Rabu, 4 Jun 2014

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lebih 4,000 koleksi kucing

Posted:

Lebih 4,000 koleksi kucing

Lebih 4,000 koleksi kucing

PERASAAN Alviana Effendi, 20, begitu teruja tatkala menjejakkan kaki ke Muzium Kucing di Sarawak buat julung-julung kali. Dia bagaikan tidak percaya apabila muzium itu menghimpunkan lebih 4,000 koleksi dari seluruh dunia yang membabitkan pelbagai jenis bahan dan pameran berkaitan haiwan manja itu.

Dia menatap dari satu koleksi ke satu koleksi. Ternyata, dia kagum dengan maklumat yang diperoleh tentang haiwan yang menjadi kesayangan kebanyakan manusia itu.

Bukan itu sahaja, penuntut Universiti Pertanian Bogor, Jawa Barat, Indonesia itu turut terpesona dengan peribahasa yang dikaitkan dengan kucing seperti malu-malu kucing yang juga dijadikan koleksi di muzium tersebut.

Menurut Alviana yang juga ada memelihara seekor kucing, dia memperoleh banyak maklumat mengenai kucing daripada muzium tersebut yang tidak diketahuinya.

Antaranya termasuklah asal usul nama spesies kucing. Misalnya kucing Siam. "Saya difahamkan, kucing Siam berasal dari Siam, Thailand. Kucing ini dikenali melalui warna bulu yang berwarna krim, telinga, mulut, ekor dan kakinya yang berwarna coklat serta mata berbentuk almond," katanya ketika ditemui.

Alviana, pelajar jurusan pertanian menjelaskan, dia mendapat pelbagai maklumat tentang kucing dari seluruh dunia secara percuma dari muzium ini. Lebih menarik katanya, dia memperoleh maklumat mengenai cara-cara penjagaan kucing.

Namun, katanya pengunjung tidak akan bertemu dengan kucing hidup di dalam muzium ini. Ini kerana bahan pameran terdiri daripada patung, ilustrasi dan maklumat bertulis sahaja," katanya yang berada di Sarawak selama lima hari.

Menurut sejarah lisan, bandar raya Kuching mendapat namanya sempena Sungai Kuching yang mengalir di antara Muzium Cina dan Kuil Tua Pek Kong. Difahamkan, sungai ini sering dikunjungi kuching hutan dari belukar berhampiran. Sungai tersebut juga berhampiran dengan sebuah bukit yang banyak ditumbuhi oleh pokok buah mata kucing.

Ada juga pendapat mengatakan James Brooke mengambil nama Kuching dari perkataan 'Cochin' yang bermaksud pelabuhan pada zaman itu.


RUANG berbentuk gua yang menjadi tarikan pengunjung.


Kucing awet

Alviana datang ke muzium yang terletak di puncak Bukit Siol, Petra Jaya itu bersama dua rakan senegaranya iaitu Tarmizi Zulkarnain, 21, dan Defi Agustina Agus, 20.

Kesemuanya berkunjung ke Sawarak untuk satu pembentangan kertas kerja di Kuching dan kesempatan itu digunakan untuk melawat Muzium Kucing.

Kepada Tarmizi, dia cukup tertarik dengan kucing yang diawet. Menurutnya, kucing-kucing yang diawet banyak membantunya mengenali spesies kucing-kucing yang jarang ditemui.

"Setiap spesies kucing mempunyai warna, bulu, karakter dan rupa bentuk yang berbeza-beza.

"Pengawetan kucing ini banyak manfaatnya kepada pengunjung untuk melihat ciri-ciri seekor kucing yang tidak pernah kita lihat. Misalnya kucing hutan," katanya.

Pengalaman mengunjungi muzium tersebut kata Tarmizi pasti akan dikongsikan dengan rakan-rakan dan saudara-maranya

"Saya percaya, muzium ini mampu menjadi tarikan utama buat pelancong yang berkunjung ke Sarawak terutama pencinta kucing," ujarnya.

Ada pendapat yang mendakwa Kuching mendapat nama sempena sebatang sungai kecil, Sungai Kuching yang mengalir antara Muzium Cina dan Kuil Tua Pek Kong. Sungai Kuching pula barangkali memperoleh namanya daripada kucing hutan yang kerap mengunjunginya. Sungai tersebut juga berhampiran sebuah bukit yang banyak ditumbuhi pokok buah mata kucing.

Defi Agustina turut senada dengan kedua-dua rakannya apabila melahirkan keterujaannya menjejak kaki ke Muzium Kucing berkenaan.


ANTARA patung kucing gergasi yang terdapat di Muzium Kucing.


Katanya, selain sarat dengan maklumat berkaitan kucing, pemandangan di luar muzium yang terletak di puncak Bukit Siol juga membolehkan pengunjung melihat pemandangan indah di sekitar pusat bandar raya Kuching.

"Pengalaman berkunjung ke negeri ini buat pertama kali sangat manis terutama ketika mengunjungi Muzium Kucing. Saya difahamkan Muzium Kucing ini merupakan yang pertama ditubuhkan di dunia," katanya.

Dalam pada itu, menurut kepercayaan penduduk tempatan dan masyarakat Cina, kucing adalah haiwan yang membawa tuah kepada sesiapa yang memeliharanya.

Namun, tidak ramai yang tahu mengenai sejarah, keluarga dan asal usul haiwan yang cukup terkenal dengan sifat manja ini.

Selain itu, tidak banyak tempat khusus bagi orang ramai terutama pencinta haiwan berkenaan untuk mendapatkan maklumat berkenaan kucing.


SEBAHAGIAN ekspresi kucing yang dilukis oleh pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi di Sarawak yang dipamerkan di Muzium Kucing.


Koleksi peribadi

Menyedari hakikat itu, kerajaan Sarawak yang ketika itu dipimpin oleh Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud memutuskan untuk membina sebuah muzium untuk kucing pada tahun 1993.

Penolong Kurator Muzium Kucing, Bahtiar Affendi berkata, pada peringkat awal, kesemua koleksi yang terdapat di Muzium Kucing diperoleh dari Muzium Negara, Kuala Lumpur.

Katanya, Muzium Kucing yang diletakkan di bawah pengurusan Dewan Bandaraya Kucing Utara (DBKU) itu akhirnya menjadi kenyataan selepas mereka mendapat tapak sesuai iaitu di aras bawah di Ibu Pejabat DBKU di Bukit Siol, Petra Jaya dan ia dibuka secara rasmi pada November 1993.

"Selain koleksi Muzium Negara, kami juga memperoleh beberapa koleksi peribadi daripada beberapa tokoh terkenal seperti Abdul Taib, bekas Pengarah Muzium Negara, Datuk Shahrom Yeop dan pengumpul koleksi dan pencinta kucing tersohor di Asia kelahiran Shanghai, China mendiang Dr. Betty Jamie Chung. Betty yang kemudiannya berpindah ke Hong Kong keluarga merupakan penulis buku yang bertajuk, Life Recipes From My Mother Timeless Lessons For Living A Contented Life.

"Pada awal pembukaan Muzium Kucing dahulu hanya terdapat 2,000 koleksi dipamerkan dan kini kami mempunyai lebih 4,000 koleksi tidak termasuk stok yang berada di dalam stor kerana ruang pameran yang terhad.

"Kami sentiasa menukar bahan-bahan koleksi dari semasa ke semasa bagi memberi kesegaran kepada bahan-bahan koleksi kami di sini," katanya koleksi paling berharga di muzium tersebut ialah himpunan peribadi Abdul Taib yang terdiri daripada patung-patung kucing yang diperbuat daripada tembaga dan kapur.

Bahtiar yang juga Presiden Kelab Pencinta Kucing Sarawak berkata, di Muzium Kucing terdapat empat ruangan galeri pameran iaitu galeri A, B, C dan D.

Katanya, pelbagai koleksi pameran di muzium itu dapat memberi satu gambaran yang jelas betapa kucing mempunyai keunikan dalam melengkapi kehidupan manusia.

"Pameran ini diharap dapat memaparkan beberapa garis panduan dan pengetahuan terbaharu mengenai kucing untuk difahami serta dihayati oleh masyarakat umum khasnya para pencinta haiwan berkenaan. Sementara itu, Persatuan Pencegahan dan Perlindungan Haiwan Terbiar Sarawak (SSPCA) mendedahkan terdapat sedikit peningkatan dalam jumlah haiwan terbiar terutama kucing di sekitar bandar raya Kuching, Sarawak ketika ini.

Presiden SSPCA, Dona Drury Wee berkata, dalam kaji selidik yang dijalankan pihaknya dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) menjelaskan, SSPCA kini menempatkan lebih 270 haiwan yang sebahagian besarnya adalah kucing.

Kepada yang ingin mendapat maklumat lanjut mengenai SSPCA, sila hubungi talian 082-618 200 atau e-melkan ke sarawakspca@gmail.com.

Perakam kisah Watanoha

Posted:

Perakam kisah Watanoha

Perakam kisah Watanoha


HIRATSUKA berdiri di sebelah basikalnya dengan latar belakang perkampungan kecil Ishinomaki, wilayah Miyagi di utara Jepun.


TOSHIO HIRATSUKA merupakan tulang belakang akhbar tempatan Jepun. Tokoh wartawan tersebut percaya bahawa buku nota dan penanya telah menjadi saksi kepada hampir setiap peristiwa penting yang berlaku di Jepun selama 65 tahun.

Malah, Hiratsuka adalah satu-satunya wartawan di Oshika Shimbun. Pada usia 89 tahun, beliau merupakan seorang pengarang dan penerbit akhbar yang mempunyai lebih daripada 1,000 pelanggan.

Sepanjang minggu beliau gigih berbasikal ke merata tempat untuk mengetahui topik perbualan penduduk tempatan bagi mendapatkan berita yang sesuai untuk dicetak.

Beliau melaporkan mengenai jualan ikan di pelabuhan dan penduduk yang memenangi anugerah. Tulisannya meliputi berita mengenai kemalangan dan kejadian termasuklah kejadian dua ekor musang yang muncul di taman tersebut baru-baru ini.

Hiratsuka kerap mengunjungi balai polis tempatan, bagi mencatat butiran-butiran jenayah dan antara kisah yang paling teruk berlaku pada zaman itu adalah kes langgar lari di tiang telefon awam. Beliau mengikuti kejadian yang berlaku di pejabat bandaran dan melaporkan aktiviti ahli politik tempatan.

"Isnin hingga Khamis jadual saya padat dengan tugasan. Saya benar-benar gembira pada malam Khamis kerana terasa lega seperti perasaan yang anda rasa ketika zaman persekolahan apabila peperiksaan telah berakhir," katanya Hiratsuka.

Hiratsuka menceburi bidang kewartawanan selepas Perang Dunia Kedua iaitu selepas beliau pulang ke bandar Watanoha untuk mengambil bayaran ketika mengikuti latihan di sebuah akhbar tempatan.

Pada tahun 1949, Hiratsuka dan seorang lagi rakannya telah memulakan Shukan Watanoha atau Mingguan Watanoha memberitahu pembaca dalam terbitan pertamanya bahawa beca dan basikal yang menggunakan jalan raya haruslah berdaftar.


WARTAWAN veteran, Hiratsuka yang juga selaku editor dan penerbit akhbar Oshika Shimbun berdiri di luar pejabatnya.


Tarik diri

Setahun kemudian, akhbar tersebut berubah menjadi Oshika Shimbun setelah rakan kongsinya menarik diri.

"Saya masih muda dan terlalu sibuk bekerja, hari-hari saya berlalu dengan pantas," katanya.

Kemudian Datuk Bandar Watanoha, Keisuke Baba memuji penerbitan beliau yang ketika itu berharga 30 yen sebulan (RM0.95 sen) dengan menyifatkan penulis akhbar tersebut memainkan peranan penting sebagai akhbar tempatan.

"Saya berharap ia tidak meniru kebanyakan akhbar utama Tokyo dan berkembang sepenuhnya menjadi sebuah akhbar yang digemari oleh penduduk tempatan," ujar Baba.

Wartawan yang disegani tersebut mempunyai lebih 65 tahun pengalaman dalam merekodkan perjalanan sejarah Watanoha.

Antara laporan yang pernah ditulis adalah mengenai pemilihan Miss Watanoha pertama pada tahun 1950 sebagai sebuah negara yang masih berperang, namun pada masa sama sudah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

Selain itu, akhbar tersebut melaporkan tentang tsunami yang melanda di Lautan Pasifik pada tahun 1960 selepas satu gempa bumi kuat di Chile yang menghempas bandar itu.

Satu-satunya peristiwa besar yang tidak dilaporkan oleh Oshika Shimbun ialah pada tahun 2011 ketika tsunami menghanyutkan rumah Hiratsuka, kerja-kerja cetakannya dan 547 daripada 17,000 orang penduduk di bandar itu termasuklah kakak wartawan tersebut hanyut dibawa arus deras.

Hiratsuka masih tidak menerbitkan akhbarnya selama enam bulan ekoran krisis nuklear di loji kuasa Fukushima Daiichi. Bencana tersebut membunuh 18,500 nyawa di seluruh negara lalu memaksa orang ramai keluar dari bandar itu termasuklah wartawannya.

"Ramai orang bertanya kepada saya, bilakah saya akan mula menerbitkan akhbar. Saya terfikir, saya perlu lakukannya.

"Akhbar mempunyai nilai tersendiri untuk diteruskan. Saya seorang tokoh, saya tidak boleh berhenti," kata Hiratsuka. Enam bulan selepas dia meletakkan penanya, akhbar tersebut kembali bernyawa.

Tulisan tangan

Disebabkan faktor umur pengarang tersebut, akhbar itu telah diuruskan bersama oleh keluarganya. Hiratsuka menulis menggunakan tulisan tangan dan menantunya menaip artikel tersebut.

Isterinya yang berusia 74 tahun dan beberapa orang cucunya akan menghantar sendiri akhbar itu kepada pelanggan tempatan. Mereka yang telah berpindah akan menerima akhbar tersebut melalui pos.

Akhbar kekal sebagai bahagian penting dalam latar belakang media di Jepun. Negara matahari terbit mempunyai beberapa akhbar terlaris di dunia, termasuklah Yomiuri Shimbun yang mengeluarkan 13 juta salinan sehari.

Namun, golongan pembaca telah berkurangan seperti di negara-negara maju yang lain, kerana mereka berhijrah ke internet dan mengambil pengiklan bersama mereka. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved