Jumaat, 19 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Noor Aishah terharu Yusof masih dihargai

Posted:

Noor Aishah terharu Yusof masih dihargai

Noor Aishah terharu Yusof masih dihargai

NOOR AISHAH utuh menyimpan setiap pahit manis kehidupan yang dikongsi bersama Yusof.


SENYUMANNYA terukir manis dan menawan. Lembut tutur kata dan sopan santun terangkum dalam diri wanita Melayu Singapura ini.

Bagi yang tidak mengenali Noor Aishah Md. Salim, mereka mungkin tidak percaya wanita itu sebenarnya isteri bekas Presiden Pertama Singapura, Yusof Ishak.

Kekal merendah diri tanpa dilimpahi sebarang publisiti media, Noor Aishah, 80, utuh menyimpan setiap kenangan pahit manis kehidupan yang dikongsi bersama Yusof sejak mendirikan rumah tangga kira-kira 64 tahun lalu.

Bersama Noor Aishah, Yusof sering berkongsi cerita mengenai apa yang berlaku termasuk semasa mengendalikan akhbar Utusan Melayu yang menjadi suara perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu daripada genggaman penjajah British.

Kini, Noor Aishah menikmati kehidupan bersama keluarga tersayang selepas dikurniakan tiga cahaya mata dan 10 cucu hasil perkongsian hidup bersama Yusof.

Kehadiran Noor Aishah di Taman Warisan Melayu, Istana Kampung Gelam, Sultan Gate, Singapura sempena Kembara Queen Street (KQS) bagi meraikan ulang tahun Utusan Melayu yang ke-75 baru-baru ini cukup sederhana.

Tanpa diiringi pihak berkuasa di sana, ia sesuatu yang cukup asing bagi mana-mana bekas Wanita Pertama.

Kecintaan Yusof

Menurut beliau, arwah suaminya seorang yang gemar bercerita biarpun terkenal dengan sikap yang tegas dalam kalangan pekerja Utusan Melayu ketika itu.

"Saya terharu dan bangga kerana walaupun Yusof sudah lebih empat dekad meninggal dunia, masih ada insan mengenang jasanya.

"Saya merakamkan jutaan terima kasih, apa yang hendak saya katakan di sini usaha yang dilakukan oleh insan-insan (warga Utusan Melayu) mulia ini amat saya sanjung.


ZAINUDDIN (depan dua dari kiri) menyampaikan buku yang ditulis beliau kepada Noor Aishah sambil diperhatikan Zaini (kiri) pada Konvoi Kembara Queen Street.


"Ditambah dengan sejarah perjuangan Allahyarham terhadap Utusan Melayu memberi erti cukup besar bagi saya," kata Noor Aishah yang membahasakan diri beliau dengan panggilan mami.

Malah, beliau turut berkongsi rasa kecintaan mendalam Yusof terhadap Utusan Melayu yang tetap mengikuti perkembangan akhbar itu meskipun menjadi Presiden Singapura.

"Yusof memang kuat bekerja. Dia sanggup tidur di pejabat semata-mata kerana teruja dengan mesin percetakan baharu yang boleh mencetak akhbar lebih pantas berbanding sebelum itu," cerita Noor Aishah.

Mungkin ramai dalam kalangan pembaca tidak tahu bahawa Yusof juga merupakan pejuang kemerdekaan Tanah Melayu daripada penjajah British sebelum mengasaskan akhbar Utusan Melayu yang mula diterbitkan di Queen Street, Singapura pada 29 Mei 1939.

Yusof yang dilahirkan di Taiping, Perak pada 12 Ogos 1910 merupakan Yang di-Pertuan Negara ketika Singapura bersama Malaysia dari tahun 1959 hingga 1965. Beliau kemudian menjadi presiden pertama republik itu sebelum menghembuskan nafas terakhir pada 23 November 1970 ketika berusia 60 tahun.

Wajah beliau juga masih boleh dilihat pada kepingan kertas dolar Singapura sekarang.

"Tanpa Yusof, tidak akan wujud akhbar Utusan Melayu," demikian kata ringkas namun cukup bermakna yang diungkapkan bekas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Tan Sri Zainuddin Maidin semasa ditemui pada majlis yang sama.

Dalam pertemuan singkat itu, Zainuddin turut berkesempatan menghadiahkan buku bertajuk Di Depan Api, Di Belakang Duri kepada Noor Aishah.

Menurut beliau, peluang menyampaikan buku karyanya yang menceritakan pengalaman pada zaman awal penubuhan Utusan Melayu di Singapura kepada bekas Wanita Pertama Singapura itu merupakan detik amat bermakna buatnya.

Malah, beliau mengakui terharu kerana Noor Aishah sanggup datang ke majlis tersebut meskipun tidak sihat dan diketahui jarang muncul dalam mana-mana majlis di negara itu.


UTUSAN Melayu diperbadankan di Singapura pada 18 Jun 1938 sebagai Utusan Melayu Press Limited.


"Ini merupakan hari yang cukup bermakna dan besar ertinya dalam hidup saya kerana sempat berkhidmat sebagai wartawan semasa era Allahyarham Yusof menjadi Ketua Pengarang Utusan Melayu.

"Apa yang saya dapat belajar, beliau merupakan seorang yang garang, tegas dan kuat bekerja kerana bagi Allahyarham dengan cara itu sahaja dapat memajukan Utusan Melayu bagi membolehkan para pekerja bertugas bersungguh-sungguh," katanya.

Buku Di Depan Api, Di Belakang Duri setebal 512 muka surat nukilan Zainuddin kini berada di pasaran dan dijual pada harga RM62.

Mengulas lanjut, Zainuddin yang mesra dikenali dengan panggilan Zam turut berkongsi cerita mengenai cinta Yusof terhadap bidang kewartawanan biarpun telah bergelar Presiden Singapura.

Cabaran konvoi

"Pernah suatu ketika Yusof terserempak dengan wartawan (Ahmad Idris) dan jurugambar (Junid Juani) di tepi jalan. Biarpun sudah bergelar presiden, Yusof sebaliknya yang mengambil gambar mereka berdua dari dalam kereta.

"Yusof juga cukup pantang jika mengetahui ada wartawan tidak pergi ke kawasan liputan dan hanya mengambil berita daripada wartawan lain," cerita Zainuddin.

Terdahulu, konvoi yang diketuai oleh Penolong Ketua Pengarang 1 Utusan, Datuk Zaini Hassan menziarahi pusara Yusof yang terletak di Keranji, Woodlands sambil menghadiahkan bacaan surah al-Fatihah diikuti doa yang dipimpin oleh Yang Dipertua Badan Keluarga Utusan Melayu (BKUM), Kamsari Nor.

Konvoi KQS merupakan projek sulung anjuran Kelab Kembara Bermotosikal Utusan Melayu (KKBUM) bermula 6 Julai lalu sambil diiringi lapan pegawai dan anggota Bahagian Pengangkutan Jabatan Logistik, Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Turut serta dalam konvoi itu ialah Pengurus Jabatan Pengarang Utusan Melayu, Syed Agil Syed Jaafar; Ketua Editor Foto Utusan Melayu, Abdul Kadir Bachok; Pengarah Program Konvoi KQS, Asmaruddin Jamaluddin dan Presiden KKBUM, Mohd. Hazli Hassan.

WALAUPUN diuji dengan pelbagai cabaran, peserta konvoi Kembara Queen Street berjaya menyudahkan misi mereka.


Sepanjang tiga hari berkonvoi, para peserta yang terdiri daripada kakitangan Utusan Malaysia, Kosmo!, Unit Jurufoto dan beberapa jabatan lain dilihat cekal menempuh perjalanan keseluruhan merangkumi jarak lebih 800 kilometer (km).

Stamina peserta jelas diuji dengan cuaca tidak menentu, namun segala-galanya dapat diatasi apabila peserta dilengkapi dengan beg dehidrasi tajaan Deuter.

Peserta konvoi yang terpaksa meneruskan perjalanan dalam hujan lebat ketika di Rembau, Negeri Sembilan juga tidak terjejas apabila penglihatan mereka terjamin selepas menggunakan topi keledar keluaran khas M50.0 Malaysia Boleh yang ditaja Givi Malaysia.

Lebih menarik, kesemua peserta sempat merakamkan gambar kenangan menarik sepanjang perjalanan dengan kamera canggih tajaan pengedar kamera terkemuka, Canon Marketing (M) Sdn. Bhd.

Selain itu, peserta konvoi juga diiringi tiga buah motosikal Moto Guzzi tajaan SMS Autoworld Sdn. Bhd. serta tiga buah kenderaan Chevrolet model Colorado, Orlando dan Sonic yang ditaja Naza Quest Sdn. Bhd. bagi membantu melicinkan perjalanan konvoi.

Antara pihak lain yang turut berbesar hati bertindak sebagai penaja bagi merealisasikan kembara berkenaan ialah Tenaga Nasional Berhad (TNB), Bank Rakyat, Felda, Kolej Poly-tech Mara, Syarikat Bekalan Air Selangor, Perbadanan Nasional Berhad, Yayasan Pendidikan Cheras, Kerajaan Negeri Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Perak serta syarikat kosmetik, Jamu Mak Dara.

Kemeriahan Fiesta de San Fermin

Posted:

Kemeriahan Fiesta de San Fermin

Kemeriahan Fiesta de San Fermin


SELAMA sembilan hari, bandar Pamplona berubah wajah dengan pelbagai aktiviti dan persembahan hiburan tanpa henti.


SETIAP tahun bermula dari 6 hingga 14 Julai, bandar raya lama Pamplona yang terletak di utara Sepanyol akan berubah wajah. Selama sembilan hari, seluruh bandar raya itu sesak dengan kehadiran ribuan manusia bagi meraikan sambutan Fiesta de San Fermin.

Menjelang tengah hari 6 Julai, puluhan mercun roket dilepaskan di hadapan Dewan Perbandaran Ayuntamiento.

Dikenali sebagai chupinazo, ia merupakan simbolik kepada pembukaan festival itu yang dimulakan sejak tahun 1591.

Terdapat pelbagai aktiviti disajikan kepada pengunjung, antaranya gerai jualan, persembahan hiburan dan kebudayaan yang berlangsung tanpa henti, 24 jam sehari.

Namun yang paling ditunggu-tunggu ialah acara larian lembu yang diadakan di Santo Domingo.

Pada acara itu, ratusan peserta berpakaian merah dan putih membanjiri kawasan lapang di situ sambil menunggu isyarat pintu pagar kandang lembu dibuka.

Sebaik sahaja isyarat dibunyikan, mereka akan berlari di hadapan sekawan lembu melalui lorong-lorong kecil di sekitar bandar raya itu membabitkan jarak sejauh 825 meter.

Biarpun tampak menyeronokkan, ia sebenarnya berisiko tinggi. Lebih-lebih lagi jika dirempuh lembu jantan yang besar dan ganas, pasti mengundang kecederaan parah malah kematian.

Selain larian lembu, pengunjung juga bakal terhibur menyaksikan persembahan laga lembu. Saksikan pertembungan satu lawan satu antara lelaki matador dengan lembu-lembu yang sedang naik minyak.

Biarpun sering dikritik oleh para pencinta haiwan di seluruh dunia, tradisi itu sukar dihentikan kerana ia sudah sebati dalam budaya masyarakat Sepanyol.

Festival itu mencapai kemuncak menjelang tengah malam 14 Julai apabila pengunjung berarak ke Dataran Dewan Perbandaran sambil membawa lilin dan menyanyikan lagu Pobre de mi.

Tamatnya telekomunikasi tertua di India

Posted:

Tamatnya telekomunikasi tertua di India

Tamatnya telekomunikasi tertua di India

SELAMA lebih 160 tahun, imej penghantar telegram yang berbasikal dan mengetuk pintu-pintu rumah atau pejabat begitu sinonim kepada warga India.

Bagi rakyat biasa, telegram lazim digunakan untuk membawa perkhabaran mengenai kelahiran dan kematian. Kerajaan pula menggunakannya untuk mengiklan jawatan kosong sementara bagi pasangan kekasih pula, ia selesa digunakan untuk melahirkan isi hati mereka.

Bagaimanapun, tengah malam 15 Julai lalu, perkhidmatan itu ditamatkan secara rasmi di India.

Ia berikutan pengumuman Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL), pengendali sistem telekomunikasi di negara itu untuk menghentikan perkhidmatan telegraf kerana kosnya terlalu tinggi dan tidak berdaya maju.

Perkataan terakhir pada sistem telekomunikasi tertua di dunia itu ditulis oleh SK Pandit, 35, seorang kakitangan swasta yang menghantarnya di pejabat Central Telegraph Office di New Delhi.

"Ketua saya mahu menghantar telegram kepada anak perempuannya sempena ulang tahun kelahirannya sebelum operasinya tamat.

"Dia mahu anaknya menjadi sebahagian daripada sejarah kewujudan telegram di negara ini," katanya.

Pandit, mengakui dia agak gementar kerana tidak pernah menggunakan telegram sebelum ini. Namun, selepas bercakap dengan beberapa rakan sekerjanya melalui telefon bimbit, dia pantas mengambil borang kosong yang tersedia sebelum menulis mesej seperti dikehendaki ketuanya itu.

Merudum

Perkhidmatan telegram dilihat mampu bertahan lama di India disebabkan kadar penembusan telefon bimbit yang agak perlahan terutamanya di kawasan-kawasan pendalaman.

Bagaimanapun, perkembangan rangkaian mudah alih pada hari ini menyaksikan telegram tidak lagi relevan mempunyai kelemahan dari segi kos, kelajuan dan kebolehcapaian.


PERKHIDMATAN telegram ditamatkan secara rasmi di India mulai 15 Julai lalu.


Caj yang dikenakan iaitu 27 rupee (RM1.40) untuk menghantar kira-kira 50 perkataan yang mengambil masa selama 48 jam sebelum tiba kepada penerimanya berbanding 10 paise (5 sen) untuk satu SMS yang diterima dalam tempoh sesaat sahaja menyebabkan ia tidak begitu popular, khususnya dalam kalangan generasi muda di India.

Pengurus Besar Kanan bagi perkhidmatan telegram BSNL, Shameem Akhtar berkata, penggunaan telegram semakin berkurangan dalam kalangan masyarakat.

Katanya, pada tahun 2008, syarikat itu mempunyai kira-kira 22,000 pekerja, namun jumlah itu kini berkurangan kepada 980 pekerja.

Penghantaran telegram merudum kepada kira-kira 5,000 sehari, berbanding beberapa ratus ribu sekitar awal 1960-an dahulu selepas kehadiran mesin faks dan internet. Daripada jumlah itu, kira-kira 65 peratus telegram digunakan untuk urusan rasmi kerajaan.

"Setiap tahun syarikat menanggung kerugian kira-kira AS$23 juta (RM70 juta) akibat persaingan dengan telefon bimbit dan internet. Pemberhentian operasi telegram dilihat tepat pada masanya," katanya.

Sistem rangkaian telegraf diperkenalkan oleh Syarikat Hindia Timur British pada tahun 1851 di Kolkata, merangkumi pemasangan kabel sepanjang 40 kilometer (km) dari Sungai Hoogly sehingga Pelabuhan Diamond.

Empat tahun kemudian, kabel sepanjang 6,400km telah dipasang beberapa lokasi sebelum sistem itu mula dilancarkan secara rasmi kepada orang ramai.

Selepas seabad, jumlah kabel yang dipasang meningkat kepada kira-kira 202,000km merangkumi kawasan-kawasan pedalaman sekali gus menjadikannya alat telekomunikasi utama penduduk ketika itu.


KENANGAN. Seorang wanita Surjeet Kaur menunjukkan telegram ucapan hari lahir yang dihantar oleh suaminya pada tahun 1955.


Pada 1947 iaitu ketika kemerdekaan India, pejabat telegraf berjaya mengendalikan kira-kira 17 juta transaksi telegram yang dihantar di seluruh negara.

Permintaannya semakin meningkat sekitar tahun 1970-an dan 1980-an membabitkan urusan-urusan rasmi kerajaan, aktiviti perniagaan dan perdagangan di samping menyampai apa jua berita sama ada yang baik atau buruk.

Seorang ahli sosiologi, Abhilasha Kumari memberitahu, telegram memainkan peranan penting di tempat kelahirannya di Sitamau di tengah India.

"Ia merupakan satu-satunya sumber untuk mendapat berita dengan pantas. Melaluinya kami berpeluang mengetahui apa yang berlaku di sekeliling di samping berhubung dengan ahli keluarga atau kenalan yang menetap jauh di pedalaman," jelasnya.

Kumari berkata, dia masih mampu mengingati bagaimana dia sekeluarga berasa sedih apabila dimaklumkan mengenai kematian sepupunya akibat kemalangan melalui telegram.

"Telegram itu dihantar sendiri oleh ketua penghantar telegram di kampung saya. Saya masih mampu mengingati bagaimana dia mengetuk pintu rumah kami sebelum dimaklumkan mengenai kejadian itu," katanya.

Telekomunikasi baharu

Sementara itu, seorang pesara operator telegraf di New Delhi, RK. Rai berbangga kerana menjadi sebahagian tenaga penting perkhidmatan telegram pada zaman kegemilangannya satu ketika dahulu.


SETIAP transaksi telegram disimpan dan direkodkan bagi tujuan keselamatan.


Katanya, setiap hari beratus-ratus pekerja cuba mentafsir kod-kod Morse yang dihantar oleh orang ramai menggunakan mesin telegraf.

"Mesin telegraf tidak henti-henti berbunyi, hampir setiap minit. Pejabat kami tidak ubah seperti sebuah kilang," imbaunya.

Tambah Rai, bekerja dalam bidang itu memberi kebebasan kepada mereka mengakses pelbagai maklumat mengenai pelanggan.

"Melalui telegram yang diterima, kami mengetahui serba sedikit mengenai kehidupan dan latar belakang mereka. Perkataan privasi tidak wujud kerana kami terlebih dahulu mengetahui mengenainya," ujarnya lagi.

Rai bersara pada 2006, namun dia kerap melawat tempat kerjanya, Central Telegraph Office yang merupakan sebuah bangunan peninggalan era kolonial di tengah-tengah New Delhi.

Secara purata, pejabat itu menghantar kurang daripada 10 telegram sehari, walaupun sejak kebelakangan ini ia mula dibanjiri orang ramai yang mahu menghantar telegram sebagai kenang-kenangan sebelum perkhidmatan itu ditamatkan di India pada bulan ini.

Ketika ini, terdapat 75 pejabat telegraf yang masih beroperasi di seluruh India dengan jumlah pekerja kurang daripada 1,000 orang.

Difahamkan kesemua mereka yang terlibat diserap ke dalam beberapa jabatan dalam kementerian komunikasi negara itu.

Pada hari ini, Rai seperti juga jutaan generasi muda di negara itu, mengakui selesa menggunakan telefon bimbit untuk berhubung atau menghantar pesanan.

"Teknologi yang semakin pantas berkembang mengagumkan saya. Komunikasi ibarat satu permainan menguji kepantasan, siapa yang lebih pantas, ia akan memenanginya," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


PBTM bantu suri rumah hidap penyakit kronik

Posted:

PBTM bantu suri rumah hidap penyakit kronik

PBTM bantu suri rumah hidap penyakit kronik

NOOR JAMI'YAH (empat dari kiri) bergambar bersama Siti Mariam (tiga dari kiri) serta ahli PBTM di Baling baru-baru ini.


PRIHATIN. Penderitaan yang ditanggung seorang suri rumah yang menghidap penyakit angin pasang (hernia), Noor Jami'yah Ismail, 23, dari Kampung Parit Panjang, Baling, Kedah lebih setahun lalu akhirnya mendapat perhatian.

Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) cawangan Sungai Petani baru-baru ini berkunjung ke rumahnya dan menghulur sumbangan Ramadan yang disampaikan wakil persatuan itu, Siti Mariam Abd. Rahman.

Selain menghidap penyakit itu, Noor Jami'yah turut dikesan menghidap kanser otak serta ketumbuhan besar dalam perut.

Ketika ditemui, Noor Jami'yah berkata, dia dan suami, Mohd. Amri Ismail, 30, bersyukur kerana ada pihak sudi membantu meringankan beban mereka pada bulan Ramadan.

PNB berbuka bersama anak yatim

Posted:

PNB berbuka bersama anak yatim

PNB berbuka bersama anak yatim


AHMAD SARJI (dua dari kiri) menyampaikan duit raya dan beg sekolah kepada anak-anak yatim pada majlis berbuka puasa di Kuala Lumpur semalam.


RAI. Permodalan Nasional Berhad (PNB) meraikan seramai 320 anak yatim sekitar ibu kota pada majlis berbuka puasa di Kompleks Darul Kifayah, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Kuala Lumpur semalam.

Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, majlis ini dianjurkan untuk menyemarakkan sambutan bulan Ramadan dan memberi keceriaan kepada anak yatim.

"Anak yatim yang diraikan itu turut menerima sumbangan duit raya RM100 seorang dan beg sekolah," katanya.

Turut hadir Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Seri Hamad Kama Piah Che Othman, Pengerusi Darul Kifayah, Datuk Mohamad S. Ahmad dan Ketua Eksekutif MAIWP, Zainal Jaffar.

Majlis amal itu juga diadakan sempena menyambut ulang tahun PNB yang ke-35 tahun ini.

Nasib 24 warga OKU dibela

Posted:

Nasib 24 warga OKU dibela

Nasib 24 warga OKU dibela


MAULIZAN menyampaikan sumbangan kepada penerima program Ziarah Ramadan di Pasir Gudang, Johor baru-baru ini.


BANTU. Sebanyak 24 orang kelainan upaya (OKU) di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang, Johor menerima sumbangan wang tunai antara RM700 hingga RM2,000 seorang menerusi program Ziarah Ramadan anjuran Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) dan UMNO Parlimen Tebrau baru-baru ini.

Yang Dipertua MPPG, Onn Jabar berkata, program yang mendapat kerjasama beberapa pertubuhan bukan kerajaan itu merupakan program tahun ketiga bertujuan meringankan beban warga OKU pada bulan Ramadan serta membuat persediaan menyambut Aidilfitri.

Katanya, pada tahun ini, sebanyak RM30,000 dana berjaya dikumpul untuk diagih-agih kepada para penerima.

Turut hadir pada majlis itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Tiram, Datuk Maulizan Bujang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lemas ditinggal dalam Myvi ibu

Posted:

Lemas ditinggal dalam Myvi ibu

Lemas ditinggal dalam Myvi ibu

NAWAL IRIS menemui ajal selepas lemas dalam kereta ibunya di Subang Jaya kelmarin.


SUBANG JAYA - Luluh hati seorang ibu apabila mendapati anak bongsu kesayangannya ditemui mati dalam keadaan muka kebiru-biruan dan bajunya dibasahi peluh selepas lemas akibat ditinggalkan secara tidak sengaja di dalam kereta jenis Perodua Myvi yang diletakkan di bawah panas terik.

Kejadian menyayat hati di sebuah sekolah menengah di USJ4 di sini itu menyebabkan anak bongsu daripada dua beradik, Nawal Iris Samsudin, 3, mati di tempat kejadian akibat lemas selepas ditinggalkan selama enam jam bermula pukul 11.30 pagi kelmarin.

Mayat kanak-kanak tersebut ditemui oleh ibunya, Nor Zatusy Hazwa Abdul Rahim, 32, selepas selesai mengajar sesi petang di sekolah tersebut pada pukul 5.30 petang. Wanita itu merupakan guru di sekolah berkenaan.

Menurut kakitangan sekolah yang enggan dikenali, guru wanita yang baru selesai mengajar pada sesi petang itu terus meraung apabila menemui anaknya yang sudah kebiru-biruan, tidak lagi bergerak dan pakaiannya dibasahi peluh sebaik membuka pintu kereta Myvi yang berwarna kuning.

"Sebelum itu tiada siapa tahu yang anaknya berada di tempat duduk belakang kereta. Guru wanita itu meraung kuat hingga mengejutkan kami dan apabila dilihat, kami dapati anaknya sudah kaku dalam keadaan basah kuyup dipercayai berpeluh akibat cuaca yang panas terik," ceritanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Cadang harga rokok RM16 sekotak

Posted:

Cadang harga rokok RM16 sekotak

Cadang harga rokok RM16 sekotak

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my


KERAJAAN disaran meningkatkan lagi cukai rokok bagi mengurangkan tabiat merokok dalam kalangan rakyat negara ini. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC) menyarankan kerajaan menaikkan cukai eksais rokok sekurang-kurangnya 50 peratus bagi mencapai sasaran pengurangan sebanyak 20 peratus jumlah penggunaan rokok di negara ini.

Kenaikan sebanyak 50 peratus itu akan meningkatkan harga sekotak rokok premium berjumlah 20 batang rokok kepada RM16 berbanding harga pasaran kini iaitu RM10.50.

Ahli Majlis MCTC, Dr. Norashidah Mohamed Nor berkata, berdasarkan kajian dijalankan olehnya tahun lalu, kenaikan sebanyak 10 peratus hanya mampu mengurangkan sebanyak empat peratus penggunaan rokok.

"Saya percaya sekiranya harga bagi sekotak rokok berjumlah 20 batang dinaikkan kepada RM16, sasaran kerajaan itu dapat dicapai selain menaikkan hasil cukai negara kepada 45 peratus," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Harga ayam ditetapkan RM7.70 sekilogram

Posted:

Harga ayam ditetapkan RM7.70 sekilogram

Harga ayam ditetapkan RM7.70 sekilogram

PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menetapkan harga ayam standard pada kadar RM7.70 sekilogram di bawah skim kawalan harga musim perayaan tahun ini.

Menterinya, Datuk Hasan Malek berkata, harga tersebut yang turun sebanyak 70 sen daripada harga purata runcit akan dilaksanakan selama 17 hari bermula 26 Julai ini.

"Skim itu akan berakhir pada 11 Ogos iaitu hari raya ketiga dan dilaksanakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Mengenai penetapan harga ayam, beliau berkata, pengusaha dan pengeluar ternakan ayam telah bersetuju dengan penetapan harga itu pada mesyuarat Rabu lepas dan memberi jaminan bekalan ayam mencukupi untuk Aidilfitri bulan depan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pesanan buat Harimau Malaya

Posted:

Pesanan buat Harimau Malaya

Pesanan buat Harimau Malaya

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SKUAD Harimau Malaya menjalani latihan ringan di Gimnasium Wisma FAM, Kelana Jaya kelmarin.


BEKAS pemain kebangsaan, Datuk Namat Abdullah menggesa Harimau Malaya tampil bermati-matian demi maruah negara ketika menentang Chelsea pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam malam esok.

Namat memberitahu, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal tidak seharusnya 'cepat mengalah' sekalipun menyedari lawan yang ditentang bukan calang-calang pasukan.

"Bila nak main (lawan dengan Chelsea), mereka (skuad Harimau Malaya) harus beraksi bermati-matian.

"Jika diberi kepercayaan oleh jurulatih, setiap pemain harus memberikan aksi terpuji di tengah padang. Walaupun sedar Chelsea dibarisi pemain terbaik dunia tetapi pemain negara tidak harus mudah mengalah.

"Patahkan setiap serangan mereka dan jika tewas, biarlah kalah bermaruah. Jangan buat malu negara kita," kata Namat ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Namat, 66, turut berharap anak-anak buah Rajagobal dapat mengambil seberapa banyak peluang untuk menimba pengalaman berharga berdepan dengan barisan bintang The Blues.

"Ketika zaman saya mewakili negara, kita (skuad negara) tidak pernah minta untuk menentang Arsenal, Nottingham Forest mahu pun Brazil.

"Sebaliknya, mereka yang mahu menguji kemampuan kita. Jadi saya berharap skuad negara generasi kini dapat menggunakan peluang menentang Chelsea sebaik mungkin.

"Ketika menentang Arsenal pada 13 Mei 1975, kami terikat 1-1 tetapi menang 2-0 ke atas Arsenal pada aksi kedua di Stadium Merdeka dua hari kemudian.

"Jadi saya berharap skuad negara generasi kini dapat mengambil aura kejayaan itu sebagai pembakar semangat untuk mereka tampil dengan aksi lebih baik Ahad ini (esok)," jelasnya.

Bekas jurulatih Kelantan, Datuk M. Karathu (gambar kecil) turut bersetuju dengan pandangan Namat itu.

Karathu memberitahu, Harimau Malaya tidak perlu gentar dengan reputasi gah The Blues selaku juara Liga Europa.

"Pada pendapat saya, pasukan kita sepatutnya tiada sebarang tekanan dalam perlawanan persahabatan ini.

"Sebaliknya, mereka harus mengambil satu motivasi untuk meletakkan reputasi mereka sebaris dengan pemain bertaraf dunia.

"Jangan hormat sangat kepada Chelsea kerana apabila bermain dengan pemain profesional, kamu berpeluang untuk belajar sesuatu dalam permainan itu," katanya.

Tunjuk kemampuan sebenar

Posted:

Tunjuk kemampuan sebenar

Tunjuk kemampuan sebenar

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

KETUA jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal berharap barisan pemainnya membuktikan tahap kemampuan sebenar mereka ketika berdepan Chelsea pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam malam esok.

Meskipun Rajagobal menyedari The Blues tampil dengan reputasi yang cukup tinggi, pengendali berusia 57 tahun itu tetap tidak mahu menjadikan ia sebagai satu alasan untuk anak-anak buahnya beraksi di bawah tahap sebenar.

Justeru, Rajagobal mahu barisan Harimau Malaya menampilkan satu corak permainan terbaik ketika melayan kunjungan juara Liga Europa itu nanti.

"Bukan saya tidak mementingkan kemenangan tetapi kita seharusnya bersikap realistik.

"Kita harus terima hakikat bahawa jurang Chelsea dan Harimau Malaya berada pada tahap yang berbeza.

"Namun, saya ingin tegaskan bahawa kami akan mempamerkan satu persembahan positif ketika menentang Chelsea," katanya kepada pemberita pada sesi latihan Harimau Malaya di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Tambah Rajagobal, beliau berharap aksi tersebut akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh barisan pemainnya sebelum menentang gergasi Sepanyol, Barcelona bulan depan dan kempen kelayakan Piala Asia 2015.

"Semua tahu selepas aksi menentang Chelsea, kami akan menjalani sesi latihan di Jepun selama dua minggu bermula 23 Julai depan.

"Selepas itu, kami akan menentang Barcelona pada 10 Ogos depan. Saya percaya aksi menentang Chelsea dan Barcelona memberisatu pengalaman berguna kepada barisan pemain untuk aksi kelayakan Piala Asia 2015.

"Saya berharap mereka akan mempelajari sesuatu untuk meningkatkan tahap keupayaan masing-masing," jelasnya.

Sementara itu, tonggak pertahanan Chelsea, Gary Cahill yakin The Blues akan mempamerkan karakter sebenar mereka ketika berdepan Harimau Malaya.

"Saya fikir perlawanan dengan Malaysia nanti tidak jauh bezanya ketika kami menentang Thailand (Singha All Star) yang mempamerkan permainan agak tersusun.

"Mereka (Harimau Malaya) dijangka mempamerkan corak bertahan dan ia mungkin menyebabkan permainan kami sedikit terjejas," katanya.

Medan Malaysia uji sentuhan

Posted:

Medan Malaysia uji sentuhan

Medan Malaysia uji sentuhan

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


PENOLONG Setiausaha 1 PSM, Tengku Adnan Tengku Burhanuddin (berdiri, tengah) dan jurulatih Elit B, Nurudin Pawi (belakang, empat dari kanan) bersama skuad Elit B.


KEJOHANAN Sepak Takraw Lima Penjuru Antarabangsa yang bakal berlangsung pada 24 hingga 29 Julai ini menjadi medan terbaik bagi menguji keupayaan barisan pemain negara.

Ketua Seranta Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM), Yusoff Ali berkata, Malaysia yang mempertaruhkan dua pasukan - Elit A dan Elit B akan berdepan dengan Thailand, Indonesia, Myanmar dan Singapura pada kejohanan itu nanti.

"Biarpun kita telah mengadakan kejohanan ini sejak lima tahun lalu tetapi tahun ini, ia agak berbeza kerana tidak lagi melibatkan kelab kelab-kelab dari Thailand.

"Kali ini kita mengundang pasukan kebangsaan dari negara-negara yang akan beraksi pada Sukan SEA di Myanmar pada Disember depan.

"Kejohanan ini juga merupakan salah satu janji PSM untuk memastikan skuad negara menghadapi sekurang-kurangnya satu kejohanan dalam sebulan.

"Jadi bagi memastikan kejohanan ini berlangsung dengan lebih adil kepada setiap pasukan, kami mengadakannya pada sebelah malam kerana selain pasukan negara, pemain-pemain Singapura dan Indonesia juga beragama Islam," kata Yusoff ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Yusoff menegaskan bahawa Thailand tidak akan menurunkan kesemua pemain utama mereka kerana Liga Sepak Takraw Thailand masih berlangsung hingga Ogos depan.

"Hanya Indonesia, Myanmar dan Singapura akan menurukan pemain utama mereka tetapi Thailand tidak. Thailand mungkin menyenaraikan pemain-pemain yang tidak beraksi dalam liga utama mereka itu.

"Skuad Elit A juga akan beraksi tanpa lima pemain utama iaitu Norshahruddin (Mad Ghani), Farhan Adam, Izurin Refin, Tengku Noor Azwari (Tengku Ishak), Muhd. Zulkifli (Abd. Razak) kerana khidmat mereka diperlukan oleh kelab-kelab di Thailand," jelasnya.

Yusoff turut menjelaskan, kejohanan itu penting sebagai persiapan skuad negara menghadapi Sukan SEA di Myanmar nanti.

"Ia juga penting kerana jurulatih berpeluang untuk mencari kelemahan yang perlu diperbaiki.

"Persaingan dijangka tidak akan terlalu sukar untuk skuad negara tetapi ia bergantung kepada kebijaksanaan jurulatih untuk menyusun pemain kerana lima pemain utama kita tidak ada nanti," tambah Yusoff.

Kejohanan itu yang akan berlangsung di Kompleks Majlis Sukan Negara (MSN), Taman Keramat AU 2, Kuala Lumpur bermula pukul 10.30 malam hingga 1.30 pagi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bomba lancar Ops Raya 2013 mulai 1 Ogos di kawasan berisiko

Posted:

Bomba lancar Ops Raya 2013 mulai 1 Ogos di kawasan berisiko

Bomba lancar Ops Raya 2013 mulai 1 Ogos di kawasan berisiko

18/07/2013 11:13pm

KUALA LUMPUR - Jabatan Bomba dan Penyelamat akan melaksanakan 'Ops Raya 2013' di 16 lokasi berisiko tinggi kemalangan jalan raya sempena musim perayaan bermula 1 hingga 18 Ogos.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, operasi itu melibatkan 9,100 pegawai dan anggota jabatan yang akan bertugas 24 jam secara bergilir.

Antara lokasi yang dikenal pasti ialah Gurun, (Kedah); Kamunting, Kuala Kangsar, Tapah, Tol Slim River (Perak); Tol Yong Peng, Sedenak (Johor); Genting Sempah, Plaza Tol Temerloh dan Kawasan Rehat Gambang (Pahang).

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyerah pelekat kenderaan kempen 'anti litter' (antisampah) serta risalah mengenai pengurangan sisa makanan serta bubur lambuk kepada pengguna lebuh raya di Plaza Tol Sungai Besi di sini hari ini.

Sebelum itu, demonstrasi kemalangan jalan raya melibatkan sebuah bas, kereta dan lori yang membawa bahan kimia berbahaya dilakukan dengan bantuan pelbagai unit dari Jabatan Bomba dan Penyelamat di Plaza Tol Sungai Besi turut diadakan.

Abdul Rahman berkata, 267 balai bomba terlibat dalam Ops Raya dengan menjalankan rondaan di jalan persekutuan, jalan negeri dan bandaran di seluruh negara sepanjang tempoh operasi itu. - Bernama

Malaysia mahu realisasikan gagasan ASEAN Berpusatkan Rakyat

Posted:

Malaysia mahu realisasikan gagasan ASEAN Berpusatkan Rakyat

Malaysia mahu realisasikan gagasan ASEAN Berpusatkan Rakyat

18/07/2013 11:09pm

PETALING JAYA - Antara landasan utama Malaysia semasa menduduki jawatan Pengerusi ASEAN pada 2015 ialah mencipta gagasan 'Asean Berpusatkan Rakyat', kata Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Beliau berkata, ini bermakna ASEAN akan menjadi alat yang lebih kuat dalam merealisasi aspirasi rakyatnya berhubung urus tadbir yang baik, ketelusan, taraf hidup yang lebih tinggi, pembangunan yang mapan, pemerkasaan wanita serta peluang lebih banyak untuk semua.

"ASEAN yang berpusatkan rakyat juga bermaksud penglibatan yang banyak dan mendalam semua masyarakat dalam rangkaian kerja Asean. Ia turut bermakna rantau ini bukan lagi menjadi domain elit politik dan birokrasi.

"ASEAN yang berpusatkan rakyat akan menjadi ASEAN sebenar untuk semua," katanya semasa menyampaikan ucapan bertajuk 'A Historic Responsibility: Malaysia's Chairmanship of Asean in 2015' di Forum Kepimpinan Asean ke-10 di sini hari ini.

Forum sehari ini bertemakan 'Asean at a Crossroads - Towards a Common Future, Shared Prosperity and Regional Stability' anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asian (Asli).

Anifah berkata, visi Malaysia mengenai ASEAN pada masa depan ialah sebagai salah satu pertubuhan yang menggambarkan impian rakyat, yang mesra dengan dirinya sendiri, berpandangan ke hadapan dan hidup aman dengan dunia yang lebih luas.

"Untuk menyokong usaha merealisasikan visi ini ia memerlukan institusi ASEAN termasuk Sekretariat ASEAN dibiayai dan dibantu sepenuhnya," katanya. - Bernama

Tiga projek tambahan naik taraf Pulau Perhentian - Ahmad Said

Posted:

Tiga projek tambahan naik taraf Pulau Perhentian - Ahmad Said

Tiga projek tambahan naik taraf Pulau Perhentian - Ahmad Said

18/07/2013 10:57pm

KUALA BESUT - Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said malam ini mengumumkan tiga projek tambahan bagi menaik taraf kehidupan penduduk dan infrastruktur Pulau Perhentian yang akan dilaksanakan secara berperingkat mulai tahun depan.

Projek berkenaan ialah pembinaan 10 unit rumah kedai bernilai kira-kira RM4 juta, pembinaan jeti khas dan menaik taraf serta membina jalan ke kawasan perkampungan di pulau itu.

Berucap pada majlis berbuka puasa bersama rakyat Pulau Perhentian hari ini, Ahmad berkata projek itu relevan dalam usaha kerajaan negeri memajukan pulau tersebut sebagai antara destinasi pelancongan utama.

"Kawasan niaga ini (pembinaan rumah kedai) dibina atas permintaan orang di sini memandangkan pelancong semakin ramai, tetapi tempat berniaga tidak mencukupi," katanya.

Projek kedua pula meliputi pembinaan jeti khas yang akan bersambung ke jalan menghala ke projek perumahan rakyat yang sedang dibina ketika ini manakala projek ketiga ialah menaik taraf dan membina jalan yang menghubungkan jeti sedia ada dengan kawasan perkampungan di pulau itu, katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved