Rabu, 1 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ladang anggur Khatulistiwa

Posted:

Ladang anggur Khatulistiwa

Ladang anggur Khatulistiwa

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my


ANAK pokok anggur yang sedia ditaman di kawasan tanah lapang.


ANGGUR, yang suatu ketika dianggap eksklusif kerana harganya mahal, diketahui hidup subur di negara-negara beriklim sejuk. Bagaimanapun, hasil kemajuan teknologi hibrid membolehkan tumbuhan renek itu menyesuaikan diri dengan cuaca panas di Malaysia.

Di negara ini, anggur ditanam buat pertama kali oleh Jabatan Pertanian Perlis kira-kira 20 tahun lalu.

Sejak itu, anggur telah menjadi sebahagian daripada tanaman buah-buhan di negara ini termasuk dijadikan pokok hiasan di laman rumah. Walaupun rasa dan teksturnya tidak sehebat anggur import, ia masih dianggap memiliki kelas tersendiri.

Di Ladang Anggur Sendayan, Negeri Sembilan, pokok anggur ditanam secara terbuka seratus peratus dalam skala yang besar iaitu di atas sebidang tanah seluas 10 hektar.

Ladang yang diusahakan sejak tahun 2006 ini dimiliki oleh sebuah syarikat bumiputera, A-Winn Global Market Services Sdn. Bhd. dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sembilan.

Menurut penyelia ladang anggur berkenaan, Saidon Sadri, pihaknya menyediakan persekitaran semula jadi untuk dirasai sendiri oleh pengunjung ladang berkenaan.

"Di negara luar, kebanyakan pokok anggur ditanam di dalam rumah hijau yang dibina untuk mengawal suhu dan keadaan persekitaran demi memastikan hasilnya nanti bermutu tinggi.

"Namun, di ladang ini semua pokok anggur ditanam di kawasan terbuka. Ini sekali gus mendedahkan kepada orang ramai bahawa anggur juga boleh hidup di kawasan beriklim Khatulistiwa," katanya.

Celoteh jejaka berusia 35 tahun ini bagaikan satu ensiklopedia pertanian. Ilmu agro yang dihirup Saidon sepanjang berguru bersama wakil pengusaha dari Thailand bukan calang-calang nilainya.

Baka Siam

Katanya, terdapat empat jenis baka utama anggur di ladang itu yakni Shiraz, White Malaga, Black Pearl dan Black Opal.

Jika ada rezeki, pengunjung boleh merasai sejenis lagi baka anggur hibrid iaitu Black Pink.


BUAH anggur boleh dipetik selepas 120 hari ia berputik.


"Kesemua jenis anggur itu berbeza dari segi rupa dan rasa. Shiraz mempunyai biji, berwarna kehitaman apabila masak dan rasanya agak masam berbanding anggur jenis lain.

"White Malaga adalah satu-satunya spesies anggur di sini yang berwarna hijau, berbentuk lonjong dan mempunyai rasa yang manis. Setangkai anggur jenis itu pernah mencatat rekod seberat satu kilogram.

"Begitu juga Black Pearl dan Black Opal yang sangat manis rasanya dan biasanya tidak berbiji," ujarnya sambil menceritakan rasa manis Black Pink yang warnanya merah kehitaman dan berbentuk lonjong.

Tambah Saidon, anggur di ladang itu berbuah mengikut giliran dalam empat peringkat. Setiap peringkat melibatkan masa selama kira-kira empat bulan.

Menurut beliau, anggur boleh berbuah sebanyak tiga kali setahun tetapi ia boleh direhatkan dengan memangkas dahannya.

Tempoh rehat itu bertujuan untuk meningkatkan kualiti dan daya rintangan pokok terhadap penyakit.

"Ketika pokok-pokok direhatkan, baja kesuburan akan ditambah manakala ranting dan daun dipangkas untuk menghasilkan tunas baru," jelas Saidon.

Kata beliau lagi, tunas baru pokok yang dipangkas tadi akan berputik dalam tempoh tiga minggu. Selepas 120 hari, buah-buah anggur yang matang boleh dipungut.

Cabaran utama yang dihadapi sepanjang tempoh pokok anggur berbuah tentunya ancaman penyakit, ulat dan mergastua.

"Burung merah mata dan gembala kerbau paling gemar menghabiskan waktu di ladang ini semasa pokok sedang berbuah.

"Adakalanya penyakit yang disebabkan oleh teritip dan ulat pelombong daun turut menjejaskan hasil anggur," getusnya yang menceritakan ladang itu pernah diserang monyet liar.

Leceh

Selain itu, faktor persekitaran juga menjadi penyumbang kepada kerosakan pokok.

"Jika hujan turun terlalu kerap, daun dan batang anggur akan mereput. Buahnya menjadi berbintik-bintik hitam seolah-olah berkarat kerana sifat berasid anggur yang sensitif kepada air," ujar Saidon.

Saidon tidak menolak dakwaan bahawa anggur susah untuk dijaga, namun jika pemiliknya bijak mengendalikan tanaman itu, ia pastinya mudah sahaja.

"Anggur perlukan tanah yang sentiasa lembap tapi pantang tanah yang boleh menakung air kerana akar serabutnya mudah rosak dan tidak sekuat akar tunjang.

"Tanah yang sesuai untuk penanaman anggur adalah tanah berpasir yang neutral dan senang untuk digemburkan," tambahnya yang juga mencampurkan tanah gambut serta penggunaan batas untuk pokok-pokok anggur.

Beliau mengesyorkan tanah berbukit memandangkan sifatnya yang tidak menakung air. Baja yang sesuai juga amat diperlukan oleh pokok yang sedang membesar.

Baja organik, kata Saidon, adalah yang paling baik kerana kandungan nutrien aslinya yang tinggi berbanding baja kimia.

"Ladang ini menggunakan baja khas yang diproses daripada debu gunung berapi yang diimport dari Thailand selain baja kompos serta bahan buangan daripada haiwan seperti lembu dan kelawar," katanya yang menggunakan nisbah 50 kilogram baja kimia NPK (nitrogen, fosforus dan kalium) untuk setiap sembilan kilogram baja debu gunung berapi.

Pokok anggur perlukan pengairan yang sempurna. Sehubungan itu, penyiraman dilakukan pihaknya sebanyak dua kali sehari iaitu pada awal pagi dan lewat petang.

"Teknik percikan air ke bahagian batas pokok berdekatan dengan batang dibuat selama dua hingga tiga jam setiap hari menggunakan sumber air yang dipam dari tasik buatan di sekitar ladang," jelas Saidon.

Kahwin

Tut dan kahwin adalah antara kaedah yang sering digunakan Saidon untuk menambah bilangan anak pokok anggur.

"Paling cepat anak pokok boleh dialihkan ke dalam beg poli ialah sekitar 10 bulan selepas melalui proses tut atau kahwin," katanya yang jarang menggunakan teknik keratan batang dan semaian biji kerana tempoh pertumbuhannya yang lambat.

Anak pokok akan memanjat selepas berusia sebulan dan buah pertama yang dihasilkan pokok baru biasanya akan berasa masam.

Sebagai alternatif, bagi yang individu yang berminat memiliki pokok anggur sendiri, teknik penanaman secara bongsai digalakkan.

"Kaedah ini hanya menggunakan pasu dan para yang boleh dibina sendiri mengikut saiz dan keperluan," katanya yang turut menjual anak pokok anggur kepada pengunjung di ladangnya.

Ladang Anggur Sendayan dibuka untuk kunjungan pelawat seawal pukul 8 pagi hingga 11 pagi dan 4 hingga 7 petang setiap hari. Ia mengenakan bayaran masuk serendah RM3 bagi kanak-kanak dan RM5 bagi dewasa.

Pengurus Operasi Eksekutif, Ladang Anggur Sendayan, Zaiton Disa menyasarkan bilangan pelawat seramai 200 orang setiap hari.

"Selain orang tempatan, kami juga menerima kunjungan pelancong dari Singapura dan Brunei yang sangat tertarik dengan keunikan Anggur Sendayan," katanya yang turut merancang untuk menambah bilangan pokok anggur yang berjumlah 4,500 batang pokok kini.

Selain itu, pihaknya juga bakal bekerjasama dengan Kementerian Asas Tani dan Jabatan Veterinar untuk memulakan penternakan haiwan berskala sederhana.

"Kita harap dengan adanya perkembangan ini dapat menggalakkan lagi orang ramai untuk singgah di ladang ini sekali gus membangunkan industri pelancongan dalam negara," tuturnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Bakat baru sukan lumba motor

Posted:

Bakat baru sukan lumba motor

Bakat baru sukan lumba motor

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my


SEBANYAK sepuluh pusingan untuk enam kategori pelumba dipertandingkan dalam kejohanan Cub Prix AAM Malaysia Petronas tahun ini.


TUMPUAN takwim pelancongan negara kini semakin lebar skopnya. Selain lokasi-lokasi menarik, acara sukan juga mendapat tempat di hati pelancong. Perahu layar, golf dan lumba kereta formula satu kian serasi sebagai santapan yang menggamit jutaan pelancong dari dalam dan luar negara.

Fokus juga harus diberikan kepada sukan lumba motosikal yang berjaya mengasah bakat-bakat pelumba handalan untuk beraksi ke peringkat antarabangsa.

Usaha mencungkil bakat baru sukan lumba motosikal digiatkan menerusi pelbagai acara pertandingan termasuklah Kejohanan Cub Prix AAM Malaysia Petronas.

"Jika diperhatikan pada tempoh awal penganjuran sukan permotoran ini, umur minimum pelumba dihadkan di antara 22 hingga 23 tahun.

"Kini dengan adanya Kejohanan Cub Prix AAM Malaysia Petronas bakat-bakat muda baharu dapat dicungkil dan dibentuk lebih awal," kata Pengarah Promosi Cub Prix AAM Malaysia Petronas, Ron Hogg.

Hogg ketika ditemui di Putrajaya sempena Hari Belia Negara baru-baru ini menjelaskan, kebanyakan pelumba muda negara mempunyai potensi yang cerah untuk diasah ke peringkat lebih tinggi.

"Tidak mustahil mereka juga boleh menyandang gelaran sebagai pelumba profesional jika lebih tumpuan berkenaan skil dan teknik pemanduan diterapkan.

"Malah, dengan adanya sokongan berterusan daripada ibu bapa peluang lebih cerah menanti di hadapan," ujarnya.

Pelumba wanita

Kejohanan Cub Prix AAM Malaysia Petronas yang dianjurkan sejak tahun 1994 itu berjaya melahirkan ramai pelumba tersohor. Antaranya termasuklah M. Meganathan, Chia Tuck Cheong dan Ahmad Fazli Sham.

Wujudnya kategori Wira, Piala Honda Wave Junior Challenge dan Piala Yamaha EgoLC Petronas sekurang-kurangnya menjadi satu platform baru buat remaja bawah 17 tahun beraksi di litar lumba.

Bagi Siti Norafizah Muhammad, 16, pengalaman diejek dan diperli rakan sekolah membakar minatnya dalam sukan tersebut.

"Saya ingin buktikan bahawa perempuan juga mampu lakukan apa yang lelaki boleh buat.

"Pernah juga kawan-kawan sekolah cakap saya seperti lelaki sebab sertai sukan bermotor tapi saya tak kisah, lagi diejek lagi saya bersemangat!" ceritanya.

Tambah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kelapa Sawit, Kulai, Johor itu, minatnya dalam bidang permotoran didorong oleh bapanya, Muhammad Nusi, 50.

"Setiap hujung minggu atau cuti sekolah saya akan ikut bapa menonton sukan motosikal lasak.

"Saya cuba berjinak-jinak menunggang motosikal mini," katanya yang menunggang motosikal buat pertama kali ketika berusia sembilan tahun.

Murah dengan senyuman, tambah pelumba kategori Wira yang mesra disapa panggilan Fifie itu, dia sentiasa bersedia berdepan dengan sebarang kemungkinan seperti kemalangan atau terjatuh ketika berlumba.

"Ini tahun pertama saya terlibat dengan Kejohanan Cub Prix AAM Malaysia Petronas.

"Kenangan paling pahit apabila terjatuh beberapa kali ketika pusingan pertama dan kedua di Kangar, Perlis dan Batu Kawan, Pulau Pinang awal tahun ini," ujarnya mengimbas detik-detik kekalahannya dalam misi pertama memburu juara.

Bagi Mohd. Zaqhwan Zaidi, 16, penyertaannya dalam sukan lumba motor berlandaskan minat dan bukannya untuk mengasah skil bertarung di jalan raya.

Menurut pelumba kategori CP 130 yang masih belajar di SMK Bandar Tasik Kesuma, Semenyih, Selangor itu, lebih banyak kelebihan diperoleh apabila berlumba di lokasi yang dikhaskan berbanding di jalanan.

"Litar lumba dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan termasuk marsyal yang sentiasa bersedia dan risiko kecelakaan juga amat rendah.

"Tapi jika di jalan raya lebih banyak risiko yang perlu ditanggung terutama yang merempit," jelasnya yang optimis dengan peluang di litar lumba motor.

Penglibatan Zaqhwan dalam Kejohanan Cub Prix AAM Malaysia Petronas bermula tahun lalu apabila namanya tersenarai antara enam pelumba muda yang dicari.

"Pada mulanya saya tidak sangka akan terpilih tapi dengan kepercayaan yang diberi, saya akan berusaha lebih gigih untuk bersaing dengan rakan-rakan hingga ke peringkat antarabangsa," getusnya yang menjadikan pelumba ternama dunia Valentino Rossi sebagai idolanya.

Bagi Zaqhwan, kemenangan di tempat ketiga di Kangar, Perlis pada pusingan pertama bulan Mac lalu banyak menyuntik semangat untuk meneruskan perjuangan dalam bidang lumba motosikal.

Beraksi di litar lumba bagi Amirul Hafiq Mohd. Azmi, 15, banyak memberinya peluang untuk mengembara ke tempat idamannya.

"Tahun ini saja saya sudah menjejakkan kaki ke New Zealand, Portugal dan Sepanyol untuk menyertai kejuaraan di sana.

"Sejujurnya impian saya mahu menjejakkan kaki ke negara Eropah telah tercapai," bicaranya.

Namun, hakikat yang terpaksa ditelan Amirul Hafiq dia terpaksa menangguhkan pelajarannya seketika demi mengejar peluang tersebut.

"Memang sedih sebab terpaksa tangguhkan pelajaran tahun ini, tambah-tambah lagi saya akan menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

"Tetapi, insya-Allah tahun depan saya akan menyambung pelajaran yang tertangguh ini dan akan berusaha lebih gigih," katanya yang menyimpan misi untuk meneruskan cita-cita ayahnya untuk berjaya dalam lapangan ini.

Juara lumba motor

Bekas pelajar SMK Taman Tasik Ampang, Kuala Lumpur yang merupakan anak kepada bekas pelumba motosikal negara Mohd. Azmi Yaakob, 46, itu telah mula bertapak dalam arena permotoran seawal usia enam tahun.

Kemudian, pada usia 13 tahun, remaja penuh iltizam itu berjaya melakar nama selepas beberapa kali menjuarai kejohanan lumba motor peringkat bawah 17 tahun.

Namun, bagi Amirul Hafiq pencapaian terbaik setakat ini adalah sewaktu kejohanan lumba motosikal di Jerez, Sepanyol awal tahun ini.

"Saya tersenarai dalam sepuluh terbaik pada ujian kelayakan masa namun saya masih belum puas.

"Seboleh-bolehnya saya ingin mencapai kedudukan lebih tinggi dan ingin sekali mendengar lagu kebangsaan kita, Negaraku berkumandang di negara luar," tuturnya.

Kecederaan yang dialami Amirul Hafiq pada awal tahun ini cukup membakar iltizamnya untuk menyumbang bakti dalam sukan lumba motor.

"Pada bulan Januari, ketika berlatih di litar lumba motosikal di New Zealand saya terjatuh dan menyebabkan tangan sebelah kiri saya retak.

"Kemudian, dua minggu selepas itu kaki kiri saya pula patah akibat terjatuh dari motosikal," ulasnya mengenai sejarah kecelakaan terburuk sepanjang penglibatan dalam sukan lumba motosikal.

Menjadikan Danny Pedrosa sebagai idolanya, Amirul Hafiq juga menyimpan impian untuk memiliki sebuah motosikal berkuasa tinggi.

"Setiap hasil kemenangan disimpan oleh ayah dan digunakan selepas tamat persekolahan.

"Saya juga bercita-cita mahu membeli sebuah motosikal berkuasa tinggi," ujarnya.

Amirul Hafiq juga menolak untuk mencari cinta pada peringkat ini kerana bimbangkan prestasi di litar lumba.

"Cinta akan membuatkan kita emosi sekali gus akan menyebabkan kita terjejas ketika berlumba, seelok-eloknya fokuskan kepada kejayaan yang hendak dicapai dan sukses dalam pelajaran terlebih dahulu," katanya yang bakal berentap di England pada bulan ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Danok bukan destinasi pelacuran

Posted:

Danok bukan destinasi pelacuran

Danok bukan destinasi pelacuran

Oleh SAKINI MOHD. SAID


PULUT ayam merupakan makanan popular dalam kalangan pelancong yang mengunjungi Pekan Danok, Thailand. Pulut tersebut dimakan dengan ayam goreng serta sos dan dijual mengikut saiz ayam.


IA merupakan sebuah pekan kecil yang kurang dikenali ramai yang terletak di sempadan Malaysia dan Thailand. Namun sebenarnya ia adalah syurga membeli-belah kerana barang-barang yang dijual boleh dianggap lebih murah daripada yang terdapat di Petaling Street, Kuala Lumpur.

Itulah Danok, sebuah pekan kecil di Thailand setelah melepasi Bukit Kayu Hitam di Kedah.

Apa sahaja yang anda ingini seperti pakaian, seluar ataupun beg daripada pelbagai jenama terkenal seperti Louis Vuitton, Coach atau Prada semuanya ada di sini.

Harga? Ia jauh lebih murah berbanding di butik terkenal Kuala Lumpur, malah lokasi beli-belah di Petaling Street.

Selain sebagai pusat beli-belah, Danok, sebuah pekan kecil ala-ala pekan koboi ini juga adalah syurga makanan.

Makan pulut ayam

Kepada para penggemar pulut, Danok adalah destinasinya. Kita biasa dengan juadah pemanis mulut seperti pulut mangga dan pulut durian, begitu juga dengan pulut kuning yang dimakan dengan rendang ayam. Tetapi di Danok ada sesuatu yang lebih istimewa. "Kalau ke Danok, mesti cuba pulut ayam," kata seorang kenalan.

Tetapi, pernahkah kita mendengar ayam goreng dimakan dengan pulut? Mungkin ia agak pelik bagi segelintir daripada kita, tetapi itulah makanan yang paling enak di pekan Danok.

"Setiap hujung minggu, saya dan keluarga berkunjung ke Danok semata-mata untuk makan pulut ayam. Rasanya sungguh sedap dan menu itu tidak ada di tempat lain," kata seorang pelancong yang hanya mahu dikenali sebagai Kamarul.

Di sepanjang jalan menuju ke pekan Danok, pengunjung dihidangkan dengan pemandangan wanita yang sibuk melayan pelanggan membeli pulut ayam di gerai-gerai kecil mereka. Dijual mengikut saiz ayam, harganya yang paling mahal mencecah sehingga RM6 untuk satu hidangan.

Begitu juga dengan kemsom. Makanan Thai itu juga banyak terdapat di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Kemsom adalah sejenis gulai persis masakan popular di Melaka iaitu asam pedas, namun rasanya lebih pedas, berwarna kekuning-kuningan dan dicampur rebung.

Keistimewaan kemsom di pekan Danok, ia menggunakan ikan puyu. Kepada masyarakat Melayu, rata-rata beranggapan ikan puyu boleh dijadikan ikan pekasam, perhiasan dan penghalang kuasa jahat.

Menurut pemandu pelancong Sulai Tour yang hanya mahu dikenali sebagai Anwar, sudah menjadi satu kemestian membawa pelancong yang menggunakan khidmat agensinya untuk menikmati masakan itu.

"Paling popular ialah kemsom yang dimasak dengan ikan puyu sebesar ikan tilapia. Selalunya, pelancong kurang berselera kerana rupanya yang mungkin kurang menarik. Tetapi, selepas menikmatinya, mereka terus memuji isinya yang enak dan lembut," katanya yang bekerja selama enam tahun dengan Sulai Tour.

Jom cuba spa

Selain dikenali sebagai syurga membeli-belah dan makanan, pekan Danok turut menawarkan spa untuk wanita yang ingin memanjakan diri.

"Perkhidmatan yang ditawarkan sangat murah iaitu sekitar RM70, anda boleh mendapatkan perkhidmatan urut, lulur badan, mandi sauna dan mandi susu. Kalau di Sintok, Kedah, perkhidmatan seperti itu saja sudah mencecah ratusan ringgit," katanya.

Bagaimanapun, sesetengah pelancong agak ragu-ragu dengan tawaran sedemikian tambahan pula Danok dikenali sebagai tempat yang menawarkan perkhidmatan seks.

Bagi mereka yang berkunjung ke Sintok, Kedah, singgah ke pekan Danok adalah satu kemestian.

Ia bagaikan satu perkara yang janggal jika anda ke Sintok tidak mengunjungi pekan Danok.

Sama ada menggunakan pengangkutan sendiri, mahupun menaiki bas dari Alor Setar ke Changlun dan menaiki teksi ke sana, pekan Danok tidak pernah sunyi daripada pelancong.

Seorang pelancong dari Melaka, Fatimah Wahab berkata, beliau akan berkunjung ke pekan Danok setiap kali melawat anaknya yang belajar di Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, Kedah.

"Dari Sintok ke pekan Danok hanya mengambil masa 15 minit sahaja. Kalau dari Alor Setar pula 45 minit. Ia merupakan sebuah tempat yang menarik. Lupakan sebentar mengenai kegiatan pelacuran di pekan Danok kerana ia sebenarnya adalah sebuah lokasi yang menawarkan pelbagai barangan yang kita ingini.

"Saya ke sana kerana mahu melihat pemandangan gajah di atas jalan raya," katanya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Motivasi seorang idola

Posted:

Motivasi seorang idola

Motivasi seorang idola


GAYA hidup masyarakat Asia banyak meninggalkan kesan dalam hidup Ian.


"EH, ada tahi lalat di tapak kaki. Mesti nanti dah besar esok jauh berjalan. Tapi jangan sampai lupakan keluarga."

Masih terngiang-ngiang akan kata-kata usikan arwah nenek kepada saya. Memandangkan ketika itu saya berusia empat tahun, saya tidak begitu mengerti akan kedalaman maksudnya.

Sehinggalah saya beralih ke alam dewasa, saya dikurnia banyak ruang dan peluang untuk membongkar sendiri pemahaman terhadap kata-kata nenek saya itu.

Ya, jauh perjalanan yang kita tempuhi, seharusnya semakin kita berupaya menilai potensi diri. Pada masa yang sama, asal-usul dan jejak bertatih usah dipadamkan dalam ingatan. Saya yakin itulah mesej yang cuba nenek saya sampaikan semasa hayatnya.

Pengalaman yang menjurus kepada konsep 'berjalan' itu juga dikumpulkan sepanjang saya berkhidmat dalam dunia kewartawanan. Bertemu dengan ramai orang, berada dalam pelbagai situasi dan berkesempatan mengunjungi banyak destinasi atas tuntutan tugas membuatkan saya jadi 'gila' melancong dan mengembara.

Pada masa yang sama, tugas ini juga membolehkan saya bersua dengan figura terkenal yang bukan sembarangan waktu dapat ditemukan. Antara banyak pertemuan istimewa, saya tidak akan lupa pada kesempatan menemu bual idola yang saya kagumi, Ian Wright.

Pengembara popular yang juga residen jenama program Globe Trekker itu telah bertahun-tahun mengelilingi dunia untuk membawakan adventur terhebat untuk tatapan penonton setia rancangannya.

"Kalau berpeluang untuk menjejakkan kaki di tempat orang, kita tidak patut berlengah. Jangka hayat manusia terlalu pendek untuk mengecapi setiap destinasi di dunia ini. Maka, ke mana saja yang kita dapat pergi, jangan dilepaskan peluang itu!

"Ada orang menganggap percutian satu kemewahan. Tapi saya ingin perbetulkan, sebenarnya kemahuan untuk mengembara tidak memerlukan kita bermewah-mewah. Pergilah ke mana saja yang anda mampu kerana setiap perjalanan itu membuatkan anda kekal waras," ujarnya kepada saya dalam sebuah majlis makan tengah hari di Kuala Lumpur beberapa tahun lalu.

Kekal waras? Meneruskan bicaranya, personaliti yang mesra membiarkan saya memanggil dengan nama pertamanya itu menjelaskan: "Kita akan menjadi 'lemah' kalau terus berada dalam zon selesa."

Menurut Ian, seseorang pengembara perlu berani berganjak daripada persekitaran asalnya. Bukan seperti nasib katak di bawah tempurung, manusia memerlukan elemen kembara untuk melihat perspektif yang lebih luas daripada lingkungan kehidupan hariannya di sesebuah tempat.

Mengunjungi banyak negara, Ian memberitahu dia telah berhadapan dengan pelbagai cabaran atau layanan buruk. Bagi kebanyakan pelibur, masalah sebegitu mungkin akan mengganggu mood percutian. Begitupun, Ian mengakui sudah belajar untuk menerima masalah dalam pengembaraan dengan hati terbuka.

Pengalaman bermakna

Diherdik orang di jalanan, kerosakan teknikal, sistem pengangkutan yang menjejaskan jadual perjalanan, dipandang benci kerana sentimen penjajah, semuanya telah dirasai Ian. Dia juga pernah menerima tempias kebencian rakyat negara tertentu terhadap Amerika Syarikat (sedangkan dia berasal dari London).

Namun, Ian akui, setiap masalah itu sedikitpun tidak membuatkannya berpandangan buruk terhadap sesebuah destinasi.

"Ia bukan 'salah' negara itu mahupun rakyatnya. Dalam kembara saya, hal-hal sebegitu lazim berlaku namun saya tidak boleh mengeluh. Layanan kurang memuaskan yang diterima bukanlah refleksi imej keseluruhan negara itu," tegasnya yang menyukai setiap destinasi kunjungannya.

Lelaki bertubuh kecil itu antara lain menyebut Mongolia sebagai destinasi yang 'mencuri' hatinya. Menurut ceritanya, landskap di negara itu suatu fenomena ajaib. Dia turut mencintai negara-negara di Asia Tenggara.

Baginya yang hanya membawa wang, pasport dan pakaian dalam beg kembaranya, rantau Asia Tenggara adalah pusat yang menghimpunkan segala warna dunia - baik dari segi makanan, seni warisan, ideologi, adat budaya dan gaya hidup.

"Saya juga menggemari cabaran di Kutub Utara kerana ia sungguh ekstrem. Berada di sana sememangnya melampaui idea kehidupan normal manusia. Oh, India dan Ethiopia juga amat menarik dan mengajar anda tentang erti kemanusiaan," ceritanya panjang lebar.

Tiada falsafah

Mengimbau momen pertemuan dengan Ian itu, saya sempat bertanya tentang falsafah kembaranya. Namun, dia mematikan soalan saya itu dengan jawapan: "Tiada!".

Jelas Ian, jika seseorang menghabiskan banyak waktu memikirkan tentangnya, dia akan terlepas banyak perkara.

"Berjuta-juta peristiwa sedang dan sentiasa berlaku dalam hidup. Maka, anda perlu terus mencarinya, jumpa orang yang berbeza setiap hari dan bertukarlah pandangan dengan mereka.

"Jangan letakkan diri anda dalam peraturan tertentu melainkan apa yang dipesan dalam agama yang anda anuti," jawabnya ringkas.

Saya tergamam dalam pada menyerap pengertian di sebalik rangkaian kata Ian. Saya faham kini, antara interpretasi terhadap pernyataan itu adalah betapa manusia perlu terus berjalan untuk mencari erti hidup.

Semua itu hanya dapat dicapai melalui siri adventur yang sentiasa diperbaharui. Mungkin hari ini perjalanan kembara tersebut ditemani ahli keluarga dan sahabat handai. Mungkin juga adakalanya kita memilih ataupun ditakdirkan untuk mengembara sendirian.

Sesungguhnya pengalaman merentas sempadan, benua, budaya dan pemikiran amat kritikal untuk seseorang mengenal kemampuan diri dan menghargai asal-usul termasuk mencintai bangsa serta tanah air. Lebih daripada itu, mengembara juga boleh mengukuhkan tauhid saya khususnya terhadap kebesaran Yang Maha Esa.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


TUDM bakal miliki helikopter baharu

Posted:

TUDM bakal miliki helikopter baharu

TUDM bakal miliki helikopter baharu


HELIKOPTER EC725 akan berkhidmat dengan TUDM pada tahun 2013 manakala pesawat pengangkut Airbus A400M (gambar kecil) bakal diterima pada tahun 2015.


BUTTERWORTH – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan memiliki helikopter, sistem persenjataan dan radar pertahanan udara baharu mulai tahun depan bagi memantapkan peranannya sebagai peneraju unggul menangkis sebarang ancaman luar terhadap negara.

Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud berkata, TUDM juga akan menggunakan perkhidmatan helikopter EC725 mulai 2013 bagi meningkatkan keupayaan tugas-tugas mencari dan menyelamat.

Seterusnya, mulai tahun 2012 hingga tahun 2014, sistem persenjataan dan radar pertahanan udara merupakan aset baharu yang akan diperoleh bagi meningkatkan lagi keupayaan pesawat canggih TUDM dalam operasi pertahanan dan pertempuran di udara.

Perolehan pesawat pengangkut Airbus A400M pula dijadual diterima mulai 2015, kata Rodzali dalam ucapannya sempena sambutan Hari Ulang Tahun TUDM ke-53 di Pangkalan Udara TUDM Butterworth di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Detik bersejarah Rentap Futsal Kosmo! disaji melalui panorama 360 darjah

Posted:

Detik bersejarah Rentap Futsal Kosmo! disaji melalui panorama 360 darjah

Detik bersejarah Rentap Futsal Kosmo! disaji melalui panorama 360 darjah


PANORAMA Maya Rentap Futsal Kosmo! menyediakan pemandangan kejohanan dengan lebih dekat di laman web www.kosmofutsal.com/maya.


KUALA LUMPUR – Orang ramai yang tidak berpeluang menyaksikan kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! baru-baru ini tidak perlu kecewa kerana momen-momen penting acara itu telah dirakam dari pelbagai sudut sepanjang kejohanan tersebut berlangsung.

Detik bersejarah acara sukan itu dirakam oleh seorang jurufoto berpengalaman dari Petaling Jaya, Jimin Lai, 36, dalam bentuk istimewa iaitu memotret foto dengan imej 360 darjah yang pertama kali diperkenalkan di Malaysia.

Jurufoto bebas itu berkata, melalui laman interaktif Panorama Maya Rentap Futsal Kosmo!, orang ramai boleh menyaksikan melalui Internet suasana kejohanan itu secara radius yang merangkumi sudut atas dan bawah.

"Untuk melihat panorama itu, orang ramai boleh lawati laman web http://www.kosmofutsal.com/maya/.

"Pengguna akan disajikan dengan pelbagai gambar menarik sepanjang kejohanan berlangsung seolah-olah mereka berada di Kompleks Futsal 1Malaysia, Putrajaya.

"Melalui imej itu juga, pengguna turut diberi pilihan menukar mod imej yang dikehendaki dan mereka boleh membuat pilihan lokasi yang diinginkan di bahagian menu sebelah kiri skrin," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Jimin yang merupakan pengasas 360 VR Shots dan memiliki VR Panorama Studio pernah berkhidmat di The Star, Reuters, AFP dan beberapa penerbitan majalah seperti Asiaweek.

Antara detik yang menjadi pilihan Jimin ialah rakaman gambar secara 360 darjah ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyepak bola, suasana pertandingan pada waktu malam serta kemeriahan di sekitar gerai pameran.

"Walaupun Panorama Maya Rentap Futsal Kosmo! menggunakan perisian Adobe Flash, pengguna komputer tablet iPad dan iPhone tidak perlu risau kerana ia juga boleh dilihat melalui gajet tersebut setelah proses ubah suai dilakukan," ujarnya.

Orang ramai yang inginkan maklumat lanjut mengenai perkhidmatan Panorama Maya Rentap Futsal Kosmo! boleh menghubungi Jimin di talian 012-656 3535.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Larangan import produk Taiwan dicemari kimia

Posted:

Larangan import produk Taiwan dicemari kimia

Larangan import produk Taiwan dicemari kimia


UNI-PRESIDENT ASPARAGUS JUICE


KUALA LUMPUR – Produk makanan dan minuman dari Taiwan yang dicemari kimia di(-2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) dan di-isononyl phthalate (DINP) dilarang masuk ke negara ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, antara produk yang dilarang daripada diimport ialah Uni-President Asparagus Juice keluaran syarikat Uni-President Enterprises Corp. Taiwan.

"Bagi produk makanan lain yang diimport dari Taiwan seperti jus buah-buahan, jeli, jem, yogurt dan minuman sukan, tindakan pemantauan dijalankan di pasaran dan pintu masuk negara ini," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

DEHP dan DINP adalah bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan plastik untuk menjadikannya lebih lembut.

Bahan itu dipercayai dipindahkan ke dalam makanan semasa proses pembuatan, pembungkusan dan penyimpanan serta boleh menyebabkan kecelaruan hormon dan barah.

Tiong Lai berkata, pihaknya telah dimaklumkan oleh Taiwan Food and Drug Administration (FDA) mengenai beberapa produk makanan dari negara itu yang disahkan tercemar dengan DEHP dan telah dieksport ke Malaysia.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kelas malam atasi kesesakan

Posted:

Kelas malam atasi kesesakan

Kelas malam atasi kesesakan


SEORANG guru kelas malam, Fransisco, menjalankan tugasnya mengajar para pelajar dewasa dalam gred sembilan di Maputo.


PADA pukul 8 malam, Joana Charles menanti ketibaan guru sejarahnya di luar kelasnya di sebuah sekolah dekat ibu negara Mozambique. Ratusan kanak-kanak lain sibuk berlari-lari, memekik-mekik dan bermain dalam kegelapan malam.

Limpahan cahaya kuning daripada bangunan sekolah itu sedikit menerangkan halaman berpasir di tempat itu. Sementara di satu sudut lain, sekelompok manusia sibuk mengerumuni penjual bertih jagung.

Walaupun kebanyakan daripada 62 orang pelajar di dalam kelasnya sudah pulang kerana bosan menunggu, Joana masih berharap.

"Kesabaran pasti membawa kejayaan. Mungkin juga semasa anda tinggalkan sekolah ini, guru pun sampai. Pasti anda terlepas sesi belajar," ucap ibu 31 tahun itu dengan tenang.

Cabaran yang dihadapinya itu ibarat rutin bagi mana-mana pelajar di salah sebuah negara termiskin di dunia tersebut. Kekangan dalam usaha mendidik generasi muda Mozambique turut dihadapi golongan dewasa.

Kekangan pembelajaran

Mereka tidak berkesempatan mengecapinya lantaran negara mereka dihimpit isu peperangan sejak berdekad-dekad lamanya.

Setiap kelas belajar di negara itu secara purata menempatkan 66 orang pelajar bagi seorang guru. Sesi persekolahan pula berlangsung sebanyak tiga kali sepanjang pukul 7 pagi hingga 10 malam setiap hari semata-mata untuk mengatasi masalah bilangan pelajar yang terlampau ramai.

Selepas memulakan hidup berkeluarga, Joana kembali semula bersekolah bersama rakan-rakan sekelas yang jauh lebih muda. Semuanya demi membantunya mendapatkan peluang kerjaya yang lebih baik buatnya menyara keluarga.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), berbekalkan pendidikan asas selama sekurang-kurangnya setahun sebenarnya sudah mampu memberikan kehidupan lebih selesa di selatan Afrika.

Namun, pelajar gred sembilan yang perlu melalui jalan berdebu untuk pulang ke rumah dari sekolahnya di Maputo itu memberitahu, adalah sukar baginya untuk mengetahui sama ada guru mereka akan datang atau tidak.

"Kami cuma ada dua sesi pembelajaran pada semester lalu, kemungkinan yang sama akan kami alami pada semester kesepuluh nanti," getus Joana.

Pada malam itu, kelas Matematik terpaksa dibatalkan berikutan ketiadaan tenaga pengajar, maka sekolah tersebut juga perlu ditutup lebih awal berbanding kebiasaannya pada pukul 10 malam.

Sekitar 81 peratus kanak-kanak di Mozambique mengikuti sesi persekolahan secara normal. Begitupun, jumlahnya akan berkurangan apabila mereka meningkat dewasa.

Isu ketiadaan ruang untuk menuntut ilmu atau kekangan jumlah guru juga menjadi masalah, lebih-lebih lagi apabila terdapat pelajar dewasa yang ingin kembali belajar.

Persekolahan sesi malam bermula sejak zaman kolonial Portugis namun pemerintahan Mozambique masih mengekalkan sistem tersebut demi mengatasi masalah lambakan pelajar.

Berjalan jauh

Tuntutan sesi belajar itu antara lain memaksa seorang pelajar, Aida Bila, 16, meredah kegelapan malam bersendirian sejauh lima kilometer untuk pulang ke rumah jika tiada pengangkutan awam atau keluarganya tidak mampu menanggung kos tambang.

Walaupun si gadis yang bercita-cita menjadi peguam itu risau terlepas beberapa sesi pembelajaran, para guru akan tetap membantu ketika peperiksaan.

"Mereka tidak selalunya memberikan jawapan, tapi kadangkala tetap ada," ceritanya lanjut.

Menurut seorang pendidik, Carlos Fransisco, kebanyakan pelajar juga datang ke sekolah semata-mata untuk bersosial.

"Sistem pembelajaran membuatkan mereka hilang minat belajar. Di peringkat sekolah rendah, pelajarnya diluluskan secara automatik dan kemudian mereka datang ke sekolah tanpa tahu menulis dan membaca," keluhnya.

Guru 29 tahun itu juga berdepan dengan permasalahan kekurangan alat bantu mengajar di dalam bilik darjah.

"Saya mengajar tentang reka bentuk, tapi tiada satu pun alatan untuk membantu pelajar saya memahaminya dengan lebih jelas," katanya yang bekerja selama 14 jam sehari di tiga buah sekolah demi menyara kehidupan keluarganya.

Jelasnya, kerajaan telah mencuba sedaya-upaya untuk meningkatkan tahap pembangunan negara cuma isu kemiskinan menjadi penghalang.

Bajet berkurangan

Mozambique telah memperuntukkan sejumlah AS$730 juta (RM2.19 bilion) untuk dilaburkan dalam sektor pendidikan negara tersebut. Jumlah itu adalah 18 peratus daripada belanjawan negara.

Sumbangan antarabangsa untuk tujuan pendidikan juga sudah terbatas gara-gara krisis ekonomi global.

Pihak pemerintah kemudiannya terpaksa memotong sebahagian daripada bajet pendidikan negara untuk disalurkan kepada keluarga mangsa yang maut dalam rusuhan makanan pada September tahun lalu.

Pengarah Perancangan Kementerian Pelajaran Mozambique, Manuel Rego berkata perkembangan itu mengganggu banyak fungsi kementeriannya.

Bagaimanapun, pihak berkuasa tetap menambah bangunan sekolah dan melatih lebih ramai guru berkaliber untuk menyokong semula ketegangan yang berlaku.

"Walaupun situasi ini sukar dilihat, sebenarnya keadaan telah banyak berubah," jelas Rego. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Iltizam guru pendidikan khas

Posted:

Iltizam guru pendidikan khas

Iltizam guru pendidikan khas

Oleh M. RIZAL NOR
rencana@kosmo.com.my


AKTIVITI belajar membuat aiskrim merupakan salah satu aktiviti yang dilakukan murid pendidikan khas di SK Bandar Jerantut.


RAMAI yang beranggapan bahawa mengajar murid pendidikan khas merupakan tugas yang sangat mudah.

Tanggapan itu timbul memandangkan murid di dalam kelas itu hanya sekitar lima hingga 10 orang berbanding kelas perdana yang menempatkan lebih 20 orang murid.

Namun, tinjauan di beberapa buah sekolah di Jerantut, Pahang mendapati tanggapan tersebut ternyata meleset.

Sebenarnya, tugas untuk mengajar dan mendidik murid pendidikan khas tidak semudah yang disangka kerana mereka merupakan golongan istimewa berbanding murid-murid di kelas perdana.

Murid pendidik khas terbahagi kepada tiga kategori iaitu masalah pembelajaran, masalah pendengaran dan masalah penglihatan.

Bagi guru-guru wanita, tugas mereka tidak ubah seperti seorang ibu kerana murid-murid pendidikan khas memerlukan layanan yang baik sebagaimana melayan anak-anak di rumah.

Bagi Fatimah Jantan, 38, yang kini memegang jawatan Guru Penolong Kanan Pendidikan Khas di Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Jerantut, guru-guru yang mengajar pendidikan khas harus mempunyai tahap kesabaran yang tinggi, berdisiplin, bertolak ansur dan sentiasa berfikiran positif.

"Memang kami mengajar murid dalam jumlah yang sedikit iaitu di antara lima hingga 10 orang tetapi setiap murid mempunyai kerenah yang berbeza dan memerlukan perhatian yang sewajarnya.

"Keupayaan pemikiran mereka sangat lemah, tidak memiliki kecemerlangan akal dan kadangkala tidak dapat mengawal emosi selain gagal mematuhi arahan yang diberikan," katanya yang telah menabur bakti selama sembilan tahun dalam dunia pendidikan khas.

Fatimah yang ditemui sempena sambutan Hari Guru ke-40 yang bertemakan Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara baru-baru ini memberitahu, guru pendidikan khas harus mengenali murid dengan lebih rapat dan cuba menyelami perasaan mereka kerana golongan istimewa itu tidak dapat memberi perhatian yang sepenuhnya ketika pelajar.

"Guru mestilah berfikiran kreatif terutamanya dalam menyediakan alat bantu mengajar agar murid melahirkan rasa minat untuk belajar.

"Kita tidak hanya bercakap di depan ketika mengajar sebaliknya turut menggunakan kaedah nyanyian dan permainan semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlangsung di dalam kelas," ujarnya.

Menurutnya, biarpun sepenuh masa bersama murid-murid pendidikan khas, namun mereka turut melakukan tugasan lain yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah.

Pengurusan diri


PARA pelajar pendidikan khas juga mempunyai upaya berdikari yang baik jika dibimbing dan dilatih dengan penuh dedikasi.


Selain tumpuan terhadap akademik, murid-murid pendidikan khas turut diterapkan dengan kemahiran menguruskan diri dan pengurusan tingkah laku.

"Inilah yang paling penting bagi murid-murid pendidikan khas kerana mereka tidak harus bergantung sepenuhnya kepada orang lain apabila masuk ke alam remaja dan seterusnya," kata Wan Mahizan Wan Mohamad pula yang kini bertugas sebagai guru pendidikan khas di SK Tebing Tinggi, Jerantut.

Beliau berkata, guru-guru akan mengajar mereka cara menguruskan diri termasuk memakai dan membuka pakaian, mencuci pakaian, membersihkan diri, pengurusan bilik tidur dan mencuci pinggan serta cawan.

"Kita ingin lihat mereka berdikari dengan sendiri. Sampai bila mereka hendak mengharapkan bantuan orang lain," soalnya.

Bagi pengurusan tingkah laku pula, Wan Mahizan memberitahu, guru-guru akan mendidik murid agar mengelak daripada melakukan perkara yang tidak disukai oleh orang lain.

Setiap kesalahan yang dilakukan pula akan ditegur dan diubah serta-merta dan guru-guru akan menilai sejauh mana teguran tersebut dapat mengubah corak kehidupan anak didik mereka.

Kemahiran hidup

Sementara itu, murid-murid pendidikan khas turut mengikuti mata pelajaran Kemahiran Manipulatif dan Kemahiran Hidup yang memberi penekanan kepada penggunaan peralatan yang ada di sekitar mereka.

Mereka turut diajar cara berkebun dan penggunaan setiap alatan dengan betul agar tidak mendatangkan kecederaan kepada mereka.

Seorang guru pendidikan khas di SK Kuala Tembeling, Syahrima Abdul Hamid berkata, beliau telah membuat projek Bumi Hijau dengan menggalakkan anak didiknya bercucuk tanam.

"Kami tanam pelbagai jenis pokok seperti bayam, terung, lada, bayam, kangkung, kailan, kacang tanah, betik, serai dan daun kesum.

"Sebelum proses penanaman bermula, murid-murid akan diberi penerangan mengenai cara untuk gemburkan tanah dan menanam bijih benih serta teknik menggunakan setiap peralatan dengan betul," katanya yang telah berkhidmat selama lima tahun dalam dunia pendidikan khas.

Seterusnya, murid-murid itu diajar cara menyiram, membaja dan menjaga pokok daripada serangan serangga perosak. Akhir sekali, mereka dibimbing untuk memungut hasil tanaman itu.

Syahrima memberitahu, hasil tanaman yang telah dituai akan dijual kepada kakitangan sekolah, ibu bapa dan kedai runcit berhampiran.

Selain itu, terdapat sesetengah sekolah yang melaksanakan projek keusahawanan bagi mendidik murid-murid berdikari mencari kewangan sendiri.

Projek keusahawanan


SEBAHAGIAN daripada pelajar pendidikan khas menunjukkan kemahiran mereka menggoreng cekodok di SK Bandar Jerantut.


SK Pulau Tawar merupakan salah satu sekolah yang menjadi contoh di daerah Jerantut dengan menggerakkan projek keusahawanan pada tahun 2009.

Projek yang diketuai oleh Anisah Jaafar yang bertindak sebagai guru penyelaras Program Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah Pembelajaran di sekolah berkenaan telah berjaya menghasilkan beberapa kraftangan seperti tudung saji, gubahan bakul, kotak serba guna diperbuat daripada kotak terpakai, tali makarami serta hiasan kulit kayu manis.

"Kami ada lima orang guru dan 13 orang murid yang bergandingan untuk menghasilkan sesuatu produk dan kebiasaannya setiap produk disiapkan dalam tempoh seminggu.

"Ada juga sesetengah kraftangan yang kami serapkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran seperti dalam subjek kemahiran manipulatif, kemahiran hidup dan pendidikan seni," ujarnya.

Anisah berkata, selain kraftangan, murid-murid turut diajar membuat kuih dan memasak makanan yang ringkas.

"Masakan yang pernah diajar kepada murid termasuk membuat donat, piza, nasi goreng, sandwic, kuih puteri ayu dan mi kari. Roti sosej bersalut telur merupakan salah satu menu yang menjadi pilihan dan pernah ditempah oleh sekolah berhampiran," kata beliau.

Beliau memberitahu, produk-produk yang dihasilkan akan dijual di sekolah dan kedai berhampiran selain menerima tempahan dari pihak luar.

Ternyata tugas guru pendidikan khas tidak semudah yang disangka biarpun mereka tidak mengejar kecemerlangan akademik seperti guru-guru di kelas perdana.

Bagi mereka, kebolehan murid untuk menguruskan diri dan tidak bergantung harap kepada orang lain sudah memadai untuk mengukir senyuman di bibir masing-masing.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Zuriana bisnes melalui blog

Posted:

Zuriana bisnes melalui blog

Zuriana bisnes melalui blog

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.myBAGI yang obses beg tangan berjenama dan diimport dari luar negara tetapi inginkan harga yang lebih murah, anda sebenarnya berpeluang untuk mendapatkannya.

Berbekalkan sebuah komputer dan melayari laman blog wwwbegalicious.blogspot.com, kini anda boleh membuat pelbagai pilihan mengikut cita rasa dengan hanya di hujung jari.

Jenama Coach, Kate Spade, Aiteen Aigner, Marc Jacobs, Gucci dan jenama-jenama lain yang menjadi trend masa kini ditawarkan kepada pelanggan di seluruh negara secara talian, lengkap dengan harga serta cara untuk membuat pesanan.

Selain beg tangan wanita, barangan berjenama lain seperti dompet, cermin mata dan jam tangan turut dijual menerusi laman web berkenaan.

Segala kemudahan itu adalah inisiatif seorang suri rumah yang menetap di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Jaya, Shah Alam, yang mewujudkan perniagaan beli-belah di alam siber ini sejak setahun lalu.

Sebelum itu, dalam tempoh selama dua tahun, Zuriana Abu Kassim, 38, hanya menjadi pengikut setia blog-blog sedia ada. Namun dia mula menceburi bidang perniagaan ini setelah mendapati permintaan membeli-belah secara talian terutama dalam kalangan wanita semakin tinggi.

"Saya mengambil keputusan untuk berjinak-jinak dalam perniagaan ini walaupun pada asalnya hanya untuk mengisi masa yang banyak terluang," kata Zuriana yang ditemui baru-baru ini.

Dengan jumlah kenalan dalam kalangan bloggers dan rakan pelanggan untuk blog sedia ada yang semakin meningkat, ibu kepada empat orang cahaya mata itu mula cekalkan hati untuk membina blog sendiri.

Tanpa sebarang ilmu khusus terhadap pembinaan blog dan perkara-perkara teknikal, Zuriana terus mengutip pengalaman dari hari ke hari sehinggalah lahirnya laman blog wwwbegalicious.blogspot.com.

"Berdasarkan kepada jumlah pengikut yang mencecah 50 orang dan hits (pengunjung) yang mencapai 30,000 orang, saya bersyukur dengan pencapaian setakat ini.

"Selain itu, jaringan laman sosial, Facebook juga dijadikan platform untuk tujuan promosi di samping mengeratkan silaturahim, urusan permintaan dan penawaran harga," jelasnya.

Dari segi harga, Zuriana mengatakan ia sangat berpatutan dan jauh lebih murah berbanding harga barang yang sama yang dijual di butik-butik terkemuka di negara ini.

Persaingan kompetitif

Perbezaan harga yang ketara jelasnya disebabkan perniagaan seumpama ini hanya melibatkan kos yang minimum tetapi kualitinya terjamin.

"Kebanyakan barang diimport dari Amerika Syarikat dan Eropah.

"Rakan-rakan dan ahli keluarga yang menetap di Los Angeles, Texas, Chicago, London dan Belanda banyak membantu saya mendapatkan barangan yang dipesan oleh pelanggan," ujarnya yang berjaya menjual lebih lebih 80 beg tangan wanita setakat ini.

Menyedari persaingan yang sangat kompetitif, Zuriana bagaimanapun yakin bahawa masih ramai wanita yang celik teknologi tergolong dalam kategori mereka yang berkemampuan.

"Begalicious Frenzy akan terus berusaha memberi yang terbaik untuk setiap pelanggan, baik dari segi kualiti barangan sehingga ke pembungkusan dan penghantaran. Keuntungan tidak semestinya banyak, namun yang ditagih ialah keberkatan," katanya.

Zuriana memberitahu, insan yang banyak memberi tunjuk ajar dan membantunya selama ini ialah suaminya, Dr. Abd. Rasid Abd. Rahman.

Abd. Rasid merupakan Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Kualiti) Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam. Suaminya banyak memberi tunjuk ajar tentang kepentingan komunikasi berkesan, bahasa yang digunakan untuk pertuturan dan penulisan selain menjaga hati serta kepuasan pelanggan.

Kepada yang ingin mendapatkan maklumat lanjut sila layari wwwbegalicious.blogspot.com bagi mengetahui produk-produk terkini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Terjemahan eleman Melayu moden

Posted:

Terjemahan eleman Melayu moden

Terjemahan eleman Melayu moden

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
liyana.darif@kosmo.com.myAKMAL ARIFFIN, 23, tergamam saat diumumkan pemenang Koleksi Terbaik, pada Pertunjukan Fesyen Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam yang berlangsung baru-baru ini.

Anak bongsu daripada enam orang adik-beradik itu sama sekali tidak menyangka bakal merangkul hadiah utama dalam acara fesyen tersebut memandangkan saingan daripada rakan-rakan seperjuangan cukup sengit.

"Tahun ini, rezeki berpihak kepada saya meskipun dari awal saya tidak meletakkan harapan yang tinggi kerana koleksi busana rekaan peserta lain juga cantik dan menawan. Namun, saya gembira kerana penat lelah selama tiga tahun menuntut dalam jurusan ini dibayar dengan kemenangan bermakna.

"Bertambah manis apabila kemenangan ini secara tidak langsung memartabatkan keunikan budaya negeri kelahiran saya, Negeri Sembilan, yang terkenal dengan signatur budaya Minangkabau," jelas pemegang Ijazah Rekaan Fesyen, UiTM Shah Alam, yang menghasilkan koleksi pakaian dan aksesori kepala bertemakan, The Art of Minangkabau.

Ujar Akmal, pada awal semester lima pengajian, dia sudah mula sibuk memikirkan tema menarik untuk pakaian yang bakal dipamerkan di acara fesyen tersebut. Bersesuaian dengan tema nilai seni Melayu dan Asia Barat yang diberikan, peminat pereka antarabangsa, Elie Saab itu mengambil keputusan untuk menerapkan konsep Minangkabau.

"Rekaan saya lebih cenderung pada konsep tanduk kerbau yang diaplikasi pada topi dan bahu baju. Dari aspek permainan pula saya banyak bermain dengan warna hitam dan kuning keemasan.

"Hasil kajian saya mendapati warna hitam begitu simbolik bagi masyarakat Minangkabau kerana ia membawa maksud kegagahan dan kepimpinan manakala warna kuning keemasan pula melambangkan kemewahan.

"Aspek teknik jahitan, saya lebih selesa dengan teknik lipatan bagi menggabungkan fabrik rona hitam dan kuning keemasan tersebut," terang Akmal kepada Stailo.

Sementara itu, Nurul Nazlin Mat Amim, 23, pula mempertaruhkan koleksi pakaian yang berasaskan paduan rona merah jambu lembut dan putih. Warna-warna tersebut menjadi pilihan kerana ideal dengan warna Masjid Putra, Putrajaya yang dijadikan inspirasi pada himpunan pakaian rekaannya.

"Pensyarah menyarankan kami mereka koleksi busana yang diinspirasi daripada seni bina bangunan di Malaysia ataupun di Asia Barat. Maka, saya memilih Masjid Putra yang merupakan salah satu mercu tanda yang tersergam indah di Putrajaya.

"Justeru bagi mendapatkan hasil pakaian yang menarik, saya menggunakan fabrik raw silk untuk dijadikan skirt yang berpotongan bulat ala kubah.

"Untuk himpunan blaus pula ia diperbuat daripada sutera satin yang mempamerkan motif yang tertera pada kubah masjid berkenaan," jelas anak kekahiran Kuantan, Pahang itu yang melakar sendiri motif tersebut di atas kain satin sutera. Dia turut dibantu rakan seperjuangan daripada jurusan tekstil di universiti yang sama.

Tutur Nurul Nazlin yang pernah menuntut di Kolej Shahputra, Pahang, pertunjukan itu menjadi itulah momen yang dinantikannya kerana mahu menghasilkan rekaan pakaian moden berciri kesenian Melayu dan budaya Malaysia.

Elemen Timur


ADNI ADNAN (depan) menggabungkan elemen rekaan Melayu dan Asia Barat.


Secara ringkasnya, setiap tahun para pelajar Fakulti Seni Reka Fesyen, UiTM, Shah Alam, yang bakal menamatkan pengajian di peringkat ijazah akan mempamerkan hasil rekaan masing-masing dalam satu pertunjukan fesyen khas.

Selain memenuhi kehendak silibus pengajian, objektif utama acara fesyen itu juga merupakan platform terbaik dalam mempromosi pelajar kepada pihak industri fesyen. Secara tidak langsung, ia menjadi 'langkah pembuka' bagi graduan bergerak lebih jauh dalam industri ini.

Selain diserikan dengan penglibatan barisan model profesional tempatan, acara fesyen tersebut turut dimeriahkan dengan kehadiran para tetamu, pencinta fesyen dan kelompok pereka fesyen yang sudah menapak lebih lama dalam industri fesyen Malaysia.

Saban tahun, para penuntut perlu menghasilkan empat pasang busana mengikut tema yang telah ditetapkan oleh tenaga pengajar dan pihak fakulti. Sehubungan itu, pada kali ini, seramai 40 pelajar fesyen digalakkan mereka pakaian yang mengambil inspirasi berkaitan elemen tradisi Melayu dan Asia Barat.

"Tema ini menjadi pilihan bagi menerapkan semangat menghargai warisan budaya bangsa dalam jiwa mereka. Dalam proses ini, pelajar perlu mengolah dan menyuntik elemen-elemen yang dipilih mengikut kreativiti sendiri dan sealiran trend fesyen masa kini serta keperluan pasaran fesyen tempatan," terang Pensyarah di Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Faizal Hamid.

Menurutnya, pada masa yang sama, mereka perlu menggabungkan elemen garisan, tekstur, perincian dan warna untuk menghasilkan ilusi dan drama pada koleksi rekaan mereka.

"Ini termasuklah menggunakan kombinasi teknik tindihan dan merangka pola serta teknik jahitan yang rumit sebagai ekspresi rekaan unik," ujarnya.

Faizal mengakui bahawa dia terharu dan berbangga melihat kebijaksanaan setiap pelajar yang berjaya menghasilkan rekaan bak pereka fesyen profesional.

Nampaknya, ilmu fesyen yang dituntut dalam tempoh kurang lima tahun telah diaplikasi dan dipraktikkan sebaik mungkin.

Tambah Faizal: "Para pelajar berjaya mereka koleksi pakaian moden yang menggabungkan unsur-unsur kemelayuan dan Asia Barat. Harapan saya agar pereka fesyen graduan UiTM ini terus mencipta nama dan menerapkan nilai estetika seni dan budaya Timur dalam setiap rekaan mereka kelak.

Nampaknya, pujian Faizal bukan sekadar omong kosong kerana hakikatnya, rekaan fesyen yang ditonjolkan sememang memiliki keunikan.

Buktinya, lihat saja rekaan, Adni Adnan, 23, yang terserlah dengan penampilan sut harem iaitu potongan Ali Baba yang dipadankan bersama jaket bersulam flora serta aksesori kerongsang tiga serangkai.

Hal yang sama juga dilihat, pada busana rekaan kreatif Nurmin Hana Abd. Rashid yang tampil dengan kostum ala Puteri Perak.

Bukan sekadar glamor


NURUL SU'AIDAH (kiri) bersama model Tengku Azura yang memperagakan rekaannya.


Dalam pada itu, Rizman Nordin, 27, dari label Rizman Ruzaini Creations, menyifatkan dunia fesyen bukan sekadar glamor semata-mata. Sebaliknya, ia memerlukan komitmen, kreativiti dan tanggungjawab yang tinggi agar koleksi pakaian yang dihasilkan mampu menyerlahkan penampilan ideal si pemakai.

"Sebab itu, saya selalu berpesan kepada pereka muda supaya sentiasa bersedia dari segi mental dan fizikal sekiranya ingin melibatkan diri secara serius dalam bidang ini.

"Sebagai pereka, kita harus peka pada trend fesyen semasa, bermula daripada pemilihan fabrik, ramalan warna, rekaan hinggalah potongan pakaian.

"Proses mengkaji dan meneliti industri fesyen di pelbagai negara wajar dilakukan sebagai panduan untuk membantu meningkatkan serta memperbaiki mutu rekaan kita. Ini termasuklah, memikirkan signatur rekaan yang unik dan istimewa," tutur Rizman yang mengusahakan label Rizman Ruzaini Creations bersama sahabat baiknya, Wan Mohd. Ruzaini Wan Jamil, 27.

Menyentuh mengenai kehadiran pereka-pereka baru dan muda yang mewarnai industri fesyen tempatan, graduan Ijazah Rekaan Fesyen, UiTM, Shah Alam itu melahirkan rasa bangga kerana melihat bidang berkenaan semakin mendapat perhatian ramai.

Malah, anak kelahiran Ayer Hitam, Pulau Pinang itu memuji tindakan pereka junior yang berani bereksperimen dengan pelbagai teknik jahitan tetapi pakaian yang dihasilkan itu masih relevan digayakan.

Selain itu, Rizman turut gembira melihat pereka muda mengambil inisiatif mereka dres meleret ataupun gaun petang yang menerapkan elemen rekaan Melayu seperti penggunaan fabrik songket dan batik.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Inspirasi moden resort

Posted:

Inspirasi moden resort

Inspirasi moden resort


SCARLETT dipilih sebagai wajah musim panas/bunga Mango 2011 dan ia adalah kontrak terakhir beliau untuk jenama ini.


JENAMA fesyen antarabangsa Sepanyol yang tidak asing lagi iaitu Mango tidak ketinggalan menyerikan sambutan musim bunga dan panas 2011 dengan koleksi terbaharunya yang mengangkat inspirasi modenist resort.

Ia melambangkan rekaan yang moden tetapi ringkas dan dipengaruhi siluet minimalis yang memberikan pengaruh tenaga melalui warna-warna terang dan kontras grafik dalam garisan.

Pilihan fabrik yang telus pandang dan ringan memberikan suntikan nakal dalam menghasilkan rekaan berwajah moden ini. Skirt yang lebih panjang dan kembang pula menawarkan pergerakan selesa dan sensualiti.

Dalam pada itu, pakaian lelaki pula dihiasi perincian bagi memberikan kelainan pada rekaan klasiknya yang dihasilkan menggunakan fabrik kapas yang lembut. Penampilan jejaka yang moden turut dipengaruhi palet warna seperti warna lemon terang dan hijau.

Warna-warna ini memberikan mood segar manakala warna merah jambu atau warna asas dengan kombinasi kontras ton emas menyatakan penampilan mewah pemakainya.


HIMPUNAN yang menterjemah gaya klasik dan sedikit etnik.


Musim kali ini juga, koleksi pakaian lelaki mengetengahkan elemen sukan retro. H.E. oleh Mango melancarkan koleksi yang menterjemah gaya klasik dan sedikit etnik.

Ia juga memberikan mood natural dalam penggunaan warna dan fabrik. Sentuhan warna-warna terang, seperti merah, oren dan kuning memberikan pengaruh cahaya kepada palet, manakala warna biru memberikan sentuhan retro marin.

Dalam pada itu, aktres terkenal Amerika Syarikat (AS) Scarlett Johansson sekali lagi menjadi wajah kempen musim bunga dan panas Mango 2011 dan merupakan musim terakhir aktres ini menjadi model untuk jenama ini.

Mango yang pertama kalinya dibuka pada tahun 1984 di Barcelona kini mempunyai lebih 1,900 kedai di 105 negara. Sepanyol adalah pengeksport kedua terbesar fesyen ini di dunia dengan konsep berasaskan kombinasi produk berkualiti dan trend fesyen terkini pada harga berpatutan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hapuskan selulit semasa tidur

Posted:

Hapuskan selulit semasa tidur

Hapuskan selulit semasa tidur


COLLISTAR menawarkan lima pilihan produk rawatan antiselulit untuk selulit biasa hinggalah selulit degil.


MASALAH selulit sering membelenggu wanita sama ada yang bertubuh langsing mahupun yang berisi. Selulit juga kerap menjadi halangan kepada wanita untuk bergaya dengan dres kegemaran kerana malu dengan permukaan kulit yang hodoh.

Selulit yang terdapat di bawah lengan, pinggul, paha dan perut sukar dihapuskan berbanding lemak. Bahkan, jika tidak dirawat dengan betul, ia ibarat kecacatan kekal pada kulit.

Namun, kemajuan teknologi yang membangunkan sel stem tumbuh-tumbuhan berjaya menghasilkan serum yang membantu para wanita mendapatkan bentuk tubuh yang diimpikan.

Menurut Pengurus Ekport Collistar Itali, Simona Sangalli, inovasi Collistar telah meletakkan produk tersebut pada kedudukan tertinggi dalam rangkaian produk kecantikan di Itali. Bahkan, Collistar menguasai pasaran bagi produk antiselulit sebanyak 55.4 peratus dan 47.3 peratus bagi produk exfoliator.

"Collistar menawarkan lima pilihan produk rawatan antiselulit yang terdiri daripada rawatan selulit biasa hinggalah selulit degil.

"Dengan Collistar, pengguna tidak perlu bersusah payah mengurut bahagian tubuh yang berselulit kerana ia meresap cepat dan tidak melekit pada kulit," katanya ketika ditemui di butik Sasa, Berjaya Times Square baru-baru ini.

Menurut Simona, lima pilihan produk antiselulit yang ditawarkan ialah Intensive Anticellulite Serum, Anticellulite Cryo-Gel, Anticellulite Thermal Cream, Anticellulite Thermal Gel dan Superconcentrated Anticellulite Night Treatment.

"Intensive Anticellulite Serum adalah rawatan terbaik untuk menghilangkan selulit degil. Ia dibangunkan menggunakan sel stem echinacea dan mengandungi efek ultrabunyi yang bertindak mengurangkan lebihan lemak dengan menghalang aktiviti sel lemak.

"Mekanisma yang menyerupai ultra bunyi itu mengurangkan kandungan air di dalam badan, sekali gus menghalang menyusutan kolagen dan mencipta efek korset pada bahagian yang dirawat," katanya.

Simona memberitahu, mereka yang mengalami masalah selulit kurang serius boleh memilih produk Anticellulite Cryo-Gel. Ia juga sesuai untuk semua jenis selulit. Anticellulite Cryo-Gel mempunyai kesan menyejuk yang bertindak serta-merta.

Kesan menyejuk

"Kesan menyejuk di dalam serum yang digabungkan dengan aromaterapi minyak pati merangsang peredaran mikro kapilari yang menggalakkan aktiviti serum.

"Dalam masa beberapa saat, serum meresap dengan pantas ke dalam kulit," katanya.

Anticellulite Thermal Cream pula sesuai untuk merawat selulit normal dan tisu kulit yang terjejas. Menerusi formula alga marin dan minyak pati, ia memberikan kesan rawatan yang berpanjangan.

"Di samping merawat selulit, tisu kulit juga diperbaharui dan ditegangkan.

"Produk ini juga sesuai sebagai losyen urutan," tambahnya.

Dalam pada itu, Anticellulite Thermal Gel sesuai bagi mereka yang mempunyai selulit dan menyimpan banyak air di bahagian kaki. Formula yang terdapat dalam produk ini bertindak sebagai antiair dan sesuai untuk mereka yang mengidamkan kaki yang langsing.

"Serum ini kaya dengan fito kompleks yang memberi efek pelangsingan dan mengurangkan lebihan lemak serta menghapuskan cecair berlebihan di dalam badan," katanya.

Superconcentrated Anticellulite Night Treatment pula berfungsi bagi merawat semua jenis selulit. Simona berkata, ia bertindak pantas pada waktu malam melalui formula eksklusifnya seperti tampalan mikro aktif.

"Bahan ini bertindak secara intensif ketika waktu tidur iaitu semasa kulit dalam keadaan paling reseptif. Hanya beberapa titis serum sudah cukup untuk menunjukkan hasil dalam masa satu malam.

"Ia juga didatangkan dalam serum rawatan siang untuk hasil yang lebih berkesan," katanya.

Produk antiselulit Collistar kini boleh didapati di kaunter Collistar di semua butik kecantikan Sasa.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Lawatan ke Eropah menanti skuad Penyu

Posted:

Lawatan ke Eropah menanti skuad Penyu

Lawatan ke Eropah menanti skuad Penyu

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.myKHABAR gembira diterima pasukan Terengganu apabila kerajaan negeri menjanjikan habuan lumayan kepada semua pemain dan pegawai skuad Penyu itu seandainya berjaya menjuarai Liga Super dan Piala FA musim ini.

Semalam, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said meng- umumkan ganjaran berupa lawatan ke negara-negara Eropah seandainya skuad kendalian Irfan Bakti itu berjaya muncul juara berganda.

Namun jika hanya gelaran Piala FA yang dibawa balik ke Terengganu, skuad Penyu turut mendapat ganjaran iaitu berupa lawatan ke London.

"Seperti yang kita kata sebelum ini, jika kita muncul juara Piala FA, kita akan bawa pemain-pemain ke London.

"Tetapi jika muncul juara berganda (Piala FA dan Liga Super), kita sedia membawa mereka ke seluruh Eropah," katanya.

Ahmad Said berkata demikian sele- pas menghadiri majlis penyerahan bendera kontinjen Terengganu yang akan mengambil bahagian dalam Sukan Malaysia ke-14 kepada ketua kontinjen, Datuk Wan Ahamad Wan Muda di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.


SKUAD Terengganu berada pada landasan terbaik bagi merangkul gelaran berganda iaitu Piala FA dan Liga Super musim ini.


Menurut beliau, semua pemain perlu beraksi dengan baik dan menunjukkan semangat juang yang tinggi dalam misi membawa pulang kejuaraan ke negeri itu.

"Kita mahu pemain membawa pulang kejuaraan dan kerajaan sedia memberikan ganjaran jika mereka berjaya mengharumkan nama Terengganu," ujarnya.

Untuk rekod, Terengganu kini berada pada landasan terbaik untuk muncul juara Liga Super buat kali pertama selepas berkongsi 47 mata dengan pendahulu, Kelantan ketika saingan hanya berbaki tiga perlawanan.

Dalam masa sama, anak-anak buah Irfan turut berpe- luang bergelar juara Piala FA buat kali kedua apabila berjaya melangkah ke perlawanan akhir untuk bertemu Kelantan di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 11 Jun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

RM5,000 untuk emas

Posted:

RM5,000 untuk emas

RM5,000 untuk emas


Ahmad bergambar bersama para atlet pada majlis Penyerahan Bendera Kontinjen Sukma XIV Negeri Terengganu 2011 di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu semalam.


TERENGGANU terus mengekalkan tradisi pemberian ganjaran berupa wang tunai kepada atlet- atletnya andai berjaya memenangi pingat pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XIV yang membuka tirainya di Kuala Lumpur esok.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata, insentif bernilai RM5,000 akan diberi kepada atlet yang berjaya memperoleh pingat emas, RM3,000 perak dan RM2,000 gangsa.

Bagaimanapun Ahmad berkata, ganjaran besar itu hanya akan diberikan andai kontinjen Terengganu muncul sebagai juara keseluruhan pada temasya yang bermula esok hingga 12 Jun ini.

"Jika sebaliknya, kita akan beri RM3,000 kepada mereka yang meraih emas, manakala masing-masing RM2,000 dan RM1,000 bagi pemenang perak dan gangsa," katanya selepas menghadiri majlis penyera- han bendera kontinjen Terengganu di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu semalam.

Pada temasya itu nanti, Terengganu yang diketuai ketua kontinjen, Datuk Wan Ahamad Wan Muda mempertaruhkan 214 atlet untuk beraksi dalam 15 acara daripada 20 acara yang dipertandingkan.

Sasaran awal yang diletakkan juara bertahan itu adalah 27 emas, 18 perak dan 12 gangsa dengan acara kenu dan berbasikal dijadi- kan 'lubuk' utama dalam pemburuan pingat.

Selain kenu dan berbasi- kal, antara acara lain yang disertai Terengganu adalah judo, lawan pedang, ragbi, softbol, bola baling, futsal dan bola tampar.

Pada temasya di Melaka tahun lalu, Terengganu berjaya muncul juara buat kali kedua berturut-turut selepas memungut 47 pingat emas, 30 perak dan 43 gangsa.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Aidil rasa kecewa

Posted:

Aidil rasa kecewa

Aidil rasa kecewa


AIDIL (kiri) mengakui kemerosotan skuad Negeri Sembilan berpunca daripada masalah kecederaan.


PEMAIN pertahanan Negeri Sembilan, Mohd. Aidil Zafuan Abdul Radzak bersedia untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa sekiranya dipanggil membantu siasatan dalam isu rasuah yang melanda pasukan itu.

Aidil, 23, mengakui yang dia amat kecewa seandainya perkara ini benar-benar berlaku.

"Saya tidak tahu perkembangan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), saya tidak berani campur, sebaliknya menyerahkan segalanya kepada pihak atasan.

"Tetapi seandainya perkara ini benar-benar berlaku, ia amat memalukan dan mengecewakan saya," katanya ketika ditemui selepas Majlis Pelancaran Liga Komuniti Mizi- Sports di Shah Alam semalam.

Menurut Aidil, apa yang paling mengecewakan ialah gejala rasuah ini dipercayai berlaku dalam pasukan negeri kelahirannya, sedangkan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) telah banyak membantu memulihkan semula imej bola sepak negeri itu.

"Perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku lagi. Saya bukan hendak menuduh rakan sepasukan ataupun mana-mana pemain.

"Setakat ini biarlah pihak berkuasa melakukan siasatan, jika ada yang terlibat ia perlu diselesaikan.

"Cuma apa yang mampu saya lakukan ialah memberi kerjasama sebaik mungkin jika diperlukan tetapi saya rasa gejala ini tidak wujud lagi dalam skuad Liga Super.

"Prestasi kami yang tidak konsis- ten pula memburukkan lagi keadaan tatkala isu ini timbul semula," kata Aidil.

Pemain pertahanan Malaysia itu juga menegaskan bahawa kemerosotan prestasi pasukannya adalah berpunca daripada krisis kecederaan yang dialami skuad Rusa itu.

"Prestasi Negeri Sembilan yang kurang konsisten ketika ini adalah disebabkan masalah kecederaan pemain utama, malah kami terpaksa menggunakan khidmat bebe- rapa pemain Piala Presiden dalam perlawanan.

"Namun apa pun saya yakin kami akan bangkit semula pada kempen Piala Malaysia nanti, malah bebe- rapa pemain juga semakin pulih daripada kecederaan termasuk Zaquan (Adha Abdul Radzak)," kata Aidil yang ketika ini menjalani latihan bersama kem skuad kebangsaan menjelang perlawanan persahabatan menentang Hong Kong, Jumaat ini.

Kelmarin, SPRM mengumumkan bahawa siasatan terhadap pemain skuad Piala Presiden Negeri Sembilan atas tuduhan mengatur keputusan perlawanan, kini hampir sele- sai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved