Rabu, 30 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Semangat juang penghidap HIV positif

Posted:

Semangat juang penghidap HIV positif

Semangat juang penghidap HIV positif

SEKITAR 13 tahun lalu, rutin hidupnya tidak pernah lekang daripada berkongsi jarum suntikan. Hari ini, lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Sohaimi, 34, menanggung bahana daripada gaya hidupnya itu. Dia disahkan menghidap HIV positif.

Namun, lelaki yang berasal dari Sabak Bernam, Selangor itu tidak menganggap disahkan sebagai penghidap HIV positif adalah noktah hidupnya.

Sebaliknya, dia bersyukur. Disahkan sebagai penghidap HIV positif menyuntik keinsafan yang tidak terluah dengan kata-kata. Bahkan, Sohaimi merasakan dirinya bertuah kerana itulah titik tolak baginya mengenal erti kehidupan dan mendekatkan dirinya kepada Yang Maha Esa yang dilupakannya selama ini.

"Sebelum ini, saya bergelumang dengan dosa sampaikan surah al-Fatihah pun saya tidak hafal apatah lagi menunaikan solat lima waktu," tuturnya yang gemar dengan aktiviti menghidu gam sejak usianya 15 tahun. Daripada aktiviti menghidu gam, Sohaimi mula terjebak dengan ketagihan dan mengedar heroin.

Namun, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Sohaimi akhirnya ditangkap di atas kesalahan memiliki dadah dan dipenjarakan sebanyak empat kali.

Di penjara, Sohaimi mula mengenal agama dan menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang Islam. Ketika berada di penjaralah dia mendapat berita yang mengejutkan.

"Amat mengejutkan apabila saya disahkan sebagai penghidap HIV positif. Namun, saya bersyukur kerana Allah memberi peluang kedua untuk bertaubat,'' ujarnya ketika ditemui di Rumah Pengasih Bukit Tunku, Jalan Duta, Kuala Lumpur baru-baru ini.


SESETENGAH penghidap HIV positif yang tidak mendapat sokongan hilang semangat meneruskan kehidupan.


Namun, Sohaimi mengakui hati lelakinya agak goyah pada peringkat awal tatkala menerima karma di atas gaya hidupnya selama ini. Bagaimanakah penerimaan keluarganya? Anak kedua daripada tujuh beradik itu berkata, mereka reda dengan takdir itu.

Bagi mengisi masanya, Sohaimi kini berkhidmat sebagai wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dengan membantu memberi khidmat kaunseling kepada penghidap HIV /AIDS.

Pengaruh rakan

Bagi Ayob, 25, meskipun disahkan sebagai penghidap HIV positif kira-kira lapan tahun lalu kini dia menjalani kehidupan seperti insan normal yang lain. Cerita Ayob, semuanya gara-gara terpengaruh dengan kawan sekolah yang menghisap ganja.

Bahkan, sejak umur 13 tahun dia sudah bergelar pengedar dadah secara kecil-kecilan di sekolah untuk menampung perbelanjaan membeli dadah dan mampu meraih puluhan ringgit dalam masa seminggu.

Ayob yang berasal dari Sungkai, Perak memberitahu, selain mengedar dia juga turut menagih dadah.

Anak keempat daripada lima adik-beradik ini mengakui menjadi penagih tegar. Bahkan, dia sudah tidak kisah untuk berkongsi jarum dengan kawan-kawan yang lain.

Sebaliknya, meskipun hari ini dia terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan namun satu sahaja harapan Ayob agar masyarakat dapat menerima dirinya seadanya.

"Jangan sisihkan kami kerana kami juga ingin meneruskan kehidupan yang indah ini cuma nasihat saya bagi golongan muda jangan sesekali cuba 'bercinta' dengan dadah," ujarnya sebelum mengakhiri perbualan.


UBAT-UBATAN dapat membantu pesakit HIV terus hidup.


Sementara itu, Mohd. Rafiq, 41, tidak menyangka niatnya untuk menderma darah buat julung-julung kali mendedahkan 'rahsia' yang tidak diketahuinya selama ini.

Selepas menderma darah, dia menerima panggilan daripada Pusat Derma Darah (PDN) yang memintanya hadir ke pusat tersebut.

"Pada masa itu, macam-macam perkara yang terlintas dalam fikiran, namun saya memberanikan diri untuk mengetahui hal yang sebenar," kata lelaki yang berasal dari Kuala Lumpur ini.

Persoalan yang membelenggu fikiran Mohd. Rafiq akhirnya terjawab apabila dia membuka sepucuk surat yang menjelaskan status kesihatannya. Sesuatu yang tidak pernah diduganya terpaksa diterima dengan hati yang amat berat.

Dia disahkan menghidap HIV positif. "Saya benar-benar tidak menduga dan sungguh terkejutnya ketika melihat keputusan tersebut. Hati saya remuk dan hanya satu perkara yang terlintas di fikiran iaitu bunuh diri,'' ujarnya yang mengakui hilang arah selepas mendapat berita tersebut.

Begitupun Mohd. Rafiq tabahkan diri untuk meneruskan kehidupannya. Dia mula mencari saluran yang boleh membantunya dengan mendapatkan bantuan daripada NGO dan tempat-tempat yang boleh membantu pesakit sepertinya.

Beliau tidak menafikan dua tahun lalu sebelum dia disahkan menghidap HIV, dia sememangnya aktif melakukan seks rambang.

"Alhamdullillah, meskipun menghidap HIV, saya mampu makan, minum dan bekerja seperti orang normal. Sebelum ini, masyarakat sering memandang rendah kepada golongan ini. Tanggapan itu yang menyebabkan Orang Yang Hidup Dengan HIV/AIDS (ODHA) mati cepat," ujarnya mengakhiri perbualan.

Full content generated by Get Full RSS.

Christopher lawan stigma HIV/AIDS

Posted:

Christopher lawan stigma HIV/AIDS

Christopher lawan stigma HIV/AIDS


CHRISTOPHER tidak pernah menghukum pesakit HIV/AIDS sebaliknya merawat mereka sama seperti pesakit lain.


SEKITAR tahun 1990-an, bidang penyakit berjangkit masih agak baharu di negara ini bahkan, jumlah tenaga pakar dalam bidang tersebut di tanah air mungkin boleh dibilang dengan jari.

Salah satu penyakit di bawah bidang ini termasuklah penyakit HIV/AIDS. Ketika sesetengah pengamal perubatan bimbang berhubung penyebaran penyakit tersebut dan memilih pengkhususan lain, berbeza pula ceritanya dengan Dr. Christopher Lee Kwok Choong.

Ketua Jabatan dan Pakar Perunding Kanan (Penyakit Berjangkit) Jabatan Perubatan Hospital Sungai Buloh, Selangor itu nekad terjun dalam bidang tersebut kerana minat sekali gus menolak sebarang rasa takut.

"Disebabkan minat yang mendalam dan mahu membantu pesakit, saya akhirnya membuat keputusan untuk terjun dalam bidang itu," katanya kepada Kosmo! ketika ditemui di Hospital Sungai Buloh baru-baru ini.

Anak jati Ipoh, Perak itu mengakui ketakutan terhadap penyakit HIV/AIDS menyebabkan sekitar 20 tahun lalu Malaysia kekurangan pakar dalam penyakit berkenaan.

Pada masa itu, kata Christopher, penyakit HIV/AIDS masih baharu dan kebanyakan doktor sukar menerima pesakit HIV. Boleh dikatakan mereka kurang prihatin terhadap isu-isu tersebut.

"Malah, ada segelintir kakitangan perubatan agak takut dengan penyakit HIV/AIDS kerana mereka khuatir akan dijangkiti. Ia semuanya berlaku kerana mereka tidak faham. Apabila tidak faham, timbullah stigma," jelasnya.


KESEDARAN mengenai penyakit HIV/AIDS perlu disebarkan dalam masyarakat agar tidak timbul stigma negatif ke atas pesakitnya. - Gambar hiasan


Disebabkan situasi itu juga, pada masa itu pesakit HIV/AIDS sukar menerima rawatan terutama sekali bagi pesakit yang perlu menjalani pembedahan. Bagaimanapun, pada hari ini stigma dalam kalangan pengamal perubatan sudah semakin berubah.

"Selain ramai yang sudah mempunyai kesedaran mengenai wabak itu, bilangan doktor juga semakin meningkat dalam bidang ini. Jika dibandingkan dulu, golongan doktor takut untuk membuat pembedahan, tetapi kini keadaan itu sudah berubah walaupun stigma dan diskriminasi dalam kalangan doktor dan paramedik masih wujud," jelasnya

Berkongsi rahsia kekal lama dalam kerjaya tersebut kata Christopher, beliau tidak pernah menghukum pesakit-pesakitnya.

"Kenapa perlu timbul perasaan stigma sedangkan setiap manusia membuat dosa. Sebagai contoh, kalau masuk kerja lewat, ia sudah dosa, menipu itupun dosa.

"Jadi, kenapa kita perlu menghukum orang ini walhal setiap manusia membuat dosa cuma cara kita melakukan dosa itu berbeza. Mereka juga seperti kita, kalau mahu dibandingkan kesalahan yang kita lakukan setiap daripada kita tidak pernah terkecuali daripada membuat kesilapan. Oleh itu, janganlah kita menghukum mereka," tegasnya.

Berbicara lanjut mengenai perkara itu, Christopher berkata, beliau menerima kesemua pesakit dengan seadanya.

Tiada diskriminasi


SEKITAR dua dekad lalu, negara pernah berdepan dengan kekurangan jumlah pakar penyakit berjangkit HIV/AIDS kerana takut pada stigma yang salah.


"Saya terima mereka. Tidak wujud sebarang diskriminasi antara saya dengan pesakit. Kalau diikutkan sangat dengan stigma, saya juga boleh membuka sebuah klinik dan meletakkan papan tanda 'Hanya merawat pesakit tidak berdosa'," katanya berseloroh.

Akui beliau, tiada apa yang lebih menggembirakan selain melihat pesakit yang dirawatnya dapat hidup lebih lama.

Meskipun ramai yang sudah meninggal dunia namun, ramai antara mereka yang mempunyai kehidupan baru di samping keluarga mereka.

"Dengan pemantauan, rawatan, kaunseling dan preskripsi ubat, mereka kini sudah pun menjalani kehidupan yang baharu. Ada antara mereka yang masih hidup biarpun lebih 10 tahun menghidap HIV bahkan, mereka juga sudah berkahwin dan bekerja.

"Pencapaian mereka itu sememangnya menggembirakan saya," katanya sambil memberitahu ramai dalam kalangan pesakitnya yang menghidapi penyakit itu jangka hayat mereka melebihi 15 tahun. - SUHANA VERU

Full content generated by Get Full RSS.

Fenomena seni pop China

Posted:

Fenomena seni pop China

Fenomena seni pop China


PENGHANTARAN menarik karya Chen Zhen dijual pada harga RM3.8 juta.


PENGARUH baharu dalam pasaran seni global serta suntikan cita rasa tempatan melonjakkan nilai pelukis kontemporari China. Malah, ia menyebabkan dunia seni global perlu menyediakan ruang untuk wajah-wajah baharu pelukis China dalam setiap pameran lukisan.

Bahkan, mengikut penyelidikan Artprice pada tahun lalu, China menjadi negara nombor satu dalam pasaran lelong seni halus berjaya mengatasi Perancis, Britain dan Amerika Syarikat (AS).

Ia sekali gus menjadikan China sebagai hab baharu kepada seni dunia yang sebelum ini tradisinya menjadi dominasi negara-negara Barat.

Malah, lima pelukis China menduduki dalam kelompok 10 pelukis paling laris di dunia berdasarkan kombinasi jualan lukisan dalam acara lelongan di seluruh dunia.

Kebangkitan pelukis-pelukis itu sekali gus berjaya menewaskan pelukis-pelukis pop AS tersohor seperti Jeff Koon yang berada di tempat ketiga dan Damien Hirst di tempat kesembilan.

Dominasi pasaran seni

Menurut Pengarang kajian The Wild Wild East, Barbara Pollack, sekiranya dilihat dari pasaran yang lebih luas, 45 daripada 100 lukisan paling laris dan mahal di dunia tahun lalu disumbang oleh pelukis China.

"Antara lukisan yang paling dikenali ialah hasil pelukis Beijing, Zeng Fanzhi iaitu Masks yang menjadi jualan terbaik di dunia pada Jun lalu.

"Bagaimanapun, masih banyak senarai nama-nama yang kurang dikenali seperti pelukis Wang Yidong dan Zhou Chunya, tetapi berjaya mencatatkan jualan hasil lukisan mengagumkan.

"Kedua- dua individu ini pernah terkenal di persada antarabangsa dengan menduduki tangga ketujuh dan ke-10," katanya.

Tambah Pollack, sebahagian lain daripada mereka merupakan pelukis dakwat tradisional, yang hampir tidak pernah kedengaran di Barat.

Setakat ini, beberapa pelukis-pelukis China telah dijemput untuk mempamerkan karya mereka pada pameran seni Barat walaupun penyertaan pelukis negara Afrika dan Amerika Latin juga turut meningkat.


ZHANG HUAN sering tampil dengan karya arca bersaiz gergasi bertemakan kepala Buddha.


Pollack berkata, ada pelukis-pelukis yang lain masih belum mendapat perhatian daripada pihak muzium.

Presiden International Contemporary Art Fair (FIAC) iaitu salah sebuah pameran seni kontemporari terkemuka di Eropah, Jennifer Flay berkata, beliau mahu melihat lebih ramai pelukis China hadir dalam pameran tersebut.

"Terdapat banyak hasil seni yang menarik di China sebenarnya. Namun, tahun ini daripada 168 buah galeri yang menjadi peserta hanya sebuah galeri sahaja dari China iaitu Shanghart," ujarnya.

Seni mozek

Galeri Shanghart membawa hasil seni daripada lapan orang pelukis kontemporari China yang menggunakan konsep-konsep Barat untuk inspirasi mereka.

Sebagai contoh, hasil lukisan Zhou Tiehai kelahiran Shanghai yang menggunakan seni mozek (teknik tindihan imej) menggambarkan masyarakat Perancis dan sebuah lagi lukisan hitam putih diilhamkan oleh Times Modern Charlie Chaplin. Pelukis Yu Youhan pula memotretkan wajah Mao Zedong di hadapan patung Liberty.

Di FIAC juga, pelukis Zhang Huan menampilkan karya heavyweight apabila membawa dua kepala gergasi Buddha yang diperbuat daripada bahan-bahan selepas Revolusi Kebudayaan selain sebuah lukisan yang dihasilkan daripada abu dupa kuil.

Sebuah galeri, Galleria Continua pula mempunyai hasil kerja daripada pelukis Chen Zhen pada tahun 1999 bertajuk Penghantaran Menarik yang diperbuat daripada tayar basikal, kabel hitam dan beberapa bahan buangan berharga 900,000 euro (RM3.8 juta).

Menurut Pollack, perubahan berlaku begitu pantas di Barat malah, sehingga kini setiap galeri utama di New York pasti mempunyai hasil karya seni pelukis China di salah satu sudut galeri.

Bagaimanapun, beberapa orang dalam dunia seni Barat mendakwa bahawa fenomena seni pelukis China hanya sementara dan tidak akan kekal lama.

"Saya fikir kita masih mempunyai pandangan yang sangat Euro-centric (fokus kepada Eropah) dan idea itu kita ingin ajarkan kepada mereka berfikiran sempit. China telah berjaya membuat transaksi sebanyak lebih 390 juta euro (RM1.7 bilion) dalam lelongan seni mereka Jun tahun ini, lebih awal daripada Amerika Syarikat dengan 227 juta euro (RM960 juta).

"Orang ramai di Barat masih berfikir pasaran seni China sebagai fenomena serantau namun, saiznya mula membuktikan ia tidak lagi boleh diabaikan lagi. Pasaran ini akan berkembang," kata Pollack. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Cemas yang menyeronokkan

Posted:

Cemas yang menyeronokkan

Cemas yang menyeronokkan

Oleh BASIR ABU BAKAR
basir.abubakar@kosmo.com.my

KHERSONESE Expedition menyediakan pakej ekspedisi rakit arus deras bersesuaian dengan kemampuan dan kehendak pelanggan. HUJAN mula membasahi bumi apabila kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki penulis dan jurugambar, Hafiz Johari, memasuki kawasan Behrang ke Slim River, Perak menuju ke satu lokasi yang masih menjadi tanda tanya.

Hanya berbekalkan nombor telefon dan nama tempat, penulis akhirnya dipertemukan dengan penyelia ekspedisi berakit jeram arus deras (white water rafting) dari syarikat Khersonese Expedition Sdn. Bhd. Kamal Abdullah, 34.

Setiba di pekan Ulu Slim, penulis bertemu dengan Kamal atau lebih dimesra dipanggil Bai dan 12 peserta dari sebuah syarikat pembekal telekomunikasi Itali di Malaysia yang menyertai aktiviti sama.

Ternyata sebelum dapat merasai keterujaan menongkah arus jeram, perjalanan yang ditempuh ke lokasi jeram tidaklah semudah yang disangka.

Peserta dibawa menaiki kenderaan pacuan empat roda untuk ke lokasi bermulanya rakit arus deras di Sungai Ulu Slim.

Lebih mencabar, dari Kampung Ulu Slim kenderaan pacuan empat roda kami perlu melalui jalan balak sejauh tiga kilometer memasuki hutan, bukit dan jalan berlumpur selain melalui kawasan perkampungan Orang Asli.

Kehangatan ekspedisi mula dirasai apabila kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki hampir terkandas di laluan balak yang berselut. Deruan enjin kenderaan yang dinaiki mula kedengaran kuat memecah kesunyian hutan.

Hanya selepas 30 minit melalui trek sukar berlumpur barulah kami tiba ke titik bermulanya misi berakit menempuh jeram. Setibanya di tapak aktiviti, dalam keadaan hujan turun renyai-renyai, setiap peserta diminta memakai topi keledar, jaket keselamatan serta memegang sebatang dayung.

Dengan tiga buah rakit bersama pemandu yang ditugaskan dalam keadaan bersedia, Kamal terlebih dahulu memberi taklimat tentang penggunaan setiap alatan dan keselamatan.

Jangan panik


UNTUK tiba ke lokasi bermulanya rakit arus deras peserta perlu menaiki kenderaan pacuan empat roda sejauh tiga kilometer.


"Kami pasti anda akan berasa seronok dengan menyertai aktiviti rakit arus deras ini namun, perkara paling penting yang harus diutamakan ialah keselamatan. Untuk melakukan aktiviti ini, anda tidak boleh cepat panik jika berlaku kecemasan. Walau apa pun yang berlaku, anda mesti sentiasa tenang. Apa yang penting, patuhi arahan jurupandu masing-masing," tegas Kamal yang telah 12 tahun berpengalaman dalam aktiviti rakit arus deras kepada peserta.

Setelah memastikan jaket keselamatan dan topi keledar dipasang sempurna, setiap peserta dibekalkan dengan pendayung.

Rombongan kami yang tidak ramai memerlukan tiga buah rakit getah dengan setiap rakit memuatkan empat hingga enam orang peserta termasuk jurupandu.

Perasaan bercampur baur antara teruja, seronok dan takut mula menerjah ke dalam diri setiap peserta ketika memasuki bot di bahagian air yang tenang.

Tetapi, melihatkan ketangkasan jurupandu dan peralatan keselamatan yang disediakan peserta mula menaruh keyakinan akan kecekapannya, ketakutan yang menguasai diri mula dibuang jauh-jauh.

Kembara melawan arus deras sepanjang tujuh kilometer itu bakal mengambil masa kira-kira 4 jam.

Penulis difahamkan akan menempuh banyak jeram dan tahap arus sungai pada hari itu mencecah tahap empat atau lebih laju kerana hujan. Mendengar perkara itu, ada antara peserta menghela nafas panjang dan mula berdoa.

Deria mendengar penulis dalam keadaan bersedia untuk menerima sebarang arahan yang diberikan jurupandu, pada masa yang sama menikmati keindahan sekeliling.

Jurupandu rakit penulis, Amin Ahmad, 28, memberi arahan agar rakit digerakkan ke hadapan sebaik sahaja 'kenderaan' itu mencecah air dan dibawa arus.

Kelajuan pergerakan air dapat dirasakan mengalir di bawah rakit. Terkial-kial kami mendayung seperti yang diarahkan namun, pengalaman itu masih asing buat diri setiap peserta.

Rakit menghempas batu


AKTIVITI rakit arus deras kini semakin mendapat sambutan hangat kerana ia telah menjadi aktiviti rekreasi seisi keluarga yang selamat.


Selepas beberapa minit berakit saat cemas mula menerjah apabila rakit menghampiri jeram yang pertama. Jantung berdegup kencang dan Amin berteriak, "All hard forward!", sebelum meminta kami berhenti mendayung sambil memegang erat tali di sisi rakit getah.

Perasaan cemas mula bercampur keseronokan apabila kami dapat rasakan rakit menghentam batu bersama air sungai sebelum ia terus meluncur laju turun ke bawah menuruni jeram ke hulu sungai.

Penulis dan peserta tercungap-cungap menarik nafas setelah berjaya melalui jeram pertama yang menakutkan.

Jeram demi jeram kami lalui dengan selamat malah, setiap rakit akan bergilir-gilir menuruni jeram satu persatu sambil jurupandu masing memantau perjalanan arus deras yang menyelusuri sungai pada hari tersebut.

Penulis melihat bagaimana peserta lain yang melalui cabaran sama tidak lekang dengan senyuman dan keterujaan. Jelas kelihatan setiap peserta merasai sendiri keseronokan sukan ekstrem itu.

Bagi salah seorang peserta, Nicole Kuck, 33, aktiviti berakit arus deras seumpama itu merupakan suatu kegiatan riadah yang amat sesuai dicuba bersama rakan-rakan atau keluarga.

"Ini merupakan aktiviti yang sangat sesuai untuk saya kerana ia sangat menyeronokkan serta hanya mengambil masa selama separuh hari. Kedudukannya yang tidak jauh dari Kuala Lumpur juga menarik perhatian kami.

"Di samping itu, ia turut mengeratkan tali kekeluargaan apabila melakukan aktiviti yang memerlukan kerjasama setiap ahli," kata Nicole yang menggemari aktiviti berakit arus deras walaupun baru dua kali mencubanya.

Beliau yang menyertai ekspedisi itu bersama majikan dan rakan sekerja pada hari itu, juga merasakan aktiviti seumpama itu bukan sahaja untuk kegembiraan tetapi, juga mendekatkan diri dengan keindahan alam sekitar.


KHERSONESE Expedition menyediakan pakej ekspedisi rakit arus deras bersesuaian dengan kemampuan dan kehendak pelanggan.


Sementara itu, Carlo Afredo, 58, yang berasal dari Itali mendakwa penglibatan kali pertama dalam aktiviti berakit arus deras hari itu merupakan salah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

"Walaupun pada mulanya hati berdebar kerana takut tetapi, setelah melaluinya, saya merasa sangat teruja dan tidak sabar untuk mencubanya sekali lagi," katanya.

Walaupun rakit yang dinaiki tersangkut di batu dan pusaran arus deras, namun ia tidak melunturkan semangat pengarah urusan syarikat telekomunikasi dari Itali tersebut untuk meneruskan pengembaraan beliau hari itu.

"Kerjasama yang diberikan oleh rakan sekerja dan kakitangan selain mengingati langkah-langkah keselamatan yang diberikan meningkatkan lagi keyakinan dalam diri," kata beliau lagi yang berazam akan melakukan aktiviti lasak itu lagi pada masa akan datang.

Selain itu, Afredo turut memuji kecekapan jurupandu dan penyelia ekspedisi yang sangat cekap mengendalikan rakit.

Apatah lagi aliran arus Sungai Ulu Slim bertambah deras selepas hujan turun sejak dua hari sebelum ekspedisi.

Full content generated by Get Full RSS.

Dari Kelok 44 ke Pulau Cingkuak

Posted:

Dari Kelok 44 ke Pulau Cingkuak

Dari Kelok 44 ke Pulau Cingkuak


MUZIUM Rumah Kelahiran Buya Hamka sering dikunjungi oleh pelancong Malaysia yang mengagumi tokoh itu.


MENJEJAKKAN kaki ke Sumatera Barat, Indonesia baru-baru ini atas sebab tugas, memang wujud rasa terkilan apabila penulis tidak dapat menyelami sepenuhnya beberapa pusat wisata di Bukit Tinggi.

Dengan kesibukan tugas selama dua hari pada acara Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia Indonesia (Iswami) di Bukit Tinggi, baki dua hari lagi untuk sesi bersantai nampaknya diaturkan untuk kami kumpulan media Malaysia bukanlah di kota itu.

Tanyakanlah kepada sesiapa sahaja, jika melancong ke Sumatera Barat atau sering disebut Padang, lokasi wajib yang perlu menjadi persinggahan sudah tentulah Bukit Tinggi.

Pendek kata, Padang dan Bukit Tinggi memang cukup sinonim sehinggakan memang diakui oleh pemerintah Sumatera Barat, orang Malaysia kalau ke Padang biasanya hanya berhabisan masa di Bukit Tinggi.

Selain beberapa lokasi mengagumkan seperti Jam Gadang, Ngarai Sianok dan Terowong Jepun, Bukit Tinggi begitu dekat dengan hati rakyat negara ini kerana ia terkenal sebagai pusat beli-belah.

Produk membeli-belah di Bukit Tinggi seperti telekung, tudung, kain ela, beg tangan dan cenderamata memang diakui penulis sendiri bukan sahaja mempunyai hasil kerja yang teliti bahkan, jauh lebih murah berbanding wilayah lain di Sumatera Barat.

Bagaimanapun, hakikatnya apabila kita menjejak kaki di Sumatera Barat masih banyak kota lain yang sebenarnya menyimpan seribu satu khazanah pelancongan mengagumkan seperti wilayah Pesisir Selatan, Solok, Muara Labuh, Sawah Lunto dan Padang Pariaman.

Lantaran itu jugalah, kali ini pemerintah Sumatera Barat mengaturkan kami percutian berbeza berbanding yang sering dilakukan oleh delegasi atau pelancong Malaysia.

Sebaik mendaftar keluar dari Hotel Royal Denai di Bukit Tinggi, sekitar 10 pagi tiga kenderaan pacuan empat roda dan SUV sudah bersiap sedia membawa kami 10 orang ahli rombongan ke destinasi yang sebenarnya tidak diketahui secara terperinci oleh kami sendiri.

Kami hanya diberikan nama tempat tanpa mengetahui apa yang bakal ditempuhi dalam perjalanan atau setiap lokasi yang menjadi persinggahan.

Ini kerana bayangkan dengan destinasi pertama kami pada hari itu ialah Danau Maninjau dan Muzium Buya Hamka, perjalanan selama lebih dua jam itu melalui kawasan tanah tinggi yang berbelok-belok.

Bahkan, kerana ketajaman dan begitu banyak selekoh di kawasan itu, ia menjadi satu lokasi tarikan pelancong dengan dinamakan Kelok 44.

Namun di sepanjang Kelok 44, kami disajikan dengan saujana mata memandang yang menghijau terutama sawah bendang yang terbentang luas.

Selain itu, terdapat juga gerai-gerai minuman yang boleh menjadi perhentian untuk pelancong jika ingin berhenti membasahkan tekak.

Bagaimanapun, mengharungi Kelok 44 ternyata bukanlah mudah. Selekoh tajam, curam dan begitu rapat menyebabkan bukan seorang dua wakil media yang mula menyandar diri di kerusi kenderaan sebab mula terasa pening.

Destinasi rohani


MENGHARUNGI Kelok 44 yang turut disertakan dengan papan tanda menjadi antara lokasi tarikan pelancong.


Mujur tidak lama kemudian kami tiba di Danau Maninjau sebelum bergerak pula ke Muzium Buya Hamka yang juga rumah kelahiran ulama berkenaan.

Perasaan kagum mula menerpa dalam diri apabila menapak di rumah kelahiran tokoh ulama terkenal itu. Melihat kamar tidur, potret wajah, ruang rehat dan segala hasil kerja termasuk terjemahan al-Quran beliau menyebabkan penulis terpanggil dengan memori zaman belajar sewaktu dalam kelas tafsir al-quran dahulu.

"Al-Quran terjemahan beliau akan berada dalam ribaan aku setiap kali kelas terjemahan pada hari Jumaat dahulu," imbau penulis.

Berada di Muzium Rumah Kelahiran Buya Hamka, hati makin tersentuh saat menemu bual Pengelola muzium itu, Hanif Rasyid.

"Kita punya Hamka, tetapi yang memilikinya ialah Malaysia?" luahnya dalam nada sedikit kecewa memandangkan Hamka lebih disanjung sebagai ulama besar oleh rakyat Malaysia berbanding masyarakat di sana.

Akui Hanif, pelancong Malaysia antara yang paling ramai bertandang di muzium berkenaan.

Selepas 20 minit di Muzium Buya Hamka, kami bergegas pula ke Makam Syeikh Burhanudin di Padang Pariaman iaitu seorang lagi tokoh ulama terkenal di Sumatera Barat.

Perjalanannya mengambil masa hampir dua jam. Sebaik semua wakil media sudah berkumpul di jalan masuk ke makam tersebut, ratusan orang kampung mula mengelilingi kami bahkan, pemain-pemain gendang mula mengalunkan pukulan gendang.

Rupanya kedatangan kami diraikan dengan sambutan penuh tradisi. Seorang lelaki kemudian berjalan di depan kami membawa bersamanya dulang yang berisi sabut kelapa yang berasap, sebotol air dan sirih.

Berdiri di depan lelaki itu ketika itu ialah wartawan Utusan, Suffian Abu Bakar dan wartawan TV3, Siti Khadijah Jaafar. Selepas diasapkan dengan asap kelapa, mereka berdua diminta berkumur mulut dengan air putih. Kemudian, upacara tersebut diteruskan dengan daun sirih diberikan kepada mereka untuk dikunyah.

Hanya selepas upacara itu, kami diarak kira-kira 100 meter ke dalam masjid bersebelahan Makam Syeikh Burhanudin bersama dengan paluan gendang.

Selesai acara di Makam Syeikh Burhanudin, jam sudah menunjukkan sekitar pukul 6 petang. SUV kami memecut laju untuk ke destinasi seterus iaitu Pesisir Selatan.

Dengan badan yang semakin penat lantaran diari harian yang padat, perjalanan lebih tiga jam ke Pesisir Selatan membuatkan kami semakin lesu di dalam kenderaan. Lebih memburukkan keadaan, apabila menuju ke satu setengah jam terakhir perjalanan ke Pesisir Selatan, kami bertemu lagi dengan jalan raya yang sempit dan berselekoh tanpa henti.


AIR laut yang jernih membolehkan pengunjung melihat ikan-ikan dari jeti.


Beberapa orang yang mengisi SUV termasuk penulis sudah terasa pening. Penulis cuba menggunakan taktik semasa melalui Kelok 44 iaitu tidur untuk mengelakkan pening semakin melarat, namun tidak menjadi.

Ia berakhir dengan tragedi penulis muntah di dalam plastik, peristiwa yang rasanya sudah 20 tahun tidak pernah terjadi dalam hidup penulis.

Godaan pantai Pesisir Selatan

Tiba di ibu kota Pesisir Selatan iaitu Painan, sekitar jam 10 malam, kami disambut dengan jamuan makan malam oleh Pegawai Daerah Pesisir Selatan, H. Nasrul Abit. Keletihan menyebabkan kami tidur nyenyak malam itu.

Keesokannya jadual kami memang padat di Pesisir Selatan. Kami diperkenalkan dengan destinasi-destinasi percutiannya yang masih kurang diketahui ramai. Dibawa ke Pantai Carocok, ia merupakan antara kawasan pantai yang sering menjadi tumpuan masyarakat tempatan untuk beristirehat pada hujung minggu.

Tidak jauh dari Pantai Corocok, kelihatan dua buah pulau iaitu Pulau Kereta dan Pulau Cingkuak. Pulau Cingkuak masih dianggap pulau 'dara' kerana ia masih bebas daripada aktiviti pembangunan. Tiada resort, rumah agam atau kapal mewah di Pulau Cingkuak.

Dibawa menaiki bot ke Cingkuak, saat kaki menjejak pulau itu, hamparan pasir putih dengan kulit-kulit karangan di gigi pantai membuktikan betapa perawannya pulau tersebut.

Pada hari-hari biasa, ujar wakil Pejabat Daerah Pesisir Selatan, tidak banyak aktiviti di sekitar Pantai Carocok, Pulau Kereta dan Pulau Cingkuak, namun pada hujung minggu atau hari cuti antara sukan rekreasi yang boleh dilakukan ialah jet ski, snorkeling dan banana bot.

Puas bermain air laut, kami berangkat ke kawasan tanah tinggi di Pesisir Selatan iaitu Bukit Langkisau. Puncak Langkisau yang berketinggian 300 meter dari paras laut sebenarnya merupakan lokasi tumpuan pencinta paragliding.


PETA Sumatera Barat yang berdepan dengan Lautan Indonesia.


Dengan penganjuran pelbagai pertandingan bertaraf antarabangsa Langkisau turut menjadi sebutan kaki paragliding luar negara.

Bagi yang tidak meminati sukan ekstrem itu, anda juga pasti tidak menyesal apabila berada di puncaknya. Ini kerana dengan hamparan pantai panjang Pesisir Selatan ia menawarkan pemandangan yang sangat menakjubkan.

Selepas jamuan tengah hari, kami meneruskan pengembaraan di Sumatera Barat ke lokasi seterusnya Kota Padang. Pertemuan dengan Penolong Pegawai Daerah Kota Padang yang diadakan di lokasi penuh romantik Villa Erick Cameron.

Ia adalah sebuah villa yang bernuansa etnik di puncak sebuah bukit dengan sajian memukau mata di bawahnya iaitu Pantai Air Manis dan Pelabuhan Teluk Bayur.

Sebelum bertolak pulang ke tanah air esoknya, kami sempat membeli-belah di sekitar kota Padang. Walaupun harganya sedikit mahal berbanding di Bukit Tinggi, tetapi kualiti dan pilihannya tidaklah mengecewakan.

Full content generated by Get Full RSS.

Berkorban demi Sipadan

Posted:

Berkorban demi Sipadan

Berkorban demi Sipadan


PULAU SIPADAN mempunyai pelbagai khazanah dasar laut yang menarik ramai penyelam di serata dunia.


"MENINGGALKAN Pulau Sipadan adalah satu pengorbanan besar. Kami bukan sahaja kerugian berjuta-juta ringgit malahan kehilangan ramai pelanggan," kata pengarah urusan Borneo Divers, Clement Lee.

Clement bagaimanapun akur pada arahan daripada kerajaan negeri berikutan persekitaran marin dan habitat hidupan air di Taman Negara Pulau Sipadan seluas 12 hektar terjejas teruk akibat aktiviti manusia.

Pembinaan infrastruktur fizikal seperti pusat percutian dan kemudahan lain untuk menampung permintaan yang terus meningkat daripada penyelam dari seluruh dunia akhirnya mengancam ekosistem marin yang mudah musnah di taman ini.

Kemerosotan paling jelas adalah pada bilangan spesies marin yang banyak terdapat di sekitar pulau ini semasa ia pertama kali diteroka oleh Borneo Divers pada tahun 1993.

Bagaimanapun, Clement yang merintis industri aktiviti selaman di Pulau Sipadan pada tahun 1994 dan pengendali lain tidak kesal dengan keputusan mereka untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa demi memulihara khazanah Pulau Sipadan bagi generasi akan datang.

"Jadi kami meninggalkan tempat ini dengan pendapat yang kami mengambil langkah tepat dan melabur demi masa depan kami," kata Clement dan menambah jika mereka memutuskan untuk terus berada di Sipadan kemusnahan di situ pasti lebih teruk lagi.

Walaupun meninggalkan pulau ini, mereka tetap meneruskan aktiviti selaman di situ mengikut peraturan yang diperkenalkan oleh kerajaan termasuk mengehadkan bilangan penyelam ke taman ini kepada 120 orang berbanding tiada had sebelumnya.

Selepas meninggalkan pulau itu, Clement membuka sebuah lagi pusat percutian untuk aktiviti selaman atas tapak seluas 2.6 hektar di Pulau Mabul, yang terletak 15 minit perjalanan dari Sipadan dengan bot laju.

Pengorbanan Clement dan pengusaha aktiviti selaman yang lain telah mengubah Pulau Sipadan secara signifikan apabila penyelidik mendapati kehidupan marin di situ telah pulih semula dengan cepat dan persekitaran bawah air menunjukkan penambahbaikan yang ketara.

"Selepas tujuh tahun berlalu, hidupan marin di Pulau Sipadan menunjukkan peningkatan. Apa yang saya pernah lihat sendiri sebelum ini, saya melihatnya sekarang. Saya dapat bandingkan keadaan sebelum ini dan sekarang. Saya dapat lihat perkembangan positif," kata Clement berdasarkan kepada pengamatan beliau dan rakan-rakannya di Pulau Sipadan.

Nafas baharu


EKOSISTEM di Pulau Sipadan menunjukkan perkembangan positif selepas jumlah penyelam dihadkan.


Satu pasukan penyelidik yang diketuai oleh pensyarah Jabatan Sains Marin Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr. Juanita Joseph mendapati penambahbaikan signifikan pada ekosistem marin di Pulau Sipadan.

Menurut Dr. Juanita kehadiran lebih banyak anak penyu menunjukkan peningkatan dalam populasi penyu di Pulau Sipadan sejak lima tahun yang lalu.

"Ini terbukti sepanjang Ekspedisi Saintifik Taman Marin Pulau Sipadan 2010, dianggarkan di antara 50 dan 60 penyu boleh dilihat setiap hari di kawasan haiwan itu mencari makanan".

Turut bersetuju dengan penemuan Juanita ialah seorang penyelidik dari Taman-Taman Sabah, Irwan Isnain. Kata beliau, kepulangan penyu-penyu muda ke pulau ini adalah selaras dengan peningkatan dalam spesies rumpai air di sekeliling pulau ini yang dimakan penyu.

Semasa ekspedisi itu, penyelidik ikan itu juga menemui dua spesies terancam humphead wrasse dan humphead parrotfish yang masing-masing dikenali sebagai maming dan kat dalam bahasa tempatan, meningkat dalam bilangan mereka di perairan Pulau Sipadan.

Dr. Mabel Manjaji dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) pula menemui sejumlah besar ikan kerapu batu karang iaitu petunjuk jelas akan satu ekosistem batu karang yang sihat. Kehadiran kumpulan barracuda, jackfish dan humphead parrotfish menunjukkan pemulihan berbanding lima tahun lalu.

Bagi Clement dan pengusaha aktiviti selaman yang lain, mereka bukan sekadar meninggalkan pulau itu tetapi juga membantu mengalihkan perhatian pelancong ke lokasi selaman lain seperti Pulau Mabul, Pulau Bohey Dulang, Pulau Kapalai, Pulau Pompom, Pulau Mataking dan yang lain untuk mengurangkan tekanan pada Pulau Sipadan.

Mengenai masa depan industri aktiviti selaman di Pulau Sipadan dan pulau lain di Semporna, Clement berkata, kelestarian industri itu banyak bergantung kepada sumber manusia profesional dan pemuliharaan persekitaran marin semula jadi.

"Persekitaran marin adalah rakan kami, kesejahteraannya penentu hasil dan pelanggan kami," kata Clement menjelas mengapa persekitaran marin yang sihat adalah penting bagi pengusaha aktiviti selam. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Daftar bantuan RM500 mulai 10 Disember

Posted:

Daftar bantuan RM500 mulai 10 Disember

Daftar bantuan RM500 mulai 10 Disember

ABDUL FATAH (tiga dari kanan) bersama keluarganya menonton berita mengenai Bantuan Tunai RM500 di Kota Bharu semalam.


KUALA LUMPUR - Proses pendaftaran untuk permohonan insentif Bantuan Tunai RM500 akan dibuka selama sebulan mulai 10 Disember ini dengan urusan pembayaran dijangka dilakukan pada pertengahan bulan Januari 2012.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, borang pendaftaran boleh didapati secara percuma mulai tarikh tersebut di Jabatan Pembangunan Persekutuan, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) atau agensi-agensi kerajaan yang terpilih.

Menurut Ahmad Husni, bantuan itu dijangka dapat memberi manfaat kepada seramai 5.2 juta isi rumah atau 79.5 peratus daripada keseluruhan isi rumah negara ini.

"Pemberian ini melibatkan anggaran peruntukan sebanyak RM2.6 bilion," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Sayap UMNO palu gendang perang

Posted:

Sayap UMNO palu gendang perang

Sayap UMNO palu gendang perang


ANGGOTA perwakilan Pemuda UMNO mengangkat tangan tanda menyokong ucapan ketua mereka di PWTC semalam.


KUALA LUMPUR - Tiga pemimpin sayap UMNO semalam mula menggerakkan ahli-ahli untuk memalu gendang perang menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dengan masing-masing berjanji memastikan kemenangan besar UMNO dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya itu.

Kesemua pemimpin sayap Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO menegaskan keyakinan itu ketika menyampaikan ucapan dasar pada persidangan perwakilan masing-masing di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, ahli-ahli Pemuda kini sudah cukup bersedia untuk menggalas tanggungjawab yang lebih besar termasuk menjadi calon boleh menang dalam PRU-13.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Usah leka, jangan berpeluk tubuh

Posted:

Usah leka, jangan berpeluk tubuh

Usah leka, jangan berpeluk tubuh


GELAGAT sebahagian daripada perwakilan Wanita UMNO ketika mendengar ucapan Shahrizat di PWTC semalam.


KUALA LUMPUR - Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mahu 1.3 juta ahlinya melipatgandakan usaha untuk memantapkan jentera parti dalam memastikan kejayaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Menurut beliau, sekarang bukan masanya untuk mereka leka dan berpeluk tubuh serta berasa selesa dengan apa yang telah dilaksanakan dan dicapai sebaliknya terus berusaha menyelami hati dan mengatasi masalah rakyat.

"Kita perlu tangani kesengsaraan rakyat dan kesakitan rakyat perlu dirawati agar rakyat terus menikmati kemakmuran negara yang sejati," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Norshahrul terbaik

Posted:

Norshahrul terbaik

Norshahrul terbaik

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

NORSHAHRUL (kiri) menerima anugerah MVP Supermokh daripada Timbalan Presiden FAM, Annuar Musa. Turut kelihatan ialah Ketua Pegawai Eksekutif F&N Holding Berhad, Ng Jui Sia (kanan).


NORSHAHRUL Idlan Talaha sekali lagi dinobatkan Pemain Paling Bernilai (MVP) Supermokh Liga Malaysia bagi musim 2011.

Penyerang Kelantan itu menerima pengiktirafan tersebut pada majlis tahunan Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 100PLUS-Astro Arena-FAM 2011 di sebuah hotel terkemuka di ibu negara semalam.

Ini merupakan kali kedua berturut-turut Norshahrul, 24, menjulang anugerah tersebut selepas kali pertama menggenggamnya tahun lalu.

Musim lalu, anugerah itu dinamakan sebagai Pemain Paling Bernilai sebelum ditukar kepada Anugerah MPV Supermokh tahun ini.

Ia merupakan pengiktirafan tertinggi buat pemain bola sepak tempatan.

Norshahrul menewaskan rakan sepasukan, Khairul Fahmi Che Mat dan pemain Selangor, Safiq Rahim yang turut dicalonkan untuk menerima anugerah berprestij itu yang mengambil nama legenda bola sepak negara, Allahyarham Mokhtar Dahari.

Selain menerima anugerah tertinggi itu, Norshahrul turut terpilih untuk menerima anugerah Penyerang Terbaik Liga Malaysia sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai RM5,000 serta trofi.

"Saya tidak sangka menang. Ia sangat hebat dan memang merupakan satu penghormatan yang amat besar bagi saya selepas memenangi anugerah pertama Supermokh ini.

"Kejayaan memenangi anugerah yang dinamakan sempena nama legenda bola sepak negara ini memang benar-benar hebat bagi saya memandangkan saya juga seorang pemain yang beraksi di posisi penyerang," kata pemain yang berasal dari Besut, Terengganu itu.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Annuar Musa dan Ketua Pegawai Eksekutif F&N Holding Berhad, Datuk Ng Jui Sia.

Sementara itu, ketua jurulatih baru Selangor, Irfan Bakti Abu Salim dipilih memenangi anugerah Jurulatih Terbaik.

Kemenangan tersebut adalah hasil kejayaannya membawa Terengganu muncul juara Piala FA musim ini selain kemaraan pasukan itu ke final Piala Malaysia sebelum tewas kepada Negeri Sembilan.

Khairul Fahmi pula dipilih sebagai pemenang anugerah Penjaga Gol Terbaik sementara Safiq Rahim (Selangor) dinobatkan sebagai Pemain Tengah Terbaik.

Full content generated by Get Full RSS.

Struktur Liga M perlu dirombak

Posted:

Struktur Liga M perlu dirombak

Struktur Liga M perlu dirombak


ANNUAR (tengah) bergambar bersama para pemenang Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2011 di Shah Alam semalam.


"STRUKTUR Liga Bola Sepak Malaysia (Liga M) perlu dirombak bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa."

Demikian tegas Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Annuar Musa, semalam.

Menurutnya, kelemahan struktur liga tempatan menyebabkan badan induk bola sepak negara serta pemain Malaysia sukar mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

"Ramai yang tidak tahu, negeri-negeri serta pemain yang bermain dalam Liga Malaysia (Liga M) sebenarnya tidak layak bermain dalam Liga Juara-Juara Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

"Di Eropah, pemain kita tidak layak menyertai kelab di sana, disebabkan Liga M tidak diurus secara profesional," katanya ketika berucap pada Majlis Anugerah Bola Sepak Kebangsaan di Shah Alam semalam.

Annuar berkata, mengikut peraturan AFC pada 2009, Liga M sepatutnya diuruskan oleh sebuah entiti yang terdiri daripada gabungan kelab dan persatuan negeri yang bersaing dalam liga tersebut serta diurus secara profesional.

"Namun berdasarkan perbincangan dengan anggota gabungan FAM, pengurusan di peringkat kelab dan persatuan negeri masih berada ditakuk lama dan terus mengharap pemberian geran tahunan daripada FAM," katanya.

Katanya, jika kelab dan persatuan negeri gagal diurus dengan baik, kesannya dapat dilihat pada pemain yang dilahirkan.

"Sebab itu, pemain terbaik di Malaysia ini sebenarnya hanya bertaraf sederhana di Asia. Kerana itu juga pemain kebangsaan sukar mendapat tempat bermain di Eropah," katanya.

Kenyataan Annuar itu merujuk kepada isu penyerang kebangsaan, Mohd. Safee Sali yang gagal mendapat permit kerja untuk beraksi bersama Cardiff City.

Masalah timbul berikutan pihak imigresen di United Kingdom mensyaratkan pemain yang mahu bermain dengan kelab di negara itu mestilah datangnya dari negara yang menduduki ranking 70 terbaik dunia dan Malaysia berada di ranking ke-146.

Full content generated by Get Full RSS.

Harimau Muda berguru di Australia

Posted:

Harimau Muda berguru di Australia

Harimau Muda berguru di Australia

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


NAZMI FAIZ antara pemain skuad Olimpik negara yang akan mengikuti latihan di Australia.


SELEPAS 'dilenjan' habis-habisan sebelum ini, skuad Olimpik negara bakal 'mencari ketenangan' di Sydney, Australia selama 12 hari bermula 10 Disember depan.

Bukan untuk 'makan angin', sebaliknya anak-anak buah Ong Kim Swee ini akan 'berguru' bersama tiga buah kelab elit di sana sebagai persiapan menghadapi baki tiga lagi perlawanan aksi kelayakan Olimpik 2012, selain persediaan menempuh saingan Liga Singapura (Liga-S) pada Februari tahun depan.

Tiada sebarang kejutan ketara yang dilakukan Kim Swee mengenai senarai 30 pemain yang dipanggil menyertai latihan di Wisma Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Kelana Jaya Isnin depan (5 Disember) apabila beberapa muka lama seperti kapten, Khairul Fahmi Che Mat dan penyerang kontroversi, Ahmad Fakri Saarani serta Thamil Arasu masih diberikan kepercayaan.

Kredibiliti permata muda negara, Muhammad Nazmi Faiz Mansor juga masih ditagih Kim Swee bersama rakan sepasukannya yang berjaya mempertahankan pingat emas Sukan SEA baru-baru ini seperti Syahrul Azwari Ibrahim, Mohd Fandi Othman, Abdul Shukor Jusoh, K. Gurusamy, Mahalli Jasuli, Wan Zaharulnizam Wan Zakaria dan Mohammad Muslim Ahmad.

Tiga pemain pinjaman kelab Slovakia, Vion Zlate Moravce - Wan Zack Haikal Wan Nor, Mohd. Irfan Fazail dan Mohammad Fadhli Mohd Shas juga masih mendapat kepercayaan Kim Swee bersama Gary Steven Robbat yang sebelum ini 'tercicir' ke Jakarta gara-gara kecederaan.

Perancang skuad Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), K. Reuben bersama peledak pinjaman Felda United, D. Saarvindran yang sebelum ini digugurkan ke temasya Sukan SEA juga kembali dipanggil menjalani latihan.

Begitupun, peledak berbisa negara, Izzaq Farris Ramlan terpaksa diketepikan kali ini gara-gara kecederaan serius selain seorang lagi penyerang, Mohd. Ferris Danial Mat Nasir juga digugurkan.

Pada masa sama, beberapa muka baharu juga diuji Kim Swee kali ini termasuk penjaga gol muda Kelantan dan Terengganu, Syazwan Yusof dan Sharil Saari bersama pemain skuad Presiden Kelantan, Nik Mohd. Syahrul Azim Nik Abd. Halim serta beberapa lagi pemain muda seperti Muhammad Akmal Ishak, Mohd Azizan Nordin dan Mohd Azrif Nasrulhaq.

"Kesemua 30 pemain dikehendaki melaporkan diri pada 5 Disember (Isnin depan) di Wisma FAM selewat-lewatnya pukul 1 petang," kata kenyataan FAM semalam.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Usaha elak krisis mata wang euro

Posted:

Usaha elak krisis mata wang euro

Usaha elak krisis mata wang euro

TIGA wang kertas euro dipamerkan di Brussels, Belgium kelmarin.


BRUSSELS, Belgium - Para Menteri Kewangan zon mata wang euro (Zon Euro) berkumpul di sini semalam dalam usaha untuk menyelamatkan 17 negara yang menggunakan mata wang itu sekali gus melindungi Eropah, Amerika Syarikat (AS), Asia dan ekonomi global daripada tsunami kewangan akibat krisis hutang.

Kebanyakan pegawai bersetuju mereka tidak boleh berlengah jika mahu menyelamatkan mata wang euro tetapi krisis yang menimpa jauh lebih serius daripada yang dijangkakan.

Kini, bukan sahaja mata wang euro yang digunakan oleh 332 juta orang terancam namun seperti yang diberitahu oleh Canselor Jerman, Angela Merkel dan beberapa pemimpin lain, jika mata wang euro gagal, perikatan 27 negara Kesatuan Eropah (EU) juga akan kecundang walaupun EU berjaya menyatukan benua Eropah yang sebelum ini berpecah akibat dua perang dunia.

Jika mata wang euro gagal, pinjaman bank akan dibekukan, bursa saham akan runtuh manakala ekonomi Eropah akan lompong.

Menurut ramalan firma kewangan UBS, negara-negara Zon Euro akan mendapati ekonomi masing-masing merosot sehingga 50 peratus jika situasi mata wang tersebut berlaku.

Kegawatan kewangan dan ekonomi akan merebak dengan AS dan Asia dihimpit masalah pembekuan kredit manakala eksport kedua-dua rantau berkenaan ke Eropah turut runtuh.

Senario yang berlaku pasti lebih dahsyat daripada krisis hutang 2008 yang menyusul ekoran krisis gadai janji yang berlaku di AS.

"Jika Eropah mengecil ataupun jika Eropah berdepan masalah, ia menyebabkan lebih sukar untuk kami menyediakan peluang pekerjaan yang baik di AS," kata Presiden AS, Barack Obama semasa menemui beberapa pegawai EU di Washington kelmarin.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Kewangan Perancis, Francois Baroin menyatakan dalam wawancara bersama stesen radio France-Info semalam bahawa negara-negara EU perlu mengintegrasi bajet masing-masing dengan lebih rapi dan saling memantau dalam aspek perbelanjaan negara.

"Kita perlu mengubah pentadbiran Zon Euro," katanya.

Seramai 17 menteri kewangan Zon Euro akan berbincang untuk mengeluarkan bon Eropah yang dinamakan bon euro sebagai kaedah setiap negara akan menjamin negara lain yang mengalami krisis hutang dalam EU. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Pembunuh kejam didapati tidak siuman

Posted:

Pembunuh kejam didapati tidak siuman

Pembunuh kejam didapati tidak siuman


GAMBAR fail menunjukkan gambar Anders Behring Breivik daripada sebuah buku yang dimuat turun dari talian yang disiarkan di laman perbincangan di Norway, www.freak.no.


OSLO, Norway - Pihak pendakwa raya menyatakan penilaian psikiatri terhadap seorang pembunuh kejam, Anders Behring Breivik mendapati dia kurang siuman semasa membunuh 77 orang dalam kejadian tembakan dan serangan bom di Norway pada 22 Julai lalu.

Breivik mengaku melakukan pembunuhan beramai-ramai tersebut.

Laporan oleh dua ahli psikiatri forensik terbabit akan membantu memutuskan sama ada dia akan dihantar ke penjara atau diletakkan di bawah jagaan hospital mental.

Pendakwa raya Svein Holden berkata, laporan menunjukkan Breivik berada dalam keadaan psikosis semasa melakukan serangan tersebut.

Jika penilaian itu diterima oleh mahkamah, dia tidak boleh dipenjarakan ekoran perbuatannya.

Di Norway, pembelaan tak siuman memerlukan seorang defendan disahkan berada dalam keadaan psikosis semasa melakukan jenayah yang didakwa.

Terma tersebut bermakna defendan hilang segala pertimbangan sehingga dia tidak berupaya mengawal tindakannya.

Laporan setebal 243 muka surat itu akan disemak oleh panel Lembaga Perubatan Forensik Norway.

Panel tersebut boleh meminta agar maklumat tambahan disertakan dalam laporan tersebut atau menambah penilaian mereka mengenainya.

Pembunuhan beramai-ramai pada 22 Julai lalu merupakan serangan yang paling dahsyat di Norway sejak Perang Dunia Kedua sekali gus mengejutkan penduduk negara berkenaan.

Breivik pada mulanya meletupkan sebuah bom kereta di luar pejabat kerajaan di sini yang membunuh lapan orang.

Dia kemudian pergi ke Pulau Utoeya, sekitar 40 kilometer ke barat laut kota metropolitan ini dengan menyamar sebagai anggota polis dan membunuh 69 lagi mangsa dengan kebanyakan mereka ialah remaja.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bintang K-Pop berhimpun di Singapura

Posted:

Bintang K-Pop berhimpun di Singapura

Bintang K-Pop berhimpun di Singapura


KUMPULAN pop Korea, 2NE1 bergambar di Singapura semalam.


SINGAPURA – Beberapa kumpulan nyanyian pop dari Korea Selatan menghadiri Anugerah Muzik MNET Asia yang diadakan semalam.

Antara kumpulan yang menghadiri anugerah terbesar Asia itu ialah Girls Generation, 2NE1, Super Junior dan Kim Hyun Joong.

Turut hadir pada majlis yang sama ialah penyanyi balad dan pop Korea Selatan, Baek Ji-Young dan Seo In Young.

Pada majlis itu, beberapa penyanyi terkenal dari Barat turut diundang iaitu anggota BlackEyePeas, will.i.am dan apl.de.ap.

Penyanyi rap terkenal dari Amerika Syarikat (AS), Snoop Dog turut diundang menghadiri majlis tersebut.

Ia merupakan anugerah muzik untuk penggiat industri hiburan Korea Selatan yang diadakan setiap tahun sejak 1999. – Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Festival himpun bakat kanak-kanak 9 negara

Posted:

Festival himpun bakat kanak-kanak 9 negara

Festival himpun bakat kanak-kanak 9 negara

30/11/2011 7:27pm

KUALA LUMPUR — Program Permata akan melancarkan Festival Kesenian Kanak-Kanak Antarabangsa melibatkan 411 peserta dari sembilan negara termasuk Malaysia bertempat di Istana Budaya antara 8 dan 11 Dis. ini.

Penaung Program Permata Seni Negara, Datin Seri Rosmah Mansor berkata, festival itu akan mengetengahkan bakat kanak-kanak dalam persembahan muzik, tarian dan nyanyian.

""Sudah pasti persembahan yang dibuat dapat memberi keharmonian yang boleh dirasai para penonton melalui irama, melodi dan pergerakan sepanjang festival ini berlangsung," katanya pada sidang media mengenai penganjuran festival tersebut dan Ekspo Permata 2011, di sini hari ini."

Rosmah, isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, festival itu akan dimeriahkan dengan tiga acara khas iaitu persembahan Malam Negara Peserta dan Malam Gala di Istana Budaya selain persembahan setempat di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

300 peserta antarabangsa sertai RFC 2011

Posted:

300 peserta antarabangsa sertai RFC 2011

300 peserta antarabangsa sertai RFC 2011

30/11/2011 7:25pm

KUALA TERENGGANU — Seramai 300 peserta dari 30 buah negara akan menyertai kembara sukan lasak kenderaan 4X4 Rainforest Challenge International Terengganu 2011 (RFC 2011) selama 10 hari mulai Sabtu ini.

Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan), Che Wan Mohd Zulkifli Che Wan Jalil berkata kejohanan kali ke-14 itu, merupakan satu lagi rekod penyertaan paling ramai disertai peserta dari dalam dan luar negara.

Ia membabitkan peserta antaranya dari Australia, Rusia, Filipina, Venezuela, Amerika Syarikat, Austria, China, Itali, India, Sri Lanka, Perancis, Vietnam, Thailand, United Kingdom, Singapura, Indonesia dan Malaysia.

"Cubaan mengatasi cuaca, hutan hujan tropika dan bentuk muka bumi di kala Monsun Timur Laut melanda merupakan pengalaman yang amat mencabar kepada peserta RFC tahun ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.— Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Belia perlu amalkan kebebasan secara betul

Posted:

Belia perlu amalkan kebebasan secara betul

Belia perlu amalkan kebebasan secara betul

30/11/2011 7:23pm

KUALA LUMPUR — Golongan muda perlu berhati-hati dan menyelidik terlebih dahulu kesahihan sumber sesuatu maklumat, terutama yang disiarkan media sosial, sebelum menyebarkannya kepada orang lain, kata Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Kamarudddin Siaraf.

Beliau berkata, perkara itu amat penting untuk mengelak mereka daripada diseret ke muka pengadilan atas tuduhan menyebarkan maklumat palsu.

Katanya, walaupun setiap orang bebas menzahirkan pandangan, tetapi kebebasan itu mestilah diiringi dengan rasa tanggungjawab untuk menjamin keselamatan orang ramai sentiasa terpelihara.

"Amalkan kebebasan dalam kalangan rakan sebaya atau masyarakat dengan cara yang betul agar masyarakat tidak mendapat gambaran yang salah tentang sesuatu maklumat," katanya.

Beliau berkata, demikian ketika merasmikan bengkel mengenai kebebasan melahirkan pendapat dan menyebarkan maklumat dalam kalangan belia di sini, hari ini.

Kamaruddin berkata, penggunaan media sosial seperti Facebook dan Twitter menjadi semakin popular dalam kalangan belia untuk menyebarkan maklumat yang boleh mempengaruhi pendapat orng ramai ke arah positif atau negatif.

Oleh itu, katanya, konsep kebebasan melahirkan pendapat dan menyebarkan maklumat dalam kalangan belia perlu ditangani secara berhati-hati agar ia tidak menggugat keselamatan orang ramai. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Fesyen dalam notasi muzik

Posted:

Fesyen dalam notasi muzik

Fesyen dalam notasi muzik

LUNAK suaranya, lembut bertiup menyusup ke rongga telinga. Tenang dan mendamaikan. Dalam pada menyanyi dan menggubah lagu bercirikan indie pop kepulauan (island indie pop), sesekali jiwa gadis kelahiran Sarawak dengan nama pentas Zee Avi ini membentak.

Bukan kerana benci melagukan irama yang dia sendiri sukar tafsirkan, tapi kadangkala timbul pertanyaan dalam diri aliran apa yang harus dibawanya.

"Apabila orang bertanya apa genre saya, susah sebenarnya untuk menjawab soalan itu. Tapi jawapan saya ia adalah muzik yang enak didengar.

"Sehinggalah mereka (di Amerika Syarikat) menamakan genre saya ini island indie pop," katanya kala pertemuan di pejabat Universal Malaysia di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Tidak hairan kebanyakan lagunya memasukkan elemen tiupan angin, desiran air dan ensemble instrumen seperti di kepulauan Hawaii.

Pemilik nama Izyan Alirahman, 26, itu turut menambah, kerjayanya sebagai penyanyi di rantau orang yang nyata sekali asing baginya tidak pernah terduga pada awalnya.


ZEE AVI memukau pencintanya di Malaysia dalam siri konsert sempena mempromosi album terkininya, Ghostbird.


"Saya tidak tahu apa erti sebenarnya menjadi seorang yang terkenal dan saya tidak melihat kemasyhuran sebahagian daripada diri saya, kerana perspektif saya menilai kerjaya saya sebagai satu penghargaan oleh orang sekeliling," bicara si genit yang sering muncul bersama alat muzik ukulele.

Berjalan lancar karier yang dibina sejak pertama kali menginjak bumi New York, Amerika Syarikat sejak berusia 17 tahun, ujar Zee Avi lagi dia terkejut dengan penerimaan lagu-lagu berbahasa Melayu miliknya.

"Cuba bayangkan ada antara penduduk di sana (Amerika Syarikat) tahu lirik dan boleh menyanyikan lagu Kantoi dan Siboh Kitak Nangis, aneh bukan?" selitnya teruja.

Pernahkah Zee Avi berputus asa dan siapa yang menjadi pembakar semangatnya untuk terus berlari di landasan sukses? Jawabnya ringkas - ibu dan keluarga.

"Tipu kalau saya cakap tidak pernah berputus asa, tapi saya sentiasa fikir positif. Saya ada keluarga yang sentiasa di belakang menyokong dan memberi kepercayaan.

"Kata-kata ibu sentiasa berlegar dalam ingatan dan saya mendisiplinkan diri berfikir bahawa saya datang daripada tempat yang secara budaya dan tradisinya menghormati banyak perkara.


WALAU sudah lama menetap di Amerika Syarikat, kasih sayang terhadap bumi Malaysia cukup menebal di hatinya.


"Dalam masa yang sama, saya mohon kepada yang Maha Esa berikan kekuatan dalam setiap kerja yang saya lakukan," getusnya yang melihat diri sebagai model untuk rakan-rakan lain contohi.

Membelek kembali sejarah awal kemunculan Zee Avi dan membandingkan dirinya terkini, katanya, banyak pengalaman yang mendewasakannya.

"Pastinya Zee Avi sekarang miliki rambut yang lebih pendek. Secara jujur, banyak yang boleh berlaku dalam masa satu jam apatah lagi tiga tahun.

"Banyak pengalaman pahit manis yang dipelajari begitu juga ilmu pengetahuan yang berguna," tutur penyanyi yang kini bernaung di bawah syarikat rakaman Jack Johnson's Brushfire Records dan label Ian Montone bersulam tawa kecil.

Burung hantu

Sempena mempromosikan album terbaharunya, Ghostbird, Zee Avi telah menjelajah segenap pelosok bandar dan desa dari timur ke barat Amerika Syarikat sebelum melebarkan kepaknya ke negara Asia.

"Saya berhenti di setiap bandar dari Los Angeles ke San Francisco, dan bersyukur kerana di kebanyakan tempat album saya sudah habis terjual.

"Selepas dua minggu berehat, saya memulakan jelajah Asia dari Tokyo, Jepun ke Seoul, Korea dan juga ke Bali, Indonesia sebelum akhirnya saya berjaya juga pulang ke Malaysia," luah Zee Avi gembira.


SELAIN Malaysia, Zee Avi terlebih dahulu telah singgah di Jepun, Korea dan Indonesia untuk mengisi dahaga peminatnya.


Ghostbird, yang diinterpretasikan oleh Zee Avi 'burung hantu' adalah ironi buat dirinya sendiri dan memuatkan 11 buah lagu antaranya Swell Window, The Book of Morris Johnson, Madness, Concrete Wall dan sebuah lagu berbahasa Sarawak, Siboh Kitak Nangis.

Melihat dunia lebih luas daripada kaca mata seumpama seekor burung, bebas dan boleh bercerita, album itu seolah-olah terapi buatnya berkarya.

"Dalam album ini, trek kegemaran saya adalah Swell Window. Ia merupakan satu terma yang digunakan oleh peluncur air bermaksud ombak paling sempurna.

"Ia adalah satu kesimpulan keseluruhan album sebab lagu itu mencerminkan sisi romantik dalam setiap momen. Sama juga seperti dua kebarangkalian bertemu seseorang yang pernah kita temui sebelum ini," laju meluncur falsafah yang dibina Zee Avi dari bibirnya.

Manakala, lagu Siboh Kitak Nangis (yang bermaksud Jangan Kamu Menangis dalam bahasa Sarawak) muncul dengan sendirinya dan ada sedikit sebanyak berkait realiti kehidupan Zee Avi yang sebenar.

Fesyen dan santai

Sibuk mempromosikan albumnya termasuk mengikuti festival muzik seperti SXSW, Outside Lands, Bonnaroo dan sesi jelajah mega antaranya Lilith Fair, Zee Avi juga seperti insan biasa.


ZEE AVI suka menyuai padan saat mahu memperaga sesuatu fesyen. Dia gemar dengan gaya vintaj.


Katanya ketika tidak terlibat dengan rakaman atau sesi jelajah: "Saya akan berehat di rumah menonton televisyen, kalau ada masa lapang saya akan melukis. Kadangkala saya suka menghasilkan karya seperti kolaj atau lukisan krayon dan tahun ini sudah ada sebahagiannya terjual."

Sementara itu, mengulas fesyen dan stail sehari-harian, jujur Zee Avi katakan dia tidak merujuk sebarang ikon untuk berpakaian.

"Saya lebih selesa memadan dan menyesuaikan pakaian atau aksesori yang sudah saya ada. Gaya saya selesa dan pakai saya apa yang saya ada.

"Bagaimanapun, saya sukakan barangan vintaj dan kalau di sana (Amerika Syarikat) saya gemar ke pusat pakaian murah atau jika di Malaysia kita panggil bundle," jelas bekas penuntut jurusan rekaan fesyen Universiti American InterContinental.

Ditanya tentang status hubungannya yang terkini, jawab Zee Avi penuh misteri: "It's complicated!"

Full content generated by Get Full RSS.

Kembara lasak Henry Golding

Posted:

Kembara lasak Henry Golding

Kembara lasak Henry Golding

Oleh HARYATI KARIM


HENRY GOLDING juga diberi peluang 'terbang' dalam salah satu episod Without Boundries: The Great Outdoors.


SELEPAS mengemudi program pengembaraan Without Boundaries: Islands and Beaches, pengacara Henry Gloding kembali lagi untuk musim kedua dengan program Without Boundaries: The Great Outdoors yang akan mula ditayangkan di 8TV pada pukul 9.30 malam, bermula 7 Disember depan.

Program sebanyak 10 episod itu akan menampilkan pelbagai lokasi menarik untuk melakukan aktiviti lasak di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Jika musim pertamanya tertumpu kepada pulau dan pantai untuk musim kedua pula ia lebih tertumpu kepada gunung, hutan, gua dan haiwan.

Menurut Henry, melalui program itu juga, penonton dapat akan dibawa meninjau Miri dan Betong, Sarawak yang merupakan kampung halamannya. Jejaka berusia 24 tahun yang berdarah Inggeris dan Iban itu, mengakui seronok kerana dapat bertemu dengan datuk neneknya serta saudara-maranya di sana.

"Memang cukup seronok menjadi pengacara program ini, selain saya dapat merasai sendiri pengalaman melakukan pelbagai aktiviti lasak, saya juga dapat mempertemukan penonton dengan keluarga saya di Sarawak," katanya yang boleh berbahasa Iban.

Selain Sarawak, program ini turut menampilkan aktiviti seperti pendakian di Gunung Tahan dan juga Gunung Kinabalu, Sabah, memancing di Tasik Kenyir, Perak, latihan juruterbang di Subang dan paragliding di Bukit Jugra, Selangor, permainan sukan air White Water Rafting di Slim River, Perak, melihat gajah di Kuala Gandah, Pahang, serta aktiviti lasak di Hutan Belum.

"Melalui program ini, diri saya lebih dekat dengan alam semula jadi, saya mahu penonton yang menontonnya akan mendapat idea untuk mencuba aktiviti lasak terutamanya untuk orang yang belum pernah mencuba sebarang aktiviti yang dipertontonkan.

"Walaupun letih kerana melakukan penggambaran tanpa henti tetapi disebabkan saya seorang yang suka mencuba perkara baharu, program ini benar-benar dekat dengan jiwa saya," ujarnya yang cukup sinonim dengan pelbagai program pengembaraan dan pelancongan.

Sempat berkongsi pengalamannya, Henry berkata pengalaman baharu serta paling sukar buatnya adalah ketika mendaki Gunung Tahan bersama krew penggambaran sehingga ke puncak.


HENRY teruja bersama pakar paragliding sewaktu mencuba aktiviti lasak tersebut di Bukit Jugra, Selangor.


"Bagi saya pengalaman pendakian naik hingga ke puncak Gunung Tahan paling seronok dan sukar pernah saya alami sepanjang hidup. Mendaki tanpa henti dalam cuaca sejuk selama lima hari untuk berada di ketinggian 2,185 meter memang mencabar fizikal diri saya.

"Selain itu, lokasi paling diingati adalah Kuala Gandah. Saya tidak pernah naik atas gajah dan melihat sendiri kehidupan mereka. Jadi, pengalaman melihat sendiri bagaimana proses pemuliharaan gajah dilakukan di sana sungguh menyentuh hati kerana pada saya gajah merupakan haiwan yang sungguh menakjubkan," ujarnya yang juga merupakan duta kamera jenama Canon di Malaysia.

Henry yang turut mengacarakan program Welcome To The Rail World dan Now Everybody Can Fly To New Zealand itu mengakui secara peribadi dia seorang yang suka menggembara dan bertuah kerana kerja dia dapat melawati pelbagai lokasi menarik di dunia.

"Memang program pelancongan dan pengembaraan sinonim dengan saya kerana saya seorang yang suka melancong. Apabila dapat berkongsi pengalaman menarik saya bersama orang lain merupakan satu kepuasan buat saya. Disebabkan itu, saya berterusan mengacarakan program pengembaraan dan pelancongan.

"Saya memang ingin dikenali sebagai seorang pengacara program seperti itu bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di luar negara. Kalau boleh saya teringin untuk terlibat dengan program yang menjelajah lokasi menarik di seluruh Asia Tenggara," jelasnya yang suka melawat Tokyo, Jepun.

Tidak sahaja terikat dengan pengacaraan, kata Henry dia juga jatuh cinta dengan dunia lakonan tetapi disebabkan jadualnya terikat dengan penggambaran program televisyen tanpa henti, dunia lakonan diketepikan buat sementara waktu.

"Mungkin tahun depan saya akan aktif berlakon pula kerana saya memang suka berlakon. Meskipun kedua-duanya ditayangkan di televisyen, lakonan dan pengacaraan merupakan dua perkara yang amat berbeza. Tetapi saya akan terus belajar dan mencuba sesuatu yang baharu, saya bersyukur kerana diterima penonton sehingga ke hari ini," katanya yang sudah tiga tahun menjadi pengacara.

Pengarah dan penerbit program Without Boundries: The Great Outdoors, Ahmad Khairi Zulkifli memberitahu kepetahan dan personaliti bersahaja Henry merupakan daya penarik dalam program itu.


AKTIVITI 'bermesra' dengan gajah turut menjadi salah satu aktiviti Henry dalam program Without Boundries The Great Outdoors.


"Walaupun dia baharu berusia 24 tahun, dia bijak menyusun skripnya sendiri kerana kami hanya memberi point-point penting kepadanya, selebihnya terpulang kepadanya untuk mencorakkan skrip program mengikut caranya sendiri," ujar Ahmad Khairi.

Tambah Ahmad Khairi lagi, meskipun bajet untuk program ini terhad tetapi itu tidak menghalangnya dan krew produksi memberi yang terbaik buat penonton.

Full content generated by Get Full RSS.

Far East Movement di Bukit Kiara

Posted:

Far East Movement di Bukit Kiara

Far East Movement di Bukit Kiara

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


FAR EAST MOVEMENT akan menggegarkan ibu kota dengan muzik mereka pada 3 Disember ini.


SINGLE hit Like A G6 dan Rocketeer meledakkan nama grup kuartet hip hop Amerika Asia, Far East Movement. Sesuai dengan jenama yang diberikan, kumpulan yang dianggotai oleh Kev Nish (Kevin Nishimura), Prohgress (James Roh), J-Splif (Jae Choung), and DJ Virman (Virman Coquia) itu bakal menggegarkan arena tertutup Taman Ekuestrian Bukit Kiara, Kuala Lumpur pada 3 Disember ini.

Dipersembahkan oleh Universal Music Malaysia dan Marctensia Concerts bersama TuneTalk Mobile Prepaid serta Levi's, Moovment 2011 akan diserikan lagi dengan penampilan DJ Earthworm.

Tidak perlu diperkenalkan lebih lanjut kerana kumpulan yang berpangkalan di Los Angeles itu sudah cukup mengejutkan dunia menerusi lagu tema filem The Fast and The Furious: Tokyo Drift berjudul Round Round sehingga dijadikan runut bunyi untuk versi permainan video.

Far East Movement pada dasarnya hanyalah sebuah band yang dianggotai oleh tiga orang ahli sebenarnya, Kev Nish, Prohgress, and J-Splif yang bergabung pada tahun 2001 atas dasar antusias dalam aliran muzik sejak di bangku sekolah.

Ketika itu nama Emcees Anonymous digunakan. Sehingga pada tahun 2006, jenama baharu diberikan bersempena dengan judul salah sebuah lagu dalam album pertama mereka, Folk Music iaitu Far East Movement.

Sejajar dengan perkembangan positif itu, kumpulan itu giat mencipta nama di kelompok negara Asia dan Amerika Syarikat.

Sehingga kini, Far East Movement sudah membikin dua buah album selepas Folk Music berjudul Animal pada tahun 2009 dan Free Wired pada tahun lalu.

Manakala, menyusuri perjalanan yang sama pada tahun depan, album keempat Dirty Bass pula akan dilancarkan.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk bersama-sama menghangatkan arena tertutup Taman Ekuestrian Bukit Kiara bermula pukul 8 malam pada 3 Disember ini yang pastinya menjanjikan persembahan bertenaga dan aksi yang penuh memukau.

Tiket berharga RM103 (Rock Zone) dan RM203 (Pit Zone) sudah mula dijual bermula 26 Oktober lalu, hubungi 03-8775 4666 untuk

sebarang pembelian.

Informasi Movement 2011 boleh didapati di www.marctensia.com atau 03-2092 1199 dan www.universalmusic.com.my atau 03-7958 7433.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved