Sabtu, 12 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hutang negara-negara kaya

Posted:

Hutang negara-negara kaya

Hutang negara-negara kaya

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM dan SYALMIZI HAMID

PERDANA MENTERI Itali, Silvio Berlusconi merupakan seorang lelaki yang hebat. Dia berjaya menepis beberapa skandal seks dan perbicaraan rasuah melibatkan dirinya.

Malah, jutawan media berusia 75 tahun itu boleh berbangga kerana mampu memerintah Itali selama 17 tahun.

Namun, pemilik kelab bola sepak AC Milan itu akhirnya terpaksa akur dengan tekanan ekonomi yang memaksanya berundur.

Sebenarnya, Itali merupakan antara gergasi ekonomi dunia. Siapa yang tidak mengenali jenama kereta mewah Ferrari, Maserati, Lamborghini dan Pagani.

Ia juga merupakan pengeluar motosikal berkuasa tinggi Aprilia, Ducati dan Piaggio. Deruman enjin kenderaan mewah itu sahaja sudah membuatkan ramai orang terpukau, belum lagi memilikinya.

Tetapi kini Itali sedang sakit. Hutang hutang luar negara itu mencecah AS$2.6 trilion (RM8.1 trillion).

Ini membuatkan Kesatuan Eropah (EU) menuntut reformasi ekonomi bagi menghalang Itali daripada terjerumus lebih jauh ke dalam kancah hutang Eropah.

Berlusconi sendiri mengesahkan dia tidak akan bertanding dan akan meletakkan jawatan setelah kehilangan majoriti di Parlimen ekoran anggota partinya belot.

Greece


KEHILANGAN pekerjaan telah menimbulkan kemarahan rakyat Greece.


Itali adalah negara Eropah terbaharu yang terpaksa menanggung beban hutang selepas Greece, Ireland dan Portugal menghadapi masalah yang sama tahun ini.

Menurut Pesuruhjaya Tinggi Republik Cyprus ke Malaysia, Nafsika Krousti, situasi di Eropah kini sememangnya sukar dengan sesetengah negara berhadapan krisis hutang yang teruk.

"Greece mempunyai hutang sebanyak 160 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar berbanding 60 peratus bagi Cyprus. Greece juga mempunyai defisit 11 peratus, kadar pengangguran 15 peratus dan pertubuhan ekonomi yang negatif," katanya mengenai negara jirannya itu.

Keadaan itu memaksa Perdana Menteri Greece, George Papandreou meletak jawatan berikutan kemelut ekonomi negaranya yang tiada kesudahan.

Sebelum ini, pemerintah Greece telah menjual beberapa buah pulau di negara itu untuk membayar balik hutang negara. Turut dijual ialah tanah milik negara di Pulau Mykonos, destinasi pelancongan paling popular di Greece.

Hakikatnya, negara-negara kaya merupakan penghutang terbesar di dunia.

Sehingga penghujung tahun 2010, Amerika Syarikat (AS) menduduki tangga pertama negara paling banyak hutang iaitu AS$13.9 trilion diikuti Kesatuan Eropah (AS$13.7 trilion), Britain (AS$8.9 trilion), Jerman (AS$4.7 trilion), Perancis (AS$4.6 trilion dan Jepun (AS$2.4 trilion).

Beban hutang kerajaan yang kini perlu ditanggung oleh pekerja di negara kaya meningkat dua kali ganda di antara tahun 2007 dan 2015.

Perkara tersebut menyebabkan berlaku pengecutan terhadap kesejahteraan rakyat khususnya sistem kesihatan mereka.

Masalah hutang sudah lama dideritai oleh negara-negara mundur seperti Sub-Sahara Afrika yang melibatkan 42 buah negara.

Menurut Noreena Hertz, penulis buku The Debt Threat: How Debt is Destroying the World, setiap hari rakyat di benua yang terkenal dengan kemiskinan itu membayar AS$30 juta hutang sedangkan pada masa yang sama 26 juta rakyatnya dijangkiti HIV dan Aids.Pasca Perang Dunia Kedua, kerajaan di negara-negara maju, bank-bank swasta serta badan kewangan antarabangsa seperti Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) memberikan pinjaman hutang kepada Negara-Negara Dunia Ketiga untuk membiayai projek infrastruktur mega seperti lebuh raya dan pelabuhan.

Malangnya, kegagalan untuk membayar balik pinjaman telah menjerat negara-negara peminjam. Krisis yang sama kini dihadapi oleh negara maju khususnya di Eropah.

Pakar ekonomi, Profesor Eswar Prasad dari Universiti Cornell, AS berkata negara kaya yang banyak hutang hakikatnya memberi sumbangan yang kecil dalam membantu pertumbuhan ekonomi global.

Menurut beliau, negara kaya seperti Jepun akan menyaksikan hutang kerajaan bagi setiap penduduk meningkat daripada AS$31,700 pada tahun 2007 kepada AS$68,500 pada tahun 2015.

Jepun

Dengan beban hutang yang bertambah secara automatik ia mempengaruhi pertumbuhan dan kestabilan sesebuah negara. Ia turut menjadi ancaman kepada ekonomi global, ujar Prasad.

Pengarah Urusan IMF, Christine Lagarde berpendapat jika krisis ekonomi Eropah bertambah buruk, negara Asia akan menerima tempiasnya.

Hakikatnya kini, kuasa ekonomi Asia, Jepun mengalami kadar hutang negara lebih 200 peratus daripada KDNK. Semua ini didorong oleh pertumbuhan ekonomi yang perlahan sejak beberapa tahun yang lalu.

Pensyarah Kanan Pengurusan Strategik, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Haim Hilman Abdullah, berkata kemerosotan ekonomi dan pertambahan hutang di negara Eropah adalah disebabkan oleh kegagalan menguruskan polisi dan sistem kewangan dengan baik.

Kerajaan Greece, kata beliau, tidak berjaya melaksanakan penggubalan dasar ekonomi yang baik untuk rakyatnya.

"Kejatuhan ekonomi sesebuah negara akan turut mengheret masalah politik dan sosial.


WALAUPUN tinggal di negara kaya, penduduk Eropah kini lebih berhati-hati dalam perbelanjaan mereka.


"Tidak hairanlah jika negara yang muflis dan dibelenggu hutang ini menjadi huru-hara kerana rakyat tidak menerima manfaatnya.

Beliau bagaimanapun tidak begitu bimbang dengan masalah ekonomi yang dihadapi Greece kerana Malaysia tidak terikat dari segi perdagangan dengan negara Eropah itu.

"Tetapi kita perlu bersedia kerana ia juga mampu memberi kesan kepada negara Eropah lain.

"Apabila negara yang mempunyai hubungan dagang dengan kita seperti Jerman, Britain dan Perancis terkesan, kita juga akan menerima tempiasnya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Budak tiada rasa sakit

Posted:

Budak tiada rasa sakit

Budak tiada rasa sakit


KESAN jahitan kerana pembedahan untuk mengeluarkan paku daripada betis Safira pada minggu lalu.


BIARPUN masih kebingungan, pakar bedah di Hospital Umum Andi Makkasau, Parepare, Sulawesi Selatan, Indonesia tetap berusaha untuk mengeluarkan paku besi pelbagai saiz daripada betis seorang kanak-kanak perempuan.

Terdapat 26 batang paku termasuk sebatang jarum dan dua objek besi berwarna putih yang tertanam dalam kedua-dua betis Safira Ibrahim, 3.

Sambil membelah betis Safira dengan berhati-hati, Dr. Kamaruddin Sahid ligat berfikir bagaimana paku sepanjang di antara dua sentimeter (sm) hingga enam sm itu boleh ada di situ tanpa disedari.

"Ini memang tidak masuk akal mengikut ilmu perubatan," ungkap Kamaruddin.

Doktor itu perlu berwaspada kerana kedudukan paku yang berwarna kehitaman itu tertanam berdekatan dengan jaringan saraf dan saluran darah.

Kesemua objek logam itu berjaya dikeluarkan daripada betis Safira selepas dua jam dia berada di dewan bedah pada awal bulan ini. Sebanyak tujuh batang paku tertanam di betis kiri, manakala 19 batang lagi di betis kanannya.

Namun, doktor yang mengesan sebatang paku di punggung Safira tidak melakukan pembedahan kerana bimbang ia membahayakan kanak-kanak itu. Ia hanya akan dikeluarkan setelah luka di betisnya sembuh.

Lebih mengejutkan, sebaik sahaja semua paku dikeluarkan, muncul sebatang paku baharu di betisnya.

Hairan


SEBANYAK 26 batang paku berkarat berjaya dikeluarkan daripada betis Safira.


"Dalam pembedahan pertama ia tidak kelihatan mungkin kerana terlindung oleh paku besar lain.

"Kami akan lakukan pembedahan lagi bagi mengeluarkan paku yang baru dikesan ini.

"Tetapi jika selepas pembedahan kali kedua nanti ia tetap muncul semula, sahlah ia merupakan kekuasaan Tuhan," kata Kamaruddin.

Menurutnya lagi, memang terdapat kesan luka pada betis Safira sebelum pembedahan itu.

Namun apa yang membuat Kamaruddin hairan adalah bagaimana paku yang begitu banyak boleh dimasukkan sekali gus.

Ibu Safira yang hanya mahu dikenali sebagai Sarifa mendakwa parut di betis anaknya itu merupakan kesan cacar.

"Paku itu begitu banyak. Mustahil ia dimasukkan satu persatu kerana pasti menyakitkan.

"Melihat jumlahnya tentu ada orang yang memasukkannya?" ujarnya lagi.

Safira bagaimanapun tidak berasa sakit biarpun imbasan sinaran X menunjukkan paku tersebut kelihatan bercerucuk dan mengerikan.

Sarifa yang merupakan ibu tunggal tinggal bersama Safira di Ajatappareng, Parepare, Sulawesi Selatan. Dia memberitahu, dia tidak menyedari bila paku-paku itu berada dalam betis anak tunggalnya itu.

Dia jarang meninggalkan Safira bersendirian bahkan mengaku bahawa anaknya itu tidak pernah memakan benda-benda asing seperti paku.

"Saya pernah keluarkan empat batang paku daripada betisnya ketika dia berusia dua tahun lima bulan tetapi tidak tahu macam mana ia boleh berada di situ. Safira pula tidak menunjukkan tanda kesakitan.


PAKAR perubatan menemui sebatang paku yang muncul semula selepas pembedahan pertama.


"Saya juga hairan bagaimana objek ini boleh tertanam di badannya sedangkan saya sentiasa mengawasinya.

"Jika sengaja dimasukkan pasti dia akan berasa sakit dan betisnya membengkak," ujar Sarifa.

Kejadian pelik itu menimbulkan banyak spekulasi. Ramai penduduk menganggap Safira merupakan mangsa amalan ilmu hitam.

Namun, seorang tokoh agama di Kota Makassar, Abd. Halim, 50, sependapat dengan pakar perubatan bahawa objek itu telah dimasukkan secara fizikal.

"Ilmu hitam melibatkan perkara ghaib. Tiada pengamal ilmu hitam yang dapat menghantar sesuatu ke dalam tubuh seseorang dari tempat jauh.

"Apatah lagi untuk memasukkan paku itu ke betisnya melalui tiupan mahupun bacaan mentera dari tempat yang jauh," kata Halim.

Full content generated by Get Full RSS.

Nampak makhluk hodoh

Posted:

Nampak makhluk hodoh

Nampak makhluk hodoh

Oleh SYALMIZI HAMID

INTAN merasakan ada yang tidak kena dengan tubuhnya ketika mendaftar masuk ke sebuah universiti di Kelantan pada Jun tahun lalu.

Badannya terasa panas dan pedih seolah-olah dicucuk jarum.

Tetapi dia masih boleh berlagak seperti tiada apa yang berlaku. Intan tidak mahu ibu bapanya risau memikirkan penyakitnya apatah lagi itu merupakan kali pertama dia tinggal berasingan daripada keluarga.

"Hanya Tuhan yang tahu betapa azabnya saya rasa," kenang Intan, 19.

Menurut Intan, dia melalui hari-hari yang gelisah sepanjang berada di situ. Tetapi demi untuk mendapatkan segulung diploma dalam bidang perakaunan, dia menggagahkan diri melawan kesakitan.

Saban hari wajah-wajah aneh dan menakutkan mengganggunya. Bila tiba waktu Maghrib pula, tubuhnya berasa seperti dibakar di dalam ketuhar.

"Pada mulanya saya takut melihat mahkluk hodoh itu kerana ia bukan dalam mimpi sebaliknya di alam nyata. Tapi lama-kelamaan saya sudah terbiasa dan buat tidak tahu sahaja.

"Saya pernah nampak macam-macam makhluk. Ada yang matanya terkeluar serta berbulu lebat dan ada yang seperti nenek kebayan," cerita Intan.

Tambah Intan, dia juga biasa melihat makhluk berlidah panjang dan berbadan besar.

Sudahlah tidurnya asyik bertemankan mimpi hantu, Intan juga mengalami muntah darah hampir setiap hari. Dia menggambarkan darah itu merah pekat dan masih segar.

Sakit

Selain itu, kitaran haidnya terganggu teruk. Jika sebelum ini dia mengalami haid selama kira-kira tujuh hari dalam sebulan, kini darah kotor itu keluar melalui kemaluannya setiap hari sejak empat minggu lalu.

Menurut Intan, setelah puas berulang-alik ke hospital dia dibawa bertemu pengamal perubatan tradisional.

"Saya diberitahu saya sebenarnya terkena santau," ujarnya yang ditemui sebaik sahaja dia selesai menjalani rawatan di Pusat Perubatan Islam At-Tobibi di Nilai, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Dalam rawatan selama hampir sejam itu, mulut Intan sentiasa mengungkapkan perkataan 'sakit' setiap kali belakangnya ditepuk oleh pengamal perubatan, Shamsuri Shafie.

Intan turut memuntahkan lendir putih yang didakwa Shamsuri merupakan abu mayat. Santau itu dikatakan dihantar oleh seseorang kepada Intan menggunakan sihir.

Dalam kebanyakan kes, santau sering dikaitkan dengan perasaan hasad dengki atau perbuatan balas dendam.

Namun menurut Intan, dia tidak pernah mempunyai musuh sebelum ini. Kehidupannya di asrama sekolah adalah sama seperti pelajar-pelajar lain.

Dia bahkan sering dijadikan rujukan oleh kawan-kawannya yang bertanyakan soalan berkaitan mata pelajaran Perakaunan dan Bahasa Inggeris.

Mengenang kembali saat belajar di sebuah sekolah menengah di Kota Bharu, Kelantan, Intan berkata dia disenangi rakan-rakan lain.

Bagaimanapun, ujar Intan, guru yang mengajar subjek Perakauan di sekolah itu seperti tidak menyukainya walaupun Perakaunan merupakan mata pelajaran kegemaran Intan.

"Saya terkejut kerana guru itu pernah memberikan markah 0 untuk kertas peperiksaan Perakaunan saya semasa di tingkatan lima," dakwa Intan yang keliru dengan tindak-tanduk guru wanita terbabit.

Masih tengiang-ngiang di telinga Intan kata-kata guru itu yang dianggapnya tidak wajar sama sekali.

Meskipun begitu, Intan tidak patah semangat. Dia tekun menelaah mata pelajaran itu walaupun tiada langsung kata semangat diberikan oleh gurunya.

"Syukur saya akhirnya memperoleh A1 untuk Perakaunan," ujar Intan yang mendapat keputusan 5A1 dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang didudukinya dua tahun lalu.

Malangnya, Intan cuma sempat belajar selama beberapa bulan di universiti itu.

Kata Intan, penyakit misteri itu menghalangnya daripada meneruskan pengajian. Dia akhirnya mengambil keputusan untuk tinggal dengan kakaknya di Putrajaya dan bekerja sebagai guru tadika di sana.

Baru dua bulan bekerja, Intan terpaksa berhenti kerja disebabkan masalah yang sama berulang lagi.

"Saya terima sahaja kesakitan ini kerana ia berlaku atas keizinan Allah juga. Mungkin ia satu ujian daripada-Nya tetapi saya tidak akan berhenti berubat kerana tidak sanggup menanggung penyakit ini seumur hidup," tuturnya.

Shamsuri yang melakukan rawatan ke atas Intan berkata, gadis itu telah terkena santau berdasarkan tanda-tanda yang dialaminya tetapi amat sukar untuk mengetahui siapa yang menghantar sihir itu.

"Santau atau ada juga yang memanggilnya ilmu tuju-tuju tidak dilakukan secara berhadapan sebaliknya dihantar secara rahsia seperti melalui makanan dan angin.

"Intan mengalami santau angin berdasarkan muntah abu mayat yang dikeluarkannya. Santau tersebut memasuki badannya mengikut angin yang bertiup," terang beliau.

Tambah Shamsuri, santau angin akan berlegar-legar di sekitar mangsa dalam tempoh tiga bulan sebelum meresap ke dalam badan mangsa.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga beradik dibantu Dr. Rozmey

Posted:

Tiga beradik dibantu Dr. Rozmey

Tiga beradik dibantu Dr. Rozmey

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS
norlida.idros@kosmo.com.my

ROZMEY (kanan) berbual dengan Muhd. Iqmal (dari kiri), Muhd. Kamil Rizman dan Muhd. Kamil Radzuan di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR – Kesedihan tiga beradik yatim piatu selepas kehilangan ibu yang maut dalam kemalangan awal pagi kelmarin sedikit terubat apabila mereka diambil sebagai anak angkat oleh seorang pengusaha produk kesihatan terkenal.

Presiden dR. Rozmey Group, Datuk Dr. Che Rozmey Che Din berkata, beliau akan menanggung segala perbelanjaan sara hidup bulanan termasuk belanja sekolah tiga beradik itu.

"Saya berhajat untuk mengambil tiga beradik ini sebagai anak angkat dan perbelanjaan sara hidup setiap bulan akan saya tanggung.

"Sekiranya ketiga-tiga beradik ini cemerlang dalam pelajaran dan mahu melanjutkan pengajian ke universiti, saya juga akan tanggung perbelanjaan untuk menghantar mereka ke sana," katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika berkunjung ke rumah Abdullah Hassan, 66, bapa saudara kepada tiga beradik yatim piatu iaitu Muhd. Iqmal Roslan, 16; Muhd. Kamil Rizman, 14; dan Muhd. Kamil Radzuan, 13, di Kampung Alor Semela, Jalan Datuk Kumbar di sini semalam.

Ibu mereka, Basarah Saad, 45, yang merupakan Ketua Wanita UMNO Cawangan Alor Teja, Tajar di sini, maut akibat dirempuh sebuah lori dalam kemalangan di Kilometer 382, Lebuh Raya Utara-Selatan dekat susur keluar Behrang, Perak.

Basarah terkorban selepas dia turun dari bas yang dinaikinya untuk membantu mengeluarkan rombongan sekolah yang terperangkap dalam sebuah bas lain yang terbalik.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Penoreh getah temui ajal disengat lebah

Posted:

Penoreh getah temui ajal disengat lebah

Penoreh getah temui ajal disengat lebah

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


MOHD AZRI melakonkan aksi Ameen menjirus air ke badannya semasa disengat lebah di ladang getah Kampung Tanah Pinggir Meriang, Nyalas, Jasin semalam.


JASIN – Seorang penoreh getah maut apabila diserang sekumpulan lebah ganas ketika dia dalam perjalanan untuk menoreh getah di ladang getah milik ibunya di Kampung Baru, Tanah Pinggir Meriang, Nyalas di sini pada pukul 3.15 petang kelmarin.

Mangsa, Ameen Md. Tahir, 32, disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan untuk menerima rawatan di Klinik Kesihatan Simpang Bekoh selepas terkena lebih 100 sengatan pada muka dan badannya.

Turut disengat lebah tersebut ialah anak saudara mangsa, Mohd. Azri Abdullah, 31, yang tiba di ladang tersebut kira-kira 10 minit selepas mangsa diserang serangga berkenaan.

Dia bagaimanapun terselamat dan hanya mengalami bengkak pada belakang badan akibat puluhan sengatan lebah tersebut.

Mohd. Azri berkata, mangsa menuju ke ladang berkenaan menunggang motosikal bersendirian dari rumah ibunya di Kampung Abbey kira-kira enam kilometer dari ladang itu pada pukul 3 petang manakala dia hanya keluar 10 minit kemudian juga dengan menunggang motosikal.

"Ketika hampir tiba di ladang, tiba-tiba saya diserang sekumpulan lebah dan disengat pada muka serta badan. Saya terus memecut laju bagi melarikan diri namun lebah-lebah ini berterusan menyengat saya.

"Namun, kira-kira 200 meter, saya memberhentikan motosikal apabila melihat motosikal arwah terbalik di atas jalan manakala arwah sedang kelam-kabut menjirus badannya dengan air di tepi sebuah tong bagi mengelakkan sengatan lebah," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Menurutnya, Ameen kemudian melompat ke dalam tong berisi air itu namun, lebah tersebut masih dapat menyengatnya kerana air di dalam tong berkenaan sedikit.

Mohd. Azri memberitahu, akibat tidak tahan sakit disengat, dia dan Ameen yang membonceng motosikalnya beredar dari situ namun, kumpulan lebah tersebut terus mengekori dan menyengat mereka sehingga kira-kira 300 meter lagi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Gemar menyendiri punca penyakit mental

Posted:

Gemar menyendiri punca penyakit mental

Gemar menyendiri punca penyakit mental

KUALA LUMPUR – Golongan yang suka menghabiskan masa seorang diri tanpa menghiraukan kewujudan ahli keluarga dan sahabat handai berisiko tinggi untuk mendapat penyakit mental.

Pakar Perunding Psikiatri dan Psikologi, Jabatan Psikiatri, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Azhar Mohd. Zain menjelaskan, disebabkan sikap gemar menyendiri itu, masa yang sepatutnya dihabiskan bersama rakan atau keluarga dibazirkan dengan perbuatan yang tidak berfaedah seperti melayari Internet atau bermain permainan video.

"Pada saat golongan ini berada dalam kesusahan, mereka akan berhadapan dengan kesukaran kerana tidak tahu bagaimana untuk meminta tolong kerana kurangnya kemahiran berinteraksi.

"Masalah yang tidak berjaya diselesaikan itu seterusnya akan dipendam, menyebabkan mereka murung dan seterusnya menjadi pesakit mental," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas ramalan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa pesakit mental di negara ini akan meningkat sebanyak 16 peratus menjelang 2020.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Hadiah perkahwinan

Posted:

Hadiah perkahwinan

Hadiah perkahwinan

NUR SURYANI (kiri) dan Nur Ayuni Farhana (kanan) berkongsi kegembiraan bersama jurulatih, Zhukova Natalya (tengah) selepas masing-masing memenangi pingat emas dan gangsa di Palembang semalam.


PALEMBANG - Penembak negara, Nur Suryani Mohd. Taibi menghadiahkan pingat emas pertama buat kontinjen negara pada Sukan SEA 2011 selepas menjuarai acara 50m rifel 3 posisi wanita di Kompleks Sukan Jakabaring, Palembang semalam.

Manakala pingat gangsa menjadi milik seorang lagi penembak negara iaitu Nur Ayuni Farhana Abdul Halim.

Ketika harapan emas menerusi acara karate di Jakarta lebur di separuh akhir, Nur Suryani menebus kegagalan itu untuk menjadi atlet emas pertama pada temasya kali ini menerusi persembahan yang mengejutkan dirinya sendiri.

Ini kerana selain baharu sahaja melangsungkan perkahwinan, dia juga mengalami keracunan makanan di perkampungan sukan sebelum pertandingan bermula.

"Ini hadiah saya kepada negara dan suami yang baru saya kahwini. Ia bukan sesuatu yang saya jangkakan apatah lagi dengan keadaan diri saya sekarang.

"Memang saya sendiri terkejut juga menang emas kerana di Laos dulu, saya hanya mampu menduduki tempat keempat sahaja dalam acara ini. Ia mungkin rezeki kahwin agaknya," kata penembak berusia 29 tahun itu.

Pada pertandingan semalam, Nur Suryani yang memungut 679.8 mata menewaskan penembak Thailand di tempat kedua dan Nur Ayuni (ketiga).

Menurut Nur Suryani, insiden kelewatan ketibaan peluru tidak menjejaskan konsentrasinya.

"Soal itu adalah urusan pihak pengurusan. Bagi saya, saya mahu mencuba yang terbaik dan menumpukan perhatian kepada acara yang saya sertai," kata pemenang pingat emas dalam acara 10m air rifle berpasangan wanita pada Sukan Komanwel 2010 di India bersama Nur Ayuni Farhana Abdul Halim.

Dia kini akan menumpukan perhatian dalam acara 10m air rifle pada Rabu ini apabila bergandingan bersama Shahera Rahim Raja.

Secara keseluruhannya semalam, acara menembak menyumbang satu emas, dua perak dan satu gangsa.

Dua pingat perak diperoleh menerusi Mohd. Hadafi Jaafar dalam acara 10m air rifle lelaki dan Khalel Abdullah menerusi acara 25m standard pistol lelaki.

Pada temasya di Laos dua tahun lalu, skuad menembak negara tidak meraih pingat emas dan sekadar membawa pulang enam pingat perak dan lima gangsa menerusi 16 penembak lelaki serta wanita kebangsaan.

Full content generated by Get Full RSS.

Song Hwa tiada tandingan

Posted:

Song Hwa tiada tandingan

Song Hwa tiada tandingan


SONG HWA (kanan) meraikan kejayaan memenangi pingat emas bersama jurulatih, Petrarovik Frank di Stadium Jakabaring, Palembang semalam.


PALEMBANG - Meskipun beraksi dalam kesakitan, atlet tukul besi wanita negara, Tan Song Hwa tidak berdepan masalah untuk menyumbang pingat emas kedua negara pada Sukan SEA 2011 di Palembang semalam.

Ternyata Song Hwa, 25, tiada tandingan di peringkat Asia Tenggara selepas jauh meninggalkan atlet tuan rumah, Rose Herlinda Inggriana (51.95m) di tempat kedua dan Loralie Sermona dari Filipina (49.69m) ketiga yang gagal memberikan tentangan.

Bagaimanapun, oleh kerana mengalami masalah slip disc sejak enam minggu lalu, catatan yang dibuat Song Hwa tidaklah sebaik catatan peribadi terbaiknya sebelum ini.

Dia hanya mampu mencatat jarak 55.15 meter berbanding rekod peribadi terbaiknya 58.71 meter dan rekod baru Sukan SEA 56.41 meter yang dicatat ketika memenangi emas di Loas dua tahun lalu.

"Saya cukup lega dan puas hati dengan kemenangan ini. Mulanya bimbang juga takut kecederaan belakang bertambah teruk dan boleh menjejaskan peluang saya.

"Tetapi selepas mendapati saingan yang diberikan pencabar lain tidak begitu kuat, saya hanya fokuskan kepada persembahan sendiri sahaja," katanya ketika ditemui selepas pertandingan.

Namun dia meminta maaf kerana gagal memecahkan rekod sendiri walaupun telah berusaha sebaik mungkin. Ini kerana kesakitan yang dialami menghalangnya berbuat demikian.

"Saya hanya berjumpa doktor dua minggu lalu untuk melakukan imbasan. Mujur mereka benarkan saya beraksi," katanya yang bakal membawa pulang RM10,000 di bawah skim hadiah kemenangan Majlis Sukan Negara (MSN).

Full content generated by Get Full RSS.

Jamalliah minta maaf

Posted:

Jamalliah minta maaf

Jamalliah minta maaf


JAMALLIAH sekadar mampu menyumbang pingat gangsa selepas tewas dengan kiraan mata 0-2 kepada atlet Vietnam, Thach Thi Trang pada aksi separuh akhir semalam.


JAKARTA - Atlet karate, Jamalliah Jamaludin gagal menyumbang pingat emas sulung buat kontinjen Malaysia pada hari pertama temasya Sukan SEA 2011 di Stadium Tenis Tertutup Senayan semalam.

Tampil selaku penyandang juara dalam kategori kumite wanita lebih 68 kilogram, Jamalliah sekadar mampu menyumbang pingat gangsa selepas tewas dengan kiraan mata 0-2 kepada atlet Vietnam, Thach Thi Trang pada aksi separuh akhir.

Kegagalan itu juga menyaksikan Jamalliah gagal dalam misinya memburu gelaran hatrik di bumi Jakarta selepas dia meraih emas pada temasya 2007 di Korat, Thailand dan Sukan SEA 2009 di Vientianne, Laos.

Jamalliah mengakui, dia begitu kecewa dengan kegagalan tersebut, sekali gus memberi tamparan hebat kepada skuad karate negara yang berazam membawa pulang enam pingat emas kali ini.

"Saya cukup kecewa apabila gagal menyumbang pingat emas buat kontinjen Malaysia pada Sukan SEA ini. Saya minta maaf kepada jurulatih (P. Arivalagan) dan seluruh peminat sukan negara.

"Saya sudah cuba memberikan aksi yang terbaik, tetapi nasib tidak menyebelahi saya," kata Jamalliah yang juga pemenang pingat perak Sukan Asia 2010 di Guangzhou, China.

Mengulas detik-detik pertarungan dengan lawannya itu, Jamalliah berkata, dia mula berasa tertekan selepas ketinggalan 0-1.

"Saya tidak langsung berasa tertekan sebaik berada di gelanggang pertandingan, tetapi keadaan itu tiba-tiba berubah apabila saya mula ketinggalan.

"Sebaik sahaja ketinggalan satu mata, saya mula rasa terdesak dan mengasak lawan dengan agresif. Situasi itu menyebabkan saya melakukan fault (kesalahan), seterusnya menyebabkan saya dikenakan penalti satu mata," katanya.

Sementara itu, Arivalagan jelas kecewa dan seakan-akan tidak percaya dengan kegagalan Jamalliah meraih pingat emas.

"Saya sendiri tidak tahu apa yang terjadi kepadanya. Sama ada dia terlalu yakin atau berasa tertekan, saya tidak pasti. Prestasi Jamalliah hari ini (semalam) buruk.

"Atlet pilihan kita (untuk meraih emas) sudah tewas, jadi saya harap atlet karate yang lain dapat merealisasikan sasaran untuk meraih enam emas pada Sukan SEA kali ini," kata Arivalagan.

Terdahulu, skuad karate negara berjaya menyumbang dua pingat gangsa menerusi kategori kata individu lelaki dan dan wanita.

Tampil selaku juara Asia, Leong Tze Wai terpaksa akur dengan kehebatan atlet tuan rumah, Faizal Zainuddin apabila tewas dengan kiraan mata 2-3 di peringkat separuh akhir.

Sebelum itu, Thor Chee Yee turut merangkul pingat gangsa bagi kategori kata individu wanita.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


S. Subramaniam jalani pembedahan otak

Posted:

S. Subramaniam jalani pembedahan otak

S. Subramaniam jalani pembedahan otak

12/11/2011 7:08pm

KUALA LUMPUR — Bekas Timbalan Presiden MIC, Datuk S.Subramaniam dimasukkan ke Pusat Perubatan Pantai hari ini untuk menjalani pembedahan otak.

Adiknya, S. Sarojini berkata, Subramaniam telah selamat menjalani pembedahan itu pagi tadi. Difahamkan beliau sedang menjalani pembedahan seterusnya.

Sarojini berkata, abangnya ke Hospital Assunta di Petaling Jaya semalam selepas menghadapi masalah kesihatan sebelum dipindahkan ke Pusat Perubatan Pantai pagi ini.

Turut hadir di hospital berkenaan ialah bekas Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk S.K.Devamany serta Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk M.Saravanan.

Subramaniam, 67, ialah bekas Ahli Parlimen Segamat dari 1990 hingga 2004 dan seorang bekas Timbalan Menteri.

Beliau pernah berkhidmat di beberapa kementerian, antaranya Kementerian Pertanian, Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna serta Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

MAB mahu bincang isu pekerja OKU

Posted:

MAB mahu bincang isu pekerja OKU

MAB mahu bincang isu pekerja OKU

12/11/2011 6:56pm

KUALA LUMPUR — Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia (MAB) mahu mengadakan pertemuan dengan pihak kerajaan bagi membincangkan penempatan tenaga kerja golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) khususnya OKU penglihatan di jabatan kerajaan.

Presiden MAB, Prof. Datuk Abdullah Malim Baginda berkata, MAB berharap pihak kerajaan khususnya dari Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dapat meluangkan waktu bagi mengadakan perbincangan seterusnya menyelesaikan isu ini.

"Kami sedia maklum bahawa sejak tahun 1989 lagi sudah wujud peruntukan kuota satu peratus untuk pekerja-pekerja OKU dalam sektor perkhidmatan awam malangnya sehingga hari ini polisi ini seperti tidak diendahkan.

"Walaupun ada dasar dan bantuan dari kerajaan tetapi masih tidak mendapat sokongan jabatan-jabatan kerajaan. Jadi masalah inilah yang ingin pihak kami (MAB) bincangkan dangan kerajaan dalam masa terdekat ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan acara Cabaran Mendaki Menara Kuala Lumpur di sini.

Acara yang disertai 60 OKU penglihatan itu merupakan simbolik bagi meraikan 60 tahun penubuhan persatuan itu.

Abdullah berkata tujuan utama pertemuan dan perbincangan itu nanti adalah untuk memastikan pelaksanaan sepenuhnya peruntukan kuota satu peratus untuk pekerja OKU dalam perkhidmatan awam dapat dilaksanakan serta adanya kakitangan terlatih, sensitif dan cekap dalam mengendalikan isu-isu OKU di tempat kerja. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Jumlah pesakit mental selari ramalan WHO

Posted:

Jumlah pesakit mental selari ramalan WHO

Jumlah pesakit mental selari ramalan WHO

12/11/2011 6:55pm

KOTA KINABALU — Peningkatan jumlah pesakit mental di Malaysia kini dilihat selari dengan ramalan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa beban penyakit berkenaan akan meningkat 16 peratus menjelang 2020, kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin hari ini.

Jelasnya, sebanyak 400,227 pesakit mental menjalani rawatan di hospital kerajaan sepanjang tahun lepas dan jumlah itu merupakan peningkatan sebanyak 15.6 peratus daripada tahun sebelumnya.

"Kita telah mengenal pasti salah satu jenis penyakit mental yang paling membimbangkan ialah kemurungan dan dijangka penyakit itu paling tinggi dihidapi oleh rakyat Malaysia selepas penyakit jantung," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Kesihatan dan Kecergasan Rohani dan Jasmani di Hospital Queen Elizabeth di sini.

Rosnah juga berkata, Kementerian Kesihatan sedang memberi fokus kepada aktiviti mempromosi minda sihat dan penjagaan mental, termasuk pelaksanaan aktiviti menangani tekanan di kalangan pelajar selama enam bulan di beberapa sekolah.

Katanya, aktiviti yang dijalankan di sekolah berkenaan ialah meningkatkan kemahiran daya tindak pelajar untuk menangani tekanan dan turut melibatkan ibu bapa dan pihak sekolah.

Beliau berkata, aktiviti itu akan diperluaskan ke semua sekolah tidak lama lagi. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Piramid Giza ditutup elak pemujaan

Posted:

Piramid Giza ditutup elak pemujaan

Piramid Giza ditutup elak pemujaan

TINDAKAN menutup Piramid Giza dibuat kerana ada pihak yang mungkinmelakukan aktiviti pemujaan di sana


KAHERAH - Pihak berkuasa Mesir menutup Piramid Giza bagi mengelakkan sebarang aktiviti pemujaan oleh kumpulan yang mahu meraikan tarikh 11/11/11 semalam.

Keputusan itu diambil selepas ia mendapat tekanan daripada pengguna internet negara berkenaan yang mendakwa aktiviti penyembahan akan diadakan di sekitar piramid itu, kata Ketua Jabatan Arkeologi Pharaonic, Atef Abu Zahab.

Majlis Tertinggi Antikuiti mengesahkan penutupan Piramid Gaza kepada pelancong. Namun dalam kenyataan yang dikeluarkannya, penutupan dibuat bagi membolehkan kerja-kerja penyelenggaraan dilakukan selepas musim cuti yang panjang baru-baru ini.

Piramid Giza disenaraikan dalam tujuh keajaiban dunia berikutan status pembinaannya yang unik. Salah satu daripada tiga piramid itu, Piramid Cheop merupakan yang terbesar dan paling terkenal.

Ia menempatkan makam firaun Khufu, iaitu salah satu peninggalan purba terkenal di dunia.

Tarikh 11/11/11 dianggap sebagai keramat. Malah banyak kumpulan merancang mengadakan upacara pemujaan pada pukul 11.11 pagi.

Ribuan orang pula bercadang untuk bertemu dan mengadakan majlis tarian. Malah beberapa laman khas berkenaan tarikh berkenaan turut muncul di laman sosial, Facebook. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

NATO bimbang disiasat ICC

Posted:

NATO bimbang disiasat ICC

NATO bimbang disiasat ICC


MORENO-OCAMPO menegaskan bahawa tuduhan yang dikenakan ke atas NATO akan disiasat secara adil dan bebas.


BRUSSELS, Belgium - Beberapa diplomat negara anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) bimbang badan tersebut mungkin disiasat oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) selepas pendakwa raya ICC menyatakan dakwaan jenayah perang yang dilakukan oleh NATO di Libya akan disiasat secara adil dan bebas.

Diplomat-diplomat berkenaan berkata, tindakan untuk menyiasat dakwaan-dakwaan tersebut akan melibatkan semakan terhadap semua insiden pengeboman NATO yang menyebabkan kematian orang awam di Libya.

Sebelum ini, pakatan ketenteraan Barat itu berulang kali menegaskan bahawa operasinya di Libya dilancar berdasarkan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Resolusi tersebut membenarkan semua anggota NATO melakukan segala usaha yang perlu bagi melindungi orang awam dan kawasan penduduk awam yang diancam diserang di negara Afrika Utara itu.

Pemimpin-pemimpin NATO berulang kali memuji ketepatan misi yang dilaksanakan jet-jet pejuangnya. Mereka mendakwa kematian kecil orang awam akibat pengeboman menunjukkan misinya untuk menguatkuasakan zon larangan terbang dan melindungi rakyat Libya berjaya.

Namun, dalam satu taklimat kepada Majlis Keselamatan pada 2 November lalu, pendakwa raya ICC Luis Moreno-Ocampo berkata: "Terdapat dakwaan-dakwaan jenayah yang dilakukan oleh pasukan NATO. Semua dakwaan ini akan disiasat."

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan dengan terperinci tentang dakwaan berkenaan atau siapa yang membuat tuduhan tersebut.

Menurut Moreno-Ocampo, pihaknya kini memberi tumpuan terhadap jenayah yang dilakukan oleh bekas tentera rejim Muammar Gaddafi.

Beliau akan memutuskan sama ada untuk melancarkan siasatan rasmi ke atas NATO selepas memperoleh laporan Suruhanjaya Inkuiri Libya tajaan PBB yang akan disiapkan menjelang Mac tahun depan.

Sementera itu, beberapa pegawai NATO menyatakan, jet-jet perikatan tersebut melancarkan 26,000 misi di antara Mac hingga Oktober lalu termasuk 9,600 misi pengeboman.

Sepanjang tempoh itu, jet-jet NATO telah memusnahkan lebih 1,000 kereta kebal, kenderaan tentera dan senjata, di samping sejumlah bangunan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Gambar pemandangan dilelong RM13.5 juta

Posted:

Gambar pemandangan dilelong RM13.5 juta

Gambar pemandangan dilelong RM13.5 juta


INILAH foto Sungai Rhine yang dirakam oleh Gursky dan dicetak di atas kaca akrilik.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Sekeping gambar pemandangan Sungai Rhine di Jerman yang dirakam pada tahun 1999 oleh artis Jerman, Andreas Gursky dijual pada harga AS$4.3 juta (RM13.5 juta) di sini, sekali gus mencatat rekod lelongan gambar termahal di dunia.

Bertajuk Rhein II, gambar warna itu dijual pada Selasa lalu dalam satu lelongan oleh firma Christie.

Agensi lelongan berkenaan bagaimanapun enggan mendedahkan identiti pembeli tersebut.

Rekod gambar termahal yang pernah dijual dalam lelongan sebelum ini ialah sekeping gambar yang dirakam oleh Cindy Sherman bertajuk Untitled.

Foto berkenaan dijual pada harga AS$3.8 juta (RM11.9 juta) oleh firma lelongan Christie pada Mei lalu. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Maraton lelaki 100 tahun

Posted:

Maraton lelaki 100 tahun

Maraton lelaki 100 tahun

FAUJA SINGH menamatkan larian Toronto Waterfront di Kanada sejauh 41.9 kilometer dalam masa lapan jam, 25 minit dan 16 saat baru-baru ini.


FAUJA SINGH mengejutkan dunia dengan menyertai larian maraton ketika usianya mencecah 100 tahun. Pelari Britain itu menamatkan maraton Toronto Waterfront di Kanada sejauh 41.9 kilometer dalam masa lapan jam, 25 minit dan 16 saat baru-baru ini.

Bagaimanakah pencapaian melangkaui usia itu dapat dilakukan? Padahal kebanyakan daripada kita akan bersyukur sekali gus terkejut kerana masih terus bernafas pada usia satu abad. Menyertai larian maraton pada usia sebegini ibarat nukilan novel sains fiksyen.

Namun, realitinya, Singh masih dapat mengatasi lima peserta lain yang lebih muda untuk menamatkan larian di tempat ke-3,850.

Dia meletakkan kejayaannya kepada amalan tidak merokok atau minum arak, berfikiran positif dan makan kari halia.

Namun, jika hanya semua itu yang diperlukan, jalan-jalan raya akan dipenuhi pelari berusia seabad manakala setiap rumah orang tua memiliki pasukan atletnya sendiri.

Pakar perubatan geriatrik menyatakan, rekod yang dicatatkan oleh Singh akan bertahan lama dan sukar untuk diatasi.

Larian jarak jauh membebankan tubuh manusia dengan semakin tua seseorang, semakin sukar baginya melakukan aktiviti lasak.

Jantung warga tua kurang efisien dalam menyalurkan kitaran oksigen ke seluruh badan. Darah beroksigen yang dipam oleh jantung individu berusia 60 tahun kurang 20 peratus kandungan oksigen berbanding darah pemuda berusia 20 tahun.

Selain itu, kekuatan otot merosot dengan ketara apabila seseorang melepasi had usia 70 tahun pada kadar 30 peratus untuk setiap satu dekad.

Ligamen dan tendon pula semakin rapuh, menyebabkan warga emas lebih cenderung ditimpa kecederaan manakala paru-parunya menjadi keras dan kurang efisien.

Namun, jika keadaan kesihatan warga emas berkenaan baik dan dia kerap melakukan latihan fizikal, kesan penuaan ini dapat diperlahankan.

Penjagaan kesihatan yang baik juga membolehkan semakin ramai warga emas terus berlari walaupun usia mereka memasuki lingkungan 80 atau 90 tahun.

Bagi golongan ini, Singh ialah seorang wira.

"Apa yang cuba disampaikan oleh Singh ialah saya tidak akan membiarkan diri saya dikongkong oleh norma-norma kehidupan," kata pengarah program kebangsaan Pusat Latihan Galloway di Atlanta, Chris Twigg.


MELAKUKAN regangan penting sebelum memulakan larian.


Luar biasa

Tambah Twigg: "Masa memberikan kesan buat kita semua. Tetapi selagi kita berwaspada dengan cara latihan, kita sebenarnya boleh mencapai apa yang orang lain fikirkan mustahil.

"Jika mempunyai kesihatan yang baik, kita mampu menghabiskan larian selagi kita bergerak secara perlahan-lahan.

"Kuncinya adalah dengan mengurangkan tekanan ketika berjalan untuk mengelakkan keletihan kaki."

Twigg turut menasihatkan pelari agar mengurangkan hari latihan dalam seminggu untuk memberi ruang kepada badan berehat.

Majikan Twigg, bekas atlet sukan Olimpik, Jeff Galloway yang merupakan penulis buku Running Until You're 100 menjelaskan bahawa impiannya adalah untuk berlari sehingga dia mencapai usia 100 tahun dan boleh terus menulis sambungan buku itu.

Lelaki yang berusia 67 tahun itu telah melatih mereka yang berusia 70-an dan ramai yang berjaya menghabiskan larian maraton.

Namun, dia mengakui bahawa peluang untuk mencapai angka 100 tahun tanpa sebarang penyakit dan kekal sihat untuk menamatkan larian jauh adalah sesuatu yang sukar.

"Mesej yang disampaikan melalui kajian kami adalah 'gunakannya atau biarkan ia hilang'," kata Galloway.

Dr. Sharon Brangman yang merupakan Pengerusi Persatuan Geriatrik Amerika percaya bahawa Singh adalah antara warga emas luar biasa yang muncul pada ketika ini.

"Dia benar-benar seorang yang luar biasa. Maraton adalah antara punca utama yang memberikan tekanan kepada tubuh.

"Ketika usia 100 tahun kebanyakan manusia boleh mencapai jarak 10 meter sahaja. Mustahil untuk menamatkan maraton.

Tambah Brangman, maraton sebenarnya memberikan banyak tekanan kepada jantung walaupun kepada orang muda.

Pelari muda juga boleh terlibat dengan kecederaan fizikal yang lain sebelum sistem endorfin mereka mula bekerja untuk larian.

Full content generated by Get Full RSS.

Ubat bertukar racun

Posted:

Ubat bertukar racun

Ubat bertukar racun

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM
megatlutfi.rahim@kosmo.com.my

PENGGUNA perlu merujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu sebelum mengambil ubat-ubatan tradisional. - Gambar hiasan


DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar.

Ubat itu termasuk ubat tradisional Melayu dan Cina, selain rawatan ayurveda, homeopati dan akupuntur.

Bagaimanapun, bukan semua produk yang dikatakan ubat itu boleh menyembuhkan penyakit. Malah, banyak kes berkaitan ubat tradisional dan alternatif sebelum ini didapati mendatangkan mudarat.

Berdasarkan rekod Kementerian Kesihatan Malaysia, sebanyak 11,885 produk TCM telah didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) setakat ini.

Namun, pada tahun lepas, Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) menerima 127 laporan kesan mudarat akibat penggunaan produk tradisional termasuk yang didaftarkan dengan PBKD.

Ujian

BPFK mengesan pelbagai produk tradisional yang dicemari dengan bahan terkawal atau racun berjadual seperti steroid, sibutramine (ubat langsing) dan sildenafil (ubat kuat lelaki).

Bahan-bahan terkawal itu berfungsi untuk menahan kesakitan selain bertindak melangsingkan badan seseorang. Ia juga didakwa mampu menambah kekuatan tenaga batin lelaki dan wanita.

Mengulas isu ini, Pengarah Pusat Racun Negara, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Razak Lajis memberitahu, kebanyakan ubat tradisional dan alternatif tidak melalui fasa ujian klinikal bagi mengenal pasti produk tersebut selamat digunakan.

"Produk yang telah didaftarkan ini hanya melalui ujian keselamatan penting di BPFK seperti saringan steroid, logam berat dan bahan terlarang berdasarkan dakwaan khasiat oleh pengeluar atau pengedar.

"Dakwaan yang dinyatakan oleh pengeluar mungkin terhad kepada kajian ke atas haiwan, testimoni pengguna dan rujukan secara turun-temurun," katanya.

Namun begitu, Razak menjelaskan tidak semua produk tradisional memberi kesan sampingan kepada pengguna.

"Sama seperti ubat-ubatan moden, ada yang memberi kesan sampingan dan ada yang tidak.

"Apa yang penting pengguna yang mengambil ubat ini perlu merujuk pakar perubatan terlebih dahulu," katanya.

Beliau juga mengingatkan penghidap penyakit kronik seperti darah tinggi dan kencing manis bahawa rawatan moden dan tradisional hanya berfungsi untuk mengawal penyakit tersebut dan bukan memulihkannya.


JANGAN berhenti mengambil ubat-ubatan moden walaupun serasi dengan ubat-ubatan tradisional. - Gambar hiasan


Pakar

Katanya lagi, pesakit tidak harus berhenti daripada mengambil ubat-ubatan moden walaupun mereka sedang mencuba rawatan alternatif.

"Ini kerana ubat-ubatan tersebut dapat membantu mengelakkan penyakit tersebut daripada melarat.

"Ubat moden mesti diambil walaupun ubat tradisional terbabit mula menunjukkan kesan positif," katanya.

Ujarnya lagi, ini bagi menggelakkan sebarang interaksi bahaya antara ubat-ubatan.

"Ubat tradisional berfungsi pada bahagian tertentu dalam badan sama seperti ubatan moden.

"Jika saling berinteraksi, ia mungkin mendatangkan bahaya pada individu itu selain mendedahkan pengguna kepada penyakit seperti kerosakan buah pinggang," katanya.

Razak menambah, status kesihatan dan penyakit sedia ada adalah faktor yang mempengaruhi keberkesanan ubat tradisional.

"Sentiasa rujuk pada label dan kandungan ubat tersebut. Jika ragu-ragu, beli ubat tersebut di farmasi berdaftar," katanya.

Seorang pakar farmasi dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Alam, Aida Azlina Ali, berkata bukan semua orang perlu mengambil ubat-ubatan tradisional.

"Jika seseorang telah mengamalkan diet yang sempurna dan berkhasiat, tubuh mereka tidak memerlukan ubat tersebut.

"Ini kerana pengambilan ubat tradisional tanpa mengikut keperluan boleh bertukar menjadi toksik yang membahayakan tubuh," katanya.

Beliau turut menasihatkan mereka yang ingin mengambil produk TCM supaya bertanya kepada pakar perubatan sebelum menggunakannya.

"Mungkin ubat itu berkesan untuk jangka masa pendek sahaja. Teliti dahulu kandungannya serta rujuklah pakar.

"Selain itu, jangan sekali-kali meninggalkan ubat moden kerana kebanyakan ubat sebegini telah menjalani pelbagai ujian klinikal sebelum diluluskan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Lelaki lebih terdedah pada diabetes jenis 2

Posted:

Lelaki lebih terdedah pada diabetes jenis 2

Lelaki lebih terdedah pada diabetes jenis 2


LELAKI lebih terdedah dengan diabetes peringkat 2 kerana faktor biologi dan pemakanan.


SEORANG pengkaji dari Universiti Glasgow, Scotland, Profesor Naveed Sattar berkata lelaki lebih terdedah kepada penyakit diabetes jenis 2 berbanding wanita disebabkan faktor biologi dan pemakanan.

Kenyataannya itu berdasarkan kajian terhadap 51,290 lelaki dan 43,137 wanita di Scotland dengan mengambil kira berat badan, faktor kegemukan serta indeks jisim badan (BMI) mereka.

Kata Sattar dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Diabetologia itu, kebanyakan lemak lelaki tersimpan di dalam organ seperti limpa dan buah pinggang manakala wanita di pinggul dan muka.

Diabetes jenis 2 terjadi disebabkan terlalu banyak gula dalam badan hingga merosakkan buah pinggang dan organ lain.

Katanya lagi, penyakit itu dapat dicegah dengan mengurangkan berat badan berlebihan, makan makanan yang sihat dan seimbang selain selalu bersenam.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kuasa wanita bernama Kimora

Posted:

Kuasa wanita bernama Kimora

Kuasa wanita bernama Kimora

KIMORA LEE SIMMONS, 36, memang cukup terkenal dengan drama realiti terbitannya, Kimora: Life in the Fab Lane.

Menerusi program realiti tersebut, Kimora memaparkan kisah kehidupan hariannya sebagai seorang ahli perniagaan, model dan ibu. Sejak dimulakan pada tahun 2007, program tersebut kini masih menjadi kegilaan ramai, terutama di Malaysia. Intinya adalah kerana setiap babak yang dipaparkan begitu realistik dan ia menjadi lebih menarik dengan karakter tegas namun penuh humor dan bersahaja yang ada dalam diri Kimora sendiri.

"Sewaktu saya menerbitkan program tersebut, saya tidak melihat ia sebagai program realiti, sebaliknya ia sebagai satu dokumentari kehidupan harian saya. Namun apabila format program realiti meletup, program saya juga terus sukses.

"Kuncinya mudah, jangan memaparkan isu bercakaran sesama wanita, berebut teman lelaki dan berbogel!," ujar wanita dengan ketinggian 183 sentimeter ini sewaktu majlis sidang akhbar yang dibikin khusus oleh saluran E! News di Hotel Ritz Carlton, Kuala Lumpur pada minggu lalu.

Berlangsung dalam suasana yang cukup santai, apatah lagi Kimora sendiri cukup ramah dan memanjangkan sesi temu bual yang sepatutnya hanya berdurasi 30 minit kepada sejam, banyak yang dikongsi wanita ini selain mengenai programnya yang kini sedang hangat ditayangkan di E! News.

Bagaimanapun program yang ditayangkan di E! News itu bukan musim terkini dan saat ditanya tentang perkembangan programnya, dia menjawab: "Saya tidak melakukan sebarang penggambaran sekarang. Namun saya mempunyai dua lagi musim untuk dihabiskan."


KIMORA LEE SIMMONS adalah seorang wanita moden dengan pemikiran tradisional. Dia menentang wanita berbogel hanya untuk meraih publisiti. Wanita bagi Kimora harus ada maruah diri.


Hadir dibawa khas oleh E! News sempena dengan pelancaran High Heeled Warrios yang merupakan satu kajian terhadap kehidupan wanita, Kimora berkongsi banyak hal tentang dirinya dan pemikiran tentang bisnes, kecantikan, fesyen serta wanita. Dia juga menghabiskan masa selama tiga hari di ibu kota dengan memenuhi undangan dan bertemu peminatnya dengan lebih dekat lagi.

Mengajak dia bercerita lebih lanjut tentang kejayaannya kini, nyata Kimora adalah seorang wanita yang cukup mempunyai aspirasi hidup yang tinggi. Bermula daripada bukan sesiapa sebelum tuah datang membawa dia terjun ke dunia fesyen, kini dengan karismanya dia telah menakluk dunia bisnes sekali gus dunia hiburan.

Diberi jolokan sebagai mogul fesyen, dia banyak memberi inspirasi kepada wanita-wanita di seluruh dunia termasuk wanita Asia. Kehidupan penuh glamor wanita Amerika yang berdarah campuran Afrika-Korea ini bermula seawal umur 13 tahun apabila dirinya dipilih untuk menghiasi iklan-iklan produk antarabangsa Chanel oleh Karl Lagerfeld ketika itu.

Selepas berkahwin dengan suami pertama, Russel Simmons pada tahun 1999, sejak itulah kerjaya fesyen Kimora bermula. Dia dan suaminya ketika itu membuka rangkaian fesyen yang diberi nama Baby Phat. Namun setelah 14 tahun bersama jenama tersebut, Kimora mengambil keputusan untuk 'berpisah' dari jawatan Pengarah Kreatif yang dipegangnya itu dan menguruskan perniagaan baharunya.


AMAT mementingkan keluarga. Dia kini bahagia bersama suaminya baharunya, Djimon Hounsou, dua anak perempuan Ming (kiri) dan Aoki serta seorang anak lelaki, Kenzo.


Kini, Kimora sedang sibuk menguruskan empayar fesyennya serta keluarga yang sentiasa memberi inspirasi kepadanya. Merupakan ibu kepada tiga orang anak, Ming Lee, 11 dan Aoki Lee Simmons, 9 (daripada hasil perkahwinan pertama) dan seorang anak lelaki bersama suami baharunya, Djimon Hounsou yang diberi nama Kenzo Lee Hounsou, 2, Kimora tahu bagaimana untuk 'menguruskan dunia' dengan bijak. Dia kemudian memberi rahsia sukses dirinya.

"Kita hanya perlu yakin dan berkorban banyak benda untuk sukses. Pertama sekali, anda perlu korbankan masa anda dan untuk saya, masa tidur adalah pengorbanan terbesar kerana itu saya jarang tidur. Saya kini mempunyai banyak perkara yang ingin dilakukan untuk bisnes saya yang semakin berkembang selain perlu menguruskan keluarga, anak-anak dan suami.

"Jadi, apa yang perlu dilakukan ialah anda perlu merendah diri untuk mencapai impian anda. Kebanyakan daripada mereka ada yang melakukan dua kerja dalam sehari dengan bekerja pada sebelah siang yang dianggap satu kerja untuk menyara keluarga manakala sebelah malam pula adalah karier impian masing-masing. Jadi, banyak perlu berkorban namun anda tidak boleh memiliki segalanya," tuturnya yang sentiasa memandang positif terhadap apa yang berlaku terhadap dirinya sehingga mencapai kejayaan sebesar ini.


KIMORA percaya kediaman adalah tempat terbaik untuk berehat. Justeru konsep kediamannya harus memberi keselesaan kepada dirinya.


Sementara ditanya tentang berapa dekat dirinya dengan Malaysia kerana kekerapannya menulis Twitter terhadap negara ini termasuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha, bicara ikon antarabangsa ini, Malaysia memang dekat di hatinya kerana dia begitu menghargai semua negara Asia.

Malah akuinya, dia sangat gembira berada di sini dan telah berlatih beberapa perkataan bahasa Malaysia melalui pengikutnya di dalam laman sosial Twitter miliknya, @OfficialKimora.

"Saya sangat teruja berada di Malaysia dan saya telah mempelajari beberapa perkataan hasil daripada pengajaran peminat saya di dalam laman Twitter selama seminggu sebelum kehadiran saya di sini.

"Antara perkataan yang saya pelajari merupakan selamat pagi, cantik, terima kasih, sama-sama dan aku cinta kamu. Adakah saya menyebutnya dengan betul?", ujarnya penuh teruja.

Full content generated by Get Full RSS.

Hari penentuan AIM 18

Posted:

Hari penentuan AIM 18

Hari penentuan AIM 18


ROSSA dan Aizat masing-masing tercalon dalam AIM 18.


ANUGERAH Industri Muzik ke-18 (AIM 18) akan berlangsung pada malam ini. AIM adalah sebuah 'medan pertempuran' serius. AIM bukan gelanggang sarkas.

Sejak ia ditubuhkan 18 tahun lalu, AIM selalu diangkat ke darjat tertinggi dalam hirarki anugerah tempatan, terutama bagi para penggiat seni hiburan.

Malangnya, semakin ia 'tua' AIM dilihat semakin rapuh, merapu dan tidak relevan, terutama bagi anak seni yang telah lelah membuat kerja seni mereka dan akhirnya bukan tidak diiktiraf, malah tidak tercalon langsung.

Itu senario yang terjadi pada AIM 18. Nama-nama anak seni yang sepatutnya tercalon dalam beberapa kategori yang dianggap relevan seperti Hujan misalnya yang sepatutnya layak dicalonkan untuk kategori Album Rock Terbaik tetapi tercicir atas alasan seorang anggota mereka, Hang Dimas merupakan rakyat Indonesia dan sebaliknya yang berlaku. Sehingga timbul ura-ura barisan penyanyi dan karyawan belakang tabir yang bertungkus-lumus menghasilkan sesuatu produk mahu memboikot anugerah yang diadakan di Stadium Bukit Jalil pada malam ini.

Justeru apapun keputusan yang diperoleh pada malam ini, ia tetap telah jauh menjatuhkan martabat anugerah berprestij ini sendiri walau orang kuat AIM bermati-matian mengatakan setiap sesuatu hal waima sebesar zarah sekali pun mereka ambil kira atas dasar realistik. Ini kerana tanpa pihak penganjur sedari, perasaan banyak anak seni terguris, kepercayaan sudah lama terbang dan apabila sesuatu yang selama ini menjadi harapan mereka bergantung untuk mengukur kredibiliti sudah tidak membuka ruang, semua yang berlaku tidak lagi membawa erti buat mereka.


WALAU tercicir daripada pencalonan Album Rock Terbaik, Hujan menerima banyak pencalonan belakang tabir yang dijangka akan membawa 'keuntungan' kepada mereka menerusi album Lonely Soldier Boy.


Bukan menidakkan kredibiliti calon-calon yang bertanding dan barangkali siapalah kita untuk menilai karya seni yang ada berbanding barisan profesional yang telah memilih mereka.

Bagaimanapun AIM 18 bukanlah satu medan yang terlalu busuk sehingga tidak ada satu pun kebaikan yang akan disumbang kepada anak seni serta industri. Percayalah, walau AIM 18 dikritik pedas, anugerah ini akan tetap wujud pada tahun mendatang dan terus mendapat kepercayaan bagi pengkarya muzik kerana inilah satu-satunya medan yang terbaik untuk menjadi kayu ukur produk pembikinan mereka.

Malah melihat kepada pencalonan yang ada, ia sedikit melegakan hati kerana nama-nama yang layak bertanding ada juga tersangkut dalam kategori yang dibuka. Misalnya penyanyi seperti Anuar Zain, Najwa, Aizat, Yuna dan Datuk Sheila Majid tercalon melalui karya-karya mereka dalam kategori yang selayaknya.

Jika mahu membuat prediksi tentang siapa yang bakal dinobat sebagai terbaik, barangkali semua yang tercalon mempunyai kriteria untuk menang. Namun sudah adat pertandingan, dalam satu kelompok, hanya satu sahaja yang akan dipilih sebagai paling baik. Mengikut data senarai pencalonan, Kosmo! memberi prediksi siapa yang mungkin akan dinilai sebagai terbaik pada malam ini. Semoga selepas AIM 18 berakhir pada malam ini, tiada lagi kontroversi tercetus seperti pada saat mereka mengumumkan calon yang layak bertanding. Terlebih dahulu ucapan tahniah untuk pemenang dan bagi yang tewas, teruslah memburu trofi AIM untuk tahun akan datang. - MALIAH SURIP

Full content generated by Get Full RSS.

Kecoh Al anak Dhani, Maia merokok, minum

Posted:

Kecoh Al anak Dhani, Maia merokok, minum

Kecoh Al anak Dhani, Maia merokok, minum


MAIA mengaku terkejut dengan perbuatan Al meminum arak dan merokok di kediamannya tanpa pengetahuan dirinya.


PESTA Halloween yang dirayakan Ahmad Ghazali atau Al, putera sulung Ahmad Dhani dan Maia Estianty nampaknya telah mengundang banyak persepsi bukan sahaja kepada keluarganya malah masyarakat umum.

Ini kerana telah tersebar beberapa keping gambar Al yang sedang memegang botol arak serta merokok, sedang usianya masih terlalu mentah iaitu 14 tahun!

Parti tersebut telah diadakan di kediaman Maia, mantan isteri Dhani. Lantas Dhani menyalahkan Maia atas perbuatan anaknya itu.

Maia bagaimanapun menafikan dia yang menyediakan minuman dan rokok untuk Al dan kawan-kawannya berpesta.

"Memang saya ada menyediakan makanan, minuman dan kerusi untuk parti itu. Tidak ada minuman beralkohol atau rokok. Saya kemudian keluar dari rumah sejak pukul 7 malam dan pulang pukul 11 malam," kata Maia membela diri.

Jelas Maia lagi selepas dia pulang, dia tidak melihat sebarang tanpa yang mencurigakan terhadap Al atau lokasi parti.

"Saya tidak menyangka Al sanggup berbuat demikian. Dia mengaku minum sedikit dan telah meminta maaf kepada saya," ujarnya lagi.

Sementara itu, Dhani yang ternyata cukup marah dengan tindakan Al telah menghukum anak sulungnya itu.

"Saya beri dia hukuman, tapi sejak dulu saya memang tidak pernah menggenakan hukuman yang keras terhadap anak-anak.

"Untuk Al, saya hanya menghukum dengan mengurangkan segala keperluan dan kesenangan yang dia peroleh sebelum ini," tegas Dhani.

Sebelumnya, foto-foto Al sedang merokok dan minum minuman beralkohol beredar luas di internet.

Dhani kembali menuding mantan isterinya, Maia yang mengajar anak-anaknya merokok. Apalagi, Dhani pernah melihat Maia merokok di depan anak-anaknya.

Tambahnya lagi: "Apa yang paling saya kesalkan, dia baru berusia 14 tahun dan tak patut minum atau merokok! Itu perbuatan orang dewasa."

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved