Rabu, 17 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dokumentasi kisah Anbiya

Posted:

Dokumentasi kisah Anbiya

Dokumentasi kisah Anbiya

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL

BUMI Palestin sudah lama diancam dan diceroboh dengan hebatnya oleh kaum Kuffar dan Yahudi. Kekejaman mereka itu sudah berlarutan sejak tahun 1948 lagi.

Malahan, perebutan bumi Palestin telah lama berlaku sejak zaman Saidina Umar al-Khattab iaitu Khalifah Kedua antara tiga penganut agama samawi iaitu Islam, Kristian dan Yahudi apabila Kota Jerusalem ditakluk oleh Nabi Daud AS bermula pada tahun 636 Masehi.

Menyaksikan peperangan yang telah berlaku hampir beratus-ratus tahun itu, SNR Multitech Production bersama CIMB Islamic Bank Berhad telah mengambil inisiatif bagi menyingkap fakta atau penceritaan di sebalik negara yang telah dijajah Zionis sejak sekian lama itu untuk diungkap menerusi dokumentari 30 episod yang diberi judul, Palestin-Bumi Para Anbiya.

Ini kerana di sebalik kekejaman tersebut, wujud kisah-kisah para anbiya yang mungkin tidak diketahui masyarakat. Penerokaan bumi Palestin yang mengambil masa selama tiga tahun ini telah dimanfaatkan dengan mengambil al-Quran menjadi sumber utama.

Mungkin pengalaman tiga tahun tidak cukup untuk didokumentasikan untuk 30 episod namun, kru produksi telah mengerah keringat masing-masing selama dua bulan menjalani penggambaran bagi memberikan yang terbaik kepada masyarakat di luar sana.


SUASANA di Sanli Urfa, Turki, lokasi Nabi Ibrahim AS dizalimi Raja Namrud iaitu pemerintah Mesopotamia purba yang kini dikenali sebagai negara Iraq.


Menceritakan pengalaman berada di bumi Palestin itu, pengarah bersama program itu, Abdul Razak Kassim atau lebih mesra disapa sebagai Pak Yeop mengakui banyak masalah yang timbul di negara yang sememangnya sedang bergolak itu.

"Sebaik menjejakkan kaki ke sana, pasti ada pihak berkuasa akan mengikuti kami. Dua buah kamera kami ditahan, termasuk beberapa peralatan lain yang tidak lepas semasa membuat pemeriksaan kastam di sana.

"Walau bagaimanapun, terdapat kamera video yang saiznya sedikit kecil yang dapat dibawa masuk. Jadi, sepanjang penggambaran, kami hanya gunakan kamera tersebut," cerita Pak Yeop yang bersyukur kerana akhirnya penggambaran siap dan semuanya berjalan dengan lancar.

Ujar Pak Yeop lagi, situasi tersebut berlaku kerana mereka beranggapan kru produksi yang hadir adalah untuk membuat publisiti keadaan rusuhan yang berlaku di sana namun pada hakikatnya bukan seperti yang difikirkan mereka.

Berbicara melalui pengalaman yang ditempuh sepanjang berada di negara timur tengah itu, akuinya, masalah akan menjadi peneman setia walau ke mana jua pelosok bumi Palestin diterokai.

Diambil sebagai contoh, ke mana sahaja mereka pergi, pasti ada pihak berkuasa yang menemani kerana katanya, mereka risau akan kehadiran warga luar yang hadir kerana khuatir akan membawa provokasi.

Selain itu, mereka juga turut ditahan di beberapa balai polis sepanjang melakukan penggambaran di sana. Sewaktu kehadiran mereka di sana, pihak berkuasa turut menghantar unit gerakan khas polis untuk memantau gerak geri mereka seharian.

"Bukan hanya pada siang hari, malah kami diiringi sehingga ke larut malam selain krew produksi sering disoal sepanjang penggambaran kerana ingin ketahui apa yang kami lakukan," kata Pak Yeop yang bersyukur dengan izin Tuhan mereka berjaya mengharungi rintangan tersebut.


PAK YEOP (kiri) dan Shahool di hadapan Masjid Khalid Al-Walid di Syria.


Namun, demi ingin merakamkan aset berharga di bumi Palestin itu, semua kru program ini sanggup menempuh rintangan sepanjang penggambaran berlangsung.

"Mengapa kami mahu menerbitkan cerita ini dalam bentuk dokumentari adalah kerana saya sendiri pernah berada di Gaza, saya lihat betapa daifnya mereka dan apabila mereka ketahui kami dari Malaysia, mereka terus memeluk kami kerana menghargai kita yang ingin membantu," jelas Pak Yeop lagi.

Namun, masalah peperangan Palestin bukanlah maklumat baru yang diketahui umum. Ia telah terjadi di bumi itu sejak beratus tahun yang lalu seperti tanpa ada jalan penyelesaian.

Bagaimanapun, siri dokumentari ini bukan semata-mata menceritakan tentang kezaliman zionis ke atas bumi Palestin ini, ia juga menceritakan mengenai kedudukannya yang sangat istimewa di sisi agama Islam yang jelas dinyatakan di dalam al-Quran.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SNR Multitech, Shahool Hameed Mohd Meerah, sebelum dokumentari itu berjaya direalisasikan, penyelidikan telah dilakukan bagi mengkaji semua aspek yang berkaitan dengan misi program ini untuk membuat dokumentasi kisah anbiya di bumi Palestin itu.

Ini kerana pengisian program itu bukan sahaja dari sudut agama Islam, tetapi juga meliputi dari sudut Kristian dan Yahudi juga turut mengatakan fakta yang diberi mereka benar.

Al-Quran sumber utama


MAKAM Khalifah Umar Abdul Aziz di Syria.


Istimewanya, penceritaan serta maklumat dalam dokumentari ini merupakan kajian yang telah dibuat selama tiga tahun yang mana kajian mendalam tersebut telah dijalankan dengan menjadikan al-Quran sebagai sumber yang utama dan sebagai penyokong fakta, kitab Injil dan kajian pakar-pakar sejarah juga turut diambil.

"Walau bagaimanapun, jika sesuatu fakta itu bertentangan dengan al-Quran, maka kami akan tolak kerana kami yakin bahawa al-Quran adalah sumber paling benar dan tepat.

"Namun, jika dilihat, kebanyakan fakta daripada pakar sejarah menyatakan sememangnya mereka menyokong apa yang telah tertulis di dalam kitab suci, al-Quran," ujar Shahool.

Tambahnya, seringkali kaum Yahudi mengakui bahawa kaum mereka merupakan pewaris kepada kaum Bani Israel yang mana dahulunya pernah mengasas sebuah kerajaan di sana pada 3,000 tahun yang lalu.

Namun, setelah kajian menyeluruh dibuat sehingga ke zaman Nabi Adam AS yang mana kru program ini juga telah menuju ke perkampungan pertama Nabi Adam AS serta melawat kesan-kesan sejarah di situ termasuk makam dan sebagainya, akhirnya telah menemukan mereka satu jawapan yang pasti iaitu kaum Bani Israel sebenarnya diasaskan oleh kerajaan Islam ketika itu.


PERKAMPUNGAN Nabi Isa AS di Mau'lala di Jordan.


Di penghuung dokumentari ini, mungkin akan menimbulkan persoalan kelak kepada umat manusia yang mana ia akan menjurus kepada apakah tindakan seterusnya sebagai umat Islam dan manusia yang cintakan keamanan dalam menegakkan hak asasi manusia di atas muka bumi ini.

Ini kerana apa yang pasti, kesengsaraan yang berlaku di bumi Palestin itu bukanlah hanya berlaku terhadap umat Islam, namun ada juga umat bukan Islam yang turut merasai kepedihan yang tidak pernah selesai itu.

Memang tidak dinafikan apabila kru produksi berhijrah ke Gaza, jelas kelihatan masyarakat di sana yang sentiasa berada dalam keadaan susah termasuk tiada pekerjaan dan keperluan harian juga terganggu.

"Namun, apa yang membuat kami insaf iaitu apabila melihat kanak-kanak yang baru ingin mengenal dunia kerana menyaksikan trauma mereka terhadap peperangan. Akibat daripada peperangan tersebut, ada yang mengalami kecacatan tidak kiralah dari segi mental mahupun fizikal.

"Mereka juga masih mengharapkan bantuan untuk belajar dan sebagainya. Namun, ada insiden yang membuatkan kami terdetik rasa hormat kepada anak muda di sana. Mereka menyatakan tidak akan meninggalkan negara kelahiran mereka walau apa pun yang terjadi," bicara Pak Yeop yang kelihatan cukup terharu sepanjang bercerita tentang pengalamannya itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dokumentari di bumi Palestin

Posted:

Dokumentari di bumi Palestin

Dokumentari di bumi Palestin


MASHITAH bersama (dari kiri), Izelan, Shahool dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Berhad, Mohamad Sarfi Shahul Hamid pada pelancaran program Palestin-Bumi Para Anbiya di Kuala Lumpur baru-baru ini.


SEBAGAI sebuah saluran gaya hidup Muslim, Astro Oasis menerusi saluran 106 sentiasa berusaha untuk meneruskan tradisinya bagi memberikan program islamik terbaik kepada para pelanggan dengan membariskan program-program bermutu tinggi.

Sempena bulan Ramadan al-Mubarak, Astro Oasis dengan kerjasama SNR Multitech Productions menyajikan dokumentari bersiri khas 30 episod berjudul Palestin-Bumi Para Anbiya yang ditaja oleh CIMB Islamic Berhad.

Dokumentari khas yang ditayangkan setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini menyorot kembali sejarah bumi Palestin dari zaman Nabi Ibrahim AS sehingga hari ini dengan berpandukan penyelidikan terperinci selama tiga tahun melalui sumber seperti al-Quran, kitab Injil dan kajian daripada beberapa pakar sejarah.

Semasa melancarkan program tersebut, Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr. Mashitah Ibrahim menyatakan sokongannya terhadap peranan proaktif yang dimainkan pihak Astro, SNR Multitech Productions dan CIMB Islamic Bank Berhad mengadakan program tersebut.

"Pada kesempatan ini, suka saya mengucapkan tahniah kepada pihak Astro Oasis sekali lagi yang berjaya menghasilkan satu penerbitan yang bermutu, ilmiah dan menarik.

"Saya kira tidak mudah untuk menghasilkan satu bentuk dokumentari yang baik tanpa penyelidikan yang mendalam dan teliti," ucap Mashitah selepas pelancaran program Palestin-Bumi Para Anbiya yang bertempat di Restoran Al-Rawsha, Kampung Pandan, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sementara itu, Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar berkata, penerbitan dokumentari ini dilihat amat bersesuaian bagi mencapai objektif Astro Oasis sendiri kerana pengisiannya yang bercirikan pendidikan, pengajaran dan hiburan.

Mungkin jika menceritakan mengenai Palestin, pasti penonton sedia maklum masalah peperangan yang tidak selesai terhadap bumi tersebut.

Namun begitu, jelas Ketua Pegawai Eksekutif SNR Multitech Sdn. Bhd., Shahool Hameed Mohd. Meerah, lima elemen yang diserapkan di dalam dokumentari ini kerana ingin menampilkan perbezaan.

"Kami cuba untuk lari daripada program lain kerana saya difahamkan program-program yang ada banyak menjurus kepada travel log.

"Jadi kami buat sesuatu yang berbeza dengan menggabungkan elemen yang tidak akan membuatkan penonton tidak beralih saluran kerana ingin ketahui apa yang diceritakan," jelas Shahool turut berterima kasih dengan tujuh orang kru produksinya yang telah membantu menyempurnakan dokumentari ini termasuk tenaga di Palestin sendiri.

Memaparkan elemen realiti yang tidak terancang iaitu apa yang benar-benar berlaku di Palestin, elemen tersebut disokong oleh empat elemen lain iaitu visual, ilustrasi, grafik dan temu bual.

Antara elemen yang diselitkan ialah visual yang merakam kejadian-kejadian serta tempat sejarah sepanjang berada di Palestin.

Selain visual, mereka juga turut menggunakan khidmat pelukis tempatan iaitu Timbalan Pengerusi Persatuan Seni Lukis Kelantan, Ismail Kadir bagi melukis lakaran untuk diselitkan dalam dokumentari tersebut.

"Untuk kisah-kisah Rasul, kami menggunakan illustrasi dan ia perlu dilukis dengan sebaik mungkin. Walaupun kami pergi ke tempat-tempat tersebut namun ia telah pun kosong dan jika kami terlalu fokuskan tempat tersebut, syot akan menjadi terlalu bosan.


SESI temubual kru Palestin-Bumi Para Anbiya bersama Dr. Mohsen Saleh, pengurus Pusat Pengajian Az-Zaytona di Lebanon.


"Pengambilan kisah daripada al-Quran telah dihasilkan melalui lukisan. Ini kerana, jika mahu dilakonkan semula ia perkara yang sukar kerana kita tidak mahu lakonkan watak rasul. Untuk berikan pandangan yang baik dan pada masa yang sama mendorong masyarakat memahami illustrasi kami ini, kami gunakan khidmat pelukis," jelas Shahool.

Grafik juga dimasukkan ke dalam dokumentari ini yang mana penghasilan peta dan maklumat-maklumat kawasan yang dilalui diolah menjadi grafik berwarna agar penonton kelak tahu destinasi serta kawasan yang dilawati.

Menurutnya lagi, elemen dokumentari itu ditambah dengan temuramah bersama pakar rujuk dari pelbagai negara termasuk dari Indonesia, mufti, paderi dan juga termasuk pakar-pakar dari negara Timur Tengah sendiri iaitu dari Jordan, Syria, Palestin dan Lebanon untuk menyokong dan member pendapat tentang fakta yang dikemukakan.

"Kami bersyukur kerana mendapat sokongan dan bantuan daripada ramai pihak untuk menghasilkan dokumentari ini. Kami rasa dokumentari ini akan membuatkan masyarakat mula berfikir dan mungkin ia akan mencabar minda mereka.

"Kami juga inginkan dan berharap penonton teruja untuk melihat apa yang akan dipaparkan pada episod seterusnya," ujarnya.

Tambahnya: "Setelah berbincang dan mengkaji sedalam-dalamnya, inilah yang mampu kami saji dan laksanakan setakat ini dan mungkin apabila berjaya kelak, dokumentari atau program yang menarik bakal menyusul untuk berikan yang terbaik kepada masyarakat di luar sana."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - GenK

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - GenK


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Syabu: Pelakon didenda RM5,000

Posted:

Syabu: Pelakon didenda RM5,000

Syabu: Pelakon didenda RM5,000

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my

Gambar kiri, Benjy ketika ditahan pada Mac 2010 manakala kanan ialah gambar Benjy semalam.


KUALA LUMPUR – Pelakon Benjy, anak dramatis Azean Irdawaty boleh menarik nafas lega apabila hanya didenda RM5,000 atau enam bulan penjara oleh Mahkamah Majistret di sini semalam selepas disabitkan bersalah atas satu tuduhan memiliki syabu seberat 0.24 gram di kediamannya pada Mac tahun lalu.

Majistret Hafizza Sauni memutuskan demikian terhadap Benjy, 33, selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.

Artis lelaki tersebut disabit bersalah atas tuduhan memiliki 0.24 gram dadah jenis syabu di rumah bernombor A-6-5 Menara Duta 2, Jalan 1/38B Off Jalan Segambut di sini pada pukul 4 petang, 11 Mac tahun lalu.

Benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim yang ditemani adik perempuannya, Elza Irdalynna membayar denda tersebut.

Pelakon yang semakin berisi itu sempat berkata sesuatu kepada wartawan selepas membayar denda: "Saya lega, telah bebas dan semua berakhir, terima kasih kepada rakan-rakan atas sokongan, saya kembali."

Pada 8 Julai lalu, Benjy dilepas dan dibebas daripada satu tuduhan memiliki 0.14 gram dadah syabu di No. C-13-6, Vista Mutiara, Jalan Vista Mutiara, Persimpangan Jalan Ambong Kiri, Kepong Baru di sini pukul 3 petang hari yang sama.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mentega DNA babi masih tidak diasing

Posted:

Mentega DNA babi masih tidak diasing

Mentega DNA babi masih tidak diasing

Oleh KU MOHD. RIZDUAN KU ABDUL RAHMAN, MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI dan ROSLI HASSAN
berita@kosmo.com.my


MENTEGA yang mengandungi DNA babi (paling kanan) masih bercampur dengan mentega halal yang lain di salah sebuah pasar raya di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Walaupun pihak berkuasa meminta agar pengusaha pasar raya dan peruncit mengasingkan segera mentega mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi ke seksyen tidak halal, namun masih ada yang tidak peduli.

Tinjauan Kosmo! di beberapa pasar raya mendapati mentega jenama Pure Creamery Butter-Golden Churn yang disahkan tidak halal oleh Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) Isnin lalu masih diletakkan bersama produk halal lain di pasar raya.

Sebuah pasar raya di Jalan Cheras di sini didapati seolah-olah tidak peka dengan arahan terbabit kerana mempamerkan produk itu bersama mentega halal lain.

Selain hanya mengasingkan produk itu beberapa sentimeter dari produk halal, tiada sebarang notis tidak halal ditampal pada bahagian mentega DNA babi terbabit.

Bagaimanapun, tinjauan di empat lagi pasar raya terkemuka di Ampang, Taman Midah, Jalan Peel dan Jalan Loke Yew di sini tidak menemui produk mentega babi yang dijual pada harga RM7.99 itu.

Kosmo! semalam melaporkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) meminta semua pengusaha pasar raya dan peruncit mengasingkan segera mentega terbabit ke dalam rak seksyen tidak halal.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

20 barang terkawal Aidilfitri

Posted:

20 barang terkawal Aidilfitri

20 barang terkawal Aidilfitri

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.myKUALA LUMPUR - Kerajaan semalam menetapkan harga terkawal bagi 20 jenis barangan untuk dikuatkuasakan mulai 23 Ogos hingga 6 September ini di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari Raya Puasa 2010.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) berkata, dua barang telah ditambah ke dalam senarai pada tahun ini iaitu bawang merah kecil (India) dan bawang putih (China).

"Penentuan harga maksimum pengeluar, borong dan runcit ini dibuat berdasarkan kepada maklumat hasil pemantauan di semua daerah, pandangan agensi kerajaan berkaitan dan perbincangan dengan pengeluar, pengimport, pembekal serta pemborong barangan terlibat," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ismail Sabri berkata, peniaga diwajibkan menjual harga barang terkawal mengikut harga maksimum yang ditentukan oleh kerajaan dan meletakkan tanda harga berwarna merah jambu pada barangan tersebut.

Jelasnya, tindakan tegas akan diambil mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 terhadap mereka yang gagal mematuhi peraturan di bawah skim berkenaan.

Menurutnya, individu yang menjual barang harga terkawal melebihi harga maksimum boleh didenda sehingga RM100,000 atau dipenjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali atau dikompaun sehingga RM50,000.

Katanya, syarikat yang melakukan kesalahan tersebut boleh didenda sehingga RM500,000 atau dikenakan kompaun sehingga RM250,000.

"Mereka yang gagal meletak tanda harga merah jambu boleh didenda sehingga RM10,000 atau dikompaun sehingga RM5,000 dan syarikat yang gagal melakukannya boleh didenda RM20,000 atau kompaun sehingga RM10,000," jelasnya.

Ismail Sabri berkata, kira-kira 2,000 pegawai penguat kuasa KPDNKK bersama 1,000 pegawai pemantauan harga akan memantau penjualan barang terkawal bagi memastikan peniaga mematuhi arahan yang ditetapkan.

Ujarnya, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai peniaga yang enggan mematuhi peraturan itu diminta menghubungi talian bebas tol 1-800-886-800 atau e-mel kepada e-aduan@kpdnkk.gov.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Penyokong punya hal, KAFA sengsara

Posted:

Penyokong punya hal, KAFA sengsara

Penyokong punya hal, KAFA sengsara

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

GARA-GARA tindakan liar penyokong Kelantan, KAFA terpaksa menanggung bebannya.


DENDA lagi. Apalah dengan nasib Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang sekali lagi bakal berdepan hukuman denda.

Semuanya gara-gara sikap segelintir penyokongnya yang membaling botol dan mercun ke dalam padang pada perlawanan akhir Piala FA menentang Terengganu di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 11 Jun lalu.

Perkara tersebut disahkan oleh Naib Presiden KAFA, Rosmadi Ismail ketika dihubungi Kosmo! di Kota Bharu, semalam.

"Dua hari lalu, KAFA telah menerima surat pertuduhan daripada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) atas dua kesalahan pada perlawanan tersebut.

"Kesalahan pertama ialah melontar mercun ke dalam padang sehingga menyebabkan perlawanan terpaksa dihentikan dan ini merupakan satu kesalahan yang serius.

"Kesalahan kedua ialah membaling mercun dan botol ketika Kelantan memperoleh jaringan menerusi Nurul Azuwan Roya pada minit ke-79. Ini juga merupakan satu kesalahan yang membolehkan KAFA didenda," katanya.

Tambahnya, setiap kesalahan boleh dikenakan denda maksimum sebanyak RM10,000 dan kedua-dua kesalahan yang dilakukan oleh segelintir penyokong Kelantan yang nakal itu menyebabkan pasukan bakal didenda RM20,000.

Pada perlawanan akhir itu, Terengganu berjaya bangkit untuk menumbangkan Kelantan 2-1

menerusi jaringan sendiri pertahanan Kelantan, Daudsu Jamaluddin yang tertanduk bola ke gawang sendiri pada minit-minit terakhir perlawanan serta Ahmad Nordin Alias pada minit ke-109 masa tambahan.

Rosmadi memberitahu, walaupun jumlah denda itu dilihat agak kecil, namun bagi KAFA ia merupakan satu nilai yang besar.

Katanya, dengan jumlah tersebut KAFA mungkin dapat menggunakan wang tersebut untuk tujuan pembangunan di peringkat akar umbi mahupun memantapkan lagi pasukan.

"Sehubungan dengan itu, saya merayu kepada semua penyokong supaya tidak mengulangi kesilapan

ini dalam saingan Piala Malaysia yang akan bermula 6 September ini. Kerja membakar mercun dalam stadium bukanlah perkara yang baik kerana ia akan membahayakan orang lain yang berada di dalamnya.

"Saya harap pemain dapat mengambil iktibar dengan apa yang telah berlaku kepada pasukan Kelantan sebelum ini dan janganlah kita membiarkan perkara tersebut berulang kembali dengan kata lain adakah kita mahu pisang berbuah dua kali," ujarnya.

Untuk rekod, sepanjang 2009-2010, Kelantan telah membayar denda kepada FAM hampir RM300,000 di atas kenakalan segelintir penyokongnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Wuhan, China hos Piala Thomas/Uber 2012

Posted:

Wuhan, China hos Piala Thomas/Uber 2012

Wuhan, China hos Piala Thomas/Uber 2012

PUSINGAN akhir kejohanan badminton berprestij, Piala Thomas dan Piala Uber edisi 2012 akan diadakan di Wuhan, China pada 20 hingga 27 Mei tahun depan.

Setiausaha kehormat Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Ng Chin Chai, memberitahu semalam bahawa Malaysia akan menyertai pusingan kelayakan bagi benua Asia di Macau pada 14 hingga 19 Februari.

Juara bertahan Piala Thomas dan Piala Uber sekarang ialah China.

Pada edisi tahun lepas, Malaysia gagal memanfaatkan kelebihan yang ada sebagai tuan rumah apabila tewas kepada pasukan China 3-0 pada peringkat separuh akhir saingan Piala Thomas.

Kali terakhir Malaysia merangkul Piala Thomas adalah pada edisi 1992 dengan menewaskan Indonesia 3-2 di Stadium Negara, Kuala Lumpur.

Piala Thomas ialah kejohanan badminton utama peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki manakala Piala Uber pula ialah acara berpasukan wanita.

Kejohanan ini berlangsung setiap dua tahun. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Aksi menebus maruah

Posted:

Aksi menebus maruah

Aksi menebus maruah

SHENZHEN - Skuad bola sepak negara masih berpeluang untuk menebus kekecewaan, sekali gus memperbaiki ranking pada Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011.

Begitupun, skuad bimbingan Aminuddin Hussin itu perlu menewaskan Thailand pada aksi penentuan tempat kesembilan hingga ke-16 di Stadium Sekolah Sukan Shenzhen petang ini.

Sekiranya menang, Malaysia pasti akan menduduki tempat yang lebih baik berbanding di kedudukan ke-12 pada temasya di Thailand, Bangkok empat tahun lalu.

Kelmarin, impian skuad negara untuk menempah slot ke suku akhir lebur selepas tewas 0-2 kepada Rusia pada aksi terakhir Kumpulan B.

Kekalahan itu adalah yang ketiga berturut-turut selepas tewas 1-2 masing-masing kepada Ukraine dan Brazil.

Bagaimanapun, Aminuddin tetap berpuas hati dengan persembahan para pemain dan menganggap ketiga-tiga perlawanan di peringkat kumpulan itu sebagai pengalaman yang cukup berguna buat pemain.

"Seperti yang dijangka, kita akan menghadapi pasukan yang terkuat dalam pasukan. Rusia adalah pasukan terkuat dalam kumpulan ini," kata Aminuddin ketika ditemui selepas perlawanan tersebut.

"Tetapi kalau mengikut perkiraan, kita masih lagi bukan pasukan belasahan. Kita masih mampu mempertahankan kedudukan 0-2 itu sehingga ke akhir permainan. Pemain telah membuat yang terbaik.

"Jadi, saya menganggap ketiga-kita perlawanan ini sebagai persiapan terbaik untuk menghadapi aksi yang penting selepas ini iaitu penentuan ranking kesembilan hingga ke-16."

Aminuddin berkata, sepanjang tiga perlawanan di peringkat kumpulan menentang Ukraine, Brazil dan Rusia, dia telah membuat banyak pertukaran pemain dalam usaha mengenal pasti pemain yang benar-benar berwibawa.

Katanya, para pemain tersebut akan diturunkan bagi menghadapi perlawanan penting menentang Thailand ini.

"Sasaran awal kita pada Universiade 2011 adalah untuk memperbaiki ranking. Jadi, kalau kita memenangi perlawanan ini, saya rasa ia dapat membantu kita mencapai sasaran itu.

Menurut Aminuddin, pada aksi menentang Rusia kelmarin, dia telah menurunkan beberapa pemain baharu seperti penyerang, Muhammad Afham Zulkipeli yang berjaya memberi impak pada pertemuan berdepan Brazil lalu.

"Kita ada dua penyerang yang digantung iaitu Muhamad Nursalam Zainal Abidin dan Khairul Naim Mahyuddin. Jadi, kita terpaksa gunakan pemain yang lain untuk menampung kekosongan itu.

"Namun, Amirizwan Taj Tajudin bakal diturunkan semula selepas pemain pertahanan itu tamat tempoh penggantungan."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Skim Thohir mudahkan berzakat

Posted:

Skim Thohir mudahkan berzakat

Skim Thohir mudahkan berzakat

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my

APABILA anda membuat pembayaran zakat pendapatan, ia akan dimasukkan dalam pengecualian cukai hasil pendapatan.
KEBERKESANAN perkhidmatan Skim Thohir turut mendapat perhatian pusat zakat lain di dalam dan luar negara.


ZAKAT dari segi bahasa bermaksud bersih, subur dan berkembang, manakala dari segi syarak, zakat bermakna mengeluarkan sebahagian daripada harta yang tertentu kepada golongan-golongan tertentu apabila cukup syarat-syaratnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Resipi turun-temurun Equatorial

Posted:

Resipi turun-temurun Equatorial

Resipi turun-temurun Equatorial

Oleh BASIR ABU BAKAR


SEBANYAK 150 juadah dihidangkan dari dapur Coffee Shop untuk pengunjung yang ingin berbuka puasa.


PADA zaman moden ini terutama di bandar, berbuka puasa secara bufet di hotel atau restoran merupakan trend yang tidak asing.

Khusus kepada warga Kuala Lumpur yang bimbang tidak sempat pulang ke rumah untuk berbuka puasa kerana terperangkap di tengah-tengah kesesakan lalu lintas apa kata, singgah sebentar di Hotel Equatorial Kuala Lumpur yang menyajikan sajian juadah berbuka puasa istimewa.

Pengurus Nipah Coffee Shop, Zainal Suat berkata, sepanjang bulan Ramadan ini, Nipah Coffee Shop, Hotel Equatorial Kuala Lumpur menyaji hidangan bufet aneka sajian tradisional yang terdiri daripada lebih 150 masakan ala kampung.

Hidangan bufet Ramadan yang disediakan pasti menambat selera sesiapa sahaja yang berkunjung ke restoran itu sepanjang bulan Ogos ini.

"Diketuai oleh Chef Azhar Alias bufet kali ini menawarkan hidangan tradisional Melayu dari negeri-negeri di Malaysia. Bagi memastikan rasa dan kualiti hidangan sentiasa konsisten dan menepati keaslian, hanya ramuan rempah ratus segar digunakan melalui resipi asli yang diwarisi turun-temurun," katanya.

Menurut Zainal, sebanyak empat pilihan menu akan ditukar bersilih ganti setiap hari untuk memberi lebih pilihan kepada para pengunjung berkumpul bersama keluarga dan rakan-rakan.

Hidangan utama yang pasti menjadi tumpuan adalah kambing panggang guling. Selain itu, terdapat juga pelbagai hidangan yang enak dari negeri Johor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Terengganu.

Bufet yang disediakan berharga RM99.00++ untuk dewasa dan RM49.00++ untuk kanak-kanak.

Para pengunjung akan mendapat diskaun pada harga RM89++ untuk dewasa tiga hari sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Anda juga berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik dengan menyertai pertandingan gambar foto keluarga bahagia apabila menghantar gambar keluarga yang menepati tiga kategori iaitu kreatif, jenaka dan tradisional bersama- sama dengan resit bufet aneka sajian tradisional di Nipah Coffee Shop.

Hadiah-hadiah menarik bernilai RM4,000 yang berupa baucar makanan di Hotel Equatorial Kuala Lumpur, wang tunai bernilai RM500 dan penginapan hotel di semua cawangan Hotel Equatorial yang ada di negara ini.

Untuk tempahan, sila hubungi 03-2161 7777 sambungan 8555 (Nipah Coffee Shop) atau 8205 (Jabatan Jualan Banquet).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kulinari kampung di Premiere

Posted:

Kulinari kampung di Premiere

Kulinari kampung di Premiere


RENDANG daging antara sajian istimewa di Hotel Premiere.


BAGI memeriahkan lagi suasana bulan Ramadan ini, Hotel Premiere yang terletak di Bandar Bukit Tinggi, Klang, menawarkan pakej berbuka puasa istimewa kepada semua pelanggan sepanjang bulan Ramadan tahun ini.

Dengan bertemakan Selera Kampung juadah yang disediakan oleh Hotel Premiere menyajikan 150 jenis makanan cita rasa kampung yang menjadi kegemaran tradisi masyarakat di Islam di negara ini.

Selain itu, pelanggan juga dapat melihat sendiri beberapa masakan dimasak oleh chef melalui satu sudut khas yang disediakan pihak hotel.

Sebanyak lima menu disediakan hotel dalam bufet Ramadan tahun ini setiap hari sepanjang bulan puasa.

Sementara itu, Ketua Chef, Mohd. Rosnan Jaraih berkesempatan mengetengahkan beberapa jenis menu baru seperti sup daging rusa sebagai tarikan utama bufet Ramadan tahun ini.

"Selain menyediakan menu kambing panggang dan bubur lambuk, saya juga menyediakan menu baru khas untuk pelanggan yang mengunjungi hotel ini.

"Sebanyak 10 jenis kerabu dan pencuci mulut seperti serawa durian, lepat pisang, onde-onde dan lain juga dalam senarai hidangan. Selain itu, makanan Barat seperti chicken chop, piza, sup cendawan dan salad juga disediakan," kata Mohd. Rosnan.

Promosi berbuka puasa itu berlangsung setiap hari sepanjang bulan Ramadan dari pukul 7 malam hingga 10.30 malam pada kadar harga RM80 untuk dewasa. Kanak-kanak berusia 7 hingga 12 tahun dikenakan separuh harga dan bagi warga emas yang berumur 55 tahun ke atas dikenakan bayaran RM60.

Bagi pemegang kad kredit American Express dan Maybank sempena Ramadan akan menikmati harga promosi bufet Ramadan pada bayaran RM60.

Untuk maklumat lanjut dan tempahan boleh menghubungi Hotel Premiere di talian 03-3325 6844 / 6988 atau e-mel kepada fnb@premiere-hotels.com.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Skim cepat kaya: 2 dipenjara dan didenda

Posted:

Skim cepat kaya: 2 dipenjara dan didenda

Skim cepat kaya: 2 dipenjara dan didenda

17/08/2011 8:44pm

KUALA LUMPUR – Dua pengarah syarikat Mercantile Point Sdn Bhd masing-masing dihukum penjara dua tahun serta denda RM3 juta dan RM5 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas didapati bersalah mengikut Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (BAFIA) 1989 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001.

Syarikat itu yang menjalankan perniagaan skim cepat kaya milik Rusdie Ganning, 51, dan Hariyah Yaacob, 54, turut dikenakan denda RM3 juta bagi pertuduhan mengikut BAFIA.

Hakim Asmadi Hussin membuat keputusan itu selepas pihak pembelaan yang diwakili peguam Mohd Hairani Samsi gagal membuktikan keraguan munasabah terhadap kes itu.

Bagi pertuduhan BAFIA, Rusdie, Hariyah dan syarikat itu masing-masing didakwa menerima deposit hampir RM117 juta daripada pendeposit tanpa lesen sah di antara 24 April 2007 dan 2 April 2008, di Unit 5.1, Unit 5.2 dan Unit 5.7, Aras 5, Wisma UOA II, 21, Jalan Pinang di sini.

Bagi kesalahan itu, Rusdie dihukum penjara dua tahun dan denda RM1.5 juta, manakala Hariyah dihukum penjara dua tahun dan denda RM2 juta.

Bagi kesalahan mengikut AMLAFTA, Rusdie didakwa terhadap 11 pertuduhan manakala Hariyah menghadapi 18 pertuduhan mengguna, memindahkan dan memiliki wang hasil aktiviti haram sebanyak RM32.5 juta sepanjang 2007 dan 2008.

Bagi kesalahan itu, Rusdie dihukum penjara 18 bulan bagi setiap pertuduhan dan didenda RM1.9 juta, yang jika gagal dibayar Rusdie boleh menyebabkannya dipenjara 18 bulan.

Hariyah, yang merupakan ibu tunggal, turut dikenakan hukuman penjara yang sama dengan Rusdie bagi setiap pertuduhan dan denda sebanyak RM3.7 juta, dan sekiranya gagal membayar denda itu, dia boleh dipenjara 18 bulan. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

589 ekor ”Star Tortoise” dirampas di KLIA

Posted:

589 ekor "Star Tortoise" dirampas di KLIA

589 ekor "Star Tortoise" dirampas di KLIA

17/08/2011 8:39pm

KUALA LUMPUR – Sebanyak 589 ekor kura-kura jenis "Star Tortoise" dirampas Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, dekat sini hari ini.

Menurut kenyataan Jabatan Perhilitan di sini hari ini, spesies hidupan liar itu ditemui disimpan dalam dua bagasi setelah bagasi itu diserahkan kepada pihak Kastam KLIA untuk pemeriksaan.

Bagaimanapun, tiada sebarang tangkapan dibuat memandangkan pemilik bagasi berkenaan tidak dapat dikesan, menurut kenyataan itu.

Kesemua barang kes itu dihantar ke Ibu Pejabat Jabatan Perhilitan untuk tindakan selanjutnya.

Spesies hidupan liar itu dikawal mengikut Akta Perdagangan Antarabangsa Mengenai Spesies Terancam 2008 (1/8) Akta 686(3/8). – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sembilan warga Indonesia maut kemalangan

Posted:

Sembilan warga Indonesia maut kemalangan

Sembilan warga Indonesia maut kemalangan

17/08/2011 6:41pm

KUCHING – Sembilan warga Indonesia yang sedang dalam perjalanan pulang ke Sambas, Kalimantan Barat selepas bercuti di Sarawak, maut apabila kenderaan SUV yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan sebuah lori dekat Engkelili, Sri Aman, awal pagi ini.

Mereka yang terkorban dikenal pasti sebagai Juhran, 26; Asmadi, 51; Yusran Said, 29; Maulidi Jabiah, 25; Muslimin Jabiah, 25; Ilham Tamrin, 27; Ilham Muzani, 26; Jafri Annuar, 26; dan Junaidi Tamrin, 38.

Konsul Indonesia, Joko Suprapto ketika dihubungi berkata, kemalangan berlaku kira-kira 3.30 pagi ketika kesemua mereka yang dipercayai sedang bercuti di Sarawak dalam perjalanan pulang ke Sambas, Kalimantan Barat dari Bintulu.

Katanya, pihak konsul Indonesia dimaklumkan tentang kejadian tersebut pagi ini dan kini masih lagi menunggu pengesahan dokumen mangsa daripada pihak polis dan hospital.

"Kita bersimpati dengan keluarga mangsa dan kini sedaya upaya untuk memastikan segala urusan penghantaran jenazah mangsa yang kita percayai ada hubungan saudara (kekeluargaan) dapat dihantar pulang ke Indonesia," katanya sambil mengesahkan bahawa semua mangsa adalah warga Indonesia. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penggodam komputer tunjuk perasaan

Posted:

Penggodam komputer tunjuk perasaan

Penggodam komputer tunjuk perasaan

BEBERAPA anggota polis menghalang sekumpulan penggodam komputer daripada cuba menyekat pergerakan sebuah kereta api di Stesen Sivik, San Francisco, California kelmarin.


SAN FRANCISCO, Amerika Syarikat (AS) - Empat stesen kereta api bawah tanah di sini ditutup buat sementara kelmarin dalam satu tunjuk perasaan yang dianjurkan oleh kumpulan penggodam komputer, Anonymous berhubung kekejaman polis dan kebebasan bersuara.

Sebelum ini perkhidmatan kereta api bawah tanah utama di sini menutup rangkaian telefon bimbit di beberapa stesen kereta api bawah tanah pada Khamis lalu untuk mengelakkan para penunjuk perasaan daripada menganjurkan protes berhubung tindakan polis menembak mati seorang lelaki pada bulan lalu.


SEORANG wanita yang merupakan anggota penggodamkomputer memegang poster dalam tunjuk perasaan menuntut kebebasan bersuara di Stesen Sivik, San Francisco, California kelmarin.


"Tindakan ini adalah untuk menutup mulut orang ramai," kata seorang aktivis berusia 41 tahun, Carlos Wilson yang hadir untuk membantah kekejaman polis dan penutupan rangkaian telefon pada minggu lalu.

Berpuluh-puluh penunjuk perasaan muncul di sebuah stesen kereta api semasa waktu puncak pada pagi kelmarin tetapi mereka bersurai selepas pihak berkuasa menutup stesen kereta api berkenaan.

Tidak lama kemudian, tiga lagi stesen kereta api bawah tanah ditutup kerana penuh sesak dengan penunjuk perasaan.

Polis berkata, tiada tangkapan dibuat setakat ini walaupun sejumlah anggota polis tiba di lokasi kejadian dengan memakai seragam dan kelengkapan antirusuhan.

Anonymous merupakan kumpulan penggodam antarabangsa yang pernah menceroboh sistem komputer di kebanyakan negara di dunia termasuk Malaysia selain beberapa agensi kewangan utama seperti PayPal, MasterCard dan Visa.- Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Israel serang Gaza

Posted:

Israel serang Gaza

Israel serang Gaza


BEBERAPA penduduk Palestin memeriksa lokasi serangan udara tentera Israel di Bandar Gaza, Palestin semalam.


BANDAR GAZA - Seorang penduduk Palestin maut dan tujuh lagi cedera dalam satu serangan tentera udara Israel di Genting Gaza, kata beberapa kakitangan perubatan Palestin semalam.

Tentera Israel menyatakan, pesawat-pesawatnya menjadikan empat kawasan di Genting Gaza sebagai sasaran bagi membalas serangan roket dari wilayah Palestin.

Jurucakap sebuah agensi perkhidmatan kecemasan yang dikendalikan pergerakan Hamas, Adham Abu Selmiya berkata, serangan itu menyebabkan seorang penduduk Palestin maut dan tujuh lagi cedera.

"Kami mengetahui kematian syahid Musa Shtawe akibat kecederaan selepas serangan di timur Bandar Gaza," katanya.

Tentera Israel tidak menyatakan secara terperinci lokasi sasaran serangan itu.

Namun, sumber-sumber Palestin menyatakan mereka mendapati terdapat lima serangan udara di Gaza.

Tiga daripada serangan itu mengenai sasaran di Bandar Gaza termasuk di kawasan penduduk Zeitun, kata mereka.

Di selatan, dua lagi serangan dilancarkan di timur Khan Yunis dan di sebuah terowong bawah tanah di sempadan Mesir dekat Rafah.

"Serangan di Rafah menyebabkan tiga orang cedera termasuk seorang kanak-kanak," kata Adham. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Susilo pertahan reputasi toleransi agama

Posted:

Susilo pertahan reputasi toleransi agama

Susilo pertahan reputasi toleransi agama

JAKARTA - Presiden Susilo Bambang Yudhoyono semalam mempertahankan reputasi kepelbagaian agama di Indonesia selepas pentadbirannya dikritik kerana gagal menangani jenayah kebencian agama.

Dalam ucapan sempena Hari Kemerdekaan Indonesia, Susilo berkata, keharmonian beragama di negara berpenduduk majoriti Islam itu kini berdepan pelbagai ancaman.

Beliau bagaimanapun tidak menawarkan sebarang jaminan kepada golongan minoriti yang kerap menjadi mangsa serangan ekstremis agama sejak beberapa bulan lalu.

"Walaupun timbul cabaran dan ancaman terhadap kepelbagaian agama, toleransi serta keharmonian sosial, kita tidak boleh berganjak daripada kepercayaan kita bahawa Indonesia adalah sebuah negara yang mampu untuk hidup dalam kepelbagaian agama," katanya dalam ucapannya itu.

Ucapan beliau disampaikan selepas beberapa kumpulan hak asasi manusia berang berhubung hukuman ringan yang dijatuhkan ke atas beberapa penduduk yang membunuh tiga pengikut mazhab minoriti pada Februari lalu.

Sebuah mahkamah memenjarakan 12 pengikut mazhab Sunah masing-masing di antara tiga hingga enam bulan walaupun mereka menyerang dengan ganas beberapa pengikut mazhab Ahmadiyah di depan polis.

Mahkamah sama kelmarin memenjarakan seorang mangsa pengikut Ahmadiyah yang selamat dalam serangan itu selama enam bulan kerana mempertahankan dirinya dan rakan-rakannya.

Keputusan mahkamah berkenaan yang dilihat berat sebelah dikritik oleh Amerika Syarikat- AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Jadual penuh sepanjang puasa

Posted:

Jadual penuh sepanjang puasa

Jadual penuh sepanjang puasa

FIZO dan Yana kini menjadi artis naungan Metrowealth yang padat dengan tawaran berlakon filem.


JIKA sebelum ini wajah Fizo Omar lebih banyak dipaparkan di kaca-kaca televisyen menerusi puluhan drama serta telefilem, namun selepas kejayaan filem Kongsi rezeki pelakon berkenaan di layar perak semakin terbuka luas.

Terbaru, anak jati kelahiran Kota Bharu, Kelantan ini baru sahaja selesai menjalani penggambaran filem berjudul Minyak Dagu arahan Azhari Zain bersama Norliana Samsudin.

"Alhamdulillah, rezeki saya dalam bidang lakonan sekarang semakin mencurah-mencurah. Kini aktiviti lakonan saya tidak terhad pada drama dan telefilem sahaja, tetapi pada tahun ini saya sudah terbabit dengan beberapa buah filem.

"Boleh dikatakan jadual saya sepanjang bulan puasa juga sangat padat kerana ketika ini saya sedang sibuk pula menjalani penggambaran filem Azazil hingga adakalanya saya terpaksa berbuka puasa dan bersahur di lokasi," ujarnya yang ditemui sewaktu majlis berbuka puasa anjuran Metrowealth.

Tambah Fizo, jika kebanyakan pelakon lain menghentikan seketika aktiviti lakonan mereka sepanjang bulan Ramadan ini, tetapi dia mengambil langkah sebaliknya semata-mata tidak mahu melepaskan peluang yang telah diberikan.

Ujarnya, sepanjang bergelar pelakon dia sememangnya mempunyai impian untuk bekerja di bawah pengarah Khabir Bhatia dan dia tidak mampu untuk menolak tawaran berlakon filem Azazil memandangkan ia diarahkan oleh pengarah tersebut.

Selain filem Minyak Dagu dan Azazil, Fizo memberitahu, ada tiga buah filem lagi lakonannya yang sedang menanti untuk ditayangkan iaitu Hello, Halimunan dan 7 Petala Cinta.

"Selain sibuk di lokasi filem Azazil, pada masa yang sama saya juga kini sedang menjalani penggambaran drama Sofea untuk TV3 dan menjadi pengacara untuk rancangan Nasi Lemak Kopi O.

"Walaupun pernah menjadi pengacara beberapa rancangan sebelum ini, namun ia satu cabaran baharu buat diri saya mengacarakan rancangan ini memandangkan ia ditayangkan secara langsung," jelasnya.

Apa yang menariknya, di sebalik kesibukan menjalani penggambaran filem dan drama, Fizo masih sempat lagi menambahkan sumber pendapatannya dengan menjalankan perniagaan serunding.

Jelas Fizo, sepanjang bulan puasa ini dia telah membuka sebuah gerai serunding yang terletak di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur dengan menjual pelbagai jenis serunding yang merupakan resipi daripada ahli keluarganya sendiri.

"Sebenarnya perniagaan serunding ini sudah saya mulakan sebelum bulan Ramadan lagi. Boleh dikatakan sambutan yang diterima sangat menggalakkan dan bukan sahaja dibeli oleh orang ramai, tetapi termasuklah rakan-rakan artis sendiri.

"Bayangkan sebelum umat Islam berpuasa,serunding saya sudah pun terjual sebanyak 500 kilogram. Dengan membuka gerai ini saya telah menyasarkan untuk menjual sebanyak 500 kilogram lagi sehingga menjelang hari raya," ujarnya.

Memandangkan rezekinya yang cukup murah dalam perniagaan serunding tersebut, Fizo juga menyatakan sebanyak RM2 daripada setiap kilogram serunding yang berjaya dijual akan disalurkan kepada beberapa rumah kebajikan.

Ditanya mengenai persiapan menyambut bulan Syawal, pelakon berkenaan memberitahu, dia sekadar menyambut secara ala kadar dan lebih mengutamakan ibu dan adik-beradiknya yang lain untuk pakaian raya.

Sementara itu, Norliana Samsudin atau lebih sinonim dengan panggilan Yana memberitahu, jadualnya juga turut padat sepanjang bulan puasa ini untuk kerja-kerja di belakang tabir.

Ujarnya, selepas selesai menjalani penggambaran filem Minyak Dagu pada minggu lalu, ketika ini dia sedang menyelesaikan kerja-kerja posproduksi untuk filem romantik komedi berjudul 3 Temu Janji.

"Boleh dikatakan jadual kerjaya saya cukup padat dari bulan puasa sehingga Aidilfitri nanti. Misalnya selepas ini saya akan sibuk pula untuk mempromosikan filem Bini Biniku Gangster yang akan ditayangkan pada 22 September nanti.

Katanya: "Ia merupakan filem yang menggabungkan romantik, komedi serta aksi dan saya memegang watak sebagai seorang isteri dan pada masa yang sama merupakan seorang ketua gangster.

"Dalam filem ini juga saya akan bergandingan dengan Shaheizy Sam dan Intan Ladyana.

Meskipun terus sibuk dengan dengan jadual seninya, tetapi pelakon kelahiran Yong Peng, Johor itu masih sempat melakukan aktiviti sampingan bagi menambahkan pendapatan untuk menyambut bulan Syawal.

Sama seperti Fizo yang menjalankan perniagaan serunding, Yana juga turut mengambil kesempatan menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan dengan menjual kerepek pisang pedas dan sumpai.

"Perniagaan yang saya lakukan ini sudah lama dijalankan bersama ahli keluarga yang lain. Apa yang istimewanya, produk makanan yang saya jual ini adalah buatan tangan dan resipi sendiri.

"Bagaimanapun, saya belum berpeluang lagi membuka gerai sendiri untuk memasarkannya dan setakat ini saya tumpang letak di kedai kawan saya yang terletak di Uya Bistro, SS15, Subang Jaya, Selangor," jelasnya.

Untuk persiapan raya pula, pelakon berkenaan memberitahu bahawa dia sekadar menyediakan tiga pasang baju raya sahaja pada tahun ini dan akan bercuti selama dua minggu sahaja.

Buku masakan

Selain memiliki bakat yang cukup mengagumkan dalam bidang lakonan, mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang Fizo yang mempunyai bakat terpendam dalam bidang masakan.

Menariknya, dia masih sempat untuk menghasilkan sebuah buku masakan yang mengandungi pelbagai resipi akan diterbitkan tidak lama lagi.

"Sekarang buku masakan sulung saya itu sedang dalam peringkat suntingan akhir dan saya jangka ia akan dapat terbit dan dilancarkan secepat mungkin iaitu selepas hari raya nanti.

"Apa yang istimewa, terdapat 50 resipi yang mengandungi masakan Thai dan masakan yang bersesuaian untuk orang bujang. Konsepnya juga agak santai dan turut diselitkan dengan elemen-elemen hiburan," jelasnya.

Menurut Fizo, hasratnya untuk menghasilkan sebuah buku masakan sudah lama dirancang memandangkan dia sendiri memang pandai memasak dan ingin berkongsi resipi masakan dengan peminat-peminatnya.

Jelasnya lagi, buku masakan yang dihasilkannya itu adalah menerusi permintaan ramai dan dia berharap supaya buku berkenaan akan mendapat sambutan yang menggalakkan apabila diterbitkan nanti.

"Setelah penerbitan buku berkenaan dapat direalisasikan, saya juga mempunyai perancangan yang lebih besar iaitu mahu membuka sebuah restoran masakan Thai pada tahun hadapan," ujarnya.

Fokus lakonan

Di sebalik perkembangan kerjaya seni lakon Yana yang semakin positif, dia juga boleh dikatakan antara pelakon muda yang cukup bertuah kerana pernah duduk di kerusi pengarah sebelum ini.

Selepas muncul dalam filem seram berjudul Histeria pada tahun 2008, dia telah ditawarkan oleh Pengarah Urusan Metrowealth Pictures, David Teo untuk mengarah sebuah filem bercorak cinta.

Dia telah diberi peluang untuk mengarahkan filem berjudul Selamat Pagi Cinta yang dilakonkan oleh Pierre Andre, Que Haidar dan Sharifah Amani, meskipun ketika itu dia masih lagi bergelar seorang mahasiswi.

Apabila ditanya sama ada dia masih berminat untuk menjadi pengarah memandangkan namanya turut tersenarai dalam Skim 10 Pengarah Muda di bawah Metrowealth, pelakon berkenaan menjelaskan dia mahu memberi fokus kepada bidang lakonan terlebih dahulu.

"Semenjak filem Adnan Sempit meletup di pasaran dan kemudian saya dinobatkan sebagai Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysi ke-23, rezeki berlakon saya semakin luas.

"Lagipun buat masa ini lebih baik saya memberi tumpuan kepada satu bidang sahaja terlebih dahulu. Selagi masih ada tawaran lakonan yang diterima, saya akan terus berlakon," ujarnya.

Namun begitu, dia tidak menafikan David Teo ada menawarkannya menjadi pengarah semula, tetapi disebabkan kekangan masa dengan jadual lakonan yang padat menyebabkan dia terpaksa menolaknya.

Jelasnya lagi, dia akui minatnya untuk mengarah masih ada lagi dan akan menerima sebarang tawaran seandainya mempunyai kelapangan. Malah, dia memberitahu berminat untuk mengarah sebuah filem bercorak romantik komedi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mizz Nina masak sahur untuk Noh

Posted:

[unable to retrieve full-text content]APAKAH agaknya juadah sahur pasangan baru berkahwin Mizz Nina dan Noh Hujan di bulan Ramadan. Pertama kali berpuasa sebagai suami selepas berkahwin, Noh mengakui cukup bertuah kerana isteri kesayangannya sanggup menyinsing lengan di dapur menyediakan juadah untuk bersahur.

Depp cuak dengan Moss

Posted:

[unable to retrieve full-text content]DENGAN khabar angin mengenai pembikinan semula filem Dirty Dancing , banyak nama pelakon Hollywood yang disebut-sebut akan ikut serta dalam filem tersebut.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved