Isnin, 4 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Perkampungan kecil warga asing

Posted:

Perkampungan kecil warga asing

Perkampungan kecil warga asing

Oleh BAZUKI MUHAMMADSATU persatu kelibat manusia membuka pintu besi tidak bertombol di sebuah perkampungan yang barangkali didirikan sendiri warga asing di tengah-tengah ibu kota. Telahan penulis mungkin benar lantaran pakaian kebanyakan mereka yang dilihat seperti baru pulang bekerja, nampak kotor dan comot. Tona warna kulit mereka yang gelap juga sudah dapat mentafsirkan jenis kerja yang dilakukan. Biasanya, itulah gambaran seorang pekerja kontraktor binaan di Kuala Lumpur.

Langkah masing-masing nampak lemah longlai pada lewat petang itu. Tiada senyuman yang diukir. Peluh di dahi dibiarkan menitis begitu saja. Perkampungan yang betul-betul terletak di nadi ibu kota dan dipagari itu tidak bernama. Agaknya, pada bila-bila masa, kalau diajak membeli-belah di pusat beli-belah di KLCC mereka tidak ada masalah. Lokasi penempatan mereka juga kurang 300 meter (m) dari kompleks beli-belah terkenal itu. "Awak datang sini ambil gambar ada apa-apa isu ke, nanti keluar suratkhabar ke?," sapa seorang lelaki bertubuh sasa yang menoktahkan pemerhatian jitu penulis di kawasan yang dijadikan tempat berlindung sekumpulan warga asing yang didominasi warga Indonesia. Suku daripada mereka yang tinggal di perkampungan tersebut berasal dari Bangladesh. Lelaki itu yang mengaku berasal dari suku Madura, Indonesia jelas tidak senang dengan kehadiran seorang petugas media. Penulis bertindak menjauhkan diri daripadanya dan mendekati beberapa penghuni-penghuni lain.


MESKIPUN hidup di dalam perkampungan yang sama, warga Bangladesh ini lebih suka mengasingkan diri.


Ternyata, mereka jauh lebih mesra. Dengan hati terbuka, seorang lelaki yang selesa mahu disapa dengan nama Pak, 30-an, mempelawa penulis melewati kediaman mereka yang berupa sebuah kabin yang bersaiz kecil.

"Inilah rumah saya, tempat saya berlindung," katanya. Bagaimanapun, sukar untuk mendefinisikan kediamannya adalah sebuah rumah. Ruang yang agak sempit memaksa kabinnya menjadi pusat sehenti untuk semua aktiviti termasuk bersantai, menonton TV waima untuk melelapkan mata. Di kabin tersebut kelihatan pakaian disangkut merata-rata, tiada perabot mewah atau katil. Lantai adalah tilam mereka. Namun lelaki yang tinggal bersama isterinya itu mempunyai kelengkapan sebuah TV dan kipas angin. Ruang antara kabin terbentang sebuah sofa lusuh. Di situlah, dia bersama rakan-rakan senegara melabuhkan punggung bersembang pada setiap petang dan malam.

Mencari rezeki

Kawasan itu nampak gersang dan berdebu. Getus hati penulis, kediaman seperti ini memang tidak sesuai untuk didiami orang melainkan individu yang terdesak seperti warga asing yang mencari rezeki di negara ini. Tetapi kebanyakan mereka seperti tidak kisah. Yang penting ada tempat berteduh dan bebas daripada gangguan, mungkin itu saja yang bermain di fikiran mereka. Lelaki yang berlenggeng dan hanya memakai kain pelekat itu meminimumkan percakapannya. Namun daripada loghat bahasanya, dia boleh disifatkan sebagai sudah lama menetap di negara ini. "Alhamdulillah semuanya baik-baik saja, semua orang pun sama," katanya ringkas.


PERKAMPUNGAN tidak bernama ini menyaksikan segala-gala perlu dikongsi bersama tidak kira lelaki atau perempuan.


Sememangnya, perkampungan yang berkeluasan kira-kira 50 X 50 meter itu seperti sudah dikenali oleh penduduk tempatan. Hadirnya beberapa penjaja warga tempatan yang menjual barang-barang runcit dengan motosikal menyebabkan penulis berani berkata demikian. Seperti sudah ada waktu-waktu tertentu, beberapa penduduk berpusu-pusu keluar dari celah pintu dan membeli barangan keperluan asas seperti beras, gula tepung dan sebagainya. Pada petang itu juga penulis dapat merumuskan, warga asing ini juga menjalani kehidupan mereka di negara mereka sama seperti kehidupan kita. Mereka turut mahu menikmati hiburan.

Beberapa wanita berpakaian cantik dengan solekan tebal keluar dari pintu besi itu untuk ke bandar. "Saya mahu ke Bukit Bintang," kata salah seorang daripada mereka dengan nada bersahaja.

Kabin kelamin

Di wilayah perkampungan yang ditakluki kira-kira 20 hingga 30 orang warga asing itu secara keseluruhannya mempunyai lebih daripada 10 kabin. Ada kabin kelamin tetapi lebih banyak yang tinggal bersama rakan-rakan. Lokasinya yang dikelilingi bangunan pencakar langit dan apartmen mewah itu menyebabkan bunyi lalu-lalang kenderaan hanya sayup-sayup kedengaran. Seperkara yang baru disedari, tiada satu pun bayang kanak-kanak kelihatan. Justeru, dapat diramal matlamat mereka merantau ke negara ini. Kesemua hanya mencatur untuk mengumpul sebanyak mungkin wang di Malaysia. Kemudian kembali ke negara asal dengan membawa harta yang melimpah-ruah.


IKAN bakar dipanggang dan kemudiannya akan dihidangkan untuk dinikmati beramai-ramai.


Daripada pemerhatian rambang, kebanyakannya adalah pekerja binaan, pekerja kilang dan tukang cuci di sekitar Kuala Lumpur. Tiada kerja-kerja pembinaan di kawasan berhampiran ketika itu. Kehidupan di perkampungan yang tidak bernama itu segala-galanya dikongsi. Warga asing tersebut sedikit pun tidak rasa kekok berkongsi satu bilik air tanpa dinding antara lelaki dan perempuan. Tidak tahu dari mana sumber air diperoleh namun yang pasti terdapat sebuah kolah air besar. Sedang penulis sibuk mencari sudut terbaik untuk mengambil foto, pandangan penulis terarah kepada seorang wanita warga emas dalam lingkungan umur 50-an, yang sedang menghidupkan unggun api di tengah-tengah laman kabin.

Wanita yang berkain batik Jawa itu dilihat membakar beberapa ekor ikan dan kemudiannya membawa ke kabinnya. Menghampiri pukul 7 malam, kabinnya dikerumuni oleh sebilangan warga Indonesia. Penulis diajak duduk semeja untuk menikmati makan malam oleh wanita tersebut. "Saya bukannya berniaga tapi tolong masak untuk semua orang. Marilah makan, jangan pergi kerja dulu, mari makan," katanya ibarat penghulu di perkampungan itu. Menu pada petang itu ialah nasi putih, ikan panggang, gulai dan sambal kicap. Masing-masing makan dengan lahap. Sangkaan penulis bahawa ia berupa kedai sama sekali meleset kerana tempat itu dijadikan 'pusat' untuk mereka bermuzakarah dan berbual-bual bersama rakan senegara. Barangkali, wanita itu yang disapa penulis dengan nama 'ibu', dibayar sejumlah wang setiap bulan sebagai tanda terima kasih para penghuninya.

Sentimen dua warganegara

Benar kata orang, kadangkala budaya yang berbeza berupaya menjarakkan hubungan. Walaupun warga Indonesia dan Bangladesh berada dalam satu perkampungan, mereka dilihat seperti membuat hal masing-masing. Buktinya, keriuhan di tempat makan tadi menyaksikan tiada seorang pun warga Bangladesh yang turut serta. Sebaliknya, rakyat Asia Selatan itu dilihat bersendirian menyediakan makanan di kabin masing-masing. Boleh jadi itulah gambaran rutin yang dilalui oleh mereka saban hari. Rasanya, tidak perlulah untuk menggali terlalu jauh tentang hubungan kedua-dua warga asing tersebut. Seperti kata seorang warga Indonesia kepada penulis : "Kami mencari rezeki halal di sini." Benar, jika mahu menyekat warganegara asing ke Malaysia, mungkin banyak projek negara yang terbengkalai. Siapakah yang sanggup berjemur di tengah-tengah panas kalau bukan mereka?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kawalan pencemaran bandar raya Asia

Posted:

Kawalan pencemaran bandar raya Asia

Kawalan pencemaran bandar raya Asia


SINGAPURA mengitar tiga liter daripada setiap 100 liter air buangannya menjadi air minuman.


UDARA di kebanyakan bandar raya Asia kini kian tercemar manakala air sungai pula semakin kotor. Golongan pakar memberitahu, terdapat banyak sebab untuk diberi perhatian dalam visi hijau di benua yang semakin melonjak dari segi kuasa pembangunan dan urbanisasi itu. Daripada persekitaran yang menjijikkan di kawasan miskin seperti di Manila hingga ke bandar-bandar perindustrian China baharu, contoh persekitaran yang semakin buruk berleluasa di Asia.

Pencemaran udara sudah melepasi standard Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) di kebanyakan bandar raya. Masalah itu terjadi seiring peningkatan jumlah pemilik kereta. Pada masa yang sama, kilang-kilang yang diperlukan untuk memacu pertumbuhan ekonomi turut meningkatkan jumlah sisa buangan ke udara dan ke dalam sungai. Sementara itu, karbon dari kawasan yang telah diterokai manusia turut meningkat dengan mendadak apabila ratusan juta orang menjadi semakin bergantung kepada penggunaan lebih banyak bahan api fosil bagi memacu ekonomi dan menambah kekayaan.

Usaha pelestarian

Bagaimanapun, perancang-perancang urban dan aktivis hijau turut mendedahkan mengenai kisah-kisah kejayaan hal ehwal persekitaran di seluruh Asia. Ia seiring harapan dan peningkatan tahap kesedaran mengenai keperluan untuk pembangunan lestari. "Banyak gambaran yang diberikan menunjukkan persekitaran menjadi semakin teruk tetapi saya juga melihat trend yang menawarkan penyelesaian.


PIHAK pentadbir bandar raya kini diseru agar mengambil berat tentang hal ehwal menjaga persekitaran.


"Trend (positif) berkenaan semakin berkembang dan anda harus memulakannya di mana-mana," kata Red Constantino, Ketua Institut Iklim dan Bandaraya Lestari Manila. Constantino memetik pembangunan rangkaian rel urban China sebagai salah satu contoh jelas mengenai usaha Asia untuk bergerak ke arah pembangunan lestari. Profesor geografi dari Universiti China Hong Kong, Yeung Yue-man, yang menjalankan kajian mendalam ke atas urbanisasi Asia ternyata lebih yakin. "Keadaan di kebanyakan bandar raya Asia tidaklah seteruk mana," kata Yue-man yang juga penasihat kerajaan Hong Kong.

Menurut Yue-man, dari segi keperluan infrastruktur dan pemantauan rakyat, kebanyakan bandar raya Asia terutama negara yang lebih baik dari segi ekonomi telah menunjukkan konsep pembangunan lestari. "Singapura, Taipei, Seoul dan Hong Kong dalam beberapa segi telah menunjukkan contoh kepada bandar raya Asia lain tentang cara untuk membangunkan persekitaran seiring perkembangan populasi," ujarnya.

Sebuah laporan oleh Unit Perisikan Ekonomi pada Februari lalu yang menilai status hijau di 22 buah bandar raya utama di Asia mencatat trend dan model persekitaran yang positif. Usaha China ke arah industri tenaga yang boleh diperbaharui begitu dipuji, terutamanya ladang jana tenaga angin terbesarnya di Shanghai. Tapak tersebut dijangka dapat menyediakan kuasa elektrik kepada empat juta buah rumah pada tahun 2020.

Untuk tahap penilaian yang lebih tinggi, laporan itu merujuk kepada Menara Pearl River setinggi 71 tingkat di Guangzhou, selatan China yang bakal siap tahun ini. Bangunan pencakar langit itu bakal menjadi seni bina tinggi paling mesra alam di dunia. Laporan Indeks Bandar Raya Hijau Asia oleh Unit Perisikan Ekonomi turut menekankan pelaksanaan kerajaan Tokyo tahun lalu ke atas sistem perdagangan untuk membendung pelepasan gas rumah hijau.

Gas rumah hijau


SEBATANG sungai di Manila yang sangat tercemar dengan sampah-sarap.


Di bawah skim berkenaan, ibu negara Jepun itu menyasarkan untuk mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida dan gas lain yang menjadi punca pemanasan global sehingga 25 peratus pada tahun 2020 berbanding catatan tahun 2000. Sementara itu, di Singapura, kekurangan bekalan air yang kronik cuba diatasi melalui teknologi peneraju kitar semula di rantau berkenaan. Tiga liter daripada 100 liter yang diminum oleh rakyat Singapura adalah air sisa yang telah dikitar semula, ditapis dan dibersihkan.

Bagaimanapun, berdasarkan amaran Bank Pembangunan Asia (ADB) yang melaporkan tentang urbanisasi Asia, skala kerosakan persekitaran disebabkan pembangunan pesat bandar raya tidak dapat dihentikan. Laporan itu menjelaskan bahawa kos ekonomi, kesihatan dan kos lain yang bersangkut-paut dengan kemusnahan persekitaran mencecah lebih AS$2 bilion (RM6.04 bilion) setahun di Bangkok dan AS$1 bilion (RM3.02 bilion) setahun di Jakarta.

Kos-kos di bandar raya yang lebih besar di Asia turut dibandingkan. Ia meningkat dengan kadar pencemaran melebihi paras keselamatan terutamanya di kawasan yang lebih besar, lapor kenyataan itu. Ketika trend positif dikenal pasti, ADB turut menekankan lebih banyak usaha perlu dijalankan agar pihak berkuasa dapat diyakinkan mengenai faedah ekonomi yang terbit daripada kesedaran menjaga alam sekitar. "Pentadbir bandar raya harus percaya pada pertumbuhan yang mapan dan mereka harus menolak tanggapan bahawa mereka terpaksa memilih salah satu daripada pilihan memelihara persekitaran dan meningkatkan kekayaan," jelas laporan berkenaan. Laporan itu merumuskan, terdapat hubungan langsung antara perlindungan alam sekitar dengan penjanaan kekayaan. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bukti peguam rancang bunuh Sosilawati

Posted:

Bukti peguam rancang bunuh Sosilawati

Bukti peguam rancang bunuh Sosilawati

Oleh NORHAYATI YAHAYA dan SHAH NIZAM OMAR
berita@kosmo.com.my


PATHMANABHAN (kanan), Matan (depan), Khatavarayan (kanan) dan Thilaiyagan (belakang) dibawa ke Mahkamah Tinggi Shah Alam, Selangor semalam.


SHAH ALAM - Pihak pendakwaan semalam mengemukakan keterangan bagi membuktikan bekas peguam N. Pathmanabhan dan tiga pekerja ladangnya telah melakukan pembunuhan ke atas jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya berdasarkan penemuan DNA milik mangsa-mangsa pada barang-barang kes.

Bukti itu akan dikemukakan melalui keterangan saksi yang menemui DNA milik seorang daripada mangsa iaitu pegawai bank, Noorhisham Mohammad pada kayu kriket dan DNA peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin pada zink-zink yang digunakan sebagai alas untuk membakar mayat-mayat mangsa.

Dua pekerja ladang Pathmanabhan, U. Suresh dan T. Sarawanan akan dipanggil memberi keterangan bagi membuktikan bagaimana perancangan oleh Pathmanabhan dan tertuduh keempat, R. Khatavarayan bersama yang lain untuk melakukan pembunuhan ke atas keempat-empat mangsa.

Kemuncak keterangan itu, Suresh dan Sarawanan akan memberi keterangan mengenai peranan setiap tertuduh dan bagaimana tertuduh kedua, T. Thilaiyagan membunuh setiap mangsa. Suresh dan Sarawanan sebelum ini dijatuhi hukuman penjara 20 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana melupuskan mayat Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin. Pathmanabhan, 42, Thilaiyagan, 20, R. Matan, 21, dan Khatavarayan, 31, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan membunuh Sosilawati, 47, Noorhisham, 38, Ahmad Kamil, 32, dan Kamaruddin, 44.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun yang sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan. Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd. Yusoff berkata demikian dalam ucapan pembukaannya pada permulaan perbicaraan kes bunuh itu di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Akhtar Tahir. Ishak dalam ucapannya memberitahu, antara saksi yang akan memberi keterangan termasuk Erni Dekritawati Buhari, anak Sosilawati. Erni akan memberi keterangan berhubung khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diterima daripada Sosilawati bertulis: "Jangan bagi Kamal masuk rumah, jika datang hubungi Bisah dia ambil gambar mak."

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Empat jurugambar polis beri keterangan

Posted:

Empat jurugambar polis beri keterangan

Empat jurugambar polis beri keterangan

SHAH ALAM - Hari pertama perbicaraan kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain menyaksikan empat jurugambar polis dipanggil memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Mereka ialah Detektif Koperal Mokhtar Hussain dari Unit Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Lans Koperal Abdul Aziz Ahmad dan Detektif Sarjan Mhd. Rasdi Mhd. Safien yang kedua-duanya dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Langat serta Detektif Koperal K. Velamal dari Bahagian Bantuan Teknik, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Berdasarkan keterangan keempat-empat saksi itu, sebanyak 168 keping gambar telah dirakam di beberapa lokasi kejadian pembunuhan kejam itu termasuk tempat serpihan tulang-tulang dibuang dipercayai milik empat mangsa.

Antara lokasi rakaman gambar itu termasuk di Sungai Panchau yang terletak di Jalan Morib dan Sungai Kanchong, Banting.

Semua 168 keping gambar itu dikemukakan di mahkamah sebagai eksibit ketika sesi soal jawab di peringkat pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Saiful Edris Zainuddin.

Terdahulu, saksi pendakwaan ketiga, Mhd. Rasdi memberitahu, dia mengambil gambar di tiga lokasi iaitu sebanyak 73 keping gambar dirakam di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, Sungai Panchau (42 keping) dan tali air yang terletak di Pekan Banting (23 keping).

Semua gambar itu dirakam pada 12 September 2010.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perbadanan PR1MA ditubuh

Posted:

Perbadanan PR1MA ditubuh

Perbadanan PR1MA ditubuh


NAJIB (tiga dari kanan) bersama Raja Nong Chik dan Nor Mohamed (kiri) melihat model perumahan PR1MA Fasa I selepas melancarkannya di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Perbadanan Program Perumahan 1Malaysia atau PR1MA akan ditubuhkan bagi merancang dan menyelaras pembinaan projek di bawah program tersebut di seluruh negara, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, perbadanan khas yang diletak di bawah Pejabat Perdana Menteri itu juga akan membuat pengagihan rumah kepada pemohon yang layak.

Sehubungan itu katanya, akta khas digubal mengenai penubuhannya dan akan diluluskan Parlimen pada sidang akan datang.

"Ini kerana (penubuhannya) kita melihat bahawa unit ini akan memberi satu peluang yang cukup baik untuk kita membangunkan sebuah industri secara besar-besaran.

"Mudah-mudahan dengan tertubuhnya perbadanan khas ini, PR1MA akan menjadi program yang sangat penting selaras dengan konsep 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya ketika melancarkan PR1MA di sini semalam.

Turut hadir Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Najib berkata, dasar baharu itu akan dapat melonjakkan ruang pemilikan rumah untuk rakyat. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Pendapatan lumayan tarikan kerja di laut

Posted:

Pendapatan lumayan tarikan kerja di laut

Pendapatan lumayan tarikan kerja di laut

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periaswamy@kosmo.com.myPENUNTUT diploma dalam bidang elektrik dan elektronik, Mohd. Nazrul Fahmi Mohd. Nasin, 25, antara calon yang menunggu giliran untuk ditemuduga oleh syarikat perkapalan swasta di Wisma Pelaut, Pelabuhan Klang, Klang, Selangor. Berada di Wisma Pelaut sejak pukul 10 pagi, Mohd. Nazrul tidak menunggu lama kerana temuduga yang dijalankan agak pantas. Dia hanya perlu sekadar mengisi borang maklumat diri, menghantar resume dan menduduki sesi temuduga.

"Kerja di laut dapat menjamin masa depan kerana gajinya sangat lumayan," kata Mohd. Nazrul sambil menjelaskan sebab dia menyertai temuduga terbuka itu. Temuduga itu diadakan sempena sambutan Hari Pelaut yang julung-julung kalinya disambut di Malaysia sekali gus menarik anak-anak muda untuk menyertai bidang perkapalan ini. "Rakan-rakan dan ahli keluarga menggalakkan saya menyertai pasukan pelaut. Ibu pun setuju walaupun terpaksa berpisah. Sebagai anak sulung, saya bertanggungjawab terhadap keluarga, jadi saya tidak kisah berlayar lama.


SEORANG pemohon ditemuramah oleh wakil syarikat perkapalan pada sambutan Hari Pelaut.


"Saya teruja untuk bekerja dalam bidang perkapalan. Mudah-mudahan permohonan saya diterima," tambahnya yang disaran untuk memohon jawatan juruelektrik oleh pihak penemuduga. "Awalnya saya mahu menjadi oiler tetapi mereka sarankan yang ini. Saya terima sahaja asalkan boleh dapat kerja," kata Nazrul anak yatim dari Rawang yang mempunyai dua orang adik. Seorang nahkoda atau ketua jurutera dalam kapal boleh menjana pendapatan purata di antara RM20,000 hingga RM30,00 sebulan tertakluk kepada sesebuah syarikat perkapalan. Malah bagi mereka yang baru menyertai pasukan perkapalan misalnya sebagai seorang pegawai, mereka akan dibayar gaji tidak kurang daripada RM5,000.

Selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mereka perlu menghadiri kursus selama empat tahun. Pada usia 21 tahun ketika ramai yang bergelut untuk mendapatkan tempat di universiti, mereka yang menyertai industri perkapalan ini sudah pun mempunyai pendapatan yang hebat. Di Malaysia, berlaku kekurangan pelaut pada kadar 50 peratus yang kini diisi oleh pekerja warga asing. Saban hari, kemasukan kapal ke Malaysia kian bertambah dan pelaut pula semakin diperlukan di Malaysia.


KERJAYA dalam bidang perkapalan memerlukan banyak pengorbanan tetapi ia berbaloi kerana pendapatannya lumayan.


Buat masa kini Malaysia hanya membekalkan 20,000 orang pelaut dan selebihnya dimonopoli warga asing. "Selain pendapatan lumayan dan banyak faedah, kebanyakan mereka tidak menyedari pekerjaan ini juga dapat dikecualikan daripada cukai," kata Ketua Penolong Pengarah, Unit Pembangunan Pelaut, Jabatan Laut Malaysia, Kapten Sukhbir Singh, 49. Meskipun tidak mempunyai sebarang pengalaman atau pengetahuan mengenai kerjaya di laut, namun berbekalkan pengalaman bekerja di bengkel mekanik, Jayaraj Vellayutham, 19, tidak kisah berpisah dengan keluarganya.

Bahkan bapanya sangat menyokong usahanya itu. Sementara itu, pada hari tersebut, 20 orang terpilih menerima biasiswa sebanyak RM20,000 seorang daripada Jabatan Laut Malaysia. Mereka yang terpilih adalah individu yang berpengalaman bekerja dalam bidang perkapalan. Pada masa yang sama, mereka juga berminat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang tersebut. Salah seorang penerima biasiswa tersebut, Muhd. Iqbal Mohd. Kutty, 36, sedikit pun tidak merasakan pekerjaan tersebut sesuatu yang sukar. "Saya mahu melanjutkan pelajaran yang memerlukan kos pengajian RM12,000. Jadi saya bersyukur apabila menerima biasiswa ini sempena sambutan Hari Pelaut," ujar Muhd. Iqbal.


BERJAUHAN daripada keluarga tidak menjadi halangan kepada sesetengah individu yang meminati bidang perkapalan.


Dua lagi rakannya, antara 20 orang yang menerima biasiswa melanjutkan pelajaran dalam bidang perkapalan, Helme Rusdey Che Ali, 34 dan Mohd. Hafizi Musripan, 27, menganggap kerjaya di laut yang kini dikongsi warga asing harus dikuasai oleh warga tempatan kerana bayaran gaji tinggi. "Walaupun tempoh berjauhan daripada keluarga agak panjang selama beberapa bulan, namun cutinya berbaloi bergantung kepada tempoh seseorang bertugas. Jadi, saya tidak merasakan kerja ini sebagai satu beban," kata Mohd. Hafizi dari Tanjung Karang, Selangor yang mahu melanjutkan pengajian kejuruteraan. Bagi Helme dari Ipoh, Perak cabaran sebagai seorang yang bekerja dalam bidang perkapalan bukan sekadar meninggalkan keluarga, bahkan pelbagai ketika di samudera. Antaranya cuaca tidak menentu, ombak kuat, angin kuat dan sebagainya. Tetapi itu semua satu cabaran yang menjadikan mereka lebih kuat dan kental.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ilham asas seni Surreallusion

Posted:

Ilham asas seni Surreallusion

Ilham asas seni Surreallusion

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periaswamy@kosmo.com.my


ELEMEN besi digunakan oleh Faiz sebagai simbolik perhubungan antara manusia dengan alam semula jadi.


ILUSI adalah sesuatu yang penuh dengan helah. Amnya ilusi tersebut hanya boleh dipamer melalui helah magis atau silap mata. Bagaimanakah jika ilusi itu dipapar dalam sehelai kanvas, replika, arca ataupun material asas yang mengalami proses helah? Itu adalah ilham asas yang cuba disampaikan melalui pameran seni Surreallusion yang bermula sejak 5 Jun lalu hingga 17 Julai 2011 di Galeri Core Design di Subang Jaya.

Memetik kata-kata pelukis surrealis terkenal Salvador Dali, "Surrealisme bersifat kritikal (pemusnah), tetapi ia hanya memusnahkan apa yang di percayai dibelenggu oleh penglihatan yang terhad, pameran ini menyangkal had-had yang selama ini dikongkong oleh pelbagai elemen tipikal. "Saya menggambarkan visual manusia secara mudah dalam cangkerang umang-umang. Ia adalah mesej bagaimana manusia sekarang mengambil hak orang lain dengan mudah atau bagaimana manusia menggunakan personaliti yang berbeza dengan diri sebenar semata-mata untuk mencapai sesuatu," kata artis, Jamil Zakaria, 26, bekas penuntut jurusan Seni Halus dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

Dia yang menggunakan dawai untuk menghasilkan cangkerang dan rangka manusia berkata, penyampaiannya dalam bentuk arca tetapi seni 3D itu pasti akan memberi penampilan persembahan yang unik. "Mungkin kita boleh berfikir bagaimana posisi seseorang dalam cangkerang umang-umang tetapi melalui tema surrealism ini saya dapat menggunakan imaginasi tersebut digambarkan dalam arca," katanya yang gemar menggunakan dawai sebagai signatur seninya.


KREATIF. Manusia dalam cengkerang umang-umang membawa mesej yang mendalam dalam realiti kehidupan manusia.


Bagi Syam Asmawi, 38, yang sebelum ini pernah tampil dengan lukisan berasaskan wajah Dali, memberikan hasil tangan yang sama. Walaupun menggunakan wajah Dali, Syam mengakui ia menepati keperluan tema surrealisme yang menitikberatkan helah dalam ilusi. "Saya membayangkan banyak perkara dalam kerja seni itu. Wajah Dali dalam bingkai dipenuhi air. Bersebelahan bingkai itu, sebuah balang akuarium yang pecah dan ikan itu seakan-akan mencari sumber air. Pelbagai perkara yang boleh diterjemahkan tetapi semuanya hanya ilusi dan helah," kata Syam ketika ditemui di galeri Core Design di Subang Jaya baru-baru ini.

Syam menambah, dia mempersembahkan hasil seni yang bersifat eksperimental untuk menguji minda memahami dan mentafsirkan maksud di sebalik lukisan mengikut pemahaman masing-masing.

Ilusi optikal

Perancang pameran galeri itu, Scarlete Lee memberitahu, tujuan pameran tersebut diadakan ialah untuk mengembalikan surrealisme gaya Dali yang mementingkan ilusi optikal. "Dengan penglibatan kira-kira 13 artis, sebanyak 16 hasil seni diperagakan. Semuanya adalah ilusi dalam aspek masing-masing termasuk arca, replika dan lukisan. Kami cuma mahu memperaga apa yang dianggap sebagai surrealisme dalam konsep dan istilah masing-masing. Ia mendapat respons yang menarik daripada para artis," kata Scarlete. Pada majlis pelancaran pameran itu, Lai Fung Yen turut mempersembahkan tarian moden. Guru tarian berusia 27 tahun itu mengacarakan sebuah tarian kontemporari tentang ekspresi kebebasan melalui kepelbagaian emosi. Pergerakan-pergerakan yang tidak dapat dijangka itu sekali gus memberi nilai tambahan seni surrealisme pada pameran tersebut.


TARIAN penuh lemah gemalai yang mempunyai perkaitan dengan seni Surreallusion turut dipersembahkan.


"Kami bukan sekadar menggalakkan seni-seni yang unik, istimewa dan kontemporari tetapi di galeri Core Design, kami mengalu-alukan apa sahaja bentuk seni termasuk tarian yang khusus seperti tarian kontemporari ini," ujar Scarlete yang turut terpegun dengan lengguk tarian Fung Yen. Dalam pada itu, satu karya seni yang menarik perhatian ialah bingkai batu yang menyembunyikan sebelah kasut. Hasil karya milik Azli Wahid dengan tajuk, Fosil dalam Perjalanan. Sekarang! menggambarkan era zaman batu yang menjadikan manusia meneroka pelbagai perkara.

"Ia seperti bingkai dalam lukisan tetapi elemen yang dibingkaikan ialah batu sebenar dan tarikannya ialah kasut yang tersembunyi. Ia mempersoalkan keperluan manusia dari zaman awal terhadap sesuatu perkara yang mempersembahkan hasil seni dalam bentuk 3D. "Sebelum ini saya pernah mempamer sepasang kasut yang diukir menggunakan batu, tetapi karya ini seolah-olah menceritakan apa yang berlaku sebelum itu," katanya. Azli banyak bereksperimen dengan perjalanan masa dan keperluan atau nafsu manusia yang seiring dengannya. Azli mengambil masa enam bulan untuk menyiapkan karya yang menggunakan teknik assamblag iaitu satu seni baru yang menggabungkan pelbagai disiplin.

Penggiat baru


APAKAH yang cuba disampaikan oleh Azli di sebalik bingkai batu yang menyembunyikan sebelah kasut?


Galeri Core Design bukan sekadar dimanipulasi oleh hasil seni yang menggunakan kanvas, dawai, batu mahupun papan dan kayu, malah elemen besi. Eksperimen itu diambil alih oleh seorang penggiat seni muda dan baru, Faiz Yunus, yang juga bekas pelajar UiTM, Shah Alam. Anak kelahiran Negeri Sembilan itu membayangkan untuk menghubung kait perhubungan antara manusia dan alam semula jadi. Besi digunakan secara jelas untuk memisahkan elemen semula jadi, struktur, ruang dan format.

"Besi yang kelihatan berpusing-pusing ini sebenarnya kontras dengan sifatnya. Justeru ia seolah-olah mencabar jangkaan awam," katanya yang mengambil masa satu semester iaitu selama enam bulan untuk membuat penyelidikan dan seminggu untuk tampil dengan hasil kerja itu. Sebagai hasil kerja seni pertama, Faiz bercadang untuk mengekalkan pengunaan material besi sebagai signaturnya kelak. Bagi melengkapkan kerja tersebut, Faiz memberitahu, ia melalui lima jenis proses seperti menyambung, mengetuk dan mewarna.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pesona tali jut

Posted:

Pesona tali jut

Pesona tali jut

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


JAM dinding yang direvolusikan dengan gentian jut yang dililit.


UNTUK menghidupkan konsep gaya tradisional di rumah, barangkali hiasan tali gentian jut boleh digunakan untuk menyerikan ruang kediaman. Jut bukan sekadar tali pengikat malah ia telah direvolusikan menjadi kraf unik seperti hiasan pada bingkai al-Quran, reben, penghias tepi cermin, pasu bunga, tulisan khat malah pada bola lampu rotan. Terbaharu, menurut pengusaha D'Jut Classic Craft yang juga pemilik syarikat Ferrovase Enterprise, Rosminy Zainol, 37, ada permintaan mengubah suai tali jut kepada bakul hantaran perkahwinan, bakul telur, dulang dan potpuri.

Tambahnya, tali jut itu tidak dipilin atau dianyam begitu saja tetapi dicat dengan warna emas bagi menaikkan seri kraf tangan itu. "Selari dengan kehendak masa kini, para peminat jut ada meminta kami mewarnakannya dengan warna putih dan pada masa yang sama, sesetengah orang menjadikan kraf ini sebagai hadiah kepada rakan atau sanak-saudara," katanya ketika ditemui di kedainya di Kampung Permatang, Kuala Selangor, Selangor baru-baru ini.

Tambah wanita yang menjalankan bisnes ini bersama suaminya, Azhar Tajudin, 40, dalam membuat hiasan seumpama itu, tali yang digunakan adalah mengikut saiz kraf yang hendak dibuat. Jut banyak terdapat di Brazil, India dan Bangladesh. Namun, Rosminy memberitahu, syarikatnya mendapatkan bekalan dari Filipina. Rosminy berkata, pihaknya menjual hasil seni yang juga sangat terkenal di Australia melalui kaedah borong. Bagaimanapun, para peminat kraf tangan itu boleh menempah barangan yang diperlukan mengikut cita rasa dan rekaan sendiri. Mengenai harga, setiap produk dijual serendah RM10 hingga RM2,000. Dalam pada itu, syarikat tersebut turut mencipta kelainan apabila turut menghasilkan kolam polisterin dan lampu buluh. Barangkali sentuhan kreatif pasangan suami isteri itu memenuhi impian anda untuk mengetengahkan gaya tradisional Melayu dengan sudut pandangan memukau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Misi benam Singapura

Posted:

Misi benam Singapura

Misi benam Singapura

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


JURULATIH skuad negara, Datuk K. Rajagobal (kanan) bersama-sama anak didiknya meraikan kejayaan mereka melangkah ke pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014.


TAIWAN sudah ditunjuk jalan keluar, inikan pula Singapura. Justeru, pertembungan Malaysia dengan barisan skuad kebangsaan 'import' Singapura pada pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 pada 23 dan 28 Julai depan pasti sengit. Andai berjaya mengatasi Singapura kelak, Malaysia mempunyai alasan tersendiri untuk bermegah kerana lawan mereka merupakan pasukan yang diwakili pemain import dan bukannya seratus peratus anak jati tempatan.

Malaysia layak ke pusingan kedua selepas membenam cabaran Taiwan dengan kelebihan jaringan di tempat lawan. Agregat terikat 4-4 tetapi skuad bimbingan Datuk K. Rajagobal itu telah menghasilkan dua gol di tempat lawan malam kelmarin meskipun pada aksi tersebut Malaysia tewas 2-3. Pada aksi pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil minggu lepas, Malaysia menang 2-1. Ranking antara Malaysia dengan Singapura juga tidak jauh berbeza. Malaysia berada di tangga ke-144 dunia manakala Singapura menghuni tangga ke-142.

Rekod kemenangan juga agak seimbang namun, Singapura yang dibimbing Rodojko Avramovic itu mendapat bye pusingan pertama dan telah mengadakan dua perlawanan persahabatan sebagai persiapan menghadapi saingan pusingan kedua. Pada 7 Jun lalu, Singapura mudah menewaskan Maldives 4-0 menerusi dua jaringan Qiu Li, Shi Jiayi dan Aleksandar Duric. Pada Khamis lalu pula, Singapura berjaya menewaskan kelab Perancis yang beraksi di Liga Singapura, Etoile FC 2-1 hasil jaringan Li dan Duric. Kemenangan yang mereka raih itu memang hebat tetapi, semuanya disumbangkan oleh 'warganegara import' mereka.

Malaysia pula seri 1-1 dengan Etoile FC pada aksi persahabatan di Stadium Jalan Besar, Mac lalu. Li, 30, dan Jiayi, 28, merupakan dua pemain kelahiran China yang mendapat kerakyatan Singapura manakala Duric, 41, dari Bosnia mula beraksi untuk Singapura sejak 2007. Biarpun Avramovic telah menggugurkan beberapa muka lama seperti Baihakki Khaizan, Noh Alam Shah, Precious Emuejeraye dan Agu Casmir untuk senarai 33 pelatih bagi kelayakan Piala Dunia 2014, majoriti daripada pemain utama lain masih dikekalkan dalam skuad.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

'Kami perlu bekerja keras jika mahu meneruskan kemaraan'

Posted:

'Kami perlu bekerja keras jika mahu meneruskan kemaraan'

'Kami perlu bekerja keras jika mahu meneruskan kemaraan'

TAIPEI - "Kami perlu bekerja keras dan tampil dengan rentak yang lebih agresif."

Itu peringatan kapten skuad bola sepak kebangsaan, Safiq Rahim (gambar) kepada rakan-rakan sepasukannya menjelang aksi pusi- ngan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 menentang Singapura penghujung bulan ini.

Jelas Safiq, dia dan barisan pemain Harimau Malaya harus mempertingkatkan rentak permainan seandainya berhasrat melangkah lebih jauh pada saingan kelayakan kali ini.

Peringatan Safiq itu bersandarkan kepada prestasi mereka ketika menentang Taiwan pada aksi kedua pusingan pertama malam tadi yang menyaksikan Harimau Malaya tewas 2-3.

"Kami banyak melakukan kesilapan sehingga membolehkan Taiwan menghukum kami. Saya harus akui, ini bukan permainan kami yang sebenar.

"Kami perlu bangkit dengan segera jika mahu meneruskan langkah. Dengan masa yang ada sebelum menentang Singapura, saya harap kami dapat memperbaiki beberapa kelemahan yang ada," kata Safiq.

Pada aksi kelmarin, barisan kendalian Datuk K. Rajagobal dilihat gagal menyerap tekanan pihak lawan, lebih-lebih lagi apabila diasak menerusi serangan balas.

Untuk memburukkan keadaan, pengadil dari Vietnam, Vo Minh Tri telah menghadiahkan tiga sepakan penalti kepada Taiwan dengan menyaksikan dua daripa- danya menghasilkan gol buat tuan rumah.

"Perkara seperti ini tidak harus berterusan. Kami tidak boleh ulangi kesilapan yang sama ketika menentang Singapura nanti," jelasnya.

Bagaimanapun, Safiq tetap berterima kasih kepada rakan-rakan sepasukannya yang telah berjaya merealisasikan impian Harimau Malaya mara ke pusingan kedua.

"Walaupun tidak memberikan aksi terbaik tetapi para pemain Malaysia telah memberikan komitmen yang tinggi bagi meraih kejayaan hari ini (malam tadi).

"Semangat serta komitmen seperti inilah yang kami harus bawa bagi menghadapi pusingan kedua menentang Singa- pura nanti," kata Safiq yang meledak gol kedua pasukan negara pada perlawanan malam kelmarin.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perlu menang di Likas

Posted:

Perlu menang di Likas

Perlu menang di Likas

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

SELEPAS hampir tiga minggu berehat, saingan Liga Super kembali menerjah peminat bola sepak tanah air esok yang menyaksikan tiga pasukan teratas terus bersaing memburu gelaran. Paling hampir untuk mencipta sejarah adalah Kelantan yang hanya memerlukan satu mata ketika mereka dijadualkan berkunjung ke Kota Kina- balu menentang Sabah untuk perlawanan terakhir bagi memastikan piala Liga Super dibawa pulang ke Kota Bharu.

Kelantan dilihat berada pada kedudukan terbaik selepas mereka menerima semula khidmat lima tonggak utama, Norshahrul Idlan Talaha, S. Chanturu, Khairul Fahmi Che Mat, Fari- sham Ismail dan Shakir Shaari yang baru pulang menunaikan tugas bersama pasukan kebangsaan. Kelibat Norshahrul yang beraksi pada perlawanan antara Malaysia dan Taiwan malam kelmarin melegakan peminat- peminat The Red Warriors selepas bintang mereka itu dilaporkan mengalami kecederaan sebelum ini.

Perlawanan malam esok bukan sahaja menyaksikan persaingan merebut piala Liga Super tetapi juga gelaran penjaring terbanyak antara Norshahrul dan Abdul Hadi Yahya dari Terengganu apabila mereka hanya dipisahkan dengan satu gol sahaja. Berdasarkan rekod pertemuan, Sabah adalah antara tiga pasukan yang gagal ditumpaskan Kelantan ketika aksi di 'stadium keramat' mereka, Stadium Sultan Muhammed IV apabila perlawanan hanya berkesudahan seri tanpa jaringan pada 16 April lalu.

Beraksi di Stadium Likas, The Red Warriors perlu berhati- hati kerana pasukan tuan rumah turut memiliki rekod yang cukup baik termasuk pernah menewaskan Perak dan Kedah, manakala Kelantan memerlukan kemenangan untuk mengesahkan mereka sebagai juara baru Liga Super dan menambah koleksi kemenangan di gelanggang lawan. Kelibat penjaring terbanyak Sabah, Razlan Oto dan penyerang veteran, Zainizam Mar- jam perlu diberi perhatian oleh anak-anak buah Datuk M. Karathu kerana kedua-duanya mempunyai keupayaan untuk meledakkan gol. Ketua Pasukan Kelantan, Badri Radzi ketika dihubungi bagaimanapun percaya dia dan rakan-rakan lain sudah bersedia untuk membawa pulang tiga mata penuh bagi dinobatkan sebagai juara baharu pertandingan bola sepak paling berprestij tanah air itu.

Menurutnya, kejayaan membawa pulang Piala Liga Super sudah tentu mengubat kekecewaan peminat selepas The Red Warriors terpaksa merelakan Terengganu mendakap Piala FA selepas kecundang 2-1 pada perlawanan akhir 11 Jun lalu. "Kita pergi untuk menang walaupun satu mata sudah cukup untuk kita mengesahkan kejuaraan. Apabila bermain untuk seri, kita dalam bahaya, Selangor dan Terengganu hanya tunggu masa dan kita tidak mahu berputih mata sekali lagi. "Perlawanan ini sangat penting. Saya gembira apabila lima rakan yang menyertai skuad kebangsaan akan bersama kami semua. Ia sudah tentu perlawanan yang sengit tetapi kita mahu memenanginya," ujarnya. Tambahnya, ketiadaan Nurul Azwan Roya yang mengutip tiga kad kuning sedikit merencatkan perancangan, namun beberapa pemain lain seperti Mohd. Izuan Solahuddin mampu mengisi kekosongan yang ditinggalkan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tuah tiga pelanggan Tesco

Posted:

Tuah tiga pelanggan Tesco

Tuah tiga pelanggan Tesco

Oleh BASIR ABU BAKAR


MOHD. ZULYADAIN (kanan) bersyukur di atas kemenangan yang diperolehnya.


TUAH ayam nampak di kaki, tuah orang siapa yang tahu. Begitulah rezeki tiga orang pelanggan bertuah Tesco Malaysia yang berjaya merangkul hadiah utama sekali gus membawa pulang sebuah kereta Chevrolet Cruze 1.8l sumbangan Naza Quest yang bernilai kira-kira RM100,000 setiap satu. Kemenangan tiga pelanggan bertuah Tesco Malaysia itu ekoran kesetiaan dan kesungguhan mereka menyertai satu peraduan yang dianjurkan Tesco melalui pertandingan Belanja dan Menang Tesco.

Antara pemenang tersebut ialah Mohd. Zulyadain Idris, Mohd. Zaki Ahmad dan Foong Kei Yeen. Peraduan tahunan yang berlangsung selama tiga bulan sejak bulan Disember tahun lalu itu telah menarik sebanyak 105,000 penyertaan. Peraduan itu juga menawarkan pelbagai hadiah menarik seperti tiket penerbangan ke Shanghai, China, komputer riba, televisyen dan produk elektronik kepada 180 orang pemenang bertuah.

Pertandingan yang bermula akhir tahun lalu sehingga Februari 2011 hanya mensyaratkan setiap pelanggan berbelanja serendah RM50 di 36 rangkaian Tesco di seluruh negara. Mohd. Zulyadain, 46, berkata, dia sangat bersyukur atas kemenangan yang diperoleh dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengurusan Tesco. Kata guru dari Johor itu, setiap bulan dia membeli-belah di Tesco Bandar Seri Alam, Johor untuk mendapatkan barang keperluan harian dan dari situ dia mengambil kesempatan menyertai pertandingan yang dianjurkan Tesco.

"Saya suka menyertai pertandingan kuiz seperti yang dianjurkan Tesco. Jadi saya tidak melepaskan peluang untuk menyertai pertandingan yang dianjurkan Tesco. "Saya berpeluang mengisi enam borang penyertaan melalui enam resit pembelian. Pertandingan ini dipercayai telah dianjurkan sejak tiga tahun lalu. Tapi saya menyertai pada tahun ini dan menang hadiah utama," katanya ketika ditemui pada majlis penyampaian hadiah di pasar raya Tesco Kepong, Kuala Lumpur baru-baru ini. Menurut bapa kepada tiga orang anak itu, dia menjawab soalan kuiz di dalam sebuah bilik bacaan khas lewat tengah malam selepas anak-anaknya tidur.

Tuah keluarga

Bagi Mohd. Zaki, 45, pula yang berasal dari Kota Tinggi Johor berkata, dengan mengisi satu borang penyertaan dan satu resit belian pada bulan dua lalu dia bersyukur terpilih menjadi pemenang utama. "Saya sememangnya pelanggan setia Tesco dan kemenangan ini memang tidak disangka-sangka kerana saya hanya mengisi satu borang penyertaan. "Sememangnya kemenangan ini merupakan tuah saya sekeluarga. Saya hanya perlu jawab dua soalan dan mencipta logo Tesco dalam pertandingan kali ini," katanya.

Menurut Mohd. Zaki, untuk melukis logo dalam pertandingan itu saya terpaksa mengambil masa yang lama dan terpaksa melakukannya sebanyak 10 kali. "Saya pernah masuk banyak pertandingan, tetapi kali ini saya bertuah dan memenangi hadiah utama. "Saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada keluarga dan rakan-rakan yang memberi sokongan," kata ahli perniagaan dari Johor yang meminati kerja kreatif itu. Pengarah Tesco Stores (M) Sdn. Bhd., Vivian Yap berkata, peraduan ini memberi peluang kepada orang ramai untuk menghantar seberapa banyak borang penyertaan.

"Pertandingan itu cuma memerlukan pelanggan menjawab dua soalan mudah mengenai pasar raya Tesco. "Pertandingan ini juga tidak terhad kepada pembelian di Tesco sahaja malah ia turut melibatkan pembelian di premis yang sebumbung dengan Tesco," katanya. Lebih istimewa kata Vivian, pihaknya memberi peluang kepada setiap pemenang kereta Chevrolet Cruze memilih warna kegemaran mereka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tawaran hadiah di Euro Moda, Gulati’s

Posted:

Tawaran hadiah di Euro Moda, Gulati's

Tawaran hadiah di Euro Moda, Gulati's


PELBAGAI pilihan fabrik terbaik kini boleh didapati di Butik Aalia pada harga berpatutan.


HARI Raya Aidilfitri tahun ini bakal menjelang dalam masa dua bulan sahaja lagi. Mungkin ada yang sudah berkira-kira untuk membeli sama ada sebuah Proton Saga 1.3 atau Perodua Viva yang baru, motosikal Naza NZ125R, sebuah televisyen LCD atau menyarungkan baju raya fabrik eksklusif dan baju kurung jenama Aalia Donna.

Semua keinginan itu mungkin menjadi realiti bagi pelanggan yang menyertai promosi hebat Beli dan Menang anjuran Euro Moda dan Gulati's yang menawarkan hadiah-hadiah berkenaan kepada pelanggannya yang membuat pembelian RM150 ke atas di gedung-gedung mereka di seluruh negara.

Pengarah Eksekutif Kumpulan syarikat Euro Moda, Jasleen Kaur berkata, promosi Beli dan Menang diadakan untuk meraikan pelanggan-pelanggan setia yang memberikan sokongan kepada gedung fabrik nombor satu negara itu.

"Cabutan pertama akan diadakan pada bulan Ogos ini sebelum hari raya. Ia adalah salah satu cara Euro Moda dan Gulati's memberikan sumbangan kepada pelanggannya untuk memastikan sambutan hari raya tahun ini lebih bermakna," katanya.

Menurut beliau, sempena jualan hebat praraya itu, fabrik-fabrik bermutu dari luar negara boleh didapati pada diskaun sehingga 88 peratus.

"Pelbagai pilihan fabrik polos, bercorak dan renda yang direka khas daripada jenama terkemuka seperti Valentino, Ungaro, Roberto Cavalli, Solstiss dan Sophie Hallette ditawarkan di gedung-gedung Gulati's.

"Terdapat lebih 2,000 corak kain renda yang boleh dipilih dengan pelbagai pilihan warna yang menambat hati," kata Jasleen.

Kain kapas

Tambah Jasleen, penggemar kain kapas pula berpeluang mendapatkan fabrik Italian Viscose Cotton yang dahulunya dijual pada harga RM198 sepasang tetapi kini ditawarkan pada harga hanya RM148 melalui jualan hebat beli satu percuma satu.

"Selain itu, Italian Silks yang menjadi kegemaran pelanggan-pelanggan Euro Moda dan Gulati's boleh didapati pada harga serendah RM250 sepasang.

"Bersempena dengan jualan besar-besaran ini, Euro Moda dan Gulati's memperkenalkan Opal Brasso dan French Crepe Digital Prints yang merupakan koleksi terbaharu musim perayaan untuk tahun 2011 pada harga minimum sebanyak RM100 sahaja," katanya.

Sementara itu, terdapat banyak lagi fabrik-fabrik bersulam manik yang ditawarkan pada harga yang amat berpatutan di kesemua 17 cawangan Euro Moda dan Gulati's di seluruh negara.

Tidak ketinggalan adalah pilihan fabrik untuk lelaki yang menawarkan lebih daripada 1,000 pilihan warna yang menarik, manakala untuk fabrik batik dan baju Melayu, harga yang ditawarkan amat rendah.

Pelanggan juga boleh mendapatkan fabrik berjenama untuk baju Melayu seperti Valentizo dan Roberta Cavalli pada harga serendah RM33 semeter.

Penampilan itu dilengkapkan lagi dengan sampin songket pada harga serendah RM158 sehelai. Sampin songket Terengganu yang eksklusif juga ditawarkan pada harga yang berpatutan.

Bagi penggemar kain linen, dapatkan koleksi kain Linen Club dari Itali seperti linen polos yang sebelum ini dijual pada harga RM150 semeter tetap kini dijual hanya pada harga RM78 semeter.

Penggemar tudung dan selendang pula boleh berkunjung ke Butik Aalia, galeri muslimah yang menampilkan tudung dan selendang rekaan terbaharu yang boleh didapati pada harga RM100 sahaja untuk lima helai.

Pelanggan juga berpeluang untuk menikmati diskaun sehingga 20 peratus untuk tudung dan selendang eksklusif yang direka khas oleh Euro Moda dan Gulati's. Lebih menarik, tudung percuma turut diberikan dengan pembelian fabrik- fabrik terpilih.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Model muda ke Hollywood

Posted:

Model muda ke Hollywood

Model muda ke Hollywood"SAYA memulakan kerjaya modeling ketika berusia 15 tahun apabila dipilih menjalani latihan praktikal di sebuah agensi model West End di London. Di situ, semua orang menghisap rokok dan minum wain pada pukul 11 pagi setiap hari."

Itulah pandangan naif mengenai realiti dunia peragaan daripada Rosie Alice Huntington-Whiteley, atau Rosie yang kini begitu dikenali sebagai watak wanita utama dalam filem Transformers: Dark of the Moon yang sedang ditayangkan di pawagam ketika ini.

Menurut Rosie, kerjayanya sebagai model pentas peragaan bermula selepas dia kembali semula ke agensi West End untuk mengucapkan terima kasih di atas peluang yang mereka berikan. Tanpa disangka, seorang ejen di situ menawarkannya peluang menjadi seorang model.

"Keesokan harinya, saya terus menjalani penggambaran pertama dan sehingga Krismas, saya menyertai persembahan untuk Japanese Vouge. Pada musim bunga pula, saya di Amerika untuk persembahan Teen Vouge, Teen Elle, Tommy Hilfiger Jeans dan French Connection.

bHasil pertama

"Saya masih ingat ketika mendapat cek pertama saya, ibu bapa saya menolong saya membeli sebuah kereta tetapi kereta itu tersadai selama dua tahun kerana saya tidak berkesempatan belajar memandu kereta," katanya menceritakan detik permulaan kehidupannya sebagai seorang model remaja.

Menurut Rosie, dia rasa dihargai apabila diberi dengan pelbagai peluang tetapi dia perlu bekerja keras untuk mengekalkan pencapaiannya, sama ada di dalam bidang modeling mahupun lakonan.

"Saya bekerja keras kerana tiada sesiapa pun yang mahu mengambil mereka yang tidak profesional dan tidak bersedia. Ramai orang yang menantikan peluang seperti yang saya peroleh," katanya.

Menceritakan pembabitannya dengan sekuel ketiga Transformers itu, dia perlu mengikuti proses penggambaran selama tujuh bulan dan ia merupakan penggambaran yang panjang. Namun menurutnya, ia suatu pengalaman baharu yang sangat menarik dan juga teruk buatnya.

"Saya berpeluang berjumpa dengan ramai orang yang hebat dan mereka menerima saya dengan baik sekali. Saya berasa seperti bekerja dengan sebuah keluarga besar.

"Padahal pada mulanya, ketika saya dipilih untuk terbabit dengan filem ini, saya sangkakan ia hanyalah untuk penampilan kecil. Tetapi setelah diberitahu saya akan memegang watak wanita utama, saya mula berasa gelisah," katanya.


ROSIE mempunyai daya tarikan yang hebat dalam setiap sesi peragaan dan penggambaran fesyen.


Ketika mengetahui tentang pemilihan itu, Rosie memberitahu dia berada di sebuah bilik hotel di Los Angeles (LA). Pengarah uji bakat bertanya sekiranya dia berminat untuk uji bakat watak wanita utama dan menyuruhnya bertemu dengan Shia LaBeouf. Pengarah Michael Bay pula dikatakan akan menelefonnya dalam masa lima minit.

"Saya jadi terkedu. Memang tak sangka akan dipilih untuk memegang watak tersebut. Saya keliru dan bingung sekejap," katanya.

Korbankan bidang modeling

"Saya terpaksa menolak banyak tugasan modeling tetapi saya beruntung kerana saya menerima sokongan daripada klien dan ejen-ejen saya. Saya rasa mereka tahu bahawa pemilihan watak ini merupakan peluang yang besar dan saya tidak patut menolaknya," ujar Rosie.

Menurut Rosie, pada mulanya dia menganggarkan penggambaran tersebut hanya memakan masa tiga bulan, tetapi tujuh bulan kemudiannya dia masih di set penggambaran.

"Saya suka melakukan aktiviti fizikal dan membuat pelbagai aksi dan ketika itu barulah saya rasa dapat menonjolkan diri saya.

"Di dalam filem ini, terdapat banyak adegan letupan dan tembakan seolah-olah dunia mahu kiamat. Saya perlu berlari melalui api dan melompat ke atas kereta yang rosak di samping suara pengarah yang menjerit melalui pembesar suara menyuruh saya bergerak pantas.

"Justeru, saya melakukan latihan sebelum melalui proses penggambaran. Jurulatih saya di LA mengajar saya cara untuk berlari dengan betul. Ia kedengaran lucu tetapi saya perlu berlari dengan betul di set filem menggunakan sepasang kasut tinggi yang cantik," katanya.

Tambahnya, aktiviti lasak yang dilalui semasa penggambaran filem menyebabkan dia mengalami kecederaan kecil tetapi dia tidak mengeluh mengenainya.

"Saya rasa semua pelakon mengalami sedikit lebam dan cedera ringan semasa penggambaran. Saya terseliuh beberapa kali dan perlu meletakkan beg ais untuk melegakannya. Saya juga mengalami lebam-lebam tetapi kemudiannya saya disuruh meletakkan pad untuk aksi lagak ngeri," katanya.

Anak peladang

Menceritakan kehidupan lampaunya, Rosie memberitahu, dia membesar di sebuah ladang di Devon, England. Di situ, dia tidak mempunyai banyak permainan dan tidak menonton banyak rancangan televisyen.


ANAK peladang ini sudah merentas glamor dunia peragaan dan Hollywood.


"Kami adalah anak peladang dan aktiviti kami lebih kepada aktiviti luar bermain bersama haiwan dan menaiki basikal," katanya.

Bagaimanapun, katanya, dia pernah didedahkan dengan bidang lakonan semasa zaman persekolahan tetapi tidak pernah berpeluang melakonkan watak penting akibat terlalu malu.

"Dulu terdapat sebuah kumpulan teater di kampung halaman saya dan setiap hari Sabtu selama empat bulan setiap tahun, kami akan berlatih dan mempersembahkan sebuah teater sekitar sambutan Krismas.

"Antara teater yang dipersembahkan ialah Snow White, Babes in the Wood dan Robin Hood. Saya pernah berlakon untuk teater Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat di sekolah tetapi saya sering mendapat watak sampingan.

"Saya seorang yang sangat pemalu ketika kecil dan pendiam, malah tidak pernah memiliki dres yang cantik," katanya.

Bagaimanapun, katanya, seperti gadis remaja lain, dia juga menyimpan impian untuk terbabit dalam bidang fesyen dan filem.

"Saya berfikir bahawa suatu hari nanti peluang akan datang kepada saya. Dalam pada itu, dunia fesyen dan filem sebenarnya begitu dekat. Saya pernah diberikan skrip tetapi tiada yang benar-benar membuka hati saya.

"Saya tidak pernah berfikir akan terbabit dengan sebuah filem yang besar seperti Transformers. Saya fikir kalau berpeluang sekali pun hanyalah diberikan watak kecil atau kemunculan kecil di dalam filem," katanya.

Tambahnya, dia juga pernah berangan menjadi gadis Bond, tetapi tidak memikirkannya secara serius apatah lagi ketika itu dia terlalu sibuk dengan kerjaya modeling.

"Keluarga dan rakan-rakan di kampung halaman saya amat gembira dengan pencapaian saya.

"Sebenarnya, keluarga saya sangat bangga dengan saya. Semasa pulang ke rumah pada Krismas lalu, ayah saya bertanya, sebesar mana filem ini? Saya berkata, adakah ayah ingat filem Star Wars?" selorohnya sambil tertawa kecil.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Eksperimen Mea Sukri

Posted:

Eksperimen Mea Sukri

Eksperimen Mea Sukri

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmo.com.my


BARISAN model memperagakan koleksi rekaan anggun Mea Sukri.


MEMBESAR dalam keluarga yang menjalankan perniagaan fabrik dan jahitan telah menyemai minat Siti Sumera Deyana Sukri, 26, untuk melibatkan diri dalam bidang yang sama secara serius.

Sebaik saja menamatkan pengajian di Kolej Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) dalam jurusan Diploma Pengurusan Perniagaan empat tahun lalu, dia mula berjinak-jinak mengusahakan perniagaan pakaian secara dalam talian iaitu di meaonlineshoppe.com.

Pada peringkat permulaan, Siti Sumera atau mesra dengan panggilan Mea, menawarkan koleksi busana kasual, seleksi jubah moden dan dres labuh yang hadir dalam pelbagai warna serta potongan.

Tidak ketinggalan, para pelanggan turut berpeluang membeli bermacam-macam corak dan jenis kain sari yang diimport khas dari Dubai, Pakistan dan India.

"Kini saya melibatkan diri dalam bisnes solekan dan busana pengantin di bawah label Mea Sukri Make Up. Pengalaman membantu ibu di butik sewaktu kecil seperti pemilihan kualiti dan warna fabrik serta menjahit manik saya praktikkan sebaik mungkin. Lagipun, saya memang meminati bidang fesyen dan kecantikan sejak menuntut di sekolah menengah.

"Biarpun terpaksa bersaing dengan kelompok pereka fesyen dan mak andam tempatan yang senior tetapi saya tidak gusar. Saya melihat bisnes solekan dan pakaian pengantin sentiasa mendapat permintaan tinggi kerana kini ramai yang merancang untuk berumah tangga," jelas Mea sambil menunjukkan taburan manik jahitannya yang menghiasi baju pengantin rona coklat lembut.

Berbicara lanjut, anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu menyatakan perincian dan hiasan bagi sepasang busana pengantin wajar dititikberatkan.

Manik dan labuci


BERMULA dengan bisnes dalam talian, Mea Sukri kini memiliki butik dengan label Mea Sukri Make Up.


Ia membantu menyerlahkan penampilan pengantin wanita agar tampak anggun dan menawan pada hari bahagia. Selain batu permata, bahagian kaki baju, pergelangan tangan dan leher baju turut diserikan dengan labuci dan manik.

"Tetapi ini tidak bermakna saya bebas meletakkan perincian pada semua koleksi pakaian pengantin yang dihasilkan. Taburan manik atau labuci sebenarnya bergantung pada fabrik dan personaliti si mempelai.

"Lazimnya, saya memilih perincian bagi fabrik polos atau rona yang lembut. Bagi kain renda atau sutera yang sudah sarat dengan perincian pula saya hanya fokus pada rekaan dan potongan," tutur Mea yang gemar memilih fabrik sifon dan kain renda Perancis kerana kedua-dua jenis kain tersebut menyerlahkan konsep glamor dan elegan.

Menyentuh mengenai rekaan pakaian pengantin yang ditawarkan, Mea memberitahu dia mengetengahkan busana pengantin yang berkonsepkan moden kontemporari dan tradisional.

Buktinya, selain baju kebaya labuh, pendek dan baju kurung moden, Mea turut mereka dres moden meleret serta gaun kembang nuansa putih.

Jelas Mea, penghasilan busana pelbagai konsep bertujuan memberi banyak pilihan kepada si pengantin untuk bergaya pada majlis perkahwinan.

"Jika inginkan kelainan ketika adat merenjis, pengantin boleh menyarungkan busana berunsurkan tradisional kerana ia bersesuaian dengan gelaran raja sehari.

"Namun, bagi acara memotong kek, penampilan pengantin boleh diserlahkan dengan memakai gaun kembang yang digayakan bersama topi atau layah," terang Mea yang gemarkan warna-warna lembut dan pastel seperti coklat, biru dan hijau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Siri jelajah Clinique

Posted:

Siri jelajah Clinique

Siri jelajah Clinique


MEREKA yang mengunjungi trak Mobile Makeover Studio bakal disambut oleh jurusolek yang berpengalaman.


PERTANDINGAN Clinique Star Tour musim kedua kembali lagi pada tahun ini. Cabaran yang dianjurkan oleh rangkaian produk penjagaan kulit itu bertujuan membawa wanita mengembara ke dunia kecantikan dan fesyen dalam suasana yang menyeronokkan.

Dengan kerjasama majalah Cleo, Clinique Star Tour 2 bakal menemui peserta di beberapa lokasi utama dengan membawa trak Mobile Makeover Studio yang direka khas bagaikan sebuah rumah supermodel popular.

Selain dilengkapi set perabot konsep urban, trak tersebut turut menempatkan lapan stesen solekan, meja dandanan rambut dan studio mini.

Ruang dan konsep dekorasi trak yang menarik itu adalah untuk memberi keselesaan kepada peserta sepanjang siri jelajah Clinique Star Tour 2 yang berlangsung pada 2 Julai hingga 2 Ogos 2011.

Sebaik saja menaiki trak berwarna putih tersebut, para peserta akan menjalani sesi taklimat ringkas mengenai kulit wajah, teknik solekan dan dandanan rambut yang dikendalikan kumpulan jurusolek profesional.

Pada masa yang sama, peserta turut diajar panduan aplikasi produk daripada pakar The Clinique Star Tour yang akan menyediakan rawatan terbaik.

Ini termasuklah sesi fotografi di mini studio oleh jurugambar, bagi memberikan peserta merasai pengalaman sebenar bak supermodel dan selebriti.

Menurut Pengurus Besar Jenama Clinique, Sharyn Wong, Clinique Star Tour 2 adalah usaha strategik Clinique untuk mencari dan menemui wanita muda menerusi sebuah program yang menyeronokkan.


WANITA muda bakal dilayan bak seorang selebriti.


Apatah lagi, intipati cabaran berkenaan adalah untuk memberi pendedahan mengenai ilmu kecantikan peribadi.

"Berdasarkan sambutan dan sokongan yang menggalakkan, tahun ini kami bercadang untuk menganjurkan program yang serupa kerana menerima permintaan yang tinggi daripada orang ramai.

"Kami difahamkan, rata-rata gadis ingin menikmati layanan seterusnya memahami rutin kehidupan model profesional yang bukan saja beraksi di depan lensa kamera malah dirias cantik dan menawan," jelas Sharyn.

Tambah Sharyn, program Clinique Star Tour 2 akan menjelajah di sekitar Lembah Klang, Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Pulau Pinang. Ia melibatkan 17 kolej dan universiti serta lima pusat beli-belah utama.

Pada penghujung siri jelajah, pemenang berpeluang menjadi gadis majalah Cleo dan memenangi hadiah bernilai lebih daripada RM5,000.

Adakah anda layak bergelar pemenang bertuah The Clinique Star Tour 2? Jangan lupa untuk mengunjungi trak Mobile Makeover Studio.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved