Selasa, 1 November 2011

Kosmo Online - Varia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Nutty-Notty jek mudah alih

Posted:

Nutty-Notty jek mudah alih

Nutty-Notty jek mudah alih

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

DENNIS (kiri) menunjukkan kereta Hyundai yang dipamerkan di Pusat 3S Hyundai di Sungai Pinang.


HYUNDAI-Sime Darby Motors Sdn. Bhd. (HSDM) merasmikan pembukaan Pusat Jualan, Servis dan Alat Ganti (3S) terbaharunya yang terletak di Jalan Sungai Pinang, George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.

Majlis perasmian pusat jualan kenderaan Hyundai terbesar di Pulau Pinang itu disempurnakan oleh Ketua Ibu Pejabat Hyundai Asia dan Serantau Hyundai Motor, Kim Hoo-Keun.

Pengarah Urusan HSDM, Dennis Ho berkata, pembukaan pusat itu dijangka akan melonjakkan lagi jenama kenderaan itu kepada para pelanggannya terutama dalam memberikan khidmat lepas jualan.

Beliau berkata, pihaknya merancang membuka antara enam hingga tujuh lagi pusat 3S di seluruh negara sehingga Jun tahun hadapan melibatkan pelaburan lebih RM8 juta.

"Persaingan dalam industri automotif memang hebat, tetapi Hyundai memiliki kelebihan tersendiri terutama daripada segi kualiti, reka bentuk serta penggunaan bahan api yang efisien.

"Oleh itu, pusat 3S merupakan salah satu strategi Hyundai-Sime Darby bagi mewujudkan platform (di sesebuah kawasan) termasuk bagi menyokong rangkaian pengedarnya di situ," ujarnya.

Berkeluasan kira-kira 2,000 meter persegi, pusat itu mempunyai satu ruang pameran berhawa dingin, bilik jualan serta 11 petak menyelenggara kenderaan termasuk bagi penyelenggaraan ekspres serta kemudahan Internet WiFi.

Tambah Dennis, tiga lagi pusat 3S di wilayah utara akan dibuka tidak lama lagi iaitu sebuah di Perai (Pulau Pinang) dan dua lagi di Perak.

Katanya, pembukaan pusat tersebut dijangka menyuntik pertambahan jualan di wilayah utara yang ketika ini menyumbang kira-kira 15 peratus daripada jualan kenderaan Hyundai di seluruh negara. – ZAKI SALLEH

Full content generated by Get Full RSS.

Menari untuk tubuh langsing

Posted:

Menari untuk tubuh langsing

Menari untuk tubuh langsing

CELEBRITY Fitness membawa satu lagi pendekatan untuk mereka yang mengidamkan tubuh yang memikat.


CELEBRITY FITNESS yang mempunyai lebih 100,000 ahli di 30 cawangan di Indonesia, India termasuk Malaysia memperkenalkan cara baharu mendapatkan bentuk tubuh yang menggiurkan.

Program yang dikenali sebagai Dance N' Attitude (DNA) kata Pengarah Urusan Celebrity Fitness, Choi Kwang Ho adalah konsep senaman tarian yang membawa satu pengalaman yang menyeronokkan kepada mereka yang menyertainya.

"Inspirasi DNA datang daripada pemerhatian kehidupan seharian dan gaya senaman ini juga mengikut trend semasa," katanya pada majlis pelancaran DNA di Pusat Gimnasium Celebrity Fitness di kompleks beli-belah 1 Utama baru-baru ini.


KWANG HO (berkot) bersama empat jurulatih yang profesional dan bertauliah.


Konsep DNA menawarkan empat jenis tarian yang berbeza yang dinamakan insanity, seduce, flavor dan raw.

Keempat-empatnya meliputi gerakan tarian seperti salsa, tango, flamenco, jazz, hip hop dan banyak lagi.

Usah gusar sekiranya anda bukan seorang penari kerana jurulatih bertauliah dan mesra seperti Baby -G, Sunny dan Stefan akan melatih anda.

Kepada yang berminat, sila layari www.celebrityfitness.com atau di www.facebook.com/CelebrityFitnessMalaysia untuk mendapatkan maklumat lebih terperinci. - MAZLINA ABDUL MAJID

Full content generated by Get Full RSS.

Dua sahabat kumpul resipi

Posted:

Dua sahabat kumpul resipi

Dua sahabat kumpul resipi

Oleh RADIAH SAORI


HANIRAH (kiri) dan Azyanti bekerjasama dalam menghasilkan buah buku resipi yang berjudul Cara Mudah Membuat Roti.


PERSAHABATAN yang terjalin sejak di bangku sekolah membolehkan dua rakan karib, Hanirah Mohamad Nur dan Azyanti Mohd. Agos masing-masing 36, saling memahami antara satu sama lain.

Selain persefahaman yang jitu, kedua-dua sahabat karib yang bertugas sebagai pensyarah rangkaian komputer di Kolej Komuniti Cawangan Tanjung Piai, Pontian, Johor itu turut mempunyai minat yang serupa.

Justeru, tidak hairanlah apabila Hanirah dan Azyanti yang berasal dari Pontian dapat bekerjasama untuk menghasilkan sebuah buku resipi Cara Mudah Membuat Roti meskipun pada asalnya, kedua-dua mereka tidak mempunyai asas mengenainya.

Menurut Hanirah, semuanya bermula apabila mereka ditugaskan menyertai kursus masakan Soft and Crusty Bread di Muar anjuran Kementerian Pengajian Tinggi pada tahun 2009.

"Apabila pulang daripada kursus selama 10 hari tersebut, kami bertanggungjawab mengadakan kursus pendek masakan setiap hujung minggu di kolej.

"Daripada maklum balas positif yang diterima kami bertambah berminat dalam bidang masakan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Jelas ibu kepada tiga orang cahaya mata itu, hasil cadangan peserta kursus pendek tersebut jugalah dia dan Azyanti berpeluang menghasilkan 45 resipi pelbagai jenis roti yang diabadikan dalam buku setebal 98 muka surat terbabit.

"Sebelum ini, saya dan Azyanti sering membawa empat atau lima jenis resipi membuat roti dalam setiap kursus untuk dikongsi bersama peserta.

"Namun, ada antara mereka yang memberi cadangan agar saya menggabungkan semua resipi tersebut dalam sebuah buku dan inilah hasilnya, buku resipi Cara Mudah Membuat Roti.

"Niat asal kami ketika menulis buku ini hanya satu iaitu untuk membantu masyarakat untuk mendapatkan ilmu mengenai pembuatan roti," katanya.

Jelas Hanirah, ketika mendapat tawaran daripada penerbit Utusan Publications and Distributors Sdn. Bhd. untuk menghasilkan buku terbabit, dia dan Azyanti kurang berkeyakinan.

Namun, dengan bantuan penulis bersama iaitu Julia Abdul Rahman, seorang ibu yang berpengalaman lebih tiga dekad dalam bidang masakan, mereka lebih yakin dan bersemangat untuk menulis buku terbabit.

"Kami juga bersyukur kerana niat untuk menghasilkan sebuah buku mendapat kelulusan daripada Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi, Prof. Madya Kamarudin Kasim.

"Tanpa kelulusan beliau, tidak mungkin kami sebagai penjawat awam boleh menghasilkan buku terbabit," katanya.

Sementara itu, Azyanti mengakui bukan semua resipi yang terkandung dalam buku terbabit merupakan idea asal mereka. Sebaliknya, ia adalah resipi yang telah diubah suai untuk disesuaikan dengan cita rasa tempatan.

Katanya, keunikan buku tersebut apabila hampir semua bahan bagi setiap resipi mudah didapati dan halal.

"Kami merujuk daripada beberapa buku resipi dan membuat penambahbaikan agar lebih sesuai dengan cita rasa rakyat Malaysia.

"Setiap resipi yang diberikan telah kami cuba berkali-kali sebelum yakin ia adalah resipi yang terbaik dan termudah. Kami lebih gemar menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan yang lebih penting, ia mestilah halal," katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Kolej Komuniti Tanjung Piai, Radzuan Othman berkata, kejayaan Hanirah dan Azyanti menghasilkan buku terbabit merupakan satu kebanggaan buat kolej itu sendiri.

Jelasnya, pihak kolej sentiasa memberi sokongan kepada mana-mana tenaga pengajar mereka yang mempunyai inisiatif untuk memajukan diri sendiri.

"Ini adalah salah satu usaha positif dan membanggakan kerana dalam kesibukan menjadi tenaga pengajar, mereka masih mampu mencuri masa untuk menghasilkan buku ini," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved