Khamis, 8 Disember 2011

Kosmo Online - Dunia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


India tangguh buka pasar raya asing

Posted:

India tangguh buka pasar raya asing

India tangguh buka pasar raya asing

SEORANG wanita berjalan dekat sebuah kedai runcit di New Delhi semalam. - AFP


NEW DELHI - India semalam menggantung rancangan untuk membuka sektor peruncitan kepada pasar raya asing seperti Wal-Mart.

Perubahan keputusan itu disebabkan oleh bantahan pemilik kedai kecil dan anggota-anggota parlimen pembangkang.

Penukaran itu juga mengaibkan pentadbiran Perdana Menteri, Manmohan Singh yang mengumumkan pembaharuan dalam sektor peruncitan dua minggu lalu.

Kehadiran rangkaian antarabangsa seperti Wal-Mart, Carrefour dan Tesco di India dijangkakan akan menunjukkan satu revolusi pengguna India.

Kemarahan mengenai rancangan pembukaan pasar raya besar itu telah menyatukan pemilik kedai, kesatuan sekerja, pemimpin negeri yang berpengaruh dan ahli-ahli parlimen.

"Keputusan untuk memberikan 51 peratus (pelaburan langsung asing) dalam peruncitan pelbagai jenama akan ditangguhkan sehingga konsensus dicapai melalui perundingan," kata Menteri Kewangan, Pranad Mukherjee di Parlimen.

Sektor pasar raya asing itu dianggarkan bernilai AS$470 bilion (RM1.49 trilion) dalam bentuk jualan tahunan semasa penduduk India berjumlah 1.2 bilion beralih kepada ekonomi pengguna gaya Barat.

Setiausaha Agung Persatuan Peniaga Kecil, Kishore Kharawal yang membantu mengatur tunjuk perasaan selama satu hari bagi menentang pembaharuan sektor pasar raya mengalu-alukan penangguhan rancangan tersebut.

"Sebarang keputusan untuk menuju ke arah perlindungan kepentingan kebangsaan adalah dialu-alukan," katanya.

Seorang anggota parlimen yang menjadi pembangkang Sushma Swaraj berkata: "Tunduk kepada sentimen popular bukannya satu kekalahan kepada kerajaan."

Menurutnya, ia adalah satu kemenangan besar buat demokrasi. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Misteri huruf V di kota Nabi Daud

Posted:

Misteri huruf V di kota Nabi Daud

Misteri huruf V di kota Nabi Daud


SEORANG ahli arkeologi Pihak Berkuasa Antikuiti Israel, Eli Shukron melihat huruf V di Kota Nabi Daud dekat Bandar Lama, Baitulmuqaddis.


BAITULMUQADDIS - Beberapa ukiran batu berusia beribu-ribu tahun lalu dan dibongkar di sebuah tapak ekskavasi di bawah bandar ini menyebabkan ahli-ahli arkeologi keliru.

Kumpulan penggali Israel menemui beberapa buah bilik yang diukir di dalam batu di kawasan tertua di bandar ini baru-baru ini.

Pada masa yang sama mereka menemui tanda tiga bentuk V yang diukir sebaris di lantai sebuah bilik berkenaan. Ukiran tersebut sedalam sekitar 5 sentimeter (sm) dan panjang 50 sm.

Tiada sebarang penemuan lain yang boleh dijadikan petunjuk untuk mengetahui identiti pihak yang membuat ukiran tersebut atau tujuan ia dibuat.

Seorang pengarah ekskavasi berkenaan, Eli Shukron berkata, ahli-ahli arkeologi terbabit dengan penggalian tersebut gagal mengutarakan sebarang teori kerana kurang berpengetahuan mengenainya.

"Saya tidak pernah melihat benda seperti ini," kata Shukron.

Ukiran-ukiran V itu ditemui di kawasan penggalian dikenali sebagai Kota Nabi Daud.

Penggalian itu dibiayai sebuah kumpulan nasionalis Zionis di kawasan penduduk Palestin di Silwan, Baitulmuqaddis Timur.

Bilik-bilik berkenaan ditemui semasa prosedur ekskavasi dilakukan bagi mengukuhkan satu-satunya sumber air semula jadi di sini, mata air Gihon.

Beberapa pakar arkeologi berkata, ukiran-ukiran tersebut dibuat sekurang-kurangnya 2,800 tahun lalu dengan bentuknya mungkin dijadikan tempat pasak struktur kayu atau ia mempunyai tujuannya sendiri.

Ukiran-ukiran itu mungkin memiliki fungsi upcara keagamaan atau ia sekadar ukiran.

Lokasi ukiran-ukiran itu ditemui di Kota Nabi Daud yang merupakan kawasan ekskavasi paling kontroversi di sini.

Kota tersebut dinamakan sempena nama Nabi Daud yang dipercayai memerintah kota berkenaan 3,000 tahun dahulu.

Ia terletak di Baitulmuqaddis Timur yang dituntut pentadbiran Palestin sebagai ibu kota Palestin merdeka. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Aktor Korea Selatan jadi Duta Kehormat

Posted:

Aktor Korea Selatan jadi Duta Kehormat

Aktor Korea Selatan jadi Duta Kehormat


JANG KEUN-suk (kiri) berjabat tangan dengan Kim Sung-hwan di Kementerian Luar, Seoul semalam. - AP


SEOUL - Pelakon terkenal Korea Selatan, Jang Keun-suk secara rasmi dilantik menjadi Duta Kehormat Sidang Keselamatan Nuklear bagi tahun 2012.

Majlis pelantikan itu diadakan di Kementerian Luar di sini semalam.

Pada majlis itu, Menteri Luar, Kim Sung-hwan berjabat tangan dengan Keun-suk yang juga merupakan seorang penyanyi terkenal.

Keun-suk yang berusia 24 tahun yang juga seorang model dikenali dengan peranannya sebagai ketua band dalam drama You're Beautiful bersama dengan Lee Hong Ki. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved