Khamis, 15 Ogos 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rakyat Malaysia di Mesir disahkan selamat, dinasihat jauhi kawasan konflik

Posted:

Rakyat Malaysia di Mesir disahkan selamat, dinasihat jauhi kawasan konflik

Rakyat Malaysia di Mesir disahkan selamat, dinasihat jauhi kawasan konflik

15/08/2013 9:44pm

KUALA LUMPUR - Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman hari ini mengesahkan semua rakyat Malaysia di Mesir berada dalam keadaan baik dan selamat walaupun situasi keselamatan semasa di negara itu merosot.

Negara itu dilanda konflik berdarah apabila tercetus pentempuran antara pihak berkuasa keselamatan dengan penyokong bekas presiden Mesir Mohamed Morsi, menyebabkan ramai yang terkorban dan ribuan lain cedera.

Justeru, Anifah meminta rakyat Malaysia mematuhi garis panduan keselamatan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa Mesir dan Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah.

"Bagi pelajar Malaysia yang mahu pulang, mereka dinasihatkan memeriksa dan mengesahkan dengan universiti masing-masing sama ada akan terdapat sebarang perubahan pada tarikh bermula tahun akademik sebelum kembali semula ke negara itu, katanya dalam kenyataan di sini.

Anifah juga berkata rakyat Malaysia juga diingatkan supaya tidak mendekati kawasan berisiko konflik dan tidak menyertai sebarang perhimpunan bantahan.

Beliau berkata, rakyat Malaysia yang bercadang ke Mesir dinasihatkan untuk menangguhkan dan menjadual semula semua lawatan tidak penting ke negara itu.

Tambahnya, kerajaan Malaysia melahirkan kebimbangan yang mendalam berhubung perkembangan pergolakan semasa dan pertumpahan darah di negara itu yang sehingga ini telah mengorbankan ramai nyawa dan ribuan yanvg lain cedera. - Bernama

Industri pelancongan catat pertumbuhan luar biasa - Najib

Posted:

Industri pelancongan catat pertumbuhan luar biasa - Najib

Industri pelancongan catat pertumbuhan luar biasa - Najib

15/08/2013 9:41pm

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, industri pelancongan negara mencatat pertumbuhan luar biasa dengan menyumbang lebih RM47 bilion kepada Pendapatan Negara Kasar (PNK) tahun lepas.

Pencapaian itu, menurut beliau, menjadi tonggak penting Malaysia ke arah mencapai matlamat menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

"Malaysia menyaksikan pertumbuhan luar biasa dalam industri pelancongannya," kata Najib dalam laman Facebooknya, yang turut membuat pautan kepada sebuah artikel dalam sebuah akhbar tempatan bertajuk 'Giving the tourism sector a boost'.

Satu laporan berita menyebut bahawa industri pelancongan negara ini menjana PNK sebanyak RM47.2 bilion tahun lepas dan merupakan penyumbang tukaran asing kedua terbesar selepas barangan pembuatan dan ketujuh terbesar kepada ekonomi negara.

Industri itu mencatat pertumbuhan luar biasa dan muncul sebagai sektor ekonomi paling pesat berkembang dengan meraih RM60.6 bilion resit pelancongan melalui ketibaan 25.03 pelancong pada 2012. - Bernama

Idris sasar bina 10,000 rumah mampu milik di Melaka dalam tempoh lima tahun

Posted:

Idris sasar bina 10,000 rumah mampu milik di Melaka dalam tempoh lima tahun

Idris sasar bina 10,000 rumah mampu milik di Melaka dalam tempoh lima tahun

15/08/2013 9:39pm

MELAKA - Melaka menyasar untuk membina 10,000 rumah mampu milik untuk lebih 60 peratus penduduk di negeri ini yang berada dalam kategori pertengahan dalam tempoh lima tahun akan datang, kata Ketua Menteri Datuk Idris Haron.

Beliau berkata pada masa sama, kerajaan negeri tidak melupakan rakyat yang berpendapatan rendah, terutama yang memerlukan pembinaan rumah awam atau kediaman kos rendah.

"Isu perumahan ini sangat dekat di hati saya, dan ia merupakan salah satu tanggungjawab utama kerajaan berbanding swasta yang meletak keuntungan lebih daripada kepentingan sosial.

"Di Melaka, kita berhadapan karenah sosiopolitik, kebanyakan rumah yang dibina syarikat swasta telah menggamit pembeli asing," katanya hari ini.

Idris, yang merupakan bekas Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) selama lebih tiga tahun mulai 1 April 2010 sebelum meletak jawatan pada 15 Mei lepas setelah dilantik Ketua Menteri Melaka kesepuluh selepas pilihan raya umum ke-13, berkata pengalaman di SPNB akan diguna untuk menyelesaikan masalah perumahan di negeri ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri memperkenal satu dasar yang menetapkan sekurangnya-kurangnya dalam tempoh dua tahun ini, ia terpaksa mengekang pembinaan kediaman mewah bernilai RM500,000 ke atas.

"Saya telah menetapkan mana-mana projek perumahan mestilah berstatus mampu milik yang harganya sekitar RM80,000 hingga RM150,000. Oleh itu, mana-mana pemaju swasta yang ingin membangunkan rumah kos tinggi terpaksa merencanakan semula pelan dan mengikut polisi kerajaan ini bagi menampung kehendak kumpulan rakyat terbanyak, iaitu kumpulan berpendapatan sederhana rendah," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved