Khamis, 3 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kisah orang kaya jadi miskin di Greece

Posted:

Kisah orang kaya jadi miskin di Greece

Kisah orang kaya jadi miskin di Greece

SELEPAS 18 tahun memperhambakan diri memasak moussaka dan kambing panggang di sebuah restoran di sekitar Greece, Petros Papadopoulos menyediakan pula makan tengah hari untuk 50 orang di tempat yang tidak pernah dibayangkan selama ini. Ia merupakan kawasan kediaman golongan gelandangan di Athens.

Chef bersuara lembut yang mengaku tidak memberikan nama sebenar kerana khuatir jika rakan dan sanak-saudara akan mengetahui keadaannya itu, baru sahaja membeli sebuah rumah flat dan berhasrat untuk membina keluarga selepas impiannya dimusnahkan oleh krisis ekonomi yang melanda Greece.

Pada tahun 2010, dia kehilangan kerja berikutan kemelesetan ekonomi terburuk di Greece sejak sedekad lalu dan ribuan rakyatnya hilang pekerjaan.

Malah, lebih teruk apabila dia tidak lagi mampu menguruskan hartanya hingga menyebabkannya kehilangan kediaman dan dipaksa merayau-rayau di jalanan.

"Saya rasa seperti hidup dalam filem. Hidup saya berubah 180 darjah. Saya gagal. Hidup di jalanan tidak tertanggung," kata Papadopoulos, sambil menggayakan tangannya untuk mengingati kembali bagaimana dia bersusah-payah mencari tempat tidur di dalam bangunan yang ditinggalkan.

Pihak berwajib memberitahu, jumlah orang gelandangan di Greece semakin meningkat iaitu antara 20 hingga 25 peratus dalam setahun dua ini. Ia merupakan satu peningkatan yang mendadak di negara tersebut apabila orang dewasa yang sering menetap bersama keluarga dan wang pencen biasanya digunakan untuk menampung kehidupan.

Statistik menunjukkan kebanyakan negara Eropah menjunam kerana kemelesetan ekonomi dan langkah penjimatan yang diamalkan kerajaan, selari dengan peningkatan penganggur, kekurangan rumah mampu milik dan pemotongan faedah sosial memaksa ramai orang melangkaui jangkaan dan memberi kesan kepada individu yang merasakan mereka kebal.

Gelandangan

Papadopoulos, 40, tidak percaya dengan apa yang dialaminya. Dia seorang seorang chef yang berjaya dan dikenali terpaksa mencari tempat tidur sebelum dia menemui katil di sebuah rumah perlindungan. Dua adiknya yang merupakan ahli keluarga terdekat turut menjadi mangsa kemelesetan ekonomi hingga tidak berdaya untuk membantunya lagi.

"Saya tidak pernah menjangkakan semua ini berlaku pada saya. Saya kemudian sedar betapa hidup ini seumpama roda. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Kita semua ada potensi untuk menjadi orang gelandangan," tegas Papadopoulos.

Berbanding dengan klise yang sering mengaitkan orang gelandangan dibelenggu masalah mental dan dadah, Papadopolulos adalah sebahagian daripada generasi baru Greece. Dia tergolong dalam kalangan mereka yang menjadi mangsa kepada pemotongan faedah untuk menangani krisis hutang negara.

"Populasi orang gelandangan telah berubah," kata Aris Violantzis, seorang ahli psikologi Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di Klimaka.

"Ia biasanya melibatkan orang pertengahan umur dalam tahun-tahun produktif yang memikirkan bahawa segala-galanya akan berjalan lancar dan mereka membuat perkara yang betul. Sebaliknya, apa yang berlaku membuatkan mereka rasa tertipu."

Di kawasan penempatan gelandangan Klimaka, lebih kurang 50 orang kebanyakannya lelaki kelihatan berbual, bermain backgammon atau menonton televisyen sementara menanti masa untuk makan pasta dan daging yang dimasak oleh Papadopoulos dihidangkan di atas pinggan plastik.

Golongan pertama yang akan ditemui jika memasuki kawasan itu ialah mereka yang sebelum ini bekerja dalam sektor pembinaan.


SEORANG pekerja sosial sedang menyusun makanan di atas meja sebuah pusat perlindungan golongan gelandangan di Athens.


Lambros, seorang pembancuh simen tidak akan memberitahu sanak-saudara yang dia terpaksa tidur di dalam kereta selama tiga bulan selepas dipecat Krismas tahun lalu, sebelum menemui tempat berteduh di kawasan perlindungan itu.

"Saya tidak mahu mereka mengetahuinya. Saya rasa teruk, begitu juga mereka," tutur lelaki berusia 55 tahun itu dengan linangan air mata.

Kemiskinan telah meningkat secara mendadak di jalanan bandar Athens yang mempunyai populasi penduduk seramai empat juta orang. Orang ramai bersesak-sesak di dalam beg-beg tidur di lorong sunyi dan mereka dilihat mencari-cari sisa makanan, besi buruk atau kaca di dalam tong-tong sampah untuk dijual.

Zon Kelabu

Klimaka menganggarkan populasi yang tinggal di jalanan di Greece telah meningkat kepada 25 peratus iaitu 17,000-20,000 sejak dua tahun lalu.

Dengan jumlah penganggur di Greek yang kini mencecah 16 peratus, generasi gelandangan baru ini datang dari segenap lapisan masyarakat.

"Keluarga dan masyarakat kini sedang menderita. Saya tidak pernah melihat situasi sebegini sebelum ini. Ia seperti hidup seseorang itu ditentukan oleh dirinya sendiri," ujar Violantzis.

Di seberang laut Ionian di Itali, yang memperkenalkan penjimatan untuk mengatasi krisis fiskal, pekerja kebajikan menceritakan kisah yang sama untuk golongan gelandangan dan memberitahu perpaduan keluarga di sana menjadi tegang.

"Lebih ramai orang di dalam zon kelabu yang tidak hidup dalam kemiskinan melampau tetapi tidak mempunyai wang yang cukup daripada gaji bulanan seperti keluarga ibu tunggal dan orang-orang tua," kata Francesca Zuccari dari badan kebajikan Sant Egidio.

Kumpulan pembasmi kemiskinan yang paling aktif di dalam negara, badan Katholik Caritas melaporkan terdapat kenaikan sebanyak 25 peratus bagi orang yang datang meminta bantuan daripada mereka antara tahun 2009 dan 2010. Keadaan itu juga membuatkan ramai yang bercerai dan menjadi duda.

"Ramai orang berpisah dan krisis ekonomi telah mengurangkan pendapatan, meningkatkan penganggur dan memburukkan situasi perumahan," kata jurucakap Caritas, Renato Molinaro.

Golongan lemah seperti pendatang asing dan remaja akan menerima risiko yang teruk di sekitar Eropah, kata NGO persekutuan Eropah yang berkhidmat untuk golongan gelandangan, Feantsa.

"Semakin ramai orang yang menyangka terlepas daripada musibah gelandangan kini berada di sini," ungkap Karolina Krzystek, pegawai polisi Feantsa. Kebanyakan mereka menumpang tidur di rumah rakan yang terdiri daripada flat yang penuh sesak.

Krisis hutang

Di Sepanyol yang memiliki jumlah penganggur paling tinggi dalam Kesatuan Eropah (EU) iaitu lebih 21 peratus dan bertindih dengan ukuran ketat untuk mengelakkan mata wang euro menjunam, bilangan orang gelandangan yang pergi ke pusat perlindungan meningkat kepada 15.7 peratus dari 2008 ke 2010, demikian menurut data rasmi.

Bagaimanpun, isu itu tidak hanya terhenti di negara-negara yang mengalami krisis hutang mata wang euro. Jumlah keluarga bergelandangan di Britain, salah satu negara yang bukan di dalam zon euro, meningkat daripada 10 kepada 44 peratus kepada 44,160 isi rumah tahun lalu. Ia merupakan peningkatan pertama sejak 2004.


SEORANG lelaki warga emas merenung masa depannya di luar sebuah rumah perlindungan di Klimaka, Athens.


Isu terbesar di Britain, yang memulakan penjimatan tahun lalu adalah kekurangan rumah mampu milik, kata jurucakap wanita badan perlindungan kebajikan golongan gelandangan.

"Makin ramai yang tidak mampu memiliki rumah dan sewa semakin meningkat. Pemotongan manfaat rumah telah membuatkan ramai yang hidup dalam keadaan susah yang melampau," ujarnya lagi.

Kekurangan rumah yang kronik dan peningkatan pengangguran yang tinggi juga menyumbang kepada masalah itu di Perancis yang disenaraikan oleh Pertubuhan bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan sebagai negara kebajikan paling pemurah di dunia.

Pengurus Yayasan Abbe Pierre dan seksyen sosial Palang Merah Perancis, dua organisasi yang menguruskan hal orang gelandangan di negara berkenaan memberitahu, jumlah gelandangan telah meningkat dari 130,000 ke 150,000 pada awal tahun 2011, iaitu lebih 100,000 dari tahun 2008.

Sukarelawan palang merah, Didier Piard memberitahu ia suatu peningkatan mendadak sejak tahun 2007 dalam tiga kategori iaitu kejatuhan remaja ketika waktu sukar sebaik meninggalkan rumah, orang pencen yang kekurangan kuasa beli dan pencari suaka politik.

"Kebanyakan mereka tidak berada dalam radar kami sebelum ini, yang bekerja berterusan sepanjang hidup mereka. Bagi golongan pencen, tiba-tiba mereka mendapati mereka hidup dalam jumlah yang kecil, tidak berupaya untuk menampung hidup dengan kadar sewa bil-bil dan makanan yang tinggi," tegasnya. – AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bebola kristal masih dijual

Posted:

Bebola kristal masih dijual

Bebola kristal masih dijual

Oleh NOOR HASLIZA NUSI dan HAFIZ ABBAS
berita@kosmo.com.my

MOHD. A. ARUWAN (kiri) menunjukkan bungkusan mainan kanak-kanak yang menggunakan bebola kristal yang dirampas di Kuantan semalam.


KUANTAN – Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Pahang berjaya menghidu taktik terbaharu sesetengah syarikat yang cuba menghabiskan stok bebola kristal atau hidrogel dengan memasukkannya bersama ke dalam produk makanan ringan kanak-kanak.

Pengarahnya, Mohd. A. Aruwan berkata, bebola kristal itu dimasukkan bersama ke dalam salah satu produk makanan yang disukai kanak-kanak sebagai barang permainan.

"Ia dimasukkan sebagai satu mekanisme jualan dan ia menunjukkan ada syarikat yang tidak bertanggungjawab," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Menurut beliau, ia merupakan salah satu taktik licik dalam usaha menghabiskan stok bebola kristal yang dilarang penjualannya.

Mohd. A. Aruwan memberitahu, pihaknya telah melakukan pemeriksaan ke atas kedai yang disyaki menjual produk makanan ringan terbabit untuk siasatan lanjut.

"Kita telah memeriksa tiga pemborong di sekitar Kuantan dan mengambil salah satu stok yang dibuat di Perak yang dipercayai mengandungi bebola kristal itu," ujarnya.

Beliau menyatakan pihaknya kini sedang melakukan siasatan lanjut ke atas produk tersebut dan tindakan boleh diambil di bawah Akta Perintah Perlindungan Pengguna (Larangan Terhadap Barang Tidak Selamat) 2011 jika didapati bersalah.

"Syarikat yang bersalah boleh didenda tidak lebih RM250,000 bagi kesalahan pertama dan RM500,000 bagi kesalahan kali kedua.

"Manakala bagi individu denda tidak lebih RM100,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali. Sementara kesalahan kali kedua, individu boleh didenda RM250,000 atau enam tahun penjara atau kedua-duanya sekali," jelasnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Misteri orang minyak Bentong

Posted:

Misteri orang minyak Bentong

Misteri orang minyak Bentong


Timbalan Ketua Polis Pahang, Datuk Fatimah Ghazali (tengah) melakukan rondaan bersama penduduk Ketari di Bentong, Pahang, malam kelmarin.


BENTONG – Lebih 10,000 penduduk di 20 kampung dan taman perumahan di kawasan Ketari di sini mendakwa hidup mereka kini diganggu satu lembaga hitam seakan-akan orang minyak.

Lembaga itu dikatakan mengganggu gadis bawah umur sejak dua minggu lalu selain membuat kacau di kampung itu.

Imejnya menyerupai lelaki bertubuh kecil yang dipercayai mengamalkan ajaran ilmu hitam itu turut didakwa memecah masuk beberapa lagi rumah sekitar Ketari.

Ekoran kejadian itu, para penduduk taman perumahan dan kampung menggerakkan Skim Rondaan Sukarela (SRS) bagi mengawasi dan memburu suspek.

Salah seorang anggota SRS dari Kampung Bukit Piatu, Muhamad Zulfadzli Zulkifli, 22, mendakwa dia bersama rakan pernah terserempak dengan lembaga hitam itu beberapa hari lalu ketika melakukan rondaan.

"Kami ternampak satu lembaga hitam berada di atas bumbung salah sebuah rumah dan kami mengejar sehingga ke tepi sungai tetapi gagal apabila dia berjaya menyeberangi sungai tersebut.

"Kemudian, lembaga itu mempersendakan kami sebelum menghilang diri dalam semak apabila menyedari beberapa rakan kami cuba menyeberangi sungai untuk menangkapnya," ceritanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Senarai nama pelatih PLKN siri ke-9 diketahui hujung bulan ini

Posted:

Senarai nama pelatih PLKN siri ke-9 diketahui hujung bulan ini

Senarai nama pelatih PLKN siri ke-9 diketahui hujung bulan ini

Oleh MOHD. ZUHARMAN MOHAMMAD NOR
berita@kosmo.com.my


ABDUL HADI (duduk, empat dari kiri) memberi tunjuk ajar kepada seorang pelatih PLKN cara-cara menembak di Lapang Sasar Bukit Merbau, Kem Desa Pahlawan, Pasir Puteh semalam.


PASIR PUTEH – Senarai nama 140,000 bakal pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) bagi siri kesembilan akan diketahui akhir bulan ini, kata Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.

"Para bakal pelatih yang kebanyakannya mungkin sedang menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ketika itu tidak perlu risau, nama mereka yang tersenarai boleh disemak melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) atau e-mel," katanya ketika ditemui di Lapang Sasar Bukit Merbau, Kem Desa Pahlawan di sini semalam.

Pelatih siri tersebut akan ditempatkan di 81 kem latihan di seluruh negara mulai 1 Januari tahun depan.

Mengenai PLKN siri kelapan, Abdul Hadi berkata, seramai 18,000 peserta akan menamatkan latihan dalam tempoh sebulan lagi dan pada ketika ini mereka sedang menghabiskan modul latihan menggunakan senjata api dan khidmat masyarakat.

Selain itu, beliau berkata, mereka juga diberi cuti untuk menyambut Hari Raya Aidiladha bersama keluarga selama tiga hari mulai hari ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sasaran negara lebih realistik

Posted:

Sasaran negara lebih realistik

Sasaran negara lebih realistik

Oleh IKHWAN IDERIS
ikhwan.ideris@kosmo.com.my

AHMAD SHABERY (tengah) bersalaman dengan atlet-atlet negara yang akan menyertai Sukan SEA 2011 pada majlis penyerahan Jalur Gemilang di Hotel Palm Garden, IOI Resort Putrajaya semalam.


KONTINJEN Malaysia meletakkan sasaran sebanyak 40 hingga 45 pingat emas pada edisi ke-26 temasya Sukan SEA 2011.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, pihaknya perlu membuat sasaran yang realistik berdasarkan prestasi semasa atlet negara.

"Selain itu, kekuatan atlet dari negara lain dan jumlah pingat yang dipertandingkan dalam acara sukan di mana Malaysia mempunyai kelebihan juga perlu diambil kira.

"Sasaran kita kekal seperti mana yang diletakkan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) iaitu sebanyak 40 hingga 45 pingat emas.

"Meskipun banyak acara yang dipertandingkan, seperti dalam edisi sebelum ini, kelebihan berpi- hak kepada tuan rumah dan mereka akan memperkenalkan banyak sukan yang dianggap memihak kepada mereka.

"Terdapat banyak acara sukan yang secara tradisinya kita adalah pasukan yang kuat seperti hoki, skuasy dan boling padang tidak dipertandingkan.

"Ada juga sukan yang kita mempunyai kekuatan sendiri tetapi kita simpan tenaga dan kekuatan untuk kejohanan yang lebih besar seperti sukan Olimpik seperti badminton yang mana kita hanya menurunkan skuad pelapis," kata Ahmad Shabery dalam satu sidang media selepas majlis penyerahan Jalur Gemilang di Hotel Palm Garden, IOI Resort Putrajaya semalam.

Turut hadir Ketua Kontinjen, Datuk Naim Mohamad; Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embung; Presiden MOM, Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar; Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN), Datuk Dr. Ramlan Abdul Aziz dan Ketua Setiau- saha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohid Mohamed.

Pada edisi kali ini, Malaysia menghantar sebanyak 872 anggota kontinjen yang terdiri dari- pada 608 atlet, masing-masing 373 lelaki dan 235 wanita.

Ahmad Shabery turut menjelas- kan, faktor kecederaan yang menimpa atlet utama negara seperti Daniel Beego dan Lee Hup Wei turut mengurangkan sasaran pingat emas kali ini.

Tambahnya, pihaknya juga tidak mahu mengorbankan sesetengah atlet utama negara untuk bertanding dalam acara yang bersifat subjektif yang selalunya memberi kelebihan kepada tuan rumah.

"Lebih baik kita simpan untuk menjaga nama seperti atlet wusyu, Chai Fong Ying yang memenangi pingat emas pada Sukan Asia tahun lalu supaya dia tidak menjadi korban kepada sistem itu sendiri," katanya.

Shabery turut menyuarakan harapannya supaya pasukan bola sepak mampu mempertahankan pingat emas yang dimenangi di Laos dua tahun lalu kerana sukan itu semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

Antara acara sukan menjadi sandaran pingat emas adalah terjun dengan enam pingat emas, re- nang (4), renang berirama (3), ba- sikal trek (5), memanah (4), olahraga (4), menembak (3) dan tenpin boling (3).

Full content generated by Get Full RSS.

Nur Suryani gementar bawa Jalur Gemilang

Posted:

Nur Suryani gementar bawa Jalur Gemilang

Nur Suryani gementar bawa Jalur Gemilang

PENEMBAK senior negara, Nur Sur- yani Mohamed Taibi mengakui berasa gementar apabila diberi penghormatan sebagai membawa Jalur Gemilang ketika upacara perasmian temasya Sukan SEA 2011 di Indonesia hari ini.

Ini kerana, kontinjen negara kali ini terdiri daripada 872 atlet dan pegawai yang merupakan penyertaan terbesar kontinjen negara ke temasya sukan Asia Tenggara itu.

"Saya telah mewakili negara dalam banyak temasya sukan sebelum ini dan penghormatan kali ini yang diberikan kepada saya amat besar.

"Saya sebenarnya terkejut dengan pengumuman tadi (semalam) apabila dipilih sebagai pembawa bendera Malaysia. Ini kali pertama saya diberi pe- luang seumpamanya.

"Tanggungjawab juga menjadi besar khususnya untuk menjulang nama negara," katanya.

Nur Suryani berkata demikian sele- pas majlis penyerahan Jalur Gemilang yang disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Sha- bery Cheek kepada Ketua Kontinjen Malaysia, Datuk Naim Mohamad di Putrajaya semalam.

Nur Suryani, 29, pemenang pingat emas bagi acara 10m Air Rifle berpasangan wanita pada Sukan Komanwel 2010 di India bersama Nur Ayuni Farhana Abdul Halim, akan bergandi- ngan dengan Shahera Rahim Raja.

Bagi acara 50m tiga posisi, dia akan bersama Nur Ayuni Farhana di Kompleks Jakabaring, Palembang.

Full content generated by Get Full RSS.

‘Dia nak RM20,000 kita dah beri’

Posted:

'Dia nak RM20,000 kita dah beri'

'Dia nak RM20,000 kita dah beri'

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


IRFAN (dua dari kanan) ambil keputusan mengejut untuk meninggalkan skuad bola sepak Terengganu dan bakal mengendalikan pasukan Selangor musim depan.


GAJI RM20,000 sebulan. Itu tawaran yang diberikan oleh Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) kepada Irfan Bakti yang telah membuat keputusan mengejut untuk meninggalkan skuad bola sepak Terengganu.

Perkara itu dinyatakan sendiri Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said yang turut berharap semua pihak menghormati keputusan jurulatih kelahiran Kelan- tan berusia 60 tahun itu yang memilih Sela- ngor sebagai destinasi baharu.

"Dia dah minta naik gaji dari RM18,000 sebulan kepada RM20,000, kita dah beri. Tapi kita kena hormati juga hasrat dia nak tinggalkan Terengganu, mungkin Selangor tawar lebih baik lagi," katanya kepada pemberita di Kemaman semalam.

Malah, Ahmad yang merupakan peminat No. 1 bola sepak di Terengganu akhirnya se- cara terbuka merelakan pemergian juru- latih itu, sekali pun ia merupakan satu kepu- tusan yang sukar.

Katanya, Irfan yang enggan menyambung kontrak selama dua tahun bersama PBSNT apabila kontrak asalnya berakhir pada 30 November ini, mempunyai hak untuk berbuat demikian demi masa depannya dalam membangunkan sukan bola sepak negara.

"Perkara ini biasa kerana seseorang juru- latih tak akan kekal lama dengan satu-satu pasukan.

"Bila mereka ada di kemuncak mungkin mereka akan hadapi tekanan lebih besar, jadi mereka akan fikir tawaran lain.

"Kita tak boleh paksa kerana dia mungkin perlukan suasana yang lebih menggembira- kan dan tiada tekanan," jelasnya lagi.

Mengenai cadangan sekumpulan penyokong yang berhasrat untuk mengadakan de- monstrasi bagi menuntut Presiden PBSNT, Datuk Che Mat Jusoh meletak jawatan, Ahmad menjelaskan, perkara itu sepatutnya tidak berlaku.

Demonstrasi dengan slogan 'Suara Kebangkitan Bola Sepak Terengganu' itu bakal diadakan di pekarangan Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu petang ini.

"Dari segi pencapaian, mereka (PBSNT) dah tunjuk kebolehan. Terengganu berjaya menjuarai Piala Malaysia, naib juara Piala Malaysia dan naib juara Liga Super.

"Mana lagi negeri yang ada dua pasukan dari satu negeri berjaya masuk ke peringkat akhir (Piala Malaysia). Kalau ada kurang kat mana tu, kita betulkanlah," tambahnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Menipu: Dipenjara dua tahun, tiga sebatan

Posted:

Menipu: Dipenjara dua tahun, tiga sebatan

Menipu: Dipenjara dua tahun, tiga sebatan

03/11/2011 8:44pm

KLUANG – Seorang ketua jurutera MAS dihukum penjara dua tahun dan tiga sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini kerana menipu seorang lelaki sebanyak RM3,000 lima tahun lepas.

M. Sawarn Singh, 48, didakwa melakukan perbuatan itu terhadap G. Ajitpal Singh sehingga mendorong mangsa menyerahkan wang berkenaan, yang dimasukkan ke akaun bank secara online di Maybank, Jalan Datuk Haji Hassan di sini, kira-kira 9.31 pagi pada 3 April 2006.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 10 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh menipu mangsa dengan mendakwa dia boleh membocorkan soalan kertas peperiksaan prakelayakan bagi jawatan pelatih penyelenggaraan pesawat dan juruterbang yang dikendalikan MAS, jika wang tersebut diserahkan kepadanya. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Dadah: Bapa, dua anak remaja ditahan

Posted:

Dadah: Bapa, dua anak remaja ditahan

Dadah: Bapa, dua anak remaja ditahan

03/11/2011 8:41pm

BESUT – Seorang bapa dan dua anak lelakinya berumur 15 dan 16 tahun antara 46 penagih dadah yang ditahan polis Besut dalam "Op Tapis" yang diadakan di sekitar daerah itu kelmarin.

Tiga beranak itu ditahan ketika mereka sedang khayal kerana mengambil bahan terlarang itu di rumah mereka.

Remaja lelaki berumur 16 tahun juga didapati mempunyai rekod mencuri motosikal, kata Timbalan Ketua Polis Daerah Besut, DSP Noor Zainy Mohd Noor.

Dalam operasi itu, polis merampas 9.1 gram ganja dan 0.7 gram heroin daripada penagih yang ditangkap, katanya kepada pemberita selepas menyaksikan upacara serah dan terima tugas Ketua Siasatan Jenayah (KSJ) Daerah Besut yang baru di sini, hari ini.

Menurutnya, operasi seumpama itu yang diadakan secara berterusan diperhebatkan sebagai usaha mencegah aktiviti jenayah dan penyalahgunaan dadah berikutan meningkatnya kes pecah rumah dan samun kebelakangan ini. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Ragut beg: Peragut dicekup orang awam

Posted:

Ragut beg: Peragut dicekup orang awam

Ragut beg: Peragut dicekup orang awam

03/11/2011 8:40pm

PETALING JAYA – Seorang lelaki yang cuba melarikan diri selepas meragut beg tangan seorang wanita di Pasar Sri Setia di sini, dicekup orang awam selepas motosikal yang ditungganginya merempuh sebuah motosikal lain.

Dalam kejadian 12.30 tengah hari itu, mangsa yang berusia lewat 20-an sedang berjalan di sebuah lorong di tepi pasar berkenaan sambil mengendong bayinya sebelum suspek yang menunggang motosikal dari arah belakangnya meragut beg tangannya.

Namun, peragut berumur 20-an itu gagal mengawal motosikalnya sebelum merempuh motosikal lain dari arah belakang menyebabkan suspek terjatuh dan melarikan diri meninggalkan motosikalnya.

Suspek kemudian dikejar para peniaga pasar berkenaan sebelum ditangkap dan dibelasah di depan deretan kedai berhampiran pasar.

Anggota polis dari Balai Polis Sungei Way, yang berdekatan lokasi kejadian, tiba beberapa minit kemudian sebelum menahan suspek dan membawanya ke balai polis.

Mangsa dan anaknya tidak cedera.

Sementara itu, jurucakap polis ketika dihubungi mengesahkan penahanan suspek. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pejabat akhbar sindir Nabi Muhammad dibakar

Posted:

Pejabat akhbar sindir Nabi Muhammad dibakar

Pejabat akhbar sindir Nabi Muhammad dibakar

BEBERAPA anggota bomba semalam berjalan di depan pejabat akhbar satira, Charlie Hedbo yang rosak akibat terbakar di Paris.


PARIS - Bangunan ibu pejabat sebuah syarikat akhbar yang sering menampilkan isu-isu menyindir di Perancis dibakar dan mengalami kerosakan teruk.

Kebakaran itu berlaku selepas akhbar tersebut menyatakan bahawa Nabi Muhammad menjadi editor undangan.

Menurut seorang pegawai polis, kebakaran itu berlaku pada lewat malam kelmarin di akhbar Charlie Hebdo dan puncanya masih tidak diketahui.

Tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian itu.

Pengarah akhbar tersebut yang menggunakan nama Charb memberitahu stesen televisyen BFM, banyak kerosakan yang berlaku termasuk maklumat di dalam komputer musnah.

Kakitangan akhbar tersebut berkata, mereka menerima banyak ancaman akibat cerita Sharia Hebdo di akhbar tersebut yang merujuk kepada undang-undang Islam. - AP

Full content generated by Get Full RSS.

Aktres dakwa gambar bogel untuk suami

Posted:

Aktres dakwa gambar bogel untuk suami

Aktres dakwa gambar bogel untuk suami

SCARLETT JOHANSSON


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Aktres Scarlett Johansson bercakap mengenai skandal gambar bogelnya dalam wawancara bersama majalah hiburan, Vanity Fair kelmarin.

Dalam wawancara itu, Johansson berkata, tidak salah dia merakamkan sendiri foto-foto bogel tersebut kerana koleksi berkenaan adalah untuk suaminya ketika itu, Ryan Reynolds.

"Saya mengetahui sudut terbaik saya. Saya bukannya bergambar untuk majalah lucah. Gambar-gambar ini untuk suami saya. Kalau saya bergambar porno sekali pun, ia bukan satu kesalahan," kata aktres berkenaan.

Popular menerusi filem The Avengers, aktres berusia 26 tahun itu menjadi mangsa penyebaran gambar-gambar bogelnya di Internet pada September lalu selepas akaun e-mel peribadinya diceroboh penggodam komputer.

Wawancara eksklusif itu disiarkan dalam edisi Disember Vanity Fair yang akan berada di pasaran AS pada 9 November ini. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

Harga makanan di AS jejaskan percutian

Posted:

Harga makanan di AS jejaskan percutian

Harga makanan di AS jejaskan percutian

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Lebih satu pertiga pengguna di AS menjangkakan harga makanan di negara berkenaan akan meningkat yang akan menyebabkan mereka terpaksa mengurangkan perbelanjaan semasa musim cuti, kata keputusan satu kaji selidik kelmarin

Sejumlah 35.6 peratus daripada 1,000 orang yang menyertai kaji selidik oleh Kumpulan Penyelidikan Amerika, memberitahu bahawa kenaikan harga makanan menyebabkan mereka mengambil keputusan untuk memotong perbelanjaan sambutan Hari Krismas.

Para pengilang dan pengeluar meningkatkan harga makanan pada tahun ini bagi menghadapi harga komoditi yang melambung tinggi termasuk kacang soya, jagung dan kacang.

Presiden Kumpulan Penyelidikan Amerika, Britt Beemer berkata, ia bukan kali pertama kenaikan harga makanan membebankan pengguna pada musim cuti Krismas.

Menurutnya, satu kaji selidik yang dijalankan dua tahun lalu menunjukkan 31 peratus pengguna di AS merancang untuk memotong perbelanjaan perayaan Krismas mereka. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu genggam anugerah

Posted:

Mahu genggam anugerah

Mahu genggam anugerah

ZARINA, Wan Sharmila, Aaron dan Johan bakal terbabit secara langsung dengan ASK 2011.


ESOK, pada pukul 9 malam bakal berlangsung Anugerah Skrin 2011 (ASK 2011) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur. Empat pelakon, Aaron Aziz, Johan Asaari, Wan Sharmila dan Zarina Zainoordin berkemungkinan besar masing-masing akan bersaing merebut gelaran pelakon terbaik menerusi drama lakonan masing-masing yang layak bertanding.

Ini kerana pada malam ASK 2011 nanti, pencalonan Top 5 untuk kesemua kategori yang dipertandingkan akan diumumkan sejurus sebelum nama setiap pemenang diumumkan.

Tidak meletakkan harapan yang tinggi tetapi jika sudah namanya adat pertandingan ada yang menang dan ada yang kalah. Malah, keempat-empat mereka sebulat suara mengatakan kemenangan yang diterima andai masing-masing meraih pencalonan adalah merupakan satu bonus dan penghargaan buat mereka dalam mempertingkatkan prestasi kerja di lokasi penggambaran.

ASK 2011 menyaksikan 17 telemovie, 10 drama rantaian, tujuh drama komedi dan 29 buah filem berentap untuk diiktiraf sebagai yang terbaik.

Aaron jadi pengarah

Aaron, pelakon yang namanya semakin hari semakin meniti di bibir peminat drama tempatan impak lakonannya dalam drama popular Nora Elena dan juga filem box-office nombor satu negara ketika ini (kutipan RM12 juta), KL Gangster enggan meletakkan harapan yang tinggi terhadap ASK 2011.

Meskipun teruja kerana julung-julung kali terlibat dalam ASK 2011, anak kelahiran Singapura ini memberitahu populariti sesebuah drama mahupun filem bukan tiket untuk memenangi anugerah sebaliknya kualiti sebuah karya menjadi titik tolak kepada sesebuah kemenangan.

"Popular bukan bererti bagus dan bagus tidak semestinya popular. Walaupun drama Nora Elena cukup popular di kalangan penonton, namun ia belum tentu cukup hebat di hati juri.

"Melihat saingannya pula semuanya cerita yang hebat-hebat belaka. Kalau menang saya bersyukur, jika tidak saya anggap saya perlu berusaha lebih lagi untuk mempertingkatkan mutu lakonan saya," jelas bapa kepada dua orang anak itu lagi.

Apabila dikatakan tahun 2011 tahun cemerlang Aaron memandangkan banyak karya popular melibatkan dirinya dan wajahnya makin kerap ditayangkan menerusi drama di kaca televisyen, Aaron hanya tersenyum dan menggelengkan kepalanya.

"Mana ada tahun 2011 merupakan tahun milik saya. Mungkin orang lihat muka saya bersepah di mana-mana kerana drama dan filem saya ditayangkan secara berturutan tanpa henti.

"Tambahan, mungkin saya tidak lagi menjadi wajah eksklusif Astro membuatkan saya lebih bebas untuk berlakon dengan mana-mana produksi dan juga stesen televisyen," katanya yang kini dalam proses untuk berhijrah secara tetap di Malaysia.

Selepas cemerlang sebagai pelakon, nampaknya, Aaron bakal melangkah setapak ke hadapan sebagai pengarah drama pula.

Baru sahaja selesai menjalani penggambaran drama berjudul Kekasih Awal dan Akhir menerusi produksi miliknya sendiri Aaron Aziz Production, Aaron akui berdebar menanti reaksi penonton terhadap hasil kreatifnya.

"Drama ini saya arah sepenuhnya tetapi diterbitkan oleh isteri saya sendiri, Diyana Halik. Idea semuanya datang daripada isteri saya dan dia yakinkan saya orang yang benar-benar memahami cerita itu, jadi dia minta saya arahkan drama tersebut.

"Sebenarnya, kalau di Singapura, saya memang sudah biasa mengarah dan berlakon dalam masa yang sama, cuma di Malaysia, ini kali pertama. Saya tidak mahu janjikan apa-apa, cuma mengharapkan yang terbaik sahaja," ujarnya mengenai drama yang akan ditayangkan pada 7 November depan di TV9 yang akan menggandingkan Aaron sekali lagi bersama Siti Saleha selepas drama Nora Elena.

Rezeki Johan mencurah

Baru lapan bulan dalam industri seni lakon, Johan yang popular dengan watak Botak dalam drama bersiri popular, Juvana sudah merasai tempias dunia glamor yang dikecapi kini.

Sedang namanya mendaki ke puncak, sempat juga namanya terheret dengan kontroversi cintanya bersama aktres Izreen Azminda. Namun, itu semua hanyalah rencah permainan sebagai selebriti, ironinya rezeki Johan tidak terkurang, malah, makin terlebih-lebih pula tawaran lakonan yang datang.

"Alhamdulillah, setakat hari ini tawaran lakonan datang tidak putus-putus dan saya bersyukur kerana semua tawaran yang datang tidak bertindih antara satu sama lain.

"Sekarang saya sedang menjalani penggambaran drama berjudul Kau Milikku bersama Dira Abu Zahar. Selepas itu berderet drama yang menanti seperti Tasbih Putih arahan Rashid Sibir, kemudian sebuah telemovie untuk Astro tentang pesakit HIV positif dan drama untuk slot Samarinda 26 episod bersama Beto Kusyairi," ujar pemilik nama penuh Johan Ariff Asaari itu.

Kini, akui Johan dia sudah mula selesa dan semakin bijak menyesuaikan diri dengan dunia glamor serta statusnya sebagai anak seni, cabaran yang datang ditanganinya dengan sebaik mungkin.

"Cabaran yang saya lalui ialah saya tidak dapat lari dari kontroversi dan publisiti kerana bagi saya itu merupakan cabaran yang perlu saya galas.

Saya pernah berputus asa kerana, saya hanya mahu berikan yang terbaik untuk semua," balasnya yang cukup sinonim dengan watak antagonis.

Bercerita mengenai ASK 2011, debaran menanti Johan apabila buat pertama kalinya dia diberi tanggungjawab sebagai penyampai anugerah di samping aktor Zahiril Adzim.

"Saya tidak sangka akan diberi penghormatan sebagai penyampai anugerah kerana saya masih baharu dalam dunia lakonan berbanding dengan gandingan saya," tuturnya.

Sungguhpun drama Juvana mendapat rating yang tinggi ketika tayangannya, Johan menjelaskan kesemua drama yang tercalon mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

"Saya tidak menaruh harapan yang tinggi, untuk melibatkan diri dalam majlis ASK 2011 sudah cukup besar buat saya.

"Sebagai pendatang baharu banyak lagi yang perlu saya belajar mengenai lakonan. Maknanya selepas ini saya perlu lebih bekerja keras dan memberi kualiti lakonan yang lebih daripada apa yang saya tonjolkan sekarang. Terima kasih buat penonton drama Juvana yang menyokong drama tersebut," jawabnya.

Pertama kali buat Wan Sharmila

Pemilik nama penuh, Wan Sharmila Wan Mohamed bukan wajah baharu dalam dunia seni tempatan. Wajahnya pernah menghiasi banyak drama popular seperti Tari Tirana, Sindarela, Kisah Kaisara dan Emil Emilda.

Bagaimanapun tuah aktres genit ini untuk menggenggam anugerah masih belum ada rezekinya. Tidak mengharap dan memaksa anugerah itu datang bergolek kepadanya, kata Wan dia percaya kepada rezeki.

"Tidak kisahlah berapa lama saya dalam industri lakonan atau berlakon berpuluh-puluh buah drama, jika belum sampai rezekinya saya untuk menerima anugerah, maknanya saya harus pertingkatkan usaha.

"Mungkin saya rasa saya sudah beri yang terbaik tetapi masih belum terbaik pada mata juri dan ada yang lebih baik daripada saya. Sebab itu saya katakan, jika rezeki berpihak kepada saya, alhamdulillah syukur. Jika tidak, sabar, usaha dan cuba lagi tahun hadapan," balasnya dalam tawa.

Aktres berusia 30 tahun itu yang baru sahaja selepas menjalani penggambaran drama Jalan Songsang bersama Johan Asaari untuk TV3 dan sebuah drama RTM berjudul Najwa Najiha, itu berkata, ASK 2011 yang pertama buatnya sepanjang bergelar pelakon.

Bakal berentap dengan barisan pelakon lain menerusi dua buah drama popular iaitu Nora Elena dan Jangan Hantar Aku Ke Neraka, tutur Wan, dia hanya bertanding dalam kategori pelakon pembantu sahaja.

"Kedua-dua watak saya dalam drama itu merupakan watak pelakon pembantu dan kedua-duanya menuntut saya melakonkan watak antagonis. Memang orang menyampah tengok saya sepanjang drama. Tetapi satu kepuasan buat saya jika orang benar-benar sakit hati tengok lakonan saya," luahnya dalam senyuman.

Beralih kepada topik teman hidup, Wan menegaskan dia kini hanya fokus kepada dunia lakonan sahaja kerana itu merupakan sumber rezekinya.

"Saya tidak mahu fikir soal lain, jodoh itu kalau ada saya terima, tetapi buat masa terdekat ini belum lagi. Kerja saya sekarang hanya berlakon sahaja, saya mahu berlakon selagi terdaya dan memenuhi permintaan orang. Jika tidak, saya mungkin akan membuka kedai makan," katanya mengenai perancangan jangka panjangnya.

Zarina mahu nyanyi lagu dangdut

Penyanyi yang kini lebih dikenali sebagai aktres Zarina Zainoordin mengakui rezekinya lebih terarah kepada dunia lakonan berbanding nyanyian sejak awal kemunculannya selepas keluar daripada Akademi Fantasia musim kedua.

Namun, itu tidak bermaksud Zarina melupakan minat utamanya iaitu nyanyian. Jelasnya, sungguhpun dia ligat berlakon, namun, pada hujung minggu dia masih meluangkan masa untuk mengadakan persembahan pentas jika ada penganjur yang mengundangnya.

"Saya masih menyanyi tetapi mungkin sebab saya banyak berlakon, ada peminat yang hanya mengenali saya sebagai pelakon. Sebenarnya saya kini dalam proses mengumpulkan material untuk muncul dengan lagu single baru," ujarnya.

Memilih untuk muncul dengan genre rock dangdut, tegas Zarina, dia ingin mencuba nasib meskipun sedar irama dangdut sering dianggap genre kelas bawahan oleh peminat seni tanah air.

"Ramai orang tidak tahu, setiap kali saya buat persembahan, ramai orang minta lagu dangdut, disebabkan saya tidak memiliki lagu dangdut sendiri, saya nyanyi lagu orang lain.

"Jadi, saya fikir, apa salahnya saya mencuba buat lagu dangdut sebab saya juga peminat irama dangdut sebenarnya. Kalau saya buat lagu pop sudah terlalu ramai sangat penyanyi, takut tidak boleh bersaing.

"Untuk single ini, saya laburkan wang sendiri, oleh itu harus tampil dengan konsep dan genre yang berbeza daripada orang lain," katanya yang ingin mencari identiti sendiri di pentas nyanyian.

Mengenai ASK 2011, nama Zarina berkemungkinan besar akan pulang membawa pulang anugerah apabila drama bersiri lakonannya Syurgamu Ramadan tercalon dalam ASK 2011.

"Saya tidak pernah meraih pencalonan ASK sebelum ini. Mungkin sudah rezeki, bagi saya tercalon sudah cukup baik. Menang atau kalah itu belakang kira. Kalau menang, bukan bertambah popular tetapi bertambah tanggungjawab. Sudah menang anugerah mana boleh berlakon macam kayu, itu contoh.

"Bagi saya apa yang penting, malam itu nanti, semua pelakon akan berkumpul, rasanya masa itu sahajalah semua orang akan berjumpa dan bertanya khabar masing-masing," luahnya lagi.

Full content generated by Get Full RSS.

Take Me Out mencari cinta romantis

Posted:

Take Me Out mencari cinta romantis

Take Me Out mencari cinta romantis

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


HOS Take Me Out, Nazrudin Habibur Rahman dan Julie Woon bersama barisan peserta.


TARIKH 11 November mungkin antara pilihan pasangan mengabdikan cinta dalam ikatan tulus sebuah perkahwinan. Mungkin ada yang tidak tahu, pada 11 November setiap tahun adalah hari untuk masyarakat di Korea bertukar-tukar coklat untuk meraikan cinta.

Sementara di negara China pula tarikh 11 November didedikasikan khas buat insan yang hatinya masih belum terisi cinta yakni Hari Bujang.

Namun, tarikh 11 November tahun ini dipilih stesen televisyen popular ntv7 untuk menyajikan rancangan realiti pencarian cinta romantis, Take Me Out versi Malaysia.

Rancangan realiti yang akan bersiaran setiap hari Jumaat pukul 8.30 malam itu akan memberi ruang kepada sang arjuna dan si dara mencari cinta sejati.

Rancangan 15 episod itu akan dihoskan oleh Nazrudin Habibur Rahman dan Julie Woon untuk menemukan cinta 30 gadis di pentas Take Me Out.

Take Me Out Malaysia cuba mengekalkan format asal sebaris dengan versi asalnya yang dimiliki Fremantle Media. Menurut Pengurus Besar Kumpulan ntv7 dan 8TV, Airin Zainul, rancangan baharu itu akan memberikan pelbagai kejutan kepada penonton.

"Saya sendiri teruja apabila mendengar ada antara gadis dan jejaka yang mengalirkan air mata di dalam rancangan ini," katanya ketika sidang akhbar di studio rakaman KRU Productions Sdn. Bhd. di Cyberjaya baru-baru ini.

Tambahnya, sesi temu duga bersama gadis-gadis dan jejaka yang bakal terbabit dalam rancangan itu telah diadakan terlebih dahulu.

"Ini demi memastikan mereka benar-benar mahu terlibat dalam rancangan ini dan betul-betul mencari cinta sejati," katanya yang meletakkan syarat setiap peserta mestilah berumur 18 tahun ke atas dan sudah tentu masih solo.

Namun, pihak produksi tidak menjanjikan bahawa setiap peserta akan memperoleh pasangan menerusi rancangan itu.

Jaga sensitiviti

Dari segi sensitiviti kepelbagaian kaum pula, ujar penerbit kandungan, Sean J, pihaknya punyai satu badan khas yang memantau dan menyelia kandungan agar tidak mengganggu norma masyarakat.

"Selain memantau setiap episod, kami juga tidak menggalakkan pasangan bukan muslim dan muslim untuk keluar bersama, diharapkan perkara ini tidak menjadi isu," tuturnya.

Tambah Sean J lagi, krew produksi Take Me Out telah menjalankan kajian di negara jiran Indonesia yang terlebih dahulu membeli rancangan itu berbanding Malaysia memandangkan faktor sosiobudaya yang hampir sama.

"Selama dua tahun kami membuat kajian terperinci apa yang patut dan tidak patut dibuat sepanjang rancangan berlangsung, bagaimanapun kami akan sentiasa bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan.

"Tapi kita tidak boleh kawal perasaan cinta untuk hadir dalam diri setiap insan, kita boleh meneka tapi kita tidak boleh menjangka apa yang akan berlaku dalam setiap episod," terangnya lagi.

Mencari cinta

Formatnya masih sama seperti siaran yang telah dijayakan di Australia, Indonesia, Filipina, Jepun, Korea, Denmark, Belanda, Sweden, Sepanyol dan United Kingdom.

Setiap minggu empat jejaka akan cuba mengagumkan barisan 30 gadis yang berbeza latar belakang dan personaliti. Gadis-gadis tersebut akan berada di podium dengan lampu yang bernyala.

Sang jejaka akan diberikan peluang tiga kali untuk memikat gadis-gadis di hadapannya dengan pandangan pertama, video khas sang jejaka dan bakat terpendam.

Jika gadis-gadis itu tertarik pada jejaka di hadapan mereka, lampu akan dibiarkan menyala jika tidak lampu akan dipadamkan. Jika semua lampu dipadamkan maka sang jejaka terpaksa berputih mata.

Jika lebih dari seorang gadis membiarkan lampunya bernyala, sang jejaka pula akan membuat keputusan untuk memilih dua orang gadis yang mencuri hatinya dan bertanyakan soalan kepada mereka untuk tentukan mana satu idaman hati.

Setiap kali seorang gadis meninggalkan pentas bersama jejaka pilihannya, dia akan digantikan dengan seorang gadis baharu.

Perkembangan si gadis yang dibawa keluar dan aktiviti bersama pasangan masing-masing akan dipertontonkan menerusi Take Me Out Extra iaitu diari 30 minit pada setiap hari Ahad pukul 3 petang yang disiarkan bermula 13 November.

Krew Take Me Out masih terus mencari wanita dan jejaka bujang yang ingin menyertai rancangan itu. Bagi yang berminat untuk menyertai rancangan ini, maklumat lanjut boleh didapati di laman sesawang www.ntv7.com.my/takemeout.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved