Isnin, 31 Mac 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


China Southern Airlines setuju beri bantuan kepada keluarga penumpang

Posted:

China Southern Airlines setuju beri bantuan kepada keluarga penumpang

China Southern Airlines setuju beri bantuan kepada keluarga penumpang

31/03/2014 9:33pm

KUALA LUMPUR - Rakan perkongsian kod penerbangan bagi pesawat MH370, China Southern Airlines, bersetuju bekerjasama dengan Penerbangan Malaysia (MAS) untuk memberi bantuan kepada keluarga penumpang pesawat itu yang hilang sejak tiga minggu lepas.

Namun, Ketua Pegawai Eksekutif MAS Ahmad Jauhari Yahya berkata, syarikat penerbangan nasional itu memikul lebih tanggungjawab di atas kehilangan MH370 kerana pesawat itu dimiliki MAS.

"Kami sudah berbincang dengan China Southern Airlines. Oleh kerana ini pesawat kami, (jadi) tanggungjawab lebih kepada kami. Mereka hanya rakan perkongsian kod sahaja," katanya dalam sidang akhbar mengenai perkembangan terbaharu operasi mencari MH370 di sini, hari ini.

Turut hadir Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam Datuk Azharuddin Abdul Rahman.

Penerbangan MH370 turut dipasarkan sebagai Penerbangan 748 (CZ748) China Southern Airlines, dengan ada penumpang yang memegang tiket syarikat penerbangan China itu. - Bernama

Polis rampas pil kuda bernilai hampir RM1 juta

Posted:

Polis rampas pil kuda bernilai hampir RM1 juta

Polis rampas pil kuda bernilai hampir RM1 juta

31/03/2014 7:55pm

KOTA BHARU - Polis menahan sepasang suami isteri bersama 39,399 biji pil dipercayai pil kuda yang dianggar bernilai hampir RM1 juta di Kampung Gual Tinggi, Rantau Panjang, semalam.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, pasangan itu yang berumur 21 dan 25 tahun ditahan pada 2.45 pagi di rumah mereka oleh anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan.

"Pemeriksaan ke atas pasangan terbabit membawa kepada penemuan beberapa biji pil yang disyaki pil kuda.

"Setelah disoal siasat, suspek membawa polis ke tempat dadah disembunyikan yang mana kesemua dadah itu diletakkan di dalam sebuah tin milo dan sebuah tong plastik yang ditanam dalam tanah yang terletak di hutan belakang rumah suspek," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di sini, hari ini.

Jalaluddin berkata, pihaknya turut menyita wang tunai RM39,599 dan mata wang Thailand 9,000 Bath, serta sebuah kereta Proton Wira dan sebuah motosikal.

Jalaluddin berkata, dadah itu disyaki untuk diedarkan di seluruh Kelantan dan ujian awal saringan air kencing kedua-duanya didapati negatif serta tidak mempunyai rekod jenayah lampau.

Beliau berkata, pasangan itu direman selama seminggu bermula semalam untuk siasatan lanjut. - Bernama

PM tidak sebut terhempas atau tiada yang terselamat - Hishammuddin

Posted:

PM tidak sebut terhempas atau tiada yang terselamat - Hishammuddin

PM tidak sebut terhempas atau tiada yang terselamat - Hishammuddin

31/03/2014 8:00pm

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak pernah menyebut perkataan "terhempas atau tiada yang terselamat" semasa mengumumkan bahawa Penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Perkara ini dijelaskan pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam sidang akhbar rutin hari ini berikutan tuntutan maaf keluarga penumpang warga China daripada kerajaan Malaysia.

"Sebahagian daripada sebab-sebab permohonan itu dibuat berikutan dakwaan bahawa perdana menteri atau kerajaan telah menyatakan bahawa pesawat itu sebenarnya telah terhempas dan tiada yang terselamat.

Perkara itu benar-benar salah..Tidak disebut terhempas atau tiada yang terselamat," katanya memetik kenyataan Najib pada 24 Mac.

Semasa membuat pengumuman itu berdasarkan analisis yang belum pernah dibuat sebelum ini oleh Cawangan Siasatan Kemalangan Udara United Kingdom dan Inmarsat, syarikat UK yang menyediakan data satelit, Najib berkata: "Kawasan ini merupakan lokasi terpencil, jauh daripada sebarang tempat pendaratan. Oleh itu saya dengan perasaan amat sedih dan terharu ingin memaklumkan bahawa Penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi". - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved