Selasa, 11 September 2012

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Gajet pantau penyakit jantung

Posted:

Gajet pantau penyakit jantung

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

CETUSAN idea pakar kardiologi antarabangsa, Prof. Michael C.L. Lim dalam menghasilkan alat pemantau Elektrokardiogram (ECG) yang diintegrasi ke dalam telefon bimbit secara tidak langsung membuka lembaran baharu dalam sejarah perubatan penyakit jantung.

Ini kerana gajet yang dikenali sebagai EPI Life itu membolehkan sesiapa sahaja memeriksa dan merekod tahap ECG masing-masing ketika merasai simptom berkaitan masalah kardiologi.

Telefon mudah alih pertama di dunia yang memiliki sistem tersebut telah diperkenalkan oleh Heartronics Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat teknologi e-kesihatan yang memberi tumpuan kepada mempromosi dan memperkenalkan ciptaan teknologi terkini dalam bidang kepakaran tele-perubatan, pemantauan kesihatan jarak jauh dan peralatan diagnostik mudah alih.

Kesan lebih awal

Ia direka dan dibangunkan oleh EPI Mobile Health Solutions (S) Pte Ltd (EPI) untuk memberi perhubungan antara pesakit dan pakar perubatan serta membolehkan pengesanan awal penyakit jantung.

Pengarah Urusan Heartronics Sdn. Bhd., Jean-Michel Mougin berkata, alat yang boleh dimuatkan ke dalam poket itu dapat membantu menyelamatkan nyawa mereka yag mempunyai sejarah penyakit jantung atau berisiko mengalaminya.


SEBARANG perubahan denyutan jantung anda kini boleh direkodkan dalam telefon bimbit.


"Melalui pengesanan awal, rakyat Malaysia boleh mendapatkan nasihat perubatan serta-merta sebelum keadaan menjadi bertambah serius atau berlaku kes kematian mengejut akibat serangan jantung.

"Orang ramai perlu berwaspada kerana penyebab utama kematian jantung secara mengejut adalah disebabkan ia tidak dikesan. Akibatnya pesakit tidak berusaha mendapatkan rawatan. Justeru, pengambilan ECG merupakan cara terbaik untuk mengesan arrhythmia (denyutan jantung abnormal) kerana ia mengukur aktiviti elektrikal jantung dengan tepat," jelas beliau sewaktu pelancaran EPI Life di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Setelah mendaftar untuk perkhidmatan ECG EPI Life, pengguna akan dihubungkan secara automatik ke Pusat Concierge Kesihatan yang beroperasi 24 jam sehari. Apabila mengalami simptom seperti loya, sesak nafas, rasa pening, mengalami debaran jantung atau sakit dada, pengguna boleh mengambil ECG melalui EPI Life.

Ia boleh dilakukan dengan cara memegang telefon tersebut menggunakan tiga jari yang disentuh pada bahagian sensor. Tahap ECG kemudian akan dihantar ke pusat melalui GPRS.

Pusat tersebut yang diselenggara oleh doktor pakar dan juruteknologi kardiologi akan menganalisis bacaan sebelum menghantar keputusan penilaian dalam bentuk khidmat pesanan ringkas (SMS) dalam tempoh beberapa minit.

Sementara itu, Michael menyatakan, EPI Life direka dan dibangunkan bukan sahaja untuk kemudahan dan keselamatan pesakit jantung, tetapi juga bagi mereka yang tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi serta mereka yang ingin mengurus kesihatan dengan lebih baik.

PENGARAH Urusan Heartronics, Jean Michel Mougin (dua dari kiri) bersama David (dua dari kanan) dan Micheal (kanan) menunjukkan telefon bimbit ECG pada pelancaran telefon bimbit ECG untuk mengesan penyakit jantung.


"Alat ini amat praktikal untuk merekod denyutan jantung pada bila-bila masa dan di mana jua. Lebih-lebih lagi sekiranya mereka berasa tidak selesa atau mengalami simptom yang mungkin menandakan masalah jantung," kata beliau sambil memberitahu konsep produk itu sudah dibangunkan sejak tahun 1990.

Tambahnya, data ECG yang dirakam dengan EPI Life menunjukkan 98 peratus hubung kait dengan 12 Lead-ECG standard. Ia berdasarkan kajian klinikal yang dijalan dan disiarkan dalam jurnal Jantung Eropah.

Untuk setiap bacaan ECG, ia akan direkodkan secara dalam talian menerusi Fail Kesihatan Peribadi Maya khusus untuk setiap pengguna sebagai rujukan perubatan pada masa akan datang.

Dalam pada itu, Pakar Kardiologi Hospital Pantai Kuala Lumpur (HPKL), Dr. David Quek melahirkan rasa gembira apabila HPKL dipilih EPI Life untuk hospital rujukan.

"Dengan adanya Pusat Jantung Pantai sebagai salah sebuah daripada Pusat Kecemerlangan Bersepadu yang menawarkan perkhidmatan rawatan jantung komprehensif, saya percaya hospital ini mampu membekalkan perkhidmatan yang diperlukan oleh pesakit yang dirujuk," tuturnya.

Mengulas lebih lanjut, beliau berkata simptom tidak selesa kadangkala berlaku sekejap sahaja dan tidak tetap. Justeru, kebanyakan orang tidak perasan pun apa yang dialami mungkin masalah jantung.

"Dalam kebanyakan kes, pesakit biasanya hanya merujuk kepada doktor atau pergi ke hospital setelah simptom reda.

"Pada ketika itu, doktor akan menghadapi masalah mengenal pasti keadaan yang tidak teratur ini atau memberikan diagnosis tepat kerana bacaan denyutan pesakit mungkin sudah kembali normal. Maka, di sinilah fungsi EPI Life boleh digunakan untuk merekod tahap kesihatan jantung anda," ungkapnya.

Pelancaran EPI Life telah dirasmikan oleh Pengarah Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Dr. Balachandran Setiamurthi yang mewakili Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Dalam ucapannya, beliau memaklumkan bahawa penyakit jantung masih menjadi penyebab utama kematian di Malaysia.

"Faktor lain seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan obesiti yang dikaitkan dengan penyakit jantung juga sedang meningkat. Oleh itu masyarakat perlu lebih proaktif dalam menjaga kesihatan jantung walaupun merasakan diri sudah sihat dan cergas.

"Dengan cara itu, rakyat dan kerajaan akan dapat mengurus kos rawatan kesihatan yang semakin meningkat dengan lebih baik terutamanya apabila keadaan tidak teratur itu dapat dikesan serta dirawat dari peringkat awal," kata Balachandran.

Ais Artik semakin 'menghilang'

Posted:

Ais Artik semakin 'menghilang'

Pemanasan global telah menyebabkan semakin banyak ais di Artik mencair dan kehilangannya menyebabkan suhu bumi semakin tinggi saban tahun.


AIS Artik yang semakin lenyap juga memberi ancaman kepada habitat kutub yang tinggal di situ.


KEHILANGAN ais di Artik menyebabkan kesan pemanasan global meningkat dua kali lebih pantas.

Ais putih sepatutnya bertindak seperti payung yang memantulkan semula cahaya dan haba matahari berbanding permukaan air yang menyerap dan seterusnya memanaskan bumi. Malangnya, kini peratusan ais yang tinggal telah menurun kepada angka paling rendah dalam sejarah.

Saintis ais, Profesor Peter Wadhams dalam temu bual dengan program Newsnight terbitan Perbadanan Penyiaran British (BBC) berkata, pengiraan yang dibuat menunjukkan permukaan air terbuka di laut lepas menyerap cahaya matahari dalam kadar yang 'bersamaan dengan kira-kira 20 tahun pertambahan karbon dioksida oleh manusia'.

Pakar dari Universiti Cambridge itu berkata, ais Artik kini semakin lenyap, seumpama spesies yang pupus.

Pada sekitar tahun 1980, jumlah ais Artik pada musim panas merangkumi dua peratus daripada permukaan bumi, namun sekarang ia tinggal separuh dan isipadu ais telah menjunam kepada satu per empat daripada asal.

"Isipadu ais pada musim panas kini tinggal suku daripada keadaan 30 tahun dahulu dan ia merupakan permulaan kepada kemusnahan terakhir," kata Wadhams.

Menurutnya, peranan sebagai 'payung besar' yang dimainkan kawasan kutub utara itu dipanggil kesan albedo. Ia memantulkan cahaya matahari ke atmosfera dalam.

Oleh kerana kekurangan permukaan salji dan ais putih yang sepatutnya bertindak demikian, bumi kini menerima kesan buruknya kerana sinaran yang patut dipantul keluar kini diserap permukaan air sekali gus menyumbang kepada kenaikan suhu bumi.


SELAMA ini, ais di kutub membantu kestabilan suhu dunia tanpa kita sedari.


Suhu panas

Sebahagian Lautan Artik kini mempunyai kepanasan seperti musim panas di Laut Utara walhal ia berada dalam zon sejuk.

Apa yang berlaku kemungkinan besar menimbulkan kesan 'menyakitkan' kepada United Kingdom, kata Adam Scaife dari Pejabat Meteorologi Hadley Centre kepada Newsnight dengan menyifatkan ia turut berkait dengan musim panas yang sentiasa hujan.

"Beberapa kajian menunjukkan terdapat peningkatan risiko musim panas lembap dan bertekanan rendah di United Kingdom dengan keadaan ais yang semakin cair.

"Malah, musim sejuk juga semakin kurang sejuk dan kurang salji," katanya lagi.

Pelbagai pendapat dikeluarkan mengenai nasib kawasan ais di Artik, namun Pejabat Meteorologi beranggapan ia tidak akan cair sepenuhnya pada musim panas sehinggalah tahun 2030.

Sementara itu, Polis Rusia menahan seramai 10 aktivis Greenpeace yang mengadakan tunjuk perasaan di hadapan ibu pejabat syarikat gergasi minyak Rusia, Gazprom baru-baru ini.

Tindakan itu dilakukan selepas pihak berkuasa mendapat laporan mengenai kejadian tunjuk perasaan bagi membantah kerja-kerja penggerudian minyak di kawasan Artik yang dikaitkan dengan syarikat berkenaan.


AIS yang mencair tidak lagi boleh bertindak sebagai pemantul cahaya dan haba matahari.


Bantahan

Kordinator Greenpeace Rusia bagi kempen Artik, Roman Dolgov berkata, bantahan itu berakhir tidak lama kemudian selepas kehadiran pihak berkuasa.

"Seramai 10 aktivis telah ditahan berhubung insiden berkenaan," katanya.

Dalam kejadian itu, para aktivis yang berpakaian kostum beruang kutub itu mengecam Ketua Pegawai Eksekutif Gazprom, Alexei Miller dengan membawa sepanduk, 'Miller, syarikat kamu telah membunuh Artik'.

Ada di antara aktivis tersebut yang lebih berani merantai diri sambil membuat tembok manusia bagi menghalang laluan masuk ke ibu pejabat sambil membawa sepanduk berbunyi: 'Gazprom telah memusnahkan Artik'.

Sementara itu, jurucakap Greenpeace, Vera Bakasheva berkata, enam aktivis dari Rusia yang ditahan telah dibawa ke mahkamah dan didakwa kerana kesalahan melanggar peraturan kerana menganjurkan tunjuk perasaan.

Terdahulu, seorang aktivis dari Poland, Piotr Dankowski memberitahu bahawa dia sanggup datang dari Warsaw kerana tidak mahu ketinggalan menyertai tunjuk perasaan itu.

Katanya, dia tidak terkejut sekiranya ditahan pihak berkuasa disebabkan tindakannya merantai diri bagi membentuk tembok manusia.

"Ia merupakan tunjuk perasaan secara aman. Namun di Rusia kamu tidak boleh membuat tunjuk perasaan seperti ini dan tidak ditahan," katanya.

Greenpeace merupakan pertubuhan alam sekitar antarabangsa sebelum ini aktif mengadakan kempen menentang rancangan aktiviti cari gali minyak di kawasan Artik yang dikaitkan dengan Gazprom.

Dolgov memberitahu, dalam tunjuk perasaan itu aktivis-aktivis dari Austria, Jerman, Hungary, Poland dan Rusia berkumpul dan mengadakan sekatan di luar ibu pejabat Gazprom selama sejam sambil melaungkan bantahan 'Selamatkan Artik'.

iGo primo navigasi tiga dimensi

Posted:

iGo primo navigasi tiga dimensi

Oleh ADLAN JAAFAR

DARI kiri: Imre, Lester dan Roger melancarkan aplikasi navigasi iGo primo di Kuala Lumpur baru-baru ini.


HARI ini terdapat pelbagai jenis alatan Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) di pasaran. Pengguna seringkali menyifatkan ia mudah dan selamat digunakan. Namun, tidak dapat kita nafikan terdapat beberapa masalah kecil yang sering dihadapi pengguna seperti keadaan jalan raya yang tidak sama seperti dalam peta GPS.

Malah, terdapat beberapa GPS yang tidak dapat memberi gambaran sebenar suasana tempat yang dituju atau dilalui sama ada bentuk bangunan mahupun keadaan trafik.

Menyedari masalah remeh tersebut boleh menjadi begitu menjengkelkan, syarikat berpusat di Hungary, NNG LLC yang pakar dalam pembangunan perisian permainan video membangunkan industri tiga dimensi (3D).

"Sepanjang membangunkan perisian permainan video, kami menyedari bahawa kami mampu membangunkan grafik 3D yang dapat dimainkan pada plaform berkualiti paling rendah seperti untuk pemetaan," kata Naib Presiden Pemasaran Unit Asia NNG LLC, Roger Huang di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kini, pihaknya telah memenuhi kehendak pasaran navigasi untuk telefon pintar, navigasi persendirian dan automotif yang berbeza kehendak pasaran.

Setakat ini, mereka telah memiliki lebih 115 buah peta di seluruh dunia seperti di Amerika Syarikat, China dan Afrika Selatan. Melalui M3 Technologies (Asia) Berhad, baru-baru ini NNG LLC telah melancarkan aplikasi navigasi iGo primo di Kuala Lumpur untuk kawasan serantau.

Pada harga yang sangat berpatutan iaitu AS$17.99 (RM56) untuk sekali pembelian, pengguna iPhone dan iPad boleh menggunakan peta komuniti rantau Asia Tenggara merangkumi Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.

Peta-peta di Malaysia, Singapura dan Brunei disediakan secara percuma kepada pengguna serta dikemas kini oleh MalFreeMaps.com (MFM).

Sementara itu, Navigasi.net (NavNet) pula menyediakan peta untuk Indonesia. Peta-peta keempat-empat negara itu boleh dimuat turun secara percuma.

Rupa bentuk asal bangunan

"Peta untuk navigasi ini dikemas kini sekali sebulan. Antara yang diambil perhatian ialah perubahan jalan raya, keadaan trafik dan laluan jalan serta bangunan-bangunan yang menjadi mercu tanda," terang Pengarah Eksekutif M3 Technologies (Asia) Berhad, Lester Neil Francis ketika majlis pelancaran.

Dalam majlis yang sama, Ketua Komunikasi dan Pemasaran NNG LLC, Imre Dozsa berkata, ciri utama yang menjadi tarikan aplikasi iGo primo adalah mudah digunakan.

"Biarpun pengguna baharu, ia mudah digunakan dan direka untuk spesifikasi produk paling rendah milik pengguna serta boleh digunakan serta-merta apabila tiba di sesebuah negara," terang Imre lagi.

Bukan sahaja dapat menunjukkan laluan jalan raya utama, iGo primo turut mampu memberi pilihan kepada pengguna untuk melalui jalan-jalan alternatif.

Keistimewaan yang tidak ada pada navigasi lain selain iGo primo ialah visualisasi tiga dimensi.

Ia memaparkan gambaran contoh sebenar kepada pemandu keadaan tempat yang ditujui atau dilalui seperti keadaan simpang lebuh raya.

Model mengikut rupa asal seperti mercu tanda dan model-model bandar dapat ditunjukkan bagi membolehkan pengguna lebih memahami rupa bentuk sebenar sesebuah bandar.

Bagi pengguna yang melancong secara mengembara, IGo Primo turut mempunyai fungsi yang boleh ditukar mengikut pilihan sama ada mahu menggunakan kereta atau berjalan kaki.

Selain itu, iGo primo dapat mengesan tempat-tempat menarik seperti restoran yang menjadi tumpuan penduduk tempatan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Mesir adakan pertemuan empat hala

Posted:

Mesir adakan pertemuan empat hala

UTUSAN PBB/Liga Arab, Lakhdar Brahimi (kiri) menemui Presiden Mesir, Mohammed Morsi di Kaherah semalam.


KAHERAH - Kementerian Luar Mesir semalam mengesahkan bahawa pihaknya menjadi penganjur pertemuan empat hala bagi menamatkan konflik di Syria selepas Iran bersetuju menyertai rundingan berkenaan.

Dalam satu kenyataannya, kementerian itu menyatakan, delegasi dari Turki, Iran dan Arab Saudi dijadualkan bertemu semalam bagi menangani situasi yang semakin buruk di Syria dan mengakhiri penderitaan rakyat Syria serta menamatkan pertumpahan darah melalui proses politik.

Pertemuan empat hala itu merupakan yang pertama melibatkan kumpulan hubungan di rantau Arab berhubung isu Syria.

Ia dicadangkan oleh Presiden Mesir yang baharu, Mohamed Morsi pada persidangan Pertubuhan Kerjasama Islam di Arab Saudi.

Berlangsung pada Ogos lalu, persidangan tersebut membuat keputusan untuk menggantung keanggotaan Syria dalam organisasi berkenaan.

Pegawai Kementerian Luar Mesir, Nazih Al-Naggari dipetik sebagai berkata, para delegasi akan bertukar-tukar pendapat berhubung perkembangan tragis di Syria dan cara menamatkan pertumpahan darah serta mencapai aspirasi rakyat Syria.

Menurutnya, Mesir akan mengusahakan satu konsensus untuk segera menamatkan pembunuhan dan keganasan, mengekalkan penyatuan, kedaulatan dan integriti wilayah Syria di samping menolak campur tangan tentera asing di negara berkenaan.

Ia juga akan melancarkan proses politik dengan penyertaan daripada semua segmen masyarakat Syria.

Pada masa yang sama katanya, pertemuan itu turut menyokong usaha Arab dan antarabangsa bertujuan untuk menamatkan krisis di Syria termasuk misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) /Liga Arab yang diketuai oleh Lakhdar Brahimi.

Terdahulu, Kementerian Luar Iran dalam satu laporan menyatakan, Timbalan Menteri Luar, Hossein Amir Abdollahian telah meninggalkan Teheran menuju ke bandar raya ini bagi menyertai rundingan berkenaan.

"Penglibatan Iran dalam pertemuan ini adalah dalam rangka kerja untuk menyelesaikan krisis Syria dan mendengar usul Mesir," kata jurucakap Kementerian Luar Iran, Ramin Mehmanparast.

Perkembangan tersebut berlaku ketika tentera rejim Presiden Bashar- Al Assad menguasai semula beberapa berek tentera di bandar raya Aleppo selepas berlaku pertempuran sengit selama beberapa hari dengan pemberontak.

"Tentera Syria kini menguasai sepenuhnya berek tentera Hanano selepas pertempuran tamat pada malam semalam," kata satu sumber kepada agensi berita AFP dari dalam berek berkenaan.

Pada Jumaat lalu, pejuang-pejuang pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria melancarkan serangan bertujuan untuk menawan pangkalan tentera berkenaan yang terletak di timur Aleppo.

Dalam pada itu, kumpulan Pemerhati Syria Bagi Hak Asasi Manusia menyatakan, lebih 23,000 nyawa melayang sejak rakyat Syria bangkit menentang Bashar pada Mac tahun lalu kerana menuntut pembaharuan demokrasi. - Agensi

Suspek pengebom menyerah diri

Posted:

Suspek pengebom menyerah diri

SEORANG anggota polis bersenjata mengawal rumah Toriq selepas pihak berkuasa menemui alat-alat membuat bom di dalam kediaman terbabit.


JAKARTA - Pihak berkuasa Indonesia menyatakan seorang suspek pembuat bom yang melarikan diri dari rumahnya telah menyerah diri kepada polis di sini.

Jurucakap polis Jakarta, Kolonel Rikwanto semalam memberitahu, Muhammad Toriq yang berusia 32 tahun menyerah diri pada lewat Ahad lalu.

Toriq dikatakan memakai seutas tali pinggang yang berisi alat letupan. Dia juga menyerahkan sepucuk pistol dan peluru.

Suspek melarikan diri selepas penduduk di kawasan perumahan pergi ke kediamannya apabila asap keluar dari rumahnya. Polis kemudian menemui alat-alat membuat bom di dalam rumah terbabit.

Toriq dipercayai mempunyai kaitan dengan sebuah kumpulan militan yang merancang untuk menembak polis dan mengebom bangunan Parlimen Indonesia sebagai usaha mencetuskan 'perang suci' serta menubuhkan sebuah negara Islam. - Agensi

Psy mahu jadi penyanyi Korea terhebat di AS

Posted:

Psy mahu jadi penyanyi Korea terhebat di AS

PENYANYI rap Korea Selatan, Psy bergambar di belakang pentas selepas menyampaikan satu anugerah pada Anugerah Muzik Video MTV di Los Angeles pada Khamis lalu.


LOS ANGELES - Artis rap Korea Selatan, Psy kini popular di Amerika Syarikat (AS) ekoran video muzik lagunya Gangnam Style kini melepasi 130 juta tontonan di YouTube.

Klip video lagu berkenaan mula disiarkan di laman perkongsian video tersebut pada pertengahan Julai lalu.

Pada minggu ini, Psy meneruskan usahanya untuk mendominasi dunia dengan muzik pop Korea atau K-pop apabila satu klip video pendek mengenai Psy atau nama sebenarnya Park Jae-Sang diterbitkan di AS.

Klip video berkenaan diterbitkan oleh Scooter Braun yang merupakan pengurus kepada bintang remaja popular, Justin Bieber.

Bercakap mengenai klip video tersebut, Braun berkata, mereka merancang untuk menjadikan Psy sebagai artis Korea Selatan pertama yang mencapai kejayaan besar di AS.

"Kami keluar bersama di California selama empat hari dengan saya dan Psy kini merupakan kawan," kata Braun dalam klip video berkenaan.

"Kami bersetuju untuk mencipta sejarah bersama-sama," tambahnya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Sekumpulan rakyat M’sia dihantar pulang

Posted:

Sekumpulan rakyat M'sia dihantar pulang

11/09/2012 7:01pm

SEPANG - Sekumpulan 13 orang termasuk seorang kanak-kanak perempuan rakyat Malaysia dihantar pulang ke tanah air dari Arab Saudi hari ini selepas mereka didapati melakukan kesalahan berkaitan peraturan visa.

Mereka merupakan sebahagian daripada kumpulan 300 pelawat dari Malaysia yang memperoleh visa menerusi pakej umrah yang ditawarkan oleh syarikat Destinasia Travels Sdn. Bhd., yang berlepas ke Arab Saudi secara berperingkat-peringkat sejak Julai lalu.

Pengurus Destinasia, Muhd Norzi Md Ghazali berkata, 13 orang itu ditahan kerana berada di Arab Saudi melebihi tempoh yang dibenarkan visa dan siasatan mendapati mereka dipercayai berhasrat untuk tinggal di Arab Saudi selama kira-kira lima tahun untuk belajar di sekolah pondok di sana.

"Tindakan mereka ini menyusahkan pihak kami dari segi masa, tenaga dan juga wang. Kami akan buat aduan kepada pihak Persatuan Agensi-agensi Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta). Untuk tindakan seterusnya saya belum pasti lagi, mungkin laporan kepada pihak imigresen atau polis," katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini.

Kumpulan sembilan lelaki dan tiga wanita yang berumur antara 30 dan 70 tahun serta kanak-kanak perempuan berumur 12 tahun itu tiba di KLIA pada pukul 1.30 tengah hari, namun mereka enggan memberi sebarang komen semasa didekati. - BERNAMA

Polis kesan individu hina gambar pemimpin

Posted:

Polis kesan individu hina gambar pemimpin

11/09/2012 6:34pm

KUALA TERENGGANU - Polis sedang mengesan individu yang bertanggungjawab melakukan perbuatan menghina gambar pemimpin Pakatan Rakyat yang disiarkan di sebuah portal berita Jumaat lepas.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah/Perundangan negeri, Supritendan Luqman Abdul Rahman berkata, siasatan dilakukan setelah polis menerima laporan berkenaan perkara itu di Balai Polis Kerteh, Kemaman, Sabtu lepas.

"Gambar dalam portal berkenaan menunjukkan beberapa lelaki melakukan perbuatan menghina pemimpin Pakatan Rakyat antaranya Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Salah seorang daripada mereka seolah-olah membuang air kecil pada gambar pemimpin itu. Perbuatan yang dilakukan ini kita kira sangat serius kerana ia menyalahi undang-undang," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Luqman berkata, setakat ini polis masih mengesan sama ada kejadian sebenar berlaku di Terengganu atau di tempat lain serta latar belakang kesemua suspek.

Beliau menggesa individu yang bertanggungjawab tampil menyerah diri secepat mungkin dan meminta orang ramai yang mempunyai maklumat menghubungi balai polis berhampiran. - BERNAMA

Lelaki Iran dipenjara 13 tahun, 10 sebatan

Posted:

Lelaki Iran dipenjara 13 tahun, 10 sebatan

11/09/2012 6:12pm

SHAH ALAM - Seorang lelaki warga Iran dijatuhi hukuman penjara 13 tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah Tinggi hari ini selepas mengaku bersalah memiliki dadah jenis syabu di tandas Hospital Putrajaya, Serdang dekat sini, dua tahun lalu.

Hakim Datuk Nurchaya Arshad memerintahkan tertuduh, Saeid Sabili Khiyavi, 43, pekerja am, menjalani hukuman itu berkuatkuasa dari tarikh dia ditangkap iaitu pada 3 Februari 2010.

Dia didakwa memiliki syabu seberat 272 gram di tandas lelaki wad perubatan hospital berkenaan antara 3 Februari 2010 sehingga 4 Februari 2010.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39A(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara minimum lima tahun dan maksimum seumur hidup serta sekurang-kurangnya 10 kali sebatan.

Mengikut fakta kes, tertuduh ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang dan pemeriksaan pihak polis ke atas beg galas yang dibawa tertuduh serta pada luaran tubuh badannya tidak menemui barang salah.

Tertuduh kemudian dibawa ke Hospital Putrajaya dan hasil pemeriksaan x-ray mengesahkan terdapat benda asing di dalam perutnya.

Saeid seterusnya telah buang air besar di tandas lelaki dan mengeluarkan dari duburnya 42 ketulan bungkusan kecil plastik lutsinar mengandungi syabu.

Tertuduh sebelum ini mengaku tidak bersalah atas tuduhan mengedar mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Dia bagaimanapun menukar pengakuannya selepas pihak pendakwaan menawarkan pertuduhan pilihan. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tun Dr. Siti Hasmah ditangan Sofea

Posted:

Tun Dr. Siti Hasmah ditangan Sofea

SELAMA ini ramai yang mengenali Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali sebagai isteri kepada bekas Perdana Menteri Malaysia yang keempat iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Namun, tidak ramai yang mengetahui bahawa tokoh negarawan yang kini berusia 86 tahun itu mencipta sejarah sebagai doktor wanita Melayu pertama di negara ini.

Dengan peranan sebagai seorang doktor telah memberi peluang kepada beliau menaburkan khidmat dan baktinya kepada masyarakat, terutamanya buat penduduk luar bandar.

Maka, sebagai langkah supaya orang ramai dapat lebih mengenali sisi hidup isteri bekas Perdana Menteri ini, World Islamic Network Television mengambil inisiatif dengan menerbitkan sebuah teater berjudul Tun Dr. Siti Hasmah yang akan dipentaskan di Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Menariknya, watak sebagai tokoh negarawan itu akan digalas oleh dua orang pelakon hebat iaitu Datin Sofia Jane dan Lisa Surihani yang menggantikan Erra Fazira. Erma Fatima pula bertanggungjawab sebagai pengarah, menggantikan posisi pengarah asal, Adlin Aman Ramlie.

Bagi Sofia, peluang membawakan watak sebagai Siti Hasmah dalam pementasan teater tersebut sangat bermakna buat dirinya. Dia sendiri sangat teruja untuk mendalami karakter tokoh wanita kelahiran Klang, Selangor itu.

"Beliau merupakan tokoh yang begitu saya kagumi kerana tanggungjawab yang dipikulnya sebagai seorang isteri pemimpin, doktor dan ibu. Saya rasa ia bukanlah satu tanggungjawab yang mudah buat seorang wanita.

"Malah, ramai generasi sekarang yang tidak tahu beliau banyak menabur bakti kepada masyarakat di luar bandar semasa bergelar doktor perubatan dahulu," ujarnya ketika ditemui pada sidang akhbar di Istana Budaya baru-baru ini.

Menurut Sofia, peluang membintangi teater tersebut telah membuatkan dirinya begitu teruja untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang keperibadian Siti Hasmah.

Ujarnya, masih terdapat banyak kisah-kisah menarik tentang tokoh berkenaan yang tidak pernah dipaparkan media dan itulah yang akan cuba didedahkan menerusi pementasan teater berkenaan.

"Apa yang saya tahu, Siti Hasmah meminta supaya jalan cerita yang dipaparkan nanti tidak terlalu menjurus kepada peranannya sebagai isteri mantan perdana menteri, tetapi usaha dan khidmatnya kepada masyarakat supaya ia boleh menjadi inspirasi kepada orang ramai," ujar pelakon berdarah kacukan Melayu-Inggeris itu.

Ketika ditanya apakah yang membuatkan dirinya tertarik untuk membintangi teater berkenaan, Sofia memberitahu dia gemar membawakan watak tokoh biografi wanita terkenal.

"Ini merupakan kali ketiga saya membawakan karakter sebegini selepas melakonkan watak Mak Lijah dalam teater Malam Ini Penyu Menangis pada tahun 1995 dan Natrah menerusi pementasan teater berjudul Natrah dua tahun lalu," ujarnya.

Pernah tolak

Mengikut jadual asal, pementasan teater Tun Dr. Siti Hasmah sepatutnya mula dipentaskan pada 30 Ogos lalu, tetapi terpaksa ditunda pula ke tarikh 14 September ini.

Namun begitu pada sidang akhbar tersebut, World Islamic Network Television telah mengumumkan tentang tarikh baharu pementasan yang telah ditetapkan iaitu pada 9 hingga 19 November ini.

"Saya akui pada mulanya memang pernah menolak tawaran yang diberikan oleh Erma Fatima apabila pementasan teater ini dijadualkan berlangsung pada 14 September ini kerana merasakan masa yang ada sangat singkat.

"Walaupun pernah membintangi teater sebelum ini, saya merasakan tempoh dua minggu tidak sesuai memandangkan persiapan untuk pementasan teater memang mengambil masa yang lama," jelasnya.

Menurut Sofia, dengan penundaan tarikh pementasan ke satu tarikh yang baharu iaitu pada 9 November, ia telah memberikan kelegaan kepada dirinya. Itu yang membuatkan dia bersetuju untuk terbabit dengan pementasan berkenaan.

"Dengan tempoh selama dua bulan ini, saya akan menggunakan peluang sebaik-baiknya untuk menghayati watak yang diberikan serta mengenali dengan lebih mendalam karakter Siti Hasmah," ujarnya.


TEMPOH dua bulan akan digunakan sepenuhnya oleh Sofia untuk mengenali dan mendalami karakter Siti Hasmah.


Pengalaman baharu

Bagi Lisa pula, peluang untuk terbabit dengan pementasan teater tersebut telah membuka lembaran baharu buat dirinya untuk menguji kemampuan sebagai seorang pelakon serta mengembangkan lagi bakat lakonannya.

Menurutnya, dengan pembabitannya itu pasti ia memberi pengalaman baharu buat dirinya dan bersedia untuk menghadapi apa sahaja cabaran memandangkan lakonan teater sangat berbeza dengan berlakon drama atau filem.

"Selama ini bukan saya tidak berminat berlakon teater, malah pernah mendapat tawaran daripada beberapa pihak. Namun, saya terpaksa menolaknya kerana terikat dengan jadual yang agak ketat.

"Secara kebetulan apabila saya dihubungi oleh pihak Istana Budaya yang mewakili produksi, memang saya tidak mempunyai sebarang kerja lain dan akhirnya saya bersetuju untuk berlakon," jelas isteri kepada Yusry Abdul Halim itu.

Ujar Lisa, pada mulanya dia menyangka hanya ditawarkan untuk membawakan watak kecil dalam pementasan tersebut dan sangat terkejut apabila perlu melakonkan watak seorang tokoh negarawan yang terkenal.

"Pastinya peranan yang diberikan ini merupakan satu tanggungjawab yang sangat besar, apatah lagi saya tiada pengalaman beraksi di pentas teater. Namun, saya akan menggunakan peluang yang diberikan ini dengan sebaik-baiknya," ujarnya.

Raudhah Di Hatiku kembali

Posted:

Raudhah Di Hatiku kembali

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

BARISAN selebriti yang terlibat dengan Raudhah Di hatiku musim baharu bergambar pada majlis sidang akhbar pelancaran program tersebut baru-baru ini.


SEKALI lagi TV9 melalui jenama Raudhah Di Hatiku akan mengimarahkan masjid sekitar Lembah Klang dan Selangor di samping mengambil inisiatif memperkenalkan masjid sebagai hab komuniti para remaja dan masyarakat setempat.

Kata Ketua Pegawai Operasi Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Ahmad Izham Omar mengenai acara itu: "Raudhah Di Hatiku akan menjadi acara tahunan stesen TV9 berikutan menerima impak positif ketika penganjuran kali pertama tahun lalu."

Pelbagai program menarik disediakan sepanjang acara padang Raudhah Di Hatiku buat penganjuran kali kedua tahun ini antaranya Tanyalah Ustaz, Tanyalah Ustazah, Halaqah, Semanis Kurma, Usrah dan Safiyya.

Menurut Pengurus Penjenamaan Kumpulan TV9, Mazliffah Ismail pula, pelbagai aktiviti menarik disediakan untuk mengeratkan ukhuwah antara satu sama lain dan paling utama untuk menjinakkan para remaja kepada masjid.

"Sepanjang acara berlangsung pelbagai aktiviti menarik boleh disertai pengunjung yang hadir antaranya siaran langsung Nasi Lemak Kopi O (NLKO), rakaman program 4 dan hafazan, pembukaan khemah Lin Nisa yang menyediakan pelbagai aktiviti khas untuk wanita sahaja, persembahan nasyid kumpulan Al-Mawlid, jualan bazar cufica, kanvas dan kaligrafi serta banyak lagi," katanya yang ditemui ketika sidang akhbar pelancaran Raudhah Di Hatiku di Sri Pentas baru-baru ini.

Menarik kali ini, pihaknya menyediakan khemah tertutup Lin Nisa khusus buat muslimah sahaja untuk melakukan pelbagai aktiviti termasuk peragaan fesyen tudung terbaharu, cara memakai tudung dan skaf, jubah malah beberapa aktiviti lain yang ternyata bermanfaat.

Sementara itu, Penerbit Program Dokumentari dan Majalah Primeworks Studios Sdn. Bhd., Ahmad Noor Sulaiman berkata, acara Raudhah Di Hatiku secara tidak langsung mengubah persepsi orang ramai terutama golongan bukan muslim akan kepentingan masjid sebagai hab sejagat yang bersifat penyatuan.

"Ramai yang kurang faham akan kepentingan masjid sebagai lokasi pertemuan yang menyatukan pelbagai kelompok masyarakat dan program seumpama ini memacu tujuan ke arah itu sebenarnya. Lantas ia mengetepikan persepsi masjid yang hanya dianggap sebagai tempat beribadat sahaja," ujarnya.

Tambahnya sokongan tidak jemu dan padu daripada golongan selebriti untuk menjayakan acara itu pada tahun lalu memberikan peluang sekali lagi tahun ini untuk pengunjung bertemu dengan beberapa orang selebriti tempatan yang akan hadir meluangkan masa sepanjang acara tahun ini.

Antara selebriti yang akan hadir terdiri daripada Saiful Amir Abdul Wahab (Pot Innuendo), Lah VE, Zaf VE, Azan Ruffedge, Amer Ruffedge, Amer Munawer, Yatt Hamzah, Diana Amir dan kumpulan hijabista Scarlets yang diwakili Maria Elena.

Maka jangan ketinggalan untuk datang beramai-ramai ke tiga buah masjid terpilih sekitar Lembah Klang dan Selangor untuk merasai kemeriahan aktiviti yang telah disediakan bermula pukul 9 pagi hingga 6 petang pada setiap hari Sabtu sepanjang tiga minggu.

Tiga masjid tersebut adalah Masjid Al-Hidayah Taman Melawati (8 September),Masjid Al-Falah, USJ 9, Subang Jaya (29 September) dan Masjid As-Salam, Puchong Perdana (13 Oktober).

Kuasa Shah Rukh Khan

Posted:

Kuasa Shah Rukh Khan

PENGARUH dan kehebatan Shah Rukh Khan nampaknya bukan sekadar di layar televisyen atau filem, tetapi ia turut mempengaruhi masyarakat.

Buktinya, Shah Rukh telah berjaya membuat pihak polis di kawasan kediamannya menutup sebatang jalan yang dikenali sebagai Cement Road menuju ke sebuah gereja iaitu Mount Mary Church yang terletak berhampiran banglo miliknya bagi mengelakkan suasana bising sewaktu perarakan ke gereja tersebut berlangsung!.

Tindakan tersebut telah membuatkan banyak pihak tidak berpuas hati, terutamanya penganut agama Kristian yang mengikuti perarakan keagamaan tersebut. Ini kerana jalan yang ditutup pihak berkuasa itu merupakan jalan mudah ke gereja tersebut.

"Ia mengambil masa lima minit jika melalui jalan itu ke gereja, tapi ia telah ditutup atas permintaan Shah Rukh kerana tidak mahu diganggu bunyi bising," ujar satu sumber.

Justeru, para pengikut perarakan telah membuat bantahan terhadap tindakan Shah Rukh yang dianggap sebagai keterlaluan itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved