Khamis, 30 Jun 2011

Kosmo Online - Dunia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemberontak Libya terima bantuan asing RM303 juta

Posted:

Pemberontak Libya terima bantuan asing RM303 juta

Pemberontak Libya terima bantuan asing RM303 juta


BEBERAPA wanita yang memegang pelbagai jenis senjata menjerit slogan pro-Muammar Gaddafi di bandar Bani Walid, LIbya pada Selasa lalu.


LONDON - Setiausaha Luar Britain, William Hague menyatakan para pemberontak Libya menerima sumbangan wang daripada para penderma asing untuk membayar gaji kakitangan sektor awam di kawasan-kawasan yang dikuasai mereka.

Hague memberitahu ahli-ahli Parlimen Britain semalam bahawa sumbangan pertama berjumlah AS$100 juta (RM303 juta) telah disalurkan kepada kepimpinan pemberontak Majlis Peralihan Nasional (TNC) di Libya.

TNC menyatakan wang itu akan digunakan untuk membayar gaji para guru, tukang sapu dan pekerja lain yang memberikan perkhidmatan yang penting.

Sumbangan wang berkenaan akan turut digunakan untuk membeli petrol dan diesel.

Pada satu pertemuan di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dalam awal bulan ini, para penderma berjanji akan menyalurkan bantuan lebih AS$1.3 bilion (RM3.9 bilion) untuk membantu pihak pemberontak Libya.

Sementara itu, sejumlah wanita termasuk nenek menjalani latihan menggunakan senjata api termasuk pelancar roket di Bani Walid, 200 kilometer ke tenggara Tripoli.

Wanita-wanita itu merupakan penyokong kuat pemimpin Muammar Gaddafi yang kini berdepan tentangan daripada pemberontak yang mahu menyingkirkannya sejak Februari lalu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pejabat Facebook tidak mewah disangkakan

Posted:

Pejabat Facebook tidak mewah disangkakan

Pejabat Facebook tidak mewah disangkakan


Kanan: SEBUAH meja dan bangku dalam sebuah bilik untuk pekerja di ibu pejabat Facebook.


MENLO PARK, California - Ibu pejabat baru Facebook di , Amerika Syarikat (AS) tidak mempunyai ciri-ciri kemewahan walaupun ia merupakan antara laman web paling kaya di dunia, lapor sebuah akhbar semalam.

Tiada permaidani dan hiasan dalaman yang mewah dalam pejabat tersebut.

Terdapat banyak paip terdedah yang dibaluti kertas kerajang perak dengan wayar bergantungan dalam bangunan ibu pejabat berkenaan.

Gambar-gambar ruang dalaman ibu pejabat baru Facebook yang dibina di kawasan seluas 23 hektar di sini disiarkan dalam laman web berkenaan awal bulan ini.

Para pengunjung mungkin terkejut kerana kedatangan mereka disambut dengan siling terbuka dan lantai konkrit tanpa karpet atau sofa mewah.

Ruang dalaman itu yang lebih menyerupai kilang banyak menggunakan kotak kayu yang diubah suai sebagai meja manakala susun atur tempat duduknya pelik kerana ada yang menghadap dinding.

Walaupun bangunan berkenaan mempunyai kapasiti untuk menempatkan 9,000 pekerja, Facebook kini mempunyai sekitar 2,000 kakitangan yang bekerja di premis barunya itu.

Laman Facebook yang bernilai AS$70 bilion (RM212.3 bilion) diramalkan memperoleh pendapatan sekitar AS$2 bilion (RM6 bilion) pada tahun ini.

Berdasarkan maklumat majalah Forbes, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Marck Zuckerberg merupakan orang ketiga paling kaya di dunia dalam sektor teknologi maklumat.

Zuckerberg yang berusia 27 tahun dilaporkan memiliki kekayaan sehingga mencecah AS$18 bilion (RM54.5 bilion). - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Spekulasi tunang Putera Albert larikan diri

Posted:

Spekulasi tunang Putera Albert larikan diri

Spekulasi tunang Putera Albert larikan diri


PUTERA ALBERT II berjalan bersama tunangnya, CharleneWittstock di Monaco semalam.


MONACO - Pemerintah Monaco, Putera Albert II dan tunangnya, Charlene Wittstock yang merupakan atlet renang dari Afrika Selatan keluar bersama di bandar raya ini semalam.

Mereka keluar bersama selepas timbul spekulasi bahawa tunang Putera Albert II itu cuba melarikan diri pulang ke negaranya walaupun majlis perkahwinan mereka akan berlangsung pada bulan depan.

Sebuah akhbar semalam memetik laporan sebuah majalah Perancis bahawa Wittstock, 33, didakwa mahu pulang ke negaranya selepas mendengar pendedahan bahawa Putera Albert II seorang kaki perempuan.

Majalah L'Express menyatakan Wittstock cuba menaiki sebuah pesawat untuk menuju ke Afrika Selatan tetapi sempat dihalang oleh polis Perancis di Nice, Perancis.

Putera berusia 50 tahun itu dilaporkan membelanjakan sebanyak £50 juta (RM243.1 juta) untuk majlis perkahwinan tersebut yang akan diadakan secara besar-besaran.

Putera Albert memiliki dua anak luar nikah iaitu seorang anak lelaki dan anak perempuan.

Anak lelakinya, Alexandre, 6, lahir hasil hubungannya dengan bekas peragawati syarikat penerbangan Air France, Nicole Coste manakala anak perempuannya yang kini berusia 19 tahun, Jazmin merupakan anaknya bersama seorang ejen hartanah Amerika Syarikat, Tamara Rotola. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved