Selasa, 22 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Harga teripang kering RM500 sekilogram untuk sektor akuakultur

Posted:

Harga teripang kering RM500 sekilogram untuk sektor akuakultur

Harga teripang kering RM500 sekilogram untuk sektor akuakultur

KEPUTUSAN fasa pertama pembiakan Holothuria Scabra bakal mempengaruhi tindakan kerajaan untuk memasukkannya ke dalam sektor akuakultur di peringkat kebangsaan.


RUTIN Muhammad Yahya setiap kali cuti sekolah adalah membantu pengusaha gamat kampung di Beras Terbakar, Langkawi, Kedah. Minat terhadap timun laut itu juga mendorongnya memulakan perniagaan gamat kecil-kecilan selepas tamat persekolahan.

Pengalaman muda selama lima tahun yang dikutip Muhammad dijadikan sandaran bagi membangunkan perusahaan gamatnya pada penghujung tahun 1999. Ekoran pengembangan potensi dan peningkatan permintaan, anak jati Langkawi itu nekad memperbesarkan perniagaannya.

Kini, Muhammad, 41, berpuas hati dengan syarikat pengeluaran dan pemprosesan gamat di bawah Nusantara Maju Enterprise (Nusantara Gamat) yang membangun sebagai salah sebuah perusahaan berasaskan gamat terbesar di pulau legenda itu.

Dua dekad bergelumang dengan gamat, Muhammad menyaksikan sendiri peralihan fasa industri produk berteraskan gamat. Dahulu, bekalan hidupan laut itu diperoleh terus dari Langkawi tetapi sejak kebelakangan ini corak bekalan telah berubah.

Pesaing

"Orang Langkawi dahulu cari gamat guna bot sahaja. Selalunya ia mudah dijumpai bawah batu karang dan pasir. Bila air cetek pula ia boleh dikutip di pantai sebab bilangannya banyak.

"Sekarang bekalan gamat diambil dari Thailand. Gamat mereka memiliki kualiti yang sama kerana perairannya berhampiran Langkawi.

"Namun pengusaha tempatan kini berdepan saingan daripada negara luar terutamanya China dan Taiwan. Harga pasarannya juga meningkat daripada RM100 untuk 1 kilogram (kg) kepada RM200 bagi berat serupa," jelas Muhammad yang memberitahu, beberapa pulau di Langkawi seperti Pulau Payar dan Pulau Singa Besar telah diwartakankan untuk tujuan perlindungan gamat.

Di Malaysia terdapat 40 spesies timun laut telah direkodkan tetapi masih banyak yang belum dikenal pasti. Berdasarkan kajian terkini, Langkawi sahaja mencatatkan lebih 12 spesies gamat.

Gamat daripada spesies Holothuria Scabra yang dikenali sebagai teripang atau balat putih di Sabah merupakan spesies paling bernilai di Langkawi. Ekoran peratusannya yang kian menurun, Jabatan Perikanan Malaysia mula menjalankan kajian ke atasnya bermula tahun 1985.

Aktiviti perikanan menggunakan alat tunda siput bagi menangkap gamat dan pembangunan resort di pinggir pantai menjadi antara punca utama kepada penjejasan populasi spesies tersebut.

Meskipun tidak tersenarai dalam Konvensyen Tentang Perdagangan Antarabangsa Ke Atas Spesies Fauna dan Flora Liar Terancam (CITES), realitinya teripang memang berisiko untuk pupus.

Pegawai penyelidik dari Pusat Marikultur, Institut Penyelidikan Perikanan Langkawi, Zaidnuddin Ilias meletakkan status spesies gamat itu di antara tahap sederhana (sukar diperoleh) dan teruk (bilangan amat sedikit).

Populasinya di habitat asal tidak cukup untuk menampung keperluan industri dan hanya boleh digunakan untuk tujuan penyelidikan.

Hasil mesyuarat bersama CITES pada tahun 2003, negara yang diancam penurunan drastik gamat perlu menjalankan projek pemuliharaan dan akuakultur. Di Langkawi sendiri, usaha mewartakan beberapa pulau seperti Pulau Singa Besar adalah usaha kerajaan bagi melindungi gamat.


GAMAT peringkat juvenil akan dipindahkan ke dalam kandang laut apabila beratnya mencapai lebih 5 gram.


Kandang

"Namun gamat di pulau itu banyaknya daripada spesies gamat emas yang digunakan untuk dijadikan minyak gamat. Bagi tujuan komersial, teripang lebih bernilai dengan harga mencecah RM500 bagi 1kg selepas dikeringkan.

"Gamat emas dijual pada sekitar RM160 hingga RM180 untuk 1kg (kering) dan ia (yang hidup) boleh hancur jika dipegang untuk tempoh 30 saat," ujar Zaidnuddin ketika ditemui Kosmo! di pusat pembiakan gamat di Jeti Teluk Ewa, Pantai Teluk Yu, Mukim Ayer Hangat, Langkawi.

Sebagai penggerak kepada pembiakan gamat Langkawi, Jabatan Perikanan telah memulakan projek kandang gamat di Pantai Teluk Yu sejak tahun 2010. Kandang berkeluasan dua hektar itu akan menempatkan kira-kira 20,000 teripang untuk pembiakan bagi projek pengkomersialan akuakultur.

Disifatkan sebagai fasa prakomersial, projek penyelidikan itu bakal menjadi kayu ukur kepada keberkesanan formula pembiakan teripang sebelum ia dikembangkan ke tempat lain.

Menerusi akuakultur Holothuria Scabra yang banyak dijalankan di Sabah, gamat akan dikandangkan sama ada secara semula jadi (di laut) atau dalam kolam buatan untuk pembiakan. Hasilnya kemudian akan dieksport ke luar negara.

Berdasarkan jangkaan di atas kertas, projek akuakultur itu mampu menjana keuntungan lumayan. Justeru, keputusan eksperimen awal yang dilakukan Jabatan Perikanan itu kini bakal menjadi penentu kepada kelulusan projek itu untuk diadaptasi ke peringkat nasional.

Tidak makan

Kos pembiakan gamat juga dikatakan tidak mahal kerana hidupan laut itu tidak perlu diberi makan. Pengusaha hanya perlu memperuntukkan kos bagi kandang, benih dan upah pekerja untuk menjaga dan mengutip parasit serta pemangsa gamat.

Jelas Zaidnuddin, prosedur membiak gamat perlu dijalankan mengikut tertib. Daripada anggaran sejuta telur gamat, hanya dua peratus atau 20,000 berjaya menjadi larva dan seterusnya berubah kepada anak gamat.

Pada peringkat awal, anak gamat gemar memanjat sama ada pada pukat atau dinding kolam. Apabila ia tidak lagi memanjat, barulah gamat peringkat juvenil dimasukkan ke dalam kandang iaitu ketika beratnya mencecah lebih 5 gram.

Begitupun, sebelum dilepaskan, faktor-faktor seperti kualiti air, kadar kemasinan, keberadaan pemangsa seperti ketam dan udang perlu diambil kira. Ia penting bagi membolehkan anak gamat mengadaptasi suasana sekitar.

ANAK gamat perlu menyesuaikan diri dengan suhu dan kemasinan air sebelum dilepaskan.


Jika ia tidak menepati habitatnya, gamat boleh tertekan dan mengundang penyakit kulit hingga kulitnya tertanggal dan mati.

Kadar kemasinan tinggi dengan suhu air sekitar 25 hingga 28 darjah Celsius adalah yang terbaik untuk gamat. Ia merupakan spesies yang mampu bertahan pada kadar kemasinan mencecah 40 bahagian perseribu (ppt).

Berdasarkan laporan dari negara lain, apabila kadar kemasinan air menurun, gamat akan bersembunyi di dalam pasir.

"Gamat akan keluar dari pasir sekitar pukul 10 pagi. Pada waktu malam hingga awal pagi ia akan duduk dalam pasir. Air pasang surut juga mempengaruhi faktornya untuk keluar.

"Apabila di dalam pasir, gamat dapat membersihkan kulitnya daripada parasit dan siput-siput kecil. Teknik ini juga menjadi perlindungan kepadanya kerana ia tidak boleh bergerak pantas.

Ironinya, projek pembiakan gamat ke arah membudayakan program akuakultur di negara ini dilaksanakan berdasarkan perkembangan pesat industri gamat di Asia Tenggara dan selatan China.

Guangdong di China antara wilayah utama republik itu yang mengimport gamat dari negara-negara Asia Tenggara. Singapura juga tidak terkecuali mengimport gamat dengan membeli pada harga rendah sebelum mengeksport semula ke luar negara pada nilai pasaran antarabangsa yang tinggi.

Pasaran

Eksekutif Pembangunan Perniagaan, Century Marine Products Sdn. Bhd., Keith Ng mendedahkan, kedua-dua gamat hidup dan kering dieksport ke China untuk industri makanan.

Gamat hidup selalunya disiang terlebih dulu sebelum dimasak untuk dijadikan stimbot, sup dan stu. Musim permintaannya melonjak apabila perayaan Tahun Baru Cina menghampiri.

Difahamkan, kebanyakan restoran di sana telah menggantikan menu sup sirip ikan yu kepada gamat. Ia ekoran tekanan dan sokongan pelbagai pihak yang mendesak pengusaha restoran menghentikan penjualan sup sirip ikan yu bagi melindungi spesies marin terancam itu.

"Mengikut kepercayaan orang Cina, terdapat empat jenis makanan laut yang paling berharga iaitu abalon, timun laut, sirip ikan yu dan maw ikan. Jadi gamat mempunyai nilai komersial yang tinggi malah ia telah menjadi amalan tradisional orang Cina sejak zaman dahulu.

"Harganya juga berpatutan, tidak seperti sup sirip ikan yu yang mencecah RM800 ke atas untuk hidangan satu meja 10 orang," kongsi Keith yang menambah pasaran gamat berkembang pesat di China sejak tiga dekad lalu.

Century Marine Products yang berpangkalan di Pulau Pinang merupakan syarikat pembekal produk marin kering di Malaysia khususnya timun laut bergred premium.

Jenayah kemanusiaan 'Guantanamo' Maghribi

Posted:

Jenayah kemanusiaan 'Guantanamo' Maghribi

Jenayah kemanusiaan 'Guantanamo' Maghribi


PENDUDUK tempatan dilihat berdiri di luar kawasan makam.


SATU lapisan kabus nipis menyeliputi ruang udara kerana dipercayai terdapat roh yang tidak tenteram merayau tanpa tujuan di sekitar makam Bouya Omar, Maghribi. Kadangkala kedengaran suara rintihan ketakutan dari belakang dinding makam itu.

Bunyi seram itu yang digelar Rasukan Maghribi datang daripada suara orang gila dan penagih dadah. Mereka dipercayai telah diseksa oleh roh jahat bagi mendapatkan pengampunan.

Namun ramai yang tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku di dalam tempat suci Maghribi sekitar abad ke-16 itu. Mereka mendakwa pesakit mental dapat disembuhkan oleh kuasa-kuasa ghaib yang suci, tetapi kumpulan hak asasi manusia mendakwa perbuatan tersebut merupakan satu bentuk penganiayaan.

Seorang bekas banduan menggambarkan pengalamannya sepanjang berada di sana tidak ubah seperti di neraka.

Menurut sumber, beratus-ratus orang telah dirantai di makam tersebut, segelintir daripada mereka dibiarkan kebuluran dan dipukul. Ia membuatkan tempat tersebut sering menjadi bualan masyarakat terutamanya tentang kekejaman.

Bilangan sebenar banduan tidak dapat disahkan kerana pegawai yang terlibat enggan mengulas lanjut.

Seorang bekas penagih dadah dari Tangiers, Muhammed menegaskan bahawa dia telah menerima layanan yang kejam tujuh tahun lalu. Dia dibawa ke Bouya Omar oleh abangnya pada tahun 2006 untuk disembuhkan oleh roh jahat dan dirantai serta dipukul berkali-kali.

Muhammed diberi makanan hanya cukup untuk terus hidup dan wang kepunyaannya dirampas.

"Saya tinggal di neraka selama setahun. Akhirnya abang saya kembali dan menyelamatkan saya," katanya yang menjadi separuh buta pada sebelah mata akibat dipenjarakan di sana.

Banyak laporan yang dikemukakan bagi mengutuk kezaliman tersebut. Sebuah persatuan hak asasi manusia mengadu kepada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) berjaya mendorong Menteri Kesihatan negara tersebut, Hossien El Ouardi mengambil keputusan untuk menutup Bouya Omar.


SEORANG lelaki yang mengalami sakit mental dilihat di Bouya Omar.


Dunia penyembuhan

"Saya akan lakukan apa saja untuk pastikan tempat ini ditutup. Malangnya keputusan bukan di tangan Menteri Kesihatan," kata Hossien pada Januari lalu.

Kebanyakan masyarakat negara Islam percaya bahawa jin baik dan jahat mampu mempengaruhi kehidupan seseorang.

Sepanjang sedekad lalu, ahli sosiologi berkata, Raja Mohammed Keenam telah mempengaruhi kepercayaan masyarakat menjadi seperti itu. Mereka sudah terbiasa mengaitkan Maghribi sebagai dunia penyembuhan dan sebahagian daripada cara menangani ideologi pelampau.

Walaupun pelanggaran hak asasi manusia kini dikaitkan dengannya, pemujaan Bouya Omar merupakan salah satu daripada tradisi yang sukar dikikis.

Penulis Maghribi, Zakaria Rhani berkata, galakan terhadap budaya kesucian itu menguatkan kesahihan institusi diraja yang terhasil dari mitos kesucian dan diwarisi oleh pihak berkuasa agama.

"Hossien tidak boleh menutup Bouya Omar kerana ia mempunyai tujuan politik yang wujud atas sebab-sebab sosial dan budaya yang telah lama ada dalam masyarakat Maghribi," katanya.

Satu sumber di Kementerian Hal Ehwal Agama Maghribi mangakui, Bouya Omar merupakan subjek yang sangat kompleks dan sensitif.

Pesakit dipenjarakan sebagai cara untuk melindungi mereka melalui kaedah mengusir roh. Mereka ditinggalkan oleh saudara-mara di Bouya Omar kerana anggota keluarga tidak mampu menjaga mereka. Biarpun begitu, sistem tradisional yang bertentangan dengan hak kemanusiaan itu perlu diubah.

Kesukaran menjaga penghuni di Bouya Omar berpunca daripada keadaan mundur dalam sektor kesihatan mental di Maghribi yang telah diabaikan sejak berdekad lamanya.

Ketua doktor di hospital mental Arrazi, Jallal Toufiq, berkata, terdapat hanya 400 orang pakar psikiatri di sebuah negara yang mempunyai 33 juta orang penduduk, manakala beberapa institusi psikiatri berada dalam keadaan daif dan serba kekurangan.

Doktor terlatih dari Amerika Syarikat menggambarkan amalan di Bouya Omar sebagai satu jenayah kemanusiaan. Mereka amat kesal dengan sikap negatif masyarakat terhadap pesakit mental di Maghribi.

Tahap kesedaran dalam masyarakat sangat rendah sehingga ramai orang cenderung untuk mentafsirkan sindrom, khayalan dan kebimbangan mereka sebagai satu sumpahan yang tiada kaitan dengan perubatan.

Jadi mereka bertindak mencari penawar di Bouya Omar dan mengambil masa lama sebelum datang berjumpa pakar perubatan yang kebiasaannya pesakit sudah berada dalam keadaan sangat tenat.

Seorang aktivis Persatuan Hak Asasi Manusia Maghribi di Attaouia, Mohammed Oubouli telah berkempen selama bertahun-tahun untuk memastikan 'Guantanamo' Maghribi itu ditutup.

"Kami bukan menolak kepercayaan orang ramai, mereka boleh percaya apa saja yang mereka mahu. Apa yang mengganggu kami adalah kesengsaraan mereka yang telah dibawa ke sini," keluhnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Terbang, rakam dan analisis imej

Posted:

Terbang, rakam dan analisis imej

Terbang, rakam dan analisis imej

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

PELAJAR UTM (dua dari kiri) menerangkan bagaimana UAV dikawal menggunakan perisian khas dari paparan skrin komputer.


SELEPAS mengambil lajak, badan Kapten Khairil Afendy Hashim, 38, terdorong ke belakang sedikit dan bersedia untuk melancarkan Pesawat Udara Tanpa Juruterbang (UAV) iaitu Helang UAV ke ruang udara Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang, Selangor.

Pesawat daripada jenis kepak kaku mikro yang berukuran kira-kira dua meter itu terus terbang secara kawalan komputer sepenuhnya.

Ia mengikut rancangan penerbangan yang diprogramkan iaitu selama 15 minit sebelum mendarat di kawasan padang lapang.

Helang UAV dibangunkan oleh pasukan penyelidik Fotogrametri, Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bagi tujuan pemetaan dan kajian saintifik.

Kuasa durasi

Khairil Afendy menunjukkan kepada wartawan Kosmo! ruang bagi sistem bateri yang terletak di bahagian kepala pesawat yang berfungsi sebagai pembekal kuasa utama kepada pesawat tersebut.

"Bateri ini mampu membekalkan kuasa untuk durasi penerbangan selama 45 ke 60 minit. Komponen Helang UAV terdiri daripada badan pesawat, sistem kawalan penerbangan, sistem navigasi pemetaan, pemuat sensor dan stesen kawalan bumi.

"Ia turut dilengkapi kamera digital beresolusi tinggi yang diprogramkan bagi merakam gambar udara secara berturut dengan sela antara dedahan tiga hingga lima saat untuk tujuan pemetaan kaedah fotogrametri," jelasnya.

Beliau merupakan penuntut Ijazah Doktor Falsafah Kejuruteraan Geomatik (Fotogrametri), Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah, UTM, Skudai, Johor.

Menurut laporan Jurnal Sains Elektrokimia Antarabangsa yang diterbitkan pada Jun 2013, fungsi utama UAV adalah untuk kerja pengukuran dan pemantauan. Penggunaannya terbatas kepada beberapa faktor iaitu kuasa, kos, berat, ruang dan daya tahan penerbangan.

Pensyarah Fakulti Kejuruteraan Mekanikal UTM, Prof. Madya Dr. Shuhaimi Mansor berkata, bidang kepakarannya meliputi aspek pembinaan kerangka dan tatarajah pesawat udara.


KEGUNAAN UAV tidak lagi terhad kepada pertahanan negara dan pemetaan sahaja malah ia turut digunakan dalam pembikinan filem.


"Ada beratus jenis UAV yang terdiri daripada pelbagai saiz dan bentuk. Setiap unit mempunyai keperluan yang berbeza. Saya dan pasukan penyelidik lain perlu mereka bentuk UAV mengikut kehendak pelanggan.

"Contohnya, sebelum ini kami pernah bekerjasama dengan syarikat Penyelidikan Teknologi Komposit Malaysia Sdn. Bhd. yang memerlukan pesawat berkemampuan terbang selama enam jam.

"Jadi, kami perlu memenuhi spesifikasi pesawat seperti yang dikehendaki," katanya ketika ditemui Kosmo! selepas menyampaikan kertas kerja tentang konsep rekaan UAV di Bengkel UAV, UTM Space, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Malaysia menggunakan UAV sejak dua dekad lalu bertujuan pertahanan negara, pemetaan, pemantauan kawasan pantai dan trafik udara serta penderiaan jauh. Sementara, saiz dan berat bagi seunit UAV yang biasa digunakan di negara ini adalah berukuran dua meter (m) dan kurang daripada lima kilogram (kg).

Saiz kerangka

Difahamkan, mana-mana pesawat yang mempunyai berat lebih daripada lima kg perlu mendapat kelulusan daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) sebelum terbang di ruang udara negara.

"Cabaran utama ketika menghasilkan UAV ditentukan oleh saiz kerangka pesawat. Semakin besar saiz UAV, semakin banyak masalah yang perlu diatasi.

"Jika pesawat itu bersaiz kecil maka ia boleh dibina dengan kaedah cuba jaya manakala jika bersaiz besar pula, kena fikirkan cara supaya ia tidak jatuh dan mendapatkan kelulusan DCA," jelasnya.

Perkembangan teknologi membolehkan UAV berfungsi sebagai robot serba boleh sekali gus menggantikan sumber tenaga pekerja.

Sebagai contoh, UAV boleh dibina sebagai alat penabur baja untuk kegunaan pertanian, memantau indeks kualiti udara, pembenihan awan, membantu operasi mencari dan menyelamat sekiranya berlaku kejadian tanah runtuh. Perkara tersebut sudah tentu menjimatkan kos operasi dan masa.

Mengikut sejarah, penggunaan terawal UAV yang direkodkan di dunia ialah pada 22 Ogos 1849. Ia digunakan sebagai kenderaan bersenjata ketika Austria menyerang Venice, Itali apabila belon tanpa pemandu dimuatkan dengan bahan letupan.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah UTM, Prof. Madya Dr. Anuar Ahmad berkata, beliau berhasrat untuk memupuk kesedaran tentang manfaat penggunaan UAV dalam kalangan pengguna.

"Selama ini, mereka yang menggunakan UAV menerbangkan pesawat tanpa mengetahui undang-undang yang patut dipatuhi. UAV di bawah lima kilogram dibenarkan terbang di bawah ketinggian 100m tanpa sebarang kelulusan tapi masih perlu maklumkan kepada Bahagian Geospatial Pertahanan (BGSP) dan DCA.

"Setiap UAV yang melebihi 20kg perlu memiliki sekurang-kurangnya seorang juruterbang berlesen yang dikhususkan untuk pesawat tersebut sahaja. Juruterbang berkenaan bertanggungjawab untuk mengendalikan pesawat dari stesen kawalan bumi," jelasnya.

BGSP merupakan bahagian di bawah kelolaan Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (JUPEM). Kelulusan tersebut diperlukan kerana dikhuatiri ada pesawat yang terbang di ruang udara yang tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi yang melindungi keselamatan atau kerahsiaan negara.

Menurut Anuar, idea menggunakan UAV untuk kerja pemetaan sudah diusahakan sejak dulu. Pada masa itu pesawat hanya dikawal menggunakan alat kawalan jauh. Ketepatan pengukuran menggunakan imej UAV boleh mencecah sehingga 10 sentimeter bagi setiap satu piksel imej.

Kos penerbangan

Sebelum ini, beliau pernah menaiki pesawat dari Subang, Selangor ke Tangkak, Johor untuk melakukan pemetaan dan terpaksa berpatah balik tanpa merekodkan apa-apa data akibat cuaca mendung.

"Pada mulanya ramalan cuaca cerah, tapi bila pergi melawat tapak, tiba-tiba cuaca menjadi mendung. Jadi, penerbangan tersebut sia-sia sahaja walhal kos bagi perjalanan pergi dan balik itu adalah tiga kali ganda berbanding menggunakan UAV.

"Bayangkan kos penerbangan tersebut RM100,000, jadi siapa yang akan rugi? Walhal, kerja pemetaan perlu dibuat sekali lagi untuk memperoleh data," tambahnya.

Mural Dulux ceriakan sekolah

Posted:

Mural Dulux ceriakan sekolah

Mural Dulux ceriakan sekolah

Sekolah Kebangsaan Puteri, Seremban, Negeri Sembilan dipilih sebagai perintis program Sekolah Lestari Bersama Dulux sebagai satu cara memberi kesedaran dan didikan kepada generasi muda.


DULUX berusaha memelihara alam sekitar menerusi Program Sekolah Lestari Bersama Dulux.


BAGI mewujudkan suasana hijau dalam kawasan persekitaran sekolah, Dulux di bawah syarikat pembuatannya, AkzoNobel melancarkan program Sekolah Lestari Bersama Dulux sebagai satu cara memberi kesedaran dan didikan kepada generasi muda.

Ia diadakan bagi meningkatkan pengetahuan mereka mengenai pentingnya pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar bermula dari akar umbi.

Sekolah Kebangsaan (SK) Puteri, Seremban, Negeri Sembilan dipilih sebagai perintis program tersebut yang dilancarkan oleh Exco Kemudahan Awam, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, Datuk Abu Ubaidah Datuk Redza baru-baru ini.


MURAL bertemakan alam sekitar dilukis di dinding-dinding kelas oleh guru SK Puteri dan pelajar UiTM menggunakan cat yang disediakan oleh Dulux.


Antara aktiviti yang diadakan ialah ceramah mengenai penjimatan sumber air dan elektrik, larangan pembakaran terbuka dan penanaman pokok di sekitar kawasan sekolah.

Selain itu, pelajar turut didedahkan kepada penggunaan produk mesra alam serta amalan 3R iaitu Reduce (Kurang), Reuse (Guna Semula) dan Recycle (Kitar Semula).

Pada masa sama, sekumpulan pelajar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Segamat, Johor turut serta dalam aktiviti gotong-royong dan mengecat kelas-kelas menggunakan bahan-bahan yang disediakan oleh kilang Dulux di Nilai.

Mereka membantu guru-guru selama enam hari di sekolah terbabit.


SK Puteri menjadi perintis kepada program alam sekitar yang dianjurkan oleh Dulux.


Pengarah Urusan Akzo Nobel Paints (Malaysia) Sdn. Bhd., Goh Cheok Weng berkata, program tersebut menunjukkan komitmen Dulux dalam membina masyarakat yang mementingkan penjagaan alam sekitar.

"Sokongan menyeluruh daripada masyarakat amat digalakkan bagi meningkatkan kesedaran tersebut kerana ia memberi kesan kepada kehidupan sejagat," ujarnya.

Dia menambah, perkara tersebut sentiasa menjadi keutamaan kepada Dulux dengan memastikan proses pengeluaran dan operasi tidak merosakkan sumber dan alam sekitar.

Program berkenaan mendapat kerjasama Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Pendidikan Negeri melalui perkongsian sumber dan pengetahuan dalam hal-hal berkaitan.

Versi Sekolah Lestari Dulux merupakan adaptasi daripada konsep Sekolah Lestari yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar serta Kementerian Pendidikan beberapa tahun lalu.

Strategi pelaksanaan program akan melalui empat peringkat bermula Fasa 1 iaitu ceramah kesedaran, Fasa 2 (aktiviti promosi), Fasa 3 (pelaksanaan menyeluruh melalui sistem dan amalan mesra alam) dan Fasa 4 (penambahbaikan melalui perkongsian atau penanda aras).

Selain pendedahan kepada pelajar sekolah rendah dan menengah, Dulux turut melibatkan Persatuan Ibu Bapa dan Guru serta masyarakat sekeliling bagi mewujudkan kesedaran secara keseluruhan.

Mudah pelajari bahasa isyarat

Posted:

Mudah pelajari bahasa isyarat

Mudah pelajari bahasa isyarat

Oleh HAFIZ AHMAD


MAZLINA menunjukkan perisian multimedia yang dibangunkan untuk membantu pelajar prasekolah mempelajari bahasa isyarat.


PEMBELAJARAN yang efektif dan interaktif amat diperlukan bagi memudahkan golongan kanak-kanak istimewa menguasai bahasa isyarat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mangsa culik dibunuh selepas SMS

Posted:

Mangsa culik dibunuh selepas SMS

Mangsa culik dibunuh selepas SMS

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my

MURUGAN (berbaju belang) semasa ditemu bual pemberita di Rumah Mayat Hospital Melaka semalam.


MELAKA – Selamat jalan dan Lagi satu kali x sms. Awk boleh sembayang utk anak. Itu merupakan dua mesej melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diterima D. Murugan, 52, pada pukul 5.35 petang kelmarin iaitu kira-kira satu jam setengah sebelum anaknya, M. Gunaseelan, 13, yang hilang Ahad lalu ditemui mati dibunuh.

Semasa ditemui, mayat anak bongsu daripada tiga beradik itu dalam keadaan terbaring dengan kedua-dua belah tangan dan kaki terikat pada kerusi di tingkat satu sebuah rumah kedai kosong di Taman Merdeka Jaya di sini.


Gunaseelan


Jarak mayat Gunaseelan ditemui dengan rumahnya kira-kira 500 meter.

Murugan memberitahu, kali terakhir dia melihat Gunaseelan pada pukul 8 pagi Ahad lalu sebelum dia keluar dari rumah untuk ke pasar borong.

"Sebelum meninggalkan Gunaseelan di rumah, saya memberitahu akan pulang pada pukul 9 pagi dan berjanji akan membeli sarapan pagi untuknya," katanya ketika ditemui di Rumah Mayat Hospital Melaka di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Catuan air tetap diteruskan

Posted:

Catuan air tetap diteruskan

Catuan air tetap diteruskan

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my


Paras air di Empangan Sungai Selangor, Kuala Kubu Bharu minggu lalu.


SHAH ALAM - Kerajaan negeri Selangor menegaskan catuan bekalan air di Lembah Klang sejak 27 Februari lalu akan diteruskan sebagai persediaan menghadapi musim kering yang dijangka bermula Mei ini sehingga September depan.

Ini bermakna kira-kira 6.7 juta penduduk Lembah Klang bakal berdepan catuan bekalan air untuk selama 161 hari lagi selepas telah pun sengsara selama 55 hari akibat catuan bekalan air.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, keputusan itu turut mengambil kira keadan bekalan air di Empangan Sungai Selangor, Kuala Kubu Bharu ketika ini yang masih di bawah paras kritikal.

Beliau berkata, paras simpanan air mentah di empangan berkenaan ketika ini ialah 89.29 juta meter padu atau 38.82 peratus berbanding 235.32 meter juta padu jika empangan penuh 100 peratus.

Katanya, bekalan air berkenaan hanya mampu bertahan selama 29 hari jika catuan sedia ada dihentikan.

"Kita perlu teruskan catuan kerana mahu naikkan paras simpanan air mentah di Empangan Sungai Selangor yang membekalkan 60 peratus keperluan air Lembah Klang.

"Ia juga sebagai persediaan menghadapi musim kering yang dijangka lebih teruk pada bulan Mei hingga akhir September tahun ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Adam AF, Fiza bakal bercerai

Posted:

Adam AF, Fiza bakal bercerai

Adam AF, Fiza bakal bercerai

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my


HUBUNGAN Fiza dan Adam difahamkan mulai dingin sebulan selepas pasangan itu diijab kabul pada September tahun lalu.


KUALA LUMPUR - Mahligai yang dibina pasangan penyanyi program realiti popular, Adam dan isterinya yang merupakan bekas anggota kumpulan Elite, Fiza bakal berakhir selepas pasangan itu difahamkan akan bercerai.

Menurut sumber Kosmo!, sebutan kes penceraian pasangan yang baru mendirikan rumah tangga sejak lapan bulan lalu akan disebut di Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam, Selangor pada 28 April ini.

"Kami difahamkan penceraian itu akan berlaku, kesnya akan dibacakan di hadapan Hakim Syarie Muhammad Nazri Basrawi di mahkamah itu pada tarikh tersebut," dakwanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Sebelum itu, Kosmo! difahamkan Fiza telah pun memfailkan perceraian ke atas suaminya pada 16 April lalu di mahkamah berkenaan atas sebab kurang persefahaman.

Desas-desus mengenai perpisahan antara Adam atau nama sebenarnya Mohd. Aizam Mat Saman, 31, dan Fiza, 33, bertiup kencang sejak kebelakangan ini selepas wanita itu kerap menyuarakan rintihan mengenai kegoyahan rumah tangga mereka di laman sosial.

Bagaimanapun, mereka berdua menafikan hal itu sebaliknya memilih jalan selamat dengan memaklumkan mereka masih bahagia.

Bagi mendapatkan pengesahan mengenai perkara tersebut, Adam ketika dihubungi tidak menafikan mengenai berita perceraian tersebut.

Ujarnya menerusi kiriman aplikasi Whatsapp kepada Kosmo!: "Maaf saya tidak boleh komen. Insya-Allah, semua akan terjawab pada hari itu (tarikh kes difailkan di mahkamah Isnin depan)."

Dalam pada itu, atau Fiza atau nama penuhnya Zaidatul Fiza Abdul Halim yang mempunyai dua orang anak hasil perkahwinan terdahulu, gagal dihubungi.

Memetik luahan perasaan dalam Instagramnya yang menggunakan nama pena puterimahsuri81 kelmarin, penyanyi itu tanpa berselindung menyatakan kesedihannya.

Antara luahan yang dimuat naik: "Saya tahu dan pasti semua ini ketentuan daripada Allah. Siapa yang mahu untuk jadi begini. Kalau disoal pada sesiapa pun, tidak mungkin seseorang itu mahu menjalani kehidupan seperti saya.

"Hormatilah apa jua keputusan saya. Saya hanya merancang tetapi Allah lebih mengetahui segala-galanya."

Pasangan itu berkahwin 26 September 2013 di pejabat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) selepas hanya dua bulan berkenalan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Operasi mencari MH370 mungkin diubah

Posted:

Operasi mencari MH370 mungkin diubah

Operasi mencari MH370 mungkin diubah

Reuters
KENDERAAN dalam air yang dikenali sebagai Bluefin-21 diturunkan ke dalam air dengan menggunakan kren ketika misi mencari pesawat MH370 di Lautan Hindi kelmarin.


WASHINGTON - Kerajaan Australia akan membuat keputusan dalam tempoh beberapa hari lagi sama ada mahu mengubah atau mengurangkan operasi mencari sebuah pesawat penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang di Lautan Hindi sejak 8 Mac lalu.

Duta Australia ke Amerika Syarikat (AS), Kim Beazley berkata, perkara itu akan dibincangkan dengan semua negara yang terlibat dalam misi tersebut sebelum sebarang keputusan diambil.

Kata Beazley, semua negara yang terlibat akan duduk berbincang dan membuat pertimbangan semula sekiranya tiada sebarang objek dikesan di lokasi carian di selatan Lautan Hindi.

Ketika ini, kapal selam mini yang dikenali sebagai Bluefin-21 sedang melakukan carian di lokasi seluas 133 kilometer persegi di Lautan Hindi tetapi tiada sebarang objek berkaitan MH370 dapat dikesan.

Ujarnya, antara perkara yang akan dibincangkan adalah perubahan pada usaha mencari di udara dan permukaan laut serta kemungkinan melantik kontraktor swasta bagi menggantikan aset ketenteraan.

"Sudah tentu perkara tersebut yang akan dipertimbangkan dan kami juga masih menimbang untuk membawa satu lagi peralatan carian dasar laut.

"Semua ini akan dibincangkan sekiranya tiada perkembangan positif dalam tempoh beberapa hari lagi," katanya dalam satu wawancara bersama stesen televisyen AS, CNN di sini kelmarin.

Beazley menegaskan bahawa Australia komited untuk meneruskan usaha mencari tersebut walaupun kaedah operasi pencarian mungkin diubah.

Pesawat Boeing 777-200 itu hilang dari radar pada 8 Mac lalu semasa ia dalam penerbangan ke Beijing, China selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Seramai 227 penumpang dan 12 kru menaiki pesawat itu yang didapati telah berpatah balik dan dipercayai terhempas di selatan Lautan Hindi. - Reuter

Kumpulan LBGT boikot hotel Sultan Brunei

Posted:

Kumpulan LBGT boikot hotel Sultan Brunei

Kumpulan LBGT boikot hotel Sultan Brunei


SULTAN HASSANAL


BEVERLY HILLS, California - Sebuah kumpulan penyokong lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) bertindak memindahkan lokasi persidangan yang dirancang diadakan lewat tahun ini dari Hotel Beverly Hills di sini ke satu lokasi lain, lapor akhbar dalam talian MailOnline semalam.

Tindakan tersebut dibuat kerana membantah dasar anti gay yang dilaksanakan oleh pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah (gambar kecil).

Sultan Hassanal merupakan pemilik hotel berkenaan.

Diasaskan oleh aktivis Tim Gill, kumpulan tersebut, Dana Bertindak Gill dijadual menganjurkan persidangan bertajuk Winning the Heartland bagi meraih sumbangan dana ahli-ahli politik di hotel itu bermula 1 hingga 4 Mei depan.

Namun, ekoran hukum hudud yang akan berkuat kuasa di Brunei pada hujung bulan ini, kumpulan itu telah membatalkan sidang di Hotel Beverly Hills dan kini mencari satu lokasi lain.


Agensi
SEBUAH pertubuhan gay membatalkan persidangan yang bakal diadakan di Hotel Beverly Hills, California.


"Susulan dasar anti gay yang diluluskan oleh kerajaan Brunei, kami membuat keputusan untuk memindahkan persidangan ini ke tempat lain," kata Pengarah Eksekutif Dana Bertindak Gill, Kirk Fordham dalam satu temu bual bersama laman berita washingtonblade.com.

"Kami mahu deposit kami dikembalikan," tambahnya.

Pada tahun lalu, Sultan Hassanal mengumumkan bahawa Brunei akan mula melaksanakan hukum hudud yang membawa hukuman berat termasuk rejam sampai mati ke atas jenayah seks termasuk rogol, liwat dan zina.

Al-Sisi bakal ditentang pemimpin haluan kiri

Posted:

Al-Sisi bakal ditentang pemimpin haluan kiri

Al-Sisi bakal ditentang pemimpin haluan kiri


SABBAHI


KAHERAH - Bekas ketua tentera Mesir, Abdel Fateh al-Sisi akan ditentang oleh seorang ahli politik berhaluan kiri, Hamdeen Sabbahi pada pilihan raya presiden negara itu yang akan diadakan pada 26 dan 27 Mei depan.

Namun, al-Sisi dijangka tidak berdepan kesukaran menghadapi lawannya itu ekoran beliau mendapat sokongan majoriti rakyat Mesir selepas menumbangkan Presiden sebelum ini, Mohammed Morsi.

Sekiranya beliau menang, al-Sisi akan meneruskan tradisi Presiden Mesir yang dipilih dalam kalangan ketua tentera sejak monarki negara itu digulingkan pada tahun 1952.

Sabbahi menduduki tempat ketiga pada pilihan raya Presiden pada 2012 yang dimenangi Morsi.

Beliau kini dianggap calon tunggal pada pilihan raya kali ini yang mewakili inspirasi rakyat yang bangkit menumbangkan pemerintahan diktator, Hosni Mubarak pada 2011.

Pergerakan Ikhwanul Muslimin tidak akan bertanding dalam pilihan raya ini selepas diharamkan kerana didakwa sebuah pertubuhan pengganas.

Beberapa pemimpin utama pergerakan itu kini dipenjarakan manakala anggotanya yang lain dihalang daripada menjadi calon pilihan raya.

Morsi digulingkan tentera selepas bantahan besar-besaran rakyat negara ini yang menentang beberapa dasar pemimpin itu termasuk setiap keputusan beliau yang tidak boleh dicabar di mahkamah.

Mesir yang mempunyai penduduk teramai di dunia Arab, berdepan keganasan yang melanda negara itu sejak kejatuhan Morsi pada tahun lalu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki ditahan bersama 2,500 karton rokok belum dicukai di Dungun

Posted:

Lelaki ditahan bersama 2,500 karton rokok belum dicukai di Dungun

Lelaki ditahan bersama 2,500 karton rokok belum dicukai di Dungun

22/04/2014 9:47pm

KUALA TERENGGANU - Jabatan Kastam Diraja Malaysia menahan seorang lelaki bersama 580,000 batang rokok dipercayai belum lulus pemeriksaan Kastam di Dungun pada Sabtu lepas.

Pengarah Kastam negeri, Abdullah Zawawi Abdul Latiff berkata, lelaki berusia 33 tahun itu ditahan pada kira-kira 7.30 pagi dalam sebuah van yang sarat dengan muatan rokok, dipercayai untuk edaran di Terengganu.

Beliau berkata, anggotanya terpaksa mengejar suspek yang bersendirian lebih lima kilometer sebelum menahannya berhampiran Pejabat Risda di Bandar Al-Muktafi Billah Shah.

"Hasil siasatan di dalam kenderaan itu, kita merampas 2,900 karton rokok bernilai RM29,000 dengan nilai cukai sebanyak RM305,950 dan ini merupakan rampasan rokok kedua terbesar pada tahun ini," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Abdullah Zawawi berkata, suspek, yang berasal dari Selangor, ditahan reman 12 hari untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 116 C Akta Kastam 1967.

Katanya, kastam percaya bekalan rokok itu dibawa masuk dari pantai barat untuk dipasarkan ke pantai timur, khususnya Terengganu.

Justeru, beliau meminta orang ramai menyalurkan sebarang maklumat berkaitan aktiviti penyeludupan dan penyelewengan secara terus kepada Jabatan Kastam Terengganu di talian 09-6204257. - Bernama

Stor asrama anak yatim di George Town terbakar

Posted:

Stor asrama anak yatim di George Town terbakar

Stor asrama anak yatim di George Town terbakar

22/04/2014 9:43pm

GEORGE TOWN - Sebuah stor asrama anak yatim lelaki di Wisma Yatim Islam Air Itam di sini musnah dijilat api hari ini.

Ketua Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Zon Timur Laut, Ismail Mohd Zain berkata kejadian pukul 11.15 pagi itu disedari empat penghuni asrama yang terletak di atas bangunan stor berkenaan.

"Seorang daripada penghuni di rumah anak yatim itu tercium bau asap dan mendengar letupan kecil dari aras bawah menyebabkan mereka segera keluar dari bangunan itu dan meminta pertolongan," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, bahagian atas bangunan dua tingkat itu dijadikan asrama manakala tingkat bawah pula stor menyimpan bekalan makanan, tilam dan pakaian.

Asrama berkenaan menempatkan 30 penghuni dengan 26 orang bersekolah sesi pagi dan selebihnya sesi petang.

Ismail berkata, tiga jentera, satu dari balai Paya Terubong dan dua dari Jalan Perak, dengan 18 anggota berjaya memadamkan kebakaran sepenuhnya pada pukul 12.02 tengah hari.

Jumlah kerugian dan punca kebakaran masih disiasat. - Bernama

Anggota, pegawai polis bantuan perlu peluang majukan kerjaya

Posted:

Anggota, pegawai polis bantuan perlu peluang majukan kerjaya

Anggota, pegawai polis bantuan perlu peluang majukan kerjaya

22/04/2014 9:40pm

KUCHING - Syarikat yang sudah menubuhkan unit polis bantuan diminta mempraktik urusan kenaikan pangkat anggota dan pegawainya berdasarkan kaedah yang dilaksana dalam perkhidmatan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pengarah Jabatan Pencegahan dan Pembanterasan Jenayah PDRM, Komisioner Datuk Ayup Yaakob berkata, pelaksanaan skim kenaikan pangkat bukan hanya dapat mengubah persepsi masyarakat terhadap perkhidmatan itu malah mempertingkat tarikan terhadap industri keselamatan di negara ini.

"(Pelaksanaan skim kenaikan pangkat ini) untuk memastikan perkhidmatan polis bantuan ini menarik dan bukan sebagai pilihan kerja terakhir.

"Kita mahukan keselamatan menjadi satu industri yang menarik," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan agensi polis bantuan di sini hari ini.

Beliau berkata, jumlah perjawatan yang diwujud dalam perkhidmatan polis bantuan di seluruh negara kini melebihi 40,000 dan lebih 25,000 daripadanya sudah diisi.

"Maknanya, dalam keadaan tertentu, kita sudah ada anggota yang terlatih (daripada jumlah anggota polis bantuan) yang kita (PDRM) boleh gunakan untuk menghadapi apa juga situasi," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Konsert sulung di China, Malaysia

Posted:

Konsert sulung di China, Malaysia

Konsert sulung di China, Malaysia

SUASANA ceria pada sidang akhbar konsert Shila di Menara Kuala Lumpur baru-baru ini.


BERKESEMPATAN menghadiri majlis sidang akhbar konsert penyanyi Shila Amzah yang berlangsung di Menara Kuala Lumpur baru-baru ini, ia seperti hadir ke sebuah majlis membabitkan penyanyi popular luar negara.

Manakan tidak, dengan kehadiran begitu ramai wakil pihak media terutama dari organisasi media Melayu dan Cina, ia merupakan suasana yang cukup sinonim dengan majlis sidang akhbar penyanyi antarabangsa yang membuat konsert di Malaysia.

Menariknya, sepanjang sesi soal jawab bersama pihak media, Shila turut tidak ketinggalan menunjukkan kebolehannya bertutur dalam bahasa Mandarin, terutamanya ketika menjawab soalan yang diajukan oleh wartawan Cina.

Tutur Shila, sebagai seorang penyanyi yang kini sedang melebarkan sayap di negara China, sudah tentu perkara yang paling utama ialah mempelajari bahasa utama negara berkenaan.

"Sebenarnya bukan mudah untuk mempelajari bahasa Mandarin tetapi saya merasakan tidak cukup kalau saya sekadar fasih berbahasa Melayu dan Inggeris sahaja serta agak sukar mengembangkan karier di China.

"Selain itu, dengan kebolehan berbahasa Mandarin, sudah tentu saya dapat berada lebih dekat dengan peminat serta mampu menyanyikan lagu-lagu dalam bahasa tersebut sebagai salah satu tarikan," ujarnya.

Berbalik kepada konsertnya itu, Shila memberitahu, dia bakal mengadakan dua buah konsert solo yang akan berlangsung di Shanghai, China pada 16 Ogos dan Kuala Lumpur pada 13 September depan.

Ujarnya, konsert yang dianjurkan oleh Mega Ultimate Sdn. Bhd. dengan kerjasama Shila Amzah Entertainment Bhd. itu turut menggunakan khidmat Jennifer Thompson sebagai penerbit dan Helen Yap selaku pengarah muzik.

"Saya memilih tema cinta untuk konsert ini dan lagu-lagu yang dipersembahkan dalam bahasa Melayu, Inggeris dan Mandarin juga berkaitan dengan cinta kepada, keluarga, rakan-rakan dan kekasih.

"Saya memilih tema ini kerana mahu menunjukkan ekspresi dan tanda terima kasih kepada mereka yang telah banyak menyokong kerjaya nyanyian saya.

"Konsert akan berlangsung kira-kira satu jam 30 minit menerusi persembahan sebanyak 20 buah lagu," jelasnya lebih lanjut mengenai konsert sulungnya itu.

Bagaimanapun, penyanyi tersebut menafikan pemilihan Shanghai sebagai lokasi pertama untuk konsert sulungnya kerana populariti yang sedang diraihnya di China ketika ini.

Sebaliknya, dia menegaskan bahawa tajaan untuk mengadakan konsert di Shanghai diterima oleh pihaknya terlebih dahulu dan itu antara faktor yang menyebabkan dia mengadakan konsert di sana lebih awal berbanding di Kuala Lumpur.

"Saya meminta supaya tiada mana-mana pihak cuba memberikan persepsi yang mengatakan saya seperti menganaktirikan negara sendiri kerana perkara ini berkaitan dengan tajaan," ungkapnya.

Tidak terjejas

Sejak dinobatkan sebagai juara Asian Wave 2012 yang berlangsung dua tahun lalu, Shila lantas tidak menoleh ke belakang lagi untuk terus mengembangkan karier nyanyiannya di China.

Ternyata dia cukup beruntung kerana kehadirannya di negara yang mempunyai kepadatan penduduk seramai 1.3 bilion itu dialu-alukan dengan sambutan cukup meriah yang diraihnya.

Menurut Shila, dia bersyukur dengan penerimaan positif yang diberikan oleh peminat di negara berkenaan, meskipun tampil sebagai penyanyi yang berhijab.

"Alhamdulillah, peminat di China dapat menerima kehadiran diri saya sebagai seorang penghibur dan sangat berterima kasih atas sokongan padu yang telah diberikan kepada saya.

"Selepas muncul dalam pertandingan I'm A Singer baru-baru ini, jumlah peminat saya juga semakin bertambah dan sudah tentu ia merupakan suatu perkembangan yang baik," ujarnya yang kini sudah berhasil mengumpul seramai 1.8 juta peminat menerusi laman sosial Weibo.

Dalam pada itu, Shila memberitahu bahawa tragedi pesawat MH370 yang berlaku pula langsung tidak menjejaskan perjalanan kariernya di China dan para peminat masih terus memberikan sokongan.

Tidak menafikan ada segelintir pihak yang cuba menimbulkan provokasi terhadap dirinya berhubung tragedi yang berlaku, ia dapat diatasi dengan bantuan daripada peminatnya sendiri di negara berkenaan yang tampil mempertahankan dirinya.

"Kalau ada yang memberikan komen-komen negatif menerusi laman sosial, pasti akan ada peminat yang mempertahankan diri saya dengan membalas komen sedemikian.

"Selain itu, rakan-rakan penyanyi lain yang turut bertanding dalam I'm A Singer juga banyak memberikan sokongan dan berpesan supaya saya tidak membaca komen negatif yang dilemparkan. Malah, mereka sendiri tidak pernah bertanya apa-apa kepada saya tentang tragedi MH370," ujarnya.

Album Mandarin

Bercerita lebih lanjut tentang perjalanan karier nyanyiannya selain berkenaan dengan konsert yang bakal dijayakannya itu, Shila memberitahu, dia akan tampil dengan sebuah album baharu.

Ujarnya, sesuatu yang menarik tentang album tersebut apabila kesemua lagu yang dimuatkan adalah dalam bahasa Mandarin sepenuhnya.

"Memandangkan kini saya sedang mengembangkan karier nyanyian di China, sudah tentu saya perlu mengambil kesempatan untuk menghasilkan sebuah album Mandarin.

"Proses pembikinan album berkenaan sudah memasuki peringkat akhir dan ia bakal dilancarkan pada bulan Jun nanti. Sebanyak enam buah lagu yang akan dimuatkan dalam album sulung Mandarin saya," jelasnya.

Selain itu, selepas pembabitannya dalam pertandingan I'm A Singer, Shila juga bakal terbabit dengan lima program televisyen berbentuk hiburan di China.

ND Lala perjelas isu pakaian Shila Amzah

Posted:

ND Lala perjelas isu pakaian Shila Amzah

ND Lala perjelas isu pakaian Shila Amzah

IBU dan bapa Shila memberikan sokongan penuh terhadap karier seni anak mereka itu.


SEIRING dengan kejayaannya mengembangkan kariernya di peringkat antarabangsa, ternyata Shila tidak terlepas dikaitkan dengan isu kontroversi membabitkan dirinya baru-baru ini.

Dia telah dikecam dengan teruk oleh segelintir peminat kerana tampil dengan pakaian yang tidak sesuai sebagai gadis Muslim apabila disangka memakai skirt ketika membuat rakaman sebuah persembahan di China, sedangkan dia sebenarnya memakai seluar yang kelihatan seperti warna kulit.

Bagaimanapun, bapa Shila, penyanyi ND Lala tampil menjelaskan perkara sebenar dan menyatakan perkara tersebut merupakan satu kesilapan yang tidak disengajakan sama sekali.

"Sebenarnya rakaman program itu dibuat agak lewat setelah pihak penerbit mahu menambah sebuah lagu lagi dan Shila telah memberikan persetujuan terhadap perkara tersebut.

"Namun begitu, masalah timbul apabila pakaian yang dibawa telah digunakan dalam persembahan lain dan Shila terpaksa memakai pakaian yang disediakan oleh pihak produksi. Sebagai seorang bapa, saya turut bertangungjawab terhadap segala masalah yang berlaku," jelasnya.

Sementara itu, ND Lala turut meminta supaya anaknya itu dilabel sebagai ikon penyanyi oleh para peminat, meskipun dia merupakan antara penyanyi wanita yang berhijab.

"Biarlah dia dikenali sebagai ikon penyanyi sahaja kerana kalau ada yang melabelkan dirinya ikon Muslimah, mungkin ia merupakan satu tanggungjawab berat yang harus dipikul oleh Shila," luahnya sebelum mengakhiri bicara.

Uqasha malu dituduh tak pakai coli

Posted:

Uqasha malu dituduh tak pakai coli

Uqasha malu dituduh tak pakai coli

Oleh HARYATI KARIM


INILAH gaun yang menyebabkan Uqasha dituduh tidak memakai coli.


PELAKON cantik, Uqasha Senrose sebelum ini hangat dengan kontroversi cintanya bersama pelakon Pekin. Reda daripada kontroversi cinta, namanya tiba-tiba menjadi sebutan baru-baru ini di laman sosial gara-gara sekeping gambar.

Dalam gambar yang diambil ketika dia menghadiri majlis pelancaran wajah baharu portal hiburan, mStar Online di Kuala Lumpur itu, Uqasha yang hadir bersama adiknya, pelakon Nelydia Senrose tampil anggun dengan gaun pendek paras lutut berwarna merah jambu.

Bagaimanapun, gaun tersebut menimbul kontroversi apabila dia dilihat seolah-olah tidak memakai coli. Perkara ini sudah menjadi hangat di internet, bahkan ada yang menuduhnya mengikut fesyen artis Hollywood.

Namun, jika gambar itu diteliti bukanlah Uqasha tidak memakai coli, sebaliknya bekas jahitan yang kelihatan. Sungguhpun begitu, Uqasha tetap menanggung malu apabila gambarnya itu disebarkan di internet dengan judul, 'Uqasha lupa memakai coli'.

Ikuti temu bual Kosmo! bersamanya.

Kosmo!: Adakah Uqasha sedar dituduh tidak memakai coli apabila hadir pada satu majlis baru-baru ini?

UQASHA: Sebenarnya saya langsung tidak sedar sehinggalah saya pulang ke rumah selepas majlis tersebut. Apabila saya melihat Twitter, saya sungguh terkejut apabila terdapat cerita yang mendakwa saya tidak memakai coli.

Apakah benar anda tidak memakai coli seperti yang didakwa?

Saya hanya mampu ketawa apabila dituduh sebegitu. Saya bukan bodoh untuk keluar tanpa memakai coli dan memalukan diri sendiri. Mereka harus lihat gambar itu betul-betul sebelum membuat cerita yang mengaibkan saya.

Jadi, apakah yang berlaku sebenarnya?

Sebelum keluar rumah saya sudah lihat pada cermin beberapa kali dan tanya pada adik saya, okey atau tidak baju yang saya pakai. Memang saya tidak perasaan langsung bekas jahitan akan kelihatan sedemikian rupa. Mungkin baju itu tersalah jahit dan memperlihatkan seolah-olah saya tidak memakai coli.

Komen anda apabila orang ramai mengutuk anda dengan dakwaan mengikut fesyen artis Hollywood?

Saya yang malu untuk mengulas isu ini walaupun saya tidak salah. Otak saya masih waras dan tahu adat budaya Malaysia. Bagi saya, orang yang membuat cerita ini sudah tidak ada cerita untuk ditulis. Alangkah lebih baik jika mereka tanya sendiri hal itu kepada saya. Saya tidak kisah andai perkara yang ditegur itu benar berlaku tetapi tidak, mereka hanya mengada-adakan cerita yang tidak benar.

Apakah anda malu dengan kontroversi ini?

Ya, memang sangat malu. Sebabnya bukannya ada apa-apa, cuma bekas jahitan baju itu yang kelihatan. Saya harap selepas ini janganlah cepat membuat kesimpulan sebelum bertanya sendiri hal yang sebenar kepada saya.

Pengajaran yang anda peroleh selepas kejadian ini?

Ada hikmah sebalik apa yang berlaku. Selepas ini saya akan lebih berhati-hati kerana orang ramai memerhati dari hujung rambut hingga ke hujung kaki apa yang saya pakai.

Namun, siapa saya untuk ubah fikiran orang, mereka tetap akan bercakap tanpa henti jika ada yang tidak kena pada mata mereka.

Adakah anda gemarkan pakaian yang seksi dan berjenama?

Saya tidak kisah tentang jenama kerana pakaian bundle pun saya pakai asalkan ringkas dan selesa. Kalau ikutkan saya bukanlah jenis yang suka berhias sangat. Baju pula saya suka yang ringkas dan tidak seksi melampau. Sejak kebelakangan ini saya lebih suka berpakaian agak sopan tetapi cantik dipandang.

Bagaimanakah dengan perkembangan kerjaya anda?

Buat masa sekarang saya sedang sibuk dengan penggambaran drama Kalau Itu Jodoh Kita untuk siaran TV AlHijrah. Walaupun tidak berapa sihat kerana kepenatan disebabkan jadual kerja yang padat, saya tetap bersyukur dengan rezeki yang diberi. Minggu ini bermula Isnin, saya akan berada di Gold Coast, Australia hingga hujung April bagi penggambaran drama dan juga sebuah telefilem untuk hari raya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved