Khamis, 27 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Haiwan bantu sembuh emosi mangsa

Posted:

Haiwan bantu sembuh emosi mangsa

Haiwan bantu sembuh emosi mangsa

KALI pertama Pamela Isaac melalui penderaan fizikal dan emosi adalah pada penghujung 1990-an. Guru pendidikan seni itu dipukul teman lelakinya hampir setiap hari. Kekasih Isaac yang juga seorang penagih dadah turut mencekik kucing kesayangan Isaac di luar jendela apartmen mereka.

Isaac mampu menahan hambatan lelaki itu ke atasnya. Namun dia terpaksa menurut setiap perintah teman lelakinya kerana bimbang akan keselamatan kucingnya.

Suatu hari, Isaac cuba mendapatkan bantuan jiran selepas teman lelakinya itu bertindak ganas. Kesannya, apartmen Isaac dibakar dengan sengaja dan kucing peliharaan wanita berusia 58 tahun itu juga gagal diselamatkan.

Trauma dengan peristiwa itu, Isaac memilih untuk hidup bersendirian sehingga tahun 2012. Dia menjalin hubungan dengan lelaki yang juga bertukar menjadi seorang penagih dadah dan kaki pukul. Enggan tragedi lama berulang, Isaac bersama tiga ekor kucingnya melarikan diri sekitar musim luruh tahun lalu.

Kini, Isaac bersama Lucy, Rikki dan Gizmo tenteram di sebuah rumah perlindungan mangsa keganasan rumah tangga mesra haiwan di Brooklyn, New York.

Bilik yang didiami Isaac merupakan satu daripada 10 unit di rumah perlindungan jenis apartmen itu yang direka khusus untuk keselesaan manusia dan haiwan peliharaan mereka.

Rumah perlindungan di bawah penyeliaan Institut Sumber Urban (URI) itu menjadi tempat berteduh kepada 120 penghuni, 80 daripadanya kanak-kanak yang berdepan krisis keganasan dalaman keluarga.

Ia juga rumah perlindungan mangsa keganasan rumah tangga pertama di New York, Amerika Syarikat (AS) yang membenarkan haiwan peliharaan tinggal sebumbung bersama mangsa.

Diperkenalkan pada bulan Mei tahun lalu, inisiatif di bawah projek People and Animals Living Safely (PALS) bersama URI atau singkatannya, URI PALS itu turut menerima kerjasama Mayor's Alliance for NYC's Animals (Alliance).

Penghibur

Rasional penubuhan rumah perlindungan mesra haiwan itu adalah berdasarkan data yang didedahkan oleh pakar psikologi dan timbalan presiden Persatuan Mencegah Kekejaman Haiwan Amerika (ASPCA), Randall Lockwood.

Kira-kira 70 peratus mangsa keganasan rumah tangga yang terselamat memberitahu bahawa pendera mereka pernah mengugut, mencedera atau membunuh haiwan peliharaan mereka.

Dianggarkan antara 25 hingga 50 peratus mengakui sengaja melengahkan waktu untuk lari dari rumah kerana takut dengan nasib yang bakal menimpa haiwan peliharaan yang ditinggalkan.

"Haiwan peliharaan yang sering menjadi penghibur dalam keluarga boleh menjadi sasaran, kebiasaannya jika si pendera melihat ia sebagai satu bentuk dominasi kuasa atau ugutan efektif bagi mengelak daripada mencederakan pasangan atau anak secara langsung," tambah Lockwood.


REMBESAN oksitosin daripada haiwan mampu memberi kesan menenangkan kepada manusia.


Presiden URI, Nathaniel Fields pula menjelaskan, sejak URI PALS dilancarkan, perkembangan mengagumkan dapat dilihat dari segi penyembuhan emosi mangsa dera yang banyak berkongsi rasa bersama haiwan peliharaan mereka.

Sepanjang fasa percubaan enam bulan lalu, URI PALS membenarkan penghuni bersama kucing dan haiwan kecil (pocket pet) seperti burung, ikan, gerbil dan hamster untuk tinggal di rumah perlindungan tersebut.

Dalam tempoh itu, mereka berjaya mengumpul dana sebanyak AS$250,000 (RM824,375) dan membolehkan perubahan penstrukturan dan pengorganisasian meliputi unit kedap bunyi, laluan anjing dan menambah latihan intensif staf bagi menyelia anjing dilakukan.

Rasa lega

Kebenaran membawa anjing ke rumah perlindungan itu pada bulan Februari lalu memberikan kelegaan kepada ramai mangsa keganasan rumah tangga.

Menerusi agensi berita Associated Press, seorang wanita yang enggan identitinya didedahkan menjadi antara mangsa keganasan rumah tangga yang berjaya disatukan semula bersama anjing peliharaannya.

Wanita itu bersama tiga anak dan seekor anjing peliharaan baka chihuahua meninggalkan rumah mereka pada penghujung tahun lalu. Meskipun terlepas daripada seksaan suaminya, dia berdepan masalah lain apabila tiada satu pun daripada lebih 50 rumah perlindungan di New York mahu menerima anjingnya, Peppah.

Akhirnya, wanita berusia 34 tahun itu terpaksa meletakkan Peppah di bawah jagaan sementara sebuah keluarga. Bulan lalu, dia dibenarkan untuk mengambil Peppah untuk tinggal bersama di rumah perlindungan tersebut.

Bagi memaksimumkan keselesaan penghuni dan anjing mereka, URI dengan kerjasama Nestle Purina Petcare dan ASPCA turut menyediakan taman khusus buat anjing yang ditempatkan di lorong kecil bersebelahan bangunan tersebut.


REDROVER merupakan salah sebuah rumah perlindungan yang membenarkan penghuni mereka membawa bersama kuda peliharaan.


Taman bernama Purina Play Haven and Dog Park itu dilengkapi tanjakan (ramp), terowong, jambatan dan platform untuk anjing bermain dan bersenam. Berbumbungkan lanjaran (trellis), prasarana itu membolehkan penghuni meluangkan waktu bersama haiwan kesayangan mereka tanpa perlu ke taman-taman awam.

"Apabila saya dan anak mendapat tahu kami boleh membawa bersama anjing kami, Sparky ke rumah perlindungan ini, kami amat gembira.

"Sparky sentiasa menenang dan melindungi kami daripada terus didera. Keberadaan ia di sini bersama kami mempercepatkan proses pemulihan trauma yang kami alami," kongsi seorang penghuni rumah perlindungan itu kepada akhbar Brooklyn Daily Eagle.

Bagi memastikan kejayaan operasi, URI dan Alliance mendapatkan bantuan Allie Phillips, seorang pakar kebangsaan dan pengasas Sheltering Animals & Families Together (SAF-T).

SAF-T merupakan inisiatif global tunggal pertama yang menyediakan garis panduan terhadap rumah perlindungan mangsa keganasan rumah tangga mesra haiwan.

"Program URI PALS akan mengubah cara New York membantu keluarga bersama haiwan peliharaan dalam mengharungi konflik kekeluargaan serius.

"Banyak nyawa dapat diselamatkan dengan pengiktirafan URI yang meletakkan status haiwan peliharaan sebagai sebahagian keluarga kerana ia berpotensi menjadi sasaran dan alat keganasan rumah tangga," jelas Phillips.

Meningkat

Tambah Phillips yang juga peguam bela utama untuk rumah perlindungan mangsa keganasan rumah tangga mesra haiwan, bilangan rumah perlindungan seumpama itu meningkat drastik daripada empat buah pada tahun 2008 kepada 73 setakat awal tahun 2014.

Pertambahan positif itu terjadi ekoran kesimpulan konkrit tentang hubung kait antara mangsa keganasan rumah tangga dan haiwan peliharaan. Justeru, puluhan negeri di AS mula menyenaraikan haiwan peliharaan dalam arahan perlindungan pada tahun 2006.

Sementara itu, menurut laporan Persatuan Kemanusiaan Amerika (AHA), haiwan peliharaan tidak dibenarkan di Stadium Mercedes-Benz Superdome, New Orlean dan beberapa lokasi perlindungan kecemasan.

Syarat tersebut dipercayai kebanyakan pemerhati menjadi penyumbang kepada peningkatan kematian dan kecederaan ketika bencana alam di AS.

Majoriti pemilik haiwan peliharaan enggan meninggalkan haiwan mereka. Justeru, setahun selepas taufan Katrina, kongres menyerahkan penggubalan undang-undang menyatakan bahawa haiwan domestik negara itu perlu disertakan di dalam pelan pemindahan bencana AS.

Perundangan tahun 2006 itu mendatangkan banyak perubahan sekitar 2012, ketika taufan Sandy membadai pantai timur AS. Setiap lokasi perlindungan kecemasan di New York mempamerkan polisi menerima haiwan peliharaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Cuaca buruk jejas operasi cari MH370

Posted:

Cuaca buruk jejas operasi cari MH370

Cuaca buruk jejas operasi cari MH370

DUA orang juruterbang Tentera Udara Diraja Australia ketika dalam misi penerbangan mengesan pesawat MAS di Lautan Hindi semalam.


KUALA LUMPUR – Operasi mencari 122 objek yang berpotensi untuk dikaitkan dengan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang dikesan oleh sebuah satelit syarikat Airbus Defence & Space yang berpangkalan di Perancis di selatan Lautan Hindi tertangguh lagi ekoran cuaca buruk.

Kementerian Pengangkutan dalam satu kenyataan memberitahu, operasi berkenaan ditangguhkan kira-kira pukul 11.40 pagi semalam ekoran keadaan cuaca yang tidak mengizinkan untuk operasi berkenaan diteruskan.

Menurut kenyataan itu, sebelum itu sebanyak sembilan buah pesawat dan enam buah kapal telah dikerah untuk menjalankan operasi mencari objek yang bertaburan di dua kawasan melibatkan sektor timur dan barat.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Analisis data selesai masa terdekat

Posted:

Analisis data selesai masa terdekat

Analisis data selesai masa terdekat


SIMULATOR milik Zaharie yang diambil dari kediamannya di Shah Alam, Selangor pada 15 Mac lalu sedang dianalisis kandungan data.


KUALA LUMPUR – Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat menjangka dapat melengkapkan analisis data daripada simulator penerbangan milik juruterbang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 dalam masa sehari dua lagi, lapor agensi berita AFP semalam.

Agensi berita Perancis itu memetik Pengarah FBI, James B. Comey berkata, pakar sedang bekerja 24 jam sehari bagi melengkapkan analisis mereka berdasarkan data yang diperoleh daripada simulator penerbangan milik Kapten Zaharie Ahmad Shah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tuduhan media asing tidak benar

Posted:

Tuduhan media asing tidak benar

Tuduhan media asing tidak benar

KUALA LUMPUR – Tuduhan media antarabangsa yang Malaysia menyalurkan maklumat tidak tepat berkaitan insiden kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 adalah tidak benar.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar kecil) berkata, pembabitan 26 buah negara dalam operasi mencari dan menyelamat pesawat itu membuktikan negara lain percaya dengan maklumat serta cara Malaysia mengendalikan kes tersebut.

"Apabila insiden MH370 berlaku mungkin ada orang mencari alasan dan cuba mencari pihak untuk dipersalahkan, dalam hal ini tumpuan mereka pada Malaysia serta syarikat penerbangan kita," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Penjagaan anak dan wanita

Posted:

Penjagaan anak dan wanita

Penjagaan anak dan wanita

WANITA juga memainkan peranan penting dalam sosioekonomi masyarakat. - Gambar hiasan


SALAM sejahtera. Minggu lalu, saya kupas mengenai isu wanita dan hak asasi. Perbincangan ini menunjukkan bahawa wanita sentiasa dilindungi sepanjang hidup oleh penjaga mereka yang terdiri daripada keluarga terdekat atau juga negara dengan ketiadaan penjaga.

Walaupun konsep penjagaan telah dikritik sebagai bersifat kebapaan dan memberikan konotasi yang negatif, pelaksanaan kuasa mestilah selari dengan tujuan undang-undang iaitu memberikan perlindungan kepada wanita berbanding meletakkan sekatan dalam melaksanakan hak mereka.

Hak anak-anak telah termaktub dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia Dalam Islam Kaherah pada tahun 1990 yang menunjukkan keselarasan antara peraturan umum pada undang-undang Islam selain keperluan moden tentang perkembangan fizikal, emosi dan spiritual anak-anak.

SEORANG ibu atau bapa bertanggungjawab memelihara anak-anak dengan sebaiknya.


Artikel 7 deklarasi tersebut menyatakan:

a) Sejak dilahirkan, setiap anak mempunyai hak daripada ibu bapa, masyarakat dan negara. Mereka perlu diberikan penjagaan, pendidikan serta alatan di samping kebersihan dan penjagaan moral. Anak di dalam kandungan dan si ibu mestilah dilindungi serta diberikan penjagaan khas.

b) Ibu bapa dan mereka yang setaraf mempunyai hak untuk memilih pendidikan yang mereka mahukan untuk anak-anak mereka, mengambil kira minat dan masa depan anak itu berlandaskan nila-nilai mulia serta prinsip syariah.

Peruntukan ini merupakan intisari bagi perundangan Islam sebagaimana telah diriwayatkan dalam banyak hadis Rasulullah SAW iaitu menekankan hak anak yang perlu ditunaikan oleh ibu bapa atau penjaga mereka.

Antaranya, hak untuk diberikan nama yang baik, hak kebapaan dan kewarganegaraan sebaik sahaja anak tersebut lahir. Selain keperluan fizikal, aspek paling penting bagi hak wanita ialah hak untuk menerima pendidikan bagi perkembangan intelektual, emosi dan rohani.

Hadis tentang mencari atau mendapatkan ilmu adalah wajib merupakan peringatan kepada semua lelaki dan wanita.

Kepentingan pendidikan kepada wanita telah diberikan penekanan dalam banyak hadis termasuklah ganjaran berganda bagi seorang lelaki yang mengajar keluarganya walaupun wanita tersebut ialah seorang hamba.

Rasulullah SAW sendiri menunjukkan contoh dengan mengajar ilmu agama dan hal-hal berkaitan dengan mereka kepada kaum wanita. Pada suatu tahap, baginda SAW juga memperuntukkan masa yang khusus untuk mereka disebabkan kebanyakan masa diperuntukkan untuk kaum lelaki.

MINAT dan kecenderungan setiap anak perlu diteliti dan diambil kira oleh penjaganya.


Keadaan ini menunjukkan kepentingan pendidikan kepada umat Islam tanpa mengira jantina yang merupakan sesuatu lumrah dalam sejarah Islam.

Telah dibuktikan pada zaman permulaan Islam, wanita dipandang rendah seperti barangan namun kemudiannya mereka menjadi antara tokoh ilmuwan pada zaman mereka dan mula memberikan bimbingan kepada orang lain dalam urusan pendidikan.

Sejarah mencatat bahawa cendekiawan wanita Islam yang terkenal kerana kebijaksanaan dan sumbangan besar pada zaman permulaan Islam merupakan isteri-isteri Rasulullah SAW sendiri.

Sebagai contoh, Saidatina Aisyah, yang menjadi guru bagi para sahabat dan tabi'in dalam pelbagai cabang ilmu selain Safiyyah yang mendalami bidang fiqh selain isteri-isteri serta anak-anak perempuan para sahabat.

Deklarasi Hak Asasi Manusia Kaherah menekankan kepentingan ilmu pengetahuan dengan menyatakan dalam Artikel 9:

a) Pencarian ilmu merupakan suatu kewajipan dan tugas memberi pendidikan adalah tanggungjawab masyarakat dan negara. Negara perlu memastikan adanya peluang pendidikan dan memastikan kepelbagaian cabang ilmu yang memenuhi kehendak masyarakat bagi membolehkan seseorang mengenali Islam dan membongkar rahsia alam semesta untuk manfaat seluruh manusia.

b) Setiap manusia mempunyai hak untuk menerima pendidikan agama dan dunia dari pelbagai institusi perguruan, pendidikan dan keilmuan termasuk keluarga, sekolah, universiti, pihak media dan lain-lain. Ia juga harus bersepadu dan seimbang supaya dapat membina peribadi, menguatkan keyakinan kepada Allah dan mendorong toleransi manusia selain mempertahankan kedua-dua hak dan kewajipan.

Peruntukan ini menekankan hak asasi untuk anak-anak umat Islam tanpa mengira jantina untuk menerima pendidikan dalam memenuhi keperluan fizikal dan spiritual. Maka, negara bertanggungjawab untuk menyediakan kemudahan yang diperlukan bagi menyokong proses pembelajaran.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rabung Hindi Selatan lokasi MH370

Posted:

Rabung Hindi Selatan lokasi MH370

Rabung Hindi Selatan lokasi MH370


KAPAL HMAS Success milik tentera laut Australia berada di Lautan Hindi bagi mencari serpihan pesawat MH370. - AFP


SYDNEY - Pakar geologi marin percaya bangkai pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) tenggelam di satu kawasan rantaian gunung berapi dasar laut yang sangat besar di Lautan Hindi, lapor akhbar The Sydney Morning Herald semalam.

Seorang pakar geologi marin dari Universiti James Cook Australia, Dr. Robin Beaman berkata, beberapa objek dipercayai serpihan pesawat MH370 tersebut dikesan di satu kawasan gunung berapi dasar laut yang tidak pernah dipetakan sebelum ini.

Katanya, hanya sedikit diketahui mengenai dasar laut di selatan Lautan Hindi dan usaha untuk mencari bangkai pesawat jenis Boeing 777-200 itu memerlukan teknik pemetaan tiga dimensi dengan menggunakan peralatan yang canggih.

"Bagaimanapun, Australia tidak lagi mempunyai kemampuan untuk membuat carta dasar laut sedalam lebih 3,000 meter kerana satu-satunya kapal yang mampu melakukan kajian itu, RV Southern Surveyor telah ditamatkan perkhidmatannya pada Disember tahun lalu.

"Sebuah kapal baharu bagi menggantikan kapal berkenaan kini sedang dibina di Singapura," katanya.

Menurutnya, untuk membuat carta dasar laut dalam mereka memerlukan sejenis alat yang dikenali sebagai Pemancar Berbilang Gema Bunyi yang menghantar denyutan bunyi ke dasar laut sebelum bunyi itu dipantulkan semula untuk dianalisis.

Pesawat berkenaan yang terbang dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang pada 8 Mac lalu.

Ia membawa 239 orang manakala 153 orang merupakan warga China.

Misi mencari pesawat itu dilakukan di kawasan lebih 2,000 kilometer dari Perth.

Beaman berkata, objek pertama yang dikesan oleh satelit milik DigitalGlobe pada 16 Mac lalu terletak kira-kira 60 kilometer (km) dari barat daya zon aktif satu rantaian gunung berapi bawah laut yang dikenali sebagai Rabung Hindi Selatan.

Rabung Hindi Selatan yang mempunyai panjang lebih 1,700km bermula di barat daya Australia hingga ke New Zealand.

Satu lagi objek yang dipercayai serpihan MH370 di kesan oleh sebuah kapal terbang China di satu lokasi kira-kira 180km barat daya rabung tersebut.

Sebuah kapal terbang peninjau Australia pada Isnin lalu mengesan satu lagi objek kira-kira 200km timur laut rabung berkenaan.

"Berdasarkan penemuan tersebut kemungkinan pesawat ini terhempas di rusuk rabung itu dan di kawasan ini tiada carta dasar laut pernah dibuat," jelasnya.

Tambahnya, rabung itu mempunyai muka bumi yang kompleks dengan puncak setinggi berpuluh-puluh meter.

"Sangat sukar untuk mengesan bangkai pesawat di dasar lautan ini tanpa carta yang bagus dan pasukan mencari juga memerlukan kapal selam kawalan jauh.

"Tiada keraguan lagi kita perlu membuat peta dasar laut yang baharu di kawasan ini," jelasnya. - Agensi

Boeing, MAS berdepan saman hampir AS$1 bilion

Posted:

Boeing, MAS berdepan saman hampir AS$1 bilion

Boeing, MAS berdepan saman hampir AS$1 bilion


SEBUAH model pesawat Boeing 777 diletakkan di atas meja ketika satu sidang akhbar oleh Ketua litigasi penerbangan global Ribbeck Law, Monica Kelly di Kuala Lumpur semalam. - AFP


KUALA LUMPUR - Sebuah firma guaman di Amerika Syarikat (AS) mahu mewakili keluarga mangsa penumpang pesawat MH370 bagi mengemukakan saman terhadap Boeing dan syarikat Penerbangan Malaysia (MAS).

Firma Ribbeck Law berkata, pihaknya mahu mengemukakan saman kerana mengesyaki pesawat itu terhempas selepas mengalami masalah mekanikal.

Pesawat yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing itu hilang pada 8 Mac lalu sebelum diumumkan terhempas di Lautan Hindi.

Seramai 239 penumpang termasuk anak kapal yang menaiki pesawat jenis Boeing 777-200 itu dipercayai terbunuh dalam kejadian tersebut.

Ketua litigasi penerbangan global Ribbeck Law, Monica Kelly berkata, syarikat itu telah memfailkan satu petisyen terhadap Boeing dan MAS di sebuah mahkamah di Illinois, AS.

Petisyen itu dipohon bagi mendapatkan bukti termasuk kecacatan reka bentuk dan pembuatan yang mungkin menyumbang kepada bencana berkenaan.

"Fokus kes ini adalah pada Boeing kerana kami percaya kemalangan itu berpunca daripada kerosakan mekanikal.

"Teori kami, peralatan di kokpit mengalami kegagalan dan terbakar serta menyebabkan kru pesawat pengsan akibat asap.

"Kami juga mengesyaki ada kecacatan pada badan pesawat yang menyebabkan tekanan kabin hilang dan menyebabkan kru tidak sedarkan diri," katanya dalam satu sidang akhbar di sini semalam.

Menurutnya, syarikat itu percaya pesawat tersebut terbang selama beberapa jam sebelum terhempas akibat kehabisan minyak.

"Kami membuat rumusan ini berdasarkan kemalangan terdahulu dan menolak teori berlakunya rampasan atau juruterbang membunuh diri," tambahnya.

Ketika ini syarikat itu mewakili Chrisman Siregar bapa kepada seorang penumpang dari Indonesia, Firman Siregar.

Sekiranya saman itu difailkan syarikat berkenaan menuntut pampasan berjumlah hampir 1 bilion dolar AS dan meminta Boeing membaiki keseluruhan pesawat jenis 777.

Ribbeck Law juga mewakili 115 penumpang sebuah pesawat Penerbangan Asiana yang terhempas di San Francisco pada Julai tahun lalu. - Reuters

Oksigen dalam botol untuk dijual

Posted:

Oksigen dalam botol untuk dijual

Oksigen dalam botol untuk dijual


SEORANG wanita menunjukkan dua botol berisi udara segar yang akan dikeluarkan secara komersial pada Jun depan.- AGENSI


BEIJING - Pencemaran udara yang teruk di sini mendorong pemerintah China mengambil langkah drastik untuk menjual kandungan oksigen bersih di dalam botol-botol kaca.

Udara bersih dan segar itu akan dijual kepada orang-ramai dengan pelancong asing dijangka menjadi pelanggan utama.

Rancangan tersebut antara lain, diatur bagi menangani tahap jerebu yang serius di beberapa kota raya negara itu yang disifatkan mengalami krisis alam sekitar oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Kebanyakan udara bersih itu yang diambil di sekitar kawasan pergununganTianmu dan Leigong akan dibotolkan oleh pihak berkuasa wilayah Guizhou, barat daya China.

Udara bersih itu akan mula dijual pada Jun depan dan dijangka menjadi antara produk tarikan pelancong di negara itu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


RTM dipilih penyiar rasmi Piala Dunia 2014

Posted:

RTM dipilih penyiar rasmi Piala Dunia 2014

RTM dipilih penyiar rasmi Piala Dunia 2014

27/03/2014 9:48pm

KUALA LUMPUR - Radio Televisyen Malaysia (RTM) sekali lagi memperoleh hak siaran eksklusif Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia FIFA 2014 yang berlangsung di Brazil mulai 12 Jun hingga 13 Julai depan.

Sebanyak 35 perlawanan meliputi 24 siaran langsung dan 11 siaran tertunda dengan siaran berdefinisi tinggi (HD) akan disiar menerusi TV1 dan TV2 bagi memenuhi permintaan rakyat yang tidak mampu memiliki siaran televisyen berbayar.

Ketua Pengarah Penyiaran RTM, Datuk Norhyati Mohd Ismail, dalam satu kenyataan hari ini, menyebut RTM menjadi penyiar utama bagi kejohanan empat tahun sekali itu sejak 1974.

"Siaran perlawanan ini nyata memenuhi permintaan rakyat yang meminati kejohanan itu tetapi tidak mampu memiliki siaran televisyen berbayar kerana menurut kajian lebih tiga juta rakyat daripada 6.4 juta isi rumah masih bergantung kepada penyiaran tidak berbayar yang disediakan kerajaan," katanya.

Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia FIFA merupakan sukan nombor satu, paling berprestij dan diminati di seluruh dunia. - Bernama

Tempoh peralihan monsun dijangka bermula 29 Mac

Posted:

Tempoh peralihan monsun dijangka bermula 29 Mac

Tempoh peralihan monsun dijangka bermula 29 Mac

27/03/2014 8:40pm

KUALA LUMPUR - Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menjangkakan negara ini akan melalui tempoh peralihan monsun bermula 29 Mac sehingga awal Mei depan.

Menurut kenyataan MetMalaysia, fenomena ribut petir dan hujan lebat diramal lebih kerap berlaku dalam tempoh peralihan itu terutama di kawasan sekitar negeri pantai barat Semenanjung Malaysia dan pedalaman Kelantan, Terengganu serta Pahang.

Fenomena seumpama ini biasanya berlaku pada sebelah petang dan awal senja.

MetMalaysia menyatakan angin kencang dan banjir kilat juga dijangka berlaku dalam tempoh peralihan monsun itu.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat cuaca terkini boleh menghubungi talian Hotline di 1-300-22-1MET atau layari laman sesawang MetMalaysia. - Bernama

Lelaki ditahan miliki senjata berbahaya, bom buatan sendiri

Posted:

Lelaki ditahan miliki senjata berbahaya, bom buatan sendiri

Lelaki ditahan miliki senjata berbahaya, bom buatan sendiri

27/03/2014 8:38pm

SANDAKAN - Polis menahan seorang lelaki selepas disyaki memiliki senjata berbahaya dan bom buatan sendiri di kawasan Bandar Indah dekat sini Selasa lepas.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintenden Fadzil Mohd Ali berkata, suspek berusia 27 tahun dan senjata berbahaya yang dirampas ialah dua bilah pisau, dua lastik bersama-sama anak panah kecil dan guli.

"Dua bahan letupan buatan sendiri berbentuk bujur berukuran 3.5 sentimeter panjang dan 2.5 sentimeter lebar turut ditemui dalam beg suspek," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata, suspek ditahan reman empat hari mengikut Seksyen 7(1)(a) Akta Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1953.

Fadzil berkata, membawa senjata tajam dan berbahaya, apatah lagi bahan letupan di tempat awam, merupakan satu kesalahan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Anzalna abaikan Izzue

Posted:

Anzalna abaikan Izzue

Anzalna abaikan Izzue

KETIDAKHADIRAN Izzue pada majlis pelancaran drama bersiri Aku Isterinya awal minggu ini seperti mengiyakan krisis antara anggota kumpulan Forteen itu dan Anzalna Nasir masih belum berakhir.

Walaupun sebelum ini Izzue dan Anzalna telah mengeluarkan kenyataan bahawa masing-masing tiada masalah melibatkan etika dan profesional ketika bekerja, penjelasan itu sekadar mahu meredakan kemarahan sementara.

Pertengahan bulan Februari lalu, timbul dakwaan dua dramatis itu bermasam muka gara-gara tindakan Izzue yang mahu menjaga hati isterinya, Awin Nurin yang cemburu kerana Anzalna dikatakan terlebih gedik demi menjayakan karakter seorang perempuan simpanan.

Penafian telah dibuat Anzalna, namun baki penggambaran yang perlu dilunaskan oleh kedua-dua pelakon itu masih memerlukan komitmen semua pihak terbabit termasuk isteri Izzue sendiri.

"Itu masalah dia. Sewaktu bekerja saya harus profesional. Kalau dia cuba mengelak dari- pada bertemu saya, ingatlah bahawa industri hiburan ini kecil saja.

"Saya tiada masalah untuk bekerjasama dengan sesiapa saja termasuk Izzue. Kalau mahu menjayakan sesuatu kerja perlu ada profesionalisme dan tak boleh buat sesuka hati," ujarnya yang ditemui pada majlis pelancaran drama Aku Isterinya di Sri Pentas TV3, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Lebih romantik

Izzue dan Anzalna akan diterbangkan bersama-sama ke Perth, Australia pada 30 Mac ini untuk menyiapkan baki penggambaran drama itu dalam tempoh masa enam hari.

ANZALNA tidak mempunyai sebarang masalah untuk bekerjasama dengan mana-mana pelakon lelaki termasuk Izzue Islam.


Malah, dikhabarkan juga akan terkandung lebih banyak babak romantis dan intim antara Anzalna dan Izzue sepanjang berada di negara tersebut.

"Tidak semestinya babak romantik perlu berpeluk! Lontaran dialog saja pun sudah mencukupi. Kalau perkara itu pun tak boleh buat, baik jangan berlakon," katanya yang bersedia dengan sebarang kemungkinan di sana.

Anzalna menjelaskan, dia tidak akan berdiam diri sekiranya dirinya dianiaya atau difitnah dengan cara mengaibkan selepas ini.

"Sudah pasti saya akan menegakkan perkara yang betul, kalau saya tidak bersalah kenapa perlu saya minta maaf tapi saya cuba elakkan bergaduh sampai perang mulut," tegasnya.

Suami orang

Mengakui sukar untuk berlakon bersama suami orang, kata Anzalna, dia cuba mengelakkan diri terjerat dengan sebarang kemelut atau spekulasi yang boleh menjejaskan reputasi baiknya.

Hormat barangkali kata dasar yang dipegang Anzalna, dia juga perlu menjaga maruah diri agar tidak dituduh penggoda suami orang dan perlu menjaga hati keluarga serta teman lelakinya, Hanif Zaki.

"Sebelum ini saya pernah berlakon dengan Adi Putra dan Aaron Aziz. Watak saya lagi jahat dan penggoda tapi tidak timbul pula sebarang isu.

"Saya cuba mengelak daripada babak berpegangan tangan kerana menghormati orang yang sudah berkahwin, kalau ada pun saya perlu kawal agar tidak melebih-lebih.

"Selama ini pun teman lelaki saya tidak masuk campur urusan kerjaya saya, masalah saya biar saya sendiri yang uruskan," jelas Anzalna yang tidak menafikan 'perang' yang tercetus antaranya dan Izzue.

Sebelum ini tidak pernah timbul sebarang pergaduhan melibatkan Anzalna dengan mana-mana artis di set penggam- baran, malah pelakon muda itu sehabis baik cuba menjaga nama baiknya daripada tercalar.

"Masalah yang timbul bukan datang dari- pada pihak saya, jadi biar dia yang selesaikan. Kalau sesiapa mahu timbulkan masalah, saya tidak peduli asalkan saya buat kerja saya secara profesional," katanya lagi.

PENGARAH drama Aku Isterinya, Fairuz Loy tidak menafikan heroinnya, Anzalna dan heronya, Izzue Islam berselisih faham.


Perempuan simpanan

Mengulas mengenai watak Mya Arlissa dalam drama rantaian baharu yang akan mengisi slot Akasia TV3, Aku Isterinya, karakter itu jelas Anzalna benar-benar menguji emosinya.

"Watak ini seperti melengkapkan persepsi orang bahawa saya seorang penggoda tapi Mya Arlissa sebenarnya bukan seperti yang disangka. Ini kali pertama saya melakonkan watak wanita baik yang dibuli," katanya.

Aku Isterinya mengisahkan Mya Arlissa yang sentiasa dibuli oleh mak cik dan sepupunya selepas kematian ibu dan bapanya.

Mya akhirnya dijual oleh suami mak ciknya, Murad kepada David yang menjalankan kegiatan pelacuran sehingga Mya bertemu dengan Mikail dan menebusnya di sebuah kelab malam.

Mikail dan Mya tinggal bersama selama dua tahun, namun menganggap gadis itu sekadar perempuan simpanan. Hidup pasangan itu berubah apabila Mya dirogol oleh kawan baik Mikail, Adam.

Cuba untuk mencari arah hidup baharu, Mya minta untuk dilepaskan dan Mikail telah meletakkan syarat kepada Mya untuk membayar RM50,000 sekiranya mahu bebas.

Steve Vai cipta lagu dengan peminat

Posted:

Steve Vai cipta lagu dengan peminat

Steve Vai cipta lagu dengan peminat

Oleh IZWAN MOHD. ISA

STEVE mempamerkan skil petikan gitar yang cemerlang dan ini membuatkan peminatnya di Malaysia berpuas hati dengan konsertnya pada malam itu.


SUASANA ruang konsert di KL Live, Kuala Lumpur malam Sabtu lalu bingit dengan sorakan penonton. Masing-masing seperti tidak sabar menantikan kemunculan gitaris popular, Steve Vai yang singgah ke Kuala Lumpur untuk menjayakan konsert jelajahnya, Steve Vai Live Tour In KL 2014.

Tepat pukul 8 malam, lampu yang melimpahi ruang serba hitam itu dimalapkan tanda bermulanya persembahan. Selang beberapa minit, gitaris solo yang berasal dari New York, Amerika Syarikat itu muncul dengan membimbit sebuah gitar sambil mengalunkan lagu pembukaan.

Kehangatan pada malam itu diteruskan dengan petikan berhantu Steve menerusi lagu-lagu popularnya termasuk Racing The World dan Velorum.

Sebelum megalunkan lagu Building The Church, Steve yang pernah memetik gitar untuk kumpulan Whitesnake itu menyatakan rasa gembiranya kerana berpeluang membuat persembahan di hadapan peminatnya di Kuala Lumpur.

"Saya berasa sungguh gembira dan teruja kerana berpeluang untuk menjelajah Kuala Lumpur dan bermain untuk kamu semua.

"Sambutan yang anda berikan sangat baik sekali! Kamu semua sangat luar biasa!" laung Steve sebelum meneruskan persembahan pada malam itu.

Selfie

Siapa sangka, pemain gitar yang pernah memenangi anugerah Grammy ini tidak terlepas daripada dilanda demam selfie.

Usai menyanyikan beberapa buah lagu, Steve yang tampil ranggi berbaju-T hitam dan berseluar celoreng jingga meminta kebenaran jurugambar Utusan Melayu, Syefry Moniz untuk menggunakan kameranya bagi mengambil gambar secara selfie.

Ruang konsert pada malam itu riuh rendah dengan pekikan dan sorakan penonton yang begitu teruja dengan tindakan spontan dan bersahaja Steve itu.

Selesai sahaja mengambil beberapa keping gambar, Steve menghulurkan kamera itu sambil memberitahu Syefry dalam nada berseloroh: "Jangan tunjukkan gambar ini pada isteri kamu, ya."

Dia kemudian kembali menghiburkan peminatnya dengan rantaian lagu terkenalnya seperti Weeping China, Answers, The Animal dan Whispering A Prayer.


SEBELUM menjayakan Steve Vai Live Tour In KL 2014, bekas gitaris Whitesnake ini terlebih dahulu singgah di Singapura.


Cipta lagu

Istimewanya konsert ini, Steve memperuntukkan satu slot khas untuk para peminatnya bagi membantu mencipta lagu secara spontan di atas pentas.

"Lagu seterusnya merupakan lagu baharu dan lagu ini tidak pernah diperdengarkan pada khalayak. Namun, lagu ini akan dicipta sekarang!" ujarnya sambil menjemput naik dua orang peminat bertuah.

Dua peminat tersebut yang memperkenalkan diri mereka sebagai Nadia dan Iqram masing-masing memberikan nada berulang kepada Steve. Sambil memetik gitar, Steve menyusun semula nota-nota itu sehingga menjadi sebuah lagu.

Sambil berseloroh Steve berkata: "Benarkan saya mengubah sedikit komposisi lagu ini ya. Saya boleh buat apa sahaja sebab saya Steve Vai."

Ini membuatkan penonton yang hadir menghamburkan sorak!

Akhirnya, lagu yang diberi judul Build Me A Song itu selesai dicipta dalam tempoh lebih kurang 10 minit sahaja.

Selain beramah mesra bersama peminat, momen menarik yang turut ditampilkan pada konsert tersebut ialah persembahan solo secara akustik oleh pemain gitar Dave. Turut mengambil tempat secara solo ialah pemain drum yang mengiringi persembahan iaitu Jeremy.

Dalam pada itu, gelagat Steve yang akan menukar gitarnya setiap kali mendendangkan lagu yang berlainan turut menarik perhatian penonton.

Konsert yang berdurasi lebih kurang tiga jam itu diakhiri dengan alunan lagu For The Love of God, sebelum tirai ditutup dengan lagu encore berjudul Taurus Bulba.

Anuar Zain tertekan mengenang MH370

Posted:

Anuar Zain tertekan mengenang MH370

Anuar Zain tertekan mengenang MH370

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

KONSERT TERINDAH...ANUAR ZAIN yang sepatutnya berlangsung pada 8 April depan ditunda kepada 29 April sebagai tanda penghormatan Anuar kepada rakan, kru dan penumpang MH370.


BERITA mengenai pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu dan kemudiannya berakhir di tengah Lautan Hindi begitu mengejutkan dan menyayat hati penya- nyi tersohor, Anuar Zain.

Sementelah, Anuar pernah bergelar pramugara selama 10 tahun sebe- lum popular sebagai seorang penyanyi.

Tragedi tersebut melibatkan pesawat penerbangan MAS dan dua daripada kru yang berada dalam pesawat tersebut merupakan sahabat yang banyak memberi Anuar tunjuk ajar selama lebih 10 tahun penyanyi berusia 44 tahun itu menjadi pramugara MAS.

Masih bersedih dengan insiden yang berlaku terhadap MH370, Anuar mengambil keputusan untuk menundakan konsertnya, Konsert Terindah... Anuar Zain.

Kata Anuar, beliau tidak mempunyai perasaan untuk menghiburkan atau berhibur. Gerak hati pula memaksanya untuk menunda konsert tersebut biarpun tiket sudah terjual sebanyak 70 pe- ratus.

Anuar yang ditemui pada majlis penundaan konsertnya di Zebra Square, Kuala Lumpur, menjelaskan lebih lanjut kepada Kosmo! mengenai dua sahabatnya itu.

Selain itu, pemilik nama penuh Shahrul Anuar Zain itu juga memohon orang ramai supaya tidak lagi membuat spekulasi, sebaliknya memanjatkan doa kepada semua penumpang dan kru pener- bangan yang terlibat dalam MH370.

Kosmo!: Apakah perasaan Anuar bila mendapat tahu mengenai kehilangan pesawat MH370?

ANUAR: Kalau saya tidak berhenti menjadi pramugara, mungkin saya yang akan berada di dalam pesawat tersebut. Ia juga boleh jadi kawan baik saya yang masih menjawat jawatan tersebut berada dalam pesawat itu. Memang mengejutkan. Ia boleh berlaku kepada semua pesawat penerbangan tetapi takdir menentukan ia terjadi pada MAS. Pengalaman lama semasa bekerja dengan MAS muncul semula. Bila teringat, saya mula menangis tanpa dapat ditahan. Dalam be- berapa hari hidup saya tertekan memikirkannya.

Apakah yang menyebabkan anda berasa sangat tertekan?

Sebabnya, kehidupan dewasa saya, banyak dihabiskan bersama MAS. Saya berkhidmat dengan syarikat pener- bangan tersebut selama 10 tahun setengah dari tahun 1990 hingga 2000.

Selain daripada didikan ibu bapa, banyak yang saya pelajari dalam hidup hari ini adalah daripada MAS. Banyak cerita yang kita baca dan dengar.

Malah, banyak spekulasi dan teori yang orang berikan. Perkara macam itu buat kita jadi lebih tertekan. Bila saya dapat, saya tidak akan kongsikan. Saya cuma baca sahaja. Ia akan buat kita jadi lebih murung, bingung dan akan hilang arah.

Apakah yang boleh anda sampaikan kepada pihak yang suka membuat spekulasi dan teori ini?

Jangan buat sebarang spekulasi. Jangan memberi teori sendiri. Ia boleh menyinggung ramai pihak terutama ahli keluarga, sahabat handai dan juga MAS sendiri. Saya harap kita semua lebih sensitif dan tolong beri sokongan kepada negara kita kerana sekarang kita menghadapi situasi sukar.

Perkara ini amat menyedihkan. Jadi, tolong sensitif. Apa yang anda perlu lakukan adalah memanjatkan doa.


WALAUPUN sudah lama meninggalkan karier sebagai pramugara, namun Anuar tetap terkesan dengan tragedi MH370.


Adakah sesiapa yang anda kenali berada dalam pesawat tersebut?

Ada yang saya kenal. Bukan kawan rapat tetapi selalu bekerja dengan mereka ketika berkhidmat dengan syarikat penerbangan itu dari tahun 1990 hingga 2000. Saya kenal Ketua Pramugara, Andrew Nari dan penyelia, Patrick Francis Gomes. Mereka merupakan kru yang bagus dan berhati baik.

Boleh anda gambarkan lebih lanjut mengenai Andrew dan Pat- rick?

Banyak yang saya belajar daripada mereka. Andrew banyak membentuk saya menjadi seorang pramugara yang baik ketika itu dan dia seorang yang cukup merendah diri dan mesra berbanding orang lain. Patrick pula, seorang penyelia yang sangat teliti dan sangat mementingkan keselamatan penumpang ketika berada di udara. Dua pekerja tersebut cukup membanggakan MAS.

Kenapakah anda menundakan konsert Terindah...Anuar Zain?

Bila mendapat tahu berita mengenai kehilangan pesawat MH370, perkara pertama yang terbit di fikiran adalah untuk menundakan konsert saya. Walaupun saya tahu ia akan menyusahkan banyak pihak tetapi gerak hati saya mengatakan tunda. Saya tidak berasa untuk menghiburkan atau untuk berhibur selepas apa yang berlaku kepada MH370. Sekurang-kurangnya bagi saya rasa tenang sedikit, baru kita teruskan konsert tersebut. Kita juga tidak boleh berada dalam situasi yang menyedihkan terlalu lama.

Bilakah tarikh baharu konsert tersebut?

Konsert tersebut sepatutnya berlangsung pada 8 April depan tetapi saya menundakannya kepada 29 April di tempat yang sama iaitu Hotel One World, Petaling Jaya. Saya rasa tarikh itu yang sesuai untuk konsert itu berlangsung.

Bagaimanakah dengan peminat-peminat anda yang sudah membeli tiket? Berapa peratus tiket yang sudah terjual?

Alhamdulillah, semua peminat memahami situasi yang berlaku. Sehingga kini tiket konsert tersebut sudah terjual sebanyak 70 peratus.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved