Jumaat, 31 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pembangunan sebuah metropolitan

Posted:

Pembangunan sebuah metropolitan

Pembangunan sebuah metropolitan

Siapa sangka Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang dipenuhi kawasan-kawasan perumahan setinggan pada era 1960-an kini menjadi sebuah ibu kota yang terkenal di seluruh dunia.

KAWASAN Kampung Abdullah Hukum kini giat dibangunkan sebagai Bandar Eco Kuala Lumpur.


NOSTALGIK. Itulah kata yang dituturkan pengarah terkenal, Datuk Yusof Haslam, 60, saat mengenang kembali kawasan rumah setinggan yang pernah menjadi taman permainannya di bandar raya Kuala Lumpur.

Melihat kejayaan anak jati ibu negara ini, mungkin ramai tidak menyangka bahawa beliau pada suatu ketika dahulu membesar di dalam sebuah rumah yang hanya beratapkan zink dan berdindingkan papan.

Sejak bayi sehingga usianya mencecah tiga tahun, Yusof dan keluarganya telah menetap di perkampungan setinggan Jalan Pahang dan kemudiannya di setinggan Dato Keramat.

"Namun selepas 10 tahun menetap di sana, kami sekeluarga diminta keluar dari tanah tersebut dan berpindah ke Selayang Baru kerana kawasan berkenaan terlibat dengan pembangunan," jelasnya.

Mengimbau kembali kehidupan kanak-kanaknya, Yusof memberitahu, pengalaman membesar di dalam rumah setinggan telah membentuk keperibadiannya menjadi seorang pejuang.

"Ketika diminta berpindah, kami sekeluarga akur memandangkan ia bukan tanah kami.

"Tetapi, meninggalkan rumah tersebut bukanlah suatu yang mudah," katanya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Tambah Yusof, kehidupan di kawasan setinggan memberikan kesan yang besar dalam hidupnya.

"Ia mengajar saya untuk terus berusaha dan memperbaiki taraf kehidupan demi masa depan," jelas beliau.

Pengarah Urusan di Skop Production Sdn. Bhd. ini turut menceritakan antara cabaran tinggal di rumah setinggan adalah ketiadaan bekalan air dan elektrik.

Beliau yang ketika itu masih seronok bermain di tepi sungai hanya menggunakan air perigi untuk memenuhi keperluan seharian dan menerangi gelap malam menggunakan lilin dan lampu gas.

Ujarnya lagi, dia hanya dapat menikmati kemudahan asas seperti bekalan air dan elektrik setelah berusia 18 tahun, iaitu selepas lima tahun menetap di kediaman sendiri di Selayang Baru.


RUMAH setinggan tidak mempunyai sistem utiliti yang lengkap, selain jarak antara unit yang rapat.


Demi kemajuan

Selain merasai kesejukan air yang mencengkam sehingga ke tulang dan menyedut asap gas, beliau turut berjalan sejauh 3.2 kilometer setiap hari untuk ke sekolah kerana jalan raya pada masa itu masih belum dibuat kerajaan.

Yusof berkata, membesar di rumah setinggan tidak boleh dianggap sebagai satu halangan untuk menggapai cita-cita.

"Kini keadaan telah berubah, pelbagai kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan kepada bekas-bekas penduduk setinggan seperti rumah kos rendah dan perumahan rakyat," jelasnya.

Menceritakan keadaan bandar raya Kuala Lumpur pada era 1960-an, Yusuf berkata, ketika itu, Kuala Lumpur hanya mempunyai beberapa buah bangunan dan masih diteduhi pokok-pokok yang rendang.

"Justeru, kami tidak pernah berdemonstrasi walaupun kediaman kami terpaksa dirobohkan kerana menginginkan kemajuan di negara ini," katanya yang kini menetap di Taman Melawati.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Mohd. Amin Nordin Abd. Aziz berkata, pusat bandar raya Kuala Lumpur mula berkembang pesat selepas pelancaran kempen Setinggan Sifar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) 2008 dalam dasar Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) yang berdasarkan Peraturan-Peraturan Perlu (Pembersihan Setinggan-Setinggan 1969).

Rancangan tersebut mula dilaksanakan pada awal 1999 dengan penglibatan pelbagai kementerian dan agensi kerajaan bagi tujuan pembangunan Program Perumahan Rakyat (PPR), pembinaan infrastruktur dan sektor peruncitan.

"Pusat beli-belah dan bangunan korporat yang dilihat sebagai penjana ekonomi negara kebanyakan didirikan di atas tapak rumah setinggan.

"Antara pembangunan yang boleh dibanggakan ialah pusat beli-belah Mid Valley yang terletak di Lingkaran Syed Putra, Bandar Eco Kuala Lumpur di Kampung Abdullah Hukum; Lebuh Raya Baru Pantai, Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang dan projek pembangunan bercampur di Jalan Peel, Cheras," jelasnya ketika ditemui di Menara DBKL baru-baru ini.

Pengurangan setinggan

Mohd. Amin berkata, statistik bancian rumah setinggan yang dilakukan Universiti Sains Malaysia (USM) dari tahun 1998 hingga 1999 mendapati terdapat kira-kira 28,541 buah keluarga menetap di rumah setinggan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) ketika itu.

"Bagaimanapun, menerusi bancian sehingga Oktober 2013, pihak DBKL berjaya memindahkan sejumlah 25,275 buah keluarga ke PPR.

"Jumlah baki rumah setinggan yang tinggal di tanah kerajaan hanyalah 3,217 buah. Penurunan angka ini dilihat sebagai satu kejayaan dalam memenuhi keperluan pembangunan sehingga tahun 2020," katanya.


KEADAAN rumah PPR yang lebih tersusun dan selesa ditawarkan kerajaan kepada penduduk setinggan yang terpaksa berpindah.


Tambah beliau, pembangunan semula kawasan usang itu bertujuan mencapai sasaran pertambahan jumlah penduduk dan pekerjaan di pusat bandar.

Sehingga kini, pihak DBKL telah membina sebanyak 32,762 unit kediaman PPR yang meliputi 26 kawasan di seluruh WPKL.

Perancangan tersebut membantu menyediakan ruang lebihan untuk pembangunan lain, sekali gus mewujudkan peluang pekerjaan kepada warga kota.

Cabaran

Namun, pelaksanaan pembangunan ibu kota bukan suatu yang mudah.

Timbalan Pengarah Kanan Jabatan Perancangan Ekonomi dan Penyelarasan Pembangunan DBKL, Ab. Salim Mansor menjelaskan, ini kerana segelintir penduduk rumah setinggan berdegil dan terus mendiami tanah kerajaan itu.

"Mereka memberi alasan kawasan pemindahan terlalu jauh dari tempat kerja. Segelintir pula menuntut tanah diduduki mereka dikekalkan sebagai kampung tradisi dan mencadangkan pembinaan rumah kos rendah di situ.

"Selain itu, mereka turut menyatakan pampasan yang diberikan kerajaan tidak setimpal," katanya yang kini berkhidmat di DBKL selama lebih 30 tahun.

Melihat secara mikro, Ab. Salim turut tidak menafikan keengganan untuk berpindah turut dipengaruhi oleh unsur politik yang melibatkan perubahan jumlah pengundi di satu-satu kawasan.

Antara kawasan rumah setinggan yang masih didiami penduduknya termasuk Kampung Tanah Lapang, Kampung Chubadak Tambahan, Kampung Pandan; Kampung Railway di Sentul dan Kampung Wira Jaya.

Beliau memberitahu, kawasan rumah setinggan tersebut kebanyakannya terlibat dengan cadangan pembinaan rumah kos rendah, rumah kos sederhana dan PPR.

Bagi seorang kakitangan swasta, Najidah Syamila Jasmi, 24, dia melihat pembangunan pesat di Kuala Lumpur pada hari ini sebagai keperluan dalam kelangsungan produktiviti negara.

"Saya kini bekerja di sebuah syarikat swasta berhampiran Mid Valley. Tanpa pembangunan berterusan, tidak wujud peluang pekerjaan dan kediaman kepada warga kota," jelasnya.

Roundneck perintis cetak baju dalam talian

Posted:

Roundneck perintis cetak baju dalam talian

Roundneck perintis cetak baju dalam talian


VARIASI jenis fabrik dan warna baju boleh dipilih pelanggan untuk membuat cetakan reka bentuk di atasnya.


BERMULA sekadar suka-suka untuk mengisi masa lapang dan menambah duit kocek sewaktu belajar universiti, siapa sangka selepas 12 tahun minat mencetak baju yang dirintis Ahmad Azhan Haruddin, 32, hari ini sudah berkembang menjadi sebuah perniagaan yang boleh dibanggakan.

Mengimbau perjalanan syarikat percetakan baju yang diberi nama Roundneck Industries itu, Ahmad Azhan memberitahu, sekitar tahun 2002 dia mula berjinak-jinak dengan perniagaan percetakan baju dengan bantuan beberapa rakan serumahnya.

Katanya, ketika itu dia sedang menuntut di Universiti Multimedia Malaysia (MMU) dalam jurusan kejuruteraan perisian, namun pada masa yang sama belajar selok-belok mencetak dan membuat rekaan baju menerusi internet.

Bermula secara kecil-kecilan, akhirnya selepas dua tahun Ahmad Azhan nekad mencebur diri bergelar usahawan percetakan dan pembekal baju.

Operasi di rumah

Memulakan operasi di rumah sewa pada peringkat awal, pada tahun 2004 Roundneck Industries mula memiliki ruang niaga sendiri di Sunway Mentari, Selangor.

Ledakan internet sekitar tahun 2004 selain kepakarannya dalam bidang teknologi maklumat (IT) menyebabkan Ahmad Azhan mengembangkan perniagaannya dengan memulakan tempahan baju dalam talian.


ROUNDNECK Industries kini beroperasi di ruang niaga baharu di Subang Jaya, Selangor.


"Ketika itu, Roundneck Industries menjadi antara syarikat percetakan terawal di Malaysia yang menerima tempahan secara talian.

"Ia memudahkan saya memasarkan perkhidmatan dan produk yang ditawarkan Roundneck Industries kerana tempahan boleh dilakukan di mana sahaja," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Sejak itu rekaan baju yang dihasilkan Roundneck Industries bukan sahaja menerima tempahan dari dalam negara, bahkan dari Australia, Singapura dan Mongolia.

Bercerita mengenai keistimewaan produk dan perkhidmatannya, Ahmad Azhan menjelaskan, Roundneck Industries menawarkan variasi baju mengikut cita rasa pelanggan.

"Berbeza dengan sesetengah pencetak baju lain, pelanggan hanya boleh mencetak menggunakan jenis baju tertentu sahaja yang biasa digunakan.

"Namun di sini, kami mempunyai lebih daripada lima jenis pilihan kualiti fabrik baju untuk pelanggan mengikut cita rasa dan kemampuan pelanggan," katanya.

Ujar Ahmad Azhan, pelanggan biasanya memilih jenis baju yang lebih murah untuk program hari keluarga atau hari sukan, namun bagi majlis korporat pelanggan lebih gemar menempah baju yang lebih berkualiti.

Menyentuh tentang harga, harga tempahan baju mengikut jenis baju, bentuk dan saiz rekaan cetakan.

"Selain cetakan baju, kita juga menawarkan pelbagai perkhidmatan lain seperti sulaman.

"Sulaman boleh dibuat di atas baju atau topi mengikut pilihan pelanggan," katanya.

Permintaan yang semakin tinggi terhadap kualiti baju menyebabkan Roundneck Industries meneroka ke luar negara untuk mencari baju yang bercita rasa tinggi.

"Kami memasuki pasaran ke China, Hong Kong, Thailand dan Indonesia untuk mencari variasi baju berkualiti untuk pasaran tempatan.

"Antara baju yang ditawarkan Roundneck Industries termasuklah baju T Gildan dan AAA (Alstyle Apparel) dari Amerika Syarikat yang dibawa masuk dan dijual secara eksklusif di Malaysia.


SALAH seorang pekerja Roundneck Industries sedang menyiapkan cetakan baju yang ditempah pelanggan.


"Kami juga mengusahakan jenama baju T sendiri iaitu RNCK yang mempunyai pelbagai pilihan warna dengan harga berpatutan" katanya.

Kualiti

Roundneck Industries merupakan syarikat yang pertama membawa masuk baju T Gildan dan AAA ke Malaysia.

Gildan dan AAA ialah jenama baju kosong terkenal yang menggunakan fabrik kapas.

Lantaran itu, demi menjaga kualiti percetakan mereka juga mengorak langkah baru dengan pembelian mesin canggih seperti mesin automatik 10/10 spider, mesin manual 8/8 spider dan mesin percetakan yang lain dengan nilai pelaburan RM100,000.

Mereka kini bukan sahaja mendapat kepercayaan dari individu, sekolah atau kelab tertentu bahkan, pelbagai jenama syarikat tempatan.

"Kualiti cetakan Roundneck Industries menyebabkan lebih 100 jenama baju T tempatan mendapatkan khidmat kami untuk membuat cetakan baju mereka," katanya yang memberitahu mendapat tempahan mencetak lebih 2,000 helai baju sebulan daripada pelbagai organisasi seperti badan kerajaan dan syarikat korporat.

Perkembangan bisnes percetakan Roundneck Industries juga menyebabkan syarikat tersebut kini berpindah ke ruang niaga baharu di Subang Jaya, Selangor.

"Ruang niaga baharu lebih luas dan memberi keselesaan kepada pelanggan untuk datang memilih dan membuat tempahan baju," katanya. - ZAMRI RAMBLI

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved