN pemandangan alam yang menakjubkan seperti di Hutan Lipur Kanching, Selangor ini adalah contoh pemasaran ideal untuk destinasi pelancongan.


"Kepakaran kami adalah dalam penghasilan panorama sfera (spherical panorama). Kaedah ini dapat memberi peluang kepada pengguna untuk melihat sesuatu produk ataupun perkhidmatan dari sudut 360 darjah.

"Ini bermakna pengguna dapat merasai pengalaman suasana sebenar malah boleh berinteraktif meskipun hanya melayari alam maya," ujarnya.

Dia merasakan kaedah tersebut mempunyai prospek yang tinggi sebagai medium pemasaran alam maya terutamanya dalam industri pelancongan, hartanah, hospital dan banyak lagi.

Rakaman sekeliling

Jimin berkata, terdapat beberapa proses yang perlu dilalui untuk menghasilkan sesuatu karya panorama sfera realiti maya 360 darjah tersebut.

"Antara proses utama yang perlu dalam penghasilannya termasuklah merakam imej dengan menggunakan peralatan sesuai seperti kamera, tripod dan lensa.

"Dalam hal ini, saya menggunakan lensa dan tripod yang diimport khas dari Amerika Syarikat (AS) bagi memudahkan lagi proses penghasilan sesuatu projek," katanya.

Sebelum menggunakan peralatan import tersebut, Jimin menambah, proses rakaman imej karya panorama sfera realiti maya 360 darjah amat rumit dan mengambil masa yang agak lama.

"Apabila masih baru dalam bidang ini, saya perlu merakam 24 keping imej dari sudut atas, tengah dan bawah malah perlu memastikan setiap imej tersebut selaras antara satu sama lain.

"Bagaimanapun, penggunaan lensa dan tripod yang diimport tersebut membolehkan saya merakam empat keping gambar sahaja sekali gus memudahkan lagi prosesnya," terang Jimin.

Selepas proses merakam imej selesai, imej-imej tersebut perlu dikemas kini sebelum menjalani proses cantuman.


ATAS: Pemandangan keseluruhan ruang niaga terbuka di pusat beli-belah The Curve, Mutiara Damansara, Petaling Jaya ini boleh disaksikan melalui gerakan tetikus.


Menerangkan lebih lanjut, Jimin memberitahu, proses cantuman memerlukan penggunaan perisian khas yang dibangunkan dari AS. Ia memerlukan pengguna mengetahui mengenai algoritma, pengiraan dan beberapa langkah lain untuk memastikan produk akhir kelihatan semula jadi.

Kemas kini

Selepas semua proses berkenaan selesai, Pengarah Teknologi VR Panorama Studio, Saseetharan V., akan mengemaskini karya panorama sfera realiti maya 360 darjah menggunakan perisian produksi.

"Kita akan memasukkan butang arah, logo, grafik dan sebagainya ke dalam antara muka karya tersebut semasa proses produksi.

"Ia dilakukan untuk memastikan pengguna bukan sahaja dapat menyelami sesuatu produk atau perkhidmatan dengan lebih mendalam tetapi merasai melalui paparan interaktif," ulasnya.

Saseetharan menambah, keistimewaan panorama sfera realiti maya 360 darjah yang dihasilkan mereka adalah ia boleh digunakan melalui pelbagai platform termasuk Apple Inc.

Katanya, kelebihan tersebut dapat digunakan pelanggan-pelanggan untuk mempromosikan produk ataupun perkhidmatan mereka dengan lebih meluas.

Cabaran


PENELITIAN dan persiapan rapi sentiasa dititik berat dalam penghasilan karya fotografi realiti maya.


Dalam pada itu, Saseetharan memberitahu, kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 yang berlangsung di Kompleks Futsal 1Malaysia, Presint 18, Putrajaya baru-baru ini merupakan salah satu cabaran hebat yang perlu mereka lalui.

"Kami perlu menghasilkan panorama sfera realiti maya 360 darjah dalam masa yang singkat. Hasil karya lebih sukar apabila membabitkan pergerakan kerana memerlukan penelitian yang tinggi.

"Bagaimanapun, kejohanan tersebut boleh dikatakan melakar sejarah tersendiri kerana ia merupakan siaran langsung realiti maya 360 darjah yang pertama pernah kami buat," katanya.

Sementara itu, Jimin menambah, mereka akan mengembangkan lagi sayap untuk memperkenalkan perkhidmatan mereka.

Katanya, eksperimentasi melakukan panorama sfera realiti maya 360 darjah video juga giat dilaksanakan untuk memberi kelainan kepada pelanggan-pelanggan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk VR Panorama Studio boleh melayari laman web www.360vrshots.com/v2.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ratapan sang penyu

Posted:

Ratapan sang penyu

Ratapan sang penyu

Oleh ADLAN JAAFAR


HANYA satu daripada 1,000 anak penyu yang dilepaskan dikatakan dapat hidup dan menjadi dewasa.


PENYU merupakan antara hidupan reptilia tertua di dunia malah, dikatakan sudah pun hidup sejak zaman dinosaur lagi iaitu 215 juta tahun dahulu. Walaupun sudah lama wujud dengan kelangsungan hayat seseekor penyu mampu mencecah sehingga lebih 100 tahun namun, ia tidak menjanjikan kewujudannya pada masa hadapan.

Rantau Abang yang suatu ketika dahulu menyaksikan banyak penyu belimbing mendarat di pantainya untuk bertelur kini sudah berkurangan. Bahkan, ada laporan menyatakan setiap tahun hanya seekor dua sahaja penyu belimbing yang menjadi 'tetamu' di pantai itu.

Selain penyu belimbing dua lagi spesies penyu yang mendarat di Rantau Abang ialah daripada jenis penyu karah dan penyu lipas.

Perbuatan manusia seperti mengganggu haiwan itu bertelur dan tindakan menjadikan telur penyu sebagai makanan dikatakan antara punca penyu belimbing semakin berkurangan.

Baru-baru ini, peluang menyertai Bengkel Memperkenalkan Model Terbaru Nikon dan Cara Memulihara Penyu di Cherating, Pahang membawa penulis mendekati hidupan marin itu.

Kesempatan tersebut membolehkan wakil media melihat sendiri bagaimana usaha gigih Pusat Penerangan dan Santuari Penyu Pahang yang terletak 55 kilometer dari bandar Kuantan itu dalam memastikan kelangsungan penyu di muka bumi ini.


DENGAN memastikan lebih banyak telur menetas, ia mampu menjamin kelangsungan penyu di muka bumi.


Ketua penerangannya, Abd. Karim Abd. Sham berkata, fungsi pusat itu adalah untuk memastikan telur penyu yang naik di sepanjang pantai Cherating menetas, selain menjadi pusat penerangan kepada orang ramai.

Jika pelepasan anak penyu banyak, maka peratusan penyu yang hidup dan dewasa akan naik. Ia sekali gus melonjakkan juga jumlah penyu dewasa yang akan mendarat kembali untuk bertelur.

"Pada tahun 2010, kami telah berjaya menetaskan sebanyak 12,000 ekor anak penyu daripada 18,000 biji telur yang didapati daripada pendaratan.

"Sebanyak 189 ekor penyu telah naik untuk bertelur tahun lalu dan hampir 50 peratus adalah penyu yang sama," katanya ketika memberi taklimat kepada semua peserta program bengkel.

Anak-anak penyu yang menetas akan dilepaskan ke laut dan paling lewat masa yang dibenarkan adalah pada pukul 7 malam kerana suasana di pantai waktu itu sudah mulai gelap.

Survival penyu


PUSAT Penerangan dan Santuari Penyu turut memberi maklumat kepada orang ramai mengenai penyu.


"Walaupun mengikut kajian, hanya seekor atau dua daripada 1,000 ekor yang dilepaskan akan hidup tetapi, usaha ini telah terbukti membantu apabila setiap tahun pasti ada penyu mendarat.

Penyu hanya akan naik ke pantai untuk bertelur di tempat ia menetas jadi sebagai tanda pengenalan, pusat penerangan itu telah menanda setiap penyu yang naik di kawasan pantai.

Menurut Abd. Karim lagi, banyak usaha yang telah dilakukan oleh pusat di bawah Jabatan Perikanan negeri Pahang itu kerana selain aktiviti menetas telur penyu, mereka juga cuba memasang Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) dengan kerjasama Aquaria KLCC.

Sebanyak 20 set telah dipasang dan ia berjaya membantu pusat tersebut mengesan pola perjalanan haiwan tersebut di serata dunia.

Penyu-penyu dapat dikesan sehingga ke pesisiran laut Vietnam dalam masa tiga hari sahaja, ada juga yang hanya berada sekitar pantai Malaysia.

"Namun, penggunaan alat tersebut melibatkan kos yang tinggi dengan harga RM18,000 sebuah dan ia hanya boleh mengesan kedudukan sahaja.

"Malah, bateri GPS itu hanya mampu bertahan selama 14 bulan," kata Abd. Karim yang sudah bertugas di pusat itu selama lima tahun.

Santuari dihimpit masalah kewangan


PENJUALAN telur penyu turut mengancam survival hidupan marin itu.


Tambahnya, terdapat cadangan yang menyarankan penyu-penyu dilepaskan ketika ia sudah dewasa iaitu di antara umur 18 hingga 20 tahun supaya bilangan yang hidup dapat ditingkat.

"Cadangan tersebut susah untuk dilaksanakan kerana ia juga melibatkan kos yang tinggi kerana seekor anak penyu menelan kos makanan sebanyak RM6 sebulan serta memerlukan kolam yang besar," ujarnya.

Pusat Penerangan dan Santuari Penyu itu turut berdepan masalah perbelanjaan dalam pengurusannya kerana tidak lagi menerima peruntukan bermula tahun ini.

"Kini, kami beroperasi dengan hasil sumbangan orang ramai dan jualan cenderamata dan dengan wang yang ada mungkin kami dapat bertahan sehingga bulan Jun ini sahaja.

Tambah Abd. Karim, jika keadaan ini berterusan, kemungkinan nasib yang bakal berlaku pada pusat tersebut kabur.

"Disebabkan tiada peruntukan,

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Inovasi Dwi Skrin

Posted:

Inovasi Dwi Skrin

Inovasi Dwi Skrin

Kamera kompak digital yang mempunyai teknologi paparan dwiskrin memudahkan pengguna merakam imej pegun agar kelihatan lebih jelas dan kemas apabila tiada orang dapat membantu mereka.


SKRIN di bahagian depan kamera menambahkan nilai dan keunikan ST700.


SAAT melancong kita sudah pasti akan menempuhi pelbagai destinasi menarik yang ingin dirakam untuk menjadi karya album foto kenangan.

Bangunan lama, pemandangan menghijau dan pantai memutih merupakan antara plot cerita menarik yang bakal ditempuhi apabila mengunjungi ke destinasi-destinasi pelancongan ini.

Agak malang, apabila detik indah yang dilalui itu tidak dapat dirakam hanya kerana tiada orang membantu memetik butang kamera kompak digital kita.

Bagaimanapun, inovasi terbaru kamera kompak digital yang dikeluarkan Samsung Malaysia Electronics dapat membantu merungkai segala kekalutan apabila ingin merakam imej sendiri.

Model kamera kompak digital ST700 yang didatangkan bersama teknologi dwiskrin dan ciri-ciri terkini mampu memberi kelegaan kepada penggemar fotografi yang suka merakam imej mereka sendiri.

Dilengkapi skrin LCD 4.6 sentimeter (sm) di bahagian hadapan, pengguna mempunyai kebebasan untuk merakam imej pegun mereka di mana-mana sahaja dengan mudah tanpa memerlukan bantuan orang lain.


SAMSUNG mencipta ST700 hasil daripada permintaan generasi baru yang gemar mengambil imej potret.


Ciri itu dapat memastikan setiap petikan imej dirakam kelihatan lebih jelas tanpa terkeluar daripada bingkai fokus yang boleh merosakkan karya pengguna.

Bahagian belakang pula, terdapat paparan skrin sentuh 7.6 sm yang dapat memberikan paparan imej jelas, menarik dan menakjubkan. Ia turut mempunyai ciri menarik Smart Access UI bagi memudahkan lagi pengguna mengendalikan kamera kompak berkenaan.

Bagi yang gemar merakam telatah si comel, mod kanak-kanak dapat membantu ibu bapa dalam merakam imej anak mereka.

Skrin hadapan kamera kompak itu akan bertindak menghiburkan anak comel dengan paparan animasi untuk menarik perhatian apabila merakam imej mereka.

Dalam pada itu, ciri mod bingkai magis membenarkan pengguna memilih pelbagai bingkai menarik untuk melahirkan mood dan personaliti.

Antara templat yang boleh didapati termasuk Wall Art, Old Film, Ripple, Full Moon, Old Record, Magazine, Holiday, Classic TV dan banyak lagi.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kamera kompak digital Samsung ST700 yang dijual pada harga RM1,149 boleh melayari laman web www.samsung.com atau www.facebook.com/SamsungUnivez.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga gempa bumi gegar negara

Posted:

Tiga gempa bumi gegar negara

Tiga gempa bumi gegar negara


ALYA BATRISYA, 5, yang menangis ketakutan kerana merasai gegaran gempa ditenangkan oleh ibunya di Bangunan Suruhanjaya Pilihan Raya di Putrajaya semalam.


KUALA LUMPUR - Tiga gempa bumi berlaku semalam masing-masing dua di Sumatera Utara, Indonesia dan Sandakan di Sabah menyebabkan beberapa kawasan di ibu negara, Putrajaya, Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan dilaporkan mengalami gegaran.

Gempa bumi pertama bermagnitud 5.5 pada skala Ritcher di Sumatera Utara dikesan pada pukul 8.08 pagi manakala gempa bumi kedua bermagnitud 5.7 dilaporkan berlaku pada 11.01 pagi.

Pada sebelah petang, satu lagi gempa bumi berukuran 4.0 pada skala Richter menggegarkan daerah Tongod di Sandakan, Sabah pada pukul 5.21 petang.

Antara bangunan di ibu negara yang merasai gegaran pada pukul 11 pagi ialah Wisma Bernama, Menara Kenanga, ibu pejabat Tenaga Nasional Bhd. (TNB) dan Megan Avenue.

Bagaimanapun, ketiga-tiga kejadian gempa tersebut tidak mengakibatkan tsunami.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Reka cerita untuk kaut untung

Posted:

Reka cerita untuk kaut untung

Reka cerita untuk kaut untung

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB dan NAN HIDAYAT NAN AZMIE
berita@kosmo.com.my


SUASANA lengang di Pasar Besar Kuantan semalam apabila sebahagian besar peniaga ikan tidak menjalankan perniagaan mereka.


KUALA LUMPUR - Para peniaga ikan di pasar basah seluruh negara tidak wajar menjadikan tindakan mogok 200 pengusaha bot laut dalam di tiga negeri ketika ini sebagai alasan untuk menaikkan harga bahan basah tersebut.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Rohani Abd. Karim berkata, pihaknya percaya terdapat segelintir peniaga menjadikan mogok tersebut sebagai alasan untuk menaikkan semula harga ikan selepas berakhirnya musim cuti persekolahan.

Katanya, tindakan mogok ketika ini membabitkan nelayan pukat jerut yang menangkap ikan untuk tujuan eksport dan bukan untuk pasaran tempatan.

"Saya nak ingatkan peniaga jangan cabar kami dengan mengambil kesempatan menaikkan harga ikan sesuka hati kononnya disebabkan tindakan mogok terbabit.

"Kami sedang mengenal pasti kesahihan dakwaan itu ataupun ia sekadar spekulasi pihak peniaga sebagai alasan untuk menaikkan harga ikan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

2 peserta lelaki cabar chef wanita

Posted:

2 peserta lelaki cabar chef wanita

2 peserta lelaki cabar chef wanita

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my


AIRIE (kiri) dan Nawawi membuat hiasan kek sebagai persediaan menghadapi Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 di Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Dua sahabat karib yang baru setahun jagung bergelar chef sedia memberi tentangan kepada peserta wanita pada Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 peringkat Zon Timur di Kuala Terengganu Sabtu ini.

Mohd. Nawawi Alias, 24, dan Mohd. Airie Abdullah, 21, kedua-duanya berasal dari Kampung Serada dekat sini, merupakan dua chef muda yang kini berkerja di syarikat pembuat kek Ziq Bakery & Cake di sini.

Menurut Nawawi, dia dan Airie pada mulanya gemuruh untuk menyertai cabaran itu kerana menyedari kelebihan yang dimiliki peserta wanita.

Bagaimanapun, katanya, selepas mendapat kata-kata semangat daripada rakan-rakan, mereka tekad untuk mencuba nasib dan mempertaruhkan bakat yang ada.

"Saya baru tiga tahun bekerja dalam bidang ini dan saya langsung tidak mempunyai sebarang kelulusan berkaitan pembuatan kek.

"Apa yang ada hanyalah pengalaman bekerja di syarikat ini dan saya berharap tuah akan memihak kepada kami," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Sementara itu, Airie yang baru setahun menjadi chef mengakui kelebihan yang ada pada dirinya adalah bakat untuk melukis di atas kek.

Ujar beliau, resipi yang disediakan oleh para peserta mungkin hampir sama dan apa yang membezakan adalah dekorasi atau cara menghias.

"Saya harap dapat diberi peluang untuk bersaing dengan chef-chef wanita yang jauh lebih berpengalaman daripada kami.

"Jika tidak menang, sekurang-kurangnya kami mendapat pengalaman berguna yang mungkin boleh dipraktikkan pada pertandingan lain," katanya.

Untuk cabaran Zon Pantai Timur, Nawawi dan Airie menjelaskan, mereka mungkin menggunakan perisa coklat memandangkan perisa itu disukai ramai.

Hanya perlu hias kek, biskut di lokasi cabaranKUALA LUMPUR – Peserta Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 hanya perlu membawa kek atau biskut yang telah siap dimasak ke lokasi pertandingan untuk dihiaskan sepanjang berlangsungnya cabaran tersebut nanti.

Pengarang Rencana Kosmo!, Najibah Hassan berkata, durasi pertandingan selama 90 minit yang diperuntukkan harus digunakan peserta dengan sebaik-baiknya untuk menghias masakan mereka.

"Kek haruslah dihias mengikut tema dengan cara yang paling kreatif agar ia layak untuk dipilih sebagai juara oleh hakim yang akan menilai masakan peserta kelak.

"Para peserta boleh menggunakan lapik meja atau apa jua cara hiasan yang boleh mengangkat mereka sebagai juara pertandingan itu nanti," katanya di sini semalam.

Peserta pertandingan dikehendaki menghasilkan kek atau biskut berpandukan menu ciptaan sendiri serta menggunakan minyak masak jagung Daisy sepenuhnya tanpa bahan penyedap lain seperti mentega atau majerin.

"Juri yang terdiri daripada pakar kulinari Chef Liza Zainol dan seorang chef pastri terkenal akan dijemput untuk merasa masakan peserta dan mereka akan tahu jika ada peserta yang menggunakan bahan yang tidak dibenarkan," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Contohi Terengganu

Posted:

Contohi Terengganu

Contohi Terengganu

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.myPEMBANGUNAN sukan yang tersusun, persiapan lebih awal dan sistem pengurusan yang profesional merupakan tiga elemen utama menjadikan Terengganu sebagai kuasa baru sukan tanah air.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Rozi Mamat berkata, trend sukan di Terengganu yang melihat sukan sebagai 'sumber rezeki' juga merupakan antara faktor mendorong kepada lahirnya jaguh sukan bertaraf antarabangsa.

Katanya, gabungan semua elemen itu telah terbukti dengan kejayaan Terengganu muncul juara Sukan Malaysia (Sukma) buat kali ketiga berturut-turut.

Sebelum ini, Terengganu berjaya merangkul kejuaraan buat kali pertama pada tahun 2008 ketika mereka menjadi tuan rumah sebelum mengulanginya di Melaka tahun lalu.

"Selepas berakhirnya Sukma 2010 di Melaka tahun lalu, kita hanya sempat berehat selama sebulan sebelum memulakan latihan secara konsisten.

"Untuk membentuk atlet terbaik dalam tempoh setahun memang tidak boleh, tetapi kebanyakan daripada atlet yang kita hantar bertanding telah dilatih sejak usia kecil lagi," katanya.

Menurut Rozi, di Terengganu sebenarnya telah wujud trend baru dalam bersukan yang mana aktiviti sukan dilihat sebagai acara wajib.

"Kita ada sekolah sukan sendiri dan beberapa buah sekolah di negeri ini merupakan kuasa dalam pelbagai bidang sukan," jelasnya.

Penganalisis sukan, Profesor Tan Sri Khoo Kay Kim pula menyarankan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) agar melihat modul yang digunakan Terengganu dalam mengurus dan mentadbir sukan.

"Dulu Terengganu merupakan pasukan tercorot dalam sukan berbanding Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Sarawak.

"Namun, secara tiba-tiba, negeri dari Pantai Timur itu telah melonjak dan muncul sebagai juara Sukma dalam tiga edisi berturut-turut," katanya.

Semua itu, kata Kay Kim, adalah disebabkan kemampuan Terengganu mengenal pasti bakat dalam kalangan anak-anak tempatan.

"Terengganu boleh diibaratkan sebagai lubuk atlet berkualiti seperti yang dibuktikan dengan lahirnya Azizulhasni Awang, Anuar Manan dan Fatehah dalam sukan berbasikal," katanya.

Anak jati Terengganu yang juga bekas Raja Pecut negara, Nazmizan Muhammad pula memuji tindakan berani kerajaan negeri yang sanggup melabur bagi memastikan atlet-atlet negeri itu dilatih oleh jurulatih profesional.

"Atlet akan dibimbing oleh jurulatih berpengalaman sejak kecil lagi sementara prasarana sukan sentiasa dinaik taraf bagi memberi faedah kepada ahli-ahli sukan," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Medan untuk sukan kurang popular

Posted:

Medan untuk sukan kurang popular

Medan untuk sukan kurang popular

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

MUNGKIN tidak keterlaluan jika dikata- kan bahawa penganjuran temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 yang telah melabuhkan tirainya kelmarin dianggap sebagai berjaya.

Meskipun sebelum ini ada segelintir pihak menganggap penganjuran temasya sukan terbesar negara itu hanyalah satu pembaziran apabila diadakan setiap tahun, namun pihak penganjur, Majlis Sukan Negara (MSN) telah membuktikan sebaliknya.

Berdasarkan matlamat utama terhadap penganjuran Sukma kali ini, ia jelas sekali telah memberikan satu lembaran baru buat arena sukan tanah air.

Ini kerana, buat julung kalinya sukan bukan pilihan diberikan keutamaan untuk bertanding selepas tidak dipertandingkan pada temasya sebelum ini yang diadakan secara dwitahunan.

Edisi ke-14 kali ini menyaksikan sebanyak 19 acara dipertanding membabitkan atlet bawah 21 tahun (B-21) dan diadakan di 17 venue di sekitar Lembah Klang yang bermula 2 Jun lalu.

Variasi yang berbeza ini ternyata menyuntik nafas baru kepada pembangunan sukan bukan wajib yang sebelum ini agak ketinggalan apabila kurang mendapat tempat dalam penganjuran Sukma di negeri- negeri sebelum ini.

Malah, ia turut diakui oleh Ketua Penga- rah MSN, Datuk Zolkples Embong (gambar kecil) yang menganggap penganjuran Sukma yang pertama kali dianjurkan oleh pihaknya itu berjaya mencapai matlamat dan sasaran yang telah ditetapkan.

"Sukma kali ini kita dapat menyediakan tahap pertandingan yang berprestasi tinggi kepada semua sukan yang terpilih untuk dipertandingkan melibatkan penyertaan atlet B-21," kata Zolkples.

Tambah beliau, Sukma kali ini adalah sebagai permulaan terhadap pembangunan sukan-sukan baru seperti acara bola baling, mendayung dan berbasikal pada peringkat negeri.

Ini kerana, penganjuran kali ini memberi peluang kepada semua jenis sukan terutamanya sukan kurang popular untuk berkembang seiring dengan sukan wajib.

"Matlamat utama terhadap penganjuran Sukma adalah bagi mewujud- kan pembangunan yang lebih tersusun pada peringkat negeri.

"Sebagai contoh, Terengganu berjaya mengatur sendiri program pembangunan atletnya melalui kerajaan negeri tanpa bergantung sepenuhnya kepada pihak MSN," tambah Zolkples yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Sukma ke-14.

Kenyataan Zolkples itu ada kebenarannya apabila Terengganu kini dilihat menjadi kuasa baru dalam arena sukan negara selepas sekali lagi dinobatkan selaku juara keseluruhan apabila membawa pulang 30 pingat emas, lapan perak dan 12 gangsa.

Kejayaan itu sekali gus menyaksikan negeri Pantai Timur itu berjaya memperta- hankan gelaran juara yang dimenangi mereka dalam dua edisi sebelum ini iaitu pada 2008 selaku tuan rumah dan 2010 di Melaka.

Pencabar terdekat Terengganu, Selangor menamatkan temasya kali ini di tempat kedua apabila meraih 26 pingat emas, 18 perak dan 28 gangsa, diikuti Johor dengan 21 pingat emas, 20 perak dan 12 gangsa.

Sementara itu, atlet kanu Johor, Ahmad Shafie Abdul Jabar dan pelumba basikal trek Perlis, Ju Pha Som Net masing-masing dinobatkan selaku atlet lelaki dan wanita terbaik Sukma ke-14 berdasarkan pencapaian mereka sepanjang temasya tersebut berlangsung.

Shafie layak bergelar atlet terbaik selepas kejayaannya menyumbangkan tiga pingat emas, satu perak dan satu gangsa buat kontinjen Johor.

Ju Pha yang merupakan pelumba pelapis kebangsaan pula tampil cemerlang apabila mengutip empat pingat emas dan satu pingat perak untuk merangkul gelaran atlet wanita terbaik.

Seramai 4,500 atlet dan pegawai mewakili 14 kontinjen dari seluruh negara, mengambil bahagian dalam 19 sukan pilihan yang dipertandingkan di venue sekitar Lembah Klang dan Kompleks Sukan Nasional, Bukit Jalil.

Pahang bakal menjadi tuan rumah bagi Sukma edisi ke-15 tahun depan dan ia merupakan kali kedua negeri Pantai Timur itu menjadi tuan rumah selepas kali pertama pada 1996.

Mengenai rungutan penyokong yang tidak dapat mengi- kuti perjalanan temasya kali ini menerusi siaran langsung di stesen telivesyen tempatan, khususnya di Sabah dan Sarawak, ia bukanlah silap penganjur.

Sebenarnya tidak timbul pemegang hak eksklusif untuk siaran televisyen pada temasya kali ini, cuma RTM dan TV3 tidak mengambil inisiatif untuk menyiarkannya.

Saluran sukan berbayar, Astro Arena telah mengambil langkah positif untuk menyiarkan temasya kali ini secara langsung.

Selepas menerima rungutan penonton di Sabah baru-baru ini, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim memberi respons agar hak eksklusif itu tidak dimonopoli oleh satu pihak sahaja.

Sebaliknya, Sukma kali ini tidak melantik mana-mana pihak sebagai pemegang hak eksklusif tetapi dua stesen tele- visyen tempatan tidak mengambil inisiatif untuk menyiarkannya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Semangat baharu pasukan Kelantan

Posted:

Semangat baharu pasukan Kelantan

Semangat baharu pasukan Kelantan

"LUPAKAN Piala FA dan fokus untuk langsaikan hutang kekalahan kita di tangan Perak".

Demikian pesan pengurus pasukan Kelan- tan, Azman Ibrahim yang mahu semua pe- main dan peminat bola sepak negeri itu me- lupakan episod duka mereka di Bukit Jalil, Sabtu lalu, sebaliknya memberi perhatian kepada perebutan gelaran juara Liga Super.

Tanpa berselindung, beliau tidak menafi- kan yang moral para pemain masih berada pada tahap rendah, namun semakin pulih menjelang pertemuan dengan Perak di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu malam ini.

"Kita sedang melalui proses pemulihan mental para pemain. Selepas apa yang berlaku Sabtu lalu, rata-rata semua pemain ter- paksa melalui saat yang sukar, namun mereka sudah boleh menerima hakikat dan ber- sedia untuk turun malam esok (malam ini).

"Bertemu Perak, misi tanpa gagal kita adalah untuk memungut tiga mata penuh untuk mencerahkan peluang kita menjulang gelaran juara Liga Super, selain melangsaikan hutang kekalahan di Ipoh tempoh hari," katanya semalam.

Tambahnya, untuk tempoh dua hari bermula semalam, pihaknya telah mengadakan program 'kuarantin' yang mana para pemain, jurulatih dan pengurusan ditempatkan di satu lokasi secara bersama untuk mereka mengembalikan semula semangat dan kekuatan.

Jelasnya, kegagalan merangkul Piala FA tidak seharusnya dijadikan noktah perjuangan pasukan dan mereka perlu membawa pulang Liga Super sebagai pengubat keke- cewaan para peminat dan seluruh warga Kelantan.

"Kita memerlukan empat mata lagi untuk menjuarai Liga Super. Kemenangan dengan Perak malam esok amat penting, terutama- nya ketika aksi dijadualkan di gelanggang sendiri bagi memudahkan kerja kita ketika bertandang ke Sabah untuk perlawanan terakhir.

"Kelantan tidak mahu kecewa lagi, kita sudah hampir ke penamat dan kita tidak akan biarkan episod hitam kembali menghantui dan saya fikir para pemain perlu cepat melupakan apa yang berlaku dan bersedia untuk melangkah seterusnya," ujarnya.

Dalam pada itu, Azman turut menyelar tindakan sesetengah pihak yang menyebarkan khabar angin kononnya kekalahan Kelantan kepada Terengganu tempoh hari sebagai suatu yang telah direncanakan lebih awal.

"Khabar-khabar angin tersebut hanya untuk meruntuhkan moral pasukan. Kekalahan tersebut tidak pernah ada dalam rancangan kita dan segalanya telah ditakdirkan. Semua perlu menerima hakikat tersebut dan ia bu- kan pengakhiran buat kita," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Christchurch dilanda gempa bumi lagi

Posted:

Christchurch dilanda gempa bumi lagi

Christchurch dilanda gempa bumi lagi


GEMPA BUMI di Christchurch semalam menyebabkan tebing di sebuah kawasan perumahan runtuh.


CHRISTCHURCH - Penduduk bertempiaran lari keluar dari bangunan dan kediaman mereka untuk menyelamatkan diri apabila dua gempa bumi setiap satu berukuran 5.2 dan 6 pada skala Richter menggegarkan bandar ini, selatan New Zealand semalam.

Jabatan Geologi Amerika Syarikat AS melaporkan gempa pertama berlaku pada tengah hari dengan diikuti satu gempa bumi kuat sejam kemudian.

Menurut agensi berkenaan, kedua-dua gempa tersebut berpusat pada kedalaman 9 kilometer di bawah bumi pada jarak 14 kilometer dari pusat bandar ini.

Sekurang-kurangnya 10 orang cedera dalam bencana tersebut tetapi tiada kematian dilaporkan setakat ini.

Pasukan penyelamat masih meneruskan usaha mencari mangsa yang tertimbus di bawah timbunan runtuhan beberapa bangunan dan sejumlah kediaman.

"Malapetaka ini amat, amat menakutkan. Kami masih tidak dapat memastikan tahap kemusnahan yang berlaku tetapi kami berdoa tiada nyawa melayang seperti gempa bumi kuat yang melanda pada awal tahun ini," kata Datuk Bandar Bob Parker.

Menurutnya, gempa bumi terbaru itu menyebabkan tanah runtuh dan banjir selain memutuskan bekalan elektrik dan air kepada sekitar 54,000 buah rumah.

Orang ramai masih dalam proses membina semula kehidupan mereka selepas gempa bumi kuat berukuran 6.3 pada skala Richter pada 22 Februari lalu mendatangkan kemusnahan besar pada bandar ini selain menyebabkan 181 orang terbunuh. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bekas PM Britain baca Al-Quran setiap hari

Posted:

Bekas PM Britain baca Al-Quran setiap hari

Bekas PM Britain baca Al-Quran setiap hari

LONDON - Bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair yang merupakan seorang penganut ajaran Katholik, mengaku membaca kitab suci umat Islam, al- Quran (yang diterjemahkan) pada setiap hari, lapor sebuah akhbar semalam.

Pemimpin berusia 58 tahun itu berkata, beliau membaca Al-Quran untuk memastikan bahawa beliau lebih memahami tentang ajaran Islam.

Dalam satu wawancara dengan majalah Observer yang disiarkan pada Sabtu lepas, Blair berkata: "Saya percaya adalah penting untuk kita celik agama dalam dunia global masa kini."

"Saya membaca al-Quran setiap hari. Antara tujuannya adalah untuk memahami beberapa perkara yang berlaku di dunia ini, tetapi lebih penting, ia (al-Quran) banyak memberikan maklumat berguna," ujarnya.

Menurut Blair, beliau percaya kefahaman mengenai Islam dapat membantu dalam peranannya sebagai Utusan Rasmi Asia Barat untuk Kuartet Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Rusia.

Blair sebelum ini memuji agama Islam sebagai indah dan menyatakan Nabi Muhammad SAW penggerak yang kuat dalam membentuk masyarakat bertamadun.

Adik ipar pemimpin tersebut, Lauren Booth memeluk agama Islam pada Oktober tahun lalu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pemimpin Libya bermain catur

Posted:

Pemimpin Libya bermain catur

Pemimpin Libya bermain catur


PEMIMPIN Libya, Muammar Gaddafi bermain catur dengan Presiden Persekutuan Catur Antarabangsa (FIDE) Kirsan Ilyumzhinov di Tripoli kelmarin.


TRIPOLI - Ketika pertempuran di Libya bertambah sengit, Muammar Gaddafi muncul di televisyen negara berkenaan untuk satu perlawanan catur, lapor sebuah akhbar semalam.

Pemimpin Libya berusia 69 tahun itu seolah-olah tidak peduli tentang peperangan yang berlaku di Libya semasa beliau bermain catur dengan Presiden Persekutuan Catur Antarabangsa (FIDE), Kirsan Ilyumzhinov di sini kelmarin.

Perlawanan tersebut disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen Libya.

Ilyumzhinov yang berasal dari Rusia mengadakan pertemuan dengan Gaddafi ketika berkunjung ke sini.

"Pertemuan kami berlangsung selama dua jam, saya bermain catur dengan Gaddafi," kata Ilyumzhinov.

Menurut agensi berita Rusia, Interfax, Presiden FIDE itu menyatakan Gaddafi memberitahunya bahawa beliau tidak sesekali akan meninggalkan Libya.

"Gaddafi menyatakan Libya ialah tanah airnya, anak dan cucunya akan mati di Libya. Beliau memberitahu bahawa beliau tidak pasti jawatan apa yang perlu beliau lepaskan," ujarnya.

"Saya bukan perdana menteri, presiden atau raja. Saya tidak memegang sebarang jawatan di Libya justeru, saya tidak memiliki apa-apa jawatan yang perlu dilepaskan," Ilyumzhinov memetik Gaddafi sebagai berkata.

Barat sebelum ini meminta pemimpin Libya tersebut supaya meletak jawatan dan meninggalkan negaranya.

Sementara itu, pemberontak mendakwa mereka semakin hampir menawan bandar Zawiyah yang terletak 30 kilometer ke barat ibu negara Libya, di sini.

Seorang jurucakap pemberontak memberitahu, pertempuran sengit berlaku di jalan-jalan raya dalam usaha pemberontak menawan bandar pelabuhan tersebut.

Selain Zawiyah, pertempuran turut berlaku di bandar Zintan, Brega Adabiyah dan kawasan pergunungan Berber, barat daya bandar ini selain bandar Yafran dan Dafnia berhampiran Misrata yang merupakan bandar ketiga terbesar di Libya.

Rakyat negara Afrika Utara yang kaya dengan hasil minyak itu bangkit menentang Gaddafi pada pertengahan Februari lalu kerana menuntut perubahan demokrasi dan pembaharuan ekonomi. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


UniSZA mohon untuk bina hospital

Posted:

UniSZA mohon untuk bina hospital

UniSZA mohon untuk bina hospital

14/06/2011 8:39pm

KUALA TERENGGANU – Universiti Sultan Mizan Zainal Abidin (UniSZA) telah memohon daripada kerajaan Pusat untuk membina sebuah hospital untuk latihan pelajar di Fakulti Perubatan universiti itu.

Naib Canselor UniSZA, Datuk Prof Dr Alias Daud berkata, UniSZA bersama kerajaan negeri Terengganu telah membuat permohonan kepada kerajaan Pusat berhubung perkara itu.

Bagaimanapun sehingga kini, pihaknya masih belum mendapat maklumat lengkap mengenainya.

"Kita berharap agar sebuah hospital sendiri diwujudkan di UniSZA apabila pelajar di Fakulti Perubatan semakin bertambah. Ketika ini semua pelajar menjalani latihan klinikal di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kuala Terengganu.

"Apabila hospital sendiri dibina kelak, ia bukan sahaja memberi peluang kepada pelajar menjalani latihan, tetapi hospital itu mampu memberi perkhidmatan kesihatan kepada seluruh penduduk Terengganu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) dan Imbuhan Penerbitan 2010 kepada 147 kakitangan dan pensyarah UniSZA di sini hari ini. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Dr Kamarudin terima felo kehormat AIT

Posted:

Dr Kamarudin terima felo kehormat AIT

Dr Kamarudin terima felo kehormat AIT

14/06/2011 8:36pm

KANGAR – Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (Unimap), Prof Datuk Dr Kamarudin Hussin menerima anugerah "felo kehormat"

Athlone Institute of Technology (AIT), Ireland Jumaat lepas dan merupakan rakyat Malaysia pertama menerima anugerah itu.

Menurut kenyataan Unimap hari ini, penganugerahan tertinggi itu berdasarkan sumbangan besar Dr Kamarudin dalam pelbagai bidang termasuk pendidikan, penyelidikan, kesukarelawan dan hubungan antarabangsanya termasuk antara Unimap-AIT.

Hubungan Unimap-AIT itu secara tidak langsung menyuburkan hubungan antara Malaysia-Ireland.

Dr Kamarudin berkata, beliau amat terharu di atas penganugerahan itu kerana bukan sahaja sebagai penerima pertama dari Malaysia malah penerima pertama dari luar Ireland.

Anugerah itu disampaikan oleh Presiden AIT, Prof Ciaran O. Cathain yang juga merupakan penasihat akademik Unimap. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

30 PATI di rumah transit di Tampoi ditahan

Posted:

30 PATI di rumah transit di Tampoi ditahan

30 PATI di rumah transit di Tampoi ditahan

14/06/2011 6:40pm

JOHOR BAHRU – Jabatan Imigresen Johor menangkap 30 pendatang asing tanpa izin (Pati) daripada Indonesia di sebuah rumah transit di Kampung Hajah Fatimah di Tampoi.

Ketua Penolong Pengarah Imigresen II, Hamzari Abdul Jalil berkata, kesemua PATI itu yang terdiri daripada 28 lelaki dan dua wanita didapati membayar antara RM800 hingga RM1,200 seorang kepada agen sindiket bagi membawa mereka pulang ke Indonesia.

"Kesemua PATI itu yang datang ke Johor daripada Pahang menaiki kereta api telah dibawa oleh ejen ke rumah transit itu dengan menaiki teksi, sebelum meneruskan perjalanan ke laluan gelap dipercayai di Sungai Rengit, Pengerang untuk pulang ke Indonesia," katanya di sini hari ini

Beliau yang juga Ketua Unit Operasi Imigresen Johor berkata, 15 anggota imigresen yang diketuainya telah memantau rumah transit terbabit berikutan aduan yang diterima daripada orang awam mengenai kegiatan sindiket di rumah itu.

Hamzari berkata, kesemua PATI yang ditangkap itu berusia antara 21 hingga 44 tahun. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Percubaan punk Gabba Gabba

Posted:

Percubaan punk Gabba Gabba

Percubaan punk Gabba Gabba


GABBA GABBA berharap kewujudan mereka dapat memberi impak baik terhadap industri muzik masa kini.


BAGI peminat setia drama bersiri Cita dan Cinta lakonan Sharifah Amani, Beto Kusyairy, Nadia Aqilah yang kini sedang rancak bersiaran di saluran TV9, pastinya mereka akan turut dihiburkan dengan lagu berjudul Lambat Layu.

Lagu tersebut telah dinyanyikan oleh sebuah kumpulan indie yang menggelarkan diri mereka sebagai Gabba Gabba. Tidak dinafikan bahawa menerusi lagu itu menjadikan mereka kini semakin dikenali ramai.

Bagi kebanyakan peminat muzik di negara ini, tentu ada yang beranggapan kumpulan tersebut baru sahaja ditubuhkan. Namun ia sebenarnya sudah wujud sejak pertengahan tahun lalu dan hanya pada tahun ini mereka mula aktif membuat pertunjukan.

Gabba Gabba dianggotai oleh enam orang anak muda iaitu Tengku Shafiz-Rullah (Ash), Tengku Daud Shah (Daud), Muhd Ridzuan Mohd Ali (Wan Jah), Tengku Indra As Syafiee (Indra), Mohd Khairul Annuar (An) dan Ku Afzainizam Ku Majid (Paku).

Mengenai keunikan yang terdapat pada nama kumpulan tersebut, Ash selaku vokalis utama menjelaskan nama Gabba Gabba diperolehi adalah melalui inspirasi kumpulan punk terkenal, The Ramones.

"Sebenarnya kami sangat meminati kumpulan The Ramones yang memang cukup popular di Amerika Syarikat, manakala Gabba Gabba pula adalah salah satu watak kartun yang diminati kumpulan tersebut.

"Menariknya, terdapat sebuah lagu mereka iaitu berjudul Pinhead yang mula dinyanyikan sekitar tahun 2007 yang menunjukkan kegilaan mereka kepada watak kartun tersebut," jelasnya.

Tambah Ash lagi, apabila kumpulan itu ditubuhkan mereka berenam telah sepakat untuk membawakan genre muzik yang dikenali sebagai proto punk dan banyak membuat persembahan gig di sekitar Kuala Lumpur.

Jelasnya, biarpun genre muzik tersebut masih agak asing, namun ia sebenarnya hampir sama dengan muzik punk, namun ia tidak terlalu keras untuk disesuaikan dengan peminat muzik di negara ini.

Namun, Ash sendiri tidak menafikan bahawa kumpulan berkenaan turut berdepan dengan cabaran terutamanya untuk memperkenalkan diri mereka dan muzik yang dibawa kepada khalayak.

"Setakat ini kami belum merancang untuk menerbitkan album dan lebih berminat menghasilkan single terlebih dahulu serta mahu lebih kerap membuat persembahan agar peminat dapat mengenali kami dengan lebih dekat.

"Untuk single yang dihasilkan pula, kami akan mempromosikannya dengan cara yang lebih berkesan iaitu menerusi Internet seperti di Facebook atau pun YouTube," ujarnya.

Selain mahu memberi sepenuh komitmen terhadap kumpulannya itu, jelas Ash, buat masa ini dia sedang berusaha untuk memantapkan lagi vokalnya.

"Sebelum ini saya adalah pemain gitar, tetapi ketika kumpulan ini ditubuhkan semua ahli telah sepakat untuk memilih saya sebagai vokalis," ujarnya.

Bubar

Sebelum Gabba Gabba ditubuhkan, kumpulan berkenaan sebenarnya terlebih dahulu dikenali sebagai Bau yang popular menerusi lagu-lagu seperti Warkah dan Keranamu beberapa tahun yang lalu.

Selain Ash yang merupakan pengasas kepada kumpulan Bau, An juga adalah salah seorang anggota ahli kumpulan berkenaan yang kini terus kekal bersama Gabba Gabba.

Apabila ditanya mengenai status tentang kumpulan yang ditubuhkan sekitar tahun 2002 itu, Ash menjelaskan bahawa boleh dikatakan Bau sebenarnya sudah dibubarkan.

"Tidak dinafikan kumpulan lama saya itu pernah mendapat perhatian sebelum ini dan ada lagu-lagu yang menjadi siulan ramai seperti lagu Warkah, tetapi akhirnya ia terpaksa dibubarkan kerana wujud masalah dalaman.

"Namun itu semua cerita lama dan kini saya mahu memberi lebih tumpuan kepada Gabba Gabba dan saya berharap agar peminat dapat menerima kehadiran kami dalam industri ini," ujarnya.

Ditanya mengenai kemunculan banyak kumpulan indie ketika ini, Ash menganggap ia merupakan satu perkembangan yang sihat dan jelas menunjukkan bahawa Malaysia sebenarnya tidak pernah ketandusan pemuzik berbakat.

Menurutnya lagi, kemunculan kumpulan indie dilihat memeriahkan lagi industri muzik tempatan, apatah lagi kebanyakannya berkemampuan untuk menghasilkan lagu-lagu sendiri.

"Sebenarnya setiap band indie di negara ini saling mengenali antara satu sama lain dan kami menganggap persaingan yang wujud ini adalah sebuah persaingan yang sihat.

"Malah, kami bersedia untuk menjalinkan kolaborasi dengan mana-mana kumpulan indie yang lain seperti dilakukan API yang popular menerusi lagu Pelita," ujarnya.

Utamakan anak

Berbanding dengan ahli kumpulan yang lain, Ash sememangnya cukup dikenali memandangkan dia adalah merupakan bekas suami kepada pengacara baru Melodi, Dira Abu Zahar dan bekas peserta rancangan Sehati Berdansa pada musim kedua.

Mendirikan rumah tangga empat tahun lalu, namun usia perkahwinan mereka ternyata tidak panjang apabila kedua-duanya mengambil keputusan untuk bercerai pada tahun lalu.

Sepanjang perkahwinan, mereka telah dikurniakan seorang anak perempuan iaitu Tengku Anggun Deandra yang kini sudah berusia dua tahun.

Ketika ditanya pandangannya mengenai kerjaya isterinya sekarang yang kini popular menerusi rancangan Melodi dan dikatakan sudah menemui pengganti, ternyata Ash enggan mengulas panjang mengenai perkara tersebut.

"Ketika ini saya hanya lebih berminat untuk bercerita tentang kerjaya serta perjalanan karier dan seboleh-bolehnya akan cuba elak untuk mengulas mengenai kehidupan peribadi diri saya dan bekas isteri.

"Apa yang boleh saya katakan, kini saya mahu memberi keutamaan dan tumpuan sepenuhnya untuk membesarkan anak perempuan kami dan saya menganggap apa yang berlaku terhadap kehidupan lalu dapat memberi pengajaran yang berguna," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Arja Lee cabar diri sertai Makyung

Posted:

Arja Lee cabar diri sertai Makyung

Arja Lee cabar diri sertai Makyung

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


KANAN:Barisan pelakon Makyung Dewa Indera Indera Dewa bersedia mempersembahkan teater tersebut pada 24 dan 25 Jun ini di Istana Budaya.


SELEPAS kejayaan besar Makyung Dewa Indera Indera Dewa dipentaskan pada tahun 2006, Istana Budaya (IB), Kuala Lumpur, sekali lagi mementaskannya di Lambang Sari, Istana Budaya pada tahun ini.

Kali ini, tanggungjawab mengarah persembahan makyung tersebut dipikul oleh penggiat makyung terkenal Rosnan Rahman bersama Fatimah Abdullah.

Selain mengarah, Rosnan juga bertindak sebagai pelakon utama dan bergandingan dengan pelakon yang sedang meningkat naik, Arja Lee.

Gandingan mereka bukan pertama kali kerana Rosnan dan Arja sebelum ini pernah bergandingan bersama dalam filem sensasi ...Dalam Botol.

"Ramai yang memohon Makyung Dewa Indera Indera Dewa dipentaskan semula selepas percubaan pertama persembahannya itu pada tahun 2006. Selepas mendapat sambutan yang luar biasa dan juga yakin produk makyung boleh mendekatkan orang ramai terutama golongan belia terhadap seni makyung, kami mementaskannya semula," kata Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohamed Juhari Sharaani ketika ditemui pada majlis sidang akhbar Makyung Dewa Indera Indera Dewa minggu lalu.

Katanya, namun kali ini ia tampil lebih berbeza apabila dipentaskan selama satu jam setengah berbanding persembahan sebelum ini yang terlalu meleret sehingga tiga jam.

"Persembahan makyung kali ini juga akan disaratkan dengan babak lakonan, aksi dan juga komedi," katanya yang mengharapkan sambutan mengalakkan daripada teater tersebut.

Ditanya mengenai pemilihan Arja sebagai watak Indera Dewa yang sebelum ini dipegang oleh pelakon wanita, Juhari yang lebih mesra disapa Abang Joe memberitahu, kebetulan Arja menjalani latihan praktikal di Istana Budaya, jadi dia dipilih untuk menjayakan pementasan tersebut.

"Persembahan makyung merupakan salah satu tugasan yang perlu dilakukannya untuk latihan praktikal di Universiti Sains Malaysia (USM)," katanya.

Tambahnya, Arja juga sudah berpengalaman menjayakan pementasan teater. Dia pernah menjadi penyanyi utama dan memegang watak under study sebagai Hang Tuah dalam pementasan teater muzikal Puteri Gunung Ledang 1 dan 2, teater Mahsuri dan terbaru teater muzikal Kenangan Mengusik Jiwa.

Sementara itu, bagi Arja sendiri pemilihannya untuk persembahan Makyung Dewa Indera Indera Dewa merupakan peluang keemasan yang tidak harus ditolak.

"Bagi saya, walaupun sukar untuk melakonkan watak Indera Dewa dalam persembahan makyung ini kerana memerlukan saya bercakap dalam dialek Kelantan, saya tetap menerimanya. Ini masanya untuk saya buktikan dan mencabar diri bagi melibatkan diri dalam persembahan makyung," katanya yang pernah menjadi penari sepenuh masa kepada penyanyi hebat, Datuk Siti Nurhaliza.

Sementara itu menurut Rosnan pula, dalam keterujaan mementaskan kembali Makyung Dewa Indera Indera Dewa, dia mengakui hatinya berasa sayu. Ini kerana dia terpaksa melepaskan tanggungjawab memperjuangkan seni makyung kepada orang lain selepas 10 tahun mengabdikan diri kepada kumpulan itu.

"Saya sedih bagaikan meninggalkan anak. Makyung begitu sebati kepada saya. Selepas ini, tugas memperjuangkan makyung harus dipikul oleh orang lain," katanya yang bakal melepaskan jawatan Penolong Pengarah Produksi di Istana Budaya dan menjawat jawatan sebagai Penolong Pengarah Kanan di Jabatan Kebudayaan Kesenian, Negara (JKKN).

Makyung Dewa Indera Indera Dewa yang turut mendapat undangan untuk dipentaskan di Jabatan Kesenian dan Warisan Negara, Negeri Sembilan pada 24 dan 25 Jun ini mengisahkan tentang dua beradik anak raja iaitu Dewa Indera dan Indera Dewa yang berebut memikat hati Puteri Selindungan Daun.

Teater Makyung Dewa Indera Indera Dewa akan dipentaskan di Lambang Sari, Istana Budaya pada 17 dan 18 Jun ini pada pukul 8.30 malam. Tiket berharga RM15 dan RM25. Pembelian tiket secara online boleh dibuat menerusi www.ticket2u.biz atau hubungi talian 03-4147 8600.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved