Sabtu, 15 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Punan pertama jadi pegawai

Posted:

Punan pertama jadi pegawai

Punan pertama jadi pegawai

Oleh KUMARA SABAPATTY
kumara.sabapatty@kosmo.com.my

FELICIA Alow kelihatan teruja bercerita tentang bahasa ibundanya, bahasa Punan. "Nu denge maksudnya apa khabar, nu ngaro no ertinya apa nama kamu manakala piru umun no berapa umur kamu.

"Oh ya, jangan lupa sebutkan tupu koman si setiap kali tiba waktu sarapan, makan tengah hari atau makan malam. Ayat itu bermaksud awak sudah makankah?" kata Felicia, anak kelahiran Rumah Panjang Nyipa di Kampung Kuala Pandan, daerah kecil Sebauh dalam Bahagian Bintulu, Sarawak.

Kampung di tepi Batang Kemena, anak Sungai Rajang itu terletak kira-kira 40 minit menaiki kereta dari bandar Bintulu.

Felicia, 28, merupakan anak Punan pertama yang menjawat jawatan bertaraf penguasa di Jabatan Imigresen. Sebagai Penolong Pengarah Bahagian Pas Penggajian jabatan itu, Felicia bakal ditempatkan di Putrajaya - Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan yang memiliki bangunan serba moden.

"Suasananya tentu sahaja jauh berbeza dengan penempatan masyarakat Punan yang sinonim dengan hutan dan sungai," beritahu Felicia.

Gadis lulusan Universiti Putra Malaysia (UPM) ini kelihatan segak dalam persalinan seragam putih Jabatan Imigresen. Berwajah manis, kulit Felicia putih bak telur dikupas.

"Orang selalu salah sangka bila mengatakan saya seorang gadis Cina. Sebenarnya kebanyakan orang Punan memiliki ciri fizikal seperti saya," katanya ketawa.

Dia ditemui di Akademi Imigresen Malaysia (AIMM) di Port Dickson, Negeri Sembilan semasa mengikuti kursus induksi selama tiga minggu baru-baru ini.

Menurut Felicia, etnik Punan Sarawak yang berjumlah 50,000 orang adalah berbeza daripada kaum Penan walaupun kedua-duanya merupakan penghuni tebing sungai-sungai di negeri itu.

"Penduduk Sarawak sendiri seperti di Miri dan Kuching masih ramai yang keliru tentang kaum Punan sedangkan kami sudah hampir 300 tahun menghuni tebing sungai berkenaan," kata Felicia.

Hutan

Felicia anak keenam daripada lapan beradik. Katanya, walaupun suatu masa dulu memiliki anak yang ramai merupakan satu kebiasaan masyarakat Punan, generasi baharu kaum itu selesa mempunyai dua atau tiga orang anak sahaja.


FELICIA, gadis Punan yang pemalu, kini berazam menjadi pegawai Imigresen yang dihormati.


"Setakat ini tuai rumah panjang di kampung saya memiliki paling ramai anak iaitu 10 orang," katanya.

Dari segi geografi, majoriti penempatan etnik Punan bertumpu di kawasan berhampiran bukit dan sungai.

Aktiviti penduduk ialah berburu, mencari tumbuhan dan sayur di hutan selain menangkap ikan di sungai.

"Kegiatan menanam padi diusahakan oleh setiap keluarga rumah panjang.

"Malah, masyarakat Iban dan Melanau yang tinggal berjiran dengan kampung saya turut menanam padi," katanya sambil memberitahu, aktiviti berburu sudah berkurangan sekarang.

"Tidak seperti kira-kira 25 tahun lalu yang menyaksikan pemburuan dilakukan secara meluas," ujarnya.

Oleh kerana kedudukan kampungnya berjiran dengan kaum Melanau dan Iban, Felicia dapat mempelajari bahasa kaum itu melalui kawan-kawannya.

"Apabila berjumpa kawan Melanau, saya suka meniru cara mereka bercakap. Saya juga cuba berbahasa Iban semasa bertemu kawan-kawan Iban," ujar Felicia yang menambah, bahasa Iban diajar di sekolahnya.

Felicia turut bercerita mengenai tarian su'ei dan makanan kegemarannya, teleguk.

"Tarian itu sedikit pelik tetapi merupakan satu tradisi kaum Punan. Teleguk pula ialah sejenis pulut yang dibungkus menggunakan daun palas sebelum dikukus," katanya.

Dia juga masih dapat mengingati wajah penduduk kampung yang bertelinga panjang kerana memakai subang yang besar dan berat.

"Saya masih berpeluang melihat suasana seperti itu. Di kampung saya masih terdapat tiga wanita yang mempunyai telinga begitu.

"Bagaimanapun, tiada orang muda yang mahu mengikut tradisi itu lagi. Mungkin zaman sudah berubah," ujarnya.


TUMBUHAN herba sinonim dengan masyarakat di pedalaman.


Moden

Kata Felicia, etnik Punan terbahagi kepada Punan Pedan, Bah dan Biau. Tiada perbezaan antara ketiga-tiga puak tersebut. Boleh dikatakan semua penempatan mereka bertumpu di kawasan berbukit dan berhampiran sungai.

Dia menambah, kini perkampungan Punan agak moden.

"Rumah panjang sudah diubah suai dengan berlantaikan simen tetapi masih mengekalkan binaan kayu bagi dinding rumah.

"Jalan masuk ke kampung saya juga telah diturap dengan tar manakala kemudahan elektrik banyak mengubah suasana perkampungan itu.

"Dahulu, kami hanya menggunakan generator yang dihidupkan dari pukul 6 petang hingga 12 malam," ceritanya.

Sebagai sebahagian daripada kaum Dayak, terdapat juga orang Punan yang mahir dalam perubatan tradisional khususnya yang bercampur unsur mistik.

"Mereka menggunakan kuasa tertentu untuk menyembuhkan penyakit," katanya.

Menurut Felicia, dalam satu upacara yang unik, tubuh pesakit termasuk mata akan ditutup sepenuhnya menggunakan kain sarung.

"Pesakit akan dibaringkan di atas sebuah tempat khas di kawasan lapang sebelum beberapa orang menari mengelilingi pesakit berkenaan sambil membaca mantera dan memukul gendang.

"Kali terakhir ritual itu dibuat ialah pada lapan tahun lalu. Sekarang, dukun wanita itu sudah tua dan belum ada siapa yang mewarisi ilmunya," katanya.

Mendaftar masuk di UPM, Serdang, Selangor, bererti kali pertama juga dia menjejakkan kaki ke ibu kota Kuala Lumpur.

"Saya sememangnya tidak pernah datang ke Kuala Lumpur sebelum itu. "Ia sebuah kota yang sesak tetapi begitu mengujakan. Saya menganggapnya sebagai satu cabaran dan tempat untuk saya mempelajari banyak perkara baharu setiap hari," katanya.


PENEMPATAN seperti ini masih boleh ditemui walaupun generasi baharu lebih suka menetap di bandar.


Sebelum bertugas di Jabatan Imigresen, Felicia pernah bekerja sebagai guru sandaran di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sebauh di Bintulu. selama enam bulan iaitu sejurus selepas dia menggenggam ijazah pada tahun 2006.

Selepas itu, beliau bekerja di Pejabat Daerah Tatau, juga selama enam bulan. Dia sempat menjadi guru sandaran di SMK Simanggang, Sri Aman selama lebih setahun.

"Kerjaya sebagai pegawai Imigresen merupakan kerjaya yang membanggakan walaupun cita-cita saya dahulu ialah untuk bergelar pensyarah. Saya akan menjalankan tugas saya dengan penuh yakin," kata gadis ini bersemangat.

Di luar pakaian seragamnya, Felicia merupakan seorang penggemar sejarah selain pandai melukis.

"Ketika di sekolah, Sejarah adalah mata pelajaran kesukaan saya. Saya gemar membaca kisah penjajahan keluarga James Brooke di Sarawak. Sekarang, saluran dokumentari History di Astro pula menjadi pilihan saya," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tidak boleh seluk poket

Posted:

Tidak boleh seluk poket

Tidak boleh seluk poket


KUKU Lee Redmond patah akibat kemalangan jalan raya pada tahun 2009.


DENGAN kuku sepanjang 606 sentimeter (sm), Chris 'The Dutchess' Walton kini memegang rekod sebagai pemilik kuku terpanjang di dunia. Ia mengambil masa selama 18 tahun untuk tumbuh dan mungkin memerlukan rawatan manicure paling mahal di dunia.

Penyanyi dari Las Vegas, Amerika Syarikat (AS) berusia 45 tahun itu mencatat nama dalam Guinness Book of Records dengan ukuran kuku tangan kiri sepanjang 309 sm dan 297 sm bagi tangan kanan.

"Ia sebahagian daripada tubuh kita," kata Walton.

Sementara dia tidak dapat membayangkan bagaimana hidupnya tanpa kuku yang panjang, ramai yang tertanya-tanya apa yang boleh dilakukannya dengan kuku sepanjang itu?

Menurut Walton, dia boleh melakukan semua perkara termasuk memandu kereta, membeli-belah dan membuat kerja rumah. Ya, semua perkara kecuali menyeluk poket seluarnya.

"Perkara paling susah bagi saya ialah untuk menyeluk poket. Yang lain saya boleh buat sendiri - memandu, pergi ke pasar raya dan membersihkan rumah walaupun kadang-kadang wayar vakum akan berbelit pada kuku saya," ujarnya.

Pakaian

Satu lagi aktiviti yang tidak dapat dilakukannya ialah berenang. "Saya tidak berenang bukan disebabkan kuku tetapi masalah rambut," akui Walton.

Dalam satu interviu dengan akhbar Huffington Post di New York, Walton menunjukkan cara dia menggunakan telefon bimbit iaitu dengan menekan butangnya menggunakan buku jari bagi menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS).

Walton memberitahu, dia sentiasa memikirkan mengenai kukunya sejak 18 tahun lalu. Dia juga terpaksa mengubahsuai pakaiannya khususnya membuang semua kelim tangan dan menggantikannya dengan zip. Jadi dia tidak perlu menyarungkan tangan pada lengan baju sebaliknya cukup dengan mengenakan baju ke badan dan tangannya sebelum mengemaskannya dengan zip.


SELAIN menyeluk poket, perkara yang tidak dapat dilakukan Walton ialah berenang.


Ibu kepada lima orang anak dan nenek kepada tiga cucu itu berkata, dia tidak membela kuku sebagai hobi sebaliknya ia hanya satu kebetulan.

"Saya tidak membiarkannya panjang semata-mata untuk memasuki rekod Guinness," katanya.

"Satu hari saya berhenti memotong kuku kerana saya mahu lihat bagaimana rupanya jika panjang," tambahnya.

Walton berkata, dia tidak mempunyai diet khusus untuk kuku atau mengambil vitamin dan suplemen tertentu. Dia cuma gemar mengunyah gula-gula, katanya.

Dia bagaimanapun begitu menjaga kukunya dengan menjalani rawatan manicure sebulan sekali. Apabila ditanya berapa botol cecair pengilat kuku digunakan dalam setiap rawatannya, Walton memberitahu: "Ia bergantung pada jenama dan bagaimana ia berfungsi."

Walton turut digelar 'Edward Scissorhands' sebenar iaitu lelaki bertangan gunting lakonan Johnny Depp dalam filem tahun 1990 dengan tajuk yang sama itu.

Kemalangan

"Saya pasti memotongnya suatu hari nanti tetapi saya sudah biasa hidup berkuku panjang. Seperti juga kaki, bukan senang untuk saya membuangnya begitu sahaja," ujar Walton.

Pemegang rekod kuku terpanjang sebelum ini ialah seorang nenek dari Salt Lake City, Utah, AS, Lee Redmond. Redmond tidak pernah memotong kukunya selama 30 tahun iaitu sejak tahun 1979.

Malangnya, semua kukunya patah selepas kenderaan utiliti sukan (SUV) yang dinaikinya terlibat dalam kemalangan pada tahun 2009.

Nama Redmond disenaraikan dalam Guinness Book of World Records pada tahun 2008 dengan panjang keseluruhan kukunya ialah 848 sm.

Kuku terpanjang, di ibu jari kanan, ialah sepanjang 87 sm. Redmond yang suatu ketika dibayar setinggi AS$100,000 (RM300,000) untuk muncul dalam rancangan televisyen secara langsung, sekarang telah kehilangan mahkota kebanggaannya.

Pada tahun 2006, dia dilaporkan bersedia memotong kuku bagi membolehkannya menjaga suaminya yang menghidap Alzheimer.

Bagaimanapun, dia mengubah fikiran dengan berkata kuku itu tidak mengganggu kerja-kerja hariannya. Menurut Redmond, dia menjaga kukunya setiap hari, melumurnya dengan minyak zaitun dan membersihkannya dengan berus gigi. Dia juga pernah ditanya bagaimana dia menggunakan tandas dan bilik mandi, Redmond menjawab: "Dengan sangat berhati-hati."

Full content generated by Get Full RSS.

Bukti Si Tanggang pernah hidup

Posted:

Bukti Si Tanggang pernah hidup

Bukti Si Tanggang pernah hidup

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM
megatlutfi.rahim@kosmo.com.my


BATU Malin Kundang berbentuk manusia di Pantai Air Manis, Padang, Sumatera Barat menarik ribuan pelancong setiap tahun.


KISAH seorang lelaki disumpah menjadi batu oleh ibunya begitu popular dalam masyarakat Melayu Nusantara. Di Malaysia, lelaki itu dikenali sebagai Si Tanggang manakala dia dipanggil Malin Kundang di Indonesia dan Nakhoda Manis di Brunei.

Menurut mitosnya, Si Tanggang ialah seorang pemuda miskin yang merantau mengikut sebuah kapal bagi mencari kekayaan.

Malangnya, selepas kaya dia berubah menjadi sombong dan langsung tidak menjenguk ibunya walaupun semasa kapalnya berlabuh di kampung ibunya.

Lebih menyedihkan, si ibu yang datang ke kapal tersebut untuk mencari Si Tanggang telah dihalau oleh anaknya itu.

Si Tanggang yang telah memperisterikan seorang wanita cantik dikatakan berbuat begitu kerana malu mempunyai ibu yang miskin. Disebabkan kecewa, si ibu telah menyumpah Si Tanggang menjadi batu.

Apa yang menarik, batu yang didakwa sebagai Si Tanggang itu boleh ditemui di sebuah gua di Batu Caves, Selangor. Batu berbentuk manusia juga ada terdampar di Pantai Air Manis, Padang, Sumatera, Indonesia manakala di Brunei, ia terletak di tepi laut Jong Batu.

Darah Si Tanggang

Gua Gelap di Batu Caves dikatakan menjadi tempat mengalirnya darah Si Tanggang.

"Anda dapat melihat sendiri seakan-akan darah mengalir di celah batu dan lantai gua ini. Adunan air dan batu berwarna merah seperti menguatkan mitos Si Tanggang.

"Kesan ini wujud sejak gua ini ditemui pada tahun 1889," ujar warden Gua Gelap, Batu Caves, Hadrian Sanie, 42, sambil menunjukkan batu berwarna merah seperti darah beku manusia.

Hadrian telah bekerja sebagai pemandu pelancong Gua Gelap sejak lima tahun lalu. Kisah Si Tanggang itu diceritakan dari mulut ke mulut sejak dahulu lagi.

"Ramai juga pelancong yang memasuki gua bertanyakan perkara yang sama. Malah mereka takut untuk memegang air dan batu tersebut," kata Handrian.

Tetapi terdapat penjelasan tentang perkara itu mengikut ilmu geologi.


GUA Gelap tempat Si Tanggang dan kapalnya disumpah menjadi batu.


Profesor Mohd. Shafeea Leman, 53, Ketua Kumpulan Teras Warisan Geologi Malaysia (KWGM) mempunyai jawapannya.

"Proses semula jadi di gua itu sendiri mengakibatkan fenomena itu berlaku. Aliran air yang mengandungi besi oksida menyebabkan batu itu berwarna oren.

"Kemudian oksigen menukarkan pula batu itu kepada warna merah. Ia bukan darah tetapi kesan perubahan kimia batu itu," ujarnya.

Di Pantai Air Manis pula, yang terletak kira-kira tujuh kilometer dari Kota Padang, Sumatera, terdapat batu Si Tanggang dan kesan kapalnya. Batu itu kelihatan seperti seseorang sedang meniarap di celah-celah serpihan kapal yang pecah.

Batu yang dikatakan telah dibentuk semula itu kini masih menjadi tarikan pelancongan di situ.

Menurut pakar sejarah, Profesor Datuk Dr. Ramlah Adam, kisah Si Tanggang amat dekat dengan budaya masyarakat Melayu di Malaysia.

Katanya, kisah Si Tanggang itu mungkin benar berikutan penemuan batu berbentuk manusia dan kapal di tiga negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Brunei.

"Malangnya, tiada dokumen rasmi yang mengesahkan kejadian itu walaupun pada masa itu tamadun manusia sudah berkembang.

"Dengan adanya cerita mengenai kapal dan perdagangan yang melibatkan Si Tanggang menunjukkan ketamadunan manusia telah berkembang di nusantara ketika itu," katanya kepada Jurnal.

Ramlah memberitahu, kisah Si Tanggang hanya diceritakan secara lisan dan mungkin perjalanan ceritanya berbeza kerana ada penambahan daripada versi asal.

"Ia kemudian dimasukkan unsur komersial seperti magis bagi mencantikkan lagi cerita.

"Lagipun versi kisah Si Tanggang di ketiga-tiga negara ini hampir sama. Ini agak pelik. Bagaimana seorang individu atau satu kejadian boleh berlaku di tiga lokasi?" katanya.


Percikan darah Si Tanggang dikatakan boleh ditemui di dalam Gua Gelap di Batu Caves dekat Kuala Lumpur.


Ujar Ramlah, persamaan versi kisah Si Tanggang ialah perjalanan ceritanya banyak berkisar mengenai laut atau sungai, aktiviti perniagaan dan perkampungan nelayan, selain cerita derhaka si anak kepada si ibu.

Bukti saintifik

Ramlah turut menyebut, konsep pembalasan dosa dalam Islam bukan di akhirat sahaja tetapi juga di dunia seperti yang cuba digambarkan dalam kisah Si Tanggang.

Bagi pakar geologi, Prof. Madya Datuk Dr. Mohamad Ali Hassan, kebenaran kisah Si Tanggang boleh dibuktikan dengan melakukan ujian saintifik ke atas batu berbentuk manusia yang didakwa sebagai kesan sumpahan lelaki itu.

"Para pengkaji sejarah boleh menguji batu-batuan di ketiga-tiga lokasi bagi menentukan usianya.

"Selepas itu, kita bandingkan usia batu itu dengan usia cerita lisan yang diceritakan dari mulut ke mulut sejak berzaman lalu itu," terang Ali.

Katanya, dari sudut geologi, pembentukan batu-batuan yang menyerupai manusia dan kapal bukan perkara mustahil.

"Walaupun tidak seratus-peratus tepat, proses hakisan yang disebabkan faktor semula jadi seperti angin dan air boleh membentuk objek seperti manusia, haiwan atau benda tertentu.

"Kadangkala manusia sendiri mungkin menambah dan mengukir batu-batu tersebut supaya menyamai rupa manusia," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pelajar dapat RM100 bulan Disember

Posted:

Pelajar dapat RM100 bulan Disember

Pelajar dapat RM100 bulan Disember

PENGUMUMAN agihan wang bantuan RM100 lebih awal pada Disember ini menggembirakan pelajar serta ibu bapa untuk memudahkan persediaan awal sesi baharu persekolahan 2012.


PORT DICKSON – Bayaran bantuan sebanyak RM100 kepada setiap 5.3 juta pelajar di negara ini seperti yang diumumkan pada pembentangan Bajet 2012, akan dibuat pada bulan Disember ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi kelonggaran supaya pembayaran itu dilakukan sebelum sesi baharu persekolahan bermula.

"Ini bermakna semua pelajar berhak untuk dapat jumlah itu tidak kira daripada kumpulan mana. Oleh kerana bajet ini untuk Januari tetapi Januari sekolah sudah bermula, kita minta ia dibayar pada bulan Disember kerana biasanya ibu bapa berbelanja bagi sesi persekolahan pada bulan ini," katanya kepada pemberita selepas majlis bersama rakyat di Kampung Paya di sini.

Ketika membentangkan Bajet 2012 pada 7 Oktober lepas, Najib berkata, bantuan persekolahan RM100 diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun 1 hingga Tingkatan 5 di seluruh negara.

Selain itu, Najib turut mengumumkan agihan baucar buku bernilai RM200 kepada semua pelajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, bantuan itu merupakan pemberian kerajaan untuk mengurangkan bebanan ibu bapa terutamanya yang mempunyai anak ramai.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

7,000 pemohon rebut 560 rumah

Posted:

7,000 pemohon rebut 560 rumah

7,000 pemohon rebut 560 rumah


MOHAMAD NORAZAM menunjukkan nombor miliknya 3402 yang dicabut oleh Najib sambil bergambar dengan model rumah Pr1ma di Presint 11, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (Pr1ma) bagi fasa pertama mendapat sambutan di luar dugaan apabila lebih 7,000 orang memohon semata-mata untuk mendapatkan 560 unit rumah.

Projek yang akan dibangunkan oleh Putrajaya Holdings Sdn. Bhd. itu terdiri daripada 420 unit rumah dengan keluasan binaan 815 kaki persegi berharga RM120,000 manakala 140 unit berkeluasan 1,006 kaki persegi pada harga RM150,000.

Pr1ma dalam satu kenyataan di sini berkata, fasa itu mencatatkan lebihan langganan 13 kali dengan lebih 7,000 permohonan diterima, yang mana 84 peratus adalah pembeli rumah kali pertama.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak semalam melancarkan eksesais pengundian pertama Pr1ma di Kompleks Kejiranan, Precinct 11, Putrajaya.

Pr1ma menjelaskan, rumah-rumah itu adalah untuk mereka yang tinggal atau bekerja di Putrajaya.

"Berikutan kejayaan peruntukan pertama hari ini (semalam), kita akan menyediakan lebih banyak lagi rumah dalam bulan-bulan akan datang," katanya.

Pr1ma berkata, pemohon yang berjaya akan dimaklumkan menerusi e-mel dan dikehendaki menyediakan semua dokumen untuk pengesahan dijalankan.

Antara pemohon yang gembira semalam ialah peniaga di Pasar Tani Presint 2, Putrajaya, Mohamad Azman Shah, 25, yang telah berusaha sejak tiga tahun lalu untuk memiliki rumah sendiri.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Naza sasar jual 16 unit Indian Motorcycle

Posted:

Naza sasar jual 16 unit Indian Motorcycle

Naza sasar jual 16 unit Indian Motorcycle


MOTOSIKAL model Chief Blackhawk Dark dari Indian Motorcycle.


SHAH ALAM – Naza Group berhasrat menjual 16 unit Indian Motocycle tahun ini dan 48 lagi tahun depan.

Pengurus Besar Two Wheels Naza Motor Trading Sdn. Bhd., Nik Danial Nik Mahmood berkata, kumpulan itu akan melabur RM5 juta untuk mempromosikan jenama baharu itu termasuk sebuah bilik pameran untuk Harmony Fabulous Sdn. Bhd. di Naza Automall Petaling Jaya.

"Kesemua 16 unit jenama legenda Amerika itu akan diedarkan oleh Harmony Fabulous," kata beliau pada majlis pelancaran motosikal berkenaan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim di sini semalam.

Harmony Fabulous memeterai hak pengedar tunggal Indian Motorcycle untuk Malaysia dan Singapura dengan syarikat Amerika tahun lepas.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Tuah remaja AS tipu hamil

Posted:

Tuah remaja AS tipu hamil

Tuah remaja AS tipu hamil

GABY RODRIGUEZ


SEATTLE, Amerika Syarikat (AS) - Menipu bahawa dirinya hamil untuk satu projek sekolah membawa keuntungan berterusan kepada seorang remaja AS, Gaby Rodriguez.

Berasal dari Washington, Rodriguez mendedahkan mengenai penipuannya pada sesi perhimpunan sekolah, April lalu semasa dia berusia 17 tahun.

Menurut Rodriguez, dia bertindak demikian untuk melihat reaksi masyarakat berhubung kehamilan dalam kalangan remaja.

Projek tersebut menaikkan nama Rodriguez sehingga dia menjadi tajuk utama media antarabangsa, selain berpeluang muncul dalam rancangan bual bicara beberapa stesen televisyen.

Kini, dia turut ditawarkan kontrak filem dan buku. Peguamnya, Anne Bremner berkata, setiap kontrak bernilai sekitar AS$100,000 (RM314,744).

Pada minggu ini, Bremner dan Rodriguez berkunjung ke bandar raya Vancouver, Negeri British Columbia untuk melihat sendiri penggambaran filem yang diolah berdasarkan pengalamannya, The Pregnancy Project.

Dibintangi aktres Spykids, Alexa Vega, ia akan ditayangkan di saluran Lifetime awal tahun depan, serentak dengan penjualan bukunya.- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Penembak California mahu bunuh bekas isteri

Posted:

Penembak California mahu bunuh bekas isteri

Penembak California mahu bunuh bekas isteri

LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Seorang lelaki bersenjata yang dituduh membunuh lapan orang di sebuah salon rambut di negeri California terlibat dalam pertikaian berhubung hak penjagaan anak mereka dengan bekas isterinya, menurut beberapa laporan kelmarin.

Wanita terbabit turut terkorban dalam kejadian amuk tersebut.

Polis berkata, lelaki berusia 42 tahun itu, Scott Dekraai sudah menetapkan sasarannya apabila dia melepaskan tembakan bertubi-tubi dengan menggunakan sepucuk pistol di Salon Meritage, Seal Beach di selatan bandar raya ini pada tengah hari Rabu lepas.

"Ia bukan keganasan rambang," kata pemangku ketua polis Seal Beach, Tim Olson.

Akhbar Los Angeles Times memetik beberapa saksi sebagai menyatakan, Dekraai mahu membunuh bekas isterinya, Michelle Fournier yang merupakan seorang juru gaya rambut yang ceria tetapi dibenci bekas suaminya.

Lelaki tersebut ditangkap tidak lama selepas insiden tembakan tersebut berlaku. Serangan berkenaan turut menyebabkan seorang cedera parah. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Swift derma 6,000 buah buku

Posted:

Swift derma 6,000 buah buku

Swift derma 6,000 buah buku

PENNSYLVANIA - Penyanyi country terkenal, Taylor Swift (gambar) mahu kanak-kanak di bandar Reading di sini gemar membaca buku. Justeru, dia mengambil keputusan untuk menderma sebanyak 6,000 buah buku kepada perpustakaan tempatan.

Pustakawan mengumumkan sumbangan buku daripada penyanyi yang pernah memenangi Anugerah Grammy itu kelmarin.

Swift yang dibesarkan di bandar berdekatan iaitu Wyomissing bagaimanapun tidak dapat hadir ke majlis tersebut. Dia telah bekerjasama dengan penerbit Scholastic Inc. untuk menderma buku kepada kanak-kanak dan golongan dewasa. Tajuk-tajuk buku dipilih oleh pustakawan.

Wakil penyanyi itu memberitahu pegawai perpustakaan bahawa Swift mahu membantu perpustakaan yang berdepan masalah ekonomi.

Menurut pustakawan, buku yang diderma oleh Swift akan ditanda dengan bintang berwarna putih di bahagian belakang dan diletakkan pelekat di dalamnya.

Mereka berharap populariti Swift akan mendorong lebih ramai kanak-kanak dan remaja supaya minat membaca. -Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Final sepak takraw KFC-Utusan di The Curve esok

Posted:

Final sepak takraw KFC-Utusan di The Curve esok

Final sepak takraw KFC-Utusan di The Curve esok

15/10/2011 6:02pm

KUALA LUMPUR 15 Okt. - Perlawanan akhir Kejohanan Sepak Takraw KFC-Utusan 2011 akan berlangsung di Piazza The Curve, Mutiara Damansara esok.

Perlawanan separuh akhir Kategori Terbuka akan berlangsung mulai pukul 9 pagi.

Saingan kemuncak iaitu perlawanan akhir bermula pada pukul 4.30 petang dengan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek menjadi tetamu kehormat. - Utusan

Full content generated by Get Full RSS.

SRS kurangkan jenayah di Miri

Posted:

SRS kurangkan jenayah di Miri

SRS kurangkan jenayah di Miri

15/10/2011 5:51pm

MIRI — Peranan aktif penduduk setempat dalam Skim Rondaan Sukarela (SRS) adalah antara faktor yang berjaya mengurangkan jumlah kes jenayah di bandar raya ini, kata Timbalan Ketua Polis Daerah Miri, Superintenden Ismail Idris.

Beliau berkata, rondaan lebih kerap oleh penduduk kampung di kawasan perumahan menutup peluang penjenayah untuk menjalankan kegiatan mereka.

"Walaupun niat dan kebolehan untuk melakukan jenayah tidak dapat dihalang, tapi boleh berbuat sesuatu seperti melakukan SRS ini untuk tidak memberi peluang kepada sebarang perlakuan jenayah daripada berlaku," katanya ketika berucap pada majlis sambutan 29 peserta SRS Sabah yang berkunjung ke sini hari ini.

Ismail berkata, polis akan memberi komitmen penuh sebagai menyokong usaha SRS bagi menggerakkan penduduk setempat untuk sama-sama membendung kejadian jenayah. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Melaka tawar insentif untuk pengusaha hotel

Posted:

Melaka tawar insentif untuk pengusaha hotel

Melaka tawar insentif untuk pengusaha hotel

15/10/2011 5:48pm

MELAKA — Pengecualian cukai pendapatan sebanyak 70 peratus akan diberikan kepada pengusaha yang melabur dalam hotel bertaraf empat dan lima bintang di Melaka, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Beliau berkata, pengusaha juga akan diberi pilihan lain seperti elaun cukai pelaburan (ITA) sebanyak 60 peratus dalam tempoh lima tahun.

"Kerajaan negeri akan terus memberi tumpuan untuk membina lebih banyak hotel, resort, calet, homestay dan asrama bagi menampung keperluan pelancong yang berkunjung ke negeri ini.

"Kita juga menyasarkan sebanyak 11 juta pelancong ke Melaka dan sehingga Julai lepas kita telah menerima sebanyak 6.6 juta pelancong dan saya yakin sasaran itu dapat dicapai menjelang akhir tahun ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pelancaran The Heritage Melaka di Bandar Hilir hari ini. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nafi kahwin lelaki Kelantan

Posted:

Nafi kahwin lelaki Kelantan

Nafi kahwin lelaki Kelantan

MASIH solo! Status itu yang digenggam erat Zuliana Abdul Aziz atau nama komersialnya Jue Aziz, 28. Biar beberapa kali diusik sama ada kini sudah bergelar isteri orang, Jue setegas-tegasnya menafikan dakwaan itu.

Katanya: "Sudah lama saya single dan sampai ke saat ini saya masih lagi single, tiada apa yang perlu dihurai lanjut."

Bertebar tawa Jue menerobos ruang atmosfera lokasi temu bual di Kellie's Castle, Batu Gajah, Ipoh Perak itu tat- kala ditebak soalan itu. Malah ujarnya lagi, segala cerita itu nyata sekali direka-reka.

"Sudah tentu tidak betul sama sekali, saya tak faham macam mana orang dapat cerita itu, memang benar tiada sesiapa lagi di hati saya," tutur Jue ketika ditemui di lokasi penggambaran Nilapura, drama terbaharu lakonannya itu.

Menjawab lagi asakan yang diberikan tentang kebenaran akan gosip yang bertebar baru-baru ini ditambah pula secara tiba-tiba menghilangkan diri, Jue akui sering berulang-alik ke sebuah negeri di Pantai Timur sepanjang tempoh kehilangan itu.

"Saya ada rapat dengan sebuah keluarga dari Kelantan yang kini sedang menetap di Terengganu, itu keluarga angkat saya yang saya baru kenal awal tahun ini. Tujuan ke sana untuk merasai suasana kampung memandangkan kampung saya cuma di Kuala Lumpur.

"Mungkin jiran-jiran di sana yang tidak tahu akan kebenaran hal ini yang bercerita, mungkin ini cuma desas-desus, tidak betul sama sekali.

"Kalau benar saya sudah kahwin boleh semak sendiri di Jawi (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan), sebab kalau saya tipu mesti sudah ada rekod saya ini isteri orang," hurai pelakon drama Janji Kekasih itu.

Berkahwin dan mempunyai anak-anak menjadi impian Jue paling agung. Tambahnya, detik bahagia bergelar seorang isteri bukan untuk disembunyikan daripada pengetahuan umum.


JUE menyarankan pihak yang mendakwa dirinya sudah berkahwin supaya mencari bukti kukuh terhadap dakwaan tidak benar terhadap dirinya itu.


"Buat apa ada kebahagiaan kalau tidak diceritakan dengan semua orang, kalau bercinta patut dikongsi-kongsi bersama.

"Lagipun, itu impian Jue, berumah tangga dan mempunyai anak-anak, dan saya sudah bersedia sekarang" ungkap si manis bersuara besar itu.

Sengaja mendiamkan diri, katanya, sepanjang kehilangannya sebelum ini tiada apa yang perlu dikhabarkan. Hanya melalui hari-hari biasa bersama keluarga tercinta.

"Memang hampir setahun saya memang mendiamkan diri, sebab dirasakan tidak ada benda yang penting untuk dikongsi dengan peminat, lagipun tidak adil pula saya asyik bercerita hal yang sama," katanya.

Tutup buku lama, selak lembaran baru. Keinginan itu yang kini disemat dalam kalbu seorang Jue Aziz. Biarkan segala kisah silam berlalu pergi dan segala cerita tidak enak didengar itu bersemadi.

"Cukup pasal perkara-perkara lama, peminat pun sudah tahu siapa saya dan itu perubahan paling besar saya," luahnya mengutus senyum.

Jejaka idaman

Begitu juga dengan kisah cintanya, enggan lagi dikaitkan dengan mana-mana artis, Jue bagaimanapun masih jua berpegang pada prinsip takdir hidup penentu segalanya.

"Seboleh-bolehnya saya tak nak lagi bercinta dengan artis, tapi perkara itu tidak boleh saya elak seandainya sudah takdir saya.

"Saya tahu pahit getir bercinta sesama artis, kalau ada peminat yang tidak faham pula mungkin akan mendoakan yang buruk-buruk, itu yang seboleh-bolehnya saya mahu elak," perlahan intonasinya dibawa bayu di sebalik rekahan dinding Kellie's Castle yang dibina pada tahun 1915 itu.

Namun, itu bayaran yang perlu Jue terima. Bergelar public figure yang pastinya setiap inci akan diintai, setiap lapis akan diselak masyarakat.

Pasrah dengan ketentuan yang telah ditetapkan Ilahi, Jue kini sudah punyai ketetapan buat sang arjuna yang ingin menyunting lubuk hatinya.


SELAIN Jue dan Amar, Nilapura turut dibintangi Ryzal Ahmad.


"Lelaki itu mestilah hormat orang tua, pandai jaga hati keluarga. Memang saya pentingkan prinsip kekeluargaan. Ibarat bila bercinta dengan saya, dia mesti bercinta dengan keluarga saya.

"Dalam masa yang sama dia mestilah penyayang, mengambil berat, bertanggungjawab dan menjadi peneman setia. Maknanya saya boleh anggap dia seperti kawan baik saya, ayah saya mahupun abang saya," bicara gadis genit itu yang mengimpikan hubungan saling memahami antara satu sama lain.

Puteri Ratna Emas Lela

Jue kini masih terlibat dalam proses penggambaran drama terbaharu berjudul Nilapura yang bakal disiarkan pada 31 Oktober ini di slot Aksi TV3.

Menceritakan peranan yang dibawa dalam drama itu, Jue memegang watak Puteri Ratna Emas Lela yang merupakan puteri bongsu Raja Bumida Bimasakti yang berjiwa rakyat dan gemarkan kerja amal.

"Dalam drama ini, saya akan mengorbankan cinta demi kasih sayang terhadap negara saya, Bimasakti dan terpaksa berkahwin atas dasar diplomatik antara negara saya dan Nilapura," singkapnya mengenai watak utama yang dibawa dalam drama bercorak epik itu.

Selain Jue, Nilapura juga membariskan pelakon hebat tanah air antaranya Ryzal Jaafar, Amar Asyraf, Memey Suhaiza, Ramli Hassan, Zarina Zainuddin, Rosnah Johari, Razib Salimin, Adam Shah, Hilal Azman dan Ramona Zam Zam.

Full content generated by Get Full RSS.

Siri jelajah AIM 18

Posted:

Siri jelajah AIM 18

Siri jelajah AIM 18


KYOTO PROTOCOL antara artis yang terlibat dengan siri jelajah AIM 18.


SIRI jelajah promosi program anugerah Anugerah Industri Muzik (AIM), kini giat menarik perhatian peminat muzik dengan persembahan calon-calon AIM 18 di beberapa tempat terpilih.

Selepas menghangatkan suasana di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Selangor pada hujung minggu lepas, siri jelajah AIM 18 bakal menghiburkan pengunjung pusat beli-belah Jusco AEON AU2 di Setiawangsa, Kuala Lumpur pula pada hari ini dan esok.

Calon-calon AIM 18 yang hadir dijangka akan memeriahkan lagi suasana dengan petikan muzik pelbagai genre, dari muzik rock alternatif, balada, etnik, nasyid dan pop.

Jangan ketinggalan menyaksikan persembahan hebat trio bersuara mantap, 3 Suara yang terdiri daripada Jaclyn Victor, Ning dan Shila. Tidak ketinggalan kemunculan Dayang Nurfaizah, Nora, Nowseeheart, Amirah Ali, Project Pistol, Mirwana, Kyoto Protocol, James Baum, Devotees, Castury dan Saujana.

Peminat juga turut berpeluang berkenalan dengan artis kegemaran mereka semasa sesi autograf dan bergambar. Jelajah promosi AIM 18 itu bermula dari pukul 11 pagi hinggalah ke 9 malam.

Dicetuskan oleh Celcom sebagai penaja utama AIM 18, jelajah promosi AIM 18 ini juga dipenuhi dengan aktiviti dan pelbagai hiburan serta peluang untuk memenangi hadiah percuma dan tiket ke malam berprestij anugerah AIM18 yang bakal diadakan secara langsung di Stadium Putra, Bukit Jalil, pada 12 November ini.

Majlis anugerah gilang-gemilang itu dijadualkan bermula dengan siaran langsung acara Blue Carpet pada pukul 8.30 malam diikuti dengan siaran langsung AIM18 pada pukul 9 malam, eksklusif di Astro Ria (Saluran 104).

Bagi maklumat mengenai AIM, boleh layari laman web http://aim.org.my.

Full content generated by Get Full RSS.

Konsert tiga dekad Search

Posted:

Konsert tiga dekad Search

Konsert tiga dekad Search

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


AMY masih tegar dan segar meneruskan misi Search selepas 30 tahun hayat kumpulan rock tersohor itu.


DALAM kebanyakan kumpulan rock yang ada di negara ini, ternyata Search merupakan salah satu kumpulan yang sememangnya berada di satu kelas yang tersendiri dengan himpunan lagu-lagunya yang masih malar segar sehingga ke hari ini.

Ditubuhkan pada tahun 1981 di Johor Bahru, Johor, kumpulan yang dianggotai oleh Amy (vokalis), Kid (gitar utama), Nasir (gitar bass), Nordin (gitar irama) dan Yazit (dram) masih mampu mengekalkan momentumnya sebagai sebuah kumpulan rock legenda yang sudah bertapak dalam industri seni selama 30 tahun.

Kini dengan usia yang sudah mencapai tiga dekad, Search akan tampil dengan sebuah konsert istimewa yang bakal menggegarkan peminat rock tanah air menerusi Konsert Fenomena 30 Tahun Search.

Menariknya tentang konsert yang dianjurkan oleh Oracle Accord, ia akan diadakan di tiga buah lokasi utama iaitu di Stadium Batu Kawan Pulau Pinang (19 November), Stadium Tan Sri Datuk Haji Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru (3 Disember) dan kemuncaknya di Padang Astaka, Kuala Lumpur (17 Disember).

Pada satu sidang akhbar yang diadakan baru-baru ini, Amy selaku vokalis berkata, konsert sempena ulang tahun Search yang ke-30 itu adalah sebagai satu penghargaan kepada para peminat mereka.

"Sudah tentu kami amat berbangga kerana masih dapat bertahan sehingga ke hari ini serta dapat mempertahankan muzik rock di Malaysia. Ini semua adalah disebabkan sokongan berterusan yang diberikan kepada peminat.

"Pada masa yang sama, kami juga sangat menghargai sokongan peminat yang terdiri generasi hari ini, di mana ibu dan ayah mereka yang terlebih dahulu sinonim dengan kumpulan ini terutama pada era 80-an," ujarnya.

Seorang lagi anggota kumpulan itu, Nasir Daud menyatakan, 30 tahun adalah satu tempoh yang lama dan antara faktor utama kumpulan Search masih terus bertahan kerana mereka dapat meletakkan genre muzik rock ke persada muzik Malaysia sehingga ia diterima ramai.

Ujarnya lagi, ketika awal penubuhan kumpulan itu suatu ketika dahulu, kebanyakan kumpulan rock yang diwujudkan sekadar membuat persembahan di majlis kenduri kahwin dan tidak ramai pihak yang yakin sesebuah kumpulan akan mampu bertahan dalam tempoh yang lama.


DARI KIRI: Jerome, Yazid, Amy dan Nasir pada sidang akhbar Konsert Fenomena Search 30 Tahun di Kuala Lumpur baru-baru ini.


"Bagaimanapun dengan usaha kami yang berterusan akhirnya genre muzik yang kami bawakan semakin diterima peminat dan terus kekal. Malah, sekarang ini sudah ada badan korporat yang turut tampil untuk menjadi penaja dalam penganjuran konsert sebegini," jelasnya.

Sementara itu, Pengarah Oracle Accord Sdn. Bhd., Jerome Lee ketika ditemui berkata, konsert yang diadakan nanti turut menjurus kepada sebuah festival kerana penonton akan dihiburkan dengan persembahan lagu-lagu rock selama tujuh jam.

Menurutnya, pada seawal pukul 5 petang penonton yang datang akan disajikan persembahan beberapa buah kumpulan rock tanah air terlebih dahulu sebelum acara kemuncaknya iaitu konsert kumpulan Search yang dijangka akan bermula pada pukul 9 malam.

"Untuk konsert kali ini, pihak kami turut menggunakan khidmat jurutera bunyi terkemuka iaitu Yamaguchi yang sebelum ini pernah terlibat dengan konsert di peringkat antarabangsa bagi memastikan ia menjadi konsert terhebat untuk tahun ini," ujarnya.

Tiket-tiket untuk menyaksikan konsert tersebut sudah mula dijual di beberapa cawangan stesen Petronas terpilih, Rock Corners dan wakil jualan sah yang tersenarai di www.tickethotline.com.my dengan harga RM59 untuk konsert di Pulau Pinang dan Johor Bahru dan RM69 untuk konsert di Kuala Lumpur.

Tiada medley

Selain menggunakan khidmat jurutera bunyi terkenal untuk konsert berkenaan, kumpulan Search juga memberitahu mereka akan menampilkan satu persembahan yang mantap sebagai hadiah kepada peminat.

Menurut Amy, konsep untuk ketiga-tiga konsert itu nanti masih belum ditentukan lagi buat masa ini. Namun, mereka akan tetap mempersembahkan lagu-lagu yang popular di kalangan peminat.

"Sudah tentu kami akan mempersembahkan lagu-lagu wajib kami kerana ia adalah permintaan peminat sendiri. Sebagai sebuah konsert sempena sambutan ulang tahun, kami mahu memastikan peminat yang datang akan berasa puas dan berbaloi," ujarnya.

Menurut Nasir pula, sebanyak 18 sehingga 20 lagu yang akan dipersembahkan dalam tempoh dua jam. Menariknya, berbeza dengan konsert-konsert sebelumnya, mereka sudah sepakat untuk tidak menyanyikan lagu yang berbentuk medley.

"Bagi kami, tidak perlu sampai menyanyi sehingga 30 buah lagu termasuk menjadikan beberapa buah lagu dalam persembahan medley. Biar lagu yang dinyanyikan sedikit, asalkan peminat yang datang rasa puas hati," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved