Selasa, 2 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Naoko bangga kuasai muzik tradisi Melayu

Posted:

Naoko bangga kuasai muzik tradisi Melayu

Naoko bangga kuasai muzik tradisi Melayu

DALAM kemalapan sambutan anak Melayu terhadap warisan seni, hadir sekujur figura asing yang cuba memahami dan mempelajari adat kebudayaan tersebut.

Terbang dari Negara Matahari Terbit, Naoko, 23, masih bertatih ketika berbicara dalam bahasa ibunda kerana tahap penguasaan bahasa Melayunya baru bermula.

Apakah yang mendorong gadis Jepun itu menuntut ilmu mengenai budaya dan adat Melayu?

"Saya masih ingat lagi ketika bercuti bersama keluarga sewaktu berumur lapan tahun. Kami sempat mengunjungi destinasi wajib pelancong seperti Melaka, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

"Walaupun kunjungan itu sudah lama, tetapi kenangan percutian masih basah dalam ingatan, seperti baharu semalam datang ke sini," ujarnya ketika ditemui Kosmo! dalam persalinan baju kurung songket persis gadis Melayu.

Sejak itu, Naoko mula mengikuti perkembangan Malaysia dari jauh dan memasang impian untuk ke sini pada masa akan datang.

"Selain persekitaran yang indah dengan sejarah dan budaya, hati saya tertawan dengan corak kepimpinan mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

"Pada saya, beliau merupakan salah seorang pemimpin Asia yang sangat berkaliber dalam membangunkan Malaysia seperti yang kita lihat hari ini," kongsi pelajar Jurusan Kemanusiaan di Fakulti Kemanusiaan, Undang-Undang dan Ekonomi, Universiti Mie, Jepun.

Disapa dengan jolokan nama Melayu, Salmah, dia kini berada di Malaysia selama setahun untuk mengambil Kursus Intensif Keterampilan Bahasa Melayu di Fakulti Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).


RAKAN-RAKAN banyak membantu Naoko (tengah) mempelajari gamelan.


Pembelajaran asas

Menurut Naoko, cara terbaik untuk mengenali budaya adalah dengan memahami rentak muzik tradisional.

"Ia saling berkait antara satu sama lain. Malah ketika proses pembelajaran secara tidak langsung saya berinteraksi bersama pelajar lain," jelasnya.

Berasal daripada perkataan Jawa, gamel, gamelan menjadi alat muzik penting di beberapa negeri di Indonesia seperti Kepulauan Jawa, Madura, Bali dan Lombok. Ia merupakan himpunan alat muzik seperti gambang, gendang, gong, saron, demong dan keromong.

Ketika ditemui, Naoko baru sahaja menamatkan pembelajaran asas gamelan dalam satu majlis ringkas di UKM. Mempersembahkan beberapa buah lagu dalam rentak gamelan, Naoko berasa puas kerana mampu menguasai salah satu alat muzik tradisi orang Melayu.

"Saya mempelajari tiga jenis alat muzik gamelan iaitu bonang, gambang dan saron. Tetapi, saya hanya mampu menguasai saron kerana ia lebih mudah berbanding peralatan gamelan yang lain," kongsinya yang berkebolehan bermain instrumen tradisional Jepun seperti koto dan seruling shinobue.

"Bunyi yang terhasil daripada gamelan sangat sedap untuk didengar. Menguasai alat muzik ini merupakan satu pencapaian kepada saya," ujar Naoko.

Pensyarah Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Abdul Khalil Hassan merupakan individu yang bertanggungjawab dalam menulis kembali nota-nota muzik untuk lagu-lagu klasik gamelan seperti Lambang Sari, Geliung, Ketam Renjong, Togok, Gagak Seteru dan lain-lain.

Menurut Abdul Khalil, muzik gamelan pada suatu ketika boleh dimainkan dalam istana Melayu sahaja. Ia tidak dibenarkan dibawa keluar dari istana dan hanya dipersembahkan kepada umum pada acara-acara tertentu.

"Namun atas usaha Tan Sri Dr. Abdul Mubin dan Profesor Madya Dr. Arif Ahmad, gamelan dapat dimainkan di luar istana. Objektifnya adalah untuk mengelakkan ia terus lenyap ditelan peralihan zaman," ujarnya ketika ditemui di Aswara baru-baru ini.

Satu set gamelan baharu telah dibeli di Solo, Indonesia yang menjadi satu-satunya lokasi untuk membuat dan menempa alat muzik itu.

Sejarah gamelan di Tanah Melayu bermula pada pemerintahan Sultan Ahmad Muadzam Shah di negeri Pahang. Isteri baginda, Tengku Ampuan Wan Fatimah telah mengembangkan muzik gamelan dan diteruskan oleh isteri keduanya iaitu Cik Zubedah.

Set gamelan Pahang itu kemudiannya dibawa ke Istana Maziah Terengganu oleh Tengku Ampuan Mariam iaitu anakanda kepada Sultan Ahmad dan Cik Zubedah selepas perkahwinannya dengan Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah pada tahun 1913.

Kemangkatan Sultan Sulaiman pada tahun 1942 menyebabkan Mariam berpindah ke Istana Kolam dengan membawa set gamelan bersama dua orang bekas penarinya.


NAOKO mahir bermain muzik tradisional Jepun yang dipanggil kato.


Pengamatan

Ketika bekerja di bawah Kumpulan Budaya Negara (KBN) pada tahun 1974, Abdul Khalil telah belajar bermain gamelan daripada generasi pertama yang dibenarkan bermain alat itu di luar istana iaitu Pak Ayob di Terengganu.

"Proses pengajaran berdasarkan pengamatan cara bermain sahaja kerana mereka tidak pandai menulis nota-nota muzik. Malah, ia jauh lebih lama berbanding nota muzik yang saya buat kerana sebelum ini gamelan dimainkan bersama tarian istana," ujarnya.

Gamelan Melayu, kata Abdul Khalil, merupakan serapan dari Kepulauan Riau dan dibawa masuk ke Pahang pada majlis perkahwinan diraja ketika itu.

Mengulas mengenai perbezaan antara gamelan Melayu dan negeri-negeri Nusantara yang lain, Abdul Khalil berkata, ia dapat dilihat melalui laras nada atau dipanggil slendro pentatonik, manakala gamelan Jawa mempunyai laras pelog.

"Gamelan Bali atau dipanggil Gong Kebyar mempunyai perbezaan yang ketara. Hal ini kerana gamelan merupakan penyatuan budaya, adat dan agama di Bali. Mereka menjadikannya sebagai pengantara kepada tiga unsur tersebut dalam upacara-upacara agama dan persembahan kebudayaan.

"Disebabkan itu, hari ini, Bali terkenal dengan mainan gamelan yang tersendiri. Dari segi pembelajaran pula, ia lebih sukar berbanding jenis gamelan yang lain. Ia dimainkan dengan cara pantas dan hanya dipersembahkan oleh kaum lelaki," ujarnya.

Abdul Khalil memberitahu, untuk mempelajari muzik gamelan, pelajar perlu tangkas menggunakan alat-alat seperti keromong, gambang dan gendang. Kenong, saron dan demong boleh dipelajari dengan mudah selepas menguasai tiga alat utama itu.

Ukiran dan reka bentuk alat gamelan juga mempunyai perbezaan ketara. Gamelan Melayu mempunyai lengkungan ke atas di hujung alat muzik itu.

Lagu khas

Gamelan Jawa pula dibentuk dengan melengkung ke bawah. Selain itu, gamelan Melayu menggunakan motif bunga-bungaan berbanding gamelan Jawa atau Bali mengambil corak haiwan seperti naga dalam kebanyakan hiasan.

Selepas empat tahun bersama KBN, Abdul Khalil berpindah ke Pusat Kebudayaan Universiti Malaya. Sewaktu bersama institusi pengajian tertua negara itu, dia mencipta lagu gamelan khas untuk majlis konvokesyen yang seterusnya menjadi ikutan universiti-universiti lain.


KUMPULANGamelan Slendro meneruskan legasi kegemilangan alat muzik itu.


Percaya muzik tradisi harus dipertahankan, Pusat Kebudayaan UKM di bawah pimpinan Yusuf Budin telah menubuhkan Kumpulan Gamelan Slendro pada tahun 1998. Sehingga kini mereka mempunyai lebih 100 orang ahli yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

"Ahli-ahli kumpulan ini terdiri daripada pelajar dan bekas pelajar UKM. Ia turut disertai oleh individu luar seperti pensyarah dari Malaysian Japan Institute, pegawai-pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri dan lain-lain," ujar pengurus kumpulan itu, Abdul Mukmin Hamdan.

Pengetahuan muzik gamelan dalam kalangan masyarakat hari ini, menurut Mukmin masih belum jelas apabila sering mengaitkannya dengan alat muzik caklempong yang mempunyai beberapa persamaan terutamanya jenis alat yang digunakan.

"Caklempong dan gamelan mempunyai banyak perbezaan dari segi sejarah dan cara permainannya. Ia tidak boleh disamakan sama sekali," ujarnya.

Orang awam sering tersalah tafsir persamaan bentuk fizikal keromong untuk gamelan dan gereteh pada caklempong. Keromong mempunyai 10 biji gong kecil manakala gereteh terdiri daripada 15 biji.

"Kami masih dalam perbincangan untuk membuka kelas kepada kanak-kanak kerana mendapat permintaan daripada ibu bapa. Ia menunjukkan muzik gamelan mula mendapat perhatian umum," tambahnya.

Kumpulan Gamelan Slendro pernah dijemput untuk mengadakan persembahan di beberapa buah negara seperti Turki, Indonesia dan Australia.

Filem ganas, sekstak laku di Peshawar

Posted:

Filem ganas, sekstak laku di Peshawar

Filem ganas, sekstak laku di Peshawar


TIGA orang pekerja panggung wayang duduk di hadapan poster sebuah filem yang tidak mendapat sambutan.


DALAM keadaan panas, seorang operator tayangan tidur dengan menutup mukanya menggunakan sehelai kain.

Seorang rakannya pula sedang menggulung skrin secara manual manakala pada skrin terpampang aksi seorang wanita menghisap ganja sambil menyanyi di atas katil.

Wanita warga emas itu mabuk sambil melayan seorang pelanggan. Kedua-dua individu itu yang berpakaian lengkap kelihatan sedang bernyanyi 'hello, hello, hello'.

Selamat datang ke panggung wayang Pashto atau lebih dikenali sebagai Pollywood yang pernah mempunyai pawagam di bandar Peshawar, Pakistan. Kini, panggung wayang itu terhad kepada segelintir pengusaha filem yang tidak pernah diserang oleh pengganas.

Taliban mengharamkan operasi panggung wayang dan muzik sejak memerintah Afghanistan selain mewajibkan semua wanita Islam memakai burka.

Kumpulan Taliban di Pakistan tidak membenarkan adegan seks atau bercium dalam filem namun, kesemua peraturan itu dilanggar.

Beberapa pengusaha pawagam tidak mempedulikan arahan berkenaan sekali gus kawasan tersebut terdedah kepada risiko serangan bom.

Keadaan itu mencetuskan kebencian orang ramai terhadap Taliban hingga menyebabkan industri perfileman di Pakistan semakin muram.

Bagaimanapun, sejak beberapa tahun lalu, filem-filem Bollywood di India semakin berkembang.

"Filem-filem tersebut semakin popular dalam keluarga Pashtun yang sebahagian besarnya merupakan kaum Khyber Pakhtunkhwa.

"Orang ramai suka mendengar lagu tetapi mereka bukan penyanyi," kata seorang penduduk di Peshawar, Pakistan.

Hari ini, kebanyakan pembikinan filem dijalankan di Lahore yang menerapkan ciri-ciri kasih sayang dan keberanian berteraskan identiti penduduk Pashtun di situ.

Aksi-aksi pelakon dalam kalangan pertengahan umur, memegang watak wira bersenjata bermisai panjang dan kebanyakannya akan bernyanyi di kawasan bukit-bukit sekitar barat laut Pakistan.

Begitupun, sebahagian penonton menyifatkan pembikin filem memuatkan adegan ganas dalam filem seolah-olah terdesak untuk mengisi filem di pawagam.

Pembikin filem dilihat memaparkan keperwiraan lelaki Pashtun melalui penggunaan pedang, pisau dan pertumpahan darah.


SEORANG pekerja melakukan kerja-kerja pemeriksaan negatif filem di bawah cahaya lampu.


Alat pemadam api

Pawagam Arshad, Peshawar kelihatan suram dan gelap, sebahagian dinding runtuh dan wayar-wayar keluar dari siling.

Bertentangan dengan panggung wayang itu, terdapat sebuah pusat perubatan baharu. Bangunan lapan tingkat itu juga musnah kerana terkena tempias serangan bom di pawagam berkenaan.

Kelihatan projektor lama yang mengeluarkan bunyi bising, satu tin minyak dan tiga alat pemadam api.

"Orang ramai gemar menonton filem Pashto kerana ia berkisar kisah-kisah mengenai masyarakat, namun apabila terdapat berita mengenai lima pengebom berani mati di Peshawar, mereka tidak datang ke pawagam," kata pengurus pawagam itu, Khalid Khan sambil memberitahu mereka mengalami kerugian yang besar.

Bagaimanapun, terdapat satu lagi punca kerugian apabila ia dikaitkan dengan kisah-kisah dalam filem yang berulang, ganas dan adegan seks.

"Tayangan filem di pawagam berdasarkan cerita dan isu-isu sebenar, tetapi wujud masalah apabila pengunjung menganggap mengunjungi pawagam sebagai satu perkara yang memalukan atau tidak baik disebabkan terdapat aksi-aksi seks," kata seorang lagi pengurus pawagam, Safdar Khan, 70.

Penulis skrip, Nazir Bhati percaya filem Pashto tidak mendapat sambutan kerana jalan ceritanya yang membosankan.

"Saya berhenti kerja apabila pengarah meminta memasukkan elemen ganas dalam filem," katanya kepada pemberita.

Peshawar merupakan ibu negeri Khyber Pakhtunkhwa yang mempunyai seni bina bangunan menarik namun kini, bandar itu kelihatan sesak dan berhadapan dengan peperangan. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Akses internet ketika melancong

Posted:

Akses internet ketika melancong

Akses internet ketika melancong

Oleh ADLAN JAAFAR

SETIAP kali Hafiz Khalib, 32, mempunyai tugasan luar atau bercuti ke luar negara, pasti dia umpama hilang daripada dunia maya seiring dengan jasadnya yang tiada di Malaysia. Tidak ada sebarang kemas kini di Facebook atau Twitter, manakala akaun Instagram miliknya sepi daripada sebarang foto baharu yang dirakam walaupun sepatutnya lebih banyak dimuat naik.

Kadangkala, dalam satu-satu masa, baru semua akaun laman sosial miliknya dilihat dikemas kini, barangkali baru berjumpa dengan restoran atau premis yang memiliki sambungan WiFi.

Mungkin di beberapa negara yang mempunyai tukaran wang asing yang murah seperti Indonesia, Hafiz mampu membeli kad sim pascabayar negara itu.

Bagaimanapun, apabila berada di negara-negara yang mempunyai tukaran wang besar, maka langkah terbaik adalah dengan menghidupkan sistem perantauan (roaming).

"Tetapi, kosnya sangat mahal iaitu sekitar RM30 hingga RM40 sehari bergantung pada syarikat telekomunikasi," katanya ketika ditemui di Cheras, Selangor.

Ujarnya, talian internet sekarang amat penting terutamanya apabila setiap perkara seperti tempahan hotel dan pencarian tempat menarik boleh dibuat menggunakan peranti telefon pintar.

"Jika difikirkan dan membuat perkiraan secara teliti terhadap kos mencari hotel secara manual berbanding membuat tempahan dalam aplikasi dan terus ke hotel, sudah pasti ia menjimatkan.

"Namun, kos sehari kadar perantauan amat membebankan. Lagipun, sistem perantauan hanya boleh digunakan pada satu peranti," keluh Hafiz lagi.

Jika diteliti, situasi itu bukan sahaja dialami oleh Hafiz, bahkan ramai lagi yang berdepan kesukaran serupa saat mengembara di luar negara.


EDVARD (kiri) menerangkan cara penggunaan WiFi poket kepada pengguna yang terlebih dahulu perlu membuat tempahan.


Bagaimanapun, lelaki yang bekerja di salah sebuah syarikat milik kerajaan (GLC) itu kini mempunyai satu lagi opsyen baharu yang boleh melenyapkan masalah 'kehilangan' dalam laman sosial ketika ke luar negara.

Boleh diakses pelbagai peranti

Bagi para pengembara atau pelancong yang kerap bercuti ke luar negara kini boleh membuat persediaan dari segi talian internet dengan menempah WiFi poket untuk kegunaan di luar negara.

Berbanding dengan router (penghala) biasa yang terdapat di kebanyakan restoran yang memberi perkhidmatan percuma, saiz WiFi poket kecil dan boleh disimpan di dalam poket seluar.

Fungsinya sama, boleh menerima jaluran internet seterusnya disambung ke peranti-peranti lain seperti komputer riba, telefon pintar ataupun tablet.

Walaupun bilangan gajet yang diterima dalam satu-satu masa tidak sebanyak router biasa, tetapi lima hingga enam buah sudah memadai untuk kegunaan individu atau kumpulan kecil.

Dengan menggunakan kuasa bateri, ia boleh bertahan sehingga lapan jam dan boleh dicas dengan pengecas mudah alih.

WiFi poket merupakan sebuah alat mudah alih yang boleh menukar isyarat telefon bimbit seperti generasi ketiga (3G) menjadi isyarat WiFi.

Ia boleh dikatakan sebagai sebuah peranti mampu milik untuk perkhidmatan WiFi sesuai dengan penggunaan bilangan gajet yang minimum.

Peranti kecil yang boleh dimasukkan ke dalam poket itu juga mempunyai enkripsi dan kata kunci sebagai langkah keselamatan.

Benda yang ringkas dan kecil, tetapi sebenarnya amat sesuai untuk pengembara seperti Hafiz yang sering ke luar negara dalam kumpulan kecil.

Konsep sewa

Visondata merupakan sebuah syarikat baharu di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan WiFi poket.

Baru dibuka pada bulan Februari lalu dan mempunyai sebuah pusat sehenti di aras P1, pusat beli-belah The Garden, Kuala Lumpur, ia memberikan servis sewa WiFi poket.

TERDAPAT pelbagai jenis WiFi poket bergantung kepada tahap teknologi sesebuah negara.


WiFi poket yang disewa khusus untuk mereka yang sering ke luar negara tanpa mengira tujuan sama ada untuk berlibur mahupun bekerja.

Jadi, anda boleh terus berhubung dengan kenalan di tanah air sebaik sahaja menjejakkan kaki di lapangan terbang luar negara.

Visondata menawarkan sewaan WiFi poket bergantung kepada sistem wayarles sesebuah negara sama ada generasi keempat (4G) atau 3G.

Perbezaan yang terdapat antara 3G dan 4G terletak pada lebar jalur, kelajuan dan kemudahan router.

Peningkatan perkhidmatan wayarles tersebut dapat meningkatkan kebolehgunaan mod telefon bimbit seperti pelayaran laman web, penerimaan e-mel, sidang video dan banyak lagi.

Perkhidmatan yang disediakan oleh Visondata sangat mudah iaitu WiFi poket yang ingin disewa ditempah terlebih dahulu.

Peranti diambil pada tarikh yang dipersetujui di pusat sehenti mereka dan dipulangkan sebaik sahaja percutian tamat. Sebanyak RM200 perlu diberikan sebagai wang deposit dan dikembalikan setelah modem dipulang semula.

Bayaran sewa sehari serendah RM25 untuk kegunaan di Singapura sehingga RM50 untuk liputan di negara-negara benua Eropah.

Perbezaan harga disebabkan kebolehsediaan teknologi wayarles di sesebuah negara dan jenis moden yang digunakan.

"Setakat ini, kami menyediakan perkhidmatan WiFi poket di 13 buah negara. Jadi, kami mempunyai 13 jenis modem yang berbeza," terang ketua pemasarannya, Edvard Lee yang ditemui pada sesi pengenalan perkhidmatan tersebut di pusat beli-belah Mid Valley, Kuala Lumpur.

Negara-negara yang mempunyai perkhidmatan yang disediakan oleh Visondata pula terdiri daripada tempat yang kerap dilawati oleh rakyat Malaysia seperti Thailand, Hong Kong dan Korea Selatan.

Sebenarnya, perkhidmatan sewaan WiFi poket sebegitu masih baharu waima di peringkat antarabangsa.

Visondata yang juga syarikat beribu pejabat di Hong Kong itu baru sahaja memulakan perniagaan pada akhir tahun 2012.

"Penerimaan penduduk di sana terhadap perkhidmatan ini amat menakjubkan terutamanya yang mahu ke Jepun. Penduduk Hong Kong amat gemar ke negara itu pada musim cuti kerana jarak yang dekat dan kadar tambang yang rendah," cerita Edvard.

Alberta dikepung air bah

Posted:

Alberta dikepung air bah

Alberta dikepung air bah


PENDUDUK mengalami kerugian besar selepas banyak harta benda mereka musnah.


KIRA-KIRA 100,000 penduduk di barat Kanada terpaksa berpindah ke pusat pemindahan gara-gara hujan lebat sehingga menyebabkan banjir besar dan tanah runtuh di wilayah Alberta baru-baru ini.

Bencana itu juga menyebabkan air sungai di sekitar wilayah berkenaan berada di paras bahaya selain berlaku tanah runtuh menyebabkan Lebuh Raya Trans-Kanada terpaksa ditutup.

Ia sekali gus turut memutuskan hubungan pusat peranginan Banff dan Canmore.

Selain itu, kebanyakan rumah, bangunan dan jalan raya musnah akibat bencana berkenaan.

Seorang penduduk tempatan, Sylvia George, 45, berkata, dia kehilangan segala-galanya dalam kejadian itu.

"Banjir yang dahsyat ini telah merampas segala-gala yang saya ada terutamanya harta benda," kata ibu kepada lima orang anak itu yang rumahnya terletak di Cougar Creek, Canmore, Alberta.

Kakitangan swasta itu bersama keluarganya terpaksa meninggalkan kediaman mereka pada 20 Jun lalu selepas paras air sungai melimpah dan memaksa mereka tinggal dalam keadaan sehelai sepinggang.

"Paras air meningkat sehingga lima meter mencecah siling rumah kami. Saya tidak pernah menjangkakan banjir pada tahun ini begitu buruk apatah lagi, air naik dengan begitu pantas. Kami tidak sempat berbuat apa-apa," tuturnya yang kini tinggal di pusat pemindahan mangsa banjir di wilayah berkenaan.

Terdahulu, Perdana Menteri Kanada, Stephen Harper menyifatkan banjir kali ini merupakan sesuatu yang luar biasa.

Dalam pada itu, sekurang-kurangnya 1,300 anggota tentera dihantar ke zon banjir bagi menyelamatkan mangsa yang terkandas.

Sementara itu, Pengarah Pengurusan Agensi Kecemasan, Bruce Burrell memberitahu, paras air Sungai Bow dijangka tidak akan surut sehingga beberapa hari.

Keadaan itu bergantung kepada sejauh mana keadaan banjir berkenaan melanda memandangkan terdapat kawasan bandar yang langsung tidak boleh dimasuki.

Selain itu, Pegawai Alam Sekitar Kanada, Patricia Neely berkata, amaran hujan bagi kawasan yang terjejas telah dikeluarkan. Dia menganggarkan hujan turun sebanyak 100 milimeter atau lebih dalam tempoh beberapa hari.


MANGSA banjir terpaksa menunggu bantuan makanan dan pakaian di pusat pemindahan.


Kesan

Kerajaan Kanada masih tidak dapat menjangkakan nilai kerugian akibat bencana itu.

Bagaimanapun, syarikat pelaburan, BMO Capital Markets menggangarkan wilayah itu kerugian hampir AS$5 bilion (RM15.8 bilion).

Seorang pakar ekonomi, Jonathan Bendiner berkata, anggaran itu berasas seiring dengan kemusnahan yang berlaku di wilayah barat Kanada.

Malah, banyak sektor yang terjejas seperti sektor perkhidmatan, pengangkutan dan pergudangan.

Seorang penduduk, Charlotte Jackson, 35, pula mengakui dia tidak boleh meluahkan kemarahannya ekoran kejadian itu kerana semuanya berlaku dengan pantas.

"Kini, kami seolah-olah terpaksa memulakan hidup baharu dan membina apa yang perlu. Itu sahaja yang boleh dilakukan sekarang.

"Jika saya tidak bersikap positif, ia sukar untuk saya melalui saat getir ini. Jadi, saya harus meneruskan kehidupan seperti biasa dan menggangap semua ini ujian daripada Tuhan," katanya dalam nada kesal.

Dengan air bah yang mula surut sejak Ahad lalu, kira-kira 5,000 penduduk mula dibenarkan pulang ke rumah masing-masing, namun ratusan ribu lagi masih berlindung di pusat pemindahan.

Bagi kawasan perumahan yang terjejas teruk, penduduk mungkin hanya dibenarkan pulang selepas lima minggu lagi.

Melihat kemusnahan di wilayah berkenaan, kerajaan Alberta mengumumkan agar penduduk Calgary membuat permohonan bantuan untuk membiayai kerosakan harta benda.

Menteri Pengangkutan Alberta, Ric McIver berkata, pihaknya berjanji untuk membina semula wilayah itu dalam tempoh terdekat ini.

"Kami bermula dengan memastikan orang ramai berpindah ke rumah masing-masing dengan selamat dan seterusnya menumpukan kepada kerja-kerja pembinaan infrastruktur," ujarnya.

TV pintar terhebat Samsung

Posted:

TV pintar terhebat Samsung

TV pintar terhebat Samsung


ANDA boleh menukar siaran televisyen dengan hanya menggunakan arahan suara atau gerakan tangan.


SAMSUNG Electronics Co. Ltd. (Samsung) mengorak setapak langkah ke hadapan apabila memperkenalkan televisyen pintar, Smart LED TV F8000 yang dilengkapi dengan teknologi canggih.

Produk baharu itu menjanjikan kepuasan luar biasa kerana saiz skrin besar dan kualiti gambar jelas bak kristal.

Malah menariknya, produk berkenaan bukan sahaja boleh dikawal dengan papan kekunci atau alat kawalan jauh, bahkan siaran boleh ditukar dengan menggunakan suara dan tangan.

Selain itu, pengguna juga boleh membesarkan dan mengecilkan imej dengan menarik kedua-dua tangan sahaja.

TV yang hadir dalam saiz 65 inci itu telah berada di pasaran pada April lalu. Samsung turut memperkenalkan kit evolusi bagi membolehkan pemilik televisyen pintar Samsung daripada model sebelum ini menaik taraf perisian dan teknologi selaras dengan LED TV F8000.

Dalam pada itu, Samsung juga mempertingkatkan ciri-ciri televisyen berkenaan untuk memudahkan pengguna menggunakan televisyen tersebut.

Antaranya, mengkategorikan kandungan televisyen kepada tiga panel yang mudah dilayari seperti panel aplikasi, video, gambar, muzik dan sosial.

Lebih hebat, sebuah basikal gimnasium turut diserta yang membolehkan pengguna bermain permainan video sambil bersenam.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Ahli konvoi dapat tunjuk ajar PDRM

Posted:

Ahli konvoi dapat tunjuk ajar PDRM

Ahli konvoi dapat tunjuk ajar PDRM

ZAINI (depan, tiga dari kanan) menyampaikan cenderamata kepada Khairul Anwar sambil diperhatikan ahli-ahli KKBUM di Kuala Lumpur baru-baru ini.


TAMAT LATIHAN. Kelab Kembara Bermotosikal Utusan Melayu (KKBUM) mendapat pendedahan awal mengenai teknik berkonvoi menerusi program konvoi jarak dekat dari Kuala Lumpur ke Tanjung Malim, Perak baru-baru ini.

Sepanjang konvoi itu, peserta mendapat tunjuk ajar daripada pegawai Unit Latihan Bahagian Pengangkutan, Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Latihan tersebut diadakan sebagai persediaan awal bagi menjayakan konvoi Kembara Queen Street (KQS) sempena ulang tahun ke-75 Utusan Melayu (M) Berhad.

Turut hadir Penasihat KQS, Datuk Zaini Hassan dan wakil PDRM, Inspektor Khairul Anwar Alwi.

Konvoi KQS akan menjelajah Johor Bahru, Singapura, Melaka, Negeri Sembilan bermula 6 Julai ini dan kembali ke Kuala Lumpur pada 8 Julai.

Lebih 5,000 meriahkan Karnival Kesuma 2013

Posted:

Lebih 5,000 meriahkan Karnival Kesuma 2013

Lebih 5,000 meriahkan Karnival Kesuma 2013


SEBAHAGIAN pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Tasik Kesuma, Beranang, Selangor yang menjayakan Karnival Kesuma 2013 di sekolah itu baru-baru ini.


BANTU SEKOLAH. Lebih 1,800 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Tasik Kesuma, Beranang, Selangor dengan dibantu 80 guru bertungkus-lumus menjayakan Karnival Kesuma 2013 di sekolah itu baru-baru ini.

Hasilnya, program yang dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah tersebut berjaya menarik lebih 5,000 pengunjung dan mencapai sasaran mengumpul dana lebih RM40,000.

Pengetua sekolah, Hamidah Abdul Rahman berkata, dana itu akan digunakan untuk membina wakaf selain bumbung kawasan perhimpunan pelajar.

Karnival sehari itu menyaksikan para pelajar menunjukkan bakat keusahawanan mengendalikan lebih 60 gerai makanan, selain tarikan sampingan seperti persembahan penyanyi oleh bekas pelajar sekolah itu, Ainan Tasneem dan konvoi motosikal berkuasa besar.

Pelajar sekolah dapat kunci pendua elak motosikal dicuri

Posted:

Pelajar sekolah dapat kunci pendua elak motosikal dicuri

Pelajar sekolah dapat kunci pendua elak motosikal dicuri


ABDUL AZIZ (kanan) melihat kunci pendua yang diagihkan kepada pelajar di pekarangan Sekolah Menengah Kebangsaan Tanah Merah 1, Tanah Merah, Kelantan baru-baru ini.


CEGAH JENAYAH. Seramai 100 pelajar dari dua sekolah menengah di Tanah Merah, Kelantan yang memiliki lesen menunggang motosikal, menerima kunci pendua sumbangan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada program pencegahan jenayah yang diadakan di pekarangan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanah Merah 1 baru-baru ini.

Program anjuran Ibu Pejabat Polis Daerah Tanah Merah itu disempurnakan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Abdul Aziz Mahmud.

Turut hadir timbalannya, Asisten Superintendan Mohd.Fadzir Manaf dan Guru Besar SMK Tanah Merah 1, Rohani Dolah.

Abdul Aziz berkata, seramai 40 pelajar SMK Tanah Merah 1 dan 60 pelajar SMK Tanah Merah 2 yang terpilih sebagai penunggang contoh, menerima kunci pendua tersebut bagi mengelakkan motosikal mereka dicuri.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Maut tertusuk besi terpelanting

Posted:

Maut tertusuk besi terpelanting

Maut tertusuk besi terpelanting

Oleh AINSAFRE BIDIN
berita@kosmo.com.my

INILAH kereta Proton Wira milik Ooi Yean Teong (gambar kecil) yang pecah cermin depan selepas dihentam plat besi sebelum menusuk leher mangsa hingga maut di Teluk Intan, Perak kelmarin.


TELUK INTAN - Seorang lelaki terbunuh selepas lehernya tertusuk plat besi yang terpelanting ke dalam kenderaannya di Kilometer 42, Jalan Teluk Intan-Sitiawan dekat sini kelmarin.

Ooi Yean Teong, 51, yang bekerja sebagai penimbang kelapa sawit dipercayai terlanggar plat besi berkenaan yang kemudiannya terpelanting memecahkan cermin hadapan Proton Wira yang dipandunya.

Ketua Polis Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, kejadian berlaku kira-kira pukul 10 malam ketika mangsa bersama seorang rakannya dalam perjalanan pulang selepas makan malam di sebuah restoran di Sitiawan.

"Ketika melalui lokasi kejadian, mangsa dikatakan terlanggar sebatang plat besi melengkung yang kemudiannya melantun ke dalam kenderaan melalui cermin hadapan.

"Malangnya, besi berkenaan terkena pada leher mangsa sehingga menyebabkannya terbunuh di tempat kejadian," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Majikan hanya perlu tanggung RM6,200

Posted:

Majikan hanya perlu tanggung RM6,200

Majikan hanya perlu tanggung RM6,200

KUALA LUMPUR - Majikan perseorangan di Malaysia hanya perlu menanggung RM6,200 sebagai kos untuk mengambil pembantu rumah Indonesia daripada kadar baharu RM8,000 yang diumumkan semalam.

Kementerian Sumber Manusia dalam satu kenyataan memberitahu, kadar baharu itu termasuk RM1,800 yang boleh dibuat menerusi potongan gaji oleh majikan selama enam bulan.

Menurut kenyataan itu, struktur kos baharu itu telah mengambil kira perbincangan bersama kerajaan Indonesia dan cadangan struktur kos yang dikemukakan oleh Malaysia Recruitment Agency (MRA) dan Indonesia Recruitment Agency (IRA) berjumlah RM8,500 hingga RM11,000.

"Ini bermakna kos yang perlu ditanggung majikan hanyalah RM6,200," menurut kenyataan itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Wang polimer edaran hari raya

Posted:

Wang polimer edaran hari raya

Wang polimer edaran hari raya

Oleh IKHWAN IDERIS
Ikhwan.ideris@kosmo.com.my


NORZILA (kanan) dan Nor Aini menunjukkan wang polimer yang sesuai untuk edaran semula di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Bank Negara Malaysia (BNM) memperkenalkan wang polimer yang sesuai untuk edaran semula untuk kegunaan pada Hari Raya Aidilfitri nanti.

Ia terdiri daripada wang polimer bernilai RM1 dan RM5 yang telah diproses semula supaya kelihatan seakan-akan wang baharu dan sesuai digunakan sebagai duit raya.

Penolong Gabenor BNM, Norzila Abdul Aziz berkata, wang RM1 dan RM5 dipilih kerana ia diperbuat daripada substrat polimer tahan lama dan berupaya mengekalkan kualiti keselamatan dan estetika sepanjang hayat penggunaannya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Demokrasi dalam bentuk imej

Posted:

Demokrasi dalam bentuk imej

Demokrasi dalam bentuk imej

Oleh ADLAN JAAFAR

AHMAD Shabery (kanan sekali) melihat hasil karya Suhaimi bertajuk Rahman selepas merasmikan pameran Mera'i Demokrasi di R.A. Fine Art Gallery, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


KARYANYA kelihatan tidak begitu menonjolkan tema pameran, Mera'i Demokrasi tetapi dengan sedikit pemerhatian mendalam, Siri Berebut Kerusi hasil Suhaimi Fadzir pasti dapat dikaitkan dengan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang baru selesai.

Pilihan raya merupakan salah satu proses demokrasi yang memberikan kuasa kepada rakyat untuk memilih kerajaan yang mewakili mereka di Parlimen.

Dalam siri tersebut, dia mempunyai enam buah lukisan yang mempunyai imej kerusi pelbagai reka bentuk yang menjadi titik fokus dan subjek seiring dengan tajuk karyanya.

Di atas kerusi pula, diletakkan objek-objek berbeza pada setiap lukisan seperti buah delima, kereta, duit, mesin kira, ikan kelisa dan harimau.

Segala-galanya yang dipaparkan boleh diterjemah mengikut pemahaman masing-masing. PRU13 atau dalam bahasa Inggeris General Election 13 (GE13) menjadi fokus utama pelukis.

Latar belakang pula memaparkan keratan berita, imej sebelum kemerdekaan, senjata api, lambang pangkah dan warna-warna terang.

"Ia memberikan gambaran betapa sukar kita mencapai kemerdekaan," terang pelukisnya, Suhaimi ketika ditemui pada majlis perasmian pameran itu di Kuala Lumpur.

Menurutnya, siri tersebut merupakan sebahagian daripada keseluruhan Siri Merdeka yang masih dalam proses disiapkan sepenuhnya.

Siri Merdeka itu bermula sejak tahun 2010 mengandungi pelbagai jenis dan tidak terhad kepada lukisan.


RAJA NADIA SABRINA RAJA AHMAD AMINOLLAH (kiri) bersama rakannya, Syairah Aida Othman terpesona dengan hasil karya The Superior Species oleh Haafiz Shahimi.


Teknik media campuran

Tajuk-tajuk yang diberikan kepada lukisan juga agak jelas seperti GE13 and Tiger, GE13 and Dragon Fruit, GE13 and Beetle, GE13 and Puyu dan GE13 Cash Register.

Lelaki yang berusia 49 itu menggunakan teknik media campuran di atas kanvas seperti lukisan dan cetakan surat khabar pada medium yang digunakan.

Melalui sekeping kanvas, Suhaimi ingin menyampaikan betapa sukarnya orang-orang dahulu memperjuangkan kemerdekaan.

Kini, menjadi tanggungjawab semua warganegara mempertahankan kemerdekaan melalui sistem demokrasi.

Karyanya juga memperlihatkan beberapa keadaan yang berlaku dalam sistem politik negara. Antaranya, watak Yang Berhormat mengambil mudah tanggungjawab terhadap rakyat setelah mendapat kerusi yang diingini.

Kerusi bermaksud kuasa dan sudah menjadi kebiasaan kuasa turut didatangkan dengan godaan yang banyak seperti keseronokan dunia.

Pameran yang berlangsung dari 11 Mei hingga 8 Jun lalu itu turut menghimpunkan enam pengkarya lain yang terdiri daripada pelbagai peringkat usia dan pemahaman terhadap demokrasi mengikut perspektif masing-masing.

Antaranya, Akhmal Asyraf, Amir Firdaus Ahamad Tamizi, Faiz Yunus, Haafiz Shahimi, Alicecia Tan dan Khairi Shamsudin. Pameran itu dirasmikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Umrah bersama MASHolidays

Posted:

Umrah bersama MASHolidays

Umrah bersama MASHolidays

Oleh MOHAMMAD HAFIZ AHMAD


SINDIKET penipuan umrah meranapkan harapan para jemaah untuk beribadah di Tanah Suci. - Gambar hiasan


TANAH Suci Mekah pasti menjadi destinasi impian majoriti umat Islam. Biar negara lain indah dengan seni bina agung atau dilimpahi keindahan alam semula jadi, keistimewaan lokasi kiblat seluruh umat Islam itu sukar ditandingi.

Saban tahun, Baitullah dikunjungi jutaan umat Islam yang ingin mengerjakan rukun Islam kelima iaitu ibadah haji selain umrah semata-mata mencari keredaan Allah. Justeru, bukanlah sesuatu yang menghairankan jika banyak ejen umrah muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan.

Dalam keghairahan umat Islam menziarahi Tanah Suci itu, ada pula segelintir pihak yang menangguk di air keruh. Jumlah mereka yang tersadai di lapangan terbang akibat ditipu bukan sedikit. Berdasarkan rekod Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), kira-kira 76,000 aduan difailkan di seluruh negara berkaitan kes penipuan perkhidmatan pakej umrah sejak ia ditubuhkan 13 tahun lalu.

Justeru, menjadi tanggungjawab para jemaah untuk mencari agensi yang berdaftar bagi mengelakkan mereka menjadi mangsa sindiket haram.

Penambahbaikan pakej

Prihatin dengan masalah tersebut, cabang pelancongan Penerbangan Malaysia (MAS), MASHolidays tampil dengan pakej Lambaian Umrah bagi memenuhi keperluan para jemaah.

Menurut Pengurus Kanan MASholidays, Fadhilah Mustaffa, orang ramai tidak perlu ragu-ragu dengan pakej yang ditawarkan kerana ia diperkenalkan sejak tahun 1995.

"Meskipun sudah hampir 17 tahun berada dalam pasaran, ramai yang tidak mengetahuinya. Sehubungan itu, kami cuba memperkenalkan kembali pakej tersebut dengan membuat beberapa penambahbaikan seperti pengisian modul oleh mutawif berpengalaman," ujarnya ketika ditemui oleh Kosmo! baru-baru ini.

Tambah Fadhilah, bersempena bulan Ramadan, para jemaah boleh merebut peluang melalui lima penerbangan ke Tanah Suci.

Mereka boleh memilih dua pakej istimewa iaitu Jannah dan Firdaus yang berbeza dari segi pengisian, jumlah hari, jarak hotel dan lain-lain.


FADHILAH memberi jaminan jemaah bakal berpuas hati dengan pakej Lambaian Kaabah yang ditawarkan oleh MASHolidays.


Pakej umrah tersebut berharga serendah RM6,000 untuk Jannah atau RM8,600 bagi Firdaus.

Pakej Firdaus sesuai buat mereka yang ingin meluangkan masa panjang dan pada masa sama mengikuti pengisian modul khas. Antaranya Cinta Allah dan Rasul, Pemantapan Solat dan Kaunseling Keluarga yang akan dikendalikan oleh Ustaz Zawawi Yusoff.

Para jemaah akan berada di Tanah Suci selama 13 hari 11 malam bermula 12 Julai hingga 23 Julai 2013.

Jarak di antara hotel dan masjid menjadi keutamaan kepada sesetengah jemaah terutamanya golongan berusia dan mereka yang mempunyai anak kecil. Pakej Firdaus menekankan aspek ini melalui pemilihan hotel berdekatan atau setara iaitu 100 meter untuk ke Masjid Nabawi di Madinah dan 60 meter dari Masjidil Haram di Mekah.

"Bagi pakej Jannah, jemaah akan ditempatkan di hotel berhampiran dengan jarak 190 meter dari Masjid Nabawi, manakala jarak penginapan ke Masjidilharam ialah 300 meter.

"Para jemaah juga sempat merasai berpuasa di Tanah Suci iaitu selama dua hari di Madinah. Pakej ini bermula dari 2 Julai hingga 12 Julai melalui penerbangan terus ke Jeddah," ujar Fadhilah.

Pakej Jannah lebih padat dan singkat kerana jemaah perlu melakukan yang wajib dan melakukan ziarah ke destinasi-destinasi penting sahaja.

MASHolidays amat mementingkan kebajikan dan keselesaan jemaah dengan mengehad ahli rombongan seramai 40 hingga ke 45 orang sahaja.

"Jumlah rombongan yang terhad memberi peluang kepada jemaah untuk merasai keselesaan sepanjang berada di sana. Rombongan yang terlalu besar menyukarkan mutawif untuk berhubung terus kepada jemaah jika berlaku sebarang kesulitan," tambah Fadhilah.

Selain itu, para jemaah diberikan elaun bagasi sebanyak 30 kilogram dan 10 liter air zamzam bagi seorang jemaah. Soal pemakanan tidak perlu dibimbangkan kerana mereka dihidangkan makan dan minum tiga kali sehari.

Teh tarik blog Coolblog

Posted:

Teh tarik blog Coolblog

Teh tarik blog Coolblog

Oleh ALIF ABU BAKAR

TEH tarik menjadi taruhan terbaharu Coolblog dalam rangkaian produk ice blended mereka.


MINUMAN kegemaran rakyat Malaysia, teh tarik kini boleh dinikmati dalam bentuk ice blended. Syarikat pengeluar ice blended tempatan, Coolblog menjadi perintis kepada minuman tersebut.

Selepas kejayaan Coolblog memperkenalkan minuman ice blended berkonsepkan ais batu campur, cendol dan lai chi kang, teh tarik blog dilihat bakal menjadi pilihan utama peminat mereka.

"Sekitar 80 peratus pelanggan kami terdiri daripada orang Melayu dan kami yakin pengenalan minuman teh tarik blog ini dapat mengukuhkan lagi kepercayaan mereka terhadap Coolblog.

"Bagi menambah keenakan kepada teh tarik blog, pelanggan digalakkan menambah topping khas minuman ini iaitu jeli kopi.

"Kami mempunyai seleksi topping yang berbeza tetapi untuk minuman baharu ini, jeli kopi adalah paduan yang terbaik," ujar Pengurus Pengiklanan dan Operasi Coolblog Dessert Sdn. Bhd., Winson Keh ketika majlis pelancaran teh tarik blog di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, tambah Winson, pelanggan juga boleh cuba menggabungkan teh tarik blog bersama topping lain seperti black pearl dan jeli rainbow.

Pada pelancaran itu juga, Coolblog memperkenalkan topping baharu iaitu jeli kranberi. Topping tersebut melengkapi variasi topping sedia ada seperti mangga, rainbow, epal hijau, laici dan kopi.

Sejajar dengan pelancaran teh tarik blog, Coolblog turut melancarkan barangan eksklusif mereka berupa baju T bertemakan Fly My Dream. Sebahagian hasil jualan item berharga RM30 itu telah pun disalurkan kepada Kiwanis Down Syndrome Foundation.

Selamat diminum

Sementara itu, kontroversi berkenaan penggunaan tapioca balls atau tapioca pearls dalam rangkaian minuman bubble tea di Malaysia turut menempiasi Coolblog. Sebagai antara pengeluar minuman bubble tea dan ice blended tempatan, Coolblog juga tidak terlepas daripada dibadai masalah tersebut.

"Masyarakat perlu tahu bahawa minuman bubble tea berasal dari Taiwan. Bahan-bahan minuman jenis ini juga diperoleh dari Taiwan tetapi pembekal Coolblog tidak tersenarai dalam pembekal yang terlarang.

"Kami melakukan ujian makmal setiap tiga bulan ke atas bahan-bahan gunaan Coolblog. Setakat ini semua minuman kami selamat diminum dan bebas daripada kandungan asid maleik," jelas Winson.

Sebelum ini, Kementerian Kesihatan mengarahkan pengedar Tapioca Starch Pearls yang diimport dari syarikat Wang Tai di Taiwan menarik balik produk makanan tersebut daripada pasaran Malaysia kerana mengandungi asid maleik yang boleh merosakkan buah pinggang.

Namun beberapa syarikat lain seperti Each-A-Cup Sdn. Bhd., telah dibenarkan menjual semula produk makanan round balls each a cup yang digunakan dalam penyediaan minuman bubble tea selepas disahkan bebas daripada asid maleik.

Turut hadir pada acara pelancaran teh tarik blog tersebut ialah duta Coolblog, Heliza Helmi yang merupakan pelakon, penyanyi dan pengacara tempatan.

Minuman teh tarik blog kini boleh diperoleh di hampir 300 cawangan Coolblog di seluruh Malaysia pada harga RM2.80 dan RM3.40 (bersama topping).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Brazil enggan mendabik dada

Posted:

Brazil enggan mendabik dada

Brazil enggan mendabik dada

NEYMAR (tengah) menjulang trofi Piala Konfederasi sambil ditemani rakan sepasukan lain selepas dinobatkan sebagai juara buat kali ketiga berturut-turut hasil kejayaan menewaskan Sepanyol 3-0 di final, kelmarin.


RIO DE JANEIRO - Luiz Felipe Scolari menegaskan masih banyak yang perlu diperbaiki Brazil biarpun berjaya mendakap trofi Piala Konfederasi buat kali ketiga berturut-turut dengan menewaskan Sepanyol 3-0, semalam.

Dalam aksi di Stadium Maracana itu, gol-gol kemenangan skuad samba dicetak oleh Fred (dua gol) dan juga Neymar.

Ketika aksi Piala Dunia hanya tinggal 12 bulan sahaja lagi, Scolari yang memainkan watak penting ketika Brazil kali terakhir mendakap trofi Piala Dunia pada 2002 tidak mahu skuad kendaliannya berasa selesa dengan prestasi semasa mereka ketika ini.

"Pasukan kami masih belum lengkap sepenuhnya.

"Biarpun memiliki pemain yang hebat di segenap posisi, kami masih perlu meningkatkan keupayaan kami.

"Bagi saya, kami berada pada landasan yang betul untuk memberikan cabaran pada Piala Dunia 2014 nanti," kata Scolari.

Pada masa sama, Scolari pantas menghadiahkan kemenangan itu kepada penyokong fanatik Brazil.

"Sudah tentu ia sesuatu yang mengujakan apabila mendengar jeritan penyokong 'pasukan juara sudah kembali'.

"Saya percaya kami lebih dihormati mana-mana pasukan sekarang.

"Namun, kami tidak harus berasa selesa, sebaliknya meningkatkan keupayaan kami supaya menjadi satu pasukan yang lebih baik berbanding sekarang.

"Yang paling penting, setiap pemain bersatu sebagai satu pasukan dan semangat itu wajar dikekalkan sehingga sepak mula Piala Dunia," kata Scolari. - AFP

Piya pemain serba boleh

Posted:

Piya pemain serba boleh

Piya pemain serba boleh

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

JENERAL padang Kelantan, Mohd. Badhri Radzi sepatutnya menyertai skuad kebangsaan sejak lima tahun lalu dan beliau perlu diberi tugas mengemudi jentera tengah Harimau Malaya.

Demikian luah legenda bola sepak Kelantan, Dali Omar yang bersetuju dengan pandangan bekas jurulatih The Red Warriors (TRW), Datuk M. Karathu seperti yang dilaporkan Kosmo! semalam yang mahu pemain berusia 31 tahun itu diberi peluang untuk membuktikan kehebatan di pentas antarabangsa.

Menurutnya, Mohd. Badhri atau lebih dikenali sebagai Piya, berjaya meletakkan dirinya dalam kelas yang tersendiri apabila memiliki segala kelebihan yang diperlukan sebagai seorang pemain tengah dalam sesebuah pasukan.

"Pemain tengah ini ada pelbagai kategori, ada yang beraksi sebagai pemain tengah hanya untuk melengkapkan kesebelasan utama, ada juga pemain tengah yang disenaraikan dalam pasukan kerana mempunyai kelebihan lain seperti sepakan percuma tetapi tidak mampu untuk memberi impak.

"Tetapi, Piya melengkapkan kesemua kriteria yang perlu ada untuk menjadi seorang pemain tengah yang baik. Kawalan bola, hantaran, sepakan percuma, membaca pergerakan rakan sepasukan dan menjaringkan gol adalah aset yang cukup bernilai untuk seorang yang bernama Piya ini," katanya ketika dihubungi di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, enam musim beraksi pada perlawanan akhir termasuk membantu Kelantan menjulang kejuaraan trebel musim lalu, serta mempertahan kejuaraan Piala FA untuk musim kedua berturut-turut selain dinobatkan pemain terbaik perlawanan akhir, sudah cukup buat Piya melengkapkan resume untuk dipilih menyertai skuad kebangsaan.

Katanya, dalam sesebuah pasukan bola sepak, mencari dan menghasilkan seorang pemain tengah yang baik adalah cukup sukar berbanding pemain di posisi lain kerana posisi tersebut memerlukan pemain berkenaan untuk mengawal keseluruhan pasukan.

"Pemain tengah harus mempunyai kemampuan memegang bola, berani membawa masuk bola ke kawasan lawan kerana dalam bola sepak, jika anda mampu untuk memegang bola dan membawa masuk ke kawasan lawan sejauh 20 meter itu adalah sudah cukup baik.

"Lihat apa yang dilakukan Piya, dia mampu menggelecek pemain lawan, membawa masuk bola, mampu melakukan hantaran dan membuka gerakan. Apa lagi yang diperlukan oleh seorang jurulatih jika bukan pemain tengah sepertinya.

"Perlawanan akhir Piala Malaysia musim lalu menyaksikan Piya menjadi arkitek untuk ketiga-tiga gol yang dihasilkan Kelantan dan malam Sabtu lalu, dia sekali lagi membuktikan betapa Kelantan antara pasukan yang bertuah kerana memiliki pemain sepertinya apabila bola hantarannya disudahkan dengan baik oleh Mohd. Norfarhan Muhammad," ujarnya.

Mengulas mengenai dakwaan sesetengah pihak bahawa Piya hanyalah seorang 'jaguh kampung' kerana berjaya membuktikan kehebatannya ketika beraksi bersama Kelantan sahaja dan gagal memberikan aksi terbaik di peringkat yang lebih tinggi, Dali menjawab: "Piya 'wajib' diberikan peluang untuk berada dalam pasukan seperti mana pemain regular lain dalam skuad kebangsaan. Jika dia hanya diberi peluang untuk beraksi untuk tempoh 45 minit atau kurang, kemudian anda cuba untuk kritik corak permainannya, itu adalah tidak adil.

"Jika dia (Piya) mahu dibandingkan dengan Safiq (Rahim), dia perlu diberi ruang seperti mana yang diperoleh Safiq dan kemudian barulah anda boleh komen atau kritik aksinya.

"Harimau Malaya perlu mengekalkan Shakir Shaari dan membawa masuk Piya untuk melihat perubahan dan saya yakin impaknya nanti pasti akan positif.

"Soal menang atau kalah adalah perkara yang berbeza tetapi, untuk kita melihat perubahan dalam permainan skuad kebangsaan, senaraikan Piya dalam kesebelasan utama kerana saya fikir dia sudah bersedia untuk menggalas tugas baharu itu," jelasnya.

Pasukan mana bakal juara?

Posted:

Pasukan mana bakal juara?

Pasukan mana bakal juara?

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


LIONS XII kini mendahului carta Liga Super dengan mengutip 40 mata selepas mengharungi 20 perlawanan musim ini.


DEBARAN final Piala FA sudah pun berakhir dengan Kelantan berjaya mempertahankan gelaran selepas menewaskan Johor Darul Takzim (Johor DT) 1-0 pada final di Stadium Nasional, Bukit Jalil Sabtu lalu.

Kini, perhatian peminat bola sepak tempatan kembali terarah kepada saingan Liga Super yang hanya berbaki dua perlawanan lagi untuk diharungi musim ini.

Atas kertas, Lions XII dilihat hanya menunggu masa dinobatkan sebagai juara apabila menerajui liga dengan 40 mata dan dijangka tidak berdepan masalah membenam cabaran Felda United di laman sendiri malam ini.

Pada masa sama, dua pencabar terdekat, Johor DT dan Selangor, kedua-duanya kini mengutip 36 mata juga pastinya enggan 'mengibarkan bendera putih' terlalu awal.

Skuad Harimau Selatan di bawah kendalian Fandi Ahmad pastinya mahu mengutip tiga mata berharga ketika berdepan pasukan tercorot, Negeri Sembilan di tempat lawan, malam ini sebagai pengubat kekecewaan pada final Piala FA, selain turut memburu kemenangan ketika melayan kunjungan Selangor Sabtu ini jika berhasrat mahu memintas kedudukan Lions XII.

Pengendali Selangor, Irfan Bakti Abu Salim pula lebih bersikap realistik dan menjadikan slot Piala AFC musim depan sebagai keutamaan selepas terkandas di pusingan kedua apabila dikecewakan kelab Maldives, New Radiant FC musim ini.

"Berada di tangga kedua Liga Super sudah cukup bagus untuk Selangor dan fokus kami adalah untuk terus memburu slot Piala AFC tahun depan.

"Saya tidak tahu sama ada Felda United mampu mengejutkan Lions XII di gelanggang lawan (malam ini) tetapi segala-galanya bakal terjawab pada aksi terakhir Liga Super Sabtu ini," kata Irfan baru-baru ini.

Malam ini, skuad Gergasi Merah bakal melayan kunjungan T-Team di Stadium Shah Alam dan tiga mata penting menjadi buruan anak-anak buah Irfan bagi mengelak dipintas Johor DT pada saat-saat akhir.

Ini kerana slot Piala AFC musim depan masih berada dalam genggaman Selangor jika muncul naib juara Liga Super musim ini ekoran status Lions XII sebagai pasukan jemputan.

Satu lagi slot Piala AFC musim depan pula menjadi milik juara Piala FA 2013, Kelantan.

Dalam pada itu, pasukan di tempat keempat liga, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang kini mengutip 34 mata juga dilihat masih 'bernafsu' memberikan cabaran apabila berkunjung ke Stadium Darul Makmur, Kuantan berdepan Pahang malam ini.

Skuad kendalian B. Sathianathan dilihat masih berpeluang untuk menamatkan saingan Liga Super selaku naib juara jika berjaya mengutip enam mata maksimum termasuk menewaskan Perak, Sabtu ini dengan syarat Selangor dan Johor DT keciciran mata penting dalam dua perlawanan terakhir.

"ATM mesti menamatkan saingan liga musim ini dalam kelompok tiga pasukan teratas," tegas Sathianathan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Potongan klasik pilihan Kirana

Posted:

Potongan klasik pilihan Kirana

Potongan klasik pilihan Kirana

Oleh HAFIZ AHMAD

MALAM Tenunan Diraja yang memasuki edisi ketiga tahun ini terus memberikan impak positif kepada industri pembuatan fabrik tenun apabila mendapat sentuhan beberapa pereka terkenal melalui rekaan klasik dengan adunan kontemporari.

Setiap busana dihasilkan menggunakan kain tenun Pahang sebagai material asas dan diolah kreatif supaya ia terus relevan dalam peredaran fesyen masa kini.

Pereka prolifik yang sentiasa mengekalkan elemen tradisi dalam rekaannya, Datin Sharifah Kirana Syed Ghazali mempamerkan kepakaran mencipta busana potongan asli baju kurung Riau Pahang, cekak musang, teluk belanga wanita, kebaya labuh Cina Peranakan dan baju belah.

Bukan menolak anjakan modenasi, kata Sharifah Kirana, busana tradisional lebih menangkap perhatiannya.

"Saya melakukan penambahbaikan melalui pemilihan warna, malah corak dan motif dikekalkan menurut aturan sebenar," jelasnya ketika dihubungi.

Keutuhan jati dirinya dalam mengekalkan unsur tradisi dapat dilihat melalui busana yang dihasilkan. Setiap persalinan tampak santun dengan perincian mewah bak seorang puteri Kesultanan Melayu.

Elemen klasik

"Inspirasi di sebalik koleksi ini merupakan penerapan susur galur budaya kita. Potongan lama dikekalkan dalam setiap busana kerana saya mahu menjelaskan peradaban budaya bangsa kita mempunyai nilai estetika yang tinggi," ujar Sharifah Kirana yang pernah mengadakan pertunjukan di beberapa buah negara seperti Indonesia, Pakistan dan England.


RODZIAH menampilkan koleksi kontemporari supaya dapat menarik minat kaum lain terhadap fabrik diraja itu.


Sehubungan itu, beliau sedikit pun tidak terikut-ikut dengan arus semasa yang menghapuskan elemen klasik dalam busana tradisional.

"Kenapa seni nukilan nenek moyang kita seperti tenun Pahang ini perlu diubah secara drastik kerana keindahannya sudah jelas terbukti. Tidak perlu dicampur aduk dengan unsur-unsur luar.

"Sebaliknya, kita harus berbangga kerana ia merupakan warisan berharga untuk tatapan generasi akan datang," tegas Kirana.

Tidak hanya menghasilkan busana daripada fabrik tenun Pahang, beliau turut melengkapinya dengan perincian manik bermotifkan sulaman bunga cengkih, bunga lawang, bunga melor dan bunga cempaka.

"Saya sangat gembira apabila mendapat maklum balas yang positif selepas pertunjukan. Ini membuktikan masih terdapat segelintir masyarakat yang menyanjung sentuhan asli tradisional," ujarnya.

Tahun ini merupakan penyertaan kali ketiga Sharifah Kirana. Beliau amat berbesar hati dengan sokongan Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah kerana terus memberi kepercayaan kepadanya menghasilkan busana berteraskan tenun Pahang.

"Hasil usaha Tunku Azizah, kain tenunan Pahang terus kekal sehingga kini," tambah Sharifah Kirana.

Penjenamaan semula tenunan itu pada tahun 2006 telah membawa perubahan kepada industri tenun Pahang apabila semakin ramai orang terutamanya di Pahang melibatkan diri dalam proses penghasilan fabrik itu.

"Sewaktu memulakan projek ini, hanya 15 orang penenun yang meneruskan legasi pembuatan. Kesemua mereka berpusat di sekitar Pekan, Pahang," ujar Tunku Azizah pada malam pertunjukan fesyen itu.

"Seni tenunan ketika itu berada dalam keadaan kritikal kerana kebanyakan kaum wanita menolak melakukan kerja-kerja tradisi ini kerana mereka memilih bekerja di kilang-kilang.

Harta intelek

"Jika tidak dipelihara, seni warisan ini akan terus pupus. Atas sokongan Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, ia terus dimartabatkan memandangkan kain tenun Pahang merupakan salah satu kebanggaan negeri dan bangsa," tambah Tengku Puan Pahang.


TENUN Pahang diangkat martabatnya menjadi warisan kebanggaan Pahang dengan penglibatan masyarakat dalam proses pembuatan fabrik itu.


Tenun Pahang telah diangkat sebagai warisan diraja pada 8 Mei 2006 oleh Sultan Pahang, Sultan Ahmad Syah. Rentetan itulah, fabrik tersebut telah didaftarkan sebagai harta intelek bagi mengelakkan ia dimanipulasikan oleh segelintir pihak.

"Saya menjangkakan Tenun Pahang Diraja bakal mempunyai 200 orang penenun pada masa hadapan. Kami mempunyai silibus yang betul dan melatih penenun agar mereka dapat menjadikan ia sebagai sumber rezeki," jelas Tunku Azizah.

Penglibatan serius Tunku Azizah juga mendapat sanjungan daripada Pereka Fesyen Kraftangan Malaysia, Rodziah Mohd. Yusoff yang mempamerkan 18 pasang busana kontemporari pada acara yang diadakan selang dua tahun itu.

"Saya masih mengekalkan potongan tradisi. Unsur kontemporari tersebut adalah salah satu usaha kami dalam menarik minat pengguna kaum lain dan pada masa sama ia boleh dipakai untuk ke majlis rasmi dan glamor," ujarnya kepada Stailo baru-baru ini.

Dalam pada itu, Rodziah berpendapat, martabat tenun Pahang perlu dikekalkan agar aura eksklusifnya terus terpelihara.

"Ia merupakan warisan kebanggaan kita yang tampak mewah ketika dipakai pada acara tertentu seperti perkahwinan, perayaan, acara karpet merah dan lain-lain," jelas Rodziah yang menggunakan tenunan daripada usahawan Kampung Soi, Felda Chini dan Pusat Tenunan Pulau Keladi.

Pada acara yang sama, tiga pemenang diiktiraf melalui pertandingan rekaan Tenun Pahang Diraja yang menobatkan Mohd. Zaidi Hussin dari Kuantan, Pahang sebagai juara. Tenunan bermotifkan kalimah Allah dan Muhammad menghadiahkan dia wang tunai RM14,000 dan piala. Tempat kedua dimenangi oleh Fazuan Zakaria dari Bentong dan Zila Md. Saad dari Syarikat Realistic Attraction, Kuantan.

Tata gaya kasual Waridi

Posted:

Tata gaya kasual Waridi

Tata gaya kasual Waridi

GABUNGAN dua fabrik iaitu polos dan bercorak menampakkan kematangan jejaka dalam bergaya


KERANCAKAN industri fesyen untuk kaum Adam semakin ketara beberapa tahun kebelakangan ini apabila pereka busana hadir dengan variasi pilihan. Tidak sekadar padanan kemeja-T dan seluar jean semata-mata, tata gaya untuk jejaka hari ini lebih menyerlah melalui penataan warna dan potongan terkini.

Bagi yang ingin bergaya dalam acuan tidak terlalu eksentrik, mungkin koleksi pereka muda, Waridi Hamdan cocok dengan cita rasa lelaki maskulin. Koleksi terbaharu pereka kelahiran Ipoh, Perak itu menumpukan gabungan fabrik dan disatukan menjadi sehelai baju kemeja yang tampak moden menurut kehendak fesyen semasa.

Sesekali menukar imej berpakaian boleh menyerlahkan lagi keperibadian dan keyakinan sang pria.

Kemeja rekaan Waridi bermain warna yang pelbagai bagi menampakkan ciri-ciri moden jejaka metropolitan. Kemeja hitam dipadankan bersama rona kuning terang, sesuai digayakan bersama seluar jean potongan ketat dan kasut kulit.

Baju polos warna biru ditekapkan bersama corak berkotak rona senada digayakan kemas dengan seluar hitam untuk ke pejabat. Potongan baju dijahit kemas mengikut susuk tubuh bagi menampakkan biasan mereka yang sasa dan berketrampilan.

Mahu tampil kelainan ketika melangkah ke pejabat, pilih kemeja putih bercorak kotak rona biru kehijauan dan disarungkan bersama seluar jean lusuh. Penampilan seorang eksekutif kini tambah bergaya tetapi masih minimalis.

Seleksi baju kemeja ini juga tidak terhad kepada pemakaian ke pejabat atau acara semi formal kerana ia juga sesuai digayakan secara kasual. Padankan bersama aksesori seperti gelang besi dan kasut sneaker, penampilan maskulin terserlah kala bersiar-siar di pusat beli-belah di sekitar ibu kota. - HAFIZ AHMAD

Sepatu santai kanak-kanak

Posted:

Sepatu santai kanak-kanak

Sepatu santai kanak-kanak

SIFATNYA yang ringan dan terapung menjadikan koleksi Beach Line sesuai dipakai ketika beriadah di tepi pantai.


MUSIM panas merupakan waktu paling sesuai untuk berkelah di pantai. Kanak-kanak antara kelompok paling teruja apabila berada di pantai. Membina istana pasir dan berkejaran di gigi air antara aktiviti kegemaran si cilik tatkala berseronok di tempat percutian tersebut.

Selain memakai pakaian renang yang bersesuaian, keselesaan kaki mereka juga perlu diberi perhatian. Koleksi terbaharu Crocs menjadi pilihan dalam menjamin keselamatan dan keselesaan kaki mereka.

Dilengkapi getah luaran untuk tujuan cengkaman tambahan, Crocs Beach Line menawarkan keselesaan berganda dengan penggunaan material berkualiti tinggi. Penambahan tali yang berfungsi sebagai pengetat kaki menjadikan ia tidak mudah tertanggal ketika kanak-kanak bergerak lasak.

Paling penting, koleksi Crocs Beach Line tersebut ringan dan terapung di dalam air.

Ibu bapa akan terhibur melihat telatah anak-anak bermain dengan selesa sepanjang hari dengan kasut sarung Crocs Beach Line. Tidak perlu gusar jika mereka kotor atau basah.


KOLEKSI baharu Crocs memberi keselesaan kepada kanak-kanak selain menjamin keselamatan mereka.


Si gadis cilik pula akan kelihatan comel ketika menyarungkan kasut sarung Crocs Beach Line. Rekaan klasiknya membuatkan ia sesuai untuk acara santai atau kasual.

Kanak-kanak yang sukakan warna-warna ceria pula pasti tertambat dengan koleksi Crocs Huararche. Meskipun direka berwarna-warni, keselesaan tetap menjadi keutamaan Crocs.

Bagi kanak-kanak yang meningkat remaja, sepatu bertapak rata Crocs Huararche Slingback mampu membentuk imej dewasa kepada mereka. Rona terang dan rekaan comel sepatu itu menyerlahkan penampilan remaja si kecil.

Kasut sarung bertapak lembut Crocs Hover Superman pula sempurna untuk kanak-kanak lelaki yang menggemari adiwira Superman. Selesa dipakai untuk tempoh yang panjang, ia membolehkan kanak-kanak melakukan eksplorasi fantasinya tanpa batasan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved