Rabu, 14 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Susuk hanyalah sihir mata

Posted:

Susuk hanyalah sihir mata

Susuk hanyalah sihir mata

KERANA mahu cantik manusia sanggup melakukan apa sahaja. Demi menghilangkan kedutan, memutihkan wajah dan melangsingkan tubuh, pengguna di Malaysia pada tahun 2010 sahaja menghabiskan sebanyak RM3.42 bilion untuk membeli produk kecantikan.

Kerana mahu cantik jugalah sejak dahulu sehinggalah pada zaman moden ini susuk masih lagi kuat berlegar dalam masyarakat Melayu.

Mengikut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, susuk merujuk kepada jarum emas dan lain-lain logam yang dimasukkan ke dalam badan supaya seseorang itu kelihatan manis atau berseri.

"Jika kita lihat, susuk ini ada beberapa kategori iaitu susuk jenis logam seperti emas, perak dan raksa. Ada juga susuk jenis galian seperti berlian dan jenis organik seperti susu dan air biasa.

"Tapi selalunya susuk yang popular ialah susuk logam seperti susuk emas, perak dan besi. Cara pemakaian kesemua jenis susuk ini sama dengan tujuan selalunya untuk kecantikan," kata Abdul Rahman Hamat, 35, yang merupakan seorang pengamal perubatan Islam.

Ungkap Abdul Rahman lagi, selain kecantikan seseorang itu memakai susuk untuk kekebalan, kekuatan, ilmu penunduk, keberanian malah, ada juga yang memakai susuk di kemaluan untuk kekuatan nafsu syahwat.

Walaupun ada antara kita tahu bahawa susuk dilarang dalam Islam namun, masih ada yang khilaf mengenainya kerana terlalu mengikut nafsu duniawi untuk cantik. Lebih menyedihkan ada yang percaya susuk boleh dipakai selepas bertemu dengan bomoh yang menggunakan potongan ayat al-Quran sedangkan hakikatnya ia hanyalah untuk menutup ilmu hitam mereka.

"Benda-benda sebegini syirik semuanya walaupun menggunakan ayat al-Quran. Kaedah memasukkan susuk ayat ini dilakukan dengan membacakan beberapa potong ayat al-Quran beberapa ribu kali pada air kemudian dibasuhkan pada muka, ia seolah-olah memasukkan susuk tersebut ke dalam wajah," katanya.

Tambahnya, antara ayat-ayat yang biasa digunakan untuk susuk ayat ialah Surah Yusuf, ayat 4 yang dibacakan sebanyak 4,444 kali untuk kecantikan, manakala untuk tujuan kuat atau kebal pula dibacakan Surah Al-Hadid sebanyak 1,000 kali.

"Semua ini amalan syaitan walaupun dengan menggunakan ayat al-Quran. Susuk diharamkan kerana dua perkara iaitu ada unsur penipuan yang dipanggil gharar dan ada unsur mengubah ciptaan Tuhan walaupun dengan mata kasar kita tidak dapat lihat fizikalnya berubah.

"Orang yang banyak membaca al-Quran, mukanya akan nampak berseri disebabkan amalan tersebut dan ia berbeza dengan susuk ayat kerana susuk ayat mempunyai bacaan ayat-ayat khusus untuk mencantikkan diri dan ini dilarang Islam disebabkan ada pendustaan serta gharar," katanya.

Berunsur pemujaan


SUSUK sering dipakai di wajah, dada atau kemaluan untuk tujuan kecantikan, sedangkan hakikatnya si pemakai didampingi jin yang mengubah bentuk wajah manusia.


Ditanya sama ada susuk yang dimasukkan itu sekadar material sahaja atau mempunyai 'penjaganya', Abdul Rahman memberitahu bahawa pemakaian susuk itu adalah sesuatu yang berbentuk pemujaan.

"Ia akan menyeru jin-jin yang akan berdamping dengan si pemakai. Jin inilah yang akan mengubah wajah secara spiritual bentuk wajah.

"Orang bukan tengok wajah si pemakai tetapi, melihat jin yang berada di sekitar kawasan muka si pemakai kerana jin mampu mengubah bentuk seseorang," jelasnya sambil memberitahu susuk merupakan sihir mata dan biasanya si pemakainya tergolong dalam orang yang melakukan maksiat.

Menurutnya, susuk merupakan amalan sihir yang dipelopor pada zaman Firaun atau lebih tepat ia mula tercipta pada zaman kerajaan Firaun lagi.

"Apabila turunnya ayat sihir di Babylon, orang Yahudi mengambil ayat-ayat sihir itu untuk dijadikan amalan. Maka, amalan-amalan sihir ini dipelajari oleh orang Firaun apabila orang Israel pergi ke Mesir.

"Ia berlaku sejak zaman Nabi Sulaiman lagi. Jenis susuknya sama, cuma amalan susuk ini disesuaikan di setiap generasi. Contohnya, pengamalan dan bahan yang digunakan sama tetapi, disesuaikan dengan keadaan semasa serta tujuannya.

Walaupun susuk dipakai untuk pelbagai tujuan namun, ia paling kerap disinonimkan dengan kecantikan atau sebagai pemikat.

Betis memukau

Lina (bukan nama sebenar), 42, mula memakai susuk emas dan berlian ketika usianya 14 tahun.

"Ibu mengesyorkan saya memakai susuk sedangkan saya tidak tahu kegunaan dan untuk tujuan apa. Susuk emas diletakkan di betis, manakala susuk berlian di kening," katanya yang nekad membuang susuk kerana seringkali mengalami mimpi ngeri dan tidak boleh tidur malam.

Menceritakan betapa hebatnya penangan susuk tersebut, mana-mana lelaki yang melihat betis Lina akan mengikutnya hingga ke rumah.

"Kini, saya sudah insaf dan menasihatkan agar orang di luar sana terutamanya wanita supaya tidak terjebak dalam pemakaian susuk kerana kesannya akan tiba apabila meningkat usia selain berdosa," ujarnya.

Kemaluan bernanah

Seorang lagi pengamal perubatan Islam, Shamsuri Shafie memberitahu, susuk dipakai oleh lelaki dan wanita tetapi selalunya menjadi amalan kaum wanita.

"Ada seorang wanita mengaku memakai susuk untuk tujuan kecantikan. Dia memakainya di kening dan pipi menyebabkan ramai lelaki tergila-gilakannya walaupun rupanya tidak secantik mana pun.

"Apabila sudah meningkat usia dan menopaus, sendi-sendinya mula bengkak dan dia sukar untuk tidur malam akibat gangguan," katanya.

Ceritanya, ada seorang wanita berusia dalam lingkungan usia 60-an mengalami kesukaran untuk tidur selama empat tahun, sakit sendi hingga keluar ulat.


PEMAKAIAN susuk biasanya disusuli dengan ritual pemujaan yang bercanggah dengan hukum Islam. - Gambar hiasan


Apabila ditanya, wanita tersebut mengaku bahawa dia memakai 10 susuk di seluruh bahagian badannya antaranya di kemaluan, buah dada, lengan, betis dan bibir.

"Cerita wanita tersebut kepada saya, walaupun pada usia 50 tahun ramai yang tergila-gilakannya. Apabila putus haid pada usia 55 tahun, badannya mula rasa sakit-sakit dan mengalami pelbagai masalah selain kemaluannya bernanah.

"Sebaik sahaja susuk dikeluarkan mukanya mula berkedut," ujarnya.

Menceritakan lebih lanjut mengenai pantang larang pemakai susuk, Shamsuri mengakui memang terdapat syarat-syarat tertentu yang perlu diikuti oleh si pemakai.

"Kebiasaannya, mereka yang memakai susuk ini tidak boleh lalu di bawah ampaian besi bukannya ampaian tali. Selain itu, mereka juga tidak boleh memakan pisang emas, sate dan makanan bercucuk yang lain.

"Air zam-zam juga tidak boleh diminum oleh mereka. Jika pantang larang dilanggar muka mereka akan bernanah. Ada seorang wanita yang terlupa akan pantang larang tersebut menyebabkan kemaluannya bernanah selama dua tahun selain darah haid tidak putus-putus keluar selama empat tahun," katanya.

Setiap perbuatan pasti ada akibatnya dan penggunaan susuk tidak terkecuali. Mereka yang memakai susuk berhadapan dengan saat azab sewaktu berdepan dengan sakaratulmaut malah, fizikalnya akan sakit jika melanggar pantang larang yang perlu dipatuhi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Duga stamina hingga ke puncak

Posted:

Duga stamina hingga ke puncak

Duga stamina hingga ke puncak

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

GUNUNG Kinabalu sememangnya sinonim dengan negeri Sabah. Dengan ketinggian 4,095 meter, ia diiktiraf gunung kelima tertinggi di Asia Tenggara selepas Hkakabo Razi di Myanmar (5,881 meter), Puncak Jaya (4,884 meter), Puncak Trikora (4,730 meter) dan Puncak Mandala (4,700 meter) di Indonesia.

Digelar Aki Nabalu dalam bahasa Kadazandusun yang bermaksud Gunung Nenek Moyang, ia menyimpan pelbagai kisah mistik dan legenda tempatan yang terus menjadi bualan sehingga kini.

Popularitinya menyebabkan saban tahun ia sentiasa menjadi tumpuan pengunjung dan pendaki dari dalam dan luar negara.

Tarikan gunung itu bukan sahaja terletak kepada keindahan flora dan faunanya yang masih kekal terpelihara, malah sajian panorama yang ditawarkan dari puncaknya.

Penulis mengakui sudah lama menyimpan angan-angan untuk menakluk puncak Gunung Kinabalu sebelum ini.

Lebih-lebih lagi sudah 10 tahun 'menggantung kasut' selepas kali terakhir melakukan pendakian ke puncak Gunung Tahan di Pahang ketika menuntut di universiti dahulu.

Justeru, tidak hairanlah pelawaan Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) untuk menyertai Mount Kinabalu Challenge di Sabah baru-baru ini disambut dengan tangan terbuka.

Ekspedisi yang julung kali diadakan itu disertai kira-kira 40 orang kakitangan. Turut serta dalam ekspedisi kali itu ialah Ketua Pegawai Operasi BPMB, Jamaluddin Nor Mohamad, Ketua Pegawai Kredit BPMB, Abu Hurairah Bahari dan Ketua Komunikasi Korporat Kumpulan, Abdul Hanif Abu Bakar.

Kami tiba di Kota Kinabalu pada 2 Disember dan sempat bersiar-siar di sekitar bandar raya tersebut.

Seterusnya, tepat jam dua petang, bas yang dinaiki kemudian bertolak ke Taman Kinabalu di Kundasang.

Gerimis petang menyambut ketibaan anggota ekspedisi. Selesai urusan pendaftaran, kami dibawa ke calet untuk berehat dan melepaskan lelah setelah mengharungi perjalanan jauh.

Tatkala enak menikmati hidangan makan malam di kafe, penulis diberitahu oleh ketua ekspedisi, Arfian Yusof, masa tiga bulan diambil bagi memastikan tahap kecergasan dan kesihatan setiap peserta berada pada tahap terbaik.

Katanya, selain latihan kecergasan dua hingga tiga kali seminggu, pihaknya turut mengadakan aktiviti seperti menjelajah kawasan di sekitar Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan mendaki Gunung Nuang.


KETERUJAAN jelas terpancar di wajah para peserta sebaik tiba di Taman Kinabalu di Kundasang selepas melalui perjalanan jauh dari Kuala Lumpur.


"Setiap modul latihan diselia dengan terperinci dan mengambil kira faktor umur dan kesihatan peserta.

"Lagipun, sebahagian besar yang terlibat dalam ekspedisi ini masih baharu dalam aktiviti mendaki, pastinya kesemua elemen ini penting bagi meningkatkan stamina serta mengurangkan impak kecederaan," ujarnya.

Keesokan harinya, tepat pukul lapan pagi, kami sudah berkumpul di Timpohon Gate, laluan utama pendaki ke Gunung Kinabalu.

"Hari ini kamu semua akan berjalan sejauh enam kilometer sehingga ke Laban Rata. Jika cuaca baik, saya jangkakan kita akan sampai di sana sekitar pukul 3 atau 4 petang nanti," kata ketua penunjuk arah, Gohimin Gohutung, 65.

Semangat mendaki

Selepas membaca doa, kesemua peserta ekspedisi memulakan pendakian dengan semangat yang membara.

Penat. Itu sudah pasti, apatah lagi apabila melalui laluan curam yang berliku-liku di depan mata.

Mujurlah, kehadiran pendaki solo, Mohd. Noor Mat Amin yang turut sama menyertai ekspedisi itu sebagai latihan misi rekod dunianya yang akan datang menjadi penyuntik semangat kepada penulis dan peserta yang lain.

Sepanjang pendakian, terdapat beberapa pondok rehat yang tersedia. Antaranya ialah Pondok Kandis, Pondok Ubah, Pondok Lowii, Pondok Villosa dan Pondok Paka.

Menariknya, pendaki bukan sekadar boleh berehat malah boleh melepaskan 'hajat' masing-masing kerana ia lengkap dengan kemudahan tandas awam. Paip air juga tersedia untuk menghilangkan dahaga.

Semakin tinggi pendakian, hutan tebal yang pada mulanya menghiasi kiri dan kanan trek semakin berkurangan. Pemandangan itu digantikan dengan pokok-pokok renek dan bonzai.


BEREHAT seketika untuk melepaskan lelah selepas beberapa kilometer mendaki.


"Wah cantiknya pemandangan di sini. Terasa macam dalam filem Lords of The Rings pula. Nak bergambarlah," kata seorang pendaki kali pertama, Suhailah Shamsudin, 27, dari Ampang, Kuala Lumpur.

Biarpun ada yang kurang sihat, namun kesemua peserta selamat tiba di Laban Rata sekitar pukul 6 petang. Kesempatan itu digunakan untuk berehat dan bermalam sebelum meneruskan pendakian keesokan harinya.

Kami diberitahu, jarak pendakian ialah sejauh 2.7 kilometer dan biasanya mengambil masa tiga hingga empat jam.

Hujan lebat di sebelah malam menyebabkan semua peserta lena dibuai mimpi. Penulis hanya tersedar sekitar pukul 1 pagi apabila dikejutkan rakan sebilik untuk bersiap bagi memulakan perjalanan ke Low's Peak.

Selesai mengalas perut dan memakai pakaian yang sesuai, kami berkumpul sekali lagi sebelum meneruskan pendakian pada pukul 2.30 pagi.

Keadaan gelap gelita yang hanya disinari cahaya lampu suluh di kepala setiap peserta. Kami terpaksa merempuh ratusan anak tangga yang begitu meletihkan.

Suasana dingin dan laluan berbatu yang basah dan licin juga menyebabkan kesemua peserta lebih berhati-hati. Mujur disediakan tali keselamatan untuk berpaut yang memudahkan sedikit pendakian.

Kami akhirnya tiba di Sayat-Sayat, iaitu pusat pemeriksaan terakhir. Di situ, butiran setiap peserta dicatatkan melalui tanda nama yang dipakai.

Di paras itu, adalah sukar untuk berjalan pantas dengan selesa kerana ketepuan oksigen atmosfera hanya 70 peratus. Tidak hairanlah pendakian terakhir sejauh 1.6 kilometer itu dirasakan begitu mencabar.

Hampir menangis

Namun, berbekalkan semangat yang kental, penulis dan beberapa peserta berjaya tiba di puncak sekitar pukul 5.30 pagi.

Biarpun jari dan bibir mulai berasa kebas berikutan suhu yang mencecah sehingga 2 darjah Celcius di bawah paras beku, namun kepuasan menakluk puncak tertinggi di Gunung Kinabalu itu sukar digambarkan dengan kata-kata.

"Saya hampir menangis sebaik sahaja tiba di puncaknya. Pengalaman melihat matahari menyingsing di ufuk timur lantas menyinari permukaan gunung. Momen itu ternyata terlalu indah dan membuktikan kehebatan Penciptanya," jelas Suhailah tatkala menceritakan pengalamannya berada di puncak.

Di situ, gambar-gambar terus dirakam untuk dijadikan kenangan. Di atas itu juga para peserta berpeluang melihat puncak-puncak lain sekitarnya seperti South Peak, St. John Peak, Ugly Sister Peak dan Oyayu Peak.


LALUAN berbatu yang tajam dan licin di sekitar puncak menyebabkan pendaki perlu sentiasa berwaspada.


Bagi Yusnizah Nordin, 28, pula, dia berpuas hati kerana usaha selama lebih tiga bulan menjalani latihan kecergasan sebelum itu berbaloi.

"Kabus tebal dan suhu sejuk melampau menyebabkan saya hanya sempat menghabiskan masa beberapa minit di atas puncak.

"Bagaimanapun, saya tetap teruja. Menakluk puncak Kinabalu ibarat satu pencapaian dan kejayaan peribadi tertinggi yang akan disimpan untuk dikenang hingga ke akhir hayat," ujarnya.

Perjalanan turun dari puncak lebih mudah berbanding pendakian dan semua peserta selamat sampai di Laban Rata pada pukul 11.30 pagi.

Selepas menikmati hidangan, semua peserta mula menuruni gunung menuju ke Timpohon Gate. Kami sampai di pintu itu pada pukul 5 petang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi BPMB, Jamaluddin Nor Mohamad berkata, faktor usia yang mencecah 52 tahun tidak menjadi penghalang buatnya untuk menamatkan pendakian.

Katanya, pengalaman menakluk puncak Gunung Kinabalu pada tahun 2007 digunakan sebaiknya di dalam ekspedisi itu.

"Pada pendakian lalu, saya terlalu ghairah untuk sampai ke puncak, semua mahu dilakukan sendiri termasuk membawa beg sehingga ke puncak.

"Akibatnya, saya cepat penat dan seluruh badan sakit-sakit. Kali ini saya lebih santai dan menggunakan khidmat pengangkut barang untuk keselesaan ketika mendaki," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tunggang kuda ke gunung berapi

Posted:

Tunggang kuda ke gunung berapi

Tunggang kuda ke gunung berapi


PENULIS bergambar kenangan di bangunan kolonial Sepanyol di daerah Intramorus.


Manila di Filipina bukan persinggahan popular bagi rakyat Malaysia jika mahu dibandingkan dengan Indonesia dan Thailand. Bagaimanapun, peluang yang ada untuk mengembara ke negara itu cukup untuk membuktikan yang Manila juga antara destinasi yang menyeronokkan untuk dikunjungi.

Jika anda menggunakan laluan tambang murah, anda perlu turun di bandar Clark yang lebih kurang satu jam setengah perjalanan dari Manila.

Tetapi jika anda memilih syarikat penerbangan biasa, anda akan terus dibawa ke bandar raya Manila yang menawarkan banyak keseronokan sebenar.

Memilih untuk menginap satu malam di bandar Clark memang pengalaman yang cukup menarik. Pengalaman menyusuri bandar yang kemas dan teratur ternyata memberikan kesejukan pemandangan.

Apa tidaknya, sepanjang melalui jalan-jalan raya utama pandangan mata tertumpu kepada deretan rumah-rumah sederhana yang bersih dan rapi. Sepanjang perjalanan itu juga anda pasti akan terlihat ramai askar Amerika Syarikat (AS) di bandar Clark.

Mereka yang pertama kali menjejakkan kaki ke sini pasti kaget dengan situasi itu. Bandar Clark sebenarnya menjadi pangkalan bagi tentera AS di rantau Asia Tenggara. Malah, bila menjejakkan kaki di hotel pun sosok tegap askar AS masih boleh dilihat.

Dalam perjalanan hari pertama di Clark, penulis dibawa ke Taman Safari Zoobic yang terletak kira-kira satu jam perjalanan dengan bas ke situ.

Taman Safari Zoobic memang cukup besar untuk dijelajahi. Keluasan lebih 6,000 hektar sudah cukup untuk membuatkan kaki letih meneroka segenap pelosok taman berkenaan.

Antara yang menarik sudah tentunya kira-kira 30 ekor harimau yang boleh dilihat dari dekat iaitu hanya dipisahkan dengan pagar kandang.

Tapi awas, kalau ekor harimau mula naik tinggi, itu tanda dia akan membuang air kencing. Sebelum terkena air kencingnya, baik lari.

Selain harimau, masih banyak haiwan lain yang dipelihara di sini. Cuma agak kurang selesa bagi penulis adalah apabila melihat banyak babi yang berkeliaran di sekitar kawasan Zoobic.

Kubu-kubu lama tentera masih boleh dilihat di kawasan ini tetapi, sudah diubah suai menjadi kandang binatang atau pun kedai cenderamata.

Muzium Rizal Shrine


PERJALANAN ke puncak Gunung Berapi Taal yang agak jauh menyebabkan penulis perlu menunggang kuda.


Hari kedua, penulis dan rakan-rakan yang lain meneruskan pengembaraan ke ibu kota Filipina yang cukup menarik perhatian. Perjalanan satu jam setengah menyusuri lebuh raya kami dibentangkan dengan pemandangan sawah padi menghijau diselang seli dengan beberapa perusahaan yang menjadi nadi kepada penduduk di situ.

Bila menjejakkan kaki ke bandar raya Manila, penulis beranggapan Manila tidak ada bezanya dengan bandar besar di Asia Tenggara yang lain memandangkan kesesakan ada di mana-mana.

Bagaimanapun, kami bertuah apabila dapat meneroka Manila untuk mencari kelainannya.

Penduduk Manila rata-ratanya boleh berbahasa Inggeris dengan baik, jadi komunikasi berlangsung dengan agak mudah untuk apa jua urusan.

Dengan kapasiti penduduk yang menghampiri angka 90 juta orang, negara Filipina tinggalan penjajahan Sepanyol cukup enak untuk dijelajahi.

Bercerita bersama beberapa penduduk tempatan, mereka percaya bahawa Manila terpisah kepada dua. Sebatang sungai yang merentasi tengah bandar raya Manila adalah simbol kepada Manila lama dan Manila baharu.

Teorinya mudah, bangunan lama yang menjadi tumpuan penduduk adalah Manila lama, manakala kawasan mewah adalah Manila baru.

Tidak jauh dari bandar Manila, penulis sempat melewati bandar Makati. Di sini segala-galanya cukup hebat dan moden. Bangunan pencakar langit yang berdiri bagai cendawan tumbuh selepas hujan membuktikan di sebalik kemelut politik, Manila tetap maju seperti bandar raya lain.

Penulis sempat menjejakkan kaki ke Muzium Rizal Shrine yang menyimpan khazanah Jose Rizal, ikon yang cukup dibanggakan oleh penduduk Filipina. Pelbagai satu tinggalan sejarah yang cukup berharga, muzium ini penuh sesak dengan kehadiran pelancong dan penduduk tempatan.

Penulis dapat melihat sendiri bilik kurungan yang pernah dihuni oleh Jose Rizal, barang-barang tinggalan dirinya dan beberapa monumen penting yang masih kekal hingga hari ini.

Gunung berapi


KERETA kuda ini menjadi kederaan alternatif penduduk di Manila dan pelancong untuk bergerak dari satu lokasi ke lokasi baharu dengan harga yang berpatutan.


Sepanjang lima hari berada di Manila, penulis juga sempat ke beberapa destinasi menarik seperti Gunung Berapi Taal. Untuk sampai ke destinasi ini bukan mudah kerana selain mengambil masa lebih satu jam, kami perlu mengambil bot untuk ke sebuah perkampungan di kaki Gunung Taal.

Apa yang menarik penduduk di sini cukup ramah melayan kunjungan kami. Biarpun ada antara mereka yang kurang fasih berbahasa Inggeris tetapi, itu bukan halangan untuk kami meneruskan perjalanan ke atas gunung.

Kami diberi dua pilihan sama ada mahu berjalan kaki atau menggunakan kuda memandangkan perjalanan yang akan ditempuh nanti sedikit jauh. Upah yang dikenakan untuk menunggang kuda adalah sekitar 40 Peso atau kira-kira RM3 untuk perjalanan pergi dan pulang.

Pengalaman menunggang kuda ke atas Gunung Berapi Taal memang cukup mendebarkan apatah lagi, ini kali pertama kami berdepan situasi itu.

Kami perlu merentasi sebuah perkampungan kecil seterusnya menyusur denai untuk sampai ke puncak.

Di puncak itulah terletaknya kawah gunung berapi yang antara terkecil di dunia tetapi, masih lagi aktif hingga hari ini.

Di sekelilingnya terdapat tasik yang cukup besar disebabkan letusan gunung berapa kira-kira 30 tahun yang lalu.

Full content generated by Get Full RSS.

Air terjun tujuh tingkat

Posted:

Air terjun tujuh tingkat

Air terjun tujuh tingkat

Oleh BASIR ABU BAKAR


KENDERAAN pacuan empat roda digunakan untuk merentas laluan mencabar seperti sungai berbatu ini.


PERJALANAN ke air terjun Lata Berembun yang terletak kira-kira 24 kilometer (km) dari bandar Raub, Pahang benar-benar menguji ketahanan mental dan fizikal pengunjung.

Tarikan kesegaran Lata Berembun tersimpan jauh di dalam hutan dan menjadi 'hadiah' buat para tetamunya yang nekad merentas belantara tersebut.

Seorang penduduk jati Raub, Pahang, Mohd. Razali Maidin, 35, berkata, Lata Berembun merupakan salah satu daripada tujuh buah air terjun yang terdapat di Gunung Benum.

Tambahnya, sungai di gunung itu mempunyai tujuh tingkat air terjun dengan Lata Berembun berada di lokasi paling bawah.

Namun, walaupun paling bawah, kedudukannya di atas Gunung Benum pada ketinggian 914 meter dari paras laut menyebabkan suhu airnya sangat dingin.

Untuk sampai ke situ, pengunjung perlu menaiki kenderaan pacuan empat roda bagi meredah kawasan berbukit dan menyeberangi sungai melalui jalan laluan kayu balak.

Bermula dari Kampung Sungai Klau ke Lata Berembun, jarak yang perlu ditempuhi hanya sejauh 14 kilometer. Namun, masa yang diambil pengunjung untuk sampai mungkin berbeza mengikut keadaan kenderaan, cara pemanduan serta cuaca.

Keindahan air terjun Lata Berembun yang mempunyai ketinggian 50 meter, kata Razali, pasti memanggil sesiapa sahaja untuk meneroka sendiri lokasi pelancongan itu.

"Lata Berembun mendapat namanya daripada tempias air terjunnya seakan-akan embun pagi yang meliputi kawasan sekitar bukit walaupun pada waktu tengah hari," katanya.

Jelas Razali, untuk tiba ke lokasi itu, pengunjung tidak boleh menaiki kereta biasa kerana jalannya tidak rata, berlumpur, curam dan terpaksa menyeberang sungai yang dipenuhi batu-batu besar.

Pengunjung perlu melalui jalan kebun, dusun, kelapa sawit, tanah merah dan hutan. Sebelum sesuatu ekspedisi itu bermula, satu taklimat khas akan disampaikan dan setiap pengunjung akan diminta memakai jaket keselamatan.

Tujuan memakai jaket keselamatan itu adalah bagi melindungi diri daripada tercedera jika terhempas kuat ke palang besi dan dinding kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki ketika melalui jalan balak.


SUHU dingin di sekitar lokasi air terjun membolehkan pelbagai tumbuhan menarik hidup subur.


Perjalanan ke Lata Berembun dari Kampung Sungai Klau mengambil masa dari 45 minit hingga dua jam.

"Ada dua trek yang digunakan untuk sampai ke situ. Trek pertama adalah laluan biasa yang mengambil masa kira-kira 45 minit.

"Jika anda inginkan lebih cabaran dan keseronokan, trek kedua akan jadi pilihan.

"Trek ini melalui jalan balak yang pertama kali diterokai kira-kira 30 tahun lalu. Ia dipanggil oleh para peminat sukan kenderaan pacuan empat roda sebagai trek hardcore,'' katanya.

Tambahnya, jika trek pertama mengambil masa 45 minit kerana laluannya lebih mudah dan selesa, mereka yang menaiki kenderaan pacuan empat roda yang melalui trek kedua terpaksa berhempas-pulas selama dua hingga tiga jam sebelum sampai ke kawasan pinggir Lata Berembun.

Laluan kedua itu amat mencemaskan. Adakalanya kenderaan yang dinaiki perlu mendaki bukit dengan kecuraman 45 darjah selain menempuh trek kecil yang terletak betul-betul di tepi jurang.

Selain jaket keselamatan dan topi keledar yang disediakan kepada pengunjung, kesemua pemandu kenderaan pacuan empat roda yang disediakan sangat berpengalaman dan setiap ekspedisi akan disertai unit keselamatan jika berlaku kecemasan.

Jika nasib tidak baik, kenderaan terbabit terpaksa ditarik oleh kenderaan pacuan empat roda yang lain untuk keluar daripada perangkap lumpur yang dalam.

Pada masa ini, kemudahan kenderaan pacuan empat roda untuk membawa pelancong ke Lata Berembun disediakan oleh Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn. Bhd. yang beroperasi di Lot 1973, Jeram Besu Mukim Sega, Benta, Pahang.

Countryview Recreation Park memiliki 25 buah kenderaan pacuan empat roda yang menawarkan tambang di antara RM100 hingga RM300 untuk sebuah kenderaan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Remaja didera terjun balkoni pusat tuisyen

Posted:

Remaja didera terjun balkoni pusat tuisyen

Remaja didera terjun balkoni pusat tuisyen

Oleh LILY YEAN
lily.yean@kosmo.com.my

JIAN HEE ketika dirawat di Hospital Kuala Lumpur pada 21 Oktober lalu.


PETALING JAYA – Gara-gara tidak tahan didera selama 40 hari termasuk dibogelkan oleh guru di sebuah pusat tuisyen, seorang remaja berumur 13 tahun bertindak nekad dengan terjun dari balkoni sebuah rumah dua tingkat yang dijadikan premis pusat tuisyen berkenaan.

Akibat kejadian itu, remaja terbabit patah tangan kanan dan terpaksa dirawat selama lapan hari di Hospital Kuala Lumpur.

Ibu mangsa, Guan Siok Choo, 50, mendakwa, kejadian pada 21 Oktober lalu itu berlaku kerana anaknya, Toh Jian Hee tertekan akibat didera secara fizikal dan mental oleh guru berkenaan.

Jelas Siok Choo, anaknya mula belajar serta tinggal di pusat tuisyen itu yang merupakan rumah dua tingkat di Jalan Khalsa, Kuala Lumpur dan mempunyai sekurang-kurangnya 80 pelajar pada 4 September lalu selepas dibuang sekolah.

Sebelum itu, anaknya belajar di sebuah sekolah persendirian iaitu Sekolah Menengah Kwang Hua.

Menurut beliau, pada minggu pertama, dia diberi peluang melawat Jian Hee sebanyak tiga kali, namun selepas itu dia tidak dibenarkan melawat serta membawa makanan untuk anaknya itu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

JCorp bergabung beli RM5.2 bilion ekuiti KFC

Posted:

JCorp bergabung beli RM5.2 bilion ekuiti KFC

JCorp bergabung beli RM5.2 bilion ekuiti KFC

Oleh IKHWAN IDERIS
ikhwan.ideris@kosmo.com.my


Restoran-restoran makanan segera KFC cukup popular dalam kalangan rakyat Malaysia dan menjana perolehan lebih RM2 bilion setahun.


KUALA LUMPUR - Johor Corporation (JCorp) dan CVC Capital Partners (CVC) menerusi entiti yang diwujudkan untuk tujuan khas, Massive Equity Sdn. Bhd. (ME), telah menyerahkan surat tawaran kepada Badan Pengarah KFC Holdings (M) Bhd. (KFCH) dan QSR Brands Bhd. (QSR) untuk mengambil alih 100 peratus perniagaan dan aktiviti perusahaan kedua-dua syarikat tersebut, termasuk semua aset dan liabiliti.

Tawaran tersebut bertujuan untuk menggabungkan kesemua aktiviti dagangan KFCH dan QSR yang memiliki rangkaian restoran KFC di Malaysia, Singapura, Brunei, Kemboja dan India untuk membentuk satu perniagaan runcit makanan serantau.

ME menawarkan RM4 bagi setiap unit saham KFCH dan RM6.80 bagi setiap unit saham QSR, melibatkan nilai sejumlah RM3.2 bilion untuk KFCH dan RM2 bilion untuk QSR.

CVC merupakan sebuah firma ekuiti persendirian antarabangsa, menguruskan dana bernilai lebih AS$44 bilion (RM140 bilion). CVC telah melengkapkan lebih 250 pelaburan yang melibatkan pelbagai jenis industri dan negara manakala CVC Asia Pasifik merupakan salah satu pelabur ekuiti paling aktif di rantau ini dan sedang melaburkan dana khusus untuk Asia bernilai AS$6.8 bilion (RM21.6 bilion).

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Sultan Mizan seru semua pihak hormati kedudukan Islam

Posted:

Sultan Mizan seru semua pihak hormati kedudukan Islam

Sultan Mizan seru semua pihak hormati kedudukan Islam


TUANKU MIZAN menyematkan bintang Darjah Kerabat Diraja Terengganu Yang Amat Mulia Darjah Yang Pertama kepada Tengku Muhammad Ismail pada majlis Istiadat Penghadapan di Istana Maziah, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menyeru semua pihak agar terus menghormati kedudukan Islam sebagai agama rasmi di negara ini untuk mengekalkan keharmonian dalam kalangan rakyat jelata.

Baginda bertitah, tindakan beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang masih berusaha untuk menimbulkan soal itu menimbulkan kegelisahan umat Islam di negara ini.

"Sejarah telah membuktikan bahawa pemerintahan berasaskan ajaran Islam tidak pernah menafikan keadilan kepada mana-mana golongan atau puak walaupun berlainan agama dan keturunan.

"Sebagai contoh, Terengganu adalah negeri yang terawal menerima Islam di Semenanjung Tanah Melayu dengan bukti penemuan Batu Bersurat di Kuala Berang.

"Sejak itu, Islam telah menjadi agama anutan majoriti rakyat Terengganu namun pada masa yang sama penganut agama lain masih bebas mengamalkan pegangan hidup mereka selagi tidak menjejaskan keamanan di negeri ini," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada majlis Istiadat Penghadapan di Istana Maziah di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Mencuba Nikon 1 di Pulau Pangkor

Posted:

Mencuba Nikon 1 di Pulau Pangkor

Mencuba Nikon 1 di Pulau Pangkor

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

PARA peserta dari pelbagai media cukup teruja dengan program anjuran Nikon.


SEMPENA kehadiran produk baharu Nikon yang berupa kamera kompak auto fokus teringan, Nikon (Malaysia) Sdn. Bhd. (Nikon Malaysia) mengajak sekumpulan pengamal media ke Pulau Pangkor selama tiga hari dua malam untuk mencuba uji ciri istimewa gajet tersebut.

Nikon 1 merupakan segmen baharu selepas kamera digital lensa refleks tunggal (DSLR) siri D dan juga kamera kompak digital, Coolpix.

Dua model pertama bagi siri Nikon 1 adalah Nikon 1 J1 dan Nikon 1 V1 yang merupakan kamera digital dengan sistem yang membolehkan lensa ditukar-tukar bagi mendapatkan imej lebih jelas. Fungsi itu diperkukuh dengan ciri pengesan imej AF CMOS berkelajuan tinggi.

Selain itu, lapan kamera kompak baharu yang lain termasuklah Coolpix AW 100, Coolpix S6200, Coolpix S 6150, Coolpix S4150, Coolpix S1200pj, Coolpix S 8200, Coolpix S100 and Coolpix P 7100.

Tugasan khas

Untuk menyemarakkan lagi program ini, pihak Nikon telah memberi tugasan khas menggunakan kamera-kamera terpilih.

Lima kumpulan wartawan dan jurufoto diminta untuk menghasilkan video pendek dengan kadar perlahan, video pendek dan imej pegun serta foto jenis potret yang boleh dirakam di mana-mana lokasi yang berhampiran pantai.

Kepada jurufoto, barangkali mereka tidak mempunyai masalah besar ekoran penggunaannya tidak sesulit menggunakan kamera DSLR.

Namun, bagi pihak wartawan, ramai yang menyimpan persepsi bahawa ia sukar dikendalikan.

Bagaimanapun setelah diberi kesempatan oleh Nikon, kumpulan wartawan merasakan sebaliknya. Selain bersaiz kecil dan ringan, ciri-ciri butang yang minimum membuatkan kendaliannya mudah difahami.

Lebih menarik perhatian, hasil rakaman foto yang dibuat setanding jurufoto profesional.


SETIAP kumpulan bersungguh-sungguh dalam menyiapkan tugasan yang diberikan oleh pihak penganjur.


Kehadiran produk Nikon 1 sememangnya sangat sesuai kepada jurufoto amatur atau mereka yang mahu berjinak-jinak dalam dunia fotografi.

Reka bentuknya yang kasual di samping dilengkapi fokus automatik berkelajuan tinggi, pemprosesan imej dan kebolehan merakam video yang cemerlang menjadi asas kuat mengapa kamera ini harus dimiliki.

Yakin

Sementara itu, Pengurus Besar Bahagian Pemasaran Produk Pengguna Nikon, David Ng berkata, Nikon 1 merupakan inovasi lanjutan dalam jenis produk saling boleh tukar lensa yang menawarkan pengalaman fotografi baharu.

Ia mempunyai keupayaan merakam video pada model kamera yang kompak dan bergaya.

"Kumpulan sasaran bagi kamera ini ialah pengguna kamera kompak yang inginkan keupayaan rakaman video mudah alih dan gajet lanjutan berteknologi tinggi," katanya.

Nikon Malaysia berkeyakinan terhadap model kamera terbaharunya, Nikon 1, yang bakal meletakkan jenama tersebut sebagai peneraju dalam pasaran kamera di negara ini dalam tempoh dua tahun akan datang.

Mengulas mengenai program tersebut, David berkata, ia merupakan pendekatan terbaik bukan sahaja dalam memperkenalkan secara lebih dekat produk terbaharu mereka malah dapat merapatkan hubungan Nikon dengan pihak media.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Safee tak kembali ke Liga-M

Posted:

Safee tak kembali ke Liga-M

Safee tak kembali ke Liga-M

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SAFEE (kanan) belum memikirkan untuk kembali beraksi dalam Liga-M meskipun ISL kini dilanda kontroversi.


"BELUM tiba masanya Safee kembali beraksi dalam Liga Malaysia (Liga-M)."

Itu respons Zakaria Rahim selaku pengurus kepada penyerang sensasi negara, Mohd. Safee Mohd. Sali ekoran kontroversi yang melanda perjalanan Liga Super Indonesia (ISL).

Menurut Zakaria, belum tiba masanya Safee 'berpatah balik' ke saingan Liga-M dengan kadar segera kerana ISL belum diharamkan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) sekali gus mengundang risiko menghalang penyerang kelahiran Kajang, Selangor itu daripada menyarung jersi pasukan kebangsaan.

Sebagai pemain profesional, katanya, Safee begitu komited memberikan yang terbaik meskipun ketika mengalami kecederaan sepanjang mengharungi ISL setakat ini. Justeru, khabar angin yang mengatakan Safee akan meninggalkan Pelita Jaya semata-mata kerana bimbang tidak dapat beraksi bersama Harimau Malaya sememangnya tidak berasas.

"Tidak, belum tiba masanya (Safee kembali beraksi dalam Liga-M) dalam waktu terdekat.

"Buat masa ini, kontrak Safee bersama Pelita Jaya hanya akan berakhir Januari depan, selain Pelita Jaya juga dikhabarkan mahu melanjutkan kontraknya untuk kekal bersama kelab itu bagi tempoh tiga tahun lagi," katanya kepada Kosmo!, semalam.

Spekulasi itu mula timbul dalam kalangan pemerhati bola sepak setelah beberapa akhbar tempatan semalam melaporkan tanda tanya mengenai nasib Safee dan pemain-pemain import lain yang dikhabarkan tidak dibenarkan mewakili negara masing-masing gara-gara ISL dilaporkan 'diharamkan' oleh FIFA dan AFC.

Ancaman tidak dibenarkan beraksi bagi mewakili pasukan kebangsaan di pentas antarabangsa itu juga difahamkan membabitkan seluruh pemain tempatan Indonesia.

Mengulas lanjut, Zakaria berkata, hanya Liga Premier Indonesia (IPL) yang berdepan kontroversi pengharaman itu dan bukannya ISL.

Buat masa ini, katanya, isu-isu berkaitan perkara itu masih dibincangkan oleh Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) bagi mengenal pasti sebarang perkara berbangkit, jadi sebagai pemain Safee hanya menyerahkan perkara itu kepada pengurusan kelabnya untuk tindakan lanjut.

"Pada masa sama, masih terlalu awal untuk memperkatakan sama ada Safee akan melanjutkan kontraknya bersama Pelita Jaya atau tidak selepas ini, apa yang pasti beliau gembira sepanjang berada di sana termasuk telah dilantik selaku kapten pada saingan musim ini," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Harimau Muda tewas aksi kedua

Posted:

Harimau Muda tewas aksi kedua

Harimau Muda tewas aksi kedua

Oleh NAN HIDAYAT NAN
AZMIE dan AHMAD
FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


KETIADAAN Muslim (kiri) pada penghujung babak kedua telah memberi kesan kepada Harimau Muda apabila dirobek Central South Mariner pada aksi persahabatan di Sydney semalam.


ADA mesej yang cukup positif diterima pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee sebaik pasukannya dijinakkan 0-1 oleh Central South Mariner dalam aksi persahabatan kedua di Stadium Mini Central South Mariner, Sydney pagi semalam.

Ketiadaan tonggak pertahanan, Muslim Ahmad yang terpaksa dikeluarkan pada penghujung babak kedua gara-gara kecederaan dimanfaatkan sepenuhnya oleh jentera serangan tuan rumah yang berjaya meledak gol tunggal perlawanan ketika berlaku keadaan kelam-kabut di dalam kotak penalti Harimau Muda pada minit ke-85.

Apa yang pasti, ia merupakan pengajaran yang berguna buat Kim Swee supaya tidak sekadar bergantung harap dengan gandingan Muslim dan Muhamad Fadhli Shas bagi mengemudi benteng pertahanan negara selepas ini, dan ia juga diakui oleh pengendali berasal dari Melaka itu.

"Benar, rentak permainan dilihat berubah sebaik Muslim dikeluarkan gara-gara kecederaan betis.

"Namun, saya masih tidak terlalu bimbang kerana sememangnya matlamat asal saya sepanjang menimba ilmu di Australia ini adalah bagi membentuk persefahaman dan juga gandingan pemain-pemain baharu serta yang jarang diturunkan sebelum ini.

"Malah, persembahan Mohamad Amer Saidin yang masuk menggantikan Muslim juga tidak mengecewakan meskipun sekadar beraksi kurang daripada 10 minit," katanya ketika dihubungi Kosmo! di Sydney semalam.

Sebelum ini, dalam aksi pembuka tirai menentang Sydney FC kelmarin, skuad kendalian Kim Swee berpesta gol apabila menang 3-0 hasil jaringan K. Gurusamy dan dua gol ledakan Ahmad Hazwan Bakri.

Sementara aksi Harimau Muda menentang Central South Mariner pula sepatutnya dijadualkan berlangsung hari ini sebelum dianjakkan sehari lebih awal semalam memandangkan jadual kelab itu difahamkan cukup padat lantaran persiapan mereka menjelang aksi Liga Australia (Liga-A) musim depan.

Untuk rekod, Central South Mariner merupakan pasukan keempat terbaik Liga-A bagi musim ini.

Mengulas lanjut, Kim Swee berkata, bahawa beliau juga melakukan beberapa pertukaran di bahagian tengah semalam apabila membawa keluar Gurusamy dan Fandi Othman dan memasukkan S. Sivanesan dan Nazirul Naim Che Hashim pada babak kedua.

Persembahan keseluruhan pemain juga, katanya, tidak menghampakan termasuk keberkesanan tindakan penyudah yang dipamerkan Ahmad Hazwan sekali gus memberikan lebih banyak pilihan buat Kim Swee di jentera serangan.

"Pada masa sama, saya juga tidak menolak kemungkinan menguji pemain baharu seperti S. Sivanesan dan Shahrul Saad menjelang pertemuan terakhir menentang Newcastle Jets pada 19 Disember ini," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Karim bersedia jumpa Zolkples

Posted:

Karim bersedia jumpa Zolkples

Karim bersedia jumpa Zolkples


KARIM akhirnya mula sedar diri dan bersedia mengadakan pertemuan dengan Zolkples untuk menyelesaikan pertelagahan.


KEMELUT dalaman antara Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) melibatkan Timbalan Presidennya, Karim Ibrahim dengan Majlis Sukan Negara (MSN) memasuki fasa baharu apabila Timbalan Presiden KOM itu menyatakan kesediaan untuk bertemu dengan Datuk Zolkples Embong atas permintaan peminat-peminat sukan bagi menyelesaikan kemelut yang tercetus.

Karim berkata, beliau sendiri akan menulis surat kepada Ketua Pengarah MSN itu dan menghantarnya kepada Zolkples selewat-lewatnya hari ini.

Beliau berkata, kesediaan untuk menyelesaikan kemelut yang sudah lama berlarutan itu adalah untuk kebaikan sukan olahraga negara selain meletakkan kembali sukan berkenaan ke era kegemilangan.

"Saya tidak mempunyai masalah untuk menyelesaikan kemelut yang tercetus ini.

"Sudah sampai masanya untuk kita melihat ke hadapan dan bukannya bergaduh serta menuduh antara satu sama lain. Saya ikhlas dan jujur untuk menyelesaikan kemelut ini dan bersedia pada bila-bila masa.

"Saya bersedia untuk bertemu dengan beliau (Zolkples) secepat mungkin. Soal sama ada beliau bersedia untuk berjumpa dengan saya, itu terpulanglah kepada Zolkples," katanya ketika ditemuramah dalam Program Kerusi Panas terbitan Bernama Radio24 semalam.

Karim berkata, inisiatif untuk membawa kedua-dua pemimpin bertelagah itu bersemuka pernah diusahakan oleh Presiden KOM, Datuk Seri Shahidan Kassim, namun usaha murni itu gagal disebabkan keengganan Zolkples untuk berganjak dengan pendiriannya.

Dalam perkembangan berkaitan, Karim menolak desakan pihak tertentu agar meletak jawatan ekoran kemelut itu sambil menegaskan bahawa ia adalah satu perbuatan yang tidak bertanggungjawab untuk meninggalkan KOM pada saat-saat getir seperti ini.

"Apabila ada masalah dalam persatuan, takkan saya nak lepas tangan begitu sahaja, tak boleh macam itu," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kanak-kanak hidup selepas dilanggar kereta

Posted:

Kanak-kanak hidup selepas dilanggar kereta

Kanak-kanak hidup selepas dilanggar kereta

Reuters
SEJUMLAH orang bertindak
mengangkat sebuah kereta yang
melanggar seorang kanak-kanak
perempuan di Wenzou, China dalam usaha untuk menyelamatkannya.


WENZOU, China - Sistem kamera litar tertutup (CCTV) yang disiarkan semalam di China menunjukkan usaha menyelamat seorang kanak-kanak perempuan yang dilanggar sebuah kereta.

Rakaman CCTV menunjukkan kanak-kanak berusia lima tahun itu duduk di tengah sebatang jalan raya di sini.

Ibu kanak-kanak itu cuba untuk memaksanya berjalan ke sebuah tadika tetapi anaknya itu enggan dan duduk di tengah-tengah jalan raya.

Justeru, ibunya berjalan dengan meninggalkan kanak-kanak berkenaan.

Dia menganggap kanak-kanak itu akan mengikutinya.

Namun, sebuah kereta berwarna hitam membelok dan bergerak ke arah kanak-kanak itu.

Kereta tersebut kemudian melanggar kanak-kanak berkenaan.

Ibu kanak-kanak itu dan pemandu kereta berkenaan serta orang ramai bergegas untuk menyelamatkan si mangsa.

Seramai 16 orang membantu untuk mengangkat kereta berkenaan bagi menyelamatkan kanak-kanak tersebut yang terperangkap di bawah kenderaan itu.

Kanak-kanak itu dihantar ke sebuah hospital dan dilaporkan hanya mengalami cedera ringan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Penunjuk perasaan mengamuk di Seoul

Posted:

Penunjuk perasaan mengamuk di Seoul

Penunjuk perasaan mengamuk di Seoul


AFP
DUA anggota polis menangkap seorang penunjuk perasaan Korea Selatan yang memandu sebuah kereta dan merempuh sebuah bas polis di Kedutaan China di Seoul semalam.


SEOUL - Seorang pemandu Korea Selatan yang memandu kereta merempuh sebuah bas polis yang mengawal Kedutaan China beberapa kali semalam di sini.

Menurut beberapa saksi, kejadian itu berlaku pada satu tunjuk perasaan yang membantah pembunuhan seorang anggota pengawal pantai Korea Selatan oleh seorang nelayan China.

Lelaki dalam lingkungan usia 30 tahun itu memandu keretanya dan merempuh sebanyak tiga hingga empat kali ke arah salah sebuah bas yang melindungi Kedutaan China.

Beberapa anggota polis menyembur cermin keretanya dengan alat pemadam api bagi mengelak dia melakukan perbuatan tersebut.

Dia kemudian keluar dari kereta tersebut dan ditahan. Tiada yang cedera dalam kejadian itu.

Lebih 100 orang veteran tentera dan aktivis menunjuk perasaan di luar kedutaan tersebut untuk mengutuk tindakan seorang kapten nelayan China yang membunuh seorang anggota pengawal pantai pada Isnin lalu.

Kapten kapal itu telah menikam anggota pengawal tersebut dan mencederakan seorang lagi anggota berkenaan.

Kejadian itu berlaku semasa anggota pengawal pantai berkenaan cuba untuk menangkap nelayan China kerana menangkap ikan secara haram di Sungai Kuning, Korea Selatan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Aktor James Bond pertahan filem Dragon

Posted:

Aktor James Bond pertahan filem Dragon

Aktor James Bond pertahan filem Dragon


AP
SALAH satu adegan yang terdapat dalam filem The Girl with the Dragon Tattoo menunjukkan Daniel Craig (kanan) dan aktres Rooney Mara.


LONDON - Pelakon yang membawa watak James Bond, Daniel Craig mempertahankan filem lakonannya dalam filem The Girl with the Dragon Tattoo.

Dalam filem itu, Craig yang melakonkan watak Mikael Blomkvist sebagai wartawan menyatakan ia merupakan sebuah filem untuk golongan dewasa.

"Ia merupakan sebuah filem dewasa," katanya semasa diwawancara dengan wartawan stesen Perbadanan Penyiaran British semalam.

Filem itu dihasilkan berdasarkan novel hasil karya Stieg Larsson dari Sweden yang telah dijual berpuluh-puluh juta naskhah.

Dragon Tattoo ditayangkan di Amerika Syarikat pada 21 Disember depan dan di Britain pada 26 Disember depan.

Filem itu ditayangkan di London pada lewat malam kelmarin.

Craig, 43, berkata, penulis skrip filem Dragon Tattoo, Steven Zaillian berjaya menonjolkan isi kisah yang dihasilkan oleh penulis dari Sweden itu.

Dia juga mempertahankan adegan dalam filem itu yang dikategorikan sebagai R.

Kategori itu dianggap oleh Persatuan Wayang Bergerak Amerika mempunyai kandungan ganas termasuk rogol, penderaan, bogel dan mempunyai unsur seksualiti yang kuat.

Filem itu diarahkan oleh David Fincher yang pernah mengarahkan filem The Social Network, Zodiac, Fight Club and Seven.

Menurut Craig, tema buku itu mengetengahkan isu bahawa ramai pembunuh bersiri adalah lelaki dan mereka membunuh wanita. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Hadapi tuduhan merogol, mencabul, merompak

Posted:

Hadapi tuduhan merogol, mencabul, merompak

Hadapi tuduhan merogol, mencabul, merompak

14/12/2011 10:11pm

KOTA BHARU – Seorang lelaki dipercayai terbabit dengan kira-kira 20 kes rogol, cabul dan samun, mengaku tidak bersalah terhadap lima pertuduhan di dua Mahkamah Sesyen dan sebuah Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Amran Che Jaafar, 29, dari Kampung Sungai Perupok, Bachok menghadapi lima pertuduhan termasuk merogol, mencabul, merompak dan dua lagi tuduhan menceroboh dengan niat merompak dan mencabul mangsanya.

Di Mahkamah Sesyen Pasir Mas, Amran dituduh mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol seorang wanita berusia 20 tahun di asrama pekerja sebuah galeri tudung di Tanah Merah pada 16 Julai lepas.

Di Mahkamah Sesyen Kota Baharu, Amran dituduh merompak telefon pintar Blackberry, wang tunai RM250, kad pengenalan, kad ATM dan lesen memandu milik seorang wanita berusia 37 tahun di rumah pangsa di Kubang Kerian di sini, pada 15 November lepas.

Dia juga berdepan tuduhan menceroboh rumah wanita itu dan asrama seorang lagi gadis berusia 23 tahun di Jalan Sultan Yahya Petra, Seksyen 17 di sini pada 25 November.

Sementara di Mahkamah Majistret pula, Amran dituduh mencabul gadis sama di asrama Jalan Sultan Yahya Petra dengan mengikat kedua-dua tangan mangsa dengan wayar seterika dan mengacukan pisau terhadap gadis itu pada tarikh yang sama.

Kesemua kes itu akan disebut semula pada 10 dan 12 Januari tahun depan depan. – BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

14 warga asing ditahan dalam satu operasi

Posted:

14 warga asing ditahan dalam satu operasi

14 warga asing ditahan dalam satu operasi

14/12/2011 9:57pm

SEREMBAN – Seramai 14 wanita warga China ditahan dalam satu serbuan oleh sepasukan anggota dari Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri di sebuah premis hiburan di Taman AST, di sini malam tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner Hamdan Majid berkata, wanita-wanita tersebut yang berusia antara 19 hingga 57 tahun ditahan atas pelbagai kesalahan termasuk menyalahgunakan pas lawatan ke negara ini.

"Semasa kita mulakan serbuan, pihak polis mendapati kesemua mereka cuba melarikan diri melalui lubang tikus yang disediakan oleh pengusaha premis.

"Berdasarkan pemeriksaan yang kita lakukan 11 dari warga China itu menggunakan pas lawatan pelajar di Kuala Lumpur, dua dari mereka menggunakan pas lawatan bekerja di Selangor dan Johor dan seorang lagi mempunyai permit perkahwinan," katanya di sini hari ini.

Katanya, dalam serbuan tersebut juga pihak polis menahan 10 pelanggan berusia 20 hingga 50 tahun dan seorang lelaki berusia 37 tahun yang dipercayai penjaga premis itu untuk disoal siasat. – BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Kebakaran: Persiapan perkahwinan musnah

Posted:

Kebakaran: Persiapan perkahwinan musnah

Kebakaran: Persiapan perkahwinan musnah

14/12/2011 9:47pm

KUALA TERENGGANU – Hasrat sepasang suami isteri untuk melangsungkan perkahwinan anak perempuan mereka hujung bulan ini musnah apabila semua persiapan yang telah dibuat hangus dalam kebakaran tengah hari tadi.

Rumah pasangan Asli Baring, 48, dan isteri, Zainab Salleh, 47, di Kampung Bukit Tunggal, terbakar pada 12.15 tengah hari melibatkan kerugian dianggarkan RM150,000.

Ketika kejadian, Zainab sedang menyiapkan makanan tengah hari, manakala seorang anaknya, Nor Adlin Qayyum, berada di ruang tamu rumah.

"Saya dan anak saya cuba memadamkan api itu sebelum dibantu jiran yang kemudian menghubungi bomba. Nasib baik ketika kejadian, tujuh lagi anak saya tidak berada dalam rumah manakala suami pula sedang bekerja," katanya.

Zainab berkata, hanya kad jemputan perkahwinan anaknya, Nurul Azma, 24, sahaja yang sempat diselamatkan, manakala barangan lain semuanya terbakar.

Nurul Azma yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 31 Disember ini menetap di Kuala Lumpur. – BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Diam ada isi

Posted:

Diam ada isi

Diam ada isi

DIAM-DIAM ubi berisi. Mungkin itu peribahasa yang sesuai digunakan oleh kumpulan punk rock Malaysia, Bunkface yang terdiri daripada tiga orang pemuda, Shamsul Anuar (Sam), vokalis utama dan irama gitar, Sam (Shamsul Anuar), Youk (Farouk Jaafar) dan Paan (Ahmad Farhan) ternyata punyai daya tarikan mereka sendiri bagi peminat tempatan mahupun di luar.

Selepas menggegar peminat dengan lagu yang menjadi kegemaran ramai, dengan lagu Situasi dan Revolusi, populariti Bunkface dilihat menurun saban tahun.

Apatah lagi selepas itu, Bunkface dilanda khabar angin yang membabitkan vokalis utama kumpulan itu, Sam ingin meninggalkan Bunkface dengan penubuhan kumpulan baharu iaitu, The Azenders.

Namun, ia ternyata hanya sebuah khabar angin. Ketika rancak masyarakat membuat spekulasi, Sam sendiri tampil memberi pengesahan bahawa dia masih setia bersama Bunkface.

Walaupun begitu, ia tidak mematahkan semangat ketiga-tiga jejaka ini untuk terus berkarya dan buktinya, kumpulan ini berjaya mengangkat nama kumpulan mereka sekali gus mengharumkan nama negara apabila berjaya mendapat tempat ketiga secara keseluruhan dari segi persembahan pentas dan vokal di Hong Kong Asia Music Festival pada Mac lalu.


SAM meraih Anugerah Komposer Muda Berpotensi 2011 dari Badan Perlindungan Hakcipta Karyawan Muzik Malaysia (MACP).


Bukan itu sahaja, pada November lepas, Bunkface telah dijemput bagi mengadakan persembahan di Jakarta, Indonesia menerusi tiga acara yang berlainan. Apa yang menariknya, mereka berpeluang muncul dalam program bual bicara popular di TV Indonesia, Bukan Empat Mata yang disiarkan di saluran Bintang.

Sebelum itu, Bunkface mengadakan persembahan di Urbanfest 2011 dan juga membuat showcase istimewa Bunkface di Hard Rock Café yang juga diadakan di Jakarta.

"Alhamdulillah, sambutan di Indonesia terhadap Bunkface amat baik. Walaupun mungkin kami sebagai pendatang baharu kepada peminat di sana, namun ada juga yang mengenali kami sehingga semasa mengadakan persembahan, sesetengah dari mereka hafal lirik lagu dan menyanyi bersama," cerita Sam semasa ditemui di majlis Malam Mesra Badan Perlindungan Hakcipta Karyawan Muzik Malaysia 2011 (MACP).

Bukan reformasi tapi celaka

Di samping kejayaan yang dikecapi, ada juga terselit kisah pelik yang berlaku terhadap kumpulan ini. Ia mungkin merupakan perkara yang agak remeh dan ringan.

Semasa ingin mempromosi single paling terkini mereka yang berjudul Panik, kumpulan ini telah mendapat tahu bahawa single tersebut diharamkan dari diputar di semua saluran Radio Televisyen Malaysia (RTM) kerana perkataan 'reformasi'.

Bagaimanapun menerusi kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh pihak RTM menerusi Unit Panel Penilai Lagu Tempatan (PPLT), stesen penyiaran kerajaan tersebut menafikan pernah mengharamkan lagu tersebut.

Menurut PPLT, isu timbul bukan disebabkan penggunaan perkataan ' reformasi' dalam lirik Panik tetapi sebaliknya perkataan 'celaka' yang dianggap sebagai suatu perkataan yang kasar dan tidak sopan diperdengarkan umum.


MEMBUKTIKAN bukan sekadar jaguh kampung, Bunkface meraih pengiktirafan pada Hong Kong Asia Music Festival 2011.


Bertanya respons kepada Bunkface, Paan menyatakan kekesalannya kerana beranggapan ia tidak patut menjadi satu isu sehingga diharamkan. Dia juga memberitahu penggunaan perkataan tersebut bukan bertujuan untuk memaki seseorang ataupun sesuatu situasi.

"Kami gunakan perkataan celaka sebagai satu lirik tanpa ada apa-apa agenda. Jika perkataan tersebut memang tidak boleh digunakan, apa kata kita buang terus perkataan itu daripada mana-mana penggunaannya.

"Saya ambil satu contoh jika lirik kami terlalu kesat, bagaimana pula dengan dialog-dialog yang menggunakan banyak perkataan kesat dalam filem-filem Melayu lama kita yang telah ditonton umum oleh segenap lapisan masyarakat," katanya yang tetap bersyukur kerana lagu tersebut tidak digam oleh stesen radio lain.

Full content generated by Get Full RSS.

'Saya mangsa penganiayaan'

Posted:

'Saya mangsa penganiayaan'

'Saya mangsa penganiayaan'

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


FIZO OMAR ditemani peguamnya, Khairul Anuar pada sidang akhbar semalam.


PENYALAHGUNAAN identiti seseorang individu untuk tujuan-tujuan tertentu seperti permohonan membuat pinjaman kewangan bukanlah suatu perkara yang asing di negara ini.

Namun begitu, tidak ramai individu yang menjadi mangsa mahu membuat aduan menyebabkan kejadian sebegitu dilihat semakin berleluasa dan turut membabitkan kerugian sehingga jutaan ringgit.

Terbaru membabitkan pelakon popular Wan Hafizol Wan Omar, 26, atau lebih terkenal dengan nama Fizo Omar setelah namanya telah digunakan sebagai penjamin untuk membuat pinjaman sebanyak RM8 juta.

Menyedari namanya telah digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, Fizo lantas membuat keputusan untuk mendapatkan khidmat Sukarelawan Peguam (SukaGuam) agar masalah yang dialaminya itu dapat diselesaikan segera, yang mana peguam yang mengendalikan kes Fizo ialah Datuk Datuk Khairul Anwar Rahmat. Berikut temu bual pelakon filem Kongsi itu bersama Kosmo!.

Kosmo!: Boleh ceritakan apa yang sebenarnya berlaku?

Fizo : Pada tahun 2008 yang lalu, seorang kenalan telah mengajak saya untuk menjadi rakan kongsi kepada penubuhan sebuah syarikat percetakan. Memandangkan tiada sebarang pelaburan dibuat, akhirnya saya bersetuju untuk menerima pelawaan rakan saya itu.

Selain menjadi rakan kongsi, saya turut dilantik sebagai Pengarah Urusan dan menjadi salah seorang ahli lembaga pengarah. Namun, sepanjang bersama dengan syarikat tersebut saya langsung tidak pernah dibayar walau satu sen pun.

Berapa lama anda bersama syarikat berkenaan?

Saya tidak pasti tentang tempoh, tetapi apa yang saya ingat penyertaan saya bersama syarikat itu bermula pada awal tahun 2008 dan hanya beberapa bulan selepas itu saya mengambil keputusan untuk menarik diri kerana mahu memberi tumpuan kepada bidang lakonan.

Walaupun sudah tidak lagi terbabit dalam segala pengurusan syarikat, nama saya masih lagi dikekalkan sebagai salah seorang ahli lembaga pengarah. Cuma saya tidak sangka nama saya telah digunakan untuk menjadi penjamin dalam pinjaman sebanyak RM8 juta tanpa pengetahuan saya.

Sejak bila anda tahu nama anda digunakan sebagai penjamin untuk permohonan pinjaman tersebut?

Pada tahun lalu saya telah dihubungi sendiri oleh pihak bank yang mengatakan saya telah menjadi penjamin kepada pinjaman yang dibuat oleh syarikat itu dan sebanyak RM2 juta telah dipindahkan ke akaun peminjam tersebut.

Ketika diberitahu tentang perkara tersebut, sudah tentu saya sangat terkejut kerana langsung tidak tahu menahu bahawa nama saya telah disalahgunakan. Apa yang boleh saya katakan adalah saya sudah menjadi mangsa penganiayaan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Adakah anda mendapat surat peringatan tentang bayaran pinjaman tersebut daripada pihak bank?

Setakat ini saya hanya mendapat panggilan daripada pihak bank yang meminta saya menjelaskan bayaran pinjaman tersebut kerana saya dimaklumkan oleh pihak bank bahawa surat peringatan hanya diserahkan kepada pihak syarikat yang membuat pinjaman tersebut.

Adakah anda pernah menandatangani sebarang dokumen semasa bersama syarikat tersebut?

Saya memang tidak ingat kerana perkara itu sudah pun berlalu tiga tahun yang lalu. Cuma apa yang agak menghairankan apabila pihak bank sewenang-wenangnya boleh meluluskan pinjaman tersebut tanpa kehadiran saya sebagai penjamin.

Kenapa ambil masa yang terlalu lama untuk menyelesaikan masalah yang anda alami?

Seboleh-bolehnya saya mahu menyelesaikan perkara ini dengan baik dan tidak mahu terlalu kecoh. Pada mulanya saya ada cuba berbincang dengan pihak syarikat tersebut supaya menjelaskan perkara sebenar, tetapi tidak mendapat kerjasama yang baik sehinggalah syarikat itu tidak lagi wujud.

Ada buat laporan polis?

Setakat ini tiada laporan polis dibuat dan saya hanya meminta bantuan peguam di SukaGuam untuk menyelesaikan masalah ini.

Bagaimana kelulusan pinjaman tersebut boleh diberikan sedangkan anda tidak menandatangani sebarang dokumen berkaitan?

Ketika saya menceritakan masalah ini,pihak peguam mengesyaki kes saya mungkin ada berkaitan dengan elemen penipuan, meniru tanda tangan, penyalahgunaan nama atau komplot sindiket tertentu.

Apakah langkah anda selepas ini? Tak jumpa bank minta penjelasan dan selesaikan masalah ini?

Melalui perbincangan yang dilakukan bersama peguam, Datuk Khairul Anwar Rahmat, kami akan berjumpa dengan pihak bank dan cuba meminta segala dokumen berkaitan permohonan pinjaman tersebut dalam tempoh dua minggu ini.

Adakah masalah yang dialami ini telah menjejaskan kerjaya anda sebagai seorang pelakon?

Saya akui apabila diberitahu tentang perkara tersebut memang ia sangat merisaukan saya dan serba sedikit kerja-kerja saya turut terjejas.

Apa terjadi kalau anda tidak menjelaskan bayaran pinjaman seperti yang dituntut pihak bank?

Kalau saya tidak dapat menyelesaikan masalah ini dengan segera, berkemungkinan besar saya boleh diisytihar muflis.

Nasihat anda kepada rakan-rakan artis yang lain?

Apa yang berlaku ini pastinya menjadi pengajaran yang sangat berguna supaya lebih berhati-hati selepas ini. Malah, saya mahu menasihatkan kepada rakan-rakan artis yang lain supaya tidak terlalu mudah menerima sebarang tawaran jika ada mana-mana pihak yang mahu menjadikan mereka sebagai rakan kongsi dalam sesebuah syarikat.

Sekarang ini anda ada terlibat dengan mana-mana bisnes?

Selain sibuk berlakon, saya juga ada menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan menjual makanan dan ia lebih kepada perniagaan keluarga. Lagipun saya sebenarnya seorang individu yang sangat minat berniaga.

Full content generated by Get Full RSS.

Kisah lucu anjing DiCaprio

Posted:

Kisah lucu anjing DiCaprio

Kisah lucu anjing DiCaprio


LEONARDO DICAPRIO


DAPAT menaiki pesawat peribadi milik aktor terkenal seperti Leonardo DiCaprio pastinya suatu yang diimpikan ramai pihak. Namun, pengalaman yang dilalui oleh aktor berkenaan adalah sebaliknya.

Dua orang teman baik DiCaprio iaitu Armie Hammer dan Carey Mulligan yang berpeluang menaiki pesawat peribadi tersebut menyatakan mereka berasa sangat tidak selesa dengan bau busuk akibat kentut yang dilepaskan oleh anjing peliharaan aktor berkenaan.

"Saya tidak tahu makanan apa yang telah diberikan oleh DiCaprio kepada anjingnya itu. Setiap kali selepas makan, anjing yang bernama Djago itu pasti akan melepaskan angin dan ia terus berlaku sepanjang penerbangan.

"Pada mulanya ia memang sesuatu perkara yang sangat melucukan kerana masing-masing saling menuduh siapa yang kentut. Namun, lama-kelamaan kepala kami mula pening dan rasa mual," ujar Armie.

Bagaimanapun, rakan DiCaprio itu tidak menyalahkan sepenuhnya anjing tersebut dan menyatakan ia adalah berpunca daripada makanan yang diberikan oleh aktor berkenaan kepada anjing jenis bulldog itu.

"Django adalah seekor anjing yang lucu dan DiCaprio sudah membelanya hampir 10 tahun. Cuma pengalaman bersama anjing yang mempunyai hobi kentut selama tempoh lima jam penerbangan bukanlah sesuatu yang menarik," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved