Isnin, 8 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Peluang wanita asah bakat berniaga

Posted:

Peluang wanita asah bakat berniaga

Peluang wanita asah bakat berniaga

SUASANA di rumah banglo di Seksyen 16, Petaling Jaya itu pada pertengahan Mac lalu berbeza jika dibandingkan dengan hari-hari biasa. Suara riuh-rendah yang diselangi dengan hilai tawa golongan wanita menggambarkan mereka bagaikan mengenali antara satu sama lain.

Sambil rancak berbual, mereka sibuk menjalankan perniagaan menjual kain, kraf tangan, pakaian, aksesori dan wangian untuk lelaki mahupun wanita di dalam rumah banglo yang tersergam indah.

Di bahagian patio rumah pula, pengunjung yang hadir asyik menjamu selera hidangan ala Barat seperti lasagna, ayam goreng dan pencuci mulut yang dijual.

Senario itu merupakan situasi normal bagi penjual atau pengunjung di bazar yang dikenali sebagai Souq di Villa 16. Bazar itu menempatkan seramai 17 peniaga yang keseluruhannya terdiri daripada kaum Hawa.

Walaupun keseluruhan peniaga terdiri daripada golongan wanita, namun masih ada kelibat lelaki yang memeriahkan bazar itu.

"Saya meminati barangan kraf tangan yang dijual di sini. Corak dan ukirannya tampak jujur manakala harga yang dijual juga amat berpatutan jika dibandingkan dengan harga pasaran," ujar seorang pengunjung, Khalid Ibrahim, yang memeriahkan bazar itu bersama keluarganya.

Souq di Villa 16 diilhamkan oleh tiga wanita iaitu Marina Mustafa, 48, Annette Isaac, 38, dan Azlinda Arshad, 42, tahun lalu. Sehingga kini, bazar itu telah tiga kali dianjurkan dan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pengunjung.

Kebanyakan peniaga yang berniaga di bazar itu terdiri daripada golongan ibu yang menjalankan perniagaan produk jualan mereka dalam talian. Penyertaan mereka menerusi bazar itu merupakan satu bonus untuk mempromosikan barangan kepada orang ramai.


KANAK-KANAK juga boleh belajar teknik jahitan yang bersesuaian dengan mereka di gerai Sekolah Jahit Nawal.


Meriahkan rumah

Pemilik banglo dan juga pengasas Souq di Villa 16, Marina, 48, memberitahu, banglo tersebut merupakan rumah arwah ibu mertuanya yang kembali ke rahmatullah kira-kira lima tahun lalu.

"Beberapa hari selepas itu, bapa mertua saya pula meninggal dunia. Selepas ketiadaan mereka, banglo itu sunyi kerana kami jarang-jarang ke sana.

"Suami memberi cadangan agar mengadakan satu aktiviti bagi memeriahkan kembali rumah itu pada tahun lalu. Sejak itu, timbul idea untuk mengadakan bazar di rumah itu," ujarnya.

Souq merupakan perkataan dalam bahasa Arab yang bermaksud bazar. Bazar yang bermula dari pukul 11 pagi hingga pukul 5 petang itu ternyata menarik pelbagai golongan untuk membeli-belah atau sekadar bertemu rakan-rakan lama.

Zubaidah Abd. Kadir, 38, merupakan peniaga awal yang menggunakan label saphyrafashion and accessories telah menyertai bazar itu sejak kali pertama ia dianjurkan.

Perkenalan dengan Marina telah membuka ruang kepadanya membuka gerai di Souq di Villa 16. Marina merupakan pelanggan tetapnya yang menjual pakaian daripada fabrik yang diimport dari India.

Dia amat meminati barangan dari India seperti pakaian masyarakat Punjabi, sari, gelang dan pelbagai jenis hijab. Disebabkan minatnya itu, dia mengambil keputusan untuk menjual barangan import kepada rakan-rakan sejak lima tahun lalu.

Laman sosial

"Ketika Souq dianjurkan buat julung-julung kali, saya bersama lima rakan lain yang juga peniaga barangan kelengkapan wanita telah bersetuju untuk menyertai bazar ini. Dengan menggunakan laman sosial Facebook, kami telah menghebahkan mengenai bazar itu kepada rakan-rakan terdekat.

"Bagi saya, penyertaan dalam bazar ini merupakan salah satu cara untuk berkongsi minat kepada rakan-rakan mahupun pembeli. Kesibukan dengan dunia kerjaya sehari-hari terubat apabila saya dapat menjual dan berkongsi barangan saya kepada pembeli," ujar perunding kewangan di salah sebuah bank di ibu negara itu.

Selain aktiviti jual beli, Souq di Villa 16 turut mengadakan kutipan derma untuk para pesakit kanser. Bagi bazar edisi ketiga baru-baru ini, pihaknya telah memilih untuk membantu mengumpul dana bagi organisasi Friends Of Y yang membantu seorang pesakit kanser yang tinggal di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Patricia Rocky merupakan salah seorang peniaga yang terlibat dalam bazar tersebut. Dia yang berumur 55 tahun menderita kanser payu dara sejak tahun tiga tahun lalu tidak mengharapkan belas kasihan orang ramai tetapi berusaha untuk mengumpul dana sebanyak RM7,000 untuk rawatan radiasi dan suntikan kalsium.

Sebelum ini, dia merupakan seorang staf yang bertanggungjawab dalam sistem pentadbiran sebuah syarikat swasta. Namun, selepas disahkan menghidap kanser payu dara, dia terpaksa meninggalkan kerjayanya itu kerana kerap bercuti bagi mendapatkan rawatan di hospital.

Kini, Patricia hanya bergantung kepada hasil jualan jeruk selain bantuan kewangan daripada dua orang anaknya. Patricia menjual jeruk ikan dan sayur-sayuran seperti limau dan terung telah menyertai bazar itu kali kedua berturut-turut.


SUASANA banglo ini meriah sepanjang seharian bazar Souq di Villa 16, Petaling Jaya berlangsung.


"Sejak disahkan menghidap kanser, saya telah membelanjakan hampir RM30,000 untuk kos rawatan. Saya dan anak-anak berusaha mengumpul RM7,000 untuk rawatan susulan tujuh bulan akan datang.

"Saya tidak mempunyai pekerjaan. Saya amat berterima kasih kepada pihak penganjur kerana sudi menerima saya untuk menyertai bazar ini buat kali kedua," ujar Patricia yang menggunakan nama sendiri sebagai label jeruknya.

Antara 17 peniaga yang berniaga di bazar itu, kelihatan seorang remaja memperagakan hasil kreatifnya melalui aksesori wanita seperti gelang, rantai dan subang.

Masih menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), gerai milik Sarah Amelia Mohd. Nor dengan labelnya twenty six by Sarah menjadi tumpuan pengunjung. Dengan batu-batuan yang berwarna-warni, harga yang ditawarkan oleh Sarah melalui produk hasil kreatifnya itu dijual pada harga RM25 hingga RM145.

"Saya belajar membuat gelang, rantai dan subang ini sejak kecil kerana sering ikut ibu, Azlinda Arshad ke bazar-bazar. Sejak itu, timbul minat untuk membuatnya sendiri," ujarnya.

Sarah, salah seorang peserta terawal Souq di Villa 16 sejak kali pertama ia dianjurkan. Beliau juga berkolaborasi dengan label ibunya iaitu Mahani Moleque yang juga menjual aksesori wanita.

Sokongan suami

Sementara itu, seorang suri rumah, Alinna Fitri, 40, turut menyertai bazar itu sebagai salah satu cara untuk mendapatkan pendapatan tambahan untuk keluarganya.

Ibu kepada empat orang cahaya mata itu mahir dalam jahitan manik dan sulaman. Dia juga mendapat sokongan daripada suami untuk melakukan perkara yang diminatinya.

"Penyertaan pertama kali saya dalam Souq di Villa 16 ini juga dapat menarik pelanggan baharu untuk mengenali pakaian daripada label Allinaz Collection. Jahitan manik yang teliti juga menjadi keutamaan saya kepada pelanggan.

"Pada pendapat saya, bazar ini merupakan salah satu cara yang baik untuk melatih golongan wanita bergelar usahawan dalam perkara yang mereka mahir. Bagi suri rumah sepenuh masa seperti saya, bazar ini juga dapat membantu menambah pendapatan keluarga," ujarnya yang ditemani anaknya, Myra Zulkifli, 17, ketika di bazar itu.

Souq di Villa 16 penawar Marina

Posted:

Souq di Villa 16 penawar Marina

Souq di Villa 16 penawar Marina


MARINA beranggapan Souq di Villa 16, Petaling Jaya merupakan medan bagi kaum hawa berbangga dengan produk keluaran mereka.


SEPANJANG bazar Souq di Villa dibuka pada 16 Mac lalu, Marina Mustafa kelihatan sibuk di bahagian patio rumah milik arwah ibu mertuanya itu. Beliau bertungkus-lumus memasak hidangan ala Barat untuk santapan para pengunjung dan peniaga di rumah itu.

Pengunjung-pengunjung yang hadir ke bazar tidak putus-putus berbual dan bertanya khabar. Ketika itu, senyum di bibirnya sentiasa terukir walaupun sibuk.

Beliau turut dibantu oleh sahabatnya, Annette Isaac, 38, dan empat orang anaknya di ruang patio itu.

"Daripada raut wajah dan senyuman ibu, saya lihat dia begitu gembira sepanjang hari ini," ujar anak sulung Marina, Aziff Azuddin, 23, ketika ditemui Kosmo! di bazar itu pada 16 Mac lalu.

Menurut Aziff, walaupun ibunya menghidap kanser tiroid, itu tidak menjadi halangan utama dalam penganjuran bazar yang rata-ratanya dihadiri oleh kaum wanita.

"Ini cara ibu saya menunjukkan kecintaannya terhadap keluarga dan rakan-rakan. Saya sentiasa menyokong ibu," tambah penuntut semester akhir dalam jurusan Kewartawanan, Ijazah Sarjana Muda, Fakulti Komunikasi dan Media di Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

Hidap kanser

Mengimbau kenangan pada tahun 1997, cerita Marina, ketika itu beliau disahkan menghidap kanser tiroid. Pada awalnya anak jati Muar, Johor itu sangat tertekan sehingga setiap kali menunaikan solat, dia pasti akan membaca surah Yasin.

Dalam pada itu, beliau berjanji dengan Allah SWT sekiranya diberi sedikit masa untuk hidup, dia pasti akan menjadi hamba dan manusia yang lebih baik di samping dapat memberi manfaat kepada orang lain.

Dugaan yang dihadapinya semakin bertambah apabila disahkan pula menghidap kanser paru-paru. Ekoran daripada penyakit yang dihidapinya itu, beliau terpaksa menutup perniagaan restoran Kafe Dania di Petaling Jaya setelah 14 tahun mengusahakannya.

"Alhamdulilah, walaupun sudah 16 tahun bergelumang dengan dua penyakit kanser, saya rasa diri semakin sihat," ujarnya yang mengamalkan minum air serai dan kunyit yang mampu membunuh sel kanser.

Marina yang terkenal dengan program masakan di saluran Astro Awani, Dari Dapur Marina tiga tahun lalu, kini masih dalam rawatan radiasi untuk mengubati penyakitnya itu.

Tutur Marina, idea suaminya, Azuddin Abdul Rahman, 55, untuk menganjurkan Souq di Villa 16 turut disokong oleh anak-anak kerana mampu memeriahkan kembali rumah allahyarham ibu mertuanya.

"Souq di Villa 16 ini merupakan cara saya untuk berkongsi minat bersama rakan-rakan. Pada awalnya, saya hanya menjemput lima peniaga yang terdiri daripada rakan-rakan terdekat. Dengan bantuan mereka menerusi laman Facebook, ramai orang luar tertarik untuk turut sama berniaga di sini untuk edisi ketiga.


TIGA buku masakan hasil nukilan Marina yang telah menjengah pasaran sejak tiga tahun lalu.


"Selain perniagaan, saya juga mahu merapatkan silaturrahim antara pengunjung dan peniaga dalam suasana santai seperti di rumahnya sendiri," ujarnya yang mengenakan bayaran sebanyak RM80 kepada setiap peniaga yang membuka gerai di bazar itu.

Minatnya terhadap bidang masakan tidak mungkin terhenti walaupun tidak lagi mengendalikan restoran. Cara beliau berkongsi resipi bersama orang ramai ialah dengan menulis buku masakan.

Antara buku yang telah menjengah pasaran bermula dengan terbitan buku Memorable Recipes for Malay Occasion empat tahun lalu. Kemudian disusuli dengan Hidangan Sunnah dan Nostalgia bersama Marina Mustafa.

"Dalam tempoh rawatan kanser, keluarga saya memberi dorongan untuk melakukan perkara yang saya suka. Sejak itu, saya mengambil keputusan untuk menulis buku masakan.

"Pada saya buku Memorable Recipes for Malay Occasion merupakan buku yang penuh bermakna untuk saya. Ia merupakan himpunan resipi untuk majlis-majlis masyarakat Melayu seperti akikah, cukur jambul, pertunangan, perkahwinan dan majlis tahlil," ujarnya yang masih mempunyai 20 tumor kecil di dalam paru-parunya.

Banglo yang terletak di Seksyen 16, Petaling Jaya itu turut dijadikan sebagai tempat untuk dia mengajar wanita memasak melalui program Villa Home Cooking. - MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


53 ketua jabatan UniMAP terima watikah pelantikan

Posted:

53 ketua jabatan UniMAP terima watikah pelantikan

53 ketua jabatan UniMAP terima watikah pelantikan


KAMARUDIN (duduk, tengah) bergambar bersama sebahagian daripada ketua jabatan UniMAP yang menerima watikah pelantikan baharu jawatan di Kangar, Perlis baru-baru ini.


SETIA. Seramai 53 ketua jabatan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima watikah pelantikan baharu jawatan masing-masing pada majlis yang diadakan di Hotel Putra Palace, Kangar baru-baru ini.

Pada majlis tersebut, semua ketua jabatan berkenaan membaca ikrar bagi menitikberatkan integriti dan mengamalkan sikap toleransi dalam proses tadbir urus staf bawahan dalam mentadbir sesuatu jabatan atau pusat pengajian di UniMAP.

Majlis penyerahan watikah pelantikan watikah tersebut disampaikan oleh Naib Canselornya, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Hussin.

Turut hadir Ahli Lembaga Pengarah Universiti, Datuk Shah Headan Ayoob Hussain Shah; Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof. Dr. Zul Azhar Zahdi Jamal dan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UniMAP, Prof. Dr. Ismail Daut.

Menurut Kamaruddin, sebagai ketua jabatan, mereka perlu mempunyai sifat amanah dalam melaksanakan sesuatu urusan.

"Perlu tegas membuat keputusan, bijaksana mengendalikan agenda dan berpandangan jauh," katanya.

Pertandingan Seni Silat Selendang Merah meriah

Posted:

Pertandingan Seni Silat Selendang Merah meriah

Pertandingan Seni Silat Selendang Merah meriah


SEBAHAGIAN daripada ahli jawatankuasa PSSSMIPK bergambar kenangan sempena Pertandingan Seni Silat Selendang Merah di Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


SEMANGAT. Seramai 80 pelajar sekolah rendah dan menengah di Kedah menyertai Pertandingan Seni Silat Selendang Merah Ibu Pertiwi Kedah (PSSSMIPK) di Dewan Majlis Perbandaran Sungai Petani, Tikam Batu, Sungai Petani baru-baru ini.

Pertandingan itu turut disertai pelajar dari Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Perlis.

Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah, Datuk Arpan Shari ketika merasmikan pertandingan itu berkata, melalui penganjuran pertandingan tersebut, dapat memberi peluang kepada pelajar Melayu mengenal seni silat bangsa sendiri.

Yang Dipertua PSSSMIPK, Wan Yahya Wan Chik pula berkata, kerjasama pelbagai pihak bagi mengadakan pertandingan itu amat memberangsangkan.

Menurutnya, ramai pelajar lelaki dan perempuan berminat mempelajari seni silat itu di seluruh negara dan ia adalah aktiviti yang yang bukan sahaja meningkatkan kecergasan tetapi juga melahirkan minda cerdas.

JKM rai ulang tahun ke-67

Posted:

JKM rai ulang tahun ke-67

JKM rai ulang tahun ke-67


NORAINI (tengah) memotong pulut kuning pada ulang tahun ke-67 JKM di Putrajaya baru-baru ini.


MERIAH. Perhimpunan Bulanan dan Ulang Tahun ke-67 Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah diadakan di Dewan Perdana Nur, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di Putrajaya baru-baru ini.

Majlis telah dirasmikan oleh Ketua Pengarah JKM, Datuk Noraini Mohd. Hashim.

Menurut Noraini, majlis tersebut bertujuan menyemai nilai-nilai murni dan meningkatkan semangat kakitangan jabatan tersebut.

"Penubuhan JKM dalam membangunkan masyarakat serta meningkatkan kesejahteraan sosial rakyat menjadikannya sebuah jabatan yang matang dan kuat," katanya.

Majlis tersebut turut dihadiri oleh beberapa bekas Ketua Pengarah JKM.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mayat busuk di Kampung Tanduo

Posted:

Mayat busuk di Kampung Tanduo

Mayat busuk di Kampung Tanduo

Oleh MUSTAPA LAKAWA dan ROSMAWATI SALIHIN
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA Forensik Polis Diraja Malaysia menggali dan mengeluarkan mayat-mayat pengganas yang ditanam di dalam lubang di Kampung Tanduo semalam.


LAHAD DATU – Bau busuk menyelubungi kawasan sebuah ladang kelapa sawit di Kampung Tanduo di sini apabila pasukan penyelamat mengeluarkan mayat 15 puak pengganas Sulu yang dikeluarkan dari tiga buah lubang.

Kesemua mayat yang rata-rata sudah reput dan hanya tinggal tulang tersebut dipercayai ditanam di situ selepas mati ditembak dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan pada 1 Mac lalu. Salah satu mayat itu merupakan mayat pengganas wanita.

Mayat itu dipercayai telah ditanam oleh pengganas Sulu yang terselamat dalam pertempuran tersebut.

Mayat itu dikeluarkan oleh pasukan keselamatan dan pegawai unit forensik dengan dikawal oleh anggota yang lengkap bersenjata api. Operasi mencari dan mengesan lubang itu bermula pada pukul 1 petang.

Wartawan Kosmo! yang turut berada di lokasi lubang yang digali mendapati kesemua 15 mayat pengganas itu telah ditanam di dalam tiga buah lubang bersaiz antara empat dan lima meter persegi. Jarak antara setiap lubang itu kira-kira tiga meter.

Lub

32 lelaki cuba menceroboh Sabah diberkas

Posted:

32 lelaki cuba menceroboh Sabah diberkas

32 lelaki cuba menceroboh Sabah diberkas

KOTA KINABALU - Seramai 32 lelaki warga Filipina dipercayai cuba menyelinap masuk ke negeri ini menerusi perairan Tambisan, Lahad Datu bersama sejumlah senjata berjaya ditangkap oleh pasukan keselamatan.

Kesemua lelaki yang menaiki sebuah bot itu ditahan pada pukul 2 pagi dan pemeriksaan di atas bot tersebut oleh pasukan keselamatan menemui selaras M16, sepucuk pistol yang belum diketahui jenis, parang, kapak dan sejumlah tangkal. Mereka ditahan kira-kira 12 batu nautika dari Tambisan.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kehadiran bot warga asing itu dikesan pasukan keselamatan yang kemudian melancarkan operasi penahanan.

"Bot itu dikesan berada di perairan negara dan dipercayai cuba memasuki negara ini.

"Hasil pemeriksaan, kita turut menemui beberapa senjata termasuk senjata api, parang, kapak dan beberapa dokumen," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

2 pemancing maut bot bertembung

Posted:

2 pemancing maut bot bertembung

2 pemancing maut bot bertembung

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA bomba mengangkat mayat salah seorang mangsa yang mati selepas bot yang dinaiki bertembung dengan bot pukat tunda di Rompin kelmarin.


KUANTAN – Dua pemancing warga Singapura maut, seorang hilang manakala lima lagi cedera apabila bot yang mereka naiki karam selepas merempuh sebuah bot pukat tunda dalam kejadian di perairan Johor berhampiran Pulau Lalang kelmarin.

Kejadian pukul 4.30 petang kira-kira 30 batu nautika dari Jeti Tanjung Gemok, Rompin itu mengakibatkan Raymond Cheng Yuen Chi, 35, dan Heng Choon Han, 37, maut akibat parah di kepala. Rakan mereka, Chen Wan Seng, 47, pula masih belum ditemui.

Selain tiga orang itu, lima lagi rakan mereka, Heng Soo Ai, 38, Tan Soo Lyinn, 39, Lim Wai Leng, 38, Yang Tsai Bing, 35, dan Hong Choon Han, 37, cedera. Soo Lyinn merupakan seorang wanita. Mereka telah dihantar pulang ke Singapura.

Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Johari Jahaya berkata, siasatan awal pihaknya percaya kejadian berlaku apabila jurumudi bot kesemua pemancing tersebut tidak menyedari kehadiran bot pukat tunda yang datang dari arah Pulau Tioman.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM tunggu pengumuman SPR

Posted:

FAM tunggu pengumuman SPR

FAM tunggu pengumuman SPR

FAM mengingatkan para penyokong bola sepak agar tidak membawa bendera parti politik memasuki stadium semasa berlangsungnya perlawanan Liga Super dan Liga Premier.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mengambil sikap tunggu dan lihat sebelum meminda jadual perlawanan Liga Malaysia (Liga M) bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JPT) FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, pihaknya perlu menunggu pengumuman daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terlebih dahulu sebelum membuat tindakan lanjut.

"Jika tarikh pilihan raya bertembung dengan aksi mana-mana perlawanan Liga M, kami akan meminda perlawanan itu kepada satu tarikh baharu yang akan ditentukan kemudian.

"Buat masa ini, kami perlu menunggu pengumuman SPR (tarikh sebenar pilihan raya) sebelum mengambil tindakan susulan," katanya kepada pemberita semalam.

Hamidin memberitahu, pihaknya prihatin dengan persiapan pilihan raya kerana ia membabitkan penyokong bola sepak keluar mengundi di kawasan masing-masing.

Dalam pada itu, Hamidin turut memberikan amaran kepada mana-mana pihak supaya tidak mengibarkan bendera parti politik masing-masing di mana-mana stadium.

"Ia telah termaktub dalam peraturan yang digariskan sebelum ini, jadi mana-mana bendera parti politik tidak dibenarkan sama sekali dibawa masuk ke stadium.

"Mereka yang berbuat demikian boleh dikenakan tindakan mengikut garis panduan yang ditetapkan FAM," katanya.

Skuad kedua taruhan Irfan

Posted:

Skuad kedua taruhan Irfan

Skuad kedua taruhan Irfan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


IRFAN (kanan) bersalaman dengan rakan sejawatnya dari Vietnam, Tien Dai selepas sidang akhbar di Shah Alam semalam. Turut hadir kapten Selangor, Asraruddin Putra Omar (kiri) dan wakil kelab Saigon, Oloya Moses.


SKUAD kedua bakal menjadi taruhan Selangor ketika melayan kunjungan kelab Vietnam, Saigon Xuan Thanh dalam aksi Kumpulan H kempen Piala AFC 2013 di Stadium Shah Alam malam ini.

Menyedari mengharungi jadual perlawanan yang padat apabila bakal berdepan Felda United dalam aksi Liga Super (Sabtu ini) sebelum melayan kunjungan Johor Darul Takzim pada suku akhir kedua Piala FA (16 April), pengendali Gergasi Merah, Irfan Bakti Abu Salim jelas tidak mempunyai pilihan selain merehatkan beberapa tunggak utamanya.

Namun, beliau optimis barisan pemainnya mampu melakar kemenangan malam ini, sekali gus menghidupkan sisa-sisa peluang Selangor mara ke pusingan kedua kempen Piala AFC.

"Saya perlu merencana sku- ad terbaik memandangkan kesemua aksi iaitu Piala AFC, Piala FA dan Liga Super dilihat sama penting buat kami.

"Tampil tanpa beberapa pemain utama, bukan alasan kami memandang rendah kemampuan Saigon tetapi saya percaya kesebelasan pemain yang diturunkan mampu menggalas tanggungjawab dengan baik," katanya pada sidang akhbar di Stadium Shah Alam semalam.

Irfan memberitahu, beliau kekal menaruh kepercayaan kepada tonggak import, Peter Chrappan bagi mengemudi benteng pertahanan Selangor biarpun pemain Slovakia itu dilihat beberapa kali melakukan kesilapan mudah ketika berdepan Johor DT dalam aksi suku akhir pertama Piala FA tempoh hari.

Selain itu katanya, rakan senegara Chrappan, Michel Kubala juga bakal diturunkan malam ini.

"Namun, saya enggan mengundang risiko menurunkan K. Gurusamy yang masih belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan, selain tidak menolak kemungkinan merehatkan kapten, Asraruddin Putra Omar.

"Kami yakin mampu menewaskan Saigon kerana bagi saya, East Bengal jauh lebih kuat berbanding mereka.

"Kekalahan kami tempoh hari hanyalah berpunca daripada kehilangan konsentrasi pemain sebaik berjaya menyamakan kedudukan.

"Cuma pada masa yang sama, kami perlu berhati-hati apabila Saigon bakal tampil dengan tiga pemain import termasuk pencetak kedua-dua gol mereka tempoh hari (Emeka Oguwike)," katanya.

Untuk rekod, Selangor yang tumpas 1-2 kepada Saigon di tempat lawan minggu lalu kini hanya mengutip satu mata selepas tiga perlawanan selepas turut tewas 0-1 kepada East Bengal dan seri 3-3 dengan Tampines Rovers sebelum ini.

Selepas bertemu Saigon, Selangor akan melayan kunjungan East Bengal di Shah Alam (23 April) sebelum berdepan Tampines di Stadium Jalan Besar, Singapura pada 30 April ini.

TIADA sebarang tarikh lanjutan, keputusan FAM muktamad.

Posted:

TIADA sebarang tarikh lanjutan, keputusan FAM muktamad.

TIADA sebarang tarikh lanjutan, keputusan FAM muktamad.

Demikian tegas Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JPT) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin (gambar) berhubung jendela perpindahan pemain Liga Malaysia (Liga M) yang dibuka semula bermula semalam.

Menurut beliau, kesemua pasukan yang berhasrat mendapatkan mana-mana pemain baharu perlu mengemukakan permohonan masing-masing sebelum tarikh tutup pada 22 April ini.

Ini kerana menurut Hamidin, pihaknya enggan masalah berbangkit seperti mana yang berlaku pada musim-musim sebelum ini kembali berulang.

"Saya sarankan mana-mana pasukan yang berhasrat mendapatkan pemain import baharu supaya mengambil langkah awal menghantar sebarang permohonan dengan kadar segera.

"Ia ekoran proses sijil perpinda- han antarabangsa (ITC) dan seba- rang dokumen dikhuatiri mengambil masa yang lama untuk diproses, jadi mana-mana pasukan dinasihatkan supaya tidak mengambil tindakan pada saat-saat akhir.

"Kami akan bertindak lebih tegas kali ini dan tidak akan melanjutkan tarikh akhir pendaftaran pemain berkenaan yang kekal 22 April ini seperti mana yang diputuskan sebelum ini," katanya kepada pemberita semalam.

Selain pendaftaran dua pemain import baharu seperti mana musim sebelum ini, FAM juga memperkenalkan peraturan baharu kali ini apabila membenarkan tiga pemain tempatan berhijrah ke mana-mana pasukan.

Begitupun, berdasarkan Peraturan Am 4.5.5 Liga Malaysia (2013-2016) tiga pemain tempatan berkenaan hanya dibenarkan berhijrah secara kekal ataupun pinjaman jika mendapat 'lampu hijau' daripada majikan asal.

Peraturan itu memberikan peluang sama rata kepada pasukan bagi menggantikan pemain yang cedera atau gagal mencapai aksi terbaik sepanjang musim ini.

Kelima-lima pemain baharu yang bakal didaftarkan itu juga tidak mempunyai tempoh menunggu dan dibenarkan beraksi sebaik permohonan diluluskan.

Dalam pada itu, Hamidin yang juga Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) mendedahkan, pihaknya kini sedang mengenal pasti beberapa pemain import baharu bagi menggantikan Peter Chrappan dari Slovakia yang gagal memberikan impak kepada Gergasi Merah.

Chrappan sebelum ini menggantikan Ramez Dayoub dari Lebanon yang sebelum ini digugurkan Selangor selepas didapati bersalah oleh Persatuan Bola Sepak Lebanon (LFA) atas kesala- han mengatur keputusan perlawa- nan.

"Ketika ini, kami sedang menguji pemain pertahanan dari Brazil, Australia dan Sepanyol dan keputusan mengenainya bakal diketahui minggu ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Peralihan cita rasa batik Indonesia

Posted:

Peralihan cita rasa batik Indonesia

Peralihan cita rasa batik Indonesia

"MARI dik, pilih-pilih semua kainnya bagus-bagus," teriak seorang penjual wanita yang dicabar pula penjual lain di deretan kedai menjual batik di Jogjakarta, Indonesia. Usaha tersebut demi menangkap minat pembeli yang bersesak-sesak dalam lorong sempit itu.

"Ini berapa ya mbak?" soal seorang teman penulis yang sememangnya warga asal tanah Jogjakarta. Kunjungan penulis bersama beberapa teman ke Pasar Beringharjo pagi itu bertujuan mencari oleh-oleh untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur, terutamanya kain batik yang terlebih awal telah dikirim oleh ibu dan kakak.

Proses tawar-menawar menjadi mudah atas bantuan teman kami, Puthut Ardianto. Dia sememangnya arif tentang harga setiap jenis fabrik di pasar tradisional Jalan Jend A. Yani di kawasan Malioboro itu.

Sebagai orang luar, walaupun kita cuba berbicara dalam dialek Indonesia, rata-rata penjual pasti mudah meneka kita orang Malaysia. Kata Puthut: "Orang di sini kebanyakannya berbahasa Jawa, apabila orang lain bercakap bahasa Melayu, mereka tahu orang itu bukan orang tempatan."

Pencarian batik pada hari itu sangat memuaskan hati kami. Di tangan kami terdapat koleksi batik Jogjakarta daripada jenis parang, truntum dan tidak ketinggalan mega mendung. Kemeja batik dengan sentuhan moden juga banyak dijual di kebanyakan kedai di situ.

Berkelas antarabangsa

Indonesia memang diangkat selaku negara pengeluar batik berkelas antarabangsa. Negara tersebut tidak menyekat ketinggian budaya mereka untuk diolah menjadi batik moden, selari perubahan cita rasa masyarakat.

"Kecenderungan batik penduduk Jogjakarta telah mengalami perubahan sejak beberapa tahun lepas. Permintaan batik klasik mula berkurang dan para pelanggan mula mencari batik tempatan yang melalui modifikasi dari segi corak, warna dan potongan.

"Warna-warna ceria dan terang menjadi pilihan utama. Batik moden mula dipakai majoriti anak-anak muda sekali gus mewujudkan perbezaan ketara antara cita rasa batik mengikut peringkat usia.

"Bagaimanapun harga batik klasik tetap kekal malah, lebih mahal berbanding batik moden. Ini kerana jenis tradisional banyak menggunakan teknik tulis. Batik klasik Jogjakarta juga masih digayakan pada majlis perkahwinan dan keraian istimewa," ujar Puthut, 29, yang menjalankan kerja sampingan sebagai pereka batik moden di bawah label Lemos Pires.


PERSALINAN klasik masih menjadi keutamaan warga Indonesia ketika menghadiri majlis perkahwinan.


Jenis batik

Spesifikasi batik dominan di kota yang masih setia menyanjung sultan itu dapat dipecahkan kepada empat jenis.

Pertamanya ialah batik parang yang terbahagi kepada beberapa bahagian seperti parang rusak atau asli sementara barong merupakan dua jenis batik kumpulan itu yang paling terkenal di Jogjakarta. Parang barong mempunyai ukuran motif yang lebih besar dan signifikan terhadap persalinan kerabat diraja.

Batik truntum pula sarat dengan motif bungaan yang sempurna buat golongan wanita. Selain itu, batik lereng juga antara kebanggaan masyarakat di penempatan yang pernah menjadi pusat pemerintahan Indonesia sebelum berpindah ke Jakarta.

Akhir sekali ialah batik kawung, paling mudah didapati dan sinonim sebagai pakaian orang kebanyakan.

Batik Jogjakarta dengan batik dari daerah lain di Indonesia dapat dibezakan daripada penggunaan warna latar belakang batik. Rona putih menjadi palet teras semua jenis batik di situ dan sebagai perbandingan, batik dari Solo menggunakan warna coklat cair sebagai latar belakang.

Batik galau

Tambah Puthut yang berkhidmat sebagai pensyarah tetap bahasa Inggeris di Universiti Muhammadiyah, bagi memberikan elemen segar dalam variasi batik Jogjakarta, dia telah mencipta batik yang diberi nama batik galau.

Menurut lelaki yang memulakan perusahaan sejak tahun 2009 itu, batik galau hasil usahanya menggabungkan tiga motif batik tempatan yang terdiri daripada truntum, parang dan kawung.

Galau mudah dikenal pasti menerusi susun atur motifnya yang berbentuk pulau. Ia antara pilihan popular pelanggan Puthut untuk dijadikan kemeja bagi kaum Adam dan dres untuk kelompok wanita.

Teknik cop atau tulis kombinasi menjadi percaturan Puthut bagi batik galau. Bagi galau cop, ia boleh dimiliki pada harga bermula 140,000 rupiah (RM44) manakala batik jenis tulis kombinasi dijual pada harga sederhana disebabkan gabungan teknik tulis dan cop yang digunakan.

"Bagi menghasilkan sehelai kemeja lengan panjang, saya perlu menggunakan minimum dua meter kain batik. Mungkin ia kedengaran tidak munasabah tetapi motif batik pada kedua-dua bahagian kemeja yang dipisahkan butang pada bahagian tengah perlu bercantum.

"Kemeja lengan pendek pula selalunya menggunakan satu setengah meter kain tetapi bahagian poket kemeja ditekapkan motif batik yang berbeza. Bagi membentuk identiti tersendiri Lemos Pires, saya juga mengadunkan batik sedia ada bersama material lain," petah Puthut memperincikan jawapan tatkala ditemui bersama kakaknya, Herlina Kristanti, 31, yang juga rakan kongsi di Lemos Pires.

Campuran batik bersama fabrik lain bukanlah kerja mudah. Kesukaran itu dilalui sendiri Puthut yang menyifatkan batik lawasan sebagai batik paling sukar untuk dipadukan. Ia ekoran elemen kepudaran yang terdapat pada batik tersebut.

Versatil Wanita Metropolitan

Posted:

Versatil Wanita Metropolitan

Versatil Wanita Metropolitan

Oleh ALIF ABU BAKAR


FESYEN jalanan menjadi ilham kepada penciptaan label Kree.


JENAMA pakaian wanita baharu tempatan, Kree tampil dengan seleksi pakaian yang mampu memenuhi cita rasa wanita moden.

Lebih eksklusif setiap pakaian Kree mendapat sentuhan pereka muda, Afiq Mohamed atau mesra dengan nama Afiq M. Selaku Pengarah Kreatif Kree, Afiq bijak mengimbangi rekaan jenama tersebut agar tidak dibayangi rekaan peribadinya.

"Saya harus tekankan bahawa Kree bukanlah jenama saya. Ia ditubuhkan atas usaha dua usahawan tempatan iaitu Reni Diana dan Norhalida Sahar. Mereka melantik saya bagi mencipta setiap item keluaran Kree," terang Afiq ketika ditemui Stailo pada majlis pelancaran Kree di Renoma Cafe Gallery, Kuala Lumpur baru-baru ini.


MOTIF geometri melatari indah busana moden ini.


Pertunjukan fesyen

Bersempena pelancaran jenama yang berpegang kepada cogan kata Fashion Escapade itu, satu pertunjukan fesyen eksklusif turut diadakan. Sebanyak 20 helai rekaan digayakan barisan model termasuk pakaian berkonsep muslimah.

Aturan geometri mendominasi hampir keseluruhan koleksi pada hari itu menunjukkan betapa besarnya pengaruh motif tersebut dalam dunia fesyen antarabangsa. Paduan rona gelap dan terang menyemarakkan lagi busana yang amat sesuai dikenakan wanita dunia korporat.

Secara amnya, pakaian Kree disasarkan kepada wanita berumur 18 hingga 40 tahun. Potongan Kree dicipta sedikit longgar bagi memudahkannya dipadankan bersama aksesori seperti tali pinggang.


WANITA bertudung juga sesuai menggayakan pakaian Kree.


Fesyen jalanan

Fesyen jalanan menjadi inspirasi kepada penghasilan Kree namun kemasan yang ada pada setiap helaian jenama itu membuatkan si pemakai tampak seperti menyarungkan busana mewah yang elegan.

Dari segi pemilikan, pembeli mempunyai kelebihan kerana hanya 10 helai dikeluarkan mengikut saiz bagi setiap rekaan. Setiap item Kree boleh didapati secara dalam talian dan dijual antara RM50 hingga RM200.

Selari dengan pelancaran Kree, pelanggan yang membeli setiap item pada laman web www.kree.my sepanjang bulan April ini akan menikmati potongan sebanyak 20 peratus.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Bagan Serai tetap nikmati pembangunan

Posted:

Bagan Serai tetap nikmati pembangunan

Bagan Serai tetap nikmati pembangunan

Oleh ZUHAFIZAH AHMAD ZAKI

BAGAN Serai menerima pelbagai peruntukan daripada kerajaan untuk tujuan pembangunan.
HENTIAN Raya Bagan Serai antara hab pengangkutan utama penduduk di situ.

SELAIN dikenali sebagai sebahagian daripada Jelapang Padi Kerian, kawasan Parlimen Bagan Serai juga popular dengan penduduk suku kaum Banjar yang berasal dari Banjarmasin, Indonesia. Bagan Serai, yang majoriti penduduknya adalah orang Melayu dengan sebahagian besar terbabit dalam bidang pertanian, dilihat terus melalui fasa pembangunan dan lonjakan ekonomi.

Bagan Serai tetap nikmati pembangunan

Posted:

Bagan Serai tetap nikmati pembangunan

Bagan Serai tetap nikmati pembangunan

Oleh ZUHAFIZAH AHMAD ZAKI

BAGAN Serai menerima pelbagai peruntukan daripada kerajaan untuk tujuan pembangunan.
HENTIAN Raya Bagan Serai antara hab pengangkutan utama penduduk di situ.

SELAIN dikenali sebagai sebahagian daripada Jelapang Padi Kerian, kawasan Parlimen Bagan Serai juga popular dengan penduduk suku kaum Banjar yang berasal dari Banjarmasin, Indonesia. Bagan Serai, yang majoriti penduduknya adalah orang Melayu dengan sebahagian besar terbabit dalam bidang pertanian, dilihat terus melalui fasa pembangunan dan lonjakan ekonomi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Hariff sedia bantu rangkul emas dala Sukan SEA 2013

Posted:

Hariff sedia bantu rangkul emas dala Sukan SEA 2013

Hariff sedia bantu rangkul emas dala Sukan SEA 2013

08/04/2013 11:23pm

KUALA LUMPUR - Pelumba pecut negara, Mohd. Hariff Saleh bersedia membantu skuad basikal lebuh raya negara memenangi pingat emas pada Sukan SEA 2013 sekiranya dipanggil mewakili skuad kebangsaan. - KOSMO!

FAM kaji benarkan tiga pemain import dalam pasukan Liga M

Posted:

FAM kaji benarkan tiga pemain import dalam pasukan Liga M

FAM kaji benarkan tiga pemain import dalam pasukan Liga M

08/04/2013 11:21pm

KUALA LUMPUR - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sedang mengkaji semula kemungkinan membenarkan tiga pemain import beraksi dalam mana-mana pasukan Liga Malaysia (Liga M) selepas ini. - KOSMO!

Tunda jadual Liga M: FAM tunggu pengumuman SPR

Posted:

Tunda jadual Liga M: FAM tunggu pengumuman SPR

Tunda jadual Liga M: FAM tunggu pengumuman SPR

08/04/2013 11:19pm

KUALA LUMPUR - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menunggu pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum meminda jadual perlawanan Liga Malaysia (Liga M) bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-13. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


AS tangguh ujian peluru berpandu

Posted:

AS tangguh ujian peluru berpandu

AS tangguh ujian peluru berpandu

GAMBAR yang disiarkan agensi Korean Central News Agency semalam menunjukkan beberapa askar Korea Utara menjalani latihan menembak ke arah sasaran gambar Menteri Pertahanan Korea Selatan, Kim Kwan-Jin di sebuah lokasi yang tidak didedahkan.


SEOUL - Tentera Amerika Syarikat (AS) telah menangguhkan ujian peluru berpandu balistik antara benua untuk mengelak daripada mencetus ketegangan dengan Korea Utara.

Pihak Jabatan Pertahanan AS (Pentagon) mendedahkan ia akan menjadualkan semula ujian itu di California pada minggu depan ketika masyarakat antarabangsa kini khuatir krisis di Korea Utara semakin buruk.

Seorang pegawai pertahanan AS berkata, Setiausaha Pertahanan Chuck Hagel memberitahu, tiga ujian di Pangkalan Tentera Udara Vandenberg ditangguhkan sehingga minggu hadapan berikutan kebimbangan oleh sesetengah pihak ia akan memburukkan krisis di Korea Utara.

"Kami mahu mengelak salah tanggapan atau manipulasi," kata pegawai itu kepada agensi berita AFP.

Sebelum ini Pyongyang mengeluarkan amaran bahawa keselamatan kedutaan di negara itu tidak terjamin selepas 10 April sekiranya konflik tercetus.

Dalam perkembangan berkaitan, diplomat-diplomat asing di Pyongyang membincangkan amaran daripada pihak berkuasa Korea Utara yang menyatakan ia tidak dapat memberi jaminan keselamatan terhadap kedutaan asing.

Kebanyakan negara-negara asing di Korea Utara menyatakan ia tidak akan memindahkan kakitangan kedutaan dengan segera.

Terdapat beberapa pihak yang menyatakan bahawa permintaan Korea Utara itu merupakan muslihat untuk meningkatkan ketegangan di rantau Korea.

Menurut Kim Jang-soon yang merupakan Penasihat Keselamatan kepada Presiden Korea Selatan, Park Geun-hye menyatakan, semalam bahawa amaran berhubung jaminan keselamatan itu bertujuan supaya seorang wakil AS akan dihantar bagi menawarkan dialog yang melibatkan penyertaan Korea Utara atau Rusia sebagai pengantara.

Korea Utara merupakan sekutu utama China.

Tentera Korea Utara sebelum ini memberi amaran bahawa ia telah diberi kuasa untuk menyerang AS dengan menggunakan senjata nuklear yang lebih kecil dan ringan.

Tindakan itu merupakan ancaman terbaharu Korea Utara terhadap AS sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Ketegangan itu turut melibatkan Korea Selatan yang melancarkan latihan ketenteraan dengan AS.

Korea Utara turut mengancam untuk melancarkan semula Perang Korea yang sebelum ini berakhir pada tahun 1953.

Tentera AS turut menghantar beberapa pesawat kalis radar ke Korea Selatan sebagai persediaan untuk menghadapi peperangan dengan Korea Utara.

Peperangan itu berakhir menerusi perjanjian damai yang ditandatangani kedua-dua pihak di Panmunjom yang terletak di sempadan kedua-dua buah negara.

Perjanjian itu dilaksanakan selepas tentera Korea Utara menyerang Korea Selatan pada tahun 1950.

Ketegangan itu mula tercetus sebelum ini selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenakan sekatan barang mewah ke atas Korea Utara selepas ia melancarkan ujian nuklear ketiga pada Februari lalu.

Korea Utara yang menggunakan ideologi komunis dipimpin Kim Jong-un yang berusia dalam lingkungan 30-an selepas bapanya, Kim Jong-il meninggal dunia pada April tahun lalu. - Agensi

Kaherah dilanda rusuhan agama

Posted:

Kaherah dilanda rusuhan agama

Kaherah dilanda rusuhan agama


SEBUAH bangunan lama terbakar ketika rusuhan agama berlaku di Kaherah kelmarin.


KAHERAH - Satu pertempuran meletus di luar sebuah gereja Kristian Koptik di bandar ini semalam selepas satu majlis pengebumian yang menyebabkan empat orang penganut agama itu terbunuh, kata beberapa saksi.

Mereka berkata, sejumlah orang yang menghadiri pengebumian itu dibaling dengan batu ketika mereka keluar dari gereja tersebut.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Dalam Negeri berkata, beberapa hadirin yang hadir ke majlis itu mula merosakkan kenderaan di sekitar kawasan tersebut sehingga mencetuskan konfrantasi dengan penduduk.

Rakaman stesen televisyen menunjukkan suasana kecoh di luar Gereja Abbassiya.

Sebelum ini, lima warga Mesir terbunuh dan lapan lagi cedera dalam satu pertempuran antara penganut Kristian dan Islam di sebuah bandar di Kaherah kelmarin.

Ia dilihat sebagai keganasan agama yang terburuk pernah berlaku di sini dalam tempoh beberapa bulan.

Empat penganut Kristian Koptik dan seorang orang Islam terbunuh apabila kedua-dua komuniti itu mula bertempur dan menembak antara satu sama lain. - Agensi

AS minta Turki mainkan peranan di Asia Barat

Posted:

AS minta Turki mainkan peranan di Asia Barat

AS minta Turki mainkan peranan di Asia Barat

ISTANBUL - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry semalam menyatakan bahawa Turki boleh memainkan peranan utama dalam proses damai di Asia Barat.

"Turki boleh menjadi kunci utama sebagai penyumbang ke arah proses damai dalam pelbagai cara," kata Kerry kepada wartawan.

"Sebuah negara yang cerdas dan bertenaga seperti Turki boleh memberi kesan yang mendalam terhadap proses damai," tambahnya.

Selepas rundingan di Turki, Kerry kemudian akan mengunjungi Israel dan Ramallah di Tebing Barat.

Beliau juga akan berjumpa dengan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.

Kerry turut akan menemui Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pada hari ini.

Ia merupakan lawatan ketiga Kerry ke Asia Barat sejak memegang jawatan tersebut pada Februari lalu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mawi dambakan Shahir

Posted:

Mawi dambakan Shahir

Mawi dambakan Shahir

MAWI mengakui ada membuat suatu tawaran kepada Shahir menerusi telefon.


DIAM-DIAM ubi berisi. Itu perumpamaan yang boleh dilabelkan terhadap penyanyi Mawi yang sudah jarang mendapat liputan media.Ironinya, sejak pelantun lagu Angan dan Sedar itu menyepikan diri dalam dunia seni, dia sebenarnya merencanakan sebuah perniagaan bersama isterinya, Nora Asyikin Rahmat atau Ekin.

Perniagaan berkonsepkan pemakanan kesihatan dan penjagaan kulit yang dikenali sebagai Unequein itu sudah beroperasi tiga bulan lalu dan ia sekali gus menepis anggapan sesetengah pihak mengatakan pemilik sebenar nama Asmawi Ani itu tidak berduit atau muflis.

"Sebenarnya sudah dua tahun kami (Mawi dan Ekin) merancang untuk menjalankan perniagaan yang berkonsepkan kepada penjagaan kulit dan kesihatan," jelas Mawi.

Kenapa memilih perniagaan produk kesihatan dan kecantikan, ungkap Ekin pula, idea itu tercetus selepas dia mengalami alahan yang teruk pada kulit ketika mengandungkan anaknya iaitu Cahaya Malaika.

"Semasa saya mengandung enam bulan, seluruh badan saya keluar ruam seakan-akan seperti chicken pox (cacar air). Ketika itu, saya berasa sangat gatal dan tidak selesa. Mujur, ada seorang kenalan iaitu pakar kecantikan yang membantu dan akhirnya alahan saya itu hilang," ujarnya.

Mengeluarkan kos hampir setengah juta untuk perniagaannya itu, dedah Mawi pula, fokusnya kini adalah pada keluarga dan perniagaannya.

Merajuk

Mendengar pada jawapannya itu, adakah dia akan berhenti menyanyi atau merajuk pada dunia nyanyian setelah namanya tidak lagi berada di puncak populariti?

Mengulas mengenai perkara itu, ujar Mawi, dia bukan merajuk sebaliknya bekas juara Akademi Fantasia musim ketiga itu nekad akan terus menyanyi selagi dia mampu.

Ujarnya, single terbaharunya berjudul Termolek ciptaan Datuk M. Nasir dan lirik oleh Ad Samad sudah dihasilkan dalam bentuk klip video dan kini sudah dimuat naik di laman sosial YouTube.

Bercerita tentang lagu Termolek, ujar Mawi, ia menceritakan tentang kasih sayang seseorang kepada pasangannya sama ada ibu, anak, kekasih atau isteri.

"Lagu ini boleh ditujukan buat wanita atau anak. Tetapi, untuk klip video Termolek ia menceritakan tentang kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya," ujar Mawi yang berharap lagu tersebut disukai peminat seterusnya mengembalikan era kegemilangannya ke dunia nyanyian.

Jelas Mawi, selepas single Termolek dia bakal muncul dengan single kedua berjudul Kau Adalah Aku yang juga dihasilkan oleh M. Nasir.

Tidak terbatas kepada pembikinan lagu sahaja, Mawi bakal menghasilkan drama terbaharu khusus untuk tayangan pada hari raya tahun ini.


MAWI dan Shahir masing-masing merupakan juara program realiti popular, Akademi Fantasia musim ketiga dan kelapan.


Hanya Shahir

Bagaimanapun, drama terbitan syarikat miliknya, MW Entertainment Sdn. Bhd. itu masih belum mempunyai judul. Apa yang pasti, luah Mawi, dia sangat mendambakan penyanyi Akademi Fantasia musim kelapan iaitu Shahir atau nama sebenarnya Ahmad Shahir Zawawi untuk membawa peranan utama dalam drama berkisarkan tentang seorang pemuda kampung yang ingin berhijrah untuk menjadi penyanyi rock terkenal.

Ditebak sama ada drama tersebut menyerupai filem Rock dan Rock Oo arahan Mamat Khalid, ungkap Mawi, dia belum lagi berpeluang menonton kedua-dua filem tersebut tetapi menegaskan mendapat idea untuk menghasilkan jalan cerita untuk dramanya itu sejak tahun 2005 lagi.

"Idea untuk hasilkan drama ini sudah lama. Sejak tahun 2005 lagi. Ia mengisahkan tentang tiga sahabat yang berkeinginan untuk menjadi penyanyi rock terkenal. Dalam pada dia ingin bergelar penyanyi rock, dia sebenarnya sangat pandai mengaji dan berzanji.

"Saya rasa Shahir sangat sesuai membawakan watak ini kerana dia juga pandai mengaji dan berzanji," jelasnya yang masih belum menerima sebarang jawapan daripada Shahir biarpun sudah menghubunginya menerusi telefon bimbit.

Selain Shahir, menurut Mawi, dua lagi pelakon yang bakal membintangi drama tersebut ialah Johan As'ari dan kartunis Soya.

Sebelum ini, syarikat MW Entertainment Sdn. Bhd. pernah menerbitkan drama Siapa Dapat Lisa yang dibintangi oleh kumpulan SepahTu dan Didie Alias. Selain itu, Mawi juga pernah menerbitkan drama Paknil Ibu Kirim Salam, Seruan Pulau Nami dan Jiwa Kacau.

Cahaya Malaika

Di luar lapangan seninya, Mawi turut berkongsi cerita mengenai cahaya mata kesayangannya, Cahaya Malaika yang kini sudah menginjak usia setahun. Ujar Mawi, anaknya itu mempunyai minat yang pelik iaitu bola sepak.

"Cahaya sekarang sudah pandai cakap malah dia sangat suka menonton perlawanan bola sepak. Setiap kali dia minum susu dia mahu tengok bola. Lepas itu dia akan cakap ball dan goal. Kalau tukar siaran lain dia tahu dan tidak suka," tuturnya.

Menurut Ekin, minat Cahaya kepada rancangan bola mungkin disebabkan ketika mengandung dia tidak suka Mawi menonton rancangan tersebut.

"Mawi suka tengok bola tetapi saya tidak suka. Mungkin terlalu rasa tidak suka terkenan pada anak. Ialah, kata orang kalau kita mengandung jangan terlalu suka atau terlalu benci nanti terkenan," ceritanya sambil ketawa.

Risiko, cabaran Faizal Tahir

Posted:

Risiko, cabaran Faizal Tahir

Risiko, cabaran Faizal Tahir

Oleh TAUFIK SALIMIN


FAIZAL kini muncul dengan album solo ketiganya dan dia mengakui belum bersedia untuk berduet dengan sebarang penyanyi lain.


DIA mengambil masa selama tiga tahun sebelum mampu melihat hasilnya sekarang ini. Selama tempoh tersebut, Faizal Tahir telah bertungkus-lumus mencari material lebih segar untuk album baharunya.

Akhirnya, usahanya berbaloi apabila pelantun lagu Mahakarya Cinta itu kini muncul dengan album studio ketiganya yang berjudul, Faizal Tahir.

Ujar Faizal, berbanding album pertamanya, Aku.Muzik.Kamu (2007) dan Adrenalin (2010) yang menampilkan genre pop rock, album kali ini agak unik dan melangkaui kebiasaan.

Memuatkan 10 buah lagu termasuk Anti Graviti, Mati, Biar, Halusinasi dan Tujuh, Faizal yang ditemui pada majlis pelancaran album tersebut di Johor Bahru baru-baru ini berkata, kali ini, dia mempertaruh dan memperkenalkan genre electronic rock yang jarang-jarang diketengahkan artis tempatan.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Faizal yang mulai mencipta nama sejak menjadi naib juara program realiti TV, One In A Million pada tahun 2006.

Kosmo!: Bolehkah Faizal jelaskan tentang album ketiga anda yang menampilkan genre electronic rock ini?

FAIZAL: Konsep electronic rock merujuk kepada penyusunan muzik yang lebih kepada rock tetapi santai dan tidak terlalu heavy dan metal, tidak terlalu ballad dan juga tidak terlalu R&B. Muzik yang dihasilkan juga banyak menggunakan bantuan mesin.

Dua buah album Faizal yang meraih sambutan hebat daripada peminat sebelum ini merupakan genre pop rock, jadi tidak bimbangkah dengan risiko menampilkan album dengan rentak yang belum pernah anda tampilkan?

Walaupun sebenarnya agak berisiko mengetengahkan sesuatu yang baharu kepada pendengar tetapi bagi saya, itu cabaran yang harus dilakukan seseorang artis untuk mencari kepuasan atau memberikan yang terbaik buat peminat. Bagi saya, apabila kita membuat sesuatu yang berbeza, ia akan menjadi lebih puas dan hasilnya lebih memperlihatkan kematangan dalam memberikan nafas baharu kepada dunia muzik tempatan.

Album-album sebelum ini diterbitkan oleh Audi Mok tetapi untuk album ketiga ini, Faizal bekerjasama dengan komposer Omar K yang cukup sinonim dengan lagu-lagu genre R&B seperti yang dialunkan penyanyi Alyah dan Dayang Nurfaizah. Boleh ceritakan pengalaman kali pertama Faizal berkolaborasi dengan Omar K?

Saya gembira dapat bekerjasama dengan Omar K. Bagi saya, dia seorang komposer yang hebat. Idea-idea Omar K memang menarik dan peminat harus mendengar lagu-lagu dalam album ini kerana kerjasama antara Omar K dengan saya. Ini antara yang terbaik yang pernah dihasilkan.

Apakah harapan Faizal terhadap album ketiga ini?

Harapan saya pastinya untuk mengukir lebih banyak kejayaan menerusi album ketiga ini sekali gus memperlihatkan potensi muzik electronic rock untuk diketengahkan di pasaran tempatan. Selama lebih kurang enam tahun berkecimpung dalam bidang muzik, saya merasakan album kali ini yang terbaik yang pernah dihasilkan kerana gabungan antara saya dengan komposer, elemen-elemen segar dalam muzik dan juga kerjasama daripada peminat-peminat saya dalam bootcamp baru-baru ini yang mana mereka turut sama memberikan idea untuk mewarnai album ini.

Faizal tidak pernah berkolaborasi dengan sebarang penyanyi lain. Adakah anda ada perancangan untuk berkolaborasi dengan mana-mana penyanyi dalam masa terdekat ini?

Secara jujurnya, saya belum bersedia untuk berduet dengan sesiapa. Saya juga tidak meletakkan syarat untuk berduet dengan sesiapa dan semua ini terpulang kepada rezeki. Sekiranya ada terpanggil untuk berduet, saya akan buat.

Bagaimanakah pula dengan konsert solo Faizal?

Konsert solo sememangnya kemuncak kerjaya seorang penyanyi. Insya-Allah semua ini akan dirancang dan disusun perlahan-lahan, tidak boleh tergesa-gesa kerana konsert selalunya memerlukan perancangan teliti dan saya percaya impian itu akan tercapai suatu hari nanti.

Tudung Siti Nurhaliza bernilai RM3,900

Posted:

Tudung Siti Nurhaliza bernilai RM3,900

Tudung Siti Nurhaliza bernilai RM3,900

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

SITI menampilkan persembahan yang mengujakan.


MALAM AMAL TAHAJJUD CINTA berjaya mengumpul sebahagiannya RM3,900 menerusi bidaan tudung eksklusif penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin.

Dua helai tudung dilelong pada majlis di Hotel Grand Hyatt, Kuala Lumpur pada malam Rabu lalu masing-masing berharga RM1,100 dan RM2,800.

Tudung berwarna merah hitam idea Siti pernah dipakai ketika sidang akhbar Malam Amal Tahajjud Cinta sekitar bulan Disember tahun lalu manakala, tudung berwarna biru dipakai pelantun lagu Galau itu ketika membuat persembahan pada majlis itu.

"Tudung ini istimewa kerana saya sendiri yang mengilhamkan idea rekaan dan cara pemakaiannya. Pemilik tudung-tudung ini perlu berjumpa saya untuk belajar cara memakainya.

"Lebih menarik tudung-tudung ini juga pernah dipakai saya dan mungkin masih ada kesan peluh saya," ujarnya berseloroh usai membuat persembahan pada malam itu.

Tudung pertama yang dilelong berjaya dimiliki oleh Noaryati Ahmad manakala tudung kedua pula menjadi milik Fauziah Syeikh Omar yang jelas teruja ketika memenangi kedua-dua tudung istimewa itu.

Selain lelongan tudung, sebuah potret Siti Nurhaliza karya pelukis tersohor negara, Abdul Rahman Sulaiman terjual dengan harga RM2,600.

Tidak sah sekiranya majlis yang dijayakan oleh Siti tidak mendapat teriakan daripada peminatnya ketika penyanyi bersuara lunak itu mengalunkan lagu-lagu indah yang disusun semula oleh Aubrey Suwito.


SITI bersama Fauziah yang berjaya membeli sehelai tudung yang dilelong pada majlis Malam Amal Tahajjud Cinta.


Walau hanya lagu-lagu kerohanian dipersembahkan Siti pada malam yang turut menampilkan peragaan fesyen tudung koleksi terbaharu Fareeda, majlis mula gamat apabila Siti mengalunkan lagu pertamanya pada malam itu, Lagu Rindu yang dipetik daripada album Prasasti Seni tahun 2004.

Melanjutkan acara, Siti mengalunkan beberapa buah lagu yang melonjakkan namanya seperti Nirmala dan menyanyikan semula lagu InsyaAllah (nyanyian asal Maher Zain), Ayat-Ayat Cinta (Rossa), Ketika Cinta Memanggil (Opick) dan Kepadamu Kekasih (Datuk M. Nasir, Datuk Hattan & Jamal Abdillah).

Persembahan Siti diiringi kumpulan muzik Mohram dan turut berduet bersama Bob Yusof yang turut mendendangkan tiga buah lagu pada majlis tersebut.

Siti, 34, melahirkan rasa syukur kerana dapat membantu meraih dana untuk dua buah pertubuhan kebajikan iaitu Yayasan AIDS Malaysia dan Yayasan Ihtimam Malaysia.

"Perjuangan orang yang hidup dengan HIV sememangnya dekat di hati saya dan pembabitan dalam program Selebriti Sokongan Riben Merah Majlis AIDS Malaysia semenjak tahun 2009 telah membuka mata saya tentang realiti sebenar HIV dan AIDS.

"Insya-Allah jika diberikan peluang, saya berhasrat untuk meneruskan lagi sumbangan yang tidak seberapa ini dan inilah hadiah daripada hati saya," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved