Khamis, 13 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lonjak industri permainan video

Posted:

Lonjak industri permainan video

Lonjak industri permainan video

Golongan muda Pakistan berjaya mencipta pelbagai perisian yang berjaya melonjakkan nama Pakistan dalam dunia permainan video.


Suasana studio We R Play di Islamabad.


LAHORE terkenal sebagai sebuah bandar bersejarah dan berbudaya. Bagaimanapun, generasi baharu berjaya memberikan satu lagi identiti menerusi penciptaan permainan video untuk telefon mudah alih sekali gus mewujudkan Lembah Silikon di Pakistan.

Berkonsepkan pejabat terbuka, pasukan inovasi negara itu bekerja dalam suasana pejabat yang selesa dan menyeronokkan.

Seorang usahawan muda, Babar Ahmed berjaya melonjakkan industri teknologi maklumat di negara itu yang kini bernilai sekitar AS$2.8 bilion (RM9.2 bilion).

Babar, 33, mengambil keputusan meninggalkan kerjayanya sebagai jurutera litar di Austin, Texas dan menubuhkan sebuah syarikat perisian, Studio Mindstorm di bandar timur Pakistan pada tahun 2006 dengan saudara lelakinya, Faraz.

Pada hari ini, studio tersebut mempunyai 47 orang pekerja dan menghasilkan beberapa permainan video terkenal seperti Whacksy Taxi, yang pernah menduduki carta teratas paling banyak dilanggani oleh pelanggan dari 25 buah negara di Apple AppStore. Permainan video lain termasuklah Mafia Farm dan Power Cricket, yang menjadi permainan rasmi Piala Dunia 2011.

"Idea-idea ini dicetuskan bagi melonjakkan nama Pakistan dalam dunia permainan video," kata Babar yang mengambil keputusan itu setelah bosan bercakap di dalam bilik lukisan dalam kalangan ekspatriat di Amerika Syarikat.

Mindstorm adalah salah satu daripada beberapa buah studio pembangunan permainan video di Pakistan yang berpangkalan di Lahore. Studio tersebut juga mempunyai cawangan di Islamabad dan Karachi bagi tujuan mengembangkan dan menjayakan permainan video yang dicipta.

"Selepas iPhone dilancarkan, takrif tentang permainan video turut berubah. Peminat permainan video turut berubah sekelip mata," kata Babar.

SERAMAI 24,000 orang bekerja dalam bidang perisian termasuklah penciptaan permainan video di Pakistan.


Modal

Permainan video tradisional biasanya dimainkan pada sistem konsol rumah atau komputer memerlukan berpuluh-puluh pasukan penciptaan perisian dengan modal berbilion.

Bagaimanapun, bagi permainan video untuk telefon pintar, modalnya jauh lebih rendah.

"Ekoran itu, negara-negara di Timur Eropah, Pakistan dan Filipina menjadi antara destinasi untuk perisian penyumberan luar perniagaan," kata Ketua Pegawai Operasi Tintas, Jazib Zahir. Tintas merupakan salah satu studio berpangkalan di Lahore untuk permainan video Fishing Frenzy.

Menurut kerajaan negara itu, seramai 24,000 orang bekerja di bahagian eksport perisian, termasuklah bidang umum seperti perisian kewangan dan penjagaan kesihatan.

"Salah satu kelebihan Pakistan ialah kami mempunyai masyarakat yang terlatih, berkebolehan dan minat yang tinggi dalam membangunkan perisian serta seni. Semua kelebihan itu kemudian digabungkan," tambah Zahir yang juga merupakan seorang wartawan sambilan.


MINAT golongan muda dalam membangunkan industri perisian bantu melonjakkan ekonomi Pakistan.


Di We R Play, sebuah studio yang berpangkalan di Islamabad di pinggir bandar, satu barisan pereka permainan video berusia 20-an sedang sibuk membuat kerja menggunakan komputer masing-masing dalam suasana dikelilingi poster berwarna-warni, mainan mewah dan angka tindakan.

Syarikat tersebut ditubuhkan pada 2010 oleh Mohsin Ali Afzal dan Waqar Azim dengan menggunakan konsep ruang pejabat moden.

"Sejak mula membuka studio ini, kami sudah sepakat untuk tidak meletakkan pembahagi di antara ruang meja dan saya juga tidak mempunyai pejabat yang besar.

"Kami mahu pekerja duduk bersama-sama. Kami turut memberikan wang kepada mereka untuk menghias meja masing-masing," kata Afzal yang kembali dari UC Berkeley pada tahun 2010.

Santai

Ruang kerja dan santai dilihat sebagai 'kunci' di CaramelTech, sebuah studio di Lahore yang ditubuhkan pada tahun 2011 oleh seorang pemuda bernama Saad dan Ammar Zaeem.

Mereka bertanggungjawab untuk pengekodan permainan video popular di dunia pada tahun 2011, Ninja Fruit, yang mempunyai lebih 500 juta muat turun di beberapa platform studio di Australia.

Pejabat tersebut mempunyai bilik permainan yang dilengkapi set meja pool, permainan bola sepak meja dan X-box.

"Setiap hari pada pukul 4 petang mereka akan meninggalkan kerja dan melakukan aktiviti santai di tingkat atas. Kami mahu mencipta budaya orang ramai bukan sahaja bekerja tetapi juga bergembira," kata Ammar.

Selain suasana bekerja yang harmoni, perkara yang turut mencuri tumpuan adalah kesaksamaan jantina di dalam ruang pejabat perisian tersebut.

Jumlah jantina kakitangan yang seimbang membuktikan persepsi penolakan penglibatan kaum wanita dalam pekerjaan telah ketinggalan zaman.

Dalam pada itu, cara pemakaian kakitangan di studio berkenaan juga tidak formal. Mereka hanya memakai seluar jean, baju-T dan bertudung.

Bagi segelintir kakitangan, dengan berpakaian seperti itu mereka menghadapi masalah lain seperti sukar menyakinkan keluarga tentang jenis pekerjaan dan membuktikan mereka mempunyai pekerjaan 'sebenar'.

"Pada awalnya, ibu bapa saya menganggap saya bermain sepanjang hari dan menjadi seorang yang tidak berguna," seloroh ketua We R Play di Jabatan Jaminan Kualiti, Saadia Zia, 24. Dia mengetuai kumpulan yang ditugaskan untuk menghapuskan virus.


SALAH satu ciptaan Studio Mindstorm, Whacksy Taxi mendapat sambutan di 25 buah negara.


Rintangan

Dalam usaha meraih kepercayaan keluarga, mereka turut berhadapan dengan pelbagai isu dan rintangan seperti gangguan kuasa elektrik yang kerap serta rusuhan awam.

"Elektrik tidak berfungsi. Anda perlu melakukan sesuatu untuk menanganinya," kata Babad dari Mindstorm yang merancang untuk menjana kuasa elektrik studio menggunakan panel solar.

Mereka juga terpaksa berhadapan dengan masalah talian telefon yang rosak, ancaman keselamatan dan rasuah di Pakistan.

"Pernah suatu ketika, seorang pemandu mati ditembak di hadapan pejabat kami. Itulah risiko yang terpaksa diambil. Bagaimanapun, risiko itu berbaloi dengan ganjaran diberi," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Imej dikesan satelit China disahkan palsu

Posted:

Imej dikesan satelit China disahkan palsu

Imej dikesan satelit China disahkan palsu

HISHAMMUDDIN (tengah) bercakap pada sidang akhbar mengenai
perkembangan terkini pesawat MH370 di Hotel Sama-Sama, Sepang
semalam. Turut kelihatan ialah Azharuddin (kiri) dan Ahmad Jauhari.


SEPANG - Penemuan mengenai objek terapung yang didakwa dikesan oleh satelit China di Laut China Selatan semalam, bukan hanya disahkan sebagai palsu, malah ia telah menyusahkan dan membuang masa pihak berkuasa yang terpaksa mengerahkan aset untuk bergegas ke kawasan tersebut.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Duta Besar China, Dr. Huang Hukiang telah mengesahkan gambar tersebut telah dimuat naik oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan pihak berkuasa negara itu sedang menjalankan siasatan bagi memburu individu tersebut.

Katanya, pihak berkuasa China juga mengesahkan tiada sebarang objek berkaitan dengan MH370 dikesan oleh satelitnya di Laut China Selatan.

Gambar tersebut dikatakan diperoleh empat hari lalu iaitu selepas 48 jam pesawat MH370 dilaporkan hilang dari dikesan radar.

"Mereka (China) memberi jaminan akan menyalurkan segala maklumat yang hanya disahkan kepada kita.

"Saya tidak mahu tuduh-menuduh kononnya China lambat memberi maklumat awal kepada kita kerana ini merupakan usaha bersama. Belum pernah dalam sejarah operasi mencari dan menyelamat melibatkan begitu banyak negara dan aset.

"Mungkin ada pihak yang ingin melaga-lagakan keadaan ini, namun ia nampaknya tidak berhasil kerana niat kita ialah untuk mencari pesawat berkenaan," katanya pada sidang akhbar di pusat media di Hotel Sama-Sama di sini semalam.

Turut hadir ialah Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif Penerbangan Malaysia (MAS), Ahmad Jauhari Yahya.


IMEJ satelit China yang mendakwa menemui objek terapung yang dikaitkan dengan pesawat MH370 di Laut China Selatan.


CNN sebelum ini melaporkan satelit China mengesan tiga objek yang dikaitkan dengan pesawat yang hilang itu.

Menurut Hishammuddin, maklumat palsu itu telah mengganggu kerana pihak berkuasa telah mengerahkan aset pagi semalam ke tempat yang dimaksudkan, namun tidak menemui apa-apa.

"Menjadi kebiasaan negara untuk tidak mendedahkan data kasar yang diperoleh dari radar, namun dalam kes ini, kami meletakkan usaha pencarian mengatasi keselamatan negara.

"Kami telah berkongsi maklumat dengan rakan antarabangsa termasuk Amerika Syarikat (AS) dan China untuk membantu," katanya.

Ujar Hishammuddin, pihak berkuasa juga bekerjasama rapat dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Persekutuan (FAA) dan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) AS bagi membantu usaha mencari.

"FAA dan NTSB telah menyokong kita menjalankan operasi di kawasan barat Semenanjung selepas mendapati kita mempunyai asas untuk melakukannya berdasarkan kemungkinan pesawat telah berpatah balik," katanya.

MAS nafi MH370 terbang empat jam selepas terputus hubungan

Posted:

MAS nafi MH370 terbang empat jam selepas terputus hubungan

MAS nafi MH370 terbang empat jam selepas terputus hubungan


PETIKAN laporan The Wall Street Journal yang mendakwa pesawat MH370
terbang beberapa jam selepas terputus hubungan dengan menara kawalan.


SEPANG - Ketua Pegawai Eksekutif Penerbangan Malaysia (MAS), Ahmad Jauhari Yahya menafikan dakwaan media asing yang menyatakan pesawat MH370 telah terbang selama empat jam selepas ia terputus hubungan dengan menara kawalan.

"Dakwaan yang mengatakan pesawat MH370 itu terbang selama empat jam selepas terputus hubungan tidak benar kerana tiada data diterima bagi tempoh itu," katanya pada sidang akhbar di Hotel Sama-Sama di sini semalam.

Menurut beliau, pesawat milik MAS yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing dengan membawa 227 penumpang serta 12 anak kapal itu terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang pada pukul 1.07 pagi setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pukul 12.41 tengah malam.

Ahmad Jauhari memberitahu, syarikat Boeing Company dan Rolls Royce juga mengesahkan mereka tidak menerima sebarang isyarat mengenai data enjin daripada pesawat MH370 itu selepas pukul 1.07 pagi Sabtu lepas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis cuma kumpul maklumat

Posted:

Polis cuma kumpul maklumat

Polis cuma kumpul maklumat

KUALA LUMPUR - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (gambar) mengesahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengunjungi beberapa kediaman kru kabin pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 bagi mendapatkan maklumat.

Bagaimanapun, katanya, kunjungan pegawai dan anggota PDRM itu merupakan amalan biasa sebagai pihak berkuasa untuk memastikan segala maklumat diperolehi bagi membantu siasatan.

"Apa yang dilakukan oleh pihak PDRM adalah mencari maklumat bukan menangkap. Maklumat-maklumat itu adalah untuk mempermudahkan pencarian. Mungkin ada maklumat yang boleh digunakan sebagai nilai tambah untuk dijadikan petunjuk kepada pencarian.

"Ini kerja polis, biasalah untuk mencari bahan bagi mempermudahkan jika ada unsur-unsur yang boleh membantu siasatan PDRM. Saya fikir ini bukan siasatan untuk diambil tindakan, jangan ingat polis ini zalim," katanya dalam sidang akhbar di sini semalam.

Beliau berkata demikian selepas majlis taklimat keselamatan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Kajang di Maktab PDRM Cheras di sini.

Tambah beliau, siasatan yang dilakukan mengambil kira empat faktor seperti yang diumumkan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar baru-baru ini iaitu melibatkan sabotaj, rampasan pesawat, masalah psikologi dan peribadi penumpang.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas desas-desus mengatakan pihak polis kelmarin membuat serbuan ke atas kediaman milik juruterbang MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah yang memandu pesawat berkenaan yang hilang sejak Sabtu lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Resipi tradisi sengkuang calit

Posted:

Resipi tradisi sengkuang calit

Resipi tradisi sengkuang calit

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

SENGKUANG calit ini enak dimakan begitu sahaja.


SEKEPING sengkuang yang disapu sos calit pasti menambat selera sesiapa sahaja. Apabila dimamah, gabungan hidangan sengkuang bersama sos memberi rasa yang menyegarkan.

Kacang tanah yang ditumbuk halus ditabur di atas sengkuang yang disapu sos calit itu menambahkan lagi rasa makanan tradisi tersebut.

Dijual pada harga RM2 sekeping, kios kecil Old Time Sengkuang sering menjadi tumpuan pelanggan.

Pemiliknya, Amru Hisham Mohd. Arsad, 42, dan isterinya, Ameliza Abu Yazid, 39, merupakan dua tunjang utama yang giat mempromosikan hidangan sengkuang calit menerusi perniagaan francais Old Time Sengkuang.

Meminati sengkuang calit sejak di bangku sekolah, pasangan tersebut cuba untuk mempopularkan kembali makanan itu secara kecil-kecilan, enam tahun lalu.

Namun, pasangan itu mula serius kira-kira empat tahun lalu selepas berhenti kerja.

Amru Hisham memberitahu, cawangan pertama Old Time Sengkuang dibuka di tapak Uptown Puchong Permai, Puchong, Selangor mendapat permintaan yang menggalakkan daripada pelanggan.


AMELIZA (tengah) bersama Falah Fitra Fitri (kiri) dan pelanggan mereka, Endera Faizal Abdul Khalil menunjukkan sengkuang calit di kios Old Time Sengkuang, Taman Puchong Permai, Puchong, Selangor baru-baru ini.


"Bagi saya, sengkuang calit merupakan hidangan makanan yang mengimbau kenangan ketika era 1970-an dan 1980-an. Saya dan isteri telah melakukan penambahbaikan pada resipi sos sengkuang, Old Time Sengkuang untuk disesuaikan dengan cita rasa remaja masa kini," jelasnya juga merupakan salah seorang peserta dalam program bimbingan perniagaan francais Permodalan Nasional Berhad.

Resipi

Tambah Ameliza pula, dia mempelajari resipi pembuatan sos calit dan rojak daripada ibu saudaranya di Perak yang dipanggil Aminah.

Menurutnya, Aminah pernah menceritakan bahawa penduduk Tanah Melayu ketika di bawah jajahan Jepun sekitar tahun 1940-an sering menikmati sengkuang calit.

"Rekaan kios Old Time Sengkuang juga bercirikan gambar-gambar klasik orang dahulu menikmati hidangan sengkuang calit. Ia merupakan cara terbaik untuk mengembalikan nostalgia tersebut menerusi hidangan tradisi ini," jelas ibu kepada empat orang cahaya mata itu.

Dengan slogan Buat Sedap Sedap!!, Old Time Sengkuang menawarkan dua perisa sos iaitu sos calit asli istimewa berwarna merah dan sos rojak pedas. Pada harga sama, pelanggan juga boleh mencampurkan kedua-dua sos tersebut untuk hidangan sekeping sengkuang.

Sengkuang merupakan sayur-sayuran daripada spesies ubi. Sayur itu mengandungi pelbagai khasiat yang bertindak sebagai pelawas, menyejukkan badan dan baik untuk tenaga batin bagi orang lelaki.

AMRU HISHAM meletakkan sos pada sengkuang sebelum ditabur kacang tumbuk.


Cawangan

Old Time Sengkuang kini mempunyai 50 cawangan kios di sekitar Lembah Klang, Pahang, Perak dan sedang merancang meluaskan cawangan di Johor.

Selain itu, Old Time Sengkuang juga merupakan perniagaan pertama di negara ini yang memperkenalkan sistem francais penjualan sayur itu.

Seorang peniaga kios Old Time Sengkuang Calit di bulatan Universiti Tenaga Nasional, Bangi, Falah Fitra Fikri Mohamad Amin, 26, memberitahu, selain keuntungan yang berganda, perniagaan tersebut juga mudah dikendalikan.

"Peniaga yang berdaftar, akan diberikan peralatan perniagaan yang lengkap seperti kios mudah alih, sengkuang, sos dan peralatan dapur. Peniaga boleh memulakan perniagaan dengan segera asalkan mempunyai tapak yang sesuai untuk berniaga.

"Di tapak perniagaan saya, dianggarkan sebanyak 400 keping sengkuang calit habis dijual setiap hari. Selain sengkuang yang segar dan resipi sos, pelanggan juga menggemari kacang tumbuk yang rangup ditabur di atas sayur itu," jelasnya yang juga bekerja sebagai pemandu trak tunda.

Manfaat kepada bukan Islam

Posted:

Manfaat kepada bukan Islam

Manfaat kepada bukan Islam


PERBANKAN Islam memudahkan peminjam dalam urusan pinjaman daripada bank tanpa kadar faedah dan riba - Gambar hiasan


TERDAPAT perbezaan yang jelas antara sistem perbankan Islam dan konvensional yang berpaksikan sistem faedah yang merupakan hasil atau lebihan daripada jumlah pinjaman atau hutang yang diberikan oleh pihak bank. Ia diharamkan dalam Islam.

Kontrak syariah yang diguna pakai dalam setiap produk perbankan Islam adalah berbeza dengan produk perbankan konvensional. Perbezaan jelas terdapat dalam operasi yang melibatkan kontrak yang dimeterai antara pihak bank dan pelanggan sungguhpun operasi perbankan secara umumnya adalah sama seperti dalam aspek pengurusan modal, risiko dan sebagainya.

Dalam konteks keuntungan, perbankan Islam memperoleh keuntungan dengan cara yang tidak bercanggah dengan Islam. Keuntungan terhasil daripada kontrak jual beli, perkongsian untung rugi (pelaburan) dan beberapa kontrak lain yang diiktiraf oleh syariah.

Contohnya, produk deposit, perbankan Islam menstruktur produk tersebut dengan menggunakan kontrak Wadi'ah Yad Dhamanah iaitu simpanan dengan jaminan. Ia berbeza dengan produk akaun simpanan di bank konvensional apabila setiap pemegang akaun dijanjikan pulangan tertentu untuk simpanan yang dibuat. Ini mengakibatkan berlakunya riba kerana pihak bank telah meminjam duit yang disimpan pelanggan bagi menjalankan aktiviti-aktiviti perniagaannya.

Kontrak syariah

Sementara itu, kontrak pembiayaan pula, perbankan Islam menstruktur produk tersebut dengan menggunakan pelbagai kontrak syariah seperti Murabahah, Musyarakah, Ijarah, Istisna dan sebagainya. Ia berbeza dengan perbankan konvensional yang berteraskan konsep menerima hutang hasil pinjaman wang daripada bank berserta keuntungan yang berdasarkan kadar faedah atau riba.

Contoh lain, dalam kontrak pelaburan, perbankan Islam menggunakan kontrak seperti Mudarabah (perkongsian keuntungan) atau Musyarakah (perkongsian untung rugi), yang bertepatan dengan kaedah fiqah yang bermaksud 'setiap pulangan adalah dengan risiko'. Dana yang terkumpul boleh dilaburkan oleh pihak bank ke dalam aktiviti-aktiviti perniagaan lain seperti pembiayaan rumah, kenderaan dan peralatan mengikut undang-undang syariah sebagai usaha mendapatkan keuntungan.

Urusan perbankan ada kaitan dengan soal halal dan haram. Melalui perbankan Islam, urusan perbankan seorang Muslim itu tidak hanya sekadar mendapat manfaat di dunia tetapi juga di akhirat. Dengan melanggan produk yang telah disahkan patuh syariah oleh Majlis Penasihat Syariah di peringkat bank dan di peringkat Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, segala produk dan perkhidmatan yang ditawarkan mampu membantu para pelanggan dalam transaksi harian mereka.

Golongan bukan Islam juga mendapat manfaat yang lebih dalam urusan kewangan mereka. Nilai pulangan untuk wang dan pengurusan risiko dalam perbankan Islam merupakan antara faktor utama mengapa ramai pelanggan bukan Islam memilih perbankan Islam.

Manfaat

Antara kajian yang pernah dilakukan ke atas pelanggan daripada golongan bukan Islam yang melanggan produk dan perkhidmatan perbankan Islam, terdapat tiga manfaat utama yang menyebabkan mereka memilih perbankan Islam. Antaranya, perkhidmatan yang cemerlang, kecenderungan mencuba produk baharu dan pulangan yang menguntungkan.

Produk pembiayaan lebih menjadi pilihan pelanggan bukan Islam kerana manfaat dalam bentuk material daripada skim yang ditawarkan dan hal ini berkait rapat dengan galakan pihak kerajaan dalam mempromosi pembiayaan kewangan Islam dengan memberikan insentif seperti pengecualian duti setem 20 peratus ke atas surat cara pembiayaan kewangan Islam.

Antara perkara penting yang menarik para pelanggan lain ialah unsur kepastian dalam produk dan perkhidmatan yang ditawarkan dalam menghadapi kadar faedah yang tidak menentu.

Contohnya, jika perbankan konvensional, walaupun kadar pinjaman rendah, pelanggan tidak dapat mengelak daripada risiko kenaikan kadar pinjaman asas (BLR) seperti tahun 1998 apabila kenaikan itu mencecah antara 14 hingga 15 peratus setahun.

Sejak tahun 1993, pergerakan BLR sentiasa berubah dari tahun ke tahun, sementara kadar pinjaman yang dikenakan ini tidak termasuk margin tambahan yang biasanya dikenakan bagi pinjaman perbankan konvensional.

Namun, perbankan Islam, kewujudan harga jualan pada awal kontrak sedikit sebanyak memberi kepastian kepada para pelanggan tentang jumlah ansuran dan pembayaran yang akan dibuat sepanjang kontrak.

Malah, pelanggan juga 'boleh menikmati 'ibra' (rebat) ke atas harga jualan sekiranya pembiayaan itu diselesaikan lebih awal daripada jadual pembayaran balik tanpa dikenakan sebarang penalti.

CCM semai semangat cintakan alam

Posted:

CCM semai semangat cintakan alam

CCM semai semangat cintakan alam


ANTARA murid-murid sekolah yang terlibat dalam program RAS menunjukkan hasil lukisan yang bertemakan alam sekitar.


PENGILANG barangan farmaseutikal generik dan baja kompaun, Chemical Company of Malaysia Bhd. (CCM) baru-baru ini mengukuhkan usaha tanggungjawab sosial korporatnya melalui penganjuran Program Rakan Alam Sekitar 2014 (RAS) di Keningau, Sabah.

Program yang bertujuan memperkasa dan menyemai semangat tanggungjawab para pelajar dalam melindungi alam sekitar, khususnya sumber air semula jadi itu melibatkan lima buah sekolah serta sebuah tadika di daerah tersebut iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Kebulu, SK Delayan, SK Sinua, SK Dalit, SK Sook dan Tadika Kemas Keningau.

Pengarah Bahagian Kimia CCM, Mohd. Nazmi Sallehhudin berkata, RAS yang menerapkan aktiviti bersifat eksperimen menyediakan pengetahuan teori dan pembelajaran secara terus terhadap usaha pemuliharaan sumber air dalam komuniti.

"Kami percaya penglibatan anak-anak muda ini akan memberi kesan yang besar dalam membentuk sikap positif terhadap penjagaan alam sekitar dan apabila mereka dewasa kelak," katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Pensiangan, Tan Sri Joseph Kurup telah menyempurnakan pelancaran program yang turut mendapat kerjasama Jabatan Alam Sekitar Sabah.

RAS yang telah dimulakan pada tahun 2010 di Keningau turut melibatkan sekolah-sekolah terpilih di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Jerebu boleh dielakkan jika pihak berkuasa kuat kuasa undang-undang

Posted:

Jerebu boleh dielakkan jika pihak berkuasa kuat kuasa undang-undang

Jerebu boleh dielakkan jika pihak berkuasa kuat kuasa undang-undang

13/03/2014 10:30pm

KUALA LUMPUR - Kualiti udara di kawasan-kawasan tertentu di negara ini hari ini semakin tidak sihat akibat jerebu tebal dan keadaan itu tidak sepatutnya berlaku jika pihak berkuasa menguatkuasakan undang-undang sedia ada, kata seorang aktivis sosial tempatan.

Datuk Seri Ang Lai Soon, yang digelar kumpulan alam sekitar sebagai 'green crusader', berkata, kesihatan dan kebajikan rakyat Malaysia tidak sepatutnya terjejas atas nama kemajuan dan kemakmuran.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) hari ini melaporkan Pelabuhan Klang merekodkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) sebagai tidak sihat dengan bacaan 203 pada 1 tengah hari manakala 12 kawasan lain di Lembah Klang, Perak, Megeri Sembilan dan Melaka terus merekodkan bacaan IPU tidak sihat.

Dalam satu kenyataan, Ang berharap pihak berkuasa bertindak untuk memastikan keadaan kualiti udara, yang kini agak membimbangkan, terkawal.

JAS menyenaraikan sumber utama pencemaran di Malaysia berpunca daripada kegiatan industri, aktiviti pembangunan, kenderaan bermotor, pembukaan tanah dan pembakaran terbuka dan kebakaran hutan. - Bernama

Penumpang tunggal warga Taiwan penerbangan MH370 ada hubungan dengan rakyat Malaysia

Posted:

Penumpang tunggal warga Taiwan penerbangan MH370 ada hubungan dengan rakyat Malaysia

Penumpang tunggal warga Taiwan penerbangan MH370 ada hubungan dengan rakyat Malaysia

13/03/2014 10:28pm

KUALA LUMPUR - Penumpang warga Taiwan dalam pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 merupakan isteri kepada seorang rakyat Malaysia.

Abang wanita berkenaan Chuang Ching-chiang dipetik oleh Taiwan's Central News Agency berkata, adik perempuannya, suaminya dan anak sulungnya adalah penumpang dalam penerbangan itu.

Abangnya berkata, adiknya, suaminya rakyat Malaysia keturunan Cina dan tiga anak mereka menetap di Malaysia dan mereka dalam perjalanan ke Beijing untuk urusan perniagaan.

Menurut senarai penumpang MAS, wanita itu ialah Chuang Hsiu-ling, 45.

Beliau merupakan penumpang tunggal warga Taiwan dalam pesawat Boeing 777-200 ke Beijing. - Bernama

Vietnam perluas operasi cari MH370 ke kawasan hutan, gunung

Posted:

Vietnam perluas operasi cari MH370 ke kawasan hutan, gunung

Vietnam perluas operasi cari MH370 ke kawasan hutan, gunung

13/03/2014 10:25pm

BANDAR HO CHI MINH - Vietnam memperluaskan operasi mencari pesawat Malaysia yang hilang, ke kawasan hutan dan gunung tatkala operasi melibatkan pelbagai negara masih belum menemui sebarang petunjuk pada hari keenam selepas kehilangan misteri pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) itu.

Wartawan Malaysia bersama-sama rakan sejawat mereka dari Vietnam serta dari China turut serta dalam operasi mencari itu dengan menaiki satu daripada pesawat berkenaan yang berlepas dari Pangkalan Tentera Udara Briged 918 di sini.

Pesawat itu meninjau di kawasan Laut China Selatan di kawasan selatan hala barat di selatan Vietnam tetapi operasi selama tiga jam itu tidak menemui apa-apa yang boleh membantu mengesan lokasi MH370 yang hilang itu.

Beberapa pesawat mencari dan menyelamat turut berlepas dari pangkalan tentera udara itu pagi ini dan tengah hari, namun masih tiada sebarang berita positif.

Pencarian di kawasan selatan Vietnam diperluaskan ke kawasan hutan dan gunung berikutan laporan mungkin MH370 berpatah balik dan tersasar keluar daripada laluan biasa. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pakar keliru kehilangan MH370

Posted:

Pakar keliru kehilangan MH370

Pakar keliru kehilangan MH370

REUTERS
SEORANG pegawai tentera Vietnam, Ngo Ngoc Dong melihat sebuah peta di atas skrin iPad di dalam sebuah pesawat semasa misi mencari pesawat MH370 di luar pantai Pulau Con Dao semalam.


LONDON - Banyak pihak keliru berhubung kehilangan sebuah pesawat Boeing 777-200 milik Penerbangan Malaysia (MAS) pada Sabtu lalu ketika kebanyakan negara memiliki teknologi pengesanan yang serba canggih, lapor akhbar Mail Online semalam.

Walaupun dilengkapi perakam data penerbangan, kotak hitam dan sistem komunikasi radio, Boeing 777-200 milik MAS itu hilang pada awal pagi dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing, China pada Sabtu lalu.

Pakar-pakar masih keliru tentang punca pesawat MH370 terputus hubungan komunikasi dengan sebahagian mereka menyatakan pesawat itu sama ada dibom dan meletup di udara atau hilang dalam lohong hitam aeronautik atau menjadi mangsa perang elektronik.

Dalam pada itu, kehilangan kapal terbang tersebut mungkin juga berpunca daripada perbuatan mematikan sistem komunikasi dalam pesawat.

Seorang pakar kejuruteraan, Dr. Martyn Thomas dari Institusi Kejuruteraan dan Teknologi, London memberitahu, beliau berpendapat kehilangan pesawat MH370 itu berpunca daripada penyahmampatan pesawat yang menyebabkan para penumpang dan kru pengsan manakala peralatan komunikasi turut rosak.

Dalam senario tersebut, Boeing 777-200 masih boleh terbang dengan menggunakan sistem kemudi automatik tanpa penglibatan manusia sejauh 3,200 kilometer.

Satu lagi kebarangkalian adalah kapal terbang itu mungkin terjatuh ke dalam lohong hitam aeronautik di rantau berkenaan, kata seorang lagi pakar penerbangan Akademi Kejuruteraan Diraja, London, Stewart John.

"Radar digunakan untuk menjejaki pesawat di kawasan penempatan penduduk tetapi apabila pesawat tersebut memasuki pedalaman seperti bahagian dalam Rusia atau hutan rimba Malaysia, satu-satunya kaedah pengesanan adalah supaya pesawat berkenaan menghantar maklumat pada kadar masa yang tetap," jelasnya.

Kata John, kotak hitam yang sebenarnya berwarna oren digunakan untuk merakamkan sebarang arahan yang dihantar ke pesawat, komunikasi radio atau komunikasi sesama kru.


REUTERS
DUA anggota penyelamat tentera Indonesia menggunakan binokular untuk mencari pesawat MH370 di Selat Melaka semalam.


Apabila sesebuah pesawat hilang, kotak hitam akan aktif pada frekuensi tertentu iaitu dalam tempoh 30 hingga 70 hari.

Peralatan tersebut boleh dikesan dalam lingkungan lapan kilometer.

Kotak itu direka untuk kebal daripada impak pesawat terhempas, tekanan laut dalam dan kalis suhu ais atau api.

"Namun, pasukan-pasukan penyelamat boleh terlepas pandang jika mereka tidak berada pada jarak sesuai atau menggunakan frekuensi yang betul," kata Stewart.

Menurutnya, terdapat juga kemungkinan kotak hitam penerbangan MAS itu musnah akibat letupan kuat seperti bom.

Terdapat teori lebih radikal yang mengaitkan kehilangan pesawat MH370 dengan peperangan elektronik susulan pengesahan sekurang-kurangnya 20 penumpang pesawat tersebut merupakan kakitangan firma semikonduktor Amerika Syarikat, Freescale.

Setiap penumpang itu memiliki pengetahuan tentang teknologi elektronik untuk aplikasi pertahanan.

Ia termasuk teknologi untuk menjadikan pesawat itu "halimunan" sekali gus gagal dikesan oleh radar.

Laman web Beforeitnews melaporkan teknologi tersebut melibatkan susunan panel kaca yang digunakan untuk memesong cahaya di sekitar objek.

Beberapa teknik lain melibatkan teknologi menghentikan isyarat untuk mengelak pesawat itu dikesan oleh radar. - Agensi

Duta Malaysia dedah isyarat radio terakhir MH370

Posted:

Duta Malaysia dedah isyarat radio terakhir MH370

Duta Malaysia dedah isyarat radio terakhir MH370


REUTERS
SEBUAH kapal penyelamat mencari pesawat MH370 yang hilang dekat Pulau Con Dao, Vietnam semalam.


BEIJING - Isyarat radio terakhir yang diterima daripada kokpit sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang di Laut China Selatan adalah ungkapan yang menyatakan: "Baik, selamat malam."

Ungkapan itu didedahkan Duta Besar Malaysia ke Beijing, Datuk Iskandar Sarudin semalam dalam satu pertemuan dengan saudara-mara para penumpang warga China di sebuah hotel di sini.

Sejumlah 153 daripada 227 penumpang dan 12 kru pesawat tersebut merupakan rakyat China.

Penerbangan MAS MH370 dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing, China hilang daripada skrin radar pada awal pagi Sabtu lepas tanpa panggilan kecemasan manakala tiada bangkai pesawat ditemui sehingga kini walaupun selepas operasi mencari besar-besaran dilancarkan.

Akhbar Singapura, Straits Times semalam melaporkan bahawa ungkapan tersebut diucapkan oleh salah seorang juruterbang pesawat berkenaan ketika penerbangan MH370 mula memasuki ruang udara Vietnam.

Ketika kekeliruan timbul berhubung isu lokasi operasi mencari dan sama ada radar tentera Malaysia mengesan kapal terbang Boeing itu, Iskandar berkata:

KOKPIT pesawat Boeing 777-200.


"Sekarang bukan masa untuk mendedahkan tentang maklumat yang diberikan oleh tentera kepada pihak berkuasa awam."

Pesawat itu dipandu juruterbang Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, dan pembantunya, Fariq Ab Hamid, 27.

Dalam pada itu, sebahagian saudara-mara penumpang di sini memberitahu agensi berita AFP bahawa pertemuan itu berlangsung dengan teratur sekali gus berbeza dengan pertemuan serupa melibatkan beberapa pegawai China pada Isnin lalu.

Pada pertemuan tersebut, beberapa saudara-mara penumpang MH370 menyelar para pegawai berkenaan.

"Saya berpendapat, pemerintah China perlu lebih aktif dalam menangani isu itu," kata seorang lelaki yang menggunakan nama keluarga Zhang. Anak perempuannya menaiki pesawat tersebut.

"Tambahan pula, insiden itu berlaku melibatkan rakyat China," tambahnya. - AFP

600,000 orang lihat imej satelit cari MH370

Posted:

600,000 orang lihat imej satelit cari MH370

600,000 orang lihat imej satelit cari MH370


REUTERS
PEMANDANGAN laut dari tingkap sebuah pesawat Tentera Laut Vietnam dalam misi mencari pesawat MH370 yang hilang di luar pantai Pulau Con Dao, Vietnam semalam.


LONGMONT, Colorado - Sekitar 600,000 orang telah mengimbas imej-imej satelit DigitalGlobe Inc. untuk mencari petunjuk tentang sebuah pesawat syarikat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang.

Pendedahan itu dibuat firma DigitalGlobe Inc dari Amerika Syarikat (S) itu kepada agensi berita AP kelmarin.

Pengguna laman web firma DigitalGlobe itu boleh menandakan imej yang mereka temui seperti bangkai kapal atau pesawat, bot keselamatan, tumpahan minyak dan bukti-bukti lain.

Laman web satelit itu melancarkan kempen bagi meminta bantuan orang ramai untuk sama-sama membantu dalam operasi mencari pesawat MH370 itu.

Firma berkenaan merancang untuk mengemas kini imej-imej di laman web pencarian berkenaan, www.tomnod.com, pada setiap hari.

Pengarah Kanan Data DigitalGlobe, Shay Har-Noy berkata, sambutan yang kami terima agak menakjubkan.

"Sistem pelayan kami bekerja keras untuk memproses semua maklumat yang diterima," ujar Har-Noy.

"Selain orang awam, agensi-agensi kerajaan AS turut memiliki akses untuk melihat imej-imej di laman web DigitalGlobe," tambahnya.

Pesawat tersebut meninggalkan Kuala Lumpur pada Sabtu lepas bersama 227 penumpang dan 12 kru.

Har-Noy memberitahu, DigitalGlobe mula menerima e-mel daripada ramai individu yang berminat menyertai pencarian itu tidak lama selepas pesawat tersebut hilang pada Sabtu lalu.

Beliau berkata, firma tersebut membekalkan imej satelit untuk lima hingga 10 operasi mencari dan menyelamat di seluruh dunia sejak 18 bulan lalu.

DigitalGlobe yang berpangkalan di negeri Colorado, AS memiliki lima satelit pengimejan di orbit. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mon antara kerjaya dan rumah tangga

Posted:

Mon antara kerjaya dan rumah tangga

Mon antara kerjaya dan rumah tangga

MOMEN tercetusnya perkenalan antara Mon dan Hasrul melalui proses yang agak melucukan tetapi penuh nostalgia.


KOMPLOT dan berahsia bukan prioriti Mon Ryanti Muhammad Sahudina Lee. Ada seperkara yang dipegangnya untuk terus berahsia - tarikh perkahwinan.

Cukup baginya bercerita mengenai perihal perancangan, mahligai cinta idaman dan sinergi hidupnya dengan jejaka bernama Mohd. Hasrul Ali yang telah dikenalinya dua tahun lalu.

Jelas pendukung nama komersial Mon Ryanti, 26, ini biar tarikh itu menjadi tanda tanya buat masa sekarang kerana khuatir perancangan tidak melepasi ekspektasi yang diharap.

"Takut kalau terlalu teruja sampai bercerita semua perkara nanti tidak menjadi. Alhamdulillah, perancangan ke arah gerbang perkahwinan itu meliputi 40 peratus dan majlis itu insya-Allah akan berlangsung pada bulan September.

"Majlis pertunangan kami pula akan diadakan pada bulan Jun nanti di kampung saya di Johor Bahru, Johor dalam suasana sederhana saja," kata Mon membumi.

Mon yang hadir pada sesi fotografi eksklusif di Studio Utusan, Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur baru-baru ini memberitahu, dia menginginkan sebuah perkahwinan yang bertemakan gaya Inggeris dan dihiasi bunga-bunga hidup.

"Saya sukakan tema Inggeris kerana ringkas tapi menawan. Pada masa sama, saya membayangkan majlis perkahwinan saya nanti akan dihiasi dengan warna lavender kerana itu warna kegemaran saya.

"Dalam perancangan kami, majlis nikah akan diadakan di Johor Bahru (Johor) manakala majlis resepsi akan turut diadakan di Kuala Lumpur (rumah pengantin lelaki)," tambahnya.

Menangis

Pasangan itu telah menghadiri kursus perkahwinan sekitar awal bulan Februari lalu selepas Hasrul, 26, melamar Mon pada hujung bulan Januari.

"Memang semuanya berjalan pantas sampai saya tidak terduga akan berkahwin dalam masa terdekat. Padahal, adik perempuan saya lebih dahulu dirancangkan bertunang sebelum saya.

"Hasrul melamar saya dalam kereta ketika kami hendak keluar makan malam di Subang Jaya. Jom kahwin katanya, kemudian saya membisu dan tidak memberikan sebarang respons kepadanya sama ada bersetuju atau tidak.

"Selepas dua hari saya berfikir panjang, saya menelefon mama saya memberitahu akan perkara itu. Ketika itu saya menangis tanpa henti," cerita Mon.

Hasrul merupakan kenalan rapat abang Mon dan perkenalan bermula dua tahun lalu apabila jejaka itu berpura-pura mahu membeli kuih raya yang dijual pelakon filem Keramat itu.

"Dia kawan abang saya dan pada awalnya dia sangka saya kekasih abang saya. Ketawa besar saya dibuatnya. Malah, dia juga tidak tahu latar belakang saya sebagai pelakon pada mulanya.

"Kemudian, dia stalk Facebook abang dan adik perempuan saya tetapi gagal sehinggaah dia menghubungi saya untuk menempah kuih raya. Sejak itu kami mula mengenali satu sama lain," ujar Mon yang melihat teman lelakinya sebagai seorang pemalu dan romantik.

Paranoid

Hasrul merupakan seorang ahli perniagaan dan anak pertama daripada lima beradik. Jejaka yang berasal dari Subang Jaya, Selangor itu, kata Mon, seorang yang memahami, menghormati keluarganya dan sentiasa ada ketika susah.

"Saya seorang wanita yang berdikari dan tidak suka susahkan orang tapi apabila dia ada di sisi, saya rasa selesa dan boleh berkongsi semua perkara.

"Kalau sebelum ini segala keputusan di tangan saya sendiri, selepas ini kami perlu banyak berbincang antara satu sama lain dan tanggungjawab saya pun lebih besar," jelasnya.

Sementara itu, kata Hasrul mengenai keperibadian Mon: "Walaupun karakternya gila-gila tapi dia membuatkan saya selesa bersama. Memang masa mula-mula tahu dia artis saya cuak tapi lama-kelamaan menjadi biasa dan terima dia seadanya."

Melihat fenomena 'saham' populariti artis di Malaysia yang akan merudum selepas berkahwin, jelas Mon, dia percaya pada ketetapan rezeki yang dikurniakan Allah.

"Rezeki ada di mana-mana dan saya mahu produser atau pengarah melihat bakat saya bukannya status. Insya-Allah, selepas berkahwin pun saya akan terus aktif dalam bidang seni, cuma mungkin akan sedikit terbatas.

"Mungkin menjadi trend di Malaysia kalau artis yang berkahwin akan kurang berlakon atau tidak sepopular zaman solo. Bagaimanapun, saya tidak paranoid terhadap perkara tersebut dan tiada masalah pun bagi saya," kata Mon.

Sam akui kenal hati budi Aida

Posted:

Sam akui kenal hati budi Aida

Sam akui kenal hati budi Aida

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


MINAT yang serupa menjadikan Sam dan Aida serasi bersama.


LAMA kisah cinta vokalis kumpulan Bunkface, Sam atau nama sebenarnya, Shamsul Annuar Mohd. Baharom tidak dibicarakan di dada akhbar.

Kali terakhir, Sam hangat digosipkan bercinta dengan pelakon jelita Juliana Evans.

Namun baru-baru ini tersebar beberapa keping gambar mesranya dengan seorang gadis bercuti di Pulau Tioman.

Siapakah gerangan gadis itu? Adakah itu teman wanita baharu Sam? Atau adakah mereka sekadar kawan?

Gambar-gambar tersebut dipercayai diperoleh dari laman sosial Instagram milik gadis itu.

Selepas diselidik, nama gadis itu ialah Aida Azira Hussin dan dia merupakan seorang wartawan sebuah program hiburan TV.

Ikuti penjelasan Sam mengenai gambar-gambar mesranya bersama gadis itu ketika mereka bercuti di Pulau Tioman beberapa hari lepas.

Selain itu, ada perkembangan terbaharu tentang karier seni Sam yang menarik untuk dikongsi bersama peminatnya.

Kosmo!: Boleh komen mengenai beberapa keping gambar Sam bercuti dengan seorang gadis di sebuah pulau di Malaysia baru-baru ini?

SAM: Itu gambar-gambar saya sedang bercuti di Pulau Tioman.

Siapakah gadis dalam gambar tersebut yang kelihatan mesra di samping Sam itu?

Kami berkawan. Kami masih dalam proses mengenali hati budi.

Adakah Sam bercuti di sana (Pulau Tioman) berdua sahaja?

Tidak. Saya pergi bercuti ke Pulau Tioman dengan kawan-kawan, bukan berdua.

Sudah berapa lamakah Sam mengenali dia (Aida)?

Saya sudah mengenali dia lebih kurang dua tahun. Kami sama-sama dalam industri hiburan.

Apakah kriteria Aida yang menarik minat Sam?

Dia bersahaja dan kami sekepala. Kami mempunyai minat yang sama dalam melakukan aktiviti luar.

Apakah projek Bunkface selepas lagu Rentak Laguku?

Kami (Bunkface) akan mengeluarkan single seterusnya yang berjudul Orang Kita. Lagu itu akan dilancarkan lepas sambutan Aidilfitri nanti.

Ia menceritakan tentang jika melakukan sesuatu seperti bercinta, kita tidak perlu berlebih-lebihan menyalurkan emosi.

Selain itu, ada sebuah syarikat di Singapura meminta saya mencipta lagu raya untuk keluaran di negara tersebut.

Selepas raya pula, Bunkface akan ke Jepun mengadakan persembahan di sana.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved