Ahad, 30 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kepuasan bayaran kepada kerja sukarela

Posted:

Kepuasan bayaran kepada kerja sukarela

Kepuasan bayaran kepada kerja sukarela

IBU kepada dua orang anak lelaki, Nurhasliza Hussin, 36, percaya jika tidak diberikan pendedahan yang betul, kedua-dua anak lelakinya mungkin mudah terpengaruh dengan gejala negatif di luar. Justeru, ibu muda itu mengambil keputusan melibatkan diri dalam sebuah persatuan yang membabitkan belia-belia dengan kerja sukarelawan.

Dikenali Pertubuhan Gerakan Belia 4B Malaysia (PGB4BM) cawangan Bukit Sentosa 3, Zon Timur, Rawang, Selangor persatuan itu merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan pada tahun 1965.

Ia bertujuan menyatu, menyusun dan menggembleng tenaga belia untuk mengambil peranan positif dalam pembangunan negara.

Nurhasliza memberitahu, dia hanya bermula dengan mengumpul anak-anaknya serta jiran tetangga untuk melakukan kerja sukarela di sekitar surau seperti membuat kerja membersih, kerja-kerja menjelang bulan Ramadan dan untuk keperluan komuniti sekitar kawasan sahaja.

Namun, selepas mendapat tahu mengenai PGB4BM yang bernaung di bawah Rakan Muda sekarang, Nurhasliza percaya penglibatan dirinya sendiri mungkin membantu secara lebih efisien dalam pembangunan kendiri anak-anaknya serta remaja lain.

Bersih kandang haiwan

Berikutan itu, Nurhasliza terlibat secara aktif, termasuk bersama anak sendiri, rakan-rakan anaknya serta belia di komuniti tersebut. Kini persatuan cawangan itu mempunyai lebih daripada 80 orang sukarelawan berkhidmat secara serius.

"Saya percaya, kita memerlukan satu saluran yang betul untuk memimpin anak-anak remaja ke jalan yang sebenar. Oleh yang demikian, saya memilih PGB4BM dan kerja-kerja sukarelawan bagi mendedahkan mereka kepada persekitaran yang sihat," kata Nurhasliza ketika ditemui di program Be A Volunteer yang dikendalikan oleh pihak Zoo Negara, Kuala Lumpur.

Nurhasliza membawa 80 orang belia daripada persatuannya yang terdiri daripada belia remaja pelbagai latar usia dan pendidikan.

Mereka berada di sana selama setengah hari untuk membantu pihak zoo dalam membuat kerja-kerja seperti membersih, mengemas dan mencuci kandang haiwan selain menyediakan bekas makanan, menyapu sampah dan mengecat tembok.

"Saya tidak sekalipun merasakan penglibatan dalam kerja sukarela sebagai satu beban. Ia termasuk sebagai satu gangguan pembelajaran. Ini kerana melatih diri membuat kerja tanpa balasan pasti akan membantu kita menjana lebih banyak ilmu secara semula jadi," kata Muhammad Afiq Asman, 17.

Jelas dengan keputusan menjadi sukarelawan atau lebih tepat membuat kerja tanpa bayaran mahupun apa jua jenis pulangan, Afiq, anak kepada Nurhasliza memberitahu dia terlibat sebagai sukarelawan sejak berusia 13 tahun lagi.


BELIA dari PGB4BM bersemangat membersihkan kawasan sekitar Zoo Negara.


Walaupun bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi, dia berkata, ia bukan alasan untuk tidak terlibat dalam urusan sukarelawan kerana yang penting bijak menguruskan masa.

Seorang lagi pelajar yang ditemui, Intan Syafinaz Salihuddin, 20, juga dari PGB4BM kawasan Bukit Sentosa 3 berkongsi pendapat yang sama dengan Afiq. Katanya, kerja-kerja sukarelawan tidak sedikit pun mengganggu pembelajarannya.

Pelajar Diploma jurusan Akauntansi di Universiti Selangor (Unisel), Syafinaz mengakui keputusannya untuk menjadi sukarelawan didorong dengan niat untuk mempelajari sesuatu yang baharu sebagai pengalaman hidup.

"Misalnya seperti hari ini, saya belajar bagaimana untuk membersihkan kolam singa laut dan keperluan singa laut. Jika saya mahu tahu lebih mengenai hidupan ini, saya akan mencari maklumat tambahan di internet. Pengalaman seperti ini memimpin saya untuk berusaha mengenali sesuatu secara lebih mendalam," katanya.

Mula melibatkan diri sejak berusia 16 tahun lagi, Syafinaz memberitahu, antara kerja sukarela yang tidak dapat dilupakannya sehingga hari ini apabila dia terpaksa mengendalikan beberapa pelajar bermasalah dalam satu kursus.

"Mereka adalah pelajar yang berhadapan dengan masalah disiplin. Semasa saya menegur mereka, pelbagai reaksi yang ditunjukkan. Tetapi saya belajar bersabar, memahami situasi mereka dan tidak merungut," katanya.

Semua kemahiran itu, menurut Syafinaz, dipelajari daripada sukarelawan lain yang turut membantu dan menyokong Syafinaz.

Dia menyertai PGB4BM selepas menerima ajakan daripada seorang pak ciknya yang mengendalikan persatuan tersebut.

Program Be A Volunteer yang dianjurkan oleh Zoo Negara adalah sebuah program yang bermula sejak lebih 15 tahun dahulu.

Tujuan program itu dijalankan adalah untuk mendedahkan para sukarelawan yang terdiri daripada badan korporat, persatuan, sekolah serta individu terhadap kerja-kerja di zoo.

10,000 sukarelawan

Salah seorang pegawai Perhubungan Awam dan Pemasaran, Norafizah Mohsin, 27, memberitahu, setakat tahun 2012, program Be A Volunteer di Zoo Negara telahpun merekodkan penglibatan lebih 10,000 orang sukarelawan.


MALAYSIA antara negara yang aktif dengan kerja-kerja sukarelawan di peringkat antarabangsa terutamanya di negara-negara yang dilanda bencana. - Gambar hiasan


Mengikut statistik tahun 2013 sehingga bulan Jun, kira-kira 3,000 orang telah mendaftar sebagai sukarelawan.

"Sesiapa sahaja yang berusia 16 tahun ke atas boleh menyertai program ini. Kami menawarkan dua sesi iaitu sesi separuh hari dari pukul 8 pagi hingga 1 tengah hari atau sepenuh hari hingga pukul 4.30 petang," kata pegawai tersebut.

Pihak Zoo Negara membuka 80 tempat untuk sukarelawan setiap hari dan mereka yang mahu bertugas, perlu berada di lokasi pada pukul 7.45 pagi untuk mendapatkan tugasan.

Kerja sukarelawan tentunya tiada bayaran atau elaun. Segala-galanya ditampung sendiri, kecuali sekeping sijil penghargaan, itu pun selepas menghabiskan 40 jam kerja sukarelawan di Zoo Negara.

Seorang lagi remaja belia, Muhammad Izzat Johari, 21, dari Bukit Beruntung, Rawang tahu itu adalah asas yang perlu ditanam sebelum menjadi sukarelawan.

"Kita tidak mengharapkan apa-apa. Kepuasan yang dirasai adalah balasannya," kata Izzat.

Menjadi sukarelawan sepenuh masa, Izzat juga memberitahu, dia berbesar hati kerana direstui ibu bapa serta ahli keluarga dalam melaksanakan pelbagai tugas tanpa sebarang pulangan.

Malah, keluarganya turut menyokong Izzat dari segi kewangan dan dorongan sepanjang dia bertugas menjadi sukarelawan.

Antara tugas sukarelawan yang pernah digalas anak muda itu termasuklah membantu mangsa banjir di Alor Setar, Kedah, bertugas di Rumah Ehsan di Kuala Kubu Bahru, Selangor dan kerja-kerja gotong-royong di beberapa surau.

Kem senaman ala tentera

Posted:

Kem senaman ala tentera

Kem senaman ala tenteraSEWAKTU matahari pagi mula terbit dan suasana masih lagi sejuk di Pantai Bondi, Sydney, Australia terdapat kira-kira 30 individu bersemangat melakukan rejim senaman yang agak berat.

Mereka melambungkan badan sebelum menghempasnya ke pasir, berlari-lari anak sebelum memecut, melompat melepasi halangan, mengangkat beban serta meregangkan tali ke atas dan ke bawah.

Kumpulan itu merupakan sebahagian daripada kelompok golongan pencinta kecergasan dikenali kem latih tubi. Konsep senaman sebegini sering digunakan oleh jurulatih gaya tentera untuk senaman berintensiti tinggi.

"Saya fikir saya tidak akan melakukan perkara ini lagi. Ia membuatkan saya muntah. Saya benci setiap minit daripadanya. Tetapi, kepuasan yang dirasai, sukar untuk digambarkan," kata Kristie Webster selepas menamatkan sesi tersebut di Bondi.

Apabila ditanya apa yang menyebabkan dia sanggup bangun dari katil seawal pagi beberapa kali seminggu hanya untuk merasai pengalaman ketidakselesaan fizikal, Kristie menjawab: "Bukan sebab saya gila. Tidak, ia semata-mata untuk tampil cergas dan sihat."

Sementara itu, jurulatih Dan Clay yang berasal dari Essex, Britain memberitahu, mereka akan melatih setiap peserta mengikut kemampuan masing-masing.

"Kami mendorong mereka sehingga ke tahap maksimum yang boleh dilakukan. Tetapi kami lakukannya dengan cara yang bermotivasi. Kami bukan seperti sarjan yang bersifat memaksa, tetapi berfungsi untuk memberi galakan pada mereka," jelas Clay.


KEM latihan yang lasak berkonsepkan ala tentera semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat Sydney.


Clay yang menguruskan syarikat Dangerous Fir, telah melihat populariti kem latih tubi berkembang pantas di Sydney sejak lima tahun lalu, sama seperti tempat lain di dunia.

"Orang ramai tidak mahu sentiasa terjebak di gimnasium. Mereka mahu melakukan perkara yang bermanfaat di waktu pagi seperti berada di pantai, melihat matahari terbit dan menghirup udara yang segar.

"Rutin sebegini sangat baik untuk mendapat ketenangan jiwa dan kesihatan bagi tubuh badan. Disebabkan itu, ia menjadi semakin popular," tuturnya.

Tambah Clay, mengikuti latihan secara berkumpulan lebih memberi motivasi kepada peserta berbanding bersenam sendirian.

"Mereka mahu berada di luar dan berlatih bersama kawan-kawan," ujarnya.

Tanpa rangkaian kos utama dan beberapa overhed, kem latih tubi telah muncul di seluruh Australia, manakala cabaran fizikal lain seperti Tough Mudder iaitu kursus latihan keras berhalangan seperti mendaki tebing dan dinding curam juga terbukti popular.

Latihan lasak seperti tentera

James Brabon, bekas infantri tentera Australia dianggap sebagai perintis industri kem latih tubi di Sydney.


PELBAGAI teknik dilakukan dalam kem latih tubi ala tentera di Pantai Bondi, Sydney.


Selepas membangunkan rejim latihan untuk rakan-rakan askar yang kemudian mendatangkan rasa kagum dalam kalangan isteri dan teman wanita masing-masing, James kemudian menjenamakan semula program tersebut pada 2003. Dia menggunakan Pantai Coogee sebagai destinasi awal bagi menganjurkan latihan tersebut.

Katanya, dia bersikap skeptikal terhadap trend latihan kecergasan masa kini yang menjadi semakin lembut seperti senaman yoga.

"Justeru, kami tampil dengan disiplin senaman sebegini yang berintensiti tinggi dan berpeluh sehingga ke akhirnya. Kemudian, orang ramai mengatakan, ia mungkin tidak akan berhasil, tidak kekal dan tiada sesiapa yang mahu melakukannya.

"Tetapi, apa yang kami dapati adalah semua orang mahu mencuba untuk melakukannya," tegas James yang digelar sebagai chief.

Apa yang pasti, kumpulan tersebut gembira kerana berpeluang melakukan rejim latihan yang sukar bersama-sama.

"Kesakitan adakalanya boleh menjadi sangat baik, tetapi ia sentiasa berbaloi pada akhirnya," kata Stafford Hamilton yang memuji Dangerous Fit kerana melalui rejim latihan itu, dia mampu menurunkan berat badan sehingga 11 kilogram sejak mengikutinya sembilan bulan lalu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


30,000 meriahkan Karnival Amal dan Keusahawanan

Posted:

30,000 meriahkan Karnival Amal dan Keusahawanan

30,000 meriahkan Karnival Amal dan Keusahawanan


HABIBAH (tiga dari kanan) melawat gerai menjual buah rambutan pada Karnival Amal dan Keusahawanan di UiTM Permatang Pauh, Pulau Pinang baru-baru ini.


MERIAH. Karnival Amal dan Keusahawanan bertemakan Festival Makanan dan Buah-Buahan 2013 telah berlangsung dengan meriah di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Permatang Pauh, Pulau Pinang baru-baru ini.

Karnival selama empat hari bermula 27 hingga 30 Jun itu menjual pelbagai jenis buah-buahan tempatan seperti durian, rambutan, nangka dan manggis kepada pengunjung.

Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri, Habibah Sulaiman berkata, sebanyak 15 tan metrik durian buah yang terdiri daripada pelbagai jenis disediakan sepanjang pesta dari pukul 10 pagi hingga 10 malam itu.

"Dengan bayaran RM15 seorang, pengunjung boleh makan buah durian sehingga puas. Bagi yang ingin membawa pulang, kami juga menyediakan 10 tan metrik buah durian dengan harga yang istimewa.

"Ini adalah tahun ketiga kita mengadakan karnival itu dengan kerjasama UiTM Permatang Pauh dan seramai 30,000 orang telah mengunjungi sepanjang karnival selama empat hari itu," katanya.

Polis, penduduk jayakan program gotong-royong

Posted:

Polis, penduduk jayakan program gotong-royong

Polis, penduduk jayakan program gotong-royong


SEBAHAGIAN daripada anggota polis dan penduduk yang menyertai gotong-royong membersih Kampung Tersusun Sri Rahmat, Batu Gajah baru-baru ini.


DEKATI MASYARAKAT. Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Gajah mengadakan program komuniti polis di Kampung Tersusun Sri Rahmat, Batu Gajah, Perak baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Batu Gajah, Asisten Komisioner Shaharon Anuar Abdul Latif berkata, program tersebut diadakan untuk merapatkan lagi hubungan antara penduduk kampung dengan pasukan polis tempatan.

Katanya, antara aktiviti yang dijalankan, mengadakan gotong-royong untuk menceriakan suasana kampung tersebut termasuk Surau An-Naim di Batu Gajah.

"Program itu juga memberi ruang kepada penduduk untuk berkomunikasi secara terus dengan mengemukakan aduan atau cadangan kepada pegawai polis," katanya.

Ahli N9AT mencandat sotong di Pulau Kapas, Terengganu

Posted:

Ahli N9AT mencandat sotong di Pulau Kapas, Terengganu

Ahli N9AT mencandat sotong di Pulau Kapas, Terengganu


AHLI Kelab N9AT bergambar di atas sebuah bot ketika menyertai aktiviti mencandat sotong di Pulau Kapas, Terengganu baru-baru ini.


SANTAI. Seramai 15 ahli kelab Negeri Sembilan Anglers Team (N9AT) menyertai aktiviti mencandat sotong di perairan Pulau Kapas, Terengganu baru-baru ini.

Penyelaras program tersebut, Nor Azman Hashim berkata, aktiviti itu merupakan salah satu program tahunan yang bertujuan untuk mengeratkan hubungan dalam kalangan ahli kelab N9AT.

Katanya, selain merapatkan hubungan sesama ahli, aktiviti bersama ahli seperti itu boleh memberikan pengalaman baharu kepada peserta yang rata-ratanya kali pertama turun ke laut untuk mencandat sotong.

"Dalam setiap aktiviti yang dianjurkan N9AT, apa yang penting bukanlah hasil pancingan tetapi pengalaman dan semangat setia kawan sesama ahli.

"Saya berharap aktiviti ini akan diteruskan pada tahun-tahun akan datang sekali gus meningkatkan lagi aktiviti memancing di negara ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tragedi konvoi berdarah

Posted:

Tragedi konvoi berdarah

Tragedi konvoi berdarah

Oleh FARIK SALLEH
berita@kosmo.com.my


KEMALANGAN melibatkan empat buah motosikal berkuasa tinggi dan sebuah lori tangki yang mengorbankan nyawa dua penunggang di Kota Tinggi semalam.


KOTA TINGGI – Rombongan konvoi yang disertai 13 buah motosikal berkuasa tinggi dalam perjalanan ke Terengganu dicemari insiden berdarah apabila dua penunggangnya maut selepas terlibat dalam kemalangan semalam.

Kejadian yang mengorbankan Abdul Rashid Mansor, 48, dan Mohamad Hisham Salleh, 36, itu berlaku pada pukul 12 tengah hari di Kilometer 38, Jalan Johor Bahru-Mersing berhampiran simpang masuk ke taman perumahan Daiman Jaya di sini.

Kemalangan dipercayai berlaku apabila sebuah lori tangki dari arah Mersing dipercayai hilang kawalan lalu terbabas dan melintang di tengah jalan raya.

Keadaan itu menyebabkan empat daripada 13 buah motosikal berkuasa tinggi dari arah Johor Bahru gagal dikawal lalu merempuh lori tangki tersebut.

Ekoran rempuhan itu, sebuah motosikal terbakar manakala sebuah lagi terputus dua. Kedua-dua penunggang mati di tempat kejadian akibat cedera parah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mati selepas keluar berhibur

Posted:

Mati selepas keluar berhibur

Mati selepas keluar berhibur

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


ANGGOTA polis menyiasat kawasan pergaduhan yang mengorbankan Kien Chong di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Cubaan seorang pekerja logistik untuk mempertahankan dua teman wanita yang dibawa untuk minum dan berhibur di sebuah pub daripada dipikat sekumpulan lelaki mengundang padah apabila dia dipukul sampai mati dalam kejadian di Jalan Kebun Teh di sini semalam.

Kejadian pukul 1 pagi itu mengakibatkan Ong Kien Chong (gambar kecil), 27, mati kira-kira lima jam kemudian selepas diserang dengan kayu dan parang oleh tiga hingga empat samseng yang berang dengan tindakan mangsa.

Difahamkan, selain dua wanita itu, mangsa turut pergi ke pub tersebut bersama dua lagi rakan lelakinya. Kumpulan samseng itu pula minum bersebelahan dengan meja mereka.

Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Superintendan Abdul Samad Salleh berkata, samseng itu kemudian cuba mengurat dua wanita yang dibawa mangsa menyebabkan Kien Chong cuba menegahnya selepas terganggu dengan sikap suspek.

Katanya, ekoran itu, berlaku pertengkaran antara mangsa dengan kumpulan samseng tersebut hingga berlarutan ke luar pub.

"Tanpa diduga, beberapa rakan samseng tersebut telah siap menunggu di luar sebelum membelasah mangsa dan dua rakannya menggunakan parang dan kayu. Dua wanita itu tidak diganggu.

"Salah seorang rakan mangsa dapat melarikan diri sejauh satu kilometer hingga ke sebuah hotel di Majidee di sini sebelum ditemui oleh orang ramai pada pukul 4 pagi dalam keadaan berlumuran darah," katanya ketika dihubungi di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rumah KJ dimasuki perompak

Posted:

Rumah KJ dimasuki perompak

Rumah KJ dimasuki perompak

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my


RUMAH Khairy Jamaluddin yang terletak di Bukit Damansara, Kuala Lumpur dimasuki empat penjenayah petang kelmarin.


KUALA LUMPUR – Empat lelaki menceroboh kediaman Khairy Jamaluddin Abu Bakar di Jalan Setiabestari, Bukit Damansara di sini kelmarin dan melarikan beberapa unit komputer riba dan jam tangan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, semasa kejadian pada pukul 5.30 petang itu hanya pembantu rumah menteri itu berada di rumah tersebut.

Bagaimanapun, Menteri Belia dan Sukan itu dikatakan tiada di rumah semasa kejadian kerana menyaksikan final Piala FA antara Johor Darul Takzim dan Kelantan di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini.

Menurut beliau, suspek-suspek yang dikatakan menaiki sebuah kereta Proton Waja itu masuk ke rumah orang kenamaan itu dengan memanjat tembok pagar di tepi rumah dan masuk menerusi pintu kayu depan yang tidak berkunci.

"Semasa itu pembantu rumah menteri itu berada di dapur dan menyedari kejadian itu semasa keluar ke ruang tamu sebelum terkejut melihat pintu depan terbuka.

"Selepas itu pembantu rumah terbabit melihat empat suspek sedang menyelongkar bilik tidur utama majikannya," kata beliau ketika dihubungi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pengakuan Karathu

Posted:

Pengakuan Karathu

Pengakuan Karathu

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PIYA layak memainkan watak penting dalam skuad Harimau Malaya.


"PIYA (Mohd. Badhri Mohd. Radzi) telah membuktikan keupayaannya dan sudah tiba masanya untuk dia diberikan peluang mengemudi jentera tengah skuad Harimau Malaya."

Demikian tegas bekas jurulatih Kelantan, Datuk M. Karathu (gambar kecil) selepas menyaksikan kapten Kelantan itu membantu The Red Warriors (TWR) mempertahankan Piala FA dengan menewaskan Johor Darul Takzim (Johor DT) 1-0 pada final di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin.

Pada perlawanan tersebut, Piya muncul watak penting dengan melakukan banyak hantaran tepat kepada jentera serangan Kelantan dan umpanan pertamanya kepada Mohd. Norfarhan Muhammad telah berjaya menghasilkan gol tunggal perlawanan pada minit ke-16.

Kelincahan yang dipamerkan pemain tengah kelantan itu membolehkannya dinobatkan sebagai Pemain Terbaik perlawanan akhir.

"Piya merupakan seorang 'jeneral padang' yang hebat. Lihat sahaja gandingannya dengan Mohd. Shakir Shaari yang berjaya menguasai bahagian tengah berbanding Johor DT.

"Sebenarnya, saya juga hairan dengan corak permainan yang ditunjukkan oleh Johor DT. Dalam aksi sebelum ini, pemain-pemain tengah mereka lebih banyak pegang bola.

"Namun, pada aksi semalam (kelmarin), mereka dilihat lebih kerap turun dan melakukan serangan melalui bahagian tepi.

"Piya dilihat semakin selesa dengan gaya permainannya. malah mampu melepasi dua tiga pemain tengah Johor DT. Ini bermakna Johor DT memberikan ruang yang selesa kepada Kelantan untuk bergerak.

"Hasilnya, Kelantan berjaya mengambil kesempatan itu dengan menjaringkan gol kemenangan sekali gus mempertahankan kejuaraan Piala FA," katanya ketika dihubungi Kosmo!, semalam.

Tambah bekas pengendali Perak itu, beliau menepis dakwaan bahawa Piya hanya mampu menyinar dengan Kelantan dan tenggelam ketika bersama Harimau Malaya.

Ini kerana Karathu menganggap pemain berusia 31 tahun itu memiliki kelebihan dari sudut pengalaman beraksi di pentas final dan Piala AFC.

"Sebenarnya, perkara itu bergantung kepada jurulatih dan saya pernah membimbing Piya dan saya tahu keupayaan pemain ini.

"Sudah tiba masanya dia diberikan peluang untuk mengemudi pasukan Harimau Malaya," katanya.

Sea Keong lakar sejarah

Posted:

Sea Keong lakar sejarah

Sea Keong lakar sejarah

Oleh NORZASRUDIN
MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my


TIGA pelumba negara yang tampil cemerlang pada Jelajah Malaysia 2013, (dari kiri) Harrif, Sea Keong dan Zamri Salleh.


PELUMBA negara, Loh Sea Keong melakar sejarah tersendiri pada edisi ke-50 Kejohanan Lumba Basikal Jelajah 1 Malaysia (J1M) 2013.

Sea Keong, 27, dari Kelantan yang mewakili pasukan benua dari Singapura, OCBC Singapore Continental Cycling Team, muncul pelumba kebangsaan pertama yang dinobatkan selaku juara keseluruhan individu (Jersi Kuning) pada jelajah tertua di Malaysia itu.

Selain Jersi Kuning, Sea Keong turut mengotakan janjinya untuk mempertahankan Jersi Biru (Pelumba Terbaik Asia) dan Jersi Putih (Pelumba Terbaik Malaysia) yang dimenanginya sejak peringkat kedua pada Khamis lalu meskipun menjadi pelumba ke-32 yang melepasi garisan penamat pada peringkat terakhir semalam.

Perlumbaan dari Bukit Katil, Melaka ke Putrajaya sejauh 169.8 kilometer (km) itu dimenangi Samir Yilov Jabra dari pasukan Synergy Baku Cycling Project (4.01:23s), manakala pelumba LBC-MVPSF Cycling Pilipinas, Roland Oranza dan Galedo Mark Lexer dari Team 7 Eleven Presented By Roadbike Philippines, masing-masing menamatkan saingan di tempat kedua dan ketiga dengan catatan masa yang sama.

"Saya berasa sangat gembira. Ini adalah kemenangan peringkat yang pertama dalam karier saya. Perlumbaan hari ini (semalam) sangat lancar seperti mana yang dirancangkan," kata Yilov Jabra dari Azerbaijan yang baru berusia 18 tahun itu.

Pasangan adik-beradik, Mohd. Harrif dan Mohd. Zamri Salleh dari Terengganu Cycling Team masing-masing menduduki tempat keempat serta kelima dengan catatan masa yang sama iaitu 4.01:34s)

Bagaimanapun, Harrif dan Zamri melengkapkan hari paling cemerlang buat pelumba Malaysia pada J1M 2013 apabila masing-masing dinobatkan selaku Raja Pecut (Jersi Hijau) dan Raja Bukit (Jersi Merah).

Kejayaan Sea Keong, Harrif dan Zamri menyaksikan pelumba Malaysia merangkul kesemua lima jersi yang dipertandingkan pada edisi kali ini.

"Kemenangan ini adalah untuk rakan sepasukan yang telah bekerja keras sepanjang perlumbaan ini. Selain itu, ia juga adalah untuk barisan pelumba Malaysia yang turut membantu saya untuk memenangi jersi ini (Jersi Kuning).

"Saya tidak pasti sama ada saya adalah pelumba pertama tempatan yang memenangi jersi ini tetapi apa yang saya tahu, saya memenanginya hari ini. Ia adalah sesuatu yang menggembirakan saya dan ini adalah pencapaian terbaik dalam karier saya," kata Sea Keong.

Bagi perebutan Jersi Kuning, Sea Keong yang mengumpul masa keseluruhan 20 jam 11:58s menewaskan pencabar terdekat, Sergey Kuzmin dari Polygon Sweet Nice Team (20.12:12s) dan pelumba Synergy Baku Cycling Project, Kiril Pozdnyakov (20.12:39s).

Sea Keong mengecewakan Kuzmin (20.12:12s) dan pelumba pasukan kebangsaan Malaysia, Mohd. Adiq Hussainie Othman (20.12:51s) dalam perebutan Jersi Biru.

Bagi persaingan Jersi Putih pula, Sea Keong sekali lagi menewaskan Adiq dan Mohd. Fauzan Ahmad Lufti dari Polis DiRaja Malaysia (20.13:06s).

Sementara itu, selain mengakui gembira dengan kejayaan merampas kembali Jersi Hijau, Harrif turut berbangga dengan pencapaian abangnya, Zamri yang dinobatkan selaku Raja Bukit pada tahun ini.

"Kejayaan hari ini cukup bermakna buat saya. Selain merampas kembali Jersi Hijau yang dimenangi pada 2011, saya juga gembira dengan kejayaan abang saya memenangi Jersi Merah. Buat pertama kalinya, kami berjaya menaiki podium bersama-sama dan menyarung jersi yang berlainan," kata Harrif.

Harrif mengumpul keseluruhan 66 mata untuk menewaskan Adiq (45 mata) dan Ploeg Van Der Paul dari Polygon Sweet Nice Team (37 mata) dalam perebutan Jersi Hijau.

Bagi perebutan Jersi Merah pula, Zamri yang mengumpul 9 mata mengecewakan Rustom Lim dari LBC-MVPSF Cycling Pilipinas (6 mata) dan Adiq (4 mata).

Dalam pada itu, Synergy Baku Cycling Project yang mengumpul masa 60.40:18s menewaskan OCBC Singapore Continental Cycling Team (60.40:21s) dan Huon Salmon-Genesys Wealth Advisershgp (60.41:11s) muncul Pasukan Terbaik Keseluruhan, manakala Matrix Powertag (60.42:40s) menjadi Pasukan Terbaik Asia dan Polis DiRaja Malaysia (60.53:13s) muncul Pasukan Terbaik Malaysia.

Farhan balas kepercayaan Hodak

Posted:

Farhan balas kepercayaan Hodak

Farhan balas kepercayaan Hodak

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


FARHAN (kanan) membalas kepercayaan Hodak dengan menjaringkan gol kemenangan Kelantan pada final Piala FA 2013 menentang Johor DT kelmarin.


PENYERANG Kelantan, Mohd. Norfarhan Muhammad yang muncul wira skuad The Red Warriors (TWR) apabila menjaringkan gol kemenangan pasukan itu ketika menewaskan Johor Darul Takzim (Johor DT) 1-0 pada perlawanan akhir Piala FA malam kelmarin, berasa puas kerana dapat membalas kepercayaan yang diberikan oleh jurulatihnya, Bojan Hodak.

Pada final Piala FA menentang Sime Darby FC tahun lalu, Norfarhan sekadar menyaksikan rakannya beraksi daripada bangku pemain simpanan kerana Hodak lebih berminat menggunakan gandingan Norshahrul Idlan Talaha serta Mohammad Ghaddar ketika itu.

Kira-kira lima bulan selepas itu, dalam final Piala Malaysia menentang Angkatan Tentera (ATM) pula, penyerang berusia 29 tahun itu sekali lagi menjadi penonton apabila menjalani penggantungan perlawanan akibat menerima dua kad kuning.

Namum, segala kenangan pahit itu terus lenyap di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin apabila Norfarhan yang menerima umpanan sempurna daripada kapten, Mohd. Badhri Mohd. Radzi menampilkan aksi tenang untuk menyudahkan gol tunggal perlawanan pada minit ke-16 sekali gus membantu Kelantan mengekalkan kejuaraan Piala FA yang dimenangi mereka tahun lalu.

"Saya sangat gembira serta berbangga kerana menjadi sebahagian dalam sejarah gemilang pasukan Kelantan dan saya anggap kejayaan ini hasil usaha keras semua pihak yang terlibat dalam membangunkan bola sepak Kelantan.

"Saya tidak kisah siapa pun yang menjaringkan gol, namun apa yang paling penting bagi saya adalah dapat bermain dalam perlawanan akhir ini.

"Bagi saya, kemenangan ini adalah hasil permainan berpasukan dan kerjasama semua pihak," kata Norfarhan ketika ditemui Kosmo! selepas perlawanan akhir Piala FA malam kelmarin.

Kejayaan Kelantan itu membolehkan mereka mengekalkan kejuaraan Piala FA yang dimenangi tahun lalu manakala bagi pasukan Johor DT, kegagalan itu telah menangguhkan hasrat mereka untuk mencatat kejuaraan buat pertama kali dalam kejohanan kalah mati itu.

Ketua pasukan Kelantan, Mohd. Badhri pula telah dipilih sebagai Pemain Terbaik perlawanan akhir Piala FA tersebut selepas berjaya mengemudi dengan baik jentera tengah pasukan Kelantan serta berjaya menenggelamkan arkitek Johor DT, Mohammad Safiq Rahim.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Buku seorang guru

Posted:

Buku seorang guru

Buku seorang guru

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my

WAN ZAYUHISHAM menunjukkan buku-buku yang telah ditulisnya sejak tahun 2009.


MEMILIH kerjaya sebagai seorang pendidik, Wan Zayuhisham Wan Yusoff, 41, mengakui, beliau amat bersyukur dengan perjalanan hidupnya yang telah diatur Ilahi.

Selama 17 tahun bergelar guru, banyak pengalaman pahit manis yang diperoleh dalam dunia persekolahan yang saban tahun semakin mencabar. Ini kerana perkembangan teknologi juga menjadikan para pelajar lebih ke hadapan dalam pelbagai aspek.

Situasi itu sekali gus memberi cabaran besar buat guru bagi menangani masalah tersebut. Menyedari hakikat itu, Wan Zayuhisham terpanggil untuk menyumbang sesuatu kepada masyarakat melalui penulisan buku-buku remaja.

Terbaharu, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid di Sekolah Kebangsaan PPR Taman Lembah Subang itu tampil dengan karya bertajuk Cikgu, Anak Saya Okey? yang memaparkan pelbagai dilema yang dihadapi pelajar.

Ia merupakan sebuah buku motivasi kedua beliau selepas menghasilkan buku Suami Yang Teruji berdasarkan catatan pengalaman, pengisahan rakan-rakan guru serta pemerhatian sendiri mengenai isu-isu pendidikan dan persekolahan.

Menurut Wan Zayuhisham, selain menulis mengenai masalah yang dihadapi, beliau juga memberi pandangan untuk mengatasinya. Tidak ketinggalan, tip-tip ringkas untuk ibu bapa dalam mendidik anak-anak turut diselitkan.

"Jujur saya katakan, bahawa apa yang dipaparkan dalam buku ini bukan untuk mengajar ibu bapa mendidik anak-anak tetapi sekadar berkongsi pengalaman dan kaedah yang pernah dipelajari melalui kelas pengajian, seminar, diskusi dan pembacaan.

"Buku ini juga mampu memberikan gambaran keseluruhan kepada para ibu bapa mengenai dunia persekolahan anak-anak," ujar Wan Zayuhisham sambil memberitahu, buku itu disiapkan sewaktu cuti persekolahan pada bulan November dan Disember tahun lalu.

Lapan buah buku

Mula terjun dalam dunia penulisan sejak Mei 2009, anak kelahiran Setiu, Terengganu itu sudah menghasilkan lapan buah buku.

Buku pertamanya bertajuk Impian Juara diterbitkan pada 2010. Ia diikuti Ops Menjejak Pencuri, juga pada tahun yang sama, Impian Juara 2 (2011), Ops Conteng dan Suami Yang Teruji (2012) serta Erti Persahabatan dan Ulat Buku (2013).

Tambah beliau, kesibukan tugas sebagai seorang guru bukan penghalang untuknya aktif menulis. Apa yang penting, pengurusan masa yang bijak mampu membantu mencapai kejayaannya dalam bidang penulisan.

"Saya biasa menulis selepas asar tetapi pada kebanyakan masa, waktu yang paling ideal bagi saya adalah selepas isyak dan awal pagi. Ada ketika, saya juga pernah tertidur di hadapan komputer gara-gara terlalu letih," luah bapa kepada lima cahaya mata itu lagi.

Ditanya mengenai kepuasan yang dirasai dalam bidang penulisan, Wan Zayuhisham pantas menjawab: "Perasaan itu sukar diterjemahkan dengan kata-kata. Bagi saya, bila seseorang penulis dapat menghasilkan sebuah buku, ia boleh diibaratkan seperti melahirkan bayi. Itu yang saya rasa."

Selain SK PPR Taman Lembah Subang, Wan Zayuhisham pernah mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Tungku (1994-1998), diikuti SK Sains Dominic (1999-2002), kedua-duanya di Lahad Datu, Sabah dan SK Taman Medan, Jalan Klang Lama (2003-2010).

Bagi mereka yang ingin mengikuti perkembangan Wan Zayu- hisham, layari laman blognya ilhamwan.blogspot.com.

Kedai dobi asingkan baju pelanggan Islam

Posted:

Kedai dobi asingkan baju pelanggan Islam

Kedai dobi asingkan baju pelanggan Islam

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my


NUR AZLIWATI (kiri) menunjukkan kedai Mydobi.com yang diusahakannya bersama suami, Nazrul Hisham.


SIAPA sangka rungutan daripada ibu yang kurang mempercayai kebersihan pakaian yang dibasuh di kedai dobi menjadi sebab utama Nur Azliwati Lazam, 41, terfikir untuk memulakan perniagaan dalam bidang tersebut.

Tambahan pula, ketika mahu mengerjakan haji pada tahun 2011, beliau turut berdepan pengalaman menghantar pakaian yang mahu digunakan di Tanah Suci di sebuah kedai dobi.

"Sewaktu menghantar pakaian itu untuk dicuci, saya melihat pekerja di kedai tersebut terus mencampurkan ia dengan pakaian pelanggan lain yang mungkin tidak terjamin kesuciannya.

"Justeru, sebaik pulang dari Mekah, saya nekad untuk memulakan perniagaan kedai dobi semata-mata untuk menawarkan khidmat cucian yang diyakini bersih dan suci oleh pelanggan terutama yang beragama Islam," terang Nur Azliwati ketika ditemui Kosmo! di Kota Damansara, Petaling Jaya baru-baru ini.

Beliau akhirnya memilih untuk menyertai francais dobi di bawah jenama Mydobi.com dengan modal permulaan sebanyak RM150,000. Ia merupakan perniagaan di bawah Master Business Concept Shop yang dikendalikan oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara).

"Saya hanya perlu menyediakan tapak kedai dan selebihnya termasuk peralatan serta latihan mengurus perniagaan dibantu oleh pengurusan Mydobi.com.


KONSEP mengasingkan pakaian pelanggan Islam dan bukan Islam adalah untuk menjamin kesucian pakaian, terutamanya ketika beribadah.


"Kedai dobi ini telah mula beroperasi pada bulan Mei 2012 dan Alhamdulillah sambutan yang diterima dari semasa ke semasa amat menggalakkan. Walaupun wujud persaingan dalam perniagaan dobi tetapi saya sentiasa optimis dengan rezeki kurniaan Allah," ujar ibu kepada dua cahaya mata berusia 14 dan 10 tahun ini.

Letak jawatan pensyarah

Menurut Nur Azliwati lagi, beliau bersyukur kerana mendapat sokongan padu daripada suami, Nazrul Hisham Abdul Hamid, 42, yang sentiasa membantu untuk melancarkan perniagaan mereka.

"Kebetulan pula, saya dan suami mempunyai latar belakang dalam bidang perakaunan dan pernah menyiapkan satu projek berkaitan kedai dobi sewaktu mengikuti pengajian di peringkat sarjana.

"Jadi, memang beliau banyak membantu memberi idea terutama dalam aspek pengurusan kewangan," jelas Nur Azliwati yang kini mempunyai dua orang pekerja tetap dan beberapa pekerja separuh masa.

Sebelum bergelar pengusaha dobi, Nur Azliwati merupakan seorang pensyarah perakaunan di sebuah kolej swasta di ibu kota. Namun, beliau nekad untuk berhenti kerja dan memberi tumpuan sepenuhnya kepada perniagaan.

Tambah beliau, antara keistimewaan Mydobi.com dan rangkaian kedai di bawah jenama itu adalah kaedah cucian kering yang menggunakan air.


RAMAI pelanggan Islam yang memuji konsep yang digunakan Nur Azliwati dalam mencuci pakaian yang dihantar pelanggan.


"Untuk makluman kepada masyarakat di luar sana, mana-mana kedai dobi yang mempunyai perkataan lagoon, maka ia bermakna cucian kering dilakukan menggunakan air.

"Ia bagi menjamin kesucian dan kebersihan pakaian yang dihantar ke kedai lebih bersih," katanya.

Bagi Sabariah Yunus, 43, sepanjang setahun bekerja di kedai dobi ini, dia gembira kerana mempunyai majikan yang baik dan bertimbang rasa.

"Saya rasa seronok bekerja di sini. Tugas saya lebih kepada membasuh dan melipat baju. Jika menggosok pula, setiap hari sekurang-kurangnya kami akan menggosok 80 helai baju dan jika pelanggan ramai adakalanya melebihi 150 helai," kata Sabariah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bilionair Perancis serah dua arca bersejarah China

Posted:

Bilionair Perancis serah dua arca bersejarah China

Bilionair Perancis serah dua arca bersejarah China

RUPA bentuk arca gangsa yang dirampas semasa Perang Candu kedua di China pada tahun 1860.


BEIJING - Seorang bilionair di Perancis, Francois-Henri Pinault menyerahkan semula dua buah arca tembaga yang dirampas daripada Istana Musim Panas Beijing ketika Perang Candu kedua pada tahun 1860, kelmarin.

Dua buah arca berbentuk kepala haiwan berusia 150 tahun itu pernah menimbulkan kontroversi pada 2009 apabila ia dilelong oleh firma lelongan Christie oleh Pierre Berge.

Pierre Berge merupakan rakan kongsi kepada pereka fesyen terkenal Perancis, mendiang Yves Saint Laurent yang meninggal dunia pada tahun 2008.

Sebelum itu, arca berupa kepala arnab dan tikus tersebut adalah milik Yves Saint Laurent.

Seorang wakil daripada China pada awalnya telah mendahului bidaan dengan tawaran harga AS$18.2 juta (RM57.5 juta) untuk setiap satu arca tersebut.

Bagaimanapun dia kemudian enggan membayarnya atas alasan artifak itu adalah sebahagian daripada warisan negara dan telah dibawa keluar secara haram.

Pinault mendedahkan bahawa dia telah memiliki dua arca tembaga daripada Berge dan akan menyerahkannya kembali kepada China. Bilionair itu berbuat demikian pada Jumaat lalu pada satu majlis yang berlangsung di Muzium Nasional China dekat Dataran Tiananmen, China. - AFP

Lapan askar maut dalam serangan bom tepi jalan di selatan Thai

Posted:

Lapan askar maut dalam serangan bom tepi jalan di selatan Thai

Lapan askar maut dalam serangan bom tepi jalan di selatan Thai


LOKASI letupan bom yang mengorbankan lapan tentera di Yala, Thailand.


HAT YAI - Lapan anggota tentera terbunuh semalam dalam satu serangan bom tepi jalan di wilayah bergolak di selatan Thailand, kata polis.

Jurucakap polis, Kolonel Metha Singhasena berkata, kumpulan pemisah meletupkan bom itu di daerah Krong Pinang, wilayah Yala semasa kenderaan tentera melalui sebatang jalan.

Menurut Singhasena, sepuluh anggota tentera menaiki sebuah trak pelbagai guna dan sebuah kenderaan berperisai selepas selesai membuat rondaan pada pagi semalam.

Katanya, bom yang disembunyikan di permukaan jalan memusnahkan trak itu dan mengorbankan lapan tentera.

Dua pegawai cedera dan seorang lagi hilang. Dua orang penduduk kampung juga cedera dalam serangan berkenaan. Lebih 5,000 orang terbunuh di tiga wilayah selatan Thailand yang mempunyai majoriti penduduk Islam sejak penentangan orang Islam tercetus pada 2004.

Serangan di selatan negara itu berlaku hampir setiap hari, walaupun kerajaan berusaha untuk berunding dengan kumpulan-kumpulan pemisah baru-baru ini. - AGENSI

Bekas gabenor Mexico dipenjara di Amerika Syarikat

Posted:

Bekas gabenor Mexico dipenjara di Amerika Syarikat

Bekas gabenor Mexico dipenjara di Amerika Syarikat


MARIO VILLANUEVA MADRID


BANDAR NEW YORK - Sebuah mahkamah di Amerika Syarikat (AS) menjatuhkan hukuman penjara selama 11 tahun ke atas seorang bekas gabenor Mexico kerana bersubahat melakukan pengubahan wang haram hasil jualan dadah.

Mario Villanueva Madrid, 65, yang pernah mentadbir wilayah Quintana Roo sejak 1994 sehingga 1999 didakwa bersubahat melakukan pengubahan wang haram berjumlah jutaan dolar.

Dia berbuat demikian sebagai suapan daripada seorang pengedar dadah, Juarez melalui beberapa akaun bank di AS dan lokasi-lokasi lain. Madrid mengaku bersalah di mahkamah pada Ogos lalu.

Terdahulu, dia pernah ditangkap di Mexico pada tahun 2001 dan disabitkan dengan kesalahan jenayah terancang serta rasuah. Madrid kemudian diekstradisikan ke AS pada Mei 2010.

Seorang peguam pendakwa raya memberitahu, hukuman yang dijatuhkan pada Jumaat lalu turut merangkumi tempoh hukuman penjara selama enam tahun yang telah dijalani Madrid di Mexico sebelum ini. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Seramai 732,128 penjaja, peniaga kecil nikmati Insurans P1MPIN

Posted:

Seramai 732,128 penjaja, peniaga kecil nikmati Insurans P1MPIN

Seramai 732,128 penjaja, peniaga kecil nikmati Insurans P1MPIN

30/06/2013 8:31pm

ALOR SETAR - Seramai 732,128 penjaja dan peniaga kecil di seluruh negara yang berdaftar akan menikmati pelan perlindungan Insurans 1Malaysia Penjaja dan Peniaga Kecil Nasional (P1MPIN).

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah berkata, kerajaan memperuntuk RM16 juta setiap tahun bagi melaksanakan P1MPIN.

Bank Rakyat dilantik agensi pengurus dan ia memilih Takaful Ikhlas sebagai syarikat pengendali P1MPIN, katanya semasa berucap merasmikan kursus Pemantapan Penjaja dan Peniaga Kecil 2013 peringkat negeri Kedah di sini hari ini.

Ahmad Bashah berkata, P1MPIN ialah pelan perlindungan insurans berkelompok penjaja dan peniaga kecil yang diperkenal kerajaan serta berkuat kuasa pada 1 Jan 2013.

Mengikut pelan ini, penjaja dan peniaga kecil mendapat perlindungan kemalangan 24 jam sehari tanpa mengira di mana sahaja mereka berada sebagai tanda keprihatinan kerajaan dalam menjaga kebajikan golongan itu, katanya. - Bernama

Tiga lelaki disyaki terlibat kes samun di Sungai Petani diberkas polis

Posted:

Tiga lelaki disyaki terlibat kes samun di Sungai Petani diberkas polis

Tiga lelaki disyaki terlibat kes samun di Sungai Petani diberkas polis

30/06/2013 8:30pm

SUNGAI PETANI - Polis memberkas tiga lelaki yang dipercayai terlibat dengan kes samun bersenjata di Taman Tiong di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, ACP Khalil Ariffin berkata, suspek ditahan dalam satu serbuan di sebuah rumah hari ini dan mereka ditahan reman tujuh hari mulai hari ini bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan.

Dalam kejadian kira-kira 2 petang itu, sekumpulan lelaki bersenjatakan parang memasuki sebuah rumah di Taman Tiong dan mengikat enam penghuninya sebelum mengambil barang kemas, komputer riba, telefon bimbit serta wang tunai.

Khalil berkata suspek kemudian melarikan diri dengan sebuah kenderaan yang menunggu di luar rumah.

Sementara itu, dalam insiden berasingan, seorang lelaki berusia 20-an menyamar sebagai pemilik rumah untuk menceroboh sebuah kediaman yang tidak didiami di Taman Peruda, semalam.

Khalil berkata, kejadian itu disedari jiran apabila melihat suspek keluar dari bumbung rumah dan memaklumkan perkara berkenaan kepada pemilik sebenar yang menetap di tempat lain.

Beliau berkata polis dari Unit Rondaan Bermotosikal berjaya mengepung suspek dan memberkasnya. - Bernama

UPP dirancang jadi agensi peneraju pencegahan penyeludupan

Posted:

Teknologi interaktif mendidik kanak-kanak

SUATU ketika dahulu, kanak-kanak hanya bermain anak patung, set masakan, set kereta dan boneka-boneka plastik. Namun kanak-kanak hari ini sejak kecil lagi sudah didedahkan dengan pelbagai gajet berteknologi tinggi seperti komputer, laptop, tablet, kamera atau Play Station. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Gelombang kedua Maya Karin

Posted:

Gelombang kedua Maya Karin

Gelombang kedua Maya Karin

GERAK hati menjadi kata kunci Maya Karin sama ada dalam karier mahupun kehidupan peribadinya. Maya percaya sebagai selebriti dia tidak mahu sekadar bergelar pelakon tetapi turut menjulang nama selaku pengacara, duta produk dan aktivis alam sekitar. Kehidupan yang sibuk itu memerlukan Maya memiliki pasukan pengurusan yang profesional, efisien dan matang untuk memastikan kelancaran kerja serta mengatur perancangan masa depannya.

Tanpa perlu tunduk pada kelemahan, Maya mengaku adalah mustahil untuk dia menguruskan kariernya bersendirian tanpa bantuan jauhari yang pakar.

"Saya takut akan menimbulkan masalah kemudian hari. Takut kacau-bilau jadinya nanti. Macam saya, sekiranya berada di lokasi pastinya sukar untuk berurusan dengan media atau pihak lain yang mahukan komitmen daripada saya.

"Kalau tidak menjawab panggilan, nanti macam-macam akan timbul. Jadi, saya memang perlukan pihak pengurusan untuk berbincang dan menyelesaikan apa yang patut untuk pihak saya.

"Saya tidak boleh menguruskan semua benda bersendirian. Pening jadinya. Saya percaya artis merupakan produk untuk dijual dan seseorang artis itu harus fokus pada kerja seni," katanya.

Berbunyi profesional dan dalam bahasa yang lebih konkrit, Maya adalah seorang artis yang bijak menggunakan peluang dan ruang.

Maya faham tahap kemampuannya dan pada waktu yang sama, dia percaya artis juga harus diiringi seorang pengurus.

"Rugilah kalau ada artis yang tidak mahukan pihak pengurusan. Pengurus itu pula bukan untuk jawab panggilan telefon sahaja, saya perlukan pengurus yang matang dan boleh melancarkan keperluan serta merangka perancangan untuk masa depan, ada visi dan membangun bersama-sama, ke mana arah saya dalam tempoh lima tahun akan datang.

"Macam dia ada produk untuk dipasarkan," akui Maya, 34, mengenai lonjakan yang dilaluinya.

"Jika semua mahu buat sendiri, tidak mahu berkongsi peratusan dengan pihak pengurusan, kelak akan merugikan diri sendiri juga," tambahnya.

Setelah meninggalkan pengurusan artis di bawah bumbung Satu Entertainment, jelitawan Ombak Rindu itu kini menjadi anak naungan label Warner Music sebagai artis rakaman yang turut menguruskan perjalanan karier wanita itu bagi tempoh lima tahun.

Percaya pada gerak hati, naluri membenarkan Maya Karin untuk berasa selesa dengan pilihan-pilihan yang telah dan sedang dilakarinya.

"Sehingga tiga bulan pertama ini, saya cukup selesa. Selesai pelancaran single, saya boleh pergi bercuti. Sekarang, saya kena kurung seketika oleh pihak Warner, banyak perkara hendak diuruskan, publisiti dan rakaman album.

"Ikut perancangan, rakaman akan selesai sebelum puasa dan album dilancarkan selepas hari raya.

"Jadi, sepanjang bulan puasa, saya boleh rehat. Kemungkinan akan ke London untuk menemani adik saya di sana. Hari raya nanti pun belum pasti.

"Mungkin pulang atau memujuk ibu agar berkumpul anak-beranak di London sahaja," beritahu Maya sambil menghitung agendanya sepanjang bulan puasa dan musim perayaan nanti.

Senang dan mudah sahaja jurnal hidupnya, penjulang variasi anugerah termasuklah Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia Ke-25, pelakon ini berpegang kepada prinsip yang sama berhubung soal hati serta perasaan, terutamanya tentang cinta.

Seperti yang pernah diujarkan sebelum ini, Maya kembali menguak jendela proses untuk mengenali hati budi seseorang.

Namun, tidak pula dia tergesa-gesa untuk mencari perhubungan yang serius.

Bercakap soal teman hidup, Maya mahukan lelaki yang berdikari, cerdik, menghormati orang lain dan gemarkan aktiviti lasak seperti dirinya.

Kegagalan perkahwinan pertamanya bersama seorang lelaki Itali beberapa tahun dahulu mungkin mengganggu keselesaan Maya untuk bercerita lebih lanjut. Selebihnya dia berserah kepada Tuhan .

Nyanyian

Bintang Syurga sudah pun dilancarkan. Single pertama itu menyempurnakan impian Maya untuk kembali menyanyi. Kali terakhir dia merakamkan album adalah sembilan tahun lalu. Penghasilan single dan seterusnya album studio yang sedang dibikin itu menjadikan Erti Cinta dan Bukan Qalamaya bukannya noktah terakhir buat Maya cuba membuktikan keseriusannya untuk bergelar penyanyi.

"Sekitar tahun 2001 hingga 2003, bahasa Melayu saya sendiri tak berapa bagus sangat. Saya sedar tahap nyanyian saya tidak setanding dengan karier lakonan tetapi saya suka dan tetap mahu menyanyi. Ia sesuatu yang menyeronokkan.

MAYA kini berpeluang menumpukan kariernya dalam bidang muzik dengan menjadi artis rakaman selama lima tahun di bawah label Warner Music.


"Namun, saya juga tidak mahu bercakap besar. Biar pendengar dan peminat yang menentukan. Saya cuma sangat puas hati dengan konsep lagu dan album sekarang. Lebih matang, berbentuk pop dan ceria," katanya yang selesa bekerja dengan Omar K dan Audy Mok.

Menyifatkan Omar K sebagai komposer dan penulis lirik yang mempunyai banyak sisi, Maya juga yakin komposer itu sendiri mempunyai masa depan yang bersinar-sinar. Dia mahu dilihat mempunyai penampilan dan vokal yang lebih matang.

Maya mengharapkan album terbaharu hasil gabungan Audy dan Omar K itu mampu membawanya ke tahap lebih cemerlang di persada seni suara.

"Saya sudah lancarkan single Bintang Syurga tapi baru-baru ini, ketika kami sedang borak-borak di studio, Omar tiba-tiba bercerita tentang sebuah lagu yang telah lama ditulis. Kami cuba-cuba sahaja untuk jamming dengan lagu berkenaan, secara tidak langsung ia semacam menjadi dan sedap didengari.

"Kami rakamkan lagu itu. Pihak Warner bersetuju lagu itu dimasukkan ke dalam album saya," cerita Maya yang berbaki sekitar tujuh buah lagu lagi untuk dirakamkan dalam masa terdekat.

Benam aura puntianak

Masih berlegar-legar tentang karier, berselang-seli antara nyanyian dan lakonan, Maya turut meletakkan Ombak Rindu sebagai gelombang kedua yang melonjakkan momentum kembara seninya.

"Rasanya selepas watak Izzah, orang mula boleh singkirkan wajah puntianak yang melekat pada diri saya. Saya kira itu juga sesuatu yang baik. Sesuatu yang baharu untuk saya.

"Setakat ini masih ada beberapa judul filem lakonan saya yang belum ditayangkan. Antaranya Lagenda Budak Setan 3, Jwanita, Sejoli dan Nota, semua itu menampilkan kelainan watak yang ketara.

"Namun untuk tahun ini, rasanya tidak ada filem-filem itu yang akan memasuki pawagam, mungkin tahun depan. Jadi, itu peluang untuk saya fokus pada muzik.

"Barangkali Tuhan sudah putuskan yang terbaik buat saya. Selama ini, saya berusaha untuk muncul dengan single. Sebenarnya sudah ada dua single yang telah dilancarkan tapi tak juga menjadi," lentur Maya yang memilih sendiri konsep busana tradisi untuk tatapan peminat kali ini.

Cinta Elfira, Baim sekadar gurauan

Posted:

Cinta Elfira, Baim sekadar gurauan

Cinta Elfira, Baim sekadar gurauan

ELFIRA LOY


KEREMAJAAN serta kelopaknya yang mekar berkembang semakin mempesonakan. Pelakon genit Elfira Loy ini pantas sahaja menawan perhatian. Ketika sibuk di lokasi penggambaran drama bersiri Demi Dia, tiba-tiba namanya terpanas dengan kisah cinta bersama aktor dari seberang, Baim Wong.

Semua itu gara-gara pengakuan Baim tentang cinta mereka menerusi rancangan MeleTOP yang disiarkan secara langsung di Astro Ria pada Selasa lalu.

Elfira, 19, manakala Baim Wong, 32, kali pertama dipertemukan dalam sebuah drama berjudul Untuk Terakhir Kali pada tahun lepas. Walaupun mereka dipertemukan di lokasi itu, Elfira dan Baim sebenarnya telah mengenali antara satu sama lain sejak tahun 2011 iaitu ketika Elfira berusia 17 tahun.

Mendapatkan sendiri kepastian daripada Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Anugerah Skrin 2011, Elfira ternyata seorang gadis yang suka berterus-terang. Sedikit berbeza berbanding apa yang tersiar dalam akhbar dan blog hiburan pada Khamis lalu, Elfira memberitahu Sensasi Bintang:

"Sebenarnya, saya tidak tahu bagaimana hendak komen tentang perkara itu. Saya memang berkawan baik dengan Baim. Saya terbuka untuk berkawan dengan sesiapa sahaja termasuklah Baim. Dengan Baim, saya okey tetapi. selama berkawan sejak dua tahun lepas, hubungan dan perbualan kami tidak ke arah kekasih atau saling mengucapkan cinta serta sayang.

"Apabila Baim tiba-tiba membuat pengakuan depan khayalak, lebih-lebih lagi dalam program TV yang disiarkan secara langsung, saya jadi tergamam, terkejut dan tidak lena tidur semalaman. Kalau betul apa yang dikatakan oleh Baim itu, saya sebenarnya okey," ulas Elfira berbunyi jujur.

BAIM menjelaskan dia tidak mempunyai hubungan istimewa dengan Elfira.


"Saya agak pelik tetapi mengambilnya secara positif. Dengan saya, dia (Baim) tak pernah pula cakap sayang-sayang tetapi dia bercakap konon-kononnya kami bercinta depan khalayak umum. Saya berasa itu merupakan satu penghargaan," jelas Elfira yang bersifat terbuka.

Tambah Elfira: "Namun mengenali Baim yang suka berjenaka dan selepas program berkenaan, dia tidak pula menjelaskan apa-apa terhadap saya. Jadi, saya anggap itu hanya gurauan sahaja. Kami juga ada sesi fotografi bersama sebuah majalah sebelum Baim berangkat pulang."

Bercerita tentang perkenalannya dengan pelakon yang terkenal menerusi sinetron Benci Bilang Cinta dan Sejuta Cinta Marshanda itu, pelakon yang baru selesai penggambaran filem pertamanya, Rentap itu menjelaskan bahawa dia mengikuti perkembangan Baim menerusi laman sosial Path sejak tahun 2011 lagi.

"Saya meminati Baim. Saya menjadi pengikutnya dengan harapan dia juga menjadi pengikut saya di laman sosial berkenaan. Dari situlah kami mula berhubungan," kata Elfira yang pernah juga digosipkan bercinta dengan seorang lagi aktor dari seberang, Randy Pangalela.

Mendakwa dirinya tidak pernah mempunyai pengalaman bercinta, penuntut Kolej Damansara Utama itu memberitahu, dia tidak pernah meletakkan faktor usia sebagai sekatan untuk terlibat dalam soal cinta biarpun umur masih remaja.

Seperti yang dijangka oleh Elfira sendiri, Baim yang dihubungi dari lokasi fotografi bersama sebuah majalah di Bangi, Selangor pada Khamis lalu sempat meluangkan masa untuk ditemubual.

"Saya hanya bercanda tentang hal itu. Antara saya dan Elfira memang tidak ada hubungan istimewa, cuma teman biasa. Usah fikir keterlaluan," ujar Baim atau nama sebenarnya Muhammad Ibrahim itu kepada Sensasi Bintang.

Masih solo dan belum berpunya, tambah Baim, fokusnya kini tertumpu tentang kariernya.

"Persoalan jodoh itu belum hadir. Jadi, tumpuan saya lebih pada karier. Ketika ini, saya akan kembali sibuk dengan penggambaran sebuah sinetron berjudul Tasmina," katanya yang berangkat pulang ke Jakarta pada Jumaat lalu.

Alyah terima Ramli walaupun garang

Posted:

Alyah terima Ramli walaupun garang

Alyah terima Ramli walaupun garang


PENGHIJRAHAN imej menjadikan Alyah seorang wanita yang lebih matang berbanding sebelum ini.


HIJRAH penampilan penyanyi Noor Hasliah Abu Hasan atau nama komersialnya Alyah pantas mencetuskan gosip bahawa wanita berumur 32 tahun itu akan menamatkan zaman solonya pada bila-bila masa.

Dia yang ditemui usai rakaman program raya Dikir Stail bertempat di Studio Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Selangor baru-baru ini semakin menguatkan gosip berkenaan apabila berterusan menyatakan dia sudah terlajak sasaran bergelar isteri selama enam tahun.

"Saya sudah bersedia untuk berkahwin sejak berumur 26 tahun lagi tetapi pertunangan terputus di tengah jalan.

"Saya ini memang keturunan India, tetapi takkan saya nak amalkan resam Hindu untuk meminang lelaki. Jadi, sebagai gadis Islam saya hanya menunggu orang masuk meminang sahajalah," katanya.

Dia turut mengaku sedang mengenali hati budi dan dalam proses berkawan lagi dengan seorang lelaki. Namun apabila ditanya adakah lelaki itu Datuk Ramli MS, dia hanya tergelak kecil.

"Sekarang saya ikut sahaja perjalanan hidup ini, tidak berharap sangat, cuma mendoakan yang terbaik."

"Saya masih orang yang sama walaupun sudah berhijab cuma saya berubah untuk menjadi manusia yang lebih baik dan saya masih belajar dari sehari ke sehari," ujarnya lagi.


KARAKTER garang dan tegas yang dimiliki oleh Ramli MS disenangi Alyah.


Sifat yang dimiliki oleh Ramli MS yang tegas dan garang seperti arwah bapanya menyebabkan dia lebih mudah menerima lelaki seperti itu.

"Arwah bapa saya paling garang di dunia, semasa kecil, saya takut sangat dan sifat itu (garang) ada pada Ramli MS. Jadi saya senang dan tidak menyifatkannya susah buat saya," ujarnya sambil tersenyum.

Mengenai persengketaan yang berlaku antara dia dan pereka baju terkenal, Hatta Dolmat menerusi Twitter sejak tahun lalu berhubung isu pakaian, Alyah menyatakan bahawa perkara tersebut telah selesai walaupun dia tidak pernah bertemu dengannya.

"Secara peribadi, saya terima semuanya secara terbuka dan tidak berdendam walaupun kami tidak pernah berjumpa. Saya malas nak panjangkan cerita lagi," katanya.

Sebelum ini Hatta menyatakan kekecewaannya kerana Alyah menempah empat pasang baju daripada pereka yang dikenalinya untuk sebuah majlis tetapi tidak memakainya.

Namun, Alyah meminta maaf kepada Hatta kerana dia tidak memakai baju rekaannya akibat masalah zip.

Jelas Alyah, demi untuk meredakan gosip sedia ada, dia bersedia untuk menutup akaun Instagramnya dengan alasan tidak mahu terlalu leka dengan laman sosial.

Dia juga mengaku sibuk untuk menyiapkan album terbaharunya yang masih mengekalkan konsep pop cuma perbezaanya adalah dari segi penampilannya dalam album berkenaan.

"Bukan saya tidak hargai peminat. Saya sedar semua kejayaan saya datangnya daripada sokongan peminat, tetapi saya ini jenis yang cepat leka," kata Alyah.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved