Jumaat, 31 Januari 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pergerakan trafik kembali lancar di sebelah malam

Posted:

Pergerakan trafik kembali lancar di sebelah malam

Pergerakan trafik kembali lancar di sebelah malam

31/01/2014 11:09pm

KUALA LUMPUR - Aliran trafik dari utara dan selatan di Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) sempena cuti Tahun Baru Cina telah kembali lancar seperti biasa pada malam ini.

Jurucakap Plusline yang dihubungi Bernama berkata, aliran trafik dilaporkan lancar dari Ipoh Utara menuju ke Terowong Menora dan juga di kedua-dua arah laluan Jambatan Pulau Pinang ke Seberang Perai.

Bagaimanapun, keadaan trafik bergerak perlahan dan sibuk dari Slim River ke Bidor dan dari Tapah menuju ke Gopeng kerana kesesakan kenderaan masih berlaku di kawasan itu.

Sementara itu, aliran trafik dari Nilai ke Seremban dan dari Bangunan Sultan Iskandar ke Woodland, Singapura dilaporkan lancar.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) pula berkata, pergerakan trafik lancar di Plaza Tol Gombak menghala ke Genting Sempah namun trafik dilaporkan sibuk di Kuala Lumpur ke Lebuhraya Karak dan sekitar Plaza Tol Bentong.

Pengguna boleh mendapatkan maklumat lanjut dan terkini dengan menghubungi talian bebas tol Plusline di 1800-88-0000 atau talian LLM 1800-88-7752 atau layari www.twitter.com/plustrafik dan www.twitter.com/llminfotrafik. - Bernama

20 unit kedai papan sederet di Pekan Air Mawang musnah terbakar

Posted:

20 unit kedai papan sederet di Pekan Air Mawang musnah terbakar

20 unit kedai papan sederet di Pekan Air Mawang musnah terbakar

31/01/2014 10:57pmANGGOTA Bomba cuba memadamkan api yang memusnahkan sebahagian daripada deretan kedai papan dekat sini hari ini. - KOSMO!


KUALA PILAH - Dua puluh unit kedai papan sederet musnah dalam kebakaran di Pekan Air Mawang, Johol dekat sini hari ini.

Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian yang bermula pukul 5.43 petang itu.

Sebanyak lima jentera dengan kekuatan 35 anggota, masing-masing dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah, Tampin, Bahau, Telok Kemang serta Alor Gajah, Melaka dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima laporan.

Pasukan Bomba Sukarela Dangi dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia turut membantu memadam kebakaran itu.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan, Shazlen Mohd. Hanafiah berkata, pasukan bomba tiba di lokasi pada pukul 5.58 petang.

"Kita berjaya mengawal api daripada merebak pada pukul 6.19 petang.

Pemeriksaan mendapati tiada kecederaan atau kematian dalam kejadian itu kerana semua pemilik sempat menyelamatkan diri.

"Pasukan bomba masih lagi menjalankan kerja-kerja memadam api sehingga pukul 9 malam untuk memastikan api dapat dipadamkan sepenuhnya," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Beliau difahamkan, api yang berpunca daripada sebuah kedai di premis itu merebak dengan pantas berikutan cuaca kering dan berangin.

"Kita masih menyiasat punca kejadian dan anggaran kerugian yang dialami pemilik kedai terbabit," katanya. - Bernama

Gangguan bekalan air di beberapa kawasan di Selangor mulai 9 malam ini

Posted:

Gangguan bekalan air di beberapa kawasan di Selangor mulai 9 malam ini

Gangguan bekalan air di beberapa kawasan di Selangor mulai 9 malam ini

31/01/2014 8:43pm

KUALA LUMPUR - Beberapa kawasan di Selangor akan mengalami gangguan bekalan air dan tekanan rendah berikutan penyaluran air ke kolam simpanan Hicom Shah Alam terpaksa dihentikan sementara mulai pukul 9 malam ini.

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) dalam satu kenyataan di sini hari ini berkata, gangguan itu disebabkan kerja-kerja baikpulih kebocoran paip jenis 'Mild Steel' bersaiz 1,500 mili meter yang membekalkan air ke kolam tersebut.

Kebocoran yang dikesan hari ini pada sambungan injap paip berkenaan dijangka mengambil masa sehingga pukul 5 pagi esok untuk siap dibaikpulih sepenuhnya.

"Berikutan penutupan sementara kemasukan air ke kolam Hicom ini, paras kolam simpanan air sedia ada mampu bertahan selama lapan jam untuk terus membekalkan air ke kawasan yang terjejas," menurut kenyataan itu.

Kawasan yang akan mengalami gangguan bekalan air ialah keseluruhan Seksyen 22, Seksyen 25 hingga 28 dan Seksyen 32 hingga 33, Shah Alam; keseluruhan UEP Subang Jaya; keseluruhan Bukit Naga, Shah Alam; keseluruhan Batu 8, Bukit Kemuning, keseluruhan Subang Mas, Batu 3 dan Kampung Baru Hicom, Shah Alam; keseluruhan Kampung Kebun Bunga, Bandar Putera, Putra Heights dan Kampung Bukit Lanchong.

Syabas memohon kerjasama dari para pengguna di kawasan terbabit agar mengurangkan penggunaan dan mengelakkan pembaziran sepanjang tempoh kerja-kerja pembaikan dilaksanakan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved