Khamis, 14 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sos pedasTabasco dijual di 165 negara

Posted:

Sos pedasTabasco dijual di 165 negara

Sos pedasTabasco dijual di 165 negara

PERWATAKAN Paul yang periang dan penuh lawak jenaka dirindui oleh keluarga, sahabat dan para kakitangan McIlhenny Company.


"ANDA memang patriot sejati. Tabasco telah menghantar banyak botol sos kepada tentera-tentera di Vietnam. Terima kasih tuan. Saya benar-benar menghargai kemurahan hati tuan."

Demikian ungkapan salah satu ayat yang ditulis oleh JJ Xiagos, salah seorang peminat dan penggemar jenama sos pedas Tabasco yang begitu dikenali di seluruh dunia.

Xiagos menulis komen tersebut ekoran pemergian Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) McIlhenny Company, Paul McIlhenny pada 23 Februari lalu.

Berita yang disiarkan menerusi laman web Yahoo! News itu turut mendapat ratusan komen dari seluruh dunia.

Seorang lagi pembaca menulis: "Kesemua botol-botol kecil sos Tabasco yang dihantar kepada para tentera menjadikan banyak hidangan menjadi lebih sedap. Patriotik dan genius dalam satu pakej."

Kesemua kata-kata yang dikirim itu membuktikan betapa masyarakat dunia begitu menghargai produk sos jenama Tabasco.

Penulis buku

Justeru, tidak hairanlah jika kehilangan orang kuat pengeluar legasi 145 tahun sos terkemuka dunia itu, memberi kesan besar bukan sahaja kepada seluruh kakitangan syarikat tersebut, malah pengguna setia mereka.

Paul meninggal dunia pada usia 68 tahun akibat serangan jantung di rumahnya yang terletak di New Orleans. Mendiang Paul dikenali sebagai individu yang mempunyai cita rasa tinggi yang gemar berburu dan memancing.

Beliau juga merupakan penulis bersama bagi buku Tabasco Cookbook yang diterbitkan pada tahun 1993 sempena sambutan 125 tahun Tabasco. Mendiang merupakan generasi keempat daripada keluarga McIlhenny yang hidup selama lebih empat dekad di Avery Island.

"Seluruh kakitangan McIlhenny Company dan keluarga McIlhenny serta Avery amat sedih dengan berita kematiannya. Sudah pasti kami akan merindui kepimpinan Paul.

"Karakternya yang sentiasa periang, dipenuhi lawak jenaka, pintar dan mempunyai daya tarikan tersendiri tidak mungkin kami lupakan," ujar Tony Simmons yang merupakan Presiden McIlhenny Company merangkap generasi kelima ahli keluarga McIlhenny.

Syarikat McIlhenny diasaskan pada tahun 1868 di Avery Island oleh moyangnya, Edmund McIlhenny, seorang pencinta makanan dan ahli hortikultur.

Ketika itu, Edmund memperoleh benih lada jenis capsicum frutescens dari Mexico untuk ditanam. Selepas menyedari rasa pedas yang terhasil daripada lada tersebut, Edmund mendapat ilham untuk mencipta sos pedas bagi menghidupkan rasa hambar dalam diet wilayah selatan Amerika Syarikat (AS).

Ironinya, beliau sendiri tidak mengetahui bahawa ciptaannya itu menjadi satu peninggalan yang amat bernilai buat cucu-cicitnya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan McIlhenny Company, Paul disifatkan sebagai perintis terhadap produk cenderamata Tabasco sekali gus memainkan peranan penting dalam perniagaan katalog barangan berlesen.

Kenyataan itu memberitahu, Paul merupakan penggerak di sebalik perkembangan global yang dicapai produk jenama Tabasco yang kini terjual di lebih 165 buah negara dan wilayah.

Dilahirkan di Houston pada 9 Mac 1944, Paul membesar di New Orleans dan tanah milik keluarga di Avery Island, Louisiana, AS.

Beliau mula menyertai perniagaan keluarga pada tahun 1967. Antara tugas pertama beliau termasuklah memetik dan mengumpul lada dari ladang. Paul juga membantu menghasilkan lada lenyek dan memuatkan bungkusan sos ke dalam kereta rel.

Lada-lada segar yang dipungut dan dibersihkan akan dihancurkan. Ia kemudian digaul dengan garam batu serta cuka sebelum diletak tarikh dan dibungkus dalam botol kecil.


SOS ikonik Tabasco yang dibungkus dalam botol kecil mempunyai peminat di serata dunia.


Selia sos

Rentetan daripada itu, Paul terus menyelia pengeluaran sos selama 13 tahun sehingga tahun 1980. Beliau berjaya mengembangkan variasi sos pedas sedia ada sebagai pilihan kepada pengguna. Antaranya termasuklah sos lada hijau, sos lada merah, sos lada putih dan sos habanero.

Beliau juga menampilkan kelainan dengan menghasilkan pelbagai barangan cenderamata di bawah jenama Tabasco. Antaranya apron, tali leher, patung beruang dan cawan. Kesemua produk itu mempunyai logo Tabasco dengan warna rasmi hijau merah.

Sebagai ketua firma sos pedas terkenal dunia, Paul telah mencetus perubahan rasa dalam seleksi makanan hambar sejak berdekad lalu.

Paul dilantik menjadi presiden syarikat pada tahun 1998 sebelum memegang jawatan ketua pengarah eksekutif dua tahun kemudian. Mendiang merupakan ahli keluarga keenam yang memegang jawatan tersebut.

Menurut laporan akhbar melalui laman webnya, Tabasco telah membekalkan sos pedas untuk pesawat rasmi Presiden AS, Air Force One.

Selain itu, pada tahun 2009, Ratu Elizabeth II turut mengeluarkan waran diraja yang membolehkan firma tersebut menjadi pembekal rasmi sos pedas kepada keluarga Diraja Britain.

Justeru, sebagai penghormatan dalam sambutan Jubli Berlian Ratu Elizabeth tahun lepas, syarikat tersebut telah mengeluarkan edisi terhad kotak sos Tabasco yang berhias imej berlian untuk pasaran Britain.


LADA spesies Capsicum frutescens dari Mexico merupakan ramuan utama dalam penghasilan sos pedas Tabasco.


Pulihara alam sekitar

Dalam aspek alam sekitar pula, Paul boleh dianggap aktivis yang sentiasa mengambil berat tentang persekitaran tempatan di negerinya. Lantaran sikap dan tanggungjawab yang ditunjukkan, beliau telah dilantik sebagai Penasihat Suruhanjaya Gabenor untuk Pemulihan Pantai, Perlindungan dan Pemuliharaan New Orleans.

Portfolio beliau turut diisi dengan jawatan Naib Pengerusi Yayasan Wetland Amerika Syarikat (AWF) yang ditubuhkan sejak tahun 2003. Logo pertubuhan tersebut turut terpapar pada setiap kotak Tabasco yang dijual di AS.

Pengerusi AWF, R. King Milling memberitahu, selama beberapa generasi, keluarga McIlhenny telah menjadi pembela dalam usaha pemulihan pantai dan melakukan inisiatif luar biasa untuk memelihara beberapa kawasan tanah paya paling kritikal di AS.

"Loji pengeluaran Tabasco dikelilingi oleh taman-taman menghijau, tumbuhan asli dan kawsan hidupan liar yang dibuka kepada pelawat.

"Setiap botol sos Tabasco boleh dikitar semula 100 peratus. Kebanyakan sisa daripada pengeluaran sos turut diguna semula.

"Contohnya, biji lada dan kulitnya akan dijadikan baja kompos yang mampu mengurangkan penggunaan tanah timbus sehingga 312 tan setahun. Usaha yang dilakukan syarikat beliau amat dihargai," ujar Milling.

Meraikan seluruh kehidupannya sebagai seorang lelaki yang ceria, Paul juga tidak pernah jemu berkhidmat dan memegang watak sebagai Raja Karnival, Rex sempena New Orleans Mardi Gras sehingga 2006 iaitu setahun selepas Taufan Katrina melanda bandar tersebut.

Sewaktu majlis peletakan jawatan dan jamuan makan malam selamat tinggal, topik sos pedas beliau tetap disebut.

"Saya ingin mengatakan bahawa hanya ada satu bentuk 'pemanasan' global yang tetap akan dilakukan. Itu adalah cara kami menyelamatkan dunia daripada makanan yang rasanya hambar," ujarnya dalam jenaka yang merujuk soal pemanasan tersebut dengan kepedasan sosnya.

Meninggalkan warisan perniagaan yang berkembang maju, dianggarkan bahawa 750,000 botol sos Tabasco dihasilkan di Louisiana setiap hari.

Paul meninggalkan isteri, Judith Goodwin McIlhenny; dua anak perempuan, Barbara McIlhenny Fitz-Hugh dan Rosemary McIlhenny Dinkins serta empat cucu. Selain itu, beliau turut meninggalkan seorang adik, Sara McIlhenny Ringle dan abang, Gustaf McIlhenny.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dendam kesumat Sulu Filipina

Posted:

Dendam kesumat Sulu Filipina

Dendam kesumat Sulu Filipina

BEBERAPA kenderaan dinaiki anggota keselamatan meneruskan misi mencari saki-baki pengganas di Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu semalam.


KUALA LUMPUR - Budaya membalas dendam yang terpupuk dalam diri masyarakat di selatan Filipina sejak ratusan tahun dahulu memungkinkan tragedi berdarah di Lahad Datu, Sabah berulang pada masa hadapan, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (gambar kecil).

Justeru, beliau berkata, pihak keselamatan Malaysia tidak akan berkompromi terhadap isu keselamatan negara. Ahmad Zahid menegaskan, inisiatif Kawasan Keselamatan Khas (ESSCOM) sepanjang kira-kira 1,400 kilometer persegi di pantai timur Sabah merupakan antara langkah terbaik mengelakkan tragedi berdarah itu berulang.

"Saya meletakkan keyakinan penuh kepada pasukan tentera dan polis kita dalam memastikan tragedi ini tidak berulang, namun kebimbangan itu tetap ada kerana budaya membalas dendam ada dalam diri mereka (masyarakat Sulu Filipina).

"Budaya ini melibatkan keturunan dan berlarutan selama ratusan tahun. Umpamanya bapa saya bergaduh dengan bapa seorang individu, kalau saya tak dapat balas dendam, cucu saya akan balas dendam kepada cucu individu itu," kata beliau di sini semalam.

Ahmad Zahid memberitahu, budaya membalas dendam itu sehingga kini masih berlaku di selatan Filipina. Pembakaran rumah berlaku setiap bulan dan tidak mustahil tragedi berdarah di Lahad Datu akan berulang pada masa hadapan.

Ditanya adakah Malaysia akan bekerjasama dengan Filipina bagi mengambil tindakan ketenteraan di selatan Filipina untuk menghapuskan ancaman itu secara terus pada puncanya, beliau berkata, tindakan ketenteraan bukan penyelesaian kepada masalah itu.

"Kalau kita masuk ke Filipina, kita tidak hormati kedaulatan Filipina, begitu juga sebaliknya.

"Jika kita minta kerajaan Filipina bersama kita bersihkan kawasan itu, oleh kerana budaya dendam itu sentiasa ada, masalah tidak dapat diselesaikan dengan tindakan ketenteraan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penduduk nyaris disembelih pengganas

Posted:

Penduduk nyaris disembelih pengganas

Penduduk nyaris disembelih pengganas


PENDUDUK Kampung Tanduo dan Kampung Tanjung Labian yang ditempatkan di Dewan Embara Budi di Lahad Datu semalam berdoa supaya krisis pengganas Sulu di kampung mereka segera berakhir.


LAHAD DATU - Seorang penduduk, Ajmain Mahmood tidak akan melupakan detik-detik menjadi tawanan kumpulan pengganas selepas kampungnya di Kampung Tanjung Batu di sini diceroboh pada 11 Mac lalu.

Kejadian itu berlaku pada pukul 9 pagi ketika dia bersama beberapa penduduk tiba-tiba dijadikan tawanan oleh sekumpulan 50 pengganas yang dipercayai menyelinap masuk dari Kampung Tanduo.

Menurut Ajmain, 35, seorang lelaki dipercayai ketua kumpulan itu tiba-tiba datang ke arahnya yang ketika itu duduk di barisan depan bersama kira-kira 60 penduduk lain sebelum dirinya ditampar dua kali dan pengganas itu kemudian mengacukan parang untuk menyembelih lehernya.

"Pengganas itu mengesyaki saya merupakan individu yang melaporkan kemasukan penceroboh ke Kampung Tanduo kepada pihak berkuasa," kata Ajmain ketika ditemui di Fajar Harapan di sini semalam.

Kata bapa kepada seorang anak itu, dia sangat takut dan hanya membayangkan akan mati.

"Kumpulan pengganas ketika itu sangat berang mungkin kerana terdapat beberapa rakan mereka sudah ditangkap di samping kubu kuat pula diserang pihak berkuasa," kata Ajmain.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Guna mortar perangkap musuh

Posted:

Guna mortar perangkap musuh

Guna mortar perangkap musuh


DUA anggota tentera berkawal di kawasan yang dipercayai menjadi tempat persembunyian musuh di Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Pengganas Sulu yang dipercayai bergerak pantas dalam kumpulan kecil bertambah tertekan apabila pasukan keselamatan bertindak melancarkan beberapa serangan mortar ke kawasan Sungai Nyamuk dekat sini semalam.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, serangan di kawasan yang dipercayai menjadi lokasi persembunyian musuh itu dilakukan bagi memastikan pengganas tidak keluar dari kawasan kawalan.

Katanya, perkara itu harus dilakukan sebelum operasi penggeledahan dibuat bagi memastikan keselamatan pasukan keselamatan lebih terjamin.

"Kita harus ingat mereka telah berpecah kepada beberapa kumpulan kecil dan mengetahui selok-belok jalan di kawasan Sungai Nyamuk selain bergerak dengan pantas.

"Sebab itulah kita perlu lepaskan tembakan bagi memastikan mereka terus berada dalam kepungan. Kita mahu pastikan kumpulan ini tidak terlepas, tetapi dalam masa yang sama pasukan kami perlu berhati-hati," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Turut hadir, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


PBNJ congak strategi

Posted:

PBNJ congak strategi

PBNJ congak strategi

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

PABLO AIMAR


PERSATUAN Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) merangka strategi baharu bagi menghadapi pusingan kedua saingan Liga Super musim ini.

Setiausaha Kehormat PBNJ, Mohd. Fahmy Yahya berkata, mereka sedang memburu dua penyerang terkemuka dunia iaitu pemain Benfica, Pablo Cesar Aimar Giordano dan pemain handalan Paraguay, Roque Luis Santa Cruz Cantero.

"PBNJ sekarang dalam proses perbincangan bagi mendapatkan khidmat Pablo Aimar dan Santa Cruz," katanya kepada Kosmo! semalam.

Pablo Aimar, 34, yang berasal dari Rio Cuarto, Argentina pernah bermain untuk pasukan senior River Plate sebelum menyertai Valencia (2001-2006), Real Zaragoza (2006-2008) dan Benfica pada 2008 hingga sekarang.

Sementara itu, rekod Santa Cruz juga tidak kurang hebatnya apabila dia pernah bermain bersama kelab Olympia, Bayern Munich, Blackburn Rovers, Manchester City dan kini dipinjamkan ke Malaga FC.

Santa Cruz, 32, yang dilahirkan di Asuncion, Paraguay pernah bermain untuk skuad kebangsaan pada Piala Dunia 2002, 2006 serta 2010.

Keputusan untuk mendapatkan khidmat dua penyerang terkemuka dunia itu tercetus selepas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengumumkan peraturan baharu pemain import baru-baru ini.

Badan induk sukan bola sepak negara itu membenarkan kemasukan pemain baharu dalam kalangan pemain tempatan bagi setiap pasukan menjelang pintu pendaftaran pemain Liga Malaysia (Liga M) dibuka pada 8 hingga 22 April ini.

PBNJ mahu menggunakan sepenuhnya kesempatan itu dan perubahan tersebut dipercayai dilakukan ekoran prestasi hambar yang dipamerkan skuad Johor Darul Takzim (Johor DT) pada kempen musim depan.

Skuad Harimau Selatan kendalian Fandi Ahmad itu dilaporkan mengalami masalah komunikasi dalam kalangan pemain-pemainnya sehingga menimbulkan dakwaan kononnya wujud sikap berpuak-puak dalam skuad berkenaan.

Dalam pada itu, Mohd. Fahmy turut memberitahu, pihak persatuan akan melepaskan beberapa pemain yang gagal menunjukkan permainan baik.

Kosmo! difahamkan, skuad Harimau Selatan bakal mendapatkan khidmat empat pemain Johor yang beraksi dalam Liga Perdana dan antara nama yang disebut-sebut ialah Andre De Silva, Mohd. Farid Ramli, Muhammad Nazri Ahmad serta Jasazrin Jamaludin.

Desas-desus turut tersebar bahawa bintang Lazio, Simone Del Nero pula akan membarisi skuad Johor ekoran masih belum mempamerkan aksi cemerlang bersama Johor DT.

Bakal mengikut jejak langkah Del Nero ialah pemain Johor DT yang lain seperti K. Sathiya dan Azmi Muslim.

Bagaimanapun, rombakan seperti yang digembar-gemburkan itu masih belum diputuskan secara rasmi oleh pihak PBNJ.

Arsenal tak bernasib baik

Posted:

Arsenal tak bernasib baik

Arsenal tak bernasib baik


PEMAIN-PEMAIN Arsenal jelas kecewa selepas gagal melayakkan diri ke suku akhir Liga Juara-Juara meskipun berjaya menewaskan Bayern 2-0 awal pagi semalam.


LONDON - Pengurus Arsenal, Arsene Wenger berasa bangga dengan aksi anak-anak buahnya meskipun skuad The Gunners tersingkir daripada saingan Liga Juara-Juara awal pagi semalam.

Impian Arsenal untuk mencipta keajaiban mara ke suku akhir tidak kesampaian meski- pun menang 2-0 ke atas Bayern Munich pada aksi kedua kalah mati di Allianz Arena itu.

Arsenal tersingkir menerusi peraturan jaringan di tempat lawan selepas kedudukan agregat terikat 3-3.

Kekalahan Arsenal itu menamatkan penguasaan kelab England untuk layak ke kelompok lapan pasukan terbaik pada pertandingan paling berprestij di Eropah itu buat pertama kalinya dalam tempoh 17 tahun.

"Kami hampir berjaya mencipta keajaiban dan saya tetap berbangga dengan persembahan pasukan ini walaupun kegagalan ini amat mengecewakan bagi semua penyokong Arsenal.

"Kami masih dibayangi dengan kekesalan pada pertemuan pertama lalu.

"Kami bertemu sebanyak dua kali dan kami gagal bermain dengan baik pada pertemuan pertama," kata pengendali kelahiran Perancis itu.

Untuk rekod, Bayern menang 3-1 pada aksi pertama di Stadium Emirates tiga minggu lepas.

Pada perlawanan semalam, Arsenal menampilkan aksi yang menarik, sekali gus memperoleh dua gol menerusi Olivier Giroud seawal minit ketiga dan Laurent Koscielny (ke-85).

"Ia merupakan suatu kegagalan yang besar kepada bola sepak England kerana keadaan ini tidak pernah berlaku sejak beberapa tahun lalu. Ia suatu peringatan buat kami.

"Pasukan dalam liga Eropah yang lain sudah mula menyamai kami dan kami harus memandang serius perkara ini serta mula memikirkan tentang masa depan kami," kata Wenger.

Bagi beliau, kegagalan itu cukup mengecewakan kerana ia melebarkan rekod tanpa sebarang piala untuk tempoh lapan tahun.

Sementara itu, pengurus Bayern, Uli Hoeness memberikan amaran keras selepas tidak berpuas hati dengan persembahan pemain-pemain pada perlawanan itu.

Skuad The Bavarians yang sedang memimpin saingan Liga Jerman dan menjadi pilihan untuk memenangi trofi Piala Jerman, menampilkan aksi terburuk di hadapan penyokong sendiri musim ini. - Agensi

Irfan tidak mahu ambil risiko

Posted:

Irfan tidak mahu ambil risiko

Irfan tidak mahu ambil risiko

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


FORKEY DOE (kiri) meledakkan dua gol ketika Selangor seri 3-3 dengan Tampines Rovers pada aksi kedua Piala AFC di Stadium Shah Alam kelmarin.


JURULATIH Selangor, Irfan Bakti Abu Salim mengakui yang beliau tidak mahu mengambil risiko dengan menurunkan barisan terkuat ketika seri 3-3 dengan Tampines Rovers pada aksi kedua Piala AFC di Stadium Shah Alam kelmarin.

Irfan berkata, beliau mahu memastikan sistem penggiliran pemain Selangor berjalan dengan lancar, sekali gus memberi peluang kepada beberapa pemain simpanan untuk beraksi.

Bekas pengendali Terengganu itu memberitahu, beliau mahu memastikan perjalanan skuad kendaliannya dalam keadaan terbaik kerana Selangor masih bersaing pada kempen Liga Super, Piala FA dan Piala AFC.

Selain itu, beberapa pemain yang ditimpa kecederaan antaranya penjaga gol, Norazlan Razali dan Adib Aizuddin Ab Latif antara punca utama beliau menurunkan barisan pemain pilihan.

Pada perlawanan itu, Francis Forkey Doe meledakkan dua gol dan satu jaringan peribadi oleh Mohd. Amri Yahyah manakala Alexsander Duric, Imran Shabib dan Yamashito Kunihiro masing-masing meledakkan satu gol buat Tampines.

"Saya tidak dapat menurunkan beberapa pemain pilihan kerana tidak mahu mengambil risiko terutamanya yang masih mengalami kecederaan.

"Bagaimanapun, saya tetap berpuas hati dengan keputusan seri itu. Setiap kali kami berada di depan, gawang kami dibocori kerana pemain-pemain kurang fokus dan leka.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya tidak mahu menurunkan skuad terkuat. Saya membuat keputusan untuk menukarkan barisan pemain pada perlawanan ini," katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan itu.

Meskipun Selangor kini menghuni tangga tercorot Kumpulan H apabila sekadar memungut satu mata sepanjang dua perlawanan, Irfan tetap optimis.

"Saya tetap optimis bahawa kami masih mampu meneruskan saingan pada aksi Piala AFC.

"Kami akan mengambil pendekatan dengan memberikan fokus kepada satu demi satu perlawanan. Sebelum berlepas ke Saigon pada 1 April nanti, kami akan mengadakan dua perlawanan persahabatan, disusuli aksi Liga Super menentang Felda United.

"Saya tetap percaya bahawa kami memiliki kemampuan untuk melakar kemenangan pertama di pentas Asia," katanya.

Sementara itu, jurulatih Tampines, Nenad Bacina mengakui yang beliau gembira dengan keputusan itu, terutamanya selepas skuad kendaliannya berjaya mencuri satu mata di Stadium Shah Alam.

"Meskipun kami memiliki banyak peluang (untuk memenangi perlawanan ini), saya tetap gembira kerana misi utama kami adalah tidak boleh kalah dan keputusan seri ini sudah memadai," ujar Bacina.

Untuk aksi ketiga Piala AFC, Selangor bakal terbang ke Vietnam menentang Xuan Thanh Saigon manakala Tampines menanti kunjungan kelab India, East Bengal pada 3 April depan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemuda bakar diri akhirnya mati

Posted:

Pemuda bakar diri akhirnya mati

Pemuda bakar diri akhirnya mati

BEBERAPA anggota keselamatan melihat Khadri selepas dia membakar dirinya di Tunis, Tunisia kelmarin. - Reuters


TUNIS - Seorang peniaga rokok yang membakar dirinya di sebatang jalan di sini kelmarin meninggal dunia semalam akibat melecur teruk, kata seorang pegawai perubatan.

Pengarah Pusat Melecur Ben Arous, Imed Toiuibi berkata, peniaga itu, Adel Khadri, 27, mati pada pukul 5.30 pagi waktu tempatan kerana melecur teruk.

Menurut beberapa pegawai, Khadri yang berasal daripada sebuah keluarga yang amat miskin di Jendoubam, barat laut Tunisia tiba di sini beberapa bulan lalu untuk mencari pekerjaan.

Dia dilaporkan membakar diri di depan sebuah bangunan pentadbiran di Habib Bourguiba Avenue di sini.

Menurut seorang saksi, Khadri memberitahu, dia terpaksa menjual rokok kerana tidak mempunyai pekerjaan.

Saksi itu berkata, dia menyebut Allahuakbar sebelum bertindak membakar dirinya. Beberapa anggota keselamatan dan pejalan kaki kemudian cuba memadamkan api pada tubuh lelaki tersebut.

Api itu berjaya dipadamkan dan dia diusung ke dalam sebuah ambulans untuk dihantar ke hospital tersebut.

Menurut jurucakap sebuah agensi perkhidmatan kecemasan, Mongi Khadhi, bapa pemuda itu meninggal dunia empat tahun lalu.

"Dia (Khadri) mempunyai tiga beradik dan keluarganya amat miskin," katanya.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Khaled Tarrouche berkata, psikologi Khadri terjejas kerana tidak mempunyai pekerjaan menyebabkannya membakar diri.

Seorang penjaja yang menjual roti di jalanan yang hanya dikenali sebagai Farid memberitahu, dia memahami kenapa Khadri melakukan perbuatan itu.

"Apabila kita menjadi tidak bernilai, tingkat sosial rendah dan miskin, ketika itulah kita melakukan perbuatan gila," katanya.

Pada Disember 2010, seorang penjaja di bandar Sidi Bouzid, di sini, Mohamed Bouazizi, 26, pernah membakar diri sehingga mati kerana memprotes gerainya dirampas pihak berkuasa.

Insiden tersebut telah mencetuskan tunjuk perasaan besar-besaran di Tunis sehingga menyebabkan Zine El Abidine Ben Ali meletak jawatan sebagai Presiden pada 14 Januari 2011. - AFP

Tujuh ekor dugong dipindahkan dari Zoo Singapura

Posted:

Tujuh ekor dugong dipindahkan dari Zoo Singapura

Tujuh ekor dugong dipindahkan dari Zoo Singapura


BEBERAPA pekerja memegang dugong yang bernama Pedro untuk dipindahkan ke River Safari, Singapura semalam. - AP


SINGAPURA - Tujuh ekor dugong berjaya dipindahkan ke 'rumah' baharu mamalia itu di Rimba Berair Amazon milik River Safari, kata Rizab Hidupan Liar Singapura (WRS) semalam.

Perpindahan secara besar-besaran itu melibatkan 20 pekerja Zoo Singapura dan pakar-pakar haiwan serta mengambil masa lebih dua hari untuk dilakukan.

Langkah tersebut melibatkan pemindahan seekor dugong betina berusia 21 tahun bernama Eva ke satu lokasi pameran yang empat kali ganda lebih besar berbanding tapak pameran sebelum ini di Zoo Singapura.

Memiliki berat 1,100 kilogram (kg), Eva merupakan dugong paling berat di taman berkenaan.

Ia tiba di zoo tersebut pada tahun 1994.

Eva dan 10 ekor dugong lain yang juga dikenali sebagai lembu laut akan ditempatkan di Rimba Berair Amazon. Pameran tersebut bertemakan hutan hujan Amazon.

Spesies mamalia besar itu menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari memakan tumbuhan akuatik dengan seekor dugong dewasa memakan antara 50 hingga 100kg rumpai air. - Agensi

Anak bos F1 bergambar bogel untuk majalah

Posted:

Anak bos F1 bergambar bogel untuk majalah <i>Playboy</i>

Anak bos F1 bergambar bogel untuk majalah Playboy


TAMARA


LONDON - Seorang anak perempuan bos perlumbaan kereta Formula Satu (F1) Bernie Ecclestone telah bergambar bogel untuk majalah bogel Playboy, lapor akhbar The Sun kelmarin.

Pewaris aset berbilion-bilion dolar milik Ecclestone itu menjadi penghias muka depan majalah tersebut untuk edisi Mei depan.

Gambar bogel Tamara bakal menghiasi lapan halaman majalah milik Hugh Hefner, 86 itu.

Tamara pernah berbogel untuk kempen sebuah pertubuhan pembela hak-hak haiwan pada tahun 2008 ketika dia berusia 24 tahun.

Berita tersebut didedahkan selepas selebriti berusia 28 tahun itu bertunang dengan seorang broker saham, Jay Rutland, 31. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Scha stereotaip, Elly kunci mulut

Posted:

Scha stereotaip, Elly kunci mulut

Scha stereotaip, Elly kunci mulut

JIKA menerusi siri televisyen Awan Dania, penonton dapat menyaksikan gelagat dan telatah Scha Al-Yahya memegang watak utama sebagai Dania, seorang pramugari yang bersikap kasar tetapi baik hati, kali ini menerusi Awan Dania The Movie (ADTM), buat pertama kalinya pelakon tinggi lampai itu digandingkan dengan seorang pelakon berwajah manis, Elly Mazlein.

Dalam filem arahan Rashid Sibir itu, Elly membawa watak Tania, seorang pramugari gedik yang mempergunakan juruterbang Remy (Rusdi Ramli) untuk mendapat gelaran pramugari terbaik.

Sering membawakan watak wanita kasar, Scha dilabel oleh sesetengah pihak mengatakan dirinya seorang pelakon stereotaip. Mengulas mengenai perkara itu, isteri kepada pengacara terkenal Awal Ashaari itu tidak menganggap perkara itu negatif sebaliknya bersyukur kerana pengarah dan penerbit yakin dengan kekuatannya untuk membawakan peranan seperti itu (watak kasar).

"Masalah watak stereotaip ini bukan saya seorang sahaja alami. Ada juga pelakon lain turut berhadapan perkara sama. Sebagai pelakon, saya melihat perkara itu daripada sudut positif.

"Saya sentiasa diberikan peranan sama mungkin disebabkan kekuatan saya mendukung watak tersebut manakala watak serius dan romantik pula lebih sesuai untuk pelakon lain," ujarnya ketika ditemui pada majlis pratonton Awan Dania The Movie di Pavilion, Kuala Lumpur.

Begitupun, ulas Scha, dia juga mahu mencuba watak lain demi membuktikan dirinya seorang pelakon versatil.

Ungkapnya, jika diberi peluang dia sentiasa bersedia untuk menyahut cabaran tersebut demi memantapkan lagi mutu lakonannya.

Ditanya apakah watak lain yang ingin dicubanya, ujar Scha: "Saya tidak ada watak tertentu yang diidamkan tetapi jika diberi peluang untuk watak apa pun saya akan lakukan kerana itu adalah kerja saya sebagai pelakon".

Didukung Rusdi

Bercerita mengenai Awan Dania The Movie, ulas Scha, dia agak gementar apabila pertama kali turun ke set penggambaran filem tersebut di bawah arahan Rashid Sibir kerana mengagumi bakat pengarah tersebut.

Selain itu, ujar duta produk kecantikan Bio Essence itu juga, Awan Dania The Movie berlainan dengan apa yang ditonjolkan dalam drama bersirinya dan ia memerlukannya fokus kepada visi yang dimahukan oleh pengarah.

Mengulas mengenai adegan dirinya didukung oleh pelakon Rusdi Ramli dalam filem tersebut, luah Scha, dia berasa malu kerana faktor tubuhnya yang lebih besar daripada Rusdi.

"Ini adalah pertama kali saya berlakon dengan Rusdi. Saya akui berasa malu dan gementar berlakon dengannya kerana dia seorang pelakon yang berkarisma.

"Malah, ada pula adegan yang memerlukan Rusdi mendukung saya sedangkan saya lebih besar daripada dia. Nasib baik, kami sudah rancang betul-betul untuk menjayakan babak tersebut," ujarnya sambil ketawa.


SATU babak kelakar filem Awan Dania The Movie lakonan utama Scha, Rusdi dan Elly.


Ditebak bagaimana perasaannya apabila Awan Dania The Movie lewat ditayangkan memandangkan siri tersebut sudah lama habis disiarkan di kaca TV, dedah Scha, pada mulanya dia akui berasa bimbang dengan momentum filem tersebut kerana karya tersebut sudah terperap hampir tiga tahun lamanya sebelum ia ditayangkan di layar perak.

Bagaimanapun, dia percaya Awan Dania The Movie mampu menjadi fenomena sepertimana sirinya kerana ia sudah mempunyai pengikut setia drama tersebut.

"Pada mulanya saya takut juga bagaimana sambutan peminat mengenai filem ini. Sepatutnya habis sahaja Awan Dania musim ketiga, filem ini terus ditayangkan.

"Walau bagaimanapun saya yakin dan percaya Awan Dania The Movie mampu mendapat sambutan kerana ia mempunyai pengikut-pengkutnya sendiri," ujarnya yang sehingga kini mengakui ramai yang memanggilnya dengan nama Dania jika berjumpa dengannya.

Elly enggan buka mulut

Beralih pula kepada Elly Mazlein, sebelum ini, dia pernah mengakui bakal ke jenjang pelamin pada pertengahan Disember ini dengan tunangnya, Azmi Hata, 37.

Namun baru-baru ini, ada khabar mengatakan hubungan Elly dengan pengarah drama dan filem itu sedang berantakan. Malah, ada pula khabar yang mengatakan Elly dan pasangannya itu sudah putus tunang!

Diajukan persoalan itu kepada Elly sendiri, ternyata pelantun lagu Bungaku Bakawali itu mengambil pendekatan untuk mengunci mulut dan enggan mengulas mengenai status hubungannya bersama tunang buat masa ini.


RASHID SIBIR (depan duduk, dua dari kanan) bersama karyawan filem Awan Dania The Movie pada majlis tayangan perdana filem tersebut di Pavilion, Kuala Lumpur baru-baru ini.


"Biarlah perkara itu menjadi rahsia buat masa ini. Bila masa yang sesuai nanti saya akan kongsikan," jelasnya sekali gus menimbulkan tanda tanya dalam kalangan pihak media.

Bakal keluar dengan single terbaharu berjudul Sabarlah Hati, ujar Elly, single baharunya itu tiada kena mengena dengan dirinya sebaliknya ia adalah hadiah buat peminat setianya.

"Sudah lama saya tidak menyanyi. Single Sabarlah Hati ditujukan khas buat peminat setia saya. Ia merupakan hasil kerjasama saya dengan KRU Music dan kami jangka lagu ini akan berada di pasaran dalam masa terdekat," tuturnya.

Mengulas mengenai karakternya dalam filem Awan Dania The Movie, Elly memberitahu, wataknya dalam karya Rashid Sibir itu berlainan dengan wataknya sebelum ini.

Ulasnya, sebelum ini dia sering membawakan watak baik tetapi dalam filem tersebut Awan Dania The Movie , dia membawakan peranan sebagai wanita gedik dan manja.

"Saya seronok menjayakan watak Tania dan berharap peminat suka dengan kelainan yang cuba ditonjolkan melalui watak saya kali ini," jelasnya.

Yoyo pilih kucing berbanding anak

Posted:

Yoyo pilih kucing berbanding anak

Yoyo pilih kucing berbanding anak

YOYO dan Ekin belum mahu memiliki zuriat buat masa ini.


DIA sudah berusia 39 tahun dan pada 28 Januari lepas secara rasminya telah bergelar isteri kepada bintang terkenal Hong Kong, Ekin Cheng yang berumur 45 tahun.

Namun aktres Hong Kong, Yoyo Mung menegaskan buat masa ini dia belum memikirkan untuk mendapat anak kerana dia melihat kehamilan bagaikan penjara buat diri seseorang wanita.

Ujarnya kepada akhbar The Sun: "Saya melihat rakan-rakan saya sibuk melayan anak masing-masing dan ia membuatkan saya tidak berasa teruja.

"Malah, saya pernah bermimpi hamil tetapi ia kemudian bertukar menjadi mimpi ngeri. Ini kerana ibu dan bapa perlu memikirkan mahu menghantar anak belajar di sekolah mana sebagai contohnya.

"Sedangkan kalau bab mengisi borang, dalam kes ini borang kemasukan ke sekolah, memang saya cukup benci melakukannya.

"Saya rasa semua akan membuatkan saya dilanda masalah, sebab itu saya dan Ekin belum ada keinginan untuk mempunyai anak buat masa ini."

Tambah Yoyo: "Lagipun, saya rasa hamil bagaikan penjara buat wanita. Jika saya hamil, saya akan rasa seperti hidup dalam penjara selama sembilan bulan.

"Ia ditambah pula berehat selepas melahirkan anak dan tidak aktif tanpa berbuat sesuatu, jadi saya fikir sepanjang tahun kehamilan saya akan berada dalam penjara."

Katanya lagi, ibu mertuanya tidak pernah memberikan tekanan kepadanya berhubung isu zuriat itu.

Yoyo menambah lagi: "Lagipun, kalau ada bayi baru lahir, tidak boleh dekat dengan kucing kerana bimbang dijangkiti kuman bawaan kucing tersebut. Sedangkan saya tak boleh tinggal di rumah tanpa kehadiran kucing-kucing saya yang comel itu."

Spekulasi Cecilia pelihara anak hantu

Posted:

Spekulasi Cecilia pelihara anak hantu

Spekulasi Cecilia pelihara anak hantu


CECILIA bersama dua orang anaknya, Lucas (kanan) dan Quintus.


BINTANG terkenal Hong Kong, Cecilia Cheung digosip selama ini telah memelihara 'anak hantu' bagi tujuan mendatangkan tuah buat dirinya sebelum menceburi industri hiburan 15 tahun lalu.

Bintang berusia 32 tahun itu dipercayai merupakan pengikut ajaran Buddha Thailand selepas dia dilihat memakai tangkal yang mempunyai lambang Phra Somdej, iaitu satu daripada lima Buddha zaman silam di Thailand.

Identitinya itu mula terdedah selepas dia bercerai dengan aktor Nicolas Tse pada tahun 2011.

Ujar sumber kepada media Hong Kong: "Sejak bercerai pada tahun 2011, Cecilia bersama dua orang anaknya, Lucas dan Quintus sering dilihat mengunjungi Thailand.

"Dia mula mendapatkan anak hantu pertamanya bagi tujuan untuk dirahmati dalam percintaannya dengan Nicolas.

"Apabila rumah tangganya itu bergolak, dia pergi ke Thailand dan membawa pulang dua lagi anak hantu. Kini bagi tujuan untuk mendapatkan tuah selepas dia bercerai, Cecilia dipercayai sudah memiliki empat anak hantu yang ditempatkan dalam sebuah bilik khas di kediamannya."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved