Ahad, 18 Ogos 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Liku-liku susuk pentas peragaan

Posted:

Liku-liku susuk pentas peragaan

Liku-liku susuk pentas peragaan

KUNJUNGAN Nuraini Mohd. Noor, 22, ke perpustakaan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat, Johor tiga tahun lalu telah mengubah setiap inci kehidupannya hari ini. Tubuh tinggi lampai, rangka badan bak model profesional dan wajah unik milik wanita tersebut telah menangkap pandangan seorang pelajar fotografi ketika itu.

Nuraini atau nama komersialnya, Tuti, bersetuju beraksi di hadapan lensa kamera pelajar fotografi tersebut. Berdasarkan bakat semula jadi Tuti, fotonya ditunjukkan kepada beberapa pereka fesyen tempatan. Dari situ bermulanya dunia model anak kelahiran Kedah itu.

Sesi fotografi profesional pertamanya adalah untuk sebuah majalah tempatan. Menyarung busana Hazwani Osman untuk sesi tersebut, nama Tuti kemudian mula disebut-sebut sebagai model Melayu wanita yang bakal menguasai pentas fesyen negara.

"Pada awalnya memang ibu bapa menentang, tambahan pula saya merupakan anak tunggal. Namun lama-kelamaan setelah melihat keupayaan saya dalam bidang ini, mereka mula menerima dengan hati terbuka.

"Bapa juga dalam diam-diam membeli setiap majalah yang ada wajah saya," kongsinya disulami tawa kecil.

Memilih profesion model sepenuh masa bukan merupakan impian Tuti. Graduan Diploma Pengurusan Maklumat UiTM itu mendambakan kerjaya sebagai setiausaha, pegawai perhubungan awam atau pramugari. Namun rencana hidupnya yang berubah diterima dengan bulat, malah dia bangga dapat mencuba sesuatu di luar jangkaan.

"Saya lebih terarah kepada model pentas peragaan dan secara jujur, ia lebih mencabar. Setiap langkah perlu yakin dan kita harus memberi impak kepada audiens. Apabila berjalan di atas pentas, pandangan perlu difokuskan kepada satu titik agar tumpuan itu tidak lari.

"Pernah sekali saya hampir tergelak sebab ternampak rakan-rakan memanggil saya. Tapi kita perlu kembali sedar bahawa pergerakan kita sedang diperhatikan orang," katanya.

Tuti menambah, "Saya pernah terjatuh atas pentas ketika raptai penuh. Saya juga pernah terpelecok pada acara sebenar gara-gara saiz kasut yang kecil.

BAKAT Tuti sebagai model dicungkil oleh seorang pelajar fotografi di Universiti Teknologi Mara, Segamat, Johor tiga tahun lalu.


Selaku wajah baharu dalam dunia peragaan, seharusnya Tuti dan rakan seangkatannya mencorak kerjaya mereka berpandukan agensi. Ia kedengaran lebih terurus dan memudahkan pergerakan mereka dalam setiap tawaran kerja.

Namun demikian, Tuti lebih senang bergerak sendiri tanpa pimpinan mana-mana agensi model tanah air. Baginya, pilihan peribadi itu memberi kebebasan penuh kepadanya mengurus jadual harian.

Pacu haluan sendiri

Bagi seorang model lelaki yang baru dua tahun mencipta nama, Hazwan Hilmi Hairudin, 26, pengalaman kurang satu tahun bergerak di bawah agensi sudah cukup baginya memutuskan untuk memacu haluan sendiri.

Biarpun agensi berupaya memberi pendedahan besar kepada model baharu, Hazwan atau selesa disapa dengan nama jolokan Juan berkata, dia mahu mencabar diri dengan mengejar cita-citanya secara solo.

"Saya bukan mahu bersikap angkuh tetapi apabila anda dipegang sesebuah agensi, ramai yang tidak berani menghampiri kita untuk bertanya soal kerja.

"Lagipun, masyarakat lebih cenderung melihat model antarabangsa berbanding model tempatan, jadi fungsi agensi bagi mempromosikan bakat tempatan kurang berkesan," jelasnya.

Juara pertandingan Manhunt Malaysia 2011 ini menjelas lanjut, kebiasaannya model luar negara menjadi pilihan pelanggan dan hal sebegini sedikit menyekat bakat tempatan untuk berkembang.

Keputusan sama turut dipilih seorang lagi model baharu yang sedang meningkat naik, Dayang Nur Atikah Karim, 20. Menurut anak jati Kota Kinabalu, Sabah itu, jika kerjaya diuruskan agensi, seseorang model perlu mematuhi kontrak dan tidak boleh menolak kerja-kerja yang kurang digemari.

Pimpinan agensi

"Saya selesa tanpa agensi. Namun menguruskan diri sendiri jauh lebih sukar daripada yang digambarkan. Segala keputusan perlu dipertimbangkan dengan bijak kerana tiada siapa yang membimbing anda.

"Soal bayaran, waktu dan setiap perkara berkaitan kerja terletak atas bahu sendiri. Sama ada bergerak secara sendiri atau dipimpin agensi, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri," ujarnya yang mula bergelar model seawal usia 16 tahun.

Menyifatkan dunia peragaan tanah air sebagai cabang yang penuh cabaran, Atikah nekad mengharungi setiap persaingan, khususnya daripada model-model antarabangsa.

Sebagai model berbangsa Melayu, rasa was-was pasaran terhadap kerjayanya adalah normal. Bagi kebanyakan orang, kelompok model sebegitu mustahil menjejak hierarki tertinggi lapangan peragaan, disebabkan kekangan agama dan budaya.


KERJAYA sebagai seorang model memerlukan keyakinan diri yang tinggi. - Gambar hiasan


Persaingan

Jelas Atikah: "Siapa pun anda dalam dunia model, tidak kira warna kulit atau bangsa, setiapnya mempunyai kelebihan dan personaliti tersendiri.

"Saya akui persaingan daripada wajah luar negara memang tidak dapat dielakkan tetapi saya sering mengingatkan diri sendiri, sabar sekiranya mahu kekal lama dalam industri. Jika ada rezeki ia tidak ke mana dan peluang kedua itu sentiasa terbuka."

Selain berdepan persaingan daripada model antarabangsa yang berpusat di Malaysia, model-model tempatan juga melihat pasaran profesion itu kian mendukacitakan. Kekeliruan masyarakat mengenal pasti antara model profesional dan bakat (talent) secara tidak langsung menjatuhkan nilai seorang model.

Menurut Juan, bayaran paling murah yang diterima model sepenuh masa ketika ini ialah sebanyak RM150 dan paling tinggi mencecah RM1,000 bagi satu sesi peragaan atau fotografi.

"Seharusnya seorang model dibayar atas nama model, bukan sebagai bakat. Nilai individu seperti kami telah menurun ekoran wujudnya segelintir individu yang mengaku diri mereka model profesional sedangkan mereka hanyalah bakat untuk fotografi dan iklan televisyen," katanya dengan penuh kesal.

Begitu juga pandangan yang dilontarkan Tuti, periuk nasi model sepenuh masa terletak pada tawaran kerja untuk pentas peragaan dan sesi fotografi.

Namun keberadaan bakat yang lazimnya mengejar populariti telah mengganggu kelancaran mata pencarian utama mereka.

"Mereka sanggup melakukan kerja tanpa bayaran asalkan mereka dikenali ramai,"ujarnya.

Agensi penting bimbing model

Posted:

Agensi penting bimbing model

Agensi penting bimbing model

TENGKU AZURA berpendapat bahawa model baharu wajar dipimpin sesebuah agensi biarpun pergerakan karier dikawal.


PENGALAMAN selama 20 tahun dalam dunia peragaan telah memahat nama peragawati ulung negara, Tengku Azura Tengku Awang, 38, dalam industri fesyen tanah air.

Segala pahit manis dan kesukaran mencipta jenama Tengku Azura ternyata terbayar dan dalam tempoh dua tahun lagi, kelibat wanita yang dibesarkan di Kuala Lumpur itu dalam layar peragaan bakal berakhir.

Sisa waktu baginya untuk aktif digunakan dengan bijak, malah tiada ruang buat Azura melakukan kesilapan agar legasinya kekal cemerlang bagi rujukan nama-nama baharu kelak.

"Saya mungkin antara manusia paling bertuah dalam industri fesyen tanah air. Bukan apa, memang tidak pernah terlintas dalam fikiran untuk bergelar model apatah lagi menjadikan profesion ini sebagai satu kerjaya.

"Takdir telah memandu saya ke arah ini dan saya amat terhutang budi dengan Cilla Foong, pengasas agensi Cilla & Associates, kerana telah membimbing saya sehingga berjaya," katanya.

Azura menambah, selama 11 tahun saya bersama Cilla, terlalu banyak pengajaran dan pengalaman yang dikutip.

Meneliti arus perubahan dari segi pengurusan model-model di Malaysia, beliau berpendapat, situasi sekarang amat berbeza berbanding waktu kegemilangan yang dilalui bersama rakan sezamannya.

"Model-model dahulu memang akrab. Majoriti juga dibimbing oleh agensi masing-masing dan setiap kali pertunjukan fesyen, pasti meriah kerana kami dapat berkenalan dengan model daripada agensi yang berbeza.

"Dulu memang istilah freelance atau bergerak sendiri kurang popular dan saya tidak faham kenapa model-model sekarang lebih selesa dengan cara sedemikian," ujarnya.

AGENSI banyak membantu menaikkan kerjaya Tengku Azura selama 20 tahun berkecimpung sebagai model tempatan.


Beliau menambah, cuba lihat model-model antarabangsa, mereka juga bergerak melalui agensi dan selepas nama mereka kukuh, barulah masing-masing menguruskan kerjaya secara solo.

"Model baharu perlukan bimbingan yang banyak. Minta pendapat daripada mereka yang berpengalaman dan cari agensi model yang sesuai dan mampu melatih anda menjadi model yang hebat.

"Memang dalam agensi kita tidak bebas, tetapi hasilnya kelak pasti memuaskan," kongsi Azura yang kini telah menguruskan kerjayanya sendiri.

Sementara itu, individu yang bertanggungjawab memperkenalkan Azura dalam dunia peragaan, Cilla, 53, menyatakan, secara logik, model baharu memerlukan agensi bagi bimbingan dan pengurusan yang lebih dinamik.

"Agensi yang baik akan membantu mempromosikan model mereka dan memastikan anak-anak buah mereka tidak dieksploitasi," katanya.

Berubah angin

Tambah Cilla, kebanyakan model masa kini mahu bergerak sendiri tanpa diikat mana-mana agensi.

"Akibatnya, bilangan model tempatan juga jatuh merudum, ditambahkan dengan kehendak industri yang berat terhadap wajah luar negara," ujarnya.

Mengulas mengenai keadaan pasaran masa kini, beliau berkata, pelanggan lebih gemar model luar negara.

Jelas beliau, hal ini berpunca daripada kebanjiran jenama antarabangsa di Malaysia dan prinsip mereka yang menggariskan penggunaan model antarabangsa bagi setiap pertunjukan fesyen.

"Secara profesional, saya sering mencadangkan pelanggan agar mengimbangi penggunaan model tempatan dan luar negara.

"Ini kerana model tempatan mampu menarik audiens pasaran setempat, manakala model luar negara mewakili imej jenama tersebut," jelas Cilla yang juga seorang bekas model profesional. - ALIF ABU BAKAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga kanak-kanak melecur dan buta

Posted:

Tiga kanak-kanak melecur dan buta

Tiga kanak-kanak melecur dan buta

Oleh ZULHILMI JALIL
zulhilmi.jalil@kosmo.com.my

KEADAAN terkini Aliea Alisyah yang buta mata kanan dirawat di Hospital Putrajaya.


PUCHONG – Kegembiraan tiga kanak-kanak bersaudara bermain mercun ketupat bertukar tragedi malam kelmarin apabila bungkusan besar mengandungi bahan berbahaya itu meletup dengan kuat setelah disambar api lilin yang terjatuh ke lantai.

Peristiwa malang yang berlaku di sebuah rumah teres di Jalan PU/7B, Taman Tasik Prima Puchong di sini itu menyebabkan salah seorang mangsa, Aliea Alisyah Abd. Rahim, 8, buta mata kanannya. Keadaannya dilaporkan kritikal.

Dua lagi saudaranya iaitu Nasha Nurkistina Zalmi, 13, dan Mohd. Fadzli Mohd. Yacob, 14, melecur pada muka dan badan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PM mahu pelajar Malaysia selamat

Posted:

PM mahu pelajar Malaysia selamat

PM mahu pelajar Malaysia selamat


SEBAHAGIAN pelajar Malaysia sedang mengulang kaji pelajaran secara bersama di Kaherah, Mesir kelmarin.


KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tahap keselamatan para pelajar Malaysia di Mesir yang sedang bergolak kini menjadi keutamaan kerajaan.

Perdana Menteri dalam tweetnya memberitahu, kerajaan akan mengambil segala langkah perlu untuk membawa para pelajar terbabit pulang ke tanah air dengan selamat.

Najib semalam dilapor telah mengarahkan supaya persiapan dibuat bagi membawa pulang pelajar Malaysia di Mesir berikutan keadaan di negara itu yang kini di ambang perang saudara.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Felda D'Saji dibenar kembali beroperasi di Mekah

Posted:

Felda D'Saji dibenar kembali beroperasi di Mekah

Felda D'Saji dibenar kembali beroperasi di Mekah

SEBUAH restoran Felda D'Saji yang beroperasi di Mekah.


JEMPOL - Komitmen anak syarikat Felda berkaitan penyediaan makanan dan katering, D'Saji diperakui kerajaan Arab Saudi apabila diberikan kebenaran beroperasi semula di Tanah Suci Mekah sebaik mendapat rakan kongsi tempatan di negara itu.

Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad berkata, D'Saji sebelum ini terpaksa menghentikan operasinya berikutan syarat baharu yang dikenakan kerajaan Arab Saudi supaya ia mendapatkan rakan kongsi tempatan bagi membolehkan operasinya diteruskan.

"Ini satu perkembangan yang positif. D'Saji telah pun memenuhi syarat dan kehendak kerajaan Arab Saudi dan dibenarkan beroperasi selepas mendapat rakan kongsi tempatan di negara berkenaan.

"Sekarang D'Saji telah pun beroperasi seperti biasa di negara tersebut, khususnya di Mekah," katanya kepada pemberita selepas majlis jamuan Aidilfitri anjuran Parlimen Jempol di Dewan Feldajaya Selatan dekat sini kelmarin.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Artikel 88 tidak patut wujud'

Posted:

'Artikel 88 tidak patut wujud'

'Artikel 88 tidak patut wujud'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PRESIDEN FAM, Sultan Ahmad Shah (dua dari kiri) mempengerusikan Kongres FAM ke-49 di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur kelmarin.


SEGALA yang 'terbuku' di hati bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim akhirnya diluahkan sebaik Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) membuat keputusan meminda Artikel 88 Statut FAM 2010-2014 kelmarin.

Biarpun gembira dengan keputusan FAM meminda artikel berkenaan, Shahidan mengakui bahawa artikel itu tidak sepatutnya diwujudkan.

Ini kerana menurut beliau, Artikel 88 yang hanya membenarkan Presiden dan Setiausaha Agung FAM memberikan kenyataan media berhubung badan induk itu adalah sesuatu yang tidak relevan sama sekali.

"Saya menyambut baik tindakan FAM yang akhirnya membuat keputusan meminda artikel berkenaan, namun bagi saya, artikel berkenaan sepatutnya tidak ada dari dulu lagi.

"Ini kerana jawatan Setiausaha Agung (FAM) sebenarnya dilantik dan bukannya dipilih sebulat suara menerusi mesyuarat," kata Shahidan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Afandi Hamzah mengesahkan, garis panduan mengenai Artikel 88 akan diperhalusi dan dibentang pada Mesyuarat Eksekutif FAM bulan depan.

Menurut beliau, semua pegawai atau ahli gabungan FAM kini dibenarkan 'bersuara' selepas Kongres FAM bersetuju skop-skop tertentu dalam akta itu akan lebih diperluaskan dan persetujuan tersebut dicapai pada Kongres FAM ke-49 di Kuala Lumpur kelmarin.

Bagaimanapun, mereka tetap wajib mematuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan meskipun diberi kebenaran untuk membuat kenyataan kepada pihak media.

Pada 20 Februari lalu, Shahidan dikenakan penggantungan selama dua tahun setengah dan didenda RM39,000 kerana didapati bersalah melanggar Artikel 88.

Selain Shahidan, antara 'mangsa' yang pernah dihukum di bawah Artikel 88 sebelum ini termasuklah bekas Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa dan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Justeru, Shahidan menggesa FAM supaya menarik balik hukuman yang dikenakan terhadap beliau dan juga kesemua individu yang disabitkan dengan kesalahan yang termaktub dengan Artikel 88 sebelum ini.

"Bukan sahaja menarik balik hukuman, saya juga mahu denda duit syiling yang dibayar sebelum ini juga dipulangkan," tegasnya.

Pada masa sama, Shahidan juga berharap FAM bertindak lebih adil sebaik artikel berkenaan dipinda selepas ini.

"Persatuan negeri tidak pernah memusuhi FAM, sebaliknya kami berada di bawah 'payung' mereka.

"Jadi kenalah berlaku adil selepas ini... janganlah yang kata sikit kena hukuman banyak tetapi yang kata banyak pula kena hukuman sedikit," katanya.

Ismail bakar semangat Terengganu

Posted:

Ismail bakar semangat Terengganu

Ismail bakar semangat Terengganu

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


ISMAIL (kanan) terpaksa 'berehat' panjang selepas dikenakan penggantungan selama tiga bulan.


PERASAAN terkilan masih menyelubungi pemain tengah Terengganu, Ismail Faruqi apabila tidak dapat turun beraksi membantu skuad Penyu mengharungi kempen Piala Malaysia musim ini.

Ini kerana Ismail terpaksa menjalani penggantungan tiga bulan selepas menerima kad merah ketika Terengganu menentang Kelantan pada aksi separuh akhir kedua Piala FA di Stadium Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, 11 Mei lalu

Ketika insiden itu, Ismail, 27, mengasari dan menghamburkan kata-kata berunsur lucah kepada pengadil perlawanan.

Ismail berkata, dia berasa amat kecewa kerana digantung selama tiga bulan, seterusnya tidak dapat memberi khidmat kepada Terengganu dalam saingan Piala Malaysia kali ini.

"Saya berasa amat kesal dengan tindakan sendiri sehingga digantung selama tiga bulan. Ia menutup terus peluang saya untuk bersama-sama rakan sepasukan bersaing pada Piala Malaysia.

"Harapan saya kepada pemain-pemain yang diberi tanggungjawab oleh jurulatih untuk mengisi kekosongan di posisi saya agar dapat beraksi dengan cemerlang membantu pasukan bagi merebut kembali Piala Malaysia," kata Ismail.

Terengganu akan membuka tirai Piala Malaysia melayan kunjungan Negeri Sembilan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah malam esok.

Skuad kendalian E. Elavarasan itu diundi dalam Kumpulan C yang dianggap 'kumpulan maut' apabila perlu berdepan juara bertahan, Kelantan selain Pahang dan Negeri Sembilan.

Ismail memberitahu, penggantungan tersebut memberi pengajaran berguna kepada dirinya dan boleh dijadikan iktibar kepada rakan-rakan lain agar mengawal emosi ketika perlawanan.

Dia berkata, para pemain perlu sentiasa menerima teguran dan keputusan yang dibuat oleh pengadil perlawanan ketika berada di tengah padang.

"Saya berjanji perkara sebegini tidak akan berulang lagi dalam perlawanan akan datang dan ingin memohon maaf kepada pasukan serta penyokong Terengganu.

"Ini kerana tindakan melulu itu menyebabkan saya tidak dapat membantu Terengganu dalam saingan Piala Malaysia musim ini," ujarnya.

Yob tagih magis Azraai

Posted:

Yob tagih magis Azraai

Yob tagih magis Azraai

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


SENTUHAN EMAS... Azraai memikul tanggungjawab besar untuk membawa Perak ke puncak kejayaan.


NAMA pengendali Perak, Mohd. Azraai Khor Abdullah bukannya asing dalam kalangan peminat bola sepak tempatan.

'Resume' Azraai sepanjang bergelar jurulatih sejak 1991, sememangnya tidak pernah mengecewakan sehingga beliau dikatakan memiliki 'sentuhan emas'.

Jika diperhatikan sebelum ini, Azraai, 61, yang gemar memakai kemeja berwarna merah jambu dalam setiap perlawanan di tepi padang merupakan satu-satunya jurulatih tempatan yang berjaya merangkul gelaran trebel selama dua musim berturut-turut.

Ketika itu, beliau membimbing Kedah pada 2006 dan 2007, selain turut dianugerahkan sebagai jurulatih terbaik negara pada 2008.

Kehebatan anak jati Alor Setar, Kedah tersebut juga tidak terhenti setakat itu apabila turut membantu Negeri Sembilan menjulang Piala Malaysia 2011 selepas mengecewakan Terengganu 2-1 di pentas final.

Tidak mustahil, magis Azraai pastinya ditagih peminat fanatik skuad Kejor Yob Kejor menjelang kempen Piala Malaysia 2013 yang bakal membuka tirainya malam esok.

Bakal melayan kunjungan juara Liga Premier, Sarawak di Stadium Perak, Ipoh dalam aksi pembuka tirai Kumpulan D, tiada lain yang diharapkan peminat kecuali memulakan kempen edisi ke-87 kali ini dengan langkah kanan.

Berdasarkan reputasi Azraai yang seakan-akan memiliki magis pada kempen piala paling berprestij itu, harapan peminat skuad Seladang pastinya dilihat tinggi menggunung selepas Perak dikecewakan dalam kempen Piala FA serta sekadar menamatkan saingan Liga Super di tempat ketujuh musim ini.

Bukan apa, penantian selama 13 tahun disifatkan terlalu lama buat peminat sang Seladang selepas kali terakhir Perak menjulang Piala Malaysia edisi 2000 apabila mengecewakan Negeri Sembilan 2-0 hasil jaringan Khalid Jamlus dan V. Saravanan di Stadium Shah Alam.

Sejak itu, impian peminat untuk kembali menyaksikan Piala Malaysia kembali semula diarak ke Ipoh dilihat sering kali tergendala apabila mereka dikecewakan di pentas final sebanyak dua kali pada 2001 dan 2007 (ditewaskan Terengganu dan Kedah).

Enggan 'terbang' terlalu tinggi, Azraai sebaliknya menuntut komitmen anak-anak buahnya supaya melepasi peringkat kumpulan terlebih dahulu sebelum mencongak laluan ke pentas final.

Ramuan istimewa Azraai

SELAIN bersama Sarawak yang memegang status juara Liga Premier, ranjau berliku juga dilihat menanti Perak lantaran turut diundi bersama juara Liga Super musim ini, Lions XII.

Pada masa sama, cabaran bekas 'majikan' Azraai, Kedah juga tidak boleh dipandang sebelah mata.

"Saya melihat undian bagi Kumpulan D ini bukanlah sesuatu yang mudah buat kami. Kami perlu menentang dua juara iaitu juara Liga Super (Lions XII) dan juara Liga Premier (Sarawak).

"Seperti sedia maklum, bukan kami sahaja tetapi semua pasukan tempatan sememangnya mengakui kesukaran dan akan menjadi 'mangsa' ketika beraksi di Stadium Jalan Besar ketika berdepan Lions XII.

"Selain itu, bermain di Kuching ketika berdepan Sarawak juga dijangka memberi tekanan kepada pasukan pelawat," jelas Azraai kepada Kosmo! baru-baru ini.

Namun, ia bukan petanda Azraai sudah mengibarkan 'bendera putih' sebelum berjuang.

Menurut beliau, amat penting buatnya menyediakan pasukan yang mantap dan optimis skuad kendaliannya bakal tampil dengan aksi memberangsangkan ketika beraksi di gelanggang sendiri di Stadium Perak, Ipoh.

Justeru kata Azraai, anak-anak buahnya perlu berhati-hati pada aksi pertama bertemu Bujang Senang malam esok kerana beliau sedar pasukan lawan berada dalam momentum terbaik selepas menamatkan kempen Liga Premier dengan rekod tanpa kalah musim ini.

"Kami mengharapkan sedikit tuah beraksi di halaman sendiri untuk 'menjinakkan' Sarawak dan saya juga optimis kerana semua pemain saya berada dalam motivasi terbaik serta cergas sepenuhnya.

"Sejujurnya, barisan pemain saya tidak sabar memulakan aksi pertama kempen Piala Malaysia kali ini," katanya.

Lebih menarik, Azraai juga dilihat memiliki 'ramuan' istimewa apabila menampilkan lapan pemain Piala Presiden pada kempen Piala Malaysia kali ini.

Kelapan-lapan pemain itu adalah Muhammad Syamil Khairi, Muhd. Rafiq Rafeez, Amirul Azahan Aznan, G. Mugenthiran, Mohd. Norhakim Isa dan Khairul Asyraf Sahizah.

Kehadiran pemain muda itu pastinya mencetuskan persaingan yang sihat kepada pemain utama skuad Seladang dan ia diakui kapten pasukan, Shahrulnizam Mustapha.

Bukan mudah menangi hati peminat

BEKAS pemain kebangsaan berusia 32 tahun itu berkata, ia suatu tindakan positif yang diterapkan Azraai bagi memastikan mereka bersedia memberikan cabaran dalam kempen Piala Malaysia kali ini.

"Ia suatu persaingan yang sihat... skuad utama pastinya berasa tercabar dengan kehadiran pemain skuad Presiden, sekali gus meningkatkan kualiti permainan masing-masing.

"Dengan persediaan yang rapi serta pasukan dilihat tampak bersedia tanpa sebarang kecederaan serius, saya harap kami mampu mara lebih jauh pada kempen Piala Malaysia kali ini.

"Ini peluang terakhir kami mendakap trofi pada musim ini, jadi saya menyeru rakan-rakan sepasukan memberikan yang terbaik kerana belum tentu kami akan beraksi bersama-sama lagi sebagai satu pasukan musim depan," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Shahrulnizam berkata, dia juga 'sudah masak' dengan corak taktikal Azraai apabila pernah bersama jurulatih itu dengan skuad Kedah pada musim 2008.

Selain itu katanya, sokongan padu penyokong Kejor Yob Kejor juga ditagih bagi menyemarakkan semangat pemain memburu slot final Piala Malaysia.

"Bukan mudah untuk memenangi hati peminat sebenarnya. Tempoh 13 tahun sememangnya terlalu lama bagi menamatkan penantian peminat Perak bagi mendakap trofi Piala Malaysia.

"Namun, dalam bola sepak segala-galanya tidak mustahil. Tekanan pasti ada tetapi ia tidak akan menjejaskan tumpuan kami," katanya yang kini bebas sepenuhnya daripada kecederaan pergelangan kaki kiri.

Pada masa sama, Shahrulnizam juga menganggap saingan Kumpulan D kali ini dianggap seimbang dan kesemua pasukan memiliki peluang sama rata ke suku akhir.

"Kemampuan Lions XII tidak lagi perlu dipertikai, cuma kekuatan sebenar Sarawak menimbulkan kebimbangan kerana mereka jelas berbeza berbanding musim lalu.

"Pasukan Kedah juga mampu melakar kejutan biarpun tidak begitu konsisten dalam saingan Liga Premier musim ini.

"Bagi saya, pasukan mana yang mampu mengekalkan corak permainan yang konsisten maka pasukan itulah yang akan melepasi peringkat kumpulan," jelasnya.

Tidak memiliki sebarang sentimen peribadi kali ini, Shahrulnizam juga berazam memberikan yang terbaik sekiranya kembali menggalas tugas selaku kapten pada kempen kali ini.

"Terpulang kepada jurulatih... jika ia (lilitan kapten) diserahkan kepada Shahrom (Abdul Kalam) juga tiada masalah.

"Apa yang paling mustahak, saya cuba mengelak daripada mengalami kecederaan pada saat-saat akhir supaya tidak 'berputih mata' untuk beraksi pada kempen kali ini," katanya.

Hadi mahu temui semula sentuhan penyudah

APA yang pasti, ketajaman jentera penyudah skuad Seladang pada kempen kali ini juga pastinya dituntut Azraai bagi mencerahkan peluang ke suku akhir.

Selain penyerang import pinjaman daripada kelab Muangthong United, Paulo Rangel yang mencetak sembilan gol musim ini, rangkaian penyerang Seladang tampak agak tumpul apabila sekadar menyumbat 23 gol dalam kempen Liga Super.

Pemenang anugerah Kasut Emas Liga Super 2011, Abdul Hadi Yahya juga sekadar meledak tiga gol bersama Perak musim ini.

"Saya mengakui prestasi saya agak jatuh dan berharap dapat mencari rentak terbaik untuk membantu Perak pada kempen Piala Malaysia kali ini.

"Jika diberikan peluang, saya mahu membantu pasukan saya dan sudah tentu kami semakin bersemangat untuk mengharungi kempen Piala Malaysia.

"Apa yang pasti, saya akan berusaha mencari rentak dan berharap dapat mengulangi sentuhan cemerlang seperti bersama bekas pasukan dulu," katanya.

Selain Abdul Hadi dan Rangel, antara pemain prolifik yang menyarung jersi skuad Seladang termasuklah Mohd. Khairi Kiman, Yong Kuong Yong, R. Surendran dan S. Chanturu.

Ketangkasan penjaga gol Harimau Malaya, Mohd. Farizal Marlias juga ditagih Azraai bagi mengekang serangan bertali arus jentera serangan lawan sepanjang kempen Piala Malaysia kali ini.

Musim terakhir Azraai bersama Perak?

DALAM pada itu, masa depan Azraai bersama Perak mula menimbulkan persoalan ekoran beliau dikatakan akan kembali semula ke pangkuan Kedah musim depan.

Segala-galanya bermula selepas Azraai dikesan hadir menyaksikan perlawanan antara sang Kenari dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam aksi Liga Premier di Stadium Darul Aman, Alor Setar pada penghujung Mei lalu.

Namun, Azraai segera menangkis spekulasi itu, sekali gus meredakan kegelisahan penyokong skuad Seladang.

"Saya sedang bercuti... saja datang hendak menyaksikan perlawanan bola sepak," katanya kepada pemberita di Alor Setar ketika itu.

Biar apa juga spekulasi yang tercetus, trofi Piala Malaysia pastinya menjadi idaman Azraai sebagai 'hadiah perpisahan' jika benar 'jodoh' beliau bersama skuad Seladang bakal terlerai penghujung musim ini.

Penyokong Yob harap tuah Stadium Perak

KEMBALI beraksi di gelanggang 'keramat', Stadium Perak, Ipoh diharap mampu memberikan tuah kepada Seladang melangkah lebih jauh dalam kempen Piala Malaysia kali ini.

Selepas menghabiskan sebahagian besar aksi Liga Super musim ini di Stadium Lumut, penyokong Kejor Yob Kejor pastinya teruja apabila kembali menjadi tuan rumah kempen Piala Malaysia di Ipoh.

"Diharapkan semangat 'baharu' kembali beraksi di Stadium Perak akan meresap di jiwa pemain bagi memberikan yang terbaik pada kempen Piala Malaysia kali ini," kata Presiden Kelab Peminat Bola Sepak Perak (KPBP), Abdul Jamil Othman kepada Kosmo! baru-baru ini.

Sebelum ini, skuad kendalian Azraai terpaksa beraksi di Stadium Lumut ekoran tahap kecerahan lux lampu di Stadium Perak tidak melepasi tahap piawaian Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) iaitu 1,500 lux.

Namun selepas menerima penambahbaikan baru-baru ini, tahap kecerahan lampu Stadium Perak kini mencecah 2,525 lux.

Abdul Jamil berkata, meskipun sedar 'kemarau' Perak dalam kempen Piala Malaysia telah melebihi sedekad, pihaknya enggan memberikan tekanan kepada pasukan kesayangan mereka.

Sebaliknya, beliau berharap skuad Seladang mampu melangkah ke suku akhir terlebih dahulu pada kempen kali ini.

"Jika muncul juara kumpulan sudah dianggap bonus tetapi kejayaan melepasi peringkat kumpulan sudah memadai.

"Atas kertas, Lions XII dilihat pencabar utama kami, namun ia tidak boleh dijadikan alasan kerana Perak pernah mengikat mereka di Stadium Lumut (seri 1-1) pada kempen Liga Super sebelum ini.

"Pada masa sama, ancaman dua pasukan daripada Liga Premier, Sarawak dan Kedah tidak boleh dipandang mudah dan boleh menjerat kami sekiranya kurang berwaspada," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


MAS perlu diswastakan untuk kembali untung - Tun Mahathir

Posted:

MAS perlu diswastakan untuk kembali untung - Tun Mahathir

MAS perlu diswastakan untuk kembali untung - Tun Mahathir

18/08/2013 8:37pm

KUALA LUMPUR - Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini mencadangkan supaya Malaysia Airlines (MAS) diswastakan sebagai usaha untuk membangunkan semula syarikat penerbangan berkaitan kerajaan itu dan seterusnya mengatasi kerugian yang dialami ketika ini.

"MAS sudah lama beroperasi dan sudah macam-macam percubaan dibuat untuk kembali menjana keuntungan, tetapi gagal. Saya percaya penswastaan adalah sesuatu yang positif kerana selagi syarikat itu berkaitan kerajaan, haknya untuk membuat keputusan adalah terhad," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri beliau di Seri Kembangan dekat sini.

Majlis tersebut dihadiri kira-kira 20,000 pengunjung yang terdiri daripada masyarakat pelbagai kaum dan agama serta warga asing.

Turut hadir, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abd Rahman.

Sementara itu, Dr. Mahathir, yang juga penasihat Proton, berkata berdasarkan pengalaman bersama syarikat pengeluar kereta nasional itu, penswastaan akan menjadikan seseorang pemilik lebih peka soal untung rugi kerana mereka menanggung segala perbelanjaan.

"Menerusi penswastaan, apabila mengalami kerugian, pemilik harus menanggungnya, tetapi jika ia wang kerajaan, tiada siapa peduli. Saya tahu kerana saya pernah menguruskan syarikat berkaitan kerajaan itu sebelum ini," katanya. - Bernama

Lelaki terlibat kes samun berkumpulan antara lapan ditahan dalam Ops Cantas

Posted:

Lelaki terlibat kes samun berkumpulan antara lapan ditahan dalam Ops Cantas

Lelaki terlibat kes samun berkumpulan antara lapan ditahan dalam Ops Cantas

18/08/2013 8:35pm

KUALA LUMPUR - Seorang lelaki yang dikehendaki polis kerana terlibat dalam kes samun berkumpulan, adalah antara lapan yang ditahan dalam Ops Cantas di sekitar Ampang.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, ACP Amiruddin Jamaluddin berkata, pemeriksaan ke atas lelaki terbabit mendapati dia memiliki empat rekod dikehendaki polis, termasuk satu kes samun berkumpulan di Hulu Klang.

"Ketika ditahan, lelaki terbabit menaiki sebuah motosikal yang dilapor hilang di Pudu bulan lepas. Selain motosikal itu, kami turut merampas dua telefon bimbit dan wang tunai daripada lelaki terbabit," katanya hari ini.

Dalam operasi khas bersama Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman itu, polis turut menahan dua lelaki di Ukay Perdana dalam sekatan jalan raya kerana disyaki melakukan jenayah pecah rumah.

"Di dalam kereta terbabit, kami menemui pemutar skru, sepasang sarung tangan, dua walkie-talkie, satu pisau lipat panjang, alat semburan dan dadah jenis syabu dan eramin 5," katanya. - Bernama

Kementerian akan perhebat kempen Kibar Jalur Gemilang

Posted:

Kementerian akan perhebat kempen Kibar Jalur Gemilang

Kementerian akan perhebat kempen Kibar Jalur Gemilang

18/08/2013 8:34pm

SEREMBAN - Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan memastikan kempen kibar Jalur Gemilang diperhebat di seluruh negara sempena sambutan Hari Kemerdekaan Ke-56 peringkat kebangsaan 2013.

Ketua Setiausahanya, Datuk Kamaruddin Siaraf berkata, sehubungan itu, kementerian berkenaan akan mengeluarkan surat ingatan kibar Jalur Gemilang sekali lagi kepada mereka yang berkenaan.

"Radio Televisyen Malaysia (RTM) akan memainkan peranan seperti biasa untuk promosi kempen mengibarkan Jalur Gemilang ini," katanya kepada Bernama pada jamuan Aifilfitri beliau di Sri Carcosa, Seremban 2 hari ini ketika diminta mengulas pengibaran Jalur Gemilang yang didapati agar hambar setakat ini.

Beliau berkata ketika pelancaran kempen kibar Jalur Gemilang di Sungai Petani, Kedah pada Jumaat lepas, sambutan yang diterima adalah di luar dugaan kerana lebih 50,000 orang membanjiri Dataran Zero, Jam Besar di Sungai Petani pada malam itu.

"Insya-Allah, kita akan merangka dasar segera untuk memastikan kempen kibar Jalur Gemilang ini dapat dilaksana dengan lebih hebat lagi di peringkat daerah, negeri dan kebangsaan," katanya.

Kamaruddin juga berharap pihak swasta, kerajaan negeri dan kerajaan tempatan menyahut seruan bagi mengibarkan Jalur Gemilang di bangunan mereka. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Tentera serbu Masjid Al-Fatah

Posted:

Tentera serbu Masjid Al-Fatah

Tentera serbu Masjid Al-Fatah

REUTERS
ANGGOTA-ANGGOTA tentera memasuki sebuah bilik di Masjid Al-Fatah yang menjadi tempat penunjuk perasaan berlindung semalam.


KAHERAH - Pasukan keselamatan memasuki sebuah masjid di ibu negara Mesir di sini selepas berbalas tembakan dengan penyokong Presiden yang digulingkan, Mohamed Morsi semalam.

Siaran langsung televisyen tempatan menunjukkan beberapa kumpulan individu meninggalkan Masjid Al-Fatah dengan dilindungi anggota polis dan tentera.

Laporan televisyen menyatakan, sejumlah penyokong Morsi bersembunyi di beberapa menara masjid itu dan melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan yang berkawal di kawasan sekitarnya.

Anggota polis dan tentera kemudian membalas tembakan mereka.

Pasukan keselamatan kemudian menawan menara-menara tersebut.

Setakat ini, belum ada laporan berhubung kematian dan kecederaan dalam insiden itu.

Terdahulu, beberapa anggota tentera dilihat memasuki masjid berkenaan yang menjadi tempat perlindungan beberapa ratus penyokong Morsi.

Saluran televisyen tempatan, Egyptian ONTV Live melaporkan anggota-anggota tentera itu cuba berunding untuk memujuk penunjuk perasaan itu supaya beredar.

Seorang penunjuk perasaan di dalam Masjid Al-Fatah memberitahu agensi berita AFP melalui telefon bahawa mereka menuntut agar tidak ditangkap atau diserang oleh kumpulan penyokong kerajaan sementara yang berhimpun di luar masjid.

Perkembangan itu berlaku setelah lebih 100 nyawa melayang dalam pertumpahan darah antara penunjuk perasaan yang setia kepada Morsi dengan pasukan keselamatan kelmarin,.

Situasi yang semakin buruk itu menjadikan Mesir di ambang huru-hara.

Dalam pada itu, pihak berkuasa menangkap lebih 1,000 pemimpin dan ahli pergerakan Islam Ikhwanul Muslimin semalam.

Pergerakan Islam itu merupakan penyokong kuat Morsi.

"Seramai 1,004 "elemen" Ikhwanul Muslimin telah ditangkap kerana melakukan keganasan dalam pertempuran yang mengorbankan 700 orang sejak Rabu lalu," kata kementerian berkenaan dalam satu kenyataan.

Ikhwanul Muslimin yang menguasai Mesir selama setahun sehingga Morsi digulingkan oleh tentera turut menggesa penyokongnya kembali mengadakan protes jalanan.

Demonstrasi tersebut bagi mengecam rampasan kuasa tentera dan mengutuk kekejaman pasukan keselamatan dalam menangani kebangkitan rakyat.

Terbaharu, Perdana Menteri Mesir, Hazem El-Beblawi mengusulkan supaya pergerakan Ikhwanul Muslimin dibubarkan secara rasmi.

"Cadangan tersebut sedang dikaji," kata Menteri Hal Ehwal Masyarakat, Sherif Shawky. - Agensi

Nahas feri di Filipina ragut 31 nyawa

Posted:

Nahas feri di Filipina ragut 31 nyawa

Nahas feri di Filipina ragut 31 nyawa


ANGGOTA tentera laut menaikkan satu mayat yang ditemui selepas nahas berkenaan.


TALISAY - Sekurang-kurangnya 31 orang maut manakala lebih 172 lagi hilang selepas feri yang mereka naiki berlanggar dengan sebuah kapal kontena di perairan bandar ini, dalam wilayah Cebu, tengah Filipina kelmarin.

Beratus-ratus penumpang terjun ke laut dalam kemalangan tersebut dengan selebihnya terperangkap di dalam feri penumpang sepanjang 138 meter itu.

Setakat semalam, pasukan penyelam telah menangguhkan operasi mencari penumpang yang hilang.

Mengulas kemalangan dahsyat itu, Timbalan Ketua Pengawal Pantai, Luis Tuason berkata, kapten feri MV Thomas Aquinas itu mengarahkan feri tersebut dikosongkan apabila ia senget dan mula karam.

Feri itu sedang dalam perjalanan menuju ke pelabuhan di sini apabila ia berlanggar dengan kapal MV Sulpicio Express.

MV Thomas Aquinas karam hanya beberapa minit selepas berlanggar dengan kapal tersebut.

Semasa kejadian, feri itu membawa seramai 752 penumpang termasuk kanak-kanak dan bayi serta 118 kru.

Setakat ini, seramai 629 penumpang dan kru dilapor berjaya diselamatkan.

"Seramai 172 orang masih hilang dengan sebahagian mereka dikhuatiri terperangkap di dalam feri pada kedalaman 33 meter di dasar laut," kata Tuason.

Dalam perkembangan berkaitan, pihak berkuasa Filipina memberitahu, satu siasatan akan dijalankan bagi mengenal pasti punca nahas selepas operasi menyelamat berakhir.

Seorang penumpang yang terselamat, Jerwin Agudong berkata, feri MV Thomas Aquinas karam sekitar 30 minit selepas belayar dari bandar Nasipit, dalam wilayah Agusan del Sur di selatan Filipina.

Sementara itu, pemilik kapal kargo berkenaan, Span Asia Carrier Corp. menyatakan semalam bahawa kapal-kapal syarikat berkenaan pernah terlibat dalam empat lagi tragedi yang meragut lebih 5,00 nyawa sejak 1987. - Agensi

Tambahan 1,000 jam kerja komuniti untuk Chris Brown

Posted:

Tambahan 1,000 jam kerja komuniti untuk Chris Brown

Tambahan 1,000 jam kerja komuniti untuk Chris Brown


CHRIS BROWN


LOS ANGELES - Penyanyi rap bermasalah, Chris Brown diperintah melakukan kerja komuniti selama 1,000 jam kelmarin.

Beberapa pegawai berkata, arahan mahkamah tersebut adalah berhubung kes dia memukul bekas kekasihnya, Rihanna pada 2009.

Perintah tambahan kerja komuniti itu diputuskan oleh hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat, James Brandlin.

Sebelum ini, Brown telah dijatuhi hukuman melakukan kerja komuniti selama 180 hari berhubung kes sama.

Antara kerja khidmat masyarakat yang akan dilakukan oleh bintang rap itu, kata hakim, termasuk membersihkan jalan dan pantai serta memadam contengan pada dinding.

Perintah terbabit hadir selepas pihak pendakwa raya mempertikai sama ada Brown telah menamatkan kerja komuniti selama 180 hari seperti yang diperintahkan.

Pada 2009, penyanyi lagu With You itu mengaku bersalah memukul penyanyi popular, Rihanna menjelang Anugerah Grammy di sini. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Fobia muntah

Posted:

Fobia muntah

Fobia muntah

EMETOFOBIA menjejaskan lebih ramai wanita berbanding lelaki. - Gambar hiasan


TERDAPAT tiga juta penduduk Britain yang berasa takut untuk muntah sehingga menyebabkan mereka bersikap keterlaluan sampaikan sanggup mengambil berat tentang soal kebersihan.

Tujuan mengambil berat tentang aspek kebersihan itu adalah bagi mengelak terkena penyakit yang menyebabkan mereka muntah.

Penyakit yang dikenali sebagai emetofobia atau takut dengan muntah dan orang sakit itu turut dialami oleh Louise Fellows, 37, dari Maidenhead, Berkshire di England.

"Ketika berumur lapan tahun, saya mula takut kalau jatuh sakit. Ibu bapa saya menganggap perasaan takut itu mempunyai kaitan dengan batuk yang pernah saya alami.

"Disebabkan emetofobia telah membayangi kehidupan saya sejak kecil lagi, saya kemudian mewujudkan tabiat keterlaluan tentang kebersihan kerana saya gerun dijangkiti Norovirus (yang boleh menyebabkan muntah)," kata Fellows.

Wanita itu berkata, dia akan mengelak untuk mengambil makanan selama dua hingga tiga hari bagi memastikannya tidak muntah.

Namun, ketakutan untuk muntah itu menyebabkan berat badannya menurun secara drastik.

"Saya akan memakai tudung bagi menutup muka jika berada dalam situasi yang berisiko (yang boleh menyebabkannya muntah). Saya juga mempunyai tabiat kuat untuk menyilangkan dua batang jari saya dengan berdoa supaya saya tidak jatuh sakit," katanya yang menjadi ketua sebuah syarikat antarabangsa.

"Saya juga menghabiskan terlalu banyak masa membuat kajian mengenai virus Norovirus di internet.

PESAKIT emetofobia akan mencuci makanan berulang kali. - Gambar hiasan


Terjun dari kereta

"Apabila anak saya mula bersekolah, saya akan meninjau di sekeliling sekolahnya. Ia bagi memastikan sama ada terdapat virus yang akan menyebabkan anak saya berada dalam keadaan berisiko (jatuh sakit), termasuk diri saya," katanya.

Menurutnya, pelbagai cara telah digunakannya untuk merawat perasaan takutnya itu.

Namun, semua cara tersebut tidak dapat membantunya mengatasi masalah itu.

"Doktor tidak tahu apa yang berlaku ke atas saya. Justeru, dia (doktor) memperkenalkan kepada saya beberapa ahli terapi dan memberikan risalah tentang cara untuk membantu masalah takut muntah yang saya hadapi.

"Namun, ia tidak dapat menangani masalah fobia itu. Justeru, saya tahu cara itu tidak akan berkesan," katanya.

Dia kemudian menjalani terapi menerusi telefon yang merupakan program Perkhidmatan Kesihatan Nasional selepas doktor mengesahkan dia menghidap kemurungan.

"Doktor menyatakan semua masalah saya itu berpunca daripada kemurungan.

"Namun, saya tahu bahawa saya tidak mengalami kemurungan," katanya kepada akhbar Daily Mail baru-baru ini.

Doktor tersebut, menyatakan masalah takut muntah yang dialaminya mungkin berpunca daripada perasaan bimbang.

Doktor berkenaan menasihatkan Fellows supaya bertemu dengan seorang pakar lain.


AKIBAT takut untuk muntah, pesakit emetofobia sering mengamalkan diet yang ketat. - Gambar hiasan


"Saya amat kecewa kerana tidak ada seorang pun yang sudi untuk mendengar masalah saya," kata Fellows.

Lebih ramai wanita dikatakan menghidap penyakit itu berbanding lelaki. Sebahagian pesakit mungkin enggan meninggalkan rumah kerana takut terkena jangkitan kuman.

Terdapat juga pesakit yang tidak mahu mendekati saudara-mara dan rakan-rakan yang sakit bagi mengelakkan mereka daripada dijangkiti.

Ibu yang menghidap penyakit itu pula akan menjadi panik jika anak mereka sakit.

Ibu-ibu itu panik secara keterlaluan kerana bimbang akan dijangkiti penyakit yang dihidap anak mereka.

Kebanyakan pesakit juga akan mempunyai diet yang ketat kerana mereka takut mengalami sakit perut dan seterusnya muntah.

Sebahagian penghidap penyakit itu juga akan cuba untuk tidak mengambil pil yang mempunyai kesan sampingan iaitu muntah selepas mengambilnya.

Seorang bekas pesakit, Anne Marie Bailey, 35, dari Newbury mengaku menderitai penyakit itu ketika berumur empat tahun.

"Saya mengetahui penyakit ini apabila abang saya muntah di dalam kereta. Saya takut melihat keadaannya itu sehinggakan sanggup terjun dari kereta.

"Ketika zaman kanak-kanak, saya mengelakkan daripada berada dekat dengan kanak-kanak lain kerana tidak mahu dijangkiti penyakit. Saya juga tidak mengambil makanan selama beberapa hari sehinggalah saya didiagnosis mengalami gangguan pemakanan.

"Ketika berumur 14 tahun, berat badan saya turun secara mendadak. Saya diberitahu hanya boleh hidup selama dua minggu dan doktor mendiagnosis penyakit saya sebagai aneroksia," jelasnya.

Penawar

Kedua-dua wanita ini telah berjaya mengatasi masalah mereka selepas menjalani sesi terapi Thrive selama enam sesi yang hampir sama dengan terapi kognitif tingkah laku yang dicipta oleh seorang bekas ahli terapi, Rob Kelly.

"Matlamat utama terapi itu adalah untuk menyedarkan pesakit supaya membuat perubahan bagi diri mereka sendiri dan menjadi penawar kepada penyakit yang dihidapi," ujar Kelly.

Fellows pula menambah: "Salah satunya adalah untuk memproses pemikiran negatif kepada positif. Selepas menjalani sesi terapi ketiga, anak saya mengadu dia tidak sihat.

"Pada kebiasaannya, saya akan memanggil rakan bagi menjaganya, tetapi sebaliknya saya yang menjaganya. Saya tidak takut lagi tentang bahaya jika dia muntah.

"Saya tidak sedar saya sudah sembuh sepenuhnya daripada penyakit itu."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Izara selesa urus diri sendiri

Posted:

Izara selesa urus diri sendiri

Izara selesa urus diri sendiri

SENYUM melirik yang terbit daripada ulas bibirnya cepat menghantar isyarat. Darah muda dalam tubuhnya tidak sementah yang disangka. Itu yang terzahir sebaik patah bicaranya meluncur laju. Dia bukan Izara Aishah yang pernah dilihat keanak-anakan beberapa tahun lalu.

Dalam waktu yang singkat, langkah kembara seni yang dilalui membawanya ke fasa dewasa. Berdiri atas kaki sendiri atau lebih ringkas disebut berdikari, prinsip itu sedang digalas wanita berumur 21 tahun ini setelah empat tahun berkecimpung dalam industri.

"Sekarang saya dalam proses memperbetulkan banyak perkara," katanya menghela nafas panjang.

Ibarat melepaskan apa yang tersimpan dalam dada, Izara membuka cerita.

"Sekarang saya mahu pihak di luar sana tahu bahawa saya tidak bernaung di bawah mana-mana pengurusan. Saya mengurus karier seni sendiri tetapi jika ada isu berhubung kontrak atau perjanjian melibatkan penjenamaan atau duta produk, hal itu saya serahkan kepada ibu. Dia yang bertanggungjawab," katanya.

Empat tahun cukup sebagai pengenalan buat Izara mengenal sepak terajang bergelar selebriti. Usah diungkit banyak omongan negatif yang pernah terpalit ke mukanya, Izara enggan menyalahkan sesiapa. Dia pernah dituduh budak sombong, tidak berdisiplin dan sukar memberikan kerjasama melibatkan hal-hal tertentu, namun semua itu ditelan penuh optimis.

"Ada perkara berlaku tanpa kehendak kita, ada juga yang berlaku di luar kawalan. Supaya saya tidak keliru dan tidak menyalahkan sesiapa, sekarang, biarlah saya yang bertanggungjawab. Rupa-rupanya okey juga bergerak sendiri, sudah setahun lebih saya susun jadual dan buat keputusan sendiri berhubung soal kerja. Mula-mula malu juga bila masuk soal bayaran, tapi saya ikut skala dan cara pengurus saya terdahulu mengendalikan hal berkenaan, lama-lama saya selesa," katanya mempamerkan sisi dewasa.

EMPAT tahun dalam industri, bermula sebagai gadis belasan tahun yang menyertai Dewi Remaja kini Izara menampakkan sisi matang untuk melangkah menjadi bintang pujaan ramai.


Leka seketika menyaksikan bintang muda itu berterus-terang tentang dirinya, emosi raya yang masih menyelubungi menyerlahkan seri wajah Izara. Masa rehat seminggu bercuti sudah habis, sekarang tumpuan penuhnya adalah tentang rutin pekerjaan.

"Buat masa ini saya tiada penggambaran. Tapi, itu tak bermakna jadual saya kosong, sekarang masa untuk saya penuhi banyak undangan dan permintaan. Kalau tidak, orang kata saya sombong, ikut haluan kiri atau menolak media. Sekarang masa untuk saya bersihkan semua itu," katanya seperti ada rajuk di hati.

Jadi zombi

Sedikit terkilan namun Syawal yang masih bersisa ini memberikan banyak hikmah buat Izara. Semua itu mahu dibilas tanpa prasangka. Sementelah buah tangan pertama yang akan menyaksikan kemunculan pertamanya ke layar perak, KL Zombi akan mula ditayangkan pada 29 Ogos nanti. Itu semua kebetulan yang sangat mengujakan Izara untuk bertemu khalayak.

"Selama ini saya sibuk dengan penggambaran. Bulan lepas, saya habis penggambaran filem Showdown The Movie. Semasa dalam tempoh penggambaran, saya jenis tidak ambil komitmen lain walaupun sesi fotografi. Prinsip saya buta kerja biarlah satu demi satu, mungkin sebab itu juga ada pihak merungut sukar untuk dapatkan komitmen daripada saya," katanya yang lama tidak muncul menghiasi drama-drama televisyen.

Mengumpul perhatian hasil impak daripada siri-siri popular seperti Kasihmu Laila, Vanila Coklat, Soraya dan Oh! My English, seingat Izara judul drama bersiri terakhirnya ialah Naziha yang disiarkan pada pertengahan tahun lepas.

"Ramai ingat saya menyepi tapi sebenarnya tidak. Alhamdulillah, rezeki filem lebih memihak kepada saya ketika ini tapi itu tak bermakna saya lupakan lakonan dalam drama. Saya terima tawaran yang datang terlebih dahulu, banyak juga tawaran untuk drama terpaksa dilepaskan kerana ada komitmen filem.

JELITAWAN muda, Izara bakal membuat penampilan sulungya ke layar perak bermula 29 Ogos nanti menerusi filem KL Zombi di sisi Zizan Razak, Siti Saleha Zain Hamid dan Azhan Rani.


"Untuk KL Zombi pula, watak saya tidaklah besar. Saya melakonkan watak Ana, seorang guru sekolah rendah yang dijangkiti virus zombi daripada seorang lelaki lakonan Zain Ruffedge," katanya yang belajar untuk menghidupkan karakter zombi daripada YouTube.

Melakonkan watak zombi yang menuntut solekan buruk, karakter watak tanpa dialog yang jelas serta pergerakan tubuh tidak normal sebenarnya bukan satu seksaan buat Izara.

"Mungkin orang ingat, jadi zombi itu senang, saya pun fikir begitu juga semasa mula-mula terima tawaran, tapi bila masuk ke lokasi, karakter itu agak susah juga buat saya. Kena banyak buat rujukan, tengok filem dan belajar daripada YouTube.

"Saya juga tidak kisah dengan karakter sebegitu, bagi saya, apa sahaja watak, walaupun watak hantu, asalkan ia menarik dan beri pengalaman baharu, saya akan terima. Saya tak kisah nampak buruk dalam skrin tapi saya pentingkan lakonan," katanya yang turut membintangi dua buah filem iaitu Sejoli dan Pilot Cafe karya Osman Ali.

Mengenangkan ilmu yang diperoleh dari lokasi penggambaran, pelakon filem Balun itu mengakui banyak mengutip nasihat daripada pelakon hebat yang juga pengarah wanita, Ellie Suriaty Omar. Bertindak sebagai guru lakonannya menerusi filem Pilot Cafe, Izara menyifatkan pengalaman berlakon dalam filem berkenaan sebagai cabaran terhebat buatnya setakat ini.

Jahat kekuatan saya - Raja Ilya

Posted:

Jahat kekuatan saya - Raja Ilya

Jahat kekuatan saya - Raja Ilya

KERAKUSAN usia muda nyaris memusnahkan hidup Raja Ilya.


TIDAK ramai pelakon cantik merelakan sisi hitamnya dirakam dan dipersembahkan sebagai bahan berita. Ada ketikanya karakter jahat digeruni kerana bimbang impak karakter jahat itu terbawa-bawa ke luar tabir.

Jika tidak, masakan ada pelakon yang awal-awal lagi membuat kenyataan tidak akan menerima tawaran watak jahat kerana gusar lakonan negatif itu akan menjatuhkan imej diri dan keluarga di mata khalayak.

Watak jahat dibenci manakala watak baik disayangi sudah menjadi satu kelaziman dalam dunia lakonan namun bagi pelakon berwajah Bollywood, Raja Ilya , satu demi satu pintu-pintu kejayaan diraihnya melalui watak jahat.

"Mungkin bagi pelakon lain perkara itu bukan hal besar, tapi bagi pelakon yang kena mendaki daripada 'kosong' seperti saya, penerimaan dan kepercayaan industri kini harus saya sanjung," katanya sambil mengaku pernah menerima luahan kebencian peniaga di bazar Ramadan kerana impak watak jahat di skrin televisyen.

Watak jahat yang dimaksudkan Raja Ilya ialah watak Haliza menerusi drama Dahlia. Pernah membintangi drama-drama lain seperti Mana Hilangnya Juwita, Kekasihku Seru dan Biru Cinta Laguna, pemilik nama sebenar Raja Ramilah Raja Mohd., 27, itu juga membawakan karakter wanita gedik dalam Epilog Cinta Kirana selain Tasha Shilla, Nazim Othman dan Alif Aziz.

Enam tahun dia bergelumang dalam industri lakonan membuatkan Ilya pernah terfikir untuk berhenti menjadi perempuan jahat dalam drama.

"Saya pernah merasa kurang yakin untuk watak hitam atau penggoda namun, selepas Dahlia dan Epilog Cinta Kirana, rasa itu hilang beransur-ansur.

PERNAH dihambat kontroversi hitam, namun Raja Ilya menebalkan muka dan kembali aktif dalam arena lakonan.


"Sekarang saya percaya, kejahatan mungkin kekuatan buat saya. Maksud saya watak jahat," katanya yang pernah meraih trofi Pelakon Wanita Terbaik pada Anugerah Filem Malaysia Tamil 2011 di Chennai, India pada tahun 2012.

Raja Ilya turut mengimpikan untuk dikenali di persada filem antarabangsa melalui filem Tamil atau Kollywood di Malaysia. Dia yang pernah berlakon drama Tamil seperti Tup Periyum Pulli dan Agguran selain menjadi teraju utama filem Appalam iaitu filem Papadom arahan Afdlin Shauki versi Tamil.

"Tapi, perjalanan itu tidak mudah mungkin kerana industri hiburan India di Malaysia tidak meluas dan kurang pendedahan," katanya yang juga fasih berbahasa Tamil.

Di sebalik populariti serta penerimaan ramai terhadap dirinya, Raja Ilya sebenarnya menyimpan sebuah episod hitam yang hampir-hampir meragut nyawanya. Terhimpit dek kontroversi gambar panas dua tahun lalu, kemudian putus tunang bahkan pernah cuba membunuh diri, namun semua kepahitan itu sudah tinggal sejarah dan menjadi iktibar buat dirinya.

Sehingga hari ini, karier lakonan yang dibina semula selepas kemusnahan gara-gara silap percaturan dan kerakusan usia muda itu semakin membuahkan sukses.

"Saya anggap comeback ini lebih menjadi berbanding mula-mula saya berlakon dan kemudian menghilang diri dahulu. Dulu saya ditolak oleh industri kerana ramai beranggapan wajah saya tiada ciri kemelayuan tetapi setelah menjayakan beberapa drama dengan watak beremosi, saya makin diterima.

"Kepercayaan Erma Fatima memberikan watak kecil dalam Aku Bukan Malaikat juga sangat saya sanjung. Osman Ali juga berikan saya watak kecil dalam filemnya Pilot Cafe. Saya hargai sangat-sangat kepercayaan mereka," tutup Raja Ilya yang bakal muncul menerusi drama Dendam Terindah di RTM.

Lagu Aza kena gam

Posted:

Lagu Aza kena gam

Lagu Aza kena gam

BIARPUN lagunya tidak boleh disiarkan, Aza tetap yakin bahawa peluangnya dalam bidang nyanyian akan terbuka luas.


AZA ADNAN cukup bertuah apabila ruang untuknya menonjolkan bakat nyanyian kini terbuka luas. Dia yang merupakan anak komposer terkenal, Nan Dengkil yang pernah mencipta nama dengan beberapa naskhah nukilannya seperti lagu Biar Betul dan Keranamu Suhaila sekali gus membuka jalan singkat buat Aza untuk mencipta nama.

Biarpun menyedari kelebihan tersebut, namun pemilik nama penuh Nur Azariza Adwa Adnan itu enggan membiarkan dirinya dimanja. Dia seboleh-bolehnya mahu berdikari sementelah Aza juga diperturunkan bakat mencipta lagu.

"Saya tidak mahu menganggapnya (anak Nan) sebagai kelebihan, sebaliknya menerimanya sebagai satu peluang. Benar, ia memberi jalan pintas, tetapi saya lebih suka mengaut ilmu daripada ayah.

"Untuk melatih diri, saya belajar menghasilkan lagu sendiri. Apabila ayah mencipta melodinya, saya akan mengarang puisi untuk menghasilkan lirik. Menuntut dalam aliran sastera di sekolah memberi kelebihan buat saya untuk berkarya," kata gadis yang berumur 17 tahun itu.

Sehingga kini, Aza yang bakal menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tidak lama lagi telah menulis lirik untuk tiga buah lagu sendiri termasuklah Namun Cinta Tetap Bersemi, Kembali Bergandingan dan Taman Seribu Teman.

Mempunyai latar belakang keluarga dalam dunia seni menyebabkan ruang lebih awal diperoleh Aza untuk menonjolkan diri apabila dia pernah menjadi penyanyi latar untuk kumpulan Ways ketika berumur lima tahun.

Dia kini memiliki sebuah album mini yang mengandungi lima buah lagu. Terdapat tiga buah lagu yang ditulisnya sendiri dalam album itu, Indah Ciptaanmu dan Brader Teksi.


BERGELAR anak kepada komposer terkenal membuka ruang lebih besar untuk Aza menceburi bidang nyanyian.


Biarpun memiliki kelebihan tersebut, namun pelajar Sekolah Kebangsaan Dengkil, Selangor itu turut berdepan kesukaran apabila lagu popularnya, Brader Teksi digam oleh beberapa buah stesen radio.

"Malangnya, ada stesen radio yang tidak mahu memainkan lagu itu dengan alasan penggunaan perkataan 'brader' yang tidak sesuai.

"Bagaimanapun lirik dan judulnya tidak boleh ditukar sewenang-wenangnya kerana penggantian perkataan 'brader' kepada abang itu boleh mengganggu makna yang ingin disampaikan dalam lagu itu. Kami akur dengan tindakan itu," kata Aza.

Jelas Aza, lagu tersebut dicipta oleh bapanya bersama penulis lirik, Razali Talib bagi menceritakan pahit manis yang dilalui oleh pemandu teksi di negara ini.

"Mesejnya padat mengenai perjalanan dan kesukaran yang dihadapi oleh seorang pemandu teksi daripada awal pagi sehinggalah pulang pada lewat malam.

"Sebenarnya, lenggok lagu ini sukar dinyanyikan. Saya mengambil masa yang lama untuk menguasainya. Membuat persembahan secara langsung juga memberi cabaran yang sangat besar," ujar anak kedua daripada lapan beradik itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved