Rabu, 16 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hiasan tradisi raja sehari

Posted:

Hiasan tradisi raja sehari

Hiasan tradisi raja sehari

PEMASANGAN sanggul lintang memerlukan nilai kesabaran dan ketelitian yang tinggi.KETIKA menghadiri majlis perkahwinan anak saudara perempuannya yang memilih konsep ala Barat sebagai tema, nostalgia dan detik-detik manis kala persandingannya tidak semena-mena menerjah minda.

Pada waktu itu, Noraini Ahmad, 53, tampak anggun dalam persalinan kurung broked merah bersulam emas dan bersanggul lintang di kepala.

Jauh di sudut hati wanita kelahiran Teluk Intan, Perak itu berputik sekelumit rasa bangga. Bangga dan bertuah kerana berpeluang menggayakan perhiasan tradisi yang suatu ketika dulu cukup popular. Bahkan, pernah menjadi kebanggaan kaum wanita Melayu di Melaka.

"Walaupun saya berasal dari Perak, ahli keluarga sebelah suami yang menetap di Melaka sangat kuat berpegang kepada adat dan tradisi.

"Selepas dicadangkan oleh arwah ibu mertua supaya menggayakan sanggul lintang pada hari persandingan, saya terus bersetuju," katanya mengimbau saat-saat indah sewaktu bergelar raja sehari tiga dekad lalu.


PEMASANGAN sanggul lintang memerlukan nilai kesabaran dan ketelitian yang tinggi.


Menceritakan pengalamannya memakai sanggul lintang Noraini memberitahu, selain perlu menempuh proses yang panjang, dia terpaksa menahan kesakitan dari awal proses pemakaian sehinggalah selepas sanggul itu ditanggalkan.

"Proses pemakaian sanggul lintang mengambil masa yang agak lama kerana banyak cucuk sanggul dan berutas-utas bunga pelbagai warna digunakan untuk mencipta lapisan demi lapisan supaya ia nampak bertingkat-tingkat," katanya menyifatkan pengalaman memakai sanggul lintang itu sebagai sesuatu yang sangat berharga.

Adat Melayu

Menurut Noraini, pada peringkat awal mak andam meletakkan sanggul lintang, kulit kepala saya terasa seperti ditarik-tarik. Jelasnya, batang pisang seberat 500 gram dan panjang 38 sentimeter disalut dengan rambut palsu. Kemudian ia diikat kemas pada rambut sebelum cucuk sanggul disemat kemas.

Akibat terlalu berat, kulit kepala Noraini sedikit bengkak dan kemerahan selepas sanggul itu ditanggalkan.

Bagi anak jati negeri Melaka, Suriani Muhammad, 23, yang akan melangsungkan majlis perkahwinannya awal tahun ini, bakal menggayakan sanggul lintang sebagai hiasan di kepala pada majlis malam berinai besar.

"Ibu bapa saya sangat mengutamakan adat Melayu lama.

"Dua orang kakak saya juga pernah menggayakan sanggul lintang pada hari perkahwinan mereka. Jadi, sebagai anak kelahiran Melaka, tidak salah rasanya bagi saya untuk meneruskan tradisi pemakaian sanggul lintang," katanya ketika ditemui baru-baru ini.


SANGGUL yang dijadikan perhiasan oleh kerabat Kesultanan Melayu Melaka ini menjadi simbol raja sehari.


Suriani mengakui dia berasa bangga kerana menjadi salah seorang daripada generasi muda yang bakal menggayakan perhiasan kepala itu pada majlis perkahwinannya.

"Bagi saya, sifat sanggul itu yang sarat dengan pelbagai aksesori dan motif bunga-

bungaan boleh menutup bahagian depan rambut saya.

"Saya hanya perlu meminta mak andam supaya menutup bahagian belakang rambut dengan hiasan lain seperti bunga kertas cina ataupun bunga melur segar," tambah Suriani.

Di Melaka, kelompok individu yang arif tentang pemakaian sanggul lintang boleh dibilang dengan jari. Justeru, perkakasan dan cara-cara pengendaliannya perlu diturunkan kepada waris yang sesuai agar ia tidak pupus di telan zaman.

Norazlinda Husin, 37, yang aktif dalam industri andaman di Melaka cukup sinonim dengan proses andaman secara tradisional terutama pemakaian sanggul lintang.

"Saya mula belajar mengandam selepas tamat zaman persekolahan kerana minat yang sangat mendalam terhadap dunia solekan dan kecantikan.

"Selepas tamat belajar, saya mengikuti kursus andaman yang dianjurkan oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) pada tahun 1993, lalu mengusahakan perniagaan andaman sendiri," ujarnya.

Warisi kepakaran

Ibu kepada lima orang cahaya mata itu menambah, ibu mertuanya yang juga pemilik sanggul lintang asli Melaka menjadi punca dia tertarik untuk mewarisi kepakaran andaman dan cara-cara memasang sanggul lintang mengikut teknik yang betul.

"Kebetulan ibu mertua saya memiliki set andaman sanggul lintang asli dan dia juga ada meminta saya untuk menjadi pewaris bagi ilmu mengandam menggunakan sanggul lintang. Disebabkan minat yang terlalu mendalam, saya bersetuju untuk mewarisi pusaka hiasan kepala itu," ujarnya yang ketika ini menjadi pembantu tetap ibu mertuanya.

Sementara itu, pengarah butik perkahwinan dan perancang majlis Lumiere Concept Wedding Planner, Anwar Arshad menjelaskan, pemilihan sanggul lintang yang lebih moden dan ringan menjadi trend masakini kerana ia mudah didapati, lebih murah dan menjimatkan masa.


NORAINI dalam persalinan kurung broked dan bersanggul lintang ketika persandingannya tiga dekad lalu.


"Ramai bakal pengantin yang mahu kelihatan anggun tanpa melalui proses andaman yang panjang, justeru pemilihan sanggul lintang moden sering menjadi ikutan sejak kebelakangan ini.

Bagaimanapun, menurut Anwar, dia turut mencadangkan kepada mereka untuk memakai sanggul lintang asli bagi memperlihatkan aura sebenar ketika memperagakannya pada hari perkahwinan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Damai di Taman Wetlands Putrajaya

Posted:

Damai di Taman Wetlands Putrajaya

Damai di Taman Wetlands Putrajaya

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

LELAKI itu leka memerhatikan air tasik yang terbentang luas di hadapannya. Warnanya agak keruh, mungkin disebabkan musim tengkujuh yang sedang melanda seluruh negara sejak akhir-akhir ini.

Sesekali matanya melihat dua rod pancing miliknya yang diletakkan di tebing tasik itu. Belum ada tanda-tanda menunjukkan umpan dedak pada mata kailnya sudah mengena.

"Memancing selalu macam inilah, ikut nasib. Kadang-kadang letak saja umpan ikan dah sambar, jika tidak tunggulah berjam-jam sekali pun, nak dapat seekor pun payah," kata Suffian Zulkarnain, 27.

Lelaki yang menetap di Putra Perdana dekat Puchong, Selangor itu sememangnya minat memancing. Boleh dikatakan hampir seluruh tasik dan kolam ikan di sekitar Puchong sudah ditawannya

Cuma kali ini, dia mahu mencuba nasib di Taman Wetland Putrajaya. Itu pun selepas rakan-rakan pemancingnya memberitahu, lokasi yang terletak di Presint 13, Putrajaya itu terkenal dengan pelbagai spesies ikan air tawar seperti seperti lampam, belida, toman dan jelawat.

Biarpun dikenakan caj sebanyak RM20 bagi setiap rod pancing yang dibawa, namun baginya ia tetap berbaloi.

Lebih-lebih lagi kawasan sekitarnya dilengkapi kemudahan tempat meletak kenderaan, tandas awam, surau, kafe serta wakaf bagi memberi keselesaan kepada pengunjung.

"Biarpun baru pertama kali memancing di sini, saya sangat seronok dan selesa. Sambil memancing saya dan keluarga boleh berkelah di tepi tasik sambil menikmati panorama flora dan fauna di sekitarnya," kata kakitangan Mahkamah Persekutuan Malaysia itu.

Sejarah Wetland


AKTIVITI rekreasi air antara tarikan yang ditawarkan di Taman Wetland Putrajaya.


Menyusuri sejarahnya, Taman Wetland Putrajaya dibangunkan pada Mac 1997 sebelum dibuka secara rasmi pada 2 Februari 1999 iaitu sempena Hari Wetland Sedunia.

Mempunyai keluasan 197.2 hektar, ia merupakan taman buatan manusia yang pertama di Malaysia serta antara kawasan tanah lembap yang terbesar di rantau ini.

Timbalan Pengarah Bahagian Operasi dan Pendidikan Taman Jabatan Landskap dan Taman Perbadanan Putrajaya, Mohd. Tajuddin Idris berkata, umum mengetahui Putrajaya direka berkonsepkan bandar yang dikelilingi tasik-tasik buatan manusia.

Justeru katanya, ia memerlukan satu sistem penapisan air yang cekap bagi mengelakkan air tasik itu daripada tercemar sekali gus menjejaskan keindahannya.

"Di sinilah peranan utama taman ini. Umpama 'buah pinggang', ia merawat dan menapis pelbagai bahan enap cemar dan toksik yang disalirkan dari sungai-sungai berhampiran secara semula jadi sebelum memasuki Putrajaya.

"Pada masa yang sama, ia juga menjadi habitat kepada pelbagai pelbagai jenis tumbuhan dan hidupan akuatik bagi membentuk asas rantaian makanan serta mengekalkan biodiversiti tanah lembap," ujarnya.

Tambah Mohd. Tajuddin, Taman Wetland Putrajaya terbahagi kepada dua komponen utama iaitu kawasan tanaman dan pusat rekreasi air yang menawarkan aktiviti rekreasi serta pembelajaran yang menarik minat pengunjung.

"Antara tarikan utama ialah menara pandang jauh setinggi 80 meter yang menawarkan panorama taman dan sebahagian besar Putrajaya dari udara. Bagi peminat haiwan pula terdapat pelantar tinjau burung yang menempatkan pelbagai spesies burung seperti undan putih, angsa putih, angsa mesir dan bangau. Terdapat juga kolam flamingo yang terletak dalam kawasan itu," jelasnya.

Katanya, ketika ini pelbagai kemudahan yang disediakan agak lengkap seperti dewan seminar, dewan makan, surau, bilik serba guna dan tapak perkhemahan.

"Taman ini bukan sahaja sesuai untuk pengunjung yang mahu beriadah sambil menikmati panorama alam semula jadi, malah sesuai juga dijadikan lokasi untuk acara seperti mesyuarat, hari keluarga, bina semangat, majlis perkahwinan dan sebagainya," ujarnya.


DENGAN ketinggian 80 meter, pengunjung boleh melihat panorama indah sekitar taman ini di Menara Pandang Jauh.


Salah satu tarikan terbaharu di Taman Wetland Putrajaya ialah Pusat Penghayatan Alam yang beroperasi pada Ogos tahun lalu.

Pusat pembelajaran

Penolong Pegawai Tadbir Pusat Penghayatan Alam, Nur Ayuni Liana Abd. Razak berkata, pengunjung ke pusat itu berpeluang mendapatkan maklumat mengenai ekosistem tanah lembap dengan lebih dekat.

Katanya, ruang dan galeri pameran di pusat itu dibahagikan kepada lapan zon berbeza.

"Bermula dari zon pertama sehingga ke zon lapan pengunjung akan dibawa mengenali ekosistem tanah lembap di Malaysia dan di Putrajaya serta pelbagai hidupan yang menghuni di dalamnya.

"Semua maklumat disampaikan dalam bentuk interaktif lengkap dengan audio visual, imej tiga dimensi dan model ekosistem tanah lembap.

"Ia menjadikan penjelajahan yang dilakukan tidak membosankan kerana pengunjung khususnya kanak-kanak boleh bermain dan mencuba pelbagai aktiviti yang disediakan," jelasnya.

Setinggi tiga tingkat, beliau berkata pusat itu turut menempatkan bilik tayangan, perpustakaan, bilik perbincangan, kafetaria dan kedai cenderamata.

Ujarnya, pusat itu dibuka setiap hari Selasa hingga Ahad bermula dari pukul 9 pagi hingga 5 petang.

Sementara itu, seorang pengunjung, Zuraida Mat Kilau, 28, berkata, Taman Wetland Putrajaya bukan sekadar pusat pelancongan atau rekreasi orang ramai semata-mata.

"Ia lebih kepada pusat pembelajaran yang membolehkan pengunjung memahami, menghayati dan menikmati alam semula jadi khususnya ekosistem tanah lembap dengan lebih dekat," ujarnya.

Gadis yang menetap di Seri Kembangan, Selangor itu berkata, pelbagai tarikan yang terdapat di taman itu turut menjadikan ia antara destinasi yang wajib dilawati di Putrajaya seperti Taman Putra Perdana, Taman Botani, Taman Alam Rimba, Taman Cabaran dan taman-taman lain di sekitarnya.

"Saya pernah beberapa kali ke sini, namun tidak pernah jemu kerana ia menawarkan aktiviti berbeza yang jelas tidak membosankan.

"Pengunjung bukan sahaja boleh memancing, menunggang basikal, menaiki kayak dan bot, malah jika bernasib baik berpeluang melihat pelbagai spesies burung penghijrah yang memenuhi ruang angkasa," ujarnya.


PADANG Merbuk menjadi lokasi peminat aktiviti permainan kapal terbang kawalan jauh berkumpul saban minggu.


Bagi Mohd. Azmi Darman, 45, pula, lokasi itu merupakan tempat dia dan rakan-rakannya daripada Kelab Wetlands EP Geng berkumpul saban minggu untuk bermain kapal terbang kawalan jauh.

"Kami memilih lokasi di Padang Merbuk yang lapang dan luas sebagai lokasi pertandingan kerana kesesuaiannya.

"Sejak dimulakan pada 2006 sehingga kini, sedikit sebanyak ia menjadi daya penarik kepada pengunjung sekali gus mempopularkannya," katanya.

Pulau sepi yang kaya potensi

Posted:

Pulau sepi yang kaya potensi

Pulau sepi yang kaya potensi


TERLETAK di Lautan Hindi, Kepulauan Comoros terasing daripada ledakan pembangunan pelancongan ekoran sejarah pulau tersebut yang banyak masalah.


KEWUJUDANNYA 'bertaburan' di Lautan Hindi antara Madagascar dan Mozambique. Empat buah pulau kecil Comoros itu dikenali dalam kalangan penduduk tempatan sebagai Moroniwhose iaitu 'bulan' dalam bahasa Arab.

Nama tersebut agak pelik, namun ia sesuai memandangkan pulau-pulau itu terasing daripada ledakan pembangunan pelancongan di Lautan Hindi.

Seperti jirannya Zanzibar, kepulauan itu menerima pengaruh tamadun Arab dan Afrika. Warisan kebudayaan Arab dapat disaksikan di bangunan masjid berwarna putih di pulau berkenaan.

Comoros juga seperti satu lagi jirannya Seychelles, mempunyai ciri-ciri sebagai pulau fantasi, cuaca tropika yang panas, air laut membiru dan pokok-pokok kelapa yang menghijau. Bagaimanapun, tiada sesiapa yang datang melawat Comoros, meskipun mereka telah mendengar namanya.

Ia disebabkan sejarah pulau tersebut yang banyak masalah. Sejak mendapat kemerdekaan daripada Perancis pada tahun 1975, Kesatuan Comoros tetap bersatu walaupun salah sebuah pulau, Mahore mengundi untuk kekal di bawah kekuasaan Perancis. Ketiga-tiga pulau lain pula sejak itu sering kali berlaku rampasan kuasa iaitu tidak kurang daripada 20 kali. Tragedi rampasan yang terbaru adalah pada tahun 2008 diketuai oleh pembunuh upahan terkenal dari Perancis, Bob Denard.

Kawasan terpencil

Justeru, tidak hairanlah ketika saya mendarat di kawasan pantai utama, Ngazidja, ia merupakan kawasan yang terpencil tetapi aman. Jalan rayanya juga dipenuhi lubang, kambing-kambing menggeledah sampah di tepi jalan, teksi-teksi usang, hotel bajet dengan hanya sebuah air paipnya berfungsi 24 jam.

Begitupun, kekurangan pelancong asing membuatkan penduduk tempatan menjadi mesra dan gembira untuk berbual bersama anda.

Setelah saya melawat beberapa pantai yang cantik dan menghabiskan masa petang dengan berkaraoke di salah sebuah restoran terbaik di Moroni (ibu kota), saya mulai merasa bosan dengan aktiviti karaoke tersebut. Ekoran itu, hanya satu pengembaraan yang tinggal, mendaki gunung berapi Karthala.

Gunung berapi

Terletak di kedudukan 2,361 meter di atas pelabuhan Moroni, hutan hujan tropika itu diselubungi kepulan awan. Karthala merupakan antara gunung berapi yang aktif di dunia iaitu telah 20 kali meletus pada abad yang lalu.

Bagaimanapun, sejak dua tahun lalu, gunung berapi tersebut tidak meletus, jadi pendakian saya berjalan lancar dan selamat. Saya mengupah seorang jurupandu kerana treknya yang mengelirukan dan kurang panduan pendakian.

Pada hari pendakian, jurupandu tersebut menjemput saya dengan menaiki teksi di hotel seawal 5 pagi. Kemudian kami menjemput pula seorang warga Perancis bernama Ludovic dan kemudian kami meneruskan perjalanan ke kawasan kampung yang memakan masa kira-kira sejam.

Jurupandu itu memakai pakaian tidur yang kelihatan seperti seluar trek, sweater berkain lembut serta kasut but terpakai, manakala Ludovic dan saya hanya memakai pakaian biasa dan sepasang kasut sukan.


CUACA tropika yang panas dan air laut membiru sesuai untuk aktiviti pelancongan.


Mereka berdua kerap berhenti menghisap rokok. Jadi, penduduk kampung banyak memintas kami yang memulakan pendakian dari kawasan ladang pisang melalui wangian pokok cengkih dan pokok vanila. Vanila menjadi sumber pendapatan utama kepada penduduk kampung.

Jurupandu yang saya upah tersebut kurang pengetahuan tentang kehidupan binatang liar. Apabila ditanya 'ada ularkah di sini?', dia sekadar menjawab 'ya, ada'. Apabila ditanya, 'apakah jenis burung kakak tua itu?', lalu dia menyahut 'ya, ia burung kakak tua'.

Suasana indah

Selepas sejam berjalan, kami keluar dari hutan dan merentasi laluan tanah berwarna merah hitam. Kami dapat menyaksikan keseluruhan Pulau Comoros yang indah dengan air laut yang membiru. Kami berhenti seketika dan memetik strawberi liar yang cair di dalam mulut dengan rasanya sangat manis.

Kemudian kami meneruskan perjalanan mendaki dengan memijak pokok-pokok mati menuju ke kawasan tanah berwarna kelabu.

Kami memanjat tebing terakhir dan terbentanglah pemandangan yang indah di hadapan mata. Kami memacak khemah di situ. Kawasan padang luas pula berwarna hitam abu dengan batu-batu yang bertaburan.

Kami melintasi kawasan tersebut menuju ke bahagian paling hujung iaitu kawasan seperti kawah dipanggil caldera. Beratus-ratus meter di bawah kami, kelihatan dua fumarol yang kecil. Fumarol merupakan lohong kecil dalam kerak bumi pada kawasan gunung berapi iaitu tempat gas dan wap keluar pada suhu tinggi.

Dari puncak itu kami hanya mendengar bunyi tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa. Kami bersantai seketika menikmati suasana indah berkenaan, Ludovic menulis di atas pasir, la vie est belle (kehidupan yang indah). Selepas itu, kami berpatah semula ke tapak perkhemahan.

Keesokan harinya, kami menuruni kawasan gunung dan menuju ke sebuah kampung. Kanak-kanak kelihatan teruja menunjuk ke arah kami sambil melaungkan 'mzungus' bermaksud orang putih. Saya menempuh hari yang menyeronokkan di kampung berkenaan dan berfikir, jika kawasan ini lebih membangun pasti akan menarik ramai pengunjung.

Manalah tahu suatu hari nanti, kanak-kanak di pulau ini tidak lagi menganggap orang luar atau pengunjung sebagai suatu yang pelik.

Aura klasik Jambatan Golden Gate

Posted:

Aura klasik Jambatan Golden Gate

Aura klasik Jambatan Golden Gate


JAMBATAN Golden Gate menjadi laluan buat 120,000 kenderaan setiap hari.


SESUAI dengan statusnya sebagai sebuah metropolitan, San Francisco sememangnya mempunyai pelbagai keunikan.

Terkenal dengan sejarah pelombongan emasnya satu ketika dahulu, kota yang berpusat di California, Amerika Syarikat (AS) itu menawarkan pelbagai pengalaman gastronomi, seni, budaya dan tarikan pelancongan yang mempesonakan para pengembara dari seluruh dunia.

Sebut apa sahaja, Pulau Alcatraz, Fisherman Wharf, San Franciso Zoo, Chinatown, North Beach, Golden Gate Park, California Academy of Sciences dan sebagainya, semua menjanjikan keistimewaan tersendiri.

Bagaimanapun, kunjungan ke San Francisco seakan tidak sempurna sekiranya tidak melawat salah satu mercu tandanya yang paling terkenal di dunia iaitu Jambatan Golden Gate.

Dibangunkan dalam konteks bandar dan dalam gaya moden berstruktur, jambatan sepanjang hampir tiga kilometer itu menghubungkan kota itu di hujung utara Semenanjung San Francisco ke Marin County merentangi Golden Gate, bukaan Teluk San Francisco dari Lautan Pasifik.

Direka oleh arkitek, Joseph B. Strauss, jambatan itu mengambil masa selama lima tahun untuk disiapkan iaitu dari tahun 1933 hingga 1937 dengan kos sekitar AS$35 juta (RM107 juta).

Mengaplikasikan binaan kerangka logam dan kabel logam sebagai bahan asas binaanya, ia turut diiktiraf sebagai jambatan kabel terpanjang dan tertinggi di dunia sehingga 1964 sebelum diambil alih oleh Jambatan Verrazano-Narrows di New York.

Sebaik siap, jambatan itu pantas mengundang perhatian masyarakat dari seluruh dunia.

Keunikan Jambatan Golden Gate terletak pada dua buah menara unik setinggi 250 meter yang merentanginya di samping penggunaan warna jingga sebagai tema keseluruhan strukturnya yang memukau pandangan mata.

Pada masa yang sama, ia juga diserlahkan dengan keindahan panorama di sekitar jambatan itu yang berlatarbelakangkan Lautan Pasifik yang membiru.

Jambatan itu direka dengan spesifikasi keselamatan tinggi dan mampu menampung bebanan sehingga 25 juta kilogram.

Terdapat plaza tol yang disediakan bagi pengguna jalan raya yang ingin merentasi jambatan itu. Menyediakan laluan kenderaan enam lorong, dianggarkan ia dilalui kira-kira 120,000 kenderaan setiap hari.

Di samping kenderaan, jambatan itu juga turut menyediakan laluan pejalan kaki untuk orang ramai dan pengguna basikal di kedua-dua arah.

Biarpun direka untuk menampung berat yang ekstrem, namun satu malapetaka hampir berlaku di atas jambatan itu pada 1987 apabila lebih 400,000 penduduk kota itu berkumpul di atasnya bagi meraikan sambutan ulang tahunnya yang ke-50.

Biarpun tiada tragedi buruk yang berlaku, struktur jambatan yang tiba-tiba bergoyang akibat lebihan muatan dan angin kencang turut mencemaskan orang ramai.

Sejak itu pihak berkuasa tidak lagi mengadakan perhimpunan besar-besaran di atasnya demi keselamatan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Dialog polis Temerloh dapat sambutan

Posted:

Dialog polis Temerloh dapat sambutan

Dialog polis Temerloh dapat sambutan


ABDUL AZIZ berucap pada majlis dialog di Dewan Kompleks Perumahan PDRM, Temerloh baru-baru ini.


SEPAKAT. Pihak Ibupejabat Polis Daerah Temerloh di Pahang telah mengadakan majlis dialog dengan orang ramai di Dewan Kompleks Perumahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Temerloh, Pahang baru-baru ini.

Antara pihak yang mengambil bahagian dalam dialog dan program polis komuniti itu termasuklah ahli perniagaan, badan berkanun dan pihak swasta.

Turut hadir ialah Ketua Polis Daerah Temerloh, Pemangku Asisten Komisioner Abdul Aziz Salleh.

100 peserta sertai Program Bijak Jawi

Posted:

100 peserta sertai Program Bijak Jawi

100 peserta sertai Program Bijak Jawi


SEBAHAGIAN peserta bersama hadiah yang dimenangi pada Program Bijak Jawi Kampung Fikri, Setiu baru-baru ini.


MARTABAT JAWI. Kira-kira 100 peserta termasuk pelajar sekolah menyemarakkan tulisan jawi apabila menyertai pertandingan Program Bijak Jawi di Perpustakaan Desa (PD) Kampung Fikri, Setiu, Terengganu baru-baru ini.

Penyelia PD Zon 1 (Perpustakaan Negara Malaysia) Daerah Setiu, Norliza Mohamad Radzi berkata, program berkenaan terbahagi kepada dua kategori iaitu Tulisan Jawi Cantik dan Mewarna Jawi.

"Program ini bertujuan untuk mempopularkan semula penulisan jawi agar tidak pupus dalam kalangan generasi pada masa depan," katanya.

Bagi kategori Tulisan Jawi Cantik, tempat pertama dimenangi Pembantu Taska Yayasan Pembangunan Keluarga, Nurul Athirah Mohd. Arif, 24.

Kategori Kanak-Kanak pula dimenangi oleh pelajar Nurizzah Liyana Mohd. Apendi, 11, diikuti Wan Nur Fatihah Wan Nasri, 11, pada tempat kedua dan Nur Fajar Aiyani Shamsukamal, 10, pada tempat ketiga.

Majlis gotong-royong 1Malaysia di Sungai Petani meriah

Posted:

Majlis gotong-royong 1Malaysia di Sungai Petani meriah

Majlis gotong-royong 1Malaysia di Sungai Petani meriah


ZAINAB (berdiri, tengah) bersama ahli persatuan ibu tunggal yang turut memberi kerjasama menjayakan Majlis Gotong-Royong 1Malaysia di Flat Paya Nahu, Sungai Petani baru-baru ini.


KERJASAMA. Jabatan Penerangan Negeri Kedah telah menganjurkan Majlis Gotong-Royong 1Malaysia di Flat Paya Nahu,Jalan Taman Ria Jaya, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Urusetia program itu, Idris Ahmad berkata, beberapa agensi kerajaan memberi kerjasama menyertai gotong-royong yang bertemakan Sepakat Membawa Berkat.

Menurutnya, penduduk tempatan juga berpeluang mendengar ceramah berkaitan isu-isu politik semasa daripada Penyelaras Parlimen Merbok, Datuk Tajul Urus Md. Zain dan Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Superintendan Ong Aik Chang.

Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal Projek Perumahan Rakyat 2 Flat Paya Nahu, Zainab Husain memberitahu, majlis gotong-royong menunjukkan penduduk bersatu hati sekali gus menafikan ada berlaku pergaduhan kaum di kawasan itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Malaysia destinasi paling popular

Posted:

Malaysia destinasi paling popular

Malaysia destinasi paling popular

SAJIAN makanan halal memenuhi keperluan para pelancong beragama Islam ke Malaysia.


SINGAPURA - Malaysia menduduki kedudukan nombor satu daripada 50 buah negara untuk menjadi destinasi pelancongan mesra pelancong Islam menerusi satu kaji selidik yang disiarkan semalam.

Firma perunding pelancongan di sini, Crescentrating, mengendalikan kaji selidik itu.

Ia memberikan penarafan kepada negara-negara berkenaan berdasarkan layanan yang disediakan kepada pelancong-pelancong Islam seperti makanan dan perkidmatan halal.

Kaji selidik itu menggunakan beberapa kriteria seperti tahap keselamatan sesebuah negara, kemudahan mendapatkan makanan halal, mengerjakan solat dan sama ada hotel-hotelnya dapat memenuhi keperluan para penginap beragama Islam.

Berdasarkan skala satu hingga sepuluh, Malaysia menduduki tempat pertama dengan memperoleh gred 8.3.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Perodua lancar kempen ganti stereng Myvi

Posted:

Perodua lancar kempen ganti stereng Myvi

Perodua lancar kempen ganti stereng Myvi

MODEL Perodua Myvi baharu.


KUALA LUMPUR - Perodua melaksanakan kempen langkah pencegahan bagi menggantikan bahagian stereng kuasa elektronik (EPS) terhadap 74,000 varian Myvi baharu yang dibina antara Mac 2011 dan Mac 2012.

Pembuat kereta kompak itu berkata, kempen itu bertujuan memastikan pemilik Perodua Myvi baharu itu menikmati prestasi optimum kenderaan masing-masing.

Pengarah Urusannya, Datuk Aminar Rashid Salleh berkata, kempen itu perlu memandangkan prestasi kereta mungkin tidak berada pada kedudukan terbaik dan mungkin menjejaskan sebahagian respons semasa pemandu memandu pada kelajuan rendah.

"Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Perodua, masalah itu boleh dikesan apabila penunjuk EPS menyala dan pemandu mendapati rasa berat pada kelajuan antara 30 dan 40 kilometer sejam.

"Ini boleh dibaiki sementara dengan mematikan enjin dan menghidupkan semula kereta, namun untuk pembaikan kekal dan mengurangkan kemungkinan risiko ke atas pelanggan, kami meminta mereka membuat temu janji di mana-mana 170 pusat servis kami di seluruh negara untuk penggantian EPS itu," katanya menerusi satu kenyataan di semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelakon Patrick Teoh mohon maaf

Posted:

Pelakon Patrick Teoh mohon maaf

Pelakon Patrick Teoh mohon maaf

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


PETIKAN kenyataan Patrick di laman sosial, Facebook yang menghina Islam dan menimbulkan kemarahan umat Islam.


KUALA LUMPUR – Pelakon, Patrick Teoh, 65,meminta maaf berhubung kenyataannya menerusi laman sosial, Facebook pada Isnin lalu yang disifatkan telah menghina agama Islam.

Patrick berkata, dia sama sekali tidak berniat mempersendakan Islam dan kontroversi yang tercetus itu menjadi pengajaran berguna untuknya.

"Kepada semua umat Islam, saya dengan ikhlas hati memohon maaf tentang apa yang saya tulis di Facebook sebelum ini dan kenyataan itu telahpun dipadamkan," ujarnya menerusi Twitter miliknya semalam.

Isu tersebut tercetus selepas pelakon yang pernah membintangi filem Baik Punya Cilok dan Buli itu mempertikaikan garis panduan yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri Kedah berhubung majlis sambutan Tahun Baru Cina di negeri tersebut pada 2 Februari depan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Angkara penyokong

Posted:

Angkara penyokong

Angkara penyokong

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

INSIDEN tegang yang membabitkan penyokong Kelantan dan Johor DT di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam kelmarin .


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) dan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) bakal berdepan hukuman daripada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Ia gara-gara kekecohan yang ditimbulkan oleh penyokong pasukan Kelantan dan Terengganu malam kelmarin.

Di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, pihak polis terpaksa mengiringi kira-kira 200 penyokong Johor Darul Takzim (DT) masuk ke kawasan padang apabila segelintir peminat Kelantan bertindak membaling botol minuman sejurus tamat perlawanan.

Perlawanan yang berkesudahan Kelantan dan Johor DT seri 1-1 itu turut dicemari dengan insiden membaling mercun dan bom asap berhampiran kawasan padang.

Di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, segelintir penyokong Terengganu pula gagal mengawal perasaan apabila bertindak membaling botol minuman kepada penjaga garisan, Mohd. Fazli Ishak.

Difahamkan, tindakan mereka itu disebabkan tidak berpuas hati dengan beberapa keputusan pengadil perlawanan. Dalam aksi tersebut, Terengganu tewas 1-2 kepada Selangor.

Diminta mengulas insiden di Kota Bharu dan Kuala Terengganu itu, Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad berkata, pihaknya akan mengambil tindakan susulan terhadap KAFA dan PBSNT yang dilihat gagal mengawal penyokong masing-masing.

"Buat masa ini, (pegawai pertandingan) di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah sudah mengemukakan aduan rasmi. Bagaimanapun, FAM masih belum menerima sebarang laporan daripada Stadium Sultan Muhammad IV.

"FAM akan memutuskan bentuk hukuman selepas mendapatkan laporan penuh dari pegawai pertandingan dengan meneliti setiap bukti," kata Azzuddin semalam.

Dalam perkembangan lain, kehadiran Askar Timbalan Setia Negeri Johor (JMF) di Stadium Sultan Muhammad IV turut mendapat perhatian FAM.

Kehadiran JMF yang lengkap bersenjata jelas mengundang perasaan kurang senang penyokong Kelantan.

Ini kerana Johor DT tampil tanpa kehadiran JMF ketika menentang Pahang di Stadium Darul Makmur, Kuantan pada 8 Januari lalu.

Bagaimanapun Azzuddin menjelaskan, FAM akan menyiasat perkara itu sebelum membuat sebarang keputusan.

"FAM telah menerima aduan tidak rasmi mengenai perkara tersebut tetapi kami akan menyiasat terlebih dahulu," ujarnya.

Pahang enggan mendabik dada

Posted:

Pahang enggan mendabik dada

Pahang enggan mendabik dada

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my


PENYERANG Pahang, Fauzi Roslan (kanan) dicabar pemain Negeri Sembilan pada aksi Liga Super di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam kelmarin. Pahang menang 2-1.


PENGENDALI Pahang, Dollah Salleh enggan mendabik dada biarpun anak-anak buahnya kini mengungguli kempen Liga Super selepas merekodkan tiga kemenangan berturut-turut.

Bagi Dollah, perjalanan skuad Tok Gajah masih jauh dan beliau tidak mahu anak- anak buahnya dibuai mimpi indah dengan pencapaian mereka setakat ini.

Justeru, beliau tetap menuntut barisan kendaliannya mengekalkan momentum sedia ada, seterusnya mencerahkan peluang mereka menjadi antara pencabar kejuaraan liga musim ini.

Dollah mengakui yang saingan kali ini agak sengit dan memerlukan komitmen dan fokus dalam usaha mengekalkan skuad Tok Gajah di tangga teratas.

"Kemenangan ke atas Negeri Sembilan hari ini (malam kelmarin) menambah semangat para pemain dan keyakinan penyokong Pahang untuk memberi sokongan kepada skuad ini.

"Bagaimanapun bagi saya, banyak aspek para pemain yang perlu diperbaiki. Lagi pun kita belum bertemu pasukan yang dianggap hebat untuk menguji kemampuan sebenar," kata Dollah.

Pahang kekal sebagai pendahulu Liga Super selepas mengekalkan rekod tanpa kalah dengan menundukkan Negeri Sembilan 2-1 di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam kelmarin.

Mengulas mengenai aksi tersebut, beliau agak kurang berpuas hati dengan prestasi anak-anak buahnya yang tidak begitu menyerlah berbanding perlawanan sebelum ini iaitu ketika bertemu Johor Darul Takzim dan Felda United.

"Bagaimanapun, saya tidak boleh seratus peratus salahkan mereka kerana mereka sudah mempamerkan prestasi terbaik dalam dua perlawanan sebelum ini.

"Namun, kelemahan itu akan diatasi dan paling penting, pemain perlu fokus meneruskan perjuangan dengan mempamerkan aksi terbaik menentang pasukan seterusnya nanti," jelasnya.

Beliau berkata, dua pemain import, Nikolce Kleckarouski dan Mohamad Borji juga belum memperlihatkan persembahan yang diharapkan.

"Ketika dalam latihan, mereka bagus tetapi bila beraksi dalam perlawanan sebenar, mereka nampaknya tidak banyak membantu pasukan," katanya.

Stosur tersingkir

Posted:

Stosur tersingkir

Stosur tersingkir


ZHENG JIE menewaskan Stosur untuk menempah slot
ke pusingan ketiga Terbuka Australia semalam.


MELBOURNE - Zheng Jie dari China mengejutkan pemain pilihan tuan rumah, Samantha Stosur untuk mengekori rakan senegara, Li Na ke pusingan ketiga pada Kejohanan Tenis Terbuka Australia semalam.

Zheng bangkit daripada ketinggalan pada set terakhir di Rod Laver Arena untuk menewaskan Stosur yang tampil selaku pemain pilihan kesembilan 6-4, 1-6, 7-5.

Selepas kemenangan itu, Zheng yang mara ke separuh akhir pada 2010 dan menjadi juara beregu sebanyak dua kali pada kejohanan Grand Slam mengakui ketabahan menjadi kunci utama kejayaan itu.

"Saya akui bahawa saya tidak cukup tinggi dan kuat. Jurulatih memberitahu sekiranya saya mahu pergi jauh, saya perlu bekerja keras untuk mendapatkan bola dan fokus bagi mengutip semua mata," katanya.

"Jadi, ini adalah corak permainan saya."

Li Na yang menjadi juara Terbuka Perancis dan naib juara Terbuka Australia 2011 turut berdepan detik sukar sebelum menang 6-2, 7-5 ke atas Olga Govortsova dari Belarus.

"Dia (Govortsova) memulakan set kedua dengan lebih baik. Jadi, saya gembira apabila menang," kata Li Na sambil mengakui yang dia yakin untuk menambah koleksi Grand Slam dimenanginya pada musim 2011.

"Australia adalah untuk saya. Saya sangat yakin bahawa saya boleh memenangi gelaran Grand Slam ini."

Selepas kemenangan Peng Shuai kelmarin, tiga pemain perseorangan wanita China mara ke pusingan ketiga di Melbourne, sekali gus memberikan petanda positif sebelum negara itu menganjur- kan lima kejohanan WTA tahun depan.

Sementara itu, pemain Jepun, Kei Nishikori mengibarkan bendera Asia dalam kategori lelaki.

Nishikori yang mara ke suku akhir tahun lalu turut mara ke pusingan ketiga selepas mengecewakan pemain Argentina, Carlos Berlocq 7-6 (4), 6-4, 6-1.

"Saya berasa sangat selesa bermain di sini. Tahun lalu saya mendapat sokongan yang padu. Saya rasa ini adalah salah satu kejohanan Grand Slam yang menarik untuk saya bermain," kata Nishikori.

"Ia adalah satu kejohanan Grand Slam Asia dan seperti mana yang anda saksikan hari ini (semalam), saya memperoleh banyak sokongan dan ia menjadikan saya lebih baik. Saya menyukainya." - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sindrom kurang sopan warga Paris

Posted:

Sindrom kurang sopan warga Paris

Sindrom kurang sopan warga Paris

PUNTUNG rokok gergasi diletakkan di stesen kereta api sebagai kempen untuk mengelakkan orang ramai merokok di kawasan awam.


SETIAP tahun Paris, ibu negara Perancis menarik jutaan pelancong dari seluruh dunia. Begitupun, sedikit mengecewakan apabila kemasyhuran bandar raya itu tidak seiring dengan sikap penghuninya yang disifatkan para pelawat sebagai biadab, sombong dan kelam-kabut.

Menurut laporan sebuah blog CNN pada 2011, pintu gerbang Paris iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Charles de Gaulle dianggap sebagai lapangan terbang terburuk di dunia dengan reka pelannya yang begitu mengelirukan, tandas yang menjijikkan, selain staf lapangan terbang yang dikatakan tidak mesra.

"Bagaikan berada di penjara yang terputus dari segala hubungan," kata seorang pengembara.

Kelakuan buruk masyarakat Paris tidak hanya dialami oleh para pelawat, malah turut berlaku layanan buruk sesama mereka. Sebagai contoh, pelayan restoran melayan pelanggan dengan biadab.

Seorang pakar psikiatri Jepun yang menjalankan latihan di Paris selama tiga dekad telah berjaya mengenal pasti apa yang dinamakannya Sindrom Paris dalam kalangan para pelawat yang datang ke bandar itu.

"Pelancong tiba di Paris dengan gambaran di minda jauh yang tersasar daripada realiti sebenar," kata doktor yang tidak mahu didedahkan namanya.

"Pelancong tidak menjangka bahawa mereka akan disambut dengan begitu agresif, lantas mengakibatkan ketakutan dan diselubungi rasa bimbang."

Setelah pelbagai usaha dijalankan yang rata-rata tidak membuahkan hasil, satu usaha terbaharu telah dijalankan oleh pihak berkuasa kenderaan awam bandar tersebut.

Menggunakan siri poster penuh humor, usaha itu menampilkan pelbagai haiwan dari sisi agresif mereka yang boleh dilihat di stesen Perbadanan Kereta Api Kebangsaan Perancis (SNCF), bas dan kenderaan awam lain.

"Ini adalah masalah di seluruh Perancis," menurut Ketua Perbadanan Kereta Api Kebangsaan Perancis (SNCF), Guillaume Pepy, yang turut berkata, bahawa masalah tersebut telah berlarutan merentasi sempadan bandar itu.

Etika asas

Menurutnya juga, SNCF telah merekrut 100 petugas untuk mengingatkan para penumpang akan pelbagai etika asas yang perlu dituruti saat mereka menaiki pengangkutan awam.

Antaranya, larangan merokok di dalam kenderaan awam, larangan meletakkan kaki di tempat duduk bertentangan dan larangan merosakkan kemudahan awam.

Menurut Guillaume, yang paling teruk adalah penumpang lewat malam.

Meludah dan melayangkan isyarat lucah adalah perkara biasa.

"Mereka minum minuman keras secara terbuka, menghisap ganja dan meletakkan kaki di bangku penumpang," katanya.

Sementara itu, pakar sosiologi, Dominique Picard berkata, dia tidak pasti jika kempen itu akan berjaya, tetapi mengakui sesuatu perlu dilakukan untuk mengubahnya.

Beliau juga merupakan penulis Savour Vivre, sebuah buku tentang adab yang diterbitkan pada tahun 2007.

Masalah imej adalah sesuatu yang tidak seharusnya berlaku pada bandar raya megah seperti Paris.

"Tapi hari ini, aduan tentang ketidaksopanan di Paris semakin bertambah. Ia tidak menjurus kepada satu kelas sosial sahaja, malah turut melibatkan keseluruhan masyarakat," tambah Dominique.

Akhbar Perancis, Marianne menyalahkan stres sebagai punca kepada masalah sikap warga Perancis terutamanya di Paris.

Tambahnya, warga Paris berada dalam keadaan lebih tertekan berbanding tempat lain disebabkan tempoh kerja yang panjang dan pertambahan penduduk sehingga menyesakkan kawasan perumahan pinggir kota. Ia menjadi tempat tinggal kepada 11 juta penduduk.

Berdasarkan kajian, 97 peratus pengguna pengangkutan awam pernah menyaksikan ketidaksopanan pengguna pada bulan sebelumnya, malah lebih mengejutkan 67 peratus mengaku melakukan kesalahan sivil kepada penumpang lain.

Pihak Berkuasa Pengangkutan Awam Perancis (RATP) memberi respons terhadap kempen tersebut dengan menyatakan kepentingan pertukaran senyuman ikhlas ketika berada dalam pengangkutan awam.

Tidak semua memandang rendah dengan keperibadian orang Paris.

"Selama ini, saya tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut. Masyarakat lain hanya tidak dapat menilai perbezaan budaya," ujar penulis blog Amerika, Karen Fawcett dalam blognya, Bonjour Paris.

Fahami budaya

Secara tradisional di Perancis, sedikit lirikan mata, tidak kira ketika berada dalam lif, pusat beli-belah atau dalam pengangkutan awam, menunjukkan sapaan antara mereka. Ia kadangkala tidak dapat diterima oleh segelintir pelancong asing.

"Menjadi tanggungjawab pelancong asing untuk memahami budaya dan cara hidup penduduk setempat, sebelum mereka terus membuat tuduhan atas layanan yang mereka hadapi," tulis Karen.

Sebilangan penduduk Paris mengambil inisiatif sendiri untuk meningkatkan tahap sivik seperti yang dilakukan oleh pemilik kafe, Patrick Laubignant di bandar Marciac. Bandar itu terkenal dengan penganjuran festival jazz pada musim panas.

Dia akan menaikkan cukai 'ketidaksopanan' kepada pelanggan yang terlupa mengucapkan 'tolong' ketika membuat pembelian. - AFP

Lokas Makana bukan medan selera biasa

Posted:

Lokas Makana bukan medan selera biasa

Lokas Makana bukan medan selera biasa

Oleh MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA


AIDA dan Fauzi menunjukkan burger bakar dan nasi kukus yang sering menjadi pilihan ramai di Lokas Makana.


BAGI penggemar makanan yang sering mencari tempat baharu untuk menjamu selera, Medan Selera Lokas Makana yang terletak di Taman Puchong Utama, Puchong, Selangor menyajikan kelainan yang pasti membuat ramai tertarik.

Tidak hanya menyajikan pelbagai jenis makanan yang terdiri daripada variasi menu tempatan mahupun antarabangsa, Lokas Makana turut menawarkan persekitaran yang mesra pengunjung dengan mewujudkan taman permainan tiub angin (inflatable games) dan litar motosikal mini.

Dimiliki bersama oleh Aida Azura Azmi, 32, dan Fauzi Mansur 31, idea untuk mengetengahkan konsep medan selera terbuka itu tercetus apabila kurangnya medan selera yang menawarkan konsep seperti itu di kawasan Lembah Klang.

Menurut Aida, setiap gerai di Lokas Makana menawarkan pelbagai jenis menu makanan dan minuman yang berbeza sesuai dengan selera dan cita rasa pengunjung tempatan.

"Banyak pilihan makanan dan minuman yang ditawarkan oleh 13 gerai makanan di Lokas Makana. Setiap pengunjung yang datang ke sini terutamanya yang membawa ahli keluarga tidak terkongkong dengan menu makanan yang terhad.

Kawasan riadah

"Paling istimewa, sebuah litar motosikal mini dan taman permainan tiub angin disediakan untuk kanak-kanak berumur bawah 12 tahun yang datang menjamu selera bersama keluarga mereka di sini," katanya.

Ketika ditanya mengenai keunikan nama medan selera yang mula dibuka pada 7 Januari 2012 itu, Fauzi memberitahu, Lokas Makana berasal daripada perkataan 'lokasi makanan' yang telah dipendekkan.

"Kami memilih untuk menamakan medan selera ini sebagai Lokas Makana kerana percaya ia mudah menarik perhatian umum dan senang diingat oleh pengunjung.

"Lebih-lebih lagi, nama tersebut seperti mencerminkan suasana ceria medan selera kami yang sering mendapat kunjungan ramai pelanggan yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat," jelasnya.

Antara makanan yang mendapat perhatian pengunjung di Lokas Makana termasuklah burger bakar kaw kaw, nasi kukus sedap songoti, French toast asli yang dihidangkan dengan aiskrim vanila dan snek popular dari Jepun, takoyaki.

Fauzi menambah, selain mengutamakan kepelbagaian jenis menu, keselesaan pelanggan juga turut diambil kira bagi memberikan kepuasan sepenuhnya ketika menjamu selera di Lokas Makana.

"Kami menyediakan tempat meletak kenderaan yang luas serta khemah yang besar bagi pengunjung yang ingin makan di kawasan berbumbung. Terdapat juga tandas untuk orang kelainan upaya dan kemudahan surau bagi pengunjung untuk menunaikan solat," katanya lagi.

Sementara itu, pelanggan setia Lokas Makana, Shamil Hizamie, 25, ketika ditemui berkata, dia kerap menjamu selera di sana kerana kepelbagaian menu yang ditawarkan oleh medan selera itu serta suasana tempat makan yang ceria dan terbuka.

"Harga yang dikenakan oleh setiap gerai juga sangat berpatutan dan kualiti hidangan yang disediakan sangat memuaskan," kongsinya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Nahas kereta api di Mesir

Posted:

Nahas kereta api di Mesir

Nahas kereta api di Mesir

BEBERAPA pekerja melihat sebuah gerabak kereta api yang membawa anggota tentera yang terlibat dalam perlanggaran di Giza, Badrashin semalam.


KAHERAH - Sebuah kereta api yang membawa lebih 1,300 anggota tentera Mesir tergelincir dan merempuh sebuah kereta api barang menyebabkan 19 askar mati semalam.

Ketua Pihak Berkuasa Kereta api Mesir, Hussein Zakareya berkata, nahas itu berlaku kira-kira 30 kilometer ke selatan bandar raya ini.

Presiden Mesir, Mohammed Morsi meluangkan masa melawat mangsa-mangsa di sebuah hospital tentera di sini.

"Hari ini (semalam) merupakan hari yang sedih untuk rakyat negara ini. Saya menyampaikan ucapan takziah kepada ahli-ahli keluarga mangsa yang mati syahid semasa dalam perjalanan untuk memenuhi tugas negara. Saya berdoa buat mangsa yang cedera supaya mereka cepat pulih," kata Morsi.

Seramai 107 orang cedera dalam nahas tersebut.

Perdana Menteri, Hisham Qandil melawat tempat kejadian itu.

Kereta api yang membawa askar itu menuju ke sebuah kem latihan tentera di sini selepas bertolak dari selatan negara ini.

Nahas itu berlaku di kawasan perumahan Giza di Badrashin.

Berpuluh-puluh orang berkumpul di stesen kereta api di Kaherah selepas kemalangan berlaku sambil melaungkan slogan anti-Morsi dan menunjuk perasaan bagi membantah kelemahan pentadbiran pemerintah. - Agensi

Aktivis haiwan selamatkan lebih 1,000 ekor kucing

Posted:

Aktivis haiwan selamatkan lebih 1,000 ekor kucing

Aktivis haiwan selamatkan lebih 1,000 ekor kucing


BEBERAPA aktivis haiwan mengangkat kurungan kayu yang mengandungi kucing di sebatang jalan raya di Changsa kelmarin.


CHANGSA, China - Sebuah trak yang membawa lebih 1,000 ekor kucing terlibat dalam nahas di sebatang jalan raya di sini kelmarin.

Kucing itu yang diletakkan dalam sejumlah kurungan kayu akan dijual di restoran-restoran di Guangdong untuk dijadikan makanan.

Kira-kira 50 aktivis haiwan dan sukarelawan kemudian bertindak menyelamatkan kucing tersebut daripada disembelih untuk dijadikan makanan.

Kucing-kucing itu kelihatan lapar semasa para aktivis tersebut melihat haiwan berkenaan.

Para aktivis itu kemudian menghantar kucing tersebut ke sebuah klinik haiwan untuk dirawat. - Agensi

Songhao tunjuk kebolehan tahan sejuk

Posted:

Songhao tunjuk kebolehan tahan sejuk

Songhao tunjuk kebolehan tahan sejuk


ORANG ramai menyaksikan Songhao berdiri di dalam timbunan salji.


YANJI, China - Seorang lelaki, Jin Songhao duduk di dalam timbunan salji paras pinggang di sini pada Sabtu lalu.

Songhao, 55, menunjukkan kebolehannya itu tanpa memakai baju di depan orang ramai.

Lelaki itu juga berdiri di dalam timbunan salji.

Dia sebelum ini mencipta rekod Guinness World Records apabila duduk di dalam sebuah bekas yang mengandungi ais selama dua jam pada 7 Januari 2011. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Perodua panggil semua 74,000 varian baharu Myvi

Posted:

Perodua panggil semua 74,000 varian baharu Myvi

Perodua panggil semua 74,000 varian baharu Myvi

16/01/2013 6:49pm

KUALA LUMPUR - Perodua memanggil semula 74,000 varian Myvi baharu, yang dibina antara Mac 2011 dan Mac 2012, menerusi kempen langkah pencegahan lajur stereng kuasa elektronik (EPS) model berkenaan.

Pembuat kereta kompak itu berkata, ia bertujuan memastikan pemilik Myvi baharu ini menikmati prestasi optimum kenderaan masing-masing.

Pengarah Urusannya, Datuk Aminar Rashid Salleh berkata, kempen itu perlu memandangkan prestasi kereta mungkin tidak berada pada kedudukan terbaik dan mungkin menjejaskan sebahagian respons masa pemandu pada kelajuan rendah.

"Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Perodua, masalah itu boleh dikesan apabila penunjuk EPS menyala, dan pemandu mendapati rasa berat pada kelajuan antara 30 dan 40 kilometer sejam.

"Ini boleh dibaiki sementara dengan mematikan enjin dan menghidupkan semula kereta, namun untuk pembaikan kekal dan mengurangkan kemungkinan risiko ke atas pelanggan, kami meminta mereka membuat temu janji di mana-mana 170 pusat servis kami di seluruh negara untuk penggantian lajur EPS," katanya menerusi satu kenyataan.

Aminar berkata, syarikat kereta itu sudah menghantar surat makluman kepada pelanggan yang terlibat, dan Perodua akan menyerap semua kos penggantian lajur EPS terbabit.

Tempoh akhir kempen itu tidak ditetapkan.

Pelanggan bagaimanapun digalakkan membuat temu janji secepat mungkin memandangkan lebih baik untuk mereka memastikan penggantian dilakukan dengan lancar dan teratur. - BERNAMA

Lelaki terbabit kemalangan ditahan miliki dadah

Posted:

Lelaki terbabit kemalangan ditahan miliki dadah

Lelaki terbabit kemalangan ditahan miliki dadah

16/01/2013 6:37pm

GEORGETOWN - Seorang lelaki yang terlibat dalam kemalangan jalan raya ditahan selepas polis menemui Eramin 5 darinya yang dipercayai untuk diedarkan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Negeri, Supt. S. Batumalai berkata, ekoran penahanan itu, polis berjaya merampas Syabu (Methamphetamine) seberat 816 gram, Eramin 5 sebanyak 2,240 biji dan Ketamin seberat 104 gram di sebuah premis di Jelutong di sini.

"Pihak polis bertindak berdasarkan maklumat mengenai kemalangan jalan raya tengah hari semalam di Pulau Tikus. Susulan daripada itu, polis membuat serbuan di rumah milik suspek pada hari yang sama," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, anggaran harga pasaran bagi semua dadah yang dirampas itu ialah RM200,000. - BERNAMA

Banjir: UiTM jalin kerjasama dengan pakar luar negara

Posted:

Banjir: UiTM jalin kerjasama dengan pakar luar negara

Banjir: UiTM jalin kerjasama dengan pakar luar negara

16/01/2013 6:36pm

SHAH ALAM - Universiti Teknologi Mara (UiTM) menjalin kerjasama dengan pakar-pakar universiti luar negara dalam menghasilkan kajian bagi membantu mengatasi masalah banjir di Malaysia.

Naib Canselor UiTM, Datuk Prof. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar berkata, pakar-pakar itu terdiri daripada mereka yang berpengalaman luas dalam bidang air, banjir dan persekitaran.

"Kajian ini akan diketuai oleh saya dan dibantu seramai 20 orang pensyarah dari Fakulti Kejuruteraan Awam, UiTM selain mendapat kerjasama n 25 orang lagi penyelidik bertauliah dari lima pusat pengajian luar negara termasuk Indian Institute Of Technology (IIT) Roorkee, India dan Colorado State University, Amerika Syarikat " katanya kepada pemberita selepas menghadiri simposium Kawalan Banjir di sini.

Simposium itu dihadiri kira-kira 200 petugas agensi berkaitan termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta penuntut dari universiti tempatan.

Beliau berkata, UiTM akan menjadi tuan rumah kepada pakar-pakar itu sebagai tempat perbincangan dan pengumpulan maklumat bagi menyiapkan kajian berkenaan. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved