Khamis, 29 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ketagih arak beracun

Posted:

Ketagih arak beracun

Ketagih arak beracun

MAFIZUR JAMADAR seperti lelaki-lelaki lain yang terdesak di India. Negaranya yang mundur menyebabkan rakyat di negara itu sanggup melakukan apa sahaja demi kelangsungan hidup.

Di kampungnya di Garijala, Sangrampur yang terletak di Bengal Barat, Jamadar sukar memperoleh pekerjaan. Lantas, dia memutuskan untuk bekerja di Kolkata yang jaraknya kira-kira 30 kilometer (km) dari kediamannya.

Setiap hari, dia akan menaiki kereta api ke sana. Sebaik habis waktu kerjanya, dia tidak terus pulang ke rumah. Sebaliknya, Jamadar akan singgah di salah sebuah kedai samsu haram yang tumbuh melata di Bengal Barat.

Dia cuma perlu membayar 60 sen untuk mendapat seliter samsu haram. Namun, rutin Jamadar berakhir Selasa lalu. Kelibat lelaki berumur 30 tahun itu langsung tidak kelihatan.

Ibu Jamadar bagai sukar menerima hakikat melihat sekujur tubuh anaknya yang tidak bermaya di sisinya. Ratapan wanita itu semakin sukar dikawal apabila dia bersama cucu-cucunya terpaksa menunggu giliran untuk mengebumikan Jamadar.

"Dia (Jamadar) sampai di rumah seperti biasa, makan dan kemudian masuk tidur. Hari esoknya, dia muntah dan rasa pening. Kami bawa dia ke hospital di Diamond Harbor. Dia kemudian dipindahkan ke Kolkata tapi meninggal dunia ketika dalam perjalanan," imbasnya pada satu wawancara dengan BBC News baru-baru ini.

Itu merupakan salah satu kisah sedih mangsa arak beracun di Kolkata. Namun, atmosfera di Bengal Barat sejak minggu lalu sangat genting dan menakutkan.

Tangisan mendominasi pendengaran. Mayat mangsa yang ditampal pelekat nama pada dahi terdampar di pekarangan hospital. Lebih meruntun perasaan, sesetengah kampung tidak cukup kakitangan untuk membakar mayat..


PESAKIT terpaksa dirawat di lantai hospital gara-gara kekurangan prasarana dan menerima pesakit yang banyak dalam satu-satu masa.


Hospital di Kolkata menjadi kelam- kabut. Rumah sakit itu dilaporkan telah kehabisan ubat-ubatan hingga terpaksa meminta waris mangsa membeli ubat di luar.

Salah seorang kakitangan hospital, Chiranjit Murmu memberitahu, terdapat ramai lagi mangsa yang mati di rumah tetapi tidak dibawa ke hospital untuk dibedah siasat.

"Di kampung-kampung pula ada yang takut pergi hospital gara-gara takut ditangkap polis kerana membeli samsu haram," keluh seorang lelaki tua.

Murah

Setakat artikel ini ditulis, kematian akibat keracunan samsu haram beracun mencecah sehingga 170 orang. Pihak berkuasa telah menjalankan tangkapan dan memusnahkan berdozen-dozen kilang penyulingan di lebih 10 buah kampung.

Antara perkampungan yang terbabit ialah Sangrampur, Magrahat, Usthi dan Mandirbazar yang terletak di daerah South 24 Parganas di Bengal Barat.

Angka itu dipercayai akan meningkat, beritahu Pengarah Kesihatan Bengal Barat, Shyamapada Basak.

Rentetan itu, Pengarah Besar Polis Bengal Barat, Surojit Kar Purokayashta mengisytiharkan perang besar-besaran ke atas dalang di sebalik industri pembuatan samsu haram ini. Polis kata Purokayashta, telah menahan 12 suspek setakat ini.

"Kita sedang menjejak lelaki yang bernama Khonra Badsha. Dia dikatakan orang kuat di sebalik penjualan arak palsu di negeri ini sini," katanya.

Agensi berita AP melaporkan, kebanyakan mangsa merupakan penduduk miskin yang bekerja sebagai buruh kasar harian, penjaja jalanan dan pemandu lanca.

Bengal Barat yang bersempadan dengan negara Bangladesh dan mempunyai 19 daerah dihuni kira-kira 91 juta penduduk. Negeri ini kaya dengan hasil pertanian tetapi sebahagian besar rakyatnya tidak berpelajaran dan hidup melarat.

Kemiskinan yang memberi tekanan ekonomi telah mendorong penduduk di kawasan setinggan dan luar bandar menghidupkan industri samsu haram. Lebih malang, ia bukan sahaja beroperasi secara haram tetapi penghasilan samsu yang dijual pada harga murah telah dilakukan secara membabi buta.

Kepada penduduk kelas bawahan yang tidak mampu membeli jenama arak berkualiti, mereka tiada pilihan lain selain membeli samsu serendah 60 sen seliter di lokasi-lokasi haram di Bengal Barat.


MESKIPUN kerajaan India berjanji untuk memberi pampasan kepada setiap mangsa, ramai rakyat India kurang yakin dengan janji-janji yang ditaburkan.


Meskipun hambatan agama melarang budaya minum samsu haram, India tidak berupaya menafikan bahawa lima peratus daripada 60 juta rakyatnya dikatakan mengamalkan tabiat tidak sihat itu. Menyokong fakta itu, penyelidikan Indian Alcohol Policy Alliance merekodkan, satu hingga dua individu disahkan mati dalam jangka masa seminggu akibat meneguk samsu haram.

Apabila dunia hangat memperkatakan tentang kes keracunan samsu haram di Bengal Barat, pihak berkuasa tempatan lantas menjalankan kajian forensik terhadap kandungan minuman yang memabukkan itu.

Majistret Narayan Swarup Nigap mendedahkan, hasil pemeriksaan menyeluruh ke atas 20 mangsa berjaya mengesan campuran metanol iaitu sejenis alkohol yang sangat beracun dalam arak yang diminum.

Risiko buta

"Selain digunakan untuk melarut dan mengelakkan minuman cepat beku, metanol telah ditambah untuk meningkatkan kadar kandungan alkohol," jelas Nigap yang jelas cukup kecewa dengan kejadian yang meragut nyawa orang miskin dan menyukarkan lagi kehidupan wanita yang bergelar janda itu.

Dalam pada itu, Dr. Bob Patton dari Jabatan Ketagihan, Institut Psikiatri di Kolej King London memberitahu, penggunaan 10 mililiter (ml) metanol dalam air boleh menyebabkan seseorang buta. Sesiapa juga boleh maut sekelip mata jika terminum alkohol yang dicampur dengan 30 ml metanol.

"Apabila seseorang minum arak yang telah dicemari dengan bahan kimia bahaya itu, dia akan dapat simptom muntah, pening kepala, sakit perut, berbuih di mulut dan sawan sebelum mati," katanya.

Kematian ratusan mangsa dalam masa beberapa hari sahaja telah membongkar banyak muslihat.

Penulis buku tentang alkohol di negara itu, Aniruddha Mookherjee telah membuat pendedahan yang mengejutkan.

Mookherjee mendakwa, terdapat keterlibatan pihak polis termasuk parti politik dalam mengawal dan menggerakkan industri samsu haram di India.

"Kerajaan negeri mengawal bisnes minuman keras di India. Di kebanyakan negeri, minuman keras dihasilkan oleh kumpulan yang dilantik khas yang punya kepentingan dengan ahli politik.

"Minuman keras dijual secara berleluasa di kedai-kedai kerajaan di Delhi tetapi di Bengal Barat itu tidak berlaku," katanya sambil mengakui permintaan untuk minuman keras sangat tinggi di negara itu dan pelanggan harus menggunakan kata kunci tertentu untuk membeli minuman keras jenis itu.

Ketua Menteri Bengal Barat, Mamata Banarjee turut meluahkan kegusaran. Katanya, pertalian antara ahli politik dengan pengusaha samsu haram telah menyulitkan usaha polis membanteras jenayah ini.

Seorang lelaki yang terlibat dalam industri arak secara gelap memberitahu BBC News, bisnes di daerah Gocharan misalnya, dimonopoli oleh seorang lelaki yang sangat tamak yang sanggup mencampurkan racun perosak dalam minuman keras untuk menghasilkan rasa yang lebih enak.

"Minuman keras itu dibungkus dalam tin dan disalur ke semua daerah dan di sesetengah negeri ia dihantar melalui bas atau kereta api. Peruncit kemudian menjualnya secara bungkus," katanya berterus-terang.

Masalah ini dilihat seperti sukar menemui titik noktahnya. Bagaimanapun, untuk melegakan hati rakyat yang sedang berkecemuk, kerajaan berjanji akan menyediakan pampasan kepada setiap mangsa.

Namun, ramai yang sangat skeptikal. Mereka sukar untuk mempercayai dan semuanya dianggap sebagai janji manis belaka.

"India sememangnya susah untuk mengelak daripada gejala rasuah," kata seorang wanita dengan nada penuh kemarahan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


MPAJ tak sedar wujud tarian tiang

Posted:

MPAJ tak sedar wujud tarian tiang

MPAJ tak sedar wujud tarian tiang

Oleh NOR IDAYU BOSRO
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) mendakwa pihaknya tidak tahu-menahu atau menerima aduan berhubung mana-mana pusat hiburan di kawasan Pandan Perdana yang menyediakan penari tiang bagi menarik lebih ramai pelanggan.

Pegawai Perhubungan Awam MPAJ, Norhayati Ahmad berkata, laporan muka depan Kosmo! semalam bertajuk Tarian tiang berleluasa adalah kes pertama yang melibatkan aktiviti tidak bermoral berlaku di pusat hiburan di Pandan Perdana yang diterima oleh MPAJ pada tahun ini.

"Daripada pemeriksaan yang dijalankan oleh bahagian penguat kuasa MPAJ sebelum ini, kami tidak pernah menyerbu mana-mana premis pusat hiburan yang menjalankan kegiatan tarian tiang.

"Pihak kami juga tidak pernah menerima sebarang aduan daripada orang ramai berhubung isu terbabit," katanya.

Oleh itu, menurut Norhayati, pihaknya memberi amaran akan menarik semula lesen mana-mana pusat hiburan yang menyalahgunakan lesen premis bagi menjalankan aktiviti tidak bermoral.

"Pengusaha premis terbabit berhadapan dengan risiko penarikan lesen dan pembatalan akan dilakukan serta- merta jika ia terbukti membenarkan aktiviti tidak bermoral seperti itu," kata beliau ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Malah tegas beliau, MPAJ juga akan menyita pusat hiburan itu jika premis tersebut beroperasi secara tidak sah.

Norhayati berkata demikian ketika mengulas laporan Kosmo! semalam yang mendedahkan mengenai sebuah kelab malam di Pandan Perdana yang didapati menyediakan khidmat tarian tiang berunsur seks oleh wanita tempatan dan wanita warga asing.

Mengikut laporan itu, dengan hanya mengenakan coli serta seluar dalam, penari-penari tiang itu tanpa segan silu mempamerkan aksi ghairah kepada para pengunjung yang rata-rata adalah lelaki tempatan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Harga Kosmo! naik ke RM1.20, sama seperti harga tahun 2005

Posted:

Harga Kosmo! naik ke RM1.20, sama seperti harga tahun 2005

Harga Kosmo! naik ke RM1.20, sama seperti harga tahun 2005KUALA LUMPUR - Harga Kosmo! dan Kosmo! Ahad akan dinaikkan masing-masing kepada RM1.20 dan RM1.30 berkuat kuasa 1 Januari ini.

Sebelum ini Kosmo! dan Kosmo! Ahad dijual pada harga RM1.

Kenaikan harga tersebut tidak dapat dielakkan ekoran peningkatan kos operasi.

Berbeza dengan harga produk lain yang semakin mahal saban tahun, harga baharu Kosmo! dan Kosmo! Ahad itu sebenarnya sama dengan apa yang pembaca bayar pada tahun 2005.

Sewaktu mula diterbitkan pada 31 Ogos 2004, harga pengenalan akhbar kompak terbitan Kumpulan Utusan itu hanya RM1 senaskhah.

Malah, Kosmo! pernah dijual pada harga serendah 80 sen dan Kosmo! Ahad pula hanya RM1 mulai 1 September 2005 sehingga 31 Disember 2006.

Kosmo! ketika ini dicetak hampir 300,000 naskhah setiap hari dengan jumlah pembaca dianggarkan lebih satu juta orang sehari.

Full content generated by Get Full RSS.

Pegawai PTD dituduh pukul suami dengan fail

Posted:

Pegawai PTD dituduh pukul suami dengan fail

Pegawai PTD dituduh pukul suami dengan fail


KAMALIAH


SEPANG – Seorang pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) berdepan hukuman penjara dan denda selepas dituduh memukul suaminya menggunakan fail pejabat sembilan bulan lalu.

Bagaimanapun, tertuduh, Kamaliah Basir, 35, yang dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan tersebut.

Berdasarkan pertuduhan, dia didakwa mendatangkan kecederaan kepada suaminya, Zaihan Md. Lani, 48, dengan menggunakan fail pejabat pada bahagian badan mangsa.

Kejadian didakwa berlaku di dalam kereta di perhentian simpang tiga lampu isyarat Persiaran Semarak Api dan Persiaran Apec, Cyberjaya, Sepang di sini pada pukul 12.45 tengah hari 3 Mac lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM bersikap ‘gentleman’

Posted:

FAM bersikap 'gentleman'

FAM bersikap 'gentleman'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

Azzuddin (kiri) dan Hamidi berharap para peminat Harimau Muda tidak bimbang mengenai jadual perlawanan skuad negara dalam saigan Liga-S tahun depan.


MESKIPUN Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) masih belum mengemukakan sebarang maklumat rasmi berhubung saingan Liga Singapura (Liga-S) termasuk jadual dan gelanggang rasmi skuad Harimau Muda, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) tetap bersikap 'gentleman'.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad (gambar) berkata, masih terlalu awal untuk mendesak FAS supaya segera mengeluarkan jadual dan gelanggang rasmi buat skuad kendalian Ong Kim Swee itu kerana saingan hanya bermula 9 Februari tahun depan.

Menurut beliau, pihaknya sentiasa menghormati etika kerja FAS berhubung perkara itu dan yakin ia dapat dikendalikan dengan cukup profesional.

"Kurang manis jika kita terus mendesak FAS. Kami hormati kerja mereka dan yakin ia akan dapat dikendalikan dengan baik.

"Begitupun, sekiranya FAS masih bersikap 'membisu' ketika saingan Liga-S bakal bermula, barulah kita akan mengambil tindakan selanjutnya," katanya kepada pemberita di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Kosmo! semalam melaporkan kerisauan Kim Swee mengenai sikap 'membisu' FAS berhubung jadual perlawanan dan stadium rasmi Harimau Muda sepanjang mengharungi saingan Liga- S musim depan.

Antara kebimbangan Kim Swee termasuk sekiranya berlaku sebarang pertindihan jadual perlawanan yang membabitkan Harimau Muda. Ini kerana, skuad negara bakal beraksi pada pusingan kelayakan Piala AFC dan baki kelayakan temasya Sukan Olimpik 2012.

Mereka bakal bersaing di sana selama empat musim sehingga 2015 dan sebagai 'pertukaran' skuad Singapura yang dikenali sebagai Lion XII akan beraksi dalam Liga Super bagi tempoh yang sama.

Dalam pada itu, Naib Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, Kim Swee tidak perlu risau mengenai sebarang isu berbangkit termasuk sekiranya berlaku pertindihan jadual kerana segala maklumat berkaitan itu telah disalurkan FAM kepada FAS sebelum ini.

Menurut beliau, satu taklimat khas oleh FAS yang melibatkan Kim Swee dan Datuk Affandi Hamzah (pengurus pasukan) akan diadakan di Singapura antara 5 dan 9 Januari depan bagi membincangkan pelbagai perkara berbangkit, termasuk pemeriksaan keselamatan stadium.

"Saya juga menasihatkan segelintir pihak supaya tidak mensensasikan isu tiket membabitkan aksi pasukan Lion XII kerana sudah termaktub dalam perjanjian sebelum ini.

Setiap tiket yang dijual perlu bernilai minimum RM10 dan mana-mana pasukan, termasuk Lion XII berhak menaikkan harga tiket masing-masing.

Full content generated by Get Full RSS.

Bisa wajah baharu Johor FC

Posted:

Bisa wajah baharu Johor FC

Bisa wajah baharu Johor FC

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


HARIS SAFWAN menjadi sandaran utama Johor FC bagi mengharungi kempen Liga M musim depan.


GELOMBANG oren di Stadium JCorp, Pasir Gudang pastinya kembali 'bergelora' musim depan.

Apa tidaknya, jurulatih baharu Johor FC, K. Devan nekad mahu menjulang Sang Lebah supaya kembali digeruni menjelang saingan Liga Malaysia (Liga M) yang akan membuka tirainya 10 Januari depan.

Menurut beliau, 'wajah baharu' Johor FC kali ini pastinya menjanjikan sesuatu yang istimewa buat penyokong fanatik Sang Oren supaya kembali menggamatkan stadium.

Begitu giat menjalani latihan ketika ini, Devan mengakui kredi- biliti pemain-pemain baharu yang dibawa masuk menyarung jersi Oren musim depan juga tidak boleh 'dipandang sebelah mata' oleh pasukan-pasukan lawan.

"Musim depan, saya memiliki pemain yang hebat seperti bekas pemain Kedah, Fauzi Saari dan Shafizan Hashim selain bekas penyerang T-Team, Haris Saf- wan.

"Bekas pemain Johor, Ismail Suboh dan bekas pemain Felda United, Syazwan Zainol juga menyertai kami, jadi saya yakin 'generasi baharu' Johor FC mampu menghadirkan sesuatu yang istimewa buat peminat," katanya kepada Kosmo! semalam.

Untuk rekod, Johor FC yang dibimbing oleh Azuan Zain sebe- lum ini sekadar menamatkan saingan di tempat ketujuh Liga Super 2011.

Mereka juga terkandas di peringkat kumpulan saingan Piala Malaysia selain ditunjukkan jalan keluar oleh finalis Piala FA, Kelantan dengan keputusan 1-0 seawal pusingan kedua.

Mengulas mengenai ketiadaan dua tonggak import muda dari Brazil iaitu Tito Fernando Da Sil- va Pinto dan Tiago Lima Real yang tidak menepati syarat ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebelum ini, bekas jurulatih Selangor itu tidak mudah melatah.

"Walaupun tidak dapat menggunakan khidmat kedua-dua pemain tersebut sehingga April depan, saya tidak merasakan perlu mencari calon pengganti kerana kedua-duanya hebat dan masih muda.

"Ini sebenarnya strategi pema- saran bola sepak, tidak mustahil kita boleh menjual mereka dengan harga yang lebih tinggi selepas ini kerana usia mereka yang masih muda," katanya.

Johor FC bakal membuka tirai Liga Super menentang Selangor PKNS di gelanggang lawan pada 10 Januari depan selain berdepan cabaran getir Negeri Sembilan di pusingan pertama Piala FA di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Februari nanti.

Jika berjaya menjinakkan Sang Rusa, bekas pasukan Devan, Selangor yang dijangka tidak berdepan masalah membenam Shahzan Muda bakal menanti mereka di pusingan kedua Piala FA.

"Saya belum mahu fikirkan mengenai pertemuan menentang Selangor, menang dahulu dengan Negeri Sembilan baru boleh cerita panjang," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kaji semula program latihan

Posted:

Kaji semula program latihan

Kaji semula program latihan

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my


PKBM, MSN dan KBS perlu menilai semula program latihan pasukan lebuh raya negara supaya dapat menyaingi pencapaian yang dilakar skuad trek.


TAHUN 2011 sekali lagi memaparkan episod suka dan duka dalam sukan lumba basikal di Malaysia.

Jurang pencapaian antara skuad trek dan skuad lebuh raya negara sekali lagi menjadi isu yang perlu ditangani Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM).

Ketika program yang direncana dalam skuad trek di bawah kendalian John Beasley terus membuahkan hasil, program yang dilabur ke atas skuad lebuh raya pula dilihat belum lagi memuaskan biarpun Malaysia kini mempunyai satu lagi pasukan bertaraf benua iaitu Terengganu Cycling Team (TSG).

Meskipun ada sedikit peningkatan yang ditunjukkan di beberapa kejohanan - Le Tour de Langkawi (LTdL), Tour de Brunei dan Tour de Taiwan - hakikatnya peningka- tan tersebut masih belum konsisten dan jauh menepati jangkaan.

Pentas temasya Sukan SEA 2011 di Indo- nesia bulan lalu sudah pasti menjadi pengu- kur sebenar jurang semasa antara skuad lebuh raya dan skuad trek negara ketika ini.

Pada temasya tersebut, skuad lebuh raya negara di bawah bimbingan Graham Seers gagal menyerlah dalam merealisasikan misi menyumbang pingat kepada kontinjen negara.

Malaysia yang pernah diangkat sebagai gergasi lumba basi- kal di rantau Asia Tenggara suatu ketika dahulu, mencatat keputusan yang mengecewakan, khususnya dalam acara ujian masa berpasukan lelaki yang mana barisan pelumba elit negara menduduki tempat keenam di belakang Singapura dan Vietnam.

Walaupun kegagalan itu ditebus oleh skuad trek negara, ia masih belum cukup untuk menghalang spekulasi bahawa program yang dirancang oleh PKBM bagi pembangunan skuad lebuh raya tidak berjalan seperti diharapkan.

Sebaliknya, program skuad trek negara pula dilihat terus menjadi dengan menghadiahkan beberapa pingat emas menerusi pelumba elit, Fatehah Mustapa dan Mohd. Edrus Yunos selain barisan pelumba daripada program pelapis seperti Ju Pha Somnet dan Fattah Amri Zaid yang turut menepati potensi masing-masing.

Fatehah yang telah pun layak beraksi di Sukan Olimpik 2012 di London telah menyumbang tiga pingat emas - pecut 200m wanita, ujian masa 500m dan pecut berpasukan bersama Ju Pha.

Bagi skuad lebuh raya pula, selain pencapaian Ng Yong Li dan Mariana Mohamad yang masing-masing menduduki tempat keempat dalam ujian masa individu lelaki dan wanita, prestasi pelumba lain pula masih lagi menghampakan.

Presiden PKBM, Abu Samah Wahab mengakui, kegagalan skuad lebuh raya dalam beberapa acara di Jakarta amat mengece- wakan dan berjanji untuk mengkaji semula program latihan skuad tersebut selepas ini.

"Saya telah mendengar pandangan dari- pada jurulatih (Seers) dan kami akan menjalankan post-mortem bagi memperbaiki kelemahan yang ada dalam program tersebut ketika ini," kata Abu Samah.

"Kami tahu kami perlu membawa pelumba-pelumba elit ini dan amat mengharapkan Adiq (Husainie Othman), Shahrul (Mat Amin) dan (Ng) Yong Li mampu memberi cabaran dan menyumbang pingat.

"Malangnya pada hari pertandingan itu, Yong Li hanya mampu menduduki tempat keempat. Adiq tidak dapat beraksi dengan baik kerana mengalami keracunan makanan, manakala Shahrul pula ketinggalan awal dalam perlumbaan.

"PKBM sedar perubahan perlu dilaku- kan segera dan kami akan menilai semula sama ada kami perlu menukar barisan kejurulatihan atau tidak," katanya.

Skuad lebuh raya yang dibarisi Amir Mustafa Rusli dan Adiq (Drapac Cy- cling), Yong Li (LeTua) dan Shahrul (TSG) menjalani latihan di sekitar Subang selama tiga bulan sebelum temasya tersebut dan kemudian menjalani kem pusat di Chiangmai, Thailand sebelum kembali ke Ipoh apabila utara Thailand dilanda banjir.

Dikatakan bahawa ini adalah persiapan paling rapi daripada skuad lebuh raya negara tanpa melibatkan bajet yang tinggi.

Jurulatih skuad lebuh raya negara, Seers pula tidak menyalahkan anak-anak buahnya di atas kegagalan mereka menyumbang pingat di Jakarta.

"Situasi ini bukan suatu malapetaka bagi skuad lebuh raya kita," kata Seers.

"Pelumba kita telah menunjukkan kesungguhan dan semangat juang yang tinggi sepanjang temasya tersebut.

"Kita sebenarnya boleh mengambil banyak aspek positif daripada usaha mereka itu.

"Harus diingat bahawa kita telah pun layak secara merit (acara lebuh raya) ke Sukan Olimpik 2012.

"Jadi, sekurang-kurangnya kita harus menghargai apa yang mereka lakukan selama ini," tambahnya lagi.

Abu Samah pula menegaskan bahawa pasukan lebuh raya masih perlu dihor- mati kerana layak ke Sukan Olimpik 2012 secara merit dan ia menjadi bukti yang jelas betapa skuad lebuh raya masih mempunyai masa depan yang cerah.

"Kita layak secara merit untuk menghantar dua pelumba menyertai acara lebuh raya di London. Malaysia adalah antara empat negara Asia iaitu Jepun, Kazakhstan dan Uzbekistan yang layak secara merit ke Sukan Olimpik 2012.

"Ia bukti pasukan lebuh raya kita masih mempunyai masa depan cerah. Bukan mudah untuk layak ke Sukan Olimpik 2012. Perlu juga diingatkan bahawa negara kuasa besar Asia seperti Korea Selatan juga tidak layak ke London.

"Justeru, kita perlu lupakan kegaga- lan pelumba negara di Sukan SEA. Saya percaya ada hikmah di sebalik kegaga- lan tersebut.

"Dahulu kita selalu menang pingat emas. Sekarang kita sudah tiga kali gagal meraih pingat emas Sukan SEA. Ini suatu cabaran besar untuk PKBM. Kami akan terus berusaha untuk memperbaiki kelemahan ini," katanya.

Bagi sukan basikal bukit pula, keja- yaan Masziyaton Mohd. Radzi meme- nangi pingat perak di Sukan SEA turut menggambarkan sukan tersebut wajar diberi perhatian oleh PKBM.

Kejayaannya mengatasi pencapaian di Laos pada 2009 mungkin se- dikit sebanyak menjanjikan potensi yang ada kepada perkembangan sukan ini di Malaysia.

Acara BMX pula masih lagi baharu di Malaysia dan ia menjadi sebab utama mengapa pelumba kita gagal menyaingi kehebatan Indonesia dalam acara lelaki dan wanita.

Namun, PKBM perlu juga memberi sokongan kepada pelumba BMX negara agar usaha mereka untuk layak ke Sukan Olimpik 2016 nanti tercapai.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Euro Moda dan Gulati's Kota Bharu

Posted:

Euro Moda dan Gulati's Kota Bharu

Euro Moda dan Gulati's Kota Bharu

BUTIK Euro Moda dan Gulati's terletak di Lembah Sireh di Kota Bharu.


MENJADI cawangan ke-19 secara keseluruhan, butik Euro Moda dan Gulati's di negeri Cik Siti Wan Kembang bakal memenuhi permintaan warga Pantai Timur yang dambakan fabrik dan pakaian berkualiti tinggi.

Kini, pelanggan setia Euro Moda dan Gulati's di negeri itu tidak perlu lagi bersusah-payah turun ke Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur bagi mendapatkan fabrik yang dikehendaki.

Dengan keluasan 36,000 kaki persegi (3,345 meter persegi), butik yang dibuka secara rasmi pada 7 Disember lalu itu merangkumi tujuh lot kedai dilengkapi dengan surau dan ruang berhawa dingin yang selesa.

Sempena pembukaan itu, Euro Moda dan Gulati's memberi peluang kepada orang ramai khususnya penduduk Kelantan, menikmati promosi besar-besaran yang sedang dijalankan di butik tersebut.

Pada harga serendah RM10, pelanggan akan dapat membeli fabrik sutera boleh dibasuh (washable) sepasang. Fabrik krep boleh dibasuh serta fabrik krep lembut bercetak boleh dibasuh pula dijual pada harga RM15 sepasang.

Bagi pelanggan yang bercadang membuat baju kurung tradisional ataupun gaun buat anak perempuan, fabrik kapas Itali merupakan pilihan tepat dan dijual dengan harga runtuh RM35 sahaja sepasang.


KAKITANGAN Gulati's sedia memberi layanan mesra dalam membantu anda memilih fabrik pilihan.


Selain menikmati potongan harga menakjubkan, pelanggan juga diberikan pemberian percuma ke atas pembelian.

Promosi beli satu percuma satu membabitkan fabrik-fabrik terpilih seperti krep Sofea bercetak dan viskos Itali.

Produk berkualiti yang diimport dari Eropah seperti Valentino, Ungaro, Roberto Cavalli dan Raffaella Curiel pula disediakan dengan aneka corak dan warna.

Fabrik eksklusif dari Itali juga tidak terkecuali menjadi tawaran sempena pembukaan gedung baharu itu. Sifon sutera Itali bercetak hanya dijual dengan harga serendah RM250 sepasang.

Bagi menambahkan nilai eksklusif diri, sutera Itali bertatahkan permata Swarovski berharga RM2,350 sepasang pasti menjadi pilihan bijak.

Bakal pengantin juga dapat memilih fabrik bersesuaian untuk dipakai pada hari bahagia nanti. Fabrik renda, net dan sifon dengan perincian manik dan mutiara dapat menciptakan sepasang busana mewah buat raja sehari.

Koleksi lelaki

Golongan lelaki juga tidak perlu gusar saat bertandang tamu di butik tersebut. Biarkan isteri mengambil masa di 'kawasan' mereka kerana gedung itu juga menempatkan zon buat lelaki memilih fabrik berkualiti tinggi.


SELEKSI pilihan kain samping boleh menjadi pilihan pelanggan.


Koleksi UOMO dan fabrik-fabrik untuk sut, kemeja serta baju Melayu sudah semestinya menjadi taruhan utama cawangan baharu itu.

Jenama terkenal dari Eropah seperti Emanuel Ungaro, Ferre, Ermenegildo Zegna dan Carlo Pignatelli juga ditawarkan di gedung yang terletak di Lembah Sireh itu.

Tidak ketinggalan, promosi besar-besaran untuk fabrik baju Melayu dengan harga serendah RM19.50 semeter. Terdapat juga fabrik linen untuk kemeja kasual dan fabrik untuk baju batik.

Selain itu, Butik Aalia yang diletakkan di bawah kumpulan gedung itu juga menawarkan pelbagai rekaan tudung serta busana Muslimah yang menggamit rasa.

Pilihan tudung seperti likra, sifon dan selendang aneka corak dan warna juga ditempatkan di Butik Aalia. Butik berkenaan juga menyediakan baju kurung sedia pakai jenama Aalia Donna.

Bagi mendapatkan lebih banyak diskaun, dapatkan keahlian G Card yang diberikan secara percuma di gedung tersebut.

Untuk keterangan lanjut mengenai kedua-dua butik tersebut anda boleh menghubungi talian 09-743 2463.

Full content generated by Get Full RSS.

Ambang 2012 di George Town

Posted:

Ambang 2012 di George Town

Ambang 2012 di George Town

Oleh ZAKI SALLEH


TAPAK Esplanade Pulau Pinang akan menjadi lokasi untuk sambutan ambang tahun baru 2012 dan ulang tahun bandar raya George Town.


LOKASI bersejarah Esplanade, Padang Kota Lama, Pulau Pinang bakal menyaksikan kehadiran kira-kira 130,000 pengunjung pada malam Sabtu ini apabila sambutan ambang Tahun Baru 2012 di dirai serentak dengan sambutan bandar raya George Town.

Ia merupakan kolaborasi idea oleh CreatiVision D.C Sdn. Bhd. (CreatiVision) bersama peneraju khidmat telekomunikasi, Celcom Axiata Berhad (Celcom) dengan kerjasama Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

Bukan sekadar konsert yang menjadi tarikan utama sambutan berkembar itu nanti bahkan, persembahan jalanan termasuk perarakan pancaragam, kelab-kelab dan pihak swasta.

"Semuanya bagi menjayakan sambutan tahun baru yang paling hebat buat penduduk Pulau Mutiara," ujar Pengarah Urusan CreatiVision, Adelyn Lim.

Menurut wanita itu, sambutan diberi nama Penang Golden 2012 (PG2012) New Year Countdown Celebration itu menggambarkan keceriaan penduduk negeri yang bergabung sebagai satu entiti dengan semangat muhibah.

Katanya, kemungkinan sambutan di tempat lain lebih meriah tetapi, yang berbeza pihaknya akan mengutamakan aspek kebersihan dan kehijauan apabila melarang penggunaan beg plastik.

"Sepanjang sambutan nanti, kita juga akan menempatkan pemerhati bagi merakam wajah pesalah yang membuang sampah merata-rata di layar gergasi, manakala pengunjung yang prihatin pula akan diberikan cenderamata.

"Penganjur juga akan memastikan tiada satu sampah pun ditinggalkan di Esplanade selepas tamat sambutan. Untuk itu orang ramai perlu memberikan kerjasama atas kecintaan kekepada kebersihan," ujarnya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran PG2012 di Hotel Gurney baru-baru ini.

Selain persembahan pentas artis popular seperti Bunkface, Azlan The Typewritter dan Sofaz, PG2012 turut dimeriahkan dengan pertandingan tarian jalanan yang menyasarkan penyertaan kumpulan-kumpulan remaja.

Acara pada malam itu akan dikendalikan oleh dua penyampai terkenal tanah air iaitu DJ KK dan DJ Myra dari Suria FM yang juga selaku stesen radio rasmi PG2012.

Sementara itu, Pengarah Jualan dan Edaran Celcom Wilayah Utara, Saiful Bahrin Abdul Ghaffar berkata, pembabitan Celcom kali ini bagi meraikan para pelanggannya tanpa mengira lapisan usia dalam satu sambutan yang meriah.

"Celcom berasa bangga dapat membawa satu persembahan pada malam tahun baru di samping memperkenalkan pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan kepada orang ramai," katanya.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman sesawang www.9-creativision.com atau laman sosial www.facebook.com/creativision.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Warga India didakwa dagang wanita senegara

Posted:

Warga India didakwa dagang wanita senegara

Warga India didakwa dagang wanita senegara

29/12/2011 6:07pm

KUALA LUMPUR — Seorang lelaki warga India mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan memperdagangkan rakan senegaranya dengan mengurung wanita itu dalam sebuah rumah di Pantai Dalam, empat minggu lepas.

S.Murugan, 44, didakwa melakukan kesalahan itu terhadap Najimunisha Begam, 38, di Blok 57-7-14, Apartmen Pantai Indah pada 12.30 tengah hari 8 Dis lepas, mengikut Seksyen 13 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan AntiPenyeludupan Migran 2007, yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun serta denda, jika sabit kesalahan.

Hakim Ahmad Zamzani Mohd Zain membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan dua penjamin warga Malaysia dan menetapkan 27 Jan untuk sebutan semula kes.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Dusuki Mokhtar menawarkan jaminan RM10,000 dengan dua penjamin serta syarat tambahan iaitu pasport Murugan diserahkan kepada mahkamah dan tertuduh perlu melapor diri di balai polis berdekatan dua minggu sekali pada setiap bulan.

Peguam, V. Rajehgopal pula memohon jumlah jaminan dikurangkan kepada RM6,000 kerana Murugan tidak memiliki wang mencukupi untuk membayar jaminan yang ditawarkan pendakwaan. — BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Malaysia lokasi penggambaran filem luar

Posted:

Malaysia lokasi penggambaran filem luar

Malaysia lokasi penggambaran filem luar

29/12/2011 5:55pm

KUALA LUMPUR — Seorang pembuat filem bebas antarabangsa, Dr. Brad Batchelor telah memilih Malaysia dengan persekitaran hutan dan bangunan warisannya yang unik dijadikan sebagai lokasi penggambaran filem berjodol Against The Wind yang akan diedarkan tahun depan.

Batchelor, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Flying Scotsman Production Inc. berkata, terdapat berbagai lokasi unik di negara ini yang boleh dijadikan tempat penggambaran filem bertaraf antrabangsa itu.

"Beberapa adegan telah dibuat terutama sekali di lokasi bersejarah di Melaka dan di Pulau Pinang yang indah, yang memiliki bandaraya dipenuhi bangunan senibina warisan," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Filem berkenaan membawa penontonnya melihat pengembaraan Alex James yang juga seorang juruterbang dalam skuadran perkhidmatan udara Perancis bergabung nyawa dan terselamat dalam Perang Dunia Pertama.

Filem tersebut antara lain menggambarkan suasana dalam Perang Dunia Pertama dan peranan dimainkan oleh skuadran udara tersebut sekitar tahun 1916 hingga ke peperangan menentang saudagar candu di tahun 20-an dan cabaran dihadapi akibat penindasan kaum serta kejadian pembunuhan di tahun 30-an.

Beliau berkata banyak lokasi di sini menyerupai lokasi penggambaran di Hollywood dan belanja menyediakan tempatnya juga sangat munasabah. — BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

RM8j untuk selenggara, baiki pili bomba

Posted:

RM8j untuk selenggara, baiki pili bomba

RM8j untuk selenggara, baiki pili bomba

29/12/2011 4:01pm

GEORGE TOWN — Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) memperuntukan RM8 juta bagi menyelenggara dan membaiki lebih 300,000 pili bomba di seluruh negara tahun ini.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JBPM, Datuk Mahadi Md. Ali berkata, antara kerosakan yang sering berlaku ialah kehilangan muncung pili yang diperbuat daripada tembaga, tiang pili patah dilanggar kenderaan serta pili tertimbus akibat kerja penurapan jalan.

Kerja-kerja membaiki pili bomba yang rosak memerlukan perbelanjaan antara RM300 hingga RM5,000 setiap unit, katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau yang ditemui selepas merasmikan Majlis Perhimpunan Bulanan JBPM Pulau Pinang, berkata, setiap pili yang rosak harus diperbaiki segera bagi memudahkan tugas JBPM jika berlaku kebakaran.

Katanya, bagi memastikan keadaan pili bomba di seluruh negeri ini berada dalam keadaan baik, pihaknya telah mewujudkan program "Teman Pili Bomba". — BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Mayat Kim Jong-il diarak

Posted:

Mayat Kim Jong-il diarak

Mayat Kim Jong-il diarak

GAMBAR menunjukkan keranda Kim Jong-il diletakkan di atas bumbung sebuah kereta limousin di sebatang jalan raya di Pyongyang semalam.


PYONGYANG - Stesen televisyen Korea Utara semalam menyiarkan majlis perarakan jenazah bekas pemimpin negara itu, Kim Jong-il.

Imej itu menunjukkan puluhan ribu askar menundukkan kepala di sebuah kawasan bersalji di luar Istana Memorial Kumsusan di sini.

Sebuah kereta limousin yang membawa potret Jong-il mengetuai perarakan mayat.

Kereta tersebut bergerak perlahan dari Istana Memorial Kumsusan.

Anak bongsu Jong-il dan penggantinya, Kim Jon-un yang berusia lewat 20-an dan beberapa pegawai tentera serta awam berjalan di tepi kereta itu.

Kereta itu membawa keranda di atas bumbung.

Jong-un memakai pakaian berwarna hitam tanpa sarung tangan dalam cuaca sejuk.

Antara pegawai kanan yang mengiringi jenazah itu ialah Jang Song-thaek yang merupakan bapa saudara Jong-un.

Song-thaek yang juga Naib Pengerusi Suruhanjaya Pertahanan Kebangsaan dijangka memainkan peranan penting bagi membantu Jong-un memimpin negara.

Jong-un kini digelar sebagai pemimpin tertinggi parti komunis, negara dan tentera.

Jong-il memerintah ekoran kematian bapanya pada 1994.

Beliau mati akibat serangan penyakit jantung pada 17 Disember semasa berusia 69 tahun. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Harga rumah jatuh di Amerika Syarikat

Posted:

Harga rumah jatuh di Amerika Syarikat

Harga rumah jatuh di Amerika Syarikat


SEBUAH rumah yang sedang dibina kelmarin di Westport, Connecticut, Amerika Syarikat.


WASHINGTON - Harga rumah di Amerika Syarikat (AS) jatuh di kebanyakan bandar raya bagi tempoh dua bulan berturut-turut.

Indeks The Standard & Poor's/Case-Siller yang disiarkan kelmarin menunjukkan harga rumah menurun pada Oktober selepas September di 19 daripada 20 buah bandar.

Harga rumah di kebanyakan bandar menurun bagi tempoh dua bulan berturut-turut.

Sebelum itu, harga rumah meningkat selama lima bulan di sekurang-kurangnya separuh daripada bandar yang dapat dikesan kenaikan harga.

Bandar Atlanta, Detroit dan Minneapolis menunjukkan kemerosotan harga yang ketara.

Harga di bandar raya Atlanta dan Las Vegas menurun ke peringkat yang paling rendah sejak krisis harga rumah bermula.

Namun, harga rumah di bandar Phoenix meningkat selepas menurun bagi tempoh tiga bulan berturut-turut.

Pengerusi Jawatankuasa Indeks The Standard & Poor's, David M. Blitzer menyatakan, harga jatuh di bandar raya-bandar raya seperti Atlanta, Chicago, Cleveland, Detroit dan Minneapolis mencetuskan kebimbangan kerana sebelum ini harganya amat kukuh.

Penduduk AS enggan membeli sebuah rumah sejak lebih dua tahun lalu selepas kemelesetan ekonomi berakhir secara rasmi di negara ini.

Kadar pengangguran tinggi dan pertumbuhan ekonomi yang lemah telah menghalang bakal pembeli.

Sebahagian penduduk tidak layak untuk mendapatkan pinjaman atau memenuhi kriteria untuk membuat bayaran pendahuluan yang tinggi.

Ramai penduduk yang memiliki pekerjaan yang stabil enggan membeli rumah kerana bimbang harganya akan jatuh. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bipasha berazam belajar cara berbohong

Posted:

Bipasha berazam belajar cara berbohong

Bipasha berazam belajar cara berbohong


BIPASHA BASU (kanan) dan Sonam Kapoor bergambar di depan poster filem Players di Bangalore pada Selasa lalu.


MUMBAI - Aktres filem Bollywood, Bipasha Basu kelmarin menyatakan dia mahu mempelajar seni berbohong sebagai azam Tahun Baharu 2012.

Menurutnya, dia mahu berbohong bagi membantunya keluar daripada situasi yang sukarnya untuk menjawab pertanyaan para wartawan.

Dia membuat kenyataan itu semasa menghadiri sidang media berhubung filem lakonannya yang akan ditayangkan berjudul Players baru-baru ini.

Filem itu diarahkan oleh Abbas dan Mustan Burmawalla dan ia dihasilkan berdasarkan filem The Italian Jobs keluaran Hollywood yang ditayangkan pada 2003.

Players turut dibintangi oleh Abhishek Bachchan, Bobby Deol, Sonam Kapoor, Neil Nitin Mukesh dan Sikander Kher.

Filem itu akan ditayangkan pada 6 Januari depan.

Lokasi penggambaran filem itu melibatkan tiga buah negara iaitu India, New Zealand dan Rusia. Ia merupakan antara filem yang melibatkan kos perbelanjaan yang tinggi. Para pelakon filem itu dikatakan menjalani latihan fizikl bagi memenuhi watak yang dilakonkan mereka.

Ketika ditanya mengenai filem itu, Bipasha berkata, penggambaran di kawasan di Rusia merupakan suasana yang paling teruja buat dirinya.

Menurutnya, para pelakon dan kru menjalani penggambaran pada suhu - 30 darjah Celsius di kawasan itu.

Dia berkata, Players merupakan filem istimewa buat dirinya dan dia melakonkan watak sebagai seorang pakar kenderaan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Bintang dalam pembikinan

Posted:

Bintang dalam pembikinan

Bintang dalam pembikinan

KELIBAT pelakon-pelakon wanita yang berdarah kacukan sememangnya bukanlah sesuatu perkara asing di dalam industri hiburan tempatan. Dengan memiliki wajah yang jelita, ia seolah-olah menjadi platform untuk mereka menceburi dunia lakonan.

Bermula dengan kemunculan pelakon kacukan seperti Julia Rais dan Ramona Rahman sekitar tahun 80-an, kini pelakon seperti Diana Danielle, Juliana Evans dan Siti Saleha terus menjadi pilihan pengarah untuk muncul dalam sesebuah drama atau filem.

Biarpun ada tanggapan segelintir pihak yang merasakan pelakon berdarah kacukan ini sekadar bergantung harap kepada paras rupa jelita semata-mata, tetapi ada segelintirnya yang memang berbakat sebagai seorang pelakon.

Itulah juga yang terpaksa dilalui oleh pendatang baharu iaitu Cristina Suzanne Stockstill, seorang lagi pelakon berdarah kacukan yang sedang mula mencipta nama dalam dunia seni.

Menceritakan tentang pembabitan awalnya sebagai anak seni, pelakon yang dikenali sebagai Cristina Suzanne ini memberitahu pembabitannya dalam dunia lakonan bermula pada bulan Mac yang lalu.

"Sebenarnya saya merupakan bekas peserta rancangan realiti televisyen Pilih Kasih untuk musim yang kedua. Namun, perjuangan saya dalam rancangan itu berakhir setelah tersingkir pada minggu kelapan. Tidak dinafikan selepas menyertai Pilih Kasih, tawaran berlakon yang diterima semakin mencurah-curah. Antaranya Kasih Najihah, Dia Bukan Maryam, Sentuhan Isabella dan yang terbaharu adalah menerusi drama bersiri 26 episod iaitu Bicara Hati," ujar anak kedua dari tiga beradik ini.

Tambah Cristina, bagi mengejar impiannya untuk bergelar seorang anak seni, dia telah mengambil keputusan yang drastik dengan berhenti daripada pekerjaannya sebagai seorang pramugari.

Ujarnya, tempoh selama tujuh tahun berkecimpung dalam kerjaya di awan biru bersama syarikat Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan Qatar Airways dirasakan sudah memberi kepuasan buat dirinya.

Selepas berhenti kerja, dia nekad untuk membuka laluan baharu dalam hidupnya. Mengaku mula teruja dengan dunia baharu ini, biar masih mentah, sudah banyak tawaran yang diterima, bukan sahaja untuk menghias produk televisyen, tapi juga pelaris di panggung wayang.

Dia bakal muncul dengan sebuah filem berjudul KIL yang dijangka ditayangkan di pawagam pada tahun hadapan. Dalam filem tersebut, dia digandingkan dengan Redza Minhat.

"Sekarang ini lakonan adalah kerjaya utama dan saya memang betul-betul mahu serius dalam bidang ini. Sebagai seorang pendatang baharu, saya tidak kisah untuk membawakan apa sahaja watak yang diberikan," ujarnya.

Ditanya tentang pembabitannya yang agak lewat dalam bidang lakonan iaitu pada usia yang sudah mencecah 26 tahun, pelakon itu menjelaskan dia tidak menjadikan perkara tersebut satu masalah besar dan sentiasa berfikiran positif.

"Tidak kisah sama ada saya cepat atau lambat berkecimpung dalam bidang ini, apa yang lebih penting adalah saya perlu lebih bekerja keras dan fokus serta tidak mahu terlalu selektif dalam memilih sebarang tawaran yang diterima," jelasnya.

Tidak bersaing

Sebagai seorang pendatang baharu yang mempunyai raut wajah jelita dan sememangnya menjadi salah satu pakej untuk bergelar pelakon, pastinya kehadiran Cristina bakal memberikan saingan kepada pelakon wanita yang sedia ada.

Pada masa yang sama, pelakon itu juga pastinya tidak dapat menolak tanggapan segelintir pihak yang akan mengatakan dia sekadar mempertaruhkan kecantikannya untuk mencipta nama dalam bidang lakonan.

"Pembabitan saya dalam bidang ini bukanlah mahu bersaing dengan mana-mana pelakon wanita yang lain. Sebenarnya lakonan adalah bidang yang saya cukup minati dan sudah tentu saya perlu memberikan yang terbaik dengan peluang yang diberikan ini.


BARISAN karyawan drama Bicara Hati bergambar bersama selepas sidang akhbar berlangsung di AmpWalk Jalan Ampang, Selangor.


"Lagipun tidak pernah terlintas di fikiran saya langsung untuk merangkul sebarang anugerah yang dipertandingkan. Bagi saya asalkan tawaran berlakon itu sentiasa ada, itu sudah memberikan satu kepuasan dalam diri saya," jelasnya.

Mengenai stigma sesetengah orang tentang pelakon cantik sepertinya yang bersandarkan rupa semata-mata, dia mahu membuktikan yang dirinya mampu untuk menjadi seorang pelakon yang bagus.

"Tidak semestinya pelakon seperti saya ini perlu membawakan watak seorang gadis yang urban. Macam dalam drama Bicara Hati, saya hanya membawakan watak seorang gadis kampung.

"Namun, saya amat bersyukur kerana sebagai seorang pelakon baharu, saya telah mendapat bimbingan dan tunjuk ajar daripada pengarah yang hebat seperti Osman Ali dalam usaha untuk memantapkan lagi mutu lakonan saya.

Nama sebenar

Dalam rancangan Pilih Kasih 2, Cristina menjelaskan dia tidak menggunakan nama sebenarnya ketika menjadi peserta, sebaliknya dia lebih dikenali sebagai Kristina Cempaka.

Bagaimanapun, pelakon berkenaan menjelaskan sebaik sahaja rancangan tersebut berakhir pada bulan Februari lalu, dia mengambil keputusan untuk menggunakan nama asalnya.

"Semasa saya menyertai Pilih Kasih 2 sebelum ini, saya ada berbincang dengan abang Rosyam tentang pemilihan nama yang sesuai. Kemudian saya bercadang untuk menggunakan nama Kristina Cempaka.

"Tentang pemilihan nama Cempaka pula, idea tersebut timbul kerana saya dan ibu sememangnya sangat menggemari bunga cempaka. Akhirnya saya ambil keputusan untuk gunakan nama itu sepanjang saya berada dalam rancangan tersebut," jelasnya.

Namun begitu, pelakon yang turut berkecimpung dalam bidang peragaan itu memberitahu dia kini lebih selesa untuk menggunakan nama Cristina Suzanne dan merasakan nama itu lebih sesuai untuk dirinya.

"Saya tidak bermaksud nama yang digunakan dalam rancangan Pilih Kasih 2 itu tidak menarik. Namun, tidak salah kalau saya gunakan nama sebenar yang diberikan oleh ibu bapa saya sendiri," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Muzik unik Hanamas

Posted:

Muzik unik Hanamas

Muzik unik Hanamas

Oleh HARYATI KARIM


NATSUMI OKIMASU dan Chie Hanawa (kanan) bangga membawa muzik mereka ke seluruh dunia.


PERTEMBUNGAN alat muzik tradisional Jepun, tsugaru-shamisen dan biola alat muzik Barat telah menyatukan dua pelajar Universiti Kesenian Tokyo, Jepun untuk menubuhkan kumpulan mereka yang digelar Hanamas pada tahun 2009.

Mereka bukanlah kumpulan muzik indie yang moden sebaliknya bangga memperdengar muzik tradisional dan moden yang diolah dengan cara mereka sendiri.

Tanpa penyanyi sebaliknya hanya sebuah kumpulan instrumental, Hanamas yang dianggotai oleh Chie Hanawa (tsugaru-shamisen) dan Natsumi Okimasu (biola) berjaya meletakkan diri mereka sebagai pemenang tempat pertama Pertandingan Antarabangsa Neo Klasikal pada tahun lalu.

Kunjungan pertama kali mereka ke Malaysia baru-baru ini kerana konsert jelajah Hanamas yang diadakan di Dewan Filharmonik Petronas pada 12 Disember lalu dan di Universiti Sains Malaysia (14 Disember) telah menerima sambutan hangat. Bukan sahaja diminati oleh orang Jepun di Malaysia tetapi juga orang Malaysia sendiri.

Berkesempatan menyaksikan konsert mereka yang dibawakan oleh Japan Foundation, Kuala Lumpur di Dewan Filharmonik Petronas ternyata mereka berdua mempunyai pesona yang tersendiri apabila dewan hampir penuh dengan peminat mereka.

"Apa khabar, terima kasih kerana sudi hadir pada konsert Hanamas. Ini kali pertama kami datang ke Kuala Lumpur, kami sangat teruja dapat melihat Menara Berkembar Petronas daripada dekat," ujar Natsumi Okimasu yang berusaha bertutur dalam bahasa Inggeris.

Sepanjang 70 minit konsert berlangsung, mereka telah mendendangkan sebanyak 10 buah lagu antaranya Tsugaru Jongara Bushi, Life, Yagi Bushi, Homura, Akita Nikata Bushi, Kanon dan medley lagu daerah Tahoku dengan diiringi oleh pemuzik Shigehito Kawamura (perkusi) dan Taiichiro Shirahama (gitar).


PERSEMBAHAN Hanamas di Dewan Filharmonik Petronas diiringi oleh Taiichiro Shirahama (gitar) dan Shigehito Kawamura (perkusi).


Bukan itu sahaja, irama tradisional dan moden kedengaran cukup indah apabila mereka memain lagu Mozart Tokotoko Kashinkyoku dan medley lagu Krismas seperti Christmas Song, White Christmas, Sleigh Ride, Winter Wonderland dan Jingle Bell sebagai kejutan buat penonton.

Kemeriahan dapat dirasai apabila energi dua gadis muda itu turut dirasai oleh penonton yang turut mengambil bahagian dalam persembahan dengan bertepuk tangan apabila lagu rancak dimainkan.

Sesekali mereka akan berhenti dan berbual bersama penonton dengan dibantu oleh penterjemah. Keadaan menjadi sayu apabila mereka bercerita tentang pengalaman dan derita rakyat Jepun apabila negara mereka dilanda gempa bumi dan tsunami pada Mac lalu.

"Kami gembira dan bersyukur berada di sini, kebanyakan lagu dicipta berinspirasi daripada alam dan kami dedikasikan lagu-lagu ini khas buat mangsa gempa dan tsunami lalu," kata Natsumi lagi.

Selain mengadakan konsert mereka turut mengadakan kelas demonstrasi pada 13 Disember lalu di Dewan Filharmonik Petronas untuk memperkenalkan alat muzik tradisional Jepun tsugaru-shamisen yang dimainkan oleh Chie Hanawa kepada peminat tempatan.

Full content generated by Get Full RSS.

Kekasih impian Jaejoong

Posted:

Kekasih impian Jaejoong

Kekasih impian Jaejoong


JAEJOONG


JAEJOONG salah seorang anggota JYJ mendedahkan kekasih ideal buatnya adalah seorang yang berperangai gila-gila dan ceria.

Pengakuan itu dibuat ketika dia ditemuramah dalam program radio KBS CoolFM, Choi Kang Hee Night Flight. Jaejoong membalas soalan Choi Kanghee dan berkata: "Realitinya apabila kita pergi bertemu janji ia sesuatu yang romantik. Saya suka gadis tanpa alis mata.

"Sekarang terlalu ramai orang yang melakukan pembedahan untuk nampak cantik dan saya suka mereka yang kekal dengan kecantikan asli. Sebab itu saya suka gadis tanpa alis mata."

Nampaknya gadis ideal berubah mengikut peredaran masa, sebelum ini Jaejoong pernah mengaku yang dia sukakan gadis yang mempunyai tangan dan kaki yang cantik.

"Mengikut peredaran masa, kriteria gadis ideal pilihan saya turut berubah. Sebelum ini memang saya suka gadis yang mempunyai tangan dan kaki yang cantik tetapi sekarang pilihan saya banyak berubah. Saya suka seseorang yang mempunyai personaliti gila-gila serta yang sukar untuk dimiliki," katanya.

Dalam masa yang sama Jaejoong mendedahkan dia menyambut Krismas seorang diri dan hanya menghabiskan masa di rumahnya sahaja.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved