Selasa, 16 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bisnes acuan kuih Melayu Man Ah

Posted:

Bisnes acuan kuih Melayu Man Ah

Bisnes acuan kuih Melayu Man Ah

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

LELAKI Tionghua berkemeja kolar putih dan berseluar pendek itu begitu khusyuk membaca surat khabar di satu sudut tersembunyi di kedainya. Memang resam rakyat Melaka yang ramah-tamah, Lee Man Ah menyambut penulis dan jurufoto, Abdul Razak Latif dengan tangan terbuka saat kami menyapanya.

Bagi penduduk negeri Hang Tuah itu, premis Man Ah yang beralamat di DI-T, 1064, Kampung Jawa, Melaka sangat istimewa. Dari aspek luaran, kedai yang terletak di lokasi paling hujung antara 20 kedai di premis klasik Kampung Jawa nampak sedikit usang.


MAH AH bukan sekadar berniaga tetapi beliau dan isterinya mengetahui cara-cara menggunakan peralatan dan mengadun resipi kuih-muih tradisional Melayu.


Sebahagian dinding kedai masih kekal dengan binaan papan. Pintu besi kedai juga jelas menggambarkan betapa premis itu sudah berpuluh tahun usianya.

Setiap peralatan yang dijual dibiarkan begitu saja. Namun, lebih banyak yang dibalut kemas dengan plastik jernih dan diikat rapi dengan tali rafia.

Man Ah nampaknya lebih mengharapkan udara segar yang bertiup selain kipas antiknya. Dia dan isterinya, Chin San Moon, 60, seperti tidak berminat menggunakan pendingin hawa.

"Kita sudah lama berniaga, kita selesa macam ini," kata Man Ah ringkas kepada Kosmo!.

Apakah tarikan premis yang dimiliki oleh pasangan suami isteri itu sebenarnya? Di kedai tersebut terdapat segala acuan atau peralatan kuih-muih tradisional Melayu. Adakalanya, kuih yang jarang diketahui oleh muda-mudi masa kini, boleh didapati di kedai tersebut.

"Tadi awak tanya saya berapa banyak jenis acuan kuih yang dijual di kedai ini, ia terlalu banyak sampai saya sendiri tak ingat, tapi yang pasti, ada jenis acuan yang kuihnya tak dibuat orang lagi," ujar Man Ah yang terpaksa mengambil masa seketika untuk membalas pertanyaan yang diajukan.


SAN Moon dan suaminya, Man Ah sudah hampir tiga dekad mengusahakan bisnes menjual acuan kuih-muih tradisional masyarakat Melayu.


Lelaki yang berusia lewat 60-an yang fasih berbahasa Melayu itu memberitahu, dia menjalankan perniagaan tersebut sejak di bangku sekolah. Melihat dia dan isterinya yang berketurunan Tionghua mengusahakan bisnes sebegini, secara peribadi penulis beranggapan, ia merupakan sesuatu yang unik.

Apakah yang mendorong mereka menjalankan perniagaan tersebut?

Dahulu bapanya yang juga seorang ahli perniagaan pernah terlibat dalam menyediakan kelengkapan bagi upacara tradisi masyarakat Minangkabau.

"Saya masih ingat lagi, untuk menjalankan adat pepatih mereka minta kita menyediakan beberapa peralatan termasuk dulang air dan dulang nasi bersaiz besar yang kini sudah tiada lagi.

"Sejak itu, saya belajar mengenai adat orang Melayu dan mulakan perniagaan menjual acuan dan peralatan kuih tradisional Melayu," jelas bapa kepada dua anak ini.

Anak jati Melaka itu galak menerangkan setiap acuan kuih yang terdapat di kedainya. Dia memperkenalkan satu persatu jenis acuan yang dipamerkan di meja kayu di hadapan lot kedainya.

Tambah kapasiti


ACUAN aluminium kuih tart dan sarang semut hanya berharga 50 sen sahaja.


Di situ, terdapat acuan kuih tart aluminium dan plastik, rempeyek, ros, samprit, kuih lompang, kuih ku dan roti jala.

Selain itu, terdapat acuan membuat kuih serabai, kuih bahulu, kuih sepit, muruku, putu mayang, kuih bakar dan banyak lagi. Semuanya datang dalam pelbagai saiz. Ada yang diperbuat daripada tembaga, besi dan kayu termasuk jenis plastik.

Pada musim perayaan terutama pada hari raya, kesemua peralatan ditambah jumlahnya memandangkan terdapat permintaan yang tinggi dalam kalangan pelanggan.

Namun beritahu Mah Ah, daripada banyak jenis, acuan yang paling istimewa di kedainya ialah kuih bakar Bombay.

Acuan yang diperbuat daripada tembaga itu yang berharga RM220 difahamkan sukar didapati di negara ini.

Acuan kuih tembaga


KUIH sepit antara kuih tradisional yang masih mendapat tempat di hati masyarakat.


"Acuan ini ada juga diperbuat daripada besi biasa. Tapi ia jenis tembaga, ia datang dengan penutupnya sekali, orang-orang lama suka masak kuih bakar menggunakan alat tembaga kerana rasanya sangat sedap bila dibakar dengan arang.

"Kalau pilih jenis besi, rasanya lain, itu sebab ia jenis tembaga menjadi pilihan utama," terangnya sambil membelek-belek peralatan itu yang dibungkus dengan plastik jernih bagi mengelak ia berhabuk.

Kepada mereka yang gemarkan peralatan antik, anda pastinya ghairah sekiranya bertandang ke lokasi milik Man Ah dan San Moon ini.

Tidak hanya membekalkan acuan kuih-muih tradisional sebaliknya lot kedai tradisi itu menjual peralatan-peralatan tradisional lain.

Antaranya, bekas nasi kukus yang diperbuat daripada besi dan kayu, alat membuat cendol, alat memarut kelapa, bekas air basuh tangan, lesung batu, alatan mengukus, kuali, periuk, senduk, tepak sirih dan variasi pisau dan parang.


KETUHAR lama yang sukar didapati sekarang boleh didapati di sini.


Paling mencuri tumpuan penulis ialah ketuhar zaman 80-an yang dijual dengan harga RM70 sahaja.

"Dulu kita jual peralatan jenis tanah liat yang diperbuat daripada tempurung seperti acuan buat kuih serabai ni, tetapi sekarang susah betul nak dapat," katanya yang memperoleh semua produknya di merata-rata tempat di negara ini.

Kedua-dua pasangan itu tidak sekadar menjual. Mereka mempunyai pengetahuan yang sangat luas tentang cara menggunakan peralatan kuih-muih yang dijual.

"Untuk alat kuih sepit ini, kena letak minyak dan panaskan terlebih dulu, kemudian letak adunan tepung di dalamnya, bersihkan sisa-sisa yang terkeluar, kepitkannya dan bila sudah nampak kekuningan, itu bermakna ia sudah masak," terang San Moon kepada penulis yang teruja dengan penerangannya.

Sementara itu, bagi acuan roti jala, wanita itu memberitahu, alat itu juga boleh digunakan untuk membuat muruku.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sentuhan peribadi tarik minat pelanggan

Posted:

Sentuhan peribadi tarik minat pelanggan

Sentuhan peribadi tarik minat pelanggan


KEDAI menjual acuan kuih-muih tradisional semakin berkurangan di Kampung Jawa dan kini ia didominasi oleh pengusaha fabrik dan pakaian.


ZAINAB ALI, 37, merupakan salah seorang pelanggan setia Man Ah memberitahu, tiada lokasi yang ideal di Melaka untuk mendapatkan acuan kuih-muih tradisional pada hari lebaran kecuali di kedai lelaki tersebut.

"Sejak zaman nenek saya lagi, semuanya saya beli di sini. Memang ada beberapa kedai di Kampung Jawa yang menjual barang tersebut, tapi bagi saya lebih banyak pilihan boleh didapati di kedai Man Ah.

"Paling menarik, kita boleh tawar menawar dengan taukenya yang baik hati," katanya yang berasal dari Bukit Rambai, Melaka.

Hal yang sama diakui oleh Mazenah Baba, 62. Katanya, sudah menjadi satu kelaziman pada musim perayaan, dia dan keluarganya akan ke Kampung Jawa untuk membeli peralatan membuat kuih.

"Di sini barangannya berkualiti tetapi murah, sebut saja apa jenis kuih semuanya ada," katanya.

Seperti kata Man Ah, kalau tiada proses tawar-menawar, itu bukan Kampung Jawa namanya.

Man Ah mengimbas harga yang pernah ditawarkannya pada era 70-an dan 80-an. Misalnya, acuan kuih bakar dahulunya hanya berharga RM50 berbanding RM80 pada hari ini. Begitu juga dengan alat parut kelapa yang cuma dijual pada harga RM6.

Sejak zaman berzaman, kata Man Ah, para pelanggannya terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat. Apa yang lebih unik ialah di Melaka, kuih-muih tradisional Melayu bukan hanya mahir dilakukan oleh masyarakat Melayu.

Malah, ia mampu dihasilkan oleh masyarakat Cina, India, Serani, Baba Nyonya mahupun masyarakat Chitty.

Meskipun lot kedainya di Kampung Jawa tidak semegah kompleks beli-belah berhawa dingin yang lain, Man Ah tetap berbangga.

Ujarnya: "Orang-orang lama mesti datang ke kedai ini mencari barang-barang ini, mereka tak berapa gemar pergi ke emporium sebab di sana tak da sentuhan peribadi seperti di sini."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Memori beli-belah di Kampung Jawa

Posted:

Memori beli-belah di Kampung Jawa

Memori beli-belah di Kampung Jawa


WARNA garang terompah-terompah yang digantung di kedai-kedai sepanjang jalan, pasti menarik perhatian anda.


JIWA penulis dengan Kampung Jawa, di tengah-tengah bandar Melaka sangat dekat. Ketika zaman kanak-kanak, arwah bapa, akan membawa penulis bersama adik-beradik yang lain membeli pakaian sekolah termasuk membeli kelengkapan hari raya.

Pada era 1980-an, tiada lokasi yang paling ideal untuk membeli-belah selain di Kampung Jawa. Betapa hebatnya kampung yang sarat dengan ceritera purba itu, emporium seperti The Store dan Madam Kings yang radiusnya cuma beberapa kilometer yang wujud ketika itu, tidak mampu mengalahkan populariti Kampung Jawa.

Kunjungan orang ramai pada musim-musim tertentu di Kampung Jawa penuh warna-warni. Jeritan kanak-kanak yang meraung tatkala permintaan mereka untuk membeli baju atau kasut yang tidak diendahkan oleh ibu bapa, adalah pemandangan biasa .

Destinasi klasik Memori yang tersimpan hampir dua dekad lalu itu sesungguhnya tidak mampu dilenyapkan begitu saja. Kunjungan semula penulis ke destinasi klasik itu minggu lalu, sememangnya membangkitkan nostalgia.

Kedai yang terletak di pintu masuk dan menjadi singgahan utama keluarga penulis masih tetap ada dan tidak banyak berubah. Peniaga wanita yang melayan kami dulu masih kelihatan walaupun dia sudah nampak uzur.

Perbezaan ketara ialah jumlah kedai di Kampung Jawa makin berkurangan.


GUBAHAN bunga di Kampung Jawa boleh didapati dengan harga yang murah.


Benar, Kampung Jawa melalui Jalan Kee Ann atau dikenali Bazar Kampung Jawa hanyalah deretan gerai lama dan bangunan papan yang berusia hampir separuh abad.

Namun, sama ada percaya atau tidak, rekaan pakaian baju kurung atau baju Melayu mengikut trend semasa.

Malah, jenis kain yang ditawarkan bukan sebarangan sebaliknya ada pengusaha yang mengimportnya dari China, India dan Itali.

"Kami menjahit semua pakaian ini sendiri dan rekaannya mengikut peredaran zaman dan materia fabrik yang berkualiti," kata pasangan adik-beradik Syafiqah Sulaiman, 27, dan Syarina Sulaiman, 24. Kedua-duanya mengusahakan kedai pakaian yang diwarisinya daripada datuknya, Omar Ismail, 86, di Kampung Jawa sejak 34 tahun lalu.

Meskipun masing-masing mempunyai Diploma Informasi Teknologi dan Diploma Fesyen dari Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) yang membolehkan mereka melebarkan sayap kerjaya, namun kedua-duanya memilih untuk meneruskan perniagaan yang diwarisi daripada generasi ke generasi.

Syafiqah memberitahu, pada musim raya kali ini, dia menyediakan lebih 2,000 pasang baju Melayu dan baju kurung untuk wanita. Mereka juga turut menjual jubah, pakaian sekolah, kelengkapan haji termasuk kelengkapan kematian.

Sambung Syarina : "Menariknya di Kampung Jawa ini, kami menyediakan pakaian yang sedondon untuk ibu, bapa dan anak-anak.

"Biasanya itulah yang orang akan cari kalau datang ke sini."

Seorang lagi peniaga, Sulaiman Omar, 47, berkata, rezekinya mencurah-curah setiap kali Ramadan.

Perniagaan kainnya bukan saja menarik pengunjung tempatan malah ada yang datang jauh dari Singapura.

Disebabkan sudah lebih tiga dekad berniaga, dia diberi kepercayaan untuk menyediakan baju kurung yang ditempah secara borong.

Tawar-menawar


KAMPUNG JAWA menjadi tempat singgah pelancong-pelancong asing yang bertandang ke negeri Melaka.


Kampung Jawa yang terletak di sepanjang Sungai Melaka dan berusia hampir 60 tahun itu memiliki apa sahaja yang diperlukan oleh orang ramai.

Bukan saja soal pakaian malah kelengkapan bilik tidur sehinggalah kepada perkakasan dapur, terompah, barangan kemas, kuih-muih dan hiasan rumah seperti langsir serta permaidani, turut dijual di Kampung Jawa.

Mohd. Aiman Mohd. Ali, 23, misalnya telah menjual gubahan bunga di kaki lima Kampung Jawa sejak 12 tahun lalu.

"Bunga-bunga saya semuanya bawah RM100, jangan risau, kita boleh tawar lagi," katanya.

Peniaga pelbagai jenis corak langsir dan permaidani, Ah Seng, 50-an memberitahu penulis, proses tawar-menawar yang dipraktikkan sejak dulu lagi menjadikan destinasi itu disukai ramai.

"Untung tak banyak tapi asalkan orang ramai gembira, kita pun gembira," katanya ringkas.

Seorang pelanggan, Sharifah Aishah Syed Dahlan, 43, berkata, dia akan datang ke Kampung Jawa setiap hari Jumaat.

"Bukan saja pada musim Ramadan, setiap hari Jumaat saya akan datang dan tak sah kalau tak beli apa-apa," katanya yang baru saja membeli baju Kedah.

Rakannya yang mahu dikenali sebagai Mak Mah berkata, Kampung Jawa merupakan singgahan wajibnya pada Hari Raya Aidilfitri.

"Rasa lainlah kalau tak datang sini," katanya sambil tertawa kecil.

Meskipun Kampung Jawa pernah dikhabarkan akan bertukar wajah menjadi sebuah perkampungan Arab, lebih daripada 100 pengusaha berharap mereka akan diberi peluang untuk meneruskan perniagaan di situ sampai bila-bila.

"Antara kami dan Kampung Jawa ibarat irama dan lagu yang mustahil untuk dipisahkan," kata Sulaiman. - MAZLINA ABDUL MAJID

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Alam sekitar rangsang kreativiti

Posted:

Alam sekitar rangsang kreativiti

Alam sekitar rangsang kreativiti

Oleh ADLAN JAAFAR

MENCIPTA sebuah rekaan produk memerlukan lebih daripada sebatang pensil atau sekeping kertas. Masa, kreativiti dan jati diri memainkan peranan penting dalam sesuatu rekaan.

Bagi Shahrul Anuwar Mohamed Yusof, 25, dia mengambil masa lebih enam bulan untuk mereka cipta produk bermula daripada peringkat kajian sehingga kepada pengembangan idea.

"Ia bersifat berterusan dan hampir setiap hari akan ada bahagian yang mahu diperbaiki," ujarnya ketika ditemui di Studio Utusan baru-baru ini.

Jelas Shahrul, pada mulanya, rekaan kerusi itu adalah untuk projek tahun akhir pengajiannya. Persediaan untuk menentukan idea sahaja, dia peruntukkan masa selama tiga minggu.

"Selepas tamat sesi penilaian, pensyarah saya memberi cadangan supaya menyertai pertandingan reka cipta, Radostar. Tidak sangka, selepas terpilih antara lima teratas. Saya muncul juara," ujar pemenang tempat pertama pertandingan Radostar Prize pada tahun lalu.

Rekaan kerusinya digelar sebagai Fernature Chaise Lounge. Nama itu dipilih kerana fungsi dan dekorasi rekaan menggambarkan paku-pakis.

Tiga langkah Shahrul


FERNATURE CHAISE LOUNGE yang dihasilkan menyerupai bentuk paku-pakis.


Seperti pereka-pereka lain, sebanyak tiga langkah yang dilalui oleh Shahrul iaitu peringkat pemerhatian, kajian dan pengembangan idea.

"Rekaan saya menyerupai hidupan liar iaitu paku-pakis yang tumbuh di Malaysia terutama di tempat asal saya. Saya perhatikan, paku-pakis adalah tumbuh-tumbuhan yang mempunyai rekaan unik tetapi, kurang diambil perhatian.

"Jika dilihat pada produk Ikea, kita akan tahu itu adalah rekaan dari Sweden, manakala kerusi dari Jepun sangat jelas identiti zen.

"Lalu, saya ambil rekaan paku-pakis sebagai asas reka bentuk dengan harapan ia akan menjadi ikon kepada rekaan dari Malaysia," ujarnya menaruh harapan.

Disebabkan untuk menyertai pertandingan Radostar, Shahrul membuat sedikit kajian berkaitan pemenang-pemenang yang pernah menjuarai pertandingan anjuran Rado.

"Jasper Morrison pernah memenangi pertandingan rekaan jam Rado R5.5. Rekaannya ringkas dan minimal dengan gaya yang sungguh ikonik," ujar pemuda dari Changkat Lada, Perak itu.

Selain itu, kajian juga melibatkan reka bentuk supaya kadar ergonomik kerusi tersebut sesuai dengan struktur badan manusia.


KERUSI paku-pakis Shahrul yang unik dan kotemporari berjaya menarik perhatian pengunjung pameran i-Saloni di Milan.


"Ia penting supaya sebuah kerusi yang berbeza reka bentuk dapat direka. Selain praktikal dan sesuai dengan penggunaan seharian," ulas Shahrul sambil menunjukkan rekaan kerusinya.

Langkah terakhir adalah peringkat pembangunan idea yang bermula dengan membuat lakaran kasar beberapa kali sehingga reka bentuk yang paling tepat dengan keinginan dan cita rasa dapat dizahirkan.

"Dengan menggunakan perisian tiga dimensi, saya menghalusi rekaan dengan memperkemas garis lingkungan, membandingkan warna dan kesesuaian rekaan.

"Rekaan kerusi saya juga mementingkan kesihatan tulang belakang. Jadi, sebagai inspirasi rekaan, bentuk tulang belakang digunakan dalam rekaan," terang Shahrul mengenai fungsi bentuk lengkok pada kerusinya.

Pada peringkat itu juga, Shahrul akan membuat beberapa reka bentuk dengan warna yang berbeza bagi melihat kesesuaian produk dan rona sebelum prototaip dihasilkan.

Sambutan di Eropah


SHAHRUL berjaya menjuarai pertandingan reka cipta Radostar tahun lalu.


Ketika pertemuan dengan Kosmo! baru-baru ini, kerusi prototaip tersebut masih lagi berada di Milan sempena pameran perabot antarabangsa Milan, i-Saloni.

Ketika di sana, ujar pemegang Ijazah Reka Bentuk Industri dari Universiti Teknologi Malaysia itu, sambutan di sana amat menggalakkan malah, ada yang ingin menempah secara pukal untuk pasaran di Eropah.

Ujar Shahrul, prototaip yang dibuat sendiri dalam tempoh masa lima hari itu masih lagi terdapat beberapa kelemahan seperti pemilihan bahan.

"Untuk prototaip, saya menggunakan besi yang tidak sesuai kerana terlalu berat. Penggunaan keluli tahan karat adalah lebih baik.

"Fabriknya pula saya sangat berpuas hati kerana menggunakan fabrik sarang lebah yang boleh diregang bagi menjamin keselesaan dan kekemasan," ulasnya lagi.

Terkini, Shahrul sedang mendaftarkan reka bentuk kerusinya di Pusat Reka Bentuk Kebangsaan (NDC) sebagai langkah perlindungan kepada rekaannya.

"Walaupun sudah di peringkat ini, rekaannya masih saya halusi supaya produk yang dipatenkan betul-betul menepati kriteria dan terbaik," katanya.

Dalam pada itu, menurut Ketua Jabatan, Pengajian Seni Kreatif dan Rekaan, Kolej Segi, Roslan Othman, 31, kerusi rekaan Shahrul itu amat sesuai diletakkan di hotel lobi atau ruang istirehat.

"Rekaannya boleh dipanggil sebagai art to wear iaitu sejenis komposisi seni yang dalam masa yang sama boleh digunakan," terang Roslan ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Bagaimanapun, kata Roslan, pemilihan warna yang digunakan oleh Shahrul agak suram. Warnanya terlalu formal dan hanya sesuai diletakkan di ruang pejabat.

"Sepatutnya, dia menggunakan rona terang dan bertenaga seperti jingga dan kuning," ujarnya yang sudah tujuh tahun mengajar dalam bidang rekaan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kecil, pintar dan bergaya

Posted:

Kecil, pintar dan bergaya

Kecil, pintar dan bergaya


REKAAN peti sejuk Samsung yang ringkas dan moden.


PERKAKASAN elektrik rumah yang mempunyai ciri-ciri pintar tentu sekali menjadi perhatian pengguna untuk berada di kediaman mereka.

Ciri-ciri pintar yang dimaksudkan termasuk mesra pengguna, menjimatkan tenaga, mesra alam dan banyak lagi bagi membantu memudahkan lagi pengendalian perkakasan bakal dimiliki.

Bagi memenuhi keperluan pengguna terutamanya mereka yang baharu memiliki rumah dan inginkan sesuatu yang bergaya, Samsung memperkenalkan peti sejuk satu pintu daripada rangkaian RA19PT.

Model terbaharu itu menawarkan reka bentuk bulat yang lebih ringkas. Ia amat sesuai dipadankan pada dapur pengguna yang serba moden.

Kalau diperhatikan dengan teliti pengguna juga akan mendapati pemegang peti sejuk itu tidak menonjol seperti kebanyakan produk lain sekaligus membuatkan ia kelihatan lebih kemas dan sempurna.

Saiz peti sejuk ini yang lebih kecil membuatkan ia sangat sesuai menjadi pilihan mereka yang memiliki kediaman seperti apartment atau kondominium yang mempunyai ruang dapur terhad.

Dengan dilengkapi teknologi pengawalan suhu yang diketengahkan di dalam peti sejuk ini, ia dapat membantu pengguna memastikan makanan disimpan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, daging dan banyak lagi agar sentiasa berada dalam keadaan segar.

Dalam pada itu, bagi mengekalkan kesihatan dan kebersihan, peti sejuk terbaharu itu menggunakan teknologi antibakteria. Teknologi tersebut dapat membantu peti sejuk bebas bakteria dan melindungi kesihatan pengguna apabila menggunakannya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peti sejuk yang dijual pada harga RM849 itu boleh melayari laman web www.samsung.com. - NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Amah Datuk larikan RM300,000

Posted:

Amah Datuk larikan RM300,000

Amah Datuk larikan RM300,000

Oleh MOHD. ZAINI SAMSU HADI
zaini.hadi@kosmo.com.my

GAMBAR Rospita yang diedarkan untuk membantu siasatan polis.


KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan bergelar Datuk mendakwa kerugian hampir RM300,000 apabila sejumlah barangan kemas dan wang tunai miliknya dilarikan seorang pembantu rumah warga Indonesia di Taman Mutiara Gombak 2 dekat sini pada Sabtu lalu.

Kehilangan barangan kemas, wang tunai serta beberapa barangan berharga lain disedari oleh isteri ahli perniagaan itu pada pukul 8 malam hari kejadian.

Antara barangan yang didakwa hilang ialah jam tangan jenama Rolex, Omega, Salvatore Ferragamo dan wang tunai berjumlah RM7,500.

Sejurus sebelum barang-barang berharga itu disedari hilang, pengawal keselamatan kediaman Datuk itu ternampak salah seorang amah di situ meninggalkan rumah majikannya dengan menaiki sebuah teksi selepas memberi alasan untuk membuang sampah.

Pembantu peribadi Datuk itu yang hanya mahu dikenali sebagai Zamri berkata, amah yang dikenali sebagai Rospita, 20-an baru dua bulan bekerja di situ.

Menurut Zamri, ahli perniagaan berusia 56 tahun itu mempunyai dua pembantu rumah warga Indonesia dengan Rospita ditugaskan untuk melakukan kerja-kerja seperti mengemas dan membersihkan rumah.

Seorang lagi amah ditugaskan untuk memasak serta menjaga dua orang anak majikannya yang berumur dua dan empat tahun.

"Dia dipercayai menyorok barang-barang yang hendak dilarikan di dalam baju yang dipakai," katanya semasa ditemui pemberita di Balai Polis Batu 6 Gombak dekat sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Permasalahan Akta Sewa Beli 1967 selesai

Posted:

Permasalahan Akta Sewa Beli 1967 selesai

Permasalahan Akta Sewa Beli 1967 selesai

PUTRAJAYA - Semua permasalahan mengenai Akta Sewa Beli 1967 (Pindaan 2010) yang dikuat kuasa 15 Jun lepas dianggap selesai setelah semua pihak berkenaan mencapai persetujuan dalam mesyuarat 28 Julai lalu.

Antara perubahan yang dilakukan ialah bayaran deposit yang sebelum ini perlu dibayar kepada bank kini dibenarkan dikutip oleh penjual kereta dengan syarat mereka mempunyai surat kebenaran atau lantikan daripada pihak bank.

Selain itu, semua pihak juga bersetuju agar pemeriksaan kenderaan terpakai untuk dijual dikekalkan, cuma pemeriksaan keselamatan (B7) boleh dilakukan bersama pemeriksaan menukar nama kereta.

Dalam pada itu, tempoh sah laku B7 dilanjutkan dari dua bulan kepada empat bulan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, semua pihak yang hadir pada mesyuarat dengan kementeriannya itu berpuas hati dengan penjelasan kementerian.

"Beberapa perubahan sebagai langkah kompromi juga telah diambil.

"Kami menganggap isu ini telah selesai dan saya harap tiada lagi perkara- perkara lain yang berbangkit mengenai akta ini," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Asing segera mentega DNA babi

Posted:

Asing segera mentega DNA babi

Asing segera mentega DNA babi

Oleh ZAKI SALLEH dan NOR IDAYU BOSRO
berita@kosmo.com.my


SEBUAH pasar raya terkenal di Pulau Pinang masih menempatkan mentega DNA babi bersama mentega halal di tempat sejuk beku semalam.


KUALA LUMPUR - Semua pengusaha pasar raya dan peruncit diminta mengasingkan segera mentega jenama Pure Creamery Butter-Golden Churn yang disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi ke dalam rak seksyen tidak halal dengan segera.

Ia bagi mengelakkan umat Islam daripada terbeli mentega berkenaan sebagai bahan membuat kek dan biskut sempena menyambut Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

Ketua Bahagian Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Mohd. Roslan Mahayuddin berkata, pihak berkenaan juga perlu melupuskan logo halal yang tertera pada bungkusan mentega tersebut.

"Kami meminta kerjasama semua pengusaha pasar raya dan peruncit supaya mengasingkan segera mentega mengandungi DNA babi itu daripada rak halal ke dalam rak tidak halal dengan segera,'' katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) semalam mengesahkan mentega Golden Churn yang dipasarkan di Malaysia disahkan tidak halal kerana mengandungi DNA babi.

Sementara itu, Eksekutif Perhubungan Awam pasar raya Carrefour, Salmieah Mohd. Zin berkata, pihaknya telah menghentikan penjualan mentega tersebut dua minggu lalu selepas pengguna mula meraguinya.

"Kita ada dengar cerita mentega ini ada DNA babi dan disebabkan logo halalnya bukan daripada Jakim, maka penjualannya kita hentikan dua minggu lepas," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Jangan rasa gundah-gulana'

Posted:

'Jangan rasa gundah-gulana'

'Jangan rasa gundah-gulana'

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.rahim@kosmo.com.my

CHONG WEI sekali lagi kempunan merangkul kejuaraan dunia tahun ini.


KEKUATAN mental jaguh negara, Datuk Lee Chong Wei kembali menjadi buah mulut para peminat sukan tanah air.

Ia gara-gara kekalahan Chong Wei kepada kepada musuh tradisinya, Lin Dan pada aksi final Kejohanan Badminton Dunia di Arena Tertutup Wembley, London Ahad lalu.

Berdepan Lin Dan, Chong Wei yang juga pemain No. 1 dunia sekali lagi gagal menyaingi ketangkasan bintang China itu dalam pertarungan tiga set yang memakan masa 82 minit.

Pada suatu ketika, Chong Wei dilihat mampu menumbangkan Lin Dan, namun dia tidak berjaya menamatkan perlawanan meskipun sudah berada pada mata akhir di set ketiga.

Meskipun Chong Wei dua kali berada pada kedudukan mata akhir iaitu 20-19, 21-20, nasib ternyata tidak menyebelahi anak kelahiran Pulau Pinang itu.

Justeru, ada pihak yang beranggapan bahawa jaguh perseorangan negara itu sekali lagi dibayangi dengan kekuatan mental Lin Dan yang kini memiliki rekod kemenangan 16-8 ke atasnya.

Sungguhpun demikian, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar kecil) menolak tanggapan tersebut kerana menganggap kekuatan mental Chong Wei sudah cukup kuat apabila mampu melangkah ke pentas final.

Katanya, melangkah ke final dengan mengalahkan juara bertahan, Chen Jin pada aksi separuh akhir sudah membuktikan betapa Chong Wei berada pada landasan yang tepat untuk memenangi kejuaraan dunia.

"Tetapi jangan lupa, dalam setiap permainan, apa-apa saja boleh berlaku, dengan sistem perkiraan tersebut, jurang mata yang besar bukan suatu yang boleh beri kelebihan kepada pemain.

"Saya tidak rasa Chong Wei ada masalah dalam kekuatan mental kerana dia sudah buktikan dia kuat dengan mengalahkan pemain yang hebat sebelum ini dan memenangi banyak kejohanan," kata Ahmad Shabery ketika ditemui pada Majlis Berbuka Puasa Kementerian Belia dan Sukan di Institut Kema- hiran Belia Negara, Dusun Tua kelmarin.

Ahmad Shabery menyifatkan kekalahan Chong Wei bukan sesuatu yang memalu- kan kerana jaguh negara itu sudah menampilkan aksi terbaik dan menunjukkan peningkatan yang matang dalam permainan.

Katanya, Chong Wei menunjukkan peningkatan yang besar berbanding dengan rekod sebelum ini yang menun- jukkan Chong Wei mudah ditewaskan oleh musuh utama- nya itu.

Menurutnya lagi, tumpuan Chong Wei sekarang adalah untuk membawa pulang pingat emas pertama negara pada temasya Sukan Olimpik 2012 di London.

"Tiada sebab untuk merasa gundah-gulana kerana yang penting tumpuan kepada Sukan Olimpik tahun depan. Memasuki pentas akhir sudah dikirakan pencapaian terbaik untuk Chong Wei.

"Saya penuh yakin Chong Wei tidak akan patah semangat dan teruskan perjuangan. Yang penting adalah membawa pulang emas Sukan Olimpik," tambahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Skuad hoki mula pamer kematangan

Posted:

Skuad hoki mula pamer kematangan

Skuad hoki mula pamer kematangan

JURULATIH skuad hoki negara, Tai Beng Hai menyifatkan lima siri perlawanan ujian dengan Jepun baru-baru ini banyak memberi gambaran positif tentang keupayaan sebenar anak- anak buahnya.

Dalam lima siri ujian tersebut, Malaysia kalah 1-2 pada dua perlawanan pertama yang dijalankan ketika pemain menjalani ibadah puasa.

Begitupun, skuad negara bangkit mencatat kemenangan 4-1 dan 3-2 dalam dua pertemuan berikutnya sebelum seri 2-2 pada aksi terakhir Ahad lalu.

Siri ujian dengan pasukan yang menghuni ranking ke-16 dunia itu adalah antara persiapan awal Malaysia dalam menghadapi kempen Kelayakan Olimpik 2012 awal tahun depan.

Ia juga platform terbaik bagi Beng Hai mencuba gandingan baharu sebelum menyertai Trofi Juara-Juara Asia 2011 di Ordos, China bermula 3 hingga 12 September depan.

"Dalam lima siri ujian ini, saya telah mencuba seberapa banyak mungkin kombinasi pemain, terutamanya di barisan serangan," kata Beng Hai.

"Saya lihat ada beberapa kombinasi percubaan ini berjaya membuahkan hasil, namun masih ada juga yang masih perlu diperbaiki lagi.

"Apa pun, bagi saya perlawanan ujian ini telah berjaya menunjukkan potensi sebenar yang ada dalam pasukan ini. Cuma perlu berusaha meningkatkan lagi corak permainan apabila turun pada Trofi Juara-Juara Asia bulan depan," tambahnya lagi.

Dalam Trofi Juara-Juara Asia yang kali pertama diperkenalkan itu, Malaysia akan berdepan cabaran pasukan gergasi rantau ini seperti juara Sukan Asia, Pakistan, Korea Selatan, India, China dan Jepun.

Kejohanan itu dilihat medan terbaik untuk Beng Hai menilai keupayaan sebenar skuad bimbingannya dalam kalangan pasukan-pasukan yang berada di ranking lebih baik daripada Malaysia (no. 15 dunia).

"Pada perlawanan terakhir Ahad lalu, saya masukkan pemain-pemain muda ketika kita mendahului 2-0 kerana saya mahu memberi mereka lebih peluang beraksi.

"Saya juga mahu merehatkan pemain-pemain utama kita daripada mengalami kecederaan.

"Kita perlu memastikan pemain utama cergas bukan sahaja untuk kejohanan di China ini, malah juga Caba- ran Juara-Juara (November) dan juga kelayakan Olimpik tahun depan," jelas Beng Hai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Australia halangan utama Malaysia

Posted:

Australia halangan utama Malaysia

Australia halangan utama Malaysia

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


MAIZAL (kanan) berdepan tugas sukar bagi membentuk skuad terbaik menjelang Pusingan Kelayakan Zon ASEAN Kejuaraan Futsal Asia 2012 pada Disember depan.


MALAYSIA diundi dalam Kumpulan B bersama Australia, Vietnam dan Kemboja bagi Pusingan Kelayakan Zon ASEAN Kejuaraan Futsal Asia 2012 di Bangkok, Thailand dari 26 November hingga 1 Disember depan.

Manakala Kumpulan A pula menam- pilkan tuan rumah, Thailand, Indonesia, Filipina dan Myanmar.

Dua pasukan teratas setiap kumpu- lan akan mara ke separuh akhir dengan hanya tiga pasukan terbaik akan layak ke pusingan akhir di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dari 12 hingga 22 Mei tahun depan.

Pada Pusingan Kelayakan Zon ASEAN edisi sebelum ini yang berlangsung di Jakarta, Indonesia pada Februari 2010, Malaysia gagal ke pusingan akhir setelah tewas 3-6 kepada Vietnam pada aksi penentuan tempat ketiga.

Namun jurulatih skuad futsal kebangsaan, Maizal Hairi Marzuki tidak menganggap laluan Malaysia kali ini terlalu sukar dan yakin anak-anak buahnya mampu menyaingi kekuatan Australia dan Vietnam.

"Pada kelayakan sebelum ini, kami sama kumpulan dengan Vietnam, Kemboja dan Filipina. Kali ini kami diundi sekali lagi bersama Vietnam dan Kemboja serta Australia.

"Rasanya saingan Kumpulan B ini tidak berapa sukar kerana Vietnam sama tahap dengan kita dan Australia mampu kita cabar walaupun sudah lama tidak bertemu mereka.

"Cuma yang menjadi masalah, kita kekurangan aksi di kejohanan antara- bangsa selama lebih setahun dan kini dalam proses membina pasukan dengan menyenaraikan ramai muka baharu.

"Apa pun diharap penyertaan pada satu kejohanan jemputan di Vietnam pada September, aksi persahabatan di Bangkok pada Oktober dan saingan Sukan SEA pada November depan mampu memberi momentum kepada pasukan.

"Jadi, saya tagih komitmen pemain untuk bersungguh-sungguh layak ke pusingan akhir kali ini," kata Maizal se- lepas majlis undian semalam.

Seramai 24 pelatih kini sedang menjalani latihan pusat di Kompleks Sukan Triways, Padang Jawa, Shah Alam se- jak 7 Ogos lalu sebagai persiapan untuk mempertahankan pingat perak Sukan SEA pada November depan.

Maizal mengekalkan lapan pemain lama - Mohd. Fairuz Mohd. Noor, Akh- mall Abdullah, Qaiser Heshaam Abdul Kadir, Muizzudin Haris, Ruzaley Abd Aziz, Safar Muhamad, Firdaus Razali dan Khairul Ridzuan Harif.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Hanya RM12 di Salero Negori

Posted:

Hanya RM12 di Salero Negori

Hanya RM12 di Salero Negori

RESTORAN Salero Negori menawarkan masakan dari Negeri Sembilan dan Padang.


GULAI daging tunjang, dendeng, ayam goreng bumbu dan ayam golek antara menu yang membangkitkan selera ketika berbuka puasa.

Selain itu, Restoran Salero Negori yang terletak di Jalan PJU 5/21, Kota Damansara turut menghidangkan lemak cili padi petai kikis, sambal ijo, sambal cili merah, sambal jering, pucuk tempoyak dan banyak lagi makanan tradisi masyarakat Negeri Sembilan dan Padang.

Ayam kalio dan pucuk tempoyak juga antara menu yang harus dicuba oleh para pengunjung.

Menurut pemilik restoran, Azman Anas, masakan Negeri Sembilan dan Padang mempunyai peminatnya yang tersendiri.

Tapai aiskrim

Buktinya, cawangan restoran itu yang terletak di Kota Damansara merupakan cawangan kelima.

Selain di lokasi elit itu, empat lagi cawangannya terletak di Persiaran Gurney, Subang Jaya, Petaling Jaya dan Amcorp Mall.

"Tiada sebarang set makanan yang ditawarkan sebaliknya kita mengambil pesanan berdasarkan permintaan pelanggan.

"Biasanya purata harga untuk satu orang berharga RM12 sahaja," kata Azman yang mengusahakan restoran ini bersama isterinya, Khalkani Aliaman.

Selain keenakan masakannya, tapai aiskrim merupakan antara pencuci mulut yang paling popular dalam kalangan pelanggan-pelanggan setianya.

Keaslian rasa tapai pasti merangsang anda untuk memesan bukan satu tetapi dua cawan tapai aiskrim itu.


AYAM golek bertambah enak sekiranya dicicah dengan sambal cili yang sedikit pedas rasanya.


Restoran Salero Negori turut menyajikan kuih-muih tradisi.

Antaranya ialah kuih koci, kuih bakar, kuih cara, kuih bingka, kuih talam dan kuih lapis.

"Terbaru, kita juga akan menyajikan kuih lapis Sarawak pada Ramadan kali ini," kata Azman.

Pilihan minuman juga tidak terhad kepada yang biasa, cubalah jus avokado atau markisa yang menyegarkan.

Lokasi itu boleh memuatkan 150 orang pada satu-satu masa dan beroperasi dari pukul 11.30 pagi hingga 9.30 malam.

Mungkin anda yang ingin berbuka di luar, membawa anak-anak atau ibu bapa mahupun keluarga, silalah berkunjung ke Restoran Salero Negeri dengan membuat tempahan awal. - MAZLINA ABDUL MAJID

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Buku kedua Chef Don

Posted:

Buku kedua Chef Don

Buku kedua Chef Don

Oleh NIZHA PERIASWAMY


CHEF DON mahu memastikan makanan-makanan di negara ini terus hidup dengan mendokumentasikannya dalam buku Dapur Warisan.


CHEF Hamidon Hasha Akhbar atau lebih dikenali sebagai Chef Don, kini dalam percubaan kedua untuk menerbitkan sebuah lagi buku masakan.

Baru selesai dengan fasa perancangan dan pemilihan resipi, Chef Don percaya buku baharunya itu bakal menjadi duta buku masakan tradisional istana Melayu Malaysia.

"Buku ini bakal mengumpulkan masakan terpilih dari 13 buah negeri di Malaysia. Dijangkakan antara lima hingga tujuh hidangan akan dikongsi bersama pembaca kelak," kata Chef Don.

Beliau menambah, buku pertama beliau yang diterbitkan oleh syarikat penerbitan Utusan Publication and Distributors (UP&D) yang bertajuk Dapur Bonda sebelum ini bertujuan membimbing wanita yang baru menjadi isteri untuk memenangi hati suami mereka.

"Buku itu banyak berkongsi tip masakan dan pelbagai hidangan menarik hasil pengalaman saya sendiri. "Tetapi buku baharu ini berlainan daripada mana-mana buku masakan yang pernah diterbitkan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Ujar pencinta makanan itu, bagi menerbitkan buku tersebut, beliau melakukan pelbagai penyelidikan tentang makanan-makanan Melayu di Malaysia yang di ambang kepupusan.

Contoh beberapa sajian yang hampir dilupakan termasuklah daging jeruk masak lemak dari Selangor, dan ayam penyet dari Melaka.

Sebagai mengangkat martabat makanan-makanan tersebut, Chef Don telah mengumpul makanan-makanan itu dan mendapatkan kelulusan daripada Jabatan Warisan sebagai makanan warisan.


BUKU Dapur Bonda banyak membantu wanita-wanita yang baru bergelar isteri menambat hati suami dengan masakan mereka.


Buku yang bertajuk Dapur Warisan mengandungi sekurang-kurangnya 65 resipi termasuk 25 pencuci mulut, 20 petua masakan, 25 jenis khasiat ulam, 15 jenis sambal dan 15 jenis peralatan masakan tradisional.

Jenis makanan

Jelas anak kelahiran Kuala Lumpur itu, buku tersebut bakal menjadi panduan lengkap bukan sahaja untuk memasak bahkan pelbagai tip dan informasi penting.

Bertugas sebagai Penasihat Makanan di Selera Kota Food and Service Sdn. Bhd, Kuala Lumpur sepanjang Ramadan ini, Chef Don turut menyenaraikan beberapa masakan yang bakal dikongsi dalam buku baharunya itu.

Antaranya ialah koleh lemak dari Pahang, sup sirip ikan yu dari Sarawak dan sebagainya.

"Melalui perkongsian ini, diharap makanan-makanan ini tidak akan lapuk dek hujan lekang dek panas," kata bekas graduan diploma Chef Teknik dari Institut Raffles, Kolej Olympia, Petaling Jaya.

Selain terlibat dalam penulisan buku, Chef Don juga mempunyai pengalaman luas sebagai chef lebih sedekad.

Malah, beliau juga pernah menjadi perunding kulinari dan duta kecil masakan Malaysia untuk membuka restoran di luar negara iaitu Langkawi Place Restaurant di Sudan.

Chef Don juga pernah mewakili Persatuan Chef Malaysia untuk menjayakan program memasak pulut panggang terpanjang sempena acara Cita Rasa Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Empat lelaki hadapi 196 pertuduhan

Posted:

Empat lelaki hadapi 196 pertuduhan

Empat lelaki hadapi 196 pertuduhan

16/08/2011 6:55pm

KLANG - Empat lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini dengan setiap seorang menghadapi 196 pertuduhan menerima dan menyembunyikan 98 kereta curi pada 29 Jun lepas.

Wong Ooi Kay, 34, Sim See Wei, 39, Lau Kuan Zui, 39, dan Tan Ching Swee, 40, yang berdepan 95 pertuduhan menerima kereta curi di No 1, Lot 8638 Kampung Black Water Off Jalan Banting-Klang pada 5 petang.

Mereka juga didakwa melakukan tiga kesalahan sama di Lorong Batu Nilam Bandar Bukit Tinggi, Klang pada 6 petang tarikh yang sama.

Bagi pertuduhan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 413 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Mereka juga berdepan 95 pertuduhan menyembunyikan kereta curi itu di Kampung Black Water, dan tiga lagi pertuduhan sama di Lorong Batu Nilam Bandar Bukit Tinggi, pada waktu dan tarikh yang sama.

Kesemua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 414 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara tujuh tahun dan denda, jika sabit kesalahan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Anak saudara MB disamun

Posted:

Anak saudara MB disamun

Anak saudara MB disamun

16/08/2011 6:24pm

SEREMBAN - Seorang suri rumah yang juga anak saudara Menteri Besar, kerugian hampir RM4,000 apabila rumahnya di Taman Kobena, Senawang dipecah masuk semasa wanita berusia 54 tahun itu menemani suaminya yang menjalani rawatan sakit buah pinggang di Hospital Kuala Lumpur.

Dalam kejadian yang berlaku di antara 13 hingga 16 Ogos itu, bukan sahaja wang persiapan hari rayanya disamun malah jeriji besi tingkap dapur rumahnya turut dilarikan pencuri.

Norhaiyati Omar berkata, beliau mendapati wang simpanan sebanyak RM2,000 untuk persiapan hari raya dan barang kemas bernilai RM1,500 lesap selepas pulang ke rumahnya hari ini. "Ya Allah... saya rasa lembik satu badan apabila melihat wang persiapan hari raya pemberian suami habis hilang. Itulah simpanan suami saya yang merupakan seorang pesara polis," katanya kepada Bernama di rumahnya di sini, hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Gangguan bekalan air di Hulu Selangor dan Petaling

Posted:

Gangguan bekalan air di Hulu Selangor dan Petaling

Gangguan bekalan air di Hulu Selangor dan Petaling

16/08/2011 4:44pm

KUALA LUMPUR - Beberapa kawasan di Hulu Selangor dan Petaling akan mengalami gangguan bekalan air berikutan kerja menaik taraf sistem bekalan air oleh kontraktor Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Gangguan akan berlaku mulai pukul 10 malam pada 22 Ogos hingga 5 pagi keesokan hari di Taman Kancing Jaya, Taman Tun Perak Rawang, Taman Tun Teja, Taman Jati/PKNS Batu 17, Rawang Batu 16, Taman Rawang Perdana serta Taman Amansiara di Gombak.

Gangguan disebabkan oleh kerja pengalihan dan penyambungan paip di Lebuhraya KL-Kuala Selangor di Jalan Templer, Rawang.

Gangguan akan turut berlaku bermula 10 malam pada 25 Ogos hingga 5 pagi pada 26 Ogos di Kampung Dato Lee Kim Sai, Taman Bersatu Rawang, Belmas Johan/ R&R/ Industri Indah Rawang, Industri Kri dan NSK akibat kerja pengalihan dan penyambungan paip di Lebuhraya KL-Kuala Selangor di Jalan Templer, Rawang.

Menurut kenyataan Syabas hari ini, gangguan akan turut berlaku di kawasan Petaling pada 22 Ogos bermula 11 malam hingga 5 pagi 23 Ogos di Jalan Bandar 3 hingga Jalan Bandar 18, Pusat Bandar Puchong berikutan kerja memasang peralatan di tapak pembangunan Setiawalk, Bandar Puchong Jaya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


56 maut di seluruh Iraq

Posted:

56 maut di seluruh Iraq

56 maut di seluruh Iraq

BEBERAPA penduduk melihat lokasi letupan bom di Kirkuk, utara Baghdad, Iraq semalam.


BAGHDAD - Seramai 56 orang maut dalam satu siri letupan bom yang berlaku di beberapa buah bandar di Iraq pada pagi semalam.

Kejadian itu dianggap yang paling berdarah dalam bulan Ramadan tahun ini.

Keganasan itu berlaku dari bandar Kirkuk sehingga ke Baghdad dan di bandar Najaf di selatan Iraq.

Seramai sepuluh orang turut mati dalam letupan bom di wilayah Diyala.

Ekoran kejadian itu, para pegawai Iraq kini menimbang sama ada mereka mampu untuk melindungi negara ini tanpa kehadiran askar Amerika Syarikat (AS).

Letupan bom itu diselaraskan supaya ia berlaku pada waktu pagi. Ia melibatkan bom kereta, bom tepi jalan dan pengebom berani mati.

Seorang pengebom berani mati itu memandu sebuah kenderaan yang merempuh sebuah balai polis di Najaf.

Dua letupan berlaku di bandar Kut, 160 kilometer ke tenggara Baghdad.

Letupan tersebut berlaku semasa para pekerja pembinaan berhimpun di sebuah pasar yang menjual janakuasa dan beberapa peralatan lain.

Di bandar Tikrit, utara Iraq, dua lelaki memakai tali pinggang yang mengandungi bahan letupan memandu ke sebuah pekarangan pejabat pemerintah yang dikawal ketat dengan memakai pakaian seragam tentera.

Menurut seorang jurucakap wilayah itu, Mohammed al-Asi, pemakaian pakaian seragam tersebut membolehkan para penyerang berkenaan meloloskan diri ke dalam pekarangan bangunan pemerintah.

Lelaki-lelaki itu kemudian meletakkan kenderaan mereka dan berjalan memasuki sebuah bangunan yang menempatkan polis antikeganasan.

Apabila mereka mendekati bangunan berkenaan, para pengawal mengarahkan lelaki-lelaki tersebut berhenti.

Namun, para penyerang itu melepaskan tembakan.

Seorang pengebom maut di tempat kejadian dalam kejadian itu tetapi beberapa orang lagi berjaya memasuki bangunan tersebut sebelum mereka meletupkan diri menyebabkan tiga orang terbunuh. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Hosni Mubarak hadir sesi perbicaraan di mahkamah

Posted:

Hosni Mubarak hadir sesi perbicaraan di mahkamah

Hosni Mubarak hadir sesi perbicaraan di mahkamah


BEBERAPA orang menolak pengusungHosni Mubarak semasa dia tiba di sebuah mahkamah di Kaherah semalam.


KAHERAH - Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak kembali dibicarakan di sebuah mahkamah di sini semalam.

Hosni masih terbaring di atas sebuah pengusung semasa sesi perbicaraan berhubung dakwaan rasuah dan pembunuhan para penunjuk perasaan semasa kebangkitan rakyat Mesir.

Rakyat Mesir berhimpun di Dataran Tahrir, Mesir selama 18 hari sehingga mengakibatkan Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari lalu.

Hosni menaiki sebuah helikopter dari sebuah hospital di sini yang menjadi tempat tahanannya selepas dia muncul kali pertama di mahkamah pada 3 Ogos lalu.

Dia kemudian diusung ke kurungan yang turut menempatkan dua anaknya, Gamal dan Alaa. Kedua-dua anaknya itu hanya dibicarakan berhubung kes rasuah.

Hosni memakai pakaian berwarna biru manakala dua anaknya memakai baju berwarna putih.

Tahap kesihatan Hosni menjadi spekulasi beberapa minggu sebelum perbicaraannya.

Sebelum tiba di kurungan, anak lelaki Hosni, Alaa cuba untuk menghalang sebuah kamera televisyen daripada merakamkan imej bapanya itu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pemohon suaka politik duduk rumah RM9.7 juta

Posted:

Pemohon suaka politik duduk rumah RM9.7 juta

Pemohon suaka politik duduk rumah RM9.7 juta


RUMAH yang didiami keluarga Saeed Khaliif bernilai RM9.7 juta.


LONDON - Sebuah keluarga yang memohon suaka politik telah berpindah ke kediaman bernilai £2 juta (RM9.7 juta) yang merupakan salah satu kawasan kejiranan paling eksklusif atas perbelanjaan pembayar cukai rakyat Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Ketua keluarga itu yang merupakan seorang penganggur Saeed Khaliif (gambar), 49, menerima hampir £8,000 (RM38,838) untuk membayar sewa rumahnya selama sebulan.


RUANG dapur rumah yang didiami keluarga Saeed Khaliif.


Ia merupakan bayaran elaun perumahan yang antara paling mahal yang pernah dikeluarkan.

Dia juga yang merupakan pelarian Somalia diminta untuk berpindah ke kediaman yang dilengkapi enam bilik tidur di West Hampstead, barat laut London itu dengan isterinya, Sayida dan anak-anaknya selepas menyatakan bahawa penginapannya sebelum ini tidak memuaskan.

Rumah lama mereka yang terletak di Coventry turut mempunyai enam bilik tidur tetapi dengan kadar bayaran £1,000 (RM4,853) sebulan.

Kediaman baharu pasangan itu mempunyai sebuah bilik tidur utama, dapur konsep moden dan ruang tamu yang besar.

Ia terletak berdekatan dengan rumah pelawak terkenal, Stephen Fry dan pelakon, Emma Thompson. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Black takut lupa diri

Posted:

Black takut lupa diri

Black takut lupa diri

MENGAKU sudah mempunyai teman wanita, namun Black enggan mendapat publisiti meluas tentang kisah cintanya.


HANIFAH MD. HANAFIAH atau akrab disapa Black bukan satu nama asing dalam lapangan nyanyian. Usai dinobat menjadi juara program realiti televisyen Mentor lebih dua tahun lalu, nama Black memuncak. Menariknya, Black menjadi satu-satunya juara program tersebut yang sukses menuai keberhasilannya mencatur diri dalam program realiti.

Dalam tempoh lebih dua tahun itu juga, kehidupannya berubah total. Daripada seorang remaja lelaki biasa yang hanya menghabiskan masa bermain bola dan membantu keluarga menyara kehidupan dengan berniaga, Black yang cukup popular menerusi lagu Sofea Jane dan Aku Rindu Sayang Kamu kini bertukar kulit.

Namun, ironi, kata si bujang berusia 24 tahun ini, yang berubah itu hanya pada luaran. Dalaman seorang Black, dia masih anak bujang biasa yang menganggap nyanyian sebagai satu pekerjaan yang memberi dia pulangan kewangan cukup baik berbanding dahulu. Dia tidak mahu lupa diri walau mengaku pernah lalai dan larut dalam dunia glamor yang dijalaninya kini.

"Saya selalu beringat dan sedar dari mana asal usul saya. Saya tidak lahir sebagai orang senang, saya orang susah, jadi saya selalu sedar itu. Justeru apabila hari ini saya menjadi sedikit terkenal dan diberi rezeki yang banyak, saya selalu ingatkan diri agar jangan lupa diri.

"Saya akui, setahun lalu saya sempat lupa diri dan bermewah dengan rezeki yang saya dapat. Namun pada satu saat saya tersedar bahawa saya tak perlu larut dan bermewah sedemikian. Saya sepatutnya menabung dan mengumpul aset sebagai persediaan masa hadapan, itu yang saya sedang lakukan sekarang," katanya yang cukup merendah diri.

Ujar Black, oleh kerana tidak mahu alpa dan terkena kejutan budaya kerana populariti yang dikecapi kini, dia memilih untuk tidak keluar daripada rumah keluarganya. Dia sekeluarga juga masih menetap di rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Kerinchi, Kuala Lumpur dan tidak segan bergaul dengan jiran-jiran di penempatan tersebut. Label seorang penyanyi bukan lesen untuk dia mendabik dada dan mengasingkan diri kerana mahu duduk dalam kelas tersendiri.

Takut sindrom lupa diri

Menurutnya, dia bimbang jika dia hidup sendiri, dia akan terbuai dengan kemewahan dan populariti yang dikecapi. Justeru, untuk membuat dia tetap berpijak di bumi nyata, tinggal bersama ibu bapanya adalah pilihan paling tepat.

"Saya fikir kalau saya keluar dari rumah mak dan duduk sendiri, saya adalah seorang yang bodoh. Ia mungkin akan membuat saya lalai dan saya tidak dapat menikmati kehidupan normal saya selama ini iaitu bergaul dengan jiran-jiran lama, berkawan dengan pelbagai lapisan masyarakat dan jadi lupa diri. Saya amat takut sindrom lupa diri. Jadi saya memilih untuk terus bersama keluarga dan saya tak mahu ikut orang kerana kalau saya ikut orang atau nafsu, saya akan mati," ulasnya panjang lebar.

Malah untuk tidak meletakkan dirinya dalam label selebriti, dia kini masih meneruskan tradisi tahunan setiap kali Ramadan iaitu berniaga di bazar Ramadan.

Masih setia berniaga di bazar Ramadan Kerinchi, Black masih menjual tembikai dan untuk tahun ini kerana dia punya banyak kelapangan di bulan Ramadan, Black kembali menjual ikan bakar yang sudah dua tahun tidak dilakukannya kerana sibuk.

"Jadual bulan puasa saya tahun ini memang tidak padat. Jadi ia memberi saya kesempatan untuk kembali menjual ikan bakar yang memerlukan penyediaan agak remeh. Pada masa yang sama, saya masih menjual tembikai. Saya tak malu berniaga kerana saya suka lakukannya," ujar Black yang telah membeli sebuah kediaman untuk keluarganya.

Cinta Black

Saat diaju tentang cinta, Black tersenyum, namun memberi jawapan yang matang. Dia memberitahu, kehadiran seorang wanita dan cinta amat penting buat dirinya.

Mendahulukan Allah S.W.T sebagai cinta agung, dia mengaku hatinya kini telah terisi dengan cinta seorang wanita yang dikenali sebelum dia memasuki pertandingan Mentor.

Namun dia memilih untuk tidak menggembar-gemburkan kisah peribadi kerana takut jika cinta mereka kecundang, ia memberi impak yang kuat terhadap mereka. Akui Black, dia adalah lelaki setia kepada cinta.

"Saya adalah lelaki yang jenis memerlukan wanita dalam hidup. Bagi saya cinta daripada wanita itu selalu memberi semangat buat saya. Malah buat masa ini, saya yakin untuk bercinta kerana sudah stabil dari segi fizikal dan mental," katanya yang bagaimanapun memberitahu takut untuk berkahwin pada usia muda.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lawak Minggu Ini cabaran buat Jambu

Posted:

Lawak Minggu Ini cabaran buat Jambu

Lawak Minggu Ini cabaran buat Jambu

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


DARI kiri: YUS, Taukeh dan Acong tidak menghadapi sebarang masalah dalam mencari keserasian bersama ketika membuat persembahan.


KETIKA awal kemunculan kumpulan Jambu dalam rancangan Maharaja Lawak beberapa bulan yang lalu, ramai yang beranggapan bahawa kumpulan berkenaan tidak mampu untuk pergi lebih jauh dan akan tersingkir dengan lebih awal.

Bagaimanapun, kumpulan yang dianggotai oleh Zamatul Zamri Zakaria atau lebih sinonim dengan Taukeh dan Yusry Edoo atau Yus itu telah mengejutkan ramai pihak dengan persembahan yang cukup konsisten saban minggu.

Sinonim dengan warna merah jambu, ternyata gandingan mereka berdua dilihat sangat tepat dengan tampil menerusi lawak-lawak yang melucukan sehingga menduduki tempat keempat pada aksi final Maharaja Lawak.

Selepas itu, kumpulan berkenaan terus mendapat perhatian ramai di samping menerima beberapa tawaran sebaik sahaja rancangan Maharaja Lawak berakhir. Terbaru, mereka telah muncul dalam rancangan Lawak Minggu Ini.

Ditemui pada rakaman siaran langsung rancangan tersebut di Putrajaya baru-baru ini, mereka menyifatkan ia sebagai satu penghormatan kepada mereka apabila diundang untuk menjayakan rancangan terbaharu yang disiarkan di saluran Astro Warna.

"Selepas rancangan Maharaja Lawak, ini adalah rancangan komedi terbaru yang menampilkan Jambu. Pada kami rancangan Lawak Minggu Ini adalah sebuah rancangan komedi yang cukup menarik, tetapi ia turut menguji kami sebagai pelawak.

"Tidak dinafikan menyertai rancangan ini memang memberi satu cabaran yang besar kepada kami. Kalau sebelum ini kami sekadar beraksi dalam tempoh lima hingga enam minit, namun kali ini kami harus membuat persembahan di pentas selama satu jam," jelas Taukeh.

Tambahnya lagi, mereka terlebih dahulu akan berbincang sesama sendiri tentang konsep yang ingin dipersembahkan kerana tampil sebanyak empat buat sketsa yang berlainan dalam satu masa memerlukan mereka menghasilkan idea-idea menarik dalam setiap persembahan.

Namun begitu, pada kali ini mereka merasakan lebih santai dan tidak terlalu tertekan kerana ia bukanlah sebuah pertandingan, malah pihak produksi memberi kebebasan sepenuhnya kepada mereka untuk tampil dengan lawak-lawak yang sesuai.

Ditanya mengenai mengenai persembahan pada malam itu, Taukeh memberitahu 80 peratus lawak yang ditampilkan adalah secara spontan di samping Acong Sweetchild yang turut dipilih sebagai tetamu undangan mereka.

"Untuk persiapan menyertai rancangan ini kami memang jarang berlatih dan lebih banyak membuat perbincangan. Biarpun diberikan kebebasan, tetapi kami masih mengikut garis panduan yang telah ditetapkan," ujarnya.

Sementara itu, Acong yang menjadi pilihan kumpulan Jambu untuk memeriahkan lagi rancangan Lawak Minggu Ini menyatakan dia sendiri tidak ada masalah untuk bergandingan dengan mereka.

Menurutnya, mereka bertiga sudah saling mengenali antara satu sama lain sejak dahulu lagi dan dia langsung tidak menghadapi sebarang masalah untuk mencari keserasian bersama ketika membuat persembahan.

"Memang saya akui sangat gembira dan senang dapat bergandingan dan bekerjasama dengan kumpulan Jambu. Lagipun karektor masing-masing adalah seimbang kerana kami bekerja sebagai satu pasukan walaupun saya bukanlah ahli kumpulan mereka," ujarnya.

Semakin sibuk

Setelah mencipta nama dalam rancangan Maharaja Lawak dan semakin menjadi perhatian ramai, kumpulan Jambu mengakui jadual kerjaya mereka ketika ini agak padat dengan pelbagai tawaran yang diterima termasuklah pada bulan puasa ini.

Jelas Yus, sekarang mereka berdua seringkali digandingkan bersama untuk drama atau telefilem. Terbaru, mereka baru sahaja selesai menjalani penggambaran telefilem berjudul Jambu Hanyut di bawah arahan Badarudin Haji Azmi.

"Kalau sebelum ini orang hanya menggunakan khidmat saya atau Taukeh untuk setiap tawaran berlakon yang diberikan, tetapi sekarang sudah banyak tawaran lakonan yang menampilkan kami berdua secara bersama.

"Kami akui sejak Jambu ditubuhkan orang semakin mengenali kami. Walaupun orang melihat kami sebagai pelawak, namun kami tidak akan keberatan sekiranya ditawarkan untuk watak yang lebih serius," ujarnya yang mempunyai pengalaman luas di pentas teater.

Menurutnya, meskipun rancangan Maharaja Lawak telah tamat, tetapi hubungan mereka dengan peminat tidak pernah putus. Malah, sudah ada perancangan untuk mengadakan majlis berbuka puasa bersama kumpulan Jambu dalam tempoh terdekat ini.

"Kami tidak pernah menganggap orang menyokong kami sebagai peminat, sebaliknya mereka itu kami anggap sebagai sahabat. Bagi kami apa yang telah diperolehi ini semuanya adalah hasil bantuan mereka yang tidak pernah jemu menyokong kami selama ini," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved