Rabu, 11 Disember 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mula diberi perhatian

Posted:

Mula diberi perhatian

Mula diberi perhatian

JIKA sebelum ini filem Cina tempatan dipandang sinis oleh masyarakat Cina dan juga pemilik pawagam di Malaysia, namun sejak tahun 2010 senario tersebut mula berubah 100 peratus.

Filem Tiger Woohoo yang menceritakan mengenai upacara tarian harimau yang diadakan setiap 60 tahun itu membuka mata masyarakat Cina dan juga pemilik pawagam Malaysia bahawa filem Cina tempatan juga setanding dengan filem Cina luar (Hong Kong dan China).

Filem yang dibintangi oleh Royce Tan dan Jack Lim itu berjaya mencatat kutipan sehingga RM4.2 juta biarpun hanya ditayangkan menerusi 25 layar perak di seluruh pawagam Malaysia.

Ketika itu, pemilik pawagam yang dimonopoli oleh kaum Cina masih tidak yakin dengan filem tempatan.

Selepas itu, industri filem Cina tempatan mula mendapat semangat baharu apabila kerajaan mengumumkan pemberian insentif cukai seperti yang dinikmati oleh penerbit filem berbahasa Malaysia.

Sebelum ini, filem keluaran Cina mahupun India diklasifikasikan sebagai filem asing, kecuali jika 60 peratus dialognya menggunakan bahasa Malaysia.

Rentetan daripada itu, kebanyakan filem Cina tempatan tidak mendapat wajib tayang di pawagam. Lebih malang bagi filem yang tidak mendapat sambutan ia akan dikeluarkan dari pawagam serta merta.

Kini, filem yang menggunakan bahasa selain bahasa Malaysia juga menikmati keistimewaan seperti yang diperuntukkan kepada filem Melayu, termasuk syarat wajib tayang selama dua minggu di pawagam serta insentif cukai.

BARISAN penggiat tegar industri filem Cina di Malaysia (dari kiri), Jack Lim, Silver Yee dan Joshiah Chieng.


Ironinya, filem Cina tempatan masih lagi hijau, namun laju berkembang dan kukuh di Malaysia. Filem Cina tempatan juga berjaya menarik penonton mereka ke pawagam atas faktor jalan cerita dan pendekatan promosi yang dijalankan.

Selepas kejayaan filem Tiger Woohoo, muncul filem-filem Cina tempatan seperti Ah Beng The Movies: Three Wishes (RM7.6 juta), Great Day (RM6.6 juta) dan pada tahun ini, Once Upon A Time (RM5.5 juta) yang mendapat kutipan tertinggi mengatasi filem Cina luar.

Menurut penerbit filem Cina tempatan, Joshiah Chieng, industi filem Cina tempatan boleh dikategorikan sebagai masih hijau di Malaysia.

"Filem Cina tempatan bermula sekitar tahun 2005 tetapi tidak berjaya. Ketika itu filem Cina tempatan tidak lancar dari segi kutipan.

"Sebabnya, masyarakat Cina lebih suka menonton filem Cina Hong Kong dan China. Begitupun, situasi mula berubah apabila filem Tiger Woohoo muncul.

"Masyarakat mula pergi ke panggung semula dan menaruh kepercayaan pada filem Cina tempatan," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.


FILEM Tiger Woohoo menjadi pencetus ke arah memupuk minat audiens filem Cina tempatan.


Filem kekeluargaan

Mengulas mengenai perkara itu, kata pengarah filem aksi terkenal, Silver Yee pula, faktor filem Cina tempatan tidak mendapat sambutan ketika itu disebabkan kualitinya tidak setanding filem Cina luar.

Jelasnya, ramai penerbit dan pengarah ketika itu tidak mempunyai pengalaman dalam bidang perfileman tetapi ingin menghasilkan filem.

"Kebanyakan filem Cina ketika itu tidak sihat. Filem yang berkualiti ketika itu juga tidak banyak. Sebabnya, penghasil filem ketika itu tiada pengalaman tetapi mahu buat filem," luah Silver yang juga merupakan pengarah filem Ah Beng The Movie: Three Wishes dan juga Balistik, lakonan Datuk Rosyam Nor serta Rita Rudaini itu.

Bersetuju dengan kenyataan Silver, ungkap Joshiah, jalan cerita sesebuah filem Cina tempatan juga harus kuat dan tidak perlu penggunaan futuristik. Rahsia kejayaan filem Cina tempatan adalah berkisar mengenai kehidupan normal masyarakat Cina Malaysia yang turut diselitkan dengan ciri-ciri kekeluargaan.

"Filem Malaysia, paling penting adalah jalan ceritanya. Kebanyakan filem Cina tempatan yang pecah panggung berkisarkan tentang kehidupan normal masyarakat Cina Malaysia. Tidak perlu buat filem futuristik dan juga elemen-elemen lain.

"Lagi satu, pelakon-pelakonnya juga mesti dalam kalangan orang Malaysia bukan pelakon luar," tutur Joshiah yang mengakui filem Ah Beng The Movie: Three Wishes memecah rekod filem tempatan bahasa Cina yang menerima kutipan tertinggi dalam sejarah filem Cina Malaysia iaitu RM7.5 juta.

Malah, filem yang ditayangkan pada Tahun Baru Cina itu juga berjaya menyaingi filem blokbuster Hong Kong ketika itu seperti Great Magican, Viral Factor, I Love Hong Kong dan All's Well, Ends Well 2012.

SATU babak filem Petaling Street Warriors.


Wajib tayang

Mengulas mengenai kejayaan itu, pelakon dan juga pengarah syarikat The Film Engine yang bertanggungjawab ke atas filem tersebut, Jack Lim memberitahu, filem Ah Beng mencipta kejayaan besar apabila ia memberi mesej yang bagus, tiada unsur seks dan diselitkan dengan nilai kekeluargaan.

"Apa yang saya sedar, masyarakat Cina Malaysia suka pada cerita yang ada mesej dan juga nilai-nilai kekeluargaan. Saya terharu bila ada kanak-kanak dan juga wanita tua yang menonton Ah Beng.

"Pada saya, promosi juga memainkan peranan yang penting. Penonton Cina juga ada sasaran mereka untuk tengok filem lakonan Jackie Chan dan Andy Lau sahaja misalnya.

"Jadi, penting pada produksi tempatan untuk buat promosi besar-besaran. Sebagai contoh, pergi ke setiap kampung kenalkan diri dan filem tersebut.

"Ambil hati kanak-kanak dan orang tua. Sebabnya, bagi masyarakat Cina, kanak-kanak dan orang tua adalah keutamaan mereka. Masyarakat Cina juga akan pergi menonton wayang dengan seisi keluarga," ujar Jack Lim yang juga merupakan penyampai radio terkenal itu.

Menyingkap sedikit sinopsis filem Ah Beng, ia menceritakan tentang seorang lelaki miskin bernama Ah Beng. Pada malam Tahun Baru Cina, semua orang sedang menunggu tuah daripada dewa yang dikenali sebagai God Of Fortune.

Ah Beng didatangi seorang dewa yang menyamar miskin dan meminta duit daripadanya. Biarpun miskin Ah Beng memberi duit tersebut. Sikap murni Ah Beng menyebabkan dewa God Of Fortune menunaikan tiga hasrat yang dimintanya.

Mengulas mengenai sistem wajib tayang, Joshiah bersetuju, malah berasa lega kerana nasib filem Cina tempatan kini terbela.

"Sistem wajib tayang melindungi filem tersebut bertahan di pawagam lama lebih kurang lima atau enam minggu tayangan.

"Dulu, filem Cina Hong Kong lebih mendapat tempat ketika tayangan Tahun Baru Cina tetapi kini filem Cina tempatan juga sudah mendapat tempat," akuinya yang gembira dengan perubahan tersebut.

Majlis anugerah filem Cina Malaysia pertama

Posted:

Majlis anugerah filem Cina Malaysia pertama

Majlis anugerah filem Cina Malaysia pertama


NASKHAH Ice Kacang Puppy Love dijulang sebagai filem terbaik Anugerah Golden Wau Awards.


DALAM tempoh empat tahun sahaja (bermula tahun 2010), filem Cina tempatan menerima perubahan yang begitu ketara.

Tidak hanya berjaya mendapat kepercayaan penonton Cina Malaysia tetapi mereka juga mendapat syarat wajib tayang serta insentif cukai daripada kerajaan Malaysia.

Tahun ini, buat julung-julung kalinya juga masyarakat Cina Malaysia mempunyai anugerah sendiri iaitu Golden Wau Awards. Anugerah itu juga menyamai Golden Horse Awards di Taiwan dan juga Hong Kong Film Awards di Hong Kong.


FARID KAMIL (kiri) turut muncul sebagai pelakon undangan dalam filem Hantu Gangster.


Sama juga seperti anugerah-anugerah yang memberi pengiktirafan kepada filem-filem Melayu seperti Festival Filem Malaysia dan Anugerah Skrin terbitan TV3.

Dianjurkan oleh Persatuan Filem Cina Malaysia (CFAM), Golden Wau Awards (GWA2013) telah berlangsung buat julung-julung kalinya di Pullman Hotel Kuala Lumpur Bangsar pada 15 Oktober lalu.

Sebagai edisi sulung, mereka memutuskan untuk memberi pengiktirafan kepada filem-filem yang ditayangkan bermula tahun 2010 hingga 2012.

Wanita Uighur dilarang bertudung

Posted:

Wanita Uighur dilarang bertudung

Wanita Uighur dilarang bertudung

SEKUMPULAN wanita Uighur berdiri di luar masjid di Kashgar, wilayah Xinjiang, China.


SEORANG kakitangan awam China yang berada di Kashgar memberi isyarat kepada dua orang wanita di seberang jalan untuk datang kepadanya, lalu mencatat butiran mereka di bawah pengawasan sebuah kamera. Kesalahan yang telah dilakukan oleh kedua-dua wanita berkenaan ialah memakai tudung.

Tindakan tersebut merupakan sebahagian daripada kempen Projek Kecantikan yang dijalankan oleh pihak berkuasa bagi menggalakkan wanita Islam Uighur mendedahkan muka dan tidak berpurdah. Tindakan itu didakwa dilakukan demi untuk meningkatkan tahap keselamatan negara.

Bagaimanapun, pengkritik memberi amaran bahawa tindakan itu akan menyemai perasaan benci rakyat terhadap pihak berkuasa.

"Kami perlu berpegang teguh kepada agama dan mereka (pihak berkuasa) sepatutnya memahaminya," kata seorang wanita berusia 25 tahun yang pernah ditahan sebanyak dua kali.

Bercakap di sebalik penutup wajah yang dikait benang putih, dia memaklumkan, pesalah dipaksa menonton filem tentang keseronokan menunjukkan wajah mereka.

"Bagaimanapun, cerita itu tidak berjaya mengubah pemikiran orang ramai," jelasnya.

Xinjian, sebuah kawasan luas yang bersempadan dengan Pakistan dan Asia Tengah di bahagian barat China, telah mengikuti ajaran Islam sejak berabad-abad lamanya. Ia telah berada di bawah pemerintahan China semasa Dinasti Qing pada lewat tahun 1800-an.

Sejak bertahun-tahun, ketenteraman kawasan tersebut didakwa terganggu oleh tindakan masyarakat etnik Uighur. Ini menurut kumpulan hak asasi, dipacu oleh penindasan budaya dan gangguan langkah keselamatan. Namun demikian, kepada pemerintah China, keadaan itu disebabkan oleh tindakan pelampau agama, keganasan dan perpecahan kaum.

Cetuskan konflik

Kebimbangan pihak berkuasa semakin meningkat selepas serangan maut yang berlaku di Dataran Tiananmen, Beijing baru-baru ini yang didakwa pihak polis telah dilakukan oleh masyarakat Uighur.

Penduduk di Kashgar memberitahu, larangan memakai tudung telah mencetuskan sekurang-kurangnya konflik yang mengakibatkan kematian di bandar yang 90 peratus daripada 3.3 juta penduduknya terdiri daripada etnik Uighur.

"Bagi pihak pemerintah China, proses itu terpaksa dijalankan ekoran dakwaan pejuang Islam meminta kemerdekaan dan perpisahan. Ekoran daripada itu, mereka telah menetapkan had ketat ke atas aktiviti keagamaan masyarakat Islam," kata seorang saintis politik di Universiti Nasional Singapura, Shan Wei.

Bagi pihak Uighur pula, mereka mendakwa tidak terlibat dalam pergerakan politik dan bukan puak pemisah, tetapi pihak pemerintah telah menjalankan banyak sekatan yang mengganggu aktiviti keagamaan sehingga menimbulkan perasaan benci.

Menurut lelaki tersebut, masyarakat Islam minoriti di China tidak menghadapi perkara yang sama seperti Uighur.

Atlet-atlet wanita di Kashgar akan memakai pelbagai fesyen tudung, dengan skarf berwarna terang yang dililit di kepala dan mendedahkan bahagian leher seperti turban. Tidak kurang juga yang memakai purdah hitam dengan hanya menampakkan mata seperti wanita-wanita Arab Saudi.

Bagaimanapun, polisi yang menghalang mereka daripada menutup wajah dan menunjukkan rambut tidak diuar-uarkan. Pihak berkuasa bandar itu enggan mengulas mengenai perkara tersebut dan pada masa yang sama pegawai-pegawai Xinjiang juga tidak dapat dihubungi. Sungguhpun demikian, papan-papan tanda Projek Kecantikan boleh dilihat di seluruh bandar berkenaan.

Seorang tukang jahit berkata, kakitangan kempen tersebut telah mengarahkannya supaya tidak menerima tempahan jubah labuh yang sering dipakai dengan penutup muka.

Menurut penduduk tempatan lain, untuk memasuki pejabat-pejabat kerajaan, bank atau mahkamah, wanita Muslim terpaksa menanggalkan tudung mereka dan lelaki pula perlu mencukur jambang.

Di Hotan, sebuah lagi bandar yang mempunyai ramai penduduk Uighur, sekurang-kurangnya satu hospital telah menerima borang daripada pihak pemerintah untuk melaporkan kemasukan pesakit-pesakit yang memakai tudung.

Ironinya, portal web Xinjiang memaparkan bahawa Projek Kecantikan tidak menyatakan sebarang larangan memakai tudung sebaliknya menyenaraikan matlamatnya yang menggalakkan penggunaan produk-produk kecantikan tempatan dan barangan lain. Ia turut menggalakkan wanita China menjadi pengamal budaya moden.

Bersikap terbuka

Menurut seorang pakar Xinjiang di Indiana University Bloomington, Gardner Bovingdon, pihak pemerintah telah cuba menghalang pemakaian tudung sejak mengambil alih kuasa pada tahun 1949, melancarkan usaha ateisme dan mengenakan larangan secara menyeluruh pada tahun 1960-an dan 1970-an.

"Peraturan tersebut dilonggarkan pada tahun 1980-an apabila pemerintah China lebih bersikap terbuka. Tetapi ia menjadi ketat semula pada dekad seterusnya selepas protes-protes berunsurkan agama berlaku," katanya.

Walaupun demikian, sesetengah etnik Uighur menyokong tindakan kerajaan dengan alasan pembunuh berani mati atau pencuri mungkin akan mengeksploit purdah dan jubah yang dipakai dengan menyembunyikan bahan letupan dan identiti mereka.

Mereka turut mengeluarkan hujah tentang pendekatan agresif pihak berkuasa yang telah menimbulkan kebencian dan keganasan, termasuk serangan masyarakat Uighur terhadap polis di Maralbishi, sebuah daerah di luar Kashgar pada bulan April lalu yang menyebabkan 21 kematian.

Segelintir penduduk Uighur memberitahu, serangan itu berlaku selepas orang ramai kecewa dengan tindakan seorang pegawai kerajaan yang memaksa seorang wanita menanggalkan tudungnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Destinasi istirehat gamit pelancong

Posted:

Destinasi istirehat gamit pelancong

Destinasi istirehat gamit pelancong

Oleh MULLER ASEN

BUNYI desiran angin dan lambaian dedaun kelapa di sekitar Kampung Selalang, Sarikei sudah cukup menterjemahkannya sebagai destinasi istirehat yang ideal untuk pelancong.

Terletak kira-kira 40 kilometer dari pusat bandar Sarikei, perasaan tenang dapat dirasai sebaik menjejakkan kaki ke inap desa tersebut.

Sepanjang menginap di Kampung Selalang, setiap pengunjung pasti dapat menghirup udara segar sambil ditemani dengan pelbagai aktviti yang disediakan.

Pemilik inap desa itu, Penghulu Latifah Bujang Abdullah berkata, dengan menyediakan pakej menarik dan harga yang murah, pastinya percutian pelancong di situ pasti meninggalkan nostalgia terindah.

Menurut Latifah, pihaknya menyediakan pelbagai aktiviti kepada pelancong seperti persembahan kebudayaan tradisional selain belajar cara-cara mengutip siput sedut.

"Aktiviti tersebut merupakan sebahagian daripada pengisian yang diaturkan selain pelancong boleh memilih aktiviti mereka sendiri.

"Kami turut menyediakan persembahan kebudayaan tradisional seperti bergendang (nopeng) dan tarian poco-poco," jelasnya ketika ditemui.

Menyusuri sungai


PELANCONG disajikan dengan persembahan tradisi masyarakat tempatan.


Latifah menambah, bagi pengunjung yang inginkan cabaran, mereka berpeluang menjelajah dan menyusuri Sungai Selalang untuk melihat lebih dekat pelbagai spesies siput di situ.

Pengunjung juga ujarnya, boleh mencuba kemudahan rekreasi seperti menguji keberanian dengan memancing sambil melayan cabaran gelora ombak.

Beliau memberitahu, pihaknya juga menyajikan makanan masyarakat Melanau seperti umai dan sagu yang sentiasa menggamit selera pengunjung.

"Bagi menjaga tahap perkhidmatan yang berkualiti dan suasana damai yang eksklusif, kami boleh menampung 10 orang tetamu dalam satu-satu masa.

"Pengunjung pasti berpuas hati kerana inap desa Kampung Selalang menyediakan segala yang diperlukan dalam menikmati suasana rehat yang damai dan menyeronokkan," tambahnya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Belawai Datuk Len Talif Salleh memberitahu, program inap desa di Rumah Nyuka Itam, Ulu Sarikei menjadi tarikan terbaharu industri pelancongan di Sarikei.

Kata Len Talif, program yang disertai 13 peserta itu merupakan program inap desa pertama di bahagian tersebut.

Menurutnya, setakat ini seramai 1,335 orang pelancong dari seluruh negara telah berkunjung dan menginap di rumah inap desa yang diketuai oleh Kaunselor Ikau Aji.

"Ini termasuklah pelancong yang mengikuti pelayaran menyusuri Batang Rajang menaiki RV Orient Pandaw. Sejak akhir-akhir ini, kita juga menerima kedatangan pelancong yang dibawa oleh ejen-ejen pelancongan," katanya.


KEINDAHAN semula jadi Sungai Sebangkoi di Taman Rimba Sebangkoi turut menjadi tarikan.


Rumah Nyuka di Lubuk Lemba yang dibina pada tahun 1955 terletak kira-kira 17 kilometer dari simpang Jalan Bayong dan dianggarkan kira-kira 85 kilometer dari bandar Sibu.

Air terjun

Terdapat 45 keluarga dengan 300 orang penghuni dari suku masyarakat Iban mendiami rumah panjang ini.

Len Talif menambah, peserta inap desa di situ cukup bertuah kerana dipilih oleh Kementerian Pelancongan Malaysia untuk menghadiri latihan sebelum didaftarkan secara rasmi sebagai pengendali Program Homestay di Sarikei.


RUMAH Inap Desa di Kampung Selalang sedia memberikan perkhidmatan kepada tetamu.


"Selain struktur rumah panjang tradisional mereka dan budaya tradisional Iban, pengunjung ke rumah panjang ini juga berpeluang melawat air terjun yang terkenal iaitu air terjun Sungai Pau dan Sungai Munsoh.

"Kedua-dua air terjun ini terletak tidak jauh dari rumah penjang dan boleh dikunjungi hanya dengan berjalan kaki.

"Pengunjung juga berpeluang memasak makanan mereka sendiri seperti ayam masak dalam buluh (manuk pansuh), liar pakis, rebung dan banyak makanan hutan," ujarnya.

Sarikei bermula dari sebuah kampung kecil masyarakat Selalang yang merupakan penduduk asal. Dengan jumlah penduduk kira-kira 130,000 orang ketika ini, masyarakat Sarikei terdiri daripada suku kaum Iban, Melanau, Melayu dan Cina.

Katanya, terdapat empat daerah kecil yang meliputi Bahagian Sarikei iaitu Meradong, Julau, Pakan selain Sarikei yang berada di bawah pentadbiran seorang Residen.


RUANG tidur yang selesa di Rumah Inap Desa.


Berubah wajah

Dalam tempoh tiga dekad lalu, deretan rumah kampung beratap usang menjadi pemandangan, namun kini Sarikei telah berubah wajah hasil pembangunan yang dilaksanakan oleh kerajaan.

"Kini, Sarikei dipenuhi ratusan buah kedai konkrit dan mempunyai jaringan pengangkutan yang baik dan sistem perparitan teratur," jelasnya.

Kedudukannya yang strategik di laluan Batang Rajang menjadikan Sarikei mudah dihubungi dengan pengangkutan air ke kawasan-kawasan berhampiran seperti Tanjung Manis, Belawai, Daro, Matu dan Paloh.

Daerah ini juga merupakan daerah kedua terbesar dalam Sarikei dengan keluasan 985 km persegi dan mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi iaitu 58,021 orang.

Kaum Cina dan Iban merupakan kaum majoriti di Sarikei yang kebanyakannya mengusahakan tanaman seperti lada hitam, limau dan sayur-sayuran. Selain dipasarkan di daerah ini, produk tersebut juga dijual di Sibu, Bintulu dan Miri.

Sarikei juga antara pengeluar utama lada hitam di Sarawak. Tahun lalu, daerah ini telah mengeluarkan sejumlah 2,640 tan metrik lada hitam dari kawasan seluas kira-kira 686 hektar.

Pembangunan pertanian lain seperti buah limau juga giat dilaksanakan di sini.

Tiga buah mini estet kelapa sawit turut dibangunkan di Sarikei iaitu di Kerapa sekitar 200 hektar, Ulu Pauh; 250 hektar dan Kerubong; 280 hektar yang dibangunkan oleh Jabatan Pertanian.

Keramahan komuniti Islam Cina di Shadian

Posted:

Keramahan komuniti Islam Cina di Shadian

Keramahan komuniti Islam Cina di Shadian


DEWAN solat Grand Mosque of Shadian yang luas menjamin keselesaan muslimin.


PENGALAMAN mengembara ke China merupakan kenangan yang menakjubkan. Ia lebih bermakna apabila saya berpeluang berkunjung ke sebuah tempat yang jarang dilawati iaitu Kunming di wilayah Yunnan, China.

Di Kunming, saya mengunjungi Shadian yang terkenal dengan gelaran Asia's Most Hidden Gem.

Kunjungan saya ke Shadian merupakan jemputan daripada seorang kenalan yang dikenali sebagai Brother Ma atau nama Islamnya Rusydi. Dia berasal dari Kunming.

TIANG-TIANG yang menghiasi laluan ke kawasan mengambil wuduk Grand Mosque of Shadian.


Setibanya di lapangan terbang Kunming, Rusydi menyambut penulis bersama dua rakan wanita. Kedua-dua rakannya itu yang juga muslim memakai tudung.

Gaya mereka bertudung tidak jauh beza dengan muslimah di Malaysia. Mereka memberi penulis sejambak bunga yang tercatat nota Forget-Me-Not sebagai simbol persahabatan.

Dari lapangan terbang, ke hotel di bandar Kunming pembangunan giat dijalankan. Keadaan di Kunming agak sesak seperti bandar-bandar besar yang lain di China.

Namun, ia mungkin tidak seteruk Beijing atau Shanghai. Keadaan persekitaran di Kunming sangat berdebu, kering dan cuacanya sejuk.

SENI bina daun pintu masjid bercirikan rekaan tradisional China.


Motosikal elektrik

Kebanyakan penduduknya menggunakan motosikal elektrik sebagai pengangkutan harian mereka.

Setelah beberapa hari di Kunming, kami ke Shadian. Dengan menaiki van dari Kunming, perjalanan ke Shadian sepatutnya mengambil masa sekitar empat jam.

Namun, kekerapan berhenti di beberapa pekan kecil menyebabkan perjalanan kami bertambah lebih dua jam daripada jangkaan asal.


PEMANDANGAN tenang di pekarangan Grand Mosque of Shadian.


Shadian merupakan kawasan subur dan kaya dengan aktiviti pertanian yang menjadi punca pendapatan penduduk setempat. Pemandangan beberapa buah masjid di sepanjang perjalanan ke Shadian turut menarik perhatian penulis. Menurut Rusydi, ramai komuniti Islam menetap di Shadian.

Ketika berhenti di sebuah pekan kecil di Shadian, penulis mendapati pelbagai bahan logam seperti pedang dan pisau yang dijual secara terbuka.

Ukiran dan reka bentuk hulu pedangnya unik dan mempunyai pengaruh budaya Cina kuno. Hajat di hati untuk membeli pedang itu sebagai hiasan dinding di rumah terpaksa dilupakan memikirkan pemeriksaan keselamatan yang ketat di lapangan terbang.


ANTARA muslimah yang hadir sewaktu sesi diskusi.


Kami tiba di Shadian hampir lewat petang. Kami terus dibawa ke Masjid Shadian atau dikenali sebagai Grand Mosque of Shadian bagi menunaikan solat Asar. Penulis amat kagum melihat sebuah masjid besar yang sangat indah seni binanya berdiri teguh di sebuah pekan terpencil di China.

Penduduk setempat agak peramah dan mesra ketika kami ingin menunaikan solat jemaah. Ada juga yang menegur dan memberi salam, namun penulis hanya mampu membalas salam dan senyuman kerana kekangan bahasa menjadi masalah untuk berkomunikasi.

Masjid Shadian merupakan masjid yang terbesar di wilayah tersebut. Menurut Rusydi, ia dibina atas ehsan wang penduduk setempat dan ahli-ahli perniagaan Muslim di sana. Apa yang mengagumkan, segala perbelanjaan untuk membina masjid tersebut langsung tidak menggunakan peruntukan pihak pemerintah.

Menurut Rusydi, Shadian merupakan satu-satunya penempatan golongan Islam yang kaya.

Wilayah eksklusif

Kebanyakan mereka terlibat dengan aktiviti perlombongan bahan-bahan mineral yang menjadi sumber pendapatan. Tambah Rusydi, hasil perlombongan bahan-bahan mineral ini secara tidak langsung menjana sektor perdagangan dan pendapatan negara China.


PENULIS (empat dari kiri) bersama Rusydi (tiga dari kiri) bergambar bersama penduduk Islam di Shadian.


Berdasarkan pengamatan penulis, seni bina masjid ini direka berasaskan Masjid Nabawi di Madinah.

Masjid tersebut siap dibina pada tahun 2009 dan kawasan itu didiami kira-kira 20,000 penduduk Islam. Dianggarkan terdapat 11 masjid lain di sekitar Shadian.

Shadian hakikatnya merupakan sebuah wilayah eksklusif masyarakat muslim. Namun, apa yang menyentuh hati ialah mereka begitu terbuka menerima kunjungan pelancong berlainan agama.

Keesokan harinya, penulis dan Rusydi bertemu dengan masyarakat Islam di Shadian. Setibanya kami di sebuah madrasah berdekatan, dewan telah pun dipenuhi dengan penduduk Islam tempatan.

Kebanyakan mereka fasih bertutur dalam dialek tempatan, manakala sesetengahnya fasih berbahasa Arab.

Mujurlah Rusydi ada pembantu untuk menterjemah perbualan mereka. Kami bertukar-tukar pendapat dan pengalaman.

Sepanjang berada di sana, penulis dilayan mesra. Ada juga dalam kalangan mereka yang menjadikan penulis sebagai anak angkat. Tidak kurang yang menawarkan rumah mereka untuk penulis bermalam.

Namun atas urusan kerja dan keluarga di Malaysia, semua tawaran itu terpaksa dilepaskan dengan hati yang berat.

Mengintip haiwan buas di Bumbun Rimau

Posted:

Mengintip haiwan buas di Bumbun Rimau

Mengintip haiwan buas di Bumbun Rimau

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI


KELENGKAPAN peralatan mesra hutan ada dijual di SGI Outdoor yang terletak di pintu masuk Taman Negara Sungai Relau.


SEBELUM tiba di destinasi tandang tamu pilihan, kru Kosmo! dibawa menaiki jip jauh ke dalam hutan belantara. Masa perjalanan dari pintu masuk utama Taman Negara Sungai Relau, Pahang ke laluan masuk lokasi yang ingin dituju kira-kira 10 minit.

Sebaik deruan enjin dimatikan, kami tercari-cari lokasi penginapan yang diberi nama Bumbun Rimau. Pemandangan sekeliling hanya berlatar belakangkan hutan tebal, jalan raya usang dan bunyi unggas.

PENGUNJUNG perlu berjalan sejauh 200 meter ke dalam hutan untuk ke Bumbun Rimau.


Rasa ragu-ragu mula menyelinap masuk tatkala kami diminta berjalan kaki ke dalam trek buatan sejauh hampir 200 meter dari lokasi jip ditinggalkan. Perasaan ingin tahu tentang ke mana agaknya arah renjer pengiring ingin membawa kami mula menerpa.

Di sana, berdiri kukuh sebuah teratak tinggi yang dibina kira-kira lima meter dari aras tanah. Keadaan di dalam ruang tidur Bumbun Rimau kelihatan kelam dan hanya disinari cahaya matahari yang masuk melalui tingkap.

Tiada bekalan elektrik disambungkan ke teratak tunggal yang terasing daripada dunia luar itu. Terdapat tiga buah katil dua tingkat yang bertilamkan permukaan papan buat pencinta rimba yang ingin menginap di situ.


AKTIVITI menangkap ikan kelah dijalankan tidak jauh dari Bumbun Rimau.


Pelancong dari Barcelona, Sepanyol, Jose Maria Martinez, 36, memilih untuk tidur di Bumbun Rimau bagi memerhati haiwan liar dengan lebih dekat biarpun tinggal berseorangan di dalam bangunan tersorok itu.

Promosikan Malaysia

"Saya sudah sebulan datang ke negara ini untuk bercuti kerana sukakan keadaan semula jadi di Malaysia. Saya mahu lihat haiwan seperti harimau, tapir dan gajah pada malam hari di Bumbun Rimau ini.


MARTINEZ kagum dengan keindahan flora dan fauna negara ini yang sungguh berbeza dengan negara kelahirannya, Sepanyol.


"Di Sepanyol memang ada hutan tetapi saiznya kecil tidak seperti di Malaysia. Saya akan mempromosikan keindahan alam negara ini kepada kawan-kawan di Sepanyol sekembalinya ke negara saya tidak lama lagi," katanya ketika ditemui di taman negara tersebut.

Katanya, Taman Negara Pahang memang terkenal tetapi masih belum ramai yang tahu mengenai tarikan yang ada di bahagian pintu masuk Sungai Relau itu.

Bagi anda yang merancang untuk mengalami sendiri keseronokan mendekati suasana di rimba, harga penginapan yang ditawarkan hanyalah RM10 seorang bagi satu malam. Namun sebelum itu, anda perlu membayar permit masuk sebanyak RM1 seorang yang membolehkan anda keluar masuk ke taman negara tersebut selama satu bulan.


KEADAAN reka bentuk bangunan Bumbun Rimau di bahagian luaran.


Jangan lupa untuk membawa kelengkapan asas seperti beg tidur, kelambu, krim penghalau serangga dan lampu suluh jika ingin tidur selesa di bumbun tersebut. Kelengkapan seperti itu tidak disediakan pihak pengurusan taman negara seiring dengan matlamat utamanya yang mahu pelawat benar-benar dekat dengan alam semula jadi.

Bagaimanapun, jika anda terlupa membawa peralatan tersebut, anda masih boleh mendapatkannya di kedai SGI Outdoor yang terletak di pintu masuk taman negara. SGI Outdoor menjual peralatan aktiviti luar untuk mereka yang gemarkan sukan lasak seperti mendaki gunung dan meneroka gua.

Selain Bumbun Rimau, terdapat tarikan lain yang boleh dilakukan di Taman Negara Pahang Sungai Relau seperti memberi makan kepada ikan kelah di santuari berdekatan, mengikuti kembara safari pada waktu malam dan menunggang kenderaan pelbagai permukaan (ATV).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Siasat minyak dari dapur haram

Posted:

Siasat minyak dari dapur haram

Siasat minyak dari dapur haram

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

PIHAK berkuasa didakwa hanya memeriksa minyak kitar semula daripada pengusaha berlesen tetapi tidak memeriksa pengusaha tidak berlesen.
- Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melahirkan kebimbangan mengenai terdapat kemungkinan minyak masak kitar semula yang diproses daripada minyak yang dikumpul daripada dapur restoran tidak halal sebelum dijual kepada peniaga-peniaga pasar malam.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan (gambar kecil) mendedahkan, tindakan itu dipercayai dilakukan oleh pengusaha-pengusaha minyak masak kitar semula tidak berlesen yang menjualnya semula pada harga murah kepada peniaga terbabit.

Menurut beliau, masalah itu tidak berlaku dalam kalangan pengusaha berlesen kerana mereka sering dipantau oleh pihak berkuasa tetapi pemantauan tidak dilakukan ke atas pengusaha minyak kitar semula haram.

"Pengusaha haram ini, selain mengitar minyak masak lebih dua kali dan menjualnya kepada peniaga pasar malam dan peniaga makan ringan tepi jalan, mereka juga tidak mustahil mencampur aduk minyak antara restoran halal dan tidak halal," jelasnya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Nadzim memberitahu, pihak berkuasa juga tidak membuat tinjauan dan memeriksa peniaga pasar malam yang menggunakan minyak masak kitar semula yang berkemungkinan membeli minyak itu daripada pihak tidak bertanggungjawab terbabit.

"Cuba periksa peniaga pasar malam, peniaga pisang goreng yang membeli minyak kitar semula itu pada harga murah. Mereka tidak membeli daripada syarikat berlesen," jelasnya.

Sehubungan itu, katanya, PPIM telah melantik pasukan penyiasat khas untuk menyiasat perkara tersebut dan memberi bukti kepada pihak berkuasa mengenai kewujudan penjualan minyak masak kitar semula yang tidak sesuai digunakan oleh peniaga.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rabecca guna duit dibayar Erma bantu mangsa banjir

Posted:

Rabecca guna duit dibayar Erma bantu mangsa banjir

Rabecca guna duit dibayar Erma bantu mangsa banjir

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my

INILAH gambar-gambar menunjukkan barang-barang yang dibeli oleh Rabecca untuk disedekahkan kepada mangsa banjir.
Ia dimuat naik dalam Instagram pelakon itu.


KUALA LUMPUR - Pelakon Rabecca Nur Al-Islam yang menang kes saman ke atas Erma Fatima menggunakan wang yang dimenanginya untuk membantu mangsa banjir di Kuantan, Pahang.

Rabecca, 23, berkata, wang sebanyak RM11,200 yang dibayar oleh pengarah filem itu dengan menggunakan not RM1 sebanyak 11,200 keping dihantar ke pejabat peguamnya kelmarin.

"Peguam saya telah menghubungi saya dan memberitahu mengenai wang tersebut. Saya kemudian meminta peguam saya supaya menghantar terus wang itu ke bank dan dimasukkan ke dalam akaun saya.

"Setelah wang tersebut diperoleh, saya terus mengajak beberapa orang rakan untuk membeli-belah di pasar raya Giant di Bukit Antarabangsa dan Mydin di Subang Jaya. Kami membeli pelbagai barangan keperluan seperti biskut dan air untuk diagihkan kepada mangsa banjir di Kuantan," kata artis itu ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Proton lancar Perdana versi baharu

Posted:

Proton lancar Perdana versi baharu

Proton lancar Perdana versi baharu


NAJIB (kanan) menerima kereta Proton Perdana edisi khas sebagai
kenderaan rasminya di lobi Bangunan Perdana Putra di Putrajaya semalam. Turut kelihatan Muhyiddin (kiri).


PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam melancarkan Proton Perdana berwajah baharu sebagai kenderaan rasmi kerajaan.

Proton Perdana berwajah baharu itu menampilkan dua varian iaitu Perdana 2.0 L dan 2.4 L dengan mempertingkatkan ciri-ciri keselamatan dan keselesaan.

Dua unit edisi khas Proton Perdana berwajah baharu turut dikeluarkan untuk Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada majlis itu, Najib juga menerima kenderaan rasmi beliau dengan plat nombor W11N.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pembukaan penuh warna-warni

Posted:

Pembukaan penuh warna-warni

Pembukaan penuh warna-warni

PERCIKAN bunga api menghiasi setiap ruang di Stadium Wunna Theikdi, Myanmar malam tadi menandakan bermulanya secara rasmi temasya Sukan SEA 2013.


NAY PYI TAW, Myanmar - Misi Malaysia memburu 40 pingat emas Sukan SEA 2013 bermula secara rasminya semalam.

Jaguh bina badan negara, Sazali Samad mengetuai barisan atlet dan pegawai kontinjen Malaysia seramai 69 orang memasuki Stadium Wunna Theikdi pada majlis perasmian pembukaan temasya Sukan SEA 2013 malam tadi.

Kontinjen Malaysia yang segak memakai pakaian rasmi berbelang harimau kelihatan bersemangat pada majlis tersebut yang turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Kegembiraan terpancar di wajah mereka terutamanya selepas Malaysia berjaya mengutip lima pingat emas, lima perak dan 12 gangsa sebelum edisi ke-27 temasya itu dirasmikan.

Selepas wusyu menghadiahkan tiga pingat emas, semalam giliran atlet ekuestrian pula mengutip dua pingat emas menerusi acara endurance.

Kini, hanya tinggal 35 pingat emas lagi untuk mencapai sasaran 40 pingat emas yang diletakkan Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Majlis upacara perasmian pembukaan semalam bermula pada pukul lima petang waktu tempatan yang diterajui oleh pengacara, Zaw Myo Oo dan Chaw Su Su Kyi diikuti dengan penerangan tentang perjalanan Sukan SEA 2013 yang sudah 44 tahun tidak diadakan di Myanmar sejak 1969.

Myanmar sudah bersedia untuk menganjurkan 33 acara yang menawarkan 460 pingat emas yang bakal direbut oleh 11 negara Asia Tenggara dan segala janji tersebut telah diterjemahkan melalui lagu tema Colourful Garden nyanyian Htoo L Linn and Sone Thin Parr.

Pengiraan detik perasmian dimulakan sambil diikuti pertunjukan bunga api, persembahan orkestra angkatan tentera serta perarakan masuk bendera setiap negara yang mengambil bahagian dan bendera Persekutuan Sukan SEA.

Seterusnya perarakan masuk kontinjen dengan Malaysia menjadi negara kelima memasuki stadium selepas Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos manakala selebihnya, Filipina, Singapura, Thailand, Timor Leste, Vietnam dan negara tuan rumah, Myanmar.

Ucapan perasmian disampaikan oleh Menteri Sukan Myanmar, U Tint San diikuti simbolik perasmian yang dilakukan Presiden Myanmar, Thein Sein melakukan upacara perasmian semalam, pegawai, atlet dan pengadil memulakan bacaan ikrar untuk melakukan yang terbaik di temasya dwitahunan kali ini.

Ia diikuti dengan larian obor beberapa atlet legenda Myanmar sebelum upacara menyalakan obor dibuat dengan penuh debaran apabila api dinyalakan pada anak panah oleh atlet memanah negara tuan rumah, Maung Wai Lin Tun dan ia disasarkan ke arah kawah obor menandakan bahawa semangat atlet akan sentiasa menyala sepanjang 12 hari temasya berlangsung.

Persembahan kebudayaan juga mewarnai upacara perasmian pembukaan dengan bertemakan sejarah negara tersebut. Apa yang menarik, beberapa negara Asia Tenggara lain turut membuat persembahan seperti Brunei, Kemboja dan Indonesia.

Sebagai negara yang berbilang bangsa, persembahan dari kaum Kachin, Kayah, Kayin, Chin, Bamar, Mon, Rakhine dan Shan turut diadakan, diikuti dengan persembahan nyanyian beberapa penyanyi popular Myanmar seperti Zaw Pai dan Rebbca Win.

Upcara tersebut ditutup dengan persembahan bunga api luar biasa dan penuh warna-warni, sekali gus menandakan bahawa 11 negara Asia Tenggara bakal beraksi dengan penuh semangat kesukanan.

Ekuestrian sumbang dua emas

Posted:

Ekuestrian sumbang dua emas

Ekuestrian sumbang dua emas


DARI kiri, Asri, Abdul Halim, Sulaiman dan Bulkhari menunjukkan pingat emas yang dimenangi dalam acara berpasukan di Pusat Ekuestrian Wunna Theikdi semalam.


NAY PYI TAW, Myanmar - Atlet ekuestrian negara, Mohd. Sulaiman Muda berjaya menjinakkan kuda liar yang ditunggangnya untuk menghadiahkan dua pingat emas awal pagi semalam.

Sulaiman, 27, yang menunggang kuda bernama Bagan Thitsar mengambil masa enam jam 26:04 saat (s) untuk menamatkan acara perlumbaan kuda lasak (endurance) sejauh 80 kilometer (km), sekali gus menewaskan dua pelumba Indonesia, Yusnar Yusuf (6.26:05s) dan Otto Satyawan Rachmad (6.59:00s).

Selain emas dalam acara individu tersebut, atlet yang bernaung di bawah kelab Royal Terengganu Endurance Stable (RTES) itu turut merangkul pingat emas berpasukan.

Sulaiman yang bergandingan dengan Abdul Halim Alihan, Asri Abdul Aziz dan Mohd. Bulkhairi Rozali mengumpul masa keseluruhan 21.23:39s untuk menewaskan gandingan Myanmar (26.17:35s) dan Indonesia (13.25:05s).

Meskipun kedua-dua penunggang Indonesia berjaya mencatat masa yang baik, mereka gagal untuk memenangi pingat emas dalam acara berpasukan selepas seorang lagi rakan sepasukan mereka gagal menamatkan perlumbaan.

"Ketika mula-mula keluar, kuda saya seakan-akan gila kerana terkejut dengan tepukan para penonton. Saya sukar untuk mengawalnya pada pusingan pertama (36km).

"Bagaimanapun, saya semakin serasi pada pusingan kedua (24km) dan tidak ada masalah untuk menunggang pada pusingan ketiga (20km).

"Saya berjaya menjinakkannya dengan cara membelai meskipun adakalanya ia menjadi liar," kata Sulaiman pada majlis penyampaian pingat di Pusat Ekuestrian Wunna Theikdi semalam.

Sulaiman berkata, kejayaan itu sangat bersejarah buat dirinya dan juga Malaysia.

Selain memenangi pingat emas pertama pada penampilan sulung Sukan SEA, kejayaan itu juga menamatkan penantian selama 12 tahun Malaysia selepas kali terakhir melakukannya pada 2001.

"Saya mula mengenali sukan ekuestrian ketika bekerja sebagai penjaga kandang kuda pada usia 22 tahun.

"Bermula daripada situ, minat saya kepada sukan ini semakin mendalam dan saya tidak mempersia-siakan peluang itu," jelasnya.

Sementara itu, pengurus pasukan ekuestrian negara, Che Mat Din Ismail berkata, beliau sudah menjangkakan kejayaan tersebut berdasarkan prestasi semasa atlet negara.

"Kami tidak meletakkan sasaran yang tinggi tetapi saya sudah menjangkakan kemenangan itu. Kami mahu mengejutkan rakyat Malaysia dengan kejayaan ini.

"Kalau guna kuda sendiri, saya yakin dua pingat akan menjadi milik Malaysia. Saya lihat, kuda yang ditunggang atlet negara sukar untuk dikawal dan liar," katanya.

Bekas 'regu emas' negara bidas PSM

Posted:

Bekas 'regu emas' negara bidas PSM

Bekas 'regu emas' negara bidas PSM


NORMANIZAM (tengah) dan Futra (kanan)


DUA bekas pemain sepak takraw negara membidas keengganan Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) meletakkan sasaran pingat emas pada Sukan SEA 2013 apabila skuad elit memulakan aksi berpasukan menentang Thailand hari ini.

Bekas perejam, Mohd. Futra Abd. Ghani dan tekong, Mohd. Normanizam Ahmad menyifatkan tindakan PSM itu sesuatu yang tidak wajar, malah menggambarkan badan induk tersebut tidak yakin langsung dengan kemampuan barisan bimbingan Jamaluddin Hassan menggapai emas.

Futra dan Normanizam yang menamatkan kemarau emas 12 tahun skuad sepak takraw negara pada Sukan SEA 2005 di Filipina, turut hairan mengapa PSM lebih gemar mencanangkan bahawa sasaran sebenar ialah emas Sukan Asia 2014 di Incheon, Korea Selatan.

"Saya tidak setuju dengan sasaran PSM. Emas Sukan SEA tetap penting sebagai satu semangat dan keyakinan awal pasukan negara.

"Bagaimana hendak mencongak peluang atau kemampuan pada tahap yang lebih tinggi macam Sukan Asia jika awal-awal lagi sudah menyerah dalam Sukan SEA.

"Sebagai bekas pemain negara, kami tetap meyakini kemampuan skuad sekarang," kata Futra.

Normanizam pula sempat berpesan kepada skuad elit negara agar menguatkan mental mereka apabila berdepan lawan seperti Thailand.

"Pantang kita terus menyerah biarpun ketika ketinggalan jauh mata. Jurang kita dengan lawan pun bukanlah banyak bezanya," jelasnya.

Malaysia akan menghadapi musuh tradisi, Thailand dan tuan rumah, Myanmar hari ini selain Indonesia pada keesokannya.

Jika memenangi kesemua aksi liga sepusingan itu, Malaysia akan mengakhiri kemarau emas berpasukan sepak takraw Sukan SEA sejak temasya 1991 di Manila.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Potensi bisnes hasil laut

Posted:

Potensi bisnes hasil laut

Potensi bisnes hasil laut

Oleh ADLAN JAAFAR


PUTEH menunjukkan pilihan ikan kering yang dijual di premisnya.


JIKA anda telah melewati simpang masuk ke Pekan Pasir Penambang, Kuala Selangor, perhatikan betul-betul papan tanda di sebelah kanan yang memaparkan lokasi Kompleks Pusat Gerai Pasir Penambang.

Biarpun lokasinya terpisah daripada kawasan pekan Pasir Penambang, kompleks tersebut juga menawarkan aneka produk hasil laut setanding dengan lot-lot kedai menjual hasil laut di pekan itu.

Sudah menjadi kebiasaan, kalau bertandang ke Kuala Selangor pada hari bekerja pasti keadaannya kelihatan lengang berbanding hujung minggu. Rata-rata yang datang pada waktu tersebut ialah pelanggan tetap yang mahu membeli-belah dengan tenang.

Antara barisan lot kedai, paling menarik perhatian di kompleks tersebut ialah sebuah kedai di bahagian tepi yang menggabungkan tiga buah premis menjadi sebuah lot yang besar.

Melihat saiznya sebegitu sudah pasti pilihan barangan jualan bukan setakat banyak tetapi pelbagai termasuk yang bergantungan di atas siling.

Pelanggan

Ketika kunjungan Kosmo!, pemiliknya, Puteh Saidin, 63, dan isteri, Rohmah Yusof kelihatan sedang melayan pelanggan yang membelek ikan kering. Biarpun suasana kedai tidak ramai pengunjung tetapi pelanggan datang silih berganti.

"Kebanyakan yang datang pada hari biasa merupakan pelanggan berulang," kata Puteh sambil disambut dengan senyuman isterinya yang sedang membungkus ikan kering.

Puteh menawarkan hampir kesemua jenis produk hasil laut termasuk ikan kering yang jika dibilang satu persatu boleh mencecah angka 44.

"Bagaimanapun, bidang perikanan segar ini tidak mesra industri kerana jika cuaca tidak baik, para nelayan tidak turun ke laut sekali gus bekalan akan berkurangan.

"Jika air laut mati, nelayan juga tidak dapat membawa naik ikan pada kuantiti banyak," katanya.

Berbanding perniagaan hasil makanan laut kering, ia boleh dipastikan sentiasa mempunyai stok seperti yang berjaya dilakukan Puteh dalam memastikan produk sentiasa cukup di kedainya tanpa mengira musim.


HASIL laut yang dijual di Kompleks Pusat Gerai Pasir Penambang ini dijamin bersih dan segar.


Bekalan stok

Ekoran itu, Puteh mempunyai sebuah peti sejuk besar untuk simpanan stok sekali gus dapat memastikan stok bekalan sentiasa mencukupi setiap waktu.

Bekalan stok produk tidak terhad daripada pembekal di Kuala Selangor malah Puteh mendapatkannya daripada pembekal dari seluruh tanah air terutamanya dari Kedah dan Kelantan.

Puteh juga mencari sendiri pembekal tersebut bagi memastikan kesemua produk yang dijual di kedainya halal dan bersih dengan melihat sendiri cara pembuatan, bahan yang digunakan dan tempat pembuatan.

"Memang makanan berasaskan hidupan laut ini hukum asalnya halal tetapi cara penyediaan dan tempat dibuat sangat penting untuk diteliti," tegasnya.

Mengulas mengenai industri ikan segar dan kering di Kuala Selangor, Puteh yang telah berniaga sejak berusia 50 tahun berkata, ia sangat berpotensi untuk terus berkembang sejak Tan Sri Abu Hassan Omar menjadi Menteri Besar Selangor lagi.

Katanya, Kuala Selangor merupakan lokasi terakhir yang mempunyai industri sebegitu jika diteliti dari arah utara sehingga ke selatan.

Maka, kalau mahu kembangkan industri ikan kering di pantai negeri Johor dan Melaka pun amat bertepatan.

Puteh turut menjual secara pukal kepada pembekal-pembekal atau peniaga dari Pahang dan Johor.

Di kedai Puteh juga terdapat kelengkapan bahan masakan yang sesuai dimasak bersama ikan kering seperti sos dan rempah campuran.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Perdana Menteri Thai menangis

Posted:

Perdana Menteri Thai menangis

Perdana Menteri Thai menangis

WAJAH sebak Yingluck semasa beliau membuat kenyataan pada sidang akhbar di Kelab Tentera Bangkok semalam.


BANGKOK - Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra semalam menangis dengan matanya kelihatan berair semasa beliau meminta penunjuk perasaan tidak berhimpun di jalanan.

Yingluck juga meminta penunjuk perasaan menyokong pelaksanaan pilihan raya Parlimen yang diadakan pada 2 Februari depan.

Selepas mengadakan demonstrasi jalanan sejak bulan lalu, para penunjuk perasaan menolak pembubaran Dewan Rakyat yang dibuat Yingluck kelmarin.

Namun, Yingluck menyatakan beliau akan meneruskan tugasnya sebagai perdana menteri sementara sehingga 2 Februari depan.

"Kini, kerajaan telah membubarkan Parlimen. Saya meminta anda berhenti melakukan tunjuk perasaan dan semua pihak bekerja ke arah pilihan raya," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Kelab Tentera selepas mengadakan mesyuarat Kabinet.

Yingluck kelihatan sebak dengan matanya berair sebelum beliau kembali menenangkan dirinya.

Perdana Menteri itu mungkin diselubungi emosi selepas tunjuk perasaan jalanan diadakan bagi mendesak beliau meletakkan jawatan kerana didakwa sebagai boneka abangnya, Thaksin yang juga bekas perdana menteri tetapi digulingkan dalam rampasan kuasa tentera pada tahun 2006.

Yingluck, 46, yang merupakan bekas ahli perniagaan tidak mempunyai pengalaman dalam politik sebelum beliau bertanding dalam pilihan raya pada tahun 2011.

Dalam pilihan raya itu, partinya, Pheu Thai menang sekali gus membolehkannya menjadi perdana menteri.

Thaksin kini hidup dalam buangan selepas beliau dijatuhkan hukuman penjara dua tahun kerana kesalahan menyalahgunakan kuasa.

Dasar-dasar Thaksin yang membela penduduk miskin telah menyebabkan beliau mendapat sokongan ramai penduduk di kawasan pedalaman.

Thaksin juga merupakan bilionair yang berjaya dalam industri telekomunikasi.

Kira-kira 3,000 penunjuk perasaan berkhemah di Rumah Kerajaan pada malam kelmarin.

Penunjuk perasaan itu turut berhimpun semalam yang merupakan cuti umum sempena Hari Perlembagaan.

Para penunjuk perasaan anti-Yingluck itu terdiri daripada golongan kelas pertengahan dan atasan termasuk kakitangan awam serta keluarga ahli perniagaan ternama.

Kumpulan anti-Yingluck itu juga mendapat sokongan kuat daripada penduduk di selatan Thailand kerana ia merupakan kubu kuat parti Demokrat yang menjadi pembangkang.

Namun, penunjuk perasaan itu memberi tempoh 24 jam kepada Yingluck untuk meletakkan jawatan.

Penunjuk perasaan itu yang diketuai bekas timbalan perdana menteri, Suthep Thaugsuban mahu Yingluck meletakkan jawatan supaya majlis rakyat yang dianggotai beberapa orang terbaik yang dipilih dalam kalangan penduduk boleh mentadbir Thailand.

Yingluck enggan meletakkan jawatan seperti yang diminta para penunjuk perasaan.

Menurut polis, kira-kira 7,650 orang penunjuk perasaan berhimpun di sini pada tengah hari semalam berbanding 160,000 orang kelmarin.

Pada hujung bulan lalu, dua orang terbunuh dan 45 cedera dalam tunjuk perasaan anti-Yingluck di sini. - Agensi

Bieber lawat mangsa Haiyan

Posted:

Bieber lawat mangsa Haiyan

Bieber lawat mangsa Haiyan


SEORANG kanak-kanak mahu menepuk tapak tangan Bieber di Tacloban.


MANILA - Penyanyi remaja terkenal, Justin Bieber melawat mangsa-mangsa Taufan Haiyan di bandar Tacloban, tengah Filipina semalam.

Bieber tiba dari Australia dan terbang ke bandar tersebut untuk memberikan baju, permainan dan bola keranjang kepada kanak-kanak yang menjadi mangsa taufan tersebut.

Penyanyi berusia 19 tahun itu juga melawat sebuah sekolah rendah yang dijadikan pusat perlindungan mangsa-mangsa taufan tersebut.

Hampir 6,000 orang terbunuh apabila taufan tersebut melanda tengah Filipina pada bulan lalu.

Lebih 1,700 orang lagi hilang dalam bencana alam itu yang mengakibatkan ramai penduduk hilang tempat tinggal.

Bieber turut memeluk, menyanyi dan menari selain bermain bola keranjang dengan kanak-kanak.

Dia turut melawat mangsa- mangsa taufan itu di Palo, tengah Filipina.

"Lawatan yang paling menyentuh perasaan sepanjang kehidupan saya," kata penyanyi itu di laman Twitternya.

Dia juga menyatakan, Manila merupakan lokasi terakhirnya dalam konsert jelajahnya, Believe.

"Saya menyaksikan kemusnahan pada hari ini. Mereka (mangsa-mangsa taufan) memerlukan pertolongan," kata Bieber.

Sebelum melawat mangsa- mangsa itu, dia menghantar mesej di laman untuk mengumpulkan dana, Prizeo.com bagi meminta berjuta-juta peminatnya memberikan sumbangan kepada mangsa taufan tersebut.

"Tabung Kanak-Kanak Bangsa-Bangsa Bersatu berasa gembira kerana Bieber mahu mela- wat Tacloban," kata penyelaras tabung itu, Angela Kearney. - Agensi

Band Metallica buat persembahan di Antartika

Posted:

Band Metallica buat persembahan di Antartika

Band Metallica buat persembahan di Antartika


KUBAH lut sinar yang menjadi lokasi Metallica membuat persembahan.


BUENOS AIRES - Band rock Metallica membuat persembahan di Antartika di hadapan kira-kira 100 orang pada malam Ahad lalu.

Ekoran persembahan tersebut, band dari Amerika Syarikat itu telah mengadakan konsert di tujuh buah benua di bumi.

Dalam persembahan itu, anggota-anggota Metallica membuat konsert di dalam sebuah kubah lut sinar di Pangkalan Carlini milik Argentina di Antartika.

Penyanyi utama Metallica, James Hetfield bertanya kepada penonton sama ada mereka telah bersedia untuk mencipta sejarah dengan menonton persembahan bandnya.

"Kami juga sama seperti anda," kata Hetfield sebelum bandnya membuat persembahan.

Kubah itu mengelakkan anggota-anggota Metallica dan penonton daripada terdedah kepada suhu sejuk melampau.

Turut menyaksikan persembahan itu ialah beberapa saintis yang memakai fon telinga.

Metallica bukannya satu-satunya band yang pernah membuat persemba- han di Antartika.

Pada tahun 2007, sebuah band indie, Nunatak pernah membuat persembahan di benua itu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penyiar ketiga ditembak mati di Filipina dalam tempoh dua minggu

Posted:

Penyiar ketiga ditembak mati di Filipina dalam tempoh dua minggu

Penyiar ketiga ditembak mati di Filipina dalam tempoh dua minggu

11/12/2013 11:02pm

MANILA - Seorang lagi penyiar radio ditembak mati di Filipina hari ini, menjadikan ia kes pembunuhan ketiga membabitkan penyiar dan juga wartawan negara itu selepas kes terakhir berlaku dua minggu lepas.

Rogelio Butalib, 44, diserang seorang lelaki bermotosikal di bandar Tagum, selatan Pulau Mindanao, kata jurucakap polis wilayah, Ketua Inspektor Jed Clamor.

"Kami sedang meneliti kemungkinan bahawa dia dibunuh kerana profesionnya. Butalib merupakan pengulas stesen tempatan, Radyo Natin, dan mungkin mempunyai musuh kerana program yang dikendalinya memaparkan isu-isu tempatan, termasuk rasuah," kata Clamor.

Walau bagaimanapun, Clamor berkata, pembunuhan itu mungkin juga bermotifkan politik kerana mangsa sebelum ini telah dipilih bertanding jawatan daerah Oktober lalu.

Sebelum ini, pengacara rancangan bual bicara untuk radio DXFM, Michael Diaz Milo telah dibunuh di bandar Butuan pada Jumaat lalu, manakala seorang lagi penyiar, Joas Dignos, dibunuh di bandar Valencia pada 29 November.

Semalam, seorang lelaki bersenjata tidak dikenali telah bertindak menembak dan mencederakan seorang wartawan radio keempat, Jonavin Villalbal, di tengah bandar Iloilo. Keempat-empat suspek serangan tersebut masih dalam buruan polis.

"Ia amat menyedihkan kerana salah seorang daripada pengamal media kita telah dibunuh," kata Pengerusi Kesatuan Kebangsaan Wartawan Filipina, Rowena Paraan. - AFP

Letupan bom korbankan empat anggota tentera Thailand

Posted:

Letupan bom korbankan empat anggota tentera Thailand

Letupan bom korbankan empat anggota tentera Thailand

11/12/2013 9:46pm

BANGKOK - Empat orang anggota tentera terbunuh, manakala 12 yang lain cedera dalam letupan bom yang menggegarkan sebatang jalan di selatan Thailand hari ini.

Bom seberat 50 kilogram itu disembunyikan di dalam kanister gas sebelum ia diletupkan menggunakan alat telefon bimbit ketika sebuah trak tentera lalu berhampirannya tengah hari tadi, jelas seorang pegawai polis di daerah Kha Pho wilayah Pattani.

"Enam daripada jumlah 12 orang anggota tentera yang tercedera masih lagi dirawat dan berada dalam keadaan kritikal.

"Ketika kejadian, kesemua 16 orang anggota tentera itu berada dalam trak dan direhatkan dari bertugas dan dibawa beriadah," katanya.

Sementara itu, polis di wilayah berdekatan Yala berkata, dua orang penduduk Muslim di sebuah kampung telah ditembak mati tanpa sebarang sebab dan usul periksa semalam.

Sejak tahun 2004, terdapat lebih daripada 5,500 orang penduduk majoriti Islam di selatan Thailand dilaporkan terbunuh akibat letupan dan tembakan yang didalangi kumpulan pemberontak.

Awal tahun ini, Thailand telah mengadakan rundingan damai rasmi pertamanya dengan pemberontak selatan tetapi tiada kata putus dibuat dan serangan itu tetap berterusan di negara Gajah Putih itu. - AFP

Proton jangka keluar kereta hibrid pada akhir 2014

Posted:

Proton jangka keluar kereta hibrid pada akhir 2014

Proton jangka keluar kereta hibrid pada akhir 2014

11/12/2013 9:28pm

PUTRAJAYA - Proton Holdings Berhad (Proton), anak syarikat DRB-HICOM, dijangka mengeluarkan kereta hibrid pada akhir tahun depan.

Pengerusi Eksekutif Proton, Tan Sri Mohd. Khamil Jamil berkata, Proton yang juga pengeluar kereta nasional, kini dalam usaha mencari jalan dan cara inovatif untuk mengeluarkan dan memasarkan kereta hibrid berkenaan.

"Kami masih lagi berusaha dengan projek itu. Kami akan menyiapkan teknologi baharu itu menjelang akhir 2014," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan Proton Perdana berwajah baharu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kompleks Perdana Putrajaya di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Mohd. Khamil berkata, Proton dijangka melancarkan Kenderaan Elektrik (EV) menjelang akhir tahun 2015.

"Prototaip kereta EV sudah siap dan kami kini dalam peringkat percubaan untuk memastikan ia memenuhi spesifikasi tempatan," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved