Selasa, 13 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kucing mangsa ketamakan manusia

Posted:

Kucing mangsa ketamakan manusia

Kucing mangsa ketamakan manusia

Oleh ADLAN JAAFAR

"SEMUA kucing yang berada di premis Petknode itu kelihatan sangat teruk, ia diselaputi dengan najis dan kencing sehingga saya boleh memerah keluar air kencing daripada bulu haiwan itu.

"Mata kami kemudiannya tertangkap dengan beberapa tubuh kucing yang kaku di dalam sangkar. Di dalam sebuah sangkar itu, seekor ibu kucing dengan anaknya yang sudah tidak bernyawa, mati dalam keadaan saling berpandangan. Ia membuatkan hati kami bagaikan dihiris-hiris.

"Namun, airmata kami deras mengalir apabila melihat enam ekor anak kucing yang baru lahir sudah mati dan melekat pada lantai premis tersebut. Uri kucing masih lagi ada bersama-sama dengan tubuh yang tidak bernyawa itu. Kami cuba untuk mengangkat anak kucing itu dari lantai, tetapi kerana ia sudah keras dan melekat, tubuhnya berkecai."

Demikian ungkap Bazilah Bahrin, sesekali menangis cuba menggambarkan betapa kejamnya perlakuan pengurusan Petknode yang telah menggemparkan negara baru-baru ini.

Gadis berusia 24 tahun itu, merupakan salah seorang daripada puluhan sukarelawan daripada komuniti Facebook, Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan yang telah meredah masuk ke sebuah premis hotel kucing, Petknode di Petaling Jaya, Kuala Lumpur pada 4 September lalu.


KUCING yang ditemui berada dalam keadaan menyayat hati. Selain kurus kering, bersalut dengan kencing dan najis bahkan, ada juga yang mati akibat kelaparan atau penyakit.


Dalam misi menyelamatkan lebih 90 kucing yang dihantar pemilik ke Petknode sempena cuti perayaan Aidilfitri baru-baru ini, sukarelawan Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan menemui 16 bangkai kucing yang mati akibat kelaparan, dehidrasi dan penyakit berjangkit.

Bazilah berkongsi kisah tragedi hitam bagi pencinta haiwan itu di Hotel Armada, Petaling Jaya dalam satu sidang akhbar tergempar yang mengumpulkan ratusan hadirin.

Menceritakan lanjut mengenai penemuan menyayat hati sukarelawan Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan itu jelasnya, hasil aduan yang diterima di Facebook menyebabkan sukarelawan dan pemilik kucing berkenaan menyerbu premis Petknode.


DEWAN di Hotel Armada, Petaling Jaya dipenuhi oleh pencinta haiwan yang prihatin dengan kekejaman ke atas 'sahabat' manusia itu.


"Bayangkan bagaimana dua atau tiga ekor kucing berusia tiga tahun dengan berat kira-kira empat kilogram dapat hidup dalam sebuah pet carrier bersaiz sederhana?" soal Bazilah.

Seorang lagi sukarelawan yang dikenali sebagai Shahrina berkata, di luar premis terdapat lebih kurang 10 ekor kucing yang kelihatan tidak terusik kerana masih lagi berada dalam pet carrier.

"Pada sebelah petang serbuan itu, 60 ekor lagi kucing ditemui dari sebuah banglo di Desa Moccis, Selangor," ujarnya.

Malah menurutnya, para sukarelawan dan pemilik-pemilik kucing lain percaya terdapat lebih 100 ekor lagi masih tidak dijumpai berdasarkan kepada aduan beberapa pemilik yang masih tidak menemui kucing mereka.

Tertipu


SUKARELAWAN komuniti Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan dan pemilik kucing memenuhi premis Petknode Ahad dua minggu lalu selepas mendapat berita kucing di situ tidak diberi penjagaan sepatutnya.


Pada sidang akhbar yang sama, salah seorang pemilik kucing yang menghantar kucingnya ke pusat penjagaan kucing tersebut tidak menyangka akan terjadi tragedi seperti itu.

Hanya mahu dikenali sebagai Wani, wanita berusia 20-an itu tidak menghantar kucingnya ke Pektnode secara semberono. Dia terlebih dahulu membuat kajian dengan melayari Internet selain melawati forum-forum membincangkan perkara tempat itu.

"Semua maklum balas yang saya terima adalah positif malah, saya sendiri pergi ke Petknode untuk melihat suasananya.

"Kedua-dua pemiliknya kelihatan sangat sayang kepada haiwan terutama kucing. Dia menyarankan kami menambah rakan di Facebook dan menjadi follower di Twitternya," ujarnya yang menghantar tiga ekor kucing.

Tambah menyakinkan kami sekeluarga, pusat itu hanya menerima kucing dan umum mengetahui haiwan berbulu itu pasti akan mengalami trauma jika berkongsi tempat dengan anjing.

Selepas tujuh malam ditinggalkan di situ, Wani yang perlu mengambil kembali kucing pada hari kejadian dikejutkan dengan suasana kelam-kabut mengatakan pusat tersebut mengabaikan kucing.

"Salah seekor kucing saya hilang mujur ada orang yang prihatin mengambil dan membela kucing saya," ujar yang memiliki kucing daripada baka semi-parsi.

Seorang lagi pemilik kucing, Abdul Azim Abdul Rahim, 30, turut tidak menyangka hotel kucing yang sudah beberapa kali menjadi kediaman kucing kesayangannya sebelum ini bertukar menjadi seperti sebuah 'neraka'.


SUASANA pada sidang akhbar oleh komuniti Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan penuh dengan emosi.


"Saya sudah menggunakan perkhidmatan mereka lebih kurang lima kali. Selama tempoh tersebut, kucing saya berada dalam keadaan baik dan sudah pasti pelanggan pertama kali turut percaya dengan Petknode jika mendapat maklum balas yang baik," ujarnya kepada media ketika disoal kenapa dia memilih Petknode.

Tiada pembelaan

Apa yang pasti, di sebalik minat orang ramai untuk memelihara binatang peliharaan seperti kucing dan anjing yang semakin meningkat, timbul persoalan sejauh mana kesedaran masyarakat mengenai kekejaman terhadap binatang yang didakwa telah menjadi sebahagian daripada keluarga kita?

Melihat kepada kes tersebut, Pengerusi Persatuan Melindungi Kekejaman Terhadap Haiwan (SPCA), Christine Chin berkata, terdapat satu akta yang boleh menyabitkan pesalah mendera binatang.

Aktanya adalah Seksyen 44(1)(d) Ordinan Binatang 1953 yang memperuntukkan denda maksimum RM200 atau penjara enam bulan atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.

"Tetapi sehingga kini hanya seorang sahaja yang pernah disabitkan dengan akta tersebut," ujarnya yang telah lebih 20 tahun memperjuangkan nasib haiwan jalanan.

Pada tahun 2005, seorang jurutera dari Subang Jaya, Lien San Chong, 46, dijatuhkan hukuman denda sebanyak RM100 dan dua hari penjara kerana mengabaikan anjing peliharaan daripada jenis German Shepard bernama Sheena.


KEADAAN premis Petknode yang menempatkan hampir 100 ekor kucing yang dihantar ke sana sempena cuti Hari Raya Aidilfitri.


Seorang lagi individu, Abdul Rashid Othman, 53, pula terlepas daripada dakwaan mengabaikan anak-anak kucing jenis Parsi miliknya pada tahun 2009.

Sudah menjadi adat manusia, apabila berlaku sesuatu kejadian yang menggemparkan barulah pelbagai peraturan mula diperkenal dan diketatkan.

Baru-baru ini, Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abd. Aziz Jamaluddin, mengeluarkan kenyataan bahawa hukuman yang lebih berat terhadap mereka yang disabitkan dengan akta tersebut akan dibentangkan di parlimen.


BAYANGKAN enam ekor kucing diletakkan bersama dalam satu sangkar sempit yang menyukarkan pergerakan dan membuatkan haiwan itu tertekan.


"Antara hukuman yang dicadangkan dalam rang undang-undang itu ialah denda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum enam bulan," ujarnya dalam sebuah laporan akhbar.

Bagi kes Petknode pula, pengasas Malaysian Dogs Deserve Better, Wani Muthiah berkata, tindakan yang boleh dikenakan kepada pemilik serta-merta adalah dakwaan melakukan penipuan.

"Denda yang dikenakan untuk dakwaan ini adalah RM200 bagi setiap ekor kucing namun, ia memerlukan kerjasama semua pihak. Semua pemilik kucing perlu membuat laporan polis yang sama bagi memastikan kes ini berjalan lancar," ujarnya sambil menunjukkan contoh laporan polis.

Menurutnya, ia adalah langkah awal sementara dakwaan mengikut Akta Ordinan Haiwan 1953 dibuat.

Penginapan bajet aset Moscow

Posted:

Penginapan bajet aset Moscow

Penginapan bajet aset Moscow


MOSCOW mempunyai prospek pelancongan yang baik tetapi ramai pengembara yang merungut kerana tidak mempunyai pilihan penginapan yang kadarnya berpatutan. - Gambar hiasan


DAHULU, para pelancong yang tiba di Moscow tidak mempunyai sebarang pilihan kecuali membayar penginapan di hotel-hotel yang mahal. Kini, terdapat pilihan lain iaitu hostel-hostel moden yang semakin bertambah sejak lima tahun lalu.

Hostel-hostel moden itu menyediakan bilik-bilik ala asrama yang bersih dan mengenakan bayaran penginapan pada harga murah iaitu lebih kurang AS$20 (RM59.70) untuk satu malam.

Berdasarkan kepada angka yang dikeluarkan oleh ahli jawatankuasa pelancongan, semua hostel di Moscow menawarkan lebih 3,000 buah katil dan angka tersebut semakin meningkat hampir satu per tiga sejak bulan Mei lalu.

"Lokasinya sangat bagus dan harganya juga murah," kata pelajar dari Mexico, Carolina Felton, 22, yang melancong ke Moscow dan berkongsi bilik dormitori, ruang mandi dan dapur bersama-sama tujuh orang lain.

"Hotel terlalu mahal berbanding harga yang saya mampu bayar," ujar seorang lagi pelajar dari British, Mike Loader yang datang ke Moscow untuk melawat dan mengkaji sejarah Soviet. Dia menyifatkan bandar tersebut terlalu mahal dan bersifat premium.

Kedua-duanya menetap di sebuah hostel yang dekat dengan tempat yang menjadi tarikan pelancong di bandar itu, iaitu laluan pejalan kaki Arbat.

Bilik hostel itu boleh memuatkan lebih kurang 30 orang dengan kemudahan 12 buah katil. Bayaran penginapan pula sangat rendah iaitu 550 ruble (RM57.04) untuk satu malam.

Pemilik hostel tersebut, Daniil Mishin, 18, berasal dari Ukraine telah pun memiliki beberapa hostel lain yang turut sama dimiliki oleh ahli keluarganya.

Sambutan baik


BILIK dormitori yang boleh memuatkan ramai tetamu di Bear Hostel, Moscow.


Dia mendapat idea membuka hostel murah itu ketika sedang mengembara di seluruh Eropah dan mengambil keputusan mengadaptasi konsep tersebut di Moscow.

Kini, Mishin dan keluarganya telahpun membuka tujuh buah hostel yang terletak di Moscow dan kampung halamannya, Sevastopol, Crime.

Menurut Mishin, perniagaannya berjalan dengan baik terutamanya dengan pembukaan hostel terbaharu di Moscow pada awal Ogos lalu.

Kadar kemasukan pelancong untuk menginap pada waktu sekarang amat memberangsangkan dengan lebih kurang 80 peratus katil sudah ditempah manakala tempahan penginapan pula telah diterima sebulan lebih awal.

Menurut ahli jawatankuasa pelancongan, ketika ini, bandar tersebut sudah mempunyai 59 buah hostel moden dengan 14 daripadanya baru dibuka sejak bulan Mei lalu.

Hostel pertama dibuka pada tahun 2006 manakala hostel terbesar pula akan dibuka pada hujung tahun ini di kawasan pejalan kaki yang menjadi tumpuan orang ramai, jalan Stoleshnikov Pereulok. Dalam perancangan, hostel tersebut mempunyai kapasiti sebanyak 153 buah katil.

"Sekarang semuanya telah berubah dan pasaran hostel menjadi 'gila'," Mishin membuat kesimpulan.

Tambahnya, setahun lalu, kebanyakan tetamu adalah pelancong muda yang mempunyai bajet terhad dan persepsi tersebut semakin berubah.

"Mereka terdiri daripada orang-orang yang berbeza umur, pekerjaan dan kedudukan sosial," komen Mishin mengenai tetamu hostelnya.

Masalah

Baru-baru ini, kelihatan beberapa rakyat Rusia sudah mendaftar masuk untuk menginap di hostel.

"Sebelum ini, tiada siapa mengetahui mengenai hostel. Hanya sejak setahun lalu, barulah mereka mula menyedarinya. Penduduk Rusia baru sedar bahawa dengan bayaran serendah 500 ruble (RM51.76) semalam, mereka boleh mendapat penginapan yang selesa di tengah-tengah pusat bandar.

Konsep hostel tidak pernah wujud sepanjang era Soviet. Pengembara hanya akan tinggal di hotel-hotel yang besar. Ada pula yang berpendapat bahawa bilik dormitori ringkas hanyalah untuk pelajar dan pekerja asing serta tidak sesuai dihuni pelancong.


MISHIN yakin pada masa depan bisnes penginapan bajet rendah di Moscow.


Selain itu, disebabkan oleh kekangan mendapatkan visa, kedatangan pelancong ke Rusia secara relatif amat rendah. Idea tempat penginapan yang murah dan ringkas susah untuk diterima. Sehingga kini, masih tiada perkataan Rusia yang merujuk kepada konsep tersebut yang dipanggil khostel.

Hostel memainkan peranan yang penting mengisi kekosongan di bandar tersebut. Menurut hasil kajian, kadar harga penginapan purata di hotel dan destinasi pilihan utama untuk satu malam menelan kos sehingga 149 pound (RM725) pada tahun 2010.

Sebagai perbandingan, kadar purata harga bilik hotel di Dubai adalah 120 pound (RM583) dan di London pula berharga 114 pound (RM554) manakala di Prague pula, purata kos hotel hanya 67 pound (RM326).

Salah seorang ahli jawatankuasa pelancong di Moscow, Gurgen Mkrtchyan berkata, hostel-hostel itu bakal merangsang industri pelancongan terutamanya dengan kemasukan para pengembara bebas yang terdiri daripada orang muda dan para pelajar.

Tegasnya, perkhidmatan hostel masih lagi berada pada tahap awal pembangunan kerana ia hanya mampu menyediakan tempat penginapan yang terhad iaitu kira-kira 2,600 buah katil.

Harga tanah

Meskipun bilangan hostel semakin bertambah, masih juga terdapat pilihan lain di pusat bandar Moscow walaupun tidak banyak iaitu hotel-hotel empat dan lima bintang.

"Moscow masih lagi kekurangan hotel yang mempunyai harga yang berpatutan. Pemaju pasti akan membuat pembangunan tetapi ia tidak mungkin berlaku di pusat bandar," kata ejen estet Knight Frank, Anton Melnikov mengaitkan masalah tersebut dengan harga hartanah yang tinggi.

Hotel-hotel baru bersaiz mega perlu mendapatkan kembali kos membeli tanah dengan meletakkan kadar harga bilik yang tinggi.

Hostel pula tidak perlu meletakkan harga yang tinggi kerana selalunya, pemilik hostel akan membina pada bangunan sedia ada dan kadang-kala menggunakan kembali bangunan pangsapuri yang diubah suai.

Melnikov menjangkakan para pelancong pada masa hadapan terpaksa menetap di pinggir bandar dan perlu menaiki metro (tren bawah tanah) untuk ke pusat bandar.

"Di Amsterdam, Brussels atau London, anda akan menemui hotel-hotel murah di pusat bandar tetapi anda tidak akan menemui semua itu di Moscow," katanya lagi. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Mendengar muzik sambil bergaya

Posted:

Mendengar muzik sambil bergaya

Mendengar muzik sambil bergaya

Oleh ADLAN JAAFAR

PENGGUNA bakal merasai perbezaan ketara dalam kualiti muzik yang disampaikan fon telinga Beats by Dr. Dre.


MUZIK bukan sekadar bunyi tetapi ia adalah susunan irama dan lagu yang hadir daripada lantunan suara penyanyi dan alat perkusi. Tanpa instrumen yang betul dan berteknologi tinggi, keaslian sesuatu muzik itu tidak mungkin dapat disampaikan kepada para pendengar.

Berpegang kepada prinsip tersebut, syarikat pengeluar kabel elektronik yang sudah bertapak sejak tahun 1970-an, Monster telah bekerjasama dengan penyanyi antarabangsa Dr. Dre bagi mereka sebuah fon kepala (headphone) yang mampu menyampaikan muzik yang sama ketika dimainkan secara langsung kepada pendengar.

Gabungan seni dan teknologi itu berhasil apabila Monster memperkenalkan siri fon kepala pertama yang digelar sebagai Beats by Dr. Dre pada tahun 2009.

Siri Beats by Dr. Dre mempunyai beberapa rekaan seperti Beat Studio, Beat Pro dan Beat Solo yang masing-masing mempunyai kelainan daripada segi rekaan bergantung kepada cara penggunaan.

Beat Studio direka supaya pendengar dapat menghayati muzik sama seperti ketika muzik dirakam di dalam studio manakala Beat Pro pula sesuai digunakan oleh deejay kerana fonnya boleh dibuka jika memerlukan komunikasi tanpa perlu menanggalkannya.

Menurut Penolong pengurus wakil tunggal produk Monster di Malaysia, Hweeseng (Elektronik) Sdn. Bhd., Kenny Leong, kebanyakan fon kepala yang berada di pasaran mempunyai sedikit kelemahan.

Paling ketara adalah kesan bunyi treble akan sampai dahulu ke pembesar suara dan barulah diikuti dengan bunyi bass. Kata Kenny, turutan itu akan memberi efek bunyi yang berlainan dengan muzik yang dimainkan secara langsung di hadapan penonton.

"Jadi dengan teknologi Monster dan kepekaan muzik yang dimiliki oleh rapper Dr. Dre, treble dapat diperlahankan untuk tiba pada waktu yang sama dengan bass," kata Kenny ketika ditemui di Mutiara Damansara baru-baru ini.


SPEAKER Beats by Dr. Dre berfungsi dengan menggunakan bateri bersaiz AAA.


Ia amat bersesuaian dengan matlamat Dr. Dre yang mahukan muzik yang didengar oleh peminat lagu sama seperti pemuzik langsung yang berada di hadapan mereka.

Jelas Kenny, zaman digital telah menyebabkan lagu boleh dimuat turun di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja. Namun, untuk menghayati sesebuah lagu, seseorang memerlukan instrumen yang betul.

Disebabkan Monster hanya mempunyai kepakaran dalam teknologi pembuatan kabel, jadi Dr. Dre bertindak memberi sentuhan dan inspirasi fon kepala terbaik untuk model fon kepala yang diberi penghormatan dengan namanya itu.

Speaker Beat by Dr. Dre direka supaya sebarang bunyi dari luar tidak dapat menembusi pendengaran tatkala menggunakannya.

Teknologi yang dipanggil penghalang bunyi (noise cancelling) itu mampu mengurangkan bunyi persekitaran dan akustik daripada didengari. Ia beroperasi dengan menggunakan kuasa bateri bersaiz AAA.

Bingkai fon kepalanya pula boleh dilipat supaya mudah disimpan.

Walaupun kelihatan rapuh, Kenny menegaskan bahawa produk keluaran Monster tidak mudah rosak.

Ujarnya, satu ujian pernah diadakan untuk memastikan kelasakkan fon kepala. Dalam ujian tersebut, produk beat telah diberi tekanan seberat sebuah kenderaan.

"Kemudian, produk tersebut diambil dan diuji. Ternyata, ia masih lagi dalam keadaan elok dan mampu berfungsi seperti sedia kala," ulasnya kepada Kosmo!

Reka bentuk

Selain teknologi yang ada, siri Beat by Dr. Dre turut memilik rekaan yang mengambil persona selebriti sebagai inspirasi reka bentuk fon telinga Monster.

Bersifat eksklusif dan terhad, antaranya adalah fon telinga inspirasi Lady Gaga yang rekaannya mengambil ciri-ciri jelas Lady Gaga yang gemar memakai pakaian dengan hiasan paku runcing (spike).

JustBeat yang diinspirasi oleh bintang pop, Justin Bieber pula didatangkan dalam warna ungu sahaja berdasarkan kepada warna kesukaannya manakala fon telinga siri pemain bola kerajang, Le Bron James pula direka supaya sesuai digunakan ketika bersukan.

"Reka bentuknya ringkas dan berfungsi dengan menyangkut pada telinga. Ia membolehkan atlet terutama sukan bola keranjang dapat sentiasa bergerak dan melompat tanpa fon telinga tertanggal," kata Kenny sambil menunjukkan rekaan tersebut.


REKA BENTUK Beats by Dr. Dre boleh dilipat menjadi tiga bahagian untuk tujuan penyimpanan.


Bagi penggemar budaya Harajuku dari Jepun, Monster turut mengeluarkan beberapa siri koleksi iaitu Wicked Style, Super Kawaii dan Space Age.

Jangan hanya menilai kepada saiznya yang kecil, Kenny memberi jaminan ia mampu berfungsi sama seperti siri fon telinga Beat yang lain.

Kagum

Sementara itu, selebriti, Zoey Rahman, 26, mengakui mutu dan gaya yang terdapat pada fon kepala Beats by Dr. Dre.

Baru sahaja menggunakan model Studio dalam tempoh lebih kurang sebulan. Dia serta-merta merasai perbezaannya berbanding jenama fon kepala lain.

Walaupun tidak terlibat dalam bidang muzik secara profesional, Zoey berkata, semua orang pasti dapat mengesan kelainan melalui penggunaan fon kepala tersebut.

"Perbezaan yang ketara apabila saya meningkatkan tahap bunyi, ia tidak membingitkan telinga," katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Zoey atau nama sebenarnya Mohd. Hairey Azhar Abdul Rahman hanya menggunakan fon kepala untuk tujuan peribadi seperti mendengar muzik kegemaran, melayari Internet dan waktu bekerja.

Selain itu, Zoey berkata, disebabkan reka bentuk yang menarik dengan warna yang pelbagai, ia sudah menjadi trend diseluruh dunia.

Tambahnya, keistimewaan fon kepala Beats terletak pada rekaan bingkainya yang mudah dilipat dan didatangkan dengan bekas yang mampu melindungi fon berharga hampir RM2,000 itu.

"Jadi, ia tidak akan pecah atau bengkok jika seseorang terduduk di atasnya," kata Zoey yang turut menghadiri perasmian produk tersebut di kelab hiburan Zouk, Kuala Lumpur bulan lalu.

Permainan dalam genggaman

Posted:

Permainan dalam genggaman

Permainan dalam genggaman

Sony Ericsson baru-baru ini telah memperkenalkan telefon pintar model Xperia PLAY yang merupakan peranti pertama diperakui permainan konsol popular PlayStation.


PERANTI dengan skrin paparan lebar ini menawarkan kepuasan hiburan dan permainan.


SONY Ericsson Xperia PLAY yang merupakan telefon pintar Android diperakui pihak PlayStation bahawa ia mampu memberikan pengalaman permainan video dalam genggaman yang baharu buat penggemar peranti itu.

Penggemar telefon pintar tidak hanya memiliki peranti canggih berkenaan untuk memudahkan tugasan harian ataupun berhubung dengan orang tersayang.

Peranti serba canggih itu turut dijadikan sebahagian daripada medium hiburan mereka untuk menonton video, mendengar muzik, merakam imej malah bermain permainan video apabila mempunyai masa terluang.

Ia yang menggunakan platform Android versi 2.3 Gingerbread dengan pemproses Scorpion ARMv7 1 gigahertz (GHz) bukan sahaja menarik dan menepati cita rasa penggemar peranti teknologi berkuasa tinggi malah dapat memberi hiburan pada tahap optimum kepada pengguna.

Telefon pintar yang didatangkan dengan butang kawalan permainan hampir sama dengan PlayStation ini tentu sekali dapat memberikan pengalaman baharu kepada pengguna telefon pintar dalam bermain permainan kegemaran mereka.

Dalam pada itu, pengenalan butang kawalan permainan juga akan memudahkan lagi pengguna yang sudah biasa dengan permainan konsol PlayStation.

Model Xperia PLAY mempunyai skrin sentuh yang luas dan menggunakan teknologi LCD Capacitive. Ia memberikan paparan lebih jelas dan berkualiti terutamanya apabila pengguna bermain permainan.

Dengan menggunakan telefon pintar ini, pengguna juga boleh memcuba lebih banyak permainan yang ditawarkan di pasaran dengan melalui aplikasi Get Games.

Aplikasi ini menyediakan pelbagai koleksi permainan menarik yang hanya menunggu dimuat turun oleh pengguna.

Selain daripada permainan terdapat Media Discovery yang membolehkan pengguna menonton video ataupun klip video hiburan kegemaran mereka dengan mudah.

Ia dapat menghilangkan kebosanan apabila pengguna terpaksa menunggu di tempat awam atau sebagainya.

Bagi mereka yang gemar merakam imej pula, telefon pintar itu didatangkan bersama kamera beresolusi 5.1 megapiksel untuk memberikan rakaman imej pegun lebih jelas agar dapat mengabadikan kenangan indah.

Ternyata, model Xperia PLAY mampu memberikan pengalaman baharu kepada pengguna telefon pintar masa kini yang sentiasa dahagakan kelainan pada peranti mereka.

Untuk keterangan lanjut mengenai peranti yang menyeronokkan Xperia Play ini boleh melayari laman web www.sonyericsson.com.

Baju bersih pada hari raya

Posted:

Baju bersih pada hari raya

Baju bersih pada hari raya


DUA jenis mesin basuh ini lasak dari segi fungsinya namun bertindak lembut pada pakaian tanpa berkompromi dengan hasil kebersihan cucian.


SELEPAS musim perayaan yang panjang, warga kota akan pulang ke bandar bagi menjalani kehidupan seperti biasa. Tiba sahaja di pintu rumah, pakaian yang dipakai sepanjang berada di kampung wajib dicuci.

Jumlahnya pasti banyak terutama kepada mereka yang mempunyai anak-anak kecil.

Kini, kerja para suri rumah dipermudahkan. Toshiba Sales and Services Sdn. Bhd. telah memperkenalkan dua model terbaharu mesin basuh iaitu AW-A750SM untuk cucian 6.5 kilogram (kg) dan AW-A820MM bagi berat 7.2kg.

Kedua-dua model mesin basuh tersebut mempunyai fungsi Star Crystal Drum yang mempunyai bekas melengkung yang diperbuat daripada besi. Dengan fungsi tersebut, ia akan menjadikan pakaian anda sebersih dan selembut cucian tangan.

Jika anda seorang yang seringkali menghadapi masalah pakaian hasil cucian mempunyai tompok sabun tidak larut, kedua-dua model mesin basuh ini adalah jawapan yang tepat.

Fungsi basuhan buih pekat akan memastikan buih-buih yang terhasil pada tahap air rendah. Buih-buih tersebut memasuki fabrik pakaian bagi menghapuskan kotoran.

Selepas cucian buih, kotoran buih tadi akan dicuci dengan fungsi Basuhan Kuasa Hidro. Ia berfungsi dengan dua jet air menghasilkan putaran air yang kuat dan besar.

Putaran air dari tahap rendah dan tinggi akan menghilangkan kotoran-kotoran yang keluar daripada sabun. Selain itu, bagi para ibu yang mempunyai anak kecil tidak perlu risau jika anak anda cuba membuka penutup mesin basuh.

Kedua-dua model mesin basuh terbaharu Toshiba ini mempunyai fungsi kunci penutup yang secara automatik akan terkunci sendiri apabila kitar putaran dan bilasan serta jika fungsi butang child proof dihidupkan.

Model AW-A750SM telah pun berada di pasaran sejak Ogos lalu, manakala model AW-A820MM pula dijangka boleh dibeli pengguna dalam bulan ini.

Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi talian bebas tol iaitu 1-300-88-7899 atau layari laman web Toshiba di www.toshiba.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga komando antara 46 ditahan

Posted:

Tiga komando antara 46 ditahan

Tiga komando antara 46 ditahan

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada penagih dadah yang ditahan di ladang kelapa sawit di Sungai Udang, Melaka semalam.


MELAKA - Hasrat 41 penagih dadah untuk melepaskan gian di sebuah ladang kelapa sawit yang terletak kira-kira 200 meter dari Penjara Sungai Udang di sini tidak kesampaian apabila mereka ditahan semalam.

Lebih memeranjatkan, tiga anggota komando dari Kem Sungai Udang dan seorang anggota tentera berusia antara 23 hingga 29 tahun turut ditahan dalam operasi yang dinamakan Ops Tapis bermula pukul 6.30 pagi semalam.

Dua daripada mereka lengkap berpakaian seragam askar.

Ketua Unit Risikan Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Cif Inspektor Hisham A. Rahman mengetuai operasi selama lima setengah jam itu yang dianggotai 10 orang.

Turut ditahan ialah penganggur, pengawal keselamatan, buruh dan penduduk tempatan berusia antara 18 hingga 57 tahun.

Selain itu, lima lelaki turut ditahan kerana memiliki dadah jenis heroin dalam bentuk paket dan tiub menjadikan jumlah keseluruhan yang ditahan 46 orang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lebih 1,000 bekas polis, tentera waris berhimpun di Bukit Kepong

Posted:

Lebih 1,000 bekas polis, tentera waris berhimpun di Bukit Kepong

Lebih 1,000 bekas polis, tentera waris berhimpun di Bukit Kepong


MOHD. SHAH (dua dari kiri) menyerahkan deklarasi Bukit Kepong kepada Said Zainal Abidin di Bukit Kepong, Johor semalam.


PAGOH - Laungan 'hidup pejuang' bergema sebanyak tiga kali di tapak bersejarah Balai Polis Bukit Kepong apabila hampir 1,000 orang bekas polis, bekas tentera serta waris peristiwa tragedi Bukit Kepong berhimpun bagi membantah tindakan mana-mana pihak yang mempersoalkan kewibawaan pasukan keselamatan negara.

Sehubungan itu, tiga persatuan iaitu Persatuan Bekas Polis Malaysia, Persatuan Bekas Tentera Malaysia serta Persatuan Veteran Tentera Melayu bersepakat mengeluarkan Deklarasi Bukit Kepong bagi mengingatkan semua pihak agar tidak mengguris hati dan perasaan para pejuang yang menjaga kedaulatan negara ini.

Deklarasi itu berbunyi: "Bahawa kami seluruh ahli Persatuan Bekas Polis Malaysia dan Persatuan Bekas Tentera Malaysia pada 13 September 2012 dengan ini membantah serta menolak apa-apa jua kenyataan yang boleh mengguris hati dan perasan para pejuang yang mempertahankan agama, bangsa dan tanah air tercinta."

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dua projek minyak di Brunei

Posted:

Dua projek minyak di Brunei

Dua projek minyak di Brunei


PRESIDEN dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Datuk Shamsul Abbas Azhar (kiri) menandatangani perjanjian usaha sama dengan Menteri Hal Ehwal Luar dan Perdagangan Kedua Brunei, Pehin Datuk Lim Jock Seng di Istana Nurul Iman, Bandar Seri Begawan, Brunei semalam.


BANDAR SERI BEGAWAN - Malaysia bercadang membangunkan dua projek berkaitan minyak dan gas di Brunei yang djangka dapat memberi kesan positif terhadap pertumbuhan ekonomi kedua-dua negara, selain mewujudkan peluang pekerjaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bagi projek pertama, Petronas bercadang membina sebuah kompleks petrokimia di Brunei bersama syarikat BASF di Pulau Muara Besar dan projek itu dijangka menelan pelaburan kira-kira AS$1.6 bilion (RM4.89 bilion).

Beliau berkata, projek kedua membabitkan cadangan memajukan sebuah limbungan fabrikasi di Brunei oleh Petronas menerusi anak syarikatnya, Malaysia Marine and Heavy Engineering Holdings Berhad.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Cara Rosyam lepaskan tekanan

Posted:

Cara Rosyam lepaskan tekanan

Cara Rosyam lepaskan tekanan

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

AKTOR terkenal tanah air, Rosyam Nor berkata, sewaktu zaman kanak-kanaknya, dia mendambakan untuk memiliki sebuah motosikal berkuasa tinggi. "Impian saya sama seperti kanak-kanak lelaki lain, saya minat motor sejak kecil," katanya menceritakan tentang keghairahannya terhadap motosikal kepada Kosmo! baru-baru ini.

Petang itu, bertempat di Pusat Naza Autoworld, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI), Damansara, Rosyam, 43, bersemangat menceritakan tentang minatnya itu.

Ujarnya, dia mula-mula memiliki motosikal sewaktu dia berumur 16 tahun. Ketika menjengah usia matang, aktor filem Di Kala Bulan Mengambang itu berpeluang merasai kehebatan motor Virago 1100, Honda Shadow 1100, Kawasaki 21000 dan beberapa model lagi.

Kecenderungannya selepas itu terarah pula dengan motor jenis vintaj. Ujar Rosyam, vintaj mutunya lebih terserlah. Atas dorongan itu, pemenang Pelakon Lelaki Terbaik Festival Filem Asia Pasifik (2006) menerusi filem Bilut tidak melepaskan peluang membeli skuter Lambretta.

Lambretta adalah antara model paling terkemuka dunia dalam segmen motosikal jenis skuter yang berpangkalan di Milan, Itali.

Adakah status sebagai individu yang dikenali membuatkan cita rasa Rosyam semakin tinggi? Barangkali itu bukan persoalan kerana yang pastinya rezeki yang diraih hasil kudrat sendiri harus dilaburkan untuk kepuasan sendiri.

Begitu juga dengan Rosyam. Kehadiran model baharu motosikal jenama Ducati iaitu Diavel yang penuh dengan gaya Itali serta mempesonakan telah menambat hati hero filem merangkap produser dan ahli perniagaan berjaya itu.

Keterujaan Rosyam sangat terserlah ketika sesi fotografi bersama motosikal Ducati Diavel.

Dia yang mengenakan set pakaian termasuk topi dan jaket khas untuk pemanduan model Ducati turut memberi beberapa gaya menarik ketika lensa jurufoto, Izham Jaafar diarahkan kepadanya.

Pesona Ducati Diavel

Ada cerita di sebalik pembelian motosikal Ducati Diavel. Cerita Rosyam, pada peringkat awal, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Syarikat-syarikat Naza, Datuk SM Zulkifli SM Amin memujuknya untuk membeli motosikal berkuasa tinggi berjenama Harley Davidson.

"Namun, saya maklumkan bahawa saya lebih meminati Ducati Diavel. Motosikal itu pada pandangan peribadi saya sangat seksi, menarik dan senang diselia. Saya juga percaya kalau kita menunggang dan berhenti di lampu isyarat, pasti akan banyak mata memandang dan teruja dengannya," kata Rosyam sepenuh hati.

Tambahnya lagi, Ducati Diavel yang direka dengan gabungan teknologi masa depan dan reka bentuk yang menawan mewakili konsep motosikal bergaya sporty.

"Terus terang saya katakan ia memberikan keseronokan dan keselesaan ketika saya menunggangnya," ujarnya lagi. Bagaimana Rosyam menyelenggara sebuah motosikal berkuasa tinggi? Kata aktor itu, soal penyelenggaraan sangat mudah bagi dirinya.


KELAB Ducati Malaysia antara yang memainkan peranan penting dalam mempopularkan jenama Ducati di Malaysia.


"Saya bukan jenis yang suka mengubahsuai kenderaan kerana kemungkinan untuk enjin rosak dengan kadar cepat memang ada, lebih baik saya kekalkan yang sedia ada. Jika sudah tiba masanya untuk servis, saya tak akan lengah-lengahkan. Itu boleh menjamin ketahanan kenderaan kita," katanya memberi panduan.

Usia 40-an Rosyam juga bukan penghalang bagi diri lelaki itu untuk terus menunggang motosikal berkelajuan tinggi. Katanya, menunggang motosikal sebenarnya satu sukan dan senaman diri yang baik untuk tubuh badan.

Seperkara lagi, sememangnya memegang portfolio yang pelbagai menyebabkan masa Rosyam sangat terhad untuk membawa motosikal kesayangannya ke destinasi dalam radius beratus kilometer (km).

Akuinya, seusai kerja atau pada waktu lapang sahaja dia berkesempatan membawa motosikal kesayangannya meredah lebuh raya.

Kelab Ducati

Ternyata minat terhadap motosikal berkuasa tinggi kini dikongsi oleh semakin ramai peminat jentera tersebut.

Kerana itu jenama motosikal Ducati turut mengumpulkan peminatnya tersendiri. Melihat perkembangan positif itu, maka wujudlah Kelab Ducati Malaysia. Setakat ini menurut setiausahanya, Mohd. Faizul Aziz Mohd. Yusof, 28, keahlian kelab itu sudah mencecah 180 orang dan kesemuanya adalah pemilik Ducati pelbagai model.

Antara ratusan ahli, terdapat lima orang wanita yang menunjukkan minat terhadap motosikal berkuasa tinggi itu, kata Mohd. Faizul yang memiliki Ducati Hypermotard 1100S.

Menyentuh tentang objektif penubuhannya, lelaki itu memberitahu, antaranya bertujuan untuk mempopularkan lagi jenama Ducati di negara ini.

"Kalau kereta, orang akan pandang Ferrari, kalau motosikal orang akan cenderung melihat Ducati. Jadi tidak keterlaluan untuk saya kata, Ducati yang didatangkan dari Itali ada prestijnya tersendiri," katanya sambil memberitahu selebriti Jaclyn Victor dan Linda Onn antara yang meminati motosikal Ducati.

Bagaimana pendekatan Kelab Ducati Malaysia dalam mengetengahkan jenama itu? Ujar Mohd. Faizul yang juga Pengarah Syarikat Mayteknik Sdn. Bhd., kelab tersebut akan menganjurkan acara konvoi dan sesi latihan kepada pengguna Ducati baru di trek terpilih seperti di Sepang.

Malah, mereka turut menjelajah dengan Ducati ke Cameron Highlands, Phuket, Thailand dan beberapa tempat lain.

Rosyam yang juga salah seorang ahli Kelab Ducati Malays memberitahu, selain beriadah dan bertukar-tukar pandangan sesama ahli, kelab itu juga merupakan platform terbaik untuk mencari kenalan dalam perniagaan.

"Bagaimanapun, setakat ini saya belum berkesempatan berkonvoi dengan mereka kerana kekangan masa, satu hari nanti, insya-Allah saya akan menyertai mereka," ujar Rosyam.

Kagumi historiografi hebat Naza

Posted:

Kagumi historiografi hebat Naza

Kagumi historiografi hebat Naza


TONGGAK. SM Zulkifli (berbaju putih) dan Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan Naza, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin mahu terus mengukuhkan jenama Ducati di negara ini.


SEBAGAI salah seorang pencinta jenama Ducati bahkan, akrab dengan peneraju Kumpulan Naza, Rosyam Noor mengakui dia sangat mengagumi dengan reputasi syarikat Naza yang berjaya memacu syarikat itu menduduki kedudukan penting dan teratas dalam hierarki syarikat-syarikat milik bumiputera.

Untuk rekod, Kumpulan Naza memiliki pelbagai jenama kenderaan terkenal antarabangsa di bawah sayapnya seperti KIA, CBU Mercedes Benz, CBU Peugeot, Ferrari, Maserati dan lain-lain lagi.

Dalam pada itu, Kumpulan Naza turut terlibat dalam industri pembuatan motosikal melalui anak syarikatnya, Naza Bikes Sdn. Bhd.

Siri motosikalnya yang dihasilkan menerusi kerjasama dengan rakan-rakan dari luar negara telah berjaya menguasai kepentingan pasaran Malaysia secara ketara.

Siri kejayaan itu menyebabkan Rosyam menaruh hormat dan teruja dengan historiografi hebat Naza yang disifatkannya bukan sahaja memuaskan pengendali tetapi, telah mengangkat martabat negara.

"Saya ingin berkongsi sesuatu yang positif di sini. Antara syarikat saya, Suhan Movies Sdn. Bhd. dan Naza, kami saling berkerjasama. Naza banyak sokong bisnes perfileman negara. Sebagai contoh, untuk filem aksi saya, Castello, Naza menaja beberapa model kereta untuk menjayakan filem ini," ujarnya.

Sememangnya, hubungan Rosyam dengan Naza bukan setakat di situ sahaja. Wajah aktor versatil turut pernah menghiasi iklan Naza pada tahun 2005.

"Sukar untuk menolak, kami saling bekerjasama dalam membangunkan dunia automotif dan dunia seni perfileman negara," katanya yang menyimpan impian untuk memiliki sebuah kereta Ferari yang dikira bakal menjadi pelengkap impian hidupnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tarian menghargai tetamu

Posted:

Tarian menghargai tetamu

Tarian menghargai tetamu

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


ANAK gadis di pulau gaya ini digalakkan mempelajari tarian daling-daling supaya dapat meraikan tetamu yang bertandang ke perkampungan mereka.


KAMPUNG Kasuapan, Pulau Gaya, Sabah pada petang itu meriah dengan riang tawa kanak-kanak. Suasana juga agak riuh rendah apabila setiap daripada rumah di sana sibuk menghias halaman rumah masing-masing.

Lazimnya, kata Siti Rayah Mad Salleh, 37, perkampungan itu sunyi sepi. Masing-masing lebih senang mengurus hal sendiri.

"Oleh kerana di sini bekalan elektriknya terhad, cuma sekali sekala saja awak akan dengar budak-budak muda Kampung Kasuapan berkaraoke lagu-lagu Indonesia," kata wanita itu lagi.

Perbualan rancak kami terhenti seketika tatkala sekumpulan anak-anak gadis dan kanak-kanak perempuan mendekatinya. Mekap tebal yang dikenakan dan sanggul yang tersimpul rapi oleh setiap daripada mereka ternyata menarik perhatian penulis.

"Kami sedang dalam persiapan membuat persembahan tarian daling-daling untuk raikan dan menghargai kamu dan rakan-rakan," kata Siti Rayah spontan kepada Kosmo!.

Perkampungan nelayan itu sebenarnya didiami oleh penduduk yang majoritinya berketurunan Iranun, Ubian, Suluk dan Filipina. Kebanyakannya bertutur dalam bahasa Bajau.

Kepada orang luar, usah gusar ke sana kerana para penduduknya sangat ramah.

Buktinya, semasa kunjungan penulis dalam program Sayangi dan Cintai Sungai anjuran Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi baru-baru ini, kami disambut dengan tangan terbuka.

Siti Rayah dan lebih kurang 20 anak gadis itu juga bersikap demikian dan mempelawa kami untuk ke padang untuk mengikuti latihan persembahan.

Tarian daling-daling itui merupakan satu tarian tradisional suku kaum Ubian. Perkataan daling-daling itu dipercayai berasal daripada perkataan Inggeris 'darling' yang bererti kekasih.


TARIAN daling-daling lebih memfokuskan kepada gerak tangan dan liuk-lintuk badan.


Tarian dari Filipina

Kata Siti Rayah, tarian tersebut berasal dari Sepanyol. Namun, ada cakap-cakap mengatakan ia adalah tarian asal suku kaum Bajau di daerah Semporna. Ada juga berpendapat ia dibawa oleh orang Suluk dari Kepulauan Mindanao selepas mendapat pengaruh tentera Sepanyol.

"Tarian ini lebih kepada menghiburkan tetamu luar yang datang bertandang ke kampung kami," katanya.

Namun mengikut sejarah, tarian unik itu akan dipersembahkan dalam majlis keraian seperti pertunangan, perkahwinan, hari raya malah pada majlis berkhatan dan berkhatam al-Quran juga ditarikan.

Kata Siti Rayah, tarian daling-daling lebih memfokuskan kepada gerak tangan dan liuk-lintuk badan berbanding dengan pergerakan kaki. Ia ditarikan dengan iringan lagu yang bertajuk Mika-Mika.

Dia yang bertindak sebagai jurulatih kepada anak gadis kampung itu memberitahu, pada zaman dulu, setiap jari penari akan dihias dengan kuku palsu yang diperbuat daripada logam perak atau suasa. Kuku itu pula dinamakan janggal.

Jika dulu, alat muzik yang dikenali sebagai gabbang dan dua bilah kayu yang dipanggil bolak-bolak serta biola dimainkan, tapi pada zaman moden ini, hanya cakera padat yang diputarkan.

"Sekarang juga tiada tradisi berbalas pantun antara penari lelaki dan perempuan.

"Di kampung ini, ia ditarikan oleh penari perempuan saja dari umur lima tahun hingga 20-an dan terdapat banyak kumpulan yang dicipta sendiri oleh mereka sendiri," katanya sambil memberitahu tarian tersebut umpama tarian yang harus dipelajari oleh anak gadis di Kampung Kasuapan.


PENDUDUK Kampung Kasuapan terutama kanak-kanak cukup teruja melihat persembahan tarian yang berlangsung.


Belajar sejak kecil

Sonita Molong, 18, antara puluhan anak gadis yang tertarik dengan tarian unik berkenaan.

Meskipun pada awalnya, dia malu-malu untuk ditemubual, Sonita memberitahu, dia mempelajari tarian itu sejak kecil lagi.

"Ia seperti sudah menjadi satu ikutan, daripada suka-suka akhirnya saya sendiri tak sangka boleh mahir," ujarnya.

Gadis Bajau tersebut masih teringat lagi saat mula-mula dia mempelajari tarian ini. Dia dan rakan-rakannya hanya menonton televisyen untuk mendapatkan langkah tarian ini sebelum berlatih dengan jurulatih di kampung itu.

"Kemudian, bila dah dewasa sikit, saya ikuti kelas yang diajar olehnya (Siti Rayah)," katanya.

Nazirah Romeo, 11, turut melalui pengalaman yang sama dengan rakan sekampungnya, Sonita.

"Saya rasa memang seronok mempelajarinya kerana langkah tarian tak susah sangat, banyak menggunakan tangan.

"Lebih seronok lagi apabila kalau melihat tetamu yang hadir bersorak gembira bila lihat kami menari," katanya sambil ditemani oleh jirannya, Napisah Sardi, 5, yang merupakan penari termuda di kalangan mereka.

Nazirah dan Napisah menganggotai kumpulan yang dinamakan Wonderful. Lazimnya dalam satu kumpulan terdapat antara enam hingga lapan ahli.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Dugaan pertama Safee

Posted:

Dugaan pertama Safee

Dugaan pertama Safee

Safee Sali


BELUM lagi memulakan ujian pemilihan bersama pasukan Cardiff City, penyerang kebangsaan, Safee Sali sudah mengharungi dugaan pertama semalam.

Selain berkelana seorang diri tanpa ditemani keluarga, Safee juga difahamkan mengalami masalah penerbangan dan hanya dijangka tiba di Cardiff dari Doha, Qatar lewat petang semalam.

Pengurus Safee, Zakaria Ab. Rahim yang mengesahkan perkara itu bagaimanapun berkata, masalah tersebut di jangka tidak menjejaskan konsentrasi dan prestasi Safee dalam usaha memikat pihak pengurusan Cardiff City.

Menurutnya, terdapat beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan sehingga menyebabkan penerbangan Safee tergendala dan berlepas lewat dari waktu yang sepatutnya pukul 3.35 pagi semalam.

Selain itu katanya, Safee juga akan menjalani ujian pemilihan seorang diri tanpa ditemani isteri, Sabarina Yusof dan anak mereka, Syaza Syaqina kerana mahu memberikan komitmen 100 peratus sepanjang berada di Cardiff kelak.

"Malah, saya juga hanya akan mengiringi Safee ke Cardiff pada minggu depan kerana masih mempunyai beberapa urusan penting di tanah air.

"Inilah pengorbanan yang terpaksa dilakukan Safee dalam usaha memberikan yang terbaik supaya dapat menyarung jersi Cardiff City," katanya kepada Kosmo! semalam.

Safee semalam telah berlepas ke Cardiff dalam usaha menjadi pemain pertama negara dapat beraksi bersama kelab England.

Begitupun kata Zakaria, Safee dijangka tidak kesunyian kerana bakal bertemu peminat-peminat bola sepak negara di Cardiff sempena sambutan Hari Malaysia yang dijangka diadakan di situ pada 25 September depan.

"Selain itu, Safee juga akan menginap di sebuah hotel yang jaraknya tidak sampai lima kilometer dari tempat latihan dan dibiayai sepenuhnya oleh Cardiff City.

"Saya percaya Safee tabah dan kuat ketika merantau di tempat orang memandangkan dia telah biasa dengan situasi itu sebaik menyarung jersi kelab Indonesia, Pelita Jaya sebelum ini," katanya.

Kebangkitan wira bola sepak

Posted:

Kebangkitan wira bola sepak

Kebangkitan wira bola sepak

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.rahim@kosmo.com.my


RAZALI menganggap pemilihan Safee dan Safiq untuk menjalani latihan dengan Cardiff City sebagai permulaan kebangkitan bola sepak negara.


SETELAH dunia bola sepak ketandusan sekian lama pemain yang mampu diangkat sebagai wira, Mohd. Safee Mohd. Sali dan Safiq Rahim kini boleh dilabelkan dengan gelaran tersebut.

Biarpun hanya diberi peluang menjalani latihan pemilihan bersama kelab di England, Cardiff City, kedua-dua pemain skuad Harimau Malaya itu membuka lembaran baru dalam lapangan bola sepak negara.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim menyifatkan penggempur berbisa dan kapten skuad Harimau Malaya itu adalah batu loncatan dalam perkembangan bola sepak negara yang sekian lama sepi daripada pencapaian gemilang.

Sebelum ini ujarnya, kancah bola sepak tempatan ketandusan pemain yang boleh diangkat sebagai legenda selepas pemergian Mokhtar Dahari yang disanjung tinggi oleh peminat tanah air.

"Kejayaan yang dicapai tersebut mampu menyemarakkan semangat anak-anak muda di negara ini untuk mencebur diri dalam sukan tersebut yang mempunyai masa depan yang cerah.

"Saya bukan nak bebankan Safee dan Safiq dalam hal ini tetapi mereka berdua memang fenomena baharu anak muda sekarang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Wacana Eksekutif Penjawat Awam Muda – Saya Yang Menurut Perintah di Institut Tadbiran Awam Negara, Kuala Lumpur semalam.

Kelmarin, Safee berlepas ke bumi England untuk menjalani latihan pemilihan selama dua minggu bersama Cardiff City selepas mendapat pelepasan daripada kelabnya di Indonesia, Pelita Jaya

Selain Safee, rakan sepasukannya dalam Harimau Malaya, Safiq juga akan bersama dalam sesi pemilihan itu pada penghujung bulan depan.

Beliau mengakui kesukaran pada bola sepak negara untuk mencari pengganti Mokhtar, namun untuk anak muda, mereka memerlukan rol model yang boleh diangkat sebagai wira.

Memberi contoh pemain Korea Selatan, Park Ji-sung yang mencipta nama di Manchester United, beliau berkata, sokongan anak muda akan terus subur dan bertambah dalam memastikan keghairahan dunia bola sepak tanah air tidak akan terhenti.

"Saya percaya mereka mampu memikul tugas berat ini."

T-Team mahu ratah 'anggota polis'

Posted:

T-Team mahu ratah 'anggota polis'

T-Team mahu ratah 'anggota polis'

PASUKAN berstatus kelab, T-Team menjanjikan permainan agresif apabila mereka melayan kunjungan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada aksi Kumpulan D kempen Piala Malaysia malam ini.

Keyakinan itu disuarakan pengendalinya, Yunus Alif selepas anak-anak buahnya dimalukan Kuala Lumpur apabila tewas 1-2 pada aksi di Stadium Selayang, Sabtu lalu.

Menurut Yunus, skuad kendaliannya bersedia menampilkan corak permainan menyerang apabila menentang PDRM di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam ini dalam misi memburu jaringan besar.

"Saingan dalam Kumpulan D masih terbuka kepada semua pasukan dan mungkin jumlah jaringan akan menjadi penentu kepada pasukan yang akan layak ke suku akhir.

"Jadi, kami perlu memanfaatkan peluang menentang PDRM malam esok (malam ini) dengan cuba mendapatkan kemenangan menerusi jaringan besar," katanya kepada Kosmo! semalam.

Untuk rekod, T-Team yang membuat penampilan kedua dalam kempen Piala Malaysia musim ini kini menduduki tangga ketiga kumpulan dengan tiga mata, mana- kala PDRM di tangga tercorot tanpa seba- rang mata.

Selangor pula yang tewas mengejut kepada T-Team pada aksi sulung minggu lalu berada di tangga kedua, juga dengan tiga mata, manakala Kuala Lumpur selesa mengungguli kedudukan teratas dengan enam mata.

Mengulas mengenai permainan malam ini, Yunus memberitahu, pasukannya bakal mendapatkan semula khidmat pemain tengah, Tengku Hasbullah Raja Hassan, sekali gus memberi kekuatan di bahagian se- rangan.

"Saya yakin kehadiran semula Tengku Hasbullah akan membuka lebih banyak ruang kepada kami untuk menyerang dan mendapatkan gol.

"Apa yang penting, pemain tidak hilang fokus dan menggunakan segala peluang beraksi di gelanggang sendiri selain mendapat sokongan moral penyokong," tegasnya."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk Muslim-Kristian bergaduh di Ambon

Posted:

Penduduk Muslim-Kristian bergaduh di Ambon

Penduduk Muslim-Kristian bergaduh di Ambon

SEKUMPULAN penduduk Muslim dan Kristian bergaduh dengan bersenjatakan parang dan batu di Ambon kelmarin.


AMBON - Pasukan keselamatan dikerah ke wilayah timur Indonesia selepas kumpulan penduduk Muslim dan Kristian bergaduh dengan bersenjatakan batu dan parang, kata beberapa pegawai semalam.

Dalam kejadian itu, seramai tiga orang maut dan 80 lagi cedera.

Menurut seorang ketua polis trafik, Kapten Marinus Djati, keganasan tersebut berlaku di bandar Ambon kelmarin selepas khabar angin tersebar bahawa seorang penunggang teksi motosikal yang mati dalam kemalangan jalan raya telah diseksa dan dibunuh oleh penduduk Kristian.

Kumpulan penduduk Muslim dan Kristian bergaduh selepas lelaki itu dikebumikan.

Kedua-dua kumpulan itu saling membaling batu dan mengayun parang selepas berbalas cacian.

Para perusuh itu juga membakar rumah, kereta dan motosikal walaupun polis cuba untuk menyuraikan mereka dengan melepaskan tembakan amaran.

Dua daripada mereka yang terbunuh itu merupakan pelajar sekolah.

Menurut jurucakap polis, Mejar Jeneral Anton Bachrul Alam, kira-kira 200 anggota pasukan keselamatan daripada unit khas ditempatkan di Ambon untuk mengawal ketenteraman. - AP

Australia akan dilanda krisis harga hartanah murah tahun depan

Posted:

Australia akan dilanda krisis harga hartanah murah tahun depan

Australia akan dilanda krisis harga hartanah murah tahun depan

SYDNEY - Australia akan dilanda krisis hartanah pada permulaan atau pertengahan tahun depan, kata seorang peramal ekonomi dari Amerika Syarikat (AS), Harry Dent.

Dia yang tiba di Australia kelmarin menyatakan Australia akan mengalami krisis hartanah selepas AS dan China menghadapinya.

"Penduduk di tempat-tempat seperti Sydney, Torkyo atau Miami pernah menyatakan harga hartanah tidak akan turun, kami berada di tempat yang hebat, ramai orang mahu berpindah ke sini, tidak terdapat banyak tanah untuk tujuan pembangunan.

"Saya kemudian berkata, ia pastinya tempat yang akan menjadi gelembung (krisis hartanah)," kata Dent yang kenyataannya itu disiarkan sebuah akhbar semalam.

Menurutnya, harga rumah di Australia akan kembali semula seperti pada 1990-an atau awal 2000.

Dia menyarankan pelabur menjual hartanah mereka di negara ini dan membeli aset dalam dolar AS. - Agensi

Amitabh Bachchan enggan terima bayaran berlakon

Posted:

Amitabh Bachchan enggan terima bayaran berlakon

Amitabh Bachchan enggan terima bayaran berlakon

MUMBAI - Bintang Bollywood, Amitabh Bachchan (gambar) menyatakan dia tidak akan meminta satu sen pun untuk lakonan sulungnya dalam filem Hollwyood terbaru arahan Baz Luhrmann.

Filem tersebut diadaptasi daripada novel klasik bertajuk The Great Gatsby.

Dalam blognya kelmarin, pelakon berusia 68 tahun itu menyatakan dia cuma membuat kemunculan sekali sebagai tanda muhibah dalam filem berkenaan yang turut dibintangi aktor Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire serta aktres Carey Mulligan.

"Luhrmann menelefon saya pada bulan lalu dan mengundang saya berlakon untuk membawa watak kecil dalam filemnya dan saya bersetuju. Ia sebagai tanda muhibah. Saya juga enggan menerima sebarang bayaran untuk itu," kata Bachchan dalam blognya, bigb.bigadda.com.

Dikenali sebagai Big B dalam kalangan jutaan peminatnya di India, Bachchan yang amat popular sekitar tahun 1970-an telah membintangi lebih 150 buah filem.

Bintang legenda itu akan melakonkan watak Meyer Wolfsheim, seorang ketua penjenayah misteri yang membantu watak utama, Jay Gatsby menjadi jutawan dalam novel berkenaan yang ditulis oleh F. Scott Fitzgerald pada tahun 1925. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat wanita ditemui di pasar raya

Posted:

Mayat wanita ditemui di pasar raya

Mayat wanita ditemui di pasar raya

13/09/2011 5:34pm

IPOH - Pengunjung sebuah pusat membeli belah di bandar raya ini terkejut apabila menemui mayat seorang wanita terbaring di hadapan pasar raya tersebut hari ini.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias berkata, mayat tanpa dokumen pengenalan diri itu ditemui orang ramai berhampiran laluan utama ke pasar raya tersebut kira-kira 2.30 petang tadi yang kemudian melaporkan kepada polis.

Wanita itu dianggar berusia dalam lingkungan 20-an dan lengkap berpakaian ketika ditemui, katanya kepada pemberita, di sini.

Katanya, mayat itu dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk bedah siasat.

Setakat ini polis mengklasifikasikan kes itu sebagai mati mengejut, namun kami akan membuka kertas siasatan jika bedah siasat mendapati kematian wanita tersebut mempunyai unsur jenayah, katanya. - Bernama

Bayar dan menang dapat sambutan

Posted:

Bayar dan menang dapat sambutan

Bayar dan menang dapat sambutan

13/09/2011 4:19pm

SEREMBAN - Program bayar bil di kaunter Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) dan menangi pelbagai hadiah lebih RM100,000 yang julung kali dianjurkan bermula Mac lepas telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelanggan Sains di seluruh Negeri Sembilan.

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Sains Azlan Abdul Aziz berkata, pada sesi pertama cabutan Mac hingga Mei lepas, kira-kira 20,000 borang penyertaan telah diterima dan angka ini telah meningkat pada sesi kedua ini.

"Hampir 34,000 borang penyertaan telah diterima sepanjang tempoh Jun hingga Ogos lepas," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian hadiah program bayar dan menang sesi kedua dan majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri Sains di sini, hari ini.

Katanya, program ini diadakan untuk memberi insentif dan ganjaran kepada para pelanggan untuk membayar bil air mereka dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Selain itu, program ini juga bertujuan untuk menggalakkan pembayaran bil air dan mengelak daripada pemotongan perkhidmatan ke atas akaun tertunggak.

Cabutan diadakan setiap tiga bulan dan hadiah utama menanti pelanggan bertuah yang membayar bil air mereka secara konsisten selama 12 bulan di kaunter Sains.

Lebih 100 hadiah disediakan seperti barangan elektrik, laptop, kamera digital dan baucer bernilai RM50, turut ditawarkan hadiah utama sebuah kereta Proton Saga BLM 1.3. - Bernama

Pelajar ditahan, kes remaja dibunuh

Posted:

Pelajar ditahan, kes remaja dibunuh

Pelajar ditahan, kes remaja dibunuh

13/09/2011 3:49pm

SHAH ALAM - Polis menahan seorang pelajar lelaki institut pengajian tinggi di Perak semalam bagi membantu siasatan kes penemuan mayat remaja wanita yang tubuhnya 80 peratus terbakar di Lembah Jaya Ampang pada 5 September lepas.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, pelajar berusia 19 tahun itu menuntut di tahun dua program Sarjana Muda Juru Ukur Bahan di Sri Iskandar.

Pihaknya turut merampas telefon bimbit mangsa dan sebuah kereta Perodua Kancil milik keluarga pelajar lelaki itu yang di dalamnya terdapat helaian rambut yang belum dikenal pasti, katanya pada sidang berita di sini.

Tun Hisan berkata, polis juga mengenal pasti dua stesen minyak di Ampang di mana petrol, yang dikatakan dibeli untuk membakar mayat remaja itu.

Pelajar lelaki itu, yang ditahan kira-kira 12 tengah hari semalam di luar kampusnya, direman tujuh hari.

Tun Hisan berkata, hasil siasatan awal polis mendapati pelajar lelaki itu, yang berasal dari Taman Ukay Perdana, Hulu Kelang, mengenali mangsa yang menetap di Selayang.

Norul Awatif Mohd Shakir, 19, penuntut Maahad Tahfiz At-Tijarah, Selayang, ditemui mati pada 5 September selepas keluar dari rumahnya untuk bertemu rakannya pada 4 September.

Mayat mangsa dicam oleh bapanya berdasarkan kepada maklumat mengenai rantai tangan dan subang emas serta cebisan baju kurung yang dipakai mangsa. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved