Selasa, 15 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Evolusi ukiran kayu merentasi zaman

Posted:

Evolusi ukiran kayu merentasi zaman

Evolusi ukiran kayu merentasi zaman


DUA pengunjung ini kelihatan teruja menyaksikan pelbagai koleksi ukiran kayu yang unik dan penuh kreativiti.


SEBAGAI anak seorang pengukir, kecintaan Mohd. Aidil Mohd. Diah, 27, terhadap seni ukiran kayu terlalu tinggi. Apatah lagi, sejak kecil dia sering melihat ketekunan dan kegigihan ayahnya, Mohd. Diah Arifin menyiapkan ukiran pada alat muzik gambus yang popular di Johor.

Setiap hari, dia pasti akan meluangkan masa di bengkel yang terletak bersebelahan rumahnya selepas pulang dari sekolah untuk membantu sekadar yang perlu.

Dari situlah berputiknya minat Mohd. Aidil mempelajari seni ukiran kayu sehingga memilih untuk melanjutkan pelajaran di Institut Kraf Negara (IKN), Rawang, Selangor.

"Saya merupakan anak tunggal lelaki daripada enam adik-beradik. Jadi, saya tidak mahu legasi kemahiran mengukir ayah lenyap begitu sahaja selepas beliau tiada nanti.

"Jujurnya saya dapat rasakan seni mengukir ini begitu serasi dengan jiwa saya. Justeru, pengajian di IKN membolehkan saya mendalami dunia ukiran secara serius selepas menimba ilmu mengukir dengan ayah secara tidak formal," ujar Mohd. Aidil yang berasal dari Batu Pahat, Johor ketika ditemui sewaktu Pameran Nuansa Ukiran Melayu di Muzium Etnografi Melayu, Universiti Malaya (UM) baru-baru ini.

Melihat keindahan seni ukiran kayu yang dipamerkan pada pameran tersebut, jelas membuktikan ketelitian dan kehalusan kerja tangan masyarakat Melayu yang tiada tandingan.

Hakikatnya, seni ukiran kayu Melayu telah melewati satu sejarah yang panjang. Ia melalui zaman daripada keperluan khidmat pandai ukir untuk membina rumah kampung orang Melayu, masjid-masjid, pengangkutan seperti perahu dan pelbagai peralatan seperti keris, cepu dan serunai sehinggalah ke pembinaan istana-istana Melayu.

Seiring peredaran zaman, seni ukir Melayu terus dilestarikan dengan wadah dan wajah yang berbeza. Ukiran Melayu telah masuk sebagai penghias di dalam bangunan-bangunan pentadbiran mahupun premis-premis perniagaan.

Malah produk-produk yang dihasilkan oleh para pengukir juga pelbagai mengikut selera orang zaman ini.


RUMAH Melayu tradisi banyak menyelitkan elemen ukiran dalam pembinaannya.


Sumber ilham

Berbicara mengenainya, mantan Naib Canselor UM, Prof. Mohd. Taib Osman pernah mengingatkan bahawa unsur budaya tradisional termasuklah ukiran kayu Melayu merupakan unsur yang terkandung dalam ciri-ciri persambungan budaya Melayu. Ia mesti menjadi tali ikatan, baik dari segi masa mahupun ruang dengan entiti yang dinamakan Malaysia.

Perkara itu diakui oleh Konsultan Jabatan Seni Bina, Fakulti Alam Bina UM, Profesor Emeritus Ezrin Arbi yang merupakan pakar dalam warisan seni bina Melayu.

Menurutnya, sebelum kedatangan Islam, nenek moyang kita telah mengamalkan cara hidup seni ukir mereka sendiri sebagai pernyataan terhadap kecintaan dan keindahan.

"Mereka menjadikan alam sekeliling yang penuh dengan pelbagai jenis haiwan serta tumbuh-tumbuhan sebagai sumber ilham yang tiada batasnya.

"Bagaimanapun, selepas Islam tersebar di Nusantara yang mengaitkan keindahan dengan sifat Tuhan telah memurnikan dan meningkatkan lagi mutu seni ukir mereka.

"Islam telah memberi kebebasan berkarya dalam ruang-ruang tertentu dan menggalakkan umatnya mencipta pelbagai karya seni selagi ciptaan itu tidak bertentangan dengan nilai-nilai dan etika agama," jelasnya.

Tambah Ezrin, dalam seni ukiran, larangan menunjukkan makhluk bernyawa telah ditanggapi dengan sangat bijaksana oleh nenek moyang kita melalui penyamaran atau pengabstrak bentuk seperti yang dilihat dalam motif itik pulang petang dan badar mudik yang banyak digunakan sebagai ukiran bingkai di Semenanjung dan pulau Sumatera.

"Malah, di seberang Selat Melaka orang Minang masih menggunakan nama-nama seperti kuda menendang, tupai tertegun, kelawar bergantung dan kucing tidur untuk karya-karya ukiran dengan motif tertentu," katanya.

MOHD. AIDIL menunjukkan karya ukiran gambus yang dihasilkan dalam tempoh dua minggu.


Larangan

Jelas Ezrin lagi, ada empat peranan hiasan ukiran kayu dalam kehidupan sehari-hari. Di samping melahirkan keindahan dalam sesebuah rumah atau bangunan, ia juga boleh dimanfaatkan untuk memudahkan pengaliran udara, peneduhan dan keselamatan.

Secara keseluruhan, terdapat lebih 100 karya dan artifak ukiran kayu Melayu aliran tradisional dan kontemporari dipamerkan pada pameran tersebut. Ini termasuklah hasil kerja tangan pengukir handalan tanah air seperti Latiff Long, Wanpo, Norhaiza Noordin, A. Muhaimin Hasbollah, Mohd. Abdah Hassan dan Zarir Abdullah.

Karya tokoh seni ukiran Allahyarham Wan Su Othman dan Allahyarham Nik Rashiddin Nik Hussein turut menyerikan pameran berkenaan di samping hasil kerja pelajar IKN.

Seminar

Sementara itu, Pengarah Akademi Pengajian Melayu (APM), UM, Prof. Dr. Zahir Ahmad berkata, pameran tersebut diadakan sejak 2 September lalu sehingga 31 Oktober 2013.

Sempena pameran itu juga, pihaknya turut menganjurkan program Seminar Ukiran Kayu Melayu pada 18 September lalu bertempat di Dewan Semarak, APM.

Ia menyaksikan sembilan orang pembentang kertas kerja yang terdiri daripada ahli akademik dan penggiat seni berhimpun untuk membincangkan pelbagai aspek berkaitan ukiran Melayu.

"Pameran dan seminar ini bertujuan untuk melestarikan dan mendokumentasi pelbagai karya seni ukiran Melayu tradisi dan kontemporari sekali gus menghasilkan bahan rujukan tentang perkembangan terkini mengenainya," ujar Zahir.

Kayu hanyut sumber rezeki Azizul

Posted:

Kayu hanyut sumber rezeki Azizul

Kayu hanyut sumber rezeki Azizul

KAYU hanyut yang tidak bernilai berjaya diubah Azizul menjadi satu karya seni yang istimewa.


KREATIVITI dalam penghasilan kraf ukiran kayu sering menjadi identiti kepada para pengukir di Malaysia untuk tampil dengan produk unik.

Sebagai contoh, kayu hanyut yang mungkin tidak bernilai bagi sesetengah individu, tetapi ia berjaya ditukar menjadi sumber pendapatan oleh Azizul Ahmad, 40.

Anak jati Pulau Langkawi itu memberitahu, ilham untuk menghasilkan ukiran daripada kayu hanyut dan terbuang diperoleh sekitar tahun 1999. Ketika itu, dia bersiar-siar di tepi pantai dan terlihat sebatang kayu hanyut terdampar di atas pasir.

"Melihat keadaan kayu itu yang masih elok, saya terus mendapat idea untuk membawanya pulang. Dari situ, saya mula mengukirnya untuk dijadikan kraf kayu yang istimewa," ujar Azizul kepada Kosmo!.

Kayu hanyut biasanya terdiri daripada spesies pokok bakau seperti nyireh. Selain itu, terdapat pelbagai jenis kayu hanyut yang tidak dikenali spesies asalnya turut digunakan untuk mengukir.

Kebiasaannya, kayu-kayu ini dihanyutkan selepas tumbang atau patah. Ia merangkumi bahagian-bahagian tertentu seperti batang, dahan, ranting atau akarnya.

Sejak itu, dia akan mencari kayu hanyut di sekitar pantai dan hutan di Langkawi untuk diukir dengan pelbagai motif unsur alam.

Pada Pameran Nuansa Ukiran Melayu yang sedang berlangsung di Muzium Etnografi Melayu, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya (UM), Azizul menghantar tiga karya ukiran.

"Ukiran tersebut menggunakan kayu angsana dan saya memilih motif unsur alam seperti air dan arus dengan sentuhan kontemporari sesuai dengan tema pameran tersebut," jelas bapa kepada dua orang cahaya mata itu.

Menurut pemilik Idea Craftworks itu, selain menggunakan kayu hanyut, dia turut menggunakan kayu-kayu tempatan seperti seraya dan batang cempaka lantaran teksturnya yang lembut dan mudah diukir.

DAUN kelapa diaplikasi menjadi ukiran yang sesuai dijadikan hiasan dinding.


Motif ukiran

Ukiran yang dihasilkan Azizul biasanya boleh digunakan sebagai perhiasan untuk pintu rumah, bingkai dinding atau cermin.

Bagi yang mengenali Idea Craftworks, mereka pasti mengenali hasil karya Azizul yang sinonim dengan ukiran bermotif awan, gelombang, arus sungai, api, akar dan ranting.

"Saya sebenarnya gemar memerhati alam sekitar dan menyerap apa yang ada di sekeliling kita. Melalui pemerhatian itulah saya mendapat idea untuk menyiapkan koleksi ukiran.

"Malah, saya juga mengukir mengikut rasa hati. Jika angin saya baik, saya boleh berada di bengkel selama berjam-jam. Jika tidak, lebih suka meluangkan masa bersama keluarga sehinggalah mood mengukir datang kembali," jelas Azizul yang sudah lali dengan kecederaan di bahagian tangan ketika mengukir.

Sehubungan itu, pelanggan yang menempah produk ukiran Azizul perlu bersabar untuk mendapatkannya. Walaupun pengeluarannya agak terhad, namun mereka pasti berpuas hati dengan kehalusan kerja tangan lelaki tersebut.

Justeru, tidak hairanlah jika kraf kayu ukiran Azizul mendapat perhatian pelanggan dari Amerika Syarikat, Jepun, Perancis dan United Kingdom.

"Selepas melihat produk kraf saya yang dipamerkan di Pusat Kraftangan Langkawi, mereka berminat untuk menempahnya.

"Selepas ia siap, saya akan mengirimkannya melalui pos," katanya yang berdaftar dengan Perbadanan Kraftangan Malaysia. Perbadanan itu banyak memberi bantuan kepada Azizul untuk memajukan perniagaannya. Selain itu, dia juga merupakan ahli Persatuan Penggiat Seni Ukir Kayu Malaysia.

Sementara itu, tenaga pengajar di Institut Kraf Negara, Mohd. Firdaus Ramli berkata, seorang pengukir perlu sentiasa kreatif dalam menghasilkan karya yang berkualiti dan terbaik.

"Namun, ia bergantung kepada inisiatif pengukir itu sendiri. Jika mereka rajin mencuba sesuatu yang baharu, pasti ukiran mereka akan men jadi lebih menarik," katanya.- KHADIJAH MOHAMAD NOR

Inovasi pembiakan spirulina di Thailand

Posted:

Inovasi pembiakan spirulina di Thailand

Inovasi pembiakan spirulina di Thailand

Bumbung bangunan pencakar langit di Bangkok merupakan tempat paling sesuai mengusahakan spirulina berikutan pancaran terus cahaya matahari dan keadaan suhu yang tinggi.


SPIRILUNA segar yang terhasil di atas bumbung sebuah hotel di Bangkok.


DI atas bumbung sebuah hotel di Bangkok, Thailand, berpuluh-puluh tong berisi cecair likat berwarna hijau yang diletakkan di bawah cahaya matahari kelihatan berbuih. Susunan tong-tong tersebut merupakan inovasi terbaharu pertanian bandar.

Pendukung alga yang boleh dimakan dan dikenali sebagai spirulina mengatakan ia mampu menjadi sumber protein yang mapan dan alternatif kepada daging.

Tiga kali seminggu, Patsakorn Thaveeuchukorn menuai alga hijau di dalam tong-tong tersebut.

"Alga ini tumbuh dengan cepat dan biasanya menjadi dua kali lebih banyak dalam tempoh 24 jam. Dengan kandungan protein dan nutrien yang tinggi ia memainkan peranan penting dalam jaminan keselamatan makanan.

"Kalau anda membandingkannya dengan sekilogram haiwan yang memerlukan enam bulan untuk menghasilkan protein, cara ini pula hanya memerlukan tempoh seminggu," katanya yang merupakan pekerja EnerGaia, sebuah syarikat yang menggunakan bumbung bangunan-bangunan di Bangkok sebagai tempat pembiakan spirulina.

Spirulina disifatkan sebagai makanan super oleh pakar pemakanan kesihatan dan popularitinya semakin melonjak di seluruh dunia.

Rosa Rolle dari Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) berkata, spirulina adalah sumber makanan penting sejak berkurun lamanya.

"Ia tumbuh secara semula jadi di Tasik Texcoco di Mexico dan dimakan oleh puak Inca. Kebanyakan negara yang bersempadan dengan Tasik Chad di Afrika Barat turut menjadikannya sumber protein," katanya kepada AFP.


PIRING-PIRING petri menunjukkan kadar pesat pembiakan spirulina dalam tempoh 24 jam.


Masalah kesihatan

Bagaimamnapun, kata Rolle, spirulina juga berisiko menyebabkan masalah kesihatan bagi mereka yang menghidap penyakit gout kerana ia menghasilkan banyak asid urik. Orang ramai perlu dididik mengenai kesan positif dan negatif spirulina sebelum mengambilnya.

"Anda memerlukan maklumat nutrisi mengenainya, namun ia tidak menjadi masalah bagi mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan," katanya.

Bumbung bangunan pencakar langit di Bangkok merupakan tempat yang paling sesuai mengusahakan spirulina berikutan pancaran terus cahaya matahari dan suhu tinggi yang sekata.

Antara kebaikan alga ini adalah menyingkirkan gas karbon dioksida menerusi proses fotosintesis. Pakar- pakar spirulina menyifatkan cara penanaman di bandar adalah baik kerana ia dapat sampai kepada pengguna pada hari yang sama ia dituai.

Sebaik dikumpulkan, alga spirulina akan dicuci menggunakan tangan dan dikeringkan dengan mesin basuh yang diubah suai.

Ia kemudian dipadatkan ke dalam bekas-bekas, sekali lagi menggunakan tangan kerana belum ada mesin dicipta untuk memproses cecair pekat seperti jeli yang dihasilkannya.

"Kami telah membuat banyak percubaan dan menempuh banyak kegagalan.

"Namun, hasilnya adalah sangat baik untuk vegetarian kerana ia dilengkapi dengan antioksidan dan membantu detoksikasi tubuh," kata Pengarah Teknologi EnerGaia, Derek Blitz.

Dalam makmal syarikat tersebut, barisan tabung uji berlainan saiz dihubungkan antara satu sama lain sebagai tempat membiakkan alga itu, manakala tong-tong berlainan saiz di atas bangunan pula diuji untuk memastikan yang mana satu menghasilkan lebih banyak spirulina.

EnerGaia menegaskan bahawa ia adalah satu-satunya pengeluar spirulina segar dunia ketika syarikat lain hanya memasarkan produk kering dan yang telah diproses.


SPIRULINA disifatkan sebagai makanan super oleh pakar-pakar makanan kesihatan dengan manfaat antioksidan dan detoksikasi tubuh.


Bereksperimen

Bekas padat alga mampu bertahan selama kira-kira tiga minggu selepas dituai, namun Blitz merancang untuk meningkatkan tempoh tersebut dalam usaha mengeksportnya ke luar negara.

"Antara kelebihan mendapatkannya secara segar kerana ia tidak mempunyai sebarang rasa dan boleh dicampurkan ke dalam apa jua jenis makanan.

"Pengambilan spirulina umpama memakan sayur yang sudah dimasak berbanding yang mentah. Lebih banyak nutrien dalam yang segar berbanding yang kering. Selain itu, pengambilan spirulina segar tidak memerlukan banyak tenaga kerja," kata Blitz lagi.

Sebahagian chef dari Bangkok turut bereksperimen dengan alga tersebut, seperti pemilik Oyster Bar, Bill Marinelli.

"Ia benar-benar memberi kesan baik kepada anda. Kami menambahkannya ke dalam hidangan untuk meningkatkan nilai nutrisinya," katanya.

Warna alga itu sangat kuat sehingga apa juga yang dicampurkan dengannya bertukar hijau. Disebabkan ia tidak mempunyai rasa, Marinelli masih terus menggunakannya.

"Saya melihatnya sebagai alternatif kepada protein haiwan. Kita dapat mengurangkan jumlah protein dalam hidangan ikan atau daging dengan memasukkan spirulina sebagai sumber protein tambahan," katanya.

Spirulina telah digunakan sebagai makanan suplemen selama berpuluh-puluh tahun dan popular dalam kalangan ahli bina badan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Peluang meneroka planet marikh

Posted:

Peluang meneroka planet marikh

Peluang meneroka planet marikh

Oleh HAFIZ AHMAD


PELAJAR tekun mendengar soalan ketika berlangsungnya pertandingan akhir NSC 2013.


SUASANA di Bangunan Mikrosatelit, Planetarium Negara hingar-bingar dengan kehadiran pelajar Sekolah Kebangsaan Seri Suria, Kuala Lumpur. Perasaan teruja terpancar pada wajah masing-masing dengan mulut mereka kelihatan terkumat-kamit seperti sedang menghafal sesuatu.

Kumpulan pelajar seramai 20 orang itu merupakan insan yang bertuah kerana berpeluang berinteraksi secara langsung dengan seorang angkasawan yang berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Komunikasi antara pelajar berusia sembilan hingga 11 tahun itu dengan angkasawan Agensi Angkasa Lepas Eropah (ESA), Luca Parmitano berlangsung selama 11 minit. Jangka masa singkat itu memaksa para pelajar berkenaan bersiap sedia dengan soalan yang hendak dikemukakan.

"Ia pengalaman yang sangat bermakna dan menyeronokkan dalam hidup saya. Tidak semua orang berpeluang merasai pengalaman sebegini," ujar Alvindren Alfred, 11, ketika ditanya mengenai perasaan berinteraksi bersama angkasawan tersebut.

Waktu berinteraksi yang singkat disebabkan oleh kedudukan ISS yang menghampiri orbit Malaysia. Saluran komunikasi antara ISS dan bumi hanya boleh dicapai selepas ia betul-betul berada pada sesuatu orbit.

Disebabkan itu, penerima siaran perlu menunggu ISS berada dalam kedudukan yang tepat bagi mengadakan komunikasi.

Kebenaran

Menurut Pengarah Planetarium Negara, Azreena Ahmad, siaran komunikasi tersebut perlu mendapat kebenaran daripada ISS terlebih dulu yang prosesnya memakan masa selama setahun.

"Pihak Planetarium Negara sangat bertuah kerana setiap tahun kita diberi peluang untuk berinteraksi bersama ISS," ujarnya ketika ditemui pada program sempena Minggu Angkasa Sedunia 2013 di Planetarium Negara baru-baru ini.

SISTEM radio amatur digunakan untuk berkomunikasi bersama angkasawan yang berada di ISS.


Lebih istimewa, pada tahun ini, Agensi Angkasa Negara (Angkasa) mendapat slot pada waktu petang berbanding negara lain yang sebahagiannya perlu menunggu hingga lewat malam.

"Dahulu, ketika Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha berada di ISS, kami hanya dapat menghubungi beliau pada awal pagi," imbasnya.

Bagi Muhd. Arshad Muhd. Syamem, 9, dia telah menghafal soalan yang hendak ditanyakan kepada Parmitano.

"Sebelum dapat bercakap dengan angkasawan itu, kami perlu menunggu lama membuatkan saya penat dan bosan.

"Namun begitu, saya tetap teruja kerana ia peluang sekali dalam seumur hidup," katanya.

Bagi menjimatkan masa dan mengelakkan gangguan ketika berinteraksi, soalan para pelajar itu telah diberikan lebih awal kepada pihak ISS.

Antara soalan yang ditanyakan pelajar termasuk bagaimana seorang angkasawan merawat diri jika jatuh sakit di angkasa lepas? Parmitano menjawab, ISS mempunyai doktor yang akan merawat mereka.

Radio amatur

Komunikasi tersebut dilakukan dengan menggunakan fasiliti radio amatur yang terdapat di Bangunan Mikrosatelit. Ia dikendalikan oleh pemegang lesen radio amatur di bangunan itu, Sangat Singh.

Pada masa sama, para pelajar berpeluang berinteraksi bersama saintis di Pusat Misi Kawalan (MCC) di Innsbruck, Austria menggunakan aplikasi Google Hangout di Google Plus.

MCC merupakan pusat yang mengawal Stesen Penyelidikan Padang Pasir Marikh di Utah, Amerika Syarikat. Ia merupakan satu pusat uji kaji yang meletakkan beberapa orang saintis dalam satu kren dan menjalani kehidupan seperti berada di Planet Marikh.

Melalui perbualan itu, pelajar berpeluang menanyakan soalan kepada salah seorang saintis MCC iaitu Joshua Nelson. Beliau bukan sahaja menjawab soalan daripada pelajar, malah sempat bergurau senda bersama mereka.


AKSI Parmitano ketika berada dalam kapal angkasa di ISS.


Acara lain

Salah satu soalan yang mencuit hati diberikan oleh Muhd. Arshad yang bertanyakan kesahihan kewujudan makhluk asing di angkasa lepas.

Nelson menjawab, dia sendiri turut mencari jawapan tersebut. Justeru itu, dia mengajak pelajar-pelajar untuk mencari jawapannya dengan meneroka angkasa lepas.

Sempena Minggu Angkasa Sedunia yang dianjurkan oleh Angkasa, beberapa acara lain turut diadakan selama dua hari iaitu pada 9 dan 10 Oktober lalu.

Antaranya, Cabaran Angkasa Peringkat Kebangsaan Piala Perdana Menteri dan telesidang bersama Stesen Penyelidikan Padang Pasir Marikh.

Bagi Hairun Fatini Roslan, 11, dia lebih seronok ketika berkomunikasi dengan Nelson kerana dapat melihat secara visual dan melihat pejabat MCC melalui video.

"Walaupun sekejap, saya dapat melihat wajah Nelson dan berinteraksi dengan beliau secara maya," katanya.

Guru pengiring, Sabrina Safarrudin, 32, berpendapat aktiviti di Angkasa itu memberi banyak manfaat kepada para pelajar kerana mereka dapat mempelajari subjek sains secara lebih menyeronokkan.

"Mereka sangat teruja apabila diberitahu bakal berinteraksi bersama seorang angkasawan. Malah, para pelajar bersungguh-sungguh menyediakan soalan termasuk bertanyak kepada guru subjek sains," ujarnya.

Tambahnya, ketika dalam kelas lagi, para pelajar terbabit menunjukkan rasa seronok dengan bertanya beberapa soalan mengenai angkasa lepas.

"Selain itu, semua pelajar membawa buku nota dengan inisiatif sendiri ke Planetarium Negara. Menurut mereka, buku nota itu untuk ditulis maklumat yang bakal dijadikan jurnal," kata Sabrina.

Ribut Karen ancam AS

Posted:

Ribut Karen ancam AS

Ribut Karen ancam AS


IMEJ satelit yang diambil pada 4 Oktober lalu menunjukkan pergerakan ribut Karen yang dijangka melanda beberapa tempat di AS.


PIHAK berkuasa Amerika Syarikat (AS) mengeluarkan arahan berpindah mandatori kepada penduduk di kawasan-kawasan rendah di selatan New Orleans, Jumaat lalu sebagai amaran ancaman Ribut Tropika Karen.

Ancaman ribut itu, sebelum ini memaksa pihak berkuasa menutup pantai Louisiana daripada sebarang aktiviti pantai.

Kadar angin Karen juga jatuh kepada 72 kilometer sejam (kmj) berbanding 104 kmj sebelum ini, walaupun ramalan Pusat Taufan Kebangsaan, Miami mengeluarkan kenyataan, ribut dijangka berlaku sehingga menjadi ribut tropika.

Pengeluaran minyak AS di Teluk Mexico berkurangan kepada separuh selepas kebanyakan syarikat gas dan minyak menghentikan operasi mereka.

Malah, para pekerja juga dinasihatkan untuk bersedia menghadapi ribut. Teluk Mexico mengeluarkan sebanyak 19 peratus minyak dan enam peratus gas asli kepada negara berkenaan.

Datuk Bandar Grand Isle, David Camardelle melarang keras orang ramai mengunjungi ke destinasi percutian dan memancing popular di pulau selatan New Orleans.

Pemindahan keluar juga diperintahkan di selatan Lafourche dan Plaquemines Parish, Tenggara New Orleans. Mereka telah diarahkan untuk keluar dari rumah sebelum matahari terbenam.

Di kebanyakan tempat antaranya, The Sand Dollar Motel and Marina di Grand Isle mula memindahkan kapal layar mereka ke kawasan lebih selamat sambil pekerja turut membantu menyelamatkan premis tersebut.

"Air laut mula naik mencurah-curah ke marina dan angin pula sangat kuat," ujar pemilik marina, Susan Gaspard.

Ribut Karen dijangka beralih sedikit ke arah barat dan kemudian menuju ke darat Louisiana pada malam Sabtu lepas. Selepas itu, ia bergerak ke Mississippi dan Alabama pada keesokan harinya.

Lewat petang Jumaat lalu, ribut bergerak selaju 235 kmj di selatan-barat daya muara Sungai Mississippi. Ia telah bergerak ke utara-barat laut tetapi dijangka kembali ke timur laut kerana melintasi arus pantai.


AHLI meteorologi di Pusat Taufan Kebangsaan, Miami memerhatikan skrin komputer bagi melihat pergerakan ribut Karen.


Ditangguhkan

Di Pelabuhan New Orleans, operasi kargo terus berjalan seperti biasa tetapi kapal-kapal melalui muara Mississippi telah menghentikan operasi.

"Tiada kapal-kapal yang datang dari dalam atau luar muara sungai," kata jurucakap pelabuhan, Matt Gresham.

Syarikat kapal layar, Carnival Cruise Line mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa kedua-dua kapal persiaran, Elation Carnival dan Carnival Conquest yang dijangka tiba di New Orleans pada hujung minggu lalu telah ditangguhkan.

Menurut jurucakapnya, tetamu kapal telah dimaklumkan mengenai penangguhan itu dan ia belayar pada jarak yang selamat dan jauh dari ribut.

Gabenor Louisiana, Mississippi, Florida dan Alabama telah mengisytiharkan untuk mempercepatkan persiapan menghadapi ribut manakala Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan memanggil beberapa pekerja yang bercuti bagi membantu persiapan.

Pada tahun ini, hanya terdapat 11 ribut telah berlaku tetapi kesemuanya hanya dalam kategori sederhana, termasuklah Taufan Sandy yang terjadi pada tahun lalu.

Pensyarah Sains Atmosfera di Universiti A&M, Texas, Prof. Madya Robert Korty memberitahu, bulan Ogos dan September adalah jangka masa aktif kejadian ribut tropika.

"Namun begitu, tahun ini kejadian taufan sedikit berkurangan akibat wujudnya udara kering. Ia datang merentasi Lautan Atlantik dari Afrika dan menghalang berlakunya taufan pada bulan Ogos. Kalau ada yang berlaku, ia tidak terlalu kuat.

"Hasilnya, musim ribut ini adalah normal dan kebanyakannya adalah lemah," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Peluru dalam kerongkong budak

Posted:

Peluru dalam kerongkong budak

Peluru dalam kerongkong budak

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

RUMAH tempat seorang anggota polis berpangkat sarjan terlepas tembakan yang mengenai seorang budak lelaki ketika mangsa melalui jalan tar mini (kanan) di Kampung Belanja Kiri dekat Parit, Perak kelmarin.


PARIT - Seorang anggota polis tidak menyangka kepulangannya untuk menyambut Hari Raya Aidiladha bersama keluarga mertua di Kampung Belanja Kiri dekat sini berakhir dengan tragedi kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 4.30 petang itu, suspek yang berpangkat sarjan dipercayai terlepas tembakan menyebabkan seorang budak lelaki cedera parah.

Mohd. Amar Mohd. Azizi, 10, yang cedera di leher dikejarkan ke sebuah klinik berdekatan sebelum dirujuk ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh bagi menjalani pembedahan membuang peluru di dalam kerongkongnya.

Ketua Polis Daerah Perak Tengah, Superintendan Mohamad Fakri Che Sulaiman (gambar kecil) berkata, kejadian dipercayai berlaku ketika anggota itu yang duduk di atas tangga di hadapan rumah mertuanya sedang mengosongkan peluru daripada pistol jenis P99.

"Tiba-tiba satu das tembakan terlepas mengenai leher seorang budak lelaki yang kebetulan lalu di hadapan rumah mertua anggota tersebut.

"Mangsa yang cedera rebah di atas jalan tar mini mini dan dikejarkan ke klinik berhampiran bagi mendapatkan rawatan " katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Nyaris maut dilanggar bapa

Posted:

Nyaris maut dilanggar bapa

Nyaris maut dilanggar bapa

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


MOHD. FARISH


KUALA TERENGGANU – Nyawa seorang bayi lelaki berusia setahun empat bulan masih panjang apabila dia hanya luka di badan selepas dilanggar sebuah kereta yang sedang diundur bapanya semalam.

Kejadian pada pukul 9 pagi di Kampung Kemat Hulu Terengganu di sini berlaku ketika bapa bayi itu, Mohd. Farish Hakimi Mohd. Faizal sedang mengundurkan kereta Perodua Viva miliknya.

Cerita bapa mangsa, Mohd. Faizal Ibrahim, 31, ketika kejadian, dia yang pulang beraya di kampung mertuanya mahu pergi ke kedai sementara menunggu isterinya bersiap untuk balik ke rumah mereka di Kampung Wakaf Mempelam di sini.

"Mohd. Farish beria-ia masuk ke dalam kereta untuk mengikut saya ke kedai.

"Saya terpaksa ambil dia dan meletakkannya semula di atas beranda tempat dia bermain. Saya lakukan perkara sama sebanyak tiga kali," katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini.

Menurut lelaki itu, dia kemudian masuk semula ke dalam kereta selepas yakin anak kedua daripada tiga beradik tersebut berada di dalam rumah.

Jelas Mohd. Faizal, dia hanya menyedari mangsa dilanggar apabila terasa seperti terlanggar sesuatu objek ketika sedang mengundurkan kereta Perodua Viva itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Warga asing dalang edar syabu dalam ladang kelapa sawit diberkas

Posted:

Warga asing dalang edar syabu dalam ladang kelapa sawit diberkas

Warga asing dalang edar syabu dalam ladang kelapa sawit diberkas


MADANG menunjukkan pasport suspek warga asing yang dirampas bersama dadah pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Bintulu, Sarawak semalam.


BINTULU - Polis menumpaskan kegiatan pengedaran dadah yang dijalankan oleh kumpulan warga asing dengan penahanan 17 suspek termasuk lima wanita dua serbuan berasingan di daerah ini pada Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Bintulu, Superintendan Madang Usat berkata, dalam serbuan pertama pada pukul 5.50 pagi, pihaknya menahan dua pemuda berusia 20-an di Batu 36, Jalan Bintulu-Miri dekat Simpang Bakun di sini.

"Bersama dua lelaki termasuk seorang rakyat tempatan itu, kita merampas sejumlah dadah disyaki syabu.

"Tidak lama kemudian, kita menahan 15 lagi suspek yang terdiri daripada 10 lelaki dan lima wanita warga asing berusia 22 hingga 38 tahun di sebuah rumah teres dua tingkat di Jalan Tun Hussein Onn di sini," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Satu mata amat bernilai'

Posted:

'Satu mata amat bernilai'

'Satu mata amat bernilai'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI, NOR AZIRAN YUNUS dan AHMAD SHAHERMAN SHAMSURI
sukan@kosmo.com.my

AZAMUDDIN (kiri) dicabar pertahanan Bahrain, Waleed Al Hayam pada aksi di Shah Alam malam tadi.


SKUAD Harimau Malaya memastikan slot automatik Piala Asia 2015 masih berada dalam genggaman selepas melakar keputusan seri 1-1 dengan Bahrain pada aksi kelayakan Kumpulan D di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Norshahrul Idlan Talaha muncul penyelamat apabila menjaringkan gol penyamaan Harimau Malaya, sekali gus memadamkan kelebihan awal Bahrain yang diperoleh menerusi jaringan Abdulla Ahmed Saleh Abdulla Aman.

Dalam tempoh 45 minit pertama perlawanan, Harimau Malaya terlebih dulu menguji benteng pertahanan Bahrain menerusi percubaan pemain sayap lincah, Azamuddin Akil pada minit ke-20.

Begitupun, percubaan Azamuddin berjaya didakap kemas oleh penjaga gol Bahrain, Sayed Mohamed Jaafar.

Kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim hampir berjaya membuka tirai jaringan, namun percubaannya dinafikan Sayed pada minit ke-42.

Berselang tiga minit kemudian, Harimau Malaya dihukum apabila Abdulla Ahmed meletakkan Bahrain di depan menerusi jaringan dari luar kotak penalti.

Bersambung babak kedua, Harimau Malaya kembali mengatur serangan dan mengasak kubu pertahanan Bahrain bagi memburu gol penyamaan.

Usaha keras mereka akhirnya berbaloi apabila Norshahrul berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-70.

Hasil satu serangan ke kubu lawan, Norshahrul bijak melakukan rembatan kencang dari luar kotak penalti bagi menewaskan Sayed.

Jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal berkata, beliau sangat berpuas hati dengan komitmen yang ditunjukkan oleh anak-anak buahnya dalam perlawanan itu.

Katanya, jika mereka turun dengan keyakinan serta kesungguhan yang tinggi, tidak mustahil anak-anak buahnya mampu mencapai keputusan positif.

"Saya memuji kesungguhan semua pemain dan jika mereka turun dengan keyakinan, pasti mereka mampu melakar keputusan positif.

"Satu mata sangat bernilai bagi kami dan kami perlu bekerja keras sebelum bertandang ke Bahrain nanti," katanya.

Perjuangan Harimau Malaya belum selesai

Posted:

Perjuangan Harimau Malaya belum selesai

Perjuangan Harimau Malaya belum selesai

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


RAJAGOBAL (dua dari kiri) masih mempunyai tugasan penting bersama Harimau Malaya.


PERJUANGAN Harimau Malaya memburu slot automatik Piala Asia 2015 masih belum ternoktah.

Biarpun berjaya memastikan satu mata berharga dalam genggaman selepas mengikat Bahrain 1-1 dalam aksi ketiga Kumpulan D di Stadium Shah Alam malam tadi, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal sewajarnya sedar laluan penuh berliku menanti mereka dalam baki tiga perlawanan selepas ini.

Seandainya persembahan cemerlang terutama pada babak kedua malam tadi berjaya dikekalkan tonggak Harimau Malaya dalam tiga lagi baki perlawanan selepas ini, tidak mustahil impian beraksi di bumi Australia mampu diterjemahkan menjadi realiti.

Cuma pada masa sama, 'penyakit lama' barisan pemain Harimau Malaya seperti mudah kehilangan konsentrasi serta gagal menyaingi kepantasan pemain Bahrain secara individu perlu segera diatasi Rajagobal.

Rajagobal harus ingat, segala keaiban pastinya akan menghakis sedikit demi sedikit jasa beliau yang pernah membantu Harimau Malaya mendakap trofi Piala Suzuki AFF 2010 dan juga menamatkan kemarau penantian emas Sukan SEA 2009.

Bukan apa, maruah skuad negara yang dirobek keputusan mengecewakan apabila sekadar menang dua daripada 17 perlawanan tahun ini sememangnya bukan statistik yang membanggakan peminat Harimau Malaya.

Selepas ini, ranjau penuh berliku menanti anak-anak buah beliau menjelang baki tiga lagi aksi kumpulan jika berhasrat untuk mara lebih jauh.

Bahrain pastinya tidak duduk diam apabila kembali melayan kunjungan negara di Stadium Nasional Manama pada 15 November depan.

Misi Harimau Malaya juga tidak terhenti di situ apabila melayan kunjungan Qatar empat hari kemudian di laman sendiri - lawan yang pernah mengecewakan mereka 0-2 di Stadium Al-Sadd, Doha pada 6 Februari lalu.

Teka-teki berhubung masa depan Rajagobal selaku pengendali Harimau Malaya juga mengundang teka-teki menjelang aksi penutup tirai kumpulan berdepan Yemen di tempat lawan pada 5 Mac depan memandangkan kontrak beliau bakal tamat 31 Disember ini.

Apa yang pasti, tempoh sebulan sebelum kembali berdepan Bahrain wajar dimanfaatkan sepenuhnya beliau jika enggan mengundang skeptikal peminat fanatik tempatan.

Setiap 'eksperimen' yang cuba diatur Rajagobal sepanjang tahun ini sememangnya cukup mahal kerana beliau sebelum ini secara terbuka pernah berjanji akan meletak jawatan jika Harimau Malaya gagal ke Piala Asia 2015.

Selepas sekadar mengutip empat mata berbanding Bahrain (tujuh) dan Qatar (enam), tiada lagi yang boleh diharapkan Rajagobal selain melakar kemenangan maksimum dalam ketiga-tiga perlawanan selepas ini.

Ia bagi memastikan 'tarikh luput' beliau selaku jurulatih tidak tamat tempoh lebih awal.

Ibarat kata pepatah - 'Lembu berpegang pada tali, manusia berpegang pada janji.'

Jadi, Rajagobal seharusnya tahu apa yang perlu beliau lakukan sekiranya Harimau Malaya tersungkur di bumi Bahrain kelak.

Sedia hadapi 'gelombang merah'

Posted:

Sedia hadapi 'gelombang merah'

Sedia hadapi 'gelombang merah'

Oleh AHMAD SHAHERMAN SHAMSURI
shaherman.shamsuri@kosmo.com.my


RIBUAN penyokong Kelantan dijangka membanjiri Stadium Majlis Perbandaran Selayang pada Jumaat ini. - Gambar hiasan


ANGKATAN Tentera Malaysia (ATM) sudah bersedia melayan 'limpahan' ribuan penyokong Kelantan yang dijangka membanjiri Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Jumaat ini.

Justeru, pengendali ATM, B. Sathianathan percaya pihak keselamatan terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) akan menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan sebaik mungkin pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia itu nanti.

"Walaupun kapasiti Stadium Selayang hanya mampu memuatkan 18,000 penonton, namun saya yakin tiada masalah buat pihak yang berkenaan untuk mengawal keselamatan di stadium nanti.

"Dalam setiap perlawanan yang diadakan di Selayang sebelum ini, pihak keselamatan terutama PDRM sedia bekerjasama pada bila-bila masa," kata Sathianathan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurut Sathianathan, faktor keselamatan sudah pasti akan diberi keutamaan, apatah lagi ia melibatkan aksi penting.

"Saya harap mana-mana penyokong, baik daripada ATM mahupun Kelantan, jangan menimbulkan provokasi yang boleh menimbulkan kekecohan dan menganggu rentak perlawanan.

"Saya tahu, penyokong Kelantan mempunyai tahap disiplin yang tinggi kerana saya pernah membimbing Kelantan sebelum ini," katanya yang menerajui Kelantan pada musim 2009 hingga 2010.

Sathianathan menambah, beliau bersimpati dengan sebahagian penyokong Kelantan yang dijangka tidak dapat hadir ke Selayang disebabkan kapasiti di stadium itu yang agak terhad.

"Saya sangat kagum dengan penyokong Kelantan yang sangat cintakan bola sepak dan kami akan cuba memberikan layanan terbaik kepada mereka di Selayang nanti," ujarnya.

Dalam pada itu, Sathianathan mengingatkan barisan pemain ATM berhati-hati dengan muslihat dan taktikal yang akan dibawa Kelantan ke Selayang.

"Kami harus memberikan tumpuan lebih kepada ayam tambatan mereka seperti Dickson Nwakame, Mohd. Badhri Radzi, Indra Putra Mahayuddin dan Norfarhan Muhammad.

"Tidak terkecuali benteng kebal mereka, Obinna Nwaneri yang boleh mendatangkan masalah di bahagian tengah ATM,'' ujarnya.

Pertemuan kedua-dua pasukan ini ibarat aksi final Piala Malaysia musim lalu yang menyaksikan Kelantan meraih kemenangan 3-2 di Stadium Shah Alam.

Bagaimanapun, ATM berjaya membalas dendam kekalahan ke atas Kelantan ketika menjulang Piala Sultan Ahmad Shah awal musim ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Komputer pretasi tinggi harga berpatutan

Posted:

Komputer pretasi tinggi harga berpatutan

Komputer pretasi tinggi harga berpatutan

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA


KOMPUTER riba HP Pavilion TouchSmart 14 Sleekbook sesuai untuk pengguna yang mementingkan prestasi komputer untuk kegunaan harian.


HEWLETT-PACKARD (M) Sdn. Bhd. (HP) baru-baru ini mengumumkan variasi produk terbaharunya dengan cip pemproses AMD, sekali gus menawarkan komputer berprestasi tinggi untuk kegunaan harian pada harga berpatutan.

Variasi komputer itu terdiri daripada HP Pavilion TouchSmart 14 Sleekbook, HP Pavilion TouchSmart 11, HP Pavillion TouchSmart 20 dan unit pemprosesan pusat (CPU) HP Envy 110 Desktop PC.

Pengurus Besar Percetakan dan Sistem Peribadi Malaysia dan Singapura, Serena Yong berkata, variasi produk yang baharu dilancarkan itu sesuai bagi semua peringkat pengguna di negara ini.

Katanya, model komputer riba, HP Pavilion TouchSmart 14 Sleekbook misalnya, sesuai untuk pengguna yang mementingkan prestasi sesebuah komputer sama ada untuk kegunaan harian atau hiburan.

"Model komputer peribadi HP Pavilion 20 TouchSmart pula menawarkan nilai-nilai ekonomi dengan konsep komputer 'semua dalam satu' yang menawarkan skrin lebar 20 inci (50.8 sentimeter).

"Sementara itu, komputer riba HP Pavilion TouchSmart 11 yang lebih kecil dan ringan sesuai untuk kegunaan pelajar sekolah dan kolej manakala HP Envy 110 Desktop PC pula menawarkan pilihan komputer yang berkuasa," katanya ketika majlis pelancarannya di ibu negara baru-baru ini.

Turut hadir ialah Pengurus Negara AMD Malaysia (Jualan), Alex Tan.

Tambah Yong , HP menawarkan gaya baharu kepada pengguna agar kekal produktif dan pada masa yang sama menikmati pengalaman menyeronokkan melalui filem atau permainan video dengan paparan muka mesra pengguna pada harga yang berpatutan.

"Kami berharap dengan variasi komputer baharu yang dikuasakan AMD ini memberi pilihan kepada pengguna untuk mendapatkan sebuah peranti yang berkuasa, pelbagai fungsi dan berdaya saing," ujarnya.

Sementara itu Tan berkata, sistem operasi AMD sememangnya direka untuk memberi kepuasan maksimum kepada pengguna.

"Ia tidak sekadar sesuai untuk pelbagai tugasan harian seperti menghasilkan dokumen atau menyiapkan bahan-bahan persembahan tetapi juga mampu menawarkan pemprosesan grafik terbaik dan berkualiti tinggi sejajar dengan keperluan pengguna.

"Variasi produk terbaharu HP dan AMD merupakan gabungan terbaik yang menawarkan rekaan dan kuasa yang dikehendaki pengguna tanpa berkompromi tentang harga," jelasnya.

Di pasaran HP Pavilion TouchSmart 14 Sleekbook dijual pada harga RM2,199 (skrin sesentuh) dan RM1,899 (skrin biasa); HP Pavilion 20 TouchSmart (RM1,899); HP Pavilion TouchSmart 11 (RM1,299 hingga RM1,499) dan HP Envy 110 Desktop PC (RM899).

Cabaran Dew Xtreme lebih getir

Posted:

Cabaran Dew Xtreme lebih getir

Cabaran Dew Xtreme lebih getir


PESERTA perlu melalui beberapa halangan sebelum melangkah ke peringkat akhir yang bakal diadakan pada 14 Disember ini di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.


SUKAN ekstrem semakin mendapat tempat dalam masyarakat pada hari ini.

Menyedari hakikat itu, jenama minuman terkemuka dari Amerika Syarikat, Mountain Dew menganjurkan Cabaran Dew Xtreme 2013 yang berlangsung bermula 12 Oktober hingga 14 Disember nanti.

Memasuki edisi ketiga penganjurannya pada tahun ini, cabaran tersebut menjanjikan debaran adrenalin pada peserta melalui pelbagai aktiviti lasak dan mencabar berbanding siri-siri sebelumnya.

Naib Presiden Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan Permanis, R. Hemalatha berkata, pertandingan yang diadakan pada tahun ini menjanjikan cabaran lebih getir kerana peserta akan diuji di daratan, air dan udara.

Katanya, selain perlu mempunyai kekuatan mental dan fizikal yang tinggi, Cabaran Dew Xtreme 2013 juga perlu melalui beberapa ujian yang disediakan di peringkat saringan sebelum melangkah ke peringkat akhir.

"Kami sentiasa menyediakan cabaran yang sejajar dengan jenama yang menjadi pilihan kepada mereka yang bersemangat dan suka menguji diri dengan sesuatu yang ekstrem," katanya.

Tambah Hemalatha, Cabaran Dew Xtreme 2013 akan berlangsung mengikut negeri di tujuh lokasi terpilih di seluruh negara.

Antaranya, pusat beli-belah Berjaya Time Square, Kuala Lumpur pada 12 hingga 13 Oktober, Berjaya Megamall, Kuantan (19 hingga 20 Oktober), Citi Square, Johor Bahru (26 hingga 27 Oktober), The Curve, Selangor (9 hingga 10 November) dan Alor Star Mall, Kedah (15 hingga 16 November).

Katanya, pemenang di setiap negeri, yang juga terdiri daripada peserta dalam talian, akan berentap antara satu sama lain sebelum memasuki pertandingan akhir yang dijangka diadakan di Berjaya Times Square pada 14 Disember ini.

"Seramai 70 peserta dijangka bertanding di peringkat akhir nanti. Mereka akan diuji dari sudut keberanian, ketangkasan dan kecerdasan akal sehingga tinggal dua peserta terakhir.

"Kedua-dua peserta ini akan berjuang habis-habisan dan berpeluang membawa pulang hadiah bernilai RM250,000 yang ditawarkan," jelasnya sambil memaklumkan pemenang utama akan membawa pulang sebuah trak Chevrolet Colorado 4x4 manakala tempat kedua pula sebuah kereta Chevrolet Sonic.

Orang ramai yang berminat untuk menyertai cabaran di peringkat negeri boleh mendaftar melalui laman sosial Facebook (fb.com/MountainDewMalaysia) atau mengisi borang yang diedarkan di kolej-kolej dan universiti tempatan di seluruh negara.

Pendaftaran juga boleh dilakukan di salah satu daripada tujuh lokasi pertandingan dengan hanya mendaftar dan mengikuti Dew Challenge yang dianjurkan.

Peluang hayati karya seni potret

Posted:

Peluang hayati karya seni potret

Peluang hayati karya seni potret


SEORANG pengunjung menghayati keindahan karya seni potret yang dihasilkan pelukis-pelukis hebat negara.


ARENA seni tanah air mengorak langkah ke depan apabila penggiat-penggiat seni berpeluang mempamerkan karya masing-masing di Galeri Potret Negara (GPN), Kuala Lumpur.

Ini berikutan, Balai Seni Visual Negara (BSVN) telah membuka Galeri Potret Negara (GPN) untuk tatapan umum, bermula Khamis lalu.

Lebih manis, lebih 30 buah karya potret dan figuratif daripada seniman-seniman terbaik negara dihimpunkan buat pertama kali selepas 55 tahun BSVN ditubuhkan.

Menurut Timbalan Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Abdul Ghaffar A. Tambi, penubuhan GPN bermatlamat untuk meningkatkan kefahaman dan penghayatan rakyat Malaysia terhadap identiti, stail, sejarah, budaya, kreativiti dan kepelbagaian seni menerusi karya seni potret.

"Galeri ini merakamkan wajah rakyat Malaysia daripada pelbagai latar belakang, agama dan kaum yang mempunyai kepentingan dalam sejarah tanah air.

"Secara tidak langsung, GPN mengangkat perkembangan seni catan potret di Malaysia dan sebagai penganugerahan kepada pelukis-pelukis potret negara," katanya.

Bagaimanapun, katanya, ruang GPN di BSVN itu hanya bersifat sementara kerana pembinaan galeri di sebuah bangunan kekal akan dibina pada masa depan.

Jelasnya, pembinaan GPN di lokasi tetap akan merancakkan dan memperluaskan lagi peranan BSVN dalam mempergiatkan aktiviti kesenian dalam negara.

Setakat ini, BSVN mempunyai 500 koleksi lukisan potret pelbagai kategori. Sebahagian besarnya akan dipamerkan di GPN mengikut kronologi susur masa seni visual negara.

Potret terawal

Antara lukisan bersejarah yang dipamerkan ialah My Wife Wedding Dress, karya tahun 1933. Ia merupakan karya potret terawal negara yang dilukis oleh O.Don Peris menggunakan media cat minyak.

Selain itu, terdapat juga lukisan oleh H.N Ridley yang menghasilkan karya potret Howard Barron. Dua lukisan daripada pemotret tersohor negara, Datuk Mohd. Hoessein Enas turut dipamerkan iaitu Potret Sendiri dan Minah. Beliau merupakan pelopor kepada stail konsisten dengan pegangan figuratif yang romantis.

Mengulas kewujudan GPN, pelukis potret, Fadli Buhari berpendapat, ia merupakan satu usaha yang memberi manfaat kepada pelukis-pelukis negara, terutamanya pelukis potret.

"Ia dilihat sebagai satu batu loncatan kepada artis yang terlibat dalam seni lukis potret kerana difahamkan selepas penubuhan GPN ini, akan ada lagi galeri seni serupa di beberapa negeri," ujarnya.

Tambahnya, apabila semakin banyak galeri khusus dalam seni potret, masyarakat akan lebih menerima cabang lukisan tersebut.

Berkecimpung dalam dunia lukisan sepenuh masa sejak lima tahun lepas, dia banyak merantau untuk melukis potret. Selain itu, dia turut melukis di beberapa lokasi seni popular sekitar ibu kota seperti Jalan Bukit Bintang dan Pasar Seni.

"Sesetengah pelukis berpendapat, jika seorang pelukis itu mahir dalam lukisan potret dan figura, dia mampu menguasai cabang seni lukis lain," katanya.

Jelas Fadli atau dikenali sebagai Imam dalam kalangan penggiat seni tempatan, pelukis potret mempunyai ketelitian dalam beberapa perkara seperti lukisan wajah, jari-jari dan pergerakan anggota.

"Sesetengah pelukis cabang lain, contohnya pelukis pemandangan, merasakan mereka tidak dapat menghasilkan lukisan yang terlalu teliti seperti yang dilakukan pelukis potret dan figura," tambah Fadli.

Sementara itu, orang ramai yang ingin mengunjungi GPN, ia dibuka secara percuma setiap hari dari 10 pagi hingga 6 petang atau dapatkan maklumat lanjut di laman web www.artgallery.gov.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Jutawan Indonesia beli kelab gergasi Itali

Posted:

Jutawan Indonesia beli kelab gergasi Itali

Jutawan Indonesia beli kelab gergasi Itali

15/10/2013 9:56pm

MILAN - Ahli perniagaan Indonesia, Erick Thohir telah membeli majoriti saham kelab ternama Itali, Inter Milan pada awal hari ini.

Pembelian itu telahpun disahkan oleh Presiden Kelab, Massimo Moratti.

"Thohir sudah menandatangani dokumen jual beli," ujar Moratti yang telah bertemu dua kali dengan jutawan Asia Tenggara itu sebelum ini, bagaimanapun gagal menemui kata sepakat.

Menurut laporan media Itali, Thohir perlu membeli lebih 70 peratus saham sebelum menguasai sepenuhnya kelab Nerazzurri itu.

Inter merupakan salah satu daripada tiga kelab utama di Itali, selain seteru setempat, AC Milan dan juara Serie A 2013, Juventus. - AFP

Nazri seru rakyat Amerika lawat Malaysia

Posted:

Nazri seru rakyat Amerika lawat Malaysia

Nazri seru rakyat Amerika lawat Malaysia

15/10/2013 9:33pm

NEW YORK - Tiba di New York pada Isnin selepas melawat Los Angeles dan Vancouver, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, menyeru rakyat Amerika agar melawat Malaysia, sambil menyatakan kedatangan mereka amat dialu-alukan.

Bercakap pada perhimpunan pengusaha dan agen pelancongan, media antarabangsa dan tetamu khas di Hotel Hilton New York, Mohamed Nazri memberitahu bahawa rakyat Amerika diberi kemudahan visa semasa ketibaan untuk 90 hari.

Beliau yang berada di sini untuk mempromosi Tahun Melawat Malaysia 2014 berkata, mengikut Pertubuhan Pelancongan Dunia, Malaysia dinamakan dalam senarai 10 destinasi paling dilawati di dunia.

"Kami menerima lebih 22 juta pelancong pada 2012, meningkat 1.5 peratus daripada tahun sebelumnya, dan ini jelas menunjukkan bahawa Malaysia adalah destinasi yang selamat dan kami mengalu-alukan kedatangan rakyat Amerika," katanya.

Sepuluh pasaran teratas pelancong ke Malaysia ialah dari Singapura, Indonesia, China, Thailand, Brunei, India, Filipina, Australia, Jepun dan United Kingdom. — Kira-kira 12.6 juta pelancong asing melawat Malaysia dalam tempoh enam bulan pertama 2013, menunjukkan peningkatan 7.9 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas dan menjana pendapatan RM31.18 bilion, meningkat 16.3 peratus daripada tahun sebelumnya.

Pendapatan pelancongan yang diperoleh Malaysia berjumlah RM60.6 bilion pada 2012, meningkat sebanyak 3.8 peratus berbanding 2011.

Lebih 240,000 orang dari Amerika Syarikat melawat Malaysia pada 2012, meningkat 10.8 peratus berbanding tahun sebelumnya; dan dalam setengah tahun pertama 2013, Malaysia menerima kedatangan 127,221 orang dari Amerika Syarikat, meningkat sebanyak 6.4 peratus berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Malaysia menyasarkan ketibaan 248,000 pelancong dari Amerika Syarikat sepanjang tahun ini.

Kempen Tahun Melawat Malaysia 2014 menyasarkan 28 juta pelancong asing, termasuk 250,000 dari Amerika Syarikat, melawat Malaysia tahun depan. - Bernama

Marahkan isteri akibat cemburu, bayi dua minggu mati dipukul

Posted:

Marahkan isteri akibat cemburu, bayi dua minggu mati dipukul

Marahkan isteri akibat cemburu, bayi dua minggu mati dipukul

15/10/2013 9:30pm

BELURAN - Seorang bayi lelaki berusia dua minggu mati disyaki dipukul oleh bapanya di rumah kongsi pekerja ladang kelapa sawit di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10 malam itu, lelaki berusia 34 tahun rakyat Indonesia itu turut mencederakan isterinya berusia 35 tahun dan tiga lagi anaknya berusia dua, empat dan tujuh tahun.

Ketua Polis Daerah Beluran, DSP Sivanathan Velautham berkata, lelaki terbabit ditahan kira-kira pukul 3.30 pagi ini di rumah kongsi pekerja itu dan polis merampas sebilah parang daripadanya.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati kejadian itu bermotifkan cemburu apabila lelaki berkenaan mendakwa isterinya mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain.

Selepas pergaduhan, lelaki terbabit bertindak menikam beberapa kali kepala isterinya menggunakan gunting, katanya.

Beliau berkata lelaki itu kemudian memukul empat anaknya termasuk bayi berkenaan, anak perempuan berusia tujuh tahun dan dua tahun serta anak lelaki berusia empat tahun menggunakan besi paip.

Sivanathan berkata, bayi berkenaan mati di tempat kejadian, isteri dan anak perempuannya yang berusia dua tahun cedera parah dan dirawat di Hospital Duchess of Kent Sandakan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penemuan bahan radioaktif bukti Arafat diracun

Posted:

Penemuan bahan radioaktif bukti Arafat diracun

Penemuan bahan radioaktif bukti Arafat diracun

PEMIMPIN Palestin, Yasser Arafat melambai selepas menemui Presiden Hosni Mubarak di Kaherah , Mesir pada 2004.


PARIS - Sekumpulan pakar radiasi dari Switzerland mengesahkan mereka menemui kesan bahan radioaktif, polonium pada pakaian bekas pemimpin Palestin, Yasser Arafat sekali gus menyokong bukti beliau diracun.

Perkara itu didedahkan dalam jurnal perubatan The Lancet pada minggu lalu.

Pasukan berkenaan memberikan butiran saintifik susulan kenyataan media pada tahun lalu yang mendakwa terdapat racun polonium pada barang peribadi milik Yasser.

Yasser meninggal dunia di Perancis pada 11 November 2004 ketika berusia 75 tahun.

Bagaimanapun, doktor gagal mengenal pasti punca kematiannya.

Kubur pemimpin veteran itu digali semula pada November 2012 bagi mengambil sampel daripada tulangnya untuk diuji sama ada terdapat tanda-tanda beliau diracun.

Siasatan berkenaan masih dijalankan secara berasingan oleh pasukan pakar dari Switzerland, Perancis dan Rusia.

Dalam laporan Lancet, lapan saintis yang bertugas di Institut Radiasi Fizik dan Universiti Pusat Perubatan Undang-undang di Lausanne menyatakan, mereka menjalankan ujian radiasi terhadap 75 sampel.

Semua barangan itu diberikan oleh balu Yasser, Suha Arafat.

"Beberapa sampel mengandungi kesan darah dan air kencing yang mempunyai bahan radioaktif polonium 210," kata mereka.

Tambah laporan sama, penemuan tersebut mengukuhkan lagi dakwaan bahawa Arafat diracun dengan polonium 210. - AFP

Polis tahan 400 perusuh di Rusia

Posted:

Polis tahan 400 perusuh di Rusia

Polis tahan 400 perusuh di Rusia


ORANG RAMAI melihat sebuah kereta yang terbalik selepas tunjuk perasaan di daerah Biryulyovo, Moscow kelmarin.


MOSCOW - Polis menahan hampir 400 orang kelmarin selepas ibu negara Rusia di sini digegarkan kekacauan etnik terburuk sejak beberapa tahun lalu.

Rusuhan berpunca daripada pembunuhan seorang etnik Rusia oleh imigran Islam dari Caucasus.

Protes di daerah Biryulyovo, kota raya ini bagi membantah pembunuhan Yegor Shcherbakov, 25, bertukar menjadi pertempuran berdarah dengan polis.

Pintu-pintu kaca sebuah pusat beli-belah pecah manakala beberapa buah kereta turut diterbalikkan oleh perusuh.

Penunjuk perasaan melaungkan ungkapan "Rusia untuk orang Rusia " dan beberapa slogan nasionalisme lain semasa bantahan yang disertai lebih 1,000 orang itu berlangsung.

Polis memberitahu kelmarin bahawa 380 orang telah ditangkap berhubung protes itu dengan mereka kini disoal siasat kerana merusuh.

Seramai 14 nasionalis lain ditahan ketika mereka menaiki sebuah kereta api penumpang yang meninggalkan kota metropolitan ini tidak lama kemudian.

"Mereka membawa bersama beberapa balang gas," kata polis dalam satu kenyataan.

Kenyataan sama memberitahu, sebanyak enam anggota polis pencegah rusuhan cedera dengan dua masih dirawat di hospital.

Polis membawa masuk ratusan anggota tambahan bagi menangani krisis itu sekali gus menguat kuasa pelan Vulkan yang digunakan dalam situasi keganasan.

Shcherbakov dibunuh malam Khamis lalu ketika dia dan teman wanitanya keluar dari sebuah kelab biliard di sini. - AFP

Gravity kekal juara carta filem pecah panggung

Posted:

Gravity kekal juara carta filem pecah panggung

Gravity kekal juara carta filem pecah panggung


IMEJ yang disiarkan oleh syarikat filem Warner Bros. menunjukkan salah satu babak melibatkan Sandra Bullock dalam filem Gravity.


LOS ANGELES - Filem Gravity mene- ruskan penguasaan apabila mengungguli carta filem pecah panggung untuk minggu kedua berturut-turut di Amerika Utara, menurut perangkaan kutipan tiket kelmarin.

Ia mengaut kutipan tiket sebanyak AS$44.3 juta (RM140.8 juta) berbanding AS$55.8 juta (RM177.3 juta) pada minggu pertama tayangan.

Filem mengenai bencana di angkasa lepas itu diarah oleh Alfonso Cuaron dan dibintangi pelakon terkenal, George Clooney dan Sandra Bullock.

Sementara itu, menurut agensi yang mengumpul jumlah kutipan tiket, Exhibitor Relations, filem baharu, Captain Phillips lakonan Tom Hanks menduduki tempat kedua dengan meraih AS$26 juta (RM82.6 juta).

Turun di kedudukan ketiga dalam tempoh tiga minggu adalah filem sekuel animasi, Cloudy With A Chance of Meatballs 2 apabila mengaut AS$14.2 juta (RM45 juta).

Filem aksi baharu, Machete Kills pula berada di tempat keempat manakala tempat kelima menjadi milik filem Runner Runner lakonan Justin Timberlake.

Kedua-dua filem itu masing-masing meraih kutipan tiket sebanyak AS$3.8 juta (RM12 juta) dan AS$3.7 juta (RM11.7 juta). - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved