Ahad, 1 Jun 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Jatuh hati dengar ayat Quran

Posted:

Jatuh hati dengar ayat Quran

Jatuh hati dengar ayat Quran

BACAAN ayat-ayat suci al-Quran boleh menyucikan jiwa seseorang. - Gambar hiasan


KETUKAN bertalu-talu di pintu bilik sewaktu Subuh menyinsing sedikit mengganggu ibadahnya. Namun, Muhammad Zaid Harith Abdullah, 24, tetap meneruskan solatnya walaupun rasa khusyuk yang disemat dalam hati terusik seketika.

Meskipun rasa bersalah terhadap si ibu kerana tidak menjawab panggilannya, anak muda ini pasrah demi menyahut seruan Ilahi melalui solat yang secara tidak langsung mendekatkan dirinya kepada Yang Maha Pencipta.

Menurut pemuda India yang lebih mesra disapa Zaid itu, ibunya mungkin berasa hairan apabila melihat dia sudah bangun seawal pukul 6 pagi kerana kebiasaannya anak sulung daripada dua beradik itu bangun lewat setiap hari.

Rutin itu bermula sejak Zaid memeluk Islam pada usia 17 tahun. Minatnya terhadap agama yang dibawa oleh Rasulullah SAW itu terdetik di hati apabila mendengar bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan melihat gerakan dalam solat yang dilakukan oleh rakan-rakan Muslimnya. Waktu itu, Zaid duduk di asrama sebuah sekolah di Pulau Pinang.

"Saya selalu menghampiri surau asrama secara senyap-senyap ketika rakan-rakan sedang bersolat secara berjemaah dan mendengar dengan teliti setiap bacaan imam.

"Setiap malam Jumaat terasa lebih istimewa kerana mereka membaca surah Yasin sementara menunggu masuknya waktu solat Isyak. Semua ini membuatkan hati saya tersentuh. Semakin hari, naluri saya ingin memeluk agama Islam semakin kuat," ceritanya ketika dihubungi Kosmo!.

Tambah Zaid lagi, setelah sekian lama, akhirnya beliau memberanikan diri dan meminta rakan-rakan untuk mengajarnya cara-cara bersolat.

Pada 14 Februari 2007 merupakan lembaran baharu hidupnya apabila Zaid memeluk Islam secara tidak berdaftar memandangkan masih di bawah usia 18 tahun yang disyaratkan oleh Perlembagaan Persekutuan Akta Penjagaan Kanak-Kanak 1961.

Tinggal di asrama

Ibadah solat tidak pernah dipandang ringan, malah bagi Zaid, ia mampu mendisiplinkan dirinya untuk terus teguh berada di jalan Allah. Sekali pun tidak dianggap sebagai satu beban, lelaki yang kini sedang menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi awam di Pulau Pinang berasa tenang setiap kali beribadat di atas sejadah.

Sejak memeluk Islam, dia yang mengalami cacat penglihatan ini lebih banyak tinggal di asrama berbanding pulang ke rumah bagi memudahkannya menunaikan solat dan terus mendalami Islam.

"Kadangkala saya terlewat solat kerana mengambil masa untuk menjarakkan diri daripada keluarga dan memasuki bilik untuk bersolat.

"Saya tidak tahu sampai bila harus menyembunyikan status sebenar agama saya, tetapi saya akan tetap menunaikan kewajipan sebagai seorang Muslim walaupun menghadapi pelbagai cabaran," luah Zaid.


SESEORANG yang patuh pada ajaran agama tidak mudah melakukan perbuatan mungkar. - Gambar hiasan


Dalam pada itu, pemuda yang bercita-cita menjadi kaunselor ini memberitahu, adakalanya beliau berasa cemburu terhadap rakan-rakannya yang dilahirkan sebagai Islam kerana tidak perlu melakukan ibadah secara sembunyi-sembunyi.

Sehubungan itu, katanya, tiada alasan untuk mereka yang beragama Islam untuk mengelak menjalankan kewajipan mereka terhadap Allah Taala termasuk bersolat lima kali sehari.

Sementara itu, bagi seorang guru tadika, Syarifah Hazimah Syed Hassan, 26, memori solat pertamanya ialah ketika beliau berusia enam tahun apabila arwah bapanya, Syed Hassan Syed Yasim mengajak kesemua enam orang adik-beradiknya bersolat secara berjemaah.

"Setiap kali masuk waktu solat, abah akan memanggil kami semua untuk bersolat bersama. Sungguhpun ketika itu saya tidak tahu melafazkan bacaan mahupun tertib pergerakan, abah masih memberikan galakkan agar kami mengikut gerakan beliau sebagai imam.

"Katanya, tidak tahu tak mengapa. Paling penting ialah sentiasa terbuka untuk belajar dan menjaga solat kita. Lagipun Allah mengasihi golongan yang bersolat," ujar Syarifah Hazimah yang beranggapan kata-kata itu sebagai perangsang bagi dirinya untuk terus bersolat.

Beliau menambah, walaupun abah dan umi tidak menggunakan kekerasan dalam mengajak kami bersolat, sebaliknya kelembutan cara itu telah membuatkan kami adik-beradik tahu bahawa solat itu tiang agama dan perlu dilakukan lima kali sehari.

Kehilangan kakaknya akibat penyakit kanser ketika dia berusia sembilan tahun memberi kesedaran kepada Syarifah Hazimah untuk terus mendekatkan diri dengan Allah.

Menurut anak jati Kelantan ini, bapanya sentiasa mengingatkan bahawa kematian tidak mengenal usia, maka solat dan suruhan agama perlu dilakukan dengan sempurna sebagai bekalan.

Berbeza pula dengan kisah jejaka yang dilahirkan di Jitra, Kedah, Abuzar Adzizan, 25. Melihat ayahnya memakai kain pelikat ketika bersolat telah menariknya untuk bersolat.

Setiap kali masuk waktu solat, dia akan mengambil kain pelikat ayahnya untuk dipakai bagi ibadah tersebut.

Melihat kesungguhan anaknya itu, Adzizan Bakar telah membelikan kain pelikat kanak-kanak untuk Abuzar yang ketika itu berusia sembilan tahun.

"Mempunyai kain pelikat sendiri terus menyebabkan saya mahu bersolat. Bagi saya, hadiah ayah itu merupakan satu pemangkin," jelas pengurus akaun ini.

Bagi beliau, amalan solat menghindarkan dirinya daripada melakukan perkara-perkara terkutuk dan jika dilakukan dengan khusyuk, ia memberikan ketenangan jiwa.

"Umat Islam perlu sedar bagaimana Rasulullah mengasihi umatnya dan memohon kepada Allah supaya mengurangkan perintah solat 50 waktu kepada lima waktu sahaja. Berbanding sebelum, ia sepatutnya cukup ringan untuk kita laksanakan.

"Sehubungan itu, tiada sebab untuk kita mengabaikan solat," tegasnya.

Watikah solat dalam peristiwa Israk Mikraj

Posted:

Watikah solat dalam peristiwa Israk Mikraj

Watikah solat dalam peristiwa Israk Mikraj


BAITULMAQDIS menjadi persinggahan perjalanan Rasulullah dalam peristiwa Israk Mikraj. -Gambar hiasan


PERISTIWA agung Israk Mikraj pada 27 Rejab merupakan titik permulaan terhadap kewajipan bersolat bagi umat Islam.

Kisah perjalanan malam Baginda Nabi Muhammad SAW yang bermula dari Masjidilharam di Mekah ke Masjid al-Aqsa di Baitulmuqaddis, Palestin sebelum dibawa menaiki Burak menembusi tujuh lapisan langit dan menghadap Allah di Sidratul Muntaha, sekali gus mengangkat Rasulullah sebagai makhluk teragung.

Dalam peristiwa itu juga, Allah telah memerintahkan kewajipan bersolat kepada umat Nabi Muhammad sebanyak 50 kali sehari semalam, namun mengambil nasihat yang diberikan Nabi Musa ketika bertemu di langit keenam, Rasulullah telah memohon kepada Yang Maha Esa agar mengurangkan jumlah solat tersebut. Selepas beberapa kali turun naik bertemu Allah, akhirnya Baginda akur dengan solat lima waktu yang diperintahkan.

Hakikatnya, solat merupakan ibadah utama yang terdapat dalam Rukun Islam. Ia menjadi penyangga dalam kehidupan orang Muslim dan amalan itu yang pertama akan dinilai oleh Allah di akhirat kelak.

Meskipun telah dikurangkan kepada lima waktu, namun masih ramai umat Islam yang liat untuk menunaikan kewajipan mereka itu.

Menurut pendakwah terkenal, Ustaz Dr. Zahazan Mohamed, solat adalahRukun islam yang wajib dilakukan oleh umat Islam.

"Watikah penerimaan perintah solat menjadi klimaks dalam peristiwa Israk Mikraj yang besar hikmahnya buat para mukmin. Solat menjadi penghubung antara orang Islam dan Allah. Tautan ini juga menjadi sumber kekuatan dan jati diri orang Islam," jelasnya.

Tambah beliau, ajaran Islam sangat mudah. Begitu juga dengan solat yang boleh dilakukan di mana-mana dalam apa jua keadaan.

"Orang Islam perlu faham, untuk bersolat tidak memerlukan telekung atau pakaian yang cantik. Apa yang penting, asalkan menutup aurat dan suci daripada hadas.

"Jadi, tiada sebab untuk kita tidak bersolat. Islam begitu mudah. Kerjakanlah solat kerana selain memenuhi tuntutan agama, ia juga banyak manfaatnya kepada pembangunan sahsiah seseorang," tuturnya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Ujar Zahazan lagi, kemudahan yang ada di negara ini juga memudahkan seseorang untuk bersolat. Contohnya seperti surau yang terdapat di pasar raya, kompleks beli-belah dan sekolah.

"Sistem pendidikan di sekolah juga sangat baik kerana kebanyakan sekolah menggalakkan para pelajar untuk bersolat jemaah di surau dan ini menggalakkan mereka untuk menunaikan ibadah ini.

"Selain pendidikan di sekolah, ibu bapa perlu mentarbiyah anak-anak mereka supaya menunaikan solat dan sama-sama sedar bahawa melakukan solat itu adalah wajib bagi setiap orang Islam," tegasnya.

Tambah beliau, sebagaimana solat yang mempunyai waktu tertentu, seseorang itu dilatih untuk menghormati masa dan orang sekeliling.

"Mukmin yang bersolat juga terbukti mempunyai kebaikan untuk kesihatan bahkan sudah ada kajian secara saintifik mengenai kebaikan ibadat ini," katanya.

Ibu bapa wajib didik anak solat

Posted:

Ibu bapa wajib didik anak solat

Ibu bapa wajib didik anak solat


KANAK-KANAK gemar memerhati dan mengikuti contoh yang diberikan oleh golongan dewasa khasnya ibu bapa mereka. - Gambar hiasan


MENDIRIKAN solat merupakan Rukun Islam yang kedua daripada lima rukun lain seperti mengucap dua kalimah syahadah, berpuasa di bulan Ramadan, menunaikan zakat dan menunaikan haji kepada mereka yang mampu.

Solat terbahagi kepada dua iaitu solat fardu yang diwajibkan ke atas orang Islam baligh dan berakal serta dilaksanakan sebanyak lima kali sehari pada waktu-waktu tertentu.

Sementara itu, solat sunat adalah solat-solat selain daripada yang telah difardukan.

Sungguhpun ia merupakan satu tuntutan agama, namun peredaran masa telah banyak mengubah tabiat dan amalan manusia.

Justeru, Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) pernah melakukan satu kajian tentang remaja Islam yang tidak bersolat dari tahun 2003 sehingga 2008.

Melibatkan 200 orang remaja tingkatan empat di sebuah sekolah di Negeri Sembilan, kajian itu mendapati 70 peratus responden terlibat tidak menunaikan kewajipan bersolat.

Menurut Setiausaha Majlis Syura Isma, Ustaz Mohd. Hazizi Ab. Rahman, kajian itu menunjukkan penyusutan komitmen penganut agama Islam terhadap perintah agama.

"Orang Islam di negara ini sangat kuat sentimen dan sensitiviti agamanya. Namun perkara ini sia-sia jika komitmen yang diberikan terhadap tuntutan ibadah kurang," kata Mohd. Hazizi ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Contoh

Jelas beliau, hasil kajian Isma juga mendapati ramai responden tidak bersolat kerana ibu bapa mereka juga tidak menunaikan solat.

"Ibu bapa memainkan peranan penting dalam memastikan anak-anak mereka solat kerana didikan awal bermula di rumah.

"Mendidik dan menggalakkan golongan muda untuk bersolat adalah amat penting," tegasnya.

Selain didikan ibu bapa, tiada pemahaman dalam ilmu asas fardu ain menjadi punca utama berlakunya masalah umat Islam yang tidak menitikberatkan amalan wajib dalam Islam.

Pendakwah merangkap Pegawai Agama Istana Terengganu, Ustaz Mohd. Shukri Ali berkata, setiap Muslim perlu faham tentang asas-asas akidah dalam Islam.

"Mereka perlu tahu dan faham tentang Rukun Iman dan Rukun Islam serta wajib ada penghayatan bagi kedua-duanya. Jadi, ibu bapa atau guru agama perlu memberi penekanan tentang isu ini.

"Jika penghayatan dan penekanan terhadap kedua-duanya tiada, mereka tidak akan bersolat, berpuasa atau melakukan ibadat lain kerana tidak takut dan percaya akan hukum Allah dan perintah-Nya," jelas beliau ketika dihubungi.

Mohd. Shukri juga memberitahu bahawa setiap aktiviti yang dianjurkan oleh kerajaan atau persatuan mesti menjurus kepada keagamaan agar dapat mendekatkan diri peserta muda kepada Allah. Ini termasuk kursus solat dan kelas agama.

"Ahli masjid seperti imam atau bilal juga memainkan peranan. Mereka perlu mendekati remaja dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang menjadi kegemaran golongan tersebut seperti pertandingan bola sepak anjuran masjid.

"Selain mendekati remaja, peluang untuk bermain bersama-sama boleh dijadikan peluang untuk berdakwah yang menyeru mereka untuk sama-sama bersolat," cadangnya.

Dosa besar

Tegas Mohd. Shukri, ahli jawatankuasa masjid yang dipilih juga perlu mempunyai pemikiran yang optimis untuk membetulkan masyarakat.

Tambah pendakwah ini, ibu bapa juga perlu memastikan calon menantu yang bakal mengahwini anak-anak mereka adalah seorang yang menjaga solat dan mempunyai asas agama yang kukuh.

"Apabila bakal menantu yang dipilih merupakan seorang yang patuh pada agama, sudah tentu zuriat yang dilahirkan nanti akan dididik dengan agama.

"Jadi, tidak timbul isu anak-anak tidak bersolat atau tidak melaksanakan tuntutan agama kerana segalanya bermula daripada keluarga," ulasnya lagi.

Sementara itu, pendakwah dan penulis buku, Ustaz Pahrol Mohamad Juoi pula berkata, solat menjadi kepala kepada ibadah yang dilakukan oleh seseorang.

"Kita selalu mendengar orang yang kelainan upaya tidak mempunyai kaki, tangan atau anggota lain. Namun, kita tidak pernah dengar ada orang yang tidak mempunyai kepala. Begitu jugalah Islam dan solat.

"Solat juga adalah perkara yang membezakan antara orang Islam dan bukan Islam seperti yang pernah disebut dalam hadis Rasulullah. Sesiapa yang meninggalkan solat adalah berdosa besar," tegas Pahrol.

Situasi yang berlaku sekarang ini perlu diberi perhatian kerana ibadah solat ini mampu menghalang seseorang Muslim daripada melakukan maksiat.

Jelas Pahrol, seperti sebuah kapal terbang yang berhubung dengan sebuah menara kawalan, begitu juga solat dan seorang Muslim. Solat menjadi penghubung antara hamba dan Pencipta.

Ia juga merupakan keperluan untuk seseorang dalam mengenal Allah.

Dosa meninggalkan solat tidak boleh dipandang ringan. Umat Islam perlu disedari bahawa solat sebanyak lima kali sehari itu adalah perintah Allah yang diturunkan terus kepada Nabi Muhammad tanpa perantaraan malaikat Jibrail.

Penerimaan wahyu itu jelas menunjukkan betapa Allah mementingkan ibadah solat yang menjadi bukti kasih sayang Yang Maha Agung kepada hamba-Nya.

Ujar Pahrol, selain bersolat, umat Islam juga diperintah menutup aurat, berpuasa dan pelbagai lagi suruhan yang sememangnya diketahui oleh para mukmin.

"Selain suruhan-Nya, Allah juga melarang kita daripada melakukan perkara-perkara mungkar seperti berzina, mencuri, mengamalkan rasuah dan menderhaka kepada ibu bapa.

"Apabila kita meninggalkan suruhan Allah dan melakukan larangan-Nya, maka kita berdosa sama ada dilakukan secara sengaja ataupun tidak," ujar beliau.- KASANABILAH KAMARUL ZAMAN

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Minyak masak, tepung gandum habis

Posted:

Minyak masak, tepung gandum habis

Minyak masak, tepung gandum habis

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA
ammar.jazlan@kosmo.com.my

YUSOFF meneliti minyak masak paket di kedai runcit milik Ummi Shuhaida ketika membuat tinjauan di Pasar Besar Alor Setar semalam.


ALOR SETAR – Masalah bekalan minyak masak dan tepung gandum mula membelenggu pengguna di Kedah apabila peniaga dan orang ramai mengadu menghadapi kesukaran untuk mendapatkan barangan keperluan tersebut sejak 20 Mei lalu.

Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusoff Ismail berkata, pihaknya menerima banyak aduan daripada pengguna terutamanya dalam kalangan peniaga yang mengeluh sukar mendapatkan bekalan minyak masak paket dan tepung gandum.

Beliau mendakwa, masalah itu turut menyebabkan harga jualan minyak masak meningkat sehingga RM3.20 sekilogram berbanding RM2.50 sebelum ini, manakala tepung gandum kepada RM1.80 sekilogram berbanding RM1.35 khususnya di kawasan luar bandar.

"Berdasarkan pemantauan skuad pengguna Cake, kekurangan kedua-dua barangan itu berlaku di banyak daerah di Kedah seperti Alor Setar, Kubang Pasu, Sik, Baling, Kuala Muda, Padang Terap serta Langkawi.

"Masalah bekalan tidak cukup ini sering berlaku setiap kali menjelang bulan Ramadan dan senario ini berulang setiap tahun," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan tinjauan di beberapa buah kedai runcit di Pasar Besar Alor Setar di sini semalam.

Sehubungan itu, Yusoff memberitahu, pihak bertanggungjawab perlu segera menyiasat punca masalah tersebut supaya ia tidak berterusan.

Beliau mendakwa, masalah ketirisan mungkin berlaku dalam kalangan pemborong kerana mereka sepatutnya mempunyai bekalan mencukupi untuk diagihkan kepada peruncit.

"Saya pun hairan kenapa bekalan minyak masak dan tepung bersubsidi tiba-tiba berkurangan di negeri ini. Saya diberitahu bekalan kepada pemborong dan pembekal adalah mencukupi, namun mengapa ia tidak sampai ke tangan peniaga dan pengguna.

"Saya bimbang berlaku ketirisan dalam isu ini dan berharap pihak Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) negeri dapat melakukan sesuatu agar kedua-dua bekalan bahan keperluan itu kembali pulih seperti biasa," ujarnya.

Sementara itu, seorang peniaga kedai runcit di sini, Azizah Said, 53, berkata, dia sudah kehabisan bekalan minyak masak paket dan tepung gandum sejak dua minggu lalu.

"Sejak akhir-akhir ini, pemborong tidak lagi menghantarnya kerana mendakwa ketiadaan bekalan. Apabila ditanya kepada pemborong-pemborong lain di sekitar daerah ini jawapan sama juga diberikan," katanya.

Seorang lagi peniaga, Ummi Shuhaida Shafie, 22, pula berkata, dia terpaksa membeli minyak masak paket daripada beberapa peniaga sehingga ke Jitra yang terletak kira-kira 20 kilometer dari kedainya di Pasar Besar Alor Setar.

Petrol, diesel dijual dengan sistem baharu 1 September

Posted:

Petrol, diesel dijual dengan sistem baharu 1 September

Petrol, diesel dijual dengan sistem baharu 1 September


HASAN (kanan) diiringi Alias (kiri) merasmikan Ekspo Pengguna Malaysia di Pusat Pameran Matrade, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Kerajaan akan melaksanakan sistem baharu penjualan petrol dan diesel bersubsidi secara berasingan antara kenderaan komersial dan persendirian mulai 1 September ini.

Sistem jualan yang dalam peringkat akhir perbincangan itu akan diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bertujuan untuk mengelakkan berlaku ketirisan bahan bakar itu ketika dijual di stesen minyak seluruh negara.

Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, dengan langkah yang akan dilaksanakan itu, kerajaan akan dapat menjimatkan jumlah subsidi sebanyak RM9.8 bilion apabila ia dijual kepada kenderaan yang layak sahaja.

"Sistem baharu itu dibincangkan oleh pakar-pakar ekonomi untuk mencari mekanisme berkesan dan efektif bagi memastikan subsidi minyak diberikan kepada pihak yang layak," katanya.

Beliau sebelum itu hadir mengiringi Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek melancarkan Ekspo Pengguna Malaysia 2014 yang bermula 31 Mei hingga 8 Jun ini di Pusat Pameran Matrade di sini.

Tambah Alias, pelaksanaan sistem baharu yang melibatkan penjualan minyak subsidi itu kepada kenderaan komersial mungkin dilaksanakan pada 1 September ini, manakala pada 1 Oktober atau 1 November untuk kenderaan persendirian.

Dua beranak nekad rempuh api

Posted:

Dua beranak nekad rempuh api

Dua beranak nekad rempuh api

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my


MAYAT mangsa ditemui rentung di halaman rumah berhampiran pintu utama selepas gagal menyelamatkan diri dalam satu kebakaran di Kampung Kebunahu, Kuala Penyu, Sabah semalam.


KUALA PENYU – Dua beranak dipercayai bertindak nekad merempuh api yang marak dalam usaha menyelamatkan diri apabila rumah mereka di Kampung Kebunahu di sini terbakar awal pagi semalam.

Dalam kejadian pukul 1.20 pagi itu, hasrat ibu tunggal, Aliaha Jalal, 49, dan anak perempuannya, Mariani Husaini, 22, itu bagaimanapun tidak kesampaian apabila kedua-duanya ditemui mati rentung di halaman rumah berhampiran pintu utama.

Mayat kedua-dua mangsa ditemui dengan jarak kira-kira satu meter antara satu sama lain.

Difahamkan, Aliaha yang baru bercerai dengan suaminya pada Mac lalu merupakan pengawal keselamatan di sebuah sekolah dan menetap bersama anak keduanya di rumah sewa itu.

Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Penyu, Hafizan Hassan berkata, pihaknya menerima panggilan pada pukul 1.26 pagi dan seramai 10 anggota serta dua jentera dikejarkan ke lokasi kejadian.

Katanya, sebaik tiba di lokasi kejadian lima minit selepas itu, pihaknya mendapati keseluruhan rumah tersebut telah hangus dijilat api dan kebakaran itu berjaya dipadam sepenuhnya pukul 2.44 pagi.

"Pemeriksaan lanjut di rumah berkenaan kemudian menemui mayat kedua-dua mangsa berdekatan antara satu sama lain di halaman rumah."Kami tidak menolak kemungkinan mereka yang terperangkap dalam kebakaran cuba keluar bagi meminta bantuan," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Kelantan tak boleh cari tiga gol'

Posted:

'Kelantan tak boleh cari tiga gol'

'Kelantan tak boleh cari tiga gol'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

NDUMBA MAAECHE (kiri) memainkan peranan penting ketika membantu Felda United menyekat kemaraan Kelantan pada aksi separuh akhir kedua Piala FA di Stadium Shah Alam malam kelmarin.


JURULATIH Felda United, Irfan Bakti Abu Salim akhirnya membuka mulut mengapa beliau tidak membenarkan skuad kendaliannya berlatih mengambil sepakan penalti dalam pertemuan separuh akhir kedua Piala FA menentang Kelantan di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

Ini kerana Irfan optimis bahawa The Red Warriors tidak mampu untuk merobek gawang The Settlers lebih daripada tiga gol pada perlawanan tersebut.

Pada perlawanan tersebut, Felda telah berjaya mengikat juara bertahan itu dengan keputusan seri 2-2 dan merakamkan keputusan 5-5 secara agregat.

Keputusan itu sekali gus menyaksikan anak-anak buah bimbingan George Boateng tersingkir daripada saingan Piala FA apabila Felda United mara ke pentas final dengan kelebihan jaringan di tempat lawan.

Sebelum aksi itu, Irfan mengakui ada beberapa saranan yang menyuruh pasukannya berlatih mengambil sepakan penalti menjelang aksi menentang Kelantan.

"Memang ada (saranan berlatih mengambil sepakan penalti) tetapi saya cukup yakin bahawa perlawanan tersebut tidak akan berlarutan sehingga ke sepakan penalti.

"Saya yakin bahawa Kelantan tidak akan mampu meledak tiga gol di Shah Alam (kelmarin) dan prestasi anak-anak buah saya juga semakin konsisten.

"Keyakinan itu hadir apabila kami berjaya mengikat mereka di (Stadium Sultan Muhammad IV) Kota Bharu dan dalam aksi itu, saya sendiri memberitahu pemain-pemain saya supaya menyelesaikan tugas mereka dalam tempoh 90 minit.

"Hasilnya, mereka berjaya layak ke final dan saya fikir kelebihan tiga gol di tempat lawan itu memberikan Felda satu kejayaan cukup bermakna," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selain kejayaan Felda United yang layak buat pertama kali melangkah ke pentas final Piala FA, Irfan juga memiliki misi peribadi tersendiri ketika menentang Pahang di final nanti.

Irfan telah bersedia untuk memburu kejayaan peribadi dalam final keempat Piala FA selain berusaha membantu The Settlers muncul sebagai pasukan berstatus kelab pertama menjulang trofi tersebut dalam sejarah sejak 1990.

Sebagai rekod, Irfan pernah menjulang Piala sebanyak dua kali ketika bersama Terengganu (2011) dan Pulau Pinang (2002).

"Ini adalah final keempat Piala FA dalam karier saya. Sudah tentu saya ada misi peribadi.

"Pemain-pemain juga berazam untuk membantu Felda United melakarkan sejarah baharu dalam aksi final Piala FA.

"Jadi, kami akan memberikan fokus penuh kepada pertemuan menentang Pahang nanti," katanya.

Saya akur Kelantan gagal ke final - Boateng

Posted:

Saya akur Kelantan gagal ke final - Boateng

Saya akur Kelantan gagal ke final - Boateng

BOATENG terpkasa akur dengan kekalahan skuad kendaliannya kepada Felda Untied pada aksi separuh akhir Piala FA 2014 malam kelmarin.


JURULATIH Kelantan, George Boateng tidak mahu menyalahkan barisan pemainnya atas kegagalan mempertahankan kejuaraan Piala FA musim ini.

Boateng menegaskan, beliau tetap memuji persembahan anak-anak buahnya meskipun disingkirkan oleh Felda United dalam aksi separuh akhir kedua di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

Dalam aksi itu, Felda United berjaya melangkah ke pentas final Piala FA dengan merakamkan keputusan 5-5 secara agregat dan layak berdasarkan jaringan di tempat lawan.

Mengulas lanjut, Boateng kini mahu Kelantan bangkit daripada kekecewaan tersebut dengan memberikan perhatian serius pada aksi Liga Super dan Piala Malaysia.

"Sukar untuk menerima hakikat kami tidak layak ke final pada tahun ini.

"Saya tidak boleh salahkan pemain-pemain saya kerana mereka semua telah melakukan setiap arahan dengan baik.

"Inilah bola sepak. Kami kena menerima kekalahan ini. Kini, saya mahu anak-anak buah saya memberikan perhatian serius untuk merebut kelompok empat teratas Liga Super dan saingan Piala Malaysia akan datang," katanya.

Ketika ditanya mengenai mengapa tidak menurunkan Prince Tagoe, Boateng menegaskan, tahap kecergasan penyerang baharu The Red Warriors itu masih belum berada di tahap yang memuaskan.

"Sebagai jurulatih, saya kena bersikap adil dengan pemain saya.

"Saya memilih skuad saya berdasarkan tahap kecergasan. Tagoe tidak menjalani latihan selama seminggu sejak Selasa lalu.

"Jika dibandingkan dengan Shakir Ali, dia telah menjalani latihan setiap hari selama tiga minggu. Saya lebih berminat dengan Shakir jika dibandingkan dengan Tagoe.

"Tagoe perlu meningkatkan tahap kecergasan jika mahu bersama dengan pasukan ini," katanya.

Hoki: Malaysia sasar seri dengan Belgium

Posted:

Hoki: Malaysia sasar seri dengan Belgium

Hoki: Malaysia sasar seri dengan Belgium


DHAARMA yakin skuad kendaliannya mampu catat keputusan seri pada aksi menentang Belgium hari ini.


MALAYSIA yakin untuk mencapai sekurang-kurangnya keputusan seri dengan Belgium pada aksi kedua Kumpulan A Kejohanan Hoki Piala Dunia 2014 di Stadium Green Fields, The Hague, Belanda hari ini.

Ketua jurulatih negara, Muhammad Dhaarmaraj Abdullah berkata keyakinan itu berdasarkan prestasi Belgium, selaku ranking kelima dunia, hanya menang tipis 3-2 ke atas India pada perlawanan peringkat kumpulan kelmarin.

"Belgium banyak cipta peluang jaringan terutamanya menerusi pukulan sudut penalti namun hanya menang tipis dan saya lihat kekuatan mereka lebih kurang sama dengan New Zealand.

"Walaupun begitu, saya jangka kita akan menghadapi saingan sengit daripada Belgium walaupun mereka tidak sekuat (tiga pasukan terbaik dunia) iaitu Australia, Jerman dan Belanda," katanya semalam.

Dhaarmaraj berkata beliau tidak bimbang dengan ketiadaan pertahanan negara kelahiran Jerman, Kevin Lim yang digugurkan daripada kejohanan ini akibat kecederaan hamstring memandangkan penggantinya, Mohammad Izad Hakimi Jamaluddin mampu memikul tugas menjaga benteng pertahanan negara dengan baik.

Beliau bagaimanapun tidak menolak kemungkinan untuk meletakkan Mohammad Izad Hakimi di posisi lain termasuk di bahagian tengah bagi membuka laluan kepada jentera serangan skuad negara untuk menjaringkan gol semasa berdepan dengan Belgium.

"Keadaan permukaan padang yang baharu (di Stadium Green Fields), saya yakin kita mampu mencipta sesuatu kejutan ke atas Belgium sekiranya para pemain memberikan persembahan terbaik mereka," katanya.

Dalam pada itu, Dhaarmaraj yakin kehadiran Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menjadi pembakar semangat kepada pemain negara bagi melakar kejutan pada kejohanan kali ini.

"Saya lihat kebanyakan negara bertanding tidak melihat Malaysia sebagai satu pasukan yang mampu memberikan ancaman kepada mereka. Kita tahu misi pada kali ini bukan mudah tetapi kita akan cuba sedaya upaya.

"Kita juga mempunyai ramai pemain dari skuad remaja Piala Dunia 2013 berbanding pasukan lain namun dengan kehadiran Tengku Abdullah ia akan menjadi pembakar semangat kepada para pemain beraksi dengan cemerlang," katanya.

Malaysia bakal berdepan tugas sukar menentang pasukan ranking keempat dunia, England pada aksi ketiga kumpulan A di Stadium Kyocera, Khamis ini (5 Jun). - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bekas Pengerusi Maybank, Mohamed Basir meninggal dunia di Hospital Besar Singapura

Posted:

Bekas Pengerusi Maybank, Mohamed Basir meninggal dunia di Hospital Besar Singapura

Bekas Pengerusi Maybank, Mohamed Basir meninggal dunia di Hospital Besar Singapura

01/06/2014 10:49am

SINGAPURA - Bekas pengerusi Maybank, Tan Sri Mohamed Basir Ahmad meninggal dunia di Hospital Besar Singapura pada 3.51 pagi tadi kerana serangan jantung.

Beliau berusia 75 tahun.

Tokoh perbankan terkenal itu meninggalkan isteri, Tan Sri Rafidah Aziz, bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, seorang anak lelaki Alfian, dua anak perempuan, Rohaiza dan Rohaila serta lima cucu.

Menurut Alfian, jenazah Mohamed Basir akan dibawa pulang ke Kuala Lumpur dengan penerbangan pada tengah hari ini.

Beliau berkata, bapanya dimasukkan ke hospital itu pada petang Jumaat lepas.

Sementara itu, ketika dihubungi, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Singapura, Datuk Husni Zai Yaacob berkata, suruhanjaya tinggi itu sedang membuat persiapan untuk membawa pulang jenazah Allahyarham ke Kuala Lumpur. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Fasa darah manis Faralyna

Posted:

Fasa darah manis Faralyna

Fasa darah manis Faralyna

PETIR dan guruh yang sedang bertingkah di langit langsung tidak mengganggu ketenangan emosi Faralyna Idris.

Dia memberikan sepenuh fokusnya kepada setiap bidikan lensa yang dihalakan ke mukanya. Hujan lebat pada petang Rabu lalu seperti mengizinkan kami untuk bercerita lebih lama.

Dia mesra membahasakan dirinya sebagai Fa. Dramatis yang sedang muncul menerusi drama bersiri Fajar Aiman itu tidak perlu dibelai-belai dengan ayat pemanis mulut.

Terus-terang pertemuan itu diatur untuk mengajak bintang filem Gila-Gila Remaja 2 itu bercerita tentang lamaran yang sedang didakapnya.

Fotografi ini pula berlangsung tiga hari sebelum bunga kelahiran Taiping, Perak itu disunting sebagai tunangan si kumbang pilihan.

Bertempat di kediamannya di Ampang, Selangor, malam tadi Faralyna selamat bergelar tunangan kepada Ahmaf Fikri Abdullah, 24.

Langkah pertama sedang diatur. Wanita yang baru berusia 23 tahun ini sedang mengikut intuisi.

Selangkah lagi sebelum memasuki tangga usia ke-24 pada pertengahan Disember nanti, zaman anak daranya bakal berakhir.

"Berkahwin tahun ini atau tunggu lagi beberapa tahun pun, hidup saya tetap begini. Saya tetap berlakon dan bekerja untuk keluarga," itu penegasan yang meluncur keluar daripada bibir si wanita berdarah manis, Faralyna.

Persoalan kahwin muda biasa kedengaran. Buat Faralyna sendiri, seruan itu seperti angin semilir yang menyapanya tenang.

Persiapan tanpa ibu

"Saya tidak merancang atau menetapkan sebarang tempoh usia untuk berkahwin. Saya dengan Fikri bukan jenis yang beria-ria bercinta. Kami berkawan dan perhubungan itu dapat dihidu oleh arwah ibunya," beritahu Faralyna.

Sambil jari-jemarinya mengelus anak rambut di pipi, anak kedua daripada tiga beradik itu menyambung kisah.

FARALYNA IDRIS sedang mempersiapkan dirinya untuk naik pelamin pada pertengahan Disember nanti.


Kata Faralyna, dia tidak menyangka usikan arwah ibu tunangnya sekitar akhir tahun lalu menjadi nyata.

"Arwah ibu Fikri dimasukkan ke hospital, saya beberapa kali pergi melawat arwah.

"Suatu hati dia mengusik saya, mengatakan mungkin sayalah 'orangnya' pilihan Fikri. Dia kata, selepas keluar dari hospital nanti, dia akan masuk meminang.

"Perkara itu habis di situ sahaja. Kemudian, saya ikut lagi Fikri melawat ibunya, ketika ibu saudara Fikri juga ada di hospital, saya diusik lagi oleh saudara Fikri pula. Tiga hari kemudian, saya dapat panggilan daripada adik Fikri bahawa ibu mereka sudah meninggal.

"Saya terkejut padadal ketika melawatnya, keadaan arwah stabil dan hanya menunggu waktu untuk dibenarkan pulang ke rumah," cerita Faralyna terkenangkan bibit sayu itu.

Selang dua bulan selepas pemergian ibu tersayang, Fikri meluahkan hasrat untuk meminang kekasih hati.

"Sekitar bulan Februari lalu Fikri ajak saya berkahwin. Mulanya saya terkejut. Apabila fikir masak-masak, mungkin inilah namanya jodoh.

"Saya senang berkawan dan dialah lelaki paling rapat dengan saya selain bapa. Sudah sampai masa agaknya. Saya setuju dan keluarga juga setuju," tuturnya lembut.

Sedia berdepan perkahwinan pada usia muda, Faralyna mengiakan langkah itu bukan sebuah perjudian 'cuba-cuba'.

"Ini benda baik, buat apa saya mahu tunggu lama-lama. Saya sudah bersedia untuk menempuh fasa hidup yang seterusnya. Memang usia saya baru 23 tahun, tetapi saya melalui banyak perkara sejak remaja.

"Saya bekerja sejak belasan tahun. Ibu saya juga sudah meninggal enam tahun lepas. Hidup saya memang untuk keluarga dan tidak salah untuk saya juga memulakan sebuah keluarga," katanya penuh harapan.

BERKAHWIN muda bukan satu isu besar buat Faralyna.


Tiada perubahan drastik

Hampir dua tahun mengenali hati budi, Faralyna juga berharap tempoh tujuh bulan mendatang akan dijadikan sebagai tempoh persediaan.

"Saya harap tempoh ini menguatkan lagi kepercayaan dan meneguhkan perhubungan kami.

"Memanglah, orang gelarkan pasangan yang bertunang sebagai darah manis, tapi selagi kita mahukan yang terbaik, insya-Allah," ujarnya yang hanya menjemput sekitar 200 tetamu semasa majlis pertunangannya malam tadi.

Berkongsi keterujaan, kegembiraan, debaran dan kepenatan menguruskan majlis tanpa insan penting yang melahirkannya ke dunia, ada embun jernih terpancar di mata.

"Mujurlah saya ada ibu saudara dan adik-beradik yang boleh tolong. Fikri lagilah kasihan, arwah ibunya dari Medan, Indonesia dan tiada sesiapa yang boleh uruskan hal seperti barang-barang hantaran.

"Kami sepakat untuk agar semua persiapan barang hantaran saya yang uruskan. Huru-hara juga hidup saya sebab jadual kerja juga tak menentu.

"Terfikir juga, kalaulah ibu masih ada, mesti dia yang paling sibuk. Tapi Tuhan lebih sayangkan mereka," ucapnya sambil tersenyum menghapus sayu.

Bintang drama Bio-Nik itu sudah lama bergelar pelakon namun ketika namanya sedang meningkat naik, dia pula memilih untuk naik pelamin.

"Seperti yang saya katakan tadi, berkahwin sekarang atau tunggu entah sampai bila, rasanya saya tetap berlakon macam biasa.

"Berkahwin atau tidak, hidup saya tidak akan berubah 360 darjah. Tidak akan ada apa-apa yang berubah," katanya.

Dalam karier lakonannya, Faralyna cukup faham permainan populariti, jatuh dan bangunnya seseorang artis. Lambat atau cepat popular bukanlah satu isu buat bekas kekasih pelakon Hairul Azreen itu.

"Saya pun faham, saya bukanlah artis popular. Lakonan ialah pekerjaan dan rasanya saya okey dengan peluang saya setakat ini.

"Kalau ada yang kata, sekarang zaman pelakon baharu dapat perhatian, saya okey. Selagi saya ada kerja dan tidak kacau orang, saya tidak pernah cemburu kerana tidak menjadi sebahagian daripada nama-nama yang sedang popular.

"Lagipun, saya masih muda. Bayangkan kalau saya tengah meletup-letup popular ketika ini, bagaimana saya mahu terus mengekalkan populariti itu untuk lima hingga 10 tahun lagi?" tutupnya optimis.

Akhil Hayy dakwa teraniaya

Posted:

Akhil Hayy dakwa teraniaya

Akhil Hayy dakwa teraniaya

BERSAMA isteri, Waheeda. Akhil Hayy akui hatinya terguris apabila ada individu cuba menutup periuk nasinya.


SATU PERSATU helaian kisah hidup Akhil Hayy, 45, dilanda kontroversi. Pernah bekas pengacara rancangan Cubaan itu nekad untuk menyaman seorang penulis blog yang disyaki mencela dirinya dan isteri, Waheeda.

Terbaru, pemilik nama sebenar Akhil Abdul Hayy itu berkata, hatinya terguris apabila ada pihak cuba menutup periuk nasinya. Dia kecewa selepas pihak pengurusan Astro dikatakan tidak memberikan alasan kukuh mengapa dia tidak lagi dibenarkan berdakwah menerusi program-program terbitan Astro Oasis.

Lebih menyedihkan, sudah hampir empat tahun dia tidak dibenarkan muncul dalam saluran berbentuk islamik itu sedangkan dahulu, dialah salah seorang pendakwah bebas terawal yang menanam benih dakwahnya di saluran berkenan.

"Televisyen merupakan medium yang mudah untuk berdakwah kepada masyarakat khususnya mereka yang tidak sempat menghadiri majlis ilmu atau datang ke masjid.

"Kali terakhir saya terbabit dalam program Astro ialah empat tahun lalu. Pada masa itu saya mengacarakan program Imam Muda.

"Bukan mahu meraih simpati tetapi saya berasa ralat apabila tawaran yang sepatutnya diberikan kepada saya tetapi ditolak pula oleh pihak pengurusan Astro," jelas Akhil ketika ditemui pada majlis pelancaran single terbarunya yang berjudul Andai Esok di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Tambah Akhil, dia tidak tahu bagaimana hendak menjawab dengan peminat apabila ditanya mengenai pembabitannya dalam industri seni yang semakin suram.

Menurutnya, tawaran daripada pihak produksi luar kepadanya memang ada namun disebabkan ada individu berpengaruh dalam pengurusan Astro, tawaran lakonan itu terpaksa ditukarkan dengan orang lain.


AKHIL HAYY tampil dengan single terbaharu berjudul Andai Esok.


"Sebelum ini, alunan zikir dan azan yang menggunakan suara saya ditarik balik. Kemudian, tawaran menjadi juri untuk program realiti Pencetus Ummah dihentikan.

"Terkini, tawaran berlakon dalam telemovie berjudul Rock Sangkut terbitan Mawi Entertainment yang bakal ditayangkan di Astro Prima juga digantikan dengan pelakon lain.

"Apabila saya bertanyakan hal itu kepada Mawi yang merupakan Pengarah Urusan syarikat itu, dia sendiri tidak dapat menjelaskannya kerana pihak Astro tidak memberikan alasan yang konkrit.

"Saya bimbang hanya disebabkan ada seorang yang tidak menyukai saya, dia mempengaruhi orang lain supaya menolak saya," jelas Akhil yang mahukan penjelasan daripada individu berkenaan.

Tambah Akhil, biarpun tidak muncul di kaca televisyen namun rezekinya masih ada.

"Alhamdulillah, saya sering mendapat jemputan berdakwah ke luar negara. Walaupun penat sedikit tapi saya bersyukur kerana ramai yang menyokong perjalanan saya dalam menyampaikan dakwah.

"Saya berharap dia tidak termasuk dalam golongan yang menzalimi orang lain kerana dakwah itu ibarat air sungai yang mengalir dan tidak akan terputus," luah Akhil.

Sementara itu, mengulas tentang single terbaharu berjudul Andai Esok, Akhil memberitahu, lagu tersebut merupakan ciptaan Badhisham dan liriknya ditulis oleh Hairul Anuar Harun.

"Selepas Badhisham pulang daripada menunaikan umrah, dia menghubungi saya dan memberitahu yang dia telah menghasilkan sebuah lagu istimewa untuk saya.

"Walaupun saya mampu menghasilkan single sendiri tapi saya lebih selesa bekerja secara berjemaah. Secara tidak langsung saya dipertemukan dengan syarikat rakaman, Natz Production serta Badhisham," katanya.

Lagu Andai Esok mengajak masyarakat untuk melakukan perkara yang bermanfaat sebelum dipanggil Ilahi.

Sebelum menutup bicara, Akhil turut memberitahu, dia bakal menerbitkan album yang tertangguh sejak empat tahun lalu. Album tersebut turut menyelitkan dua buah lagu ciptaan isterinya, Waheeda iaitu Ighfir Zunubi dan Subhanakh.

Hanez tak mati dek keji

Posted:

Hanez tak mati dek keji

Hanez tak mati dek keji

KONTROVERSI sudah menjadi nama kedua kepada Hanez Suraya. Dia bukan pelakon bermasalah namun apa sahaja masalah yang berlingkar menjadi dilema Hanez, semuanya bermula dengan cinta.

Reda seketika kisah dihentam khalayak gara-gara bercinta dengan suami orang, pelakon berusia 29 tahun itu mengejutkan ramai apabila menyaman Penerbangan Malaysia (MAS). Semua itu gara-gara gambar keratan tiket penerbangannya bersama sang kekasihnya, Romie ke Bangkok, Thailand tersebar di internet.

Hanez mendakwa, perbuatan itu dilakukan oleh kakitangan MAS kerana hanya pihak syarikat penerbangan itu yang mempunyai kuasa menyimpan dan memegang keratan tiket penumpang yang menggunakan perkhidmatan berkenaan.

Kes itu menjadi hangat manakala Hanez sebagai artis dituduh sengaja memperbesar-besarkan isu itu.

"Saya saman MAS atas alasan hak privasi saya diceroboh. Saya percaya semua orang ada hak itu," jelas Hanez yang pada mulanya enggan mengulas memandang kes itu akan dibicarakan di mahkamah.

Pada 22 Mei lalu, Hanez bersama peguamnya memfailkan saman terhadap MAS di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

"Pada hari yang sama kes itu difailkan, peguam saya sudah mendapat respons daripada pihak MAS. Mereka meminta beberapa perkara. Saya boleh berkongsi setakat itu sahaja," katanya yang enggan mendedahkan butiran kes itu lebih lanjut.

Hanez sebenarnya bimbang kenyataannya akan bercanggah apabila kes itu dibicarakan kelak. Dari satu perspektif yang lain, keberanian Hanez menegakkan haknya itu seperti membongkarkan keburukan dirinya sendiri.

"Selama ini, saya buat perkara baik pun tetap akan dipandang jahat, orang tetap tak sukakan saya.

"Cukuplah dengan apa yang telah saya lalui, saya kena baca segala kejian mereka, tetapi jangan disebabkan kontroversi sebelum ini, mereka ambil mudah untuk buruk-burukkan saya lagi.

"Saya mahu jadikan perkara ini pengajaran, ini hak saya. Kes itu memang layak dibawa ke mahkamah," kata pelakon drama 3 Janji itu tenang.

Tidak berniat untuk menjatuhkan mana-mana pihak, Hanez akur bahawa dia masih manusia yang ada hati perut. Dia tidak menolak kemungkinan jika suatu hari nanti kes itu berjaya diselesaikan di luar mahkamah.

"Saya pun tidak mahu perkara ini jadi besar," ujarnya yang sudah tidak mempedulikan kecaman yang masih diterima menerusi media sosial.

Tambah Hanez: "Cuma saya pelik apabila pembenci hanya berani memaki saya menerusi Instagram tetapi setiap kali saya keluar ke majlis-majlis, saya tidak pula diserang bahkan ada pula yang tampil memberikan kata-kata semangat.

"Sekarang, kalau ada pengikut yang masih tidak puas-puas menghentam saya di Instagram, saya tidak teragak-agak untuk menghalang akses pengikut tersebut. Ingatkan jumlah pengikut akan berkurang rupa-rupanya makin ramai.

"Sama ada mereka itu pembenci atau benar-benar peminat, terserah," beritahunya yang kini sibuk dengan latihan untuk teater berjudul Projek Kahwin.

Hanez hampir tidak mahu berlakon dalam teater itu gara-gara kontroversi yang melanda namun bak kata pepatah, tak hidup dek keji tak mati dek keji, dia akan terus melangkah berdepan setiap onar yang mendatang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Berat badan makan tuan

Posted:

Berat badan makan tuan

Berat badan makan tuan

WALAUPUN mengambil makanan sama seperti individu lain, Uribe mendakwa, berat badannya terus bertambah.


BERAT badan mencecah 587 kilogram (kg) kedengaran melampau dan luar biasa. Namun, itulah catatan yang rekodkan Guinness World Records untuk lelaki paling gemuk di dunia, Manuel Uribe pada tahun 2007.

Disebabkan berat badan itu, Uribe yang berasal dari Monterrey, Mexico, terpaksa menghabiskan masa selama 14 tahun di atas katil yang direka khas untuk memudahkan dia bergerak.

Keadaan ini menyebabkan Uribe tekad untuk membuang sejumlah lemak yang terkumpul dalam badannya kepada 394kg.

Walaupun bersaiz gergasi dan tidak berpenampilan menarik, masih ada wanita yang mahu menjadi kekasihnya iaitu Claudia Solis.

Mereka berkahwin pada tahun 2008 semasa Uribe berusia 43 tahun manakala Claudia 38 tahun.

Perkahwinan itu mendapat liputan meluas media sehinggakan sebuah stesen penyiaran Amerika Syarikat sanggup membeli hak penyiaran majlis itu yang dihadiri 400 orang tetamu.

Malangnya, pertambahan berat badan Uribe mula menjejaskan hubungan mereka suami isteri.

"Saya sangka perkahwinan ini akan kekal. Namun, akibat berat badan saya yang bertambah hari demi hari, Claudia meminta cerai. Perkara tersebut menyebabkan saya semakin murung," cerita Uribe.


CLAUDIA SOLIS


Normal

Semasa zaman remaja, berat badan Uribe agak normal iaitu 113kg. Bagaimanapun, pada tahun 1992, berat badannya meningkat.

"Saya tidak tahu macam mana berat badan saya boleh naik dan tiada langsung menunjukkan tanda-tanda akan turun sedangkan saya makan sama macam orang normal.

"Seperti kebanyakan penduduk Mexico yang lain, saya makan makanan yang sama seperti mereka, contohnya hamburger, kentang goreng, piza, kacang, nasi dan makanan tradisi Mesico, iaitu jagung tortila," katanya.

Jelasnya, keadaan tersebut berlaku mungkin disebabkan jenis pekerjaannya ketika itu.

"Saya bekerja sebagai juruteknik. Tugas saya hanya membaiki mesin taip dan komputer.

"Jadi, aktiviti harian saya sekadar duduk di atas kerusi dan tidak banyak melakukan pergerakan," katanya.

Kegemukan tersebut mula melarat pada tahun 2002 hinggakan dia sekadar dapat berbaring di atas katil. Dia terpaksa bergantung kepada ibu dan rakan-rakannya untuk memberinya makanan selain membersihkan badan.

Pada 2 Mei lalu, Uribe dikejarkan ke hospital akibat masalah kesihatan yang berpunca daripada kegemukannya.

Pada masa itu, Uribe berada di atas katilnya di rumahnya di bandar San Nicholas, Monterrey.

Disebabkan berat badannya, dia terpaksa diangkut menggunakan sebuah kren dengan bantuan pekerja-pekerja daripada perkhidmatan kecemasan dan pasukan pertahanan awam Mexico.


SEJAK tahun 2002, Uribe lebih banyak menghabiskan masa di atas katil.


Obesiti

Begitupun, Uribe meninggal dunia Selasa lalu pada usia 48 tahun.

Menurut seorang pegawai di Hospital Universiti Monterrey, laporan awal menunjukkan Uribe meninggal dunia akibat masalah kadar degupan jantung yang tidak teratur dan penyakit berkaitan dengan kehilangan cecair pada kedua-dua belah kakinya.

Sementara itu, Pensyarah Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Roslee Rajikan berkata, lazimnya kegemukan terjadi berpunca daripada pengambilan makanan yang tidak bersesuaian dengan aktiviti harian dan juga ketidakstabilan emosi seseorang.

"Seseorang perlu peka dengan pengambilan makanan harian supaya bersesuaian dengan aktiviti yang dijalankan.

"Ini kerana jika kalori yang diambil tidak dibakar, ia akan tersimpan menjadi lemak dan lama-kelamaan akan memudaratkan kesihatan seseorang," katanya.

Jelasnya, seseorang juga tidak digalakkan mengambil makanan ketika emosi mereka tidak stabil kerana perkara tersebut mendorong seseorang mengambil makanan lebih daripada kuantiti yang diperlukan.

"Indeks jisim badan normal adalah antara 20.7 hingga 26.4, manakala 26.5 dan ke atas dikategorikan sebagai gemuk dan obesiti.

"Bagaimanapun, dalam kes lelaki Mexico ini, dia bukan sahaja mencapai tahap obesiti, malah dikategorikan sebagai morbid obesiti iaitu kegemukan yang mengancam nyawa," jelasnya.

Makanan sihat cegah bayi pramatang

Posted:

Makanan sihat cegah bayi pramatang

Makanan sihat cegah bayi pramatang


DIET yang betul mampu mencegah kelahiran bayi pramatang. - Gambar hiasan


SATU penyelidikan oleh pengkaji dari Universiti Adelaide, Australia, Dr. Jessica Grieger mendapati, wanita yang mengamalkan diet makanan yang buruk semasa hamil berisiko melahirkan bayi pramatang.

Perkara tersebut terbukti hasil daripada ujian yang dilakukan ke atas 300 orang wanita hamil di Australia.

Didapati, 50 peratus daripada wanita yang mempunyai pola pemakanan yang teruk melahirkan bayi pramatang.

"Kelahiran pramatang merupakan salah satu penyebab kematian bayi yang baru lahir.

"Justeru itu, wanita hamil disarankan mengambil makanan yang sihat dan tinggi kandungan vitamin bagi memastikan bayi berada dalam keadaan sihat saat dilahirkan," jelasnya.

Minuman sejuk punca perut buncit

Posted:

Minuman sejuk punca perut buncit

Minuman sejuk punca perut buncit


PERUT menjadi buncit akibat pengambilan makanan manis selepas makan.


KEADAAN perut yang membuncit selepas makan pasti sukar untuk dihindari. Namun, perkara itu boleh dicegah jika kena caranya.

Seorang pakar diet dan pemakanan Indonesia, Nadya Andreeva berkata, gaya hidup dan pemilihan makanan yang sesuai dapat mencegah perut buncit.

"Pertama sekali, seseorang perlu mengelak daripada mengambil minuman sejuk semasa makan kerana ia menyempitkan saluran darah sekali gus melambatkan proses metabolisme.

"Sebaiknya, seseorang disarankan mengambil teh herba panas ataupun air suam sewaktu makan," katanya.

Seseorang juga harus menahan diri daripada mengambil pencuci mulut yang manis dan berkalori tinggi selepas makan kerana ia membuatkan perut berasa kenyang secara berlebihan dan menimbulkan rasa mual.

"Kebiasaannya makanan seperti ini menjadi punca lemak berkumpul pada dinding perut dan menyebabkan perut buncit.

"Bukan sahaja perut, bahagian pinggul juga akan membesar akibat manisan ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved