Ahad, 3 November 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Gian memancing selepas umpan mengena

Posted:

Gian memancing selepas umpan mengena

Gian memancing selepas umpan mengena

PEMANCING wanita amatur itu kelihatan terkial-terkial ketika cuba memasang umpan ke mata kail sebatang joran yang dihadiahkan oleh suaminya. Biarpun kurang arif dengan apa yang dilakukannya, beliau tekun mencuba. Berkali-kali juga kedengaran suara si suami yang duduk di sisi memberitahu satu demi satu langkah yang betul untuk memancing.

Lagi ditegur, lagi kusut jadinya. Hartini Che Mat, 36, meminta pertolongan si suami untuk merapikan semula tali joran yang berselirat dikerjakannya.

"Saya mula berminat untuk memancing selepas berjaya mendapat ikan sewaktu mengikut suami memancing di Kolam Taman Templer, Rawang di Selangor.

"Perasaan gembira tidak dapat digambarkan pada masa itu. Rasa macam gian untuk keluar memancing lagi," kata wanita yang menetap di Gombak, Selangor itu.

Beliau merupakan salah seorang daripada peserta kelas memancing dalam teknik balingan joran khas untuk golongan wanita yang dianjurkan secara percuma baru-baru ini.

Kelas tersebut mendedahkan peserta kepada teknik-teknik asas yang perlu diketahui ketika membaling joran dan cara memasang umpan dengan betul.

Tambah Hartini, beliau berasa kekok dan menganggap aktiviti memancing itu sesuatu yang susah sehingga membuatkan dirinya disulami perasaan gementar. Semuanya gara-gara ibu kepada dua orang cahaya mata itu belum mahir teknik-teknik asas memancing.

Pada mulanya, Hartini pernah mempersoalkan tindakan suaminya yang obses dengan aktiviti memancing. Beliau beranggapan memancing merupakan hobi yang mahal kerana menelan banyak belanja.

"Saya pernah tanya kepada suami kenapa dia sanggup membazirkan wang untuk membeli peralatan memancing. Namun, selepas saya merasa sendiri keseronokan aktiviti ini, baru saya memahami perasaannya.

"Kelas memancing seperti ini wajar dianjurkan lebih kerap untuk membuka peluang kepada lebih ramai pemancing wanita mendapatkan ilmu yang bermanfaat," jelasnya yang baru kali pertama menyertai kelas tersebut.


PEMANCING perlu memahami habitat kawasan yang dikunjungi.


Kini, Hartini pasti membawa anak-anaknya menemani beliau dan suami keluar memancing setiap kali ada masa lapang atau pada musim cuti sekolah.

Ahli perniagaan wanita, Normala Abd. Rahman, 27, mengakui minatnya yang mendalam terhadap aktiviti memancing sudah masuk tahun ketiga. Beliau tidak kisah berhabis wang semata-mata untuk mengumpul kelengkapan memancing yang kini sudah mencecah ribuan ringgit.

Normala yang mesra disapa Mala agak keberatan untuk memberitahu jumlah sebenar wang yang dilaburkan bagi tujuan tersebut. Baginya, biarlah jumlah berkenaan kekal rahsia agar dapat mengikis pandangan orang ramai yang beranggapan aktiviti memancing merupakan satu hobi yang mahal.

Ketenangan

"Memancing bukan sahaja memberikan kepuasan ketika memperoleh tangkapan tetapi saya lebih suka dengan ketenangan yang diperoleh ketika memancing.

"Saya gemar memancing di laut kerana lokasi tersebut seolah-olah mempunyai aura ketenangan yang sukar didapati di mana-mana. Ia sedikit sebanyak mengurangkan tekanan setelah penat bekerja," jelas Mala yang berasal daripada Johor Bahru, Johor itu.

Katanya, minat memancing bermula selepas berpeluang mengikuti ibu saudaranya memancing. Kegilaan ibu saudaranya itu terhadap hobi tersebut kini berjangkit kepada Mala pula.

Seperti hobi yang lain, memancing juga memiliki risiko keselamatan yang perlu diberi perhatian. Mala tidak menolak hakikat bahawa pemancing wanita tidak seperti pemancing lelaki yang boleh keluar memancing ke tengah laut atau kelong bersendirian.

Selain kelengkapan memancing yang banyak, pemancing wanita juga memiliki kekuatan yang terbatas untuk membawa kesemua peralatan memancing.


SEBAHAGIAN daripada para peserta wanita yang menyertai bengkel memancing yang dianjurkan di Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur baru-baru ini.


Cabaran lain yang perlu dihadapi ialah kekangan masa dan komitmen wanita sebagai pekerja, ibu dan isteri.

"Wanita bujang mungkin tidak menghadapi masalah untuk bergerak mengikut kehendak mereka. Apa yang penting, pemancing wanita harus keluar secara berkumpulan demi keselamatan masing-masing," jelasnya.

Setakat ini, Mala sudah memiliki 13 joran pelbagai saiz dan kegunaan. Mala turut menulis tentang hobinya itu di blog superyounglady.blogspot.com untuk berkongsi tip dan pengalaman bersama pemancing wanita lain.

Minatnya yang mendalam terhadap hobi tersebut mendorong Mala menubuhkan Kelab Memancing Wanita.

Sementara itu, Presiden Persatuan Memancing Malaysia, Ridzuan Ghazali memberitahu, pihaknya mengadakan kelas memancing wanita bagi menghimpunkan mereka untuk sesi pengenalan dan menilai pengetahuan pemancing wanita terhadap aktiviti tersebut.

Modul kelas

"Selepas pengetahuan setiap peserta dapat dinilai, barulah kami menyediakan modul yang sesuai bagi kelas yang akan datang.

"Selain itu, kelas ini turut mengajar peserta tentang teknik-teknik memancing menggunakan umpan tiruan yang jauh lebih mudah dan mudah," katanya ketika ditemui di Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambah Ridzuan, aktiviti memancing sudah dianggap sebagai satu bentuk aktiviti rekreasi dan pakaian pemancing masa kini tidak lagi kotor seperti sebelum ini. Umpan tiruan yang digunakan lebih bersih dan bukan daripada cacing, serangga atau tepung.

Beberapa etika memancing yang diterapkan dalam kelas tersebut adalah aspek hormat pada orang lain, penjagaan dan pemuliharaan ikan. Pemancing perlu tahu jenis ikan yang boleh dibunuh adalah daripada ikan luar yang mampu merosakkan ekosistem kawasan tersebut.


JENIS-JENIS umpan tiruan yang digunakan oleh pemancing.


Selain itu, aspek lain yang ditekankan ialah hormat kepada alam sekitar, tidak lokek ilmu memancing antara peserta dan kepentingan menjaga keselamatan diri sendiri serta orang awam.

Kelas tersebut diadakan secara percuma dan akan diadakan dengan lebih kerap pada masa depan bagi menggalakkan lebih ramai wanita melibatkan diri dengan aktiviti memancing.

"Saya amat berharap kerajaan dapat memberikan galakan dan mengiktiraf aktiviti memancing sebagai satu bentuk sukan. Peralatan memancing agak mahal tetapi jika pelepasan cukai dapat diberikan kepada si pembeli sama seperti barangan sukan yang lain, sudah tentu semakin ramai orang awam berminat dengan aktiviti memancing.

"Bukan itu sahaja, aktiviti memancing ini dapat menggalakkan pertumbuhan industri pelancongan di negara kita. Bayangkan jika seorang pemancing membeli kelengkapan peralatan mencecah RM10,000, berapa pendapatan yang boleh dijana jika 1,000 rakyat Malaysia gemar memancing?," katanya penuh semangat.

Kekuatan mental sukarelawan kebakaran

Posted:

Kekuatan mental sukarelawan kebakaran

Kekuatan mental sukarelawan kebakaran


PETUGAS berdepan pelbagai risiko sewaktu memadamkan kebakaran termasuk angin kencang dan bahang.


GRANT Aitken berusia 12 tahun ketika Perkhidmatan Bomba Luar Bandar (RFS) melawat sekolahnya yang terletak di Blue Mountains barat Sydney, Australia. RFS datang ke sekolahnya untuk menyampaikan satu ceramah yang telah mengubah hidupnya.

Walaupun beliau tidak dibenarkan bergiat aktif sehingga umurnya mencecah 16 tahun, Aitken mengambil keputusan untuk menyertai Pasukan Sukarelawan Keselamatan Kebakaran Australia. Beliau sanggup menjadi salah seorang daripada 70,000 ahli sukarelawan itu biarpun tanpa bayaran.

Cabaran pertama yang perlu dihadapi oleh Aitken ialah khidmatnya diperlukan untuk bertarung dengan api di Oberon, New South Wales pada tahun 1997.

"Saya hanya ingin membantu. Saya masih ingat pada tahun 1994, Grose Valley terbakar ketika saya masih kecil dan saya melihat orang awam dalam keadaan cemas.

"Tiga tahun kemudian, tanpa ragu-ragu, saya segera mendaftar selepas sudah cukup umur," katanya sambil menambah bahawa beliau menyertai RFS selepas melihat kesan teruk daripada api yang merebak.

Memiliki tiga kali ganda saiz tentera Australia, RFS yang merupakan sebuah organisasi tempatan di New South Wales bersama tujuh lagi negeri serta wilayah di Australia, merupakan tulang belakang kepada operasi memadam kebakaran musim panas yang kerap berlaku di negara itu.

Malah, Perdana Menteri Australia, Tony Abbott yang telah menjadi ahli RFS selama sedekad telah turun padang dan membantu dalam operasi memadam kebakaran hutan di negara itu baru-baru ini.

Menurut undang-undang negara berkenaan, majikan dikehendaki memberi pelepasan kepada ahli RFS apabila khidmat mereka diperlukan, terutamanya yang berada di kawasan pedalaman.

Aitken yang berusia 31 kini menyandang jawatan sebagai timbalan kapten pasukan tersebut. Berbekalkan pengalaman selama 16 tahun, beliau merupakan antara ahli yang pertama dipanggil untuk bertugas.


SEORANG sukarelawan RFS memastikan bekalan air mencukupi untuk memadamkan kebakaran.


Ribut kebakaran

Beliau sedang bertugas apabila berlaku kejadian ribut kebakaran mengejut yang memusnahkan sebahagian besar gunung termasuk lebih 200 rumah penduduk.

"Pada hari Khamis dan Jumaat beberapa minggu lalu di Winmalee, telah berlaku kejadian mengerikan apabila api merebak dengan cepat dan kami sedaya-upaya memadamkan api daripada terus marak.

"Kejadian itu sangat mencemaskan. Ia satu pengalaman yang sukar digambarkan. Keadaan amat panas dan sangat memenatkan," katanya.

Menurut Aitken, persahabatan dengan rakan sekerja lain amat penting ketika bertugas dan di luar waktu tugas.

"Ia penting kerana jika anda tidak mempunyai keakraban dan kepercayaan individu ketika memadamkan api, pelbagai perkara buruk boleh berlaku," ujarnya.

Lelaki itu bertugas mengawal karavan komunikasi di Gunung Victoria, menyampaikan mesej kepada krew yang sedang bertugas di luar dan ibu pejabat operasi.

Keupayaan mental mereka diuji apabila berdepan dengan keadaan berisiko tinggi seperti keadaan angin kencang dan bahang yang panas menghalang operasi memadam kebakaran besar di Blue Mountains.

Seperti ahli pasukanRFS yang lain, Aitken terpaksa meninggalkan harta bendanya di Woodford bagi menyempurnakan tugasan.

Baginya, api merupakan perkara biasa dalam kehidupan kerana mereka tinggal di kawasan pedalaman yang terdedah kepada kebakaran.– AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Konvoi bantu etnik Rohingya

Posted:

Konvoi bantu etnik Rohingya

Konvoi bantu etnik Rohingya

AHMAD SANI (dua dari kiri) dan Azmi (tiga dari kiri) menyampaikan sumbangan kepada salah seorang kanak-kanak Rohingya di Masjid Padang Temusu, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


KONVOI AMAL. Sebanyak 20 ahli Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mengadakan konvoi ke Myanmar bagi membawa pelbagai bantuan perubatan dan makanan untuk diagihkan kepada masyarakat Islam etnik Rohingya di negara itu baru-baru ini.

Setiausaha Agung Mapim, Azmi Abd. Hamid berkata, sumbangan bantuan itu perlu bagi membantu orang Islam di negara berkenaan yang kekurangan bekalan makanan akibat penindasan etnik.

Katanya, konvoi tersebut turut singgah di Sungai Petani, Kedah untuk menyerahkan sumbangan barangan dapur kepada sekumpulan etnik Rohingya yang menetap di situ.

Bantuan disediakan oleh Araby Group dan disampaikan pengarahnya, Ahmad Sani Abdul Halim Araby.

Kosmo! menang tempat ketiga boling UDA Holdings

Posted:

Kosmo! menang tempat ketiga boling UDA Holdings

Kosmo! menang tempat ketiga boling UDA Holdings


SEBAHAGIAN daripada 100 pengamal media yang menyertai pertandingan Boling Media 2013 anjuran UDA Holdings, Kuala Lumpur baru-baru ini.


BOLING MEDIA. Lebih 100 pengamal media berkumpul di Cosmic Bowl, Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur untuk menyertai pertandingan Boling Media 2013 anjuran UDA Holdings baru-baru ini.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan UDA, Raja Azmi Raja Nazudin membuat lontaran awal sebagai gimik perasmian pertandingan itu.

Kejohanan tersebut dimenangi pasukan Sinar Harian yang berjaya membawa pulang RM2,500 selepas melakukan 2,094 jatuhan pin.

Tempat kedua pula dibolot oleh pasukan RTM dengan hadiah RM2,000 (2,038 pin), manakala pasukan Kosmo! yang diwakili oleh Md. Rikiman Yusof, Salmy Man, Azmi Md. Nordin dan Rashidah Kassim mendapat tempat ketiga dengan memperoleh RM1,500 (1,904 pin).

15 tetamu profesional jadi ikon murid sekolah

Posted:

15 tetamu profesional jadi ikon murid sekolah

15 tetamu profesional jadi ikon murid sekolah


SEORANG tetamu profesional berkongsi pengalaman dengan pelajar SK Kelana Jaya 2, Petaling Jaya, Selangor pada program Kerjaya Ria 2013 di sekolah itu baru-baru ini.


IKON. Seramai 15 tetamu profesional terdiri daripada doktor, juruterbang, kapten kapal, saintis, peguam, pegawai polis dan pengarah filem hadir pada program Kerjaya Ria 2013 di Sekolah Kebangsaan (SK) Kelana Jaya 2, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Menurut guru besar sekolah itu, Sabariah Sapari, kehadiran mereka secara tidak langsung dapat memberi inspirasi kepada murid-murid untuk mengikut jejak kejayaan kalangan jemputan itu.

Program itu disempurnakan oleh Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah Petaling, Abu Omar Mos dan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah itu, Ahmad Jaidi Tajuddin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


48 muda-mudi berpesta liar

Posted:

48 muda-mudi berpesta liar

48 muda-mudi berpesta liar

Oleh KHAIRUL NAJIB ASRULLAH KHAN
berita@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada muda-mudi yang dicekup ketika berpesta liar di Batu 6, Jalan Pantai, Teluk Kemang, Port Dickson semalam.


PORT DICKSON – Keghairahan sekumpulan 48 muda-mudi termasuk tiga pelajar sekolah berpesta liar sambil mengambil dadah di tepi pantai Batu 6 di Jalan Pantai, Teluk Kemang di sini tidak berpanjangan apabila mereka diberkas polis dalam serbuan Ops Cantas Khas pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Abd. Wahab Harun berkata, ketika serbuan pada pukul 3.30 pagi yang diketuai Inspektor Nor Shaiful Asrar Mohd. Najih, kawasan tepi pantai yang dijadikan markas pesta itu dipasang dengan muzik kuat.

Sekumpulan muda-mudi itu sedang leka menari dalam pelbagai aksi manakala beberapa pasangan lagi bercumbuan dengan pasangan masing-masing.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Remaja tak selamat walaupun di rumah

Posted:

Remaja tak selamat walaupun di rumah

Remaja tak selamat walaupun di rumah

TAWAU - Sebanyak 71 peratus remaja berumur antara 13 hingga 17 tahun mengaku pernah menerima mesej daripada orang tidak dikenali secara dalam talian, kata Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Abdul Malek Harun.

Beliau berkata, hasil yang diperoleh daripada kajian pakar teknologi itu turut mendapati 40 peratus daripada responden remaja menjawab mesej orang yang tidak dikenali, manakala 45 peratus pernah ditanya berkenaan maklumat peribadi dan 30 peratus akan berjumpa dengan orang yang pernah berbual dengan mereka di talian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Keluarga arwah Norazita terima sumbangan RM452,188

Posted:

Keluarga arwah Norazita terima sumbangan RM452,188

Keluarga arwah Norazita terima sumbangan RM452,188


IRWAN (kiri) menerima sumbangan daripada Azman sambil diperhatikan oleh Syed Anuar (tengah) di cawangan Ambank, USJ Sentral, Subang Jaya, Selangor semalam.


KUALA LUMPUR - Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim menyampaikan sumbangan berjumlah RM452,188 kepada keluarga Allahyarhamah Norazita Abu Talib, (gambar kecil) 37, yang maut ditembak dalam kejadian samun di cawangan bank itu di Subang Jaya, Selangor pada 23 Oktober lalu.

Sumbangan berkenaan disampaikan kepada suami Norazita, Irwan Kamarudin, 37, pada majlis tahlil dan doa selamat yang dianjurkan oleh bank itu kepada bekas pegawai operasi mereka di sini semalam.

Kumpulan AmBank dalam kenyataannya berkata, wang itu melibatkan Polisi Insurans Kumpulan sebanyak RM352,188 meliputi Insurans Hayat Tempoh Kumpulan sebanyak RM149,652 dan Insurans Kemalangan Peribadi Kumpulan sebanyak RM202,536.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tema cinta dalam karya Ruhayah

Posted:

Tema cinta dalam karya Ruhayah

Tema cinta dalam karya Ruhayah

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

RUHAYA mengangkat tema cinta keluarga dalam kebanyakan hasil karyanya.


KECINTAAN Ruhayah Mahmod kepada dunia penulisan kreatif hadir agak lewat iaitu pada usia 45 tahun. Lebih popular dengan nama Puteri Andalas, wanita yang kini berusia 65 tahun itu acap kali dalam penulisannya mengangkat tema cinta dalam keluarga.

Ibu kepada tiga cahaya mata itu berasa sedikit kesal kerana terlambat menceburkan diri dalam arena penulisan disebabkan kekangan masa.

Kata Ruhayah, pasti banyak naskhah yang mampu dihasilkan jika beliau menulis sejak muda.

Biar pun lewat memulakan langkah dalam dunia penulisan, Puteri Andalas sebenarnya sudah dua dekad mengabdikan diri dalam dunia penulisan kreatif. Bahkan, beliau memiliki kelompok peminat setia yang tersendiri.

Nama samaran

"Pada awal pembabitan dalam penulisan, saya kerap menggunakan nama samaran dengan menghantar surat berbentuk kritikan kepada akhbar tempatan. Nama tersebut berubah-ubah dari semasa ke semasa.

"Tiba-tiba hati saya tertarik untuk menyertai pertandingan menulis cerpen Hadiah Sastera Kumpulan Utusan. Alhamdulillah, saya memenangi pertandingan tersebut pada tahun 1999 dan 2001," katanya yang mengakui terhutang budi dengan Kumpulan Utusan.

Karya beliau yang memenangi anugerah tersebut bertajuk Calon Menantu Mak Engku dan Mimpi Anak Pendatang telah dimuatkan dalam antologi Cinta Sekerdip Embun dan Cempiang Jalanan.

Antara buah tangannya yang terbaharu ialah cerpen yang berjudul Mawar Tiga Warna yang dibukukan dalam novel Antalogi Romantika. Novel tersebut turut memuatkan kompilasi cerpen daripada empat novelis terkenal lain iaitu Iris Ixora, Eka Fahara, Damya Hanna dan Nurassyi Rashid.

Mawar Tiga Warna mengisahkan tentang liku-liku hidup wanita bernama Wani yang pernah gagal dalam percintaan.

Kegagalan itu membuatkan dirinya takut untuk bercinta lagi setelah kejujuran yang diberikan kepada bekas kekasih tidak mendapat balasan yang setimpal. Kesetiaan Wani dikhianati.

"Fobia terhadap cinta membuatkan Wani hilang kepercayaan terhadap cinta lelaki.

"Sekeras manapun Wani menolak cinta, akhirnya takdir menemukan dia dengan majikan baharunya, Shah yang sudah pun berkeluarga," katanya ketika ditemui di rumahnya di Klang, Selangor baru-baru ini.

Kisah cinta itu digarap dengan menyelitkan beberapa insiden 'kebetulan' antara Wani dan Shah sehingga membuatkan wanita tersebut jatuh hati dengan personaliti majikannya yang begitu mengambil berat.

Simbolik Mawar Tiga Warna mewakili watak tiga lelaki dan tiga wanita yang melatari cerpen sepanjang 105 muka surat itu. Tiga lelaki itu ialah bekas tunang kedua Wani iaitu Rafiq, bapa Wani dan Shah manakala tiga wanita dalam cerpen itu ialah Wani, ibunya, dan ibu teman baiknya, Syirin yang pernah melalui pengalaman dimadukan suami.

Kisah sedih yang dilalui ibu Syirin membuatkan Wani berfikir sedalam-dalamnya sebelum mengambil keputusan untuk membina kebahagiaan atas kesedihan wanita lain.

Cerpen tersebut dibiarkan tergantung seperti beberapa naskah Puteri Andalas yang lain. Beliau mahu menguji dan memberi peluang kepada pembaca membuat kesimpulan mereka sendiri mengikut gerak hati masing-masing.

Pembaca boleh mendapatkan cerpen berkenaan dan empat cerpen menarik lain dalam novel Antalogi Romantika di kedai-kedai buku di seluruh negara pada harga RM26.

EMAS idam kejayaan sorak antarabangsa

Posted:

EMAS idam kejayaan sorak antarabangsa

EMAS idam kejayaan sorak antarabangsa

Oleh ALIF ABU BAKAR


PASUKAN sorak EMAS baru-baru ini memenangi kategori Cheer Pom terbuka pada Kejohanan Charm Cheerleading 2013.


GERAK lincah mereka menari mengikut rentak muzik sering menggamat suasana. Dalam uniform rasmi berteraskan trio warna hitam, putih dan merah, ahli pasukan sorak EMAS tidak pernah menghampakan tatkala menghamparkan persembahan penuh bertenaga.

Pom-pom merah putih digenggam erat di kedua-dua belah tangan, diangkat ke atas dan bawah mengikut gerak koreografi tari, indah membentuk formasi. Pada awal September lalu, kumpulan yang dianggotai 14 individu berbakat itu mencipta satu lagi kejayaan membanggakan di pentas sukan sorak tanah air.

Kejohanan Charm Cheerleading 2013 anjuran Cheerleading Association and Register of Malaysia (Charm) di Paradigm Mall, Petaling Jaya, Selangor dua bulan lalu menyaksikan pasukan sorak EMAS mengungguli kategori Cheer Pom Terbuka.

Kejayaan tersebut telah menyuntik semangat ahli pasukan EMAS yang terdiri daripada gabungan kapten pasukan sorak sekolah, gimnas dan jurulatih sorak sekitar Kuala Lumpur serta dua penari dari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan itu untuk mengetengahkan bakat mereka ke peringkat antarabangsa.

Sasaran mereka bagi menyertai Kejohanan Australian All Star Cheer and Dance di Melbourne, Australia bermula 22 hingga 25 November ini masih diikhtiarkan. Latihan intensif dan persediaan bagi menghadapi saingan dalam enam kategori dalam kejohanan itu sedang giat dijalankan.

"Kami masih belum menerima sebarang maklum balas kukuh daripada mana-mana pihak berhubung permohonan tajaan dan yang terbaharu, kami terima respons daripada Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi laman sosial twitter," luah kapten EMAS ke Melbourne, Ahmad Assraf Muhammad Nasir.

Bagaimanapun sehingga kini mereka masih menunggu keputusan permohonan tajaan tersebut.


PASUKAN sorak EMAS masih menanti tajaan penerbangandan penginapan untuk ke Melbourne pada pertengahan bulan ini.


Assraf, 25, memberitahu, pasukan mereka memerlukan pembiayaan bagi tiket penerbangan pergi balik dan penginapan sepanjang berada di Melbourne. Katanya, kos perbelanjaan makan dan minum akan ditanggung secara individu.

Misi pasukan sorak EMAS ke Melbourne adalah bagi membawa pulang pingat emas di bawah kategori sorak tari. Ia dipecahkan kepada beberapa slot dan EMAS merancang untuk menyertai enam daripada slot tersebut.

"Kami yakin dapat menyapu bersih pingat emas bagi slot kontemporari berpasukan, hip hop berpasukan, cheer dance utama berpasukan, duo hip hop, duo kontemporari dan duo sorak tari," jelas Assraf yang menambah bahawa kejayaan pada kejohanan tersebut akan membuka peluang kepada mereka untuk menyertai kejohanan sorak dunia.

Pentas dunia

Usaha pasukan EMAS menaikkan reputasi Malaysia dalam sukan sorak di peringkat global wajar disokong pelbagai pihak. Malah, Malaysia telah membuat kemunculan pertama pada kejohanan sorak dunia di Florida, Amerika Syarikat yang dikelolakan Kesatuan Sorak Antarabangsa (ICU).

Menerusi pertandingan pada bulan April lalu, pasukan sorak Malaysia berjaya meraih tempat kesembilan daripada 18 pasukan dalam kategori aksi berpasukan perempuan.

Menurut Presiden Charm, Beverly Hon, selaku persatuan rasmi sukan sorak yang berdaftar di Malaysia, Charm sentiasa menyokong usaha pasukan-pasukan sorak tempatan untuk menyertai kejohanan antarabangsa.

Namun, tambahnya, perkembangan sukan sorak di Malaysia masih belum mencapai tahap optimum, sekali gus menyukarkan laluan pasukan tempatan untuk menempa nama di luar negara.

"Kekangan tajaan sering menjadi masalah dan kebanyakan pasukan yang bertanding dalam kejohanan antarabangsa terpaksa mengeluarkan perbelanjaan sendiri," luah Hon.

Sementara itu, pasukan EMAS masih berharap akan ada pihak yang sudi memenuhi impian mereka bagi mewakili Malaysia meskipun tarikh pertandingan kian hampir.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pahang akhiri penantian dua dekad

Posted:

Pahang akhiri penantian dua dekad

Pahang akhiri penantian dua dekad

CONTI muncul wira Pahang selepas menjaringkan gol kemenangan pasukannya pada aksi final menentang Kelantan di Stadium Shah Alam malam tadi.


PAHANG berjaya menamatkan kemarau trofi Piala Malaysia selama lebih dua dekad apabila mengejutkan juara bertahan, Kelantan 1-0 dalam aksi final edisi ke-87 di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Lebih manis, ia kejayaan ketiga skuad Tok Gajah mendakap trofi Piala Malaysia selepas muncul juara pada 1983 dan 1992.

Gol tunggal penyerang import Pahang, Matias Ruben Conti pada minit ke-58 sudah cukup untuk memisahkan kedua-dua pasukan dalam aksi yang penuh dramatik itu, sekali gus mengecewakan hasrat Kelantan mempertahankan trofi Piala Malaysia yang dijulang mereka musim lalu.

Terdahulu dalam perlawanan itu, kesilapan tonggak pertahanan Pahang, Damion Delano Stewart yang gagal mengeluarkan bola dari kawasan berbahaya seawal minit pertama nyaris dihukum rangkaian penyerang Kelantan namun hantaran kapten, Mohd. Badhri Radzi gagal disambar Indra Putra Mahyuddin.

Tersentak dengan asakan itu, skuad Tok Gajah yang kembali mengatur gerakan bagaimanapun kecewa apabila beberapa percubaan Conti dan Azamuddin Akil gagal menewaskan penjaga gol The Red Warriors, Khairul Fahmi Che Mat.

Sorakan lebih 30,000 penyokong Sang Kijang dilihat bergemuruh seketika pada minit ke-22 namun jaringan Norfarhan Mohamed dibatalkan selepas terlebih dahulu berada dalam kedudukan ofsaid.

Keputusan kontroversi pengadil perlawanan, Nagor Amir Noor Mohamed yang tidak memberikan sepakan penalti selepas Dickson Nwakaeme dikasari Stewart pada minit ke-25 juga mengundang kemarahan pengendali Kelantan, Bojan Hodak.

Peluang terbaik Pahang memecah kebuntuan sekali lagi hadir pada minit ke-27 namun rembatan R. Surendren sekadar terkena tiang sementara percubaan susulan Conti melewati palang gol ketika Khairul Fahmi sudah tertewas.

Di sebalik penguasaan Tok Gajah sepanjang babak pertama, kebijaksanaan The Red Warriors melancakan serangan kilat juga hampir membuahkan hasil, namun rembatan deras Norfarhan berjaya ditepis keluar penjaga gol Pahang, Khairul Azhan Khalid pada minit ke-34.

Masalah komunikasi di benteng pertahanan Tok Gajah terutamanya pada penghujung babak pertama juga nyaris dihukum Mohd. Badhri, namun Khairul Azhan dilihat lebih pantas mengawal keadaan.

Skuad kendalian Dollah Salleh yang bertambah garang pada babak kedua semakin kecewa apabila percubaan pemain gantian, Mohd. Fauzi Roslan melambung tinggi sementara percubaan Azamuddin juga tidak menemui sasaran meskipun Khairul Fahmi telah tertewas.

Conti akhirnya muncul wira Tok Gajah apabila bijak menanduk masuk gol kemenangan yang melepasi jangkauan Khairul Fahmi hasil hantaran pemain terbaik perlawanan, Azamuddin pada minit ke-58.

Usaha keras Kelantan untuk menyamakan kedudukan selepas itu juga dilihat menemui jalan buntu apabila rembatan deras Dickson dari luar kotak penalti berjaya ditepis Khairul Azhan dua minit kemudian sebelum dia sekali lagi bertindak cemerlang menepis keluar sepakan penjuru berbahaya Mohd. Badhri pada minit ke-65.

Peluang The Red Warriors untuk sekurang-kurangnya mengheret perlawanan ke masa tambahan juga akhirnya terkubur apabila Khairul Azhan sekali lagi berjaya menepis percubaan Ahmad Fakri Saaraini dan Norfarhan pada penghujung babak kedua.

Kali terakhir Pahang menjuarai Piala Malaysia apabila mengecewakan Kedah 1-0 di pentas final.

Gelombang merah, kuning di Stadium Shah Alam

Posted:

Gelombang merah, kuning di Stadium Shah Alam

Gelombang merah, kuning di Stadium Shah Alam


STADIUM Shah Alam dibanjiri penyokong Pahang dan Kelantan pada final Piala malaysia 2013 yang menemukan kedua-dua pasukan malam tadi.


STADIUM Shah Alam bertukar wajah pada final Piala Malaysia 2013 antara Pahang dengan Kelantan malam tadi.

Warna merah kuning memenuhi setiap ruang stadium yang berkapasiti 75,000 tempat duduk itu.

Penyokong kedua-dua pasukan dilaporkan sudah tiba di Stadium Shah sejak petang kelmarin dan mereka telah berkampung di perkarangan stadium bagi menunggu detik sepak mula kejohanan paling berprestij tanah air itu.

Situasi itu menyebabkan laluan trafik sesak teruk apabila ribuan kenderaan dilihat telah membanjiri sekitar kawasan stadium.

Tinjauan Kosmo! mendapati majoriti penyokong kedua-dua pasukan terpaksa berjalan kaki menuju ke stadium sejauh lebih 10 kilometer gara-gara tempat meletak kenderaan yang terhad.

Pada masa sama, suasana dalam stadium yang dipenuhi lebih 75,000 penyokong kedua-dua pasukan seawal pukul 3 petang lagi juga bertambah hangat apabila penyokong kedua-dua pasukan mula melancarkan perang psikologi awal apabila tidak membenarkan penyokong lawan memasuki kawasan tempat duduk yang dikhaskan untuk mereka.

Ada juga peminat yang dilihat terpisah dengan anak masing-masing gara-gara stadium yang sesak, mujurlah situasi itu berjaya dikawal Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) apabila mengarahkan peminat berkenaan segera ke bilik pihak pengurusan untuk menyaksikan perlawanan menerusi skrin gergasi yang disediakan.

'Perang' antara peniaga juga dilihat tidak kurang hebat apabila menawarkan harga runtuh termasuk jersi dan mafla pasukan kesayangan masing-masing sejak pagi.

Sementara itu, tinjauan Kosmo! di perkarangan stadium mendapati kira-kira 400 buah bas membabitkan penyokong kedua-dua pasukan telah tiba di stadium sejak petang semalam.

Kedua-dua penyokong juga diasingkan ketika memasuki stadium menerusi pintu masuk berbeza, namun situasi bertukar sedikit kecoh apabila terdapat segelintir penyokong Kelantan dilihat mula memenuhi ruang kosong yang sepatutnya memisahkan penyokong kedua-dua pasukan.

Hujan lebat yang membasahi stadium sebelum sepak mula juga dilihat tidak mengekang keghairahan penyokong kedua-dua pasukan yang bersorak riang sejak pukul 5 petang.

Mereka juga dilihat menyalakan lampu telefon bimbit masing-masing berbanding menggunakan suar yang dilarang keras FAM untuk dibawa masuk ke stadium.

Tahap keselamatan juga cukup ketat.

Para penonton perlu melalui pemeriksaan rapi oleh anggota keselamatan sebelum memasuki stadium.

Unit Polis Berkuda juga ditugaskan untuk memantau aspek keselamatan di sekitar stadium.

Malaysia terus kempunan

Posted:

Malaysia terus kempunan

Malaysia terus kempunan

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


PEMAIN Thailand, Anuwat Chaichana (jersi merah) melakukan libasan sambil cuba dihalang oleh pemain negara, Hanafiah Dolah (jersi Oren) dalam perlawanan akhir semalam.


HAJAT Malaysia untuk merangkul kejuaraan Siri Super 3 Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf) 2013/14 tidak kesampaian apabila tewas kepada musuh tradisi, Thailand 2-3 pada perlawanan akhir di Kompleks Sukan Likas, Kota Kinabalu semalam.

Kekalahan itu sekali gus mengulangi pencapaian mengecewakan skuad negara selepas turut bergelar naib juara pada edisi Siri Super di New Delhi dan Bangkok sebelum ini.

Pada aksi semalam, anak-anak buah Jamaluddin Hassan berpeluang mencipta sejarah apabila mendahului dua set pertama sebelum Thailand bangkit dengan memenangi tiga set berikutnya dengan keputusan penuh 12-15, 11-15, 15-4, 15-12 dan 15-7.

Perlawanan akhir yang berlarutan selama hampir dua jam itu itu menyaksikan Malaysia menurunkan trio utama, Nor Azman Hamid, Syazreen Qamar dan Hanafiah Dolah.

Thailand pula selaku juara edisi di Bangkok bulan lalu menurunkan tekong simpanan, Tanawat Chumsena pada set ketiga untuk bergandingan bersama Panupong Petlue dan Anuwat Chaichana.

Bagi Jamaluddin, percaturan lawan yang menurunkan tekong simpanan pada set ketiga jelas mengubah rentak permainan sehingga memaksa pemain-pemain negara melakukan beberapa kesilapan mudah.

"Kita berjaya menguasai dua set pertama sekalipun Thailand menurunkan tekong utamanya, namun segalanya berubah apabila Tanawat masuk dengan melakukan variasi servis yang mengelirukan," katanya ketika ditemui sebaik perlawanan tersebut berakhir.

Tambah Jamaluddin lagi, percaturannya untuk menurunkan Fazil Mohd. Asri di posisi tekong juga tidak membawa hasil apabila servis kencang yang dilakukan pemain itu sering dibatalkan pengadil.

"Seharusnya saya meminta maaf kepada penyokong terutamanya yang memenuhi dewan hari ini (semalam) kerana kami gagal memenuhi impian mereka untuk menjuarai kejohanan ini.

"Saya kecewa apabila kita tewas lagi dalam perlawanan akhir sedangkan pasukan kita telah memenangi dua set awal," ujarnya.

Bagaimanapun, Jamaluddin tetap optimis trio yang diturunkan semalam mampu menghadirkan kejayaan kepada negara terutamanya pada Sukan SEA akan di Myanmar penghujung tahun ini.

"Kita tewas dalam pertarungan lima set dan saya cukup bangga dengan regu yang kita ada ini. Mereka menunjukkan permainan yang baik sekali pun ada pemain yang pertama kali beraksi tahun ini," jelasnya.

Dalam dua perlawanan akhir Siri Super sebelum ini, Malaysia turut gagal bergelar juara apabila tewas kepada Korea Selatan di New Delhi sebelum dijinakkan Thailand pada aksi di Bangkok.

Sementara itu, cabaran Malaysia dalam kategori wanita menyaksikan trio negara sekadar berkedudukan keempat selepas tewas 10-15, 9-15 kepada Indonesia pada aksi penentuan tempat ketiga dan keempat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ketua Taliban Pakistan dibunuh

Posted:

Ketua Taliban Pakistan dibunuh

Ketua Taliban Pakistan dibunuh

GAMBAR fail menunjukkan Hakimullah (kiri) melepaskan tembakan dengan menggunakan selaras raifal di Mamouzai, Pakistan pada 26 November 2008.


DERA ISMAIL KHAN, Pakistan - Beberapa anggota pejuang pergerakan Taliban di Pakistan mengebumikan secara rahsia pemimpin mereka, Hakimullah Mehsud selepas dia mati dibunuh dalam satu serangan dron milik tentera Amerika Syarikat (AS).

Puak Taliban itu juga berikrar akan melakukan satu siri serangan pengebom berani mati selepas Hakimullah mati kelmarin di kubu kuat pergerakan tersebut di Miranshah, barat laut Pakistan.

Kerajaan Pakistan turut mengutuk pembunuhan itu.

Seorang pejuang Taliban berkata, serangan dron itu berlaku semasa Hakimullah menaiki sebuah kenderaan setelah menghadiri satu mesyuarat dengan para pemimpin pergerakan tersebut.

Menurutnya, mayat Hakimullah dapat dikenal pasti selepas serangan tersebut berlaku.

Dia berkata, seorang pengawal peribadi dan pemandu Hakimullah turut terbunuh.

Sumber-sumber keselamatan Pakistan menyatakan, beberapa anggota Taliban mengebumikan ketua mereka secara rahsia pada waktu malam kerana takut tentera AS akan menghantar dron untuk melakukan serangan di kawasan pengebumian itu.

"Setiap darah yang mengalir dari tubuh Hakimullah akan diganti dengan satu serangan pengebom berani mati," kata seorang jurucakap Taliban, Azam Tariq.

"Amerika dan rakan-rakannya tidak sepatutnya gembira kerana kami akan melakukan serangan balas untuk darah pejuang syahid kami," tambahnya.

Hakimullah mengambil alih sebagai ketua pergerakan tersebut yang mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda pada tahun 2009.

Dua ketua pergerakan itu terbunuh dalam serangan dron milik tentera AS sebelum ini.

Beberapa komander Taliban akan mengundi untuk memilih timbalan Hakimullah, Khan Said sebagai ketua yang baharu.

Khan dipercayai dalang dalam satu serangan ke atas sbeuah penjara di barat laut Pakistan yang menyebabkan 400 orang banduan dibebaskan pada tahun 2012 serta serangan terhadap sebuah pangkalan tentera laut Pakistan. - Reuters

Lelaki AS amuk di lapangan terbang

Posted:

Lelaki AS amuk di lapangan terbang

Lelaki AS amuk di lapangan terbang

LOS ANGELES - Seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan rambang di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles kelmarin menyebabkan seorang ejen keselamatan tidak bersenjata terbunuh.

Insiden tembakan itu mencetuskan panik dalam kalangan orang ramai sehingga menyebabkan mereka lari untuk menyelamatkan diri.

Penyerang terbabit dikenal pasti sebagai Paul Anthony Ciancia, 23, (gambar kecil) yang merupakan penduduk Los Angeles.

Suspek yang bersenjatakan sepucuk raifal berjaya menceroboh masuk melalui sebuah pusat pemeriksaan di lapangan terbang itu sejurus selepas pukul 9 pagi waktu tempatan kelmarin.

Tembakan rambang itu berakhir kurang dari 10 minit selepas polis menembak dan mencederakannya.

Media Amerika Syarikat melaporkan, Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA) pada malam kelmarin mengenal pasti pegawai yang maut sebagai Gerardo Hernandez, 39.

Ciancia yang dipercayai mempunyai dendam terhadap pegawai TSA turut mencederakan tujuh orang.

Menurut Datuk Bandar Los Angeles, Eric Garcetti, Ciancia masih membawa sejumlah peluru ketika dia ditahan polis.

"Terdapat lebih 100 peluru lagi yang boleh membunuh sesiapa sahaja di terminal pada hari ini (kelmarin)," kata Garcetti.

Sementara itu, Biro Siasatan Persekutuan (FBI) memberitahu bahawa Ciancia merupakan seorang yang suka bersendirian.

Sejumlah 750 penerbangan tergendala selepas Pentadbiran Penerbangan Persekutuan membatalkan jadual penerbangan pada hari kejadian.

Pihak polis masih menjalankan siasatan berhubung motif serangan itu. - Agensi

Stodden–Hutchison berpisah

Posted:

Stodden–Hutchison berpisah

Stodden–Hutchison berpisah

LOS ANGELES - Penyanyi lagu berentak country, Courtney Stodden yang berusia 19 tahun berpisah dengan suaminya, aktor Doug Hutchison selepas mereka berkahwin selama tiga tahun, lapor akhbar New York Daily News kelmarin.

"Stodden mengumumkan perkahwinannya sudah berakhir," kata satu sumber seperti dipetik dari portal hiburan RadarOnline.

Stodden berkahwin dengan bintang filem The Green Mile dan drama bersiri Lost itu pada Mei 2011 semasa dia berusia 16 tahun manakala Hutchison berumur 51 tahun.

Dia dilaporkan meninggalkan suaminya dalam keadaan kecewa.

Baru-baru ini, Stodden dilihat berparti tanpa Hutchison, 53, di London. Stodden dilihat bersama seorang lelaki muda yang identitinya tidak dikenal pasti.

Satu sumber menyatakan bahawa Hutchison dan Stodden bakal mengumumkan perpisahan mereka secara rasmi tidak lama lagi. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Majlis tahlil Allahyarham Norazita di premis bank

Posted:

Majlis tahlil Allahyarham Norazita di premis bank

Majlis tahlil Allahyarham Norazita di premis bank

03/11/2013 9:37pm

KUALA LUMPUR - Satu majlis tahlil dan doa selamat untuk Allahyarham Norazita Abu Talib diadakan di cawangan AmBank, USJ Sentral, dekat sini hari ini.

Norazita terbunuh akibat ditembak dalam kejadian rompak di premis itu pada 23 Oktober lepas.

Majlis yang dihadiri Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim, pihak pengurusan kanan, petugas dan rakan Norazita berlangsung selepas solat Asar. AmBank dalam satu kenyataan hari ini berkata, sejumlah RM352,188 di bawah Polisi Insurans Kumpulan akan dibayar kepada estet Allahyarham Norazita. - Bernama

Serang polis: Dua penjenayah cedera ditembak di Semporna

Posted:

Serang polis: Dua penjenayah cedera ditembak di Semporna

Serang polis: Dua penjenayah cedera ditembak di Semporna

03/11/2013 7:09pm

TAWAU - Dua penjenayah cedera ditembak kerana cuba menyerang anggota polis dengan senjata tajam dalam dua kejadian berasingan di Semporna dekat sini awal hari ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kejadian pertama berlaku pada 3 pagi di kawasan perumahan Semporna Central membabitkan seorang lelaki tempatan berumur sekitar 20-an ketika sepasukan polis menjalankan operasi cegah jenayah.

"Ketika operasi, suspek dilihat dalam keadaan mencurigakan. Tiba-tiba suspek mengeluarkan pisau rambo dan cuba menyerang anggota polis menyebabkan polis melepaskan tembakan dan terkena bahu suspek," katanya ketika dihubungi di sini.

Dalam kejadian kedua kira-kira tiga jam kemudian di pekan Semporna, Hamza berkata seorang lelaki tempatan ditembak di betis selepas cuba menyerang polis dengan gunting.

Beliau berkata, kedua-dua suspek ditahan dan dihantar ke Hospital Tawau untuk rawatan. - Bernama

Dua cedera parah, 24 cedera ringan bas rempuh lori

Posted:

Dua cedera parah, 24 cedera ringan bas rempuh lori

Dua cedera parah, 24 cedera ringan bas rempuh lori

03/11/2013 7:08pm

IPOH - Dua cedera parah manakala 24 lagi cedera ringan apabila bas ekspres yang mereka naiki merempuh belakang sebuah lori di kilometer 231.8 lebuh raya Utara-Selatan menghala Utara dekat Kuala Kangsar di sini awal hari ini.

Mereka yang cedera parah dalam kejadian pada pukul 1.40 pagi itu ialah pemandu bas Saiful Ikhsan Mohamad, 27, dan seorang penumpang rakyat Thailand berumur 42 tahun. Mereka kini dirawat di Hospital Taiping.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Deputi Superitendan Guan Beng Kang berkata, bas yang datang dari arah Kuala Lumpur menghala ke Hatyai, Thailand itu merempuh belakang lori yang dalam perjalanan dari Port Dickson, Negeri Sembilan ke Gurun, Kedah.

"Bas itu sepatutnya menukar pemandu lain di kawasan Rehat dan Rawat Bukit Gantang, namun pemandu tidak bertindak demikian dan meneruskan perjalanan," katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, bas berkenaan membawa 18 penumpang warga tempatan dan tujuh rakyat asing.

Pemandu lori tidak cedera manakala 24 penumpang bas yang lain dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Taiping, katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Sifat genius boleh dibentuk

Posted:

Sifat genius boleh dibentuk

Sifat genius boleh dibentuk

Oleh ZULHILMI JALIL

NUTRISI yang secukupnya penting bagi perkembangan otak kanak-kanak.


AHMAD Irfan Jamaluddin, 6, merenung tepat ke arah paparan skrin interaktif di depannya. Mukanya tampak serius ketika memikirkan jawapan kepada soalan matematik di skrin tersebut.

Sebaik sahaja jarinya menyentuh skrin berkenaan, kanak-kanak ini melompat riang lantaran kesemua soalan matematik itu berjaya dijawabnya dengan tepat.

Dia kemudian berlari pula ke suatu sudut lain bagi melihat pameran replika otak.

Irfan kelihatan begitu khusyuk mendengar penjelasan daripada kru di Brain Expo yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pelbagai persoalan diajukan anak kecil ini untuk mengetahui bagaimana otaknya berfungsi.

"Saya datang dengan ayah dan ibu. Kami dari Ipoh, Perak," ujar Irfan yang fasih bertutur dalam bahasa Inggeris.

Irfan mampu mengenal suku kata ketika usianya mencecah tiga tahun manakala semasa usianya empat tahun, dia sudah mampu membaca dengan baik.

Apa yang pasti, secara kasar anak kecil yang meminati subjek matematik dan sains ini boleh dianggap seorang kanak-kanak yang cerdik.

Maka, tidak hairan jika Irfan tergolong dalam kalangan pelajar cemerlang di tadikanya.

Irfan telah memiliki kesemua empat ciri kanak-kanak genius iaitu visual penglihatan yang tajam, kemahiran bahasa lebih pantas, perkembangan intelektual lebih tinggi dan kemahiran penyelesaian masalah yang lebih baik.

Profesor di Jabatan Psikologi, Universiti Kansas, Amerika Syarikat, Prof. Dr. John Colombo berkata, sifat genius kanak-kanak sebenarnya boleh dibentuk.


IRFAN (depan) cuba menyelesaikan soalan matematik sambil ditemani ibu bapanya.


Omega-3

Namun, mereka perlu didedahkan dengan persekitaran dan pemberian nutrisi yang betul.

"Pada 1,365 hari pertama dalam hidup seseorang bermula dari dalam rahim ibu sehingga berusia tiga tahun merupakan tempoh penting bagi memupuk perkembangan otak kanak-kanak.

"Justeru, pendedahan kepada bentuk persekitaran pembelajaran untuk perkembangan mental yang optimum selain pemberian nutrisi yang betul dan mencukupi penting bagi membentuk otak yang genius," katanya.

Beliau yang juga Pengarah di Institut Pengajian Jangka Hayat Schiefelbusch memberitahu, kajian yang dilakukannya bersama Pusat Perubatan Universiti Kansas itu juga mendapati perkembangan kanak-kanak mempunyai hubung kait dengan kandungan asid dokosaheksanoik (DHA) dalam diri seseorang.

Katanya, DHA merupakan asid lemak omega-3 yang paling banyak terdapat di dalam otak dan retina.

Bagaimanapun, DHA tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diperoleh daripada sumber pemakanan luar seperti ikan.

Kajian klinikal yang dilakukan membuktikan DHA berperanan untuk meningkatkan hubungan neuron dan transmisi maklumat untuk daya ingatan dan pembelajaran yang lebih baik.

"Apabila kanak-kanak menerima tahap DHA yang mencukupi, ia sekali gus menjadi pemangkin bagi mengembangkan ciri-ciri genius yang ada pada kanak-kanak tersebut," katanya.

Justeru, ujar beliau, penelitian yang lebih khusus pada awal tumbesaran kanak-kanak adalah penting kerana pada masa itu jaringan saraf di dalam otak sedang berkembang.

"Struktur akar otak yang menyediakan asas untuk fungsi pada masa hadapan sebahagian besarnya sudah siap dibentuk ketika usia mencecah tiga tahun.

"Apabila umur itu dicapai, struktur dan bentuk otak sebenarnya sudah mencapai 80 peratus sempurna," ujarnya.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) turut menyarankan pengambilan pemakanan harian DHA sebanyak 10 miligram hingga 12 miligram (mg) bagi setiap kilogram berat badan kanak-kanak berusia 12 bulan hingga 24 bulan.

Manakala 100mg hingga 150mg bagi kanak-kanak berusia dua tahun ke atas dan 150mg hingga 200mg untuk kanak-kanak berusia empat tahun ke atas.

"Namun kini, ibu bapa lebih mudah untuk memastikan kandungan DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak ini diberi secukupnya dengan adanya rumusan makanan tambahan dalam susu formula," ujar Pengurus Besar Mead Johnson Nutrition Malaysia, Singapore and Brunei, Martin Wever.

Kopi kurangkan risiko kanser hati

Posted:

Kopi kurangkan risiko kanser hati

Kopi kurangkan risiko kanser hati


KOPI dapat melindungi tubuh daripada kanser rahim dan prostat selain dipercayai mampu memanjangkan usia.


AMALAN minum tiga cawan kopi setiap hari dipercayai dapat merendahkan risiko menghidap kanser hati sehingga 50 peratus.

Sekumpulan penyelidik perubatan dari Itali turut mendapati bahawa minuman berkafein itu dapat menurunkan risiko sejenis kanser hati iaitu karsinoma hepatoselular (HCC) sehingga 40 peratus.

Menurut ketua pengkaji, Dr. Carlo La Vecchia, minuman itu juga terbukti dapat menghindarkan pesakit daripada penyakit diabetes yang menjadi salah satu punca kanser hati.

"Keputusan penyelidikan ini membuktikan bahawa tabiat meminum kopi dapat memberi manfaat kepada tubuh.

"Bagaimanapun, sejauh mana amalan meminum kopi dalam mencegah penyakit tersebut masih belum dapat dipastikan," katanya dalam laporan Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Makanan manis penyebab jadi pelupa

Posted:

Makanan manis penyebab jadi pelupa

Makanan manis penyebab jadi pelupa


DAYA ingatan otak mudah terhakis dengan pemgambilan gula berlebihan.


PENGAMBILAN makanan manis yang terlalu banyak bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan gigi, malah mengakibatkan seseorang menjadi pelupa.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Neorology mendapati, individu yang memiliki kandungan gula tinggi dalam darah cenderung mengalami masalah ingatan.

Uji kaji dilakukan ke atas 141 responden yang berumur purata 63 tahun. Mereka perlu menghafal 15 perkataan setelah mendengarnya selama 30 minit.

Responden bebas daripada penyakit diabetes serta tidak memiliki masalah memori.

Penganalisis, Dr. Agnes Floel dari Hospital Universiti Berlin berkata, keputusan mendapati, responden yang memiliki sedikit gula dalam darah cenderung memiliki nilai baik berbanding mereka yang kandungan gulanya tinggi.

Diabetes tahap dua dikatakan menjadi faktor risiko terjadinya penyakit Alzheimer.

Namun, keupayaan mengingat tidak hanya berlaku kepada mereka yang mengalami penyakit diabetes tahap dua.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Rezeki Aishah di lapangan terbang

Posted:

Rezeki Aishah di lapangan terbang

Rezeki Aishah di lapangan terbang

SEBAGAI wajah baharu dalam lapangan seni, ujian pertama yang perlu dihadapi Siti Aishah Ilias sudah tentu berhadapan skeptikal keluarga.

Pelakon yang mesra disapa Aishah itu mendakwa karier baharunya tidak dipersetujui keluarga namun atas yakin diri dan nekad Aishah, mereka sudah memahami kehendaknya.

Cerita Aishah, dia memasuki dunia glamor secara tidak sengaja. Dia dan rakannya disapa seseorang yang pada awalnya menyangka Aishah berasal dari Indonesia. Sebaik dia membuka mulut barulah empunya syarikat Zeel Production itu mengetahui wanita cantik di depannya itu ialah orang Malaysia.

Antara ragu dan percaya dengan apa yang mahu dilakukan, Aishah melangkah menuju pejabat Haji Zeel atau nama sebenarnya Md. Fadzil Teh beberapa waktu selepas insiden di lapangan terbang. Benar kata orang tua, tuah ayam nampak di kaki dan tuah buat Aishah ialah apabila dia membenarkan kata hatinya untuk mencuba sesi uji bakat atas dorongan kakaknya.

Ragu-ragu

"Saya ke pejabat Haji Zeel dalam takut-takut. Diberikan skrip, saya cuba baca dan tidak sangka akhirnya ditawarkan watak utama dalam drama yang bertajuk Mencari Athira untuk siaran saluran RTM," ujar si tinggi lampai ini.

Apabila tawaran yang diterima membenarkan kata hatinya, dia meyakinkan diri untuk terus berada di arena ini. Lapangan hiburan yang bakal memberi dia seribu kemungkinan di hadapan dan dia sedang sedar akan hakikat itu.

"Hidup saya berubah secara automatik. Walau belum benar-benar dikenali tetapi saya sedar tidak lama lagi saya perlu berkongsi tentang kehidupan saya. Saya fikir masak-masak namun pada masa yang sama sebenarnya hidup saya tidaklah banyak privasi," senyumnya manis.


FILEM Paku akan menyaksikan aksi 'panas' antara Aishah Ilias yang membawakan watak Rania dan suaminya dalam filem tersebut lakonan Johan A'sari. Aishah bersedia untk menerima respons yang diberikan atas lakonannya di layar lebar.


Awalnya juga pelakon baru berusia 26 tahun ini mengaku bahawa melakukan kerjaya baharu ini demi wang. Tetapi selepas satu demi satu tawaran datang, dia merubah fikiran untuk menjadikan lakonan sebagai kerjaya selepas merasa keseronokan berhadapan kamera.

"Saya berhenti kerja sebagai setiausaha. Saya mahu jadikan lakonan sebagai kerja tetap. Berlakon itu sudah sampai tahap seronoknya buat saya. Dalam masa yang sama saya mahu lebih banyak belajar. Sambil berlakon sambil memperbaiki kelemahan dan mempelajari ilmu lakonan," ceritanya tenang.

Selepas Mencari Atirah, wanita kelahiran Kuala Lumpur itu ditawarkan berlakon dalam drama Atas Nama Cinta dan Cerita Ameera. Malah dia juga berpeluang menjayakan Dejavu Di Kinabalu yang diarahkan Erma Fatima. Kini wajahnya boleh ditonton di saluran TV3 melalui siri drama kesukaan ramai, Love You Mr. Arrogant .

Jadi hantu filem

Menjala pengalaman di aliran drama, kini dia mendapat satu lagi imbuhan dalam portfolio lakonannya. Membawakan watak utama dalam sebuah layar lebih besar bergelar filem.

Aishah selesai menunaikan tanggungjawabnya sebagai pelakon utama filem terbitan Nusantara Seni Karya (NSK Production). Filem yang berjudul Paku itu sebuah buku baharu kerana dia membawakan watak puntianak, ibu dan juga isteri. Lebih berat kerana dia mengandungkan emosi hantu dan manusia dalam satu jalur.

"Solekan sangat membantu sewaktu saya menjadi puntianak. Malah saya membuat semua lagak ngeri secara sendiri. Saya masuk dalam kubur dan dikafankan. Saya berada lima minit dalam keranda untuk satu adegan.

"Adegan dalam kubur tidak terlalu menakutkan saya sebaliknya paling seram ialah apabila diletakkan seekor kambing yang baru disembelih di atas badan saya untuk satu adegan. Saya ketakutan sampai menangis," ujar pembawa watak Rania ini.

Tambahnya, dia berdebar menantikan filem itu yang dijangka mula ditayangkan pada 12 Disember ini.

"Saya tidak sabar melihat hasilnya kerana ini merupakan produk perdana saya untuk filem," ketawanya walaupun belum pernah merasakan detik cemas bersalin.

Jujurnya juga, dia mengaku pada tahap awal berada di set penggambaran Paku, dia digenangi rasa takut. Seriau kalau tidak terbawa dengan baik watak Rania yang diberikan. Namun atas pertolongan pengarah, P. Rameesh dan pelakon lelaki utama, Johan A'sari, dia menepis rasa takut itu.

SOLEKAN banyak membantu penumbuhan emosi. Itu yang dirasakan oleh pemegang watak puntianak dalam filem Paku ini.


Adegan ranjang

Sebut sahaja nama Johan yang merupakan pasangan Aishah dalam filem seram ini, dia tidak dapat menepis persoalan yang sudah panas di pentas laman sosial. Tentang kononnya mereka melakukan ranjang dalam membawakan realiti watak suami dan isteri yang penyayang. Berdua di atas katil dan menunjukkan kemesraan yang mungkin jadi buah mulut penonton filem ini kelak.

Senyum lagi, Aishah tahu soalan ini akan jadi momokan awal buat karier lakonan filem yang bermula dengan watak hantu. Dia menghela nafas sebelum menjawab tentang persoalan yang sudah ditebak akan sampai di telinganya.

"Saya tahu adegan ini akan menjadi kontroversi. Tetapi nanti kalau khalayak tengok adegan itu, ia nampak macam biasa. Lagipun saya dalam solekan hantu. Awalnya risau juga tanggapan orang tetapi saya diyakinkan oleh pengarah. Saya juga kena belajar menerima," terangnya yang semakin faham dengan metod berlakon filem apabila berada dalam set Paku.

Tambahnya, Johan tahu batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan.

"Dia juga mahu jaga namanya dan meletakkan syarat dalam lakonan kami. Jadi adegan itu normal sebenarnya.

"Untuk melakonkan watak puntianak ini, selepas dapat skrip, hari-hari saya menonton filem hantu seorang diri. Saya mempelajari adegan yang seram dan fahami cerita. Paling saya gemari ialah filem Thailand iaitu Nang Nak dan Phobia," ujarnya lagi yang akan muncul juga dalam filem Pilot Kafe dan Husin UFO.

Ujian kedua bakal muncul tidak lama lagi. Berjayakah puntianak baharu ini berjaya muncul 'cantik' di hadapan khalayak kelak? Lebih penting, berjayakah puntianak baharu ini menghantui pemikiran khalayak dengan tebaran emosi dan bakat lakonannya bergentayangan ke pohon-pohon filem yang lain pula?

Trio pelapis pengacara

Posted:

Trio pelapis pengacara

Trio pelapis pengacara

WAJAH-WAJAH baharu program 3R ini menjanjikan program tersebut akan menyediakan pelbagai isu menarik berkaitan wanita.


NAMA-NAMA seperti Azah Yasmin Yusof, Rafidah Abdullah, Low Ngai Yuen, Kartini Ariffin dan Celina Khor terlebih dulu mencipta nama menerusi rancangan televisyen 3R (Respek, Relaks, Respon).

Selepas 13 musim ke udara, untuk edisi pada tahun 2013, 3R muncul semula bersama tiga muka baharu. Tiada jalan mudah untuk mereka, sebaliknya trio 3R versi baharu yang terdiri daripada Dayah Bakar, Amirah Azmi dan Yvonne Lee sebenarnya tiga peserta terbaik yang lulus ujian menerusi program pencarian pengacara baharu, Projek 3R baru-baru ini.

Pada minggu lalu, wanita muda itu mula bersiaran dalam episod pertama 3R yang mengenengahkan isu bertajuk Lelaki Kaki Pukul.

Dayah atau nama sebenarnya Nur Hidayah Abu Bakar, 24 yang sebelum ini pernah menjadi pengacara rancangan Hijabista di TV9 menjelaskan bahawa penglibatannya dalam 3R merupakan platform untuk mengembangkan potensi diri.

"Saya berbangga kerana menjadi sebahagian daripada keluarga 3R dan seperti berada dalam mimpi. Tetapi jika kita bersungguh-sungguh mahu melakukannya, pasti mimpi boleh menjadi realiti. Itulah yang telah saya lakukan," katanya.

Bagi Amirah, 22, atau nama penuhnya Siti Nor Amirah Mohammad Azmi, dia menggunakan platform itu untuk memberi sumbangan kepada remaja perempuan dalam bentuk pendidikan hiburan.

"Saya berharap dapat berkongsi idea dan isu semasa berkaitan gadis seperti saya supaya mereka tahu bagaimana untuk menangani isu-isu berkenan. Semoga mereka memberi respons yang menggalakkan kepada saya," ujar graduan ijazah sarjana muda dalam perakaunan daripada Universiti Tenaga Nasional (Uniten) itu.

Dalam pada itu, Yvonne yang merupakan bekas ratu cantik Miss World Malaysia 2012/13 pula menjanjikan perkongsian pengetahuan yang menyeronokkan buat penonton.

"Team 3R bagaikan sebuah keluarga buat saya. Berada di sini membuatkan saya melalui proses mengenali diri serta membantu perkembangan pemikiran dan cara saya melihat dunia.

"Pastinya saya mahu menarik lebih ramai penonton baharu kerana kami menjanjikan pelbagai isu berkaitan wanita yang terkini, lebih hangat dan menarik. Ia akan diolah dengan cara yang menyeronokkan," kata graduan ijazah komunikasi media tersebut.

Syafinaz tidak takut tua

Posted:

Syafinaz tidak takut tua

Syafinaz tidak takut tua


SYAFINAZ akan muncul dalam konsert Koir Kebangsaan Malaysia, Kembara Muzikal Teater dan Filem pada 23 dan 24 November ini.


GURU vokal, pensyarah muzik yang juga penyanyi bernama Syafinaz Selamat ini masih berjuang dalam memartabatkan seni dengan caranya tersendiri. Cuma wajahnya jarang jadi tatapan di kaca televisyen mahupun media cetak. Dia banyak terlibat dengan undangan tertutup dan hanya baru-baru ini muncul sebagai pengkritik bebas menerusi program AF Buzz bersempena kehadiran Akademi Fantasia 2013.

Seperti biasa, rutin mengajarnya masih diteruskan. Penyanyi bersuara soprano ini perlu membahagi masa meneruskan komitmennya sebagai pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dan International College Of Music (ICOM).

Dalam pada itu pada 23 dan 24 November ini, Syafinaz turut akan terbabit dalam konsert Koir Kebangsaan Malaysia, Kembara Muzikal Teater dan Filem di Auditorium Tunku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) bermula jam 8.30 malam. Turut serta ialah penggiat Mak Yong, Rosnan Rahman dan dua lagi kumpulan baharu iaitu Memento dan Vox Aurora. Tiket berharga RM30 dan untuk pelajar hanya perlu membayar separuh sahaja. Persembahan ini anjuran Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN).

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved