Jumaat, 9 Disember 2011

Kosmo Online - Pesona


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Lelaki dalam dunia kejururawatan

Posted:

Lelaki dalam dunia kejururawatan

Lelaki dalam dunia kejururawatan

KEADAAN yang tidak menentu dalam dunia penawaran kerja dan nasib pengambilan graduan institusi pengajian tinggi menjadikan suasana pasaran kerja sesetengah sektor dianggap kritikal.

Begitupun, masih ada ruang kerja yang menerima kemasukan calon tanpa dibatasi faktor-faktor kekangan jangka panjang. Bagi seorang jururawat lelaki, Aiman Zamani, 18, dia melihat prospek yang cerah dalam bidang kerjaya yang diceburinya.

"Jika ditanya mengapa memilih kerjaya ini, jawapannya adalah sama jika seseorang itu ditanya kenapa dia mengambil bidang kejuruteraan atau bidang lain sebagai kerjaya. Ia adalah untuk mencari sumber pendapatan yang stabil.

"Tetapi, setiap individu punya alasan tersendiri. Bagi saya, bidang kejururawatan menjanjikan kerjaya yang stabil. Jururawat adalah antara kerjaya yang terbaik tidak kira apa yang berlaku pada keadaan ekonomi.

Menurutnya, jangka hayat manusia kini semakin panjang. Setiap orang ingin hidup lebih lama dan berusaha menjaga kesihatan melalui pelbagai cara serta kaedah rawatan. Oleh itu, keperluan terhadap khidmat jururawat menjadikannya sebagai aliran pekerjaan yang realistik.

Belia dari Kelantan yang mencatat keputusan 6A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2010 itu, telah memilih untuk menyertai kolej latihan kejururawatan.

Aiman memilih program diploma latihan kejururawatan daripada menyertai kursus lain yang ditawarkan universiti tempatan. Dia juga bukan bersendirian dalam membuat keputusan tersebut.

Kikis stereotaip

Secara tradisi dan kemudiannya dipandang secara stereotaip, bidang jururawat dianggap kepunyaan kaum Hawa. Jururawat juga dilihat sebagai pembantu kepada doktor dan para ahli penjagaan profesional kesihatan yang lain.

Masyarakat umumnya akan melihat jururawat lelaki dari sudut negatif. Apabila lelaki memasuki kerjaya itu, sesetengah pihak akan beranggapan bahawa mereka kurang syarat kelayakan untuk menjadi doktor seterusnya terpaksa memilih kerjaya yang hanya milik kaum wanita.


DENGAN tawaran sistem latihan yang baik dan ditambah dengan keperluan tenaga kerja yang tinggi dalam bidang kejururawatan, langsung tidak menghalang penglibatan kaum lelaki dalam bidang itu. - Gambar hiasan


Kaum Adam yang menceburi bidang kemahiran itu juga dianggap tidak begitu sensitif terhadap emosi, seperti jururawat wanita.

Dahulu, kaum lelaki rasa terhalang untuk memceburi bidang kejururawatan kerana takut ciri 'kelelakian' mereka hilang.

Ada juga tanggapan bahawa jururawat hanya bekerja untuk doktor dan tidak mempunyai peluang yang banyak untuk melanjutkan bidang kerjaya mereka.

Kata Aiman: "Situasi sebenar adalah di sebaliknya. Saya kenal seorang wanita yang bertugas sebagai jururawat dan menyatakan beliau lebih senang bertugas bersama jururawat lelaki.

"Kata wanita itu, jururawat lelaki bertindak lebih baik dalam kedaan kecemasan dalam wad ICU (Unit Jagaan Rapi) kerana mereka cenderung mengambil tindakan yang praktikal serta tidak mudah terganggu emosi atau putus asa semasa menjalankan tugas".

Tetapi di Malaysia, kaum lelaki masih di tahap peratusan yang amat kecil dalam kerjaya jururawat walaupun bilangan mereka di sekolah latihan kejururawatan semakin meningkat.

Ada yang berpendapat, kehadiran kaum lelaki dalam profesion kejururawatan boleh meningkatkan prestij kerjaya itu. Pendapat itu berdasarkan ciri-ciri yang wujud dalam lelaki - kepimpinan, dedikasi terhadap kerja serta pengetahuan teknikal.

Lelaki juga akan menghadapi masalah berat sebelah atau pilih kasih dalam bidang ini. Kehadiran jururawat lelaki mungkin akan membuat jururawat dan pesakit wanita rasa tidak selesa.

Pesakit pula mempunyai tanggapan bahawa jururawat mestilah perempuan kerana kaum itu adalah lebih bersifat lembut, prihatin dan penyayang.

Bagaimanapun kajian mendapati jururawat lelaki juga mempunyai perasaan menyayangi, bukan sahaja terhadap pesakit tetapi juga terhadap profesion mereka.


PADA umumnya, jururawat wanita dilihat mempunyai lebih sifat prihatin dan penyayang. - Gambar hiasan


Satu cabaran

"Bagi saya, bidang kejururawatan adalah satu cabaran. Sebagai seorang jururawat, saya perlu mengingatkan diri setiap hari bahawa saya membantu manusia dalam kesusahan.

"Apabila saya membuat keputusan memilih bidang kejururawatan, saya telah membuat satu keputusan paling bermakna dalam hidup," ulas Aiman.

Seorang lagi pelajar jururawat lelaki iaitu Ramlee Saadon dari Parit, Perak berkata: "Sekarang, untuk mendapat tempat di universiti bagi pelajar yang mendapat keputusan sederhana dalam SPM adalah agak sukar.

"Pada masa kini, lebih ramai lelaki memilih kerjaya ini kerana mereka mahukan satu pekerjaan yang menjanjikan sumber pendapatan yang stabil bagi memenuhi tuntutan serta keperluan kewangan mereka."

Bagi Ramlee, walaupun kejururawatan menjanjikan karier yang stabil, perkara yang membuatkannya memilih bidang itu adalah kerana interaksi bersama pesakit.

"Keinginan membantu sesama manusia adalah sama bagi sesiapapun dalam kerjaya perubatan. Namun, kelainan dalam bidang kejururawatan adalah kami terlibat dengan masalah yang dihadapi oleh orang sakit untuk jangka waktu yang lebih lama.

"Dalam satu aspek, kami (jururawat) menjaga dan merawat mereka ketika mereka (pesakit) berada dalam keadaan sakit dan tegang," terang Ramlee.

Tambah Ramlee, sebagai jururawat, dia cuba memberi perhatian dan merawat pesakit sama seperti layanan yang diharapkan jika ahli keluarganya sendiri yang sakit serta memerlukan rawatan.

"Saya tidak punya perasaan negatif tentang kerjaya yang saya pilih, satu bidang yang didominasi oleh kaum wanita. Saya rasa jiwa saya sesuai dengan kerjaya ini dan saya amat selesa," ujarnya.

Nisbah lelaki

Walaupun dengan perkembangan yang agak positif kebelakangan ini, jurang nisbah antara lelaki dan wanita dalam kerjaya kejururawatan begitu ketara. Begitupun, senario itu kini dilihat sedang beransur berubah.

"Dalam usaha kami ingin menambah jumlah jururawat lelaki dalam bidang ini, perkembangan semasa menunjukkan ia sedang bergerak dalam arah yang betul," kata pensyarah Sains Kejururawatan, Mary Lim.

Bagi Lim, jika pesakit rasa selesa dan yakin dengan ciri 'maskulin' seorang jururawat lelaki, maka tiada masalah bagi pesakit serta pihak pengamal perubatan menerima kehadiran jururawat lelaki bertugas di hospital.


JURURAWAT wanita tidak menerima sentimen tanggapan yang negatif seperti yang dialami para jururawat lelaki. - Gambar hiasan


Bagi pelajar jururawat lelaki seperti Aiman dan Ramlee, bidang kejururawatan adalah satu bidang yang signifikan selain menawarkan fleksibiliti dalam masa pekerjaan.

Jururawat boleh bekerja sepenuh masa atau separuh masa selain bertugas mengikut jadual syif. Itu juga antara sebab semakin ramai lelaki berminat untuk menceburi kerjaya tersebut. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Kumpulan Sunway rai keluarga besar

Posted:

Kumpulan Sunway rai keluarga besar

Kumpulan Sunway rai keluarga besar


KELUARGA besar Kumpulan Sunway memenuhi kawasan lagun buatan di taman tema kesukaan ramai tersebut.


SUASANA Sunway Lagoon pada 16 Oktober lalu sangat berbeza jika dibandingkan dengan hari-hari biasa atau pada hujung minggu yang lain.

Jika sebelum ini pintu taman tema air itu beroperasi untuk hiburan orang awam, namun hari tersebut ia turut membuka pintunya buat Kumpulan Sunway meraikan keluarga besarnya yang terdiri daripada kakitangan dari seluruh Semenanjung Malaysia.

Lebih 12,500 staf yang hadir diraikan sempena Hari Keluarga Sunway yang ke-38 bermula pukul 7.30 pagi hingga 6 petang.

Sunway Lagoon Surf Beach menjadi saksi 'tautan kasih' keluarga besar itu yang berkumpul setahun sekali untuk beramah mesra dan bergurau senda bagi melupakan seketika lelah bekerja.

Sambutan sehari suntuk itu turut dihadiri oleh kumpulan pengurusan termasuk staf dari pelbagai bahagian perniagaan. Di bawah tema Passion Unites, penganjuran itu seiring penggabungan Sunway baru-baru ini untuk menjadi salah satu daripada syarikat pembinaan hartanah terbesar negara.

Pelancaran Hari Keluarga Sunway dimeriahkan dengan persembahan kumpulan genderang yang menggabungkan sembilan orang pemain dram daripada pelbagai latar budaya dan etnik berbeza iaitu Melayu, Cina, India dan Sikh yang mendapat sorakan gemuruh apabila memainkan aneka lagu-lagu popular.

Pemain-pemain dram daripada pelbagai latar budaya secara simbolik memperlihatkan kepelbagaian latar staf kumpulan Sunway. Ternyata, persembahan luar biasa itu menzahirkan kuasa dan semangat penyatuan yang menjadi pegangan dalam menjalankan tugas.

Hari Keluarga yang dianjurkan oleh kelab sukan kumpulan iaitu Kelab Sukan Sunway diceriakan lagi dengan pelbagai acara sukaneka yang membuatkan sesiapa sahaja pecah perut melihat telatah rakan dan ahli keluarga masing-masing.


AHLI keluarga kakitangan Kumpulan Sunway berama-sama dengan pengunjung lain menikmati hari percutian yang menyeronokkan.


Cabaran mencuit hati

Acara sukaneka yang mengundang ketawa besar adalah cabaran mengepit bola di celah kelangkang yang dimainkan oleh staf lelaki dan wanita. Walaupun sudah lama meninggalkan zaman kanak-kanak, ternyata permainan tersebut mampu membangkitkan semula nostalgia zaman kanak-kanak mereka.

Selepas sehari suntuk menyertai pelbagai aktiviti dan cabaran, tiba masanya untuk juara Karnival Sukan Sunway diumumkan. Kali ini, pasukan Merah telah muncul sebagai pemenang keseluruhan dan sekali gus melayakkan mereka dianugerahkan dengan Trofi Cabaran Tan Sri Jeffrey Cheah.

Kemeriahan sambutan hari keluarga tersebut turut dirasai oleh Suraya Hani Khalid, 30, yang membawa empat ahli keluarganya untuk sama-sama mengambil bahagian.

"Acara seperti ini merupakan satu platform yang baik untuk merapatkan lagi hubungan dan semangat setiakawan antara rakan sekerja serta keluarga masing-masing.

"Saya bangga menjadi sebahagian daripada organisasi ini yang mengintegrasikan keseimbangan kerja dan kehidupan dalam pengurusannya," katanya.

Dalam pada itu, Sangeetha Balakrishnan, 31, pula berpendapat dia bersama-sama rakan sekerja yang lain meluangkan satu pertiga kehidupan seharian di tempat kerja. Aktiviti sedemikian, menurutnya, dapat menyatukan keluarga dan rakan sekerja.

"Aktiviti sebegini membolehkan kami memahami dan mengenali hati budi masing-masing dengan lebih baik supaya menjadi lebih produktif dalam kehidupan di tempat kerja dan di rumah," ujarnya yang membawa ibu dan adiknya untuk turut serta dalam hari keluarga tersebut.

Timbalan Pengerusi Kumpulan Sunway, Datuk Razman M. Hashim yang melancarkan Hari Keluarga tersebut memberitahu bahawa majlis tersebut adalah amat bermakna kerana ia merupakan perhimpunan pertama selepas penggabungan Kumpulan Sunway awal tahun ini.


KUMPULAN pegawai atasan Kumpulan Sunway mengambil peluang bergambar bersama maskot.


"Tahun ini, Hari Keluarga Sunway amat penting dan bermakna kerana ia adalah perhimpunan pertama kami sebagai satu keluarga di bawah panji-panji Sunway Berhad.

"Sebagai konglomerat yang besar, kita berasal dari latar belakang yang berbeza sama ada dari segi budaya dan profesional tetapi berkongsi satu nilai yang menyatukan kita semua iaitu keghairahan untuk mencapai kecemerlangan.

"Saya benar-benar percaya bahawa keghairahan ini akan membawa kita lebih jauh dalam perjalanan untuk bersama-sama membina masyarakat," ujar beliau.

Full content generated by Get Full RSS.

Masak lemak cili padi udang harimau

Posted:

Masak lemak cili padi udang harimau

Masak lemak cili padi udang harimau


MENYELERAKAN. Masakan lemak cili api bukanlah makanan yang sukar disediakan.


MASAK lemak cili padi udang adalah kegemaran keluarga saya. Pastinya, ia juga merupakan kegemaran ramai orang. Bahkan, ramai yang merasakan bahawa masakan yang berasal dari Negeri Sembilan ini sukar untuk dimasak. Tanggapan itu silap sama sekali.

Masak lemak adalah antara masakan yang agak mudah untuk disediakan. Bahan-bahannya pula mudah didapati. Apa yang perlu diberi perhatian ialah api mestilah sederhana dan ia tidak boleh dibiarkan bersendirian di atas dapur. Ia hendaklah dikacau sekali-sekali agar santan tidak pecah minyak.

Masak lemak ini juga boleh divariasikan dengan penggunaan bahan mentah lain seperti ayam, ikan, daging salai dan lain-lain mengikut cita rasa masing-masing. Pastikan bahan yang digunakan segar agar hasilnya memuaskan selera.

Penggunaan santan segar dan santan kotak tidak memberi apa-apa perbezaan kepada rasa masak lemak ini. Saya memilih santan kotak kerana lebih mudah dan bersih. Agak sukar untuuk mendapatkan santan segar yang boleh dipercayai kebersihannya kerana ramai yang menjual santan tidak asli.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved