Selasa, 22 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kegunaan hidrogel dalam farmaseutikal

Posted:

Kegunaan hidrogel dalam farmaseutikal

Kegunaan hidrogel dalam farmaseutikal

MESKIPUN hidrogel berdepan dengan reputasi buruk di media massa berikutan kejadian-kejadian yang mengancaman nyawa, namun Naveed Ahmad, 27, tetap meletakkan kepercayaan terhadap sebatian kimia yang mampu menyerap dan menampung air dalam jangka masa panjang itu.

Pelajar lepasan sarjana muda jurusan farmasi itu yakin bahan yang menjadi tesis doktor falsafahnya itu mempunyai masa hadapan cerah. Kini, beliau sudah berada pada peringkat akhir kajian dan artikel penerbitan sainsnya bakal diterbitkan.

"Bahan utama yang digunakan sangat murah iaitu kelapa yang bersifat natural dan diyakini selamat untuk penggunaan manusia," ujarnya ketika ditemui di makmal Fakulti Farmasi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), cawangan Kuala Lumpur.

Ujar lelaki dari Pakistan itu, hasil kajiannya membolehkan pesakit diabetes tidak perlu menggunakan kaedah suntikan untuk mendapatkan insulin tetapi boleh diambil secara oral.

Berbeza dengan hidrogel untuk pertanian yang berasaskan polimer sintetik dan telah terbukti merbahaya jika masuk ke dalam sistem badan manusia, kelak hasil kajian Naveed membolehkan ia ditelan tanpa memberi efek buruk pada kesihatan.

Penyelidikan Naveed adalah rentetan daripada kajian yang telah dan sedang dijalankan oleh pensyarahnya iaitu Timbalan Dekan (Siswazah, Penyelidikan dan Inovasi) UKM, Dr. Mohd. Cairul Iqbal Mohd. Amin, 39.

Hidrogel adalah bahan yang ditemui secara tidak sengaja oleh kumpulan penyelidik diketuai oleh Cairul untuk merubah keadaan fizikal penemuan pertama mereka iaitu bahan salutan tablet.

Bahan itu dihasilkan daripada komposisi sejenis bakteria selulosa yang diekstrak daripada nata de coco dan asid akrilik berada dalam keadaan cecair. Menurut Cairul, ia tidak mungkin dapat dikomersialkan.

Ciptaan pertama


HIDROGEL diperoleh daripada sumber yang berbeza-beza.


"Cahaya elektron yang dipancarkan terhadap bahan ini (komposit enzim selulosa dan asid akrilik) telah menyebabkan molekulnya bertaut silang dan menghasilkan hidrogel," terangnya kepada Kosmo!

Fizikal asalnya kelihatan seperti sekeping pepejal yang nipis tetapi selepas beberapa kali penyelidikan terhadap komposisi bahan dan jumlah cahaya yang dipancarkan, rupanya kini agak tebal dan keras.

Apabila disentuh selepas mengembang dalam rendaman, ia agak sedikit melekit tetapi kenyal dan keras sesuai dengan kajiannya untuk dijadikan sebagai tampalan (patch).

Hidrogel yang dihasilkan oleh kumpulan penyelidik UKM itu boleh mengembang sehingga 1,000 peratus dan apabila sampai pada satu tahap ia akan pecah. Ia merupakan ciptaan pertama bahan jenis itu di Malaysia.

Ciri-ciri permukaan bahan tersebut mempunyai liang-liang yang boleh dimasukkan ubat. Sesuai digunakan pesakit yang demam kerana boleh memberi kedinginan melalui simpanan air. Pada masa yang sama proses penyerapan ubat boleh berlaku.

Tembakan sinaran elektron yang berbeza kuantiti boleh menentukan saiz liang pada permukaan hidrogel.

Menurut Cairul, hidrogel berasaskan bakteria selulosa itu boleh mengembang melalui tindak balas dengan dua unsur iaitu pH dan suhu.

"Apabila berada dalam suhu badan iaitu 37 darjah Celsius, ia akan mengecut. Selain daripada suhu itu, ia akan mengembang.

"Untuk cecair pula, apabila direndam pada pH tujuh iaitu pH neutral, ia akan berkembang secara maksimum berbanding pada pH cecair lain," terangnya sambil memegang sampel hidrogel.

Jadi, ia amat sesuai untuk rawatan kaedah tampalan (patch) seperti koyok manakala bagi perubatan yang lebih moden, ia boleh diimplan dalam badan.

Untuk uji kaji ubat insulin menggunakan kaedah oral pula, mereka menggantikan bahan tersebut dengan protein yang dikenali sebagai bovine serum albumin (BSA).

Pelbagai eksperimen telah dijalankan dengan menentukan kestabilan ubat dalam hidrogel apabila dipanaskan selain menentukan kesesuaian saiz bulatan untuk dijadikan ubat oral.


Ketebalan hidrogel bergantung pada bahan dan jumlah sinaran elektron yang diberikan.


"Sehingga kini, eksperimen menunjukkan ubat yang terkandung dalam hidrogel adalah stabil dan perubahan suhu tidak memberi kesan kepada bahan tersebut," kata Cairul.

Menariknya, salah satu uji kaji yang dijalankan oleh Naveed dengan menyejukkan hidrogel secara paksa melalui kaedah dingin kering telah menukarkan bahan tersebut menjadi seakan-akan gabus.

Pasaran luas

Antara penemuan lain mereka ialah ketika hidrogel tersebut berada dalam organ perut manusia. Kajian itu mendedahkan, ia akan membesar pada tahap maksimum tetapi ia sangat lembut seperti lengkong.

Bagaimanapun, ia mudah pecah apabila ada pergerakan dan secara semula jadi otot-otot perut akan sentiasa bergerak untuk menolak makanan yang dihadam ke dalam usus.

Pasaran hidrogel pada masa hadapan dalam bidang perubatan dan farmaseutikal diyakini amat cerah kerana ia mampu merubah kaedah rawatan yang diamalkan oleh pengamal-pengamal perubatan sekarang.

Sehingga kini, tidak ramai pemain industri yang menjadikan hidrogel sebagai produk utama mereka kecuali syarikat pengeluar produk membalut luka, Smiths & Nephews dan terbaru, sebuah syarikat tempatan, Icon Pharma Sdn. Bhd. juga fokus untuk menembusi pasaran tersebut.

Syarikat tersebut tidak menyasarkan penjualan secara kecil-kecilan seperti pembalut luka yang terdapat di rak-rak kedai farmasi tetapi ia bakal dijual secara pukal di institusi-institusi perubatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Pharma Sdn. Bhd., Mohamad Faizal Abu Bakar, 26, berkata, luka terbakar, luka akibat terlantar terlalu lama atas katil, venous stasis dan semua jenis luka-luka sukar dirawat akibat diabetes bakal mendapat manfaat daripada kajian yang sedang dijalankan.


LUKA dan parut memerlukan kelembapan untuk pulih dengan cepat.


"Sebagai contoh, terutama di institusi-institusi perubatan kerajaan mereka masih lagi mengamalkan kaedah kering dan potong iaitu menukar balutan luka sehingga luka kering," ujarnya.

Namun, kaedah tersebut tidak praktikal kerana proses penyembuhan luka menggunakan konsep kelembapan untuk sembuh manakala rawatan luka terbakar pula adalah dengan memotong kulit pada bahagian lain untuk ditampal pada bahagian yang terlibat.

Para pengamal perubatan kini mahukan satu rawatan yang efektif tanpa pesakit perlu melalui kesakitan sebanyak dua kali ganda.

Hidrogel pula bahan yang mampu menyalurkan kelembapan berterusan supaya luka dapat disembuh tanpa balutan ditukar secara kerap. Ia juga mampu menjadi pemegang sel kulit yang dihasilkan di makmal untuk dilekatkan pada kulit.

Perkara tersebut diakui oleh Perunding Dermatologi dari Hospital Pantai, Dr. Steven Chow bahawa hidrogel memberikan perlindungan yang terbaik pada bahagian luka dan mengekalkan kelembapan.

"Ia mengurangkan kadar kekeringan dan pembentukan kuping pada bahagian yang cedera. Ia sekali gus meningkatkan proses penyembuhan," terang Steven.

Bahan yang selalu digunakan untuk mengubat luka adalah sintetik polimer dalam bentuk gel pelekat yang mengandungi air atau helaian pembalut.

Tegasnya, penggunaan hidrogel tiada efek buruk yang ketara dan selamat digunakan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Ciri DSLR kompak Olympus

Posted:

Ciri DSLR kompak Olympus

Ciri DSLR kompak Olympus

Oleh HAMZAH ABDUL HAMID

APABILA memerhatikan kelompok generasi muda hari ini yang menghabiskan waktu senggang sama ada di taman-taman awam mahupun di kompleks beli-belah, rata-ratanya mereka membawa sebuah aksesori wajib alaf ini iaitu kamera.

Daripada seringkas-ringkas fungsi kamera kompak hinggalah kepada kamera DSLR yang mewakili tahap pengguna intermediate atau profesional, ternyata kegilaan terhadap fotografi begitu ketara dewasa ini.

Meskipun begitu, sebahagian besar pengguna kamera masih berkehendakkan sesuatu yang relevan dengan gaya hidup mereka. Antara ciri yang sering diidamkan adalah gajet yang mudah dibawa, berkuasa dan mampu memberikan hasil fotografi terbaik.

Pada masa yang sama, pelbagai respons daripada pengguna kamera berprestasi tinggi seperti DSLR telah diterima. Mereka lazim memberi alasan bahawa gajet itu dimiliki atas sebab minat mendalam terhadap fotografi, memuaskan rasa ingin tahu terhadap teknologi canggih dan juga membantu tugasan berskala tinggi.

Hakikatnya, sebahagian daripada mereka hanya terperangkap dalam trend ikut-ikutan semasa dan pengaruh rakan sebaya yang sudah pun memilikinya.

Sebagai contoh, membawa kamera DSLR dalam sesebuah perjalanan atau kembara lasak akan menimbulkan beberapa isu seperti faktor saiz dan berat yang mengambil banyak ruang simpanan serta menjejaskan ciri mudah bawa.

Kesenangan mengendali model DSLR juga bergantung kepada kecekapan penggunanya menukar tetapan dalam situasi yang pantas berubah.


FUNGSI penstabilan imej membantu hasil mod Night Scene yang baik walaupun foto ini diambil tanpa menggunakan tripod.


Dari sudut lain, kamera digital kompak mungkin boleh menjadi penyelamat, namun mampukah ia memberi hasil fotografi yang memuaskan?

Selari dengan permintaan konsumer yang berhadapan situasi sebegitu, pengeluar jenama kamera terkemuka, Olympus (Malaysia) memperkenalkan rangkaian produk terkini mereka melalui siri PEN.

Bermula pada Jun 2009, syarikat tersebut telah mengumumkan model PEN E-P1, sejenis kamera digital dengan lensa boleh tukar menggunakan sistem Micro Four Thirds (MFT).

Tradisi PEN diteruskan dengan pengenalan model E-P2 dan E-P3 yang memiliki keupayaan tambahan seperti pencari pandangan (viewfinder) elektronik resolusi tinggi dan Art Filter.

Sepanjang tahun 2010 juga, rangkaian Olympus PEN Lite E-PL1, E-PL2 dan E-PL3 yang lebih ringan dan kompak menemui peminatnya. Ia diikuti dengan model Olympus PEN Mini E-PM1 yang dilengkapi flash, video HD dan ciri skrin sentuh.

Rombongan fotografi


KESAN istimewa menggunakan filter Grainy Film adalah rakaman imej pegun bertukar menjadi hasil hitam putih yang klasik.


Para petugas media baru-baru ini telah dijemput oleh pihak Olympus (Malaysia) untuk mengikuti rombongan ke Singapura untuk mencuba rangkaian produk PEN. Di republik itu, slogan Happy Photography yang dibawakan jenama tersebut mula diteroka sendiri oleh para wartawan yang masing-masing dipinjamkan dengan kamera siri PEN.

Penulis telah mencuba Olympus PEN Lite E-PL3, iaitu model dengan fungsi pertengahan.

Penolong Pengurus Besar Olympus, Yong Kee Nyap sempat menerangkan mengenai keunikan reka bentuk dalaman kamera sistem kompak (CSC) yang berbeza daripada DSLR.

"Pereka kami tidak menggunakan sustem refleks cermin sebaliknya lensa ditempatkan lebih dekat dengan sensor. Itu membolehkan pihak pengeluar mengecilkan saiz dan berat kamera tanpa perlu mengurangkan upaya sensor," ujarnya.

Itulah keistimewaan E-PL3. Ia memiliki upaya sensor yang lebih besar daripada kamera kompak tetapi kesemua mekanisme itu 'dipadatkan' dalam pakej yang lebih kecil dan ringan. Generasi kamera terbaharu itu juga tidak mengetepikan aspek kepantasan.

Mengambil gambar dalam situasi pelbagai kini lebih mudah dan lekas. Hal itu disumbangkan jentera dalaman yang membenarkan waktu respons pantas, iaitu ketika kamera memfokus saat butang shoot ditekan mahupun ketika melihat hasil paparannya di skrin.

Sistem autofokus (AF) 35 poin terbaharu Olympus didakwa sebagai yang paling pantas dalam pasaran. Pencahayaan AFnya juga amat membantu ketika persekitaran semakin gelap.

Kelebihan itu memberi hasil ketepatan yang baik, biarpun ketika mengambil subjek utama yang tidak berada di tengah-tengah bingkai pandangan.


PENGGUNAAN Dramatic Tone menjadi kegemaran mereka yang mahu menghasilkan seni kanvas dalam warna eksentrik dan seterusnya membawa pelbagai tafsiran penceritaan.


"Pengguna akan dapati panel atas kamera ini menyediakan mod dail untuk fungsi automatik dan manual yang mudah digunakan. Selain itu, terdapat juga butang alternatif mod video HD yang secara ergonomik ditempatkan di kedudukan ibu jari," jelas Yong.

Sesekali ingin merakam detik istimewa, butang rakaman video siap berfungsi dengan sekali sentuh. Resolusi yang ditawarkan adalah memadai untuk tujuan rakaman, lebih-lebih lagi dengan tahap kecerahan dan kontras yang wajar.

Lebih menyeronokkan untuk kesan pada imej pegun adalah pilihan fungsi Art Filters seperti Diorama, Pop Art, Soft Focus, Pale & Light Color, Light Tone, Grainy Film, Pin Hole, Cross Process, Gentle Sepia, Dramatic Tone dan White Edge.

Kesan seni

Bagi model E-PL3, hanya enam jenis filter seni itu disediakan sementara bagi model E-P3, ada 10 pilihan kesemuanya.

Masing-masing memberi suntingan kesan khas yang membuatkan setiap gambar tampil dengan gaya dan warna yang kreatif. Pin Hole, misalnya, menjadikan gambar mempunyai gelung warna yang lebih gelap dan kusam di sekeliling bingkainya, seperti hasil kamera lomo.

"Model kamera point-and-shoot kompak ini membolehkan pengguna menukar lensa. Olympus menyediakan banyak pilihan lensa mengikut keperluan pengguna.


ANTARA petugas media yang diberi peluang mencuba pelbagai jenis kamera Olympus PEN baru-baru ini di Singapura.


"E-PL3 membawa kuasa 12.3 megapiksel dengan sensor imejan Live MOS dan pemproses imej yang lebih mantap," ujar Penolong Pengurus Produk, Bahagian Sistem Imejan Olympus, Tang Kwok Yoon.

Seperkara lagi yang boleh dipuji adalah antaramuka panel kawalan dan navigasi yang tidak leceh. Secara tidak langsung, pengendaliannya boleh memuaskan hati pengguna kamera kali pertama mahupun kelompok pengguna yang lebih berpengalaman.

Menilai secara keseluruhan, E-PL3 mampu memenangi hati ramai pengguna kamera kerana reka bentuknya yang bergaya, nilai kejuruteraan dan prestasinya. Tidak salah kalau meletakkan siri Olympus PEN sebagai gajet kompak yang menghampiri kepuasan penggunaan kamera DSLR.

Ramai juga yang pasti bersetuju pada keringkasan antaramuka, keupayaan AF pantas dan skrin LCD antikilau yang boleh disendeng. Tidak lupa juga pada tawaran ciri mesra pengguna, tindakan responsif yang baik dan kepelbagaian hasil rakaman.

Oh ya, bagi mereka yang 'obses' mengambil gambar sendiri, khususnya yang gemar memuat naik terus ke laman sosial, ternyata reka bentuknya yang kompak dan mudah dikendali sebelah tangan menjadikan minat camwhoring itu sungguh mudah dilaksana!

Full content generated by Get Full RSS.

Amaran pemanasan global

Posted:

Amaran pemanasan global

Amaran pemanasan global


KEMARAU berpanjangan boleh menyebabkan tanaman penduduk dunia terjejas teruk.


BAYANGKAN seketika kemarau yang melanda Texas, Amerika Syarikat (AS), banjir teruk di Thailand dan gelombang haba di Rusia. Ia merupakan tanda-tanda dunia semakin panas dan berdepan pemanasan global.

Itu adalah amaran daripada ahli-ahli sains iklim antarabangsa dan pakar-pakar bencana selepas persidangan di benua Afrika baru-baru ini.

Menurut panel persidangan, dunia perlu bersedia dalam menghadapi cuaca lebih berbahaya dan yang tidak pernah berlaku sebelum ini disebabkan pemanasan global.

Pakar-pakar tersebut bimbang tanpa persediaan awal, cuaca yang tidak menentu itu akan menyebabkan sesetengah lokasi di dunia tidak dapat dihuni lagi.

Panel Antara Kerajaan berhubung Perubahan Iklim yang merupakan pemenang Nobel telah mengeluarkan laporan khas mengenai pemanasan global dan cuaca tidak menentu pada pertemuan di Kampala, Uganda baru-baru ini.

Ia merupakan pertemuan julung-julung kali ahli-ahli sains yang memfokus mengenai bahaya cuaca tidak menentu seperti gelombang haba, banjir kilat, kemarau dan ribut.

Ia adalah lebih berbahaya berbanding peningkatan suhu dunia.


GELOMBANG haba dijangka akan membuat glasier cair dan menyebabkan air meningkat naik.


Sebagai contoh, laporan tersebut meramalkan gelombang haba yang hanya berlaku sekali dalam satu generasi akan menjadi lebih panas. Ia dijangka berlaku setiap lima tahun pada pertengahan kurun dan pada penghujung kurun ia akan berlaku pada setiap tahun.

Dalam pada itu, di sesetengah tempat seperti Amerika Latin, Afrika dan beberapa negara Asia akan menjadi lebih panas berbanding hari ini.

Menurut laporan itu lagi, hujan ribut yang biasanya berlaku setiap 20 tahun dijangka akan lebih kerap melanda dunia.

Bahan api

Kebanyakan kawasan di AS dan Kanada akan berdepan sehingga tiga kali hujan sekiranya penggunaan bahan api fosil berterusan.

Di rantau Asia Tenggara pula, banjir kilat yang berlaku secara dramatik dijangka akan berulang sebanyak empat kali berbanding sekarang, ramal laporan itu.

"Saya menganggap ia sebagai panggilan menyedarkan kita. Kemungkinan senario yang berlaku pada masa akan datang akan lebih hebat lagi," kata salah seorang penulis kajian tersebut, David Easterling, Ketua Aplikasi Iklim Global untuk Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan, AS.

Laporan berkenaan turut mengatakan pemimpin-pemimpin dunia perlu bersedia dalam menghadapi iklim yang tidak menentu.


TSUNAMI yang melanda Jepun baru-baru ini merupakan antara tanda cuaca dunia semakin tidak menentu.


"Kita perlu berasa bimbang," kata salah seorang ketua penulis laporan berkenaan, Maarten van Aalst.

"Kita perlu bertindak dalam menangani bencana dan mengurangkannya sebelum ia berlaku daripada menunggu dan membersihkannya. Risiko telah meningkat secara dramatik," tambah Pengarah Palang Merah Antarabangsa yang juga merangkap Pengarah Pusat Iklim Palang Merah Belanda ini.

Seorang lagi penulis kajian mengenai isu berkenaan, Chris Field dari Universiti Stanford berkata, ahli-ahli sains masih belum pasti mengenai bencana iklim yang mana satukah menjadi ancaman terbesar kerana cuaca tidak menentu berkait rapat dengan ekonomi serta tempat tinggal manusia.

Katanya, kelemahan masyarakat terhadap bencana alam turut meningkat.

Dia memberitahu The Associated Press dalam satu wawancara: "Sudah jelas peningkatan kerugian akibat bencana alam meningkat.

"Dari segi kematian pula, lebih 95 peratus kematian dicatatkan dari tahun 1970-an sehingga kini adalah dari negara membangun." katanya.


PEMANASAN global turut menjadi punca jerebu yang melanda pelbagai negara seperti China.


Menurut Michael Oppenheimer dari Universiti Princeton, kerugian akibat bencana alam amat tinggi sehingga mencecah AS$200 bilion (RM633 bilion) setahun.

Sejak beberapa tahun lalu, perkembangan sains telah menampakkan peningkatan dan ahli-ahli sains boleh menyumbang dalam memahami pemanasan global dengan lebih yakin.

Ahli-ahli sains kini boleh mempertimbangkan dengan keyakinan mengenai ramalan malapetaka iklim dan gelombang haba masa hadapan.

Menurut laporan itu lagi, hampir pasti gelombang haba menjadi semakin buruk, lebih panjang dan panas, sementara keadaan sejuk semakin menurun.

Aalst berkata, antara cuaca ekstrem yang membunuh dan menyebabkan kerosakan teruk adalah banjir.

Full content generated by Get Full RSS.

Kamkoder mesra pengguna

Posted:

Kamkoder mesra pengguna

Kamkoder mesra pengguna


KAMKODER seberat 220 gram memberi keselesaan dalam pengendalian peranti baru ini.


RAKAMAN video tentu sekali akan memberikan impak yang lebih menyentuh perasaan berbanding merakam imej pegun. Apatah lagi jika melibatkan momen indah dalam kehidupan.

Momen-momen indah seperti menyambut ulang tahun kelahiran, perkahwinan, kelahiran cahaya mata pertama, konvokesyen dan banyak lagi acara akan memberikan seribu kenangan yang tidak dapat dilupakan.

Bahkan, ia boleh ditatapi semula apabila membuat rakaman video melalui kamkoder yang berkualiti tinggi agar ia dapat diimbau kembali tatkala merindui detik indah tersebut.

Pakar pengimejan, Canon, menyedari kepentingan rakaman video berkualiti sekali gus memperkenalkan kamkoder model Legria FS406 yang dilengkapi ciri-ciri mesra pengguna agar momen indah itu dapat diabadikan.

Kamkoder yang dijana pemproses DIGIC DV II itu sesuai untuk kegunaan harian mahupun ketika mengembara, malah ia menawarkan zoom mencecah sehingga 41 kali dalam memastikan subjek jauh dapat dirakam dengan mudah.

Bagi memudahkan lagi pengguna yang baru berjinak-jinak dalam peranti kamkoder, ia turut menawarkan ciri-ciri seperti petikan kilat video dan fungsi prarekod bagi memastikan momen indah itu tidak terlepas daripada pandangan lensa.

Dilengkapi teknologi lensa Canon, rakaman video kelihatan lebih berkualiti dan jelas untuk memberikan kepuasan kepada pengguna.

Kamkoder itu turut dilengkapi penstabil imej elektronik dengan teknologi mod dinamik untuk memastikan rakaman video tidak bergoyang walaupun tanpa bantuan tripod.

Ia sekali gus dapat menghilangkan perasaan bimbang dan hampa pengguna apabila menatap semula hasil karya mereka tanpa adanya rakaman yang bergoyang.

Kamkoder seberat 220 gram itu memudahkan ia dibawa ke mana-mana, malah amat sesuai dijadikan teman ketika bercuti sama ada di dalam mahupun di luar negara.

Pengguna juga hanya perlu mencas selama 20 minit untuk menikmati rakaman video yang mengambil masa selama satu jam.

Model kamkoder Canon Legria FS406 dijual pada harga RM999. Kepada yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai peranti ini boleh melayari laman web www.canon.com.my. - NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


70 pasukan sertai Cabaran 4x4 Starhill

Posted:

70 pasukan sertai Cabaran 4x4 Starhill

70 pasukan sertai Cabaran 4x4 Starhill


SEBAHAGIAN peserta yang menyertai Kejohanan Cabaran 4X4 Terengganu Starhill Ke-8 di Bukit Keluang, Besut baru-baru ini.


HEBAT. Sebanyak 70 pasukan menguji kehebatan pada Kejohanan Cabaran 4X4 Terengganu Starhill Ke-8 yang berlangsung di Bukit Keluang, Besut baru-baru ini.

Kejohanan tiga hari itu anjuran bersama kerajaan negeri dan Kelab Geduut 4x4 menyaksikan pasukan tuan rumah, Geduut muncul juara dan membawa pulang hadiah kemenangan berjumlah RM5,000.

Tempat kedua pula menjadi milik pasukan dari Johor yang meraih hadiah RM4,000 sementara pasukan dari Kuala Lumpur menduduki tempat ketiga untuk berpuas hati menerima hadiah RM3,000.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said telah merasmikan kejohanan itu yang bakal dimasukkan dalam kalendar pelancongan negeri pada tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.

Kanak-kanak Durian Tunggal berkhatan

Posted:

Kanak-kanak Durian Tunggal berkhatan

Kanak-kanak Durian Tunggal berkhatan


KUMPULAN pelajar yang menyertai majlis berkhatan anjuran DUN Durian Tunggal di Beringin, Melaka baru-baru.


KHATAN. Setiap kali musim cuti persekolahan bermula, pasti ada majlis khatan kanak-kanak lelaki secara beramai-ramai.

Baru-baru ini, seramai 78 kanak-kanak diraikan dalam majlis berkhatan anjuran Dewan Undangan Negeri (DUN) Durian Tunggal di Balai Raya Kampung Beringin, Durian Tunggal, Melaka.

Acara bermula seawal pukul 9 pagi dengan perarakan anak-anak berkenaan beramai-ramai dan dimandikan dengan pancuran air sebelum dikhatankan oleh doktor bertauliah.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Durian Tunggal, Datuk Ab. Wahab Ab. Latip.

Full content generated by Get Full RSS.

60 peserta ikuti seminar kanser

Posted:

60 peserta ikuti seminar kanser

60 peserta ikuti seminar kanser


LAU ING HIONG (berdiri, lima dari kiri) dan Ramlah (duduk, kiri) bergambar bersama sebahagian ahli MAKNA dan kakitangan MPAT di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PRIHATIN. Seramai 60 peserta menyertai seminar penyakit kanser yang bertajuk 'Perkongsian Pengalaman Kanser' di Kementerian Pertahanan Malaysia, Kem Kementah, Kulala Lumpur baru-baru ini.

Peserta seminar tersebut yang dianjurkan oleh Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT) itu terdiri daripada kakitangan dan ahli Badan Amal Kebajikan Angkatan Tentera (Bakat).

Turut hadir dalam majlis itu ialah Timbalan Komandan MPAT, Kol. Lau Ing Hiong TUDM.

Pengerusi majlis itu, Ramlah Dawi berkata, seminar itu bertujuan meningkatkan kesedaran masyarakat terutamanya golongan wanita mengenai bahaya penyakit kanser.

Pada seminar itu, peserta berpeluang berkongsi pengalaman dengan empat ahli Majlis Kanser Nasional (Makna) mengenai penyakit kanser yang dihadapi mereka.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Karya Bunga Besi pilihan juri

Posted:

Karya Bunga Besi pilihan juri

Karya Bunga Besi pilihan juri

DARI kiri : Abdullah, Nasrul dan Mohd. Haris bersama hasil karya mereka yang bertajuk Bunga Besi.


BAGI Nasrul Haziq Murad, 16, dia dan rakan-rakannya tidak menyangka akan memenangi tempat pertama dalam pertandingan hasil karya seni mesra alam kategori sekolah menengah anjuran Panasonic Malaysia Sdn. Bhd.

Mewakili Sekolah Menengah Teknik Sepang, Selangor dia mengucapkan syukur tatkala nama sekolahnya dipanggil untuk menerima hadiah tempat pertama yang akan membawa kumpulannya ke Jepun untuk melihat lebih dekat kaedah pembuatan barang-barang secara mesra alam.

"Idea kami datang secara tiba-tiba dan memerlukan empat hari untuk menyiapkannya, yang pasti ia bersifat mesra alam dan dibuat daripada bahan-bahan kitar semula," terang Nasrul mengenai hasil karya seni yang diberi tajuk Bunga Besi.

Rakan sepasukan, Mohd. Haris Fadhillah Mohd. Idris dan Abdullah Ihsan masing-masing 16 tahun menambah, bahagian paling penting dalam proses pembuatan adalah ketika pengembangan idea.

Kata Haris, jika idea kurang menarik, sudah pasti hasil yang diperoleh mengecewakan. Mereka merupakan antara 16 pemenang yang menyertai pertandingan sempena Program Pembelajaran Alam Sekitar Untuk Kanak-kanak di Sekolah Panasonic.

Bagi kategori Eko Diari Bergambar, Muhammad Wafie Sarbini, 11, dari Sekolah Kebangsaan Taman Sri Andalas, Klang, Selangor, dia bertuah kerana memenangi tempat pertama. Wafie bakal berangkat Paris, Perancis pada bulan Februari 2012 untuk menyertai pertandingan yang sama di peringkat antarabangsa.

Diari bergambarnya menceritakan aktiviti yang dilakukannya sepanjang bulan Ramadhan lalu dan sudah pasti ia berkait rapat dengan usaha Wafie dalam memulihara alam sekitar.

Dalam diari tersebut, Wafie menceritakan segala pemerhatiannya terhadap masyarakat sekeliling ketika persiapan hari raya Aidilfitri. Antara perkara yang disentuhnya adalah penggunaan beg plastik dan pokok hiasan.

Seramai 1,200 orang pelajar dari 10 buah sekolah di Selangor telah mengambil bahagian dalam program tersebut.

Daripada angka itu, 30 penyertaan bagi kategori karya seni telah diterima dengan 16 buah karya terpilih ke pusingan akhir. Untuk diari bergambar pula, 500 buah diari diterima tetapi hanya 21 buah diadili di peringkat akhir.

Program yang pertama kali dianjurkan oleh Panasonic itu menyasarkan kepada para pelajar sekolah supaya generasi tersebut menjadi masyarakat yang prihatin terhadap alam sekitar.

"Kami juga berhasrat agar mereka menjadi individu yang faham dan bijak dalam memulihara alam sekitar melalui model pengajaran yang disampaikan," ujar Pengarah Urusan Panasonic Malaysia Sdn. Bhd., Jeff Lee pada majlis penyampaian hadiah di Balai Seni Visual Negara Kuala Lumpur.

Pelbagai aktiviti seperti kelas pengajaran khas di sekolah-sekolah di Selangor yang menerangkan mengenai ekosistem dan kepentingan menjaga alam sekitar oleh kakitangan Panasonic turut dijalankan.

Lawatan para pelajar sekolah ke kilang eko Panasonic bagi menyebarkan kaedah sesebuah kilang pembuatan bersifat mesra alam dengan mengurangkan pengeluaran pencemaran karbon dioksida dan aktiviti-aktiviti lain.

Pada majlis yang sama, hasil karya mesra alam para pelajar dan Eko Diari Bergambar para pelajar sekolah rendah dipamerkan di ruang legar Balai Seni Visual Negara yang terletak di Jalan Tun Razak.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pemain, pegawai dikurnia RM30,000

Posted:

Pemain, pegawai dikurnia RM30,000

Pemain, pegawai dikurnia RM30,000

Jurulatih skuad bawah 23 tahun negara, Ong Kim Swee bersama anak-anak buahnya menerima sambutan meriah penyokong skuad kebangsaan sejurus tiba dari Jakarta di Terminal Penerbangan Tambang Murah, Sepang semalam.


PELUH pun belum kering, ganjaran RM30,000 telah menanti setiap pemain dan pegawai pasukan bawah 23 tahun (B-23) negara sebaik mempertahankan pingat emas Sukan SEA 2011 kelmarin.

Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, presiden, Sultan Ahmad Shah berkenan mengurniakan wang ganjaran itu bagi mengenang jasa kesemua pegawai dan pemain yang bertungkus-lumus menewaskan Indonesia menerusi sepakan penalti 4-3 selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 dalam aksi sebenar permainan di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta.

Menurutnya, baginda bertitah, kemenangan kali ini juga begitu istimewa lantaran menang dalam dua perlawanan menentang Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno.

"Ia merupakan kurniaan peribadi baginda yang berkenan memberikan ganjaran RM30,000 setiap seorang kepada semua pemain termasuk pegawai.

"Pada masa sama, FAM juga akan memberikan ganjaran kepada kesemua pemain tidak kira yang beraksi ataupun tidak pada masa terdekat ekoran kejayaan mereka," katanya.

Hamidin yang juga Pengerusi Jawa- tankuasa Pertandingan Tempatan FAM sebelum itu mempengerusikan mesyuarat berhubung Liga Malaysia (Liga-M) 2012 di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Turut hadir Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, Datuk Afandi Hamzah.

Hamidin memberitahu, skuad bimbi- ngan Ong Kim Swee juga akan berlepas ke Sydney, Australia selama dua minggu pada pertengahan Disember depan bagi diuji sekurang-kurangnya tiga kelab terkemuka di sana.

Dalam pada itu, nasib sama ada dua pasukan, impian Pahang dan Perlis untuk kembali semula ke saingan Liga Super selepas tersingkir ke saingan Liga Perdana musim depan juga masih samar.

Menurut Hamidin, buat masa ini pihaknya masih belum membuat keputusan sama ada mahu menambah bilangan 14 pasukan yang telah layak ke Liga Super, dan sebarang maklumat lanjut berhubung perkara itu hanya akan diketahui selepas ia dibentangkan ke mesyuarat Exco tidak lama lagi.

"Mengikut perbincangan awal, 14 pasukan akan bersaing dalam saingan Liga Super bagi musim depan sebelum hanya 12 pasukan sahaja yang akan bertanding pada 2013," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

'Emas bukan faktor nasib'

Posted:

'Emas bukan faktor nasib'

'Emas bukan faktor nasib'


PARA pemain Malaysia melonjak kegembiraan selepas penjaga gol Indonesia, Kurnia Meiga (terbaring) gagal menyelamatkan sepakan penalti Baddrol kelmarin.


JAKARTA - Dua kali berturut-turut memenangi 'ibu emas' temasya Sukan SEA bukan disebabkan faktor nasib atau tuah semata- mata.

Selepas skuad bola sepak bawah 23 tahun (B-23) negara mengakhiri penantian selama 20 tahun dengan meraih emas pada Sukan SEA 2009 di Vientiane, Laos, malam kelma- rin giliran Harimau Muda pula menggapai emas di Stadium Gelora Bung Karno.

Kemenangan 4-3 ke atas Indonesia menerusi penentuan sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 sehingga tamat masa tambahan, membuktikan betapa Malaysia kini semakin digeruni dan dicemburui pihak lawan di pentas Asia Tenggara.

Namun, satu persoalan yang timbul malam kelmarin iaitu bagaimana skuad kendalian Ong Kim Swee mampu menyerap setiap tekanan, bukan sahaja daripada barisan Garuda Muda, malah penyokong-penyokong fanatik Indonesia.

"Inilah yang saya bangga dengan karakter yang dimiliki setiap pemain. Mereka tidak sedikit pun menunjukkan rasa gugup walaupun terpaksa mengharungi perlawanan dengan ejekan dan cemuhan penyokong Indo- nesia.

"Sebelum perlawanan bermula lagi, mental pemain-pemain telah diuji apabila bas yang kami naiki diserang penyokong-penyokong Indonesia.

"Cuba kamu (pihak wartawan) bayangkan, bagaimana pemain-pemain muda saya mampu mengatasi tekanan yang begitu dahsyat," jelas Kim Swee ketika ditemui sejurus tamat perlawanan malam kelmarin.

Mengulas lanjut, Kim Swee berkata, beliau telah memberi kata-kata semangat kepada barisan Harimau Muda sebelum turun beraksi di hadapan hampir 100,000 penyokong tuan rumah.

"Saya kata kepada para pemain, inilah masanya kita mengajar Indonesia. Tindakan penyokong Indonesia itu membuktikan mereka tidak menghormati raja kita, lagu kebangsaan kita, bendera kita dan ahli keluarga.

"Jadi, para pemain saya telah membuktikan malam ini (malam kelmarin), mereka tidak pernah gentar dengan sebarang teka- nan daripada orang luar," katanya.

Kim Swee mengakui, kejayaan anak-anak buahnya itu cukup manis apabila mereka dapat mempertahankan pingat emas yang dimenangi di Laos dua tahun lalu.

"Kejayaan ini membuktikan kemenangan Malaysia meraih emas di Laos bukan kerana nasib. Ini membuktikan pengurusan yang cukup baik serta dedikasi daripada semua pihak," kata Kim Swee.

Skuad kendalian Kim Swee hadir ke Jakarta dengan reputasi tinggi bersandarkan kepada kejayaan meraih pingat emas pada Sukan SEA 2009.

Antara kunci utama kejayaan Harimau Muda sudah pasti penampilan beberapa tonggak senior yang diterajui kapten, Baddrol Bakhtiar serta beberapa pemain yang menjulang skuad senior menjuarai Piala Suzuki AFF penghujung tahun lalu.

"Sebelum kami tiba di Jakarta, kami sudah bersedia menerima segala kesulitan dan para pemain juga sudah bersedia dari segi mental.

"Ternyata kehadiran pemain-pemain senior banyak membimbing pemain muda yang pertama kali beraksi pada Sukan SEA. Ini merupakan karakter yang cukup baik kerana purata pemain negara berusia 20 tahun," ujarnya.

Pada temasya kali ini, Kim Swee membariskan enam pemain yang pernah menikmati kejayaan dua tahun lalu iaitu Baddrol, Mohd. Asraruddin Putra Omar, Mohd. Muslim Ahmad, Mahali Jasuli, K. Gurusamy dan Ahmad Fakri Saarani.

Kim Swee turut menyenaraikan Khairul Fahmi Che Mat, Mohd. Fadhli Shaas selain Asraruddin, Muslim dan Mahali yang membarisi skuad senior negara pada kempen Piala Suzuki AFF 2010.

"Saya bernasib baik kerana selain adanya pemain-pemain berpengalaman, majoriti pemain yang ada telah bersama dengan saya sejak awal tahun lagi. Ini membolehkan saya membuat persiapan terbaik bagi menghadapi Sukan SEA," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Skrip berbeza 2009, 2011

Posted:

Skrip berbeza 2009, 2011

Skrip berbeza 2009, 2011


IMBAS KEMBALI... Skuad bimbingan Rajagobal menamatkan penantian selama 20 tahun Malaysia apabila memenangi pingat emas acara bola sepak di Laos pada 2009.


JAKARTA - Andai pasukan bola sepak negara kendalian Datuk K. Rajagobal mempunyai skrip tersendiri sebelum meraih pingat emas pada temasya Sukan SEA 2009 di Vientiane, Laos, skuad Harimau Muda bimbingan Ong Kim Swee pula ada jalan cerita berbeza ketika membawa pulang emas malam kelmarin.

Diimbas kembali rentetan kejayaan skuad negara dua tahun lalu, anak- anak buah Rajagobal bermula langkah kanan apabila membelasah Timor Leste 11-0 pada aksi pembukaan Kumpulan A.

Bagaimanapun, momentum itu gagal diteruskan apabila tewas 1-3 kepada Vietnam, gara-gara keputusan 'berat sebelah' pengadil dari Korea Selatan, Kim Jong-Hyeok se- hingga mengundang kemarahan kem negara.

Mujur skuad kendalian Rajagobal kembali bangkit dengan melakar kemenangan 4-0 ke atas Kemboja sebelum membenam juara 13 kali, Thailand 2-1, sekali gus muncul naib juara Kumpulan A untuk layak ke separuh akhir.

Pada aksi separuh akhir, skuad negara di- letakkan sebagai pilihan ketika membuat perhitungan dengan Laos yang menyaksikan mereka merakamkan kemenangan 3-1.

Mungkin sudah suratan, anak-anak buah Rajagobal kembali berentap dengan Vietnam di pentas final, sekali gus menjadi me- dan buat mereka membalas dendam keka- lahan di peringkat kumpulan.

Ternyata segala keperitan dan kekecewaan mereka terbalas apabila jaringan sendiri pemain Vietnam, Mai Xuan Hop ketika perlawanan berbaki lima minit memastikan skuad negara menang tipis 1-0.

Kejayaan itu sekali gus mengakhiri penan- tian skuad negara selama 20 tahun untuk meraih pingat emas acara bola sepak yang dianggap paling berprestij pada temasya Sukan SEA.

Dua tahun berlalu, kini anak-anak buah Kim Swee tampil dengan satu misi iaitu mempertahankan pingat emas yang dimena- ngi skuad negara di Laos.

Tugas Kim Swee pada mulanya tampak sukar sebaik undian dikeluarkan apabila barisan Harimau Muda diundi dalam 'kumpulan maut' bersama Indonesia, Thailand, Singapura dan Kemboja.

Diundi bersama Indonesia dan Thailand khususnya sudah tentu memberi gambaran awal betapa Harimau Muda bakal berdepan dengan tugas mencabar berdasarkan repu- tasi yang dimiliki kedua-dua pasukan tersebut.

Memulakan kempen dengan menentang Singapura, Harimau Muda dilihat masih ter- cari-cari rentak untuk 'mengaum' di Stadium Gelora Bung Karno apabila sekadar mencatat keputusan seri tanpa jaringan.

Bagaimanapun, Harimau Muda mula mendapat rentak 'sang juara' apabila mene- waskan Thailand 2-1 sebelum membelasah Kemboja 4-1.

Biarpun laluan ke separuh akhir tampak terbuka luas, anak-anak buah Kim Swee tampil dengan semangat juang yang tinggi apabila membenam ego Indonesia di hada- pan penyokong sendiri hasil kemenangan 1-0 pada aksi terakhir Kumpulan A.

Kejayaan tersebut menyaksikan mereka tampil selaku juara Kumpulan A, sekali gus membuat perhitungan dengan naib juara Kumpulan B, Myanmar pada peringkat separuh akhir.


ANAK-ANAK buah Kim Swee berjaya mempertahankan pingat emas yang dimenangi Malaysia di Laos dua tahun lalu selepas menewaskan Indonesia pada final Sukan SEA 2011 malam kelmarin.


Seperti diramal, Harimau Muda berjaya meloloskan diri ke babak final apabila mela- kar kemenangan 1-0 dan Indonesia menanti mereka dalam persaingan memburu emas selepas skuad Garuda Muda itu menang 2-0 ke atas Vietnam dalam satu lagi saingan se- paruh akhir.

Seakan-akan sudah lali dengan ejekan dan provokasi para penyokong Indo- nesia, Harimau Muda tampak lebih dominan berbanding Garuda Muda pada aksi final malam kelmarin.

Ketinggalan 0-1 hasil jaringan tonggak pertahanan Indonesia, Kurniawan Dwi Cahyo seawal minit kelima, barisan Harimau Muda tidak sedikit pun menunjuk- kan tanda-tanda mahu mengalah lebih awal.

Sebaliknya, mereka tampil dengan rentak bertenaga sehingga akhirnya berjaya memperoleh gol penyamaan menerusi tandukan terbang Mohd. Asraruddin Putra Omar pada minit ke-35.

Bagaimanapun, kedua-dua pasukan gagal menambah jaringan sehingga tamat masa tambahan sehingga perlawanan dilanjutkan menerusi penentuan sepakan penalti.

Sekali lagi Harimau Muda tidak gentar de- ngan sorakan penyokong-penyokong Indonesia apabila kapten Baddrol Bakhtiar, Ma- hali Jasuli, Mohd. Fandi Othman dan Ahmad Fadhli Shaas berjaya menyempurnakan sepakan penalti, manakala sepakan yang dilakukan Ahmad Fakri Saarani berjaya diselamatkan penjaga gol Indonesia, Kurnia Meiga.

Dengan Indonesia hanya memperoleh gol menerusi Titus Bonai, Egi Melgiansyah dan Abdul Rahman, manakala rembatan Kurniawan terkena tiang gol dan ketangkasan penjaga gol, Khairul Fahmi menepis sepakan Ferdinan Sinaga, ia sudah memadai buat Harimau Muda melakar kemenangan 4-3.

Kejayaan tersebut dianggap cukup manis dan penuh bermakna buat Kim Swee dan skuad Harimau Muda biarpun mereka terpaksa mengharungi pelbagai halangan dan rintangan sepanjang berada di bumi Jakarta.

Dengan masalah lokasi latihan yang jauh dari hotel penginapan rasmi, selain terpaksa mengharungi jadual yang padat, anak-anak buah Kim Swee membuktikan mereka memiliki kualiti dan karakter sebagai juara.

Paling meninggalkan kesan dan diingati skuad Harimau Muda sudah pasti insiden bas yang dinaiki mereka diserang ratusan penyokong Indonesia kira-kira dua jam sebelum aksi final malam kelmarin.

Sejurus tamat perlawanan, para pemain negara dibawa menaiki Barracuda - kereta perisai milik polis Indonesia - untuk pulang ke hotel penginapan di Hotel Sultan, kira-kira satu kilometer dari stadium sebelum mereka terus berlepas ke tanah air dengan menaiki pesawat sewa khas milik AirAsia.

Biarpun masih dimamah keletihan, barisan wira Harimau Muda harus kembali mengalihkan fokus mereka di tengah padang apabila dijadualkan menentang Syria pada aksi kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lebih 23,000 rumah dibina SPNB

Posted:

Lebih 23,000 rumah dibina SPNB

Lebih 23,000 rumah dibina SPNB

22/11/2011 4:09pm

KUALA LUMPUR — Sebanyak 14,467 unit kediaman melalui projek Rumah Mampu Milik (RMM) dan 8,648 unit projek Rumah Mesra Rakyat (RMR) telah dibina Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) yang bertanggungjawab melaksanakan kedua-dua projek berkenaan.

Timbalan Menteri Kewangan Senator, Datuk Donald Lim Siang Chai berkata, ia melibatkan kos RM1,268.5 juta untuk projek RMM dan RM604 juta untuk RMR.

Ini membabitkan pembinaan unit rumah dan kos sepanjang 2008 hingga 2011, katanya ketika menjawab soalan Datuk Mohd Jidin Shafee (BN-Setiu) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Kepada soalan tambahan Mohd Jidin mengenai projek rumah terbengkalai, Donald berkata, ia berlaku disebabkan faktor seperti kekangan kewangan di pihak kontraktor dan masalah reka bentuk.

Donald berkata, SPNB telah diminta melantik kontraktor berkualiti bagi mengelak projek yang dijalankan daripada menghadapi masalah.

Menjawab soalan tambahan M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat), beliau berkata projek yang dijalankan adalah melalui proses tender terbuka dan melalui proses yang adil. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pahang diramal banjir Disember ini

Posted:

Pahang diramal banjir Disember ini

Pahang diramal banjir Disember ini

22/11/2011 4:07pm

KUANTAN — Cuaca di Pahang yang mengalami hujan dan mendung ketika ini dijangka tidak akan mengakibatkan banjir dalam tempoh terdekat ini.

Pengarah Jabatan Meteorologi Pahang, Md Kamsan Hamdan berkata cuaca hujan dijangka berterusan sehingga esok, namun tidak dibimbangi akan menyebabkan banjir seperti yang sedang berlaku di Terengganu ketika ini.

"Hujan didapati turun di daerah Kuantan, Pekan dan Rompin, namun pihak Jabatan Meteorologi Pahang menjangkakan ia belum boleh menyebabkan banjir," katanya kepda Bernama di sini, hari ini.

Md Kamsan berkata, hujan lebat hanya diramalkan berlaku pada Disember ini yang mungkin menyebabkan berlakunya banjir di beberapa daerah di Pahang.

"Bagaimanapun kita meminta orang ramai supaya bersiap sedia lebih awal bagi menghadapi banjir dan pihak kami akan sentiasa memantau keadaan cuaca," katanya.

Beliau berkata, pemantauan di sungai-sungai utama di Pahang juga mendapati masih berada di paras normal. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

4,000 kampung WiFi tahun depan

Posted:

4,000 kampung WiFi tahun depan

4,000 kampung WiFi tahun depan

22/11/2011 4:06pm

KUALA LUMPUR — Kira-kira 4,000 kampung WiFi dijangka diwujudkan di seluruh negara pada akhir tahun depan, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim.

Beliau berkata, kini terdapat hanya 1,400 kampung WiFi di Perlis, Sabah dan Sarawak.

"Kita juga dalam proses untuk membina menara elektronik di Sabah dan Sarawak, dengan itu hasrat kita untuk mewujudkan Malaysia sebagai sebuah komuniti Internet adalah boleh.

"Pada masa yang sama, kita akan beri peluang untuk usahawan kecil dan sederhana mendaftar dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) menerusi dalam talian bagi menjalankan projek ini" katanya pada sesi soal jawab selepas pelancaran Dapatkan Perniagaan Dalam Talian Malaysia anjuran Google Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata purata kos projek ini bagi setiap kampung ialah kira-kira RM25,000 hingga RM32,000. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Dataran Tahrir kembali berdarah

Posted:

Dataran Tahrir kembali berdarah

Dataran Tahrir kembali berdarah

SUASANA Dataran Tahrir, Kaherah malam semalam yang dipenuhi penunjuk perasaan yang cuba disuraikan oleh pasukan polis antirusuhan.


KAHERAH - Kekacauan di Mesir bertambah buruk selepas sekurang-kurangnya 22 orang terbunuh setakat semalam semasa pasukan keselamatan cuba menyuraikan penunjuk perasaan di Dataran Tahrir di sini.

Perkembangan itu mencetuskan kesangsian berhubung pilihan raya pertama Mesir yang bakal diadakan selepas kejatuhan Presiden Hosni Mubarak.

Polis dan tentera menggunakan belantan, gas pemedih mata dan peluru penabur untuk mengosongkan dataran berkenaan yang menjadi lokasi perhimpunan ribuan penunjuk perasaan menuntut junta tentera Mesir mengembalikan kuasa kepada pemerintahan awam.

Kekacauan kelmarin menyusul selepas beribu-ribu orang berhimpun di dataran berkenaan pada Jumaat lalu.

"Seramai 22 orang maut dalam keganasan di Dataran Tahrir dan beberapa wilayah lain," kata seorang pegawai Kementerian Kesihatan Mesir yang dipetik oleh agensi berita MENA.

Kementerian sama turut memberitahu, lebih 324 orang cedera dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan. Terdahulu, ketua hospital ldi Dataran Tahrir, Dr. Mohammed Fatuh mengesahkan kepada agensi berita AFP bahawa tiga lagi mayat dibawa masuk dengan kesan peluru hidup pada badan mereka.

Pasukan perubatan sebelum ini melaporkan empat kematian, seorang maut ditembak. Sementara tiga yang lain sesak nafas akibat terhidu asap gas pemedih mata.

Cubaan polis dan tentera untuk menawan dataran itu ditentang hebat oleh penunjuk perasaan yang kembali menawan lokasi berkenaan kelmarin.


SEKUMPULAN penunjuk perasaan membantu seorang wartawan yang cedera, Maher Malak di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


Setakat semalam, kekacauan di Dataran Tahrir masih berlarutan. Dataran itu merupakan simbol kepada kebangkitan rakyat yang memaksa Mubarak meletak jawatan pada Februari lalu.

Seorang wartawan AFP memberitahu kelmarin, dia melihat beberapa penunjuk perasaan membaling batu dan bom petrol ke arah kereta perisai tentera dan anggota polis anti rusuhan.

Menurutnya, polis membalas dengan menembak peluru getah. Apabila sebahagian penunjuk perasaan mula melarikan diri, katanya, sebahagian lain menjerit "Bertahan! Bertahan!" dan "Kami tidak akan berundur!"

Sementara itu, agensi berita Mena melaporkan, satu perarakan pengebumian seorang mangsa kekerasan polis di Iskandariah bertukar menjadi pertempuran selepas pihak berkuasa menembak gas pemedih mata ke arah orang ramai yang menyertai perarakan tersebut.

Di bandar terusan Suez pula, pasukan tentera menembak peluru hidup untuk menghalang kumpulan penunjuk perasaan daripada menyerbu sebuah balai polis.

Bantahan turut merebak di dua buah bandar raya di tengah Mesir iaitu Qena dan Assiut, kata seorang pegawai keselamatan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Sepanyol bertukar kerajaan

Posted:

Sepanyol bertukar kerajaan

Sepanyol bertukar kerajaan


MARIANO RAJOY bersama isterinya, Elvira Fernandez melambai ke arah para penyokong dari balkoni ibu pejabat PP di Madrid selepas memperoleh kemenangan dalam pilihan raya umum semalam. - AFP


MADRID - Parti Popular (PP) pimpinan Mariano Rajoy menang besar dalam pilihan raya umum di Sepanyol semalam selepas para pengundi menghukum kerajaan diterajui Parti Pekerja Sosialis Sepanyol (PSOE) ekoran krisis ekonomi terburuk yang melanda negara berkenaan.

Rajoy yang memperoleh majoriti besar dalam pilihan raya kelmarin dijangka melakukan langkah drastik bagi menghalang Sepanyol terjerumus lebih jauh ke dalam krisis hutang yang kini mengancam keseluruhan negara Kesatuan Eropah (EU).

"Masa sukar akan tiba," kata Rajoy ketika berucap kepada para penyokongnya selepas memenangi pilihan raya tersebut.

Setakat ini, para pelabur masih menantikan usaha dan langkah terperinci yang akan dilaksanakan oleh pemimpin berusia 56 tahun itu dalam menangani beban hutang negara yang besar, sekali gus memaksa Sepanyol ke arah pelan penyelamatan ekonomi Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

"Suara Sepanyol akan kembali dihormati di Brussels dan Frankfurt (dua ibu pejabat EU). Kita akan berhenti daripada menjadi beban dan akan menyumbang kepada penyelesaian krisis hutang," ujar Rajoy.

Beliau dijadual dilantik sebagai Perdana Menteri Sepanyol yang baharu dalam tempoh sebulan.

Dalam pada itu, rakyat Sepanyol meluahkan kemarahan mereka terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri José Luis Rodríguez Zapatero yang berjaya membawa Sepanyol ke arah kemakmuran ekonomi sewaktu pemerintahan beliau selama tujuh tahun sebelum krisis hutang zon euro melanda.

Dengan anggaran lima juta rakyatnya kini menganggur, Sepanyol yang memiliki kadar pengangguran tertinggi di Eropah kini berada di ambang kemelesetan ekonomi kedua dalam tempoh empat tahun.

PP ditubuhkan daripada gabungan beberapa parti berhaluan kanan sekitar tahun 1980-an, selepas Sepanyol kembali kepada amalan demokrasi ekoran kejatuhan pemerintahan diktator Francisco Franco.

Ini merupakan kemenangan terbesar PP dalam pilihan raya umum Sepanyol sejak tiga dekad lalu.

PP menguasai 186 kerusi daripada keseluruhan 350 kerusi Dewan Rendah Sepanyol selepas 99.95 peratus kertas undi dikira.

PP memperoleh 10.8 juta undi dalam pilihan raya berkenaan, manakala 6.9 juta rakyat Sepanyol memilih PSOE. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

NTC mahu Seif Al-Islam dibicara di Libya

Posted:

NTC mahu Seif Al-Islam dibicara di Libya

NTC mahu Seif Al-Islam dibicara di Libya


IMEJ stesen televisyen Libya pada Sabtu lepas menunjukkan Seif Al-Islam berada di satu lokasi tahanan rahsia di selatan Libya dengan tiga jarinya berbalut.


TRIPOLI - Anak lelaki kesayangan Muammar Gaddafi, Seif Al-Islam, 39, akan dibicarakan di Libya, walaupun dia dikehendaki oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), tegas Majlis Peralihan Kebangsaan Libya (NTC) kelmarin.

"Keputusan muktamad adalah dia (Seif) akan dibicara di mahkamah Libya. Ini soal maruah negara," kata Naib Pengerusi NTC, Abdel Hafiz Ghoga dalam satu sidang media.

Pada sidang media yang sama, Abdel Hafiz mengesahkan kenyataan Menteri Keadilan sementara Libya bahawa Seif yang ditangkap pada Sabtu lepas di selatan Libya kini menerima kawalan keselamatan yang mencukupi.

ICC sebelum ini mengeluarkan waran tangkap terhadap Gaddafi, Seif dan bekas ketua perisikan Libya, Abdullah Al-Senussi kerana jenayah kemanusiaan yang dilakukan semasa mematahkan kebangkitan rakyat Libya awal tahun ini.

Dalam perkembangan berkaitan, pejuang-pejuang Libya yang menahan Seif telah menyebarkan rakaman video penangkapannya ke Internet. Klip video berkenaan menunjukkan tiga jarinya berbalut kerana cedera.

Menurut beberapa pejuang berkenaan, tangan Seif cedera dalam serangan udara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) tiga bulan lalu.

Dalam klip video yang disiarkan di laman web YouTube kelmarin, Seif menyatakan serangan udara tersebut mengenai konvoinya di Wadi Zamzam, sekitar 140 kilometer ke tenggara bandar raya ini.

Sementara itu, Abdullah Al-Senussi ditangkap kelmarin ketika sedang bersembunyi di rumah saudara perempuannya di kawasan Al-Guira, selatan Libya. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved