Khamis, 9 Mei 2013

Kosmo Online - Komuniti Kita


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Sembang Santai Perpaduan erat hubungan penduduk

Posted:

Sembang Santai Perpaduan erat hubungan penduduk

Sembang Santai Perpaduan erat hubungan penduduk


SEBAHAGIAN penduduk yang menyertai program Sembang Santai Perpaduan KRT di Kondominium Mutiara Bandar Perda, Bukit Mertajam, Pulau Pinang baru-baru ini.


PERPADUAN. Program Sembang Santai Perpaduan anjuran Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Blok B dan Blok E di pekarangan Kondominium Mutiara Bandar Perda, Bukit Mertajam berlangsung dengan meriah di Pulau Pinang, baru-baru ini.

Kira-kira 300 penghuni dari kedua-dua kawasan menghadiri program tersebut yang bertujuan mewujudkan komuniti yang harmoni dan saling mengenali antara satu sama lain sekali gus mengeratkan lagi hubungan silaturahim.

Pegawai Perpaduan Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Othman Saad ketika merasmikan program itu berkata, usaha yang sama perlu dicontohi oleh KRT lain.

"Penting bagi setiap penduduk KRT untuk peka dengan isu-isu semasa dan sentiasa ambil tahu masalah sosial, alam sekitar dan jenayah," katanya.

Turut hadir pada program itu ialah Pembantu Pembangunan Masyarakat Kanan, Fatimah Ahmad dan Penggerak Perpaduan Masyarakat daerah SPT, Mohd. Fauzi Hussin.

Pelajar UKM sertai PPKI di SMK Sungai Manggis

Posted:

Pelajar UKM sertai PPKI di SMK Sungai Manggis

Pelajar UKM sertai PPKI di SMK Sungai Manggis


SEBAHAGIAN pelajar UKM bergambar selepas menyertai PPKI di SMK Sungai Manggis, Banting, Selangor baru-baru ini.


PENGALAMAN. Pelajar Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) teruja dengan pengalaman mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Manggis, Banting, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Bertemakan Program Transisi Kerjaya, pelajar tahun tiga itu turut berpeluang merasai pengalaman menguruskan pelajar berkeperluan khas dalam pengisian program termasuk simulasi masakan dan jualan.

Kerjasama yang diadakan bersama Jabatan Pelajaran Selangor, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Pemulihan Dalam Komuniti Bukit Changgang, Agensi Anti Dadah Kebangsaan dan Pusat Giat Mara itu juga dilihat mampu mendedahkan pelajar mengenai alam pekerjaan serta memberi peluang merasai pengalaman bekerja.

Program itu turut dimeriahkan dengan pelbagai persembahan daripada pelajar seperti nyanyian solo, tarian, sajak dan koir.

NIOSH, SK Kantan Permai anjur kempen keselamatan jalan raya

Posted:

NIOSH, SK Kantan Permai anjur kempen keselamatan jalan raya

NIOSH, SK Kantan Permai anjur kempen keselamatan jalan raya


LAM THYE (tengah) bersama guru dan sebahagian murid-murid SK Kantan Permai menunjukkan isyarat bagus pada majlis perasmian Kempen Kesedaran Keselamatan Jalan Raya 2013 di Kajang, Selangor baru-baru ini.


KESEDARAN. Sebanyak 1,600 pelajar dan kakitangan Sekolah Kebangsaan (SK) Kantan Permai, Kajang, Selangor menyertai kempen Keselamatan Jalan Raya peringkat sekolah bagi meningkatkan kesedaran keselamatan di jalan raya.

Pengerusi Institut Keselamatan dan Keselamatan Pekerjaan (NIOSH), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, pelajar sekolah didedahkan dengan kempen keselamatan jalan raya bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

"Penganjuran kempen ini adalah satu langkah bijak kerana kesedaran para pelajar mengenai kepentingan keselamatan jalan raya adalah amat penting.

"Keselamatan jalan raya bukanlah sesuatu perkara yang boleh dipandang mudah. Jika para pelajar tidak mempunyai pengetahuan mengenai keselamatan di jalan raya ia boleh mengundang bahaya," ujarnya.

Kempen berkenaan mendapat kerjasama daripada Jabatan Keselamatan Jalan Raya Selangor, Jabatan pengangkutan Jalan, Polis Diraja Malaysia dan Perbadanan Putrajaya.

Pelbagai aktiviti menarik diadakan sempena kempen tersebut seperti pameran, demonstrasi penunggang basikal berhemah dan ceramah mengenai keselamatan jalan raya.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved