Ahad, 1 Januari 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Nilai klasik katil kayu tradisional

Posted:

Nilai klasik katil kayu tradisional

Nilai klasik katil kayu tradisional

KEHENINGAN pagi itu tiba-tiba bertukar bingit. Seorang lelaki sebelum itu dilihat bangun menjinjing sebuah mesin pemotong kayu menuju ke tepi belukar untuk menebang pokok. Bunyi bising saat mata mesin mengena batang pokok cengal menyebabkan mungkin ada yang menyangka, Ismail Yunus seorang pembalak.

Jika itu tekaan anda, ternyata ia meleset sama sekali. Dalam zaman serba moden ini, pada saat mungkin kebanyakan anak muda mungkin lebih mengenali katil IKEA, siapa sangka katil tradisional masih mempunyai peminatnya.

Ismail adalah di antara sebilangan pembuat katil tradisional yang masih berusaha mengekalkan kesinambungan nafas seni kraf tangan yang hakikatnya kini sedang bergelut untuk meneruskan survivalnya.

Menjelang tengah hari, Ismail kembali ke rumah usang yang dihuni bersama tujuh ahli keluarganya. Beberapa keping kayu yang telah siap dipotong disusun rapi mengikut saiz. Di satu sudut, kelihatan beberapa bilah pahat yang diasah tajam bagi tujuan ukiran. Beberapa jam kemudian, lelaki berusia 48 tahun itu mula menjalankan kerja hakikinya sebagai seorang pembuat katil tradisional.

Dibantu dua anak lelaki yang berusia 16 tahun dan 13 tahun, Ismail yang berusia 48 tahun mula menggerak-gerakkan jarinya bagi mencari lakaran terbaik. Sejam kemudian, lakaran berbentuk dedaun berbaru mulai kelihatan. Agak menakjubkan, kerana dia langsung tidak menggunakan sebarang panduan atau alat untuk membentuk lakaran yang tepat itu.


ISMAIL dan anaknya, Mohd. Hafizan menyusun kayu-kayu yang akan digunakan untuk membuat katil.


"Semua lakaran yang saya inginkan ada dalam kepala. Saya tidak perlukan kertas jauh sekali untuk menggunakan komputer. Setiap pergerakan jari-jemari saya adalah atas naluri dan pengalaman,'' jelas bapa kepada enam anak itu ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pulau Kerengga, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Sambil tangannya tangkas mencapai pahat, lelaki itu mula membuka bicara.

"Saya perlu melakukan 10 proses wajib dalam pembuatan satu-satu katil tradisional. Langkah pertama adalah mencari kayu sama ada dibeli atau dicari di dalam hutan dengan kayu jenis cengal dan seraya menjadi pilihan.

"Kayu ini perlu diketam bagi mencari corak yang menarik selain membahagikannya kepada beberapa bahagian iaitu kepala dan ekor katil. Selepas itu, saya akan mengukir bunga dan memotongnya menggunakan mesin.

"Langkah paling penting adalah memahat menggunakan tangan kerana di sinilah seni sesebuah katil itu dicari. Hasil yang dipahat itu perlu dihalusi dengan kertas pasir buat kali pertama," katanya.


BIARPUN permintaan terhadap katil tradisional tidak sehebat dahulu tetapi, Ismail nekad mempertahankan seni kraf itu.


Proses seterusnya adalah memasang empat komponen katil merangkumi kepala, ekor, rasuk dan lantai. Selepas itu katil akan dicat dengan cat varnis dan dibiarkan kering selama 24 jam.

Kerja-kerja menghalus buat kali kedua akan dilakukan menggunakan kertas pasir sebelum proses terakhir yang juga kerja-kerja menghalus.

"Kerja menghalus sangat penting bagi memastikan corak pada kayu itu kekal dan tidak hilang sampai bila-bila," jelasnya.

Corak awan larat

Menceritakan lanjut mengenai pembuatan katil tradisional, ketelitian dalam penghasilan katil termasuk untuk mengukir menyebabkan dia memerlukan masa seminggu menyiapkan sesebuah katil termasuk dengan mengecat dan pemasangan.

"Nilai ukiran dan pembuatan katil tradisional ini cukup tinggi. Ia adalah satu kepuasan kepada saya sebagai pembuatnya. Dalam sebulan saya boleh siapkan empat buah katil kalau ada permintaan. Ia merangkumi katil satu tilam, jenis queen dan king. Semuanya bergantung atas permintaan daripada pelanggan," tambahnya.

Ujar beliau, dalam pembuatan katil tradisional ada empat rangka wajib yang perlu dihasilkan mengikut ukuran yang tepat. Pertamanya adalah kepala katil yang akan menghimpunkan ukiran pilihan pelanggan sama ada bercorakkan awam larat, bunga-bungaan atau pun geometri.

Selepas itu ada juga ekor katil yang mana hiasannya banyak mengikut ciri-ciri kepala katil. Dua lagi rangka wajib adalah rasuk katil dan lantai katil.

Jujur katanya, pembuatan kepala katil adalah yang paling sukar kerana ia menjadi penanda aras kepada kualiti dan nilai eksklusif sesebuah katil tradisional.

Selain nilai eksklusif dan klasik setiap katil yang dihasilkannya, Ismail lantang memberi jaminan katil rekaannya mampu bertahan beratus tahun lamanya berbanding katil moden biasa.

Bukan ingin bercakap besar, sebaliknya keyakinan Ismail itu adalah bersandarkan kepada corak pemilihan kayu yang dibuat selain. cara pemasangan yang tidak bergantung penuh kepada paku.


KATIL bersaiz king yang disiapkan Ismail lengkap dengan corak awan larat di kepala dan ekor katil.


"Pelbagai jenis kayu seperti tembusu, cengal dan seraya kebanyakannya saya peroleh daripada hutan,'' jelasnya.

Terpaksa runding harga

Sesekali bercakap mengenai keuntungan, Ismail lebih suka membisu. Ternyata dalam wajah yang lesu Ismail menyimpan bukan sedikit kisah duka. Ini kerana dia sedar pendapatannya sebagai pembuat katil tradisional bukanlah semewah yang mungkin disangka oleh semua orang.

Malah akuinya, demi kecintaannya terhadap kerjaya itu dan demi sesuap nasi acap kali, dia perlu bertolak ansur dengan pelanggannya bahkan sesekali mengalah dari segi harga.

"Harga biasanya saya letakkan mengikut kualiti ukiran dan saiz iaitu antara RM3,000 hingga RM5,000 untuk sebuah katil. Namun, bila pelanggan minta harga yang lebih murah, biasanya saya hanya mampu membuat jualan sekitar RM1,500 untuk sebuah.

"Saya tidak boleh berkeras pada harga kerana permintaan ke atas katil tradisional bukanlah tinggi. Jadi, jika ada pelanggan tawaran maka, saya akan terima asalkan saya mendapat duit," katanya.

Di sini, tiada sudah nilai keuntungan kerana inilah hakikat yang saya perlu terima. Selagi ada orang yang sudi membeli, selagi itu saya akan menjualnya walaupun saya tahu ia satu kerugian di atas kesungguhan dan penat lelah saya.

Namun, Ismail tetap gembira dengan apa yang dilakukannya kini. Dengan bermodalkan sewa rumah sebanyak RM100 sebulan, dia senang dengan apa yang diperoleh.

Mengakui ramai rakan-rakannya sudah mengecapi kehidupan mewah, dia sebaliknya lebih suka bersandarkan kepada rezeki termasuklah menghabiskan sisa-sisa hidupnya dengan memotong, memahat, mengukir dan mengecat katil tradisional.

"Susah macam mana sekali pun, saya tidak akan meninggalkan kerjaya ini. Dunia saya adalah di sini dan inilah kehidupan saya," katanya yang pernah menolak tawaran menjadi tenaga pengajar di Sabah kerana terlalu jauh dari Terengganu.

Sementara itu, anak sulung Ismail, Mohd. Hafizan mengakui, masa remajanya kini lebih banyak dihabiskan di bengkel untuk membantu ayahnya selepas berhenti daripada sekolah.

Katanya, apa yang dilakukannya ketika ini termasuk berhenti sekolah bukanlah satu pilihan tetapi, demi menjaga keluarganya yang bergantung penuh kepada rezeki katil tradisional.

"Bapa ada tanya adakah saya mahu menyambung sekolah tetapi, saya rasa inilah kehidupan yang perlu saya hadapi. Saya sudah jauh tertinggal dan rasa agak malu untuk kembali ke sekolah.

"Biarlah saya di sini untuk melihat kemahiran bapa. Mungkin suatu hari nanti saya mampu meneruskan tradisi keluarga dengan cara yang berbeza," jelasnya yang mula berjinak-jinak dalam aspek ukiran dan lakaran.

Full content generated by Get Full RSS.

Melodi muzik Gaza

Posted:

Melodi muzik Gaza

Melodi muzik Gaza


SEORANG guru mengajar anak muridnya bermain gitar walaupun hanya bertemankan cahaya lilin.


DI sebuah bilik sekolah muzik di Gaza, Palestin, hanya lantunan irama muzik daripada qanun iaitu sejenis alat muzik tradisional Asia Barat kedengaran di situ. Ia seolah-olah membawa seseorang jauh daripada sebuah wilayah yang sehingga kini terperangkap dengan kemiskinan dan peperangan.

Seorang kanak-kanak, Zeina al-Hamamra, 7, dengan penuh yakin sambil mendekatkan tubuhnya di depan alat muzik itu lalu memetik tali qanun dengan jari-jari kecilnya.

Sebaik tamat memperdengarkan melodi muzik indah, dia melemparkan senyuman dengan megah kerana pembelajaran muzik selama setahun di sekolah terbabit membuahkan hasil.

Di Gaza, sebuah wilayah yang biasanya lebih sinonim dengan bunyi letupan bom dan jet pejuang Israel, kini bersaing dengan dengungan yang dikeluarkan daripada alat muzik qanun dan selo.

Sekolah muzik yang didirikan itu merupakan ilham seorang ahli muzik, Ibrahim Al-Najjar yang berusia 64 tahun. Dalam temu bual hari itu, beliau duduk menyertai Hamamra sambil meniup oud iaitu sejenis seruling Arab. Beberapa pelajar lain turut bermain qanun, manakala beberapa orang lagi khusyuk bermain tabla.

"Kita mahu kanak-kanak ini mempunyai akses kepada itu," katanya yang duduk di dalam pejabat kecil.

Najjar, seorang penduduk Gaza yang belajar muzik di Kaherah pada akhir tahun 1960-an sebelum mengajar di Kuwait dan Romania. Dia akhirnya pulang ke bumi Palestin pada tahun 1997.

Selepas itu, beliau mula bekerja dengan kementerian pendidikan Gaza untuk melatih guru-guru muzik.

Selama 10 tahun berkhidmat dengan kementerian, beliau telah melatih seramai 37 guru dan membangunkan kurikulum untuk mengajar muzik, sebelum meninggalkan tugas sebagai kakitangan kerajaan untuk menubuhkan sekolah muzik sendiri pada tahun 2007.

Bagaimanapun, selepas beberapa bulan sekolah tersebut terpaksa ditutup kerana tiada sumber kewangan.

Begitupun beberapa bulan selepas itu, beliau didatangi oleh Yayasan AM Qattan iaitu sebuah badan amal yang aktif di wilayah-wilayah Palestin berpangkalan di London.


SEKUMPULAN pelajar bermain alat muzik qanun di sebuah sekolah muzik di Gaza.


Yayasan terbabit menawarkan pembiayaan sebuah sekolah muzik baharu selain membayar untuk pelajaran dan instrumen.

Tarik minat orang muda

Apabila ia dibuka pada bulan Oktober 2008, sekolah itu merupakan lambang generasi baharu Palestin apabila telah menarik penyertaan seramai 300 pemohon sedangkan tempat yang ada ketika itu hanyalah 35 sahaja.

Tetapi selepas tiga bulan sekolah itu dirasmikan, satu serangan yang dicetuskan Israel telah memusnahkan banyak kemudahan infrastruktur di wilayah kecil Gaza dan seramai 1,400 rakyat Palestin turut terkorban.

"Saya berada di pejabat saya apabila perang itu tercetus. Saya hampir dibunuh kerana saya berada di dalam. Semua instrumen telah musnah termasuk seluruh bangunan.

"Mereka (pelajar) menyangka bahawa tiada lagi kelas muzik selepas perang itu. Saya memberitahu mereka untuk berfikir secara berbeza bahawa kita akan membina semula sekolah baharu," katanya.

"Sebenarnya bermain muzik merupakan satu keperluan untuk melupakan perang dan memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menjadi gembira semula," ujarnya.

Dengan bantuan AM Qattan, sekolah dibuka semula lima bulan kemudian dalam sebuah bangunan baharu dengan 10 bilik dengan 13 orang guru muzik.

Kebanyakan mereka merupakan rakyat Palestin tetapi, ada di antara mereka dari Rusia dan Romania iaitu wanita yang berkahwin dengan Gaza tempatan.

Kelas muzik itu dibuka selama empat jam sehari, enam hari seminggu dan kini mempunyai 126 pelajar muda yang mengkaji mana-mana salah satu daripada lapan instrumen piano, biola, selo, trompet, nayy (seruling timur), qanun, oud dan gitar.

Dalam sebuah bilik, seorang guru, Ahmed Abu Amsha sedang memujuk seorang pelajar berusia 8 tahun yang sedang bermain gitar agar memahami nota muzik di depannya.

"Tiada muzik di Gaza, sehingga anak-anak tidak memahami apa-apa mengenainya. Tetapi muzik begitu penting," ujarnya.

Selepas peperangan, kanak-kanak banyak berubah dan menderita. Mereka belajar bermain muzik dan membebaskan perasaan marah mereka menerusi muzik.

Liliane al-Madhun, 13, mahu bermain piano apabila dia mula di sekolah biasa. Najjar berkata, ia merupakan peralatan permainan yang biasa didengari kebanyakan pelajar.

Tetapi, dia menggalakkan Al-Madhun untuk mencuba qanun dan kini kanak-kank itu gembira menunjukkan kemahiran beliau.

"Saya sangat suka dengan qanun. Apabila saya bermain muzik, saya berasa gembira, saya tidak tahu bagaimana untuk menerangkan dengan tepat, tetapi saya rasa berbeza, saya seolah-olah di tempat yang berbeza.

"Bagaimanapun saya tidak suka muzik Arab! Ia begitu membosankan. Saya suka Justin Bieber!" kata beliau dengan penuh semangat sambil menunjukkan gambar artis pop Kanada yang berusia 17 tahun menerusi telefon mudah alihnya.

Walaupun Bieber mungkin bukan cita rasa Najjar, dia gembira untuk memupuk minat muzik dalam kalangan pelajarnya.

"Burung, angin dan pokok semuanya menghasilkan muzik dan muzik akan mengubah sikap kanak-kanak. Ia membantu mereka menjadi seperti sedia kala. Kami perlu muzik di Gaza," ungkapnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Karya juara Anwar

Posted:

Karya juara Anwar

Karya juara Anwar

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my


ANWAR menunjukkan novel-novel yang pernah mendapat sentuhannya.


BERKECIMPUNG lebih 40 tahun dalam bidang kesusasteraan, Datuk Dr. Mohd. Anwar Ridhwan mengakui penulis-penulis tempatan mendukung kualiti persembahan sastera yang sama hebat dengan negara asing khususnya Barat.

Apabila bercakap mengenai dunia kesusasteraan, hampir semua elemen sastera seperti menulis puisi, cerpen, novel, skrip drama, esei dan kritikan sastera sudah pun menerima sentuhan Anwar atau nama sebenarnya Anuar Rethwan. Pengalaman tebal dalam bidang sastera negara dan selaku Sasterawan Negara, Anwar menjadikan kualiti persembahan sebagai nadi utama sesuatu hasil karya beliau.

"Mutu penyampaian karya sastera tempatan sebenarnya setanding dengan negara Barat khususnya negara yang mengagungkan karya sastera mereka seperti Amerika Latin, China, India dan Jepun. Tetapi kerana psikologi pembaca yang masih skeptikal membesarkan karya luar negara, ia menyukarkan sasterawan tempatan menonjol," kata bekas Pengarah Penerbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Anak jati Selangor yang dilahirkan di Sungai Besar pada tahun 1949 itu pernah melawat Amerika Syarikat untuk kursus penulisan pada tahun 1982 dan 1986 berpeluang menilai serta membuat perbandingan karya tempatan dan asing.

Hasilnya, beliau yang pernah bertugas sebagai Profesor Lawatan di Universiti Tokyo pada tahun 1997 hingga 2000, mendapati karya Barat mempunyai elemen kebebasan menulis seperti berkenaan seks, berkesedudukan, anak luar nikah, homoseksualisme dan sebagainya.

"Sebaliknya penulis kita terikat dengan tanggungjawab sosial, moral, etika dan agama. Penulis kita tidak boleh mengabaikan semua ini semata-mata untuk menghangatkan jalan cerita," kata beliau.


PENYEBERANG SEMPADAN mendapat tempat pertama dalam Hadiah Sako 3 baru-baru ini.


Sambil menghirup minuman Milo, Anwar yang kini selaku Dekan Fakulti Penulisan Kreatif, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) mengakui, negara-negara Timur seperti Thai, Vietnam, Indonesia turut menawarkan kualiti sastera yang tinggi tetapi kurang dipopularkan kerana psikologi pembaca itu sendiri.

Bagi Anwar sendiri karya-karya seperti Hari Terakhir Seorang Seniman, Sahabat, Naratf Ogonshoto dan yang terbaharu, Penyeberang Sempadan telah membawa ganjaran yang pelbagai buat dirinya.

Novel juara

Misalnya, novel pertama beliau yang paling popular pernah dialih bahasa dalam pelbagai bahasa seperti Urdu, Inggeris, Jepun dan Perancis, manakala Naratif Ogonshoto, sebuah fiksyen moden pula membawa pelbagai gelaran, anugerah dan hadiah.

"Tarikan terbaharu saya ialah Penyeberang Sempadan yang diusahakan sejak setahun lalu dengan bantuan beberapa orang. Ini kerana ia bukan sahaja melibatkan sejarah dan budaya sesuatu kawasan tetapi, sebahagian kisahnya berkisar kepada kisah benar yang pernah berlaku semasa zaman penjajahan namun, tidak didokumentasikan."

"Ia sebuah novel yang kompleks kerana menyelitkan zaman sebelum kemerdekaan. Tetapi ia mengenai pencarian jiwa yang benar dan mutlak. Ia satu proses yang sulit, mencampur aduk soal psikologi, carian ketuhanan dan latar belakang sejarah negara. Namun, saya mahu memberikan satu keanehan yang tidak terdapat dalam novel lain," kata beliau mengenai novel terbaharunya itu.

Dalam karya yang sama Anwar memberitahu, beliau menyelitkan pelbagai teknik penyampaian baharu misalnya ciri magis realisme, elemen sinematografi bagi setiap adegan dan kepekatan budaya si pembawa kisah itu.

Sudah diterbitkan bersama Utusan Publications & Distributors (UP&D), Anwar turut memenangi tempat pertama Hadiah Sako 3 bagi novel itu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


TEKUN serah RM187,000 bantu 29 usahawan kecil

Posted:

TEKUN serah RM187,000 bantu 29 usahawan kecil

TEKUN serah RM187,000 bantu 29 usahawan kecil


CHE OTHMAN (depan tengah) bersama peniaga kecil yang menerima bantuan TEKUN di Pengkalan Chepa, Kota Bharu baru-baru ini.


BANTU. Seramai 29 usahawan kecil di sekitar kawasan Parlimen Pengkalan Chepa, Kota Bharu menerima pembiayaan daripada Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) pada satu majlis di Pusat Latihan TEKUN Pengkalan Chepa dekat sini baru-baru ini.

Majlis penyampaian cek pinjaman yang keseluruhannya berjumlah RM187,000 itu telah dilakukan oleh Pengurus TEKUN Parlimen Pengkalan Chepa, Che Othman Che Wil.

"Objektif utama program TEKUN adalah menawarkan modal tambahan dengan mudah, cepat dan tidak membebankan untuk kemudahan peniaga kecil," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

SACC, Syabas rai 30 pengamal media di Selangor

Posted:

SACC, Syabas rai 30 pengamal media di Selangor

SACC, Syabas rai 30 pengamal media di Selangor


ABDUL Halem (tiga dari kiri) beramah mesra dengan beberapa pengamal media Selangor di Pusat Konvensyen Shah Alam baru-baru ini.


DIRAIKAN. Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) meraikan seramai 30 pengamal media Selangor dalam satu acara yang meriah di SACC di Shah Alam baru-baru ini.

Berkonsep glamor dan bergemerlapan, majlis tersebut turut dimeriahkan dengan acara karaoke serta cabutan bertuah.

Pengarah Eksekutif Bahagian Hal Ehwal Awam Syabas, Abdul Halem Mat Som berkata, majlis itu tanda terima kasih atas sumbangan pengamal media di Selangor terhadap sokongan kepada aktiviti syarikat tersebut.

Pengurus Acara SACC, Azizul Rahman pula berharap hubungan antara pihaknya dengan media akan terus akrab pada masa akan datang.

Full content generated by Get Full RSS.

Kempen derma darah persatuan bekas tentera

Posted:

Kempen derma darah persatuan bekas tentera

Kempen derma darah persatuan bekas tentera


JURURAWAT Pusat Darah Negara, Devinia ND Sanggau (kanan) membantu seorang penderma darah di Setiawangsa baru-baru ini.


BERBAKTI. Keperluan mengisi tabung darah mendorong Persatuan Bekas Tentera Malaysia Cawangan Setiawangsa, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur menutup kalendar aktiviti 2011 mereka dengan program kebajikan.

Melalui kerjasama dengan Pusat Darah Negara, persatuan itu menganjurkan kempen sempena Hari Penderma Darah Sedunia 2011 di pusat beli-belah Aeon AU2 (Jusco) Setiawangsa, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Program sampingan yang turut diadakan adalah pemeriksaan kesihatan percuma untuk pengunjung yang hadir dari pukul 9.30 pagi hingga 5 petang.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mayat hancur dirempuh treler

Posted:

Mayat hancur dirempuh treler

Mayat hancur dirempuh treler

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

SALAH seorang mayat remaja yang terpelanting selepas MPV jenis Honda Stream yang dinaiki bersama sembilan lagi rakan mereka dirempuh treler.


SITIAWAN – Tujuh remaja maut termasuk dua beradik menemui ajal dalam keadaan mengerikan selepas mayat mereka ditemui dalam keadaan beberapa anggota badan hancur apabila kenderaan pelbagai guna (MPV), Honda Stream yang dinaiki bertembung dengan sebuah treler membawa muatan tong gas di Batu 6, Jalan Lekir-Sitiawan dekat sini kelmarin.

Kejadian pukul 10.30 malam itu menyebabkan Badrul Isa Sulaiman, 19; adiknya, Mohamad Hadi, 17, serta sepupu mereka, Mohamad Shadan Mohd. Arshad, 15, maut. Turut maut ialah tiga rakan sekampung mereka, Mohamad Kamil Samsuri, 15, Ahmad Faizal Mohd. Termizi, 15, dan Muhamad Shafik Redzuan Yusuf, 16.

Kesemua mereka mati dengan beberapa anggota badan mereka hancur di tempat kejadian.

Pemandu MPV terbabit, Mohd. Hisam Mat Zaki, 22, yang mengalami kecederaan parah di kepala pula meninggal dunia pada pukul 8.35 pagi semalam di Unit Rawatan Rapi, Hospital Seri Manjung dekat sini.Tiga lagi penumpang Honda Stream itu, Khairul Faiz Mohd. Noor, 17, dan dua rakan perempuan mereka pula cedera ringan.

Pemandu treler membawa muatan tong gas, Abdul Rashid Abdul Aziz, 49, cedera parah di kepala dan sedang dirawat di hospital sama.

Ketua Trafik Daerah Manjung, Asisten Komisioner Ismail Munajat berkata, siasatan awal mendapati kemalangan berlaku setelah Mohd. Hisam cuba memotong sebuah kereta Honda Civic yang berada di hadapannya dari arah kiri.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada penyelewengan – Zahid

Posted:

Tiada penyelewengan – Zahid

Tiada penyelewengan – Zahid


ZAHID menyampaikan sumbangan kepada salah seorang peserta PLKN Kumpulan 1 Siri 9/2012 di Wangsa Maju semalam.


KUALA LUMPUR – Kos pembelian aset-aset dalam inventori pertahanan negara tidak melebihi harga siling yang ditetapkan oleh kerajaan dan tidak berlaku sebarang penyelewengan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, lebihan perbelanjaan hanya berlaku berikutan kenaikan kadar pertukaran wang asing dan faktor penting yang lain.

"Harga siling telah ditentukan oleh bajet yang diperuntukkan dan semua aset yang dibeli termasuk kapal tempur pesisir pantai (LCS), lazimnya tidak melebihi siling yang ditentukan itu kecuali bila berlaku kenaikan pertukaran wang asing.

"Kenaikan kos juga mungkin berlaku apabila terdapat pertukaran spesifikasi terhadap aset berkenaan namun boleh dikatakan perbelanjaan kesemua aset menepati siling yang ditetapkan," katanya selepas melancarkan Pergerakan Pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Kumpulan 1 Siri 9/2012 di Wangsa Maju di sini semalam.

Beliau mengulas dakwaan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua bahawa kos pembelian LCS telah meningkat berbilion ringgit sebaik saja tender pembinaan enam LCS diberi kepada Boustead Naval Shipyard (BNS).

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Wanita selamat pistol tersekat

Posted:

Wanita selamat pistol tersekat

Wanita selamat pistol tersekat

Oleh NOR SHAFAWATI YUP
shafawati.yup@kosmo.com.my


ANGGOTA polis melakukan siasatan di rumah Wan Zuraini yang diacukan pistol oleh dua lelaki di Desa Melawati, Kuala Lumpur kelmarin.


KUALA LUMPUR – Nyawa seorang wanita ternyata masih panjang apabila dia terselamat dari terkena tembakan jarak dekat selepas senjata api yang digunakan salah seorang daripada dua penjenayah tiba-tiba tersekat kelmarin.

Kejadian mencemaskan pukul 4.40 petang di Desa Melawati di sini berlaku apabila suri rumah, Wan Zuriani Wan Abd. Hamid (gambar), 46, didatangi dua lelaki menaiki sebuah motosikal sebaik mangsa baru sahaja tiba di rumah selepas pulang menghadiri kenduri di Sepang, Selangor.

Ketika kejadian, dua anak lelaki mangsa masing-masing berusia 15 dan 17 tahun sedang bermain bola di pekarangan rumah.

Mengimbau semula kejadian itu, Wan Zuriani memberitahu, dua lelaki tersebut meluru masuk ke dalam kawasan pagar rumah dan menjerit: 'hutang, hutang... jangan bergerak!' sambil mengacu-acukan pistol kepada tiga beranak tersebut.

Katanya, melihatkan keadaan itu, anak lelakinya yang berusia 17 tahun terus bergelut dengan penjenayah tersebut sebelum suspek melepaskan dua das tembakan ke arah lantai dan pagar rumah.

"Suspek kemudian mengacukan pistol ke arah dada saya namun gagal melepaskan tembakan mungkin kerana pistol tersebut rosak atau tersekat," ceritanya yang memberitahu suami, dua lagi anaknya dan amahnya yang berada di dalam rumah tidak sempat keluar kerana kejadian berlaku begitu pantas.

Tambahnya, dalam keadaan kelam-kabut itu, suspek dapat melarikan beg tangan yang dipegangnya dan menghentak kepala anaknya dengan topi keledar.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Kreativiti dari bumi Yangon

Posted:

Kreativiti dari bumi Yangon

Kreativiti dari bumi Yangon

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

GELOMBANG pemerintahan junta Myanmar yang berkuasa sejak tahun 1962 membuatkan hidup rakyatnya sekian lama melarat. Pelarian dari negara itu terdapat melata di setiap pelosok dunia. Pembangunan ekonomi negara bergolak itu juga terlalu perlahan.

Rakan penulis yang pernah membuat liputan di sana pernah memberitahu, Myanmar adalah ibarat Malaysia pada 50 tahun yang lalu.

Tambah menyedihkan apabila bumi Myanmar turut berdepan dengan tuduhan genosid iaitu jenayah kemanusiaan oleh pemimpin tentera yang menguasai negara terbesar di tanah benua Asia Tenggara itu.

Bagai jatuh ditimpa tangga, sudahlah dinaungi oleh pemerintahan yang penuh kezaliman, Taufan Nargis yang disifatkan badai yang paling buruk pernah berlaku di Asia Tenggara hingga memberi kesan kepada kira-kira 24 juta mangsa menjadikan luka negara tersebut lebih parah.

Sesungguhnya, suratan takdir sebuah negara bernama Myanmar memberi kesimpulan bahawa ia mempunyai masa hadapan yang agak gelap. Himpunan cerita pilu yang sering disogok kepada umum hampir menyebabkan dunia tidak mengenali warisan, kebudayaan waima keindahan semula jadinya yang sebenarnya penuh pesona.

Namun, penulis sudah menelan persepsi itu apabila bertemu dengan Myint Soe, seorang pelopor seni lukisan yang unggul Myanmar di Ekspo Seni Malaysia 2011 tempoh hari. Lelaki separuh umur itu, lembut ketika berbicara. Betapa bersungguhnya dia mahu menjelaskan tentang betapa suburnya seni di negaranya, membuatkan penulis tidak menoleh para pempamer dari negara Asia yang lain.

Semarak seni

Myint mengakui, haru-biru di tanah tumpah darahnya telah mewujudkan ketidakyakinan dunia terhadap ketrampilan seni mereka.


PAMERAN Ekspo Seni yang melibatkan penyertaan beberapa negara luar menarik perhatian pencinta seni tanah air.


"Ya, masa telah mengubah segalanya. Kini, ramai pelukis generasi baharu yang lahir. Masing-masing berlumba-lumba untuk menghasilkan karya-karya yang bermutu tinggi. Perkembangan itu sangat melegakan dan menggembirakan saya selaku penggiat seni," katanya.

Ledakan seni di negara yang diberi jolokan Negara Seribu Pagoda semakin menjadi-jadi apabila kerajaan Myanmar bersetuju menubuhkan Universiti Seni dan Sains Rangoon dan beberapa institusi pendidikan lain.

Iktikad dan kegigihan itu disemarakkan lagi dengan penubuhan Summit Arts Collection (SAC). SAC ujar Myint, merupakan antara galeri terbaik di Yangon. Sebenarnya, dialah pelopor kepada galeri yang ditubuhkan pada tahun 1995 itu.

"SAC telah mencapai kejayaan dengan mendapat pengiktirafan daripada pengumpul-pengumpul seni antarabangsa. Bertitik-tolak daripada situ, kami terus berazam untuk mempromosi seni dan para artis kami dengan harapan inisiatif itu mendapat pengiktirafan daripada masyarakat antarabangsa," kata lelaki itu sambil ditemani oleh beberapa artis yang dibawa secara eksklusif dari sana.

Kehadiran SAC ke Ekspo Seni Malaysia yang berlangsung baru-baru ini juga merupakan salah satu jelajah mereka ke seantero dunia.

Ini bukan kali pertama SAC singgah ke ibu kota. Pada tahun 2009, mereka pernah bertandang untuk acara yang sama.


LUKISAN atas kanvas bertajuk Horse Racing oleh salah seorang pelukis tersohor Myanmar, Myint Soe.


Tahun ini beritahu Myint, SAC membawa karya yang diilhamkan oleh 13 residen artis ternama Myanmar seperti Kyee Myintt Saw, Winn Minn, Min Lwin, Hla Phone Aung, Aung Thiha, Myo Kaw, Win Thinda termasuk koleksi terbaik daripadanya.

Lukisan alam

Perbualan kami menjadi serius tatkala membicarakan karya yang dicetuskan oleh Myint. Lelaki itu yang mula bermain dengan berus dan rona warna sejak tahun 1973 seorang yang cenderung menggalas karya jenis impresionisme dengan sentuhan impasto (teknik penggunaan cat yang tebal pada lukisan).

Impresionisme dalam definisi seni adalah bermaksud kisah atau peristiwa berdasarkan anggapan. Lihat sahaja lukisan bersiri yang bertajuk Sun Set, Rock & Wave. Itu menampakkan sisi bayangan yang logik difikirkan pelukis itu.

Myint yang dikatakan antara individu yang mahir dalam merakam suasana malam dan bijak mengatur cahaya dan bayang di atas kanvas.

Pelukis yang baharu meningkat naik di Myanmar, Win Thida, 36, hadir sama pada ekspo berkenaan. Thida yang merupakan graduan dari Universiti Seni dan Sains Rangoon memberitahu, kecintaannya terhadap bunga-bungaan menyebabkan dia memilih elemen itu dalam karyanya.


MANGOESTEEN Eater hasil sentuhan pelukis wanita berbakat Myanmar, Win Thanda.


"Sudah menjadi resam wanita suka kepada bunga, jadi saya cuba menjadikan setiap objek bunga itu menjadi istimewa. Bunga itu sebenarnya bukan hanya untuk disentuh atau dibau tetapi, ia akan menjadi lebih dramatik apabila diabadikan di atas sebuah kanvas," kata Thida yang bertubuh kecil dengan penuh falsafah.

Thida menurut Myinnt Saw merupakan satu-satunya artis residen wanita SAC yang bukan sahaja berbakat tetapi, telah memecah tembok penguasaan kaum lelaki dalam dunia seni di negara mereka.

"Malah, peminat-peminat seni tempatan termasuk dari luar negara semakin meminati sentuhannya yang dikatakan cukup ikhlas dan membawa pelbagai pengertian yang positif," tambahnya.

Antara karya yang menyebabkan nama Thida mekar dan meniti di bibir ialah siri bertajuk Flora yang menampilkan bunga mawar.

Adakalanya, Thida turut cenderung menggunakan subjek buah-buahan untuk dipindahkan ke atas kanvas. Jika di Malaysia, ia nampak begitu klise dan tidak membawa sebarang takrifan namun, apabila mengenangkan kembali suasana negara mereka yang kacau-bilau dan tidak keruan, stigma itu terus dibuang jauh-jauh.

Tambahan, kira-kira 50 peratus negara mereka yang dikelilingi dengan hutan menghijau yang masih terpelihara menyebabkan Thida menghargai alam di sekelilingnya. Dan ekspresif itu ditonjolkan melalui karya-karyanya.

Membuktikan kesungguhannya, dia membawa sama lukisannya yang bertajuk Mangoesteen Eater yang menggunakan medium teknik akrilik.

Harapan

Boleh disimpulkan, Myint mahupun Thida merupakan pelukis yang gemar melahirkan lukisan bertemakan alam. Begitu juga dengan artis-artis residen SAC yang lain.

Besar harapan pengkarya-pengkarya di negara bergolak itu agar kerja seni mereka yang selama ini sangat jarang dapat ditatap diterima oleh masyarakat.

Sebenarnya, mereka tidak pernah menyembunyikan kekreatifan mereka tetapi, senario politik negara yang bercelaru menghalang langkah mereka.

"Kami akan sentiasa berusaha untuk membawa produk kami ke merata dunia, itu wawasan kami sebagai pengkarya. Kami juga memasang impian untuk mengubah pandangan masyarakat terhadap negara kami," kata Myint penuh keazaman.

Kepada mereka yang berminat untuk menyaksikan lukisan dari galeri SAC, anda turut dijemput ke cawangannya di Malaysia iaitu Setapak, Kuala Lumpur.

Full content generated by Get Full RSS.

Permata seni cilik Asia

Posted:

Permata seni cilik Asia

Permata seni cilik Asia

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


NAJIB dan Rosmah sewaktu menyampaikan cenderamata kepada para peserta yang mengambil bahagian pada malam itu.


APABILA kanak-kanak bertemu sesama mereka, apa yang akan berlaku? Pastinya, suasana akan menjadi gamat dan riuh-rendah. Ya, ia memang lumrah yang mengasyikkan sebenarnya.

Itulah yang berlaku semasa Festival Kesenian Kanak-Kanak Antarabangsa anjuran Program Permata Seni Negara (Permata) yang diadakan di Panggung Sari, Istana Budaya pada 8, 9 dan 10 Disember lalu.

Kanak-kanak dari sembilan buah negara iaitu China, Filipina, India, Jepun, Korea, Qatar, Singapura, Sri Lanka termasuk Malaysia bersatu di atas satu pentas menghiburkan bukan sahaja rakan sebaya mereka bahkan, penonton daripada pelbagai lapisan umur.

Masing-masing mempersembahkan pelbagai elemen seni seperti tarian, nyanyian dan persembahan muzik. Kemuncaknya ialah pada majlis perasmian festival yang dihadiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Bertemakan Kanak-Kanak Cemerlang setiap negara berlumba-lumba mempamer dan menonjolkan bakat masing-masing.

Persembahan kanak-kanak dari India yang tampil dengan tarian tradisional yang bertajuk Musical begitu memukau hadirin.

Lemah gemalai tarian dan gerak lincah oleh penari lelaki dan perempuannya yang seiring dengan alunan muzik membuatkan penonton kagum sehingga tidak berganjak dari tempat duduk.


PALING MENGHIBURKAN. Paduan suara dan gerakan tarian yang hampir sekata kumpulan seni dari China membuatkan penonton tidak berganjak dari tempat duduk.


Pakaian yang disarung oleh kanak-kanak dari The National Bal Bhavan itu juga berjaya menyampaikan mesej tentang betapa mereka masih memartabatkan keunggulan warisan nenek moyang zaman berzaman walau dibuai dengan kemodenan dunia.

Variasi seni

Kemunculan peserta dari negara Jepun ke pentas Panggung Sari memberikan mood mengasyikkan kepada pengunjung. Tarian balet yang berlatar belakangkan muzik sentimental membuatkan orang ramai hanyut seketika.

Mereka yang menarikan tarian yang dinamakan Beautiful Awakening adalah kanak-kanak cerdik dari Sawako Murase Ballet School.

Jiran tetangga Malaysia iaitu Singapura tidak kurang hebatnya. Mereka yang didatangkan khas dari Yishun Nusantara Orchestra adalah kanak-kanak yang mahir bermain peralatan muzik seperti biola dan piano.

Tenaga yang dizahirkan semasa persembahan sememangnya menaikkan semangat penonton.

Semestinya persembahan dari Malaysia yang paling dinanti-nanti. Malaysia tampil dengan tiga kesenian berbeza iaitu koir, muzik dan tarian.

Tarian Zapin Persada dari kanak-kanak Permata Seni Tari menghangatkan atmosfera Istana Budaya pada malam itu. Begitu juga dengan koir yang bertema Fuha dan lontaran muzik yang diberi judul Abba.

Rosmah yang juga Penaung Permata, berkata penglibatan kanak-kanak dalam bidang seni bukan sekadar satu persembahan malah, sebagai platform bagi memartabatkan keamanan sejagat.


Program Permata Seni merupakan platform paling ideal untuk kanak-kanak mengetengahkan bakat dalam segenap bidang seni.


"Elemen seni dalam minda kanak-kanak mampu menyemai pemikiran kreatif dalam kalangan mereka dan ia memainkan peranan penting dalam pembangunan menyeluruh manusia, di samping menjadi platform memartabatkan keamanan sejagat," katanya dalam rakaman video ucapan beliau yang ditayangkan pada persembahan itu.

Penganjuran Festival Kesenian Kanak-Kanak itu disifatkan satu usaha bagi menyediakan ruang dan peluang secara berterusan kepada kanak-kanak berbakat di bawah Program Permata Seni untuk menonjolkan bakat cemerlang dalam bidang kesenian.

Full content generated by Get Full RSS.

Boulevard pertama di Shah Alam

Posted:

Boulevard pertama di Shah Alam

Boulevard pertama di Shah Alam

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


PEMBANGUNAN infrastruktur lain yang selari dengan projek Vista Alam dijangka menambah nilai pelaburan kepada pelanggan.


PEMBANGUNAN hartanah di Shah Alam, Selangor semakin berkembang pesat dan maju. Terbaharu, Tahap Warisan Sdn. Bhd. memperkenalkan projek pembangunan pertama berkonsepkan lebuh hias atau boulevard yang terletak di Vista Alam, Seksyen 14.

Menurut Pegawai Pemasarannya, Kesuma Laili Ahmad, pembangunan bersepadu serba lengkap dengan kemudahan membeli-belah, kehidupan dan kerjaya akan membawa keseronokan, keselesaan dan kemudahan kepada bakal penghuninya.

"Kedudukannya yang eksklusif di pusat bandar raya menjadikan ia satu pelaburan hartanah yang berpotensi memberi pulangan yang mengagumkan," katanya ketika ditemui semasa Pameran Hartanah Bumiputera di ibu kota baru-baru ini.

Menyentuh mengenai harga, Kesuma memberitahu, ia bermula dengan harga RM300,000 hingga mencecah RM600,000 mengikut keluasan ruang.

"Justeru kita menjemput orang ramai untuk membuat tempahan unit," katanya.

Strategik

Tiada sebab bagi pembeli berpotensi untuk melepaskan peluang merebut peluang keemasan tersebut. Di Vista Alam, ujar Kesuma, para penghuni berupaya menikmati keunggulan gaya kehidupan terkini.


KEMUDAHAN yang dapat dicapai di sekitar projek Vista Alam bersifat menyeluruh.


Ia berikutan kemudahan sedia ada yang menyeluruh di sekitar kawasan tersebut.

Selain terdapat rumah pengawal yang beroperasi selama 24 jam, Vista Alam turut mempunyai infrastruktur riadah seperti gimnasium, tabika, bilik Internet jalur lebar tanpa wayar (WiFi), trek joging, kolam renang, pasar mini, kedai dobi dan pelbagai kemudahan lain.

Lokasinya juga sangat strategik. Untuk mengakses lokasi gaya hidup dan premis komersial seperti bank, pasar raya, pasar raya besar dan pusat pengajian tinggi, berjalan kaki pun satu alternatif yang tidak mustahil.

Ia juga berhampiran dengan Lebuh Raya Persekutuan, Lebuh Raya Kemuning- Shah Alam (LKSA), Lebuh Raya Shah Alam (KESAS), Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE) dan jalan-jalan utama menghubungi Shah Alam.

"Vista Alam juga berhadapan dengan cadangan sekolah antarabangsa dan pusat komersial yang pasti akan menambah nilai kepada pelaburan para pelanggan," katanya.

Pendaftaran dibuka sekarang. Kepada orang ramai yang berminat dan perlukan keterangan lebih lanjut, sila hubungi 03-5513 8228 / 5513 8227. Orang ramai turut boleh melayari laman web www.vistaalam.com.my.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Peluang Zamri gapai slot Olimpik

Posted:

Peluang Zamri gapai slot Olimpik

Peluang Zamri gapai slot Olimpik

ZAMRI (tengah) dinobatkan selaku juara keseluruhan kategori lelaki elit GP Kebangsaan 2011.


PELUMBA sedang meningkat naik, Mohd. Zamri Salleh berpeluang cerah beraksi pada temasya Sukan Olimpik 2012 di London, Ogos depan.

Semalam, Zamri dinobatkan selaku juara keseluruhan kategori lelaki elit pada Kejohanan Lumba Basikal Sirkit Grand Prix (GP) Kebangsaan 2011 yang berakhir di Muar, Johor.

Meskipun hanya menduduki tempat kelapan pada perlumbaan sejauh 174.10 kilo- meter itu, ia sudah memadai buat Zamri untuk mengesahkan kejuaraan.

Pemenang pingat gangsa Sukan SEA 2009 di Laos itu meraih kejayaan tersebut setelah pesaing terdekat yang juga rakan sepasukannya, Mohd. Nor Umardi Rosdi sekadar menduduki tempat ke-11.

Zamri yang bakal menyarung jersi Terengganu Cycling Team (TSG) musim ini, meraih 49 mata selepas mengharungi tujuh GP Kebangsaan termasuk dua kali menaiki podium - GP Kelantan dan GP Melaka.

Mohd. Nor Umardi terpaksa berpuas hati di tangga kedua, manakala seorang lagi pelumba TSG, Mohammad Saufi Mat Senan meraih tangga ketiga apabila mereka berkongsi 44 mata.

"Saya mahu menyarung jersi Malaysia pada Sukan Olimpik nanti. Saya rasa prestasi saya sangat konsisten dan cemerlang pada masa ini.

"Saya pernah mengalami 'zaman gelap' apabila ramai orang mengatakan prestasi saya tak menentu khususnya pada 2010," kata Zamri selepas majlis penyampaian ha- diah di Dataran Tanjung Emas, Muar semalam.

Selain Zamri dan Harrif, empat lagi pe- lumba yang disenarai pendek bagi mere- but dua slot Sukan Olimpik 2012 ialah Mohd. Adiq Hussainie Othman, Amir Mustafa Rusli, Anuar Manan dan Ng Yong Li.

Pada perlumbaan kategori lelaki elit semalam, pelumba TSG, Nur Amirull Fakhruddin Mazuki muncul juara dengan catatan masa 4 jam 25 minit 42.112 saat, sambil diekori pelatih kebangsaan, Mohd. Zulhilmi Afif yang keciciran 1.371s di bela- kang.

Kategori elit wanita pula di ungguli oleh pelumba Selangor, Mariana Mohamad yang akhirnya berjaya mengetepikan pelumba Kedah, Masziyaton Mohd. Radzi, manakala Muslihah Salim dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menduduki tempat ketiga.

Bagaimanapun, Masziyaton masih boleh berbangga apabila muncul juara keseluru- han bagi kategori tersebut.

Full content generated by Get Full RSS.

Siapa pilihan BAM?

Posted:

Siapa pilihan BAM?

Siapa pilihan BAM?

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my

TEKA-TEKI mengenai siapa yang bakal dilantik sebagai Pengarah Prestasi Tinggi, Persatuan Badminton Malay- sia (BAM) masih lagi belum terjawab biarpun kontrak penyandang sebelum ini, Datuk James Selvaraj telah berakhir pada penghujung tahun lepas.

Ketika ini, masih belum dipastikan sama ada James akan terus ditawarkan kontrak tersebut atau tidak, namun spekulasi telah mengaitkan nama bekas jaguh beregu kebangsaan, Razif Sidek sebagai calon yang sesuai mengisi kekosongan itu.

Ketika diminta mengulas perkara tersebut, Setiausaha Kehormat BAM, Ng Chin Chai berkata, keputusan muktamad mengenai siapa yang akan dilantik mengisi jawatan Pengarah Prestasi Tinggi BAM akan diketahui dalam masa terdekat selepas mesyuarat Maj- lis Jawatankuasa BAM diadakan.

Namun Chin Chai menambah, beliau sendiri belum pasti bilakah mesyuarat tersebut akan diadakan bagi membin- cangkan pengganti Selvaraj.

"Belum ada keputusan lagi daripada BAM mengenai calon bagi jawatan Pe- ngarah Prestasi Tinggi," kata Chin Chai ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

"Semua keputusan itu hanya akan di- umumkan selepas Majlis Jawatankuasa BAM bermesyuarat tidak lama lagi.

"Cuma apa yang saya boleh beritahu ialah kesemua calon yang menghantar permohonan akan dibincangkan dalam mesyuarat berkenaan," tambahnya lagi.

Menurut Chin Chai, BAM menerima 20 permohonan daripada calon yang berminat menggantikan tempat Selva- raj, namun beliau enggan mendedahkan sama ada Razif adalah seorang da- ripada calon tersebut.

"Kami tidak boleh dedahkan nama- nama calon tersebut.

"Ia bukan cara kami tetapi saya boleh mengesahkan yang kami ada 20 calon yang telah pun menghantar permohonan.

"Saya juga tidak boleh mendedahkan sama ada Razif juga merupakan calon tersebut atau tidak. Kita tunggu saja keputusannya pada Mesyuarat Jawatankuasa BAM nanti," tambahnya lagi.

Terdahulu, dalam kenyataan kepada sebuah akhbar berbahasa Inggeris, James menganggap Razif sebagai calon paling sesuai bagi menggantikan tempatnya kerana mempunyai pengalaman luas sebagai pemain dan juga ju- rulatih.

Jawatan Pengarah Prestasi Tinggi merupakan satu jawatan penting dalam BAM dan ia haruslah diisi oleh calon yang memiliki pengetahuan luas dalam bidang teknikal dan juga penga- laman sebagai pemain.

Razif kini merupakan jurulatih kepada pemain beregu lelaki, Mohd. Zakry Latif-Mohd. Fairuzizuan Mohd. Tazari di Kelab Raket Kuala Lumpur (KLRC). Beliau pernah memenangi pi- ngat gangsa Sukan Olimpik Barcelona 1992 dalam acara beregu bersama adiknya, Jalani.

Full content generated by Get Full RSS.

Suarez gelar Evra 'negro'

Posted:

Suarez gelar Evra 'negro'

Suarez gelar Evra 'negro'


SUAREZ (kiri) didakwa memanggil Evra dengan gelaran 'negro' sebanyak tujuh kali.


LONDON - Penyerang Liverpool, Luis Suarez dilaporkan memanggil pemain pertahanan Manchester United, Patrice Evra dengan gelaran 'negro' sebanyak tujuh kali.

Suarez mengeluarkan kata- kata berbaur perkauman tersebut dalam satu perlawanan Liga Perdana England di Anfield pada 15 Oktober lalu, sekali gus menyaksikan penyerang sensasi Uruguay itu digantung lapan perlawanan dan didenda sebanyak £40,000 (RM 164,815).

Suruhanjaya Disiplin Persatuan Bola Sepak (FA) England mengeluarkan satu laporan yang mendedahkan bahawa alasan Suarez berhubung isu tersebut tidak boleh dipercayai.

Rayuan Suarez yang mendakwa kata-katanya pada perlawanan tersebut telah disalah- ertikan, ditolak panel bebas FA England dalam satu laporan setebal 115 halaman kelmarin.

"Bukti yang dikemukakan Suarez dilihat tidak boleh dipercayai kerana Evra merupakan saksi utama dalam kejadian itu.

"Suarez menafikan dakwaan yang dia telah melemparkan kata-kata 'negro' sebanyak tujuh kali dalam kejadian tersebut.

"Kata-kata Suarez yang jelas merujuk kepada warna kulit Evra ternyata berbentuk penghinaan," menurut laporan itu.

Begitupun, Suarez yang menafikan dakwaan tersebut memberitahu, perkataan 'negro' adalah perka- taan mesra yang digunakan di tempat kelahirannya, Uruguay.

Menurut Suarez, perkataan itu juga sering digunakannya ketika memanggil rakan sepasukannya, Glen Johnson semasa latihan dan tidak pernah me- nimbulkan sebarang masalah.

Disebabkan itu, FA difahamkan telah mendapatkan panda- ngan pakar bahasa yang begi- tupun tidak bersetuju dengan pendapat Suarez.

Antara kandungan laporan tersebut termasuklah konfrontasi yang didakwa berlaku antara kedua-dua pemain itu sebelum ini ialah apabila Suarez didakwa mengeluarkan perkataan 'Sebab anda berkulit hitam' di dalam bahasa Sepanyol selepas didekati Evra yang mempersoalkan tindakan Suarez mengasarinya sebelum itu.

Berang dengan jawapan itu, Evra dilaporkan mengugut mahu menumbuk Suarez jika dia mengulangi kata-kata tersebut, namun hanya dibalas dengan bersahaja oleh Suarez yang memberitahu: "Saya tidak bercakap dengan orang berkulit hitam".

Liverpool yang mempunyai masa sehingga 13 Januari depan bagi mengemukakan lapo- ran begitupun enggan mengulas lanjut berhubung perkara itu. - Reuters.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kington aktifkan sistem imun

Posted:

Kington aktifkan sistem imun

Kington aktifkan sistem imun

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

SLOVAK (kanan) menerangkan tentang plasma hidup di lautan yang mempunyai potensi untuk meningkat sistem imunisasi tubuh melawan penyakit.


KURANG daya tahan melawan penyakit menyebabkan seseorang itu mudah mendapat jangkitan penyakit seperti selesema dan demam.

Namun, selepas tiga tahun penyelidikan yang panjang oleh Dr. Jose Miguel Sempere Ortells yang bertugas di Jabatan Bioteknologi, Universiti Alicante, Sepanyol, menemui satu lagi penemuan baharu kebaikan sejenis air yang telah ditemui sejak lebih sekurun yang lalu.

Air yang lebih dikenali sebagai Kington Life Plasma (Plasma hidup Kington) ditemui oleh ahli biologi Perancis, Rene Quiton dan terbukti mampu membantu mengubati penyakit seperti kolera dan demam kepialu disebabkan ketiadaan antibiotik sebelum ini.

Penemuan Sempere itu membuktikan plasma hidup Kington boleh mengaktifkan semula sistem imunisasi badan manusia secara in vitro (eksperimen makmal) atau in vivo (penggunaan secara semula jadi).

Menurut Pengetua Quinton Original, Robert Slovak, di negara-negara Eropah, plasma hidup Kington juga boleh membantu menghentikan penderitaan pesakit kanser dengan mengubatinya.

"Namun, perkara tersebut tidak boleh dibincangkan secara terbuka di Malaysia," terangnya di Kuala Lumpur.

Di Eropah, seorang ahli hidroterapi, Dr. Taya Mely, menyifatkan plasma hidup Kington adalah penyelesaian terbaik untuk selesema.

Ujarnya dalam rakaman video yang ditayang dalam sidang media Elken, dia mengakui bahawa air itu mampu mengaktifkan semula imunisasi badan dengan menggalakkan sel darah putih.

Dari laut

Slovak berkata, air laut yang dipilih untuk dijadikan plasma hidup Kington adalah yang terpilih iaitu di kawasan tumpuan plankton.

"Interaksi antara fitoplankton dan zooplankton menghasilkan unsur mineral dalam bentuk mineral berhablur," katanya kepada Kosmo!.

"Sebanyak 83 mineral boleh didapati dari dalam laut dan yang lain adalah dalam bentuk gas dan ia hanya boleh berada dalam cecair sahaja," katanya menolak sebarang dakwaan penjual produk kesihatan.

Selain itu, dalam sistem diet harian, tidak ada makanan yang mengandungi semua unsur dan manusia terpaksa mengambil beberapa jenis makanan untuk mendapatkannya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Samoa paling awal sambut tahun baharu

Posted:

Samoa paling awal sambut tahun baharu

Samoa paling awal sambut tahun baharu

ORANG ramai memenuhi kawasan sepanjang laluan Beach Road di Apia, Samoa ketika waktu menghampiri pukul 12 tengah malam Khamis lalu untuk berpesta.


APIA, Samoa - Samoa menjadi negara pertama di dunia meraikan sambutan tahun baharu 2012 kerana garis masa antarabangsa meletakkan negara yang terletak di kepulauan Pasifik itu 24 jam lebih awal berbanding masa di negara-negara lain.

Samoa dan negara jirannya, Takelau terletak hampir dengan Garisan Tarikh Antarabangsa yang merentasi Lautan Pasifik secara menegak.

Kedua-dua set gugusan pulau itu mengambil keputusan untuk menjajar semula diri mereka dari bahagian Amerika ke arah bahagian Asia pada tahun ini.

Langkah itu sekali gus membuatkan Samoa menjadi negara pertama yang menyambut tahun baharu. Rakyat Samoa mengadakan sambutan tahun baharu pada tengah malam Khamis, 29 Disember 2011.

Samoa juga melepasi hari Jumaat dan terus berada dalam zon waktu 12:01 tengah malam pada malam tahun baharu. Maka tidak hairanlah jika pantai-pantai di negara tersebut dipenuhi oleh pengunjung dan rakyat tempatan yang ingin berpesta. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

34 maut puting beliung landa selatan India

Posted:

34 maut puting beliung landa selatan India

34 maut puting beliung landa selatan India


SEKUMPULAN penduduk berjalan di bawah hujan lebat di hadapan kawasan pantai Pondicherry, selepas puting beliung Thane membadai negeri Tamil Nadu, India semalam.


CHENNAI, India - Sekurang-kurangnya 34 orang terbunuh apabila puting beliung Thane dengan kekuatan angin 140 kilometer sejam (km/j) melanda kawasan pantai Cuddalore, negeri Tamil Nadu di selatan India semalam.

"Dianggarkan 50,000 buah pondok musnah akibat angin kencang. Kami akan mendapatkan gambaran lebih jelas tidak lama lagi," kata pengurus daerah, V. Amuthavalli yang tidak menolak jumlah kematian mungkin meningkat.

Kebanyakan mangsa maut kerana terkena renjatan elektrik dan ditimpa dinding bangunan atau rumah. Para jurutera dilihat bekerja keras untuk memulihkan talian telefon dan bekalan elektrik yang terputus di beberapa lokasi terjejas.

Namun begitu, perkhidmatan kereta api dan kapal terbang dapat beroperasi seperti biasa tidak lama kemudian.

Angin kencang itu membuatkan sebuah kapal kargo terdampar di darat dan 70 buah bot menangkap ikan rosak. Beratus-ratus hektar padi yang sedia untuk dituai juga musnah. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Jong-un pemimpin tertinggi Korea Utara

Posted:

Jong-un pemimpin tertinggi Korea Utara

Jong-un pemimpin tertinggi Korea Utara

PYONGYANG - Korea Utara semalam secara rasminya mengumumkan Kim Jong-un (gambar) sebagai Komander Tertinggi negara komunis itu selepas kematian bapanya, Kim Jong-il.

Pengumuman itu sekali gus mengukuhkan lagi autoriti Jong-un ke atas negara nuklear yang memiliki lebih 1.2 juta anggota tentera.

Jawatan tersebut diberikan dalam mesyuarat Biro Politik Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja Korea Utara pada Jumaat lalu, lapor agensi berita Korea Tengah dalam satu kenyataan.

Pelantikan Jong-un sebagai komander tentera Korea Utara dikatakan dibuat berikutan wasiat daripada Jong-il pada 8 Oktober lalu. Jong-un turut menerima pelbagai gelaran lain daripada parti pimpinannya itu.

Dalam perkembangan berkaitan, Korea Utara memberi amaran bahawa ia tidak akan berlembut terhadap Korea Selatan biarpun setelah kematian Jong-il. Suruhanjaya Keselamatan Kebangsaan Korea Utara menegaskan bahawa ia tidak akan berunding dengan Presiden Korea Selatan, Lee Myung-bak. Mesej keras itu juga menyatakan rakyat Korea Utara bersatu di bawah kepimpinan Jong-un.

Namun, berdasarkan kepada kekurangan pengalaman dan usia Jong-un yang muda, timbul persoalan berkaitan kemampuannya untuk menangani rundingan program nuklear, masalah ekonomi dan kekurangan makanan kronik yang melanda Korea Utara sejak sekian lama. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved