Sabtu, 19 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hirup minyak tanah keluar api

Posted:

Hirup minyak tanah keluar api

Hirup minyak tanah keluar api

AKSI sebegini memerlukan latihan yang berterusan dan tahap kesabaran yang tinggi. - Gambar hiasan.


AKSI memasukkan api ke dalam mulut sebelum melakukan hembusan berapi bak seekor naga yang berang sememangnya sukar dilakukan.

Namun, kini persembahan itu sudah menjadi penghias utama upacara tertentu termasuk majlis perkahwinan.

Sebenarnya, sejarah penghibur pemakan api bermula dengan satu amalan spiritual penganut agama Hindu tegar.

Ia cuma terkenal sebagai pertunjukan awam pada 1880-an apabila Robert Powell dari Britain memperkenalkan acara itu untuk tontonan orang ramai.

Lelaki itu bukan sahaja meniup dan memakan api bahkan memasukkan arang, besi dan batu panas ke dalam mulutnya.

Kebolehan memakan api tidak terhad kepada lelaki tetapi juga wanita. Seorang nenek, Qian Chu yang berusia 70 tahun turut memiliki kebolehan itu.

Chu yang tinggal di Wilayah Hunan, China mampu menggigit bara api tanpa mengalami kecederaan.

Namun, Chu tidak melakukannya secara komersial sebaliknya mengadakan pertunjukan secara kecil-kecil di kampungnya.

Katanya. dia mempelajarinya selepas insiden termakan cebisan kayu arang semasa berumur enam tahun. Kemudian, nenek itu membuat latihan secara berterusan sehingga mahir.

Rakyat Malaysia pula berbangga dengan Muhammad Syawal Muhammad Ali Napiah, 21, yang boleh mempamerkan aksi sedemikian.

Kemahiran

Muhammad Syawal mengakui aksi sebegitu sukar dibuat.

"Aksi ini mencabar minda dan kebolehan anda tetapi ia boleh menjana pendapatan yang lumayan," katanya dalam satu temu ramah beberapa tahun lalu.

Dia yang berasal dari Wangsa Maju, Kuala Lumpur mempunyai 11 orang adik-beradik. Kerjayanya itu bermula sejak umur 15 tahun.

"Saya mempelajarinya melalui laman perkongsian video YouTube dan membuat latihan di rumah. Syukur kerana saya boleh memperoleh sehingga RM2,300 sebulan dengan kerjaya ini," katanya.

Realitinya, aksi ini juga boleh dilakukan oleh badut.

D. Ravindran, 30, yang berasal dari Kepong, Kuala Lumpur telah lebih 10 tahun menjadi seorang badut tetapi baru kini menggunakan kemahiran itu dalam persembahannya.

Dia dan adik kembarnya Rajendra telah tiga tahun bergelumang dengan 'silap mata' itu.

"Biasanya pertunjukan itu dijadikan sebagai acara pembuka majlis. Kadang-kadang pelanggan inginkan sesuatu yang baharu dan berbeza.

"Tetapi ada banyak perkara yang perlu diambil kira seperti pertunjukan itu harus dibuat di luar bangunan kerana ia boleh mengganggu sistem keselamatan kebakaran bangunan," katanya.

Selain itu, faktor angin, jarak dengan penonton dan keadaan cuaca akan diambil kira.

"Lebih baik dilakukan di kawasan terbuka dan lapang untuk keselesaan penonton dan saya sendiri.

"Soal pergerakan angin juga dititikberatkan. Lebih baik saya meniup dan memasukkan api ke dalam mulut secara bertentangan dengan arah angin bagi mengelakkan minyak kerosin atau minyak tanah terpercik ke muka dan badan," katanya.


ADA yang terbakar muka kerana melakukan aksi ini.


Tutur Ravindran, aspek lain yang diteliti ialah kuantiti minyak tanah yang diminum.

"Ada tahap tertentu minyak boleh disimpan di dalam mulut selain perlu menyimpan air bagi mengelakkan terlalu panas.

"Bahagian lidah juga akan disapu dengan krim khas bagi menghindari kesan terbakar," katanya.

Lain pula ceritanya jika membuat persembahan api di pergelangan tangan. Tangan akan disapu dengan krim selaran matahari terlebih dahulu.

Kata Ravindran, ini bagi meminimumkan kesan terbakar pada bulu roma dan kulit.

Jelasnya, faktor helah dan silap mata juga memainkan peranan.

"Kadang-kadang api itu tidak dimasukkan ke mulut serta tidak mengenai tangan. tetapi penonton melihatnya seolah-olah benar.

"Namun untuk melakukannya, ia perlukan latihan yang maksimum selain bantuan warna pakaian dan rentak muzik.

"Warna pakaian memberi bantuan dari sudut pencahayaan manakala rentak muzik boleh mengalihkan sudut pandang mereka," ujarnya.

Katanya lagi, persembahan menggunakan api lebih baik dilakukan secara berpasangan. Ia bukan sahaja untuk memberi keyakinan kepada diri sendiri malah dapat membantu sekiranya berlaku perkara tidak diingini.

Muka terbakar

Lelaki berperwatakan serius ini berkata, faktor kurang latihan menyebabkan ada segelintir rakannya yang tersilap teknik sehingga sebahagian muka mereka terbakar.

Katanya, dia sendiri belajar daripada seorang guru dari Indonesia selama lima tahun sebelum mencubanya dalam persembahan.

Ravindran memberitahu, sebelum membuat pertunjukan kepada khalayak, dia melakukan ribuan kali eksperimen di rumah sehingga lidahnya lali dengan api.

"Sampai makan makanan yang baru dimasak seperti sup pun tiada masalah kerana sudah biasa. Mulut dan tangan cedera ringan itu lumrah.

"Lihatlah kesan luka di pergelangan tangan dan mulut saya ini," katanya.

Bukan itu sahaja, dia juga mengakui telah terminum minyak tanah sehingga beberapa liter.

"Orang lain minum minuman seperti jus oren dan milo tetapi saya minum minyak tanah.

"Ini memaksakan saya menjalani pemeriksaan kesihatan bulanan bagi memastikan bahagian dalaman tubuh tidak terjejas," ujarnya.

Katanya, mereka yang ingin mahir bermain dengan api perlu menjalani latihan berterusan.

"Tiada istilah sudah mahir. Latihan berterusan menjadi pemacu utama.

"Saya sendiri masih tidak dapat bermain api menggunakan kedua-dua tangan," ujarnya.

Jelasnya, teknik itu sukar.

"Tersilap teknik kayu api boleh terlepas daripada genggaman dan mengenai penonton," terang Ravindran.

Bercerita mengenai material, kayu, kapas dan kain untuk menyalakan api mesti berkualiti dan sesuai.

"Kayu yang digunakan ialah kayu jati yang tebal dan tahan lama selain kapas dan kain tebal. Jika tidak, kita akan terbakar sebelum persembahan bermula," katanya ketawa.

Sambil menunjukkan beberapa aksi kepada kru Jurnal, dia meminta kami membuat aksi yang serupa.

Bagaimanapun, memandangkan di meja kami juga terdapat piza dan minuman berkarbohidrat, adalah lebih baik menikmati makanan tersebut daripada memakan api!

Silap mata serigala jadian

Posted:

Silap mata serigala jadian

Silap mata serigala jadian

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN


ACEVES menganggap sindrom hipertrikrosis yang dihidapnya sebagai satu rahmat.


SEBAIK sahaja nama Chuy Aceves diumumkan untuk muncul, lampu pentas utama sarkas dimatikan. Cahaya lampu limpah menyorot tubuhnya yang berbaju kemeja putih dan bertali leher merah sambil berjalan mengambil tempatnya di tengah pentas.

Tepukan gemuruh yang diterima meluapkan lagi semangatnya untuk menghiburkan ribuan penonton yang ternanti-nantikan persembahan sulungnya di Britain.

"Tak sangka kelainan yang ada pada saya ini boleh diterima masyarakat. Lebih mengharukan, layanan yang saya terima cukup positif walaupun saya akui, ada segelintir yang menghina kami," ujar pemilik nama sebenar Jesus Fajardo Aceves ini.

Lahir dengan sindrom hipertrikrosis atau sindrom serigala jadian 31 tahun lalu, Chuy bukanlah satu-satunya manusia yang berbulu lebat di muka.

Sindrom

"Mendiang bapa saudara saya, Manuel Diaz Aceves, ialah orang pertama dalam keluarga kami yang lahir dengan sindrom ini. Dialah yang banyak memberi semangat dan memperkenalkan kami kepada dunia luar," ujar Chuy yang lahir di Loreto, Zacatecas, Mexico.

Sementara itu, dalam kalangan adik-beradiknya, Chuy adalah insan kedua, diikuti oleh oleh adik perempuannya Lili, serta dua sepupu mereka, Danny dan Larry.

"Genetik sindrom ini diwarisi daripada bapa saudara saya. Ibu dan bapa saya adalah manusia normal," katanya yang lebih dikenali ramai sebagai Budak Serigala atau Budak Monyet.

Menurut Chuy yang mempunyai lebih 60,000 helai bulu di mukanya, selepas kelahirannya, semakin ramai ahli keluarganya yang terutamanya lelaki menghidap sindrom tersebut.

"Hari ini, seramai 24 ahli keluarga saya menghidap sindrom serigala jadian, termasuk anak perempuan saya, Carla, 10. Namun keadaan mereka ada yang teruk ada yang tidak.

"Hipertrikosis bukanlah satu penyakit. Apabila ditanya kepada doktor, mereka menjelaskan ia keadaan kelainan genetik di mana bulu-bulu halus tumbuh berlebihan pada tubuh tanpa diketahui puncanya. Namun, ada juga yang percaya, keadaan ini diwarisi sejak turun-temurun kononnya manusia dikatakan lahir dengan bulu pada seluruh tubuh seperti mawas," katanya.

Menurut Pakar Kesihatan Keluarga, Dr. Philip Zaret dari Chicago, Amerika Syarikat (AS), hipertrikosis berlaku sekali dalam 10 juta kelahiran.

"Seluruh tubuh penghidap sindrom ini akan ditumbuhi bulu, terutamanya pada muka, dada dan belakang badan.


ACEVES menggunting bulu di mukanya sama seperti menggunting rambut.


Mutasi

"Akibat mutasi genetik dan sel ini, bulu dalam jumlah yang luar biasa akan tumbuh di kawasan yang jarang ditumbuhi bulu seperti kelopak mata dan dahi.

"Dikenali juga sebagai sindrom serigala jadian, ia boleh hadir semasa bayi dilahirkan atau mula menampakkan simptom semasa kanak-kanak tersebut membesar," katanya.

Cerita Chuy lagi, sebelum dia dilahirkan, ibunya dapat merasakan salah seorang daripada anaknya akan lahir dengan sindrom tersebut.

"Daripada lima beradik, hanya saya dan Lili lahir dengan hipertrikosis. Adik-adik perempuan saya yang lain mempunyai bulu-bulu halus kebanyakannya di dahi dan torso. Namun keadaan mereka tidak seteruk kami.

"Walaupun lahir dalam keadaan begini, ibu amat menyayangi dan menyokong kami. Ada juga saudara-mara yang menasihatkan ibu supaya berhenti mengandung namun ibu menganggap hipertrikosis sebagai satu rahmat buat anak-anaknya," ujar Chuy.

Ditanya tentang pembabitannya dalam bidang persembahan pentas, dia memberitahu, bapa saudaranya Manuel mencadangkan mereka menyertai pertunjukan sarkas.

"Ketika itu umur saya baru 12 tahun, Lili enam tahun manakala kedua-dua sepupu berumur lima dan tujuh tahun.

"Roberto Kampa dari Sarkas Kebangsaan Mexico berminat untuk melatih dan menawarkan slot persembahan sarkas kepada kami. Namun, disebabkan bantahan daripada keluarga, hanya Larry dan Danny yang menyertai sarkas manakala Manuel, saya dan Lili merantau untuk menonjolkan keadaan diri sebagai satu keajaiban perubatan," ceritanya.

Mengimbas kembali kenangan ketika membuat persembahan pertama, Chuy menganggap ia adalah momen yang cukup menguja dan menggembirakannya.

"Pada tahun 1999, Manuel, saya, Lili serta seorang sepupu, Veekay menjelajah ke seluruh AS untuk membuat persembahan bersama Sarkas Adik-Beradik Sterling & Reid.

"Berpeluang mengelilingi AS dan berjumpa dengan rakan baharu adalah pengalaman yang sangat menyeronokkan.

"Sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Saya terkejut apabila berjumpa dengan ramai wanita yang sukakan lelaki berbulu seperti saya. Malah ada yang mengajak saya berkahwin," katanya.

Bertemu dengan orang yang kagum dengan kebolehannya membuat persembahan sarkas ternyata mampu membangkitkan semangatnya untuk tampil lebih yakin di khalayak umum.


DI SEBALIK wajah berbulu, ramai wanita menawarkan diri untuk berkahwin dengan lelaki ini.


Syaitan

Begitupun, Chuy dan ahli keluarganya tidak dapat lari daripada pandangan serong sebilangan orang terutamanya yang takut dengan rupa mereka.

"Saya sudah biasa berdepan dengan reaksi negatif sesetengah orang yang melihat kami tidak ubah seperti melihat syaitan dalam rupa manusia.

"Keadaan muka yang dipenuhi bulu lebat ini juga menyukarkan kami mendapat kerja biasa.

"Selain itu, kami juga sering menjadi tumpuan orang ramai ketika berada di kawasan awam.

"Tidak kisah sekiranya ada yang memandang kami dengan pandangan pelik, tetapi hati saya cukup terguris apabila ada yang menghina dan melemparkan kata-kata kesat kepada kami apatah lagi jika saya sedang keluar berjalan dengan Carla atau sepupu-sepupu yang masih muda.

"Tindakan begitu cukup menyakitkan hati saya kerana ia boleh mengurangkan keyakinan mereka untuk berada dalam masyarakat," luah Chuy yang pernah melakukan persembahan sarkas menjelajahi New Zealand, Australia, Nauru, Jepun, Taiwan, Amerika Syarikat dan negara-negara Amerika Selatan.

Selain melakukan persembahan sarkas bersama ahli keluarganya, Chuy juga pernah dijemput menyertai program bersama Ripley's Believe or Not selama enam bulan di Taiwan sehinggakan hatinya terpaut untuk menetap lebih lama di negara tersebut.

Chuy juga muncul dalam rancangan The Most Extreme yang disiarkan di saluran Animal Planet selain satu temu bual eksklusif, Tiger Aspect, untuk siaran di Britain.

"Apa yang saya cukup suka dengan program tersebut, saya diberi penghormatan dan layanan sama seperti manusia normal yang lain. Mereka tidak membezakan saya dan tidak terlalu menganggap saya sebagai satu kejadian pelik.

"Saya turut berpeluang melakukan banyak perkara menarik terutamanya bermain boling," katanya yang pernah muncul dalam video muzik kumpulan Turbonegro dari Norway.

Ikut jejak tujuh tahun

Posted:

Ikut jejak tujuh tahun

Ikut jejak tujuh tahun


PAUL SALOPEK


SUKAR untuk membayangkan jarak dan rintangan yang terpaksa diharungi seorang wartawan Amerika Syarikat, Paul Salopek yang sedang berjalan kaki dari Ethiopia di Afrika Utara hingga ke Chile di Amerika Selatan bagi projek Out of Eden.

Dia yang pernah memenangi Anugerah Pulitzer sebanyak dua kali pada tahun 1998 dan 2001 akan mewujudkan potret keluarga manusia dengan mendokumenkan perjalanan sejauh 34,000 kilometer (km) di lebih empat benua, dari Lembah Great Rift di Ethiopia hingga ke Amerika Selatan bagi mengikuti jejak manusia pada zaman awal yang meninggalkan Afrika kira-kira 70,000 tahun yang lalu.

Afrika merupakan penempatan asal manusia sebelum mereka tersebar ke serata benua seperti hari ini.

Titik mula perjalanan Paul ialah di Herto Bouri yang terletak di timur laut Ethiopia yang pernah dihuni oleh manusia Zaman Batu Pertengahan.


PAUL Salopek berdiri di sisi barangan keperluan yang akan dibawanya di sebuah perkampungan diHerto Bouri, Etiopia.


30 juta langkah

Perjalanan yang memerlukan kira-kira 30 juta langkah itu akan menyeberangi Laut Merah dan Asia Barat. Kemudian, Paul akan melalui China dan Siberia selain merentasi Selat Bering menuju ke Alaska.

Dia juga bakal berjalan di pantai barat Amerika Utara dan Amerika Selatan termasuk menempuh beberapa kawasan politik yang paling berbahaya di dunia iaitu Iran dan Amerika Tengah.

Setiap 160km, kisah pengembaraan itu akan disiarkan dalam laman web projek tersebut. Paul turut menulis untuk National Geographic bagi merakamkan persekitaran dan masyarakat berbeza yang ditemuinya.


SEBELUM memulakan perjalanannya, Paul Salopek sempat melawat Djibouti semasa negara itu dilanda ribut debu.


Beliau yang juga berkarya untuk akhbar Chicago Tribune, membandingkan dirinya dengan penyair atau pemuzik yang menjadi tukang cerita pada zaman itu.

"Ia adalah cara lama untuk bercerita, sama seperti penyair yang mengembara. Saya tertanya-tanya bagaimana semua ini menjadi kenyataan. Ia juga ibarat cerita yang sering kita dapati dalam semua budaya, iaitu anda perlu pergi jauh dari tempat asal untuk mempelajari budaya orang lain.

"Saya percaya cabaran mental adalah lebih sukar berbanding halangan fizikal memandangkan tempoh untuk melengkapkan perjalanan ini begitu lama," ujarnya yang akan ditemani isterinya, seorang artis visual, Linda Lynch, di beberapa lokasi.

Walaupun pengembaraan itu dijangka mengambil masa selama tujuh tahun, Paul tidak berjalan setiap hari.

"Saya tidak berjalan setiap hari sebaliknya saya menetap di sesebuah lokasi selama beberapa minggu atau bulan. Saya juga diiringi oleh penterjemah semasa merentasi 36 buah negara.

"Bagi peralatan pula, saya hanya boleh membawa tidak lebih daripada 20kg beban. Pada awal perjalanan, seekor unta dibekalkan kepada saya untuk membawa barangan tersebut.

"Barangan yang dibawa adalah keperluan asas selain peralatan komunikasi supaya saya boleh menghantar cerita dan gambar kepada pengendali projek ini," jelasnya yang mengakui idea berjalan kaki jarak jauh itu menyeronokkan walaupun beliau terdedah kepada pencuri dan perompak.


PEMENANG Anugerah Pulitzer sebanyak dua kali, Paul Salopek, akan berjalan kaki sejauh 34,000 kilometer.


Projek

"Saya amat berharap projek ini membolehkan saya menjalin hubungan dengan dunia menerusi liputan meluas yang diberikan.

"Perkara ini jarang dipaparkan dalam akhbar," ujar Paul.

Seorang pensyarah genetik di Universiti Cambridge, United Kingdom, Dr. Toomas Kivisild memberitahu, pada 45,000 tahun dahulu, manusia telah tiba di Eropah dengan berjalan kaki. Mereka juga pergi ke Australia dengan menaiki bot.

"Mereka mungkin meninggalkan Afrika beberapa kali berdasarkan bukti pada 60,000 tahun dahulu," tambahnya.

Projek Out of Eden yang mendapat sokongan Yayasan Knight, Yayasan Harvard Neiman untuk Kewartawanan dan Pusat Pulitzer untuk Laporan Krisis, adalah yang terbaharu dalam senarai laporan paling berani oleh Paul tetapi tidak dapat dicatatkan oleh Guinness World Records kerana kesukaran untuk mengukur jarak perjalanan manusia pada zaman sebelumnya.

Paul juga pernah meneroka Mexico sejauh 1,300 kilometer dengan menggunakan keldai dan berkayak melalui Republik Demokratik Congo serta ke Sudan, negara dia pernah ditangkap kerana didakwa menjadi perisik.

Selain Paul, Rory Stewart yang kini merupakan Ahli Parlimen Britain pernah berjalan kaki selama 21 bulan merentasi Iran, Pakistan, Nepal dan Afganistan pada tahun 2005. Kisah Rory kemudian dibukukan dalam The Places In Between. - NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bahana naik kenderaan curi

Posted:

Bahana naik kenderaan curi

Bahana naik kenderaan curi

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my

BEBERAPA anggota polis memeriksa kereta Proton Waja yang dinaiki seorang penjenayah dan teman wanitanya di Taman Sejati, Klang kelmarin.


KLANG – Tindakan seorang lelaki dan teman wanitanya yang menaiki sebuah kereta Proton Waja melarikan diri daripada polis mengundang padah apabila wanita itu maut terkena tembakan di Taman Sejati di sini kelmarin. Wanita berusia 22 tahun itu meninggal dunia selepas cedera di badan akibat terkena satu das tembakan. Dalam kejadian pukul 7.35 malam itu, polis terpaksa mengejar kereta yang dipandu lelaki berusia 31 tahun berkenaan sejauh kira-kira 10 kilometer selepas terserempak dengan kenderaan yang didicuri itu di Jalan Batu Tiga Lama di sini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd. Adnan Abdullah berkata, polis cuba menahan kereta tersebut namun pemandunya enggan memberi kerjasama dan bertindak melarikan diri. "Kereta suspek kemudian melanggar beberapa buah kereta lain sebelum berhenti di kawasan Taman Menara. "Apabila seorang anggota polis cuba mendekati kenderaan itu, suspek mengundurkan kereta secara tiba-tiba dan hampir merempuh anggota polis yang terpaksa melepaskan satu das tembakan amaran," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini semalam.

Mohd. Adnan berkata, bagaimanapun suspek terus memecut kenderaannya ke Taman Sejati dan berhenti di hadapan sebuah rumah di kawasan itu. "Anggota polis sekali lagi keluar untuk menahan suspek, malangnya dia bertindak agresif dan cuba melanggarnya. Polis terpaksa melepaskan beberapa das tembakan ke arah kereta menyebabkan lelaki itu menyerah diri," katanya yang memberitahu suspek tidak cedera. Hasil pemeriksaan lanjut, polis menemui seorang wanita yang cedera parah di dalam kereta yang menggunakan nombor plat palsu tersebut.Selain itu, polis turut menemui sebilah parang dan sepaket serbuk putih disyaki dadah di dalam Proton Waja itu yang dilaporkan hilang di Klang pada 15 Januari lalu. Mohd. Adnan menambah, semakan mendapati suspek lelaki yang alamat terakhirnya di Taman Sentosa di sini memiliki enam rekod jenayah berkaitan pecah rumah, samun, melarikan orang dan dua kes kesalahan dadah. Teman wanitanya itu pula tidak memiliki sebarang rekod jenayah. Difahamkan, ekoran kejadian itu, polis telah merampas senjata yang digunakan oleh suspek lelaki terlibat bagi membantu siasatan.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini untuk bedah siasat manakala suspek lelaki ditahan mengikut Seksyen 337 Kanun Keseksaan dan Seksyen 379 (A) kanun sama selain kesalahan dadah."Anggota polis sekali lagi keluar untuk menahan suspek, malangnya dia bertindak agresif dan cuba melanggarnya. Polis terpaksa melepaskan beberapa das tembakan ke arah kereta menyebabkan lelaki itu menyerah diri," katanya yang memberitahu suspek tidak cedera.

Hasil pemeriksaan lanjut, polis menemui seorang wanita yang cedera parah di dalam kereta yang menggunakan nombor plat palsu tersebut. Selain itu, polis turut menemui sebilah parang dan sepaket serbuk putih disyaki dadah di dalam Proton Waja itu yang dilaporkan hilang di Klang pada 15 Januari lalu. Mohd. Adnan menambah, semakan mendapati suspek lelaki yang alamat terakhirnya di Taman Sentosa di sini memiliki enam rekod jenayah berkaitan pecah rumah, samun, melarikan orang dan dua kes kesalahan dadah.

Teman wanitanya itu pula tidak memiliki sebarang rekod jenayah. Difahamkan, ekoran kejadian itu, polis telah merampas senjata yang digunakan oleh suspek lelaki terlibat bagi membantu siasatan. Mayat mangsa dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini untuk bedah siasat manakala suspek lelaki ditahan mengikut Seksyen 337 Kanun Keseksaan dan Seksyen 379 (A) kanun sama selain kesalahan dadah.

Bakal pengantin cedera ditembak

Posted:

Bakal pengantin cedera ditembak

Bakal pengantin cedera ditembak

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


INILAH kenderaan jenis Hummer yang sepatutnya membawa mangsa ke majlis perkahwinannya di Kulaijaya semalam.


JOHOR BAHRU – Hasrat seorang ahli perniagaan untuk melangsungkan perkahwinannya semalam tidak kesampaian apabila dia cedera parah selepas ditembak sekumpulan lelaki di Taman Kulai, Kulaijaya di sini kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 malam itu, mangsa, Fan Chee Wei, 34, sedang mengadakan majlis makan malam praperkahwinan yang dihadiri kira-kira 60 ahli keluarga dan rakan-rakan.

Difahamkan, semasa majlis berlangsung, Chee Wei keluar dari rumah untuk mengalihkan keretanya bagi membolehkan beberapa kawannya membakar mercun.

Menurut seorang saudara mangsa yang enggan dikenali, ketika itulah Chee Wei dikatakan ditembak.

"Pada mulanya, kami sangkakan bunyi mercun tetapi sebaik melihat dia sedang dikejar sekumpulan lelaki, baru kami sedar sesuatu telah berlaku.

"Dia berjaya melarikan diri dan melintasi sebuah jambatan laluan pejalan kaki menuju ke Taman Selatan sebelum rebah di atas jalan," katanya.

Tinjauan di rumah mangsa mendapati, terdapat sebuah kenderaan jenis Hummer berwarna kuning yang sudah siap dihiasi dengan riben dan anak patung dipercayai untuk digunakan bagi membawa mangsa ke majlis perkahwinannya semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulaijaya, Superintendan Zulkefly Yahya mengesahkan kejadian dan berkata, siasatan menyeluruh akan dijalankan.

Difahamkan, mangsa kini dirawat di sebuah hospital di Singapura atas permintaan keluarganya.

Rakyat diseru jayakan TMM 2014

Posted:

Rakyat diseru jayakan TMM 2014

Rakyat diseru jayakan TMM 2014

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.rahim@kosmo.com.my


NAJIB bersalaman dengan orang ramai pada pelancaran karnival promosi TMM 2014 malam tadi.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyeru rakyat negara ini agar menjadikan promosi Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014 yang didokong oleh kerajaan sebagai misi nasional bagi memastikan ia mencapai kejayaan.

Najib berkata, setiap kementerian, agensi kerajaan, badan bukan kerajaan termasuk rakyat biasa mempunyai peranan masing-masing untuk menjayakan misi tersebut.

Ujarnya, layanan mesra, ceria dan bersopan santun yang dipamerkan kepada pelancong asing merupakan pengalaman yang akan meninggalkan kesan mendalam ketika mereka melawat negara ini.

"Kerajaan boleh buat promosi atau iklan tetapi yang paling berkesan adalah layanan mesra dan keunikan budaya negara ini yang akan diingati oleh pelancong asing.

"Itu kesan kempen promosi yang cukup bermakna dan tiada tandingannya berbanding negara lain," katanya ketika melancarkan karnival promosi TMM 2014 yang dihadiri kira-kira 15,000 orang di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil di sini malam tadi.


ORANG ramai bersorak ketika menyaksikan pertunjukan bunga api.


Turut hadir, Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Sempena pelancaran promosi itu, Kementerian Pelancongan menganjurkan karnival selama tiga hari di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil bermula 18 Januari lalu hingga hari ini yang menawarkan pelbagai aktiviti dan hadiah yang menarik kepada pengunjung.

Menurut Najib, kerajaan akan terus memberi sokongan kepada industri pelancongan yang turut menyumbang kepada pendapatan negara selama ini.

Katanya, pada tahun 1999, Malaysia hanya menerima kunjungan seramai tujuh juta pelancong asing dan hasil promosi yang dijalankan, ia mampu menjadikan angka itu bertambah tiga kali ganda setiap tahun.

Jelasnya, ia menunjukkan kesan dasar transformasi negara yang dijalankan telah berhasil dan diiktiraf dunia.

"Melalui insentif yang diumumkan dalam Bajet 2013, saya percaya ia mampu memacu industri ini menjadi lebih maju lagi," tambahnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Selangor calar ego Pahang

Posted:

Selangor calar ego Pahang

Selangor calar ego Pahang

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
dan NOR AZIRAN YUNUS

AMRI (kiri) menyumbat dua gol untuk membantu Selangor menewaskan Pahang 3-2 malam tadi.


PEMAIN gantian, Muhammad Ramzul Zahini Adenan muncul wira apabila menjaringkan gol kemenangan 3-2 Selangor ke atas Pahang 3-2 pada aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam tadi.

Bekas pemain Kelantan itu tidak mempersia-siakan peluang yang terhidang hasil hantaran menarik dari Shukor Jusoh untuk menjaringkan gol ketiga Selangor pada minit ke-80.

Sebelum ini penyerang veteran, Mohd. Amri Yahyah menjaringkan dua gol buat skuad Gergasi Merah.

Amri meletakkan Selangor di depan seawal minit kedua apabila bijak memanfaatkan hantaran rendah Solihin Kanasian sebelum pemain berusia 32 tahun itu menyumbat gol kedua selepas menolak mudah hantaran S. Veenod, sekali gus menewaskan penjaga gol Pahang, Mohd. Nasril Nordin pada minit ke-20.

Tersentak dengan dua gol tersebut, skuad Tok Gajah kembali bangkit dengan melancarkan serangan ke kubu pertahanan Selangor dan hasilnya, penyerang sensasi Pahang, Mohd. Fauzi Roslan berjaya merapatkan jurang apabila meledakkan gol pertama pada minit ke-24.

Kesungguhan Pahang untuk menjaringkan gol penyamaan berbaloi apabila bekas pemain Selangor, Mohd. Razman Roslan mudah menyempurnakan sepakan penalti tiga minit sebelum separuh masa pertama tamat untuk mengikat kedudukan 2-2.

Bersambung di separuh masa kedua perlawanan, Pahang kembali menguasai perlawanan apabila melancarkan serangan bertali arus ke benteng pertahanan Gergasi Merah.

Begitupun, Ramzul memastikan skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim meraih tiga mata berharga apabila menjaringkan gol kemenangan, sekali gus membantu Selangor menghuni tangga kedua setelah mengutip sembilan mata.

Meskipun tewas kepada Selangor, skuad kendalian Dollah Salleh kekal di puncak liga setelah berkongsi mata dengan Selangor dan Lions XII dengan kelebihan perbezaan jaringan.

"Saya tetap berpuas hati dengan persembahan skuad saya malam ini. Hanya kelalaian barisan pemain saya menyebabkan pasukan kami gagal meraih sekurang-kurang satu mata," ujar Dollah kepada pemberita selepas tamat perlawanan.

Dalam perkembangan yang sama, Irfan tetap meluahkan rasa kagum kepada Pahang yang menggunakan 100 peratus tenaga tempatan selain menganggap skuad kendaliannya memanfaatkan kelebihan beraksi di laman sendiri.

"Saya sangat gembira dengan kemenangan ini dan sejujurnya, saya amat menghormati Pahang dengan sikap juang mereka serta menurunkan barisan pemain tempatan," kata Irfan.

Sementara itu, di Stadium Jalan Besar Singapura, Terengganu mencatat kekalahan kedua berturut-turut selepas tewas 1-2 kepada Lions XII.

Di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi, Negeri Sembilan gagal memanfaatkan peluang beraksi di laman sendiri apabila tewas 0-1 kepada Perak hasil jaringan Mohd. Failee Mohamad Ghazli pada minit ke-96.

Nasihat Annuar buat TMJ

Posted:

Nasihat Annuar buat TMJ

Nasihat Annuar buat TMJ

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

"SAYA nasihatkan TMJ (Tunku Mahkota Johor) supaya jadi presiden (bola sepak negeri) serupa dengan presiden-presiden lain. Ada ramai presiden persatuan bola sepak di negara ini. Sama ada beliau, Wan, Nik, Datuk, Tengku, Raja atau Sultan sekalipun, mari kita ikut satu peraturan sahaja."

Itu antara nasihat yang diberikan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa terhadap Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim selaku Presiden Persatuan Bola Sepak Johor (PBNJ) semalam yang dianggap mencetuskan perkara-perkara 'pelik' yang membawa kegawatan dalam arena bola sepak negara masa ini.

Annuar mengulas mengenai perkembangan mutakhir berhubung isu perpindahan Norshahrul Idlan Talaha dan yang terbaru apabila pasukan Johor Darul Takzim yang dikatakan membawa Anggota Rejimen Ke-21 Gerak Khas Komando (GGK) di Stadium Sultan Muhammad IV.

Bagaimanapun, PBNJ menjelaskan kelmarin bahawa pasukan tersebut bukan anggota GGK sebaliknya askar Timbalan Setia Negeri (TSN) atau Johor Military Force (JMF) yang ditugaskan untuk mengawal pergerakan kerabat Johor yang menghadiri majlis tertentu termasuk mana-mana acara sukan.

"Sebelum ini belum pernah berlaku kegawatan dalam bola sepak negara. Sekarang timbul soal mengambil pemain menerusi 'pintu belakang', bawa masuk askar dalam stadium, ini semua hanya dibawa oleh PBNJ sahaja.

"Jadi nasihat saya sebagai orang tua kepadanya, apapun dia adalah rakan sejawat saya. Lupakan latar belakang kita, saya, Tan Sri dan beliau, Tunku.

"Saya mahu nasihat beliau dan beliau juga pernah menasihati saya. Tak usah bawa benda pelik-pelik dalam bola sepak negara. Buat seperti biasa sahaja. Bola sepak ini permainan orang ramai," katanya ketika ditemui pada Majlis Penyampaian Awal Persekolahan di Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Melor, Kota Bharu, Kelantan semalam.

Annuar mendedahkan bahawa beliau telah mengambil langkah keselamatan yang 'luar biasa' untuk memastikan penyokong-penyokong Johor dijaga dengan baik pada perlawanan, Selasa lalu antaranya memikirkan bagaimana hendak membawa masuk, keluar mereka serta meminta bantuan kelab penyokong rasmi bagi jaga pasukan pelawat.

"Saya tak pernah lagi menyusun urusan keselamatan pasukan pelawat seperti mana yang kami buat untuk Johor. Saya mahu dia faham mengenai perkara ini.

"Sepanjang jadi presiden KAFA, saya belum pernah mengambil tanggungjawab sendiri dan mengadakan perbincangan sendiri kerana memikirkan supaya penyokong-penyokong Johor dapat dijaga dengan baik. Sebelum ini, biasanya saya serahkan kepada bahagian pentadbiran.

"Dan saya tak pernah melibatkan kelab penyokong untuk menjaga pasukan pelawat. Ini kali pertama kami lakukan untuk Johor. Semuanya berjalan baik dan melalui perbincangan, jadi gambaran yang diberikan tidak tepat," ujarnya.

Baru-baru ini pasukan Johor Darul Takzim telah membawa masuk GGK di stadium sehingga menimbulkan polemik adakah stadium di Kota Bharu tidak selamat.

Permusuhan antara Johor Darul Takzim dan Kelantan bukan hanya di atas padang kerana sebelum saingan liga bermula, kedua-dua pasukan sudah berbalah mengenai perpindahan Norshahrul ke pasukan Harimau Selatan itu yang didakwa KAFA sebagai salah.

Bagaimanapun Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) melalui mesyuarat Jawatankuasa Pusat mendakwa tindakan Norshahrul tidak salah. FAM turut mendakwa tindakan membawa GGK tidak ada kesalahan.

Dalam pada itu, Annuar ketika ditanya mengenai keputusan FAM itu, beliau secara sinis berkata, setakat ini Johor tidak pernah melakukan kesalahan.

PBNJ buat akuan bersumpah

Posted:

PBNJ buat akuan bersumpah

PBNJ buat akuan bersumpah

PERSATUAN Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) bertindak membuat akuan bersumpah terhadap Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang didakwa gagal mengawal keselamatan para pemain serta penyokong Johor Darul Takzim (Johor DT) pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Selasa lalu, lapor MAZLINA ABDUL MAJID.

Akuan tersebut dibuat oleh Setiausaha Kehormat PBNJ, Suhairi Hashim dan Bendahari Kehormat PBNJ, Datuk Abd. Latif Bandi yang juga merangkap Penolong Pengurus pasukan Johor DT.

Menurut Suhairi, akuan itu akan diserahkan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebagai rujukan.

"Tujuan (membuat akuan bersumpah) ialah untuk mendapatkan jawapan terhadap janji KAFA yang mahu menjamin keselamatan dan keselesaan para penyokong Johor DT sebagai tetamu. Ada antara mereka yang cedera dan trauma gara-gara insiden baru-baru ini.

"Saya sebagai ketua yang sepatutnya menjaga keselamatan ahli rombongan berasa amat kecewa dan malu kepada peminat-peminat Johor DT," katanya kepada Kosmo! Ahad di Johor Bahru semalam.

Akuan bersumpah itu antara lain menjelaskan butiran mesyuarat antara wakil KAFA iaitu Tan Sri Annuar Musa dan Datuk Ismail Mohd. Nor mengenai perlawanan kedua-dua pasukan pada pukul 2 petang, 15 Januari lalu sebelum permainan berlangsung.

Kenyataan tersebut turut menyebut, Annuar dan Ismail mengesahkan bahawa mereka tidak dimaklumkan tentang kehadiran 200 penyokong Johor DT tetapi bersedia untuk menyambut kedatagan tetamu VVIP dari Johor DT walaupun hal itu telah dimaklumkan dalam surat PBNJ kepada KAFA bertarikh 14 Januari lalu.

"Kami berbincang tentang suasana semasa apabila penyokong Kelantan masih tidak berpuas hati dengan isu Norshahrul Idlan Talaha (Mat Yo) dan saya menyatakan bahawa semua pihak perlu bersedia berhadapan provokasi daripada penyokong, serta kebimbangan tentang isu keselamatan.

"Oleh itu, Annuar telah minta Ismail untuk memanggil satu mesyuarat keselamatan antara PBNJ, KAFA dan pihak-pihak yang bertanggungjawab," menurut akuan tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Penangan nasi lemak cili bilis

Posted:

Penangan nasi lemak cili bilis

Penangan nasi lemak cili bilis

NASI lemak sambal tumis cili bilis ini mendapat sentuhan resipi keluarga Hashim.


RASA nasi yang kurang lemak tetapi enak dan aroma sambal tumisnya sudah cukup untuk menambat selera sesiapa sahaja yang pertama kali mencuba nasi lemak air tangan Hashim Ismail, 50.

Gerainya, Nasi Lemak Cili Bilis di Medan Selera Persiaran Gurney, Pulau Pinang bukan calang-calang kerana hidangan itu dinobatkan sebagai Juara Nasi Lemak pada Pertandingan Penang Hawker Masters 2012 pada November lalu.

Pertandingan yang julung-julung kali diadakan itu menghimpunkan para penjaja yang diiktiraf makanannya sedap oleh orang ramai sahaja dan diadili para juri profesional sebelum peserta terbaik berentap di pentas akhir.

Bagi kategori nasi lemak, sebanyak 11 penjaja bersaing tetapi hanya tiga yang dipilih untuk merebut gelaran.

Walapun baru tiga tahun berniaga, keenakan nasi lemak Hashim berjaya menewaskan dua pencabarnya untuk membawa pulang wang tunai RM2,000 seterusnya tersenarai dalam buku pelancongan negeri sebagai nasi lemak yang wajib dirasai.

Beliau yang pertama kali menyertai pertandingan seumpamanya sama sekali tidak menyangka muncul sebagai pemenang.

Menurut Hashim, rahsia keenakan nasi lemaknya ialah kerana menggunakan santan kelapa sawit dan bukannya santan kelapa. Memasak cara itu menjadikan nasinya sedap dan tidak mudah basi selain kandungan kolesterolnya rendah.

KEENAKAN nasi lemak Hashim Ismail tersenarai dalam buku pelancongan Pulau Pinang sebagai hidangan yang wajib dinikmati.


Sambalnya pula disediakan secara tradisional iaitu menggunakan cili yang digiling dengan lesung. Hasilnya sambal yang dimasak lebih sedap dan tahan lama.

"Sambalnya pula dimasak dengan bahan-bahan campur resipi keluarga. Ia menjadikan sambal tumis cili bilis ini lain daripada yang lain.

"Ayam pula digoreng bersalut tepung menjadikannya garing dan sedap dikunyah.

"Sebelum berniaga, saya beberapa kali membuat kajian dan penyelidikan bagi mendapatkan ramuan bagi menghasilkan nasi lemak yang bukan sahaja menepati cita rasa, malah menggunakan bahan-bahan yang lebih sihat," ujarnya.

Setiap hari, Hashim dibantu isterinya, Suriyati Sutan, anak jati Tanjung Tokong yang adakalanya tidak menang tangan melayan pelanggan yang ingin mencuba nasi lemak mereka selepas pertandingan tersebut.

Ujarnya, selepas menyertai pertandingan itu, jualan nasi lemaknya meningkat sekali ganda, termasuklah daripada pelanggan bukan Melayu selain pelancong asing yang mahu mencuba menu tradisi tersebut.

Pelanggan boleh memilih tiga set hidangan berbeza iaitu nasi lemak sambal yang hanya berharga RM2.50, nasi lemak telur goreng berharga RM3 atau nasi lemak ayam goreng, RM5.

Gerai Nasi Lemak Cili Bilis dibuka setiap hari bermula pukul 5 petang hingga 12 malam dan orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh melayari laman web www.cilibilis.com.my. - ZAKI SALLEH

Terapi solat bantu mengubah sikap

Posted:

Terapi solat bantu mengubah sikap

Terapi solat bantu mengubah sikap


IBADAH solat seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW merupakan salah satu medium yang membentuk akhlak mulia. - Gambar hiasan


MINDA yang dikurniakan oleh Allah lazimnya digunakan oleh manusia yang bijak dan memikirkan tentang usaha membangunkan diri serta masyarakatnya.

Namun, semua itu hanya boleh terlaksana dengan syarat minda dilatih untuk berfikir ke arah kejayaan. Ibadah solat, seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW merupakan salah satu medium yang membentuk akhlak mulia. Tanpa disedari, kuasa minda melalui solat yang khusyuk mampu mengubah mental individu terbabit.

Menyedari pentingnya kuasa minda itu, Pusat Perundingan dan Latihan, Institut Kefahaman Islam Malaysia (PPLI IKIM) menganjurkan bengkel Kuasa Minda : Ubah Sikap Melalui Solat pada 23 Februari 2013. Bengkel yang akan diadakan di Dewan Besar IKIM itu turut memberi pendedahan tentang potensi minda dan cara-cara menggunakannya.

Pada masa yang sama, bengkel ini mengajak peserta membaiki solat ketika musafir agar ibadah tersebut dapat dilaksanakan dengan berkesan.

Antara tajuk-tajuk yang akan dibincangkan ialah Falsafah Solat, Ibadah Solat Ketika Bermusafir dan Ibadah Solat Ketika Sakit. Penceramah terdiri daripada Pengarah Eksekutif, GI Motivation & Training Sdn. Bhd., Zul Ramli Mohamed Razali dan Ustaz Mohd. Arif Abdul Samat.

Bengkel ini terbuka kepada semua lapisan masyarakat terutama kepada mereka yang berminat memperbaiki, mempelajari dan mendalami ibadah solat.

Yuran penyertaan ialah RM250 seorang termasuk sarapan dan makan tengah hari. Potongan sebanyak lima peratus akan diberi kepada penyertaan berkumpulan seramai tiga orang dan ke atas.

Maklumat lanjut sila hubungi Urusetia Program, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), No. 2, Langgak Tunku melalui Jalan Duta, 50480 Kuala Lumpur.

Anda juga boleh hubungi talian 03-6204 6200/323/324/325 atau 016- 279 6410 atau e-mel program@ikim.gov.my atau jie@ikim.gov.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Banjir di Johor: 1,180 penduduk dipindahkan

Posted:

Banjir di Johor: 1,180 penduduk dipindahkan

Banjir di Johor: 1,180 penduduk dipindahkan

19/01/2013 7:31pm

JOHOR BAHRU — Seramai 1,180 penduduk dipindahkan ke lima pusat pemindahan berikutan banjir di Johor selepas hujan tidak berhenti sejak awal pagi ini.

Kawasan yang terlibat ialah Kampung Laut dan Kampung Sungai Tiram di Johor Baharu; Kampung Baru Sungai Mas di Penawar; Taman Aman, Taman Mawai di Johor Lama dan PPMS Kampung Batu, Teluk Ramunia di Kota Tinggi.

Mangsa banjir ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Batu 10 dan Balairaya Batu 18 Sungai Tiram di Johor Baharu sertaDewan Kota Kecil, Dewan Kampung Baru Sungai Mas dan Dewan Kampung Baru PPMS Teluk Ramunia di Kota Tinggi.

Pegawai Daerah Kota Tinggi, Ismail Karim berkata, pihaknya sudah bersiap siaga berikutan makluman kemungkinan banjir di daerah itu oleh Jabatan Meteorologi Malaysia.

Beliau berkata, kebanyakan mangsa di daerah itu mula dipindahkan ke pusat pemindahan banjir pada 10 pagi.

"Tinjauan pukul 3 petang tadi mendapati air mulai surut, namun mangsa tidak dibenarkan pulang kerana masih hujan," katanya kepada pemberita.

Ismail menasihati orang ramai, khususnya penduduk di kawasan rendah, supaya berhati-hati dan bersiap sedia untuk berpindah sekiranya paras air terus naik di kawasan mereka.

Sementara itu, portal publicinfobanjir.water.gov.my milik Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia menasihati penduduk di sekitar Batu Pahat agar berjaga-jaga kerana paras air Sungai Lenik di Ladang Chaah sudah mencapai tahap 5.79 meter, melepasi paras amaran yang ditetapkan. — BERNAMA

Peng Soon-Liu Ying idam kejuaraan sulung Terbuka Malaysia

Posted:

Peng Soon-Liu Ying idam kejuaraan sulung Terbuka Malaysia

Peng Soon-Liu Ying idam kejuaraan sulung Terbuka Malaysia

19/01/2013 7:27pmBeregu campuran Malaysia, Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying menang 12-21 21-18 21-16 menentang pasukan Poland, Mateusiak Robert dan Zieba Nadiezda pada separuh akhir Badminton Terbuka Malaysia Maybank di Stadium Putra, Bukit Jalil. - UTUSAN/NASIRUDDIN YAZID


KUALA LUMPUR — Beregu campuran utama negara, Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying menyasarkan untuk memenangi Kejohanan Badminton Super Series Maybank Terbuka Malaysia buat kali pertama di sini.

Pasangan pilihan utama kejohanan itu melangkah ke final buat julung kali selepas mengalahkan gandingan Poland, Robert Mateusiak/Nadiezda Zieba; 12-21, 21-18 dan 21-16 dalam masa 63 minit.

"Saya gembira dengan kemenangan dramatik ini bagi membolehkan kami mara ke final.

"Saya dan Peng Soon pada mulanya agak gementar sebelum turun ke gelanggang namun gembira dengan kehadiran ramai peminat tempatan yang memberikan sokongan padu kepada kami untuk memenangi perlawanan sengit ini," kata Goh kepada pemberita selepas perlawanan separuh akhir di Stadium Putra, Bukit Jalil, di sini, hari ini.

Mereka sebelum ini kalah kepada pasangan China, Zhang Nan/Zhao Yunlei dengan keputusan 13-21 dan 16-21 pada separuh akhir kejohanan yang sama tahun lepas.

"Saya gembira kerana pasangan berkenaan tidak beraksi tahun ini namun kami tidak boleh memandang rendah keupayaan gandingan Denmark (Joachim Fischer Nielsen/Christinna Pedersen) kerana mereka juga ingin meraih kejuaraan dan kami jangka mereka bakal memberikan cabaran sengit pada perlawanan akhir esok," katanya.

Gandingan Denmark itu, yang juga pilihan kedua kejohanan, mara ke final selepas menyingkirkan pasangan Indonesia, Praveen Jordan dan Vita Marissa dengan keputusan 21-14 dan 21-17.

Sementara itu, jurulatih beregu campuran negara, Jeremy Gan tidak mahu pasangan berkenaan terlalu gembira dengan kemenangan itu kerana lawan mereka mampu menggugat peluang mereka untuk menjulang kejuaraan buat kali pertama di laman sendiri.

"Pasangan Denmark itu mempunyai kekuatan dari segi taktikal dan kita harus bersedia sepenuhnya," katanya. — BERNAMA

Skuad muda KDN Sabah kini ada 103,385 ahli

Posted:

Skuad muda KDN Sabah kini ada 103,385 ahli

Skuad muda KDN Sabah kini ada 103,385 ahli

19/01/2013 6:59pm

TUARAN — Skuad Muda Kementerian Dalam Negeri (KDN), yang diwujudkan sebagai pemangkin kepada gelombang sukarelawan dalam kalangan rakyat pelbagai kaum, kini mempunyai 103,385 anggota di Sabah.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong berkata skuad itu mempunyai 1.14 juta anggota di seluruh negara.

Beliau berkata, antara agensi KDN yang terlibat dengan penubuhan skuad muda itu ialah Ikatan Relawan Rakyat (Rela), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Jabatan Penjara dan Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Suksis).

"Saya amat gembira dengan penubuhan skuad ini, khasnya di Sabah, dan saya yakin skuad yang diterajui generasi muda dari seluruh negara ini akan menjadi pemangkin kepada gelombang sukarelawan di kalangan rakyat berbilang kaum, agama dan bangsa," katanya.

Beliau berkata, demikian ketika berucap pada majlis Perhimpunan Gelombang Kedamaian 1KDN dan Pelancaran Tabung Kecemasan Gaza peringkat negeri Sabah di Pusat Latihan Rela, dekat sini hari ini. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


100 lagi orang awam mati di Syria

Posted:

100 lagi orang awam mati di Syria

100 lagi orang awam mati di Syria

BEBERAPA orang pasukan penentang Presiden Bashar Al-Assad membuat rondaan di Homs. Kejadian pembunuhan beramai-ramai oleh tentera rejim terus berlaku sehingga sekarang.


DAMSYIK - Lebih 100 orang awam terbunuh dalam satu kejadian pembunuhan beramai-ramai terbaharu di Syria, kata Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia negara itu.

Pemerhati sama berkata, kematian berlaku apabila pasukan tentera rejim Presiden Bashar Al-Assad pada Selasa lalu menggempur kawasan ladang di utara bandar Homs.

Bandar tersebut dipercayai menjadi lokasi kepada kira-kira 1,000 orang mencari perlindungan daripada pertempuran di tengah Syria.

"Tentera rejim melakukan pembunuhan beramai-ramai Selasa lalu menyebabkan 106 mangsa terkorban termasuk wanita dan kanak-kanak," kata pemerhati yang beribu pejabat di Britain.

Beberapa orang saksi memberitahu mangsa mati akibat terbakar, ditikam dan ditetak.

"Tentera datang sebelum menyembelih wanita dan kanak-kanak. Mereka juga membakar tubuh mangsa," kata seorang wanita tidak dikenali yang dilihat dalam satu rakaman video amatur dan diedarkan oleh oleh penentang Bashar di Homs.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan lebih 60,000 orang terkorban, sementara pasukan pemerhati pula menyatakan lebih 48,000 orang maut akibat konflik di Syria. - AFP

Warga emas bersenam dalam salji

Posted:

Warga emas bersenam dalam salji

Warga emas bersenam dalam salji


GAO yang berusia 77 tahun kelihatan masih bertenaga untuk bersenam walaupun tanpa berbaju dalam keadaan cuaca sejuk yang melanda China baru-baru ini. - AFP


JILIN, China – Seorang lelaki warga emas yang berusia 77 tahun sanggup meredah musim sejuk yang melanda China baru-baru ini dengan hanya memakai seluar pendek untuk bersenam demi kesihatan badannya.

Gao Yinyu yang juga merupakan seorang pesara guru bersenam setiap pagi di sepanjang tebing sungai Shonghuajiang.

Suhu di kawasan Jilin kini mencecah di bawah paras negatif 25 darjah celsius.

Selain bersenam, Gao juga dilihat turun ke dalam sungai Shonghuajiang untuk mandi dan tidak memakai pakaian.

Gao berkata, dia telah bersenam setiap pagi dengan hanya memakai seluar pendek setiap pagi sejak sedekad lalu selepas bersara. Gao tidak pernah terlepas walaupun sehari untuk melakukan rutin senamannya itu.

Sejak melakukan rutin tersebut, Gao didapati jarang diserang demam atau selesema. Pekerja lelaki di China biasanya akan bersara pada usia 60 tahun. – Agensi

Hotel kapsul terbesar di China dibuka

Posted:

Hotel kapsul terbesar di China dibuka

Hotel kapsul terbesar di China dibuka


Hotel kapsul ini sangat selesa dan ditawarkan pada harga sewaan yang berpatutan.- Reuters


SHANDONG, China – Sebuah hotel kapsul paling besar di China telah dibuka di Qingdao pada 15 Januari lalu dan mula mendapat perhatian pengunjung yang singgah ke wilayah Shandong.

Hotel itu menyediakan 100 bilik yang dilengkapi televisyen LCD, perkhidmatan WiFi, sebuah meja komputer, almari dan katil yang selesa.

Setiap kapsulnya direka dan dibina dari saiz 1 hingga 2 meter lebar dan 1.2 meter tinggi.

Pengunjung hanya dikenakan bayaran sebanyak 45 yuan (RM21.68) sehari pada hari biasa dan 80 yuan (RM38.75) pada waktu puncak. – Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved