Jumaat, 30 Ogos 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Gangguan air di Kuala Lumpur dan Selangor akibat lori diesel terbalik

Posted:

Gangguan air di Kuala Lumpur dan Selangor akibat lori diesel terbalik

Gangguan air di Kuala Lumpur dan Selangor akibat lori diesel terbalik

30/08/2013 9:08pm

KUALA LUMPUR - Sebahagian besar penduduk di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mengalami gangguan bekalan air setelah empat loji rawatan air ditutup selepas Sungai Selangor dicemari tumpahan diesel.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid

berkata, tumpahan minyak berlaku apabila sebuah lori tangki diesel terbalik dan muatannya melimpah dan mengalir ke dalam Sungai Selangor pada kejadian kira-kira pukul 8 pagi ini.

Berikutan insiden itu, beliau berkata empat Loji Rawatan Air (LRA) Sungai

Selangor, iaitu Fasa 1 (SSP1), Fasa 2 (SPP2) dan Fasa 3 (SPP3) serta LRA Rantau Panjang ditutup bagi mengelak rawatan air mentah yang sudah dicemari.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini, Mahdzir berkata, proses pembersihan minyak sedang dijalankan dan dijangka mengambil masa yang lama.

Sungai Selangor merupakan sumber bekalan air untuk dirawat oleh empat loji berkenaan sebelum disalurkan ke rumah pam dan kolam-kolam. - Bernama

Esscom ditubuhkan untuk jaga keselamatan

Posted:

Esscom ditubuhkan untuk jaga keselamatan

Esscom ditubuhkan untuk jaga keselamatan

30/08/2013 8:11pm

PUTATAN - Penubuhan Kawasan Keselamatan Khas Timur Sabah (Esscom) secara keseluruhan amat baik dan berkesan bagi mengawal kemasukan

pendatang haram atau penceroboh ke negeri ini, kata Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Yahya Hussin.

Bagaimanapun, beliau berkata, masih terdapat ruang untuk memperbaiki dan memperkukuhkan lagi kawalan keselamatan di kawasan perairan negeri ini.

"Bila kita membuat sesuatu yang positif, ada sahaja yang tidak setuju.

Mengkritik itu boleh, tetapi haruslah mengkritik untuk kebaikan iaitu memberi idea atau pendapat bagaimana ia boleh diperbaiki.

"Tujuan kerajaan menubuhkan Esscom ialah untuk mengawal kemasukan pendatang haram atau penjenayah, atau mereka yang menceroboh ke negara kita, khususnya Sabah, dan kalau ada kelemahan, saya tidak hairan kerana Esscom baharu ditubuhkan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kembara Merdeka Jalur Gemilang Peringkat Daerah Putatan di pekarangan Pejabat Daerah Putatan hari ini. - Bernama

Pembantu APMT ditahan, dipercayai seleweng duit BR1M RM250

Posted:

Pembantu APMT ditahan, dipercayai seleweng duit BR1M RM250

Pembantu APMT ditahan, dipercayai seleweng duit BR1M RM250

30/08/2013 7:54pm

BANDAR PERMAISURI - Seorang pembantu sebuah Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) ditahan untuk siasatan susulan kehilangan wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dikeluarkan kepada seorang

penerima pada 5 Jun lepas.

Suspek berusia 23 tahun itu ditahan Rabu lepas setelah pengadu berumur 33 tahun membuat laporan polis kerana gagal menunaikan baucar BR1M bernilai RM250.

Dalam laporan kepada polis, pengadu menerima baucar BR1M itu pada 5 Jun lalu tetapi apabila cuba menunaikannya di sebuah bank di Jerteh, didapati baucar itu telah pun ditunaikan.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Abd. Rahman Raja Mohamed ketika mengesahkan perkara itu hari ini berkata, pengadu membuat laporan di Balai Polis Bandar Permaisuri pada 10 Jun.

Katanya, polis melalui Bahagian Jenayah Komersial menjalankan siasatan dan akhirnya berjaya mengesan suspek, dua hari lepas di Setiu.

Abd. Rahman berkata, hasil siasatan mendapati baucar BR1M itu telah ditunaikan suspek di Bank Simpanan Nasional Bergerak Cawangan Sungai Tarom, Bandar Permaisuri sebelum ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved