Isnin, 17 Februari 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tapak pelupusan sampah Kubang Pasu terbakar

Posted:

Tapak pelupusan sampah Kubang Pasu terbakar

Tapak pelupusan sampah Kubang Pasu terbakar

17/02/2014 10:40pm

JITRA - Tapak Pelupusan Sampah Kubang Pasu seluas kira-kira dua hektar di Batu 13, Paya Kemunting di sini terbakar dalam kejadian petang tadi.

Kebakaran yang berlaku kira-kira pukul 5.40 petang itu menyebabkan asap tebal dapat dilihat dari jarak kira-kira 10 kilometer.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jitra, Penolong Kanan Penguasa Bomba, Mohd. Sufian Hassan berkata, kawasan yang terjejas setakat ini adalah kira-kira dua hektar daripada kawasan keseluruhan 5.22 hektar.

"Anggota bomba terpaksa berdepan dengan beberapa kekangan untuk mengawal api di sini termasuk kekurangan sumber air dan kawasan sampah yang luas.

"Lebih membimbangkan apabila kawasan terjejas ini terletak berdekatan ladang kelapa sawit yang mana jaraknya dengan pokok terdekat adalah sekitar 500 meter sahaja," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini hari ini.

Tambah beliau, kerja-kerja memadam dan mengawal kebakaran dijangka memakan masa beberapa hari untuk memastikan api padam sepenuhnya. - KOSMO!

Kementerian Kesihatan akan tambah pakar di Hospital Langkawi

Posted:

Kementerian Kesihatan akan tambah pakar di Hospital Langkawi

Kementerian Kesihatan akan tambah pakar di Hospital Langkawi

17/02/2014 10:01pm

LANGKAWI - Kementerian Kesihatan akan menambah bilangan pakar perubatan di Hospital Daerah Langkawi sebagai usaha meningkatkan mutu perkhidmatannya kepada rakyat.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya, berkata sebagai permulaan, pihak kementerian akan menambah seorang pakar Kecemasan dan Traumatologi pada Mac ini, menjadikan bilangan pakar 10 orang.

"Dengan penempatan doktor pakar, pesakit akan mendapat rawatan awal tanpa perlu dirujuk ke hospital di tanah besar," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Ambulans Laut Hospital Langkawi di sini hari ini.

Beliau berkata, tahun lepas 299 kes dirujuk ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk rawatan lanjut.

Katanya, 79 kes memerlukan penggunaan pengusung pesakit, manakala 118 kes memerlukan inkubator bayi semasa proses rujukan (memindahkan pesakit ke hospital di tanah besar).

Mengenai ambulans laut, Dr. Hilmi berkata, perkhidmatan itu akan memberi keselesaan di samping menjimatkan kos memindahkan pesakit ke tanah besar untuk mendapat rawatan kecemasan.

Menurutnya, pesakit yang dirujuk ke hospital di tanah besar sebelum ini terpaksa menaiki feri penumpang biasa dalam keadaan tidak selesa di samping jadual bertolak yang tidak menentu selain terdedah di khalayak awam. - Bernama

104 penuntut USIM redah perjalanan 12 jam akibat letusan gunung berapi

Posted:

104 penuntut USIM redah perjalanan 12 jam akibat letusan gunung berapi

104 penuntut USIM redah perjalanan 12 jam akibat letusan gunung berapi

17/02/2014 9:58pm

JAKARTA - Sejumlah 104 penuntut Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) terpaksa mengharungi perjalanan selama 12 jam menaiki bas ke sini, berikutan Lapangan Terbang Antarabangsa Adisucipto di Yogyakarta ditutup susulan letusan Gunung Berapi Kelud di Jawa Timur, Khamis lepas.

Mereka terpaksa meredah perjalanan yang lama itu untuk ditempatkan di Dewan Malaysia Jakarta (MHJ) dua hari lepas (Sabtu), sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

Kesemua pelajar berkenaan yang turut diiringi tiga pegawai dari Fakulti Ekonomi dan Muamalat (FEM) itu, sepatutnya berlepas pulang ke tanah air dari lapangan terbang berkenaan pada 15 Feb.

Pengarah Education Malaysia di Indonesia, Prof. Madya Dr. Juzhar Jusoh, berkata pihaknya mengambil inisiatif memindahkan kesemua peserta rombongan itu bagi memastikan keselesaan dan keselamatan mereka.

Mengikut jadual asal, katanya rombongan itu sepatutnya pulang ke Kuala Lumpur melalui lapangan terbang itu sebaik selesai menjayakan Program Pengembaraan USIM GISO 2014: Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Yogyakarta selama enam hari.

Bagaimanapun, beliau berkata, berikutan debu akibat letusan Gunung Berapi Kelud menutupi ruang udara Yogyakarta, lapangan terbang tersebut ditutup dan semua penerbangan dibatalkan sehingga kini.

Katanya, semua anggota rombongan akan berlepas pulang ke tanah air melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta di sini, dalam tempoh terdekat. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved