Khamis, 29 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dilema pendatang Afrika

Posted:

Dilema pendatang Afrika

Dilema pendatang Afrika

DI sebuah kawasan bangunan satu tingkat jauh terletak di kawasan padang pasir selatan Israel, kira-kira 400 orang pendatang Afrika hidup dalam keadaan tanda tanya. Berapa lamakah mereka harus berada dalam tahanan ini?

Kawasan yang dikenali sebagai pusat tahanan 'terbuka' oleh pihak berkuasa Israel itu membenarkan mereka untuk keluar selama beberapa jam setiap hari. Namun, ia adalah sesuatu yang mustahil disebabkan lokasinya yang terpencil dan berhampiran sempadan Mesir.

Israel telah membuka Kompleks Holot pada Disember lalu selepas Mahkamah Agung negara tersebut menghentikan amalan memenjarakan pendatang haram sehingga tiga tahun di penjara biasa.

Bagaimanapun, pendatang-pendatang haram ini menyifatkan langkah mewujudkan kompleks itu sebagai satu tindakan kejam, malah kumpulan hak asasi mengatakan ia melanggar hak-hak kemanusiaan.

Di samping itu, satu rang undang-undang turut diluluskan pada bulan yang sama bagi membolehkan pendatang asing tersebut ditahan bagi suatu tempoh tidak diketahui sementara menunggu resolusi permintaan mereka untuk tinggal di Israel.

"Saya pergi untuk memperbaharui visa saya tetapi tiba-tiba ditahan di sini. Perkara ini adalah dahsyat," kata pendatang Eritrea, Hagos Fdwi, 30, yang bekerja di sebuah restoran di Tel Aviv.

Pelarian

Dipercayai lebih 50,000 warga Afrika terutamanya dari Sudan dan Eritrea telah menyeberang ke Israel secara haram dengan melalui jalan-jalan tikus di sempadan Mesir sepanjang lapan tahun lalu. Namun, laluan itu kini telah dipagar.

Kebanyakan pendatang haram ini cuba mendapatkan perlindungan ekoran peperangan di negara asal mereka, namun pihak Israel menolak dakwaan tersebut. Sebaliknya menuduh mereka sebagai pekerja haram meskipun segelintir kumpulan pelarian itu telah diberikan visa terhad.


KOMPLEKS Holot dibuka Disember lalu selepas Mahkamah Agung Israel menghentikan amalan memenjarakan pendatang haram sehingga tiga tahun di penjara biasa.


Pihak berkuasa juga mendakwa berlakunya ketegangan sosial di kawasan-kawasan miskin di Tel Aviv yang menjadi penempatan pendatang Afrika ini.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyatakan bahawa kemasukan pendatang asing ke negara tersebut mengancam cara hidup kaum Yahudi Israel dan mahu kumpulan ini dihalau keluar.

Bagaimanapun, daripada melaksanakan pengusiran secara terang-terangan, Israel cuba memujuk pendatang asing ini untuk pulang ke negara asal secara sukarela termasuk menawarkan insentif wang tunai selain meyakinkan negara-negara dunia ketiga agar menerima mereka.

Setakat ini, tidak ramai pendatang asing yang memilih tawaran insentif tersebut meskipun kenyataan rasmi Israel mengesahkan sejumlah 2,000 pendatang telah keluar pada tahun 2013, meningkat daripada apa yang dilaporkan iaitu kira-kira 400 orang pada tahun 2012.

Pada masa sama, tiada kawasan-kawasan perlindungan yang diwujudkan di negara-negara ketiga.

Kawalan

Sementara itu, Penasihat Undang-undang Kementerian Dalam Negeri Israel, Daniel Solomon berkata, Kompleks Holot ditubuhkan untuk memastikan pendatang haram ini tidak berkeliaran di jalanan dan berada dalam pasaran kerja.

"Menurut undang-undang, pendatang haram boleh ditahan di pusat tahanan terbuka dalam tempoh tertentu. Namun idea sebenarnya ialah menjadikan Holot sebagai pusat transit untuk pendatang asing ini sebelum mereka kembali ke negara asal atau negara ketiga," katanya kepada pemberita pada Januari lalu.


PARA tahanan melakukan bantahan terhadap penjara tanpa had di Holot kerana tidak mematuhi norma hak asasi manusia antarabangsa.


Dalam pada itu, para wartawan tidak dibenarkan masuk ke kawasan kompleks tersebut. Namun pemberita Reuters berjaya menemubual kira-kira 12 orang tahanan yang berkeliaran di luar pintu masuknya.

Segelintir pendatang asing itu memberitahu bahawa mereka telah menaiki bas dari Tel Aviv dan kawasan sekitar untuk tiba ke pusat terbabit dengan hanya sehelai sepinggang.

Ramai tahanan tidak mengambil kesempatan yang diberikan untuk meninggalkan pusat tahanan tersebut. Ini kerana, pekan yang berhampiran iaitu Beersheba mengambil masa perjalanan selama sejam dan mereka perlu mendaftar masuk pada setiap jam. Kegagalan mendaftar masuk akan menyebabkan pendatang asing itu dipindahkan ke penjara konvensional.

Sungguhpun ditahan, tidak banyak rungutan yang diutarakan oleh mereka memandangkan pelbagai kemudahan yang disediakan oleh pihak Israel termasuk televisyen, penyediaan sajian sebanyak tiga kali sehari dan ruang tidur luas yang mampu memuatkan 10 orang lelaki. Tiada tahanan wanita atau kanak-kanak yang ditempatkan di situ.

Sesak

Holot mempunyai kapasiti untuk menahan lebih 3,000 penghuni dan kumpulan hak asasi manusia memaklumkan bahawa sekurang-kurangnya 2,000 lagi pendatang haram ini menerima perintah untuk melaporkan diri ke pusat tahanan berkenaan pada bulan hadapan.

Kumpulan hak asasi tersebut membantah tindakan itu dan menegaskan ramai di antara pendatang yang terlibat layak menerima suaka politik ekoran kekacauan dan penindasan di negara asal mereka. Ekoran itu, kumpulan tersebut telah mengemukakan petisyen kepada Mahkamah Agung Israel bagi menentang undang-undang yang termaktub sebelum ini.

Sementara itu, Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi Wakil Pelarian di Israel, , Walpurga Englberct berkata, penjara tanpa had di Holot adalah tidak mematuhi norma hak asasi manusia antarabangsa.


WARGA Afrika terutamanya dari Sudan dan Eritrea menyeberang ke Israel secara haram dengan melalui jalan-jalan tikus di sempadan Mesir.


Tegas beliau, penjara tanpa had di Holot tidak mematuhi norma hak asasi manusia antarabangsa.

"Apa yang lebih membimbangkan ialah ketiadaan sebab pelepasan dari Holot dan satu-satunya cara keluar adalah menandatangani untuk persetujuan pulang ke negara asal secara sukarela," katanya.

Kemarahan terhadap pusat tersebut telah mencetuskan beberapa siri bantahan daripada tahanan sejak beberapa bulan lalu, termasuk tunjuk perasaan di Parlimen Israel.

Apabila krew televisyen Reuters membuat rakaman di luar Holot baru-baru ini, kelihatan beberapa tahanan menunjukkan isyarat meminta bantuan perlindungan atau suaka. Malah, terdapat tiga tahanan yang keluar berjalan melintasi rakaman tersebut dengan gaya menyilang pergelangan tangan ke atas kepala seolah-olah mereka digari.

Ada tahanan yang bercakap kepada Reuters memaklumkan bahawa mereka bosan dan kecewa kerana berasa tiada cara untuk keluar segera dari kesusahan yang dihadapi itu. Dua daripada tahanan itu memberitahu, mereka telah dipisahkan daripada keluarga meskipun Israel ada menyatakan untuk mengelak penahanan lelaki yang berkeluarga.

Sementara itu seorang tahanan lain, Solomon Hagos, 25, berkata, dia sudah berada dalam tahanan di Israel sejak memasuki negara itu secara haram kira-kira 18 bulan lalu.

Katanya, dia melarikan diri daripada penjara tentera Eritrea pada tahun 2012 dan telah diliwat selama beberapa hari oleh tiga lelaki yang mengurungnya di padang pasir Sinai, Mesir sebelum menyeberang ke Israel.

"Kehidupan saya tiada apa-apa, tapi penjara," kata Hagos yang memberitahu petisyen suakanya telah ditolak pada bulan lalu.

Namun rakannya, Robel Yohanns , 23, dari Eritrea pula lebih bersifat optimistik berbanding kebanyakan tahanan.

"Saya hanya akan duduk dengan sabar dan menunggu mereka untuk menukar undang-undang sekali lagi," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Lokasi ideal pengumpul bonsai

Posted:

[unable to retrieve full-text content]DERETAN pokok-pokok bonsai yang dipamerkan pada Pameran Kuala Lumpur Orkid dan Bonsai 2014 (KLOBS 2014) di Taman Botani Perdana Kuala Lumpur begitu memikat hati RahimYaso, 46.

Menu halal restoran di Jepun

Posted:

Menu halal restoran di Jepun

Menu halal restoran di Jepun


SALAH sebuah restoran di Tokyo yang menyediakan makanan tradisi menggunakan ramuan dan bahan-bahan halal.


PENINGKATAN bilangan pelancong beragama Islam ke Jepun sejak setahun lalu telah mencetus percambahan restoran halal di negara matahari terbit itu.

Kaji selidik terbaharu juga menunjukkan Jepun menerima pelancong beragama Islam dari 60 buah negara terutama Asia Tenggara termasuk Indonesia dan Malaysia.

Perkembangan tersebut menjadikan restoran-restoran terutama di Tokyo menyediakan lebih banyak menu halal bagi memenuhi permintaan pelancong asing beragama Islam.

Malah, beberapa restoran di Tokyo juga sudah mula menyediakan ruang solat dan tempat mengambil wuduk kepada pelancong Islam.

Perubahan tersebut didorong oleh peranan Persatuan Halal Jepun yang mengadakan kerjasama dengan Malaysia bagi mendapatkan pengesahan halal di restoran-restoran Jepun yang berminat sejak tahun 2012.

Penuntut ijazah doktor falsafah dari Dubai, Nasreddine Hamadi berkata, dia tidak sabar untuk bercuti sekali lagi ke Jepun selepas mengetahui semakin banyak restoran di negara itu menyediakan menu halal.

"Malaysia adalah negara yang kaya dengan pelbagai menu halal dan paling jauh pernah saya sampai. Tetapi, kini Jepun akan menjadi destinasi paling jauh selepas Malaysia," kata Nasreddine.

Penyajian makanan halal dalam pesawat juga semakin menjadi keutamaan kepada pengendali menu penerbangan Jepun seperti ANA Holdings Inc. yang berpusat di Tokyo.

Makanan tradisi Jepun seperti biskut beras juga diubah suai dengan kerjasama syarikat penyedia makanan halal bagi penumpang pesawat dari Malaysia, Brahim's Holdings Berhad.

Sejak beberapa tahun lalu, golongan kaya serta kelas pertengahan dari Asia Barat menjadikan Jepun dan China sebagai destinasi percutian.

Pertambahan bilangan pelancong itu menyebabkan negara-negara bukan Islam seperti Jepun melakukan beberapa pembaharuan bagi keselesaan pengunjung Muslim dari Asia Barat dan Asia Tenggara.


MAKANAN halal ada disediakan kepada para pelajar beragama Islam di Universiti Kanda, Tokyo sejak kira-kira setahun lalu.


Tarikan

Sejajar dengan pertambahan itu, pelancong Muslim yang tiba ke Jepun dianggar membelanjakan AS$181 bilion (RM584 bilion) menjelang tahun 2018 seperti yang dilaporkan syarikat perunding pelancongan Islam, Dinar Standard di Amerika Syarikat.

"Brahim's menjadi contoh penyajian makanan halal kepada masyarakat Jepun," kata Pegawai Kanan Dinar Standard, Rushdi Siddiqui.

Dalam pada itu, dewan makan di Universiti Kanda di Chiba yang terletak di timur Tokyo turut mula menyediakan menu halal kepada para pelajar dan pelawat beragama Islam.

Perubahan dalam industri penyediaan makanan di Tokyo juga bertujuan memberi lebih keyakinan kepada para pelancong beragama Islam untuk memilih hidangan.

Selain itu, sebanyak 60 destinasi pelancongan di Jepun terutama Tokyo sedang melakukan perubahan untuk menyediakan persekitaran yang mesra pengunjung Muslim.

Kini, para pengusaha restoran di Jepun mengetahui terdapat beberapa jenis bahan makanan seperti daging babi dan arak tidak boleh dimakan oleh orang Islam walaupun melibatkan penggunaan yang sedikit.

Bertitik tolak daripada perkembangan itu, Jepun menjadi destinasi yang semakin diminati para pelancong beragama Islam dari seluruh dunia. - Reuters.

Dua tarikan baharu Sunway Lagoon

Posted:

Dua tarikan baharu Sunway Lagoon

Dua tarikan baharu Sunway Lagoon

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

AKSI terjunan api yang cukup mendebarkan ini harus ditonton di Surf Beach.


MERUPAKAN salah satu ikon taman tema di Lembah Klang, Sunway Lagoon sentiasa menawarkan pelbagai tarikan untuk seisi keluarga.

Water Park, Amusement Park, Wildlife Park, Extreme Park dan Scream Park merupakan lima tarikan utama yang menjadi tumpuan pengunjung sewaktu berlibur di taman tema itu.

Sempena cuti sekolah yang bermula pada 28 Mei hingga 15 Jun ini, Sunway Lagoon menawarkan dua tarikan baharu yang sesuai untuk pengunjung seisi keluarga.

Pameran Cleopatra dan pertunjukan Hi-Dive (terjunan tinggi) daripada penerjun profesional dari Kanada mengisi jadual harian taman tema tersebut.

Mungkin ramai yang pernah mendengar kisah Cleopatra tetapi tidak mengetahui sejarah firaun terakhir ketika era Mesir Purba. Menerusi pameran Cleopatra, ia seumpama pengembaraan ke era Mesir Purba ketika era pemerintahan firaun itu.

Dinding pameran dipenuhi dengan maklumat mengenai Cleopatra ditambah pula hiasan lampu-lampu malap yang membuatkan pengunjung sentiasa berwaspada setiap kali melangkah.

Dengan tema Mitos, Misteri dan Mumia, pengunjung juga akan melihat mumia yang dibalut kemas dan dijaga rapi oleh seorang penjaga.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat The Sudden Impact, Lynton V. Harris memberitahu, pameran tersebut berkonsepkan hiburan pendidikan dan ia bersesuaian untuk setiap lapisan umur.

Jelasnya, walaupun Cleopatra yang juga dikenali sebagai Ratu Sungai Nil kelihatan menakutkan, elemen humor tetap ditekankan dalam setiap bahagian pameran itu.

"Pengunjung terutama kanak-kanak dapat mempelajari serba sedikit mengenai sejarah Cleopatra dalam persekitaran Mesir Purba. Pada bahagian mumia, kejutan menunggu para pengunjung sehingga membuatkan mereka tertawa," ujarnya ketika ditemui Kosmo! ketika pelancaran tarikan baharu itu baru-baru ini.

Tarikan

Sempena sesi pelancaran, syarikat dari New York, Amerika Syarikat itu turut membawa seorang model dari Gold Coast, Australia iaitu Claire yang memakai pakaian dan kemasan seperti Cleopatra.


DUA replika mumia yang diletakkan di ruang pameran Cleopatra.


Pameran tersebut memaparkan panggung teater, seni cahaya tiga dimensi, laluan pejalan kaki yang menyeramkan, replika mumia yang diawet, budaya zaman Cleopatra dan takhta ratu itu.

Selain Cleopatra, pertunjukan terjunan tinggi daripada penerjun bebas juga pastinya menambah keterujaan pengunjung sewaktu bermandi-manda di Surf Beach.

Pengunjung akan dihiburkan oleh lima orang penerjun yang melakukan terjunan bebas ke dalam kolam tanpa sebarang peralatan keselamatan. Bayangkan, salah seorang penerjun terjun daripada ketinggian 24 meter dengan hanya memakai seluar renang.

Empat jejaka dan seorang wanita dari Kanada itu telah melakukan persembahan di negara China, Jepun dan Hong Kong. Sunway Lagoon merupakan lokasi pertama pertunjukan mereka di Asia Tenggara.

Pengarah Perunding Sunway Lagoon, Bill Holman memberitahu, konsep pertunjukan itu seperti sebuah sketsa yang disampaikan secara humor untuk pengunjung di Surf Beach.

"Salah satu adegan ialah mereka berlakon untuk menyelamat seorang bayi yang terperangkap di tempat tinggi. Mereka melakukan pelbagai aksi terjunan untuk menyelamatkan bayi itu. Ia merupakan idea bijak untuk menghiburkan pengunjung," jelasnya.

Aksi seorang penerjun membakar pakaiannya untuk melakukan terjunan pastinya adegan yang harus ditonton.

Sempena cuti sekolah ini, Sunway Lagoon menawarkan Pakej Piknik Keluarga untuk pemegang Mykad dan Mykid untuk dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak. Menerusi pakej berharga RM295 itu, pengunjung berpeluang beriadah bersama keluarga di Surf Beach taman tema tersebut.

Pembelian tiket terawal akan menerima bakul piknik, dua tikar dan empat botol minuman.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


700 sertai pertandingan melukis, bicara berirama di Putrajaya

Posted:

700 sertai pertandingan melukis, bicara berirama di Putrajaya

700 sertai pertandingan melukis, bicara berirama di Putrajaya

PELAJAR Sultan Alam Shah meraikan kemenangan selepas muncul juara pertandingan bicara berirama di Dewan Seri Wilayah, Putrajaya baru-baru ini.


JUARA. Seramai 700 pelajar daripada 10 buah sekolah di sekitar Putrajaya menyertai pertandingan melukis dan bicara berirama anjuran Kementerian Wilayah Persekutuan di Dewan Seri Wilayah, Putrajaya baru-baru ini.

Pertandingan bertemakan Putrajaya itu dianjurkan dengan kerjasama Biro Pendidikan UMNO Bahagian Putrajaya dan Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.

Johan pertandingan bicara berirama dimenangi oleh Sekolah Sultan Alam Shah dengan membawa pulang piala, sijil penghargaan dan wang tunai bernilai RM2,000, manakala Nur Liyanan Hidayati Mohd. Zin dari Sekolah Menengah Kebangsaan Putrajaya Presint 9 (2) menang tempat pertama pertandingan melukis.

Majlis penyampaian hadiah disampaikan oleh Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Dr. Loga Bala Mohan Jaganathan.

UPSI juara Kenaboi Adventure Race 2014 di Jelebu

Posted:

UPSI juara Kenaboi Adventure Race 2014 di Jelebu

UPSI juara Kenaboi Adventure Race 2014 di Jelebu


SAMSU dan Seo Cheng bergambar dengan piala kemenangan Kenaboi Adventure Race 2014 kategori pasukan campuran IPT yang berlangsung di Jelebu, Negeri Sembilan baru-baru ini.


KEJAYAAN. Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dinobatkan juara pertandingan larian Kenaboi Adventure Race 2014 kategori pasukan campuran institut pengajian tinggi (IPT) yang berlangsung di Jelebu, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Penyelaras pasukan itu, Rafli Sum berkata, keputusan untuk menggandingkan Samsu Radi dan Shu Seo Cheng adalah sangat tepat apabila berjaya menewaskan 86 pasukan lain dalam kategori tersebut.

"Berkat latihan berlari bersama yang dilakukan mereka pada setiap hari telah membuahkan hasil apabila dapat merangkul gelaran johan bagi kategori pasukan campuran IPT.

"Kini UPSI optimis untuk meneruskan kejayaan tersebut dalam kejohanan Malaysia Orienteering Asean Cup Circuit 2014 yang akan berlangsung di Gua Tempurung, Perak," katanya.

Pada pertandingan itu, pasukan campuran UPSI menerima wang tunai RM1,000, baucar produk Teva bernilai RM600 dan piala.

Bekas pelajar MPI Bangi anjur pertemuan semula

Posted:

Bekas pelajar MPI Bangi anjur pertemuan semula

Bekas pelajar MPI Bangi anjur pertemuan semula


CHE MAMAT (depan) bergambar dengan sebahagian daripada bekas pelajar MPI Bangi dari tahun 1990 hingga 1992 yang mengadakan pertemuan semula di Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.


DETIK MANIS. Bekas pelajar Maktab Perguruan Islam (MPI) Bangi, Selangor dari tahun 1990 hingga 1992 mengadakan pertemuan semula untuk mengimbau kembali detik-detik manis bergelar pelajar di Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.

Majlis yang diberi nama Tautan Kasih itu dihadiri oleh 15 buah keluarga yang datang dari pelbagai negeri seperti Terengganu dan Selangor.

Penyelaras program, Khariah Abd. Rahman berkata, majlis yang julung-julung kali diadakan itu adalah hasil komunikasi mereka melalui Facebook dan Whatsapp.

"Walaupun sudah 22 tahun berpisah dan semuanya sudah berkeluarga dan mempunyai tanggungjawab, kami tetap ingin meluangkan masa untuk berjumpa," katanya.

Pada pertemuan menyentuh perasaan itu, bekas pensyarah Pengajian Islam mereka, Che Mamat Che Kod, 77, turut hadir untuk meraikan majlis itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Raja Nazrin Sultan Perak ke-35

Posted:

Raja Nazrin Sultan Perak ke-35

Raja Nazrin Sultan Perak ke-35

Oleh SAHLIZAH MOHAMED
sahlizah.mohamed@kosmo.com.my

SULTAN Nazrin Shah melafaz sumpah pada istiadat pengisytiharan dan pelantikan Sultan Perak yang baharu.


KUALA KANGSAR – Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dimasyhurkan sebagai Sultan Perak ke-35 pada istiadat pengisytiharan pelantikan di Istana Iskandariah, Bukit Chandan di sini semalam.

Pengumuman itu dibuat oleh Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja, Jen. (B) Tan Sri Mohd. Zahidi Zainuddin di Balairong Seri Istana Iskandariah pada pukul 3.15 petang.

"Dengan pilihan dan persetujuan, Dewan Negara Perak pada 28 Mei 2014 menetapkan, Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah menjadi ganti Sultan," katanya.

Pengisytiharan itu memberi gelaran baharu kepada Raja Nazrin Shah, 58, iaitu Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Sultan Nazrin Shah yang merupakan putera sulung Sultan Azlan Shah menggantikan ayahanda baginda yang mangkat di Institut Jantung Negara, Kuala Lumpur kelmarin.

Sebaik pengumuman dibuat, Raja Nazrin Shah bangkit berjalan menuju ke singgahsana dan baginda kemudiannya melafazkan sumpah yang berbunyi:

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Almarhum Sultan Azlan Shah disemadi

Posted:

Almarhum Sultan Azlan Shah disemadi

Almarhum Sultan Azlan Shah disemadi


Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyiram air mawar di makam ayahanda baginda Almarhum Sultan Azlan Shah di Makam Diraja Kuala Kangsar semalam.


KUALA KANGSAR - Jenazah Sultan Perak, Almarhum Sultan Azlan Shah selamat dimakamkan di Makam Diraja Kuala Kangsar di sini pada pukul 6.40 petang semalam.

Jenazah baginda disemadi di antara makam Sultan Idris II dan makam anakanda baginda, Raja Ashman Shah.

Suasana sedih menyelubungi kerabat diraja, orang kenamaan dan rakyat jelata yang mula membanjiri pekarangan masjid seawal pukul 1.30 petang.

Jenazah Almarhum tiba di Masjid Ubudiah, Bukit Chandan di sini dengan pedati khas 'Seraja Diraja' berwarna kuning pada pukul 4.30 petang untuk disembahyangkan.

Pedati khas itu diusung 40 anggota Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) secara bergilir-gilir sejauh kira-kira dua kilometer dari Istana Iskandariah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raja disenangi rakyat jelata

Posted:

Raja disenangi rakyat jelata

Raja disenangi rakyat jelata


RAJA NAZRIN SHAH bersalaman dengan rakyat negeri Perak yang menziarahi jenazah Almarhum Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar semalam.


KUALA KANGSAR - Pemasyhuran Raja Nazrin Shah sebagai Sultan Perak ke-35 disambut dengan perasaan gembira dan penuh kesyukuran oleh seluruh rakyat jelata di negeri tersebut.

Kepatuhan kepada Islam dan keadilan terhadap rakyat membolehkan baginda diterima rakyat dengan hati terbuka bagi meneruskan legasi ayahandanya, Almarhum Sultan Azlan Shah untuk menerajui negeri Perak.

Pengerusi Majlis Standard dan Akreditasi Malaysia, Tan Sri Mustafa Mansur berkata, pelantikan Raja Nazrin Shah amat bertepatan kerana baginda sejak dulu sentiasa dekat di hati rakyat.

Katanya, selama ini pun, baginda selalu berdampingan dengan rakyat pada setiap program yang dihadiri.

"Sebagai anak jati Perak, saya mempunyai harapan tinggi agar baginda meneruskan kesinambungan pemerintahan Almarhum ayahandanya bagi membolehkan pentadbiran negeri ini dilakukan secara berkesan," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Raja Nazrin Shah diisytiharkan sebagai Sultan Perak yang baharu pada istiadat pelantikan dan pengisytiharan yang diadakan di Balairong Seri Istana Iskandariah di sini semalam.

Pengarah MWE Golf & Country Club Berhad, Datuk Seri Noordin Omar berkata, pelantikan Raja Nazrin Shah diyakini dapat memberikan manfaat bukan sahaja kepada rakyat Perak, malah seluruh negara.

"Setiap rakyat mahukan sultan yang dapat mempertahankan institusi Raja-Raja Melayu yang pada masa ini sentiasa diganggu-gugat pihak tertentu yang gemar mencabar Perlembagaan Negara," katanya.

Bagi Ketua Kampung Labu Kubung, Lubuk Merbau dekat sini, Mior Shamsuddin Abu Hassan, Raja Nazrin Shah merupakan seorang yang berkebolehan dan mempunyai taraf pendidikan yang tinggi.

"Baginda sering mendampingi masyarakat bawahan dan sebagai rakyat, saya mendoakan baginda dapat mentadbir negeri dengan baik," katanya.

Seorang pesara kerajaan, Bahari Abdullah, 60, berkata, dia amat mengagumi perwatakan Raja Nazrin Shah yang sentiasa ceria, peramah dan mudah tersenyum apabila bertemu rakyat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pusat Akuatik dibuka secara rasmi

Posted:

Pusat Akuatik dibuka secara rasmi

Pusat Akuatik dibuka secara rasmi

SEBAHAGIAN atlet renang mula menjalani latihan di Pusat Akuatik, Kompleks Sukan Negeri, Kangar, Perlis semalam.


BUAT pertama kali, barisan atlet renang yang bertanding pada Sukan Malaysia (Sukma) 2014 berpeluang menjalani latihan di Pusat Akuatik, Kompleks Sukan Negeri, Kangar semalam.

Pusat Akuatik itu yang sebelum ini menimbulkan pelbagai persoalan gara-gara ia tidak dapat disiapkan pada masa ditetapkan selain tidak menepati beberapa piawaian antarabangsa, dibuka secara rasmi buat setiap kontinjen renang mulai pukul 4 petang.

Antara kontinjen yang terawal 'menguji' kolam renang di Pusat Akuatik tersebut ialah Selangor, Sarawak, Sabah dan Johor.

Bagaimanapun, bagi atlet terjun, mereka tidak berpeluang menjalani latihan di Pusat Akuatik itu semalam. Ini kerana air di kolam (bagi acara terjun) masih keruh, selain salah satu platform iaitu platform berketinggian lima meter perlu diubah suai.

"Seperti yang anda (pihak media) dapat lihat hari ini (semalam), beberapa pasukan renang telah mula menjalani latihan di sini. Bagi saya, kolam renang sudah tiada masalah berbangkit dan acara boleh berlangsung esok (hari ini).

"Bagaimanapun, atlet-atlet terjun masih tidak boleh menjalani latihan di sini kerana air di kolam belum mencapai standard yang sepatutnya. Pada masa sama, pihak kontraktor juga masih menyiapkan platform.

"Saya menjangkakan kerja-kerja pengubahsuaian platform itu dan masalah air (keruh) akan dapat diselesaikan selewat-lewatnya malam ini (malam tadi)," jelas Setiausaha Kehormat Persatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM), Edwin Chong semalam.

Beliau menambah, pihaknya serta penganjur juga tidak ada sebarang kekangan lagi untuk menunda acara akuatik Sukma 2014 yang sepatutnya dijadualkan bermula semalam.

"Bagi atlet-atlet terjun, mereka masih ada masa untuk menjalani latihan pagi esok (hari ini) sebelum acara terjun bermula. Jadi, saya berharap semua masalah yang timbul sebelum ini tidak akan lagi berbangkit," katanya.

Sementara itu, penolong jurulatih skuad renang Selangor, Ong Jin Kooi berkata, beliau masih boleh menerima 'keadaan' di kolam renang tersebut walaupun anak-anak buahnya terpaksa menjalani latihan pada saat-saat akhir.

"Apa lagi pilihan yang kami ada. Kami harus menyesuaikan diri walaupun masa agak terhad untuk menjalani latihan di sini. Bagi saya, jika para perenang tidak dapat menyesuaikan diri dengan keadaan ini, maka ia akan menjadi satu masalah.

"Namun, secara peribadi saya menganggap kolam renang di sini masih mengikut peraturan FINA (Persekutuan Renang Antarabangsa).

"Para perenang saya juga tidak memberi sebarang maklum balas negatif selepas mereka berlatih kira-kira 30 minit di sini," kata Jin Kooi.

Mengulas mengenai sasaran skuad renang Selangor pada Sukma kali ini, Jin Kooi berkata, mereka berharap dapat membawa pulang sekurang-kurangnya lima pingat emas.

Bagaimanapun, sasaran lima pingat emas itu dilihat agak rendah berbanding ketika skuad renang Selangor muncul juara keseluruhan pada Sukma 2012 di Pahang apabila mereka merangkul 11 emas.

"Kami harus realistik kerana pada Sukma kali ini, Selangor mempertaruhkan ramai perenang muda. Ini disebabkan beberapa perenang berpengalaman sudah bersara. Jadi, ramai perenang baharu dalam skuad renang Selangor," ujarnya.

Sandaran utama Selangor sudah pasti terarah kepada dua perenang kebangsaan, Shaun Yap yang akan beraksi dalam acara 50m, 100m dan 200m kuak dada lelaki serta Yap Siew Hui bagi 50m dan 100m kuak kupu-kupu wanita.

'Jangan mudah menyerah kalah'

Posted:

'Jangan mudah menyerah kalah'

'Jangan mudah menyerah kalah'

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.rahim@kosmo.com.my


TENGKU ABDUL RAHMAN melakukan cabutan pada majlis undian pelancaran Kejohanan Bola Sepak Piala SAS Muda 2014 di Kuantan, Pahang semalam.


"SAYA mahu semua pemain bekerja keras, berusaha masuk ke perlawanan akhir."
Itu kata-kata perangsang yang dilemparkan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP), Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah kepada skuad Tok Gajah menjelang aksi separuh akhir kedua Piala FA menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam esok.

Biarpun menyedari pemain-pemain utama Pahang mengalami krisis kecederaan, Presiden PBNP itu tidak mahu ia dijadikan alasan untuk menyerah kalah sebelum berlawan.

Tengku Abdul Rahman menganggap Pahang sudah berada di peringkat matang untuk mengharungi perlawanan yang sengit dalam merebut piala yang berprestij dalam saingan liga tempatan itu.

"Saya sudah berjumpa dengan para pemain termasuk ketua jurulatih, Zainal Abidin Hassan dan berpesan kepada mereka supaya teruskan usaha keras yang telah diterapkan selama ini sehingga pasukan layak ke peringkat ini.

"Harapan saya untuk lihat pasukan ini berjaya memasuki perlawanan akhir, mereka (pemain dan jurulatih) perlu sedaya upaya memastikan perlawanan menentang Johor DT nanti menjanjikan aksi yang menarik.

"Saya juga berharap nasib akan menyebelahi kami kerana beraksi di gelanggang sendiri di Stadium Darul Makmur dengan sokongan padu para peminat tempatan," titahnya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Kejohanan Bola Sepak Piala SAS Muda 2014 di Kuantan semalam.

Kejohanan yang menghimpunkan sebanyak 58 pasukan itu mewakili Parlimen masing-masing dan terbuka bagi dua kategori iaitu bawah 9 dan 10 tahun.

Ia akan berlangsung di Stadium Mini Temerloh bermula esok hingga 1 Jun ini.

Dalam pada itu, Tengku Abdul Rahman juga mengingatkan para penyokong yang hadir ke stadium nanti supaya tidak melakukan sebarang provokasi yang berlebihan sama ada pasukan yang disokong menang atau kalah.

Apa yang penting titahnya, setiap penonton harus menghormati antara satu sama lain bagi memastikan kelancaran perlawanan yang akan berlangsung nanti.

"Biar sukan bola sepak jadi agenda penyatuan rakyat. Jangan terlalu beremosi ketika meraikan kemenangan sehingga timbul perkara yang tidak diingini," jelasnya.

TMJ terima kekalahan

Posted:

TMJ terima kekalahan

TMJ terima kekalahan


TUNKU ISMAIL tidak berhasrat untuk memegang sebarang jawatan dalam FAM selepas tewas dalam perebutan jawatan Presiden FAM pada Kongres Tahunan FAM ke-50, Ahad lalu.


PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim tidak berhasrat untuk memegang sebarang jawatan dalam Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Bagaimanapun, baginda yang gagal bagi perebutan jawatan Presiden FAM pada Kongres Tahunan FAM ke-50, Ahad lalu, bersedia untuk memberikan bantuan kepada badan induk bola sepak negara itu dalam usaha meningkatkan mutu dan imej bola sepak tanah air.

"Saya terima keputusan pemilihan FAM yang lalu dengan hati yang terbuka.

"Saya kini lebih bersemangat dalam menjalankan tanggungjawab saya dalam memartabatkan bola sepak negeri Johor. Itulah takdir saya.

"Kita berada di mana Allah SWT takdirkan kita berada pada masa ini. Setiap sesuatu yang kita lalui adalah sebahagian daripada perancangan-Nya. Allah mempunyai ketetapan-Nya.

"Percaya kepada ketentuan-Nya, teruskan hidup, dan nikmatilah ia," kata baginda yang dipetik daripada Facebook rasmi Johor Darul Ta'zim, Johor Southern Tigers semalam.

Baginda yang juga Tunku Mahkota Johor tewas dengan undi 12-27 undi bagi jawatan Presiden FAM kepada penyandang Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Penyandang Presiden, Sultan Ahmad Shah yang menarik diri daripada mempertahankan jawatan Presiden FAM dilantik sebagai Presiden Kehormat Seumur Hidup FAM. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Simbol keakraban dua negara

Posted:

Simbol keakraban dua negara

Simbol keakraban dua negara

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

KEHADIRAN beruang panda ini turut menawarkan kelainan kepada Zoo Negara.


KEHADIRAN dua ekor beruang panda yang bernama Fu Wa (jantan) dan Feng Yi (betina) ke Malaysia pada 21 Mei lalu membawa pelbagai pandangan sekali gus mencetuskan polemik dalam negara ini.

Apatah lagi apabila dimaklumkan kos keseluruhan dalam proses peminjaman panda selama sedekad itu mencecah RM60 juta, ia terus disifatkan sebagai satu pembaziran buat negara.

Lantaran itu, terciptalah pelbagai ayat, peribahasa dan kosa kata yang menjadikan panda sebagai sumbernya hasil 'kreativiti' rakyat Malaysia yang melihat perkara itu sebagai sesuatu yang negatif.

Sebaliknya, masyarakat tidak melihat proses itu membawa signifikan terhadap perhubungan diplomatik dua negara antara Malaysia dan China.

Dekan Pusat Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia, Prof. Madya Dr. Mohd. Azizuddin Mohd. Sani berkata, perkara ini yang dinamakan sebagai Diplomasi Panda merupakan satu simbolik sempena sambutan 40 tahun hubungan diplomatik antara Malaysia dan China yang akan disambut pada 31 Mei 2014.

Hubungan intim

"Hakikatnya, peminjaman dua ekor panda itu mencerminkan keakraban hubungan kedua-dua negara. Ramai yang tidak mengetahui bahawa jarang sekali China ingin meminjamkan beruang panda kepada negara luar kecuali jika negara itu mempunyai hubungan intim dengan China.

"Justeru, selama sedekad panda tersebut berada di Malaysia, ia menggambarkan sedekad keakraban hubungan Malaysia-China. Bagaimanapun, saya fikir lebih baik juga jika Malaysia meminjamkan dua ekor orang hutan kepada China sebagai balasan," ujar Mohd. Azizuddin ketika diminta mengulas mengenai isu berkenaan.

Tambah beliau, kos RM60 juta yang digunakan dalam proses Diplomasi Panda ini akan membazir sekiranya penjagaan panda tidak dilakukan dengan baik dan Malaysia gagal memanfaatkan ketibaan panda ini sebagai tarikan pelancong.

"Namun, sekiranya difikirkan manfaat ekonomi yang akan diperoleh dari hubungan Malaysia-China, sudah tentu berbaloi membawa panda ini. Pada tahun 2012, nilai dagangan Malaysia dengan China berjumlah AS$88 bilion (RM283 bilion)

"Dalam tempoh lima tahun, nilai dagangan itu cuba ditingkatkan sebanyak AS$160 bilion (RM515 bilion). Melalui diplomasi inilah, Malaysia cuba menarik pelaburan China ke dalam negara. Jadi, memikirkan hal ini, maka adalah berbaloi membawa panda ke Malaysia," tegas Mohd. Azizuddin lagi.

Menyentuh tentang kritikan keras dan bertubi-tubi pembangkang, beliau mengakui mereka mempunyai hak dan tidak salah untuk mengkritik. Bagaimanapun, penghujahan bernas perlu dikemukakan oleh kedua-dua pihak yang berasaskan fakta.

"Dalam persoalan Diplomasi Panda ini, ternyata kerajaan bijak menilai manfaat hubungan antara kedua negara. Saya kira langkah kerajaan ini tepat pada masanya yang boleh membawa kemakmuran kepada negara," katanya.


KAKITANGAN Lapangan Terbang Chengdu Shuangliu, China mengangkat panda di dalam sangkar ketika dalam proses penghantaran ke Malaysia.


Perjanjian peminjaman sepasang panda gergasi ini telah dimeterai antara kerajaan Malaysia dengan China Wildlife Conservation Association (CWCA) pada bulan Jun 2012.

Ia merupakan permintaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri ketika menemui Perdana Menteri China, Wen Jiabao sewaktu lawatan beliau ke Nanning, China pada April 2012.

Ironinya, panda adalah haiwan yang sangat dihargai bukan sahaja oleh rakyat China tetapi juga seluruh dunia. Tetapi, pada masa yang sama, hidupan ini turut diancam kepupusan.

Perkara ini diakui oleh Pengarah Treat Every Environment Special (TrEES), Leela Pandikar, iaitu sebuah organisasi bukan kerajaan yang memfokuskan pada aktiviti pemuliharaan alam sekitar.

Jangka hayat

"Seperti hidupan liar di Malaysia, panda juga berhadapan dengan tekanan kehilangan dan perpecahan habitat disebabkan aktiviti pembangunan termasuklah pembinaan jalan, perlombongan, empangan serta penukaran hutan untuk pertanian.

"Aktiviti pemburuan haram dan penuaian buluh juga menjadi satu ancaman besar buat haiwan comel ini," terang Leela melalui e-mel kepada Kosmo!.

Sehubungan itu, antara penyelesaian yang boleh dilaksanakan bagi mengatasi masalah ini ialah meningkatkan kawasan perlindungan dan kapasiti untuk menguruskan, mencipta koridor hijau untuk menghubungkan habitat panda dan mengehadkan penuaian buluh yang merupakan 99 peratus daripada diet panda.

Sejauh manakah persekitaran di Malaysia sesuai untuk kehidupan panda? Leela menjelaskan, secara umumnya persekitaran semula jadi di negara ini tidak sesuai buat haiwan tersebut.

"Disebabkan itulah, jutaan ringgit telah dibelanjakan untuk membina kompleks panda semata-mata bagi mewujudkan persekitaran yang selesa dan berhawa dingin buat pasangan panda gergasi itu," katanya.

Tambah Leela, panda boleh hidup sehingga mencecah usia 30 tahun dalam kurungan manakala jika hidup di hutan, ia mungkin hidup antara 14 hingga 20 tahun.

"Terdapat banyak faktor yang menentukan jangka hayat panda. Dengan penjagaan habitat dan kesihatan yang baik, saya yakin panda boleh hidup di Malaysia selama 10 tahun lagi.

"Kami berharap, melalui program pendidikan panda di Zoo Negara, Malaysia akan menjadi lebih sensitif terhadap nasib hidupan liar di seluruh dunia dan menjadi lebih aktif dalam pemuliharaan hidupan liar.

"Sama seperti hidupan liar yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan 'kesihatan' hutan, kita juga memainkan peranan yang amat penting dalam memulihara habitat mereka," ungkapnya penuh makna.

Emosi terpendam jururawat

Posted:

Emosi terpendam jururawat

Emosi terpendam jururawat


MASIH ramai golongan muda yang berminat untuk menceburi bidang kejururawatan walaupun tahu liku-liku yang bakal ditempuhi sewaktu bertugas. - Gambar Hiasan


WALAUPUN sambutan Hari Jururawat yang diraikan pada 12 Mei setiap tahun telah berlalu, namun masih belum terlambat untuk kita mengucapkan terima kasih kepada mereka.

Jururawat mungkin bukan pekerjaan yang glamor jika dibandingkan dengan kerjaya doktor atau pramugari. Apabila membayangkan kerjaya ini, ramai yang terlebih dulu membayangkan imej jururawat yang garang.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa mereka perlu bertugas dan berjaga sepanjang malam ketika orang lain sedang tidur nyenyak.

Tatkala orang lain melayan kerenah manusia normal yang gembira, jururawat pula perlu melayan kerenah manusia yang sakit.

Malah, kisah jururawat berhadapan dengan pesakit yang garang dengan bertindak mengherdik dan memarahi mereka mungkin jarang diperkatakan dan disiarkan di media massa.

Perkara tersebut pastinya melibatkan emosi yang teruk. Mereka perlu sentiasa tersenyum sekalipun mungkin tidak menyukai sesetengah perkara. Mereka perlu menahan sebak sekalipun bersedih.

Demi tugasan yang diamanahkan, mereka perlu melakukan yang terbaik kerana ia merupakan satu-satunya cara memulih dan menyelamatkan nyawa orang lain.

Tugas jururawat juga adakalanya sangat sukar untuk dibayangkan. Di sesetengah negara, terdapat jururawat yang perlu bertugas di medan perang. Mereka juga perlu melakukan kebaikan kepada sesiapa sahaja sekalipun kepada seorang penjenayah.

Ia merupakan salah satu contoh tugasan yang bermain dengan emosi saban hari. Mereka mungkin tidak sempat menjaga keluarga sendiri di rumah tetapi perlu menjaga orang lain di hospital.

Emosi

Sebab itu, tidak adil apabila ada satu gelaran atau label yang tidak baik dikaitkan dengan tugas jururawat. Mereka juga manusia biasa.

Sesekali sekiranya mereka mungkin garang, kemungkinan perkara itu hanyalah dalam sesuatu perkara yang tidak dapat dielakkan.

Kajian-kajian yang dilakukan setakat ini menunjukkan tugas jururawat saban waktu terdedah dengan emosi terpendam. Selain itu, mereka berhadapan dengan kematian orang lain setiap hari.

Sebagai manusia biasa, mereka bersedih apabila ada pesakit yang meninggal dunia dalam penjagaan di hospital.

Ada yang membayangkan diri mereka berada pada tempat keluarga pesakit. Bagaimanapun, pada masa yang sama, mereka juga bertindak sebagai seorang profesional. Menyembunyikan perasaan sebenar yang dialami adalah sebahagian daripada punca tekanan kerja yang teruk.

Kita seharusnya bersikap adil terhadap golongan ini sungguhpun sesekali mendengar berita yang tidak enak berkenaan mereka.

Kajian ahli psikologi Barat, Profesor Sharon Glazer di beberapa buah negara seperti Israel, Itali, United Kingdom, Hungary dan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa jururawat menghadapi semua simptom tekanan pekerjaan.

Mereka terdedah dengan beban tugas yang berat, pesakit yang ramai, persekitaran kerja yang tidak menyenangkan dan kebimbangan melakukan kesilapan.

Bahkan mereka juga perlu menahan emosi melihat manusia yang sakit dan berhadapan dengan kematian.

Risiko

Ia bukan pekerjaan yang mampu dilakukan oleh setiap individu. Kajian juga mendapati bidang kejururawatan adalah antara kerja yang terdedah dengan risiko kelesuan, keletihan dan kebimbangan.

Ia merupakan risiko psikologi yang mendedahkan seseorang dengan penyakit fizikal seperti penyakit jantung, darah tinggi dan beberapa penyakit berisiko yang lain.

Jururawat juga dikatakan terdedah dengan pemindahan emosi daripada pesakit. Misalnya, apabila pesakit mengadu mereka mengalami kesakitan, jururawat terlibat juga mungkin akan mengalami kesan yang sama.

Dalam bidang psikologi, ini dinamakan sebagai Kesan Jangkitan (├žontagion effect). Sekiranya ia hanya dialami sehari dua, ia mungkin tidak mengapa.

Bayangkan, sekiranya kesan psikologi negatif seperti ini perlu dilalui setiap hari selama sepanjang kerjaya seorang jururawat. Ia merupakan antara kisah hidup yang mungkin jarang diketahui oleh kebanyakan masyarakat.

Jururawat bukan sekadar cuba merawat, menyembuh dan menyelamatkan kita. Adakalanya mereka juga terkorban dalam situasi pekerjaan yang penuh emosi.

Semua ini adalah antara cerita kurang indah yang mungkin jarang dibincangkan. Terima kasih kepada semua jururawat dan kasih sayang yang telah berikan kepada kami.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


KPDNKK rampas RM2.75 juta bahan api bersubsidi

Posted:

KPDNKK rampas RM2.75 juta bahan api bersubsidi

KPDNKK rampas RM2.75 juta bahan api bersubsidi

29/05/2014 9:55pm

PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mematahkan 82 cubaan penyeludupan bahan api bersubsidi dengan nilai rampasan berjumlah kira-kira RM2.75 juta dalam Ops Titik yang dilancarkan pada 15 Mei lepas.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek berkata, pasukan penguat kuasa bersepadu akan terus menggempur semua kawasan yang dikenalpasti, dengan tumpuan utama tindakan penguatkuasaan bersepadu adalah ke atas RON95, diesel dan gas memasak (LPG).

"Kita akan memperhebat usaha mengesan kegiatan penyeludupan di bawah Ops Titik.

"Kita akan bergerak bersepadu dengan agensi-agensi lain seperti Kastam Diraja Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Imigresen dan Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) bagi mencegah penyelewengan berterusan," katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Bulanan dan Sambutan Hari Penguat Kuasa KPDNKK hari ini. - Bernama

Kawasan pengesanan isyarat bukan tempat MH370 bersemadi - JACC

Posted:

Kawasan pengesanan isyarat bukan tempat MH370 bersemadi - JACC

Kawasan pengesanan isyarat bukan tempat MH370 bersemadi - JACC

29/05/2014 9:51pm

KUALA LUMPUR - Kawasan mencari di sekitar tempat pengesanan isyarat akustik di selatan Lautan Hindi telah diketepikan sebagai tempat bersemadinya pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 yang hilang sejak 8 Mac lepas.

Perkara itu dinyatakan Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), yang menyelia usaha mencari pesawat terbabit.

"Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) mengumumkan bahawa usaha mencari di sekitar kawasan isyarat akustik dikesan kini dianggap selesai.

"Dan berdasarkan keputusan profesionalnya, kawasan itu kini boleh diketepikan sebagai tempat bersemadinya MH370," kata JACC dalam satu kenyataan hari ini.

Tengah hari semalam, kapal selam kecil Bluefin-21 selesai menjalankan misi terakhirnya mencari di sekitar tempat isyarat berkenaan dikesan pada awal April lepas oleh alat pengesan pinger yang ditunda kapal Australia, Ocean Shield. - Bernama

Peperiksaan ulangan bertulis SPM dari 9-12 Jun

Posted:

Peperiksaan ulangan bertulis SPM dari 9-12 Jun

Peperiksaan ulangan bertulis SPM dari 9-12 Jun

29/05/2014 9:49pm

KUALA LUMPUR - Peperiksaan ulangan bertulis bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014 akan berlangsung dari 9 hingga 12 Jun.

Lembaga Peperiksaan dalam satu kenyataan berkata sebanyak 12,726 calon telah mendaftar untuk menduduki peperiksaan ulangan itu di 227 pusat di seluruh negara.

Menurut kenyataan itu, sebanyak 1,590 petugas peperiksaan dilantik untuk memastikan peperiksaan berjalan lancar.

Lembaga Peperiksaan meminta calon agar merujuk kepada jadual waktu peperiksaan mengenai masa peperiksaan dan arahan serta amaran yang perlu dipatuhi semasa peperiksaan.

Jadual waktu peperiksaan telah diedarkan ke sekolah dan boleh dimuat turun daripada laman web Lembaga Peperiksaan di http://www.moe.gov.my/lp.

Calon juga diingatkan supaya membawa kad pengenalan ke pusat peperiksaan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pengundi Syria di luar negara mula mengundi

Posted:

Pengundi Syria di luar negara mula mengundi

Pengundi Syria di luar negara mula mengundi

SEJUMLAH pengundi berada di depan Kedutaan Syria di Yarze, timur Beirut semalam.- AP


DAMSYIK - Pengundi-pengundi Syria yang tinggal di luar negara mula mengundi pada pilihan raya Presiden semalam yang dijangka dimenangi Bashar al-Assad.

Televisyen Syria melaporkan, rakyat negara ini membuang undi di negara-negara yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Syria.

Bashar berdepan dengan dua lagi calon Presiden yang tidak begitu popular, Maher Hajjar dan Hassan al-Nouri pada pilihan raya Presiden pada 3 Jun ini.

Di Lebanon, ribuan rakyat Syria yang rata-rata menyokong Bashar beratur panjang untuk mengundi.

"Saya di sini mengundi untuk negara saya, Syria dan untuk pemimpin kami, Bashar al-Assad," kata seorang pengundi yang hanya dikenali sebagai Fatima.

Fatima berasal dari wilayah Aleppo, utara Syria.

Beliau enggan memberikan nama penuh disebabkan saudara-maranya masih berada di Aleppo.

Duta Syria di Lebanon, Ali Abdel-Karim pula berkata, proses pengundian selama sehari itu dibuka hingga pukul 7 malam.

"Jika jumlah kedatangan pengundi semakin meningkat, kita mungkin menyambung proses mengundi ini dua jam lagi," katanya.

Dijangkakan sebanyak 1.1 juta rakyat Syria tinggal sebagai pelarian di Lebanon.

Lebih 40 peratus daripada 22.4 juta rakyat negara ini melarikan diri ekoran konflik politik yang berlaku di Syria sejak empat tahun lalu.

Dalam perkembangan lain, angka kematian akibat serangan udara di bandar utara Aleppo meningkat kepada 40 orang dalam pertempuran di kawasan penentang Syria dalam tempoh 24 jam, menurut sebuah kumpulan pemerhati semalam.

Lebih 150,000 orang terbunuh dalam peperangan saudara yang berlaku di Syria sejak Mac 2011.

Peperangan saudara itu yang melibatkan kumpulan penentang dengan tentera Bashar tercetus selepas penduduk tempatan bangkit menentang pemerintahannya yang dianggap korup dan gagal melaksanakan tuntutan demokrasi.- Agensi

Facebook disangka ditutup di Thailand

Posted:

Facebook disangka ditutup di Thailand

Facebook disangka ditutup di Thailand


BEBERAPA penunjuk perasaan bertempur dengan polis pencegah rusuhan bagi membantah rampasan kuasa tentera di Monumen Kemenangan di Bangkok, Thailand semalam.- AP


BANGKOK - Pengguna-pengguna Facebook di Thailand cemas semalam apabila mereka tiba-tiba gagal mengakses laman jaringan sosial popular tersebut.

Bagaimanapun, junta tentera segera menafikan bahawa pihaknya telah melakukan sekatan.

"Penting: Facebook telah ditutup," kata seorang pengguna yang menulis di laman sosial Twitter.

"Sudah pasti tindakan itu ibarat membunuh diri. Seluruh negara akan memprotes," ujar seorang pengguna lain.

Namun, beberapa minit kemudian sejumlah pengguna meraikan dengan gembira: "Facebook kini kembali!"

Mengulas situasi tersebut, junta tentera yang merampas kuasa pada 22 Mei lalu memberitahu, pihaknya tidak menutup laman sosial tersebut.

"Kami tidak mengarahkan atau menutup Facebook. Ia bukan dasar kami," kata jurucakap tentera, Kolonel Winthai Suvaree.

"Facebook mengalami kegagalan teknikal yang tidak serius manakala Kementerian Teknologi Maklumat dan Komunikasi sedang berusaha menyelesaikan masalah tersebut," tambahnya.

Sebelum ini, junta tentera turut mengganggu siaran harian televisyen untuk memberi jaminan kepada rakyat bahawa Facebook tidak akan ditutup ekoran rampasan kuasa tersebut. - AFP

Google keluarkan kereta tanpa stereng

Posted:

Google keluarkan kereta tanpa stereng

Google keluarkan kereta tanpa stereng


GAMBAR yang disiarkan Google semalam menunjukkan versi awal sebuah kereta tanpa stereng keluaran syarikat enjin carian di internet itu. - AP


WASHINGTON - Syarikat enjin carian internet, Google mula membina kereta tanpa stereng yang dijadualkan diuji seawal tahun ini.

"Kereta itu tidak mempunyai stereng, pedal minyak atau brek kerana semua itu tidak diperlukan. Pemanduan akan menggunakan perisian dan sensor kami," kata firma berkenaan dalam kenyataan di sebuah laman blog kelmarin.

Pembuatan kereta keluaran Google merupakan inisiatif baharu firma itu yang sebelum ini hanya mengubah suai kenderaan lain seperti Honda dan Lexus bagi tujuan tersebut.

Menurut Google, ia merancang membina kira-kira 100 prototaip kereta tanpa pemandu itu.

"Pemandu kami akan memandu uji versi awal kereta prototaip itu secara kawalan manual," kata Google dalam kenyataan tersebut.

"Jika semuanya berjalan lancar, kami akan mewujudkan satu program perintis di California selama beberapa tahun untuk menguji prototaip kereta tersebut," tambah kenyataan sama.

Kereta itu mempunyai kelajuan maksimum 40 kilometer sejam.

Dalam pada itu, portal berita San Jose Mercury News pula melaporkan bahawa kereta prototaip itu akan mempunyai dua tempat duduk.

Menurutnya, kereta itu menggunakan kuasa bateri dan dilengkapi ciri-ciri keselamatan seperti cermin hadapan yang fleksibel dan bahagian hadapan yang dibina daripada bahan berasaskan buih. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved