Isnin, 2 Januari 2012

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Imej berontak gadis pelik

Posted:

Imej berontak gadis pelik

Imej berontak gadis pelik

Susunan ALIF ABU BAKAR

BERMODALKAN skirt kembang ala bakul dengan lapisan renda beropol, rekaan pelik itu diserlahkan lagi dengan solekan luar biasa yang terpalit pada wajah gadis berimejkan stail Lolita.

Dua dekad lalu, Lolita hanya dikategorikan sebagai fesyen jalanan. Hari ini, ia berevolusi dengan kewujudan beberapa jenis stail Lolita.

Sweet Lolita, Classic Lolita, Punk Lolita, Wa Qi Lolita, Dandy Lolita dan Gothic Lolita merupakan antara kategori yang terkandung dalam cabang fesyen Jepun itu.

Seorang gadis yang hanya mahu dikenali sebagai Mina mendedahkan bahawa dirinya sebagai pengikut imej Black Lolita, yang sedikit berbeza dengan penampilan pengikut Lolita ortodoks.

Gadis dari Tokyo itu memberitahu, Black Lolita membawa imej suram serta mengetengahkan gabungan stail Sweet Lolita dan Gothic Lolita.

"Sweet Lolita banyak menggunakan fabrik berbulu termasuk haiwan yang diawet dan telinga arnab palsu. Gothic Lolita pula lebih menegaskan kepada penggunaan reben hitam, renda, mutiara dan satin.


KARAKTER Lili dalam permainan video Tekken 6, direka dengan penampilan Lolita.


"Walaupun inspirasi kedua-dua stail itu dicampurkan bagi membentuk ideologi Black Lolita, kami masih mengekalkan penampilan asas Lolita iaitu skirt kembang besar," jelas Mina yang mengatakan terdapat juga Classic Lolita yang berimej lebih matang.

Meski berbeza daripada segi penampilan, persamaan kesemua stail Lolita bagaimanapun, masih ketara pada ciri keasliannya yang membawa mesej seksual dan burlesque.

"Gadis Jepun sukakan benda comel, tetapi pada masa yang sama, mereka turut tertarik kepada elemen-elemen yang sedikit mengganggu," jelas seorang pereka kostum Lolita, Maiko Fujii.

Menerusi ilham terbaharu beliau, Fujii mengupas karakter fantasi Snow White, sebagai medium utama rekaan pakaian dalam wanita versi Black Lolita.

Mengimbau sejenak sejarah kewujudan stail tersebut, nama Lolita itu sebenarnya dipinjam daripada novel Vladimir Nabokov. Ia berkisar tentang obsesi seorang lelaki usia pertengahan terhadap seorang budak perempuan berusia 12 tahun bernama Lolita.

Interpretasi fesyen

Karakter Lolita itu kemudiannya diterjemahkan ke dalam dunia realiti dan diangkat sebagai interpretasi fesyen dengan penekanan kepada imej keanak-anakan dan cerita dongeng.

Berdasarkan adaptasi itu, Fujii mendapati Snow White sebagai subjek sempurna bagi menggambarkan imej Black Lolita yang agak bercelaru.

Bagi menyampaikan takrifan Snow White, iaitu fantasi kanak-kanak yang mengimpikan perkahwinan dengan seorang putera, Fujii menciptakan kamisol sifon merah gelap dan stoking hitam panjang paras lutut buat Snow White versi Black Lolita.

"Persepsi orang ramai sudah tentu tertumpu pada kesan negatif terhadap remaja perempuan Jepun. Namun, disebabkan mereka mudah terpesona dengan sesuatu yang dilarang dan dahsyat, ia tidak pernah berhenti berkembang," jelas Fujii yang menuntut di Sekolah Rekaan Vantan, Tokyo.

Profesor madya sosiologi fesyen di Universiti Bunka Gakuen, Norinao Tanaka melihat stail Lolita sebagai manifestasi unik tentang tahap psikologi remaja Jepun.

"Stail Lolita secara amnya mewakili dunia kanak-kanak, saat seorang perempuan belum mengecapi alam baligh," kata Tanaka.


SELEPAS dua dekad diperkenalkan, Lolita kini tampil dengan pelbagai jenis stail.


Menurutnya, mereka hidup dalam dunia ciptaan mereka sendiri yang dipenuhi dengan unsur comel, manja dan tidak matang. Ia seperti mesej yang memberitahu bahawa mereka enggan memasuki alam dewasa.

Fesyen yang dibawa pengikut Lolita juga ibarat pembebasan diri terhadap personaliti yang dibawa mereka. Selain itu, ia juga satu ekspresi pemberontakan dalam menentang sesetengah stail yang dihadkan kepada umur-umur tertentu.

Keterbatasan usia

Fujii yang kini selesa memakai skirt pendek ringkas dan baju T menyatakan, pada umur 25 tahun, beliau telah berasa agak tua untuk memakai kostum Lolita yang direkanya.

Sementara itu, Kanami Naoi, pelajar fesyen di sebuah sekolah seni reka pula memberitahu, stail Lolita amat mirip dengan boneka dan disebabkan itu, ia agak sukar buat wanita berusia mengenakannya.

"Ia bergantung kepada siapa yang memakainya, mungkin 30 tahun terlalu tua. Saya rasa mereka yang berumur 25 tahun masih boleh tampil dengan imej Lolita," jelas Naoi.

Berbeza pula dengan Imari Sato, 18, yang bersifat lebih terbuka: "Saya rasa umur bukan masalah asalkan ia membuatkan si pemakai selesa dan gembira."

Mula dipentaskan pada Minggu Fesyen Jepun dua tahun lalu, gaya Lolita kian mendapat tempat di hati pencinta fesyen Negara Matahari Terbit itu.

"Lolita merupakan trend terkini dalam dunia fesyen Jepun. Ia kini menjadi pendahulu kepada semua jenis fesyen yang wujud di negara ini.

"Saya rasa ia mampu bertahan sampai bila-bila dalam kelompok fesyen tersendiri di Jepun," luah Pengarah Pertubuhan Minggu Fesyen Jepun, Akiko Shinoda.

Kartun Lolita


GADIS Lolita sinonim dengan skirt kembang beropol, gaya rambut pelik, solekan tebal dan berpayung.


Pengaruh fesyen Lolita dapat dilihat menerusi penciptaan beberapa karakter dalam siri animasi kartun Jepun. Watak dalam sebilangan komik dan permainan video juga negara itu juga ditonjolkan dengan imej Lolita.

Kartun popular, Pokemon mewujudkan tiga jenis haiwan pokemon yang disuntik elemen Lolita. Gothita, Gothorita dan Gothitelle diciptakan berdasarkan pengaruh Gothic Lolita dalam industri fesyen Jepun.

Selain itu, siri animasi Death Note, Paradise Kiss dan Gosick turut mempamerkan beberapa karakter yang menggayakan fesyen Lolita. Permainan video seperti Tekken 6 juga mempunyai watak gadis Lolita.

Full content generated by Get Full RSS.

Epilog jejaka ringkas

Posted:

Epilog jejaka ringkas

Epilog jejaka ringkas


JAKET kulit yang dipadankan dengan seluar rona kelabu tampak unik.


KONSEP ringkas, ringan dan lembut menjadi kayu ukur dominan dalam persalinan terbaharu Emporio Armani. Rekaan ringkas diangkat sebagai gaya moden terkini dalam konteks fesyen lelaki.

Garisan pada pakaian -pakaian tersebut kemas serta dibentuk dengan rapi. Jaket menjadi bintang untuk koleksi kali ini.

Sempit pada bahagian bahu ataupun betul-betul mengikut lenturan tubuh badan tersendiri, jaket jenama Itali itu didatangkan dengan satu butang melebihi paras dada.

Celana jenama di bawah rangkaian Giorgio Armani itu juga dihasilkan mengikut potongan kaki dengan kemasan jahitan berganda yang berakhir pada buku lali.

Konsistensi ciri ringan pada fabrik yang digunakan ditekankan dengan aplikasi teknik lapisan sekali gus memberi kombinasi luar dugaan.

Jaket dan kot trenc umpamanya, merupakan material serupa diperbuat daripada krep atau sutera yang tipikal dengan Emporio Armani. Penggunaan warna neutral pada kedua-dua pakaian itu berjaya mewujudkan efek pudar.

Kesemua pakaian kali ini mendapat kemasan yang sama walaupun material berbeza termasuklah baju kait, kulit dan aksesori.

Signatur konsep ringkas itu juga dapat dilihat pada baju-baju berlapis. Ia dipotong dalam bentuk baju T dan digabungkan dengan ciri baju blouson pendek mengikut fabrik bersesuaian.

Dipersembahkan dalam palet warna neutral seperti biru, perak dan perang, pilihan rona-rona tersebut menguatkan lagi sentimen ringkas yang dibawa kali ini.

Penggemar warna hitam jua tidak perlu gusar kerana ia turut disediakan dalam rekaan terbaharu itu cuma terhad kepada celana dan jaket sahaja.

Full content generated by Get Full RSS.

Peranan pereka fesyen

Posted:

Peranan pereka fesyen

Peranan pereka fesyen


NASIB seseorang pereka fesyen terletak di tangan industri dan pencinta fesyen.


SEJAK beberapa tahun kebelakangan ini sebahagian besar remaja tempatan teruja menonton program realiti fesyen, Project Runway yang telah masuk musim kesembilan di Amerika Syarikat (AS).

Kecenderungan menonton siri televisyen yang memaparkan rencah kehidupan dan di sebalik tabir kesibukan kelompok pereka fesyen telah mendorong remaja kita memasang impian dan bercita-cita untuk bergelar pereka fesyen yang tersohor.

Namun begitu, tidak dinafikan segelintir daripada mereka masih samar -samar tentang fungsi pereka fesyen secara menyeluruh. Kadangkala mereka tertanya-tanya sendiri, mengapakah mereka teruja dan obses pada dunia fesyen ini?

Kita tertarik pada dunia fesyen, bukan hanya sebagai satu ekspresi individualiti diri dengan cara berpakaian, tetapi juga sebagai satu kaedah ekspresi kreatif melalui rekaan.

Fashion is a constant search for the new. It's hungry and ruthless. Tetapi sememangnya kebolehan dan peluang untuk mereka cipta pakaian amat menyeronokkan dan memberikan kepuasan.

Konstruksi pakaian

Pereka fesyen bukan hanya duduk di meja dan melakar rekaan gaun yang cantik. Sebaliknya mereka perlu membuat penyelidikan, mendapatkan inspirasi dalam membina tema sealiran trend terkini.

Seterusnya mencari dan memilih fabrik yang sesuai serta menghasilkan koleksi rekaan hebat berdasarkan fabrik tersebut. Pereka yang baik faham akan ciri-ciri dan sifat sesuatu fabrik dan mengetahui pakaian yang sesuai dengan kain itu.

Kefahaman tentang teknik konstruksi pakaian juga penting dalam rekaan fesyen. Apabila mereka mencipta sesuatu himpunan, pereka harus fikirkan mereka menciptanya untuk siapa, jenis kain dan pakaian mengikut musim dan pada masa yang sama perlu bijak dalam aspek rangka promosi dan pemasaran koleksi fesyen masing-masing.

Pereka fesyen hanya salah satu daripada pelbagai pekerjaan yang wujud dalam industri fesyen. Perlu diingat, bukan semua individu yang mencintai fesyen mempunyai kebolehan untuk menjadi pereka fesyen berbakat.

Fokus

Ramai antara individu kreatif yang meminati dunia fesyen menjadi pembeli fesyen tegar, ejen menjual pakaian, penulis fesyen, jurugambar, penata gaya ataupun pelukis ilustrasi. Kesemua profesion memainkan peranan yang penting di atas kejayaan seseorang pereka fesyen.

The Oxford English Dictionary mendefinisikan fesyen sebagai budaya atau gaya popular masa kini, terutamanya dalam rekaan pakaian. Pada dasarnya, fesyen bermakna sesuatu gaya yang terkini ataupun up to date dan diakui subjektif serta bergantung pada banyak faktor.

Pameran, filem dan muzik boleh mempengaruhi cita rasa sesuatu yang dianggap fashionable pada satu-satu masa.

Bagi pereka fesyen, adalah penting untuk memperkembangkan kesedaran tentang cita rasa dan gaya anda tersendiri. Bukan semua individu mempunyai kebolehan dan kecenderungan atau kemahuan untuk mereka pakaian yang tidak konvensional.

Sebilangan pereka lebih fokus menghasilkan rekaan yang punyai konsep understatement atau fokus pada perincian pada sesuatu pakaian. Sebilangan lain pula lebih selesa mereka rekaan konvensional.

Sememangnya, amat penting untuk seseorang pereka mengetahui kepakaran dan kemampuan yang dimilikinya dalam bidang fesyen, namun begitu ia tidak bermaksud yang anda perlu takut untuk bereksperimentasi dalam menghasilkan rekaan.

Kadangkala proses mengenali diri sendiri mengambil sedikit waktu dan tempoh ini selalunya diharungi semasa belajar di universiti, kolej, institusi ataupun sekolah fesyen.

Apapun, nasib anda sebagai pereka fesyen terletak di tangan industri dan juga pembeli fesyen untuk membuat pilihan. Perlu diingatkan, tidak semua pembeli menyukai rekaan anda, sememangnya akan ada mereka yang tidak menyukainya langsung.

Sama ada mereka suka atau mereka benci. Ini perkara lumrah dalam industri yang begitu subjektif dan kadangkala agak mengelirukan, tetapi lambat-laun anda akan belajar untuk mengharungi segala kritikan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tambah maklumat mengenai Akta TCM - MSCM

Posted:

Tambah maklumat mengenai Akta TCM - MSCM

Tambah maklumat mengenai Akta TCM - MSCM

02/01/2012 5:26pm

SHAH ALAM — Persatuan Perubatan Komplementari Malaysia (MSCM) menggesa Kementerian Kesihatan memberikan penjelasan cadangan Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari (TCM) bagi memastikan ia benar-benar memberi manfaat kepada lebih 15,000 pengamal di negara ini.

Presiden persatuan itu, Lee Chee Pheng berkata, banyak pengamal telah menyuarakan kebimbangan berhubung kesamaran akta itu, menyatakan ia tidak sepatutnya menyekat atau melemahkan TCM sebagai perubatan alternatif.

"Pengamal mahu tahu sama ada peraturan spesifik akan diwujudkan untuk memastikan TCM kekal kompetitif. Siapa yang akan mengajar dan melatih pengamal baru atau memutuskan ubat yang mempunyai nilai saintifik atau tidak?

"Isu ini perlu ditangani dalam akta itu dan perlu diberi penjelasan secara berterusan kepada pihak yang relevan sebelum dikuatkuasakan," katanya kepada pemberita ketika dihubungi.

Chee Pheng berkata, kerajaan tidak boleh menangguhkan penguatkuasaan Akta TCM kerana ia perlu untuk memberi keyakinan kepada orang ramai mengenai perubatan tradisional.

Katanya, kementerian sepatutnya membantu pengamal mendokumentasikan amalan mereka sebelum akta itu dikuatkuasakan.

Chee Pheng menegaskan, organisasi sesuai diperlukan dalam TCM kerana ia melibatkan pandangan, amalan dan kepercayaan berbeza. — BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Lelaki keranda maut ditembak ketika sarapan

Posted:

Lelaki keranda maut ditembak ketika sarapan

Lelaki keranda maut ditembak ketika sarapan

02/01/2012 5:14pm

JOHOR BAHRU — Seorang pekerja kedai keranda maut akibat ditembak ketika sedang bersarapan di sebuah kedai kopi, di Jalan Nakhoda, Taman Ungku Tun Aminah, di sini, hari ini.

Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Ismail Yatim berkata Ong Chin Loo, 48, yang sedang bersarapan bersama dua rakannya ditembak dari jarak dekat oleh seorang lelaki yang memakai topi keledar, kira-kira pukul 7.15 pagi.

"Chin Loo mati serta merta di tempat kejadian akibat tembakan yang terkena pada badan yang dipercayai menggunakan pistol jenis automatik. Suspek kemudian dilihat melarikan diri bersama motosikalnya yang diletakkan di belakang kedai," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, polis menemui enam kelongsong peluru di tempat kejadian dan sedang menyiasat terperinci kes itu menerusi kamera litar tertutup yang dipasang dalam kedai berkenaan.

Tambah beliau, polis kini sudah menahan dua lelaki yang dipercayai dapat membantu menyelesaikan kes berkenaan.

Katanya, mayat Chin Loo dihantar ke Hospital Sultanah Aminah di sini untuk bedah siasat dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana bunuh. — BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Sekolah sukan ke-2 Terengganu Februari

Posted:

Sekolah sukan ke-2 Terengganu Februari

Sekolah sukan ke-2 Terengganu Februari

02/01/2012 3:19pm

KUALA TERENGGANU — Kerajaan Terengganu akan membina sekolah sukan kedua di negeri ini berharga RM25 juta di kawasan lapan hektar di Gong Badak berhampiran Kompleks Sukan Gong Badak tidak lama lagi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, kerja-kerja pembinaan sekolah itu akan bermula Februari ini.

"Sebelum ini kita telah mempunyai sebuah sekolah sukan yang sama iaitu Sekolah Sukan Bukit Nenas di Setiu, namun pembinaan sekolah kedua ini juga amat penting memandangkan Terengganu kini merupakan kuasa sukan baru di negara ini.

"Penubuhan sekolah kedua ini dilihat perlu bagi menggilap bakat-bakat yang ada selain itu mampu melonjakkan industri sukan dan akademik," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata, sekolah itu dibina dalam masa dua tahun dan mampu menampung kira-kira 800 hingga 1,000 pelajar dalam satu-satu masa.

Menurut beliau,pembinaan sekolah tersebut akan menggunakan konsep yang sama dengan Sekolah Sukan Bukit Jalil, Kuala Lumpur dan Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor.

"Kita akan menumpukan kemasukan anak negeri ini terlebih dahulu. Apa yang penting mereka bukan sahaja perlu hebat dalam sukan, bahkan dalam akademik jika mahu menyambung pelajaran di sekolah berkenaan," katanya.

Ahmad Razif berkata, pada masa kini terdapat beberapa sekolah yang terlibat dengan program sukan iaitu Sekolah Menengah Sultan Sulaiman dan Sekolah Menengah Padang Midin yang melibatkan acara sukan sepak takraw dan bola sepak.

Justeru, pihaknya telah menyarankan kepada Jabatan Pelajaran supaya pelajar ini ditempatkan di sekolah sukan bagi memudahkan urusan pemberian biasiswa selain memastikan akademik mereka tidak ketinggalan. — BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Dua juta berpesta di Copacabana

Posted:

Dua juta berpesta di Copacabana

Dua juta berpesta di Copacabana

SEJUMLAH besar orang menyaksikan pertunjukan bunga api di pantai Copacabana, Brazil semalam.


RIO DE JANEIRO, Brazil - Lebih dua juta orang berhimpun di pantai Copacabana di Rio de Janeiro bagi meraikan sambutan tahun baru semalam.

Pelbagai pertunjukan bunga api yang menarik di langit di atas laut dipersembahkan manakala irama muzik Latin diperdengarkan bagi memeriahkan sambutan tersebut.

Beribu-ribu bunga api naik ke udara dari 11 jeti terapung di pantai legenda itu selain dihangatkan dengan irama samba.

Walaupun hujan, sambutan itu tidak menjejaskan pengunjung yang hadir.

Sebahagian pengunjung wanita hanya memakai bikini semasa meraikan sambutan tahun baru itu.

Penduduk Brazil menyambut tahun baru sebanyak tiga kali kerana negara ini mempunyai tiga zon waktu yang berbeza.

Sementara itu di Casandrino, Itali, seorang lelaki berusia 39 tahun, Marco D'Apice mati selepas sebutir peluru sesat memasuki mulutnya semasa beberapa orang melepaskan tembakan bagi meraikan tahun baru.

Di Rom, beberapa anggota bomba berusaha untuk memadamkan kebakaran selepas seorang lelaki menyalakan mercun yang menyebabkan sejumlah bunga api terbakar sekali gus menyebabkan dia terbunuh dan beberapa orang lagi cedera termasuk kanak-kanak. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

500 cedera letupan mercun

Posted:

500 cedera letupan mercun

500 cedera letupan mercun


SEORANG lelaki yang cedera akibat tembakan rambang sempena tahun baru di Manila semalam.


MANILA, Filipina - Hampir 500 orang cedera akibat letupan mercun dan tembakan rambang di negara ini sempena sambutan tahun baru.

Menurut beberapa pegawai, kira-kira 12 buah penerbangan, termasuk dua dari Amerika Syarikat terpaksa dibatalkan dan dilencongkan semalam kerana letupan mercun mengehadkan penglihatan di Manila.

Sejumlah orang yang cedera akibat letupan mercun termasuk kanak-kanak memenuhi bilik-bilik kecemasan di hospital di sini selepas tengah malam.

Dua kumpulan bertempur di depan sebuah hospital di sini menyebabkan seorang mati akibat tembakan.

Setiausaha Kesihatan, Enrique Ona menyatakan bilangan mangsa yang cedera akibat letupan mercun ialah 454 orang dan 18 lagi terkena peluru sesat.

"Sekali lagi, rayuan supaya ibu-ibu menjauhkan anak-anak mereka dari mercun tidak berkesan," kata Ona pada satu sidang akhbar.

Menurutnya, dia bersedia untuk menimbangkan satu cadangan bagi mengharamkan mercun sepenuhnya tetapi ia perlu dikaji terlebih dahulu.

Setiausaha Dalam Negeri, Jesse Robredo berkata, seramai 65 orang ditangkap kerana menggunakan mercun haram.

Sebahagian besar rakyat Filipina terpengaruh dengan tradisi masyarakat China yang percaya bunyi bising mercun dan bunga api mampu mengusir kejahatan dan nasib malang pada sambutan tahun baru.

Bagaimanapun, mereka mengamalkan kepercayaan itu dengan keterlaluan sehingga menyebabkan banyak kecederaan berlaku pada setiap tahun sempena sambutan tahun baru. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bieber meriahkan sambutan 2012

Posted:

Bieber meriahkan sambutan 2012

Bieber meriahkan sambutan 2012


Wajah Justin Beiber dari dekat semasa menyanyi lagu Let It Be.


NEW YORK - Penyanyi remaja terkenal dunia, Justin Bieber meraikan orang ramai di Times Square di sini kelmarin menjelang Tahun Baru 2012.

Bieber yang berusia 17 tahun membuat persembahan dengan menyanyi lagu yang dipopularkan kumpulan The Beatles, Let It Be sambil bermain piano.

Dia membuat persembahan itu bersama pemain gitar terkenal dunia, Carlos Santana kira-kira pada pukul 10 malam.

Ketika Santana yang berusia 64 tahun yang merupakan pemain gitar irama rock tiba di pentas, penonton memberikan sorakan yang kuat.

Lagu Let It Be dikeluarkan pada Mac 1970 dan telah dinyanyikan oleh hampir kesemua penyanyi terkenal.

Namun, persembahan yang menggabungkan generasi muda yang diwakili Bieber dan golongan tua yang diwakili Santana itu dianggap tidak akan dilupakan oleh penonton.

Bieber dan Santana merupakan tetamu undangan program The Dick Clark's New Year's Rockin' Eve with Ryan Seacrest 2012 di sini.

Turut memeriahkan program itu ialah penyanyi rap terkenal, Pitbull yang menyanyikan lagu International Love, Hey Baby dan Rain Over Me secara medley.

Penyanyi yang berpakaian pelik, Lady Gaga juga tidak ketinggalan menghiburkan penonton.

Lady Gaga menyertai Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg untuk mengetuai kiraan memasuki tahun Baru. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kalis kritikan Chef Wan

Posted:

Kalis kritikan Chef Wan

Kalis kritikan Chef Wan

BERKAT tidak ambil kisah atau diibaratkan sebagai kalis dengan komen-komen pedas juri tetap terutamanya Chef Wan sebaliknya kumpulan Osbon terus tegar memberikan persembahan yang terbaik dalam setiap minggu berlangsungnya Maharaja Lawak Mega sehingga akhirnya bergelar juara!.

Osbon yang dianggotai oleh dua pelawak 'otai' atau veteran, Mohd. Yusof Abdul Hamid atau Os, 50, dan Sharizan Ahmad atau Abon, 51, menjuarai pertandingan sengit yang berlangsung pada malam Sabtu lalu di Stadium Melawati, Shah Alam, Selangor.

Dengan undian sebanyak 31.1 peratus, Osbon berjaya membawa pulang wang tunai berjumlah RM350,000 berserta trofi sumbangan Astro sekali gus mengetepikan peserta kegemaran ramai iaitu kumpulan Boboi yang meraih undi sebanyak 29.3 peratus.

Boboi yang dianggotai oleh Afdlin Shauki Aksan dan Harun Salim Bachik hanya berjaya menduduki tempat kedua dan membawa pulang RM250,000 berserta trofi sumbangan Astro.

Ternyata kemenangan Osbon sudah diramal ramai pihak apabila meraih pujian juri Datuk Siti Nurhaliza melalui persembahan pertama mereka manakala legenda bola sepak Malaysia, Zainal Abidin Hassan turut memberi komen yang positif melalui persembahan kedua Osbon.

Komen Siti terhadap Osbon: "Bukan komen negatif yang Siti mahu berikan sebab sorakan dan tepukan yang diberikan penonton di stadium tak putus-putus. Siti mahu ucap tahniah dan ini menunjukkan kebangkitan pelawak senior."

Zainal pula mengulas: "Harap Osbon terus membuat lawak untuk menghiburkan rakyat Malaysia selepas ini. Walaupun kedua-duanya otai tetapi memang terbaik. Penonton menerima anda bukan kerana rupa atau usia tetapi kerana lawak berkesan yang anda berikan".

Tapak 27 tahun

Selama 27 tahun bertapak dalam bidang lawak, buat pertama kali Os meluahkan dirinya berasa diiktiraf.

"Kami sentiasa cuba tampilkan yang terbaik dan Alhamdulillah rezeki berpihak kepada kami. Sudah 27 tahun saya berada dalam bidang lawak dan inilah kali pertama rasa diiktiraf berada di tapak ini," tuturnya optimis.


OS dan Abon terharu meraih pengiktirafan yang cukup bermakna ini.


Ditanya mengenai hala tuju kedua-duanya selepas menjuarai Maharaja Lawak Mega, ungkap Os, dia akan kembali memandu teksi seperti biasa kecuali jika ada tawaran yang datang.

Di pihak Abon pula, dia memberitahu, memang kerjanya melawak di majlis-majlis makan malam mahupun hari keluarga. Jadi, dia akan meneruskan kerjanya dan tidak menolak jika menerima tawaran untuk digandingkan bersama Os.

Bercerita tentang duit kemenangan sebanyak RM350,000 yang bakal dikongsi berdua. Os sememangnya menyimpan hajat ingin mencantikkan lagi teksinya untuk keselesaan para penumpangnya manakala Abon belum lagi memikirkan mengenainya.

Osbon turut ditanya adakah karakter wanita yang ditampilkan dalam setiap persembahan lawak peserta-peserta Maharaja Lawak Mega menjadi faktor bagi meraih undian yang tinggi daripada penonton.

"Untuk persembahan memang kita perlu pelbagaikan lawak. Tak kiralah kita tukar watak jadi wanita atau apapun. Jika tidak penonton akan bosan. Apa yang Osbon buat, kami akan pelbagaikan watak namun masih mengekalkan originaliti Os dan Abon sendiri," ujar Os.

Menurut Abon pula, untuk 10 minggu dalam Maharaja Lawak Mega dia dan Os sudah mempunyai perancangan rapi mengenai setiap persembahan mereka.

Lawak gigi

"Kami cuba sesuaikan watak melalui setiap persembahan. Persembahan mana yang perlu dipakai perempuan dan persembahan mana yang boleh menggunakan Jawa sebagai lawak.

"Begitu juga lawak gigi Os. Kami bukan gunakan isu gigi Os untuk meraih simpati penonton dan juri sebaliknya menjadikannya rencah rasa dalam lawak kami," tutur Abon pula.


KUMPULAN Syok dan Saehu bergambar kenangan bersama kumpulan Boboi dan Osbon.


Sementara itu, ditanya mengenai kekalahan Boboi, ujar Afdlin, dia cukup berbangga kerana tewas di tangan Osbon.

"Saya memang kagumi mereka sebagai seorang pelakon dan pelawak. Saya tengok mereka melawak sejak dari kecil lagi. Mereka memang layak menang," luah Afdlin jujur.

Selain Osbon dan Boboi yang menduduki tempat pertama dan kedua, kumpulan Saehu dari Indonesia pula berjaya mendapat tempat ketiga dan membawa pulang wang tunai RM150,000 berserta trofi sumbangan Astro.

Kumpulan Syok yang dianggotai Saripah Raziah Mustapha atau Ifa Raziah, 36, dan dua orang peserta daripada Singapura pula berjaya menduduki tempat keempat.

Biarpun menduduki tempat keempat, kumpulan Syok dikejutkan dengan hadiah wang tunai sebanyak RM50,000 sedangkan pada mulanya tempat keempat diumumkan tidak mendapat sebarang hadiah berupa wang tunai.

"Pihak Astro buat kejutan di saat-saat akhir tempat keempat juga mendapat wang tunai. Saya ucap terima kasih banyak-banyak. Saya tidak pernah bermimpi untuk berada di pentas bersama dengan otai-otai. Bagaimanapun saya tetap bersyukur berada di tempat keempat," kata Ifa teruja.

Para peserta diadili dengan konsep 70 peratus markah juri awam daripada Datuk Chef Wan, Datuk Siti Nurhaliza dan Zainal Abidin serta seorang juri jemputan pelakon Aaron Aziz manakala 30 peratus pula adalah undian daripada penonton.

Full content generated by Get Full RSS.

Foster the People di Kuala Lumpur

Posted:

Foster the People di Kuala Lumpur

Foster the People di Kuala Lumpur


FOSTER THE PEOPLE terdiri daripada (dari kiri), Cubbie Fink, Mark Foster dan Mark Pontius.


HANYA dengan satu lagu 'meletup', band indie Amerika Syarikat yang mula ditubuhkan pada tahun 2009, Foster the People kini mula mencipta nama untuk dikenali di seluruh dunia.

Dianggotai tiga jejaka berusia awal 20-an, Mark Pontius, Mark Foster dan Cubbie Fink, band ini mula mencetuskan fokus umum terhadap kemunculan mereka menerusi single pertama, Pumped Up Kicks yang meraih sukses pada tahun 2010.

Pada awalnya single itu diedarkan menerusi Internet dan e-mel kepada rakan-rakan mereka. Namun, setahun kemudian ia mengumpul 1.4 juta carian di Internet, sehingga menarik minat syarikat rakaman gergasi Columbia Records untuk menandatangani kontrak rakaman.

Hasilnya, Foster the People muncul dengan album debut mereka, Torches pada Mei, 2011 dengan lagu Pumped Up Kicks meluaskan radar popularitinya menerusi radio komersial di seluruh dunia menjelang pertengahan 2011 itu.

Ia meraih kedudukan juara carta Lagu-Lagu Popular Alternatif dan nombor tiga di carta Lagu-Lagu Rock Popular Billboard, serta nombor tiga di carta Billboard Hot 100.

"Aku banyak melakukan eksperimen dalam mencipta genre muzik sebagai pengenalan khusus untuk Foster the People. Aku menulis satu lagu genre hip hop, kemudian aku masukkan elemen elektronik yang aku rasa terlalu banyak untuk lagu itu.

"Aku juga cuba masukkan elemen kerohanian serta alunan klasik piano. Aku gabungkan kesemua elemen itu untuk lagu-lagu kami. "Ia mengambil masa selama enam tahun sebelum berjaya menghasilkan semua lagu-lagu itu," akui Mark Foster tentang kerja keras yang dilakukan sebelum Foster the People merintis kejayaan seperti pada hari ini.

Dalam pada itu, peminat muzik di Malaysia berpeluang untuk larut dalam muzik Foster the People secara langsung menjelang tahun 2012 yang baru menyingkap tirainya itu.

Dibawakan oleh PR Worldwide ke Kuala Lumpur, Foster the People bakal muncul untuk persembahan konsert mereka di KL Convention Centre menjelang 13 Januari ini. Tiket-tiket berharga RM95 ke atas kini boleh ditempah menerusi Ticketpro dengan menelefon di talian 03- 7880 7999.

Bagi maklumat lanjut mengenai tiket konsert tersebut boleh melayari www.prworldwidelive.com atau www.ticketpro.com.my. Tiket juga boleh didapati di cawangan Rock Corner dan Victoria Music terpilih seluruh Malaysia.

Full content generated by Get Full RSS.

Erra kagumi Lisa

Posted:

Erra kagumi Lisa

Erra kagumi Lisa

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my


ERRA mengakui suaminya bukan jenis lelaki yang sering mengikuti isteri walau ke mana sahaja.


TAHUN 2011 bagai sinonim dengan figura jelita Erra Fazira, 38. Usai memenangi program Mentor bersama protegenya Salma, permintaan untuk melihat sosok Erra Fazira bagai mencurah-curah.

Selesai dengan pelbagai drama bersiri selaku wajah eksklusif Astro antaranya Kelasss Kau Maria, mengalun peminat dengan teater Badai Semalam, terpilih sebagai juri tetap Pilih Kasih musim ketiga, dan menutup tahun 2011, diari Erra tertutup rapat sebagai pengkritik tetap program Vokal Bukan Sekadar Rupa yang juga baru sahaja melabuhkan tirainya.

Mungkin juga tahun 2012 menjadi tahun kegemilangan buat bekas Ratu Cantik Malaysia 1992 itu memandangkan demand untuk penonton melihat wajahnya masih tinggi.

Namun begitu, Erra turut tidak lari daripada terbias dengan sedikit desas-desus yang mengatakan mahligainya yang dibina bersama suaminya, Engku Emran Engku Zainal Abidin sedikit goyah akibat orang ketiga.

Erra yang ditemui selepas konsert final Vokal Bukan Sekadar Rupa di Plaza Alam Sentral Shah Alam baru-baru ini menjawab dakwaan itu.

Kosmo!: Benarkah rumah tangga Erra dan suami sedikit retak memandangkan kelibat kalian berdua jarang kelihatan bersama dalam sesebuah majlis?

Erra: Dia bukan jenis suka ikut ke sana sini dan saya pula bukan jenis yang suka memaksa. Ada orang sedap di mata angkut pasangan pergi sana sini. Manusia ada macam-macam dan ada macam-macam interpretasi boleh dibuat daripada pemerhatian mereka. Tidak semestinya saya tidak membawa suami bersama, hubungan kami bermasalah.

Maknanya, tiada sebarang masalah antara Erra dan suami sehingga kini?

Alhamdulillah, rumah tangga kami masih sempurna dan tiada apa yang perlu dirisaukan.

Engku Aleesya sudah menjangkau usia tiga tahun, bagaimana perancangan keluarga Erra selepas ini?

Saya tidak ada rancangan. Prinsip saya tekad, reda, tabah. Kalau ada, adalah. Tak ada tak apa. Lagipun tahun 2012 saya nak tumpukan pada kerjaya dan apa yang sudah ada di depan mata. Dalam masa yang sama cuba ketepikan masalah peribadi.


MEMORI manis. Adakah majlis perkahwinan Yusry dan Lisa Surihani pada 23 Februari nanti bakal berlangsung semeriah majlis persandingan terbuka Yusry dan Erra Fazira di Taman Tasik Puteri, Bandar Tun Razak Kuala Lumpur pada 21 Jun 2003 ini?


Memandangkan permintaan terhadap Erra masih banyak pada tahun 2012, mungkinkah tahun ini menjadi tahun kegemilangan Erra sekali lagi?

Azam saya selepas berumah tangga mahu kurangkan sedikit aktiviti seni dan lebih fokuskan pada keluarga tapi rezeki datang mencurah-curah, dan sebelum ini sudah banyak alasan saya berikan untuk tidak terlibat dalam beberapa program selepas ini. Pilihan memang nak kurangkan tapi kalau ada permintaan mesti ada hikmah di sebaliknya.

Lama Erra meninggalkan bidang seni suara dan membuat persembahan nyanyian. Tidakkah Erra rindukan untuk kembali beraksi di pentas.

Rasanya sudah setahun saya mengelak untuk mengadakan persembahan, tapi tahun ini saya akan kembali ke seni suara dan menyanyi balik memandangkan saya sudah bebas daripada mana-mana syarikat rakaman. Saya boleh buat apa yang saya mahukan.

Bagaimana pula dengan berlakon filem?

Ada tawaran yang datang tapi selagi tidak ada hitam putih saya tidak berani terima. Ada watak yang betul-betul bagus tapi tak ada tawaran yang menarik, selalunya watak menarik ada tapi tawaran pula tergendala.

Memandangkan Erra sudah lama dalam industri seni, apakah yang dapat diperhatikan mengenai senario artis-artis masa kini?

Saya terkilan melihat sebilangan artis yang menjadikan ruang siber sebagai tempat untuk berperang. Jangan malukan industri kita dengan isu-isu peribadi yang negatif sebab itu akan jadi tumpuan semua orang. Sebab itu orang ramai sukar menghormati kita. Sebenarnya ada cara lain untuk berlawan sesama sendiri.

Nasihat Erra untuk artis kita yang gemar mencetuskan kontroversi?

Untuk menjadi anak seni perlu tahan kebal. Kejutan budaya terutama artis baharu pasti akan berlaku cuma persoalannya bagaimana untuk kita mengawal perkara itu. Kontroversi itu kadangkala perlu tapi biarlah populariti itu datang secara semula jadi bukan kerana kontroversi yang kita cetuskan.

Ucapan Erra kepada Yusri yang bakal melangsungkan perkahwinan dengan Lisa Surihani tidak lama lagi?

Alhamdulillah, saya sangat gembira mendengar berita itu. Saya doakan mereka berkekalan dan tahniah saya ucapkan. Semoga cepat-cepat timang anak. Apapun, saya kagumi Lisa yang sanggup ambil keputusan untuk berkahwin ketika namanya sedang berada di puncak. Harap masing-masing boleh hargai masing-masing.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved